galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Talisman: MAGIA I MIECZ - Królowa Lodu

D.W. - Czw 31 Gru, 2009
Temat postu: Królowa Lodu
Frostmarch w wersji polskiej będzie nosił tytuł Królowa Lodu.

Doszliśmy do wniosku, że będziemy się trzymac czegoś takiego, że duże dodatki z planszami będą nosiły tytuły krain czy miejsc jak Podziemia czy pewnie Miasto itp.

A małe dodatki będą związane z głównymi bohaterami tych dodatków czyli Żniwiarz, Królowa Lodu.
Tym bardziej, że ten tytuł zwyczajnie pasuje do tej okładki i nie ma co kombinować. Tym bardziej, że żaden inny tytuł specjalnie do nas nie przemawiał. Najlepsze sa proste rozwiązania...

Czyli nasza zabawę wygrywa "revix", który jako pierwszy podał ten tytuł na forum.

Ten dodatek ma szansę pojawić się na wiosnę w sprzedaży.

Kufir - Czw 31 Gru, 2009

Królowa Lodu? <:lol:>
To kiedy będzie dodatek Stumilowy Las albo Alicja z Krainy Czarów? :wink:

Jeśli takie tytuły czy też całe produkty mają trafiać do młodych graczy, to autorzy gry są w dużym błędzie.
W mojej rodzinie mnóstwo osób pracuje z różnymi dziećmi i zapewniam iż obecne dzieci czy też młodzież, woli pograć na PC, konsoli niż grać w gry planszowe których na rynku też jest cała masa. Siłą sprzedaży TMIM są starsi gracze którzy wychowali się na MIM bo wtedy tylko taka gra była o podobnej tematyce. Ale wybaczcie tytuł Królowa Lodu może tylko odstraszać, a nie przyciągać uwagę.

Wielu ludzi w konkursie podało bardzo fajne propozycje, wygrała wg. mnie trywialna wręcz infantylna. :evil:

D.W. - Czw 31 Gru, 2009

Kufir tzn na siłę chcesz aby tytuł był super mroczny i poważny. A nie przeszkadza Ci, że w grze występuje i tak Królowa Lodu?

W Magi i Miecz jest całe mnóstwo nazw "trywialnych i infantylnych", a to w żaden sposób nie przeszkadza w grze. Chyba, że ktoś nie trawi w żaden sposób takiego rodzaju gier. Wtedy nic nie pomoże.

Kufir - Czw 31 Gru, 2009

Magię i Miecz uwielbiam, gram w nią od kilkunastu lat, lecz nigdy nie pojawił się taki dziecinny tytuł jak Królowa Lodu. Owa Królowa występuje w grze to fakt, ale jako alternatywne zakończenie, w sumie dość mało atrakcyjne.

Wybaczacie ale ja tego nie kupuje, kiepski wybór ;)

8janek8 - Czw 31 Gru, 2009

Ale klimat tego dodatku wiąże się właśnie przede wszystkim z Icy Queen. Łącznie z okładką. Uważam, że nie jest to wcale taka "dziecinna" nazwa.
PS. Podejrzewam, że któryś z następnych dodatków będzie nosił nazwę "Las", ale może uda się uniknąć "stumilowego" ;)

Nemomon - Czw 31 Gru, 2009

Będę forsował opcję Stumilowego Lasu :D Możecie mi wierzyć ;)
Valdigda - Czw 31 Gru, 2009

Nemomon napisał/a:
Będę forsował opcję Stumilowego Lasu :D Możecie mi wierzyć ;)

Jest parę "Leśnych" autorskich dodatków do MiM - Więc można stworzyć Stumilowy Las do TMiM :D

Mi tam KL pasuje, choć nie przeczę można było to rozwiązać troszkę inaczej ;)

Za to Kufir, nie rozumiem Twojego podejścia... Nie podoba Ci się nazwa dodatku i od razu go nie kupujesz? - mam na to rozwiązanie podeśle ci alternatywne pudełko, Powiew Mrozu pasuje?

D.W. - Czw 31 Gru, 2009

Kufir to myślę miał na myśli, że nie kupuje moich argumentów. Chyba, że się mylę...

Ja rozumiem wszelkie obiekcje ale będziemy mieli kolejne zimowe dodatki do Runebounda a możę kiedyś w przyszłości np Descenta a także i innej gry przygodowej o niewymienionej nazwie i naprawdę od tego lodu, pustkowi i mrozu to wszyscy zamarzniemy.

Poza tym pełna nazwa to Talisman Magia i Miecz: Królowa Lodu. A to juz brzmi poważniej :)

Natomiast alternatywne zakończenia to i tak świetnie się nadaje na następny konkurs :)

Freeasy - Czw 31 Gru, 2009
Temat postu: Re: Królowa Lodu
D.W. napisał/a:
Frostmarch w wersji polskiej będzie nosił tytuł Królowa Lodu.

Doszliśmy do wniosku, że będziemy się trzymac czegoś takiego, że duże dodatki z planszami będą nosiły tytuły krain czy miejsc jak Podziemia czy pewnie Miasto itp.

A małe dodatki będą związane z głównymi bohaterami tych dodatków czyli Żniwiarz, Królowa Lodu.

Tym bardziej, że ten tytuł zwyczajnie pasuje do tej okładki i nie ma co kombinować.

Fakt, tytuł pasuje do okładki i pomysł z nazwami pochodzącymi od bohaterów dodatku mi akurat się podoba. Nie wydaje mi się ani infantylny ani mroczny. I nie uważam, aby tutuł musiał być koniecznie mroczny bo to trochę infantylne :-)

Chciałem zauważyć, że co prawda wiosna zaczyna się 21 marca to jednak trwa do 21 czerwa :-) ))

Nemomon - Czw 31 Gru, 2009

Nazwa nie jest zła, przynajmniej przeciętny konsument spoglądając na okładkę od razu będzie wiedział z czym ma do czynienia. Mogłoby być gorzej, gdyby sama Królowa Lodu była niewyględna, ale na szczęście nie jest, więc działa to na naszą korzyść. Lepsza taka nazwa, niźli inna coś mówiąca o jakiejś zimie, ale jak wmieszasz jeszcze ze trzy sety kart Przygód, to tej zimy nie będziesz miał wcale. Za to zawsze pod ręką będziesz miał Królową Lodu..
Maddas - Pią 01 Sty, 2010

a ja po prostu gratuluje zwycięzcy!
Kufir - Pią 01 Sty, 2010

Cytat:
Kufir to myślę miał na myśli, że nie kupuje moich argumentów. Chyba, że się mylę...

Oczywiście, dobrze zrozumiałeś moją wypowiedź. Królową Lodu ( :roll: ) kupie na pewno, jak mógłbym być wiernym zapaleńcem Magii i Miecz i nie posiadać jakiegoś dodatku :D

kammillo - Pią 01 Sty, 2010

a ja nadal myślę ze Epoka Lodowcowa by się kojarzyła najlepiej i dziecinie i śmieszne :D (i przede wszystkim trafiła by do najmłodszych graczy )
Kufir - Sob 02 Sty, 2010

Epoka Lodowcowa też pewnie była brana pod uwagę :wink:

Na forum fanów Magii i Miecz jest debata o polskiej nazwie tego dodatku.
Powstała nawet ankieta, z pytaniem o trafność tłumaczenia nazwy tego dodatku.

Ankietę możecie śledzić na bieżąco tutaj:
http://gamekeeper.offnet....p?p=52155#52155

faj3r - Pon 04 Sty, 2010

Myślę, że tytuł jest ok. Poza tym to tylko tytuł, najważniejsza jest gra - a jest świetna.
Nie ma się o co kłucić - a malkontentami nie przejmowałbym się - zawsze się znajdą i zawsze najgłośniej krzyczą.

Mam pytanie: Kiedy Królowa Lodu trafi do sklepów?

8janek8 - Pon 04 Sty, 2010
Temat postu: Re: Królowa Lodu
Mowa jest o tym w pierwszym poście
D.W. napisał/a:
Ten dodatek ma szansę pojawić się na wiosnę w sprzedaży.

mrsin - Pon 04 Sty, 2010

Nazwa dodatku jest ok, absolutnie nie dostrzegam powodu do narzekań.
MorgotH - Pon 04 Sty, 2010

Kufir napisał/a:
To kiedy będzie dodatek Stumilowy Las albo Alicja z Krainy Czarów?

Kufir napisał/a:

- Wściekłość Zimy
- Potęga Szalejącej Zamieci
- Świt Mroźnego Zwycięstwa

też mi nie pasuje królowa śniegu czy czegoś tam ale twoje fantazje były dużo gorsze kefir, poza tym tytuł jest najmniej ważny w przypadku dodatku
swoją drogą boje się tego dodatku trochę bo mam skojarzenie se śnieżnym dungeoneerem, który był beznadziejny

8janek8 - Pon 04 Sty, 2010

bez obaw ;)
Nemomon - Pon 04 Sty, 2010

Potwierdzam, dodatek jest znośny :) .
Kufir - Pon 04 Sty, 2010

MorgotH napisał/a:
Kufir napisał/a:
To kiedy będzie dodatek Stumilowy Las albo Alicja z Krainy Czarów?

Kufir napisał/a:

- Wściekłość Zimy
- Potęga Szalejącej Zamieci
- Świt Mroźnego Zwycięstwa

też mi nie pasuje królowa śniegu czy czegoś tam ale twoje fantazje były dużo gorsze kefir, poza tym tytuł jest najmniej ważny w przypadku dodatku
swoją drogą boje się tego dodatku trochę bo mam skojarzenie se śnieżnym dungeoneerem, który był beznadziejny

Moje propozycje nie mają tu nic do rzeczy, zwłaszcza iż były nie przemyślane, pisane 5 minut po ogłoszeniu konkursu.
Na forum padło mnóstwo świetnych propozycji od licznych użytkowników.

No ale w takim wypadku czekamy na dodatek: Królowa LodA.

:lol: :lol: :lol:

faj3r - Pon 04 Sty, 2010

Kufir napisał/a:

Moje propozycje nie mają tu nic do rzeczy, zwłaszcza iż były nie przemyślane, pisane 5 minut po ogłoszeniu konkursu.
Na forum padło mnóstwo świetnych propozycji od licznych użytkowników.

No ale w takim wypadku czekamy na dodatek: Królowa LodA.

:lol: :lol: :lol:

Twoje propozycje mają wile do rzeczy w momencie kiedy sam wyśmiewasz pomysły innych. Najpierw wysil się sam na coś na poziomie a potem dopiero krytykuj innych - nie odwrotnie. Poza tym zastanów się nad swoim poczuciem humoru, bo twoje żarty są lekko mówiąc nie smaczne, i nie wiem czy w ogóle zabawne.

...a wiesz Kufir co w tym wszystkim cieszy najbardziej?
- że będzie kolejny dodatek,
- że niezależnie od tytułu będzie to najprawdopodobniej całkiem dobry dodatek - z tego co mówi się o anglojęzycznym
- że w związku z tym - patrz, znowu bez względu na tytuł - ludzie będą go kupować i w niego grać
- co może oznaczać ukazanie się kolejnego dodatku...
- ...i że na szczęście, Ty nie masz żadnego wpływu na jego nazwę.

Kufir - Pon 04 Sty, 2010

Oczywiście że się cieszę na myśl o dodatku do mojej ulubionej Magii i Miecz w którą gram od 15 lat, nie neguję tego. Znam doskonale zawartość tego produktu i zapewniam iż jest na co czekać :D

Nie wyśmiewam pracy innych, bo tytuły w konkursie padły naprawdę świetne, wygrał moim (i nie tylko moim zdaniem ale większości fanów na forum Magii i Miecz ) najmniej trafny.

Moje poczucie humoru jest OK, pomyśl nad swoim bo chyba jest mocno zgredziałe.

Nie napinaj się tak bo Ci żyłka pęknie, to tylko gra ;)

Kufir napisał/a:
Nie wyśmiewam pracy innych, bo tytuły w konkursie padły naprawdę świetne, wygrał moim (i nie tylko moim zdaniem ale większości fanów na forum Magii i Miecz ) najmniej trafny.

Ja tylko wspomnę, że na forum jest remis, więc trudno mówić, by czyjaśkolwiek opcja wygrała.

Kufir - Pon 04 Sty, 2010

Czyli fani są średnio zadowoleni, dla osób które są odpowiedzialni za wybór tego Tłumaczenia powinno to oznaczać porażkę. Innymi słowy, powinni przyznać iż można było wybrać mniej kontrowersyjną nazwę, choćby oryginalny tytuł: Marsz Zimy. Przy Królowej Lodu naprawę brzmi jak rarytas!

Ale nie są. I z posiadanych przeze mnie informacji nie będą.
Kufir - Pon 04 Sty, 2010

Nie bardzo wiem Nemo do której strony mojej wypowiedzi dostawić to co napisałeś. I z tej i z tamtej nie wiem o co mogło Ci chodzić ;)

Tłumacze nie czują i czuć nie będą czegoś, w domyśle swojej porażki, czego nie ma.
mrsin - Pon 04 Sty, 2010

Szczerze powiedziawszy dla mnie może to się nazywać nawet "Przygody Grgamela", najważniejsze aby wreszcie pojawiło się w sprzedaży i bym mógł zagrać :)
Freeasy - Wto 05 Sty, 2010

Kufir napisał/a:
można było wybrać mniej kontrowersyjną nazwę, choćby oryginalny tytuł: Marsz Zimy. Przy Królowej Lodu naprawę brzmi jak rarytas!

Mnie się bardziej podoba Królowa Lodu(a) niż Marsz Zimy. Choć tak jak wspomniałem najbardziej podobało mi się Zlodowacenie. Ale skoro marketingowo Galakta chce aby odróżniać małe dodatki od dużych tytułami od ważnych postaci Królowa Lodu(a) jest w moim przekonaniu niezłym tytułem. Ani zbyt infantylny ani zbyt pretensjonalny ani zbyt poważny. No i z podtekstami :-)

8janek8 - Wto 05 Sty, 2010

Wyniki ankieta wygląda raczej pozytywnie: http://gamekeeper.offnet....opic.php?t=2674
Biorąc pod uwagę na co głosuje konserwatywna brać z GK przyznam nawet, że są bardzo dobre :)

faj3r - Wto 05 Sty, 2010

na TAK jest 16 głosów, na NIE jest ich 14

...jak dla mnie tytuł się podoba, no ale ja się nie znam 8)

D.W. - Wto 05 Sty, 2010

Tak pisząc robicie jakieś podziały a nie o to chodzi. To nie jest sonda, która cokolwiek powie oprócz tego, że jest parę osób komu się chce ewentualnie zagłosować. Pewnie zaraz sonda będzie przechylała się w druga stronę. Ilość głosów wobec tego jakie jest zainteresowanie grą jest nawet nie nikłe a żadne.

Każdy ma prawo do swojego zdania i to należy uszanować. To, że Kufir nie widzi w tym tytule żadnych pozytywów, a wręcz go drażni to jest jego prawo. Tylko, że z drugiej strony odmawia tego prawa innym sugerując, że tylko on ma rację a każdy kto myśli inaczej się nie zna itd.

Więcej tolerancji. To jest tytuł dodatku, który ma przede wszystkim pokazywać czego on dotyczy. To, że będzie zawierał słowa „Mroczny” „Krwawy”, „Przerażający” nie spowoduje, że gra będzie inna. Ani dla ludzi dla których to gra jest o jakiś tam śmiesznych trolach i czarodziejkach nagle nie stanie się poważniejsza.

Generalnie tytuły dodatków w Talismanie są informacyjne. Podziemia, Miasto, Smoki, Jaskinia (). Trudno je nazwac wymyślnymi a nikomu nie przeszkadzały w zabawie.

Kufir - Wto 05 Sty, 2010

Cytat:
Każdy ma prawo do swojego zdania i to należy uszanować. To, że Kufir nie widzi w tym tytule żadnych pozytywów, a wręcz go drażni to jest jego prawo. Tylko, że z drugiej strony odmawia tego prawa innym sugerując, że tylko on ma rację a każdy kto myśli inaczej się nie zna itd.

W ramach sprostowania napisze iż nigdzie nie napisałem że to ja mam racje a każdy kto myśli inaczej się nie zna. Jeśli ktoś odebrał takie wrażenie właśnie poznał uroku komunikacji nie werbalnej.

Forum służy dyskusji i wyraziłem dobitnie swoje zdanie na temat zaproponowanej przez tłumaczy nazwy dodatku. Kończąc spór który i tak już do niczego nie doprowadzi, pogratuluje po raz drugi Galakcie inicjatywy.
To była fajna zabawa, oby więcej takich pomysłów. :)

Pozdrawiam.

8janek8 - Wto 05 Sty, 2010

Pomysł na nazewnictwo dodatków jako funkcja informacyjna wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
faj3r - Wto 05 Sty, 2010

8janek8 napisał/a:
Pomysł na nazewnictwo dodatków jako informacyjny wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

zgadzam się. przynajmniej tytuł nie jest wtedy wzięty kosmosu i nie obiecuje złotych gór.

kowal85 - Wto 05 Sty, 2010

No też racja :) Bo równie dobrze mógł się nazywać "Królowa Mroźnych Marchii", ale tu na pewno chodziło o bardziej chwytliwą nazwę, aby taki szary człowiek (nieobeznany w świecie gier planszowych jak Większość z Nas), się nią zaciekawił czy nawet wręcz zakupił ten produkt. A jak się obezna i doczyta dokładnie, dowie się że samym dodatkiem nie da się grać ;) Więc z ciekawości kupi podstawkę :)
carosh - Nie 10 Sty, 2010

Mnie tam szczerze mówiąc mało interesuje jak nazywa się dodatek.. ważne żeby karty w środku były dobrze przetłumaczone.

Chociaż jakbym miał go sam osobiście nazwać to bym wolał "Mroźna wyprawa/przeprawa", ale ten tytuł też jest dobry

revix - Wto 26 Sty, 2010

A ja się ciesze, że moja propozycja została wybrana :lol: 8)
faj3r - Wto 26 Sty, 2010

...a ja się już nie mogę dodatku doczekać 8)
Wakomski - Sob 13 Mar, 2010

Wiosna już za pasem a informacji o dacie premiery nadal nie mogę znaleźć ;/

czy pojawiła się już może jakaś informacja kiedy ten upragniony dodatek będzie dostępny?

Sewhoe - Sob 13 Mar, 2010

Coby było w klimacie, premiera powinna być w grudniu :)
Sir Joker - Sob 13 Mar, 2010

Nie kracz ;)
Freeasy - Nie 14 Mar, 2010

Nie wiem jak w innych częściach polski ale Warszawę zasypał dziś śnieg. Jak dla mnie to jest zwiastun zbliżającej się premiery Królowej Lodu.
Nemomon - Nie 14 Mar, 2010

Zasypał powiadasz? Ja przed chwilą wróciłem zamykać bramy i przy okazji zobaczyłem, z której szufli jutro rano będę musiał korzystać przy odśnieżaniu. "Zasypał", to trochę słabe słowo, zważywszy, że śnieg wciąż dop*****la i będzie pewnie całą noc..

EDIT: janek

Freeasy - Pon 15 Mar, 2010

Nemomon - i wykrakałeś, tak dop*******ło śniegiem, że znów miasto stanęło rano. Ha znak że królowa lodu się zbliża

Nemomon - Pon 15 Mar, 2010

Ano, w wiadomościach mówili o 20 cm oraz o 3 wypadkach. Ale na szczęście w piątek ma być 10+ stopni, więc wreszcie zima pójdzie w cholerę i mam nadzieję, że za szybko nie wróci.
Freeasy - Pon 15 Mar, 2010

Tak, 3 wypadki, a w jednym 50 aut się zderzyło. A ja mam nadzieję, że zima nie odejdzie dopóki Królowa Lodu nie trafi do sprzedaży :-)
aro_kal - Wto 16 Mar, 2010

Klawo jak ch***ra, tylko po kiego używacie bluzgów w swoich wypowiedziach? Nie jestem święty i nie unikam wyrazów uznawanych za wulgarne, szczególnie gry gram w piłkę, ale nie wypisuję ich na forach. To co Wy robicie to po prostu chamstwo!

(tak wiem, wytknijcie mi "ch****ę", ale pierw porównajcie jej kaliber z kalibrem słowa "dopier...")

ch***ra wytknięta ;)

Nemomon - Wto 16 Mar, 2010

Po prostu mamy szczególne powody nie lubić tego śniegu ;)
Freeasy - Wto 16 Mar, 2010

Ha faktycznie jakaś agresja w moich wypowiedziach pod kątem śniegu. Wyrażam niniejszym samokrytykę. Ale to nie moja wina że d*****ło śniegiem (autocenzura). No i teraz w towarzystwie będą mówić że Freeasy to cham i prostak. Ech...

A właśnie przez te mrozy i wilgoć to pudełko do podziemi jak dostałem to się nie schodzi o czym pisałem w jakimś wątku. Tym więcej agresji zima we mnie wywołuje.

Nemomon - Wto 16 Mar, 2010

Ja się w nocy zastanawiałem, ile godzin mi się zejdzie z odkopaniem osiedla. W końcu w dwie tury udało mi się przynajmniej chodnik odśnieżyć. Teraz patrzę się jeszcze i zastanawiam, ile mi się zejdzie z parkingiem...
Freeasy - Wto 16 Mar, 2010

Dachów nie zapomnij odśnieżyć i solą posypać.
Freeasy - Czw 18 Mar, 2010

Dżołk w klimacie:

-Skąd masz topór?
-Królowa Lodu mi dała.
-Czad!!! A topór skąd masz?