|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Talisman: MAGIA I MIECZ - "Pytanie ogólne"
maxus32 - Nie 07 Cze, 2009 Temat postu: "Pytanie ogólne" Czy ktoś wie panowie szlachta co się stało z tym adresem: http://www.magiaimiecz.eu/ ???. Jeśli tak to prosze o info. Z góry dziękuje
szutek - Nie 07 Cze, 2009
Ktoś napisał na Gamekeeperze, że przekroczony półroczny limit transferu. Także do końca czerwca strona pewnie będzie wyłączona.
Sikorales - Wto 27 Paź, 2009
Nie wiem czy w dobrym temacie ale zaryzykuje
Mam pytanie odnośnie protectorów na karty czy warto je używać jeśli już ktoś używa to jakie i gdzie można dostać?
Z góry dziekuje
Nemomon - Wto 27 Paź, 2009
Ja używam klasycznych prześwitujących koszulek, 100 szt. za 3.50 zł. Mam jedną kartę formę - nota bene Książę - i wedle niego wycinam koszulki dla moich kart.
Kufir - Wto 27 Paź, 2009
Sikorales napisał/a: | Nie wiem czy w dobrym temacie ale zaryzykuje
Mam pytanie odnośnie protectorów na karty czy warto je używać jeśli już ktoś używa to jakie i gdzie można dostać?
Z góry dziekuje |
Zerknij tutaj:
http://www.gamekeeper.off...er=asc&start=90
Masz tam fotki koszulek mojego autorstwa oraz namiary gdzie je można kupić.
Sikorales - Sro 28 Paź, 2009
Nemomon napisał/a: | Ja używam klasycznych prześwitujących koszulek, 100 szt. za 3.50 zł. Mam jedną kartę formę - nota bene Książę - i wedle niego wycinam koszulki dla moich kart. |
No tak ale wtedy dwa boki kart sa przeciete i latwo karta moze wypasc...
Nemomon - Sro 28 Paź, 2009
Sikorales napisał/a: | Nemomon napisał/a: | Ja używam klasycznych prześwitujących koszulek, 100 szt. za 3.50 zł. Mam jedną kartę formę - nota bene Książę - i wedle niego wycinam koszulki dla moich kart. |
No tak ale wtedy dwa boki kart sa przeciete i latwo karta moze wypasc... |
Przyzwyczaisz się A jeżeli chodzi o ścisłość, to jeden bok.
Sikorales - Czw 29 Paź, 2009
czyli jak to robisz?? i który bok dłuższy czy krótszy??
Nemomon - Czw 29 Paź, 2009
Jak mam koszulkę, to nie wkładam do niej karty normalnie, tylko w poprzek i tnę w połowie (dłuższego boku).
http://img3.imageshack.us/img3/5240/07092009q.jpg
^ przykład jak jakiś czas temu testowałem nowego Leprechauna.
Sikorales - Czw 29 Paź, 2009
Tak tez myślałem i twój pomysł jest oryginalny ale nie wiem czy się będzie sprawdzał (karty mogą wypadać lub się wysuwać)
Dzięki dla Kufira i Nememnona za pomoc
Ps. zastanawiam się nad kupnem żniwiarza czy lepiej poczekać na podziemia??
Ps2. macie jakis polski spis kart z opisem do żniwiarza i dungeona??
Kufir - Czw 29 Paź, 2009
Cytat: | Ps. zastanawiam się nad kupnem żniwiarza czy lepiej poczekać na podziemia?? |
Kup jedno a potem drugie to najlepsze wyjscie.
Nemomon - Czw 29 Paź, 2009
Sikorales napisał/a: | Tak tez myślałem i twój pomysł jest oryginalny ale nie wiem czy się będzie sprawdzał (karty mogą wypadać lub się wysuwać)
Dzięki dla Kufira i Nememnona za pomoc
Ps. zastanawiam się nad kupnem żniwiarza czy lepiej poczekać na podziemia??
Ps2. macie jakis polski spis kart z opisem do żniwiarza i dungeona?? |
Mam około 600 kart Przygód i bardzo dobrze się mi z nimi gra, z tasowaniem są minimalne problemy, ale tylko wtedy, gdy grasz z custom kartami (mój deck zawiera więcej kart fanmade niźli oryginalnych), jeżeli nie, to bardzo dobrze się tasuje, oczywiście na początku trza się przyzwyczaić.
Co do spisu kart do Żniwiarza, to w najbliższym czasie zrobię jakiś, jeżeli jeszcze nie ma jakiegoś na stronie głównej Galakty.
Do Dungeona zdaje się zapodawałem jakiś spis: http://www.forum.galakta....p?p=17989#17989
Piotr - Pią 30 Paź, 2009
Nemomon napisał/a: |
Co do spisu kart do Żniwiarza, to w najbliższym czasie zrobię jakiś, jeżeli jeszcze nie ma jakiegoś na stronie głównej Galakty.
Do Dungeona zdaje się zapodawałem jakiś spis: http://www.forum.galakta....p?p=17989#17989 |
Fajny pomysł z tym spisem kart przygód i czarów, a jeszcze ciekawiej byłoby je zestawić z 2-gą edycja Talismana na zasadzie porównania. Swoja drogą ciekawe jakich kart z 2-ki jeszcze nie wydali w tej edycji, a w jakich pozmieniali efekty.
Nemomon - Pią 30 Paź, 2009
Piotr napisał/a: | Nemomon napisał/a: |
Do Dungeona zdaje się zapodawałem jakiś spis: http://www.forum.galakta....p?p=17989#17989 |
Fajny pomysł z tym spisem kart przygód i czarów, a jeszcze ciekawiej byłoby je zestawić z 2-gą edycja Talismana na zasadzie porównania. Swoja drogą ciekawe jakich kart z 2-ki jeszcze nie wydali w tej edycji, a w jakich pozmieniali efekty. |
Cóż, nie będę owijał w bawełnę, na segregację względem 2nd oraz 3rd Edition (bowiem sporo jest kart i tej Edycji) raczej na pewno nie starczy mi czasu. Może kiedyś, ale raczej wątpię, iż w najbliższej przyszłości. Co do niewydanych kart, to jednak jeszcze trochę tego by się nazbierało . Całe Smoki dla przykładu, po mniej więcej połowie z Talisman: The Adventure oraz Talisman Expansion Set. Nah, jest jeszcze parę kart z White Dwarfa, których nie wydano póki co, czy karty Zaklęć z City Expansion Set. Jeszcze sporo tego jest..
Piotr - Sob 31 Paź, 2009
Może nie będzie to jednak aź tak czasochłonne , a myślę ze warto, bo nie wszyscy mają dostęp do starych edycji, no i ta nostalgia…. Chodziło mi głównie o Podstawkę z 2nd Edition, The Adventure oraz Talisman Expansion Set, Dungeon i może White Dwarfa, bo Smoki i Miasto pewnie dopiero przed nami. Dla zachęty pokusiłem się o zestawienie kart z nowego Dungeona względem naszych rodzimych Podziemi z drugiej edycji Mima:
Zmiany kart w PODZIEMIACH z TMiMA dotyczą:
FIRE (Pożar) - teraz na 5-6 niszczy wszystkich Wrogów, a nie tylko Potwory
GREEN MIST (Zielona Mgła) – dodatkowo niszczy Broń
SLAVES (Niewolnicy) – polityczna zmiana na DUNGEON KEEPER – efekt bez zmian
CRAWLING SLIME - po Walce niszczy każdą użyta w niej broń ,a nie tylko wskazane w karcie
GIANT BEETLE (Zuk) – zjada nam Przyjaciela dodatkowo po utracie punktu życia, jeśli nie mamy żadnego, tracimy drugi punkt,
GIANT SPIDER (Pająk) - ma zmniejszoną siłę o 1 i nie ma zdolności chwytania w sieć (ewidentna zmiana na niekorzyść)
LIVING STATUE – by ją pokonać musimy mieć magiczny przedmiot, a nie konkretnie Runiczny Miecz lub Lance
DECREE OF BANISMENT – zmienione na SCROLL OF EXILE ale tym razem zamiast Nieznajomego usuwa z planszy Wroga (myślę, że zmiana niekorzystna, bo mało efektów wpływa na Nieznajomych)
CRYSTAL OF POWER (Kryształ Mocy) – teraz dodaje aż 2 punkty w Walce Psychicznej, zamiast jednego
GAUNTLET OF MIGHT (Rękawica) - teraz dodaje aż 2 punkty w Walce, zamiast jednego
DOG (Pies) zmieniony na FAITHFUL HOUND – teraz może za nas wałczyć tylko w zwykłej Walce (nie ma Mocy), za to ze zwiększoną Siłą do 3 punktów
SECRET PASSAGE – (Sekretne przejście) – prowadzi do trochę innych alokacji w Podziemiach po wyrzucaniu danej liczby oczek
TUNNEL – zmieniony na PASSAGEWAY - prowadzi do trochę innych alokacji na zewnątrz Podziemi po wyrzucaniu danej liczby oczek
GONG i OŁTARZ – niestety nie występują w nowej edycji (niestety zmiana na niekorzyść) – chociaż Ołtarz wraca na planszę główną wraz z dodatkiem Frostmarch
Efekty w kartach nie wymienionych powyżej właściwie pozostają niezmienione, poza oczywistym doprecyzowaniem zapisów. Ogólnie poza nielicznymi przypadkami zmiany kart w nowej edycji są korzystne, no i co oczywiste jest ich teraz znacznie więcej
Sikorales - Sro 04 Lis, 2009
Przeglądałem forum i nigdzie nie moge znależć spisu kart żniwiarza...
jesli ktoś posada to prosze o posta:)
Nemomon - Sro 04 Lis, 2009
Dzisiaj postaram się taki zrobić, chyba, że silny wiatr, wiejący od wczoraj urwie mi głowę
Nemomon - Sro 04 Lis, 2009
Sikorales napisał/a: | Przeglądałem forum i nigdzie nie moge znależć spisu kart żniwiarza...
jesli ktoś posada to prosze o posta:) |
Póki co, znajduje się on tutaj: http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=1830
wookash966 - Czw 14 Sty, 2010
Powrócę do tematu koszulek, może mi ktoś podać dokładne wymiary tych od FFG Mini American? Najlepiej z suwmiarki one są lekko większe od kart... Mam zamiar kupić koszulki wraz z podziemiami, a mam trochę czasu na zmontowanie pudełek na karty i zrobienie trochę remanentu w pudełku od podstawki.
Z góry dzięki!
yojin - Czw 14 Sty, 2010
Suwmiarki nie mam pod reką ale linjką wyszlo: 4,4 x 6,7 cm
Lipski - Pią 13 Gru, 2013
Cześć.
Mam prośbę, może ktoś wypisać wzystkie dodatki(te karciane i planszowe) wg ich premiery, tzn. datowo hronologicznie. Dzięki z góry
Borg - Pią 13 Gru, 2013
http://pl.wikipedia.org/w...:_Magia_i_Miecz
Lipski - Pią 13 Gru, 2013
Dzięki, tego potrzebowałem. W wiesz może, jaki będzie 4 narożnik ? Są jakieś przecieki ?
Ale z tego co widzę, to teraz powinien ukazać się dodatek karciany ?
aduko - Nie 15 Gru, 2013
Ani o narożniku, ani o małym dodatku póki co nic nie wiadomo
Borg - Nie 15 Gru, 2013
Dopiero co wyszło przecież Miasto.
Lipski - Nie 15 Gru, 2013
Heh, wiem wiem. Sam jeszcze miasta nie posiadam, raczej preferuję powolne nasycenie poszczególnymi dodatkami. Aczkolwiek, gdzieś pojawia się ta ciekawość co do ostatniego narożnika, stąd pytanie O ile pierwsze trzy dodatki planszowe były do przewidzenia, o tyle ten ostatni nie skojarza mi się z niczym konkretnym co mogłoby wystąpić.
Cyberpuncur - Pon 16 Gru, 2013
Pewnie jakiś las.
Borg - Pon 16 Gru, 2013
Też obstawiamy jakąś puszczę z wejściem przez las.
piwoslaw - Sro 18 Gru, 2013
To już wiadomo jaki nowy dodatek
http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4552
Lipski - Sro 18 Gru, 2013
Tak! Super wiadomość. Ale dzisiaj zdobędę "podziemia" i zapowiada się magiczny wieczór
|
|