|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Talisman: MAGIA I MIECZ - FanKarty
Iesthir - Sob 28 Mar, 2009 Temat postu: FanKarty Generalni na forum byl temat o kartach dodatkowych, ale byl bardziej reklama tematu o kartach na innym forum. W zwiazku z tym zakladam "konkurencyjny" temat w ktorym zaprezentuje swoje dziela i mam nadzieje ze i wy zaprezentujecie swoje.
Na poczatek zestaw stworzony dosc dawno, generalnie wiekszosc kart byla przemyslana, ale czesc to "spontan". W czasie gry dodatek sprawdza sie dobrze, zwlaszcza jesli karty trafia sie w pozniejszej czesci gry. Ogolnie celem dodatku bylo utrudnienie gry i przedewszystkim dodanie silnych potworow na moc. Nastepny dodatek (tematyczny tym razem - temat: "Nieumarli") ma bardziej zbalansowac gre, dodajac wiecej srednich potworow zarowno na sile jak i na moc.
Aha. Karty nie miescily sie w orginalnej wielkosci na Imageshacka, wiec jesli ktos bedzie chcial je wydrukowac i uzna ze rozdzielczosc za mala to niech napisze na priva. Wysle mu orginal w rozdzielczosci 4432x3402.
Prosze o komentarze i opinie :]
maxus32 - Nie 29 Mar, 2009 Temat postu: Ekstra Dla mnie rewelacja. Gratuluje chęci i zapału. Grafiki świetne i wreszcie więcej przeciwników z mocą .
maxus32 - Nie 29 Mar, 2009 Temat postu: Wielkie dzięki Podziękowania dla Iesthir za błyskawiczne przesłanie zrobionych kart. Dziękuje bardzo i pozdrawiam .
Pajhi - Pon 30 Mar, 2009
Jak dla Mnie rewelacja:)Pieknie zrobione i powiem wcale nie przesadzone
Kufir - Pon 30 Mar, 2009
Fajne tylko ta Meduza powinna raczej zamieniać w ropuche a nie kamień, rozumiem że to karty bardziej do Magicznego Miecza niż Magii i Miecz.
Pajhi - Pon 30 Mar, 2009
Kufir napisał/a: | Fajne tylko ta Meduza powinna raczej zamieniać w ropuche a nie kamień, rozumiem że to karty bardziej do Magicznego Miecza niż Magii i Miecz. |
Kolego z całym szacunkiem widziałeś GDZIEŚ żeby meduza zamieniała w żabe??
Tak naprawdę to Mnie to co napisałes rozbawiło,ale mogę zrozumieć
ps:To tak jakbyś THERIONa nakazał grac JAZZ?!
Tei-chan - Pon 30 Mar, 2009
Bardzo fajne karty, świetna robota.
Iesthir - Pon 30 Mar, 2009
Dzieki wszystkim za pochlebne komentarze. Jak tylko skoncze 2 zestaw napewno sie pojawi. Ale bedzie to pozniej niz wczesniej, bo na studiach mam sporo roboty no i nie do konca udalo mi sie zbalansowac wymyslone karty. Powiedzmy ze jestem na etapie pracy koncepcyjnej i szukania ilustracji. Powiedzmy ze zostalo ok. 20% do zrobienia a potem to juz czysta manufaktura zostala.
ashmore - Sro 01 Kwi, 2009
Super karty i ciekawy pomysł z wprowadzeniem nowego rodzaju wrogów (nieumarli). Miałbym jednak kilka sugestii co do opisów. Np. Czarodziejka, po wyrzuceniu 2-5 na zawsze pozostaje bez zaklęcia. Moja propozycja to: "Ponadto zawsze posiada jedno zaklęcie" i "6)Czarodziejka otrzymuje dodatkowe zaklęcie". To w końcu czarodziejka, a nie tylko dziewica.
Sandman - Sro 01 Kwi, 2009
Pajhi napisał/a: | Kufir napisał/a: | Fajne tylko ta Meduza powinna raczej zamieniać w ropuche a nie kamień, rozumiem że to karty bardziej do Magicznego Miecza niż Magii i Miecz. |
ps:To tak jakbyś THERIONa nakazał grac JAZZ?! |
Mnie też to rozbawiło, ale trzeba zrozumieć, że chłopaczek ma swój ograniczony, autystyczny świat magii i miecza. Nie odbieraj mu tego.
maxus32 - Sro 01 Kwi, 2009 Temat postu: ....tolerancja... Panowie szlachta uważam, że karty zrobione przez Iesthir są świetne a to że meduza zamienia w żabe a nie w kamień to tylko związek z tym iż w grze mamy do czynienia z żabami vel ropuchami jak każdy gracz wie a nie z kamieniami !...Panowie trochę tolerancji a nie sam krytycyzm w stosunku do osoby, która włożyła znaczny wkład pracy w owe karty. Jeśli nie chcemy nie używamy kart i to wsio . Pozdrawiam
szutek - Sro 01 Kwi, 2009
Karty OK, dobra robota, ale razi w oczy parę literówek i błędów językowych. Jak będę miał chwilę wieczorem to zrobię listę.
Kufir - Sro 01 Kwi, 2009
Pajhi napisał/a: | Kufir napisał/a: | Fajne tylko ta Meduza powinna raczej zamieniać w ropuche a nie kamień, rozumiem że to karty bardziej do Magicznego Miecza niż Magii i Miecz. |
ps:To tak jakbyś THERIONa nakazał grac JAZZ?! |
Po prostu sęk w tym że zamieniliśmy się w kamień w Magicznym Mieczu, w MIM jest ropucha. Generalnie oczywiście, że Meduza powinna zamieniać w kamień, dlatego proponuje dopisać taką anegdotkę "(Tracisz dwie tury)", bądź po prostu zamienić Meduzę innym stworem który już mógłby dzięki swym mocom zamieniać w Ropuchę
szutek - Sro 01 Kwi, 2009
Oto obiecana lista pomyłek (w moim mniemaniu pomyłek ):
1) Czarodziejka
jest: jeśli go rzucisz
powinno być: jeśli je rzucisz
2) Szamanka
jest: aby uzyskać 1 punkt mocy lub 1 punkt siły lub 1 punkt życia
powinno być: aby uzyskać 1 punkt mocy, 1 punkt siły lub 1 punkt życia
3) Łowca Niewolników
Tekst nieco wychodzi poza ramkę, przydałoby się go jakoś skrócić
4) Cyganka
jest: zapłacijej 1 sztuke
powinno być: zapłaci jej 1 sztukę
Poza tym przed KTÓRY powinien być przecinek
Pozdrawiam
Iesthir - Sro 01 Kwi, 2009
szutek napisał/a: | Oto obiecana lista pomyłek (w moim mniemaniu pomyłek ):
1) Czarodziejka
jest: jeśli go rzucisz
powinno być: jeśli je rzucisz
2) Szamanka
jest: aby uzyskać 1 punkt mocy lub 1 punkt siły lub 1 punkt życia
powinno być: aby uzyskać 1 punkt mocy, 1 punkt siły lub 1 punkt życia
3) Łowca Niewolników
Tekst nieco wychodzi poza ramkę, przydałoby się go jakoś skrócić
4) Cyganka
jest: zapłacijej 1 sztuke
powinno być: zapłaci jej 1 sztukę
Poza tym przed KTÓRY powinien być przecinek
Pozdrawiam |
Wielkie dzieki. To juz kolejna seria literowek i bledow. Wczesniej jeszcze kilkanascie wylapalismy przed drukiem. Niestety moj komputer do najszybszych nie nalezy, a praca na tak duzym pliku z warstwami rastrowymi i kilkoma wektorowymi przekracze lekko jego mozliwosci, stad tekst byl pisany troche na oslep, a kazde wprowadzanie poprawek przyprawia o bol glowy... :b
aro_kal - Sro 01 Kwi, 2009
Ładne karty. Po poprawieniu literówek jeszcze lepsze.
Czy mógłbyś podać namiary lub podesłać mi rysunek karty bez grafiki i tekstu, oraz czcionkę, którą zwykle karty są wypełniane? Będę zobowiązany
Iesthir - Czw 02 Kwi, 2009
aro_kal napisał/a: | Ładne karty. Po poprawieniu literówek jeszcze lepsze.
Czy mógłbyś podać namiary lub podesłać mi rysunek karty bez grafiki i tekstu, oraz czcionkę, którą zwykle karty są wypełniane? Będę zobowiązany |
Gdzies tu na forum sie paletaly, ale niechce mi sie szukac.
http://www.talismanisland.com/downloads.htm
Tam masz tamplatey, nawet chyba lepsze od moich, bo moje ze skanowanych kart byly robione, a tamte zdaje sie FFG zmajstrowalo...
Jesli chodzi o czcionki, to tez tam sa. Ale ja uzywalem innych, sam jakos tak dopasowalem, natomiast tamte sa zdaje sie bardziej do oficjalnych podobne (ale niesprawdzalem).
aro_kal - Pią 03 Kwi, 2009
To i ja troszkę kart zmajstrowałem. Robota raczej przyjemna, dość szybka. Jak się komuś spodoba i gdyby ktoś miał konkretne życzenia, chętnie prośbę spełnię.
Kufir - Pią 03 Kwi, 2009
Płatny zabójca to bardzo ulepszona wersja najemnika a stawka taka sama. Czy aby nie za mało trzeba mu zapłacić?
A czy przypadkiem najemnikowi nie płaci się 1 mz za dodawanie siły (chyba 3 punktów)?
Kufir - Pią 03 Kwi, 2009
Faktycznie sorry mój błąd
Pajhi - Pią 03 Kwi, 2009
aro_kal napisał/a: | To i ja troszkę kart zmajstrowałem. Robota raczej przyjemna, dość szybka. Jak się komuś spodoba i gdyby ktoś miał konkretne życzenia, chętnie prośbę spełnię.
 |
Karty fajne.mam tylko zastrzeżenia co do DZIKIEGO PSA.Wyrownaj margines rysunku tak żeby były wszystkie równo
Iesthir - Pią 03 Kwi, 2009
Faktycznie lepiej wycentruj tego dzikiego psa. Lowcy niewolnikow maja duzo lepszy pomysl niz moj samotny lowca :] Ogolnie karty sa swietne, natomiast oprocz kroka i zabojcy nie podobaja mi sie ilustracje. Ale to juz sprawa gustu a o gustach sie niedyskutuje :]
No i przedewszystkim nie zauwazylem literowek jak u mnie
Te szablony od FFG wygladaja tak dobrze ze jak znajde czas to chyba te moje na nie przerobie... :]
Valdigda - Pią 03 Kwi, 2009
Szablony jak najbardziej polskie masz na mojej stronie znaczy magiaimiecz.eu potem w zakładkę nowa edycja potem już łatwo pójdzie.
Co do grafik na kartach to najbardziej mi sie nie podoba pochodnia wygląda na zdjęcie a nie na obrazek.
Valdigda napisał/a: | Szablony jak najbardziej polskie masz na mojej stronie znaczy magiaimiecz.eu potem w zakładkę nowa edycja potem już łatwo pójdzie.
Co do grafik na kartach to najbardziej mi sie nie podoba pochodnia wygląda na zdjęcie a nie na obrazek. |
No i wlasnie zdaje sie z twojej strony te moje szablony pochadza :] Ale jednak te dostarczone od FFG sa lepszej jakosci, bo jest to grafika bezposrednio taka z jakiej korzystali tworcy gry, a ta na twojej (jesli sie nie myle ofkors) stronie pochodzi ze skanow, co oznacza ze ma lekko przeklamane kolory (konkretnie karty sa ciemniejsze).
Dziękuję za trochę uznania dla mojej roboty.
Psa nie dam rady wycentrować. I tak już prawą stronę rysunku wydłużyłem o pół centymetra. Dalsze wyciąganie wyglądało sztucznie. Co innego gdybym coś dorysował, ale zapewne rozumiecie, że talentu nie mam, a rysunki bez zgody autorów pożyczyłem.
Ech te gusta. A mi się szalenie piesek podoba i niewolnicy. Jednak nie ma co o nich dyskutować. Nie to ładne co ładne, tylko to co komu się podoba
To był tylko wstęp. Siądę i zmaluję troszkę więcej kart z jakimś ogólnym zamysłem.
aro_kal napisał/a: |
Ech te gusta. A mi się szalenie piesek podoba i niewolnicy. Jednak nie ma co o nich dyskutować. Nie to ładne co ładne, tylko to co komu się podoba
|
No ja generalnie jak po kartach widze preferuje klasycznych ilustratorow (z chyba 2-3 wyjatkami).
aro_kal - Nie 05 Kwi, 2009
Jeszcze kilka kart skrobnąłem. A nuż się przydadzą. Skupiłem się głównie na tym, by nieco utrudnić życie graczom, by można było łatwiej odebrać komuś przyjaciela lub przedmiot, by pojawiło się kliku przeciwników o ciekawych mocach.
Zezwalam na umieszczanie tych kart w innych miejscach. Bawcie się dobrze.
szutek - Nie 05 Kwi, 2009
...
aro_kal - Nie 05 Kwi, 2009
Dziękuję za wyłapanie tego obrzydliwego błędu. Czytałem to kilka razy, a to przeoczyłem. Niemniej teraz gdy już go poprawiłem, Twoja wypowiedź jest nieaktualna. A wiesz co to znaczy? A to, że warto takie "gwiazdeczki" wyłapywać, a i owszem, a następnie napisać prywatną wiadomość. Tak jest bardziej elegancko.
szutek - Nie 05 Kwi, 2009
A więc co by było bardziej elegancko powyższa wiadomość zostaje edytowana Pozdrawiam
Valdigda - Wto 07 Kwi, 2009
Iesthir napisał/a: | No i wlasnie zdaje sie z twojej strony te moje szablony pochadza :] |
A masz aktualne, bo były aktualizowane i może masz starszą wersje
Iesthir - Sro 08 Kwi, 2009
Valdigda napisał/a: |
A masz aktualne, bo były aktualizowane i może masz starszą wersje |
A mozliwe, bo sciagnolem jak tylko sie pojawily. W takim razie nieomieszkam sciagnac nowszych.
Iesthir - Nie 03 Maj, 2009
Maly teaser tego nad czym aktualnie pracuje.
A wiec narazie nieoficjalnie przedstawiam Galerie Bohaterow. Czyli 16 nowych Poszukiwaczy do Talismana. Status? Gotowe Tokeny majace sluzyc jako pionki na plansze, gotowe grafiki i karty postaci, zasady poszczegolnych Poszukiwaczy w czasie tworzenia. Pozniej jeszcze playtesty i balans i bedzie gotowe. A chwilowo rzucam 3 grafiki :]
Wspomniane Tokeny:
Widzimy na nich wszystkich 16 bohaterow w pelnej krasie. Jak widzicie dominuja elfy (ktos narzekal na brak nieludzi). Generalnie bede staral sie wymyslic kazda postac od nowa, a nie wzorowac sie na innych postaciach/dodatkach, ale mozna sie spodziewac zasad w stylu: "Jestes bezpieczny gdziestam" albo "Gdziestam ciagniesz dodatkowa karte" itp...
Trucicielka:
Elfia Uzdrowicielka:
Generalnie obydwie postacie sa przed balansem i playtestami, to co widzicie to "szkic" zasad ktore te postacie zapewne beda posiadaly, ale prawie na pewno w zmienionej formie. Pozatym cos moze ubedzie, cos sie moze pojawi... to sie okaze. Poki co zyczcie mi weny i czasu, zebym mogl dokonczyc Galerie i spokojnie przetestowac z Przyjaciolmi.
Nemomon - Nie 03 Maj, 2009
zamień "kostkami" na "kośćmi", gdyż taka jest oficjalna terminologia. Podobnie z Bronią i Pancerzem - są one pogrubioną kursywą pisane.
Jeżeli wynik jest większy od jego Siły - traci punkt Życia, jeżeli wynik jest równy lub mniejszy od jego Siły - nic się nie dzieje.
Hmm, teraz i tak średnio mam czas na to, ale później przyjrzę się głębiej.
romeck - Pon 04 Maj, 2009
"ELFIA UZDROZIWCIELKA" - przeczytaj dokładnie jak nazwałeś tę postać.
Tokeny "Elfi Lucznik" i "Lowca Czarownic" - to też chyba nie tak miało być.
Takie ładne rzeczy robisz, a tak nieuważnie.
Porównaj też marginesy/szerokość kolumny z tekstem w kartach postaci.
Iesthir - Pon 04 Maj, 2009
romeck napisał/a: | "ELFIA UZDROZIWCIELKA" - przeczytaj dokładnie jak nazwałeś tę postać.
Tokeny "Elfi Lucznik" i "Lowca Czarownic" - to też chyba nie tak miało być.
Takie ładne rzeczy robisz, a tak nieuważnie.
Porównaj też marginesy/szerokość kolumny z tekstem w kartach postaci. |
Czytajcie co pisze. To wersja mocno work in progress...:wink: (Chociaz faktycznie, bledu w uzdrowicielce niezauwazylem i pewnie by zostal... :b)
Generalnie zasady wrzucilem na karty zeby mniejwiecej pokazac jak calosc wyglada, bo nie chcialem suchego tekstu rzucac. Tekst zasad jak pisalem zostanie jeszcze zmieniony zeby byl zgodny z konwencja przyjeta na pozostalych postaciach (lacznie z pogrubieniami, kursywami itp). Chcionka tez sie zmieni (Ta jest za gruba). Moze zeby dac lepszy obraz przedstawie plan pracy nad dodatkiem:
-Zbieranie Grafiki - 100%
-Dobieranie nazw do grafik i tworzenie tla (tzn. karta + grafika + nazwa) -100%
-Dobieranie statystyk - 81%
-Zapisanie zasad Poszukiwaczy w Wordzie - ~45%
-Balans Poszukiwaczy - 0%
-Dopasowanie zasad do konwencji - 0%
-Szukanie bledow i literowek - 0%
-Publikacja samych zasad na Forum Galakty w celu dalszego balansu/wyszukiwania bledow - 0%
-Dalsze poprawki - 0%
-Sklad kart - 0%
-Szukanie bledow na calosci kart - 0%
-Publikacja - 0%
Jak widzicie wiecej musze zrobic niz zrobilem do tej pory :] A jak sie do tego doda jeszcze balansowanie ktore bedzie oprocz mnie robilo 2 osoby (kazda indywidualnie, do tego pozniej grupowa dyskusja) to naprawde trudno stwierdzic kiedy skoncze (mam nadzieje ze przed Reaperem :b).
Generalnie chwilowo mam problem z dobraniem zasad tak aby byly niesztampowe i zeby Poszukiwacze byli ciekawi i orginalnie a jednoczesnie nie przegieci. Poniewaz robie 16 poszukiwaczy na raz trudno uniknac "efektu tasmy produkcujnej". Dlatego podejrzewam ze predko nie skoncze tego dodatku (zwlaszcza biorac pod uwage ile mam roboty na studiach...).
Tei-chan - Pon 04 Maj, 2009
Genialne karty, świetni poszukiwacze - od razu czuje się klimat Warhammer'a ale nie tylko (część grafik pochodzi z Lineage 2). Ogólnie świetnie się zapowiada i czekam na publikacje ich w wersji do druku.
Jeśli mogę coś doradzić to może zmianę Czarnej Wdowy na Elfią Wiedźmę.
Iesthir - Pon 04 Maj, 2009
Tei-chan napisał/a: | Genialne karty, świetni poszukiwacze - od razu czuje się klimat Warhammer'a ale nie tylko (część grafik pochodzi z Lineage 2). Ogólnie świetnie się zapowiada i czekam na publikacje ich w wersji do druku.
Jeśli mogę coś doradzić to może zmianę Czarnej Wdowy na Elfią Wiedźmę. |
"Elfia wiedzma" juz jest Generalnie z "Czarna wdowa" wogole mialem problem bo nie bardzo wiedzialem jak ja nazwac. "Czarna wdowa" tez nie jest nazwa ktora w pelni mi sie podoba i raczej traktuje ja jako Work in Progress z nadzieja ze jeszcze cos wymysle. A jesli ktos ma jakies sugestie co do niej to prosze bardzo, napewno wyslucham i rozwarze (Odrazu mowie ze "Mroczna Striptizerka" odpada... :b)
EDIT:
Chyba w koncu faktycznie zmienie "Czarna Wdowe" na "Elfia Wiedzme".
A "Elfia Wiedzme" zmienie na "Elfia Czarownice"/"Elfia Czarodziejke".
poooq - Pon 04 Maj, 2009
A może Elfia Wieszczka?
Gieferg - Czw 07 Maj, 2009
Cytat: | i mam nadzieje ze i wy zaprezentujecie swoje. |
skoro tak:
PRZEDPOLA PIEKIEŁ
Znany dobrze starym wyjadaczom z czasów Magii i Miecza dodatek dla lubiących dłużej pograć - oczywiście w wersji dla nowego Talizmana.
Kufir - Pią 08 Maj, 2009
WOW!!!!
Możesz udostępnić karty w wersji do druku ?
Gieferg - Pią 08 Maj, 2009
To do mnie czy do kogoś powyżej?
Jesli do mnie - to innej wersji tych arkuszy raczej nie będzie, a odpowiednie wymiary arkusza radzę sobie wpisać przed wydrukiem samemu (np drukując z irfan view). Nie dysponuję w ogóle tą grą i nie wiem jakie mają być.
Kufir - Pią 08 Maj, 2009
Tak to do Ciebie oczywiście, dzięki za udostępnienie chyba jeszcze dziś będę drukować !
Gieferg - Pią 08 Maj, 2009
na forum Gamekeepera i stronie Valdiego są już od kilku tygodni, aż dziwne, że jeszcze tego nie widziałeś
PS. UWAGA - na kartach używałem terminologii z MiMa bo Talizmana nie posiadam i nie wiedziałem o niektórych zmianach, tzn jest np Wytrzymałość zamiast Życia, może to kiedyś poprawię, ale nie obiecuję, obecnie nie mam mozliwości żeby cokolwiek z tym zrobić.
Kufir - Nie 10 Maj, 2009
Niektóre karty są naprawdę przegięte. Mowa np. o Pieczarze Demonów.
Jeśli do niej wpadniemy na prawdę możemy mieć problem z wydostaniem się z niej. (rozumiem że zawrócić z niej nie możemy tak ?)
Zapoznawszy się dokładnie z kartami można wywnioskować iż więcej przeciwności losu w kartach jest posługujących się Siłą niż Moc, ponownie też źli mają liczne ułatwienia.
Do tego Egzekutor (siła 13) po wygranej walce praktycznie zabija przeciwnika na miejscu.
Szkoda że nie ma podobnego przeciwnika na Moc.
Gieferg - Nie 10 Maj, 2009
Cytat: | (rozumiem że zawrócić z niej nie możemy tak ?)
|
Tylko jak wyrzucimy 6, zgodnie z opisem karty. W MiMowej wersji ta karta nazywała się Równina Czaszek i potrafiła nieźle namącić
poooq - Sro 20 Maj, 2009
Chris Jennings, na swojej stronie projektu Strange Eons, udostępnił wtyczkę, zamieniającą kombajn do projektowania i edycji kart do "AH" na maszynkę do kart "Talismana". Myślę, że to smakowita wiadomość dla wszystkich talismaniaków. Strona ma adres: www.sfu.ca/~cjenning/eons/index.html.
Instalka SE
Wtyczka Talisman
ernin - Pią 22 Maj, 2009
poooq napisał/a: | Chris Jennings, na swojej stronie projektu Strange Eons, udostępnił wtyczkę, zamieniającą kombajn do projektowania i edycji kart do "AH" na maszynkę do kart "Talismana". Myślę, że to smakowita wiadomość dla wszystkich talismaniaków. Strona ma adres: www.sfu.ca/~cjenning/eons/index.html.
Instalka SE
Wtyczka Talisman |
Osobiście wole szablony z których korzystam teraz.
Ciost - Pon 01 Cze, 2009
No to jeśli moża to zapodaje moje pierwsze 3 karty:
1)
2)
3)
Hmy ?
|
|