|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Osadnicy z Catanu (Settlers of Catan) - Rozszerzenia dla 5-6 os.
elman - Pon 16 Lut, 2009 Temat postu: Rozszerzenia dla 5-6 os. Czy jest wiadomo coś na temat planowanego wydania takowych po polsku do Żeglarzy oraz Miast i Rycerzy? Gram w Osadników (a w zasadzie w Sieldera) od dłuższego czasu. Do tej pory korzystałem z wersji niemieckiej kolegi w której oba rozszerzenia były. Teraz postanowiłem kupić nasze rodzime wydanie. Najpierw myślałem, że zacznę od podstawy i sukcesywnie będę dokupował rozszerzenia, ale jak poszedłem do sklepu to zadziałał efekt śnieżnej kuli i kupiłem w dwa tygodnie wszystko co jest po polsku. Niestety nie pozwala to bawić się w więcej niż 4 os. na raz więc z niecierpliwością oczekuję na kontynuację serii wydawniczej.
BTW. Jeśli czyta to ktoś z wydawnictwa, to chcę powiedzieć, że rozwiązanie rozbudowy metropolii w polskim wydaniu MiR jest fatalne. W ww. niemieckim są spięte karty, które się przerzuca jak kartki w kalendarzu. W naszym te tekturowe kwadraciki są niepraktyczne. Długo zajmuje ich przygotowanie i łatwo je zgubić. Szkoda też, że piratów nie można wkomponować w planszę, tylko są na osobnym kartonie. Może jakiś upgrade?
Sztefan - Pon 16 Lut, 2009 Temat postu: Re: Rozszerzenia dla 5-6 os.
elman napisał/a: | Czy jest wiadomo coś na temat planowanego wydania takowych po polsku do Żeglarzy oraz Miast i Rycerzy? . |
Dodatek na 5-6 osób do Żeglarzy jest już zapowiadany od dawna. Pewnie w tym roku wyjdzie. Rozszerzenie do Miast i Rycerzy na razie nie był zapowiadany, ale pewnie się też pojawi. Nie wiadomo tylko kiedy
D.W. - Pon 16 Lut, 2009
Dodatek Żeglarze 5/6 wyjdzie na pewno. Co do Rycerzy to zobaczymy.
Jeśli chodzi o rozwiązanie dotyczące rozbudowy metropolii to jest ono zgodne z nową wersją niemieckich Rycerzy. Takie rozwiązanie jest stosowane od lat. To w formie kart było dawno temu i nie jest już stosowane. Dlatego to nie jest z naszej strony udziwnienie.
Seria będzie rozwijana. Chcielibyśmy wydać w tym roku dodatek Barbarzyńcy i Handlarze. Chcemy jednak aby elementy były drewniane i tutaj mamy pewien problem. Ale mam nadzieję, że zostanie rozwiązany.
khamils - Nie 02 Sie, 2009
Czy planowane jest wydanie rozszerzenia dla 5-6 graczy do miast i rycerzy? Poprzedni post jest z lutego, zastanawiam się więc czy od tego czasu coś się wyjaśniło.
Sztefan - Czw 06 Sie, 2009
Aktualne. Tu post z lipca:
http://www.forum.galakta....p?p=18765#18765
moonman - Pon 02 Lis, 2009
Też macie różne wielkości żetonów dodatkowych w Żeglarzach?
Ja mam małe w Żeglarze 3/4 oraz duże w Żeglarze 5/6.
Przeglądając pobieżnie niegrane scenariusze (na razie graliśmy 3 pierwsze) nie zauważyłem, żeby taki podział był potrzebny. No chyba, że się kapnęli, że np. w scenariuszu WYSPA PIRATÓW nie sposób położyć osady na trzech małych żetonach.
Radziol88 - Czw 21 Sty, 2010
Według mnie wynika to z dwóch powodów:
-znaczniki czasami rzeczywiście są za małe
-szablon do wycinania arkuszy zawierających 3xhex i 10xznacznik to ten sam, co do dodatku do podstawki 5/6 (tam to były żetony z liczbami)
Tak więc bez dodatkowych kosztów (nowy wykrojnik) został rozwiązany problem małych znaczników
Kocureq - Sob 20 Lut, 2010
Z tego co widzę na stronie głównej nie ma dodatku na 5/6 dla rycerzy, czy są plany jego wydania?
Jak na razie bez sensu jest dla mnie rozszerzanie do 5/6 jak nie będzie można grać we wszystkie dodatki (i będzie dylemat: albo gramy bez rycerzy, albo "Kaziu, spadaj" ;))
nowygracz - Sob 04 Maj, 2013 Temat postu: Poszukuję rozszerzenia Witam, poszukuję drewnianego rozszerzenia do osadników z catanu !!! Czy ktoś wie gdzie można kupić ???
TERF - Sob 18 Maj, 2013
co z plastikowymi rozszerzeniami do osadników bo bez nich dodatków nie warto kupować
tomaz866 - Wto 18 Cze, 2013
Czy jest coś wiadomo o wydaniu rozszerzeń do 5- 6 graczy do Żeglarzy lub Miasta i Rycerze w wersji plastikowej ???
Pawelec123456 - Sro 19 Cze, 2013
Zdaje mi się że gdzieś była mowa o lipcu, ale jak na razie nie ma szczegółów od Galakty.
tomaz866 - Sro 26 Cze, 2013
Dzięki za info, właśnie nic nie ma na stronie Galakty
Pawelec123456 - Nie 30 Cze, 2013
Niestety nie lipiec:
http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?p=92638
Za to wiemy, że będą Rivalsi!
goluch - Pon 02 Wrz, 2013 Temat postu: Dodatek do Odkrywców i Piratów dla 5/6 graczy Czy coś wiadomo kiedy pojawi się dodatek do Odkrywców i Piratów rozszerzający grę w wersji plastikowej do 5/6 graczy? Wiem, że angielskojęzyczny już się pojawił.
Borg - Pon 02 Wrz, 2013
W Przyszłym roku są planowane rozszerzenia 5-6 do Żeglarzy i Miast. Pewnie zrobią hurtem i Odkrywców.
TERF - Sob 21 Gru, 2013
juz znane sa jakies dokładniejsze terminy?
TERF - Pią 31 Sty, 2014
odświeżam bo już koniec stycznie 2014 i jak informacji nie było to nadal nie ma
herczyn - Pon 03 Mar, 2014
podłączam się do pytania kolegi? jakieś terminy?
interesuje mnie przede wszystkim 5-6 dla miast i rycerzy.
UtileDulci - Pon 28 Kwi, 2014
Kod: | Witam,
Dodatki do osadników o które Pan pyta są w naszych planach wydawniczych jednak jak na razie nie znamy daty ich druku.
Wszystkie gry z serii Osadnicy z Catanu drukowane są w Niemczech i jest to druk międzynarodowy, w tej kwestii uzależnieni jesteśmy od firmy Kosmos.
pozdrawiam
xxx |
Mejl, któtry dostałem w odpowiedzi na moje zapytanie dotyczące wszystkich niewydanych jeszcze rozszerzeń do Osadników z Catanu, to jest do Żeglarzy, Miast i Rycerzy, Kupców i Barbarzyńców oraz Odkrywców i Piratów.
Pozdrawiam.
TERF - Wto 29 Kwi, 2014
szkoda że nie wydali to w pierwszym druku "plastikowej wersji" teraz bedzie troche poczekac na dodruk
wiecie moze jak z dostepnoscia wersji niemieckiej? jak jest juz malo to moze szybko zdecyduja sie na dodruk
TERF - Wto 05 Sie, 2014
w ramach przypomnienia. Cos wiadomo na temat dodatków dla 5-6 graczy?
markos_63 - Czw 11 Wrz, 2014
TERF napisał/a: | w ramach przypomnienia. Cos wiadomo na temat dodatków dla 5-6 graczy? |
Ja mam stąd:
http://www.kosmos.de/cont...dler_von_Catan/
bardzo miła obsługa i dość szybko przyszło
TERF - Czw 11 Wrz, 2014
dzieki za info ale wiem ze w niemczech da sie kupic ja chcialem wersje pl
Galakta zapowiedziała to na połowe 2015 wiec jak juz rok czekam to te kolejne 9 miesiecy poczekam
markos_63 - Czw 11 Wrz, 2014
TERF napisał/a: | dzieki za info ale wiem ze w niemczech da sie kupic ja chcialem wersje pl
Galakta zapowiedziała to na połowe 2015 wiec jak juz rok czekam to te kolejne 9 miesiecy poczekam |
Nie będę cię przekonywać, że szkoda czasu na czekanie. Kupiłam rozszerzenie do żeglarzy i rycerzy, bo w to nam się gra najlepiej. Wszystko wygląda tak samo jak w podstawowych wersjach. Pudełko ma wymiary polskiego rozszerzenia, więc jest równo na półce. Okropnie tylko wyglądają rycerze w zielonym kolorze.
W Żeglarzach jest: 6 kart kosztów budowy( kwadratowych; trochę dziwnie wyglądają), 2 części ramki, 1 port (owca), 7 pól morza, 2 złotonośne rzeki, 1 pustynia, 30 znaczników.
Instrukcje co prawda po niemiecku ale to mały problem, bo możesz sobie przetłumaczyć. Do rycerzy jedna malutka stronka; żeglarze - troszkę więcej czytania. W razie braku znajomości języka masz w odwodzie automatycznego tłumacza . Cena nie jest porażająca: 14,99 EUR za pudełko plus 7 EUR za wysyłkę co daje w przeliczeniu na złotówki około 90 zł - dwa zestawy korzystniej (jakieś 75-77 zł). Jedyny minus, to opłata zamówienia z góry i czekanie na dostawę. Przyszło wczoraj, a ekipa do gry zamówiona na jutro. Życzę sobie miłej zabawy. Tobie też... w 2015 roku
TERF - Pon 15 Wrz, 2014
akurat tak bardzo mi sie nie pali bo na 6 osob mam troche innych gierek wiec nie bede jakos bardzo cierpiał zwłaszcza po OMP2014. Mam nadzieje tylko że Galakta faktycznie to wyda w 2015 inaczej faktycznie kupie wersje obcojezyczna
UtileDulci - Pon 06 Paź, 2014
TERF napisał/a: | dzieki za info ale wiem ze w niemczech da sie kupic ja chcialem wersje pl
Galakta zapowiedziała to na połowe 2015 wiec jak juz rok czekam to te kolejne 9 miesiecy poczekam |
Gdzie zostało to zapowiedziane?
TERF - Wto 07 Paź, 2014
pisali o tym na forum w dziele "play wydawnicze" jak dobrze pamiętam
goluch - Sro 19 Lis, 2014 Temat postu: odpowiedź od Galakty Dostałem takie info odnośnie dodatków 5/6:
Witam,
Rozszerzenia 5/6 do dodatków do Osaadników z Catanu planujemy wydać w 2015 roku, niestety nie możemy podać dokładnej daty gdyż druk jest międzynarodowy
i w tym względzie decyzja co do daty druku zależy od firmy Kosmos.
Pozdrawiam,
Anna Waszkiewicz
TERF - Pon 30 Mar, 2015
Odświeżę trochę temacik.
Są już jakieś wiadomości w sprawie druku dodatków dla 5/6 graczy?
goluch - Wto 31 Mar, 2015
Ja już straciłem cierpliwość i kupiłem dodatki holenderskie.
UtileDulci - Wto 31 Mar, 2015
A ja rozważam zakup drukarki 3D i zrobienie sobie wszystkiego samemu.
TERF - Czw 02 Kwi, 2015
Moze ktos z Galakty sie wypowie czy temat umarł czy jest cały czas w planie?
Marcussz - Sro 08 Kwi, 2015
informacja z 2.03 z tematu zapowiedzi 2015
Osadnicy z Catanu
W tym roku planowany jest druk wszystkich rozszerzeń do tej serii (także w wersji 5/6, które jeszcze nie były dostępne), dlatego możecie spodziewać się, że wrócą one do sklepów.
Piotr Trefl - Sro 26 Sie, 2015
Nie sądziłem, że dostępność rozszerzeń jest tak ograniczona. Jeśli się ukażą, kupie je, bo limit 4 graczy czasami mnie ogranicza.
TERF - Czw 27 Sie, 2015
Rozszerzenia dla 5/6 graczy są już dla dodatków a kiedy będzie dla podstawki? I jakie są zapasy tych pierwszych bo nie wiem czy kupowac bo widzę że ten nowy dodruk jest niewielki albo cieszy sie dużą popularnościa.
Helga - Pią 25 Wrz, 2015
Mam pytanie techniczne, bo w Internecie znalazłam różne info na ten temat.
Posiadam podstawkę, rozszerzenie żeglarze, rozszerzenie miasta i rycerze.
Teraz mogę dostać w prezencie rozszerzenie Miasta i Rycerze dla 5/6 graczy.
Czy takim zestawem uda mi się zagrać łącząc wszystkie dodatki? Czy aby grać w 5/6 osób przy takim zestawie dodatków, muszę też mieć rozszerzenia dla 5/6 do podstawki i 5/6 do żeglarzy (czy wystarczy tylko ten z miastami i rycerzami)?
Radziol88 - Pon 05 Paź, 2015
Nie ma szans.
Braknie ci heksów, pionków, kart, wszystkiego.
Każde duże pudełko wymaga swojego dodatku 5/6 jeśli ma być uwzględnione.
|
|