|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Osadnicy z Catanu (Settlers of Catan) - OSADNICY Z CATANU + ŻEGLARZE + MIASTA I RYCERZE PL
szarik01 - Pon 21 Lut, 2011 Temat postu: OSADNICY Z CATANU + ŻEGLARZE + MIASTA I RYCERZE PL Witam! nie wiem czy w dobrym miejscu piszę ale byłbym zainteresowany zakupem osadników z dodatkami mianowicie:
+OSADNICY,
+MIASTA I RYCERZE,
+ŻEGLARZE,
(+ rozszerzenia dla 5i 6 graczy???)
To są chyba wszystkie w polskiej wersji czy o czymś zapomniałem?
Zależało bym mi na dobrym stanie wizualnym i ze tak powiem stu procentowej obecności wszystkich elementów (karty pionki itp itd).
Mój kontakt 2120637 albo pw
(jeśli o czymś zapomniałem proszę mnie poprawić bo nie wiem na 100% czy tak właśnie wygląda zestaw osadników)
dizzit - Wto 22 Lut, 2011
Z osadnikami styknąłem się juz dobre kilka lat temu, od długiego czasu tez mam gre i tak z doświadczenia Ci moge doradzić.
Jeżeli masz duże doświadczenie w grze to możesz olać reszte tekstu ale, myśle że na cały komplet najnormalniej w świecie szkoda pieniędzy.
W chwili obecnej po rozegraniu kilkudziesieciu jak nie kilkudziesięciu + stu parti powiem:
Jeżeli grasz z rożnymi ludźmi typu wyjeżdzasz na jakies obozy itd. itp. to o graniu w całość naprawde można zapomnieć, moim zdaniem najlepsze w takich sytuacjach jest podstawka + 5/6 dodatek, zasad troche jest i nowe osoby napewno będą chciały zagrać 3 partie na szybko (pierwsza - skumanie gry i zobaczenie że kompletnie źle sie postawiło domki , 2 - dowiedzenie sie że dalej sie postawiło źle , 3 - w miare sie da grać) - i w tym wypadku nikomu nowemu raczej nie zaśmiecisz głowy dodatkowymi zasadami z żeglarzy czy rycerzy.
Opcja że masz stałą ekipe, ludzi którzy lubia grać w planszówki. Tu moim zdaniem najlepiej wchodzi dodatek miasta i rycerze - jest świetny (od tego momentu ja tą gre zaczynam nazywać strategią bo wcześniej to zawracanie głowy było . Niestety gra w dodatek wydłuża rozkrywke conajmniej 2 razy. Mała uwaga o ile w podstawke gra się najlepiej na duzych mapach (dodatek 5/6 do podstawki / żeglaże) to w rycerzy nim mniejsza mapa tym lepiej. A że gra sie wydłuża to rycerze 5/6 to juz naprawde bardzo długa gra - nie sprawdza się moim zdaniem.
Podsumowanie: Jeżeli chesz być przygotowany na obie ewentualności kup: podstawke + dodatek 5/6 do podstawki + miasta i rycerze, jeżeli pograsz troche i stwierdzisz że potrzeba Ci więcej wtedy dokupuj ale jestem na 99% pewny że taki komplet Ci wystarczy
Pozdrawiam
szarik01 - Wto 22 Lut, 2011
kumpel ma osadników + rycerzy i mac graczy... co wchodzi w skład dodatku 5/6 graczy bo nie wiem
ewentualnie mogę jeszcze rozważyć zakup osadników + miasta i rycerze + dodatek dla 5/6 graczy
Czarny - Wto 22 Lut, 2011
Zawartość pudełka
dodatek 5-6
Z własnego doświadczenia jakie zdobyłem grając w osadników mogę Ci powiedzieć, że dizzit ma rację. Tzn. na początek wystarczy podstawka, jeśli masz zawsze 5 graczy to warto kupić rozszerzenie. U nas był czasem problem ze zmontowaniem 3 graczy, więc zdecydowałem się na zakup żeglarzy. Z tym, że dopiero po jakimś 4 miesięcznym ograniu podstawowej wersji.
Jeśli miałbym Ci doradzać to tak: kupić podstawkę + dodatek 5-6 (jeśli masz zwykle z kim grać, jeśli bywa z tym różnie to samą podstawkę)
Jak już trochę pogracie i uznacie, że potrzebujecie czegoś więcej zastanówcie się nad kupnem żeglarzy lub rycerzy.
szarik01 - Wto 22 Lut, 2011
chłopaki gram już trochę w osadników i nie wyobrażam sobie gry w podstawę bez rycerzy i miast
kupując wszystko chciałem zagrać na nosie ziomkowi który ma kupę kasy i stać go na tą grę ale jeszcze nie kupił... a ja czasem nudze sie z dziewczyną w domu to teżbyćmy zagrali z bratem rodzicami albo znajomymi...
dizzit - Sro 23 Lut, 2011
Dodatek 5/6 do podstawki (bo sa oddzielne 5/6 do żeglarzi i rycerzy ) dodaje 9 hexów i dodatkowe łaczniki co powiększa obszar, dodatkowo dwa komplety ponków: zielony i brązowy.
Odnosnie poprzednich postów to też jak gram ze stałą ekipą nie wyobrażam sobie gry bez miast i rycerze, bardzo urozmaicają grę i potrafią ją ostro skomplikować co jest oczywiście na plus .
Po tym co napisałes podtrzymuje podpowiedź: kup podstawke + 5/6 + rycerzy. Naprawdę starczy i bedzie na każdą okazje.
Połaczenie wszystkich dodatków naraz wydłuza grę a w osadników to najlepiej tak max 2h bo i tak praktycznie od połowy gry praktycznie wiadomo kto wygra . A jak chcesz grę na długie godziny to kup magie i miecz (niesmiertelna jest:). W tym momencie tez mam komplecik i ze stała ekipą umawiamy sie zazwyczaj w niedziele koło 14 i siekamy do 22 .
szarik01 - Sro 23 Lut, 2011
nom to nie jest tak do końca, w połowie to nie jest powiedziane kto wygra mam znajomego mózg i człowiek potrafi pod koniec tak zmiażdżyć że faworyt nie ma nic ;/
|
|