|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Talisman: MAGIA I MIECZ - MAGIA I MIECZ już dotarła...
D.W. - Czw 04 Gru, 2008 Temat postu: MAGIA I MIECZ już dotarła... Mam w rękach grę. Czyli dotarła. Ale zanim rozpakujemy, zapakujemy itd to....
Nie wiem dlaczego karty są czarnobiałe. Pewnie tak ma być.
Wysyłka nastąpi jutro. Do tych osób, które zamówiły razem z Midnight wysyłka nastąpi w poniedziałek. Oczywiście o ile uda nam się to wszystko popakować....
Oczywiście z kartami to był żart...
Jagmin - Czw 04 Gru, 2008
A koszty leczenia zawału serca zwracacie?
Czy innym dystrybutorom też wysyłacie jutro?
Ajwer - Czw 04 Gru, 2008 Temat postu: Re: MAGIA I MIECZ już dotarła... yyysz czyli najprędzej w poniedziałek będę miał MiM w łapkach...nie jest źle:P
maxus32 - Czw 04 Gru, 2008 Temat postu: Chwała !!!! ;-) NO TO NASTĄPIŁ TALISMAN ! CHWAŁA ;-D ;-D ;-D. Czekam z zapartym tchem hahahahah ....i już zacieram ręce....
Ps. a ten blef z czarnobiałymi kartami to Ci się Adminie nawet udał hahahahah . Nie bawcie się za dużo tylko pakować, pakować i wysyłać hahahah
Pozdrawiam wszystkich maniaków
Ravandil - Pią 05 Gru, 2008
Chyba pierwszy raz w życiu zamiast wyczekiwać piątku i weekendu, nie moge doczekać się poniedziałku
Też się przestraszyłem tych czarnobiałych kart
Więc cały weekend wstrzumując oddech przesiedze w milczącym napieciu. A w poniedziałek moja ręka sama sięgnie po miecz
Również pozdrawiam wszystkich maniaków
Kufir - Nie 07 Gru, 2008
Cytat: | Więc cały weekend wstrzumując oddech przesiedze w milczącym napieciu. A w poniedziałek moja ręka sama sięgnie po miecz |
Brawo, nic dodać nic ująć!!! Czekamy razem...
aro_kal - Pon 08 Gru, 2008
Cześć. Jestem tu zupełnie nowy, piszę pierwszy raz i od razu mam super wiadomość (szczególnie dla mnie). Siedzę w pracy i mam informację od żony, że grę już dostałem. Najchętniej uciekłbym do domu. Muszę do 17:00 jakoś wytrzymać. Życzę i Wam szybkiego dotknięcia pudełka.
Galakto -> nie wiem jak to zrobiłaś, ale wysyłka w okresie przedświątecznym iście błyskawiczna.
beern - Pon 08 Gru, 2008 Temat postu: pierwsze wrażenie Witam.
Nie będę porównywał 2giej edycji (grałem w nią ponad 10 lat temu) a tą edycją gdyż myślę że to osobny temat. Napiszę tylko pierwsze wrażenia.
W sobotę i w niedziele zagrałem z żoną, plansza ładna, gruba, dla mnie na (ocena 4,5) [Skala Ocen - szkolna od 2 do 6]. Karty postaci duże, niestety graficznie chyba najsłabsze (ocena 3,5), instrukcja kolorowa, sensowna (ocena 4,5), karty przygód, czarów, ekwipunku itp ogólnie ok (są mniejsze od tych z Runebound`a) (ocena od 3,5 do 4,5), plastikowe figurki (tak jak w Runeboud`zie) (ocena 5) reszta elementów - żetony, opakowanie, kości wg mnie na 5.
ROZGRYWKA - nie trafiliśmy na jakieś kontrowersyjne sytuacje (warto przeczytać 2 do 3 razy instrukcje a potem zagrać) wg mnie TALISMAN jest grą z łatwiejszą mechaniką (co ma swoje wady i zalety) niż np. Runebound. Grałem tylko z żoną (w 3/4 osoby na 100% jest ciekawiej) i grało nam się bardzo dobrze (myślę że dla 2 osób jest to lepsza gra niż Runebound) OGÓLNA ocena to 4,5 . Troche za mało kart (przygód, czarów, ekwipunku itp) jak dla mnie.
Tristan - Pon 08 Gru, 2008
A ja jeszcze nie mam no ale kurier może wpaść nawet do 20, więc cały czas mam nadzieje ,że dzisiaj jeszcze się uda. Tylko jak tu się zabrać za naukę
8janek8 - Pon 08 Gru, 2008
W takim razie też podzielę się wrażeniami co do jakości:
"+":
-wykonanie: pudełko, plansza, karty, złoto, kości;
-pudełko, plansza, karty (oprócz Poszukiwaczy i Ropuch), żetony losu mają fakturowaną powierzchnię, co między innymi daje lepszą ochronę przed uszkodzeniami;
-figurki są świetne: proporcje, detale, no i "żabki":)
-rozmiar planszy;
"-":
-karty poszukiwaczy mają niezaokrąglone rogi i łatwo je uszkodzić;
-jeśli chcesz mieć kolorowe figurki, trzeba umieć je pomalować;
-liczyłem, że żetony losu będą wypukłe, imitując kryształki, są też niezbyt równo nadrukowane;
-zbyt blady kolor żetonów Mocy;
Ilustracje na ogół wyglądają tak, jak powinny wyglądać - w klimacie klasycznego fantasy.
Podsumowanie: wszyscy, którzy nie grali, powinni to zrobić, zwłaszcza jeżeli używają do tego typu rozrywki jedynie komputera. Dla tych co grywali dawniej będzie to fantastyczne uczucie zagrać ponownie w tą kultową grę w nowej wersji!!! Nie znudzi się szybko, a kolejne dodatki urozmaicą grę!
ps. Jeżeli ktoś znajdzie ciekawe źródło, gdzie można po niskich kosztach zakupić folie zabezpieczające karty Poszukiwaczy i pozostałe karty w odpowiednim formacie, byłoby bardzo miło jakby się wypowiedział na tym forum.
Tristan - Pon 08 Gru, 2008
Dostałem, już mam <jupi> normalnie ale ulga pozdrawiam wszystkich MiMowych maniaków
Ravandil - Pon 08 Gru, 2008
Szczęściarz, ja jeszcze nie mam, a ekipa na wieczór ustawiona. Kumpel nawet randke odwołał, przecież jak dziś nie dojdzie gra to mnie zabiją. Do której godziny poczta roznosi paczki?
maxus32 - Pon 08 Gru, 2008 Temat postu: MAM> MAM < MAM :-)))) No i mam !...Brawa dla Galakty za szybkość realizacji zamówienia no i dla Poczty Polskiej - jestem pod wrażeniem bo myślałem, że przesyłka dotrze do mnie dopiero pod koniec tygodnia a tu proszę, wysłana została w piątek i dziś już jest - brawa. Pudełko wykonane jest solidnie i z ładną grafiką - to już zapewne widzieli wszyscy na zdjęciach. Co do samej zawartości...hmm...no cóz, plansza jest duża i naprawdę wykonana perfekcyjnie z fajnymi grafikami oraz wydrukowana na świetnym papierze. Postacie...hmm...figurki są nieco malutkie i wg. mnie powinny być wykonane nieco lepiej, ale to moje zdanie. Same karty postaci są duże i wyraźne, choć sama grafika (rys.postaci) troszkę mnie rozczarowała. Co do kart przygód, czarów i reszty jestem bardzo pozytywnie zaskoczony świetną jakością oraz grafikami. Jedyny minus to ich wielkość...są maniunie ! hahahah. Reszta oki, najważniejsze że już ją mam i ciesze się patrząc na to moje cudeńko hahahah. Ciepło pozdrawiam wszystkich maniaków
Kufir - Pon 08 Gru, 2008
Do mnie gra też dotarła
Wszystko naprawdę ok, czuć stary dobry klimat Magii i Miecz, gra jednak ma swoje błędy np.
Pole "jaskinia Czarowika"
Pisze 5 a powinno pisać 2.
Żetony złota mogły by być lepiej wykonane, nastawiłem się też na troszkę większe figurki.
Generalnie tak na szybko, przyznaje 5 na 6 punktów
8janek8 - Pon 08 Gru, 2008
Kufir napisał/a: | Żetony złota mogły by być lepiej wykonane |
Ale brzęczą jak prawdziwe
Podoba mi się pomysł pozostawienia niektórych nazw. Dla mnie Ghoul brzmi lepiej niż Upiór.
aro_kal - Wto 09 Gru, 2008
Kufir znalazł błąd na planszy. Szkoda, że tak ważny element gry nie uniknął wpadki. Poza tym są literówki na co najmniej dwóch innych kartach (piszę z pamięci):
1 - postać krasnoluda ma napisane że coś robi w "Kopani" zamiast kopalni
2 - jest jeszcze przygoda/przyjaciel Skrzat (chyba) i tam jest ten sam błąd
Więcej nie znalazłem. Najbardziej wkurzył mnie błąd na planszy.
Pozwolicie, że i ja napiszę co sądzę o grze.
Plansza jest niesamowita. Gruba tektura, ładne grafiki, czytelne napisy i gigantyczna waga . Karty (poza poszukiwaczami) są piękne, wspaniały papier i dobre zabezpieczenie folią (przynajmniej takie ma się wrażenie). Są jednak takie małe. Wiem już po co dawno temu Magia i Miecz miała czarno-białe karty. Sto razy lepiej widziało się je na planszy. Ale i tak te podobają mi się bardzo i uważam, że są ładniejsze.
Żetony losu nie pasują mi niemal w ogóle. Monetki plastikowe, pionki plastikowe, a tu dali karton w dodatku krzywo nadrukowany. Ale pal to sześć. Sam pomysł losu nie jest taki zły, muszę się do tego przyzwyczaić. Przez ten dodatek nie jest już tak ryzykownie jak kiedyś.
Plastikowe pionki i monetki są średniej jakość. Mam porównanie, bo moim największym hobby poza sportem są klocki lego, i wiem jak dobrze można zrobić plastikowy element.
Figurki są śliczne. Szkoda, że małe i że nie pomalowane. Nie umiem tego robić i nie wiem czy zrobię, ale kto wie. Może spróbuję.
I na koniec wstyd się przyznać. Dostałem wczoraj w tyłek od 18 lat młodszej siostry, która grała w to pierwszy raz. Ale i tak mi się podobało.
8janek8 - Wto 09 Gru, 2008
Wszelkie błędy i pytania proszę pisać tutaj: http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=1537
Dzięki temu Galakta będzie miała wszystkie zgłoszenia błędów i zapytania do FAQ w jednym miejscu.
moonman - Wto 09 Gru, 2008
właśnie rozpakowałem swój egzemplarz
plansza jest niesamowita i ogrooomna - jeśli chodzi o grafikę to lepsza niż mój pierwszy MiM (miałem tego w brązowym pudle), a o wykonanie to chyba nawet porządniejsza niż Runebound
pudełko ma wypraskę - nie będzie trzeba kombinować z pudełkami dla wędkarzy - tak jak w przypadku Runebounda
strasznie małe karty przygód - ale sprawiają wrażenie solidnych.
ogólnie wydanie robi wrażenie
martwią tylko te błędy - ale to już tradycja Galakty
może na przyszłość zanim puści materiały do drukarni będzie udostępniać je nam na forum - jesteśmy lepsi niż najlepsza korekta
Beamhit - Wto 09 Gru, 2008
Wątpię, by był przegląd przed pójściem do drukarni, skoro nie było to drukowane w Polsce, tylko w Chinach, z resztą światowych edycji.
Ravandil - Wto 09 Gru, 2008
Już czeka na mnie w domu, a ja w pracy do 18 Brawo dla Galakty za ekspresową wysyłkę. Ciesze sie jak dziecko dziś też nastąpi pierwsze dziewicze granie. Po grze napisze o moich wrażeniach. Pozdrawiam i dziękuję Galakcie
20DECO - Wto 09 Gru, 2008
szczerze mówiąc mam mieszane odczucia. rozmiar kart trochę mnie zaskoczył.:/
finallyh - Wto 09 Gru, 2008
Pierwsze o czym pomyslalem, to karty w Osadnikach, jakoscia jednak je przewyzszaja, wygladaja jak te od Fasolek.
Strach pomyslec (o bledach) jak moze byc z Arkham Horror, no jest gdzie sie pomylic
Jagmin - Wto 09 Gru, 2008
Dobra a macie radę dla posiadacza dwóch figurek Ghoula i żadnej Wróżki? Pytanie kieruje do wydawcy.
D.W. - Wto 09 Gru, 2008
Jak zwykle z czymś takim nie ma problemu.
Figurkę wymienimy. Proszę napisać mail, gdzie gra była kupiona i jeszcze raz jaka to figurka itp.
moonman - Sro 10 Gru, 2008
D.W. napisał/a: | Jak zwykle z czymś takim nie ma problemu.
Figurkę wymienimy. Proszę napisać mail, gdzie gra była kupiona i jeszcze raz jaka to figurka itp. |
to ja od razu też się podepnę - mam kartę przygody "mieszek złota" z niebieską plamą na rewersie:
http://img161.imageshack....ekzlota1mf6.jpg
http://img231.imageshack....ekzlota2na3.jpg
http://img503.imageshack....ekzlota3du2.jpg
kupowałem w Rebelu, wczoraj dostałem grę i wczoraj wieczorem do nich napisałem w tej sprawie i czekam na odpowiedź. Ale może powinienem od razu pisać do Galakty.
D.W. - Sro 10 Gru, 2008
W sumie to nie ma znaczenia. Jednak najlepiej w sumie pisać tam gdzie sie kupiło.
My wysyłamy takie rzeczy albo do sklepów albo bezpośrednio do klienta.
moonman - Sro 10 Gru, 2008
D.W. napisał/a: | W sumie to nie ma znaczenia. Jednak najlepiej w sumie pisać tam gdzie sie kupiło.
My wysyłamy takie rzeczy albo do sklepów albo bezpośrednio do klienta. |
REBEL, ze względu na krótszy czas "załatwienia" sprawy odesłał do Galakty. Mail poszedł. pzdr.
20DECO - Sro 10 Gru, 2008
Mam identyczną plamę na tej samej karcie. Coś komuś skapło. No ale już trudno, przeżyję to jakoś.;)
Kufir - Sro 10 Gru, 2008
Na polu "Kopalnia" , brakuje " 0 - pozostajesz w kopalni" to juz drugi bład na planszy.
Beamhit - Czw 11 Gru, 2008
Beern już pisał o tym błędzie.
kowal85 - Wto 16 Gru, 2008
Wpadł mi taki pomysł do głowy jak można naprawić błędy na planszy, mianowicie:
- jest taka folia, która tylko przywiera do elementu planszy, a się nie przykleja(jakimś klejem czy czymś tam), jak w grze dla dzieci pod linkiem http://www.rebel.pl/produ...7/Laleczki.html (myśle, że wiecie o co mi chodzi) , mam nadzieje, że można takie coś zrobić dla graczy, którzy zakupili grę w wadami na planszy.
|
|