galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Horror w Arkham - Lampa naftowa czyli trochę o klimacie...

poooq - Pon 09 Mar, 2009
Temat postu: Lampa naftowa czyli trochę o klimacie...
Wszyscy zgadzamy się co do tego, że "Horror w Arkham" jest grą przesiąkniętą tajemniczym i groźnym klimatem nieuniknionego końca wszystkiego co znamy. Klimatem bardzo ważnym i ciekawym, nieodzownym żeby czerpać z tej gry maksimum przyjemności. Temat wątku: co robicie, żeby wasze sesje były pełnokrwistym przeżyciem koszmarnej przygody a nie tylko logiczno-przygodową kostkową turlaniną.

Ja, podczas dłuuugiego oczekiwania na paczkę z grą skompletowałem ścieżkę muzyczną. Klimaty jazzowe (Sinatra i Armstrong), mafijne ("Ojciec chrzestny", "Trio z Belville" i "Mafia"), lekka psychodela ("Alice" , "Coraline" czy "Bettlejuice") oraz soundtracki z horrorów ("Silent Hill", "Resident Evil", "Alone in the park", "Omen" i "Rosemary's baby"). Zestaw spisuje się celująco: nie zamula atmosfery, potrafi idealnie zgrać się z pewnymi momentami w grze i daje extra efekt zmiany nastroju (Louise A. po dwuminutowym rzężeniu z silenta). W sumie zebrało się ponad 30 godzin muzyki, więc przy funkcji shuffle nie ma strachu że playlista zacznie się powtarzać. Polecam każdemu taki eksperyment. A może ktoś jeszcze poleci jakąś ciekawą muzykę pasującą do Arkhama?

JanekBossko - Pon 09 Mar, 2009

na pewno nie polecam lampy naftowej ;) szkoda oczu..

jedyne co mozna dodac to wlasnie muzyka - teraz jestem w trakcie grania solowej partii przy esce rock i kiepsko z klimatem ale dla mnie akurat nie ma to większego znaczenia gdyz Lovecraftem zyje! 8)

ja nie mam pomyslu ale co najwyzej polecam szukac na forach gry ZC...oni znaja sie na robieniu klimatu w swoim ukochany systemie :)

Ajgor - Pon 09 Mar, 2009

Ja poprzestanę na nastrojowej ścieżce dźwiękowej. Jeżeli zacznę wprowadzać dodatkowe stymulatory to boję się że Żona odda mnie do jakiegoś przytułku. Choć z drugiej strony, wizja codziennego grania z innymi wariatami do końca życia jest dość kusząca. :)
Neuron - Pon 09 Mar, 2009

Ja mogę zaproponować (sorki, jeśli coś się powtórzy):

American McGee's Alice
Beetlejuice
Return to Castle of Wolfenstein
Biohazard Sound Chronicles
Bram Stoker's Dracula
Constantine
Diablo (I +II+ Lord of Destruction)
Dracula (original soundtrack)
Evil Dead Trilogy
Hellraiser Trilogy
Interview with Vampire
Lucio Fulci's Horrors
A Nightmare of Elm Street Saga
The Night Gate
Resident Evil Series
Silent Hill Series
Vampire: The Masquarade

Zszuflować. Słuchać. Plus jazz, oczywiście :)

poooq - Wto 10 Mar, 2009

Ajgor napisał/a:
Jeżeli zacznę wprowadzać dodatkowe stymulatory to boję się że Żona odda mnie do jakiegoś przytułku.

Hehe, podczas pierwszej naszej gry, i tak uroczo duże oczy mojej żony, zrobiły się wprost niewyobrażalnie wielkie, kiedy dokładnie pokazałem jej jak pruję z dwóch karabinów do skrzeczącego kurczakowego potwora. Ale teraz sama zaczyna swoje "wczuwki". Fajna sprawa.
I jeszcze jedna nastrojowa sztuczka, wprowadza klimat napięcia i oczekiwania. Gości których zaprosiliśmy na partyjkę, szczodrze częstujemy zimnym piwkiem, aby po jakimś czasie powiedzieć, że niestety, ale łazienka została już zapieczętowana.

sirafin - Wto 10 Mar, 2009

Soundtrack z Quake nie został jeszcze przez nikogo wspomniany ;)
8janek8 - Czw 12 Mar, 2009

Myślę, że takie rzeczy też dodają klimatu grze:

Może ktoś wie, gdzie można się zaopatrzyć w podobne akcesoria...:)

poooq - Czw 12 Mar, 2009

8janek8 napisał/a:
Może ktoś wie, gdzie można się zaopatrzyć w podobne akcesoria...:)

Niezły stuff... Podejrzewam, że są to cudeńka robione na specjalne zamówienie. Na allegro był kiedyś gość który robił skrzynki (rozmaitych wymiarów i kolorów) i do tego oferował wypalenie zamówionych grafik (np. logo gry). Pewnie można tam go jeszcze namierzyć.
A tutaj kolejna porcja ciekawych wynalazków:

Artefakty normalnie...

sirafin - Czw 12 Mar, 2009

Super sprawa :) Mam w dalszych planach zrobienie walizki do AH, a w bliższych (przyszły tydzień) zrobienie porządnej, większej sakwy na żetony potworów. Póki co zrobiłem pudełka na karty, żeby w czasie transportu nie rozsypywały się po pudle ;)

Pudełka dobra sprawa:) Masz może gdzieś szablony do wydruku?

Mam, tylko że w Corelu ;) Jutro postaram się je przekonwertować do jakiejś uniwersalnej wersji do wydruku.

Aha i jeszcze jedno, ja mam koszulki na kartach mitów i do takich wymiarów robiłem pudełka, jak będę miał chwilę czasu, to zrobię jeszcze wersje pudełek dla kart bez koszulek.

W sumie to może niech koś mi poda wysokość talii Mitów (chodzi o wysokość całego stosu a nie wysokość karty)
Nie chce mi się zdejmować i potem znowu zakładać koszulek na prawie 70 kart -_-'

Powiem tak: cały stos dużych kart ma 66 mm
talia Mitów 25 mm
Da się w tych pudełkach ułożyć wszystkie karty w przegrodach wypraski w które karty były wsadzone przy zakupie?
Na jakim papierze drukowałeś pudełka?
I gdzie można dorwać koszulki w rozmiarze tych kart? :)

OK, dzięki, jutro postaram się zamieścić szablony.

Ogólnie standardowe koszulki na karty powinny pasować, ja jako że do Gdańska mam rzut kamieniem, to kupowałem w Rebelu dwie paczki tych: KOSZULKI

Drukować najlepiej na jakimś papierze kredowym o grubej gramaturze, czy śliski czy matowy to już kwestia gustu, ryza takiego papieru jest dość droga, ale może w jakimś lepszym sklepie papierniczym lub punkcie ksero, uda się kupić na sztuki lub jakieś małe opakowanie (10-15 szt.), od biedy może być papier fotograficzny. Szablon pudełka spokojnie mieści się na A4 więc nie powinno być problemu.

Pudełka oczywiście się mieszczą, tak wygląda zestaw gotowy do transportu ;)

omega201 - Czw 12 Mar, 2009

Ladnie to u Ciebie wyglada:)
Tei-chan - Pią 13 Mar, 2009

NO, no wiedzę, ze kolega tak jak ja lubi porządek w pudełku i gdy wszystko ma swoje miejsce. Ja namówiłem żonę na uszycie mi woreczków na żetony, jak tylko to zrobi razem z wyszyciem Znaku Starszych Bogów to zarzucę fotki aby pokazać efekt.
sirafin - Pią 13 Mar, 2009

Porządek w pudełku znacznie przyspiesza przygotowanie gry i późniejszą żonglerkę żetonami w trakcie gry ;)

A to obiecane szablony pudełek na kary:

SPRAWDZONE! (można śmiało drukować i wycinać)
Małe pudełka (na karty Badaczy)
Duże pudełka (na karty Mitów w koszulkach)

TESTOWE! (jak ktoś wytnie, sklei i sprawdzi czy karty się mieszczą, niech da znać, czy wymiary są OK)

Duże pudełka (na karty Mitów bez koszulek)

WZÓR
linie cięcia
linie zagięć
Żeby nie było problemu z zamykaniem pudełka warto ściąć odrobinę narożniki zakładek (zaznaczone na żółto - DOBRZE)
ALE TYLKO SAME NAROŻNIKI!
Jeśli zetnie się za bardzo (zaznaczone na różowo - ŹLE) to pudełko będzie się samo otwierało.

poooq - Pią 13 Mar, 2009

Kolejna porcja klimatycznych ciekawostek, tym razem najlepsze kąski z BoardGameGeek.com

Zestaw do "utrzymywania porządku"...

Własnoręcznie zrobione zestawy...

Potworne pojemniki.

Walizka dla Sirafina.

Podstawka pod bramę.

Oraz wesoły finał spotkania...

Podstawki na Bramy i Potwory uważam za rewelacyjny pomysł (naprawdę łatwo przeoczyć leżące na planszy żetony, świetnie się kamuflują)
Niestety podstawki z innych gier się zupełnie nie nadają, są zwyczajnie "za ciasne" :? Zastanawiam się czy w ogóle jest możliwość zakupienia gdzieś dostatecznie "luźnych" podstawek, które nie zniszczą żetonów. Fakt, że w sumie własnoręcznie od biedy też można zrobić, bo modeliną czy masą modelarska już miałem okazje się bawić, ale zrobienie kilkunastu podstawek to sporo zabawy.

Ajgor - Pią 13 Mar, 2009

A może drewniane klocki z odpowiednim wycięciem? Dość łatwo i tanio można to zrobić.
poooq - Pią 13 Mar, 2009

...albo...

źródło:boardgamegeek.com

Przebiegłe, niezły substytut nim się skombinuje jakieś przyjemniejsze wizualnie podstawki. Klocki drewniane by nie były złe, zwłaszcza jeśli by je później polakierować, jednak jestem w stanie bardziej poszaleć odnośnie wyglądu podstawki i pewniej się czuję rzeźbiąc w glinie, niż obsługując maszyny którymi można zmniejszyć ilość palców ;)
8janek8 - Pią 13 Mar, 2009

No ale w końcu to ma być horror ;)
Ajgor - Pią 13 Mar, 2009

Sirafin - Moja Córka zrobiła z modeliny figurki do "Agricola", chyba ją zatrudnię do podstawek. :)

Figurki z modeliny... Hmmm... To jest myśl, choć może nie koniecznie z modeliny, bo ona się nieprzyjemnie klei do palców podczas modelowania i ciężko o ładne szczegóły, ale masa modelarska będzie jak znalazł, potem pomalować akrylami i powinno być miodzio. Tak że chyba też spróbuję. Ale w coś takiego to się pobawię za parę tygodni jak znajdę czas ;)
poooq - Pią 13 Mar, 2009

Przykładowe figurki:

Kilka propozycji z RAFM MIniatures
Zestawy badaczy:

I prywatny zbiór najładniej pomalowanych:

Hmmm... w jaki sposób przerzucając się z żetonów na figurki można by było zapisać tam informacje o nich? Kolor ruchu potworów można zaznaczyć malując ich podstawki... Ehh... Marzenia...

finallyh - Pią 13 Mar, 2009

Sirafinie, jakiego papieru użyłeś? Zabezpieczałeś druk w jakiś sposób (fiksatywa czy cuś podobnego)? Świetnie to wygląda.

poooq napisał/a:
Hmmm... w jaki sposób przerzucając się z żetonów na figurki można by było zapisać tam informacje o nich? Kolor ruchu potworów można zaznaczyć malując ich podstawki... Ehh... Marzenia...

Tylko co wtedy z losowaniem skoro wyczujesz pod palcami jakiego potwora wyciągasz? ;)

@finallyh
Użyłem papieru fotograficznego do drukarek, bo niestety kredowy mi się skończył jakiś czas temu, a fotograficznego się jeszcze sporo wala po szufladach ;) Ten którego użyłem ma gramaturę 220gsm i to od biedy wystarczy, ale jak będziesz kupował to polecam wziąć o większej gramaturze, pudełko będzie mocniejsze wtedy. Mimo wszystko wolę papier kredowy, nie jest taki "lepki" w dotyku jak fotograficzny i tusz na nim szybciej zasycha.

poooq - Pią 13 Mar, 2009

sirafin napisał/a:

Tylko co wtedy z losowaniem skoro wyczujesz pod palcami jakiego potwora wyciągasz? ;)

A im większa figurka tym potężniejszy potwór... Takie mi-go byłyby pokrzywdzone... Figurki tylko dla badaczy to chyba optymalne wyjście. Może córeczka Ajgora jak już ulepi komplet dla niego da się namówić na jeszcze jeden dla mnie?

Ajgor - Pią 13 Mar, 2009

To musi się podszkolić i zmienić klimat! :)

Ale czad ^_^

"Sąsiedzi" mi się przypomnieli 8)

omega201 - Pią 13 Mar, 2009

Walizka rzadzi! Respekt!:) podstawki pod bramy rewelacja... trzeba koniecznie cos wymyslic klimatycznego, bo te spinacze nie koniecznie mi sie podobaja... Ale opcja jest:)
poooq - Sob 14 Mar, 2009

Ajgor napisał/a:
To musi się podszkolić i zmienić klimat! :)

Schowaj kolorową modelinę i daj jej tylko czarną i brązową, zobaczysz jak szybko ulepi ci całą armię zdeprawowanych kultystów... Ludki są niesamowite, te ich puste spojrzenia... Co za demoniczna gra ta "Agricola"...

poooq - Sro 25 Mar, 2009

Popatrzcie, niesamowity klimat. Ręcznie robione dioramy w stylu mistrza Lovecrafta.

Wymarzony prezent na rocznicę...

foto: scienceblogs.com

Gothard - Czw 26 Mar, 2009

Zaje**ste!!!!! :shock:

Ciekawe jakiej są wielkości?

Banzai - Pią 27 Mar, 2009

Super. Druga fotka to tak wygląda jakby ktoś zrobił zdjęcie z samolotu.
sirafin - Sob 11 Kwi, 2009

Panowie jest prośba, forumowicz mig prosił mnie o podesłanie szablonów pudełek, niestety nie mam tych plików pod ręką bo wyjechałem na święta w drugi koniec Polski i wrócę dopiero za jakieś 10 dni. Jeśli któryś z was ma pliki gdzieś na dysku to mig na pewno się ucieszy jeśli mu je udostępnicie :)

Swoją drogą jak ktoś ma konto premium na rapidshare albo jakimś innym serwerze, chwilę czasu i chęci, to może by zamieścił pliki szablonów, wtedy limit 10 ściągnięć nie będzie dokuczał innym miłośnikom Arkham, którzy zajrzą tu później i też zechcą by karty nie latały im po całym pudle ;)

poooq - Czw 21 Maj, 2009

Niedługo lato, ale każdy praktyczny badacz już teraz powinien pomyśleć o zabezpieczeniu przed mroźnym gniewem Ithaquii.

JanekBossko - Czw 21 Maj, 2009

wow!
zdjeciz bgg? moze wiesz gdzie takie cudo kupic?:D

poooq - Pią 22 Maj, 2009

fota czapki z cthulhulives.org .
Tei-chan - Sob 23 Maj, 2009

Czapeczka zabójcza, tylko szkoda, że w takim walącym po oczach kolorze - osobiście wolałbym w ciemnozielonym.
JanekBossko - Sro 10 Cze, 2009

no to siup!

http://www.rebel.pl/produ...ka-Cthulhu.html

http://www.rebel.pl/produ...wy-Cthulhu.html

Tei-chan - Czw 11 Cze, 2009

Boskie znaczy się prawdziwie Przedwieczne, szkoda tylko, ze pacynka jest już niedostępna.
JanekBossko - Czw 11 Cze, 2009

byla dostepna tylko przez chyba 2-3 godziny ale to trzeba zapytac bo moze sprowadza znow ;] widac jest popyt
wezuwiusz - Sob 03 Mar, 2012

Jeżeli chodzi o muzykę na sesję to absolutnie polecam płyty "shoggoth on the roof" i "very scary solstice" HP Lovecraft Historical Society. Genialne:D Pierwsza to mjuzikalowe piosenki o przedwiecznych (skrzypek na dachu) a druga to kolędy. Idealnie pasuję do pulp horroru.