|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Talisman: MAGIA I MIECZ - Karty dodatkowe
dymsza - Pon 29 Gru, 2008 Temat postu: Karty dodatkowe Witam kopiłem Talizaman : MIM w sklepie i nie dostałem dodatkowych kart czy można je gdzieś kupić ?
D.W. - Pon 29 Gru, 2008
Karty promocyjne otrzymywały tylko te osoby, które zamówiły grę w przedsprzedaży przed premierą.
Po tym terminie kart już nie można było otrzymać i sklepy ich nie posiadają. Być może, gdy będą wydawane kolejne dodatki do gry będą też te karty promocyjne, ale to zależy od wydawcy amerykańskiego czy się pojawią.
Piotr - Czw 01 Sty, 2009
Własnie otrzymałem odpowiedź od FFG w sprawie tych kart, poniżej jej treść:
Hello Piotr,
Thank you for contacting us, it is always nice to hear that people
want to play.
We have no control over what our Polish partner does with the promo
cards for their edition of Talisman, it is entirely their decision.
Perhaps they will offer the cards with the release of a future
expansion. As you suggest, I think it is very likely they will join
on the printing when we internationalize The Reaper Expansion.
Z treści wynika jakoby FFG nie miało kontroli, nad tym co polski partner bedzie robił z tymi kartami i sugeruje, ze mogą je wydać wraz z przyszłym dodatkiem The Reaper Expansion. Niestety ja też zbyt pózno dowidziałem się że wychodzi nowa edycja gry i nie zamowiłem jej w przedsprzedaży, przez co nie posiadam tych kart. Byłoby super, gdyby do przyszłego dodatku były jednak dołączone obie karty, bo są one bardzo ważne dla graczy (były nawet w poprzedniej edycji) i chyba nie powinni byc poszkodowani jedynie przez fakt, ze później zakupili grę. Prosiłbym Galaktę o odpowiedź, czy planuje ich dołączenie w następnym dodatku?
D.W. - Czw 01 Sty, 2009
Z samego rana nowego roku takie trudne pytania…
Odpowiem tak jak mogę w tej chwili. Nie wiem jak będzie z tymi kartami promocyjnymi w przyszłości. Nie wiem jakie będą możliwości ich druku itp. itd.
Dodatek Reaper nie ma jeszcze nawet podanego oficjalnego terminu wydania międzynarodowego. Czekamy na oficjalne informacje na ten temat. Nie liczę tutaj jakiś ogólnych informacji czy półoficjalnych zapewnień bo o tych nie chcę pisać. Często z takich rozmów są zmieniane zarówno terminy jak i wcześniejsze ustalenia.
W tym przypadku jednoznacznie nie odpowiem. Co najwyżej tak, że jeśli będzie taka możliwość to się pojawią.
Beamhit - Czw 01 Sty, 2009
Cytat: | Byłoby super, gdyby do przyszłego dodatku były jednak dołączone obie karty, bo są one bardzo ważne dla graczy (były nawet w poprzedniej edycji) i chyba nie powinni byc poszkodowani jedynie przez fakt, ze później zakupili grę. |
A ja odpowiem tak - dlaczego ja, kupując grę w przedsprzedaży, mam się później czuć oszukany, skoro okaże się, że promocja była i tak dla picu?
Serenicus - Czw 01 Sty, 2009
Beamhit napisał/a: | Cytat: | Byłoby super, gdyby do przyszłego dodatku były jednak dołączone obie karty, bo są one bardzo ważne dla graczy (były nawet w poprzedniej edycji) i chyba nie powinni byc poszkodowani jedynie przez fakt, ze później zakupili grę. |
A ja odpowiem tak - dlaczego ja, kupując grę w przedsprzedaży, mam się później czuć oszukany, skoro okaże się, że promocja była i tak dla picu? |
Oszukany? Czlowieku zastanow sie co piszesz. To ze zamowiles w przedsprzedazy gre nie obliguje cie do tego zeby posiadac dwie unikalne karty. Zastanow sie, jest milion powodow dla ktorych ktos nie kupil tej gry w preorderze. I nie mowa tutaj o zadnym oszustwie, ale o wyrownaniu szans. Jestes lepszy ode mnie, czy kogokolwiek innego bo kupiles gre w przedsprzedazy? Nie wydaje mi sie.
Przedsprzedaz to jedna z form kupienia gry. Zacheta mialy byc dwie karty, ale tak naprawde chodzilo o to, ze w dniu premiry dostajesz swoje wydanie i mozesz juz teraz sie nim cieszyc ze znajomymi. Piszac wiec ze poczujesz sie oszukany, to rozczaruje cie, ale juz zostales oszukany. Bo preorder to nie zadna super extra promocja. To tylko forma zakupu, ktora gwarantuje zdobycie gry w dniu premiery ( badz kilka dni po niej ). Mam nadzieje, ze zrozumiesz to co usiluje ci wytlumaczyc.
Pozdrawiam.
Beamhit - Czw 01 Sty, 2009
Ależ obliguje, jak najbardziej - zobacz jak to jest robione na świecie, i zobacz jak to jest np. w przypadku FFG. Nie raz, i nie dwa, ludzie chcieli by FFG udostępniło coś, co było sprzedawane / dodawane do preorderów. I co? I nic, FFG miało tylko jedną odpowiedź - nie. Bo to by było robieniem w konia tych, co zamówiło w preorderze.
Chyba że karty znowu będą dodawane do preorderu.
Aribald - Czw 01 Sty, 2009
Zgadzam się w pełni z Beamhitem. Formuła przedsprzedaży bazuje na profitach dla osób, które za grę płacą, zanim jeszcze ta pojawi się na horyzoncie. I nie widzę powodów, dla których by trzeba wyrównywać komuś brak tych kart.
Pomijam zupełnie fakt, że przedsprzedaż nie trwała kilku godzin. Był czas na to by się zatroszczyć o dodatkowe karty. Abstrahując już od informacji wydawcy, która nie pozostawiała żadnych wątpliwości... dodatkowe karty dla tych, co zamówią grę przed terminem.
Piotr - Pią 02 Sty, 2009
Prosiłbym wziąć pod uwagę, że było to wznowienie gry po kilku latach i nie wszyscy o tym wiedzieli, ja sam zobaczyłem ja dopiero na półce w sklepie. Czym innym będzie dołaczenie tych kart przy okazji dodatków do gry, tak żeby fani, którzy je kupią mieli wszystkie karty. Mam nadzieje, że Galakta jednak dołaczy obie karty, przynajmniej w przedsprzedaży The Reaper'a.
aro_kal - Pią 02 Sty, 2009
Beamhit i Atribald -> kierujecie się jakimiś niezdrowymi zasadami w tej kwestii. Czy ktoś Wam zabierze Wasze karty jeśli dla innych będzie bonus? Chyba nie, prawda? Czy zbiedniejecie jeśli innym będzie równie dobrze? Też nie. Ale Wy musicie zaspokoić swoją zazdrość (tak, zazdrość) i koniecznie mieć lepiej niż inni.
Inną sprawą jest, że zapewne sklepowi klienci nie dostaną tych kart, ale żeby zaraz cieszyć się z tego, że ja mam a oni nie. Oj jakoś mi się nie chce.
Beamhit - Pią 02 Sty, 2009
To nie jest niezdrowe podejście, tylko zasady biznesu. Jeżeli się okaże, że nie ma różnicy, czy kupie grę w przedsprzedaży, czy też nie (bo i tak dostanę to, co chcę) - straci tylko firma, nie ja, nie jakiś Stefan, nie ty aro-kal. Radzę więc dowiedzieć się trochę o taktyce marketingowej, i czym jest duża przedsprzedaż dla firmy.
Kufir - Pią 02 Sty, 2009
Beamhit napisał/a: | To nie jest niezdrowe podejście, tylko zasady biznesu. Jeżeli się okaże, że nie ma różnicy, czy kupie grę w przedsprzedaży, czy też nie (bo i tak dostanę to, co chcę) - straci tylko firma, nie ja, nie jakiś Stefan, nie ty aro-kal. Radzę więc dowiedzieć się trochę o taktyce marketingowej, i czym jest duża przedsprzedaż dla firmy. |
Zgadzam się całkowicie. Skoro ktoś dowiedział się o grze dopiero na półce sklepowej jego strata widocznie nie śledził informacji na temat tej gry.
Najzdrowsza opcja to:
Możliwość dokupienia dodatkowych kart promocyjnych (Sobowtór i instruktor) indywidualnie u galakty.
Bo ktoś kto ma już grę i kupił ją w przedsprzedaży (na co poświęcił troszkę wolnego czasu) miałby dostawać ponownie te dwie karty przy najbliższym zakupie z rodzimy Magii i Miecz? Byłby to absurd. Po co mi 4 takie same karty wole mieć 2 inne (Nowe).
aro_kal - Pią 02 Sty, 2009
Kupiliście grę w przedsprzedaży, dostaliście ją szybko (nawet bardzo szybko), zapłaciliście mniej - poza dwoma dodatkowymi kartami były jeszcze takie bonusy. Rozumiem więc, że mocno bylibyście oburzeni, gdyby ludzie kupujący w sklepach w późniejszym terminie dostali bonus? Chore i tyle. Jak w tym dowcipie:
Złota rybka pozwoliła spełnić po jednym życzeniu trzem rolnikom: z Niemiec, Anglii i Polski.
Niemiec - chciałbym by moje stado krów było dwa razy większe.
Anglik - chciałbym by moje stado krów było trzy razy większe.
Polak - chciałbym aby sąsiadowi zdechły wszystkie krowy.
Czy coś stracilibyście gdyby inni mieli te karty? Nie. Ale chcecie czuć się wyjątkowi, sprytni. Dyskusja ta nic nie zmieni - Wy macie karty, Oni nie mają. Tak chciała Galakta. Dziękuję jej za to, bo i ja mam dwa bonusy. Ale nic a nic mi nie przeszkadzałoby gdyby karty dostało większe grono. Nie obraziłbym się na wydawnictwo.
Aha - wiecie już, że wieki temu zostało takie zachowanie zauważone i nawet opisane? Poczytajcie sobie "Przypowieść o robotnikach w winnicy". Biblia to dość uniwersalna książka, która posiada w sobie mądrości, które sprawdzają się niezależnie od religii.
Rany, żebym ja musiał sięgać po takie argumenty. Ale inaczej się nie dało.
Nemomon - Pią 02 Sty, 2009
Meh, nie chciałem się wtrącać w tą dyskusję, zwłaszcza, że sam do świętych w tym przypadku nie należę, ale powiem i ja parę słów.
Nowego MiMa zakupiłem w sklepie kilka dni po premierze (i z ręką na sercu powiem, że do tej pory nie wiem, kiedy była oficjalna premiera), aczkolwiek promo karty mam. Moim zdaniem promo karty powinny być rozdawane każdemu; to nie jest Tragic, że byle promo karta kosztuje najmarniej 8-10 zł. Te promo karty tak naprawdę mają wartość sentymentalną (przedruki z drugiej edycji), więc czemu by nie pozwolić się nimi cieszyć innym graczom?
Kupując w pre-orderze, po pierwsze dostałeś swoją grę szybciej, a po drugie o 20 zł taniej. Jakby mi teraz ktoś zaproponował sprzedaż tych promo kart za 20 zł, to bym z cały tydzień się z niego śmiał. Poza tem (wariant nierealistyczny), lepiej by było, gdybyśmy w pre-orderze otrzymali całkowicie nowe promo karty, a nie te, co już znamy. No, ale jak mówiłem, to tylko pobożne życzenie.
Powoli idąc do końca, kochani MiMowicze, nie bądźcie psami ogrodnika, że sami nie zjecie i drugiemu nie dacie. Nie patrzcie jeden na drugiego wilkiem - "ja mam promo karty, a ty nigdy ich mieć nie będziesz". W końcu to tylko gra na domowe zacisze, a nie chwalenia się własną kolekcją...
Pozdrawiam, Nemomon ~
Beamhit - Pią 02 Sty, 2009
Cytat: | Poczytajcie sobie "Przypowieść o robotnikach w winnicy". |
Jeżeli Galakta to gospodarz, to następnym razem połowa robotników się na nią wypnie. Wszyscy będą mieć promo-karty, Ty zyskasz, ja zyskam, straci tylko Galakta, której przyszłe pre-ordery tak dobrze już nie pójdą. A przedsprzedaż służy np. do generowania późniejszych zysków - chociażby po to, by pokazać jakiejś sieci sklepów, jak dobrze dany produkt się sprzedawał w pre-orderze.
PS. Kart promocyjnych być może do Żniwiarza (polska wersja) nie będzie - w angielskiej wersji karty Sobowtóra i Instruktora były dodawane do Żniwiarza, nie do wersji podstawowej.
D.W. - Pią 02 Sty, 2009
Te osoby, które uczestniczyły w promocji otrzymały karty a osoby, które w niej nie uczestniczyły ich nie otrzymały. Na dzień dzisiejszy sprawa jest prosta i promocja została wypełniona.
Natomiast to co będzie się działo za kilka miesięcy, rok czy kilka lat tego nikt nie wie. Może te karty będą dodawane do każdej gazety codziennej albo rozdawane w tramwajach lub autobusach. Może się pojawią w jakimś dodatku. Może je będzie można kupić na jakiś konwentach albo otrzymać tam za darmo. Może będą nagrodą w konkursach albo za udział w turnieju. Może w innej promocji. A może już nigdy te karty nie będą dostępne.
Czasami jest tak, że za jakiś dodatkowy element płaci się dodatkowo a w następnym tygodniu jest ten element rozdawany za darmo. A czasami jest tak jak z pralką którą ostatnio kupiłem, że dzień później była ona tańsza o 250 zł. Trudno z tego być zadowolonym…
Ale gdyby to było za kilka miesięcy to uważałbym to za naturalne. Zawsze byłby jednak ktos kto kupił ja dzień wcześniej…
Może to przykład niezbyt trafiony ale chodzi o to, że promocje wszelakie mają swoje prawa.
Czas pokaże jak będzie z tymi kartami. Tak jak pisałem wszystko zależy od możliwości także technicznych itd. itp. Jakie będą plany dotyczące rozwoju tej gry, jaka sprzedaż w poszczególnych krajach.
Katiusha - Nie 04 Sty, 2009
Podsumuje to tak, egoiści i samoluby są wszędzie i jest ich dużo, natomiast ludzi o "złotym sercu" malutko...
A szkoda, bo świat byłby o wiele lepszy i mniej byłoby między ludzmi zawiści...
Aribald - Nie 04 Sty, 2009
Katiusha napisał/a: | Podsumuje to tak, egoiści i samoluby są wszędzie i jest ich dużo, natomiast ludzi o "złotym sercu" malutko... |
A ja podsumuje to tak... ludzie którzy mają problem ze zrozumieniem istoty rzeczy powinni się 2 razy zastanowić zanim zaczną się wypowiadać.
Gdzie w naszym podejściu "egoizm", "pies ogrodnika" i "ludzka zawiść"?... my nie rozdajemy tych kart, nie drukujemy ich i z całą pewnością nie ciszymy się z tego, że ktoś przedsprzedaż przegapił, czytaj ... my mamy- a ktoś nie.
Nasze komentarze bazują raczej na ogólnie przyjętych zasadach prowadzenia przedsprzedaży. To Galakta ustaliła zasady na jakich się ona odbywała i wierzcie bądź nie, ale na ten stan rzeczy nie wpłynęła wysyłana przez nas "zła energia".
D.W. napisał/a: | Karty promocyjne otrzymywały tylko te osoby, które zamówiły grę w przedsprzedaży przed premierą.
Po tym terminie kart już nie można było otrzymać i sklepy ich nie posiadają. Być może, gdy będą wydawane kolejne dodatki do gry będą też te karty promocyjne, ale to zależy od wydawcy amerykańskiego czy się pojawią. |
Jeśli okaże się, że owe karty będą także dodawane do "Żniwiarza", tak jak ma to miejsce w wydaniu amerykańskim... wszyscy będziemy zadowoleni, Wy zyskacie to czego nie macie, My dostaniemy 2 dodatkowe karty.
Pasjonatom Biblii i amatorskiej psychoanalizy zalecam zastanowienie się, czy nie znaleźli się przypadkiem na niewłaściwym forum.
aro_kal - Pon 05 Sty, 2009
Cytat: | Pasjonatom Biblii i amatorskiej psychoanalizy zalecam zastanowienie się, czy nie znaleźli się przypadkiem na niewłaściwym forum. | ]
O. Nie wiedziałem, że nie można łączyć kilku spraw ze sobą. Skoro lubię MiM to nie mogę powoływać się na biblię, a już na pewno nie tu.
Przepraszam, że wtrącam te kilka groszy, ale naprawdę nie pojąłeś naszych intencji. To że wiele osób nie otrzyma kart już wiemy. To że takie są prawa rynku też wiemy. Ale to, dlaczego Wasza reakcja była przepełniona satysfakcją, oraz to, że oburzyliście się niemal na to, że ktoś chciałby te karty, tego ja nie pojmę.
I może darujmy sobie te przepychanki. Nie my ustalamy reguły.
Ra666 - Pon 05 Sty, 2009
Ja nie uczestniczylem w promocjach, nie zamowilem w przedsprzedazy, kupilem poprostu w sklepie a dwie karty promocyjne dostalem.
I to jest sklep
Nemomon - Pon 05 Sty, 2009
Ra666 napisał/a: | Ja nie uczestniczylem w promocjach, nie zamowilem w przedsprzedazy, kupilem poprostu w sklepie a dwie karty promocyjne dostalem.
I to jest sklep |
Kupiłem w tym samym sklepie, co Ty, dlatego też średnio mi się widzi kupowanie nawet w przedsprzedaży - wolę w sklepie, w któym będę miał zniżki. Liczę, że dostaną oni także promo do Reapera i tak samo będą je rozprowadzać.
Soultaker - Pon 05 Sty, 2009
Ze sporym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że tak. Sklep ten jest obecnie chyba najlepszym jeśli chodzi o planszówki w Polsce, a na pewno w Warszawie
Piotr - Wto 31 Mar, 2009
Droga Galakto, czy wiadomo juz może, czy będziecie mieli możliwość dołączenia kart Sobowtóra i Instruktora do Reaper'a? A jeśli nie, czy będzie jakaś inna możliwośc ich późniejszego nabycia? Z góry dziekuję za odpowiedź.
ashmore - Sro 01 Kwi, 2009
Spróbuj na allegro. W ciągu ostatniego miesiąca widziałem dwie aukcje tych kart.
Valdigda - Czw 02 Kwi, 2009
Piotr napisał/a: | Droga Galakto, czy wiadomo juz może, czy będziecie mieli możliwość dołączenia kart Sobowtóra i Instruktora do Reaper'a? A jeśli nie, czy będzie jakaś inna możliwośc ich późniejszego nabycia? Z góry dziekuję za odpowiedź. |
Nie Nie Nie, DW nie podawaj takich informacji niech to będzie niespodzianka (pozytywna lub negatywna). Trochę adrenaliny sie przyda osobom które chcą je mieć czy tez tym co je mają. Mam nadzieje że będzie przedsprzedaż Żniwiarza jak i późniejszych dodatków, z kolejnymi kartami:)
ps. Sorki że mnie tu niema tak często jak bym chciał ale mam masę roboty. Pozdrawiam Valdi
Iesthir - Pią 03 Kwi, 2009
Valdigda napisał/a: |
Nie Nie Nie, DW nie podawaj takich informacji niech to będzie niespodzianka (pozytywna lub negatywna). Trochę adrenaliny sie przyda osobom które chcą je mieć czy tez tym co je mają. Mam nadzieje że będzie przedsprzedaż Żniwiarza jak i późniejszych dodatków, z kolejnymi kartami:)
|
Jesli chodzi o preorder Reapera to wydaje mi sie ze bedzie podobna sytuacja jak przy podstawce. Tzn. jesli FFG zrobi promo karty do Dungeona (Premiera w maju w USA wg strony FFG) to dosteniemy je (w czerwcu, a wiec miesiac pozniej, w sam raz zaby przygotowac ewentualne tlumacznie i wydrukowac karty) razem z polskim Reaperem. Nie liczylbym za bardzo na powrot Instruktora i Sobowtorniaka. Zreszta karty nie sa tez jakos wybitne :b Z instruktora do tej pory NIKT u nas jeszcze nie skorzystal, a jesli chodzi o Sobowtorniaka, to tez jakims szczegolnym problemem nie byl. Jedyna jego filozofia jest to ze trzeba wyrzucic wiecej oczek na kostce niz on.
aro_kal - Pią 03 Kwi, 2009
Iesthir -> ale przyznać musisz, że sobowtór to jest najbardziej wyważony przeciwnik w grze. W każdej jej fazie jest równie groźny. Poza tym po jego pokonaniu dostajesz natychmiast nagrodę.
A ja z instruktora korzystam nagminnie!!
Niemniej nie byłbym rad, gdyby znowu te karty się powtórzyły. Musi być coś nowego.
aro_kal napisał/a: | Iesthir -> ale przyznać musisz, że sobowtór to jest najbardziej wyważony przeciwnik w grze. W każdej jej fazie jest równie groźny. Poza tym po jego pokonaniu dostajesz natychmiast nagrodę.
A ja z instruktora korzystam nagminnie!!
Niemniej nie byłbym rad, gdyby znowu te karty się powtórzyły. Musi być coś nowego. |
Masz racje, nie wpadlem na to ze przez to ze porownuje sie rzut kostka Sobowtor jest najbardziej wywazonym przeciwnikiem. Trafna uwaga i odrazu podniosla w moich oczach range tej karty.
Co do instruktora to chodzi o to ze jest za drogi... Tylko w 2-3 grach zdazylo sie ze ktos mial na tyle duzo zlota zeby moc z niego skorzystac... tak to jakos u mnie wszyscy bieduja... :b
Nie powtorza sie moim zdaniem bo nie mialo by to sensu z rynkowego punktu widzenia. Po co powtarzac to co juz bylo? O ile jeszcze 2ch Sobowtorow w tali noe byloby zlych, ale 2 Instruktorow to juz (dla mnie) porazka. Dlatego wydaje mi sie sensowne wlasnie takie rozwiazanie jak przedstawilem. Dlatego pilnie obserwowalbym co FFG daje w preorderze Dungeonu i mniejwiecej czegos podobnego spodziewalbym sie po Reaperze.
szutek - Pią 03 Kwi, 2009
A jednak dwóch instruktorów w talii i tak będzie, bo w Żniwiarzu jest karta Arena, która ma takie same działanie jak Instruktor. W związku z tym danie karty promocyjnej w postaci instruktora mija sie z celem. [/u]
szutek napisał/a: | A jednak dwóch instruktorów w talii i tak będzie, bo w Żniwiarzu jest karta Arena, która ma takie same działanie jak Instruktor. W związku z tym danie karty promocyjnej w postaci instruktora mija sie z celem. [/u] |
Specjalista nie jestem i kart na pamiec nie znam, ale wydaje mi sie ze Arena pozwalala wyzwac Ci innego gracza na pojedynek, niezaleznie od tego gdzie sie znajdowal, a Instruktor za 3 sztuki zlota pozwala Ci podniesc statystyke 1 wiec to nie jest to samo dzialanie... Chyba ze cos pokrecilem.
8janek8 - Sob 04 Kwi, 2009
Koledze chodzi o kartę Academy.
Tei-chan - Sob 04 Kwi, 2009
Tak, kolega Szutek coś pokręcił. Zdecydowanie pomylił Arena z Academy. Bo Arena tak jak napisał Iesthir pozwala wyzwać dowolnego gracza na pojedynek niezależnie od tego gdzie jest.
W The Reaper pewnie będzie dodatkową kartą właśnie Arena, która w wydaniu angielskim była dodawana do podstawki, natomiast The Reaper miał własnie dodatkowe karty - Sobowtór i Instruktor. Dlatego zakładam iż w naszym wydaniu będzie odwrotnie.
Iesthir - Sob 04 Kwi, 2009
Tei-chan napisał/a: | Tak, kolega Szutek coś pokręcił. Zdecydowanie pomylił Arena z Academy. Bo Arena tak jak napisał Iesthir pozwala wyzwać dowolnego gracza na pojedynek niezależnie od tego gdzie jest.
W The Reaper pewnie będzie dodatkową kartą właśnie Arena, która w wydaniu angielskim była dodawana do podstawki, natomiast The Reaper miał własnie dodatkowe karty - Sobowtór i Instruktor. Dlatego zakładam iż w naszym wydaniu będzie odwrotnie. |
No wlasnie cos mi niepasowalo... :]
Do 4,5 tez Arena byla dodawana? Bo wiem ze do edycji BI byla wlasnie Arena i Rozdzka zniszczenia (czy jakos tak) dodana, ale jakos nie przypominam sobie zeby byla dodana do 4,5 od FFG.
Swoja droga dalej sie zastanawiam dlaczego FFG nie wydalo tych dodatkowych poszukiwaczy ze strony BI razem z podstawka.
8janek8 - Sob 04 Kwi, 2009
Do ENG 4,5 nie było kart promo. Były do Reapera (który de facto wychodził [prawie] w tym samym czasie). Były to właśnie Doppelanger i Instructor.
Piotr - Sro 08 Kwi, 2009
Cytat: | Niemniej nie byłbym rad, gdyby znowu te karty się powtórzyły. Musi być coś nowego. |
Jest wiele sposobów pozwalających na uniknięcie dublowania kart. Można przecież wydać wersję Reaper'a zawierającą dodatkowo Instruktora i Sobowtóra w wyższej cenie i Ci co już mają te karty (bądź ich nie potrzebują) nie muszą jej kupować. To oczywiście nie wyklucza możliwości dołączenia innych promocyjnych kart do obu wersji.
Cytat: | Spróbuj na allegro. W ciągu ostatniego miesiąca widziałem dwie aukcje tych kart. |
Można, tylko to nie rozwiązuje problemu, ponieważ po pierwsze, nie dla wszystkich chętnych starczy, po drugie, wolę żeby gratyfikację z zakupu miała Galakta, a nie ludzie, którzy chcą teraz zarobić na popularności Talismanu. Gra szybko się wyprzedała i jest naprawdę wiele osób, które chciałyby mieć wszystkie karty i nie czuć się poszkodowanymi tylko dlatego, że później ją nabyli. To przecież tylko gra i chyba w głównej mierze o satysfakcję graczy tu chodzi, by chętnie ją kupowali i potem kolejne dodatki.
Cytat: | W tym przypadku jednoznacznie nie odpowiem. Co najwyżej tak, że jeśli będzie taka możliwość to się pojawią. |
Mam nadzieję, że Galakta będzie jednak miała możliwość dołączenia obu zaległych kart. Talisman to naprawdę świetna, rodzinna zabawa i dobrze się stało, że kolejne pokolenia mogą ją poznać w nowym wydaniu.
aro_kal - Sro 08 Kwi, 2009
Moim zdaniem, to że ktoś kupił grę później, nie oznacza, że jest poszkodowany jeśli nie dostał kart dodatkowych. Po prostu nie jest nagrodzony. Kupujący później dostali pełnowartościowy produkt bez bonusu. To subtelna różnica, ale zawsze różnicą jest.
Iesthir - Sro 08 Kwi, 2009
aro_kal napisał/a: | Moim zdaniem, to że ktoś kupił grę później, nie oznacza, że jest poszkodowany jeśli nie dostał kart dodatkowych. Po prostu nie jest nagrodzony. Kupujący później dostali pełnowartościowy produkt bez bonusu. To subtelna różnica, ale zawsze różnicą jest. |
Zgadzam sie. Jezeli ktos nie ma kart dodatkowych to nie znaczy ze kupil gorszy produkt. Nie ma poprostu bonusu i tyle. Czy jezeli kupisz np. xboxa a tydzien pozniej sklep obnizy cene to idziesz do sklepu zeby zwrocil Ci roznice? Nie. I tutaj dziala zasada podobna (tylko odwrotna, bonus byl za zakup wczesniejszy a nie pozniejszy). Dlatego nie ma sie co wsciekac i biadolic, tylko trzeba przygrysc zeby i postarac sie kupic reapera wczesniej zeby znowu bonusu nie stracic...
Pozatym Galakta raczej nie moze ot tak sobie tych kart dorzucic. Musieliby zapewne FFG o zdanie pytac, wiec nie ma co pomstowac bo to nie od nich zalezy. Jak FFG zdecyduje ze przy reaperze dodadza te karty to beda (imo, bylby to bezsens bo kto kupilby gre wczesniej tylko po to zeby miec te same karty?) a jak nie to nie. Moze FFG zdecyduje sie zrobic to co BI, czyli upublicznic te karty w PDFie tak zeby ten kto nie kupil wczesniej tez mial te karty, ale "gorsze" bo drukowane w domu na innym papierze. Co biorac pod uwage obecnosc w wiekszosci talii fankart zadna kara nie jest bo i tak i tak beda karty inne od orginalnych... A Ci co niemaja fankart w talii i nie planuja ich miec i tak pewnie kart dodatkowych niesciagna
Wallenstein - Czw 09 Kwi, 2009
Jest jescze jedna opcja.
Po dodruku gry, GALAKTA może znów zrobić przedsprzedaż z bonusem
Iesthir - Pią 10 Kwi, 2009
Wallenstein napisał/a: | Jest jescze jedna opcja.
Po dodruku gry, GALAKTA może znów zrobić przedsprzedaż z bonusem |
A no racja. Tylko to nie rozwiazuje problemu tych ktorzy juz Talizman kupili i chcieliby same karty. Bo co? Kupia nowa gre za 150 zl tylko po to zeby 2 karty dostac?
8janek8 - Pią 10 Kwi, 2009
Ale to może być dodruk z uwzględnieniem poprawek, dlatego można się zastanowić czy nie warto kupić drugi egzemplarz:)
D.W. - Pią 10 Kwi, 2009
Dodatkowe karty do podstawki raczej nie wchodzą w grę. Jeśli już to w dodatku. Jeśli już do podstawki to za dłuższy czas ale na pewno nie teraz.
Ale proszę kart promocyjnych nie brać jako oczywistość. To, że pojawiły się raz to nie znaczy, że będą co chwile. W innych grach FFG występują bardzo okazjonalnie.
Iesthir - Pią 10 Kwi, 2009
D.W. napisał/a: |
Ale proszę kart promocyjnych nie brać jako oczywistość. To, że pojawiły się raz to nie znaczy, że będą co chwile. W innych grach FFG występują bardzo okazjonalnie. |
Osobiscie mnie w wypadku przedsprzedazy wystarczy nizsza cena, karty to mily dodatek.
|
|