|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Wyjaśnianie zasad obowiązującyh w grze Inwazja - FAQ 1.2 PL - temat konsultacyjny
Ravandil - Pon 06 Gru, 2010 Temat postu: FAQ 1.2 PL - temat konsultacyjny Witam,
Jak pisałem w poprzednim temacie, zabrałem się za tłumaczenia FAQa.
Ten temat zakładam tylko w celach wprowadzenia poprawek. Jako, że nie czuję się mega ekspertem w Inwazji, proszę osoby siedzące w temacie o sprawdzenie tłumaczenia.
W tym temacie możemy dyskutować na temat popoprawiania tego FAQa, zanim Mordeczka opakuje go ładnie w grafikę.
Ten FAQ jest uszczuplony o rzeczy, które już zostały uwzględnione w polskim wydaniu gry, także nie jest to dokładne tłumaczenie całości FAQ 1.2, a bardziej wersja dostosowana do polskiego wydania Inwazji.
Czekam na uwagi.
P.S. Dzięki Ajgor, za ultraszybkie podesłanie treści polskich kart
FAQ 1.2 PL WERSJA ROBOCZA
Syndelis - Pon 06 Gru, 2010
Przeczytałem własnie cały i porównywałem tłumaczenia z angielskim FAQ. Myślę, że w tej kwestii nie powinno być zastrzeżeń. Ode mnie jest okejka.
DaRKeR - Pon 06 Gru, 2010
dla mnie też ok. Ale korzystając z okazji to dla PL publiki dorzuciłbym kilka wyjaśnień od FFG co do niektórych kart, które prawdopodobnie ukarzą się w kolejnym FAQ, ale można to trochę wyprzedzić.
http://deckbox.org/whi/Loremaster%20of%20Hoeth
Wsparty Tirnoc Outpost, obu stroną zwiększa ilość niebezpośrednich obrażeń do zadania.
http://deckbox.org/whi/Seeking%20New%20Slaves
W polskim tłumaczeniu tej karty jest niepotrzebnie dodane słowo "właśnie" co całkowicie zmienia znaczenie tej karty.
http://deckbox.org/whi/Wi...e%20Osterknacht
Na tej karcie jest Missprint, powinno tam znajdować się słowo target (czyli iron discipline zadziała na Akcje Wilhelma)
Dodatkowo, jeśli w jakiś sposób ożywimy rozwinięcie (np. poprzez Bolt of Change, albo Jade acolite) i założymy na nie attachment, to spada on gdy to rozwinięcie przestaje być jednostką.
EDIT.
Dodałbym jeszcze objaśnienie stosu, na ostatnich 2 turniejach w Poznaniu okazało się że tam się gra tak że stos można przerwać w każdym momencie (tak jak w MtG)
A w Inwazji, stos kart raz odpalony nie da się przerwać.
Dainus - Pon 06 Gru, 2010
Szacunek!
W faq pojawia się informacja o "zaktualizowanym diagramie przebiegu tury" macie coś takiego, choćby in english?
http://www.fantasyflightg.../wh-faq-1.2.pdf
strona 12.
Dzięki.
Słuchajcie czy jest jakieś lekarstwo na walkę z uzależnieniem od tej gry? Jakis esperal, czy cóś? Grałem w weekend ze znajomym, pół nocy biedak nie spał, na przemian zimno gorąco, poty na całym ciele. Sny o strategii bitew itd i tp. Ja też to mam. POMOCY!
Ravandil - Pon 06 Gru, 2010
Co do diagramu przebiegu tury, to w polskiej instrukcji zdaje się jest już zaktualizowany, chyba, że coś przeoczyłem, stąd ominąłem diagram w tłumaczeniu. Główną zmianą było wprowadzenie "początku tury" jako jednej z faz gry i w związku z tym, zmiana na wszystkich kartach z "After your turn begins" na "At the beginning of your turn", co w polskim tłumaczeniu już jest uwzględnione.
Myślę, że jak będziesz miał jeszcze parę minut to możesz to również włączyć. Może komuś się przyda w szczególności jak będzie drukował sobie te polskie FAQ ; )
sirafin - Pon 06 Gru, 2010
Brawo, jak widać na fanów gry wykazujących inicjatywę, zawsze można liczyć
Jeśli chcecie, mogę załączyć diagram (wystarczy ctrl c ctrl v) z polskiej instrukcji
Żebym dobrze skumał, jak wchodzi Loremaster to zadaje po 2 niebezpośrdenie obrażenia każdemu, a jeśli dodatkowo gracz, który go zagrywa posiada Outpost of Tirnoc, to obydwaj gracze otrzymują po jednym dodatkowym obrażeniu niebezpośrednim ??
DaRKeR napisał/a: |
Dodałbym jeszcze objaśnienie stosu, na ostatnich 2 turniejach w Poznaniu okazało się że tam się gra tak że stos można przerwać w każdym momencie (tak jak w MtG)
A w Inwazji, stos kart raz odpalony nie da się przerwać. |
Mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z przerywaniem stosu? Nie za bardzo rozumiem, a w MtG nie grałem, więc nie mam porównania.
EDIT:
Ajgor, to podeślij proszę jeszcze polskie treści tych kart, o których pisze DaRKeR:
http://deckbox.org/whi/Outpost%20of%20Tiranoc
http://deckbox.org/whi/Bolt%20of%20Change
http://deckbox.org/whi/Jade%20Acolyte
Fajnie, że już pojawiają się propozycje aktualizacji Potem niech FFG tłumaczy sobie FAQ z polskiego hehe:D
Ravandil napisał/a: |
Żebym dobrze skumał, jak wchodzi Loremaster to zadaje po 2 niebezpośrdenie obrażenia każdemu, a jeśli dodatkowo gracz, który go zagrywa posiada Outpost of Tirnoc, to obydwaj gracze otrzymują po jednym dodatkowym obrażeniu niebezpośrednim ?? |
Dokładnie tak powinno być.
Ravandil napisał/a: | DaRKeR napisał/a: |
A w Inwazji, stos kart raz odpalony nie da się przerwać. |
Mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z przerywaniem stosu? Nie za bardzo rozumiem, a w MtG nie grałem, więc nie mam porównania. |
Już tłumaczę, kiedy grasz karty w odpowiedzi tworzy się stos akcji i potem rozpatrujesz je od ostatnio zagranej (tkz. od góry). W MtG w trakcie rozpatrywania stosu, można było go przerwać i dorzucać kolejne karty. W Inwazji nie można, stos jak zacznie być rozpatrywany musi być rozpatrzony do końca. Jest to o tyle ważne, że jeśli w odpowiedzi na coś zagrasz inowację, to nie dostaniesz z niej kasy póki nie zostanie rozpatrzona na stosie, a kasę którą dostaniesz będziesz mógł użyć dopiero do następnej akcji po rozpatrzeniu stosu.
Poproszę Jaszczura i przema, to siądziemy i zrobimy fajne polskie FAQ jeśli chodzi o problematyczne rzeczy jak stos.
EDIT:
Ajgor, to podeślij proszę jeszcze polskie treści tych kart, o których pisze DaRKeR:
http://deckbox.org/whi/Outpost%20of%20Tiranoc
http://deckbox.org/whi/Bolt%20of%20Change
http://deckbox.org/whi/Jade%20Acolyte
Fajnie, że już pojawiają się propozycje aktualizacji Potem niech FFG tłumaczy sobie FAQ z polskiego hehe:D[/quote]
Tak tak może być ctrl+c ctrl+v tylko dopisz, że to jest FAZA początek tury. Mordka obrobi to graficznie i będzie gitara.
@DaRKeR
Jak chcecie wtedy to ogarnijcie te resztę problematycznych rzeczy m.in stos, i dorzuci się do tego FAQ. Mordka to ładnie oprawi graficznie i będzie porządne FAQ 1.2 + rozszerzenie w postaci waszych załączników.
Ravandil jak Ci coś takiego dorobimy w Wordzie to nie będzie problemów z przeklejeniem ?
Jak najbardziej w Wordzie może być.
Ajgor - Pon 06 Gru, 2010 Temat postu: Re: FAQ 1.2 PL - temat konsultacyjny
Ravandil napisał/a: |
P.S. Dzięki Ajgor, za ultraszybkie podesłanie treści polskich kart |
Potraktowałem to jak polecenie służbowe i swój obowiązek!
DaRKeR, co do kwestii, które poruszyłeś, czy takie zapisy będą wystarczające:
W części FAQ dodałbym 2 pytania:
P: Jak rozdzielane są obrażenia niebezpośrednie jeśli w jednej z mojej stref posiadam już Tiranocką placówkę a następnie zagrywam kartę Mistrz wiedzy Hoetha?
O: Każdy z graczy otrzymuje po 1 dodatkowym obrażeniu niebezpośrednim.
P: Co dzieje się z dodatkiem dołączonym do jednostki, która powstała z rozwinięcia poprzez efekt takich kart jak np. Grom zmiany albo Akolita Jadeitu?
O: Dodatek funkcjonuje normalnie tak długo jak rozwinięcie jest jednostką. Gdy rozwinięcie przestanie być jednostką, Dodatek opuszcza grę (jego kartę należy odrzucić na stos kart odrzuconych).
I w części: Objaśnienia kart i errata
CYKL WROGÓW
25 Wilhelm z Osterknachtów
Powinno brzmieć: "Akcja: Kiedy ta jednostka atakuje, wybierz i przesuń jedną jednostkę z broniącej się strefy do innej strefy kontrolowanej przez tego samego gracza."
57 W poszukiwaniu nowych niewolników
Powinno brzmieć: "Akcja: Wybierz jednostkę, która trafiła na stos kart odrzuconych przeciwnika i umieść ją w grze, spaczoną, w dowolnej ze swoich stref.
co do wilhelma lepiej brzmi "przesuń wybraną jednostkę"
a co do w poszukiwaniu nowych niewolników "która trafiła na stos kart odrzuconych w ciągu tej tury i umieść ją w grze"
poza tym gicior
Ravandil - Wto 07 Gru, 2010
Ok, to poprawione, diagram przebiegu tury też dodałem. Może ktoś w międzyczasie jeszcze wyłapie jakieś błędy merytoryczne czy stylistyczne. A może są jeszcze jakieś istotne kwestie (poza tymi, o których mówił DaRKeR), które warto byłoby dodać ?
DaRKeR - Wto 07 Gru, 2010
dam to mojej dziewczynie to obejrzenia jeśli chodzi o stylistykę i błędy, jest zapaloną humanistką
Ravandil - Wto 14 Gru, 2010
Wersja zaktualizowana:
FAQ 1.2 PL
Ustaliłem z DaRKeR-em, że na razie wypuszczamy to co jest, a na bieżąco będziemy aktualizować. Mordeczka, możesz się brać za oprawianie w grafikę
Mordeczka - Wto 14 Gru, 2010
Ravandil napisał/a: | ...możesz się brać za oprawianie w grafikę |
Zlecenie przyjęte, na 99% będzie jutro gotowe do pobrania Dodam jeszcze oznaczenia kart wg wzoru stosowanego przez FFG, aby ułatwić czytanie tym, którzy posiadają angielskie nazwy.
A już wątpiłem
Ajgor - Wto 14 Gru, 2010
Więcej wiary...
Syndelis - Wto 14 Gru, 2010
Żeby grupka fanów zrobiła w parę dni tyle ile Galakta "robi już" 2 miesiące, wstyd Galakta, wstyd...I tu nie chodzi o to czy to potrzebne, czy nie, ważne, czy nie ważne, ale o to, że do cholery było to zapowiedziane, pokazana była ta mała część i zadeklarowanie, że pełna wersja będzie będzie dostępna w przeciągu paru dni. I fanów gry, dzięki którym zarabiacie, naprawdę nie obchodzi, że czasu nie macie. I to samo tyczy się strony warhammer-inwazja.pl i aktualizacji o turniejach.
I podziękowania dla dzielnych fanów za dobrze wykonaną robotę.
DaRKeR - Wto 14 Gru, 2010
Już powiedziałem dziewczynie by lookneła na to polonistycznym okiem
Gadałem z Jaszczurem i już mam pewność że opisze bardzo szczegółowo zasady Stosu w WH:I
btw. Ravandil VERY GOOD JOB, lub BARDZO DOBRA PRACA
EDIT.
Wrzuciłem to na whinvasion forum, może ktoś jeszcze coś konstruktywnego dorzuci:
http://www.whinvasion.pl/...c.php?f=4&t=881
Mordeczka - Sro 15 Gru, 2010
No i gotowe (prawie) - klik - późno jest, więc możliwe błędy , jeszcze muszę pododawać kody kart tam gdzie ich brakuje.
Tak sobie myślę czy nie lepiej by było gdyby dokładnie przetłumaczyć faq od FFG? Takie FAQ przydatne by było dla tych co mają angielską wersję, jak i dla tych co mają polską.
DaRKeR - Czw 16 Gru, 2010
full profesional
Dainus - Czw 16 Gru, 2010
Poezja, to się nazywa oddolna inicjatywa społeczna!
Ravandil - Czw 16 Gru, 2010
No, teraz to wygląda Proponuję założyć nowy temat z linkiem i przypiąć go, tak żeby FAQ był łatwo znajdywalny i widoczny, a w tym temacie dyskutować na temat jego uaktualniania.
Mordeczka napisał/a: | Tak sobie myślę czy nie lepiej by było gdyby dokładnie przetłumaczyć faq od FFG? Takie FAQ przydatne by było dla tych co mają angielską wersję, jak i dla tych co mają polską. |
Tam jest dosłownie kilka rzeczy, które były uwzględnione już w polskim tłumaczeniu i byłoby to mylące dla graczy polskimi kartami, ale można by zrobić dodatek na końcu np. "Tylko dla wersji angielskiej" i te rzeczy pododawać, żeby było jasne dla posiadaczy polskich kart że to ich nie dotyczy. Nie ma problemu, mogę coś takiego skrobnąć bliżej weekendu
Syndelis - Czw 16 Gru, 2010
Jest bardzo ładnie
Ale jako wersja beta i może być lekko poprawiona to:
- Te kody powinny być jednolite (chodzi mi o spacje/brak spacji miedzy skrótem i liczba np. CS 08 i CS75 ). Według mnie powinno być wszystko bez spacji.
- I te nieszczęsne słówko FAZA miało być dopisane przed Początek tury by brzmieć 0. Faza Początek tury (to z myślą o nowych/niekumatych graczach).
Co do reszty bez zastrzeżeń i jeszcze raz podziękowania dla Ravandila, Mordeczki, Ajgora i DaRKeR-a
wookash966 - Czw 16 Gru, 2010
Syndelis napisał/a: | ...jeszcze raz podziękowania dla Ravandila, Mordeczki, Ajgora i DaRKeR-a |
Dołączam się do podziękowań
Ravandil - Pią 17 Gru, 2010
Założyłem temat z linkiem, żeby gracze mogli łatwo znaleźć FAQ: http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=2382 <- będę podmieniał linki na bieżąco
A tutaj dyskutujmy, poprawiajmy, uzupełniajmy i proponujmy
DaRKeR - Pią 17 Gru, 2010
dziś może Ci prześle materiał po korekcie
Ravandil - Pią 17 Gru, 2010
To myślę, że do Mordeczki żeby zedytować pdf-a, chyba że Mordeczka zdradzisz tajniki jak najłatwiej będzie edytować ten plik pdf, to nie będziemy Ci zawracać pupy z każdą pierdołą i drobną zmianą, tylko osoby upoważnione (czyli nasz mega FAQ Team będą mogły na bieżąco wprowadzać zmiany, a ja będę podmieniał linki w przyklejonym już temacie. Tak chyba będzie najsprawniej i najszybciej.
P.S. Dzięki Nemo za szybką przyklejkę
właściwie to po korekcie mogę przecież wysłać i Tobie i Mordeczce
Mordeczka - Pią 17 Gru, 2010
W prosty sposób pliku pdf'a edytować się nie da, trzeba mieć coś pokroju Adobe Acrobat, ewentualnie zaimportować pdf'a do programu graficznego i w nim edytować.
Jednak nie ma problemu z wprowadzaniem przeze mnie zmian, kwestia opóźnienia to najwyżej dzień, dwa, nie więcej - zależy kiedy odczytam materiały które do mnie wyślecie.
A propos materiałów, to prosiłbym o przesyłanie mi czystego tekstu, ewentualnie pliku worda, w pliku pdf zachowane są łamania tekstu, a to trochę utrudnia pracę.
tak tak mam od Ravandila plik wordowy i odrazu tam moja dziewczyna nanosi zmiany (przy okazji poprawiła to co pisał syndelis.
DaRKeR napisał/a: | ...przy okazji poprawiła to co pisał syndelis. |
To proponuję zaznaczyć jakoś te zmiany takim "żółtym czymś"
hmm z tym że czasem to kwestia postawienia przecinka czy kropki. Będzie można po prostu cały ten tekst wrzucić na nowo ?
DaRKeR napisał/a: | Będzie można po prostu cały ten tekst wrzucić na nowo ? |
Będzie można, chociaż to trochę więcej roboty.
[edit] Może stwórzmy dokument w google docs? Każdy upoważniony miałby do niego dostęp w dowolnej chwili.
niezła myśl ale to już może po korekcie, bo ta jest w 75% skończona.
Ajgor - Pią 17 Gru, 2010
Świetna robota Panowie!
Ravandil - Pon 20 Gru, 2010
Dorobiłem mały dodatek dla graczy angielską wersją (dodałem to co było w FAQ1.2 a jednocześnie już poprawione w wersji PL gry). Ale żeby 2 razy nie zmieniać pdf-a to prześle Mordeczce jak DaRKeR zakończy korekty.
P.S. A co do Google Docs, to świetny pomysł
DaRKeR - Pon 20 Gru, 2010
ok dziś będzie ta korekta, weekend okazał się strasznie zawalony ;/
Z tego co moja dziewczyna zauważyła (bo gra trochę w WH:I)
przydało by się też rozszerzyć wątki : Lojalności i Przekierowania/przesunięcia obrażeń, bo są mało jasne.
DaRKeR napisał/a: |
przydało by się też rozszerzyć wątki : Lojalności i Przekierowania/przesunięcia obrażeń, bo są mało jasne. |
No czemu nie? Przecież chodzi o to, żeby gra była jasna i przejrzysta dla każdego. Macie jakieś konkretne propozycje co w tych tematach pododawać?
W ogóle to zachęcam wszystkich graczy do współtworzenia FAQ i do składania propozycji, które to po zatwierdzeniu przez Komitet Decyzyjny ukażą się (lub nie) w FAQu
dodałem trochę do tematu lojalności. Oraz po tematach Przeniesienie obrażeń i Przekierowanie obrażeń, dodałem taki temacik porównawczy.
Przeniesienie, a przekierowanie obrażeń.
Ja jeszcze dodałem Kontratak, w sumie zerżnięte z instrukcji, ale żeby już wszystkie keywords były w FAQu wyjaśnione.
mail poszedł, czekam jeszcze na maila mordeczki i też wyśle.
Ok już do Mordeczki też poszło.
Ajgor - Wto 21 Gru, 2010
To mi się podobie...
DaRKeR - Wto 21 Gru, 2010
Pośpieszyłeś się ! teraz dodaliśmy dużo rzeczy i poszła ładna korekta !
Ravandil - Wto 21 Gru, 2010
Ja też już wersję uzupełnioną puściłem do Mordeczki. Ajgor, ładnie to wygląda, też sobie takie zrobię
Ajgor - Wto 21 Gru, 2010
DaRKeR napisał/a: | Pośpieszyłeś się ! teraz dodaliśmy dużo rzeczy i poszła ładna korekta ! |
Musiałem zrobić sobie taką maluteńką premierę.
Teraz mi lepiej.
Mordeczka - Wto 21 Gru, 2010
Ajgor napisał/a: | Teraz mi lepiej. |
O ile czegoś nie przeoczyłem to teraz powinno być jeszcze lepiej - klik
DaRKeR - Wto 21 Gru, 2010
Kozacko :]
Syndelis - Sro 22 Gru, 2010
To jest (póki co) ta najbardziej ostateczna wersja ? Bo nie wiem czy mogę już drukować ;]
Mordeczka - Sro 22 Gru, 2010
Syndelis napisał/a: | To jest (póki co) ta najbardziej ostateczna wersja ? |
Tak, to jest najnowsza wersja, jednak wstrzymaj się z drukiem kilka dni, może ktoś wyłapie jakieś błędy, albo doda coś nowego.
sirafin - Sro 22 Gru, 2010
Panowie, profesjonalna robota. W końcu będę miał wydrukowany porządny FAQ do wglądu dla współgraczy nie znających angielskiego. Dobrze że mamy takich ludzi jak wy
Ravandil - Sro 22 Gru, 2010
Jestem z nas dumny Sam się nie spodziewałem że to tak sprawnie i szybko pójdzie. To co panowie... i panie? Bierzemy się za zrobienie strony www? hehehe bo warhammer-inwazja.pl to chyba jakiś żart ze strony wydawnictwa
DaRKeR - Sro 22 Gru, 2010
A masz kogoś kto umie robić strony ? i nie mówię tutaj o html ?:P
Samo stworzenie szablonu strony nie jest jakimś wielkim problemem, można do tego zaadoptować jakiegoś CMSa. Problem jednak leży w oskryptowaniu tej strony, tak aby służyła za centrum dla graczy, obsługiwała turnieje, statystyki, itp. To jest robota na długi czas i wątpię czy ktoś się tego podejmie za free. Kiedyś sporo skrobałem w php, które mogłoby temu posłużyć, ale to było dawno i teraz bym się tego nie podjął
to może się dogadamy z galaktą, oni nam będą płacić a my się zajmiemy obsługą tej strony co już jest ?:D
Żeby nie było tak, że Galakta z wdzięczności za zrobienie FAQ "wyśle" smutnych panów, aby pognębili biednych tłumaczy, którzy to bezczelnie przetłumaczyli coś co oni powinni przetłumaczyć
e tam co najwyżej to skopiują i powiedzą że to ich (chyba nie powinniśmy tego tutaj pisać )
Ravandil - Sro 22 Gru, 2010
Co do stronki to tak trochę zażartowałem, ale przeszła mi też przez łeb myśl 'czemu nie' w sumie Galakta przygotowała fajną stronkę i olali temat, więc ciężko przewidzieć czy ta stronka w ogóle ruszy. Zresztą napisali w newsie z sierpnia że "Powoli startujemy" <- baaardzo powoli jak się okazało Trochę to olewanie klientów jest irytujące, ale co poradzimy. Zresztą to nie temat żeby się wyżalać.
Co do FAQ, to miło by było ze strony Galakty, gdyby w jakiś sposób postarali się naszą pracę wynagrodzić. Ale to wyłącznie mogło by być z ich dobrego serca. Mogą też stwierdzić: "O fajnie, zrobili se FAQ to my mamy mniej roboty i zaoszczędzimy" Nie mówię o jakichś finansowych wynagrodzeniach, ale bardziej jakimś symbolicznym (rzeczowym) docenieniu wkładu klientów w produkt firmy. Bo większe zrozumienie gry (dzięki naszemu FAQ) na pewno w jakimś tam małym procencie pozytywnie wpłynie na sprzedaż tak mi się zdaje.
szymuss - Sro 22 Gru, 2010
Hmm moze jeszcze by zwiad dokladnie wytluamczyc|? Raz jedni graja ,ze przeciwnik odrzuca 1 losowa karte( nie widzac jej) ,a inni graja tak ,ze to gracz musi sobie sam odrzucic karte z reki ( widzac ja) . Dodanie tego zwiadu do faq, moim zdaniem bardzo pomocne ,ale to tylko moje zdanie...
szymuss napisał/a: | Raz jedni graja ,ze przeciwnik odrzuca 1 losowa karte( nie widzac jej) ,a inni graja tak ,ze to gracz musi sobie sam odrzucic karte z reki ( widzac ja) |
Cóż, jedni zawsze będą grać po swojemu, choćby nie wiem jak przejrzyście instrukcja była napisana, ale to już ich problem, że źle grają. Za instrukcją - "Po zadaniu obrażeń w walce osoba kontrolująca jednostki, które przetrwały bitwę i posiadają słowo kluczowe Zwiad, ma prawo zmusić swojego przeciwnika do odrzucenia LOSOWEJ karty z ręki.", więc jakim cudem, czytając ten zapis w instrukcji, można dojść do wniosku, że przeciwnik odrzuca karty wg swojego uznania, widząc je? Ja akurat gram tak, że wybieram kartę z ręki przeciwnika (oczywiście zwróconą do mnie grzbietami kart) i ją odrzucam, wychodzi na to samo, a jest mniej problemu z tasowaniem.
Zwiad
Po zadaniu obrażeń w walce osoba kontrolująca jednostki, które przetrwały bitwę i posiadają słowo kluczowe Zwiad, ma prawo zmusić swojego przeciwnika do odrzucenia losowej karty z ręki. Przeciwnik odrzuca z ręki jedną kartę za każdą jednostkę ze Zwiadem, jaka brała udział w bitwie i ją przetrwała.
Jednostki ze słowem kluczowym Zwiad, mogą też atakować spalone strefy tylko po to by odrzucić przeciwnikowi kartę z ręki. Odrzucenie karty wygląda zwykle w ten sposób, że osoba której jednostki ze Zwiadem atakowały, losuje odpowiednią liczbę kart do odrzucenia z pośród kart na ręce przeciwnika.
awojdi - Sro 22 Gru, 2010
Na niektórych kartach np. Shades czy Free Company wyraźnie napisane jest co robimy (mam na myśli odrzucenie przeciwnikowi losowej karty), przy innych już nie mimo, że są to jednostki zwiadu (występuje słówko kluczowe) np. Dwarf Ranger czy Gutter Runers.
Czy zawsze gdy pojawia się słowo kluczowe scout-zwiad, mam prawo ciągnąć kartę przeciwnika? Nawet gdy karta nie mówi o tym wprost? Tak by wynikało z instrukcji...
dokładnie tak, zawsze jak jest scout (gutter runners i dwarf ranger) to stosujesz się do instrukcji zwiadu.
Syndelis - Sro 22 Gru, 2010
Odnośnie wątku z Galaktą - to porządnie dali d... i to bez dwóch zdań. Tylko pytanie, czy specjalnie obiecywali gruszki na wierzbie, żeby zwiększyć sprzedaż Inwazji wśród nowych graczy i tych posiadających wersję angielską (żeby wymienili na polska bo turnieje etc.), czy widząc słabą sprzedaż Inwazji i dodatków zrezygnowali całkowicie. Tak jak poruszane było już w innym temacie Galakta w ogóle się nie promuję, nie zajmuje się promocją swojego wydawnictwa i produktów. A podam taka małą sytuację, która miała miejsce na festiwalu GRAMY w Gdyni:
"Marcus i Zombie grali przy stoliku w Inwazję, podszedłem do nich, żeby ich poznać i popatrzeć jak grają. Po jakiś 10 minutach podszedł do nas jakiś nieznajomy, zaczął się wypytywać co to za gra bo jej nie widział/nie znał (był to początek listopada), jak się w nią gra etc. Zaczęliśmy mu tłumaczyć grę, zasady przy okazji mówiąc, że gra naprawdę jest bardzo dobra, bardzo długie godziny można już przy samej podstawce spędzić i się dobrze bawić. Kolega podziękował i poszedł. 12 grudzień, Gdańsk, owy kolega pojawił się ze swoją talią gotową brać udział w TURNIEJU."
To jest tylko przykład pokazujący, że gra u przeciętnych graczy nie jest znana bo nie jest dobrze wypromowana. Nie wspomnę, że na festiwalu był wystawiony sklep Rebela. Inwazji były 2 sztuki dokładnie przykryte innymi grami, że wystawało może 1/5 pudełka (szukałem dosłownie parę minut), już nie mówiąc o dodatkach, których po prostu nie było.
Strona warhammer-inwazja.pl, w miarę fajnie przygotowana, nie żyje. Żyję tylko strona WHinvasion.pl i forum Galakty ale tylko i wyłącznie dzięki fanom. FAQ 1.2 pl jak widzimy jest zrobione przez fanów. Turnieje/ligi również organizowane są tylko przez fanów. A miało być inaczej, z tego co czytałem tu, na tym forum w lipcu, sierpniu i wrześniu. I będę tu pisał jeszcze nie jednokrotnie tego typu posty bo jak się coś obiecuję - to się tego powinno dotrzymać.
szymuss - Sro 22 Gru, 2010
Galakto !Moze oddaj Lacercie prawa do wydawania Inwazji ,skoro nie masz czasu ?:) hmm
Ajgor - Sro 22 Gru, 2010
Jak widać na załączonym obrazku, można zrobić FAQ jeśli się chce!
W tym przypadku nie bardzo rozumiem co Galakta nazywa wsparciem dla Graczy, jeśli są problemy z podstawowymi materiałami. Generalnie strzelam małego foszka w stronę D. W.
Ravandil - Nie 26 Gru, 2010
Mordeczka mógłbyś na czasie uzupełnić FAQ o erratę karty "Zguboskoczkowie"
Powinna brzmieć: "Na początku twojej tury, każdy z graczy musi poświęcić rozwinięcie albo zadać 1 obrażenie każdej strefie swojej Stolicy".
Chyba, że poczekamy, może się uzbiera więcej rzeczy do uzupełnienia, a FAQ będziemy aktualizować np. raz na miesiąc czy jakoś cyklicznie.
DaRKeR - Nie 26 Gru, 2010
wcześniej mordeczce na PW wysłałem trochę na temat odporności i zwiadu. Więc spokojnie można wrzucać.
Mordeczka - Nie 26 Gru, 2010
Zajmę się tym jutro, jeszcze działam w trybie świątecznym więc żadnej "pracy" nie biorę
Mordeczka - Pon 27 Gru, 2010
Wersja dzisiejsza z uwzględnieniem Zguboskoczów, odporności i zwiadu - klik
Ajgor - Pon 27 Gru, 2010
Coś mi się wydaje że numeracja kolejnych wersji się rozjeżdża. Poprzedni (nie patrząc na datę w prawym rogu) był 1.2.2. Teraz na okładce jest 1.2.
Mordeczka - Pon 27 Gru, 2010
Nie rozjeżdża się, stwierdziłem po prostu, że nie ma sensu dawać kolejnych numerków przy każdej aktualizacji. Przy dwudziestej aktualizacji miałoby to postać 1.2.20, trochę bez sensu, tym bardziej, że oficjalne FAQ od FFG ma numer 1.2. Wydaje mi się, że lepiej zachować oficjalną numerację, a rozróżniać poprzez umieszczanie daty na pierwszej stronie.
Ravandil - Wto 28 Gru, 2010
Racja Mordeczka, data w zupełności wystarczy, wcześniej chyba nie myśleliśmy że będziemy tak szybko aktualizować co tylko się pojawi, więc pomysł 1.2.2 itd. był ok, ale 1.2 chyba wystarczy i data. Ja w temacie FAQ będę pisał o co została uzupełniona najnowsza wersja tak żeby gracz mógł sobie sam zdecydować czy ta aktualizacja mu potrzebna czy nie.
DaRKeR - Wto 28 Gru, 2010
Dobra kto wie jak założyć to Google docs czy jak to tam ? Bo kilka stylistycznych błedów zostało odnalezionych i można by to poprawić
Deer Dance - Wto 28 Gru, 2010
Ogólnie może doróbcie FAQ 3 strony z pustym miejscem żeby każdy kto już wydrukuje mógł dopisać kolejne 10 wyjaśnień KOLEJNYCH błędnych tłumaczeń, bo jak widzimy wszyscy temat o interpretacji kart rośnie i rośnie...
Mordeczka - Wto 28 Gru, 2010
DaRKeR napisał/a: | Dobra kto wie jak założyć to Google docs czy jak to tam ? Bo kilka stylistycznych błedów zostało odnalezionych i można by to poprawić |
Dokument już mam założony (wprowadzam tekst pomału), ale żeby można było edytować trzeba mieć konto na google.
Ravandil - Sro 29 Gru, 2010
Deer Dance napisał/a: | Ogólnie może doróbcie FAQ 3 strony z pustym miejscem żeby każdy kto już wydrukuje mógł dopisać kolejne 10 wyjaśnień KOLEJNYCH błędnych tłumaczeń |
Mam nadzieję, że dużo tych błędów już nie będzie, chociaż... tak naprawdę trzeba by siąść i każdą kartę polską porównać z oryginałem. I tak się zastanawiam czy doczekamy kiedyś kompletnych spoilerów polskich. Takie rzeczy jak Zguboskoczkowie wychodzą przez przypadek, bo ktoś akurat zapytał, a wyobraźcie sobie teraz takie sytuacje na turniejach gdy gracz polskimi kartami ma co innego niż angielskimi To może Galakta udostępni te spoilery chociażby po to żeby można było poprawki powprowadzać...
Syndelis - Sro 29 Gru, 2010
Ravandil napisał/a: | To może Galakta udostępni te spoilery chociażby po to żeby można było poprawki powprowadzać... |
No no, na pewno ; ]
Jak to widać bo bardzo długim milczeniu Galakty i nie-wydania FAQ widać, że ma nas poprostu w du... Zarobiła i papa ;]
Szkoda, że gry planszowe nie są tak popularne jak komputerowe - takie coś wtedy nie mogło by mieć miejsca. Wyobrażacie sobie Blizzarda, który ma graczy/fanów WoW-a w d.. ?:P
Mordeczka - Sro 29 Gru, 2010
Syndelis napisał/a: | Wyobrażacie sobie Blizzarda, który ma graczy/fanów WoW-a w d.. ?:P |
WoWa może nie, ale fanów Starcrafta i owszem. Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie po tym co dostałem pod tą nazwą Ale wracając do tematu to faktycznie Galakta daje ciała, pytanie tylko dlaczego? Zarobili i papa, czy też może nie zarobili i zrezygnowali? W przeciwieństwie do Blizzarda, gdzie nie ma znaczenia czy kupisz ich grę czy też nie (Starcraft jako religia w Korei), Galakta może boleśnie odczuć takie zagrywki w przypadku kolejnych dodatków WH:I i innych gier.
Deer Dance - Sro 29 Gru, 2010
Mordeczka napisał/a: | Syndelis napisał/a: | Wyobrażacie sobie Blizzarda, który ma graczy/fanów WoW-a w d.. ?:P |
WoWa może nie, ale fanów Starcrafta i owszem. Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie po tym co dostałem pod tą nazwą Ale wracając do tematu to faktycznie Galakta daje ciała, pytanie tylko dlaczego? Zarobili i papa, czy też może nie zarobili i zrezygnowali? |
Patrząc po dostępności jakichkolwiek battlepacków w empiku na przykład oraz na Rebelu, jak i obserwacjach własnych WI jest w swoistej fazie baby boomu, wiec raczej zarobili i teraz mają w dupie :/
Mordeczka to tylko takie małe porównanie było - bo z tego co słyszałem (nie grałem w WoW-a), tam Game master, który pomagał w problemach graczy, to była normalna, płatna praca ; ]
Tylko jak widzicie nam inwazja się podoba i na inny tytuł póki co nie zmienimy - bo nie ma z czego wybierać. A jak faną nie spodobała się gra Blizzarda to się przerzucają na Bioware np. Ale to co mówię gry komputerowe =/= gry planszowe i karcianki. Mnie po prostu boli, że naprawdę w pierwszych 2 miesiącach dostawaliśmy co chwila odpowiedzi na pytania, normalnie z nami rozmawiano w kwestii FAQ, turniejów itd. A gdzieś od wydania Marszu i Szturmu (może 2-3 tygodnie po) wszystko się sypło łącznie z stroną turniejową ;/ 0 informacji, newsów i aktualizacji tylko jeden post w listopadzie o treści "Zbliża się czas świąteczny, mamy zapiernicz, nie mamy czasu" i wsio.
GambitGrelfer - Sro 29 Gru, 2010
A ja myślę, że nikomu z galakty nie chce się przejrzeć całego forum. Na wszystkich frontach ludzie piszą, a nas przeważnie interesuje tylko inwazja. Można założyć temat "Galakta ma swoich klientów w (tutaj każdy wstawi co mu bardziej pasuje)" i przynajmniej będą mieli gdzie się tłumaczyć, bo tego typu topic ciężko nie zauważyć czy zignorować
Ale powiem Ci, że normalnie w lipcu, sierpniu, wrześniu i jeszcze kawałek października z nami normalnie pisano w różnych tematach... Zresztą zobacz jak część forum poświęcona Inwazji jest rozbudowana - żadna inna gra tak nie ma. A nawet temat zamknięty z datami premier dodatków nie był/jest aktualizowany ; /
Michal - Czw 30 Gru, 2010
Panowie, rozumiem, że możecie czuć się odrobinę opuszczeni, ale cały czas o Was pamiętamy.
Nie jest prawdą, że Galakcie przestało zależeć na Inwazji - wręcz przeciwnie. W wolnych chwilach dyskutujemy co zrobić z grą i sceną turniejową, która nie ma co ukrywać - specjalnie rozwinięta nie jest. W przyszłym roku chcemy uruchomić kilka pomysłów, w tym usprawnić system sankcjonowania rozgrywek. Na razie to wszystko co mogę powiedzieć.
A tak przy okazji - chciałem się z Wami przywitać. Od 2011 to mnie będziecie mogli męczyć o rzeczy związane z Inwazją (i nie tylko )
Mam nadzieję, że będę mógł w pewnych kwestiach liczyć na Waszą pomoc.
Mordeczka - Czw 30 Gru, 2010
Michal napisał/a: | ...możecie czuć się odrobinę opuszczeni... | Piękny eufemizm.
Michal napisał/a: | specjalnie rozwinięta nie jest. | Pytanie tylko co jest tego przyczyną. Ja nie winiłbym ani gry, ani graczy.
Michal napisał/a: | Mam nadzieję, że będę mógł w pewnych kwestiach liczyć na Waszą pomoc. | W zasadzie to my, jako gracze, a przede wszystkim klienci, liczymy na pomoc. Chociaż w zasadzie jakoś dajemy sobie radę
Michal napisał/a: | Od 2011 to mnie będziecie mogli męczyć o rzeczy związane z Inwazją | To ja już teraz zadam pytania z terminem odpowiedzi od 2011. Co z kartami, które zostały błędnie przetłumaczone, uniemożliwiając tym samym ich poprawne stosowanie? Co z oficjalnym tłumaczeniem FAQ? Jestem ciekawy odpowiedzi.
Ravandil - Czw 30 Gru, 2010
Michal napisał/a: |
Nie jest prawdą, że Galakcie przestało zależeć na Inwazji - wręcz przeciwnie. |
Heh, wcale tego nie widać.
W wolnych chwilach dyskutujemy co zrobić z grą i sceną turniejową |
Fajnie, Inwazja zeszła już do tematu na wolne chwile, to nie wróży dobrze. Mam nadzieję, że kiedyś znajdziecie wolną chwilę, żeby może jakiś turniej przygotować, albo nowego newsa na stronę warhammer-inwazja wrzucić.
Na razie to wszystko co mogę powiedzieć. |
Niewiele jak na tyle pytań.
A tak przy okazji - chciałem się z Wami przywitać. Od 2011 to mnie będziecie mogli męczyć o rzeczy związane z Inwazją (i nie tylko ) |
Witaj i weź tam podziałaj coś żeby się Galakta wreszcie za Inwazję wzięła bo to już jest strasznie irytujące
Michal - Czw 30 Gru, 2010
Cytat: | Pytanie tylko co jest tego przyczyną. Ja nie winiłbym ani gry, ani graczy. |
Nikt czegoś takiego nie napisał. Nikt z nas nie ma o to pretensji do graczy ani gry.
Cytat: | To ja już teraz zadam pytania z terminem odpowiedzi od 2011. Co z kartami, które zostały błędnie przetłumaczone, uniemożliwiając tym samym ich poprawne stosowanie? Co z oficjalnym tłumaczeniem FAQ? Jestem ciekawy odpowiedzi. |
Oficjalne tłumaczenie FAQ zostanie opublikowane do 9.01.2011. Zostaną w nim uwzględnione wszelkie błędy.
Cytat: | Fajnie, Inwazja zeszła już do tematu na wolne chwile, to nie wróży dobrze. Mam nadzieję, że kiedyś znajdziecie wolną chwilę, żeby może jakiś turniej przygotować, albo nowego newsa na stronę warhammer-inwazja wrzucić. |
Źle mnie zrozumiałeś - nie jest to temat, na którym nam nie zależy. Obecnie zajeci byliśmy wieloma rzeczami, m.in. projektem, nad którym kolejny dzień z rzędu siedzę po nocy. Zamykamy go i kolejnym głównym tematem, który ma zostać poruszony jest właśnie Inwazja. Zaczynamy od FAQ.
Cytat: | Witaj i weź tam podziałaj coś żeby się Galakta wreszcie za Inwazję wzięła bo to już jest strasznie irytujące |
Podziałam
gracz - Czw 30 Gru, 2010
skoro obsługa wydawnictwa zaczęła się wypowiadać w sprawach prac może takie przewrotne pytanie a zarazem propozycja do rozpatrzenia.
Skoro wyszły karty które mają ewidentne błędy w tłumaczeniu wpływające na rozgrywkę, może warto pokusić się o ich ponowny wydruk i wysłanie do ludzi którzy odeślą te z błędem. wiem, że to nie łatwe logistycznie ale myślę że:
-nie wszyscy którzy kupili się po nie zgłoszą
-część by wymieniło karty nawet za drobną opłatą
-byłaby to część działań budująca bardzo pozytywny PR firmy
Mordeczka - Czw 30 Gru, 2010
Michal napisał/a: | ...kolejnym głównym tematem, który ma zostać poruszony jest właśnie Inwazja. Zaczynamy od FAQ. |
Cóż, Galakta wiele już pisała i obiecywała w sprawie WH:I, a jak wyszło to każdy wie. Poczekamy i zobaczymy co wyjdzie z kolejnych obietnic. Poczekamy i zobaczymy jak często będzie aktualizowane FAQ, jak będzie wyglądać tłumaczenie i wydawanie kolejnych dodatków oraz ewentualna wymiana błędnie przetłumaczonych kart, jak będzie wyglądało wsparcie organizacji turniejów, jak będzie wyglądało wiele innych rzeczy związanych z tą grą. Poczekamy, ale nie liczcie na dużą cierpliwość graczy.
GambitGrelfer - Czw 30 Gru, 2010
Jeśli pojawiają się kwiatki w tłumaczeniu co poniektórych kart, może należało by zastanowić się nad: 1. Zmianą tłumacza, 2. dodaniu kolejnego kroku korekty, gdzie ktoś będzie siedział i sprawdzał jako drugi, albo nawet trzeci korektor, czy wszystko jest ok?
Syndelis - Czw 30 Gru, 2010
Cytat: |
Oficjalne tłumaczenie FAQ zostanie opublikowane do 9.01.2011. Zostaną w nim uwzględnione wszelkie błędy. |
Czy to, aby nie będzie ctrl+c ctrl+v zrobionego przez użytkowników faq ?
Ravandil - Czw 30 Gru, 2010
Syndelis napisał/a: | Cytat: |
Oficjalne tłumaczenie FAQ zostanie opublikowane do 9.01.2011. Zostaną w nim uwzględnione wszelkie błędy. |
Czy to, aby nie będzie ctrl+c ctrl+v zrobionego przez użytkowników faq ? |
Pewnie stąd tak krótki termin, normalnie 9 byłoby z 1 zamienione miejscami w dacie Żartuję i w głębi serca trzymam kciuki za Galaktę. Zobaczymy ocenimy.
I kilka pytań, bo korzystam z okazji póki można liczyć na odpowiedź Michala:
1. Co ze stroną warhammer-inwazja (najnowszy news z sierpnia chyba)?
2. Co z turniejami?
3. Co z błędnie przetłumaczonymi kartami? Produkt wadliwy wypadałoby wymienić na sprawny. (myślę że wzmianka w faqu nie do końca załatwi sprawę).
4. Co z konkursami o które pytaliście we wrześniu - od tej pory cisza, więc po co mamy się produkować z pomysłami.
Michal - Pią 31 Gru, 2010
Cytat: | Skoro wyszły karty które mają ewidentne błędy w tłumaczeniu wpływające na rozgrywkę, może warto pokusić się o ich ponowny wydruk (...) |
Żaden z wydawców gry (Z FFG włącznie) nie stosuje takiego rozwiązania, ponieważ nie ma technicznej możliwość wydrukowania pojedynczych kart. Stad też dopisywanie znalezionych błędów w Erratach czy FAQ i zmiana ich dopiero przy dodruku gry.
Cytat: | Czy to, aby nie będzie ctrl+c ctrl+v zrobionego przez użytkowników faq ? |
Spokojnie, nie będzie Oficjalne tłumaczenie zostało przygotowane wcześniej. Zresztą D.W wrzucał na forum przykładowe jego fragmenty. Stąd też krótki termin prac.
Cytat: | 1. Co ze stroną warhammer-inwazja (najnowszy news z sierpnia chyba)? |
Będzie zaktualizowana. Prace nad nią się niestety przeciągnęły. Obecnie ma zostać zmieniona tak, aby była narzędziem bardziej przyjaznym dla sędziów.
Cytat: | 2. Co z turniejami? |
Będziemy wspomagać. Nawet obecnie jak się ktoś do nas zgłasza w tej sprawie to nie zostawiamy tego. Co więcej w nowej wersji mamy w planie przygotować nową propozycję dla właścicieli sklepów, co powinno wpłynąć pozytywnie na rozwiniecie sceny.
Cytat: | 3. Co z błędnie przetłumaczonymi kartami? Produkt wadliwy wypadałoby wymienić na sprawny. (myślę że wzmianka w faqu nie do końca załatwi sprawę). |
Odpowiedź na początku posta.
Cytat: | 4. Co z konkursami o które pytaliście we wrześniu - od tej pory cisza, więc po co mamy się produkować z pomysłami. |
Już po Nowym Roku zaczną być wykorzystywane na stronie.
Mordeczka - Pią 31 Gru, 2010
Michal napisał/a: | Żaden z wydawców gry (Z FFG włącznie) nie stosuje takiego rozwiązania. |
Nie wiem jak to jest z kartami, ale dość często wymieniane są żetony, kości itp, więc się da. Nawet polskie wydawnictwa dodrukowują brakujące rzeczy - Portal i jego 51.Stan. Nikt z nas nie ma większych pretensji do FFG, bo przy tworzeniu gry mogą zdarzyć się błędy, ale pretensje mamy do Galakty, która robi proste błędy przy tłumaczeniu. Potem sprzedaje ten wadliwy produkt mając gdzieś, że tymi kartami nie da się poprawnie grać. Czy uważasz, że to jest w porządku? Czy uważasz, że błedne tłumaczenie można załatwiać wydawaniem errat?
Michal napisał/a: | Oficjalne tłumaczenie zostało przygotowane wcześniej. Zresztą D.W wrzucał na forum przykładowe jego fragmenty. Stąd też krótki termin prac. |
To chyba jakiś żart! Już wcześniej było gotowe? Krótki termin prac? Czekamy na to FAQ kilka miesięcy, w ciągu tygodnia tłumaczymy i "oprawiamy" je sami, a tu się okazuje, że ono było przygotowane. To są jakieś jaja dosłownie.
Dainus - Pią 31 Gru, 2010
Cytat: | To chyba jakiś żart! Już wcześniej było gotowe? Krótki termin prac? Czekamy na to FAQ kilka miesięcy, w ciągu tygodnia tłumaczymy i "oprawiamy" je sami, a tu się okazuje, że ono było przygotowane. To są jakieś jaja dosłownie. |
Mordeczka, oddech, policz do 10, chcesz w Nowy Rok wejść z adrenaliną we krwi? Lepiej niech płynie w żyłach coś innego
Mordeczka - Pią 31 Gru, 2010
Dainus napisał/a: | Lepiej niech płynie w żyłach coś innego |
8..9..10...Masz rację, nie warto się denerwować, lepiej się w ten dzień wyluzować "małą" dawką etanolu
Dainus - Pią 31 Gru, 2010
I już lepiej Wasze zdrówko chłopaki i dziewczyny (jeśli jakieś fanki WHI tu są) , nie oszczędzajcie dziś wątroby, dawajcie rozwinięcia w postaci schabowego na każdą strefę, żeby odporność wzrosła !!!
Syndelis - Pią 31 Gru, 2010
Bez kitu Mordeczka to co oni tu gadają to są bajki - osobiście będę wszędzie rozpowiadał jak Galakta postępuje z graczami i fanami gier. I następną grę kupuję bezpośrednio od FFG. Bo jak na takich zasadach mam kupować wersję polska to już wolę naprawdę po angielsku.
Jak FAQ przygotowane wcześniej ? To tylko świadczy, że macie nas głęboko w du... bo go nie wypuściliście parę-paręnaście dni po poście z tą mikro-wersją. Nasz tłumacz Ravandil zrobił tłumaczenie w jeden wieczór. I co jak wyjdzie niedługo FAQ 1.3; to znowu będziemy 3 miesiące na nie czekać ? Kpiny jakieś. Macie kiepskiego tłumacza i nawet nie dajecie kart do korekty to później wychodzą buble. Chcecie to naprawiać erratami, których nawet nie umiecie wypuścić w ciągu choćby tygodnia. I nas nie obchodzi, że czasu nie macie - ma się duże wydawnictwo to trzeba zatroszczyć się o każdy jego aspekt wliczając w to konsumentów, czyli nas.
Podsumowując - jesteście tak samo zakłamani jak politycy i składacie obietnice, których później nie dotrzymujecie. Mocne słowa, ale się należą. I ta fala krytyki powinna na was teraz motywująco zadziałać.
Ajgor - Pią 31 Gru, 2010
Tak to niestety wygląda.
gracz - Sro 05 Sty, 2011
Panowie nie ma co narzekać: najpóźniej za 4 dni oficjalny polski FAQ pojawi się na stronie wydawcy:)
Ajgor - Sro 05 Sty, 2011
Jak ktoś kupi grę dzisiaj, to jest to faktycznie wspaniała wiadomość. Ja swoją otrzymałem będąć na urlopie latem. Staram się nie marudzić, ale...
Nemomon - Sro 05 Sty, 2011
Przyjaciele, FAQ do Talismana czeka na swe pojawienie się o wiele, wiele dłużej niż FAQ do Inwazji, a nie przypominam sobie nikogo, kto by się o niego dopytywał Czy to oznacza, że fani Talismana są cierpliwi, czy może coś innego?
DaRKeR - Sro 05 Sty, 2011
Nemomon, albo że nie umieją dopominać się o swoje
GambitGrelfer - Sro 05 Sty, 2011
To oznacza że Talizman to po prostu magia i miecz i jak ktoś gra według starych zasad to ma wywalone na faq Poza tym w inwazję są turnieje i nie może być tak, żeby gracze przy stole się kłócili o interpretację jakiejś tam karty, bo została źle przetłumaczona.
Ajgor - Sro 05 Sty, 2011
Trudno powiedzieć, ale sam gram z Córką w Talizmana i specjalnie mi nie przeszkadza brak FAQ. Nie jestem pewien czy to dobre porównanie, ale jestem pewien że okrywa jeszcze większym cieniem Galaktę. Czyli, tego typu wsparcie kuleje.
Ravandil - Sro 05 Sty, 2011
Nie można pod tym względem porównywać Talismana do Inwazji, też grywam namiętnie w Talizmana i jeszcze nigdy FAQ nie było mi potrzebne, jest to gra towarzyska, gdzie nawet jak pojawi się jakaś wątpliwość, to szybko rozwiązuje się ją wspólnie w gronie graczy. W inwazji tak nie jest, interpretacja karty i zasad to najczęściej kwestia życia i śmierci A poza tym, jak napisał GambitGrelfer, Inwazja to gra turniejowa, zasady muszą być jasne i przejrzyste.
RasTafari - Sro 05 Sty, 2011
Ravandil napisał/a: | Inwazja to gra turniejowa, zasady muszą być jasne i przejrzyste. |
marka FFG a jasne i przejrzyste zasady to jak oksymoron
GambitGrelfer - Sro 05 Sty, 2011
RasTafari napisał/a: | marka FFG a jasne i przejrzyste zasady to jak oksymoron |
Na dobrą sprawę wątpliwości w instrukcjach (i kartach) pojawiają się zawsze. Najbardziej przejrzystą instrukcję jaką widziałem to chyba do pylosa, albo innej tego typu gry. Podobała mi się instrukcja Anioła Śmierci
colan - Czw 06 Sty, 2011
Witam!
Przy okazji kolejny błąd w tłumaczeniu który wymaga erraty:
Karta: Burying the Grudge
Action: Gain 1 resource for each unit that entered a discard pile this turn.
polskie tłumaczenie:
Akcja: Zyskujesz 1 żeton zasobów za każdą jednostkę, która podczas tej tury trafi na stos kart odrzuconych.
Sugerując się polska wersją odnosi się ona raczej do kart które trafią na stos od momentu zagrania akcji do końca tury natomiast wersja angielska o ile dobrze ją rozumie to sugeruje że dostaniemy żeton za karty które już weszły na stos w tej turze...
Pozdrawiam, Dawid
DaRKeR - Czw 06 Sty, 2011
wystarczy zmienić na "trafiły" i już jest ok, tak na prawdę to kosmetyczny błąd. Ale na pewno warto wrzucić do FAQ.
colan - Czw 06 Sty, 2011
DaRKeR napisał/a: | wystarczy zmienić na "trafiły" i już jest ok, tak na prawdę to kosmetyczny błąd. Ale na pewno warto wrzucić do FAQ. |
Nie jest to błąd kosmetyczny bo zmienia działanie karty. Niestety w karciankach diabeł tkwi w szczegółach. Powinien być wyjaśniony w FAQ bo wiadomo że treści karty się już nie zmieni.
/Dawid
Ravandil - Czw 06 Sty, 2011
Jest to kolejny poważny błąd w tłumaczeniu Oczywiście możemy zaktualizować naszego FAQ-a z tym, że już za kilka dni wychodzi oficjalny FAQ Galakty, w którym na pewno wszystkie błędy będą poprawione Ciekawe ile jeszcze takich błędów się znajdzie. To partactwo w tłumaczeniach kart coraz bardziej mnie zadziwia Póki co na poważnie rozważam przerzucenie się na wersję ang.
RasTafari - Czw 06 Sty, 2011
GambitGrelfer napisał/a: | Na dobrą sprawę wątpliwości w instrukcjach (i kartach) pojawiają się zawsze. Najbardziej przejrzystą instrukcję jaką widziałem to chyba do pylosa, albo innej tego typu gry. Podobała mi się instrukcja Anioła Śmierci |
jak ja widzę FFG na pudełku to wiem, że bez trzech faqów nie podchodź, najbardziej przejrzysta instrukcja z tej stajni moim zdaniem to instrukcja fo GoT'a. Poza tym karcianki rządzą się swoimi prawami.
Michal - Czw 06 Sty, 2011
Zgodnie z obietnicą - FAQ 1.2 miał być przed 9.01 i jest:
http://galakta.pl/pliki/I...q_1_2_b_POL.pdf
Jeżeli macie jakieś uwagi co do jego treści bądź uważacie, że należy coś do niego dodać piszcie tutaj albo do mnie na adres michal@galakta.pl
DaRKeR - Czw 06 Sty, 2011
Oby tak dalej !
Mordeczka - Czw 06 Sty, 2011
O kurcze, Galakta dotrzymała słowa to i się D.W. pojawił w dziale WH:I
Jedna sugestia z mojej strony dotyczy czcionki, wzmocnijcie ja trochę, bo jest trochę słabo czytelna. Jeśli już stosujecie szeryfową czcionkę tak jak FFG, to zachowujcie te same właściwości czcionki jak oni. Przynajmniej ja zauważam różnicę i trochę mi to przeszkadza w czytaniu
Ravandil - Pią 11 Mar, 2011
Na forum deckboxa znalazłem taki mega kompleksowy Faczek i tak sobie pomyślałem, że skoro Galakta FAQi oficjalne już wypuszcza, prawdopodobnie nie będzie potrzeby na kontynuację naszego dzieła, ale taki FAQ by się przydał w PL. Co myślicie? Sensownie jest w nim wszystko poukładane kategoriami, są też pytania na które odpowiadał sam James czy tam inny Lukas itp (w każdym razie ktoś tam kompetentny z FFG) a nie ma ich w oficjalnym FAQ:
http://deckbox.org/forum/viewtopic.php?id=232
Jeśli byłoby zapotrzebowanie to w wolnej chwili mogę siąść i potłumaczyć, tylko będę potrzebował wsparcia z nazwami polskich kart
DaRKeR - Pią 11 Mar, 2011
znam ten FAQ, ale to tak naprawdę niekończąca się opowieść, cały czas uzupełniam go z Nickiem (Entropy) podsyłając mu rulingi od Lukasa.
|
|