galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Horror w Arkham - Pytanie odnośnie Arkham Horror

von Gnoju - Pon 26 Mar, 2007
Temat postu: Pytanie odnośnie Arkham Horror
Czy wydawnictwo ma w swoich planach wydanie gry Arkham Horror:?:
Vasquez21 - Pon 26 Mar, 2007

ja odpowiem zamiast wydawnictwa :)

wydawnictwo z tego co można zauważyć, nie dzieli się takimi informacjami :)

Dopiero kiedy coś jest już zaklepane dostajemy taką informację :)

finallyh - Pon 10 Wrz, 2007

Przyznam, że AH PL ugościłbym z dziką rozkoszą na stole mym :)
maja76 - Sro 12 Wrz, 2007

O tak! Ja rowniez Arkham Horror w wersji PL zakupilbym z nieklamana przyjemnoscia. :-)
Geko - Sro 12 Wrz, 2007

Jeszcze parę tysięcy takich wpisów i wydanie stanie się bardzo prawdopodobne :P
uiek - Sro 12 Wrz, 2007

pod warunkiem, że większość nie będzie wysłana z tego samego IP :P
Vasquez21 - Czw 13 Wrz, 2007

Moim zdaniem to jest właśnie dobry kierunek. Jest sporo gier, w które da się grać mimo bariery językowej. W AH np. nie ma takiej możliwości. Oczywiście można sobie jakoś radzić (np. jedna osoba czyt wszystkie karty itp.), ale nie o to tutaj chodzi.

Czasem pojawia się stwierdzenie, że prawdziwi fani i tak kupią na zachodzie. Może i tak, ale jeśli mają sporą grupę, która zna angielski. Jeśli mają natomiast również wśród znajomych ludzi, którzy nie posługują się w tym języku perfekcyjnie, na pewno rozważyliby zakup takiej gry.

Dobrym przykładem jest tutaj chociażby właśnie wydany Runebound.

finallyh - Czw 13 Wrz, 2007

Zastanawiam się czy wkład pracy (wydanych pieniędzy) przelożylby się na finansowy sukces, bo rozumiem, że to jest wyznacznikiem wydawanych gier, co też jest dla mnie calkiem zrozumiale. Jakkolwiek wydaje mi się, że AH plasuje się raczej na miejscu "podwyższonego ryzyka" sprzedaży=zysków. Stąd moje obawy, że mogę nigdy tej gry nie zobaczyć PL, choć mogę się mylić (och, jakbym chcial się mylić).

Zastanawiam się (tak głośno) czy któraś z gier wydanych w pełni PL (anglojęzycznych czy też innych w oryginale), zawiera więcej tekstu od AH? Przychodzi mi na myśl Runebound ale to chyba z 1/5 pracy AH lub jeszcze mniej.

GoT jest chyba jeszcze popularniejszy od AH, a też raczej nie bedzie wydania PL, być może mi coś umknęlo ostatnimi czasy.

Mimo wszystko trzymam kciuki :wink:

uiek - Czw 13 Wrz, 2007

Pamiętajcie, że cały czas mówicie o grach, które jakby wydać to poza licencją od wydawcy gry wymagają licencji od autora świata. Nie wiem jak jest z mitologią Cthulhu, ale w przypadku Gry o Tron Martin nie pozwoli za złotówkę wykorzystać tego, co zawarł w swojej powieści.

Zresztą ostatnio macie doskonały przykład tego w przypadku Diuny - FFG zdobyło prawa do mechaniki, a nie do świata, bo z właścicielami praw do świata nie udało im się dogadać.

Runebound był o tyle prostszy w wydaniu, że zawiera świat stworzony przez Fantasy Flight Games - Galakta zapłaciła im raz i miała wsio z głowy. W przypadku innych tytułów takich jak Gra o Tron, Arkham Horror, War of the Ring dochodzą koszta świata.

Krionah - Pią 14 Wrz, 2007

Ja tylko dodam, że sprzedałem swojego AH właśnie dlatego, że język angielski w tej grze jest o wiele trudniejszy niż standardowo :) . AH jest świetne, ale zagram tylko wtedy, gdy pojawi się wersja polskojęzyczna.
moonman - Pią 14 Wrz, 2007

to ja na zachętę wydawniczą ;) dopiszę, że w tej chwili wersję AH PL kupiłoby moich dwóch znajomych bez zastanowienia na 100% - a ja i jeszcze jeden znajomy na 75% :P
Vasquez21 - Pon 17 Wrz, 2007

Cytat:
Zastanawiam się czy wkład pracy (wydanych pieniędzy) przelożylby się na finansowy sukces, bo rozumiem, że to jest wyznacznikiem wydawanych gier, co też jest dla mnie calkiem zrozumiale.

Musisz pamiętać o tym, że Cthulhu to jednak nie jest coś nieznanego i już sam fakt tego, że odnosi się do Lovercrafta podnosi jego popularność. Oczywiście wiadomo, że wydawnictwo nastawia się na wydawanie gier, które jak stoją na półce w empiku to wyglądają zachęcająco i miło dla oka... Cthulhu ma swój klimat, a nakład pracy podejrzewam, że jest podobny jak w pozostałych grach.

Tekstu nie jest znów tak wiele jak niektórzy opisują, wszak podstawka + dodatki Runebounda już zapewne tą ilość przebijają. Barierą jest zapewne to o czym wspominał Uiek, czyli dodatkowe koszty za świat.

Ajgor - Pon 05 Maj, 2008

:D I Galakta zapowiedziała Arkham..... Jestem pod wrażeniem! Z pewnością dokonam zamówienia! :)
Wallenstein - Wto 06 Maj, 2008

REWELACJA :!: :!:

Tylko niech nikt nie pyta kiedy dodatki bo się wydawca spłoszy :wink:

maja76 - Wto 06 Maj, 2008

Wielkie BRAWA Galakto! Pomimo, ze zakupilem juz wersje angielska to z cala pewnoscia zakupie rowniez polskie wydanie! Tak trzymac! :D
finallyh - Sro 07 Maj, 2008

A jednak!
Ajgor - Sro 07 Maj, 2008

Przeczytałem instrukcję i tak mnie zaciekawiła że zacząłem szukać po domu pudełka z grą. Do wydania (mam nadzieję) jest tyle czasu że nauczę się instrukcji na pamięć. :)
Vasquez21 - Czw 08 Maj, 2008

zajeb.... !!! ;]
fajnie znaczy się ;)
Gra w którą moim zdaniem nie da się grać bez REWELACYJNEJ znajomości języka. Tzn. można na zasadzie, że ciągniesz kartą i rzuć kostką sprawdzimy co się stało, ale w tej grze opisy na kartach są bardzo klimatyczne, a i niektóre słowa potrafią powalić na kolanka.
Mam tylko nadzieję, że ktoś nie spierdzieli tłumaczenia ;)

finallyh - Wto 17 Cze, 2008

Ciekawi mnie czy plansza będzie ciemna czy też jasna. A może wszystkie późniejsze wydania mają jeden rodzaj? Przyznam, że jasna, na oko me, wygląda ciekawiej, zresztą na pulpicie mam taką wspaniałą, piękną.
elRojo - Wto 17 Cze, 2008

Ciesze się że wyjdzie w naszym ojczystym języku :)

Mam nadzieje że tłumaczenie będzie klimatyczne oraz że cena nie przeskoczy ceny angielskiego wydania.

Oby to był sukces i obyście wydali także wszystkie dodatki.

Już szykuje kasę.

Alex - Pią 18 Lip, 2008

Myślę że plansza niewątpliwe będzie jasna, ponieważ jasne są również plansze dodatków. Dlatego też od pierwszego dodruku również wersja podstawowa posiada jasną planszę. Mnie natomiast ciekawi którego rodzaju podstawki dostaniemy w pudełku. Mam na myśli mianowicie tą kwestię: http://boardgamegeek.com/image/342835 . Od najnowszego wznowienia przeźroczyste podstawki pojawiają się również w podstawowej grze. Wyglądają zachęcająco, czy możemy na nie liczyć w rodzimym wydaniu?
Ajgor - Sob 20 Wrz, 2008

Są jakies wieści o wydaniu? No wiecie - plotki, ploteczki i fakty. :D
D.W. - Wto 23 Wrz, 2008

Gdybym mial przekazywac plotki to bym powiedział koniec listopada...
Ajgor - Wto 23 Wrz, 2008

I dobrze! Plotki są potrzebne, choć wiemy że to tylko plotki i nie należy się tym sugerować. :D
Wallenstein - Sro 24 Wrz, 2008

No i gra! Malutki poślizg i pod choionkę będzie jak znalazł :D
MarioSan - Czw 25 Wrz, 2008

CO jest z tą giermą dżentelmens??????
Wyjdzie Arkham po polskiemu czy nie?????
jakieś przecieki??? 8)

uiek - Czw 25 Wrz, 2008

przecieki są takie, że w Chinach produkcja wielu wydawnictw jest opóźniona w związku z jakimiś problemami.
MarioSan - Czw 25 Wrz, 2008

Powstanie bokserów??? :lol:
Ajgor - Pią 26 Wrz, 2008

Drukarnie były zajęte makietami na Olimpiadę!
MarioSan - Wto 07 Paź, 2008

Jakiś termin???
Bo już kopytkami przebieram z niecierpliwości... :D

D.W. - Sro 08 Paź, 2008

Ponoć niektóre potworki wydostały sie z drukarni i dlatego musimy czekać...
Shadow - Wto 14 Paź, 2008

No właśnie, kiedy? Będzie na gwiazdkę, czy nie robić sobie nadziei?
MarioSan - Pią 21 Lis, 2008

No co jest???? Październik miał być a tu lipa...
Wygląda że na Gwiazdkę tez nici...
Halo, Pane Havranek!! :D Co je??

Sztefan - Sob 22 Lis, 2008

Premiera przełożona na początek przyszłego roku:
http://www.forum.galakta....p?p=14886#14886

Tei-chan - Pią 26 Gru, 2008

Już potwierdzone, premiera styczeń/luty 2009. Nic tylko zacierać rączki i czekać. Już odłożyłem pieniążki aby jak tylko pojawi się przedsprzedaż odrazu kupić :) .
sirafin - Pon 09 Lut, 2009

Też stoję w kolejce po ten tytuł, miałem kupować wersję angielską ale się wstrzymałem gdy pojawiła się wiadomość o wydaniu PL :)
omega201 - Pon 09 Lut, 2009
Temat postu: ???
Jakas przyblizona data wydania? Dam rade to nabyc do konca lutego?:)
Tei-chan - Wto 10 Lut, 2009

Osobiście mam taką nadzieję jak Ty - Omega201 czyli, że zobaczymy ten tytuł przez końcem lutego i jeszcze zdążymy w niego pograć w tym miesiącu. Jak narazie D.W. nie informował o jakiś nie planowanych poślizgach także wszystko powinno pójść dobrze.
omega201 - Wto 10 Lut, 2009
Temat postu: :)
tak... badzmy dobrej mysli. Bedzie jakas przedsprzedaz??
Tei-chan - Wto 10 Lut, 2009

Z tego co pisał D.W. to tak. Ponoć będzie można troszkę taniej ją zakupić w przedsprzedaży.
sirafin - Sro 11 Lut, 2009

Zaglądam tu codziennie właśnie ze względu na AH, by dorwać go w łapy jak tylko będzie gotowy :twisted:
omega201 - Sro 11 Lut, 2009
Temat postu: ...
Moze by tak ktos z Galakty cos dorzucil?:)
uiek - Sro 11 Lut, 2009

Przecież D.W. wyraźnie w innym temacie napisał, że gra płynie i nie chce pisać nic jeżeli nie będzie miał konkretnych wiadomości.

Z tego co wiem wydawca nie ma podglądu GPS pozycji statku żeby pisać w którym miejscu się znajduje.

Cierpliwość jest cnotą.

(tak swoją drogą - aż dziwi mnie jak wszystkim się spieszy do walki z istotami chcącymi zniszczyć ten świat...) [żeby nie było - też czekam na grę]

sirafin - Czw 12 Lut, 2009

Zdziwisz to się dopiero, jak się odwrócisz i zobaczysz tego dziwnego stwora z mnóstwem macek, który w tej chwili stoi za tobą...

;)

Cierpliwość jest cnotą. Będziemy cierpliwie odsyłać te bestie do ich wymiaru, ale statek niech już dopłynie w końcu :D

omega201 - Czw 12 Lut, 2009
Temat postu: ...
Jak tak dalej pojdzie z tymi statkami to moze predzej zagramy w gre mowiaca o transporcie AH do PL?;) Swoja droga skonstruowanie ciekawej mechaniki gry byloby tylko kwestia czasu.. ;)
elRojo - Czw 12 Lut, 2009

Poprosze o nazwę statku to podam jego pozycje :wink:
omega201 - Pią 13 Lut, 2009

"Providence" ;)
Ajgor - Pią 13 Lut, 2009

Myślę że powinniśmy wyruszyć mu na spotkanie, aby eskortować go bezpiecznie do portu. :D
Tei-chan - Nie 15 Lut, 2009

Jeszcze tylko parę dni i luty dobiegnie końca, a zatem każdy dzień przybliża nas do naszego AH. :)
Morgon - Czw 19 Lut, 2009

Mam bardzo ważne dla mnie pytanie o AH. Jak polska edycja będzie integrować się z dodatkami wydanymi przez FFG? Chodzi o kwestie ściśle "techniczne" czyli np. czy karty mają taką samą kolorystykę/wzór rewersów?
Najgorszą wiadomością dla mnie byłaby informacja, że na pierwszy rzut oka da się odróżnić karty pochodzące z dodatków oryginalnych od polskiej podstawki. A jak do tego dołożymy jeszcze niepewność co do wydania polskich dodatków, to będzie nieciekawie :(

uiek - Czw 19 Lut, 2009

Z tego co D.W. nie raz zaznaczał polska edycja była drukowana w tej samej fabryce co inne wersje językowe. Co więcej to było czynione w tym samym czasie co inne dodruki, więc karty będą miały raczej identyczny wygląd.

Dlatego polska edycja powinna współgrać z dodatkami w innych wersjach językowych.

Morgon - Czw 19 Lut, 2009

Dzięki za odpowiedź. To dobra wiadomość.
Tei-chan - Czw 19 Lut, 2009

Zgadzam się z Uiek'iem, polska wersja powinna być w pełni kompatybilna z edycja z FFG. Więc jeśli zakupiłeś angielskie dodatki i chciałbyś ich użyć do polskiego wydania to nie powinien być problem.
A teraz z innej beczki, może by przerzucić ten temat do działu GRY i założyć tam już specjalny temat - Horror W Arkham? - to taka prośba do administratora forum.

Ah, a z okazji zbliżającej się premiery HwA zamieszczam listę dodatków, które już wyszły do tego tytułu ze stajni FFG:
- The Dunwich Horror (dodatek z planszą)
- Curse of the Dark Pharaoh (dodatek karciany)
- The King in Yellow (dodatek karciany)
- Kingsport Horror (dodatek z planszą)
- Black Goat of the Woods (dodatek karciany)
- Innsmouth Horror (dodatek z planszą zapowiedziany ledwo dwa dni temu)

Czego z tej listy możemy się spodziewać najszybciej?

uiek - Czw 19 Lut, 2009

Tei - chan - moim zdaniem nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu i pytać o dodatek w momencie kiedy nie ma jeszcze podstawki (a kursy szaleją).

Aby nie być gołosłownym polecam lekturę tekstu "???: Kiedy będą dodatki?", który popełniłem jakiś czas temu:

http://www.krainagier.net/content/view/389/37/

sirafin - Sob 21 Lut, 2009

Chciałbym się dowiedzieć czy "Horror w Arkham" dostanie własny dział na forum :)

Po przeczytaniu instrukcji mam dwa pytania i nie wiem czy zadawć je w tym temacie, czy może AH szybko dostanie swój kąt na forum i pytać dopiero tam.

Tei-chan - Nie 22 Lut, 2009

No przydałby się oddzielny temat już dla HwA w dziale Gry. Moglibyśmy wtedy zacząć konkretną dyskusję. :)
sirafin - Nie 22 Lut, 2009

Ciekawe co będzie szybciej, gra w domu, czy dział na forum :D
8janek8 - Pon 23 Lut, 2009

Czy ta instrukcja http://www.galakta.pl//pl..._instrukcja.pdf to wersja ostateczna? Zastanawiam się, bo na obwodzie widoczne są różne znaki pomocnicze do druku.
Tei-chan - Wto 24 Lut, 2009

Hmm, zważywszy, że jest na stronie wydawcy i zawiera próbniki koloru/przez Ciebie nazwane znaczki pomocnicze. Na dodatek ukazała się tuż przed premierą to pewnie tak. Jest to ostateczna wersja.
Neuron - Czw 26 Lut, 2009

Może się przywitam... jestem tu po raz pierwszy... Grę już zamówiłem w przedsprzedaży - nie mogę się doczekać :lol: W moim wypadku nastawiam się na gry solowe - mam z kim zagrać od czasu do czasu, ale rzadko. Obłożenie pracą i tysiące innych spraw robi swoje. Pozdrawiam wszystkich :)
Ajgor - Czw 26 Lut, 2009

Witamy w klubie! Gra ze swoją jaźnią, to jest to. :D
sirafin - Pią 27 Lut, 2009

Całe życie pośród świrów... :roll:

*spodziewając się gradu kamieni założył solidny hełm z przyłbicą*
No dobra!
*nie wiadomo skąd wyciągnął Wielką Tarczę Ochrony Przed Gniewem Admina +7*
Jako że dział AH jest jakiś nieśmiały i wstydzi się pokazać na forum, to pierwsze pytania zadam w TYM temacie!

INSTRUKCJA napisał/a:
Znaczniki "Zamknięte"
Takie znaczniki umieszcza się na obszarach, które zostały zamknięte: czy to z powodu poziomu paniki, czy też w wyniku konkretnych wydarzeń, które miały miejsce podczas rozgrywki. Do zamkniętych miejsc nie mogą się dostać ani Badacze, ani potwory.
1. Co się dzieje z bramami które są w danym miejscu, gdy zostaje ono zamknięte?
2. Co się dzieje jeśli w fazie Mitów w zamkniętym miejscu ma się pojawić brama?

INSTRUKCJA napisał/a:
Jeśli Wytrzymałość lub Poczytalność Badacza spadnie do 0 podczas jego pobytu w Innym Świecie, zagubi się on w czasie i przestrzeni. Taki Badacz musi natychmiast odrzucić połowę posiadanych przedmiotów i połowę żetonów Wskazówek (zaokrąglając w dół), a także wszystkie posiadane Honoraria. Badacz odzyskuje po jednym punkcie Wytrzymałości i Poczytalności.
"Wytrzymałości i Poczytalności" a nie "Wytrzymałości lub Poczytalności"? Bo w Arkham odzyskujemy tylko jeden punkt tego co spadło nam do zera, a nie obu atrybutów. To przejęzyczenie w instrukcji czy może tak miało być, że lepiej gdy Obłąkanie/Ogłuszenie przydarzy się w Innym Świecie? :?

No to teraz liczę na pomoc tych którzy grali w wersję angielską, lub tych którzy są bardziej spostrzegawczy niż ja i widzą w instrukcji odpowiedzi na te pytania :D

Marvin - Pią 27 Lut, 2009

sirafin napisał/a:

INSTRUKCJA napisał/a:
Jeśli Wytrzymałość lub Poczytalność Badacza spadnie do 0 podczas jego pobytu w Innym Świecie, zagubi się on w czasie i przestrzeni. Taki Badacz musi natychmiast odrzucić połowę posiadanych przedmiotów i połowę żetonów Wskazówek (zaokrąglając w dół), a także wszystkie posiadane Honoraria. Badacz odzyskuje po jednym punkcie Wytrzymałości i Poczytalności.
"Wytrzymałości i Poczytalności" a nie "Wytrzymałości lub Poczytalności"? Bo w Arkham odzyskujemy tylko jeden punkt tego co spadło nam do zera, a nie obu atrybutów. To przejęzyczenie w instrukcji czy może tak miało być, że lepiej gdy Obłąkanie/Ogłuszenie przydarzy się w Innym Świecie? :?

Angielska instrukcja :

Cytat:

His Stamina and Sanity are restored to a minimum of 1.

Ja rozumiem to tak, ze gracz ogluszony lub oblakany w Innym Swiecie bedziem mial zarowno Wytrzymalosc jak i Poczytalnosc ustawione na 1. Czyli gorzej niz w Arkahm - co prawda odzyskujemy jeden punkt z tego, co zjechalo do zera, ale za to druga cecha spada nam tez do 1. Byloby to logiczne, bo wypadki w Innym Swiecie powinny miec bardziej nieprzyjemne konsekwencje niz te w Arkham :twisted:

sirafin - Pią 27 Lut, 2009

Też takie to pokrętne, restored to w końcu też przywrócić a nie ustawić.

W każdym bądź razie, sensowne byłoby albo postępowanie tak jak w Arkham (przywrócenie wyzerowanego atrybutu do wartości 1), albo tak jak proponujesz (ustawienie obu atrybutów na 1), bo to co jest w instrukcji się kupy nie trzyma ponieważ oznaczałby że wyzerowany atrybut ustawiamy na 1, a drugi ZWIĘKSZAMY o 1 (chyba że mamy max) co brzmi totalnie bez sensu... Tak czy inaczej tekst w instrukcji jest bardzo niejednoznaczny i to w obu językach.

A jak w angielskiej wersji wygląda kwestia bram w "Zamkniętych" lokacjach?

Marvin - Pią 27 Lut, 2009

sirafin napisał/a:

A jak w angielskiej wersji wygląda kwestia bram w "Zamkniętych" lokacjach?

Coz, sama instrukcja milczy, natomiast w oficjalnych FAQ stoi:
Cytat:

A: The gate replaces the location, so while the gate is
open there is no closed location for the monster to be
“trapped” in. Put the gate over the closed marker. If the
gate is later closed, then resolve the effects of a closed
location – i.e., any monster or investigator at the location
that appeared with the gate is tossed out into the street.

Po naszemu mowiac, chodzi o to, ze brama "zastepuje" lokacje. Czyli poki na "zamknietej" lokacji znajduje sie otwarta brama jest ona (brama) dostepna zarowno dla potworow, jak i dla graczy. Natomiast w momencie zamkniecia bramy lokacja niejako "wraca" do naszej rzeczywistosci i nalezy postepowac wg. regul. Czyli jesli po zakmnieciu bramy zostal tam jakis potwor i/lub gracz nalezy ich wywalic na ulice :)

finallyh - Pią 27 Lut, 2009

Sirafinie, polecam sciagnac instrukcje PL do Dunwich Horror, jest dostepna. Tam na koncu jest dosyc obszerne FAQ wyjasniajace wiele rzeczy, m.in. twoje pytania, jak pamietam.
sirafin - Sob 28 Lut, 2009

Dzięki finallyh, faktycznie była tam odpowiedż na moje pierwsze pytanie :)

To tylko pro forma wrzucę tu odpowiedź dla tych którzy też się zastanawiali, żeby nie musieli szukać.
Cytat:
Brama zastępuje miejsce, więc dopóki Brama jest otwarta, nie ma żadnego zamkniętego miejsca, w którym potwór mógłby zostaç uwięziony. Należy postawić Bramę na znaczniku zamknięcia. Jeżeli Brama ta zostanie zamknięta, to dopiero wtedy należy wykorzystaç zasady zamkniętego miejsca, tj. każdy potwór i Badacz, którzy się w tym miejscu znajdują, zostają przeniesieni na ulicę.

sirafin - Nie 01 Mar, 2009

Mam jeszcze pytanie odnośnie potworów na "Peryferiach" (lub "Skraju" jak nazywane jest w starych instrukcjach).

W momencie gdy zostanie przekroczony limit potworów na Peryferiach wzrasta współczynnkik Paniki w Arkham, a potwory z Peryferii trafiają znowu do pojemnika. Teraz pytanie: Czy wracają WSZYSTKIE czy może nadwyżki zostają na Peryferiach?

Podam przykład:
Gra 3 Badaczy, w Arkham jest 5 otwartych bram, po miateczku snuje się 5 potworów, na Peryferiach sa 4 potwory.

Dla 3 Badaczy
limit potworów w mieście = 6
limit potworów na Peryferiach = 5

Nowa brama ma się otworzyć w miejscu w którym już jest brama więc następuje spotęgowanie potworów -> pojawia się 5 nowych potworów (bo tyle jest otwartych bram). Pierwszy potwór trafia do Arkham i tym samym został osiągnięty limit potworów w mieście więc cztery kolejne potwory muszą więc trafić na Peryferia, co na pewno przepełni ich limit i podniesie poziom Paniki.

I teraz pojawia się pytanie co dokładnie dzieje się na Peryferiach:

1. WSZYSTKIE 8 potworów wędruje do pojemnika
2. 6 potworów wędruje do pojemnika (5 limit + 1 który przeważył szalę) a 2 zostają na Peryferiach

INSTRUKCJA napisał/a:
W momencie, w którym liczba potworów na Peryferiach przekroczy powyższy limit, należy podnieść poziom paniki o 1, a żetony potworów (z pola Peryferii) odłożyć do puli potworów.

Cały myk polega na tym, czy potwory wkraczają do gry pojedyńczo, czy jednocześnie całym stadem?

8janek8 - Nie 01 Mar, 2009

W wyżej wspomnianym FAQu chyba znajdziesz wyczerpującą odpowiedź na Twoje pytanie:
Cytat:
Skraj i Limit potworów
P: Czy mo˝na prosiç o przykΠad jak dziaΠajà Limit potworów
i Skraj?
O: Limit potworów to iloÊç graczy plus trzy. Je˝eli
na planszy miaΠby si´ pojawiç potwór, który przekraczaΠby
limit, to nale˝y go poΠo˝yç nie na planszy, lecz na Skraju.
Kiedy Skraj si´ zapeΠni, nale˝y podnieÊç poziom Strachu
o 1, a wszystkie potwory ze Skraju wracajà do pojemnika
potworów. Maksymalna liczba potworów na Skraju, która
nie podnosi poziomu Strachu, wynosi 8 minus liczba graczy.
ZostaΠo to wyjaÊnione na stronie 18 zasad Arkham Horror.
PrzykΠad: W grze na trzy osoby limit potworów wynosi 6,
a maksymalna liczba potworów na Skraju wynosi 5.
Na planszy sà 3 otwarte Bramy, 6 potworów w Arkham i 4
na Skraju. Podczas fazy Mitów zostaje pociàgni´ta karta,
która wskazuje lokacj´, gdzie ju˝ znajduje si´ otwarta Brama,
co powoduje pojawienie si´ na planszy 3 nowych potworów.
Najpierw losuje si´ dwa potwory i umieszcza je na Skraju.
Limit Skraju zostaΠby przekroczony po doΠo˝eniu tam
drugiego potwora, wi´c zwi´ksza si´ poziom Stachu o 1
i wrzuca szeÊç potworów ze Skraju z powrotem do pojemnika.
Nast´pnie losuje si´ trzeciego potwora i umieszcza go
na Skraju.

Dlatego uważam, że Twoja odpowiedź nr 2 jest prawidłowa.

ps. Sorry za brak polskich znaków - wkleiłem teks z tego pdf'a od Rebela

sirafin - Nie 01 Mar, 2009

Jasny gwint przecież ja to czytałem...
Nie mam pojęcia dlaczego wtedy wydawało mi się że w tym opisie ostatni potwór pojawiał się w Arkham a nie na Peryferiach, chyba półprzytomny byłem :?

Ajgor - Pon 02 Mar, 2009

Zanim zaczniesz czytać instrukcję sprawdź sobie ile masz żetonów poczytalności. :D
sirafin - Pon 02 Mar, 2009

Milcz złośliwcze, bo cię Cthulhu macką pacnie! :lol:

Ciekawe czy gra już faktycznie jest na magazynie i szykuje się na wycieczkę by wpaść w łapy graczy.

Ajgor - Pon 02 Mar, 2009

To już końcowe odliczanie. Z pewnością się doczekamy. 8)
8janek8 - Pon 02 Mar, 2009

Czy ktoś mógłby doradzić, który Przedwieczny najlepiej sprawdziłby się w pierwszej rozgrywce? Będzie w niej brać udział 5 początkujących graczy. Tylko ja będę miał w miarę opanowaną instrukcję i prawdopodobnie jakiś test gry jednoosobowej ;) Rozumiem, że Cthulhu odpada...

Instrukcja radzi:
Cytat:
Gracze mogą też po prostu ustalić, z którym
Przedwiecznym przyjdzie im się zmierzyć. Ten sposób
wyboru Przedwiecznego sprawdza się świetnie,
kiedy gracze mają jakieś ograniczenie czasowe (na
przykład wybór Yiga skraca grę, a wybór Cthulhu
zdecydowanie zwiększa poziom trudności).

No i patrząc choćby tylko na wartość ataku i długość toru zagłady Yiga, faktycznie wydaje się on najłagodniejszym wyzwaniem dla Badaczy :)

Tei-chan - Pon 02 Mar, 2009

Ja już dostałem wieści, ze została wysłana także najbliższy weekend należy do Horror W Arkham :)

Też dostałem cynk, więc jeśli Poczta Polska nie da ciała, to może dotrze przed weekendem i człowiek bedzie mógł spokojnie zapoznać się z elementami gry, przeczytać karty, rozegrać kilka partyjek solo, by w weekend już gładko wprowadzić znajomych w zasady, bez ciągłego zerkania w instrukcję ;)
Neuron - Wto 03 Mar, 2009

Ja mam nadzieję, że na pocztę nie będę musiał iść z awizo, tylko przyniesie mi gierkę listonosz. Na razie rozkminiam z wolna, z bardzo wolna (bo ciężko mi idzie) Ride for the Galaxy. Kiedy jednak dostanę Arkhamka mam nadzieję, że błysnę... wydaje się być dużo prostszy...
Ajgor - Wto 03 Mar, 2009

Do mnie (Wrocław) paczka już dotarła! :D
8janek8 - Wto 03 Mar, 2009

U mnie gra też już jest :) Czas na wielkie otwarcie... zbudź się Przedwieczny! :twisted:
sirafin - Wto 03 Mar, 2009

Dlaczego ja jestem w przeciwnym końcu polski niż Galakta? -_-'

8janek8, czy ty jesteś absolutnie pewien tego co napisałeś? :>

Athlar - Wto 03 Mar, 2009

Dostałem gierkę. Wieczorem wielkie otwarcie. Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych szpili. :)
masso - Wto 03 Mar, 2009

Wpisujcie miasta, które odwiedził listonosz z pancerną paczką od GALAKTY!
KRAKÓW!! :P

(tak, zarejestrowałem się specjalnie po to, aby napisać tego głupiutkiego posta:P)

Corp - Wto 03 Mar, 2009

Właśnie czytałem wasze wiadomości, gdy odezwał się domofon. Cthulhu przybył, rozpoczął się horror (w Krakowie).

Pozdrawiam.

Neuron - Wto 03 Mar, 2009

Jest! A ja jestem w szoku. Tak szybko? Chodzi rzecz jasna, o Centralny Stolec, zwany tez Stolicą :)

A jak wrażenia? Wykonanie moim zdaniem bardzo w porządku, chociaż nigdy nie widziałem wersji angielskiej. Ktoś pokusi się o porównanie?

8janek8 - Wto 03 Mar, 2009

Hmmm... czcionki? Chyba, że faktycznie są jakieś różnice?
xshadow - Wto 03 Mar, 2009

Dobra dobra, metropolitarne cwaniaczki. Wasze przesyłki to nic w porównaniu z dotarciem paczki do mnie na wioskę :twisted:

PS. W profilu mam wpisany Zamość, żeby chociaż z grubsza było wiadomo, o którą część Polski chodzi ;)

omega201 - Sro 04 Mar, 2009

Wro tez dzisiaj. Wydanie bardzo ladne. W weekendzik partyjka...:)
sirafin - Sro 04 Mar, 2009

A ja czekam dalej... Chyba muszę zajrzeć do skrzynki czy przypadkiem listonosz nie miał napadu lenistwa i postanowił dostarczyć awizo zamiast taszczyć paczkę.

Dobra panowie, w międzyczasie mam kolejne pytanie, tym razem dotyczące wymiany ekwipunku między Badaczami.
INSTRUKCJA napisał/a:
Badacze mogą handlować w dowolnej chwili poza walką
kiedy znajdują się w tym samym miejscu. Mogą oni
handlować przed, po lub w trakcie ruchu, co oznacza, że
handel nie kończy ruchu.

Jeśli Badacz1 wchodzi na pole, gdzie jest Badacz2 i jakieś potwory to NAJPIERW musi uniknąć/pokonać potwory by wymienić się ekwipunkiem czy może dokonać wymiany PRZED unikaniem/walką?

poooq - Sro 04 Mar, 2009

Witam serdecznie. Wczoraj listonosz zostawił niezmiernie tajemnicze awizo, bez żadnych dat i godzin, wieczorem zeszła mgła gęsta jak mleko a ja wyruszyłem na pocztę po przesyłkę. Najdłuższe 40 minut w życiu. Ale dostałem.
Pierwsze co się rzuciło to przeredagowana instrukcja i info o poprawionych kartach. Brawo! Ładne podstawki, elegancka plansza, ślinka pociekła.

Neuron - Sro 04 Mar, 2009

INSTRUKCJA napisał/a:
Badacze mogą handlować w dowolnej chwili poza walką
kiedy znajdują się w tym samym miejscu. Mogą oni
handlować przed, po lub w trakcie ruchu, co oznacza, że
handel nie kończy ruchu.

Jeśli Badacz1 wchodzi na pole, gdzie jest Badacz2 i jakieś potwory to NAJPIERW musi uniknąć/pokonać potwory by wymienić się ekwipunkiem czy może dokonać wymiany PRZED unikaniem/walką?[/quote]

Wydaje się być logiczne, że najpierw należy zająć się potworami. Jak w życiu - jak tu handlować, jeśli czyjś zębaty pysk chwyta cię za żebra...? :)

8janek8 - Sro 04 Mar, 2009

sirafin napisał/a:

Jeśli Badacz1 wchodzi na pole, gdzie jest Badacz2 i jakieś potwory to NAJPIERW musi uniknąć/pokonać potwory by wymienić się ekwipunkiem czy może dokonać wymiany PRZED unikaniem/walką?

Po mojemu, "poza walką" oznacza, że tylko w jej trakcie nie można dokonać wymiany. Można tego dokonać w każdym innym momencie, w tym i przed samą walką/unikaniem.
Ale to tylko sugestia osoby która jeszcze nie grała w AH. Po pierwszym teście sam będę miał pewnie kilka pytań ;)

To "poza walką" jest takie mylące moim zdaniem i można to zrozumieć właśnie tak jak napisał 8janek8. Intuicja podpowiada, że jednak powinno być tak jak napisał Neuron i prawdopodobnie twórcy to mieli na myśli, lecz niedokładnie to opisali. Jak na mój gust "PRZED walką/unikaniem" czyli PRZED wejściem na pole, na którym trzeba walczyć/unikać, w sensie że walka/unikanie jest w trakcie WCHODZENIA i dopiero po walce/unikaniu można uznać że dopiero JESTEŚMY/WESZLIŚMY na dane pole. Tak byłoby najbardziej logicznie, jednak nigdzie w instrukcji tego nie ma wyraźnie zaznaczonego.

Gdyby interpretować to tak jak napisał 8janek8, że przedmiotów nie można wymieniać tylko w trakcie walki/unikania, to wyobraźmy sobie taka sytuację:

Badacz1 wchodzi na pole na którym są dwa potwory i Badacz2
Badacz1 pożycza od Badacza2 przedmiot dający mu bonusy do unikania
Badacz1 unika obu potworów
Badacz1 oddaje Badaczowi2 przedmiot
Badacz1 rusza się na następne pole kontynuując ruch

Wygląda to chyba nieco bez sensu :?

Dodam jeszcze jeden fragment instrukcji, który daje większe pole do popisu grającym:

instrukcja (str. 23) napisał/a:

PROBLEMY Z KOLEJNOŚCIĄ
Jeśli dwa lub więcej wydarzeń zachodzi w tym
samym momencie, decyzja o ich kolejności należy
do graczy. Jeśli gracze nie mogą dojść do
porozumienia, decyduje pierwszy gracz.

Wydaje mi się, że kwestia spotykanego Potwora i Badacza na jednym obszarze to tego typu wydarzenie. Co za tym idzie, sami możemy decydować co w takich sytuacjach robić :)

W instrukcji jest napisane, ze do tekstu zostal wlaczony FAQ, ktory zostal zawarty w dodatku Dunwich Horror. Moze mi ktos powiedziec gdize ten FAQ jest? Bo patrzac na tlumaczenie z Rebela to jakos nie moge tego w oryginalnej instrukcji znalezc.

Link do oryginalnego FAQ znajdziesz w temacie "Przydatne linki".
Przetłumaczony FAQ jest na końcu instrukcji do dodatku Dunwitch Horror na stronie Rebel.

D.W. - Sro 04 Mar, 2009

Horror w Arkham miał już kilka wydań. Zwłaszcza w pierwszym było kilka błędów, które potem zostały poprawione. Tak jak i w kilku miejscach przeredagowane. I te są uwzględnione tak jak i pewnie pierwsze pytania do dodatku ale to wszystko na tyle szybko się zmienia, że już są i dodatkowe pytania i odpowiedzi a to już nie jest na pewno zawarte.

@omega201
To sugeruje, że pisząc tekst nowej instrukcji, uwzględniono problemy poruszane w FAQ? No chyba że w papierowej instrukcji faktycznie jest dołączony FAQ, bo w wersji pdf rzeczywiście takiego nie ma.

Tak czy inaczej FAQ sporo spraw tłumaczy obszerniej, więc warto do niego zerknąć.

@8janek8
Ten fragment instrukcji mówi troszkę o czymś innym. Na przykład:
spotkanie potwora1 oraz spotkanie potwora2 to dwa RÓWNORZĘDNE wydarzenia
(polegają na tym samym -> "walka/unikanie1" czy "walka/unikanie2") dlatego o kolejność jest dowolna i gracz sam decyduje

spotkanie potwora oraz spotkanie Badacza to dwa RÓŻNE wydarzenia
(polegają na czymś kompletnie innym -> "walka/unikanie" czy "wymiana ekwipunkiem") dlatego powinny się odbyć w odpowiedniej kolejności a nie zależeć od decyzji gracza

Tak ja to widzę :)

Sprostowanie.
Jeden sformułowanie w instrukcji jest trochę niejasne:
instrukcja (str.19) napisał/a:
Jeśli poziom paniki wynosi 10 i ma zostać ponownie
podniesiony [...], zamiast przesuwać znacznik
paniki, należy dołożyć jeden żeton zagłady
do toru zagłady Przedwiecznego za każdy punkt,
o który powinien wzrosnąć poziom paniki.

Chodzi o to, że samo osiągnięcie 10 poziomu paniki również powoduje dołożenie jednego żetonu do toru zagłady (co zostało potwierdzone na ostatniej stronie instrukcji).

sirafin napisał/a:

spotkanie potwora oraz spotkanie Badacza to dwa RÓŻNE wydarzenia
(polegają na czymś kompletnie innym -> "walka/unikanie" czy "wymiana ekwipunkiem") dlatego powinny się odbyć w odpowiedniej kolejności a nie zależeć od decyzji gracza

Tak ja to widzę :)

W takim razie potrzebne jest wyjaśnienie :)

8janek8 napisał/a:
Sprostowanie.
Jeden sformułowanie w instrukcji jest trochę niejasne:
instrukcja (str.19) napisał/a:
Jeśli poziom paniki wynosi 10 i ma zostać ponownie
podniesiony [...], zamiast przesuwać znacznik
paniki, należy dołożyć jeden żeton zagłady
do toru zagłady Przedwiecznego za każdy punkt,
o który powinien wzrosnąć poziom paniki.

Chodzi o to, że samo osiągnięcie 10 poziomu paniki również powoduje dołożenie jednego żetonu do toru zagłady (co zostało potwierdzone na ostatniej stronie instrukcji).

Niejasne? Fakt dołożenia żetonu do toru zagłady przy Panice=10 został POMINIĘTY, tam wyraźnie jest mowa o przypadku Panika>10 :? Gdyby nie streszczenie na końcu instrukcji, to w ogóle by nic o tym nie było wspomniane. Dobrze że zwróciłeś uwagę, bo to faktycznie mogłoby łatwo umknąć, tak wciśnięte na szarym końcu instrukcji.

Czesc rzeczy faktycznie jest poprawionych i wplecionych plynnie w nowa instrukcje (ta ktora jest w wydaniu PL). AH jest tak rozbudowana pozycja, ze pytania zawsze beda sie pojawialy. I dobrze:)
Athlar - Sro 04 Mar, 2009

Mam takie pytanie dla osób posiadających już grę. Czy w waszych egzemplarzach środek również przecinany jest przez jakby dwie dodatkowe linie zgięcia ? Wygląda to niezbyt atrakcyjnie na mojej planszy.
finallyh - Sro 04 Mar, 2009

Athlar napisał/a:
Mam takie pytanie dla osób posiadających już grę. Czy w waszych egzemplarzach środek również przecinany jest przez jakby dwie dodatkowe linie zgięcia ? Wygląda to niezbyt atrakcyjnie na mojej planszy.

Tak, wziąłem to na karb ogólnego zamieszania w Arkham ;)

Athlar - Sro 04 Mar, 2009

finallyh napisał/a:
Athlar napisał/a:

Tak, wziąłem to na karb ogólnego zamieszania w Arkham ;)

:)

Coby nie było - z gierki jestem zadowolony i nie mogę się doczekać pierwszego starcia z przedwiecznymi...I dodatków, dodatków też nie mogę się doczekać ;)

Athlar napisał/a:
Ke? W którym miejscu dokładnie? U mnie nic takiego nie widzę :?

Jest inny problem... Panowie, zagadza się wam ilość arkuszy Przedwiecznych z tym co jest podane w instrukcji? Bo w mojej instrukcji wyraźnie pisze "8 arkuszy Przedwiecznych" a w pudełku znajduje się ich tak jaby MNIEJ :evil:

Mam takich jak:
1. Ithaqua
2. Yog-Sothoth
3. Yig
4. Nyarlathotep
5. Shub-Niggurath
6. Hastur

Na pewno nie ma CTHULHU :o :shock: :!: i kogoś jezcze.
Przyznać się kto dostał dwa arkusze więcej...

Karty Badaczy sa wszystkie 16, zaraz zajmę się liczeniem pozostałych elementów. To trzeba mieć pecha żeby akurat trafić na taki egzemplarz :(

-- EDIT --

I już po powszechnym spisie ludności

W pudełku do gry Horror w Arkham znajdują się
następujące elementy:
1 instrukcja (trzymasz ją w rękach) - zgadza się
1 plansza - zgadza się
1 znacznik Pierwszego Gracza - zgadza się
5 kości - zgadza się
16 kart postaci Badaczy - zgadza się
16 znaczników Badaczy - zgadza się
16 plastikowych podstawek pod znaczniki Badaczy - zgadza się
196 żetonów stanu Badacza
56 żetonów pieniędzy - zgadza się
34 żetony Poczytalności (10 „trójek” i 24 „jedynki”) - a nawet 1 więcej :)
34 żetony Wytrzymałości (10 „trójek” i 24 „jedynki”) - a nawet 1 więcej :)
48 żetonów Wskazówek - zgadza się
24 suwaki umiejętności - zgadza się
189 kart Badaczy
44 Przedmioty powszechne - zgadza się
39 Przedmiotów unikatowych - zgadza się
40 Zaklęć - zgadza się
20 Umiejętności - zgadza się
11 Sprzymierzeńców - zgadza się
35 kart Specjalnych
8 kart Honorarium - zgadza się
8 kart Członkostwa w Loży Srebrnego Świtu - zgadza się
8 pożyczek bankowych - zgadza się
8 kart Błogosławieństwa/Klątwy - zgadza się
3 karty Zastępcy Szeryfa - zgadza się
8 arkuszy Przedwiecznych - BRAK 2 arkuszy!
20 żetonów zagłady - zgadza się
179 kart Przedwiecznych
63 karty Obszarów - zgadza się
67 kart Mitów - zgadza się
49 kart Bram - zgadza się
60 żetonów potworów - zgadza się
16 żetonów Bram - zgadza się
3 znaczniki aktywności - zgadza się
3 znaczniki eksploracji - zgadza się
1 znacznik Toru Paniki - zgadza się
6 znaczników „Zamknięte” - zgadza się

Przetrząsnąłem pudełko, sprawdziłem między kartkami instrukcji, wyjąłem nawet te bebechy z przegódkami żeby sprawdzić pod spodem i nic, Cthulhu zwiał z jakimś kumplem :?

Eh, no to czeka mnie mail do Galakty.

Bonhart - Sro 04 Mar, 2009

Athlar napisał/a:

Mam to samo, na zdjęciach powinno być to widoczne.
Zjawisko to występuje wzdłuż planszy, łączenia poprzeczne są takie jak być powinny. Żeby było wszystko jasne, nie jest to moja pierwsza planszówka i zjawiska takiego wcześniej nie odnotowałem .

(po kliknięciu w obrazek, powiększy się on)

Przyłączam się do prośby kolegi Athlara i proszę o pisanie innych posiadaczy gry czy mają też coś takiego. Jeżeli będą to mieli wszyscy to trzeba będzie przyjąć, że tak miało być :?

Neuron - Sro 04 Mar, 2009

Jak dla mnie, to są to zwykłe zgięcia. Nie ma co chyba kruszyć kopii. Przyjrzałem się swojej wersji gry i zamieszczonym tu zdjęciom - nawet trudno mi stwierdzić, czy uznać to za wadę - u mnie widać zgięcia, ale czy podwójne??? Nie mam pojęcia. Gdyby nawet takie były nie uznałbym tego za wadę gry.

Współczuję koledze, któremu zagubili się Przedwieczni. Nie ma bata - jest ich ośmiu. Musisz napisać w tej sprawie do Galakty. Może daj jako dowód szczerości swych intencji choćby linka do tej tu rozmowy - wypadki chodzą przecież po ludziach. Jak widać, także wielkimi, przedwiecznymi nogami...

Tutaj jest spis (eng) kart do podstawki i dodatków (nie znalazłem kart tam bram):

http://new.fantasyflightg...d=1&efidt=10390

Sirafin, wygląda na to, że Twój Cthulhu zwiał z nie byle kim, bo z samym niezwyciężonym Azathothem :/

Co do samej planszy, to u mnie występuje inny problem: mianowicie sama się odkształca. Położyłem ją na noc na płaskiej powierzchni i równomiernie obciążyłem, ale zaraz po jej rozłożeniu ponownie zaczęła się wyginać...
Nie mam tego problemu z inną planszą od FFG - Talismanem.

Faktycznie, plansza jest dosc dziwnie podklejona... Ale najwazniejsze ze jest bardzo wytrzymala. Nie spotkalem sie do tej pory z czyms takim w innych tytulach. Przedwiecznych jest 8miu. I na dodatek trafilo na samegu Pana C. Reklamowac pozostaje... Z tego co napisales masz 2 sztuki wiecej znacznikow wiec calkowita ilosc sie zgadza;) W fabryce musieli sie pomylic...
8janek8 - Czw 05 Mar, 2009

Znaczników Wytrzymałości i Poczytalności każdy powinien mieć więcej o 1 niż stoi w instrukcji, bo wypraski każdy musi mieć te same.
sirafin - Czw 05 Mar, 2009

Ze znacznikami jest tak jak pisze 8janek8, po prostu wytłoczki musiały być lepiej rozplanowane niż poprzednie i zmieściło się więcej żetonów, a zapomnieli dopisać to w instrukcji. Do Galakty maila wysłałem już wczoraj i czekam na pomoc z ich strony.

Co do planszy to nic jej zarzucić nie mogę, owszem jest linia podziału przez środek, ale musi być skoro tam plansza się zgina, jednak linia jest pojedyncza i prawie jej nie widać, sama plansza jest zaś gładka jak stół i się nie wypacza.

Ogólnie gra jest zrobiona bardzo solidnie i wygląda przyjemnie, szkoda tylko że wcięło dwóch Przedwiecznych i to tych najsilniejszych :? Niby da się grać, ale tak jakoś człowiek trochę rozczarowany, gdy wie, że przy losowaniu Przedwiecznego, na pewno nie trafi na Wielkiego Cthulhu :(

Martin Valdez - Czw 05 Mar, 2009

Witam,
ja w dniu wczorajszym również odebrałem mój egzemplarz. I niestety też mam problem z planszą. Owszem jeśli chodzi o wykonanie to wydaje się pancerna (zrobiona w starym dobrym stylu) ale mam tą drugą linię (jakby sprasowana fałdka z klejenia planszy - nie chodzi tu o linię podziału planszy; jest ona do niej równoległa). Widać ją wyraźnie. Na szczęście grafika na planszy jest tak, że skrzętnie stara się ją maskować.
Oczywiście miłoby było usłyszeć jakieś stanowisko galakty w tej sprawie bo w jakiś sposób znaiża to wartość produktu. Dodatkowo nie wiem jak u was ale umnie już plansza na zgięciu jakby się wycierała grafika.
Na szczęście nie było u mnie problemów z elementami. Karty wszystkie są a znaczników nie liczę bo są 4 wypraski ponumerowane od 1 do 4 więc wszystko jest.

Wallenstein - Czw 05 Mar, 2009

Takie małe coś, ale dlaczego wszystkie nazwy dzielnic nie zostały przetłumaczone?
Grubosz Drzewiasty - Czw 05 Mar, 2009

Witam wszystkich
Pozwole zabrac slowo rowniez w tej sprawie i musze przyznac ze faktycznie plansza nosi znamiona niedopracowania bo jak innaczej wytlumaczyc fakt ,ze Sirafin ma ja idealna z tego co pisze a wielu innych jak rowniez ja posiada faldy?
Jest to wedlug mnie wada fabryczna i blad przy sklejaniu lub docinaniu formatu wierzcniej strony gdyz na moj rozum bedac o pare milimetrow za duza przy zgrzewaniu nastapilo to owe faldowanie.
Oczywiscie to przelkniecia acz kazdy fan-kolekcjoner planszowek chcialby miec ideał :?
Chcialem poruszyc jedna jeszcze sprawe,mianowicie czy wykonanie nie moglo byc nieco przejrzyste-wyraziste?jako przyklad podam brame Innego wymiaru ewidetnie wyroznia sie na tle pozostalych,swa barwa kolorow-jest bardziej intensywna i osobiscie inne zetony chcialbym widziec rowniez w tego typu barwie.
Byc moze wiekszy kontrast wiaze sie z drozszym drukiem i to stanowi o efekcie koncowym jaki mamy,a szkoda bo moglobybyc swietnie.
Chyba ze jedynie u mnie wystepuje taka roznica w kontrascie?

Jak wygląda moja plansza widać na fotkach, nie trzeba mi wierzyć na słowo ;) Co do różnicy kontrastu to szczerze mówiąc nie rzuciła mi się w oczy... Zresztą mam fotkę w sporej rozdzielczości gdzie widać też bramy, ale czy różnią się jakościowo od reszty elementów?

Panowie, przyszła mi jedna rzecz do głowy, pewnie będę musiał sobie trochę poczekać nim wyjaśni się sprawa brakujących kart w mojej grze, tak że miałbym prośbę, jeśli ktoś posiada skaner to czy mógłby zeskanować arkusz Cthulhu i Azathotha w jakiejś dobrej rozdzielczości (i ten zielony tył arkusza) i podesłać mi na skrzynkę? Wydrukowałbym sobie wtedy na papierze fotograficznym przynajmniej jakiś przyzwoicie wyglądający substytut i mógł pograć w weekend ze znajomymi. Przedwiecznego będziemy musieli losować kostką albo coś w tym stylu, ale przynajmniej będzie już można pograć w kompletną grę.

D.W. - Czw 05 Mar, 2009

Druk poza granicami kraju powoduje, że sami z wielkim niepokojem oglądamy to co nas dopłynie. Z wielu względów, dokąd nie mam danej gry w ręku dotąd nie jestem spokojny…
Tak samo niepokoją się inne kraje jak i sam FFG.

Co do wykonania plansz. Trudno mi powiedzieć, dlaczego jest ta drugie „złamanie”. Mogę tylko przypuszczać ale to byłby technologiczny bełkot.

Nasycenie kolorów nie ma żadnego znaczenia dla kosztów druku i nikt nie „ujmował” koloru .

Galakta już namierzyła i uwięziła dwóch niepokornych zbiegów, niedługo wyruszą do mnie w specjalnie zabezpieczonej potężną magią kopercie, coby im nie strzeliło do łbów znów dezerterować 8)
Martin Valdez - Czw 05 Mar, 2009

@ D.W.
Może jest to technologiczny bełkot ale raczej w kwestii co się złego przytrafiło, że tak jest. Przez czyjś błąd (zapewne w fabryce) otrzymaliśmy produkt gorszy jakościowo niż być powinien. Wiemy jak wyglądają plansze i wiemy, że nie jest to stnadardem tak jak np dwa druciki w kineskopach trinitron (i każdy kto kupował coś oparte na tym kineskopie wiedział, że tak jest bo taka jest technologia).
Wiemy, że jest jak jest z jakością której kontrolować nie można (czyt. druk w Chinach).
Natomiast w jakiś sposób Galakta jest niestety wciąż odpowiedzialna za to co klienci dostaną.
W związku z takim fantem jak plansza, gdzie koszt wymiany byłby chyba spory i zapewne spowodowałby minusowe saldo zarobkowe przy tej produkcji dla Galakty, to jednak miłoby było dostać coś jako ukłon w stronę klienta. Może warto by było na pocieszenie powiedzieć klientom, że dostaną jakąś sensowną zniżkę na dodatek, który ma być wydany. Oczywiście to są tylko luźne propozycje więc proszę nie traktować mojego posta jako ataku :)

jano4 - Czw 05 Mar, 2009

Odnalazłem wśród badaczy podróżnika w czasie. Gra toczy się w 1926 roku, a Dexter Drake ma w historii opis: "Po odbyciu służby w armii podczas II Wojny Światowej...", hehehe, prawdziwy z niego MAGIK.
Poza tym też mam podwójne zgięcie na planszy, ale skład osobowy się zgadza.

jano4 napisał/a:
Odnalazłem wśród badaczy podróżnika w czasie. Gra toczy się w 1926 roku, a Dexter Drake ma w historii opis: "Po odbyciu służby w armii podczas II Wojny Światowej...", hehehe, prawdziwy z niego MAGIK.

Literówka, w oryginale jest WWI.
http://www.boardgamegeek....3?size=original

Ponawiam pytanie o częściowe tłumaczenie dzielnic.

Bonhart - Czw 05 Mar, 2009

Wszyscy wiemy, że Galakta nie miała bezpośredniej kontroli jakości wykonania poszczególnych elementów gry(wiemy, bo przecież czekaliśmy z utęsknieniem na ten statek z kontenerem). Niemniej jednak w jakimś stopniu ponosi chyba odpowiedzialność za to co sprzedaje. Nie wiem jakie są poszczególne etapy wykonania gry ale ktoś podejmuje decyzję, że będzie drukowana tam, a nie gdzie indziej i nie powinien robić tego na chybił trafił. To już jest sprawa między Galaktą, a drukarnią/pośrednikiem. Myślę, że Galakta jako klient owej drukarni/pośrednika ma prawo do złożenia reklamacji w tej sprawie. Oczywiście zależy to od skali występowania tego błędu.
Gra do najtańszych nie należy i trzeba to otwarcie powiedzieć, że niektóre egzemplarze mają feler. Wg mnie jest to błąd przy sklejaniu, taśma (czy cokolwiek innego co tam jest) łącząca dwa elementy planszy była przyklejona nie z tej strony co powinna.
O tym, że jest to złe wykonanie (wina wykonawcy) świadczy taki oto fakt: wzdłuż linii zgięcia planszy powstały dwa garby po obu stronach zgięcia. Sama linia nie jest linią tylko paskiem pofałdowanego papieru/kartonu. Takie same garby znajdują się także na odwrocie planszy przy zgięciach idących w poprzek planszy. Różnią się tylko tym, że nie ma pomarszczonego paska pomiędzy nimi i są o wiele mniejsze niż te na planszy. Świadczy to o tym, że gdyby klejenie było wykonane prawidłowo to wszystko byłoby ok. Skoro można było zrobić dwa klejenia dobrze to i trzecie powinno tak samo wyglądać.

Zamieszczam jeszcze jedno zdjęcie większe niż poprzednie i zrobione przy lepszym świetle. Powinno ono rozwiać wątpliwości tych, którzy mają dobre egzemplarze, że nie takiego wykonania oczekiwaliby po tej grze (cenie).

Żeby nie było, że grę kupiłem po to żeby marudzić, napiszę też coś innego :D Jeżeli chodzi o samą grę to poza tym felernym klejeniem jest wykonana bardzo dobrze. Wielkość planszy i niektórych elementów pozytywnie mnie zaskoczyła - plansza jest duża i czytelna.
O samej grze się nie wypowiem bo nie rozegrałem jeszcze pełnej rozgrywki.

jano4 - Czw 05 Mar, 2009

Bonhart widzę, że przy twoich fałdach ślad na mojej planszy jest niewielki. Masz rację, gdyby gra kosztowała 70-80 złoty nie byłoby się co czepiać, ale w przypadku gry za 170 złoty to rzeczywiście dbałość o wykonanie tak ważnego elementu jakim jest plansza powinna być większa. Poza tym wszystko super, po pierwszej samotnej rozgrywce Cthulhu-Badacz 1-0.
Czekam na rewanż ze wsparciem.

Hub - Czw 05 Mar, 2009

Witam, gra jest po prostu świetna, żetony są elegancie – świetna grafika, karty po prostu cudne. Plansza… i tu moje rozczarowanie, już nie będę się rozpisywał na temat je kolorystyki, grafiki bo jest bardzo ok, ale niestety mam ten sam problem co koledzy wyżej. Gra jest po to żeby w nią grać ale dla mnie osobiście wygląd jest bardzo ważny i nie będę ukrywał że grafika w dużym stopniu skłoniła mnie do jej zakupu. Klejenie jest nie bardzo, wiem i rozumiem że sam wydawca nie miał na to wpływu bo jak by miał to by się to nie wydarzyło ale to nie zmienia faktu że jest to błąd. Chciałbym aby wydawca się wypowiedział jakoś bardziej rzeczowo na ten temat bo w końcu blisko 150 zł to nie jest mało. Pozdrawiam
omega201 - Czw 05 Mar, 2009

No moje klejenie jest jeszcze gorsze niz u Bonharta:( Takze jak widac w roznych partiach roznie posklajali...No szkoda, szkoda...

Wallenstein napisał/a:
jano4 napisał/a:

Literówka, w oryginale jest WWI.
http://www.boardgamegeek....3?size=original

Swoją drogą w oryginale to też jest bez sensu, bo w 1926 roku nie istniało takie określenie jak WWI tylko Wielka Wojna.

Athlar - Czw 05 Mar, 2009

U mnie sprawa z planszą wygląda niestety podobnie jak u kolegi Boneharta albo i gorzej. Z jednej strony jestem jako klient niezadowolony z tego stanu rzeczy, z drugiej strony jako fan mitów i planszówek życzę całemu projektowi wydawania AH po polsku jak najlepiej. Gra jest świetna, ale wiadomo jak to jest z tą łyżką dziegciu. Czy naprawdę wydawca nie ma większego wpływu na to jakiej jakości będą komponenty gier, które zamierza sprzedawać ? Powinien mieć. :)

Niech gwiazdy (i plansze) będą w porządku. ;)

Grubosz Drzewiasty - Czw 05 Mar, 2009

D.W napisal...
Nasycenie kolorów nie ma żadnego znaczenia dla kosztów druku i nikt nie „ujmował” koloru .... zapewne tak,ja jednak z uporem twierdze iz zeton Innego Wymiaru jest wyrazistrzy od pozostalych zetonow bram,moze takie bylo zalozenie oryginalne.Jednakze u mnie ewidetnie widac roznice pomiedzy innymi bramami,stad moj post odnosnie tego tematu.
Nie zebym sie czepial,pisze o tym gdyz uwazam iz przy podobnym nasyceniu barw innych zetonow efekt calosciowy prezentowalby sie wysmienicie :)

A co do planszy,to chyba podczas produkcji znalazl sie jakis niewykwalifikowany pracownik i narobil kreciej roboty,troche szkoda zwazywszy ze producent powinien dolozyc wszelkich staran do tego aby produkt byl jak najlepszej jakosci w perspektywie dalszych zamowien.

Ajgor - Czw 05 Mar, 2009

Serce mnie boli jak patrzę na wasze plansze. Dołączam do grona posiadaczy idealnej planszy! :D

A ja dziękuję wszystkim, którzy wykazali się chęcią pomocy odnośnie stworzenia tymczasowych arkuszy Przedwiecznych, których mi brakowało :) Już je sobie dodrukowałem i mogę się zmierzyć z dowolnym z 8 pradawnych bogów.
Sztefan - Czw 05 Mar, 2009

Lekkie pomarszczenie planszy jakoś mi zupełnie nie przeszkadza. Podczas gry nikt nie będzie zwracać na to uwagę. Za to gra (a przynajmniej mój egzemplarz) ma inny błąd. Część kart badaczy ma przesunięte tyły. Myslałem, że takie problemy ma tylko Portal :twisted:

Przy okazji 2 pytania o reguły.

1. Możemy używać tylko 2 przedmiotów/zaklęć jednoręcznych lub 1 dwuręcznego. Czy możemy posiadać więcej przedmiotów/zaklęć? W instrukcji jest napisane, że przed każdą rundą walki możemy wymieniać przedmioty/zaklęcia więc chyba tak. Z drugiej strony jest mowa o "wypuszczeniu". Może to sugerować, że nieużywane (nadmiarowe) przedmioty się traci i nie można pobierać następnych.

2.
sirafin napisał/a:

INSTRUKCJA napisał/a:

Albo jestem ślepy, albo nie doszliście do jednoznacznej wersji. To jak to jest w tej sytuacji?

W tym "wypuszczaniu" chodzi tylko o to, że liczą się tylko efekty przedmiotów/zaklęć, które w danej chwili są trzymane w rękach (czyli efekt przedmitu który działał w pierwszej rundzie walki, nie będzie działał dalej jeśli w drugiej rundzie, jeśli "wypuści się" go z rąk i weźmie inny przedmiot)

Co do zagubienia na terenie Innych Światów, skłaniam się ku wersji ustawienia OBU atrybutów, Wytrzymałości i Poczytalności na 1.

8janek8 - Pią 06 Mar, 2009

sirafin napisał/a:
Co do zagubienia na terenie Innych Światów, skłaniam się ku wersji ustawienia OBU atrybutów, Wytrzymałości i Poczytalności na 1.

Instrukcja (eng) napisał/a:
His Stamina and Sanity
are restored to a minimum of 1.

restore - przywracać, odnawiać, wyleczyć, odzyskać coś straconego (nie znalazłem żadnych innych znaczeń, które mogły by się odnosić do tego fragmentu.)
Moja interpretacja: Badacz który stracił wszystkie punkty Wytrzymałości lub Poczytalności odzyskuje jeden punkt tej cechy, która spadła do 0. (Tak jak w Arkham, z tą różnicą, że przenosi się na obszar "zagubionego w czasie i przestrzeni")

Ajgor - Pią 06 Mar, 2009

Jest już wątek na temat zasady, może nie róbmy bałaganu i przenieśmy się tam. :)
Morgon - Pią 06 Mar, 2009

Czy ktoś już porównał karty z polskiej edycji z kartami edycji angielskich? Czy dodatki angielskie są kompatybilne z polską podstawką pod względem rozmiarów i kolorystyki kart?
Na podstawie relacji i fotografii mam wrażenie, że oryginał od FFG ma karty węższe i dłuższe od rodzimej edycji... Rad byłbym usłyszeć opinię kogoś, kto posiada obie wersje językowe.

Wallenstein - Pią 06 Mar, 2009

Karty są identyczne co do wymiarów i kolorystyki.
Morgon - Pią 06 Mar, 2009

Super, dzięki za odpowiedź.
kowal85 - Sob 07 Mar, 2009

Mam takie pytanie zupełnie z innej beczki, sorki za zmiane tematu, jaka była pierwsza książka z serii Cthulhu, chciałbym zacząć czytać to 'cholerstwo'
(cholerstwo w dobrym znaczeniu tego słowa :D ). ?
Nie wiem po prostu, od jakiego tytułu zacząć kupno książki :(

Sztefan - Sob 07 Mar, 2009

Chronologia nie ma tu chyba nic do rzeczy. Ważne co się przeczyta. Lovecraft jak dla mnie świetnym pisarzem był, ale niestety sporo jego opowiadań jest według mnie nieudanych. Na szczęście te najlepsze są naprawdę genialne.

W tej chwili to wydanie jest chyba zupełnie niedostępne (chyba, że gdzieś na allegro), ja w każdym razie mam sześciotomowy zbiór wydany w ramach serii "Odmienne stany fantastyki" (Wydawnictwo SR). Jak dla mnie najlepsze są "W górach szaleństwa" z drugiego tomu Reanimator i cały tom 4 czyli "Zew Cthulhu""Widmo nad Innsmouth" "Szepcący w ciemności" "Duch szaleństwa" "Koszmar w Dunwich" i "Kolor z przestworzy". Dobre było też niewydane w tej serii "Muzyka Ericha Zana" (czy jakoś tak). Tyle pamiętam. Na pewno to nie wszystkie dobre teksty HPL.

Lovecraft był wielokrotnie wydawany, także proponuję po prostu udać się do księgarni i biblioteki i spróbować któregoś z powyższych opowiadań.

Dzejth - Sob 07 Mar, 2009

Polecam zbiór: " Opowieści o makabrze i koszmarze "
Hub - Nie 08 Mar, 2009

Wracam jeszcze z moim pytaniem do planszy tzn do jej wady chodzi o te nieszczęsne klejenie, zakupiłem gre w rebelu i moje pytanie czy ktoś kto tam ją zakupił myśli o reklamacji planszy?? wogóle czy to jest możliwe??. Wiem powinienem to napisać do sklepu no ale może ktoś z Was już cos zadziałał w tym kierunku.
Tei-chan - Nie 08 Mar, 2009

Kowal85 jak rozumiem najbardziej, jeśli nie tylko, interesuje Cię Mitologia Cthulhu. W tym momencie muszę Cię lekko zasmucić, Lovecraft nigdy tak z tego co pamiętam nie określał. Pierwsze wspominki o Cthulhu pojawiły się dopiero w 1926 roku wraz z powstaniem opowiadania "Zew Cthulhu" czyli nie całe 11 lat przez jego śmiercią. Dlatego też wbrew pozorom w jego opowiadania nie koncentrują się głównie na tych motywach ale na ogólnie pojętej grozie i strachu. Wiele jego opowiadań, zwłaszcza tych z młodości zostało zniszczonych przez samego autora. Po tym jak zajął się na nowo pisaniem zaczał od grozy jako takiej i nie miało to nic wspólnego z Cthulhu. Z opowiadań, które nawiązują do Mitologii Cthulhu można wymienić: Zew Cthulhu, Widmo nad Innsmouth, Kolor z przestworzy, Szepczący w ciemności, Duch ciemności, Koszmar w Dunwich, Muzyka Ericha Zanna, Coś na progu, Sny w domu wiedźmy oraz Cień z poza czasu. Książek z jego utworami jest parę na rynku ale abyś się nie rozczarował najpierw sobie jakąś wypożycz. Jeśli chcesz zbiór tych najlepszych to polecam Ci zbiór "Zew Cthulhu" z 2004 roku z wstępem Marka Wydmucha. Zbiorek ten nadal jest dostępny na rynku więc jak porozglądasz się w księgarniach to na pewno znajdziesz. Jesli chodzi natomiast o samą Mitologię Cthulhu to wielu autorów nadal korzysta z niej i pojawia się ona w wielu książkach, opowiadaniach czy nawet komiksach wielu twórców na całym świecie (jak nie wierzysz poszukaj w google książek powiązanych ze słowem Cthulhu). Ale Lovecraft jest tylko jeden. Nadal nalegam abyś przez zakupieniem wszystkich jego książek raczej przeczytał parę mniej znanych opowiadań i sam się przekonał czy on Cię przekonuje. Pisze to dlatego, że Lovecraft należy do tych pisarzy, którzy wzbudzają mieszane uczucia albo go zaczniesz uwielbiać albo się zniechęcisz i stwierdzisz, ze to nie jest to czego szukasz. Ale na pewno warto poznać jego twórczość. Osobiście jestem wielbicielem jego twórczości ale mimo wszystko przestrzegam abyś się nie rozczarował i nie żałował potem, ze wydałeś kasę na coś co nie do końca Cię przekonuje lub rozczarowuje.

Jeśli chodzi o planszę to Hub napisz do Rebela i dowiedz się , a może Ci wymienią. Z tego co sam się orientuje to, od czasu do czasu robiąc tam zakupy, to im zawsze zależy na zadowoleniu klienta więc raczej problemów Ci robić nie będą.

kowal85 - Pon 09 Mar, 2009

Tei-chan

Dzięki za wyszczególnienie dokonań Lovecrafta :)
Na allegro też można jeszcze znaleźć, wiele tytułów spod pióra Lovecrafta.

Neuron - Pon 09 Mar, 2009

Zawsze możesz kupić/znaleźć na Allegro podręcznik do gry RPG "Zew Cthulhu". Można go potraktować jako swoiste kompendium wiedzy na temat świata wykreowanego/odkrytego (?) przez Lovecrafta. W dodatku, książka ta zawiera spis wszystkich znanych ze Świata Mitów istot, wraz z dokładnym ich opisem, a także wiele opisów ogólnych związanych ze światem końca lat 20. i 30. (nie mówiąc już o innych, cennych drobiażdżkach tworzących tzw. klimat 8) ). Chyba żadna inna pozycja nie przedstawiła tak dokładnie tego, przed czym Lovacraft usiłował całe życie nas ostrzec... :wink: .

Widziałem podstawowy podręcznik do gry (wersja 5.5.), w zupełności wystarczający do pełnego poznania Świata Mitów za jakieś 50 PLN na Allegro. Możesz oczywiście dokupić sobie kolejne podręczniki, dokładniej opisujące każde z Krain - np. Krainy Snów. Mój brat grał swojego czasu w "Zew..." i zawsze powtarzał, że to jeden z lepszych i spójnych światów, które zdarzyło mu się "odwiedzić" grając w RPG.

EDIT:

Zachęcam jeszcze do zerknięcia tu: http://www.mlodzi.gildia.pl/gry/zc

i tu: http://mlodzi.gildia.pl/gry/zc2

... a także tu: http://www.cthulhulives.org/toc.html :)

Dlaczego zachęcam do podręczników, a mniej do opowiadań? Warto pamiętać, że Lovecraft to postać dość specyficzna, tak jak jego opowiadania. Stworzył/ odkrył (?) od podstaw wyjątkowy świat, nawet w dzisiejszych czasach wyróżniający się oryginalnością w odróżnieniu od wielu pisarzy horrorów (także i tych w dzisiejszych czasach). Z jego wizji korzystali nawet, nieco pokrętnie, filmowcy (słynne "W paszczy szaleństwa"). Niemniej jednak, Lovecraft pisał tak, jak wymagała epoka w której żył. Postaci i ich podejście do świata są zatem romantyczne, nieco zagubione, przesączone rozmaitymi afektami, niekiedy pretensjonalne - a raczej takie się nam dziś wydają. W tej perspektywnie twórczość Lovecrafta, bez odpowiedniego nastawienia, może być dla wielu Czytelników niestrawna. Tak się kiedyś pisało - co tu dużo gadać... :)

Uch... rozpisałem się. Zachęcam do podręcznika w każdym razie.... W jego perspektywie, wszystkie opowiadania Lovecrafta można traktować jako wersje fabularyzowane drobiazgowo opisanego w nim świata.

Tei-chan - Wto 10 Mar, 2009

No i Neuron tu ma racje. Jeśli chcesz poznać Mitologię Cthulhu w jak najszerszym spektrum to polecam podręcznik do RPG "Zew Cthulhu". W niektórych książkach opisujących fantasy oraz gry fabularne (są takie książki na rynku zajmujące się teoretyczną stroną tego zagadnienia) jest on opisywany jako jeden z najlepszych systemów jakie stworzono do tej pory. Coś w tym jest. Nie tak dawno wyszła 6 edycja tego podręcznika, poprawiono oprawę wizualną oraz delikatnie mechanikę. Godna polecenia pozycja.
poooq - Pią 13 Mar, 2009

Polecam film Andrew Leman'a "Call of Cthulhu" z 2005 roku. Najlepszy jaki widziałem opart na prozie H. P. Lovecraft'a. Film czarno-biały, niemy (!) i bardzo klimatyczny.
JanekBossko - Nie 15 Mar, 2009

gralem dzis 2 raz w AH...
jak pierwszy raz poszedl szybko i bez przestojow w 3 osobowym gronie tak dzis w 6 osob to byla MECZARNIA!
nie polecam na tyle osob...przygodowka nie moze miec takich downtime'ow!

w przerwach miedzy rundami czytalem ksiazke i gadalem z kumplem...jednym slowem PORAŻKA

8janek8 - Nie 15 Mar, 2009

A wszystkie 6 osób ma duże doświadczenie w AH? To jest krytyczna sprawa dla przebiegu gry. U nas z każdą grą pod względem płynności rozgrywki jest coraz lepiej.
JanekBossko - Nie 15 Mar, 2009

wiesz co ja male z tego towarzystwa z kolega najmniej :)

ja iwem ze ffg piszac 1-8 zastosowała chwyt marketingowy...dlatego uwazamze granie do 4 osob sprawia ze gra jest szybka i co najważniejsze nie za latwa :)

im wiecje ludzi tym trudiej zachowac klimat płynność rozgrywki i wysoki poziom trudnosci gry.

Nie mniej polecam ja kchoelra bo klimatem to ta gra az kipi! :twisted:

Grubosz Drzewiasty - Nie 15 Mar, 2009

Faktem jest iz przy wiekszej ilosci graczy tury sie wydluzaja i gra traci klimat a to dlatego ze czas na tury sie wydluza w wiekszosc chcialaby dzialac niemal od razu,czyli juz grac.Niemniej przy spotkaniu nawet w wiekszym gronie podczas imprezki mozna sobie luzno pogrywac rozmawiajac,piwko popijajac czy co kto tam lubi wtenczas mamy czas na inne sprawy acz spewnoscia odrywanie od gry powoduje utrate klimatu.
Kwestia tego ile mamy czasu na posiedzenie.
ALe nie ma to jak gruba 6 zaczyna rechotac bo gracz rzucajac tekst..."wciagne go nosem" majac na mysli jakas maszkare z 1 wytrzymaloscia rzucajac 15 razy nie zaliczyl suklcesu,sytuacje spewnoscia zdarzaja sie podobne :)

Stave - Nie 15 Mar, 2009

Ja ze swoimi znajomymi gramy juz w Arkham dość długo - mam tu na myśli angielską wersją - zostały dokupione dwa dodatki planszowe. Graliśmy w całość przy 7 osobach - pierwszy i ostatni - gra się strasznie dłużyła. W 6 osób jest całkiem fajnie lecz niestety przy takiej ilości także tury się wydłużają nawet jeśli jesteśmy już graczami z doświadczeniem (angielski także dla nas nie stanowi przeszkody). Kolejna sprawa to po swoim doświadczeniu mogę napisać, że najlepiej się gra w 5 osób - jest to bardzo optymalny skład dla graczy z doświadczeniem. Dodatki bardzo komplikują sytuację na planszy a na 100% jest pewne, że za każdym razem gdy myślisz że już wiesz wszytko o tej grze potrafi cię ona tak zaskoczyć, ze prawie zawału serca nie dostaniesz. No i najważniejsze nie raz można się nieźle uśmiać mimo, że odpalamy sanki podczas gry i trzeba zmieniać postać. Mamy także swoją faworytkę, która jest w podstawce a mianowicie kochaną Glorię - nikogo w naszym gronie nie zmusi się grac tą postacią a przy losowaniu jest wycie rozpaczy gdy się ją wylosuje - przy podstawie i 3 dodatkach jest ona najsłabsza.
P.S.
Dopóki nie pojawią się kolejne dodatki po polsku to pewnie będziemy grali w wersję polska tylko wtedy gdy właściciel głównej gry z dodatkami nie będzie mógł heh.

finallyh - Pon 16 Mar, 2009

Stave napisał/a:
odpalamy sanki

:)

Banzai - Pon 16 Mar, 2009

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Nasuwa mi się takie pytanie, ponieważ mam zamiar w najbliższych dniach pędzić do jakiegoś sklepu właśnie po "Horror w Arkham" bo jak czytam recenzje i widzę screeny z gry to mnie normalnie już skręca :p Czy pomimo tych paru bolączek typu nadruk na planszy czy literówki na kartach, wydania późniejsze są na bieżąco aktualizowane? Gra trochę sobie kosztuje.
poooq - Pon 16 Mar, 2009

Witam!
Jedyna aktualizacja polskiego wydania AH może być możliwa w dodruku, po wyczerpaniu pierwszego nakładu. "Nasza" edycja jest poprawiona w stosunku do oryginału o kilka kart i małe zmiany w instrukcji. A "patche" jakie będą dostępne to ewentualne erraty. Mimo to grę polecam całym sercem.

finallyh - Wto 17 Mar, 2009

Banzai, ta plansza i te małe literówki to nie żaden horror ;) Gra się wyśmienicie wręcz.
Banzai - Wto 17 Mar, 2009

Spoko, w czwartek pędzę do Katowic do sklepu, tak żeby przed weekendem poczytać zasady i pograć w sobotę :P
poooq - Wto 17 Mar, 2009

No i kolejna dusza stracona....
Banzai - Pią 20 Mar, 2009

Stracona jak nic. Żona zakupiła mi gierkę jakieś 2 h temu, a ja muszę siedzieć w pracy jeszcze 1h i nie wierzę, że ona tam czeka na mnie w domu, moje HwA, my precious :P
poooq - Pią 20 Mar, 2009

Poczekaj aż poczujesz jej zapach...

edit:
ICH zapach chciałem napisać oczywiście...

Gothard - Pon 23 Mar, 2009

poooq napisał/a:
Poczekaj aż poczujesz jej zapach...

edit:
ICH zapach chciałem napisać oczywiście...

Tu mnie rozwaliłeś! Pozytywnie oczywiście. Uwielbiam zapach świeżej gry (jak to powiedział koleś w jakimś filmie: "Uwielbiam zapach napalmu o poranku" :) ). Cokolwiek by to nie było, rpg, karcianka, planszówka. Przypomina mi to początek lat 90, kiedy wszystkie gry były nowym odkryciem i nową drogą. Kiedy wszystko było pierwsze i wydawało się niepowtarzalne. Piękna sprawa. Aż się rozmarzyłem :) .
Ale wróćmy do HwA. Bardzo się ucieszyłem, kiedy kilka miesięcy temu dowiedziałem się, że powstanie polska edycja. Nosiłem się wtedy z zamiarem kupienia gry po angielsku. Postanowiłem jednak poczekać. I choć troszkę obawiałem się o jakość polskiego wydania to liczyłem na rzetelność wydawcy. Muszę przyznać, że nie zawiodłem się. Gra prezentuje się świetnie. Nie mam problemów z planszą i wydaje mi się, że kart też jest tyle co powinno. Zresztą nieważne. Świetna gra! A dla miłośnika Lovecrafta pozycja wręcz obowiązkowa. Teraz z utęsknieniem czekam na dodatki.

ps. zapraszam fanów HPL'a na forum www.lovecraft.phorum.pl

Ajgor - Pon 23 Mar, 2009

No dobra - Zawsze wącham nową grę. :)
Banzai - Pon 23 Mar, 2009

No ja wczoraj zacząłem pierwszą rozgrywkę, z żoną musimy sie nauczyć zasad bo chcemy wprowadzić znajomycj do gry, trochę jest motania, a co za tym idzie nie dokończyliśmy przygody i wszystko czeka na kontynuacje dziś wieczorem, od 20 do 24 czas minął jak z bata strzelił.. Nie mogę już wytrzymać w pracy. Poooq gra pachnie wyśmienicie :P
Gothard - Pon 23 Mar, 2009

Ajgor napisał/a:
No dobra - Zawsze wącham nową grę. :)

Takie nasze zboczenie "zawodowe". :wink:

poooq - Pon 23 Mar, 2009

Banzai: kiedy osiągniecie pełną płynność (rozgrywki) i mechanika nie będzie zajmowała wam uwagi, z gry popłynie sam miód (a raczej mgła i szlam...).
Banzai - Pon 23 Mar, 2009

Racja popłynie mgła i szlam, karty maja niezły klimat kiedy sie je czyta, no i rzuty kościami i oczekiwanie na sukces jest superowe.
8janek8 - Sob 28 Mar, 2009

Mam takie pytanie do Was: czy w waszych rozgrywkach tez tak powoli rośnie poziom paniki w Arkham? Na kilka gier które rozegraliśmy to panika urosła max do bodajże 5 poziomu (przy 5 graczach), a zazwyczaj to nawet 2 nie osiąga (2-5 graczy)...
sirafin - Sob 28 Mar, 2009

Różnie bywa, 9 gier na 2 Badaczy, zwykle poziom paniki na koniec gry 5-7 do pełnej 10 doszedł tylko raz przy grze z Hasturem, i to jedyny raz gdy Przedwieczny przebudził się z powodu zbyt dużej ilości potworów w Arkham (po czym złoił nam tyłki ze swoim modyfikatorem ataku na -10)
Banzai - Pon 30 Mar, 2009

U mnie na razie w grze na 2-óch panika osiąga poziom 3-5 i więcej nie chce pójść w górę po prostu koniec gry, z tego co pamiętam to w jednej grze zamknięte były 2 sklepiki czyli 6 poziom. Nie wiem jak przy większej ilości graczy. W grze na jednego badacza jak grałem sam i przedwiecznym był Yig też miałem poziom 3 ale to chyba był fuks.
poooq - Pon 30 Mar, 2009

W moich rozgrywkach poziom paniki rośnie trochę szybciej niż u was. Czym to jest spowodowane? Nie mam pojęcia. Na ok. 10 partii ponad połowa zakończyła się totalną paniką. Może w naszej wersji gry mamy bardziej strachliwą ludność w Arkham niż w Waszych?

No raczej możliwość zwiększania toru paniki powstaje poprzez spotęgowanie potworów i co za tym idzie zwiększanie peryferiów, poooq musisz szybko zamykać bramy :P
poooq - Pon 30 Mar, 2009

Uwijamy się jak w ukropie amigo, tylko często (pechem, fartem) wpadają karty które odsyłają potworki do worka podnosząc panikę w mieście. Regularnie, powiedziałbym. I często psychopatyczny zabójca sprzymierzeńców wypełza na ulice, co też zdrowo miesza ludziom w głowach... Zresztą, wybór pomiędzy wzrostem paniki przy spotęgowaniu (otwarte bramy),a zagłady przy nowo otwartym portalu (zamknięta, nie zapieczętowana brama) jest prosty: jeśli nie mam wskazówek do pieczętowania nie zamykam. Może się mylę, na razie tak mi się wydaje...
8janek8 - Pon 30 Mar, 2009

poooq napisał/a:
Uwijamy się jak w ukropie amigo, tylko często (pechem, fartem) wpadają karty które odsyłają potworki do worka podnosząc panikę w mieście.

Mity powodujące odsyłanie potworów do puli wpływają na zwiększenie poziomu paniki w mieście? Raczej odwrotnie...

poooq - Pon 30 Mar, 2009

8janek8 napisał/a:
Mity powodujące odsyłanie potworów do puli wpływają na zwiększenie poziomu paniki w mieście? Raczej odwrotnie...

Wybaczcie że w języku angielskim ale nie mam kart pod ręką. Oto przykład
Karta Mitów napisał/a:
Goat-like Creature Spotted in Woods! All Dark Young in Arkham are returned to the cup. If at least one monster returns to the cup, raise the terror level by 1.
Takie karty wpadają nam z dziwną częstotliwością i celnością... Słyszeliście, że to nie Wy gracie w Arkham, tylko Arkham gra Wami?
poooq - Pon 30 Mar, 2009

Proszę o usunięcie tego posta.

Zgadza się poooq jest taka karta nawet wczoraj mi się trafiła.
8janek8 - Pon 30 Mar, 2009

Fakt. Z tym ze jest ich zdecydowanie mniej niż kart, gdzie potwory po prostu znikają z planszy bez żadnego dodatkowego efektu.
poooq - Pon 30 Mar, 2009

Tak tak tak. Tylko jak wpada mit o czyszczeniu ulic i obszarów, to miejscówki te są u nas zazwyczaj puste, a jak mają odejść potwory, efektownie wzbudzając panikę w mieście, to akurat zawsze się znajdą. Jak to się dzieje proszę państwa? Kto za tym stoi?

Chyba taki urok tej gry. Nie powiem, żeby mi się to nie podobało...

nbqbio - Pon 25 Maj, 2009
Temat postu: czas gry - ile tur?
Wlasnie rozpoczynam przygode w Arkham - przeczytalem 3x instrukcje i mam za soba polowe (?) rozgrywki na 2 graczy.

Pytanie jakie mi sie nasuwa, to czy dobrze rozumiem naliczanie punktow na Torze Zaglady i pozniejsze budzenie sie przedwiecznego. Bo jesli przy kazdej nowo otwartej bramie dodaje sie punkt na Torze Zaglady, to dobrze rozumiem ze gra sie (jesli tor zaglady ma 13 pol) okolo 15-20 tur? Bo to jakos tak nie za duzo, biorac pod uwage ile zajmuje zamkniecie 1 bramy (4 tury,bo trzeba do niej dojsc - 1, przejsc inny swiat - 2,3, i zamknac - 4).

Grajac 2 graczami jesli nie popelni sie zadnych bledow, zeby zamknac 6 bram potrzeba 12 tur, tak? A kiedy kupowanie / zdobywanie przedmiotow, eksploracja, walka z potworami, bledy?

Zebym sie polapal czy wszystko dobrze zrozumialem, napiszcie prosze ile - okolo - tur zajmuje wam rozgrywka (ilu graczy, jaki Przedwieczny i jaki sposob zakonczenia)

poooq - Pon 25 Maj, 2009

Z każdą otwartą lub zapieczętowaną bramą rośnie szansa na to, że kolejne karty mitów wskażą na zajętą przez portal lokację, co spowoduje napływ potworów bez nowego żetonu zagłady. W pierwszej połowie rozgrywki bramy otwierają się szybko, później zwykle trochę to zwalnia, na rzecz ilości bestyjek w mieście. Chociaż losowość w Arkhamie sprawia że za każdym razem jest inaczej. Czas na zwiedzanie i podziwianie Arkham jest ograniczony, nie da załatwić się wszystkiego, presja czasu to istotny element klimatu tej gry. Można w końcu zaryzykować i poświęcić kilka bezcennych rund na zakupy lub modlitwy i spróbować rozkwasić Przedwiecznego w bezpośrednim starciu (co też jest ekstra). Jak rozegrasz kilka partyjek, to znajdziesz swój ulubiony sposób na uratowanie świata.
Osobiście tur nigdy nie liczyłem, ale tak na oko, wydaje mi się że przy torze zagłady na 13 pól to właśnie tak około 20 kolejek. Mniej -więcej.

the_ka - Pon 25 Maj, 2009

pamiętaj że gdy brama ma się otworzyć w miejscu gdzie jest już brama to nie dokłada się żetonu na drodze zagłady bo nie otwiera się brama [zamiast tego następuje spotęgowanie potworów]
Cyryl15 - Pon 25 Maj, 2009

Poza tym, jeżeli zamkniesz bramę i ją dodatkowo zapieczętujesz poświęcając 5 wskazówek to w tym miejscu żadna brama się już więcej nie otworzy nawet jeżeli wylosujesz taką lokalizację co daje turę oddechu i zwiększa szansę na zwycięstwo. Nie mówiąc o kartach z symbolem Starszych Bóstw - niejako automatycznie pieczętują bramę i odejmują jeden żeton z toru zagłady. Tak więc opcji jest całkiem sporo chociaż rzeczywiście przy 2 graczach trzeba się uwijać.
Smiehó - Sro 27 Maj, 2009

Jeśli grasz na we dwójkę, to niech każdy gracz kieruje dwoma badaczami. Takie rozwiązanie pozwoli Ci w zasadzie wybrać, w jaki sposób doprowadzić do zwycięstwa (przez bramy lub przez konfrontację z Przedwiecznym).
poooq - Wto 16 Cze, 2009

Nie raz już mi pomogliście, więc uderzam znowu: czy ktoś kojarzy tytuł gazety, dziennika który ukazywał się w Arkham?
prodi33 - Wto 16 Cze, 2009

Cytat:
Arkham's main newspaper is the Arkham Advertiser, which has a circulation that reaches as far as Dunwich. In the 1880s, its newspaper is called the Arkham Gazette.

poooq - Wto 16 Cze, 2009

Dzięki, w wyrazie podziękowania, jak prześlesz fotę to możesz być na pierwszej stronie Arkham Gazette, obrazka na karcie, która będzie umożliwiała przekazanie wskazówek pomiędzy badaczami. Karta będzie w dodatku KotED.
prodi33 - Wto 16 Cze, 2009

poooq napisał/a:
Dzięki, w wyrazie podziękowania, jak prześlesz fotę to możesz być na pierwszej stronie Arkham Gazette, obrazka na karcie, która będzie umożliwiała przekazanie wskazówek pomiędzy badaczami. Karta będzie w dodatku KotED.

Hehe, dzięki, ale już wystarczająco potworków występuje w tej grze :)

poooq - Wto 16 Cze, 2009

Hehehe. Dobre.

poooq - Wto 30 Cze, 2009

Walczę właśnie z potworkami z CotGS i...
Ktoś spotkał się może z tłumaczeniem nazwy Flute-player z opowiadania "The Tomb"? Grający na flecie brzmi słabo. Flecista jeszcze gorzej...
Inne potworki z którymi mam problemy to:
Tomb-Thing oraz Jackal-Thing. Jakieś propozycje?

sirafin - Wto 30 Cze, 2009

Moim zdaniem "Flecista" brzmi lepiej niż "Grający na flecie", poza tym do Flecisty zawsze możesz dodać jakiś przymiotnik (upiorny, koszmarny, obrzydliwy, ohydny, przerażający, szkaradny, morderczy, straszliwy) by brzmiał groźniej.

Tomb-Thing - Grobo-Stwór, Istota z Krypty, Mieszkaniec Katakumb?
Jackal-Thing - Szakalowaty, Bestio-Szkal, *przymiotnik* Szakal?

Ciężka sprawa z tymi dwoma :?

prodi33 - Wto 30 Cze, 2009

Może jestem dziwny, ale "flecista"kojarzy mi się dość jednoznacznie :) . Może coś w stylu - Ten, Który Gra Na Flecie?
Bryndzollo - Wto 30 Cze, 2009

Skoro grającego na fleice określa się mianem flecisty, to naprawdę nie ma w tym nic zdrożnego. Pielęgnujmy język polski, bo jest bardzo barwny :) Co do propozycji nazwy, to może być Strażnik Księżycowej Fletni :)
Pan P - Nie 19 Lip, 2009

Witam

Chcialbym kupic AH, ale teraz moge grac jedynie z zona. Czy wariant 2 osobowy sie sprawdza ? Czy dziewczynie ta gra moze podejsc ? Nie chcialbym kupic i na sile uszczesliwiac mojej zony. Sam to sie slinie/wydzielam sluz na ta gre.

poooq - Nie 19 Lip, 2009

Ja też gram głównie z żoną, wcześniej z Lovecraftem nie miała zbyt wiele do czynienia, ale Arkhama polubiła. Na dwie osoby gra jest raczej trudna, ale do wygrania. Jak to się będzie sprawdzało u Was, musicie sprawdzić samodzielnie. Jak żona odnajduje się w grach przygodowych z limitem czasowym to powinno podejść. I jeszcze ten czynnik kooperacji... Dodatkowy smaczek...
Pan P - Nie 19 Lip, 2009

Pocieszyles mnie :-) Tym bardziej wspomnieniem ze twoja zona nie miala za wiele z HPL wspolnego. Moja ma tyle ze kupila mi podrecznik do ZC RPG, koszulke z Cthulhu i ksiazke :-) No to chyba dzisiaj zamowie gre. Aha, czy da sie np: grac tak ze jedna osoba gra 2 postaciami ? Takie rozwiazanie jest wogole sensowne ( pod wzgledem grywalnosci ) ?
prodi33 - Nie 19 Lip, 2009

Ja gam zwykle z kumplem i muszę powiedzieć że gra jest dość trudna na dwóch, ale daje radę. W razie jakby żonie się nie spodobało to nic nie stoi na przeszkodzie aby grać samemu kontrolując dwie postacie. Sam często tak gram i jest git. Zwłaszcza wieczorkiem, jak już jest ciemno i na dworze pada deszcz :) Wtedy gra moim zdaniem działa nawet lepiej niż jak się gra w dwie lub więcej osób. Można się mocno wciągnąć w klimat ;)
kowal85 - Czw 11 Lut, 2010

Witam, jeśli było już takie pytanie to proszę mnie przekierować to proszę usunąć, ten komentarz. a co do pytania, jakie ma rozmiary podstawowa plansza ? cm x cm
sirafin - Czw 11 Lut, 2010

Trzy długości pudełka na dwie długości pudełka ;)

Plansza to sześć kwadratów 28x28 cm

8janek8 - Czw 11 Lut, 2010

Rozmiar chyba taki sam jak plansza do Talismana, jeśli to pomoże.
kowal85 - Pią 12 Lut, 2010

8janek8 napisał/a:
Rozmiar chyba taki sam jak plansza do Talismana, jeśli to pomoże.

Janku pomogło, trza zakupić większy stoliczek :) Choroba, chyba że przykleję gdzieś na ścianę i będziemy grali abstrakcyjnie :E

8janek8 - Pią 12 Lut, 2010

Jak przystało na Inny Wymiar :D
sirafin - Pią 12 Lut, 2010

Dało by radę. Powbijaj kolorowe pinezki i dorób sznureczki przy wszystkich żetonach. A potem tylko wieszasz to na planszy :]
wesolo22 - Pią 12 Lut, 2010
Temat postu: AH
Ja również mam pytanko, projektuję zestaw do przenoszenia AH razem z segregatorem (podajnikiem), proszę osobę posiadającą możliwość o podanie przybliżonych wymiarów (mm) poszczególnych elementów gry i ich ilości, z góry dziękuję za informacje.
duchU - Pią 12 Lut, 2010

Nie lepiej zaczekać, kupić grę i dopiero wtedy bawić się mając wszystko pod ręką? Ilość elementów masz w instrukcji.
Ilość elementów i wielkość niektórych kart, już znam, ale nigdzie nie widzę wielkości kart badaczy i przedwiecznych, no i oczywiście wszystkich żetonów. Oczywiście jeśli nie znajdę ich wcześniej to czekam, aż dostanę w swoje rączki grę.
duchU - Pią 12 Lut, 2010

Ale ty jakieś pudełko robisz czy co? Takie coby się zmieściło do oryginalnego? Jak bardzo pragniesz, to mogę się poświęcić i ci zmierzyć to wszystko.
Chcę zrobić dwu częściowe pudełko na elementy gry z możliwością zmieszczenia w orginalnym pudełku tak żeby nie trzeba było przed każdą grą ich przygotowywać a zarazem żeby można je było przenosić bez obaw o uszkodzenie.

Projekt w ACAD, materiał to drewno albo sklejka, wykończenie filc, wykładzina lub aksamit. Oczywiście wszystko zależy ile wyjdzie materiału takiego gatunku użyję.

Interesują mnie zwłaszcza wymiary elementów poza kartami, których wymiar jest podany.

Wszystkie elementy dla uproszczenia, jeśli oczywiście masz ochotę, potraktuj jako prostokąt, bo frezarki i tokarki nie posiadam w domu.

Poza tym nie mogę obiecać, że uda mi się zrobić projekt i wykonanie, ale na dzień dzisiejszy już ogólny projekt i rozmieszczenie posiadam, jednak diabeł tkwi w szczegółach. Oczywiście jeśli wszystko pójdzie jak należy udostępnię dane potrzebne do konstrukcji.

poooq - Pią 12 Lut, 2010

Może to CI się przyda: AHSuitcase
Projekt z BGG, mieszczą się w nim, bodajże, podstawka, dwa małe i jeden duży dodatek.
Zdjęcia wiszą w jakimś temacie, ale pozwolę sobie je zdublować:

Przejrzałem wszystkie zdjęcia tego typu na BGG i tylko jeden model mi się podobał, ale wszystkie mają podobny problem, albo są świetne to przenoszenia elementów albo jako świetne podstawki na elementy w czasie gry a jak chcę połączyć te dwa elementy i w dodatku zmieścić w jednym pudle.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc jaką mogę otrzymać i jestem otwarty na pomysły innych, kiedy poznam wymiary elementów z podstawki, przedstawię kilka rzutów. Jeśli ich nie będę znał to albo poczekam na własny egzemplarz albo zacznę zgadywać, na zasadzie skalowania.

duchU - Pią 12 Lut, 2010

Karty Badaczy (przedmioty itp.): 41,5x64mm
Karty Spotkań/Bram/Mitów: 57x89mm
Karty Postaci i Przedwiecznych: 122x173mm
Karty Heroldów: 102x172mm
Potworki: 35x35mm
Bramy: średnica 45mm
Wskazówki: średnica 20mm
Żetony Badaczy: 32x50mm (razem z podstawką, której szerokość = 20mm)
$: 31x13mm
Suwaki: 16x23mm
Serca: 17x18mm
Mózgi: 19x8 mm
Żeton zagłady: średnica 11mm
Żeton gracza: 32x50mm
Żeton paniki: 20x10mm
Żetony aktywności i powrotu z IŚów: 25x23mm
Żeton zamknięcia: 11x25mm
Kostki: 11mm
Złożona plansza: 28x28x1,5cm

Chyba tyle. Jak zrobisz, to się pochwal i zarzuć fotką. I weź pod uwagę, że jeśli chciałbyś ubrać karty w koszulki (a raczej warto), to zajmują sporo więcej miejsca.

Dziękuję bardzo za wymiary, i już muszę stwierdzić, że projekt zaczynam od początku zakładałem że przedwieczni mają poniżej 150x150, no cóż nikt nie powiedział, że pójdzie gładko.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

duchU - Pią 12 Lut, 2010

Spoko. Mam nadzieję, że się nigdzie nie walnąłem :D
Sh' EGzor - Pią 12 Lut, 2010

O ja pierdziu ,niezłe :)
bartas - Pią 12 Lut, 2010
Temat postu: Re: AH
wesolo22 napisał/a:
Przejrzałem wszystkie zdjęcia tego typu na BGG i tylko jeden model mi się podobał, ale wszystkie mają podobny problem, albo są świetne to przenoszenia elementów albo jako świetne podstawki na elementy w czasie gry a jak chcę połączyć te dwa elementy i w dodatku zmieścić w jednym pudle.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc jaką mogę otrzymać i jestem otwarty na pomysły innych, kiedy poznam wymiary elementów z podstawki, przedstawię kilka rzutów. Jeśli ich nie będę znał to albo poczekam na własny egzemplarz albo zacznę zgadywać, na zasadzie skalowania.

Czy będziesz wykonywał takie cudo na zamówienie? Ja z chęcią bym coś takiego zakupił.
I oczywiście zapraszam na stronę Manufaktury Arkham

8janek8 - Sob 13 Lut, 2010

Widze, że kreatywność graczy rośnie. I bardzo dobrze! Najpierw podstawka na karty do Talismanu, teraz ten projekt. Byle więcej takich pomysłów. Pochwal się, jak już będziesz miał pierwsze efekty swojej pracy.
wesolo22 - Nie 14 Lut, 2010

Za pracę zabieram się dopiero od poniedziałku, jak tylko będę miał konkrety dam znać, obecnie mam tylko jeden przekrój.
wesolo22 - Pon 15 Lut, 2010
Mam alfa projekt pierwszej "szafeczki", ale jedno pytanie, jak wrzucić plik pdf na forum???

Co do ewentualnych zamówień to jeszcze trochę daleko, dzisiaj jadę się zorientować w cenie materiałów.

http://rapidshare.com/fil...del_DK.pdf.html

8janek8 - Pon 15 Lut, 2010

Wrzuć na jakiegoś rapida i wstaw link.
Nemomon - Pon 15 Lut, 2010

Oj, nie słuchaj Janka. Jemu dzisiaj wódki nie dam, prawdy nie rzecze <_< Wrzuć na jakiś normalny, przyjazny ludziom server, na przykład SendSpace, który nie ma limitu ściągania, nie zmniejsza prędkości ściągania, nie każe nam czekać dwóch lat sekunda po sekundzie, czy w końcu ignoruje nasz IP...

Proszę jeszcze jeden link http://www.sendspace.com/file/0xfrti

Natomiast mam pytanie trochę innej natury, jakieś pomysły co do projektu, może sugestie oraz pytanko o radę czy próbować to zrobić tak żeby zmieściło się w pudle z grą czy lepiej zrobić z solidniejszego materiału i dodać trochę luzu.

Materiał cienki sklejka 4.
Materiał bardziej przyswajalny sklejka 6.

duchU - Pon 15 Lut, 2010

Imho jakby się miało nie mieścić, to nie ma sensu robić - chyba że komuś nudzi się totalnie :D
8janek8 - Pon 15 Lut, 2010

Nie wiem czy dobrze wyczytałem z tego schematu, ale bok złożonej planszy ma ok 28-29 cm, a na tym schemacie najdłuższy bok ma 261 mm...

Dobrze wyczytałeś z rysunku, plansza się w tej półce nie mieści, ale w drugiej na małe karty będzie się mieściła.

Poza tym na pewno złożenia nie będę robił zanim nie będę miał swojego egz AH, obecnie jestem na etapie projektu więc zamieszczam je na forum i czytam opinie druga półeczka ukaże się w tym tygodniu, jak mi się uda.

Cena materiałów mnie dobija sklejka 4 - 28PLN, a 6 - 36PLN, ten kraj puści ludzi z torbami.

serdel - Pon 29 Mar, 2010

Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam się tutaj. Niedawno przypadkiem odkryłem na necie istnienie reedycji AH. Jako fan HPL od razu zainteresowałem się tematem. Poczytałem wiele pochlebnych opinii, jak i również kilka zarzutów. Podejrzewam, że większość czasu będę grać samodzielnie lub z 1-2 kooperantami, a według opinii użytkowników jest to właśnie najlepsza ilość graczy do tej planszówki. Uznałem więc, że warto spróbować i zaczynam się przymierzać do zakupu. Zmartwiły mnie jednak komentarze dotyczące polskiej edycji - sporo rażących literówek i błędów w tłumaczeniu. Jak znam siebie to za taką cenę będzie mnie to mocno irytowało. Poza tym osobiście jestem zwolennikiem pozostawiania w oryginale angielskojęzycznych produktów. I dlatego kieruje do was drodzy forumowicze pytanie:

Czy grę można w Polsce dostać w angielskojęzycznej edycji? Widziałem angielskie dodatki ale podstawkę znalazłem bodajże tylko w 1 sklepie internetowym i w dodatku aktualnie brak jej w magazynie. Jeśli jest duży problem z angielską wersją to czy pojawił się już dodruk polskiej i czy wprowadzono poprawki? Jak teraz się to przedstawia?

Od razu z rozpędu dołączę kolejne pytanie: jaki dodatek polecacie na początek? Nie to że chciałbym od razu grać z rozszerzeniem (zwykle tego unikam i wymęczę najpierw podstawkę) tylko po prostu chce zamówić 2 pudełeczka na raz.

prodi33 - Pon 29 Mar, 2010

Jeżeli szukasz angielskiej wersji (lub jakiejkolwiek innej planszówki) to zajrzyj tutaj:
http://i-szop.pl/

duchU - Pon 29 Mar, 2010

- jeśli nie ma wersji angielskiej, to pewnie niebawem będzie dodruk
- polskie wydanie to cały czas ta sama pierwotna wersja
- za najlepszy dodatek uznawany jest Innsmouth, jeśli jednak chcesz kupić mały dodatek, to King in Yellow
- w przypadku dodatków wzrasta poziom trudności, więc przydałby się przynajmniej jeden dodatkowy gracz (przede wszystkim dotyczy to większych dodatków zawierających planszę --> Innsmouth)
- gra jest zajebista, więc warto kupić :D

Dzięki za odpowiedź. faktycznie przez i-shop znalazłem 2 miejsca gdzie mają angielska wersje ale niestety cena jest 40 zł wyższa od Polskiej w niektórych sklepach więc jednak to jeszcze raz przemyśle :>
Matthias[Wlkp] - Pon 29 Mar, 2010

W Poznaniu jest taki sklep Cube (cubecp.pl), tylko niestety nie mają porządnej strony. Widziałem, że mają i podstawkę, i chyba wszystkie dodatki które wyszły na sklepie w wersji ENG. Cenowo chyba tak jak piszesz 30-40 PLN więcej niż POL.

Odnośnie błędów w Polskiej edycji - są - tego nie da się ukryć.

Też kiedyś byłem zagorzałym fanem wersji jezykowo-oryginalnych - do czasu, kiedy nie pograłem w kilka gier spolszczonych (nie będę wymieniał tytułów, żeby nie wywoływać dyskusji nt. jakości tychże spolszczeń). Mimo tego, że uważam moją znajomość angielskiego całkiem wysoko (m. in. wychowałem się na wersjach angielskich gier, TV, itd, bo kiedyś innych nie było), to zauważyłem zasadniczą różnicę w odbiorze gier w ojczystym języku. Mimo tego, że rozumiem wszystkie słowa używane w celu nadania pewnego nastroju, to jednak nie robią one na mnie takiego wrażenia. Niby to samo jest napisane, ale jednak coś innego ;)

Najlepiej porównaj sobie twórczość HPL w obu wersjach językowych i zobacz, która jest dla Ciebie "straszniejsza" ;)

Jeszcze pomęczę was o jeden dodatek - na allegro znalazłem ofertę sprzedaży podstawki i klątwy faraona w cenie, no w zasadzie niższej o koszt wysyłki gdyby kupić dwa pudła oddzielnie czyli powiedzmy 15zł. No niby jest to jakaś promocja chociaż nie super atrakcyjna i zastanawiam się czy skorzystać. Chodzi mi głównie o to jak prezentuje się ten dodatek - czy jest to 'must have' czy w 1 kolejności raczej może odpuścić i zdecydować się na polecany niżej 'King in yellow' lub droższy Innsmouth (ten ostatni chociaż zapewne szybko nie będzie mi potrzebny to strasznie kusi mnie wspomnieniem jednego z najlepszych opowiadań :>)? Znowu zniechęcają gromy sypane z nieba na tłumacznie Klątwy i wpadkę z 'kropkami'... Wiem że trochę lamerstwem zalatuje to pytanie ale odpuście mi na początek :P
duchU - Wto 30 Mar, 2010

No raczej nie ma nad czym myśleć: jak chcesz zaoszczędzić (tudzież mieć wydanie PL), to bierzesz Podstawkę i Faraona w wersji ojczystej, a jak się decydujesz na wersję oryginalną, to Króla w Żółci. Na początek chyba lepiej wziąć mniejszy dodatek, bo i tak musisz poświęcić kilka rozgrywek na samo zapoznanie się z grą.
pan_satyros - Wto 06 Kwi, 2010

Witajcie, dziś dokonałem zakupu podstawki i dodatku (PL), lecz z tego co czytam można mieć nadzieję, że w naszym rodzimym języku zobaczymy również inne rozszerzenia. Stąd chciałbym zaopatrzyć się w jakiś stojaczek na karty, który ułatwiłby rozgrywkę.
W internecie znalazłem takie cacko http://images.boardgamege...ic534172_lg.jpg - gdzieś na forum widziałem projekty czegoś podobnego, nie mogę się teraz doszukać gdzie ;/ . Jeśli to nie problem podeślijcie linka lub swoje sugestie co do wykonania/zakupu czegoś podobnego.

Palmer - Czw 08 Kwi, 2010

Do tego z linka potrzeba tylko pudła pełnego klocków Lego :wink:
Valdigda - Pon 12 Kwi, 2010

pan_satyros tj Palmer napisał może nie widać tego na tym zdjęciu zaprezentowanym przez Ciebie, ale Tutaj:http://dl.dropbox.com/u/2042432/pic419226.jpg i Tutaj:http://dl.dropbox.com/u/2042432/pic420320.jpg widać to znacznie lepiej. Parę klocków Lego trochę inwencji własnej i masz przegródki do AH
cabal - Pią 23 Kwi, 2010

Cześć.
Mam takie o to pytanko;) Jakie są w/g was szanse na to że zostaną wydane wszystkie dodatki, do tej wspaniałej gry, w języku polskim?

poooq - Sob 24 Kwi, 2010

Pytanie do wydawcy. Tylko on wie, jak wyglądają plany.
cabal - Sob 24 Kwi, 2010

ok:) Jest jakiś specjalny temat czy po prostu odpisują w temacie?
Mając dwa podstawkę i faraona po polsku wolał bym mieć wszystko po polsku niż wymieszane z angielskim. No ale to pewnie jak każdy :)

A tak btw. to witam wszystkich bo nowy jestem ;)

moonman - Sro 01 Gru, 2010

kumpel ma Arkhama i gramy. Ja powoli odkładam na podstawkę.
Pytanie - podobno ten pierwszy Arkham PL się wyczerpał i był dodruk. Jeśli tak - to czy dodruk jest pozbawiony już literówek itd. - czy jest identyczny?

A jak wygląda sprawa z dodatkiem? Podobno jest jakis problem z jedną kartą. Jak jakość polonizacji dodatku?

pzdr.

bams - Sro 01 Gru, 2010

podstawka jest ok / "feralna" karta jest w dodatku czarny faraon - zwykla karta i miast polskich znakow sa kropki - ten caly szum wokol tej karty to jakies nieporozumienie / brac i grac

pzdr

rzabcio - Czw 02 Gru, 2010

Zgadzam się całkowicie.
Szkoda, że wystąpił taki błąd, ale to tylko jedna karta, można sobie dać z tym radę.

sanczo - Sro 23 Mar, 2011

Czy moglby mi ktos jak "krowie na miedzy" wyjasniec DOKLADNIE jak dzialaja/kiedy sie pokazuja/jak wedruja i jak sie zamyka "Rifts" z dodatku Kingsport? Gramy w 4 osoby i kazda ma inna teorie...
Sigismond - Sro 23 Mar, 2011

Uwaga, mówię z pamięci, mam nadzieję, że nic nie pokręcę.
W fazie mitów patrzysz jakie symbole są na karcie mitów. Odpowiednio kładziesz żeton (nie pamiętam nazwy, ale wielkości doomtokenu) przy odpowiednim rifcie. Jeśli uzbierasz wszystkie 4 takie żetony przy jednym rifcie, to ten rift pojawia się na planszy. O ile pamiętam ciągnie się wtedy (dodatkowo) kartę mitów patrząc tylko na miejscie gdzie otworzy się Rift. W następnych fazach jeśli na karcie mitów masz symbol, który znajduje się także na rifcie, to rift rusza się jak normalny potwór i z riftu wychodzi monster, a ponadto, jeśli kolor symbolu na rifcie zgadza się z kolorem po którym ma się poruszyć rift, to jeszcze dodajecie doom token przedwiecznemu.
Zapobiega się powstaniu riftu przez odwiedzanie miejsc, które widnieją na żetoniku, który kładziesz przy rifcie. Jak powstanie rift, trzeba odwiedzić wszystkie 4 miejsca z 4 żetonów, które położyliście.

sanczo - Sro 23 Mar, 2011

No to juz mi rozjasnilo sytuacje. Dzieki
Arturus - Sro 24 Sie, 2011
Temat postu: Kilka pytań nowego gracza
Witam wszystkich fanów Arkham
Gram w grę od miesiąca i już zostałem pochłonięty

Mam kilka pytań do gry i dodatków. Jeżeli były już na forum odpowiedzi, lub nie przeczytałem ze zrozumieniem instrukcji - przepraszam.

(1) Status przedmiotów muzealnych.
Ogłuszony/
1.1 Czy umiejętność Pete'a "Włóczęgi" (Śmieciarz) pozwala mu spojrzeć na karty ze spodu talii przedmiotów powszechny i unikatowych oraz zaklęć. Czy może również spojrzeć na spód (i pociągnąć kartę) z talii przedmiotów muzealnych?

1.2 Czy będąc nieprzytomnym lub obłąkanym w Arkham zliczając (i odrzucając) przedmioty, moźna uwzględniać również przedmioty unikatowe.

(2) ABhoth a czary
2.1 Czy podczas ataku tego przedwiecznego, badacz odrzucając po 3 trofea/wskazówki//przedmioty może odrzucać również czary7

Moje sugestie:
1.1 może, bo to Śmieciarz, a podstawkę wydrukowano wcześniej
1.2 można, bo jak już liczymy czary, to tym bardziej przedmioty muzealne.
2.1 można - odrzucamy wszystko, to i zaklęcia.

Co Wy na to? Jaka jest Wasza opinia?
Arturus

sanczo - Czw 25 Sie, 2011

1.1 Czy umiejętność Pete'a "Włóczęgi" (Śmieciarz) pozwala mu spojrzeć na karty ze spodu talii przedmiotów powszechny i unikatowych oraz zaklęć. Czy może również spojrzeć na spód (i pociągnąć kartę) z talii przedmiotów muzealnych?

Wg. mnie nie moze. Gdyby mogl, zostaloby to uwzglednione w FAQ do Dunwich

1.2 Czy będąc nieprzytomnym lub obłąkanym w Arkham zliczając (i odrzucając) przedmioty, moźna uwzględniać również przedmioty unikatowe.

Mozna, tak samo jak mozna czary

2.1 Czy podczas ataku tego przedwiecznego, badacz odrzucając po 3trofea/wskazówki//przedmioty może odrzucać również czary

Można

Sigismond - Czw 25 Sie, 2011

zgadzam się z sanczem.
1.1 nie można tak domniemywać, przedmioty muzealne są odrębnym rodzajem przedmiotów, które można otrzymać tylko w sposób określony w instrukcji do dodatku,
poza tym Dark Pharaoh na pewno nie pozwoliłby, zeby jakiś przedmot muzealny znalazł się na śmietniku :wink:

1.2., 2.1. - w FAQu do Dunwich jest napisane, że czary należy traktować jako przedmioty w każdym przypadku (dla każdych celów), nawet jeśli nie ma to sensu. Można też nimi handlować (wymieniać się z graczami).

4fr0 - Pon 29 Sie, 2011

witam, mam pytanko odnośnie 'zdolności', która się pojawia na niektórych kartach Mitów, chodzi o: Aktywność w Dzielnicy...
Nie znalazłem w instrukcji wyjaśnienia. Co się dzieje kiedy taki mit wylosujemy?

I pytanie nr2, bo się nasunęło po drodze.
Gracz pierwszy zostaje wciągnięty przez bramę, jakoś w kolejnej turze wchodzi tam drugi gracz. gdzie on wychodzi jak pierwszy przejdzie przez inny świat, zamknie i zapieczętuje bramę?

Morsereg - Pon 29 Sie, 2011

4fr0 napisał/a:
witam, mam pytanko odnośnie 'zdolności', która się pojawia na niektórych kartach Mitów, chodzi o: Aktywność w Dzielnicy...
Nie znalazłem w instrukcji wyjaśnienia. Co się dzieje kiedy taki mit wylosujemy?

Gracz pierwszy zostaje wciągnięty przez bramę, jakoś w kolejnej turze wchodzi tam drugi gracz. gdzie on wychodzi jak pierwszy przejdzie przez inny świat, zamknie i zapieczętuje bramę?

na to pierwsze pytanie tez chcialbym uzyskac odpowiedz. ostatnio ze znajomymi sie nad tym zastanawialismy i nie moglismy nigdzie znalezc odpowiedzi.

sam tez mam pytanie odnosnie walki.
w arkham wiki jest informacja, ze wyglada nastepujaco:
- spotkanie z potworem,
- test paniki,
- mozliwosc ucieczki/walka.

w instrukcji zas s.14:
- spotkanie z potworem,
- mozliwosc ucieczki,
- test paniki,
- walka.

w dodatku "klatwa faraona" jest niby jakas zmiana ale ze znajomym sie zastanawialismy czy to dotyczy tylko potworow z umiejetnoscia "zasadzka"?
ktora wersja jest poprawna?

Kirdan - Pon 29 Sie, 2011

4fr0 napisał/a:

Jeśli na planszy jest inna brama prowadząca do tego Innego Świata - w tej bramie. Jeśli nie ma, to gubi się w czasie i przestrzeni. Dodatkowo, w "home rules" do HwA jest zasada, że gracz, który zamknął innego gracza w Innym Świecie traci za ten czyn K6/2 punktów Poczytalności.

sirafin - Wto 30 Sie, 2011

4fr0 napisał/a:
Nie bardzo rozumiem co jest niejasne, przecież opis jest zawsze na karcie mitów. Jak jest aktywność na ulicach French Hill, to treść karty opisuje co można zrobić na ulicach French Hill. Co w tym niezrozumiałego? :neutral:

Morsereg napisał/a:
sam tez mam pytanie odnosnie walki.
w arkham wiki jest informacja, ze wyglada nastepujaco:
- spotkanie z potworem,
- test paniki,
- mozliwosc ucieczki/walka.

w instrukcji zas s.14:
- spotkanie z potworem,
- mozliwosc ucieczki,
- test paniki,
- walka.

w dodatku "klatwa faraona" jest niby jakas zmiana ale ze znajomym sie zastanawialismy czy to dotyczy tylko potworow z umiejetnoscia "zasadzka"?
ktora wersja jest poprawna?
No to chyba mam inną instrukcję :P U mnie w akapicie Walka jest wyraźnie napisane
1. Test przerażenia
2. Walka lub ucieczka

To że Ucieczka polega na wykonaniu takiego samego testu jak przy Unikaniu potwora, nie oznacza że to to samo. Uniknięcie potwora pozwala go OMINĄĆ BEZ SPOTYKANIA i ruszyć się dalej. Ucieczka oznacza że weszliśmy z potworem w interakcję SPOTKALIŚMY GO, wykonaliśmy test przerażenia i nawet jeśli uciekniemy to nasz ruch się skończył. Potwory ze zdolnością Zasadzka blokują możliwość Ucieczki (ale nie Unikania).

Sargodar - Wto 30 Sie, 2011

Jeśli trafia się nam stworek z terminem zasadzka to oczywiście możemy go unikać ale jeśli wdamy się z nim w walkę to nie możemy uciekać. To o czym pisze Morsereg dotyczy kart spotkań i terminu zaskoczenie, gdzie nie możemy unikać potworów i będzie musiał z nim walczyć a dopiero po pierwszej walce może uciec (no chyba że trafi stworka z dopiskiem zasadzka)

Zasady główne to podstawa ale jeśli dołączamy już dodatek, to zasady nowe biorą górę.

Jeśli Badacz zostanie zamknięty w Innych Światach to przenosi się na pole "zagubiony w czasie i przestrzeni" a potem gdziekolwiek do Arkham/Dunwich.

Co do testów uników trzeba pamiętać, że trudność ich zawsze wynosi 1 chyba że specjalna zdolność stworka mówi co innego.

Morsereg - Wto 30 Sie, 2011

@Sargodar
masz racje. chodzilo mi o zaskoczenie a nie zasadzke :)

@sirafin
wlasnie zdalem sobie sprawe, ze wymykanie sie oraz ucieczka to dwie rozne rzeczy w tej grze ;)
czyli calosc powinna wygladac tak:
- mozliwosc wymykania sie (test zmodyfikowany o liczbe z prawego gornego rogu potwora);
--- udane - mozna kontynuowac ruch,
--- oblane - dostaje sie "gongi" od potwora i przechodzi do testu przerazenia,
- test przerazenia;
--- zdany - nic sie nie dzieje,
--- niezdany - tracimy tyle punktow przerazenia ile jest w lewym dolnym rogu.
--- bez znaczenia czy sie zda czy nie zda testu przechodzi sie do walki
- walka lub ucieczka;
--- test ucieczki wyglada dokladnie tak samo jak wymykanie sie, przy oblanym tescie dochodzi do walki po uprzednim oberwaniu od potwora,
--- walka to normalna walka zmodyfikowana o liczbe z prawego dolnego rogu.

czy tak?
i tu mam kolejne pytanie.
walcze z potworem ktory ma 4 zycia.
w pierwszej turze zadalem mu tylko dwie rany wiec przegrywam.
czy w kolejnej turze walki wrog ma znowu 4 zycia czy juz tylko 2?

Marcus - Wto 30 Sie, 2011

Hej! Odnośnie walki z potworem, to nie jestem pewien, bo dwano nie grałem, ale przy porażce uniknięcia potwora, nie dostajemy ran, tylko przechodzimy do testu przerażenia. Wciry dostajemy jedynie przy failu wymknięcia sie. Prosze jednak mnie zweryfikować=].
Co do ran zadanych potworowi, nie przechodzą one na następna turę. Zatem, aby pokonać potwora w JEDNYM teście musisz rzucić tyle sukcesów, ile niemilec ma żywotności.
Wyjatkiem jest walka z przedwiecznym, ale to już inna bajka=]

Sigismond - Wto 30 Sie, 2011

Porażka przy unikaniu czy przy wymykaniu tak samo - traci się wytrzymałość. W HwA nie ma nic za darmo :wink: .

Uściśliłbym tylko walkę według Klątwy F. przy "zaskoczeniu" - Wymykać można się od drugiej rundy walki. Czyli przedmioty czy czary dalej działają (jesli jeszcze żyjemy i nie zwariowaliśmy), aż do zakończenia całej walki z tym zaskakującym stworem.

Sargodar - Wto 30 Sie, 2011

Przy unikaniu i ucieczce jeśli test nam się nie powiedzie dostajemy obrażenia i walka toczy się dalej.

Tak, bo nie ma stworków ze zdolnością "zaskoczenia" jest to efekt kart przygód, oczywiście wszystko działa. Jedynie nie będzie można uciekać jeśli zaskoczy nas potwór ze zdolnością "zasadzka", wtedy już do końca bijemy się.

Aby pokonać potwora trzeba zadać w trakcie jednej tury walki tyle obrażeń ile ma punktów życia(kropelek).

sirafin - Wto 30 Sie, 2011

Morsereg napisał/a:
@sirafin
wlasnie zdalem sobie sprawe, ze wymykanie sie oraz ucieczka to dwie rozne rzeczy w tej grze ;)
czyli calosc powinna wygladac tak:
- mozliwosc wymykania sie (test zmodyfikowany o liczbe z prawego gornego rogu potwora);
--- udane - mozna kontynuowac ruch,
--- oblane - dostaje sie "gongi" od potwora i przechodzi do testu przerazenia,
- test przerazenia;
--- zdany - nic sie nie dzieje,
--- niezdany - tracimy tyle punktow przerazenia ile jest w lewym dolnym rogu.
--- bez znaczenia czy sie zda czy nie zda testu przechodzi sie do walki
- walka lub ucieczka;
--- test ucieczki wyglada dokladnie tak samo jak wymykanie sie, przy oblanym tescie dochodzi do walki po uprzednim oberwaniu od potwora,
--- walka to normalna walka zmodyfikowana o liczbe z prawego dolnego rogu.
Dokładnie tak, przy czym gdy oblejemy test przerażenia tracimy punkty poczytalności a nie punkty przerażenia ;)

(punkty przerażenia to odwrotność punktów poczytalności, taka odwrócona mechanika jest w Posiadłości Szaleństwa)

beszcza - Nie 25 Wrz, 2011

czy jak jest spotęgowanie potworów(przez bramę w miejscu gdzie już jest brama) to daje znacznik na torze zagłady??Pozdrawiam
Sigismond - Nie 25 Wrz, 2011

Nie kładziesz znacznika na torze zagłady przy spotęgowaniu potworów.
Marcus - Pon 10 Paź, 2011

Krótkie pytanie: ile jest Znaków Starszych Bogów w podstawce? Bo wydawało mi się cały czas, że 5, a w talii są 3. Czy mi się coś uroiło?=]
gkt - Pon 10 Paź, 2011

4 sztuki.
Marcus - Pon 10 Paź, 2011

Znalazłem, dzięki =]
Arturus - Wto 18 Paź, 2011

Kumulacja potworów nie powoduje konieczności dodania Żetonu Zagłady na Torze Zagłady.
Sargodar - Wto 18 Paź, 2011

Nie.
77rpm - Sro 26 Paź, 2011

Kilka pytań :
1. Stojąc na tym samym polu... czym mogą wymieniać się badacze i kiedy ? Kasa, umiejętności, przedmioty, sprzymierzeńcy ? Czy to coś kosztuje ? Nie wiem czy do końca załapałem i czy gram dobrze.

2. Taka akcja... Jeden z badaczy ( którym chcę wykonać akcje jako pierwszym ) w tej turze wraca z innego świata, chce zamknąć bramę, przybić może jakąś pieczęć :) . Drugi z badaczy chce na tym polu odbyć spotkanie. Czy to nie jest jakieś oszustwo gry, że w fazie ruchu wykonuję ruch jednym z nich i wracam z innego świata, drugim idę na obszar z tą bramą, później w fazie spotkań jednym z badaczy zamykam i ew pieczętuje bramę a drugim odbywam już normalne spotkanie ? ? ?

3. Jeden z przedwiecznych kiedy śpi wprowadza trudność zamknięcia bramy jest większa o jeden - czy to się ma do wskazówek jak u hastura np 8 a tutaj 6 czy tylko bo modyfikatora na bramie ? Jeśli np brama na 0 to wykonując test walki mając 9 waleczności rzucam 8 kośćmi i jeden sukces standardowo ją zamyka ?

4. Jak to jest z testami walki... czy podczas niej, kiedy wypadnie za mało sukcesów mogę też wydać żeton wskazówek na przerzut ?

5. Jak to jest z umiejętnościami... bo też nie wiem czy dobrze gram. Np umiejętność plus 1 do waleczności i pod spodem tekst że mogę wydać wskazówkę i rzucać dwiema kośćmi działa TYLKO wtedy kiedy wydaję żeton wskazówki czy i tak mam waleczność zawsze plus jeden ? Czy takie stałe podbijanie statystyk to tylko przy sprzymierzeńcach ?

Chyba tyle niejasności... dziękuję za pomoc

Marcus - Sro 26 Paź, 2011

Ad. 1. Badacze mogą się wymieniać zawsze, gdy choć przez chwilę stoją na tym samym polu. Czyli nawet wtedy gdy mijasz innego badacza. Umiejętności, wskazówki i trofea NIE podlegają wymianie. Nic to nie kosztuje- jesteście przecież drużyną =]

Ad. 2. Nie jest oszustwo. Zamknięcie bramy jak i wsyśnięcie jest w fazie spotkań w Arkham, więc jeżeli jest zachowana właściwa kolejność (czyli zamknięcie- spotkanie) niema przeciwwskazań. Jest to jednak skądinąd ryzykowne- a nóż nie uda się zamknąć bramy? Wtedy ten drugi musi wejść, pierwszy zamyka, bo nie będzie czekać, wtedy pierwszy gubi się w czasie i przestrzeni.

Ad. 3. Mylisz "trudność zamknięcia bramy" z "kosztem zapieczętowania bramy". Trudność, to modyfikator na żetonie bramy. Czyli jeżeli jakaś brama wymaga bazowo testu -3 to sprawa się utrudnia do -4, jeżeli 0, to -1.
Z innej beczki: w twoim przykładzie 9 waleczności, to całkiem sporo. Trudno mi wyrokować, ale upewnij się, że przy zamknięciu bramy wykonujesz "test waleczności" bez użycia broni!

Ad. 4. Wskazówkę możesz wydać zawsze, by dostać jeszcze jedną kość z wyjątkiem rzutów w fazie utrzymania np. przy honorarium lub błogosławieństwie.

Ad. 5. Umiejętność daje ci ZAWSZE +1 czegoś tam np. waleczności. Dodatkowo, jeżeli spartoliłeś, w tym wypadku, test waleczności/walki odrzucając żeton wskazówki dostajesz +2 kości, czyli jedną kość dodatkowo. Bo pierwszą dostajesz z urzędu.

Mam nadzieję, że pomogłem =]

Arturus - Sro 26 Paź, 2011

Ad. 1 Pamiętaj, że nie możesz wymieniać się przedmiotami w trakcie walki. Dopiero po pokonaniu (lub ominięciu) potworów na danym polu możesz się wymieniać przedmiotami.

Ad. 2 Opisana sytuacja nie jest możliwa:
W pierwszej kolejności wszyscy badacze mają fazę ruchu, później fazę spotkań w Arkham, a jeszcze później fazę spotkań w Innych Światach. Jeżeli zakończysz ruch na obszarze z otwartą bramą - to udasz się do Innego Świata.
W Twoim przykładzie będzie to tak: Pierwszy badacz wyjdzie z Innego Świata, otrzyma znacznik eksploracji, oleje ewentualne potwory i będzie czekał na fazę spotkań, aby zamknąć/zapieczętować bramę. Zaś drugi w fazie ruchu minie się z nim w bramie (ale wcześniej musi pokonać/ominąć potwory) i jeśli wejdzie do Innego Świata, to tam odbędzie pierwsze spotkanie.

Ad.3 Trudność to liczba sukcesów potrzebnych do zdania testu [Instrukcja strona 13]. Zwiększenie trudności o 1 oznacza, że musisz osiągnąć o 1 sukces więcej. W przypadku bram najczęściej oznacza, to 2 sukcesy zamiast 1.

Marcus - Sro 26 Paź, 2011

@Arturus
Ad. 3. Biję się w pierś, pomyliłem się i teraz widzę, że źle grałem =]

Ad. 2. Tutaj nie rozumię. Idąc za fazami:

Faza II Ruch:
Badacz 1 wychodzi i dostaje znacznik eksploracji
Badacz 2 wczodzi na to samo pole (nie wciąga go, bo wejście do bramy jest w fazie Spotkań w Arkham- Instr. str 7-8)

Faza III Spotkania w Arkham:
Wariant 1:
Badacz 1 zamyka bramę
Badacz 2 odbywa spotkanie, bo już niema bramy

Wariant 2:
Badaczowi 1 nie udaje się zamknąć bramy
Badacz 2 zmuszony jest do wejścia do bramy

Reasumując: jeżeli wejście do bramy odbywa się w fazie spotkań w Arkham, co jest wyraźnie powiedziane w instr. str 7-8, to przy sprzyjającej kolejności w tej turze możliwe jest takie posunięcie. Chyba, że się mylę =]

Arturus - Czw 27 Paź, 2011

@Marcus: tym razem ja biję się w pierś

Ad.2 Do tej pory graliśmy tak, że badacz, który wchodził na pole z otwartą bramą, natychmiast był przenoszony do innego świata. To było bardziej logiczne: ruch, moc bramy, itp.

Ale zgodnie z instrukcją - przeniesienie do innego świata odbywa się w fazie spotkań w Arkham. W związku z tym opisane przez @77rpm zdarzenie może się zdarzyć.

gural117 - Czw 27 Paź, 2011

Jeżeli chodzi o przypadek dwóch badaczy na jednym obszarze gdzie znajduje się bram a jeden posiada znacznik eksploracji.

Należy pamiętać o kolejności graczy. Każda faza rozpoczyna się od pierwszego gracza.

Jeżeli w kolejności pierwszy jest badacz bez znacznika eksploracji zostanie on wciągnięty zanim będzie inny badacz mógł zamknąć bramę ;-)

77rpm - Czw 27 Paź, 2011

Dzięki... czyli wymieniać się można...
i nie wiem czy dobrze zrozumiałem - przy zamykaniu brak nie można używać broni ? ? ?
hehe jesli tak to całe moje gry były o dupę rozbić, a ja się dziwiłem dlaczego mi tak idzie :)

gural117 - Czw 27 Paź, 2011

No chyba nie ma broni, które dodają cokolwiek do testów waleczności / wiedzy. Broń dodaje do testów walki ;-)
Marcus - Pią 28 Paź, 2011

Strzelanie ze sztucera albo jeszcze lepiej z bicza do bramy brzmi ciekawie =]. Niestety nie można używać broni jak i zaklęć. A rozgrywek aż tak bardzo nie skaszaniłeś, bo zamknięcie bramy nie jest aż takie trudne i dosyć rzadko nie udaje się jej pozbyć=]
Berestaszek - Pią 28 Paź, 2011

co do tego testu to wystarczy tylko przeczytac że test WALECZNOŚCI a nie WALKI się stosuje do zamykania bramy ;)

Ja natomiast się zapytam co do troche mniejszego problemu. Czy u was też jest napisane na planszy Wielka Sala Celeano, a na kartach spotkań w innym świecie - Celeano ?:P Jakoś tak przyuważyło mi się podczas ostatniej rozgrywki (a tak to z 20 razy nawet na to nie zwróciłem uwagi :D )

gural117 - Pią 28 Paź, 2011

To chyba jest kwestia że w wersji angielskiej jest identycznie.
Token
Karty

Arturus - Pią 04 Lis, 2011
Temat postu: Arkham a okolice - topologia
Witam, ponownie

Kolejne pytanie.
Czy podróż z Dunwich do Kingsport (lub Insmouth) odbywa się z przesiadką na Stacji Kolejowej w Arkham - czyli kosztuje 2 dolary i 2 punkty ruchu?

Czy może wszystkie miasteczka mają bezpośrednie połączenie i podróż kosztuje 1 dolara i 1 punkt ruchu?

Nie mogę tego wyinterpretować z instrukcji. A każdy wie, że sprawa ma kolosalne znaczenie pod koniec gry, gdy nie ma ani pieniędzy, ani czasu.

gkt - Sob 05 Lis, 2011
Temat postu: Re: Arkham a okolice - topologia
Arturus napisał/a:
Witam, ponownie

Kolejne pytanie.
Czy podróż z Dunwich do Kingsport (lub Insmouth) odbywa się z przesiadką na Stacji Kolejowej w Arkham - czyli kosztuje 2 dolary i 2 punkty ruchu?

Czy może wszystkie miasteczka mają bezpośrednie połączenie i podróż kosztuje 1 dolara i 1 punkt ruchu?

Nie mogę tego wyinterpretować z instrukcji. A każdy wie, że sprawa ma kolosalne znaczenie pod koniec gry, gdy nie ma ani pieniędzy, ani czasu.

Wszystkie miasteczka mają bezpośrednie połączenie - 1 dolar i 1 pkt ruchu

sambor5 - Pon 14 Lis, 2011

witam. mam pare pytań

1. jeżeli przedwiecznym jest shub-niggurath, który zwiększa żywotność wszystkich potworów o 1, to czy wydając takie potwory jako trofea warte są one też o jeden punkt więcej? to samo pytanie tylko odnośnie karty mitów (warunek) która podwyższa np. żywotność kultystów itp.?

2. czy w walce z przedwiecznym można wydawać wskazówki na dodatkowy rzut? domyślam się, że tak, bo nigdzie nie ma napisane, że nie można, ale chce się upewnić

3. co oznacza jak na karcie przedmiotu (np. derringer .18) jest napisane "... nie może zostać skradziony lub zgubiony, chyba że na to pozwolisz" ??

Galron - Pon 14 Lis, 2011

Ad.1. Tak i tak (ale tylko w czasie kiedy warunek jest aktywny, jak zostaje zastąpiony żywotność potworów wraca do normy)

Ad.2. Tak. Wskazówki to przydatne informacje w różnych dziedzinach, miedzy innymi pomoce dotyczące słabych punktów przedwiecznego.

Ad.3. Oznacza to, ze w czasie kiedy musisz wyrzucić jakiś przedmiot, możesz ale nie musisz go wyrzucać, nawet gdy jest to twój jedyny przedmiot. Dodam jeszcze iż przedmioty tego typu bierze się pod uwagę przy obliczaniu przedmiotów potrzebnych do odrzucenia w czasie gdy postać zostanie ogłuszona bądź obłąkana.

abraxa - Nie 15 Sty, 2012

Dzień dobry, jeśli to nie jest odpowiedni dział to bardzo proszę o przeniesienie tej informacji w odpowiednie miejsce.

Mam wielką prośbę - w moim egzemplarzu gry na drugich stronach czterech kart postaci ("co wydarzyło się wcześniej") na tekst polski nadrukowany jest tekst po rosyjsku (sic!) co uniemożliwia odczytanie historii postaci. W sumie detal, ale klimat jest lepszy z tymi opowieściami wstępnymi. Grę zamawiałem przez internet i poza tym wszystko jest ok, więc szkoda chyba zachodu by ją odsyłać itd. Czy ktoś kto ma dobry egzemplarz gry mógłby przesłać mi te cztery brakujące wstępy? W txt albo np. skany? wydrukuję sobie i przykleję :) Chodzi o postacie: Darrel Simmons, Vincent Lee, Michael McGlen, Dexter Drake. Będę bardzo wdzięczny życzliwemu Badaczowi Mitów, który mi pomoże, pozdrawiam.

sirafin - Nie 15 Sty, 2012

Napisz do Galakty maila lub PW i opisz sytuację. Poniżej wrzucam link do forumowego profilu Michała, który często bywa na forum i jest ikoną pomocnej dłoni wydawnictwa ;)

http://www.forum.galakta....wprofile&u=3542

abraxa - Nie 15 Sty, 2012

Wielkie dzięki!
abraxa - Czw 19 Sty, 2012

Jeszcze raz dziękuję za kontakt do Michała, zadziałał i dostałem dobre karty pocztą :mrgreen:
pozdro

mauler - Pią 16 Mar, 2012

Witam
Pytanie odnośnie walki - miałem takie zdarzenie:
Po powrocie z Yuggoth trafiłem na obszar gdzie stały 2 potwory a po chwili dołączył trzeci - ogar z Tindalos. I właśnie - ile walk w 1 turze odbywam i w jakiej kolejności?
Czy wszystkie 3 walki naraz w jednej turze?
czyli zabijam jednego potwora i automatycznie przechodzę do walki z następnym?

Czy najpierw z potworem, który stał na tym obszarze jako pierwszy? czy ostatni?
pozdrawiam.

sirafin - Pią 16 Mar, 2012

He, he, temat walki wiecznie żywy :D Jak było już wielokrotnie wspominane w tym temacie, sprawa jest prosta i nie ma co jej niepotrzebnie komplikować.

1. Walka z potworami zawsze odbywa się w FAZIE RUCHU
2. Wyjątek stanowią potwory atakujące badacza w wyniku spotkań

W turze w której wróciłeś z innych światów (w Fazie Ruchu), możesz zignorować potwory, które stoją przy bramie (i na spokojnie ją zamykać w Fazie Spotkań w Arkham). Domyślam się, że Ogar pojawił się na obszarze w Fazie Mitów (ruch, lub spotęgowanie potworów), jednak w tej fazie się nie walczy, więc nie ma to wtedy najmniejszego znaczenia dla badacza (będzie się tym martwił dopiero w Fazie Ruchu).

W następnej turze, w Fazie Ruchu, musisz rozpatrzyć każdego potwora (unikać/walczyć), który stoi na twoim obszarze (bez względu na to czy udało ci się zamknąć bramę czy nie). Kolejność potworów wybierasz sam.

mauler - Sob 17 Mar, 2012

Dziękuję!

Cytat:
Domyślam się, że Ogar pojawił się na obszarze w Fazie Mitów (ruch, lub spotęgowanie potworów

Tak było :)

Cytat:
W następnej turze, w Fazie Ruchu, musisz rozpatrzyć każdego potwora (unikać/walczyć), który stoi na twoim obszarze (bez względu na to czy udało ci się zamknąć bramę czy nie)

Dobrze, to rozumiem. Następne pytanie - walczę z każdym aż do jego śmierci (swojego ogłuszenia?). Czy w każdej turze (fazie Ruchu) walczę z jednym potworem, a kolejne czekają grzecznie pod łóżkiem :) )))?

sirafin - Sob 17 Mar, 2012

Cytat:
W następnej turze, w Fazie Ruchu, musisz rozpatrzyć każdego potwora (unikać/walczyć), który stoi na twoim obszarze (bez względu na to czy udało ci się zamknąć bramę czy nie)
Musisz rozpatrzyć wszystkie trzy (chyba że wcześniej padniesz).
Galron - Sob 17 Mar, 2012

dodam tylko, każdego potwora z osobna.

Czyli walczę W TEJ SAMEJ fazie kilka razy. Dajmy na to są 2 potwory na ulicy:
Walka z Potworem nr 1
1. Rzut na przerażenie
2. Walka (nie unikam bo chcę walki)
3 Badacz wygrał, potwór padł
4 Rzut na przerażenie wobec potwora nr 2
5 Walka
6. Badacz np. przegrywa, dostaje rany
7 Walka
itp aż albo Badacz wygra albo zostanie ogłuszony.

Czy tak to wygląda?

Arturus - Sob 17 Mar, 2012

Tak to wygląda.
Ty decydujesz, o kolejności walki z potworami.

No to kolejna kwestia, której nie rozumiem. Walka z Przedwiecznym.
Co oznacza zasada :
"Jednocześnie, gracze powinni odliczyć tyle samo sukcesów od liczby łącznie uzyskanych sukcesów".
ze strony 22, lewa kolumna w części[b] Atak Badaczy

O tyle rozumiem jak się zadaje obrażenia Przedwiecznym normalnymi sukcesami, o tyle nie wiem po co jest ta powyższa zasada.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
pozdrawiam!

EDIT
znalazłem to na 2 str wątku
Najlepiej jest to wytłumaczone w FAQ instrukcji do Dunwich Horror:

Q: In combat with an Ancient One, how do cumulative
successes in the “Investigators Attack” step work?
A: To defeat the Ancient One, the players must do a total
number of successes equal to the number of players multiplied
by the number of doom tokens on the Ancient
One. So, if 4 players are facing Yig (doom track of 10),
they need 40 successes to win. For every 4 successes
they do, they remove 1 doom token to track their
progress. If the investigators get 9 successes in the first
round of combat, they would remove 2 doom tokens, and
1 success would carry over to the next round of combat.

Czy to działa jak wyżej, czy jest jakaś nowa errata (FAQ) ?

Galron - Nie 18 Mar, 2012

Dokładnie tak to działa.
Helga - Pią 13 Lip, 2012

Jestem po pierwszej partii. Gra świetna, nawet o dziwo udało nam się zamknąć wszystkie bramy na planszy i wygraliśmy (ale graliśmy od 12 do 24 z instrukcją w ręku :P ).

Oczywiście koniecznie chcę kupić dodatki. I tu pojawia się pytanie. Na stronie Galakty widzę jakieś 2 pliczki w pdf: Czarny Faraon - herold i Koszmar z Dunwich - herold. O co chodzi?
W tych dwóch dodatkach był błąd na tych kartach/ nie było ich czy jak?

Szczerze to nie chce kupować gry i drukować kartę ;/. Czy w takim razie mogę spokojnie czekać na dodruki? Albo czy też mogę na razie ominąć te dwa a kupić Króla w Żółci?

Bardzo proszę, niech ktoś mi wyjaśni sytuację.

Berestaszek - Pią 13 Lip, 2012

Co do heroldów to nie byli oni zaplanowani na tym etapie gry i dopiero od króla w żółci byli drukowani i dodawani do pudełek. (Jeżeli się mylę to proszę o korektę bazuje na wiedzy tylko z polskich dodatków). Klątwa Czarnego Faraona to był pierwszy dodatek do gry który teraz ma już swoją reedycję gdzie są niektóre nowe karty i właśnie owy herald. Jak Ci nie spieszno to nie kupuj prędzej czy później do nas trafi :) . Natomiast co do horroru w dunwich to jeszcze nie było żadnej reedycji od ffg ale pewnie też będzie. Karty heroldów nie są obowiązkowe, a tylko uprzykrzają życie w niektórych momentach. Osobiście posiadam dunwich i króla w żółci a na faraona poczekam sobie do reedycji ;) Dziwne że aż 12 godzin jedna rozgrywka trwała :D
Helga - Sob 14 Lip, 2012

Tyle trwała bo po przeczytaniu raz instrukcji mieliśmy mega mętlik. Kilka rzeczy jak się okazało robiliśmy źle, ale w tę stronę, że sobie bardziej utrudniliśmy.

Hmm, ok - czyli te karty to taka "opcja dodatkowa". Ale czy Galakta np. mówiła coś o jakiejś dodatkowej możliwości dokupienia karty dla tych. co posiadają dodatki przed reedycja? Z tego co się doczytałam Galakta na ten i na 2013 rok nie planuje odświeżenia Faraona, a tyle nie chce czekać na kupno dodatku :( .

Chrostek84 - Sob 14 Lip, 2012

Tak jak napisał Berestaszek wariant gry z Heroldami pojawił się dopiero w dodatku Król w Żółci. Tak więc karty tych heroldów pojawiły się później i nie są one dostępne w tych dodatkach.
Póki co Galakta nie planuje wydania reedycji tego dodatku. Jeśli to nastąpi to przy obecnym tempie wydawania dodatków będzie to miało miejsce gdzieś za 3 lub 4 lata.
Główną przyczyną reedycji tego dodatku były Przedmioty Muzealne, które przy grze z większą liczbą dodatków były bardzo trune do zdobycia ( po prostu trudno było trafić na zdarzenie pozlające uzyskć taki przedmiot). W reedycji pojawił się mechanizm i znaczniki ułatwiające zdobycie tych przedmiotów. Zmieniono również niektóre
karty.
Jeśli chodzi o dodatek Koszmar w Dunwich to jego reedycja póki co nie jest planowana i raczej nie będzie miała miejsca ( po prostu mechanizmy z tego dodatku dobrze działają ).
Natomiast karta tego Herolda jest dostępna w dodatku Miskatonic Horror. Polskiego wydania tego dodatku mozemy przy obecnym tempie wydawania spodziewać się można tez za około 3 lata.
Ja osobiście na pewno polecam zakup Koszmaru w Dunwich , i raczej też Klątwy Czarnego Faraona bo z tą reedycja po polsku to tak naprawde nic nie wiadomo.

unregistered - Pią 20 Lip, 2012

Witam
Mam pytanie dotyczące limitu potworów na peryferiach. W instrukcji napisane jest, że gdy liczba potworów na peryferiach przekroczy limit należy podnieść poziom paniki i wszystkie żetony potworów odłożyć do puli. Czy "wszystkie" oznacza wszystkie potwory znajdujące się na peryferiach, czy również te znajdujące się na obszarach lądują do wora?

beszcza - Pią 20 Lip, 2012

unregistered napisał/a:
Witam
Mam pytanie dotyczące limitu potworów na peryferiach. W instrukcji napisane jest, że gdy liczba potworów na peryferiach przekroczy limit należy podnieść poziom paniki i wszystkie żetony potworów odłożyć do puli. Czy "wszystkie" oznacza wszystkie potwory znajdujące się na peryferiach, czy również te znajdujące się na obszarach lądują do wora?
Wszystkie na peryferiach. Pamiętaj również, że w monecie wzrostu paniki nasze ukochane Arkham opuszcza jeden, kolejny w taki sojusznik. Pozdrawiam!
bilonq - Czw 02 Sie, 2012
Temat postu: moje wątpliwości
Witam. Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości odnośnie mechaniki gry :
1. po powrocie z innych światów ciągnę kartę obszarów ? co jeśli chcę pieczętować bramę czy też pobieram kartę czy albo jedno albo drugie ?
2. po powrocie z innych światów stoję ze znacznikiem exploracji ale w bramie są potwory. mogę próbować zamknąć i nie walczyć (zaraz po powrocie) a tłuc lub unikać kolegów w następnej turze ?
3. przy zamykaniu bramy możemy wybrać która wartość (wola/waleczność) używamy do testu czy jest to określone ?
4. jak jest zwielokrotnienie (druga brama w tym samym obszarze) to na torze zagłady nie wzrasta +1 tylko wychodzą potwory z bram ?
5. Jak spada mi wytrzymałość do 0 to trafiam do szpitala, dostaję 1 wytrz. ale tracę 1/2 przedmiotów - jak to jest rozdzielane i zaokrąglane ? Mam np. a) przedmioty warte : 3$ 6$ i 6$ to tracę jeden za 6$ czy 6+3 ? b) mam przedmioty warte : 7$ i 8$ - który tracę ?
6. jak jestem w szpitalu to mogę za 5$ się "uleczyć" na full , a czy mogę po kolei czekając kilka tur odzyskiwać po 1 za darmo czy nie jest to możliwe - czy można siedzieć na tyłku dłużej w 1 miejscu ?
7.Wartości trofeów na wymianę w sklepach polegają na wartości żywotności potworów ? Jeśli transakcja kosztuje 5 żywotności to czy mogę oddać dwa trofea jedno warte 3 żywotności i drugie warte 2 żywotności ?
8. czy może być kilka wskazówek w jednym miejscu (podczas gry skumulowało mi się w obszarze Nieznane 5 wskazówek)

Z góry dziękuję za pomoc ludzi obeznanych w temacie.

sirafin - Czw 02 Sie, 2012

1. Otwarta brama zastępuje obszar. Nie możesz wtedy korzystać ze zdolności obszaru, ani losować na nim kart spotkań. Gdy wrócisz z Innych Światów, możesz jedynie zamykać/pieczętować bramę.

2. MOŻESZ zignorować potwory w bramie, w turze w której wróciłeś (przypominam że walczy się z nimi w fazie Ruchu), a bramę zamykasz/pieczętujesz w fazie Spotkań. W następnej turze będziesz MUSIAŁ unikać/walczyć z potworami.

3. Wybierasz czy testujesz Wolę czy Waleczność.

4. Spotęgowanie potworów nie dodaje żetonu zagłady.

5. Połowę przedmiotów (zaokrąglając w dół), nie ważne jaka jest ich wartość. Jak masz 4 przedmioty to tracisz 2 wybrane, jak masz 7 to tracisz 3 wybrane.

6. Leczysz się za 2$. Możesz siedzieć kilka tur i leczyć się pomału za darmo, ale jest to ryzykowne bo karty Mitów na koniec tury i tak są losowane.

7. Tak, sumujesz żywotność z dowolnej ilości trofeów. Jeśli masz nadwyżkę, to niestety ona przepada (przykładowo możesz "zakupić" efekt kosztujący 5 żywotności, oddając dwa trofea po 3 żywotności, ale ten jeden nadmiarowy przepada)

8. Może być, ale jak otworzy się tam brama to wszystkie przepadną.

gwizdzius - Czw 02 Sie, 2012

3. Wybierasz czy testujesz WIEDZĘ (a nie Wolę) czy Waleczność.
7. Dodam, że jeśli Potwór ma żywotność większą bo wynika to z karty Przedwiecznego, lub spotkania, czy też Mitów-Warunków to też ta wyższa żywotność (a nie z żetonu) jest brana pod uwagę podczas wymiany.
8. Ponadto, jeśli w fazie mitów wskazówka ma pojawić się na obszarze, na którym znajduje się jakiś Badacz, to zawsze ten Badacz otrzymuje tą wskazówkę. Jeśli na obszarze jest otwarta brama to wskazówka się tam nie pojawia.

bilonq - Sob 04 Sie, 2012

Dziękuję wam bardzo, kolejna partia i kolejne pytania nasuwające wątpliwości :
1.Potwór latający jest nieruchomy dopóki nie wyskoczy jego symbol ruchu z karty mitów czy też jak pojawi się na planszy to w swoim ruchu podlatuje o 2 pola do najbliższego gracza (ew. tego z najniższą wartością skradania) ?
2. Czy w grze można się nie ruszać tj. zostać po raz drugi na danym obszarze (aby dokupić np. sprzętu ?
3. Trafiając do innego świata de facto odbywam 2 spotkania (na obu polach innego świata)
4. Jak potraktować kartę przedmiotu/zaklęcia z opisem : modyfikator rzucania -2 ?
5. Jak w grze jest mit - warunek który obowiązuje to gdy następny gracz wprowadza fazę mitów i losuje mit, wychodzi np. nagłówek/pogłoska to co z niego rozpatrujemy a co pozostaje nadal z warunku (czy bramy się pojawiają, czy potwory ruszają zgodnie z nowo wyjętymi symbolami ruchu potworów czy też tymi z karty mitów która nadal jest w grze ?

sirafin - Sob 04 Sie, 2012

1. Nie rusza się jeśli na karcie Mitów nie ma jego symbolu. Potwory latające nie ruszają się o 2 pola (tak ruszają się potwory szybkie, z czerwoną obwódką). W Instrukcji na stronie 11 w ramce dokładnie opisano ruch latających potworów.

2. Można.

3. Są dwa pola więc będą (najczęściej) dwa spotkania, każde w innej turze.

4. Wykonaj test Wiedzy -2.

5. Rozpatrujesz całą kartę. Inaczej wygląda sprawa, gdy w grze jest już Mit - Pogłoska, wtedy po wylosowaniu nowej Pogłoski wykonujesz z niej wszystko (brama, potwory) za wyjątkiem opisu, po czym ją odrzucasz (w grze zostaje stara Pogłoska).

tak jest, racja mój (czeski) błąd. wracając do latających : czyli jak ma ruch a nie uda mu się do nikogo podlecieć (bo gracze byli dalej) to wędruje na przestworza, a w następnej turze (gdy trafi się jego ruch) to zlatuje na dowolną ulicę jaką sobie wybierze by zaatakować gracza hmm z najniższą wartości skradania czy kogo ?
P.S. Nadal nie rozumiem działania mitów - instrukcja wyraźnie traktuje że warunek zostaje na tak długo aż zastąpi go inny warunek. To że pogłoska zastępująca pogłoskę jest realizowana tylko z wprowadzeniem bramy i potwora jest ujęte. Chodzi mi o sytuację gdy w grze jest warunek, a przy następnej fazie mitów wychodzi np. nagłówek Otwiera się brama, wychodzi potwór, ale co z własnością karty i ruchem potworów ? Realizowany jest wg nagłówka czy leżącej obok nadal odkrytej karty "warunek" ?
P.P.S. czy żetonami wskazówek można się wymienić jak przedmiotami i $ ?

OK, przyjmijmy że na karcie Mitów jest symbol potwora który lata, więc będzie się ruszał. Jest kilka możliwych sytuacji.

1. Potwór siedzi w Arkham
- jeśli siedzi na polu z Badaczem, to się nie ruszy, bo potwory nigdy nie zostawiają badaczy
- jeśli siedzi na polu bez Badacza, a na sąsiedniej ulicy jest Badacz, to rusza się do niego (jak jest kilka sąsiadujących ulic z Badaczami, to potwór ruszy się na ulicę z Badaczem, który ustawił sobie najmniejsze Skradanie się)
- jeśli siedzi na polu bez Badacza, a na sąsiedniej ulicy nie ma Badacza, to rusza się na Przestworza

2. Potwór siedzi w Przestworzach
- jeśli na żadnej ulicy nie ma Badacza, to potwór zostaje w Przestworzach
- jeśli na na jakiejś ulicy jest Badacz, to potwór rusza się do niego (jak na kilku ulicach są Badacze, to potwór ruszy się na ulicę z Badaczem, który ustawił sobie najmniejsze Skradanie się)

------------------------------------------------

Wylosowano kartę Mitów:
Nagłówek: rozpatrujesz bramę, pojawienie Wskazówki, ruch potworów, treść karty i na koniec odrzucasz ją.

Warunki: rozpatrujesz bramę, pojawienie Wskazówki, ruch potworów, treść karty i zostawiasz ją w grze, a odrzucasz starą kartę Warunków (jeśli taka była).

Pogłoska: rozpatrujesz bramę, ruch potworów a następnie sprawdzasz czy w grze jest już jakaś aktywna Pogłoska
- jeśli nie ma, to zostawiasz tę Pogłoskę w grze
- jeśli w grze jest już jakaś Pogłoska, to odrzucasz kartę nowej Pogłoski

ZAWSZE rozpatrujesz bramę/ruch potworów z nowej karty mitów.

Wskazówkami nie wolno się wymieniać.

ok podziękował :) a jeśli jest sytuacja : * jest karta warunków w grze, losuję pogłoskę no i ona również ląduje obok planszy, potwory bramy wskazówki rozpatruje w stosunku do karty "pogłoski" ale oczywiście zasady warunku nadal obowiązują, to następne ruchy potworów rozpatruję w stosunku do nowej karty mitów która wyjdzie, pomimo tego że 2 karty są wprowadzone w grze a trzecia (ta nowo wychodząca to tyko nagłówek) wykonuję ruchy potworów bramy wskazówki wg nagłówka ? Z tamtych dwóch kart działają już tylko efekty a ruch potworów nie ?
* pogłoska : gwiazdy są w porządku - jeśli któryś z graczy będzie w downtown i odrzuci sprzymierzeńca (skąd odrzuci - z puli czy z własnego ekwipunku??) to będzie sukces pogłoski
*sprzymierzeńcy, np. sir william brinton dodaje max. wytrzymałości o +1 czyli dostaję 1 serce więcej niż przypisane dla danej karty postaci. przy odrzuceniu go działa jakbym się maxymalnie uleczył w szpitalu ale już dla wartości z karty postaci. Swoją drogą po co odrzucać sprzymierzeńców jak to jest efekt tylko chwilowy :)

P.S. aby potwór latający poruszył się z przestworzy na jakąś ulicę znów musi być symbol jego ruchu tak ? i w sumie dla nich nie obowiązują kolory strzałek tylko dystans do gracza o 1 pole

bilonq napisał/a:
ok podziękował :) a jeśli jest sytuacja : * jest karta warunków w grze, losuję pogłoskę no i ona również ląduje obok planszy, potwory bramy wskazówki rozpatruje w stosunku do karty "pogłoski" ale oczywiście zasady warunku nadal obowiązują, to następne ruchy potworów rozpatruję w stosunku do nowej karty mitów która wyjdzie, pomimo tego że 2 karty są wprowadzone w grze a trzecia (ta nowo wychodząca to tyko nagłówek) wykonuję ruchy potworów bramy wskazówki wg nagłówka ? Z tamtych dwóch kart działają już tylko efekty a ruch potworów nie ?
Zgadza się

bilonq napisał/a:
* pogłoska : gwiazdy są w porządku - jeśli któryś z graczy będzie w downtown i odrzuci sprzymierzeńca (skąd odrzuci - z puli czy z własnego ekwipunku??) to będzie sukces pogłoski
Z własnego ekwipunku.

bilonq napisał/a:
*sprzymierzeńcy, np. sir william brinton dodaje max. wytrzymałości o +1 czyli dostaję 1 serce więcej niż przypisane dla danej karty postaci. przy odrzuceniu go działa jakbym się maxymalnie uleczył w szpitalu ale już dla wartości z karty postaci. Swoją drogą po co odrzucać sprzymierzeńców jak to jest efekt tylko chwilowy :)
Bo są sytuacje gdy zależy ci na czasie.

bilonq napisał/a:
P.S. aby potwór latający poruszył się z przestworzy na jakąś ulicę znów musi być symbol jego ruchu tak ? i w sumie dla nich nie obowiązują kolory strzałek tylko dystans do gracza o 1 pole
Tak.

jesteś obłędny :) jeszcze raz dziękuję mam nadzieję że to tyle z zagadek z jakimi przyszło mi się mierzyć. Naprawdę ten kto składał tą instrukcję chyba oblał test przerażenia. Wszystko jest porozrzucane i nie zawsze kompletne.
bilonq - Nie 05 Sie, 2012

I znów wynikło pytanie (: dajmy na to walczę z jakimś silniejszym potworem i po wykonaniu testu przerażenia zaczynam go lać. aktywuję jakąś broń, ew. zaklęcie odwracając ją koszulką na wierzch i jeśli testy mi nie wyjdą/wyjdą częściowo tracę wytrzymałość i chcę go bić dalej to czy tą broń mam już zużytą i zaklęcie też czy też mam dalej dodatkowe kostki do rzutów tj. na cały czas walki z tym jednym potworem ?
gwizdzius - Nie 05 Sie, 2012

Jeżeli broń/zaklęcie aktywujesz (użycie a aktywowanie to dwie różne metody użycia broni), to niestety tylko na jedną turę walki. Jeśli nie pokonasz Potwora (możesz dodawać kości za każdą wydaną wskazówkę) to niestety musisz skorzystać z innej broni/zaklęcia w kolejnej rundzie walki.

Jedynym wyjątkiem jest Umiejętność, która pozwala powtórzyć test walki lub waleczności. W takim przypadku atakujesz dokładnie taką samą ilością kości (łącznie z tymi, które dostałeś za wskazówki) jaką miałeś w danej rundzie walki. Jak sama nazwa wskazuje "powtarzasz" test.

sirafin - Nie 05 Sie, 2012

Cytat:
P: Jak długo działają premie do walki zapewniane przez karty Badaczy?
O: To zależy od rodzaju broni lub zaklęcia zapewniającego premię. Wszystkie bronie i zaklęcia można podzielić na cztery kategorie, pod względem długości działania:

Standardowa broń, posiadająca opis w formie „+X do testów walki”, zapewnia premię tak długo, jak Badacz poświęca odpowiednią liczbę dłoni, aby jej używać. W trakcie tury, można jej używać w dowolnej liczbie rund walki i w dowolnej liczbie walk. Przykładowe karty tego typu to Rewolwer 38., oraz Topór.

Jednostrzałowa broń, posiadająca opis w formie „+X do testów walki (odrzuć po wykorzystaniu)”, zapewnia premię tylko na jeden test walki, po czym jest odrzucana. Przykładowe karty tego typu to Dynamit, oraz Koktajl Mołotowa.

Gwałtowna/Wybuchowa broń, posiadająca opis w formie „Zakryj tę kartę przed wykonaniem testu walki, aby otrzymać premię +X do tego testu”, zapewnia premię tylko na jeden test walki, po czym jest zakrywana i nie może zostać użyta ponownie, póki nie zostanie odkryta.

Zaklęcie, posiadające opis w formie „Rzuć zaklęcie i zakryj tę kartę, aby na czas tej walki, otrzymać premię +X do testów walki”, działające do końca walki, w której zostały rzucone (tzn. przez dowolną liczbę rund, póki walka nie dobiegnie końca), póki Badacz poświęca odpowiednią liczbę dłoni, aby go używać. Jeśli Badacz przestanie poświęcać odpowiednią liczbę dłoni by utrzymać zaklęcie, premia przestanie działać. Jako że przy rzucaniu zaklęcia jest zakrywane, w czasie tury można z niego skorzystać tylko podczas walki z pojedynczym potworem. Jednakże w ostatecznej bitwie przeciwko Przedwiecznemu, zaklęcie musi być rzucane ponownie przy każdym ataku (jest to możliwe, ponieważ jest odkrywane na początku każdej rundy ostatecznej bitwy). Przykładowe karty tego typu to Deformacja, oraz Uśmiercenie.

Morsereg - Wto 07 Sie, 2012

sirafin napisał/a:

bilonq napisał/a:
Tak.

co?
jak to musi byc symbol ruchu by potwor zlecial na ulice na badacza?
czy czasem latajacy potwor nie atakuje badacza jak ten zakonczy ruch na ulicy? (tak jak zwykly potwor atakuje badacza gdy ten znajdzie sie na jego polu).

sirafin - Wto 07 Sie, 2012

A Badacze mogą się ruszać na Przestworza?
wezuwiusz - Sro 08 Sie, 2012

Są dwa warunki konieczne by potwór się ruszył z przestworzy:
-badacz stoi na Ulicy (zakończył tam ruch lub znalazł się tam w wyniku spotkania)
-wylosowana została karta Mitów z symbolem potwora

dodam że jest taki fajny przedmiot Unikatowy, "Miotacz Piorunów". Coś jak działo przeciwlotnicze, odrzucasz Miotacz i wszystkie potwory z przestworzy (ktoś wie czy bierzemy je jako trofea?)

Fajnie gdyby był przedmiot np Fokker albo inny stary myśliwiec dwupłatowy którym można by wznieść się w przestworza i dojechać maszkary :D

Arturus - Sro 08 Sie, 2012

Odrzucasz Miotacz, ale POKONUJESZ wszystkie potworzy z Przestworzy.

To oznacza, że bierzesz je jako trofea [o ile któryś z nich nie jest wieczny].

bilonq - Czw 09 Sie, 2012

sirafin napisał/a:
Cytat:
P: Jak długo działają premie do walki zapewniane przez karty Badaczy?
O: To zależy od rodzaju broni lub zaklęcia zapewniającego premię. Wszystkie bronie i zaklęcia można podzielić na cztery kategorie, pod względem długości działania:

Standardowa broń, posiadająca opis w formie „+X do testów walki”, zapewnia premię tak długo, jak Badacz poświęca odpowiednią liczbę dłoni, aby jej używać. W trakcie tury, można jej używać w dowolnej liczbie rund walki i w dowolnej liczbie walk. Przykładowe karty tego typu to Rewolwer 38., oraz Topór.

Jednostrzałowa broń, posiadająca opis w formie „+X do testów walki (odrzuć po wykorzystaniu)”, zapewnia premię tylko na jeden test walki, po czym jest odrzucana. Przykładowe karty tego typu to Dynamit, oraz Koktajl Mołotowa.

Gwałtowna/Wybuchowa broń, posiadająca opis w formie „Zakryj tę kartę przed wykonaniem testu walki, aby otrzymać premię +X do tego testu”, zapewnia premię tylko na jeden test walki, po czym jest zakrywana i nie może zostać użyta ponownie, póki nie zostanie odkryta.

Zaklęcie, posiadające opis w formie „Rzuć zaklęcie i zakryj tę kartę, aby na czas tej walki, otrzymać premię +X do testów walki”, działające do końca walki, w której zostały rzucone (tzn. przez dowolną liczbę rund, póki walka nie dobiegnie końca), póki Badacz poświęca odpowiednią liczbę dłoni, aby go używać. Jeśli Badacz przestanie poświęcać odpowiednią liczbę dłoni by utrzymać zaklęcie, premia przestanie działać. Jako że przy rzucaniu zaklęcia jest zakrywane, w czasie tury można z niego skorzystać tylko podczas walki z pojedynczym potworem. Jednakże w ostatecznej bitwie przeciwko Przedwiecznemu, zaklęcie musi być rzucane ponownie przy każdym ataku (jest to możliwe, ponieważ jest odkrywane na początku każdej rundy ostatecznej bitwy). Przykładowe karty tego typu to Deformacja, oraz Uśmiercenie.

Czyli jak dla mnie jeśli mam w łapkach thomsona i sobie strzelam do kreatury to pomimo że oberwę w jednej rundzie to w drugiej znów mogę "ładować" z tej giwery. Czy jeśli wytoczę się na pole na którym są dwa potwory i skończę z jednym potworem używając w/w broni to mogę jej użyć na drugiego czy automatycznie po wygranej walce jest "zużyta" na tą turę ?

wezuwiusz - Czw 09 Sie, 2012

z Tommy Guna możesz strzelać ile dusza zapragnie nie ma ograniczeń. Istnieją takie bronie które trzeba "przeładowywać" tj po strzale odwracasz kartę i dopiero w następnej fazie utrzymania odwracasz. Ba, są takie bronie że musisz zapłacić by przeładować. Ale to wszystko jest napisane na karcie jeżeli zachodzi taki przypadek. Jeżeli nic nie ma to możesz walczyć z pięcioma potworami i za każdym razem pruć z Thompsona a to wszystko w tej samej turze, w tej samej fazie ruchu.
bilonq - Sob 11 Sie, 2012

Jest jeszcze jedna nieścisłość - jak zdam test przerażenia przystępuję wg instrukcji do "testu walki" czyli biorę pod uwagę karę z danego potwora, waleczność + bonusy z danej broni. Tyle że gdzieś się przewija test waleczności wobec potwora.. Jak to w końcu jest podczas bitwy ? Mam potwora brać tylko w oparciu o waleczność ? Przecież to byłoby bez sensu, po co wtedy wogóle byłby arsenał broni. Czy to błąd w semantyce gdzieś w instrukcji/na kartach ?
wezuwiusz - Sob 11 Sie, 2012

bo to jest "układ" który dokonuje "semantycznych nadużyć" czyli jednym słowem kultyści okrągły stół i podskakujące brzozy. Przecież każdy wie że ta brzoza to były tak naprawdę Mrocze Młode takie jak z okładki Black Goat: http://lghttp.12309.nexce...+goat+front.jpg
bilonq - Sob 11 Sie, 2012

wezuwiusz napisał/a:
bo to jest "układ" który dokonuje "semantycznych nadużyć" czyli jednym słowem kultyści okrągły stół i podskakujące brzozy. Przecież każdy wie że ta brzoza to były tak naprawdę Mrocze Młode takie jak z okładki Black Goat: http://lghttp.12309.nexce...+goat+front.jpg

hehehe. mogło tak być. czyli normalnie po teście na przerażenie dodaję do woli wartości z broni, odejmuję modyfikator potwora i cisnę w niego takąż garścią kostek ?

wezuwiusz - Sob 11 Sie, 2012

do waleczności dodajesz:D i grając w akrham trzeba uważać na "układ" i "semantyczny sabotaż" bo gry oparte na prozie Lovecrafta tak już mają. Gdy składali pierwsze wydanie Call Of Chtulhu prąd gasł w całym budynku itd. Walcząc używasz broni (chyba że potwór jest odporny itd) i to jest test walki. A czasem masz testy waleczności gdy np obsydianowe wrota w jakimś wyśnionym innym wymiarze próbują uwięzić badacza. Wtedy oczywiście nie używasz broni. Test Walki to taki specjalny test waleczności gdy możesz używać broni, o. A gdy znajdziesz ten wątpliwy fragment z instrukcji to wrzućże to, może coś się wyjaśni albo jeszcze bardziej splugawi.
bilonq - Sro 15 Sie, 2012

heh kolejna runda i znów wynikła zagadka : obaj badacze przeszli przez tą samą bramę i jeden wyciągnął kartę spotkań traktującą o teście szybkości -2 i jeśli go zda to wraca od razu do arkham a brama zostaje zamknięta. Drugi badacz nie miał jak wyjść bo kolejnej bramy prowadzącej do tego samego wymiaru nie było na planszy. Co wtedy ? Jest zatrzymany automatycznie w czasie i przestrzeni ?
sirafin - Sro 15 Sie, 2012

INSTRUKCJA str. 8 napisał/a:
• Jeśli Badacz znajduje się na drugim obszarze Innego
Świata, powraca do Arkham. Gracz musi wybrać taki
obszar Arkham, na którym znajduje się brama do Innego
Świata, z którego Badacz powraca. Kiedy gracz wybierze
już taki obszar, umieszcza tam znacznik swojego Badacza.
Następnie umieszcza pod znacznikiem Badacza znacznik
eksploracji – co oznacza, że zbadał on daną bramę.
Znacznik eksploracji pozostanie w grze dopóty, dopóki
Badacz pozostanie na obecnie zajmowanym obszarze.
Jeśli w Arkham nie ma obecnie otwartych bram do
Innego Świata, z którego powraca Badacz, uważa się go
za zagubionego w czasie i przestrzeni
(parz strona 17).

Morsereg - Czw 16 Sie, 2012

sirafin napisał/a:
A Badacze mogą się ruszać na Przestworza?

widzisz ja w swojej wczesniejszej wypowiedz nigdzie nie napisalem, ze badacze moga poruszac sie po przestworzach.
w sumie to dosc wyraznie napisalem, ze jak gracz skonczy swoj ruch na ulicy.

wezuwiusz zas potwierdzil to co mi sie zdawalo, ze ty sirafinie pomieszales.
wcale nie jest potrzebny symbol ruchu potwora by ten zlecial z przestworzy i zaatakowal.
wystarczy by gracz zakonczyl swoj ruch na ulicy by ten automatycznie go zaatakowal.

sirafin - Czw 16 Sie, 2012

Potwór może "zaatakować" Badacza, tylko jak jest na tym samym polu. Skoro Badacz nie może wejść na Przestworza, to potwór z Przestworzy nie "zaatakuje automatycznie". Wiem, że nie napisałeś nic o Badaczu ruszającym się na Przestworza, ale taki właśnie przypadek by musiał zaistnieć, by nastąpił "automatyczny atak potwora na Przestworzach" o którym wspomniałeś.

Morsereg napisał/a:
wezuwiusz zas potwierdzil to co mi sie zdawalo, ze ty sirafinie pomieszales.
wcale nie jest potrzebny symbol ruchu potwora by ten zlecial z przestworzy i zaatakowal.
wystarczy by gracz zakonczyl swoj ruch na ulicy by ten automatycznie go zaatakowal.

wezuwiusz napisał/a:
Są dwa warunki konieczne by potwór się ruszył z przestworzy:
-badacz stoi na Ulicy (zakończył tam ruch lub znalazł się tam w wyniku spotkania)
-wylosowana została karta Mitów z symbolem potwora

Dwa warunki, nie jeden z dwóch warunków.

Gwarantuję, że nic nie pomieszałem, ten temat był już wałkowany tyle razy, że znam go na pamięć ;)

Morsereg - Pią 17 Sie, 2012

mhm, w takim razie dzieki za wytlumaczenie i sorka za wprowadzanie w blad.
to ja caly czas zle gralem ;)

chociaz musze powiedziec, ze 'twoja wersje' (czyli ta zgodna z zasadami) jest prostsza. ze znajomymi gralem, tak jak mowilem co utrudnialo troche gre.

sirafin - Pią 17 Sie, 2012

Nikt nie mówił, że z godnie z zasadami będzie trudniej ;) Arkham jest grą, która łatwo przyjmuje domowe modyfikacje. Grajcie według takich zasad jakie wam się bardziej podobają, najważniejsze żeby mieć frajdę z bieganiny po tym upiornym miasteczku.
natzak - Pią 14 Wrz, 2012
Temat postu: początkująca
witam wszystkich fanów gier planszowych. po przeczytaniu instrukcji (z 5 razy) przestudiowaniu filmiku o graniu i podjęciu próby rozgrywki nie obyło się bez zagadek. Mam nadzieje że udzielicie mi odpowiedzi chociaż pewnie gdzieś na którymś poście już to było, ale tak z marszu chyba będzie szybciej. To przechodzę do konkretów.

pytania:
1. ilość ruchów 3 to czy trzeba sie o 3 przesuwać czy o dowolną liczbe pól ( nie wieksza niż 3) ( nie mówie o natknęciu się na potwora który blokuje automatycznie ruch) ??

2. jeśli na polu jest brama i potwór i wejdę na ten obszar to co rozpatruję najpierw? brama wciaga czy musze rozegrać partyjkę z wrogiem??

3. co oznacza karta mitów - napis- aktywnośc pojawia się na obszarze ... mam wrażenie że czytałam o tym w instrukcji ale jak przyszło co do czego nie mogę tego zlokalizować ....

z góry dziękuję za odpowiedź

wezuwiusz - Pią 14 Wrz, 2012

1. dowolna nie większa niż trzy. tak naprawdę szybkość oznacza ile dostajesz punktów ruchu w każdej fazie ruchu. Szybkosć 3 = trzy punkty ruchu. I je możesz wykorzystać jak chcesz albo wogle. Możesz pójść o trzy pola ale możesz też np. czytać książki co wymaga wydania właśnie punktów ruchu. Co jest o tyle ciekawe że np. w innych światach nie dostajesz punktów ruchu w fazie ruchu więc sobie nie poczytasz:D

2. hmm jak dla mnie to walczysz z potworem albo go mijasz a w bramę wchodzi sie w fazie spotkań. A walczysz w fazie ruchu więc zanim wejdziesz w bramę zdążysz powalczyć.

3. Z tą aktywnością to akurat jest zakamuflowane w instrukcji. Chodzi poprostu o to że na wskazanym obszarze umieszczasz żeton aktywności ( sześciokątne trzy żetony 1,2,3) i ma on przypominać że tak można coś zrobić albo coś się dzieje itd. A na karcie mitów która kazała tam umieścić żeton jest wyjaśnione co się dokładnie dzieje. Np trwa uliczna wyprzedaż i możesz coś kupić albo różne inne zdarzenia. Taka karta wtedy zostaje w grze by można było obadać w dowolnym momencie pocośmy tam ten żeton umieścili.

natzak - Pią 14 Wrz, 2012

o jak szybko, super dziękuje za wyjaśnienie, pewnie na dniach pojawię się z kolejnymi pytaniami bo nie ukrywam nie ma lekko z tą grą ;]
YangObi - Pon 26 Lis, 2012

Zapraszam do przyłączenia się do Grupy Fanów Arkham na Facebooku. Dzięki temu możemy dzielić się nowościami jak i znaleźć nowych graczy do towarzystwa. Zapraszam!

https://www.facebook.com/groups/166844806709877/