galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Horror w Arkham - Podstawki do potworów

romeck - Pią 24 Kwi, 2009
Temat postu: Podstawki do potworów
Cześć!

Wiem, że już w jednym z wątków pojawił się ten temat, jednak postanowiłem go uwypuklić.

Chodzi o żetony potworów - gdy leżą na polach, to je zasłaniają, a w dodatku są mało widoczne (giną w kolorystyce planszy). Problemu by nie było, gdyby je można było postawić. Kupić pasujące i estetyczne podstawki to marzenie ściętej głowy (a może źle szukam?). A przecież pasowałyby do tego takie same podstawki jakie używane są do emblematów postaci.

Może nie tylko mnie tak przeszkadza ten problem? Zakładam ten wątek po to, aby sprawdzić czy więcej osób chciałoby kupić takie podstawki. Może Galakta zdecydowałaby się na sprzedaż większej ilości (po rozsądnej cenie) takich podstawek? Byłaby to przecież dodatkowa możliwość zarobienia na tej grze.

Naiwny jestem co? :(

W każdym razie deklaruję, że chętnie bym kupił ze 170-200 takich podstawek (patrząc pod kątem przyszłych dodatków - jeśli źle policzyłem, to wyprowadźcie mnie z błędu).

Jest ktoś jeszcze taki?

Jeśli gadam głupoty i nikogo to nie interesuje, to przepraszam za zaśmiecanie. :)

Pozdrawiam!

Tei-chan - Pią 24 Kwi, 2009

Odpowiedź brzmi źle szukasz, oto psaująca podstawka dla potworków (jak mniemam):
http://www.rebel.pl/produ...ty-okragla.html

szutek - Pią 24 Kwi, 2009

Jeden z komentarzy do produktu:

"niestety

podstawka nie nadaje się do trzymania kart z uwagi na to że jest zbyt szeroka

ani do trzymania potworków z Arkham Horror - z uwagi na to że jest zbyt wąska a to był główny powód ich zakupienia"

Tei-chan - Pią 24 Kwi, 2009

Łups, przepraszam, mój błąd. Nie przeczytałem komentarzy.
romeck - Pią 24 Kwi, 2009

Widziałem te podstawki i komentarze do nich też czytałem ZANIM założyłem ten temat. ;)
poooq - Sob 25 Kwi, 2009

Chyba najlepszym sposobem byłoby własnoręczne zrobienie podstawek z modeliny, można by dopasować ich rozmiar do żetonów i kolorystykę (myślę, że kolor podstawki = kolor rodzaju ruchu potwora). A tak w ogóle, to moim marzeniem są figurki biegających pokrak...
Tei-chan - Nie 26 Kwi, 2009

Figurki byłyby fajne, zwłaszcza, że wiele gier FFG ma takowe.
Mogłyby być w tej samej skali co figurki do Runebound. Kto wie może FFG kiedyś takowe zrobi ale raczej marne szanse, biorąc pod uwagę ilość potworków ze wszystkich dodatków jakie wyszły już do AH.

poooq - Nie 26 Kwi, 2009

Na siłę, można by było wykorzystać miniaturki innych firm, ale tu jest problem z proporcjami: badacz- potwór, nie wszystkie zmieściłyby się na ulicach lub lokacjach... A gdyby pójść na całość to przedwieczni musieliby być wielkości szafy... albo empikowych trolli... Drugi problem to losowanie. Większe potwory częściej wyłaziłyby na ulice, chyba, że losowanie przeprowadzone byłoby w momencie przygotowanie gry i po prostu wystawiane po kolei... Sprawa do przemyślenia...
Tei-chan - Nie 26 Kwi, 2009

No pomysł jakiś w tym jest. Tylko tak jak mówisz problem skali pozostaje i losowań.
ckbucu - Pon 27 Kwi, 2009

yyy...figurki w tym przypadku chyba nie są trafione ze względu na instrukcje i parametry potworków umieszzcane na ich kartach.
Druga sprawa - sam porównanie mam jeśli chodzi o figurki w grze Talisman. Figruki to najbardziej badziewna rzecz jaka się w tej grze przydarzyła - często się mylą podczas gry. Oczywiście samemu można je pomalować ale dużo lepiej gra się kartonowymi postaciami, np takimi jak w Horror w Arkham.

Cyryl15 - Pon 27 Kwi, 2009

Mnie się też wydaje, że figurki to jednak nie to. Kartoniki z potworami są bardzo fajnie wykonane - czytelne parametry z dobrze dobranymi kolorami, z opisami lub cytatami wprost z książek H.P.L co tworzy klimat (dodatkowa zabawa to odgadnąć z jakiego opowiadania lub powieści pochodzi dany cytat). Jedyny mankament to brak tych podstawek...Powinny być w kolorze ruchu danego potwora. Próbowałem używać podstawek dla Badaczy i nawet się mieszczą, są jednak zbyt wąskie i przy długotrwałym użytkowaniu poniszczyłyby kartoniki. To samo zresztą dotyczy kartoników badaczy. Ja, jak już wylosuję danego Badacza to umieszczam go na stałe w podstawce żeby się nie zniszczył.
Tei-chan - Pon 27 Kwi, 2009

No tu trochę się nie zgadzam. oczywiście zdarzają się pomyłki robione przez graczy w Talisman gdy przypadkiem łapią nie za tą figurkę co trzeba ale mimo to uważam je za bardzo fajny gadżet. W Descent czy Runebound jest tak samo. A ponieważ mam te wszystkie tytuły muszę przyznać, że z figurek FFG jestem bardzo zadowolony. A pomyłki można wykluczyć jak się uważniej gra.
Chociaż w AH mogłyby naprawdę się nie sprawdzić, chyba, że na spodzie każdej podstawki byłaby instrukcja i parametry.

Gothard - Sro 13 Maj, 2009

poooq napisał/a:
Drugi problem to losowanie. Większe potwory częściej wyłaziłyby na ulice, chyba, że losowanie przeprowadzone byłoby w momencie przygotowanie gry i po prostu wystawiane po kolei... Sprawa do przemyślenia...

To akurat nie problem, bo można losować żetony i w zamian wystawiać figurki. :wink:

Wallenstein - Pon 25 Maj, 2009

Tak prezentują się potwory w takich podstawkach:
http://www.rebel.pl/produ...rostokatna.html

http://www.fotosik.pl/pok...df300a7cf4.html

http://www.fotosik.pl/pok...e37dc4b33c.html

Cyryl15 - Pon 25 Maj, 2009

Hej, wyglądają całkiem nieźle. Szkoda, że ich wcześniej nie zauważyłem to bym zamówił od razu z Runeboundem, którego zamawiałem w piątek. Cóż, będę ja miał na oku i zamówię je sobie jak wyjdzie dodatek do AH - Pharaon
romeck - Pon 25 Maj, 2009

Wallenstein napisał/a:
Tak prezentują się potwory w takich podstawkach:

Dzięki Wallenstein! Myślałem, że te podstawki będą zbyt wąskie na te żetony, ale utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że będą OK. Akurat szykuję zamówienie w REBELu, więc dorzucę do niego z setkę takich podstawek. :)

Tei-chan - Pią 29 Maj, 2009

Bardzo dobre podstawki, fajnie się prezentują w nich potworki.
romeck - Czw 04 Cze, 2009

Kupiłem te podstawki. W sumie jestem nawet zadowolony.

Wada: zasłaniają krople krwi na dole żetonów potworów (nie przewidziałem tego).

Zaleta: nie uszkadzają żetonów tak jak niestety te oryginalne podstawki do żetonów badaczy. Dlatego też je wymieniłem na te nowo zakupione. ;)

poooq - Czw 04 Cze, 2009

A jakbyś wkładał żetony do góry nogami?
Bryndzollo - Czw 04 Cze, 2009

To świat stanąłby na głowie :D Powodowany czystą ciekawością, jaki kolor tych podstawek otrzymałeś? Bo w komentarzach dużo ludzi spodziewa sie czerni, a dostają biel.
romeck - Pią 05 Cze, 2009

Moje są czarne, ale przy zamówieniu napisałem o tym, że wolałbym w kolorze czarnym. :)
Wallenstein - Pią 05 Cze, 2009

romeck napisał/a:
Wada: zasłaniają krople krwi na dole żetonów potworów (nie przewidziałem tego).

Wystarczy nie wciskac ich do końca i krople będą widoczne.

sirafin - Czw 25 Cze, 2009

Hmmm, mam inny koncept...

Za jakąś godzinę będę akurat w okolicach Rebela i tak myślę, że się zaopatrzę w koło 30 tych podstawek. A w domu leżą sobie w pudle, nieużywane od ostatniej zabawy z figurkami od Runebound, farbki akrylowe. Sądzę, że czerwonej zostało jeszcze całkiem sporo... :twisted:

Dziobak - Sob 14 Sty, 2012

Może to trochę naiwne pytanie i nie do końca w tym temacie, co trzeba, ale jest o potworach, a ja już się trochę rozegrałem w horror, bodaj spamiętałem nawet większość zasad, ale nie kojarzę, żeby było tam cokolwiek napisane, czy można podglądać, co potwór ma w środku lub jak kto woli, jego parametry walki?
wezuwiusz - Sob 14 Sty, 2012

my wsadzamy potwory w podstawki graczy i prezentuje się świetnie no i jakoś współgra to (że potwory też "chodzą"). przy większej ilości graczy może być problem (wyższy limit itd) ale jak się gra np w trzy osoby i ma się Dunwich (gdzie jest osiem dodatkowych podstawek) to nie ma problemu a działa to świetnie.
sirafin - Sob 14 Sty, 2012

@wezuwiusz
Te podstawki niestety niszczą żetony.

@Dziobak
Parametry walki są jawne. W Arkham potwory danego typu nie różnią się od siebie. Czyli np. każdy Zombie ma takie same statystyki.

Inaczej jest w grze Posiadłość Szaleństwa, tam np. każdy Zombie ma inne statystyki dlatego są one tajne, póki badacze nie zranią potwora.

wezuwiusz - Sob 14 Sty, 2012

jak się delikatnie wsadzi tak by się tylko trzymało to nie niszczy (bo jak się wpycha do końca to niszczą się). chyba że jakieś bluźniercze mikrouszkodzenia których jeszcze nie obadałem.
sirafin - Sob 14 Sty, 2012

Ah, w taki sposób! :D No w sumie można. Wolę jednak te miękkie, które trzymają żeton potwora/bramy solidnie i nie ma najmniejszego ryzyka, że się uszkodzi. Grywam z wieloma różnymi ludźmi i pilnowanie czy ktoś z rozpędu nie wciśnie mi do końca żetonu w twardą podstawkę było zbyt kłopotliwe.
wezuwiusz - Nie 15 Sty, 2012

narazie staram się trzymać osobiście bank:D kolega dostaje do obsługi żetony wskazówek itd (oko oko podaj oko, a teraz lupę, LUPĘ! a teraz dwoje oczu:D) obowiązkowe mycie rąk przed wejściem do pokoju gdzie gramy, zasady niemal jak u grypsujących:D
Dziobak - Nie 15 Sty, 2012

Oooo :mrgreen:
Dzięki Sirafin!
To trochę ułatwi zabawę ;]

@wezuwiusz - Popieram. Trzeba trzymać krótko, zwłaszcza niektórych graczy :]

carosh - Pon 14 Sty, 2013

Może nie konkretnie w temacie ale udało mi się zakupić tą świetną grę i jestem dopiero po 2 grach a już mam zniszczone żetony podstaci i potworów (mam dość dzikich graczy :/) dzięki właśnie tym podstawkom. Jako osobisty perfekcjonista miałbym pytanie:
Czy jest możliwość wymienienia (nawet za opłatą) TYLKO żetonów postaci i potworów?

wezuwiusz - Pon 14 Sty, 2013

rób kolegom test poczytalności zanim pozwolisz im zasiąść do gry ;D a potworki mają cztery strony więc zawsze można je do góry nogami wkładać itd. widziałem kiedyś na ebayu jakieś zamienniki do arkham ale to po angielsku.