galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Talisman: MAGIA I MIECZ - The Reaper

8janek8 - Czw 04 Gru, 2008
Temat postu: The Reaper
Skoro podstawka już jest teraz z niecierpliwością czekamy na pierwszy dodatek. I kolejne :D

Czekamy na nowe wieści :)

Valdigda - Pią 05 Gru, 2008

No tak tylko Reaper pojawi się chyba dopiero jak wyjdzie jego światowa (nie angielska) wersja.
D.W. - Sob 06 Gru, 2008

Jeśli tylko będzie taka możliwość techniczna to będą wydawane wszystkie ukazujące się dodatki. Myślę, że to będzie dosyć szybko.

Obserwując jakie jest zainteresowanie nową Magią i Miecz możecie być spokojni o to czy ukażą się dodatki…

8janek8 - Sob 06 Gru, 2008

Dobrze słyszeć, że sprzedaż idzie pełną parą :) Wierzę, że pozwoli to firmie wydawać częściej nowe tytuły niż dotychczas.
No i w takim razie czekamy na wiele dodatków do Talismana:)

uther - Sob 06 Gru, 2008

Ile to mniej wiecej jest "dosc szybko" ?? dwa miesiace czy półroku ??
Oczywiscie wiadomo ze dokladniej premiery nie zna nikt, ale tak mniej wiecej.

No i w jakiej cenie ? 30$ * 3 -> 90zł ?

Tristan - Sob 06 Gru, 2008

Ludzie opanujcie się trochę! Nie wymagajcie więcej od Galakty niż może. Jeszcze nie ma daty międzynarodowej premiery Reapera ,a tu się już domaga jakichś deklaracji. Skąd mają wiedzieć ,czy to będzie za pół roku, rok ,czy 3 miesiące? Wyraźnie dano nam do zrozumienia ,że razem z premierą międzynarodową o której jeszcze nic nie słychać, ale mają nadzieje że dość szybko co defacto nie może być podstawą do wyznaczania jakichkolwiek terminów,bo potem znowu będzie ,że "mówiliście że może być już wtedy". Druga sprawa cena... Określanie teraz ceny,gdy jeszcze nie zabrano się za realizację wersji pl to jak wróżenie z fusów - przecież na to wpływa tak wiele elementów(koszty materiałów, to jak będzie stał złoty itd.) Mi też zależy ,żeby było to jak najszybciej ,ale zachowajmy rozsądek :)
Pajhi - Nie 07 Gru, 2008

Tristan napisał/a:
Ludzie opanujcie się trochę! Nie wymagajcie więcej od Galakty niż może. Jeszcze nie ma daty międzynarodowej premiery Reapera ,a tu się już domaga jakichś deklaracji. Skąd mają wiedzieć ,czy to będzie za pół roku, rok ,czy 3 miesiące? Wyraźnie dano nam do zrozumienia ,że razem z premierą międzynarodową o której jeszcze nic nie słychać, ale mają nadzieje że dość szybko co defacto nie może być podstawą do wyznaczania jakichkolwiek terminów,bo potem znowu będzie ,że "mówiliście że może być już wtedy". Druga sprawa cena... Określanie teraz ceny,gdy jeszcze nie zabrano się za realizację wersji pl to jak wróżenie z fusów - przecież na to wpływa tak wiele elementów(koszty materiałów, to jak będzie stał złoty itd.) Mi też zależy ,żeby było to jak najszybciej ,ale zachowajmy rozsądek :)

Zgadzam sie kolego z Toba,tylko co poniektórym tródno opanowac podniecenia...... :twisted:

uther - Nie 07 Gru, 2008

Oj moze rzeczywiscie za bardzo sie przejęłem :P
Co do ceny - pytalem, bo cena angielskiej wersji wynosi 25$, wiec mniej wiecej wiadomo jak to wyglada. A co do premiery - Jakies terminy FFG napewno ma, pytanie czy Galakta o tym wie. I przeciez nie prosiłem o dokładą datę z dniem miesiąca, mnie by termin marzec-maj 2009 zadowolił.

Tristan - Nie 07 Gru, 2008

Spoko Uther - Galakta na pewno jak będzie coś wiedzieć to da znać - w końcu to też jest w ich interesie :)
Kufir - Nie 07 Gru, 2008

Witam serdecznie.
Nie muszę chyba pisać że jestem fanem gry Magia i Miecz i że właśnie na tej planszówce się wychowałem więc sobie daruje bo jak inaczej bym tu trafił?

Chciałbym podziękować w tym miejscu Panowi z Galakty o informowaniu poprzez forum ludzi o nowościach z obozu nowej Magi i Miecz.

Tym samym dołączam się do pytania, kiedy przypuszczalnie możemy spodziewać się dodatku, jakie będą w nim nowe postacie? :D

Beamhit - Pon 08 Gru, 2008

Nie chcę ciebie martwić, ale jeszcze samo FFG nie napisało nic konkretnego o Reaperze (znaczy kolejny wpis, może nawet dzisiaj, odchyli trochę na temat Reapera).

Z wiadomości które wiadomo, to to że dodatek posiada 5 figurek (żniwiarza, i 4 bohaterów - jedna kobitka, skrzyżowanie kapłanki z czarodziejką, facet co wygląda jak inkwizytor, skrzyżowanie kupca z ciupaską (tak wygląda, może to góral?) i gość który przypomina skrzyżowanie krzyżowca z legionistą).

Nowi przeciwnicy to Succubus i wiedźma zamieniająca w żabę.

Z czarów jest ognista kula.

I chwilowo tylko tyle wiadomo.

8janek8 - Pon 08 Gru, 2008

Wiadomo trochę więcej. Między innymi to, że gracze będą mogli używać przeciw sobie dodatkowej postaci ("Żniwiarza"). Zawartość ma wyglądać następująco:
* 4 karty i figurki Poszukiwaczy
* 90 kart Przygody
* 26 kart Zaklęć
* 12 kart "Zadań Czarownika"
* 1 figurka "Srogiego Żniwiarza"

źródło: http://store.fantasyfligh...ls.cfm?sku=TM03

Beamhit - Pon 08 Gru, 2008

Myślałem, ze to wiedzą wszyscy. Chodziło mi o jakieś szczegóły - i tymi co znam się podzieliłem. Bo ze strony ffg dalej nie wiadomo co to za postacie :P
Kufir - Sro 10 Gru, 2008

D.W. napisał/a:
Jeśli tylko będzie taka możliwość techniczna to będą wydawane wszystkie ukazujące się dodatki. Myślę, że to będzie dosyć szybko.

Obserwując jakie jest zainteresowanie nową Magią i Miecz możecie być spokojni o to czy ukażą się dodatki…

Mam nadzieję że któregoś dnia nie przeczytam informacji iż ... dodatków nie będzie :(

A skoro pesymistyczna wizją już była czekam na odrobinkę optymizmu więc zadaje pytanie. Wiadomo coś nowego na temat rozszerzenia gry? Kiedy się pojawi dodatek, chce jak najszybciej rozbudować swoją talię kart :D

D.W. - Sro 10 Gru, 2008

Nie mogę za bardzo podawać nieoficjalnych informacji.

Mogę jedynie powiedzieć, że o dodatki możecie być spokojni. Są planowane i to nie jeden... Gra na pewno będzie rozwijana.

Jedynym problemem może być tylko to, że moga być kilkumiesięczne różnice w terminach wydań. Ale na to nic nie poradzimy, jeśli taka zapadnie decyzja, że będzie np. najpierw wersja angielska a dopiero za kilka miesięcy inne.

Kufir - Sro 10 Gru, 2008

Dziękuje za szybki odzew :D Rad jestem z takiego entuzjazmu, na nową dopracowaną Magie i Miecz czekałem kilkanaście lat wiec na dodatki mogę poczekać troszkę dłużej niż zagraniczni fani. Ważne aby powstały w wersji PL i trafiły do sprzedaży :D
Nemomon - Sro 10 Gru, 2008

Też się cieszę z tego powodu. Niemniej mam takie pytanie, o ile nie jest to informacja poufna, czy wedle licencji Galakta ma prawo tworzyć własne dodatki (jak kiedyś zrobiła to B.P.I.R.F. Sfera i stworzyła Jaskinię), czy też licencja zabrania tego?
Beamhit - Sro 10 Gru, 2008

Games Workshop teraz raczej nie zezwala na takie rzeczy. Biorąc pod uwagę też, że te rzeczy nie są produkowane w Polsce, jest mało prawdopodobne by dodatki stworzone w Polsce nie wyróżniały się (na przykład rewersy kart).

Jak widać po poniższym zdjęciu, wszystko idzie taśmowo:

http://img183.imageshack....talismaniu3.jpg

Jagmin - Sro 10 Gru, 2008

Primo, nie GW tylko FFG jak już.

Secundo, dodatki można robić ale trzeba je tłumaczyć na angielski a i tak nie wiadomo czy się dostanie zgodę FFG. Zbyt dużo czynników niezależnych od Galakty by podejmować takie ryzyko.

Tertio, podlinkowany obrazek świadczy tylko o tym, że FFG poszło na dość duże ustępstwo względem polskich odbiorców zezwalając na własny podtytuł.

Mam nadzieję, że się mylę i wydawca mnie poprawi bo to by znaczyło że jednak jest nadzieja na polski dodatek.

Pajhi - Sro 10 Gru, 2008

Jagmin napisał/a:
Primo, nie GS tylko FFG jak już.

Secundo, dodatki można robić ale trzeba je tłumaczyć na angielski a i tak nie wiadomo czy się dostanie zgodę FFG. Zbyt dużo czynników niezależnych od Galakty by podejmować takie ryzyko.

Tertio, podlinkowany obrazek świadczy tylko o tym, że FFG poszło na dość duże ustępstwo względem polskich odbiorców zezwalając na własny podtytuł.

Mam nadzieję, że się mylę i wydawca mnie poprawi bo to by znaczyło że jednak jest nadzieja na polski dodatek.

O jakim podtytule mowa?Bo z tego co sie orjentuje Magia i Miecz jest napisana na każdym wydaniu talizmana........popatrz poprzednie posty gdzie jest link....i uwazam ze to nie jest ustępstwo tylko tak wszedzie wyszło :twisted:

D.W. - Sro 10 Gru, 2008

Magia i Miecz występuje jako praktycznie drugi tytuł. Staraliśmy się uzyskać zgodę firmy Games Workshop na takie rozwiązanie tłumacząc, że w naszym kraju ta gra jest znana pod takim tytułem. Wbrew pozorom to nie takie proste…

Problem jest taki, że Polska jest jedynym krajem gdzie ta gra została wydana pod innym tytułem. Wszędzie indziej gra została wydawana jako TALISMAN. Z tego powodu oni nie musieli starać się o żadne ustępstwa w tej sprawie.

Nam bardzo zależało aby obok nazwy Talizman pojawił się drugi tytuł Magia i Miecz. Udało się to zrealizować i myślę, że obecny kształt tytułu jest optymalny.

Aribald - Czw 11 Gru, 2008

Pajhi napisał/a:

O jakim podtytule mowa?Bo z tego co sie orjentuje Magia i Miecz jest napisana na każdym wydaniu talizmana........popatrz poprzednie posty gdzie jest link....i uwazam ze to nie jest ustępstwo tylko tak wszedzie wyszło :twisted:

I wyczytałeś to wszystko z tego zestawienia wydań z innych krajów?
Bo widzisz, ja na przykład wyczytuje tam... "magiczna przygoda",
"wyprawa do krainy magii" i tym podobne rozwinięcia tytułu gry.

Nasza edycja zawsze była wyjątkowa. Dzięki staraniom Galakty nazwy są dwie, niejako równoprawne.

Pajhi - Czw 11 Gru, 2008

Aribald napisał/a:
Pajhi napisał/a:

I wyczytałeś to wszystko z tego zestawienia wydań z innych krajów?
Bo widzisz, ja na przykład wyczytuje tam... "magiczna przygoda",
"wyprawa do krainy magii" i tym podobne rozwinięcia tytułu gry.

Nasza edycja zawsze była wyjątkowa. Dzięki staraniom Galakty nazwy są dwie, niejako równoprawne.

Racja :twisted: Zwracam honor.

8janek8 - Czw 11 Gru, 2008

Tu nowe szczegóły o "Żniwiarzu":
http://new.fantasyflightg...ws.asp?eidn=281
12 kart Zadań Czarownika - 6 takich jak na planszy+6 nowych: mi. Przynieś 5 punktów siły z Trofeów; odwiedź Przeklętą Polanę; przynieś 1 Zaklęcie.
Na każdej karcie jet krótka historia dotycząca zadania.
Kart używa się zamiast rzucania kością w Jaskini Czarownika. Jeżeli chcemy nadal tylko rzucać kością, karty będą pomocne przy oznaczeniu Zadania.
Dzięki kartom Zadań możemy też przyspieszyć grę rozdając każdemu graczowi po jednej na początku.

Beamhit - Czw 11 Gru, 2008

Jagmin napisał/a:
Primo, nie GW tylko FFG jak już.

Jak już, jak już sama Galakta przyznała (znaczy D. W.), to zależy od Games Workshop, a nie od FFG. Prawa do gry ma GW, a FFG ma tylko wykupioną licencję, którą to za pół roku może np. stracić.

moonman - Czw 11 Gru, 2008

czyli co? nie będzie dodatków "podziemia", "miasto"... itd.
tylko zupełnie nowe?

Ravandil - Czw 11 Gru, 2008

8janek8 napisał/a:
12 kart Zadań Czarownika - 6 takich jak na planszy+6 nowych

Świetna sprawa z tymi kartami, jeśli dodatki w ten sposób będą rozwijać gre to jestem jak najbardziej za i już zacieram ręce na Żniwiarza :)

Kufir - Czw 11 Gru, 2008

8janek8 napisał/a:
12 kart Zadań Czarownika - 6 takich jak na planszy+6 nowych: mi. Przynieś 5 punktów siły z Trofeów; odwiedź Przeklętą Polanę; przynieś 1 Zaklęcie.
Na każdej karcie jet krótka historia dotycząca zadania.
Kart używa się zamiast rzucania kością w Jaskini Czarownika. Jeżeli chcemy nadal tylko rzucać kością, karty będą pomocne przy oznaczeniu Zadania.
Dzięki kartom Zadań możemy też przyspieszyć grę rozdając każdemu graczowi po jednej na początku.

Świetna sprawa!!!! :)

moonman napisał/a:
czyli co? nie będzie dodatków "podziemia", "miasto"... itd.
tylko zupełnie nowe?
oby:)
Ra666 - Czw 11 Gru, 2008

8janek8 napisał/a:

Ja tez czekam na powiew swiezosci.

Mi by odpowiadalo kilka (3-4) pierwszych dodatkow tylko karty + figurasy zeby wycisnac co sie da z podstawowej planszy.

PS. Mam cala stara MiM i MM wiec po co tluc odrazu to samo, podstawka wystarczy.

moonman - Czw 11 Gru, 2008

8janek8 napisał/a:

w sumie fakt, "w kosmicznej otchłani", albo "jaskinia" - heh, te dodatki były fatalne. Reaper zapowiada się świetnie. Widziałem też gdzieś na BGG - nie pamiętam do której edycji Talismana - był dodatek, w którym dokładało się cztery narożniki, które tworzyły krainę poza zewnętrzną - taki byłby miód :)

Nemomon - Czw 11 Gru, 2008

moonman napisał/a:
8janek8 napisał/a:

w sumie fakt, "w kosmicznej otchłani", albo "jaskinia" - heh, te dodatki były fatalne. Reaper zapowiada się świetnie. Widziałem też gdzieś na BGG - nie pamiętam do której edycji Talismana - był dodatek, w którym dokładało się cztery narożniki, które tworzyły krainę poza zewnętrzną - taki byłby miód :)

Czy ja wiem, czy były takie tragiczne? Otchłań jest do tej pory chyba najczęściej odwiedzaną krainą poza planszą główną w czasie moich partyjek. Może trochę poprawić statsy, ale początkujący ma spore szanse zginąć tam. Ryzyko.

Co do Jaskini, to fakt, że była przepakowana, w szczególności Poszukiwacze, ale znalezienie Magicznego Kryształa nie było takie łatwe, a nawet jak już go znalazłeś, to trzy próby - zwłaszcza zamożności - nie były takie łatwe.

Co do tych narożnikowych planszy, to była to Trzecia edycja. Wydane zostały dwa dodatki, każdy zawierał po dwie plansze narożnikowe. Każda taka kraina traktowana była osobno.

Osobiście jednak chciałbym jakiegoś małego retusza poprzednich dodatków do MiMa jak i nowych. Niby takie Podziemia są well known, ale gdyby je wydali wszystkie w jednym dodatku, to może nawet bym rozpatrzył zakup.

Autorski dodatek typu "Przedpola piekieł" (osobiście niestety nie miałem okazji zagrać), gdzie bodajże wykorzystana została wewnętrzna kraina. Albo dodatek w którym Poszukiwacza po dotarciu do Korony Władzy kontynowałby rozgrywkę w jakiś nowatorski sposób. To byłoby coś!
Jest też pomysł z polskiego forum MiM: aby w każdym "standardowym" dodatku planszowym z nową krainą była konieczność jego odwiedzenia, bo w przeciwnym wypadku np. nie można uzyskać Talizmanu, otworzyć Magicznych Wrót itp.
Boje się tylko o strategie FFG, bo widać po ich wypowiedziach, że duży nacisk kładą na skrócenie rozgrywki, a dla mnie atut dodatków to mi. rozwijanie przygody. Teraz grając na nowej podstawce w 3 osoby udaje nam się skończyć w niecałe 2 godziny (większość graczy musi wczytywać się jak na razie w karty i obszary) i to jest optymalny długość gry. Ciekawe jak będzie z dodatkami.

Kufir - Czw 11 Gru, 2008

moonman napisał/a:
8janek8 napisał/a:

Był to dodatek "Zapomniane pustkowia" miałem ale jakoś nie specjalnie był grywalny.

Tei-chan - Pią 12 Gru, 2008

Napisałem do FFG i ich zdaniem dodatek the Reaper powinien się ukazać góra do pół roku nakładem Galakty. Pozostaje nam tylko czekać i mieć nadzieje, że wyjdzie jak najprędzej.
Kufir - Sob 13 Gru, 2008

Pół roku?? Ehh te prawa marketingowe, po cichu liczyłem że może zrobią nam niespodziankę na gwiazdkę :D
Beamhit - Sob 13 Gru, 2008

Jak na gwiazdkę, skoro oryginał "być może" będzie w styczniu? Zresztą to FFG, potrafili niektóre rzeczy wydawać trzy lata.
Beamhit - Pon 15 Gru, 2008

Tych co interesuje, co może być w Reaperze:

Panienka z tego dodatku to "Dark Cultist", która ma 3 siły i 3 Mocy, i może atakować psychicznie innych poszukiwaczy przygód (reszta mocy chwilowo nie znana).

Kufir - Pon 15 Gru, 2008

Skąd ta informacja ?:)
Nemomon - Pon 15 Gru, 2008

Gamegeek. Dodać mogę, że rozpoczyna z 4-oma punktami Wytrzymałości.
Beamhit - Wto 16 Gru, 2008

http://new.fantasyflightg...reaper-card.png

Na stronie ffg pojawił się sam Żniwiarz.

Zasada ruchu tym "bohaterem" jest taka, że jeżeli ktoś podczas swojego ruchu wyrzuci "1", to rusza się normalnie, a później rzuca na ruch Żniwiarza.

Żniwiarz to na razie jedyna rzecz, która może zabić poszukiwacza przygód z marszu.

Nemomon - Wto 16 Gru, 2008

Nie jest napisane, gdzie rozpoczyna grę. Może w instrukcji będzie to wyjaśnione. Chyba, że pierwej osoba, która wyrzuci 1 na K6 się będzie z nim męczyć a potem normalnie każdy, kto tą 1 wyrzuci. Niemniej, małe sugerowane tłumaczenie:

Cytat:
1) 'Już czas' Tracisz wszystkie życia, jesteś zabity.
2) 'Przyszedłem po tamto' Jeden, wybrany losowo, Przyjaciel zostaje odrzucony na stos kart Odrzuconych. Jeżeli nie masz Przyjaciół, tracisz jeden punkt Wytrzymałości.
3) 'Graj ze mną!' Rzuć 2K6 za siebie oraz za Śmierć. Jeżeli suma wyrzuconych oczek Śmierci jest wyższa od sumy wyrzuconych oczek przez ciebie, tracisz jeden punkt Wytrzymałości. W innym przypadku, nic się nie dzieje.
4) 'Partyjka w szachy?' Tracisz następną turę.
5) 'Nastąpiła pomyłka' Wybierz dowolnego gracza, niezależnie od Krainy w której się znajduje. Śmierć teleportuje się do tego Poszukiwacza, który musi od razu musi rzucić kostką za zachowanie Śmierci wobec niego.
6) 'Mam plany co do ciebie' Możesz wybrać, czy chcesz otrzymać od Śmierci 1 punkt Siły, Mocy, Wytrzymałości, Losu, jeden czar, Mieszek Złota albo teleportację do dowolnego obszaru w tej Krainie (jako następny ruch).

Tłumaczenie na początku miało być dosłowne, potem się trochę zmieniło..

8janek8 - Wto 16 Gru, 2008

Koszulka i figurka Żniwiarza prezentuje się równie okazale:
http://images.boardgamege...ic365159_md.jpg
http://new.fantasyflightg.../reaper-fig.png

miguel - Wto 16 Gru, 2008

Beamhit napisał/a:
Tych co interesuje, co może być w Reaperze:

Panienka z tego dodatku to "Dark Cultist", która ma 3 siły i 3 Mocy, i może atakować psychicznie innych poszukiwaczy przygód (reszta mocy chwilowo nie znana).

wydaje mi się, że postacie będą takie jak te namalowane na pudełku: czyli prócz kultystki gość przypominający rycerza/paladyna i jakiś zaklinacz or sth + jedna, której nie namalowano ;)

Kufir - Wto 16 Gru, 2008

REWELACJA!!!!

Postać, figurka, czy te rzuty kostką - BOMBA!!!

Pytanie tylko, jak będzie się konkretnie ta postać poruszała po planszy ?

Pajhi - Wto 16 Gru, 2008

Beamhit napisał/a:
http://new.fantasyflightgames.com/ffg_content/Talisman/reaper_article_reaper/reaper-card.png

Na stronie ffg pojawił się sam Żniwiarz.

Zasada ruchu tym "bohaterem" jest taka, że jeżeli ktoś podczas swojego ruchu wyrzuci "1", to rusza się normalnie, a później rzuca na ruch Żniwiarza.

Żniwiarz to na razie jedyna rzecz, która może zabić poszukiwacza przygód z marszu.

no ciekawie bedzie:)...pomysł niczego sobie

Kufir - Wto 16 Gru, 2008

Dopiero teraz zobaczyłem ten post :roll:

Genialna sprawa, jestem podniecony jak dziecko, aby więcej takich dodatków!!! :)

miguel napisał/a:
wydaje mi się, że postacie będą takie jak te namalowane na pudełku: czyli prócz kultystki gość przypominający rycerza/paladyna i jakiś zaklinacz or sth + jedna, której nie namalowano ;)

Już pisałem, jakie będą postacie.

Mroczna Kultystka
połączenie kupca z góralem
połączenie rycerza z legionistą
połączenie filozofa z inkwizytorem

Te trzy ostatnie postacie, to tylko spekulacje czym mogą być (po wyglądzie figurek).

Kufir - Wto 16 Gru, 2008

Pytanie do Galakty. Znacie Państwo już realną przybliżoną datę przed-sprzedaży dodatku PL ?? :D

Kiedy będzie wersja ogólnoświatowa. Czyli wtedy, kiedy FFG da zielone światło. Czyli nie, Galakta nie wie, kiedy będzie dodatek. A nawet jakby znała, to by pewnie obowiązywała ją tajemnica handlowa czy coś.

Ludzie, naprawdę zachowujecie się jak małe dzieci :roll:

Katiusha - Wto 16 Gru, 2008

Kto pyta nie błądzi, aczkolwiek "pyta", to niezbyt ładne słowo. ;)

Mam "starego" MiMa i bardzo duuuużo dodatków oficjalnych i autorskich do niego. Dodatki trzymaja tę gre przy życiu, w samą podstawke gra raz dwa się znudzi dlatego nie dziwie się Kufirowi i innym, że się dopytują o nie, bo sama jestem ciekawa jakie i kiedy się ukażą. Oczywiście po Polsku.
To dla mnie sprawa ważna, bo będzie decydować czy kupić i przesiąść się na "nowego" MiMa czy nie.
Sama podstawka nie wystarczy, muszą do niej wychodzić dodatki aby się nie znudziła i bawiła wiele lat. Jak stary czarno-biały MiM. ;)

Nemomon - Wto 16 Gru, 2008

Reaper jak Reaper. Ciekaw jestem, ile czasu zajmie nam czekać na następny dodatek do Talismana. Liczę, że FFG nie będzie miało założeń, że jeden dodatek na rok, bo o ile Reaper nawet fajnie się zapowiada, to jednak nie obraziłbym się pograć na innej planszy z innymi Poszukiwaczami. Skoro w tym dodatku dostajemy raptem czterech Poszukiwaczy, to powoli śmiem wątpić, byśmy kiedyś mieli tylu Poszukiwaczy do wyboru, co w 2nd Ed.
D.W. - Wto 16 Gru, 2008

Będzie na pewno więcej dodatków niż 1 na rok. Powiedzmy, że słyszałem jakies plotki...
Poza tym znając FFG nie bałbym sie o dodatki.

Katiusha - Wto 16 Gru, 2008

D.W. napisał/a:
Będzie na pewno więcej dodatków niż 1 na rok. Powiedzmy, że słyszałem jakies plotki...
Poza tym znając FFG nie bałbym sie o dodatki.

To już są dobre wieści i zachęcające do kupna i przesiadki na MiMa/Talismana. :mrgreen:

Kufir - Wto 16 Gru, 2008

D.W. dziękuje za odpowiedź taką jaka była możliwa. Mam nadzieje na częste informowanie graczy o nowych zasłyszanych hmmm powiedzmy plotkach :D :wink:
Beamhit - Sro 17 Gru, 2008

Dzisiaj siadłem sobie i porównałem stare oryginalne postacie (z angielskiej wersji) do poszukiwaczy przygód ze Żniwiarza. Jestem prawie na 100% pewny, że będzie tam Kupiec i Filozof.

Mam nadzieję, że Filozof będący jedną z tych przepakowanych postaci, zostanie dobrze zrównoważony.

Tei-chan - Sro 17 Gru, 2008

NO oglądąłem stronę FFG i podkłądniej przeczytałem post tam zamieszcvzony odnośnie The Reaper. Zapowiada się ciekawie, co prawda Mroczny Zniwiarz zwiększa śmiertelność w grze ale dodatje jeszcze więcej smaczku rozgrywce. Czekam już na ten dodatek, ciekawe kiedy w PL będzie. Według zapewnień FFG do pół roku powinien się ukazać. Poza tym jakże miła to wiadomość wiedziec iż będzie więcej niż jeden dodatek na rok. Jupi. Ciekawe kiedy zaprezentują nowe postaci w pełnej krasie. Czekam z niecierpliwością.
8janek8 - Czw 18 Gru, 2008

Nowe postacie w "Żniwiarzu" to:
Rycerz, Mędrzec, Czarny Kultysta(ka), Kupiec

Beamhit - Czw 18 Gru, 2008

Przy czym postać Dark Cultist to:
Kod:

Siła: 3
Moc: 3
Los: 1
Życie: 4
Obszar startowy: Cmentarz
Charakter: Zły

Specjalne Zdolności:

- Kiedy atakujesz innego Poszukiwacza, możesz wybrać walkę psychiczną. Nie możesz tego zrobić, jeśli to ty zostaniesz zaatakowany przez innego Poszukiwacza.

- Za każdym razem gdy pokonasz Wroga lub innego Poszukiwacza i zdecydujesz się zabrać mu punkt życia, rzuć 1 kością by otrzymać dar od Sił Mroku (możesz dodać 1 do uzyskanego wyniku jeżeli pokonałeś dobrego Poszukiwacza):
1 - Otrzymujesz 1 punkt Losu.
2 - Otrzymujesz 1 sztukę złota.
3 - Otrzymujesz 1 punkt Życia.
4 - Otrzymujesz 1 punkt Siły.
5 - Otrzymujesz 1 punkt Mocy.
6+ - Otrzymujesz 1 Czar.

- Zawsze jesteś zły, ignorujesz wszystkie efekty zmieniające twój charakter.

Od siebie: Czy mi się wydaje, czy ta nowa postać jest troszkę przegięta?

Karty Poszukiwaczy: http://images.boardgamege...ic411174_md.jpg
Figurki: http://images.boardgamege...ic411170_md.jpg

Katiusha - Czw 18 Gru, 2008

Dark Cultist, fajna Postać i fajne ma skill'e. Szczególnie ten o darach od Sił Mroku. :twisted: Strasznie mnie korci aby sobie nim zagrać. ;)
Nemomon - Czw 18 Gru, 2008

Beamhit napisał/a:
Kod:

Specjalne Zdolności:

- Kiedy atakujesz innego Poszukiwacza, możesz wybrać walkę psychiczną. Nie możesz tego zrobić, jeśli to ty zostaniesz zaatakowany przez innego Poszukiwacza.

- Za każdym razem gdy pokonasz Wroga lub innego Poszukiwacza i zdecydujesz się zabrać mu punkt życia, rzuć 1 kością by otrzymać dar od Sił Mroku (możesz dodać 1 do uzyskanego wyniku jeżeli pokonałeś dobrego Poszukiwacza):
6+ - Otrzymujesz 1 Czar.

Cóź, upgrade'owana wersja Wojownika Chaosu.....

Tei-chan - Czw 18 Gru, 2008

Mroczna Kultystka - jestem za, już mi się podoba ta postać chyba pretenduje do mojej ulubionej w całej grze jak narazie. Zobaczymy jak będą wyglądac inni bohaterowie. W każdym razie dodatek zapowiada się super i oby wyszedł jak najszybciej.

No cóż, widze, że ta postać ma wiele wcieleń...
W MiMie 2.0 występuje jako Ciemny Elf z Podziemi. Oczywiście sama grafika, bo skill'e całkiem ma inne.

Aribald - Czw 18 Gru, 2008

Mam pewną propozycję... by ujednolicić tłumaczenia nazw własnych nadchodzącego dodatku, gdyż pojawiają się na forum bardzo różne, często niezwykle "autorskie tłumaczenia". Pozwoli nam to uniknąć wpadek, jeśli oczywiście tłumacz z Galakty zechce zerknąć na efekt naszego zaangażowania w Grę. Jest to także poletko do dyskusji, jak się rzeczy mieć powinny...

I tak na przykład... na jednym z forum spotkałem się z nazwą dodatku przetłumaczoną jako "Kosiarz". W moim przekonaniu jedyna akceptowalna nazwa dodatku to po prostu "Żniwiarz".

Również tłumaczenie samej karty GRIM REAPERa, jako Mrocznego Żniwiarza nie wydaje się właściwe. Proponował bym zostawić sam zwrot "Żniwiarz" lub kartę przetłumaczyć jako "Ponury Żniwiarz".

Zapraszam wszystkich do dyskusji na temat tłumaczeń. Może dzięki temu polska wersja dodatku będzie przetłumaczona jak należy. Niech to nawet będzie ściągawka dla tłumacza z Galakty. Wszystko po to byśmy do ręki dostali produkt w takiej formie, na jaką on zasługuje.

A czasu jest jeszcze sporo...

Aribald napisał/a:

Proponował bym zostawić sam zwrot "Żniwiarz" lub kartę przetłumaczyć jako "Ponury Żniwiarz".

"Żniwiarz" chyba już się przyjął :) Jeżeli coś dodawać to "Ponury" pasuje idealnie. Ewentualnie "Srogi" jak dla mnie.

Co do nazw nowych Poszukiwaczy:
Rycerz, Kupiec, Mędrzec.
Najgorzej jest mi znaleźć żeński odpowiednik Dark Cultist. W rodzaju męskim: Mroczny (Czarny) Kultysta (Wyznawca).

Tutaj dosyć szczegółowy opis zawartości dodatku (po angielsku): http://www.boardgamegeek.com/thread/364751
Nie podoba mi się zasada związana z kartami Zadań Czarownika. Mam nadzieje, że podali jakieś alternatywne reguły.

Jeszcze co do ceny: Reaper'a można kupić od $17 w przedsprzedaży. Nie wygląda to najgorzej :)

8janek8 napisał/a:

Najgorzej jest mi znaleźć żeński odpowiednik Dark Cultist. W rodzaju męskim: Mroczny (Czarny) Kultysta (Wyznawca).

I ja jestem zdania, że Mroczna Kultystka to jedyne rozsądne rozwiązanie.

Może uda się przekonać Galaktę, by przed oddaniem do druku, dała nam dostęp do tłumaczenia instrukcji. Myślę, że mogę tu mówić za wszystkich... chętnie pomożemy w wyłapaniu wszystkich błędów, nieścisłości i nieporadności językowych. Choć nie sądzę by umowy licencyjne, prawa autorskie i tym podobne regulacje na to pozwalały. Więc to raczej pobożne życzenie.

Głos ZA :!:

Dla tych co nie znają angielskiego:

Rycerz: zawsze jest dobry, posiada premię +2 do modlitwy, nie może atakować dobrych poszukiwaczy przygód, zaczyna grę posiadając miecz i tarczę.

Mędrzec: czyli przerobiony filozof, na początku tury ciągnie zaklęcie, jeżeli nie posiada żadnego, może podejrzeć wierzchnią kartę z przygód lub z czarów, może przerzucić rzut na ruch.

Kupiec: 5 złota na początku, może wymykać się potworom i smokom za sztukę złota, może handlować z napotkanymi poszukiwaczami, jak i w wiosce / targowisku może wymieniać przedmioty na złoto.

Cytat:
I ja jestem zdania, że Mroczna Kultystka to jedyne rozsądne rozwiązanie.

Słowo kultystka nie występuje w języku polskim.

Beamhit napisał/a:

Ale występują za to słowa kultyzm, kultysta(patrz. gongoryzm). Ciężko sobie wyobrazić postać Mroczna Kultysta. Chyba, że masz jakieś propozycję? Może pewnym rozwiązaniem jest Mroczna Kapłanka, ale nie wydaje mi się to właściwe.

Nie zapominajmy, że termin Kultystka jest dość powszechny w podręcznikach do gier fabularnych, karcianych i grach komputerowych. Ciężko mi sobie wyobrazić jakiś zastępnik. Dlatego właśnie nadal twierdzę, że to jedyne rozsądne rozwiązanie.

Może pewnym rozwiązaniem jest odwołanie się do terminu Okultyzmu.
Ale jak dla mnie Mroczna Okultystka, to nadal nie to.

Kufir - Czw 18 Gru, 2008

Generalnie dodatek prezentuje się coraz ciekawiej, aż zacieram palce :D

Cytat:

Tak szczerze, to mam w nosie czy występuje czy nie. :P

Mroczna Kultystka brzmi fajnie i taka nazwa pasuje do niej jak ulał. :D

Moja propozycja? Mroczna Czcicielka (Wyznawczyni) lub Czcicielka (Wyznawczyni) Mroku.

Jak czcicielka szatana, czcicielka bożka, nawrócona czcicielka.

Wyznawczyni jednak średnio mi pasuje, a chwilowo innego synonimu mi brakuje.

Beamhit napisał/a:
Moja propozycja? Mroczna Czcicielka (Wyznawczyni) lub Czcicielka (Wyznawczyni) Mroku.

Jeśli mam być szczery to... Czcicielka Mroku jest strzałem w dziesiątkę. Nie tylko jest dość wiernym tłumaczeniem, ale oddaje również esencję pierwowzoru. Nie sądziłem, że uda się wyjść poza Mroczną Kultystkę, ale jak widać właściwe odpowiedzi kryją się czasem bliżej niż się wydaje.
Jeśli jednak okaże się, że karta tego Poszukiwacza będzie nosić miano Mrocznej Kultystki, to również przyjmę to z satysfakcją i entuzjazmem. Choćby ze względu na powszechność użycia zwrotu "kultysta", w odniesieniu do wyznawcy mrocznych kultów, rozpowszechnionemu w literaturze fantasy i grach fabularnych.
Wszystko jednak w rękach tłumacza...

Pajhi - Czw 18 Gru, 2008

Beamhit napisał/a:

Jak czcicielka szatana, czcicielka bożka, nawrócona czcicielka.

Wyznawczyni jednak średnio mi pasuje, a chwilowo innego synonimu mi brakuje.

TAK ja optuje za TA wersjąCzcicielka Mroku

Ajwer - Czw 18 Gru, 2008

pożyjemy zobaczymy co tłumacz zrobi...już chcę dodatki...duużo dodatków!
8janek8 - Pią 19 Gru, 2008

Wszystkie karty w dodatku są oznaczone. W tym wypadku jest to symbol czaszki. Od teraz będziemy mogli szybko i łatwo dowolnie łączyć i rozdzielać dodatki.
Mockerre - Pią 19 Gru, 2008

Tłumacz na pewno będzie brał pod uwagę zdanie fanów ;)
Nemomon - Pią 19 Gru, 2008

Mockerre napisał/a:
Tłumacz na pewno będzie brał pod uwagę zdanie fanów ;)

Jak zawsze to robi ;)

uther - Pią 19 Gru, 2008

Mroczna Kultyska jest ok, a to ze nie istnieje w naszym polskim słowniki to dla mnie nie problem.

Moje wątpliwości wzbydza Rycerz.

1. Po co skoro jest wojownik, wiem że się różnią, ale charakterologicznie to są bardzo blisko siebie. Rycerz móglby być, ale czemu juz w pierwszym dodatku ?
2. Jego rysunek na karcie jest marny wg. mnie. Wygląda jak jakis wiesniak przebrany za rycerza

Beamhit - Pią 19 Gru, 2008

Pewnie dlatego, że Reapera robili już poprzedni ludzie. Czyli znowu nie jest to produkt robiony przez FFG ;)

Beamhit napisał/a:
Pewnie dlatego, że Reapera robili już poprzedni ludzie. Czyli znowu nie jest to produkt robiony przez FFG ;)

Hmm, do mnie taka informacja nie dotarła. Najwcześniejsza, jaką znam, dotyczyła pierwotnej nazwy The Reaper - "Death and Glory", ale to wciąż było FFG. Mógłbyś podać jakieś źródło? Czy może coś mnie ominęło?

Beamhit - Pią 19 Gru, 2008

Najpierw Black Industries mówi, że mają jeden dodatek, później rok nic, nagle FFG przejmuje licencję i po trzech dniach mówią że będzie dodatek "Death and Glory"? Wnioski nasuwają się same.

To FFG, przypominam że Talisman miał być pod koniec lata, a inne ich rzeczy potrafiły wychodzić i ze trzy wiosny. Oni nie działają szybko, bo to ślimaki są.

Aha, oznacza to więc, że informacje ze stajni BI do mnie słabo (jeżeli WoGóle) docierały.
8janek8 - Pią 19 Gru, 2008

Poniżej spis kart z dodatku (ang.):

OBJECTS-two bags of goldx3, shovel , map , axe , golden statue , concealed pouch , armour , FOLLOWER-fiend slyer , st. josephine , warhorse , horse and cartx2 , homunculus , riding - , colossus , familiar , genie , jester , MAGIC OBJECT- fate stealer(weapon) , flying carpet , talisman , elixir of destiny , druid staff , bane sword(weapon) , sword of light(weapon) , rod of ruin , elixir of might , orb of destiny , hearth rune , skull wand(weapon) , staff of mastery , elixir of wisdom .PLACE- wheel of fate , pool of fortune , idol , tomb , arena , canival , EVENT- astral conjuction , closed shop , whirlwind , patrol , earthquake , the gathering , horse thief , werewolf , curfew , the boatman , fool's gold , prophesy . STRANGER-magician , dryad , outlaw , leper , demigod , pathfinder. ENEMY-DRAGON - miser dragon str 8 , ENEMY- CULTIST- storm caller crft2 ENEMY-ANIMAL- giant spider str 5 , raging bull str 3 , mammoth str 5 , sabertooth tiger str 4 , pack of wolves str 2 , ENEMY-SPIRIT- succubus crft 3 , crypt keeper crft 5 , haunt crft 2 , lesser demon crft 7 , banshee crft 3 , black unicorn crft 7 , crone crft1 , wight crft 4 , nightmare crft ? , mummy crft2 ENEMY-MONSTER- hippogriff str 2 , ekor str 2 , trapper str 2 , stone golem str 6 , cave troll str 6 , goblin trapsmith str 1 , gargoyle str 5 , cerberus str 7, craft 7 , lord of the pit str8, craft 8 ,chimera str 3 , hydra str 4 . ok so i left two out OBJECT-casket, PLACE- academy ill put the spells up now.........................................SPELL- reflection , displacement , enchant blade , transference , summon bear , summon storm crow , dominate , summon phoenix , fireball , slow motion , speed , sleep , summon serpent , bladesharp , alteration , resurrection , shatter , water walking , gust of wind , enrich , cloak of shadows , barrier , misdirection , transmute , blessed. and thats it if i missed any i put em up

Ktośtam z FFG forum ułożył tą listę, wiec:

OBJECTS-
two bags of goldx3
shovel
map
axe
golden statue
concealed pouch
armour
casket

FOLLOWER-
fiend slayer
st. josephine
warhorse
horse and cartx2
homunculus
riding -
colossus
familiar
genie
jester

MAGIC OBJECT-
fate stealer(weapon)
flying carpet
talisman
elixir of destiny
druid staff
bane sword(weapon)
sword of light(weapon)
rod of ruin
elixir of might
orb of destiny
hearth
runeskull
wand(weapon)
staff of mastery
elixir of wisdom

PLACE-
wheel of fate
pool of fortune
idol
tomb
arena
canival
academy

EVENT-
astral conjuction
closed shop
whirlwind
patrol
earthquake
the gathering
horse thief
werewolf
curfew
the boatman
fool's gold
prophesy

STRANGER-
magician
dryad
outlaw
leper
demigod
pathfinder

ENEMY-DRAGON -
miser dragon str 8

ENEMY- CULTIST
storm caller crft2

ENEMY-ANIMAL-
giant spider str 5
raging bull str 3
mammoth str 5
sabertooth tiger str 4
pack of wolves str 2

ENEMY-SPIRIT-
succubus crft 3
crypt keeper crft 5
haunt crft 2
lesser demon crft 7
banshee crft 3
black unicorn crft 7
crone crft1
wight crft 4
nightmare crft ?
mummy crft2

ENEMY-MONSTER-
hippogriff str 2
ekor str 2
trapper str 2
stoner golem str 6
cave troll str 6
goblin trapsmith str 1
gargoyle str 5
cerberus str 7
craft 7
lord of the pit str 8 craft 8
chimera str 3
hydra str 4

SPELL-
reflection
displacement
enchant blade
transference
summon bear
summon storm crow
dominate
summon phoenix
fireball
slow motion
speed
sleep
summon serpent
bladesharp
alteration
resurrection
shatter
water walking
gust of wind
enrich
cloak of shadows
barrier
misdirection
transmute
blessed

A teraz me krótkie podsumowanie:

Pierwsza rzecz, jaka mi się rzuciła po oczach, to promo karty z White Dwarfa 72. Zapodali wszystkie, prócz Bolstera. Little weird.. Jak ktoś będzie chciał, to mogę zapodać skany reszty Promo kart z 2nd Ed. Reszta kart jest w większości nam znana z MiMa, tylko Wrogowie są nowi. Oraz nie kojarzy mi się parę Magicznych Przedmiotów. Szkapa z Wozem nie uniesie nieograniczonej liczby Przedmiotów, a tylko 8. Dostajemy Arenę oraz Różdżkę Zniszczenia (któe to były promo kartami do Talisman 4th Ed.) Jedyna tak naprawdę rzecz, która mnie zastanawia, to czar Blessed, który przypomina nasz jeden z Jaskini. Niby w Talisman 3rd Ed. City Expansion Set była karta Blessing, dawała ona możliwość przerzucenia rzutu kością (czyli klasyczny Fate Point), ale czy to to....

Kufir - Pią 19 Gru, 2008

Bardzo miłe wieści, jednak Ci wrogowie mogli by chyba wraz z dodatkiem być troszkę silniejsi. :roll:

Zgadzam się, że mogliby. Pozostaje jedynie nadzieja, że przynajmniej dysponują jakimiś śmiesznymi zdolnościami. Śmieszy mnie za to:

ENEMY- CULTIST
storm caller crft2

myślę, że jednak mogli sobie to darować... Poza tem, "Pies" podobno strzeże Tajemnych Wrót czy też Równinę Grozy.

Kufir - Pią 19 Gru, 2008

To nasuwają się dwa pytania:

1. Kiedy dodatek pojawi się w wersji PL?
2. Kiedy ktoś przedstawi jakies screeny kart :)

1: Za pół roku, może wcześniej... Osobiście każdy z nas chciałby na wczoraj, ale co możemy poradzić.....

2: Póki co nigdzie nie widziałem, by były dostępne, aczkolwiek myślę, że jak ktoś się dokopie do skanów, to nam zaprezentuje. Chyba, ze szybciej je zobaczymy po polsku... Anyway, gdyby ktoś przypadkiem jeszcze nie widział nowych Poszukiwaczy, to wygladają tak.

Beamhit - Sob 20 Gru, 2008

Być może Blessing działa jak Uzdrowienie, tylko dotyczy punktów Losu? Tak tylko strzelam.
Nemomon - Sob 20 Gru, 2008

Ciekaw jestem, czy znowu dostaniemy preorderowe karty Doppelgangera oraz Instructora...
Beamhit - Sob 20 Gru, 2008

http://files.boardgamegee...hp?fileid=39083

Instrukcja do Reaper'a.

Nemomon - Sob 20 Gru, 2008

YOU!

(jk jk)

Czyli zaczyna dręczyć na Tajemnych Wrotach. Oraz może chodzić ze Strażnika na Wzgórza oraz z Gospody na Świątynię i vice versa. Hmmm, przynajmniej z ruchem nie będzie miał problemów. Osobiście jednak myślę, że trafić go w normalnej grze będzie Uber trudno IMO, więc nie będzie odgrywał jakiejś wielkiej roli w niej samej. Cóż, pożyjemy - zobaczymy.

Kufir - Sob 20 Gru, 2008

Cytat:
1: Za pół roku, może wcześniej... Osobiście każdy z nas chciałby na wczoraj, ale co możemy poradzić.....

Wystarczy grę przetłumaczyć i można wydać. Kwestia miesiąca :)

Pajhi - Sob 20 Gru, 2008

Kufir napisał/a:
Cytat:

Wystarczy grę przetłumaczyć i można wydać. Kwestia miesiąca :)

No raczej nie wydaje Mi sie że to takie proste i kwestia miesiąca :evil: Jak znam życie to miesiąc by płyneło zChin

Aribald - Sob 20 Gru, 2008

Nemomon napisał/a:
Osobiście jednak myślę, że trafić go w normalnej grze będzie Uber trudno IMO, więc nie będzie odgrywał jakiejś wielkiej roli w niej samej..

Chyba nam tu umyka istota postaci Żniwiarza w grze... to nie dodatkowa atrakcja dla wszystkich, a ostrze gilotyny jakie może zgotować jeden gracz drugiemu. Żniwiarz może się poruszać tak jak gracz, zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie... prędzej czy później jego kosa na kogoś trafi.

D.W. - Sob 20 Gru, 2008

Powiem jak się to odbędzie
1. Informacja od FFG że wtedy jest druk Reapera dla partnerów międzynarodowych.
2. Czas na tłumaczenie.
3. Druk
4. Statek (musi uważać na piratów w Somalii)
5. Jest na miejscu

My na termin wydania nie mamy żadnego wpływu. Z tym, że z tego co wcześniej usłyszeliśmy wydania międzynarodowe będa opóźnione w stosunku do wersji angielskiej o około 5/6 miesiecy. I na to wpływu żadnego nie mamy. Przewiduje premierę tego dodatku maj/czerwiec.
Chyba że zostanę pozytywnie zaskoczony.

Na pewno będziemy korzystać z uwag przy tłumaczeniu. W jaki sposób to się będzie odbywac to ciś wymyślimy.

8janek8 - Sob 20 Gru, 2008

Dziękuję za ten gest w stronę fanów.

Patrząc na działania FFG widać że są bardzo opieszali.
Propozycja do wszystkich, którzy chcieliby ujrzeć dodatek jak najszybciej. Po stworzeniu odpowiedniego tematu tutaj (raczej jedyne miejsce gdzie może dać to skutek): http://new.fantasyflightg...efid=49&efcid=1
zasypujmy ich ponagleniami w sprawie jak najszybszego druku dla partnerów międzynarodowych.
Jeżeli jest ktoś, kto biegle posługuje się angielskim i mógłby jasno i dobitnie założyć taki temat z odpowiednim komentarzem to do dzieła.
Jeżeli nikt się nie znajdzie to postaram się coś takiego napisać w najbliższych dniach.

Katiusha - Sob 20 Gru, 2008

Napisz mi taki tekst po Eng (mój Eng jest za słaby aby cos sklecić sensownego stylistycznie i gramatycznie), to chętnie go wkleje tam. Nawet możesz w kilku wersjach aby nie było tak samo słowo w słowo, to może i inni ze słabą znajomoscia Eng też tak zrobią. ;)

Napisać im tyle postów aby szybko wydali, ze im sie łącza i serwer zatka. :D

8janek8 - Sob 20 Gru, 2008

I to mi się podoba :twisted:
Postaram się w najbliższym czasie coś napisać po "zaramanicznemu" :wink:

Kufir - Sob 20 Gru, 2008

Po spamować mówicie ? Czemu nie! :)
Mockerre - Sob 20 Gru, 2008

Ci piraci z Somalii! Słyszałem, że to oni porwali nasz kontener AH...
maxus32 - Nie 21 Gru, 2008
Temat postu: Petycja
Podpisuje się obiema rękami pod petycją o przyspieszenie polskiego wydania Żniwiarza. :D :wink:
Tei-chan - Pon 22 Gru, 2008

Jestem za taką inicjatywą. Tekscik i post na stronie forum FFG jest jak najbardziej wskazany.
8janek8 - Pon 22 Gru, 2008

OK, postaram się napisać to jeszcze dzisiaj późnym wieczorem. Jeśli zna ktoś zwroty biznesowe w tej branży w języku angielskim to chętnie omówiłbym z nim ten post z petycją.
Chodzi zwłaszcza o taki termin jak "druk dla partnerów międzynarodowych"
Galakta na pewno jest w temacie, bo jakoś muszą się kontaktować w takich sprawach. Pomożecie? :wink:

Myślę, że można by tam też umieścić link do odpowiedniego fragmentu tego tekstu (oczywiście za zgodą autora):
http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=1554
aby przedstawić jak znaczącą grą jest MiM w Polsce.
I oby jak najwięcej wpisów pod tamtym postem zaczęło się pojawiać

Nim lepiej im to przedstawimy, tym lepszy efekt możemy osiągnąć.

8janek8 - Wto 06 Sty, 2009

Ktoś mnie wyręczył i pojawiła się propozycja do "20 pytań do autora", związana z opóźnieniem międzynarodowego wydania dodatków. :)

http://new.fantasyflightg...t=30459&efpag=1

Pytanie:
"Hi. I would like to know, why international Talisman expansions must be released half year later than in Great Britain? Would be possible to make one release date for all of countries, so if Reaper was released before Christmas, even Pole or Russian will be able to play it in Christmas as well?[...]"

Zachęcam do cytowania i oddawania jak najwiekszej liczby głosów w tej kwestii.

ps. Jest dużo pytań związanych z polskim starym MiM'em. :)

Nemomon - Wto 06 Sty, 2009

To byłem ja, jako że nie mam konta na FFG, to ślę pytania do Talisman Island. Na Gamekeeperze w temacie o Wywiadzie z Johnem Goodenoughem je zamieszczam (tutaj), prócz ostatniego oraz kolejnego, któe niedługo zapodam, może nawet dzisiaj (czytaj: będę miał czas je napisać).

Póki co napisałem : In an interview with You, You said Absolutely! I am currently working on new cards that will be posted on FFG’s Talisman page. Players can then print these cards out to use in their games. The first exclusive web content will add even more variation to The Reaper expansion." i mi się odechciało kontynuować.

A pytałem się w związku z konkursem Galakty oraz możliwością wydania wygrywających kart u nas jako oficjalne promo.

D.W. - Wto 06 Sty, 2009

The Reaper na chwilę obecną ma termin wydania na połowę tego roku. Kolejny dodatek jest planowany na koniec roku. Jaki to hmmm wolę nie pisać na razie bo nie było oficjalnej informacji.
Z tym pierwszym dodatkiem to jest też tak, że w ten sposób firmy po kilku miesiącach sprzedaży podstawowego Talismana będą wiedzieć ile zamówić dodatku. I jak został przyjęty w danym kraju.

Czyli na chwilę obecną Reaper w połowie roku. Wcześniej mało prawdopodobne z powodu czasu trwania całej procedury. To już mówię z doświadczenia.

Tei-chan - Sro 07 Sty, 2009

Ale to i tak dobre wieści D.W., jak dobrze pójdzie to wyjdzie przed wakacjami. No i jeszcze wieści, ze planują nowy dodatek na koniec roku tym bardziej podgrzewa atmosferę. Już nie mogę się doczekać na oficjalną wieść i zapowiedź. :)
JanekBossko - Pią 09 Sty, 2009

Reaper ma termin reaizacji na Rebelu 14 dni :)
8janek8 - Pią 09 Sty, 2009

Oczywiście ENG
JanekBossko - Pią 09 Sty, 2009

no oczywiscie :) dategio sie zastanawiałem czy przypadkiem inne wersje tez beda mialy premierę razem z eng ale jak widac szefostwo zapowiedziało niedawno dopiero na polowe roku :shock:
Nemomon - Pią 09 Sty, 2009

To nie jest wina rodzimego szefostwa (tj. Galakty), tylko main Prezesa - Fantasy Flight Games. Wszystkie międzynarodowe Reaper dodatki będą opóźnione.
maxus32 - Pią 09 Sty, 2009

....jak zwykle Polska to państwo na końcu świata....ach te opóźnienia...
8janek8 - Pią 09 Sty, 2009

maxus32 napisał/a:
....jak zwykle Polska to państwo na końcu świata...

...razem z pozostałymi edycjami językowymi (prócz angielskiej).

maxus32 - Pią 09 Sty, 2009

8janek8 hahahah toś mnie opie pocieszył ;-) . Dziękuje ślicznie ;-)
Tei-chan - Sob 10 Sty, 2009

To nie wina Galakty ani też Polska nie jest na końcu świata poprostu FFG ma taką a nie inną polityke wydawania gier i tyle. Poza tym do czerwca czas szybko zleci, a po drodze pojawi sie wiele wartych uwagi tytułów. :)
Kufir - Nie 18 Sty, 2009

Dobra egzemplarze angielskie są już w sprzedaży, kiedy więc możemy wyczekiwać wersji PL?
Iesthir - Nie 18 Sty, 2009

Kufir napisał/a:
Dobra egzemplarze angielskie są już w sprzedaży, kiedy więc możemy wyczekiwać wersji PL?

Kilka postow wyzej:

D.W. napisał/a:
The Reaper na chwilę obecną ma termin wydania na połowę tego roku. Kolejny dodatek jest planowany na koniec roku. Jaki to hmmm wolę nie pisać na razie bo nie było oficjalnej informacji.
Z tym pierwszym dodatkiem to jest też tak, że w ten sposób firmy po kilku miesiącach sprzedaży podstawowego Talismana będą wiedzieć ile zamówić dodatku. I jak został przyjęty w danym kraju.

Czyli na chwilę obecną Reaper w połowie roku. Wcześniej mało prawdopodobne z powodu czasu trwania całej procedury. To już mówię z doświadczenia.

:wink:

Kufir - Wto 20 Sty, 2009

Dzięki, za długo to czekanie będzie trwać :(

W sklepach jest już angielska wersja gry.
Możecie zatem zrobić jakieś zdjęcia wszystkim kartom ? Chciałem sobie pooglądać ilustracje :) Oczywiście pytanie a zarazem prośbę kieruje do tych co mają już dodatek :)

Nemomon - Wto 20 Sty, 2009

A mnie oraz Jankowi przydadzą się one do aktualizacji FAQa oraz tworzenia nowego, więc także przychylam się do prośby o skany.
Nemomon - Sob 24 Sty, 2009

Jako, że trafiły mi się skany Reapera, zrobiłem małe porównanie ze starą edycją. Jest to porównanie robione raczej na szybko oraz ze znośną dozą złośliwości, wymagana jest znajomość kart starego MiMa na pamięć lub przynajmniej kojarzenie, co one robią (po 14 latach grania można się tego nauczyć). W nawiasie podałem, z którego angielskiego dodatku one pochodzą lub też, czy dana karta jest nowa.

Małe podsumowanie:

Dżin (Talisman Expansion Set) - Posiada teraz 3 Czary, nie 1 (karta ucięta)
Koń i Wóz (Talisman Adventure) - Nie zwiększa Ruchu o 1, jest Przyjacielem, pozwala nosić 8 Przedmiotów więcej (nie nieskończoność)
nowy rodzaj Konia (-) - możemy rzucać dwoma kośćmi za ruch i sumować wyniki
Mapa oraz Łopata (Talisman Expansion Set) - praktycznie takie same, jak wcześniej, odejmujemy po rzucie kością
Bożek - (Talisman Expansion Set) - praktycznie taki sam, teraz pozostaje na obszarze wiecznie (nie jest jednorazowego użytku)
Karnawał (-) karta miejsca, po użyciu porusza się o K6 obszarów, podobna do Bożka, ale rezultat patrzy się, jakby się było w Gospodzie. Przewoźnika należy traktować, jakbyś poruszał się Tratwą.
Akademia (-) Karta Miejsca, identyczna jak Instruktor
Magiczny Pomocnik (Talisman Adventure) - zasadnicza różnica w braniu czarów, teraz jak się pociągnięty nie podoba, to możesz odrzucić i musisz zatrzymać następny (wcześniej się wybierało jeden ze trzech)
Kolos (-) +2 do S w czasie walki, Na początku tury możesz możesz odrzucić kartę Miejsca, na której się znajdujesz (? karta ucięta)
Szkatułka (Talisman Expansion Set) - identyczna, jak wcześniej
Złota Statuetka (Talisman Adventure) - Cena zmienna, 4MZ w Zamku (wcześniej 5MZ), 2MZ w Mieście (wcześniej 0MZ), karta potencjalnie do erraty (nie wspomnieli o wyjątkach w których Statuetka ma zawsze Pierwszeństwo (np. Czary Przywołań)), polski tłumacz "zapomni" najpewniej, że w każdej walce - również psychicznej.
Ukryta Kieszeń (Talisman Adventure) - kolejny Przedmiot z przyszłą erratą (chociaż lepiej sprecyzowana niźli w starym MiMie), dostała bonus, że nie jest liczona (razem z ukrytym Przedmiotem) jako przedmiot (więc możesz mieć 6 Przedmiotów), nie może być nagrodą za jakąkolwiek walkę (w tym psychiczną), nie może być zabrany poprzez specjalną zdolność albo czar. Innymi słowy, do śmierci jest Twój ^^"
Błazen (Talisman Adventure) - wcześniej pozbywalny tylko w Gospodzie, teraz także w Zamku oraz możemy go podarować Poszukiwaczowi, z którym wygraliśmy walkę (nie możemy wziąć innej nagrody)
Koniokrad (Miasto) - praktycznie taki sam, tylko że wpływa tylko na ciebie, nie wszystkich graczy, no i wpływa na "tutejsze" rodzaje koni
Grobowiec (Talisman Adventure) - Widmo ma teraz Moc = 4 (nie 5), 3MZ otrzymujemy na wyniku 5 (nie 6), na wyniku równym 6, otrzymujemy Talisman
Psychiczny Kryształ (-) +1 do Mocy w czasie walki
Miecz Zguby (-) +2 do Mocy w czasie walki psychicznej z Duchami
Laska Władzy (Talisman Adventure) - Dla Złych lub Neutralnych Poszukiwaczy, jednorazowego użytku, tylko Wroga z parametrem Siły, dalej nie wiadomo, co się dzieje po przejęciu Sobowtóra (czy można pojmacz, czy też dodaje tyle Siły, ile ma Przeciwnik), walkę można sobie wybrać samemu
3x Eliksiry (-), odpowiednio dla Siły, Mocy oraz Losu: k6: 1: WT -1; 2-5: parametr +1; 6: parametr +2
Złoto Głupców (Talisman Adventures) - Piryt jaki jest, każdy widzi. Nic się nie zmienił
Trzęsienie Ziemi (Talisman Expansion Set) - teraz na 1-3 karta znika (wcześniej, na 1-2)
Trąba Powietrzna (Talisman Adventure) - 1-3: wywiewa na obszar o K6 pól; 4-6: Zachowujesz (wcześniej na 3-4: Traciłeś na zawsze)
Zgromadzenie (-) Wsio duchy spotykają się na jednym obszarze i czekają, aż ktoś zamieni ich na trofea ^^"
Run Ogniska Domowego (-) Zamiart ruchu, możesz się teleprtować na obszar startowy, następnie odłóż Run na obszar, z którego przyszedłeś
Godzina Policyjna (White Dwarf 72) teraz oddziaływuje na Nieznajomych (nie Miejsca) oaz ich odrzuca na stos odrzuconych (wcześniej nie można było ich odwiedzać przez 3 tury)
Znajdywacz Dróg (-) Nieznajomy, który za friko oferuje teleport. Dopóki koś nie usunie jego monopol.
Pogromca Demonów (-) chyba najlepszy przyjaciel, za każdym razem, jak ciągniesz kartę Przygody, musisz pociągnąć jeszcze jedną i je wszystkie zbadać (4 karty na Ukrytej Dolinie, to luxus :) ), niestety dotąd, dopóki wygrywasz wszystkie walki, jeżeli nie, odchodzi na stos odrzuconych
Trędowaty (Talisman Adventure) - taki sam, jak był, tylko że teraz naprawdę chodzi (o K6), nie stoi w miejscu
Półbóg (Talisman Expansion Set) - taki sam, jak był, teraz po wybraniu czaru musimy połączyć czary odrzucone z czarami nieużytymi i potasować deck
Przewoźnik (-) za 1MZ może nas Promem przewieźć na identycznych zasadach, jak Tratwą
Czarny Jednorożec Moc: 7, jak pokonamy, staje się naszym przyjacielem i daje +1 do Siły oraz Mocy (ciekawe, czy Czarownica może Czarnego Jednorożca zasunąć? ;])
Crone (-) Moc aż 1, gdy jakimś niewytłumaczalnym cudem przegramy, zamienia nas w Ropuchę
Mumia (-), Moc 2, zabiera (jak się jej uda, czyli prawie nigdy) 2 punkty Wytrzymałości
Traper (-) Musimy rzucić 2k^ poniżej mocy, wtedy możemy mu się wymknąć, w innym przypadku nie dodajemy rzutu kością w walce z nim (siła 2)
Ekor (-) chyba najbardziej wkurwiający (sorry) przeciwnik, ma Siłę 2 i każdemu, kto ma S wyższe od 2, ucieknie jedno pole dalej.
Homunculus (-) teraz jest Przyjacielem (nie kartą Czaru), który każdemu Neutralnemu oraz Złemu Poszukiwaczowi daje +1 do S oraz M.
Driada (-) - 2k6 równie lub niżej Mocy: dostajesz +1 do Mocy, wyższe - jesteś teleportowany do Lasu
Zamknięty Sklep (White Dwarf 72) - Wsio karty Miejsca są odrzucane. Identycznie jak oryginał, tyle że on wpływał na karty Nieznajomych.
Smocze Leże XD (Smoki ewentualnie) - Smok posiada Siłę = 8 (Smocze Leża posiadały S=7)
Zbójnik (Talisman Expansion Set) - praktycznie taki sam
Magik - praktycznie taki sam, uszczegółowione jest to, że albo całość z parametru albo jakaś część
Rumak (Talisman Adventure) - Startowa Moc, jest Przyjacielem
Przywoływacz Sztormu (-) Jeżeli masz jakąś zbroję, przed walką tracisz WT
Succubus (-) Moc:3, zabiera Moc (oraz Wytrzymałość), Zwiększa sobie Moc, o to, co zabrała
Hydra (-) na 1-2 się regeneruje
Złodziej Losu (-) - identyczny jak Magiczny (Runiczny) Miecz, ale może go używać każdy oraz dodaje (nie regeneruje) Los miast Wytrzymałości.
Latający Dywan (-) - Magiczny Przedmiot, na rzucie 6 na ruch, możemy się teleportować
Goblin z Siatką (-) Rzucamy dwa razy za walkę z nim i wybieramy mniejszy wynik, Siłę ma aż 1
Jezioro Fortuny (-) (no nie całkiem...) [-] Standard, 4 punkty Losu do zgarnięcia.
Miecz Światła Hikari no Ken dosłownie :P (-) - Dla dobrych oraz Neutralnych, dodaje +2 do S oraz +1 do M w czasie odpowiednich walk.
Różdżka z Czaszką (-) całkowita odwrotność powyższego - nie dla dobrych, +1 do S oraz +2 do M w czasie odpowiednich walk
Górski Troll (Talisman Adventure) - regeneruje się na 1-2, nie na 6)
Lord Otchłani S oraz M = 8, sami wybieramy rodzaj walki, po pokonaniu możemy się przenieść na Równinę Grozy.
Proroctwo (-) Przez dwiue najbliższe tury ciągnie się o jedną kartę Przygód więcej.
Strach (-) Mocy tylko ma 2, jak przegrasz z nią walkę, zostaje twym ulubionym Przyjacielem i odejmuje jedno oczko od rzutu kością podczas każdej walki, dopóki nie "sprzedasz" jej w Kapliczce lub na Cmentarzu.
Sfora Wilków (-) Rzuca dwoma kośćmi i wybiera wyższy wynik
Strażnik Krypty (Upiorów pewnie) (-) Moc 5, jak pokonasz, przeglądasz pierwszych 5 kart Przygód, wybierasz sobie jeden przedmiot, a resztę odrzucasz.
Święta Józefina (-) Przyjaciel, jednorazowo leczy Ciebie do twej wartości startowej, niby w dowolnym momencie, ale nie wspomnieli, czy także, jak tracisz ostatni punkt Wytrzymałości (Apteczka dla przykładu tego zabraniała)
Kula Przeznaczenia (-) hehe Za każdym razem, jak płacisz punkt Losu, rzucasz dwoma kostkami i wybierasz lepszy wynik, jeżeli wyrzucisz dwa razy to samo, tracisz cały Los oraz Kulę
Kostur Druida (-) Możemy sobie zmieniać nasz Charakter do woli.
Różdżka Zniszczenia (Talisman Expansion Set) - identyczna, jak była
Koło Losu (-) Miejsce, 1: Tracisz cały Los; 2-3: Tracisz 1 Los; 4-5: Zyskujesz 1 Los; 6: Regenerujesz cały Los.

Czary

Ożywienie (White Dwarf 72, Heraut Citadel) - prócz nazwy, nic wspólnego z poprzednim. Coś jak Ocalenie, ale tylko na Wrogów, pokonanych przez innych Poszukiwaczy. Działa tylko na zabitych Wrogów.
Pobłogosławiony (-) Przywraca Fate do startowej wartości
Oczarowanie Ostrza (-) Czar umagicznia jeden z twych Broni, staje się on Magicznym przedmiotem oraz dodaje dodatkowe +1 do S.
Uśpienie (-) praktycznie nic nie widać na skanie, ale wydaje się, że rzuć na początku tury jakiegoś Poszukiwacz - jego tura się właśnie kończy.
Rozbicie (-) Rzuć go na początku tury danego Poszukiwacza, wybierz jeden z jego Przedmiotów i odłóż go na stos odrzuconych
Peleryna Cieni (-) rzuć w dowolnym Momencie, możesz unikać Wrogów oraz Poszukiwaczy do początku następnej tury.
Przyzwanie Węża (-) Gdy zaczynasz walkę, zamiast Ciebie walczy przyzwany Wąż z Siłą 4. Zasady jak z walczącymi Przyjaciółmi, zabitych można wziąć jako trofea. Jeżeli przegra, tura się kończy.
Przyzwanie Feniksa j.w. Siła = 5
Przyzwanie Niedźwiedzia j.w. Siła: 3
Przyzwanie Wrony Sztormu j.w. Moc 3
Spacer po Wodzie (Talisman Adventure[/b] taki, jaki był, można rzucić tylko na siebie
Przemieszczenie (Talisman Expansion Set) - identyczny jak poprzednio, identycznie nie wspomnieli, jak przemieszczasz kartę, na której właśnie stoisz, to nie ciągniesz następnej jako zastępstwo
Zamiana (Talisman Expansion Set) - Wcześniej występowała jako "Metamorph", teraz "Alternation". Efekt wciąż identyczny
Dominacja (-) - Możesz wziąć jednego Wroga jako Przyjaciela (tuż po tym, jak walka się zacznie), doda on swą siłę do twojej w najbliższej walce, potem odejdzie.
Przeniesienie (-) Zamiast wykonywać Ruch, możesz zamienić się obszarem z innym Poszukiwaczem, znajdującym się w tej samej krainie.
Wzbogacenie (White Dwarf 72) Czar identyczny jak poprzednio - K6 mówi, ile MZ dostajesz.
Wyostrzenie Miecza (White Dwarf 72) Znów czar identyczny z pierwowzorem, rzuć tuż przed walką na Broń, a na czas tej walki doda ona ci dodatkowe +2 do S
Przyspieszenie (Talisman Adventure) Czar bardzo podobny do nam znanego, niemniej tym razem nie podwaja wyniku rzutu, tylko rzucamy jeszcze jedną kostką i sumujemy wyniki. Chyba.. (bo scan niewyraźny).
Odbicie (Talisman Adventure[/b] znany nam Czar
Kula Ognia (-) na szczęście nie ta, które znamy, teraz zmieniły one nazwę na Przyzwania. Ta kula w czasie walki pozwala nam rzucić kością i dodać naszą całkowitą Moc. Jeżeli wynik jest większy od Siły przeciwnika, ginie on (Wróg) lub traci 1 WT (Poszukiwacz)
Zmylenie Kierunku (Talisman Adventure) - znany i lubiany, nie możemy rzucić w dowolnym momencie, acz na początku tury ofiary
Podmuch Wiatru (Talisman Adventure) - znany czar, teraz działa na 1-2 (nie na 6) i wywiewa przedmioty na 6 obszarów zgodnie z ruchem zegara (nie, na zawsze). Można rzucić na początku tury ofiary (nie, w dowolnym momencie)
Spowolnienie (Talisman Expansion Set) - działa jak poprzednio, można rzucić tylko na przeciwnika
Bariera (Talisman Expansion Set) znów znany czar, tym razem także my nie możemy przechodzić przez barierę, nie można rzucić w Wewnętrznej Krainie, działa do początku następnej mej tury (nie, do końca mej następnej tury)
Transmutacja (White Dwarf 72, Heraut Citadel) - działa połowicznie jak poprzednio - zamienia wsio Pancerze oraz Bronie w drewno (wcześniej także Złoto), które należy odłożyć, można rzucić na początku tury ofiary (nie, w dowolnym momencie).

Kufir - Sob 24 Sty, 2009

Dobra robota z tym tłumaczeniem, czekam na zaklecia :)
Nemomon - Nie 25 Sty, 2009

Dzięki ^^ Czary zostały dodane, jak będę miał skany lepszej jakości, to poprawię błędy oraz niejasności.
8janek8 - Nie 25 Sty, 2009

Nemomon napisał/a:
polski tłumacz "zapomni" najpewniej, że w każdej walce - również psychicznej.

I właśnie z takich powodów zaraz po tłumaczeniu powinien skontrolować, czy nie ma jakichś błędów lub nieścisłości.
Kilku odpowiednich "beta-testerów" w procesie tłumaczenia miałoby znaczący wpływ na poprawę jakości polskiego wydania.

Kufir - Nie 25 Sty, 2009

Cytat:
Przeniesienie (-) Zamiast wykonywać Ruch, możesz zamienić się obszarem z innym Poszukiwaczem. Także stojącym na Koronie Władzy

Moment!!!

Na Karcie tego czaru pisze:
Cytat:

Cast on yourself insted of your normal move. Swith spaces with other character in your region.

czyli:
Cytat:

Zamiast wykonywać Ruch, możesz zamienić się obszarem z innym Poszukiwaczem na terenie Twojej krainy

Nasz kolega źle przetłumaczył tą kartę, tak więc nie ma powodu do niepokoju :)

Kufir napisał/a:
Cytat:
Przeniesienie (-) Zamiast wykonywać Ruch, możesz zamienić się obszarem z innym Poszukiwaczem. Także stojącym na Koronie Władzy

Moment!!!

Na Karcie tego czaru pisze:
Cytat:

Cast on yourself insted of your normal move. Swith spaces with other character in your region.

czyli:
Cytat:

Zamiast wykonywać Ruch, możesz zamienić się obszarem z innym Poszukiwaczem na terenie Twojej krainy

Nasz kolega źle przetłumaczył tą kartę, tak więc nie ma powodu do niepokoju :)

To jest dokładnie to, o czym Janek napisał. Kilka beta testerów by się przydało, bowiem każdemu zdarzają się pomyłki. Oczywiście Kufir, masz rację, zobaczyłem jeszcze raz ten skan i faktycznie, w tej samej krainie. Nie będę się usprawiedliwiał, bo nawet nie mam pojęcia, jak coś takiego mogłem nie zauważyć.

8janek8 - Nie 25 Sty, 2009

Dzisiaj na TVN pewien film... ;)
http://www.telemagazyn.pl/program/3478698309.html

Kufir - Nie 25 Sty, 2009

hahahhah :D

Co do samej jednak karty, to ona wciąż działa w Wewnętrznej Krainie... Czyli będąc na Równinie Grozy, możemy rzucić go i przenieść się na obszar Korony Władzy :p
Nemomon - Pon 26 Sty, 2009

Film średni, ale dało się oglądać.
Kufir - Pon 26 Sty, 2009

Nemomon napisał/a:
Co do samej jednak karty, to ona wciąż działa w Wewnętrznej Krainie... Czyli będąc na Równinie Grozy, możemy rzucić go i przenieść się na obszar Korony Władzy :p

Zgadza się, ale to już jest przyjemne rozwiązanie :) (szybko można ponownie dojść do Korony i walczyć z "cwaniakiem") ;)

Well, śmiertelne. Zauważ, że w TMiMie, jak już jesteś na Koronie Władzy, to nie możesz jej opuścić. Chyba, że nogami do przodu.... Niby to jest błąd, któy w oficjalnej erracie ma być poprawiony, ale póki nie mamy tego na papierze, to musimy grać, jak jest... Więc jak nie masz Talizmanu, a wejdziesz na Koronę Władzy, to dopiero zaczyna się Mortal Kombat... albo po prostu przedłużenie rozgrywki.. tudzież rozpaczliwe próby zwycięstwa, które i tak są skazane na porażkę... ;)
Sandman - Pon 26 Sty, 2009

Nemomon napisał/a:
Well, śmiertelne. Zauważ, że w TMiMie, jak już jesteś na Koronie Władzy, to nie możesz jej opuścić. Chyba, że nogami do przodu.... Niby to jest błąd, któy w oficjalnej erracie ma być poprawiony, ale póki nie mamy tego na papierze, to musimy grać, jak jest... Więc jak nie masz Talizmanu, a wejdziesz na Koronę Władzy, to dopiero zaczyna się Mortal Kombat... albo po prostu przedłużenie rozgrywki.. tudzież rozpaczliwe próby zwycięstwa, które i tak są skazane na porażkę... ;)

heh, tu piszesz, że musimy grać tak jak jest napisane, a w innym temacie wykłócasz się o możliwość stosowania w grze zasady, której nie ma w instrukcji. :twisted:

PS sorry za lekki off-top, ale nie mogłem się powstrzymać :roll:

Tyle, że patrząc na Historię Talismana, od jego pra pierwszej edycji (Necromancera), poprzez pierwszą oraz drugą edycję (które różniły się Różdżką oraz Czarem Rozkaz), jak również trzecią Edycję i plagiatem "dwójki" - czwartą edycję, nigdy przenigdy nie było zakazane opuszczanie Korony Władzy. Skoro teraz zakazali, to musi to mieć jakieś znaczenie. Oczywiście, to że jest to jedynie pomyłka, słyszałem jako "rumors". Aczkolwiek, w tej wypowiedzi, którą zacytowałeś, nigdzie nikogo nie zmuszam do przestrzegania zasad - ja tylko jestem "Głosicielem Prawa" :P , nie zmuszam do niego Ogniem i Mieczem ;) .
Iesthir - Wto 27 Sty, 2009

Czy mi sie wydaje czy walka na moc totalnie zbanalniala? Nie ma praktycznie zadnych wymagajacych przeciwnikow (jeden wladca odchlani zdaje sie, a i to mozna na sile walczyc) a w dodatku jest sporo przedmiotow ktore do mocy dodaja... Troche to bez sensu (znaczy z wyjatkiem testow na moc, ale i tak jest sporo broni ktore do mocy dodaja a w testach sie nie licza). Wniosek? Moc zbedna bo oprocz 2 silnych potoworow (moc 10 i 8) reszta nie przekracza 5 chyba... (albo 4 nawet).

Zaznaczam ze liste przeczytalem dosc pobierznie w przerwie nauki wiec moze ze cos opuscilem, ale generalnie nie kojarze zeby byly jakies mocne duchy na moc... A juz potwor z sila 1 to konkretna zenada (nie mowie o goblinie bo on moze sporo namieszac, tak jak w kombie z traperem opisanym w temacie "Nowi wrogowie..." albo chocby ze smokiem sila 7, chociaz w pozniejszym etapie tez niewiele zdziala).

Nemomon - Czw 05 Lut, 2009

Tak sobie idiotycznie zacząłem myśleć nad Rycerzem...

Rycerz napisał/a:
After rolling the die when praying, You may add up 2 to the score.

czyli:

Gdy się modlisz, tuż po rzucie kością możesz dodać do 2 punktów do wyniku.

Innymi słowy w Świątyni możemy dodać do 4 oczek. Podobnie jak ja myślicie? Chciałbym od razu nadmienić, iż jeżeli się mówi o wielu możliwościach (jednej lub więcej (w domyśle kości)), to zawsze się używa liczby mnogiej, a w tym przypadku mamy ewidentnie liczbę pojedyńczą. Oznaczałoby więc to, że możemy dodać do dwóch oczek do każdej z kości, którą rzucamy w Świątyni.

aro_kal - Czw 05 Lut, 2009

A dla mnie wynik rzutu w świątyni to suma oczek na dwóch kościach. Dodajesz zatem od 0 do 2 punktów. Zapewne większość graczy tak to interpretowała. Dobry byś był do szukania luk w prawie :-)
Nemomon - Czw 05 Lut, 2009

Już raz sugerowałeś, że albo ja albo Janek jesteśmy prawnikami i naginamy zasady ;) Musi coś w tym być... :)
8janek8 - Pią 06 Lut, 2009

Nemo, była o tym mowa na FFG i wniosek był taki że się po prostu dodaje max. do 2 punktów do modlitwy. Jak chcesz to postaram się to znaleźć.
Nemomon - Pią 06 Lut, 2009

Nie, nie potrzeba, Dzięki. Wyraźna odpowiedź starczy.
Tristan - Pią 06 Lut, 2009

Taki mały offtop: Prawnik wykonujący swój zawód nie nagina prawa ,a je
stosuje - błąd logiczny. Studiuje prawo ,więc mogę się chyba wypowiedzieć.
Piszę to dlatego ,że wkurza mnie takie traktowanie ludzi po tym kierunku, jakbyśmy byli oszustami...

Ps trochę mnie poniosło - pewnie odreagowuje zakończoną sesję ,więc bez obrazy :)

Sandman - Pon 09 Lut, 2009

Zastanawiam się nad kupnem angielskiego Reapera, stąd mam takie pytanie (najlepiej do kogoś z Galakty):

Czy jest jakakolwiek szansa, że Reaper PL zostanie wydany do czerwca tego roku?

Tei-chan - Wto 10 Lut, 2009

No przecież już D.W. pisał o tym iż w połowie roku zobaczymy ten tytuł jak tylko FFG wyda go dla innych krajów. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać. Napewno wydadzą go w wakacje, a może nawet zobaczymy go przed nimi.
Sandman - Wto 10 Lut, 2009

Tei-chan napisał/a:
No przecież już D.W. pisał o tym iż w połowie roku zobaczymy ten tytuł jak tylko FFG wyda go dla innych krajów. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać. Napewno wydadzą go w wakacje, a może nawet zobaczymy go przed nimi.

Nie jestem taki cierpliwy (ponadto zakładam, że jakieś opóźnienia się pojawią patrząc na to jak wygląda ta kwestia z innymi zapowiedziami) i stałem się posiadaczem angielskiego Reapera. :twisted:

Co nie zmienia faktu, że polską wersję też zapewne nabędę. :D

Sandman - Czw 12 Lut, 2009

Beamhit napisał/a:
Kod:

Specjalne Zdolności:

6+ - Otrzymujesz 1 Czar.

nie wydaje Ci się. Jest zdecydowanie najsilniejszą postacią w grze.

yemet - Pią 13 Lut, 2009

Sandman gdzie albo jak nabyles? Ja rowniez chcialbym kupic angielskiego reapera jak najszybciej. Wiesz moze gdzie go mozna dostac w Krakowie albo moze polecic jakis sklep internetowy?
szutek - Pią 13 Lut, 2009

http://allegro.pl/item554...nowa_od_ss.html
yemet - Pią 13 Lut, 2009

A nie z allegro?
Sandman - Sob 14 Lut, 2009

yemet napisał/a:
Sandman gdzie albo jak nabyles? Ja rowniez chcialbym kupic angielskiego reapera jak najszybciej. Wiesz moze gdzie go mozna dostac w Krakowie albo moze polecic jakis sklep internetowy?

W Bardzie we Wrocławiu. W Krakowie Bard również jest: ul. Batorego 20/17. Cena 85 zł w sklepie, 79 zamówienie przez net (plus 10 zł dostawa)
Także zamawiaj, albo przejdź się natychmiast. Nie będziesz żałować. :D

yemet - Sob 14 Lut, 2009

Jestes pewny ze w Bardzie w Krakowie jest na stanie i jak teraz pojde to bede mogl kupic?
yemet - Sob 14 Lut, 2009

Dzisiaj do 15, bede musial sie wybrac w poniedzialek jednak
Sandman - Sob 14 Lut, 2009

Yemet:
Myślę, że nie powinno być problemów z dostępnością. W razie czego jest takie sprytne i proste w obsłudze urządzenie jak telefon. :D

Mariuszek - Nie 15 Lut, 2009
Temat postu: No jasne:)
TElefon:) Odeszliśmy troszeczkęod tematu!!! Jak myślicie jaki może być następny dodatek??? Np. same karty czy plansza??? Piszcie:)
Nemomon - Nie 15 Lut, 2009

Cóż, zależy jak na to patrzeć. Niby Janek napisał, że na FFG poszły jakieś spekulacje o Podziemiach. Patrząc przez pryzmat historii, to pewnie jeszcze jeden dodatek będzie bezplanszowy IMO.
Mariuszek - Pon 16 Lut, 2009
Temat postu: Chyba tak:)
Też mi się tak zdaje!!! Ale następny dodatek podziemia bez planszy jakosś sobie tego nie wyobrażam:)!!!
Nemomon - Pon 16 Lut, 2009

A się jednak pomyliłem....

http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=1595

Mariuszek - Wto 17 Lut, 2009
Temat postu: Super
No dobrze że będzie plansza:) Ale gdzie się ją będzie dokładać waidomo już??? Czy na rogu planszy??? Czy naokoło??? Juz nie moge sie doczekac podziemi:) Bede gral calymi dniami??? A przy okazji masz już Żniwiarza angielska wersje czy czekasz na polska???:)
Nemomon - Wto 17 Lut, 2009

Ja w końcu zakupiłem angielską wersję, ale jak wyjdzie po polsku, to kupię dwie sztuki. Co do Podziemi, to z tego co wiemy, będzie ona dokładana do rogu planszy. Czas pokaże. Poza tem i tak nie ma lepszego dodatku ponad Kosmiczna Otchłań! Dodatek, który ma tylu wrogów, ile osób go ubóstwia!
Wallenstein - Wto 17 Lut, 2009

Po co wam po dwie sztuki dodatku?
Nemomon - Wto 17 Lut, 2009

Trzy. Dwie polskie oraz jedna angielska. Angielska póki co do grania, jedna polska także. Druga jako back-up, gdyby się kiedyś zdarzyło, że jakieś karty się pogubią.
8janek8 - Wto 17 Lut, 2009

Nemomon napisał/a:
Czas pokaże. Poza tem i tak nie ma lepszego dodatku ponad Kosmiczna Otchłań! Dodatek, który ma tylu wrogów, ile osób go ubóstwia!

Nie obraź się, ale błagam tylko nie WKO. Dodatek sam w sobie udany, ale nie pod względem klimatu. Cyborgi w świecie klasycznego fantasy bardzo mi nie pasują.

ps. Niech będzie, ale "W Piekielnej Otchłani" lub "W Czeluściach Piekieł" :)
pps. Inspiracja King's Bounty ;)

Nemomon - Sro 18 Lut, 2009

Jak pisałem, tyle fanów, co wrogów ;] Mi z jednej strony klimat nie przeszkadza, ale też nie powiem, bym był jego wielkim fanem. Zresztą wiesz, znając politykę FFG, to ze wsio Poszukiwaczy z WKO otrzymamy dwu kolejnych ze Talisman Expansion Set, jednego z WKO oraz Walkirię :P .

Co do K'sB, to chwilkę tylko grałem w tą DOS-ową wersję, a ta ruska fan-made dwójka nigdy nie chciała mi się odpalić ;)

8janek8 - Sro 18 Lut, 2009

Nowego KB szczerze polecam! Jeden minus: jest to straszmy pożeracz czasu! :) sorry za off top - już kończę.
Nemomon - Sro 18 Lut, 2009

Niestety ja kocham oldschool (MiM :P ) i nienawidzę 3D. Dla mnie NES + 2D, to wszystko, w co chciałbym grać. Oraz Heroes of Might and Magic III: In the Wake of Gods.

Też sorry za off top... ;r

kowal85 - Sro 18 Lut, 2009

Powiem szczerze, że jeszcze nie kupiłem Reapera w języku angieslkim, słabo by się komponował z wersją polską, więc czekam na wydanie rodzimej wersyji ;]
Kufir - Sro 18 Lut, 2009

kowal85 napisał/a:
Powiem szczerze, że jeszcze nie kupiłem Reapera w języku angieslkim, słabo by się komponował z wersją polską, więc czekam na wydanie rodzimej wersyji ;]

Wyszedłem dokładnie z tego samego założenia :D

ElvesBrew - Sro 18 Lut, 2009

|Koledzy, które to pole "portal of space" w polskiej wersji?
Mariuszek - Sro 18 Lut, 2009
Temat postu: :)
Słuchajcie jaki waszym zdaniem powinien byc nastepny dodatek??? Po podziemiach oczywiscie ja bym stawial ze miasto!!!:)A wy ??? Piszcie!!!:)
ArtheusValhaar - Czw 19 Lut, 2009

Ładnie się prezentują nowi poszukiwacze :)

Kufir - Pią 20 Lut, 2009

Bardzo estetyczne, dla mnie kapitalna sprawa! :)
Mariuszek - Sob 21 Lut, 2009

Genialne te figurki !!!
Tei-chan - Nie 22 Lut, 2009

Świetne figurki i naprawdę dobry dodatek. Już nie mogę się doczekać aż się pojawi u nas.
ElvesBrew - Wto 24 Lut, 2009

jestem juz po paru rozgrywkach z dodatkiem. postac kultystki to jakieś totalne przegięcie. Wymiata bez mydła wszystkich
Mariuszek - Wto 03 Mar, 2009

Ja również juz gralem z dodatkiem!!! Na serio ta postac jest trochę przegieta !!! A wiec chyba zaproponuje mojej kompani abysmy grali bez niej!!! Tak bedzie sprawiedliwiej!!!:):)
aro_kal - Wto 03 Mar, 2009

A ja czytam co jest napisane na karcie kultystki i jedno słowo mnie intryguje: ... and force THEM to lose a life ....

Co z tego wynika? Ano to samo co z ghulem. Skoro tam zabicie wroga nie daje nam bonusu, to tu również, bo przecież nie odbieramy mu punktu życia, a wyraźnie wymóg odebrania życia dotyczy zarówno wrogów jak i poszukiwaczy.

Sam nie wiem co o tym myśleć. Żeby chociaż był obowiązek odrzucenia karty wroga i niemożność zachowania go jako trofeum. Czy oni grali tą postacią, albo mają deko wyobraźni?

Beamhit - Sro 04 Mar, 2009

No tak, tylko że... najpierw pisze "Kiedy zabijesz wroga", później jest ustęp o poszukiwaczu przygód. Jak zwykle FFG chciało dobrze, a wyszło coś, o co rulelawyerzy się zaraz poturbują.
Kufir - Sro 04 Mar, 2009

Jaka jest angielska instrukcja tej karty ?
aro_kal - Sro 04 Mar, 2009

Kufir - widać wszystko na zdjęciach ciut wyżej.
Tei-chan - Pią 06 Mar, 2009

Małe tłumaczenie dla Kufir'a.
Opis Kultystki:
Zawsze gdy to Ty atakujesz możesz wybrać walkę na Moc. Nie masz takiego wyboru gdy to Ty zostaniesz zaatakowany.

Zawsze gdy pokonasz wroga lub innego poszukiwacza i zmusisz go do straty 1 punktu Życia możesz rzucić 1 kostka i dostać:
1) 1 żeton Losu
2) 1 żeton Złota
3) 1 punkt Życia
4) 1 punkt Siły
5) 1 punkt Mocy
6) 1 Zaklęcie

Zawsze jesteś Zły, zignoruj każdy efekt, który zmieniałby Twój Charakter.

Właśnie ze względu na te Specjalne Zdolności Kultystka jest taka dobra.

aro_kal - Sob 07 Mar, 2009

ERRATA:

Cytat:
Zawsze gdy pokonasz wroga lub innego poszukiwacza i zmusisz go do straty 1 punktu Życia możesz rzucić 1 kostka i dostać:

Cytat:
Zawsze gdy pokonasz wroga lub innego poszukiwacza i zmusisz ICH do straty 1 punktu Życia możesz rzucić 1 kostka i dostać:

Właśnie dlatego moje wątpliwości. Utrata życia dotyczy zarówno wrogów jak i poszukiwaczy.

ElvesBrew - Sob 07 Mar, 2009

Wróg nie traci punktu życia tylko ginie. To "Them" bierze się stąd, że poszukiwacz możego być zarówno rodzaju męskiego jak i żeńskiego.pozdrawiam
aro_kal - Sob 07 Mar, 2009

W życiu nigdy. Tu chodzi o wrogów i poszukiwaczy bez rozróżniania ich płci. Nie ma co toczyć piany, bo w oficjalnych odpowiedziach wyjaśnią nam jak mamy stosować ten zapis. Oby w polskiej wersji uniknąć tego babola, bo tak potężna postać nie powinna istnieć w tej grze.
Iesthir - Czw 12 Mar, 2009

Generalnie D.W. wspominal w temacie o Podziemiach ze jezeli Reaper ma wyjsc w Czerwcu to do polowy Marca Galakta powinna otrzymac materialy do tlumaczen. Stad pytanie: Czy materialy juz sa? Czy moze FFG szykuje nam kolejne opoznienie?

No i czy bede mogl liczyc na jakis urodzinowy Sneak Peak w okolicach 30 marca? :wink:

Nemomon - Czw 12 Mar, 2009

Reaper jakoś powoli sobie idzie, z błogosławieństwem lub obok błogosławieństwa FFG, ale idzie. Ale czy dojdzie w Czerwcu? Who knows...?
Broghor - Pon 13 Kwi, 2009

Można się dowiedzieć jakie są postępy w tłumaczeniu Reapera?? Macie już materiały do tłumaczenia czy nie?? Wyjdzie ten dodatek do czerwca?? Napiszcie wszystko nowego co wiecie o tym dodatku.
Nemomon - Wto 14 Kwi, 2009

Niby przez parę dni byłem jak cień, wciąż jestem, ale z całą pewnością mogę powiedzieć, że warto będzie go zakupić, gdy już kiedyś wyjdzie. Niestety powiedzieć nie mogę jak idą postępy oraz czy w ogóle idą, ale zapewnić mogę, że długo czekać nie będzie trzeba. Czekaliśmy około 15 lat na samego Talisman Magia i Miecz, to kilka miesięcy na dodatek nie zrobi nam różnicy. Zaprawdę :) . Aczkolwiek cieszymy się wielkim zainteresowaniem, jako miłośnik MiMa z wielką chęcią zagrałbym z niejednym innym graczem i powymieniał doświadczenia. Razem z Talisman Magia i Miecz jest to możliwe :) .
wookash966 - Wto 14 Kwi, 2009

Ja także z niecierpliwością czekam na edycję PL tego dodatku... mi osobiście nie przeszkadza angielski lecz nie wszyscy z kim gram znają ten język. mam nadzieję, że jakiś bonusik w wersji polskiej sie znajdzie:)
Kufir - Sro 15 Kwi, 2009

No właśnie, Drogi wydawco jakie są najnowsze wiadomości o dodatku ?
Iesthir - Sro 15 Kwi, 2009

Kufir napisał/a:
No właśnie, Drogi wydawco jakie są najnowsze wiadomości o dodatku ?

Tez jestem bardzo spragniony jakichs pozytywnych wiesci. Tym bardziej ze w USA drogi dodatek czyli Dungeon wlasnie jest rozwozony z magazynu FFG w Minesocie do sklepow, wiec lada chwila powinien pojawic sie w sprzedarzy... A u nas nawet o Reaperze ostatnio glucho sie zrobilo...

Tei-chan - Czw 16 Kwi, 2009

The Reaper z tego co pamiętam to zapowiedziany był na czerwiec i w tym względzie chyba nic się nie zmieniło. :)
D.W. - Czw 16 Kwi, 2009

Nic się nie zmieniło na chwilę obecną.

Kufir - Czw 16 Kwi, 2009

Pudełeczko już ładnie się mieni polskim językiem, wielka to radość dla moich oczu, czekam z niecierpliwością na uruchomienie sprzedaży, bądź na co bardzo liczę; przed sprzedaży. :D
wookash966 - Czw 16 Kwi, 2009

miły widok dla oczu :wink: To w czerwcu dostane 2 dodatki bo skuszę się jeszcze na wer. angielska The Dungeon Expansion (już można znaleźć preordery w USA)
Kufir - Sob 18 Kwi, 2009

Tak czytam sobie karty do tego dodatku i nie rozumiem jednak rzeczy.
Dlaczego podczas Walki z Cerberem który to strzeże Tajemnych Wrót możemy sami wybrać czy walczymy z nim na siłę czy moc (Siła 7, moc 7)?

Przecież skoro decydujemy się przejść przez Tajemne Wrota używając np. Mocy to taki Przeciwnik który stoi nam na drodze i tak nas nie zatrzyma.
Powinno się walczyć na tą cechę której ma się mniej, wtedy jest to jakaś przeszkoda.

kammillo - Wto 21 Kwi, 2009

witam :] wiem ze juz pozno ale mamy końcówkę kwietnia moze galakta juz ma jakiś termin wydania przewidywalny slyszy sie ze maj czerwiec. moze cos bardziej sprecyzujemy ??
Nemomon - Wto 21 Kwi, 2009

Uszanowanie Ci,

jak D.W. kilka dni temu mówił, plany nic się nie zmieniły. Jestem pewien, że jak tylko coś się zmieni, to my pierwsi na tym forum się o tym dowiemy :) . Dotyczy to zarówno daty premiery jak i postępu ewentualnych prac. Tylko trzeba cierpliwie patrzeć na newsy :) .

Pozdrawiam.

kolczyk21 - Sob 23 Maj, 2009

hmm... Skoro nic nie piszą, to premiera w czerwcu?
Iesthir - Pią 29 Maj, 2009

Na stronie FFG w sekcji upcoming:
http://www.fantasyflightg...ge_upcoming.asp
Mozna na samym prawie dole znalesc Talisman i Reapera i announcment ze FFG je reprintuje, wiec mysle ze rownoczesnie z nimi idzie print zagranicznych wersji tychze... niestety brak konkretnej daty :/

Iesthir - Wto 09 Cze, 2009

Na stronie FFG Reaper zmienil status na Printing :]
bednarz - Sro 10 Cze, 2009
Temat postu: przedsprzedaz
no to ja mysle ze najwyzszy czas na przedsprzedaz:)
Tei-chan - Czw 11 Cze, 2009

Chyba żartujesz, biorąc pod uwagę, że sam transport trwa około miesiąca i poza tym nie chce psuć nastrojów ale gry potrafią na stronie FFG być w stanie druku nawet i miesiąc albo więcej (zależy od wielkości tytułu) więc raczej bym się tak nie napalał.
Iesthir - Czw 11 Cze, 2009

Tei-chan napisał/a:
Chyba żartujesz, biorąc pod uwagę, że sam transport trwa około miesiąca i poza tym nie chce psuć nastrojów ale gry potrafią na stronie FFG być w stanie druku nawet i miesiąc albo więcej (zależy od wielkości tytułu) więc raczej bym się tak nie napalał.

No musisz przyznac ze Reaper do najwiekszych nie nalezy... :b

Ale Talisman juz tak, a biorac pod uwage to ze jego tez drukuja przypuszczam ze beda chcieli wyslac go razem z Reaperem... Ale nawet jesli nie to i tak zdecydowanie za wczesnie na przedsprzedarz :]

Optymistyczne jest to ze do zapowiadanej premiery jest jeszcze ok 1,5 miesiaca (jak dobrze D.W. pamietam miala byc polowa lipca...),

bednarz - Pią 12 Cze, 2009
Temat postu: przedsprzedaz
skoro tak rzeczecie to przypuszczam ze trzeba bedzie poczekac co najmniej do wrzesnia bo zazwyczaj wakacje nie sa najlepszym czasem na premiery.. a juz zem sie napalil jak szczerbaty na suchary:))
Iesthir - Pią 12 Cze, 2009
Temat postu: Re: przedsprzedaz
bednarz napisał/a:
skoro tak rzeczecie to przypuszczam ze trzeba bedzie poczekac co najmniej do wrzesnia bo zazwyczaj wakacje nie sa najlepszym czasem na premiery.. a juz zem sie napalil jak szczerbaty na suchary:))

Do pazdziernika bedziesz musial czekac ale na Dungeon... :b

O ile wiem Galakta juz zapowiedziala ze Reaper bedzie w lipcu, i czy ja wiem czy to taki zly okres na premiery? Ja bym biorac za przyklad mnie (chociaz nie jestem modelowym konsumentem) powiedzial ze wrecz przeciwnie. Poczatek lipca jest idealny, bo sesja konczy sie pod koniec czerwca, wszyscy nagle wokol maja czas, no to addiu :] Talizman podstawowy troche sie juz znudzil bo pomijajac losowosc nie ma juz dla nas tajemnic, a tu Reaper dodaje sporo nowych opcji ktorych jeszcze nie znamy :]

Chociaz i tak na najblizszej nocce w Talizman grac nie bedziemy. Postanowilismy bowiem przetestowac nowe gry ktore sie nam uzbieraly i w ktore niemielismy czasu zagrac. Tak wiec czeka nas: Ghost Stories, Filary ziemi, Shadows Over Camelot, Mag-Blast, Kosmiczna eskadra i prawdopodobnie Neuroshima Hex :] A to jeszcze zanim sie Avangarda zacznie, tam tez zapewne cos sie nabedzie...

(Addiu to zart, ale niszowy i watpie zeby ktos go zorzumial... :b)

Sxk - Sob 13 Cze, 2009

Advanced Dungeons & Dragons ?? Wytłumacz o co z tym żartem biega :D
Iesthir - Sob 13 Cze, 2009

Sxk napisał/a:
Advanced Dungeons & Dragons ?? Wytłumacz o co z tym żartem biega :D

addiu = add immidiate czyli dodaj stala, takie polecenie w asemblerze. Do wskazanego rejestru dodaje podana stala, w tym przypadku do Talismana dodajemy Reapera...

Mowilem ze niszowy... :b

Piotr - Wto 16 Cze, 2009

Skoro jak podaje FFG zarowno Talisman, jak i Reaper są już w druku i pewnie razem z polską wersją będą na koniec lipca, to moze wiadomo, czy beda tez dodane zaległe karty promocyjne: Sobowtór i Instruktor, a moze jakies inne?
kolczyk21 - Czw 18 Cze, 2009

Bardziej nie mogę doczekac się tego Żniwiarza, niż Podziemi. Dungeona mam już od półtorej miesiące i niestety wydaje mi się przeciętny. Ocenię go na 3+
Iesthir - Sro 08 Lip, 2009

Wielce radosne! Reaper zmienil status na On the boat :D
wookash966 - Pon 27 Lip, 2009

Wróciłem z wakacji a tu dalej cisza... ani konkretnych dat, ani info o jakiejś przedsprzedaży... Chyba natrafili na jakiś sztorm ;)
Nemomon - Pon 27 Lip, 2009

Sierpień. Póki co to jest najkonkretniejsza data. A przedsprzedaży, to nie wiem, czy będzie.
Iesthir - Pon 27 Lip, 2009

Nemomon napisał/a:
Sierpień. Póki co to jest najkonkretniejsza data. A przedsprzedaży, to nie wiem, czy będzie.

Na stronie FFG pisze ze shipping trwa 4-6 tygodni. Reaper plynie od 8 lipca wiec najszybciej pojawi sie 5 sierpnia... To samo tyczy sie wznowienia talizmanu. Jesli chodzi o przedsprzedarz to mysle ze moze byc, ale nie liczylbym na jakies bonusy, no moze poza wczesniejszym otrzymaniem dodatku :]

kolczyk21 - Pią 14 Sie, 2009

cisza...
Iesthir - Sob 15 Sie, 2009

kolczyk21 napisał/a:
cisza...

Nie cisza tylko D.W. pisal: "Wrzesien" :x

Wallenrod - Sob 15 Sie, 2009

Iesthir napisał/a:
kolczyk21 napisał/a:
cisza...

Nie cisza tylko D.W. pisal: "Wrzesien" :x

Mam nadzieję, że Żniwiarz wyjdzie razem z podstawką. Ale mam jeszcze pytanie: kiedy mniej więcej wyjdą polskie Podziemia?

Nemomon - Sob 15 Sie, 2009

Wallenrod napisał/a:
Ale mam jeszcze pytanie: kiedy mniej więcej wyjdą polskie Podziemia?

D.W. napisał/a:
Myślę, że Podziemia mają szansę na listopad ewentualnie grudzień. Tak zresztą zostało to założone.

Wallenrod - Wto 18 Sie, 2009

Mam ważne pytanie co do poniektórych kolegów. D.W. pisał w innym wątku, że pewna grupa osób (z tego forum?) zostanie dopuszczona do tłumaczenia dodatków. Czy rzeczywiście tak sie stało? Czy ktokolwiek z Was pomagał w tłumaczeniu i eliminowaniu błędów translacji?
Nemomon - Wto 18 Sie, 2009

Tak, ja oraz 8janek8 cały czas pracujemy nad tłumaczeniami dodatków. Jeżeli będą jakieś problemy z tłumaczeniem, macie pełne prawo z czystym sumieniem spuścić nas w kiblu i opierdolić albo tutaj, albo na GK, a najlepiej na obu forach :D . A tak na serio, stało się tak, jak D.W. powiedział. Pracowaliśmy i będziemy, raczej, pracować nad przyszłymi dodatkami do Talismana. Nie okłamał Was więc (zresztą nie miałby po co).
Wallenrod - Wto 18 Sie, 2009

No to super, ze tłumaczyliscie tez Reapera.
Pisałes gdzies ,ze plansze i karty z podstawki tez poprawiono. To prawda mam nadzieje :D

Broghor - Sob 29 Sie, 2009

Dlaczego reaper zmienił znowu status na "In Development"?
Kufir - Nie 30 Sie, 2009

Jeśli znowu zostanie przesunięta data wydania tego dodatku to będzie to żenada. A wszystko się na to zapowiada.
Nemomon - Nie 30 Sie, 2009

Wszystko, znaczy co dokładnie?
Ra666 - Nie 30 Sie, 2009

Ostro cofneli status, moze to nie dotyczy naszej edycji :?:

Jesli przesuna nasza premiere to katastrofa.

Kufir - Nie 30 Sie, 2009

Zero informacji na www a już blisko premiery.
Dziwne komunikaty.

wookash966 - Nie 30 Sie, 2009

zagrywka marketingowa aby temperaturę podwyższyć... Tak na poważnie to cała ta premiera staje się irytująca dla mnie i chyba nie tylko...
Broghor - Nie 30 Sie, 2009

Jak znowu przesuną premierę to ja inwestuje w angielskojęzyczne dodatki.
Kufir - Nie 30 Sie, 2009

To jakaś paranoja z tymi dodatkami PL. Anglicy mają już dwa dodatki, trzeci w drodze a do nas nie może dotrzeć jeden.

Żenada kurwa mać!

Wallenrod - Nie 30 Sie, 2009

Jak nie dostane podstawki +Zniwiarza 10 września to się załamie :(
Tristan - Nie 30 Sie, 2009

Ja również ze znajomymi zastanawiamy się jednak nad przerzuceniem się na angielskie wydania...

Pomijam już. że muszą pojawiać się później, ale chyba każdy chciał sobie jeszcze pograć w wakacje.

kowal85 - Nie 30 Sie, 2009

Kufir napisał/a:
To jakaś paranoja z tymi dodatkami PL. Anglicy mają już dwa dodatki, trzeci w drodze a do nas nie może dotrzeć jeden.

Żenada kurwa mać!

+1

Ale niestety Galakta nie jest niczemu winna, również się irytuję jak zjebani na maksa amerykańcy nami pomiatają(w sumie się nie dziwie 11 września, rzekomo to sami sobie sprezentowali). Posrani amerykańcy, rasiści, mają manie wielkości jakąś i pieprzyć ich, głąbów jednych.

Edit:

Jestem pod wpływem procentów.

Ale nie zmienia faktu, że amerykanie do głąby.

Edit2:

Nie kupujcie angielskiej wersji, nie potrzebnie wyciągacie Srany Zjednoczone z kryzysu, niech jeszcze posiedzą w nim.

Nemomon - Pon 31 Sie, 2009

Dla tych, co może przeoczyli..

D.W. napisał/a:
Dodruk Talismana i Żniwiarz powinni pojawić się około 10 września. Na chwilę obecną ten termin jest aktualny.
Kontener dopływa do portu, potem odprawa celna, transport do nas i już.

Ale oczywiście a to może być jeszcze małe opóźnienie ze statkiem, odprawa celna tutaj też czasami może coś się dzia tak samo jak z transportem. Dlatego na 100% dopiero jak gra jest w naszym magazynie można cokolwiek powiedzieć pewnego. Ale generalnie 10 września to termin wilece prawdopodobny, że się uda. Powiedzmy +1 dzień.

Sh' EGzor - Pon 31 Sie, 2009

To nie zmienia faktu że było takie opóźnienie. Na kiedy miałbyć dodatek? Koniec czerwca/lipiec z tego co pamiętam? Co? Płyneli drugą ,dłuższą trasą? Poprostu mają nas gdzieś... Ehh. Przerzucam się na Horror w Arkham ;p

SPROSTOWANIE:
ja nic do D.W. nie mam ,tylko do FFG...

Nemomon - Pon 31 Sie, 2009

Takie były tylko plany. Dowodzi to jednej rzeczy, iż tutejszym użytkownikom wcale nie powinno się podawać jakichkolwiek dat, bo popadają w paranoję i zaczynają w nie wierzyć jak w jakiś święty obrazek. A tymczasem D.W. nie wyjdzie z siebie, nie stanie obok i nie zacznie sam osobiście drukować, płynąć z kontenerem, jak również nie przyspieszy paru innych wcześniejszych oraz późniejszych kroków procesu.

Możesz przerzucać się na Horror w Arkham, ale z tego, co słyszałem, to może dopaść Ciebie klątwa faraona, który padł ofiarą swojej własnej klątwy, więc tak czy inaczej i tak jeszcze sobie poczekasz.

kolczyk21 - Wto 01 Wrz, 2009

to czekamy do dziesiątego...
Sh' EGzor - Sob 05 Wrz, 2009

Hm... wedługo moich obliczeń za Żniwiarza powinniśmy zapłacić 62,5 zł. Ciekawe na ile nas zrobią w konia?:p
Tristan - Sob 05 Wrz, 2009

A można wiedzieć jak to wyliczyłeś? :D
Sh' EGzor - Sob 05 Wrz, 2009

Wybacz ale to tajemnica :P Wydaje mi się że FFG specjalnie nie wypuszcza gier przetłumaczonych do innych krajów kiedy kurs walut jest dla nich niekorzystny.

Hm.. z tego co sprawdziłem to teraz na dzień dzisiejszy zapłacimy za Żniwiarza 70 zł ,a nawet więcej. Nic dziwnego że teraz ma do Nas trafić.

killy9999 - Sob 05 Wrz, 2009

Byłoby głupio, gdyby polska wersja kosztowała więcej niż import angielskiej . :evil:
Freeasy - Pon 07 Wrz, 2009

Głupio nie głupio. Byle by można było kupić. A tu się nie zanosi. W ramach walki z kryzysem najchętniej bym nabył 3 dodatki we wrześniu. A na gwiazdkę jakiś 4 i 5. Trzeba jakoś rozbujać PKB