galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Talisman: MAGIA I MIECZ - Talisman: The Dragon Expansion!!!

Nemomon - Czw 02 Cze, 2011
Temat postu: Talisman: The Dragon Expansion!!!
W końcu ogłoszono nowy dodatek!

http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=2320

Arbaal - Czw 02 Cze, 2011

Im prędzej to Galakta wyda tym prędzej zarobi :D
wookash966 - Czw 02 Cze, 2011

Ciekawe ile trzeba będzie czekać na polską wersję językową (z moich rachunków wiosna/lato 2012)
Co nie zmienia faktu, że dodatek jest gruby i już myślę jak będę malował smoka.

Nemomon - Czw 02 Cze, 2011

wookash966 napisał/a:
już myślę jak będę malował smoka.

Zależy który zamek wspierałeś grając w HOMM3 ;) .

Kriss - Czw 02 Cze, 2011

Zapowiada się ciekawie :)
deaddrone - Czw 02 Cze, 2011

Nemomon napisał/a:
wookash966 napisał/a:
już myślę jak będę malował smoka.

Zależy który zamek wspierałeś grając w HOMM3 ;) .

Jeden właściwy kolor to ten z okładki Talismana - czerwony! :P hihi

A tak na poważnie to chyba każdy ma swój ulubiony motyw :)

Freeasy - Pią 03 Cze, 2011

A może uda się na Gwiazdkę?
Już czekam na listonosza na Panią Jeziora ... ale Smoczy dodatek mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. No i jestem ciekaw tłumaczenia dodatku na j. polski. Czy będzie to wprost - Smoki, czy np.: Kraina Smoków, idąc za dotychczasową polityką wydawnictwa.
No i chyba już nie będzie większej figurki w grze - mam nadzieję, że to zaledwie półmetek dodatków a nie końcówka...

Iesthir - Sob 04 Cze, 2011

Freeasy napisał/a:
A może uda się na Gwiazdkę?
Już czekam na listonosza na Panią Jeziora ... ale Smoczy dodatek mnie zaskoczył bardzo pozytywnie.

Oj jak bym chciał na Gwiazdkę... Mógłby nawet 200zł kosztować, jeśli był by w tym roku. Bo co jak co ale to właśnie tego dodatku najbardziej oczekiwałem. Co prawda Pani Jeziora na dniach powinna być ale jednak Smoki (przynajmniej w tej wersji w której grywaliśmy ze znajomymi, a że graliśmy bez instrukcji, bo ta zaginęła w akcji, to mogę mieć inne wrażenia z rozgrywki) znacznie utrudniały grę i wnosiły sporo emocji.
No i przede wszystkim wychodzi na to że ten dodatek najbardziej zmieni rozgrywkę (bo nie oszukujmy się, do tej pory zmiany były raczej kosmetyczne). Zmiana środkowej krainy, utrudnianie na bieżąco rozgrywki graczy (bo tak rozumiem influence zdobywany przez Smoki) i w końcu limit czasowy (przynajmniej tak rozumiem fragment "It is a race to save the land from the Dragon King’s tyrannical rule. Should the new Dragon King claim his throne and the Crown of Command, the new era of dragonkind will begin, and all living things shall bow before their might!") powinny znacząco zmienić rozgrywkę i urozmaicić ograny schemat.
Pominę fakt że sam dodatek wprowadza dużo opcji: Plansza jest dwustronna, do tego są 3 smoki, więc opcji jest multum.
Co do nazwy to dodatek jest z tych dużych, więc teoretycznie powinien nazywać się Kraina Smoków żeby zachować konwencję, ale z drugiej strony jest inny od dotychczasowych dużych dodatków, bo nie wnosi nowej krainy tylko "nakładkę" na planszę główną, więc nie widzę problemu żeby zmienić konwencję (Przy czym osobiście preferował bym nazwę "Smoki" a nie dokładne tłumaczenie, czyli liczbę pojedynczą).

A w ogóle to dawno mnie tu nie było... :D

gural117 - Pią 10 Cze, 2011

Ja Panią Jezior dostałem dzisiaj.
Jutro jakiś meczyk planujemy ze znajomymi.

Co do przyszłego dodatku to mam nadzieję że w końcu pojawi się dodatek gdzie będzie miejsce w pudełku na więcej kart. Teraz już lecę na prowizorce ;-)

Szkoda też że Smoczek to nie całkowicie nowa dostawka - tak jak było w przypadku Gór i Jaskini - tylko raczej kwestia kosmetyczna. Znając życie po niej znów pojawi się mały i na prawdziwy jeszcze długo poczekamy.

Arbaal - Pią 10 Cze, 2011

plansza smoczków
http://jakemurrayart.blog...man-dragon.html

Xeel - Sob 11 Cze, 2011

Nowa wersja Wewnętrznej Krainy wygląda moim zdaniem naprawdę fajnie, ma klimat ;) Swoją drogą, FFG idzie w dobrym kierunku chcąc wprowadzić nową mechanikę do gry - o ile tak należy rozumieć pomysł ze smokami zdobywającymi coraz większą władzę w krainach.
q_ral - Sro 15 Cze, 2011

Kurcze, fatalnie. Mimo jej miodności, nakładka na planszę główną powinna wyjść na samym końcu, a wcześniej mogli się zdecydować na kolejny "narożny" dodatek.
kowal85 - Sro 15 Cze, 2011

q_ral napisał/a:
Kurcze, fatalnie. Mimo jej miodności, nakładka na planszę główną powinna wyjść na samym końcu, a wcześniej mogli się zdecydować na kolejny "narożny" dodatek.

Myślę podobnie do Ciebie, Smoki powinny być jako takim "zwieńczeniem" Talismana, a tu dali go już jako 3 planszowy dodatek :/, no zobaczymy co tam jeszcze wymyślą ^^

Xeel - Sro 15 Cze, 2011

Na moje oko to dobrze, że FFG stara się rozwijać Talizmana, a nie tylko wydawać kolejne rozszerzenia według jednego schematu. Do aktualnej formy dodatków nic nie mam, ale takie urozmaicenie jest mile widziane ;) Może sprawdzają, czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Jeśli tak, to dodatków do Talizmana może być po prostu więcej, i to bardziej zróżnicowanych.
Arbaal - Sro 15 Cze, 2011

Mnie się bardzo podobają Smoki w takiej formie :D Zakończenie gry jak każdy wiedział było nudne i ja np nie potrafiłem grać bez autorskich przedpól piekieł. Ta plansza wewnętrznej krainy to złoty strzał! Każdy się spodziewał kolejnego narożnika, lasu lub miasta a ja liczyłem na kosmiczną otchłań a tu coś takiego :D
Myślę że będziemy ciągle zaskakiwani nowymi dodatkami do Talizmanu :)

gural117 - Czw 16 Cze, 2011

Ja mam tylko nadzieję że pojawią się jakieś nowe "drobiazgi". Nie tylko normalne przedmioty.
tharnendil - Pią 17 Cze, 2011

Osobiście, podobnie, jak jeden z przedmówców, liczyłem na Miasto :) Żeby było gdzie wydawać kasę ugraną w Górach. No nic, wypada poczekać...
guciomir - Pią 17 Cze, 2011

Kup Panią Jeziora, a problemy z nadmiarem kasy znikną. Jeziornica utrudnia zdobywanie złota na planszy głównej (bo zmniejsza szansę na wyciągnięcie mieszków złota), a oprócz tego wprowadza kilka nowych sposobów na jej wydawanie. W kilku grach z wszystkimi dodatkami zdarzyło mi się już cierpieć na brak złota i kiedy na planszy pojawiały się stajnie, wyruszałem w góry.

Pani Jeziora odświeża ten element gry.

tharnendil - Sob 18 Cze, 2011

Dzięki za hint; przy wyborze następnego dodatku na zakupach, będę o tym pamiętał :)
Nemomon - Wto 28 Cze, 2011

Kolejny news się pojawił: http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=2407
Xeel - Sro 29 Cze, 2011

Spodziewałem się właśnie takiego zastosowania smoków w grze, jak dla mnie jest co najmniej dobrze ;) A już na pewno bardzo klimatycznie.
Nemomon - Pią 01 Lip, 2011

http://www.ralphhorsley.co.uk/ ;)
blacksider - Sro 06 Lip, 2011

ciekaw jestem kiedy ten dodatek pojawi się w Polsce...
fajnie byłoby gdyby to było jeszcze w tym roku ^^

sama Galakta narazie jeszcze nic na ten temat nie powiedziała? :P

jablo - Sro 06 Lip, 2011

Powiedziała, tylko trzeba uważnie czytać forum.
blacksider - Sro 06 Lip, 2011

gdybym chciał całe forum przeczytać to bym musiał poświęcić pół roku :P

no, ale dokopałem się do jakiejś informacji, że zazwyczaj wydają gry pół roku po wersji angielskiej (czy tam oryginalnej), więc to już daje mi jakiś wgląd na sprawę ;)

jablo - Pią 08 Lip, 2011

No ale informacja o wydaniu dodatku przez FFG nie pojawiła się pół roku temu. Ktoś z galakty tutaj pisał, że chcieliby aby gra ukazała się w wersji PL jeszcze w tym roku, może na święta.
blacksider - Pon 11 Lip, 2011

bardzo bym się ucieszył jakby ten dodatek wyszedł w tym roku ^^
hehe idealny prezent pod choinkę ;)

Krzyżak - Wto 12 Lip, 2011

Jeżeli Galakta chce zarobić więcej, to powinna dać termin grudniowy: Mikołajki + Gwiazdka robią swoje
Arbaal - Wto 12 Lip, 2011

Ja myślę, że termin nie jest do końca uzależniony od Galakty. Oni chcą to wydać jak najwcześniej bo bez względu na okoliczności to i tak każdy to kupi :)
Xeel - Wto 12 Lip, 2011

D.W. pisze, że nie ma jeszcze informacji o druku innych wersji językowych, więc trzeba jeszcze odrobinę cierpliwości ;) Na moje oko, Galakta raczej nie opóźni celowo polskiej edycji tego dodatku.
Iesthir - Pią 15 Lip, 2011

Nowy news o nakładce na planszę. 1 strona ma być losowa, czyli klasycznie ciągniemy karty, pewnie z dedykowanej talii. Kart ciągnie się od 1 do 3 i idzie się po spirali dookoła, przegrana cofa nas w dół. 2 strona ma być podobna do dotychczasowej, czyli 2 drogi po obu stronach i na końcu korona władzy. Wypatrzyłem pola takie jak:
-Plain of "..."
-"Dragon..." Mines
-Vampire Dragon
-Dragon Hatchery
-Valley of Fire
-Hydra Dragon
-"..." Dragon
-"Dragon..." Crypt

grodzek - Sob 30 Lip, 2011

Pojawiły się dwoje bohaterów z nowego dodatku:

http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=2518

Corypheaus - Czw 04 Sie, 2011

O rety! Z moim nieoficjalnym dodatkiem będzie tych smoków, że głowa mała. :shock:

Ale figurki robią się interesujące. ;)

Xan - Nie 07 Sie, 2011

W Magię i Miecz gram od jakiegoś miesiąca za sprawą znajomego, który mnie wtajemniczył.
Od tamtego czasu gramy niemalże codziennie w ver. full expansion, gra jest niezmiernie wciągająca i nieprzewidywalna.

Co do smoków to zapowiadają się naprawdę ciekawie, zważywszy na to, iż ''smoki'' to stworzenia dominujące w świecie fantasy tak nawiasem pisząc :mrgreen: Poza tym, w Krainie Wewnętrznej było trochę za łatwo - fakt, alternatywne zakończenia trochę zwiększyły poziom trudności, ale to bardziej przez randomiczność, aniżeli przez zwiększenie pułapu trudności w aspekcie walki.

Z racji tej, że jestem tutaj nowy i urzęduje dopiero od kilku dni moglibyście podać jakieś info. lub namiary (o ile istnieją) na chęć zgłoszenia się do tłumaczenia dodatku ''The Dragon' na nasz ojczysty język polski ?

Niech Magia i Miecz będzie z Wami ;>

Nemomon - Czw 11 Sie, 2011

Parę przykładowych screenów można obadać na BoardGameGeeku:

Plansze:

http://www.boardgamegeek....ragon-expansion

Karty:

Poszukiwacze:

Corypheaus - Nie 14 Sie, 2011

Xan napisał/a:
W Magię i Miecz gram od jakiegoś miesiąca za sprawą znajomego, który mnie wtajemniczył.
Od tamtego czasu gramy niemalże codziennie w ver. full expansion, gra jest niezmiernie wciągająca i nieprzewidywalna.

Co do smoków to zapowiadają się naprawdę ciekawie, zważywszy na to, iż ''smoki'' to stworzenia dominujące w świecie fantasy tak nawiasem pisząc :mrgreen: Poza tym, w Krainie Wewnętrznej było trochę za łatwo - fakt, alternatywne zakończenia trochę zwiększyły poziom trudności, ale to bardziej przez randomiczność, aniżeli przez zwiększenie pułapu trudności w aspekcie walki.

Z racji tej, że jestem tutaj nowy i urzęduje dopiero od kilku dni moglibyście podać jakieś info. lub namiary (o ile istnieją) na chęć zgłoszenia się do tłumaczenia dodatku ''The Dragon' na nasz ojczysty język polski ?

Niech Magia i Miecz będzie z Wami ;>

Magia i Miecz to ciekawy tytuł, lecz trzeba mieć do niego umiar. Kiedy zbrzydnie, może poleżeć w szafie baaaardzo długo. Wiem coś o tym, bo sam grywałem intensywnie przez pół roku, by następnie przeleżał w szafie rok. :razz:

Ja też zaczynałem przygodę z planszówkami od tego tutułu i nie żałuję. Jednakże polecam spróbowania nowych tytułów.

Aby nie tworzyć Off Topu chciałbym się zapytać, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak działa ta środkowa plansza? Najpierw trzeba wejść do wieży, a następnie planszę się odwraca, czy jest to wariant dowolny i pozostaje do końca gry?

Pozdrawiam :wink:

Arbaal - Nie 14 Sie, 2011

Cytat:
Aby nie tworzyć Off Topu chciałbym się zapytać, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak działa ta środkowa plansza? Najpierw trzeba wejść do wieży, a następnie planszę się odwraca, czy jest to wariant dowolny i pozostaje do końca gry?

Przed grą wybierasz sobie albo Dragonrealm albo Dragon Tower.

Arbaal - Pon 15 Sie, 2011

Instrukcja
http://www.fantasyflightg...ragon_Rules.pdf

JollyRoger1916 - Wto 16 Sie, 2011

Arbaal napisał/a:
Cytat:

Przed grą wybierasz sobie albo Dragonrealm albo Dragon Tower.

Cyba, że wykonasz kopię Dragon Tower i położysz obok planszy, to sobie przejdziesz Dragonrealm, a później w nagrodę DT ;)

Iesthir - Czw 18 Sie, 2011

Niestety po przeczytaniu instrukcji z lekka się zawiodłem. Są mniejsze zmiany w gameplayu niż bym sobie życzył. Najbardziej rozczarowało mnie to, że smocze łuski można zdejmować z planszy, a potem jeszcze dają dodatkowe bonusy. W sumie logiczne i sensowne ale w głębi serca liczyłem, że te łuski będą wyłączały pola z rozgrywki na stałe i przez to wywierały presję czasową na graczach. A tak, jedyna nadzieja w taliach władców smoków, mam nadzieje że będą trudne (żeby nie użyć słowa p........e :P ).
JollyRoger1916 - Czw 18 Sie, 2011

Iesthir napisał/a:
A tak, jedyna nadzieja w taliach władców smoków, mam nadzieje że będą trudne (żeby nie użyć słowa p........e :P ).

Też liczę, że Władcy będą przepakowani. Bonusów w Talismanie robi się powoli za dużo. Widzę tendencję do wspierania graczy-zbieraczy (i chodzi tu o sposób grania, a nie kupowanie dodatków ;) ).

yankes11111 - Pon 29 Sie, 2011

Hej czy kart przygód nadal używa się w tym dodatku czy tylko kart smoków>??? :?: :?: :?:
Nemomon - Pon 29 Sie, 2011

Kart Przygód także. Polecam zainteresować się instrukcją do tego dodatku, można ją przeczytać tutaj: http://www.fantasyflightg...ragon_Rules.pdf
yankes11111 - Wto 30 Sie, 2011

Hej to kiedy tak naprawdę używa się kart smoków? Bo instrukcja nie wyjaśnia tego dokładnie :?: :?
terion - Wto 30 Sie, 2011

wlasnie tez jakos dziwnie to wyglada:), ktos znajacy lepiej angielski moglby to jasniej wytlumaczyc. a pozatym kiedy ma sie ukazac sie ten dodatek mial byc w 3 kwartale tego roku a tu jak by niebylo zbliza sie koniec terminu
Ravandil - Wto 30 Sie, 2011

Z tego co na szybko skumałem, to karty smoków ciągnie się na polach na których znajdują się tokeny smoczych łusek.
Etamin - Sro 31 Sie, 2011

terion napisał/a:
wlasnie tez jakos dziwnie to wyglada:), ktos znajacy lepiej angielski moglby to jasniej wytlumaczyc. a pozatym kiedy ma sie ukazac sie ten dodatek mial byc w 3 kwartale tego roku a tu jak by niebylo zbliza sie koniec terminu

Mają jeszcze miesiąc. Poza tym my i tak jesteśmy uzależnieni od polskiej edycji. Swoją drogą pamiętam, że Galakta wspominała coś o szansach wydania Smoków mniej więcej równo z datą premiery edycji angielskiej. Wciąż są na to jakieś szanse? Pracujecie już nad tłumaczeniem?

yankes11111 - Sro 31 Sie, 2011

W opisach smoków jest wzmianka że każdy dręczy jakieś miejsce: np. zamek, świątynia, wioska. o co w tym chodzi?
guciomir - Sro 31 Sie, 2011

wśród smoczych talii są karty "rajdów" - wydarzenia o treści połóż 4 smocze karty na przykład na świątynię. W ten sposób, smoczy król "atakuje" dręczony przez siebie obszar, blokując go (bo pewnie niełatwo poradzić sobie z takimi kartami, szczególnie na początku gry)
yankes11111 - Czw 01 Wrz, 2011

Hmm to wiele wyjaśnia. O co chodzi z gnębieniem tych którzy używają sił natury?
Bo coś takiego jest chyba przy grilipusie. :neutral: :?:

Nemomon - Pon 19 Wrz, 2011

Jako, że Dragon znalazł się już w rękach nabywców, niektórzy ilustratorzy postanowili podzielić się swoimi grafikami. I tak:

Felicia Cano:

- Crown of Domination
- Dragonscale Shirt
- Dragon Amulet
- Book of Dragon Lore (później przemianowane na Dragon Lore)
- Bracelet of Might (później przemianowane na Dragon Bracelet)

Brynn Metheney:

- Spectral Dragon
- Radiant Dragon

Chris Malidore:

- Ruby Dragon

Nemomon - Pon 19 Wrz, 2011

Kolejne dwie:

Allison Theus:

- Celestial Dragon
- Copper Wyvern

Nemomon - Wto 20 Wrz, 2011

Kolejny zestaw grafik of Felici Cano:

- Deadly Rivals
- Wyvern Staff
- Morning Star (później przemianowane na Dragon Bane)
- Sacrificial Stone
- St. George

scorp1986ionus - Czw 22 Wrz, 2011

Witam,

Wiadomo już może, kiedy Polska wersja trafi do sklepów?

Czy jest szansa na ten rok? Czy moze jesteśmy zmuszeni czekać do 2012?

Michal - Czw 22 Wrz, 2011

Robimy wszystko, abyście się mogli cieszyć dodatkiem jeszcze przed Świętami :)
scorp1986ionus - Czw 22 Wrz, 2011

Dziękuję za odpowiedż ;)

Czekam z niecierpliwością, bo to świetna wiadomosć :)

JollyRoger1916 - Pią 23 Wrz, 2011

Czyli zagramy w 2012 ;)
scorp1986ionus - Pią 23 Wrz, 2011

Nawet jeżeli, to trudno, lepiej mieć dopracowaną wersję, niż póżniej babrać się w błędach gry. ;) Chociaż ja osobiście liczę na końcówkę Listopada 2011 ;) bo póżniejszy termin w tym roku, nie będzie miał większego sensu,jeżeli nie wyjdzie do tego czasu, to wtedy pozostaje czekać do stycznia/lutego :) ale oby nie dłużej, bo już nie wytrzymam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :twisted:
terion - Pią 23 Wrz, 2011

ogolnie to narescie ukarze sie ten dodatek najwyzsza pora :) , talizman to moja ulubiona seria planszowek :) jest swietna
Nemomon - Pią 23 Wrz, 2011

I znów kolejne grafiki od Felici Cano:

- Dragon Eggs
- Dragon Archpriestess (później przemianowana na "Cadorus Priestess")
- Cadorus Archpriest
- Great Portal

Xeel - Pią 23 Wrz, 2011

Dragon Eggs wymiata :D
Nemomon - Pon 26 Wrz, 2011

Kolejne grafiki od Felici Cano, mogę zdradzić, iż zrobiła ich lekko ponad 50 sztuk, więc mam nadzieję, że jeszcze coś więcej jej zobaczymy!

- Dragonet
- Dragon Shaman (Później przemianowany na Grilipus Shaman)
- Cave of Bones
- Dragon Tears
- Dragon Raid (Później przemianowany na Castle Raid)

Soultaker - Wto 27 Wrz, 2011

W odróżnieniu od jej stałego poziomu nie za wysokiego, to te grafiki się bardzo pozytywnie wyróżniają :D Jedynie Dragonet jest przeciętny, chociaż ma swój urok jakby się uprzeć. Ale postać z Dragon Tears także ładna nie jest.

Natomiast Shaman, Cave of Bones oraz Raid są naprawdę fajne. Może mi się uda przekonać do ręki Felicii jak tak dalej pójdzie ;)

Nemomon - Sro 28 Wrz, 2011

Użytkownik FFG - Talismaniac zaprezentował spis efektów kart. Dostępny jest on tutaj: http://www.fantasyflightg...=1&efidt=556316
Nemomon - Czw 29 Wrz, 2011

Kolejne wieści z frontu i Felici Cano, tym razem grafiki pozostałych Poszukiwaczy:

- Conjurer
- Fire Wizard
- Dragon Rider
- Minotaur

Pozostali Poszukiwacze, z którymi mieliśmy okazję zapoznać się już spory czas temu:

- Dragon Hunter
- Dragon Priestes

Nemomon - Pon 03 Paź, 2011

Kolejne wieści z frontu! I tym razem nie od naszej ukochanej Felici, tylko od Christophera Burdetta! Christopher w czterech artykułach przedstawił nam swoje prace, które tworzył do Talisman: Dragon. Siedem z tych prac znalazło się w finalnym rozszerzeniu, trzy z nich pojawią się miejmy nadzieję szybko! ;) W czwartej części przedstawił również projekty tych ilustracji.

Część Pierwsza: http://christopherburdett...ons-part-1.html
Część Druga: http://christopherburdett...ons-part-2.html
Część Trzecia: http://christopherburdett...ons-part-3.html
Część Czwarta: http://christopherburdett...ons-part-4.html

Podziękowania dla Jona New, który poinformował mnie o tym!

Nemomon - Wto 04 Paź, 2011

Gdyby ktoś miał konto na Deviant Art i chciał powiedzieć ciepłe słowo Christopherowi, może to zrobić, jako że Christopher uploadował część swoich ilustracji:

- Dracolich
- Shadow Dragon
- Zombie Dragon
- Amber Dragon

yankes11111 - Nie 20 Lis, 2011

a wiadomo kiedy jest premiera?
Nemomon - Wto 06 Gru, 2011

yankes11111 napisał/a:
a wiadomo kiedy jest premiera?

Zgodnie z informacją od DW: http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=2436 w styczniu 2012.

guciomir - Pią 09 Gru, 2011

Czy polskie smoki będą zawierały już w sobie Erratę z FAQ? zakładam że jest to możliwe, jeżeli FFG spostrzegli błąd kilka miesięcy temu i poinformowali lokalnych wydawców zanim ukończono tłumaczenie.
Michal - Pon 12 Gru, 2011

Polskie wydanie zawiera poprawki zgłoszone nam w momencie prac nad grą. Jeśli coś zostało dostrzeżone przez FFG później, to niestety nie będzie uwzględnione.
FilipsO - Czw 29 Gru, 2011

Smoki już tuż tuż. Wiadomo, że w styczniu. Oby tylko był news na stronie galakty 1 stycznia: "Niespodzianka! Coś na dobry początek roku - Talisman Smoki" :razz: Ale znając życie będą smoki 31 stycznia.
tomslon - Pon 09 Sty, 2012

W końcu Smoki zbliżają się do naszego kraju. Galakta na swojej stronie uruchomiła przedsprzedaż, także ja już swoją kopię zamówiłem :mrgreen:
Xeel - Pon 09 Sty, 2012

Doskonała wiadomość. Ten dodatek zapowiada się wyjątkowo ciekawie, tym lepiej że będzie już niedługo ;)
vonpriebe - Pon 09 Sty, 2012

Super! zamówione :grin: mam prośbę do Galakty - rozumiem, że tłumaczenie jest skończone skoro płynie. Moglibyście więc zamieścić pdf z instrukcją :razz:
maxus32 - Nie 15 Sty, 2012

Dziś mamy 15.01.2012r., więc pozostało raptem 10 dni do premiery dodatku 'Smoki". W związku z tym mam równiez pytanie jak i mój przedmówca dotyczące tego czy na stronie Galakty pojawi się przed premierą instrukcja PL własnie do powyzszego dadatku ?
konri - Nie 15 Sty, 2012

Właśnie - zamówiłem i myślę że by mi się należało chociaż przeczytać instrukcję podczas niecierpliwego oczekiwania. :razz:
Dab - Pon 16 Sty, 2012

Również zamówiłem i dołączam się do powyższej prośby.
maxus32 - Pon 16 Sty, 2012

...hmm...czy podgląd instrukcji rozszerzenia Smoki to jakaś ...tajemnica ?. Bo ani widu ani słychu na stronie o grze instrukcji pdf w j.polskim .
Michal - Wto 17 Sty, 2012

Instrukcję już można pobrać na stronie gry:
http://www.galakta.pl/pli..._instrukcja.pdf

Czuly - Wto 17 Sty, 2012

Po przeczytaniu instrukcji stwierdzam, ze gra będzie strasznie zagmatwana. Jeśli ktoś używa wszystkich alternatywnych zasad ze wszystkich dodatków i gra w większą ilość osób, partia może trwać dobre kilka godzin... Podoba mi się. Szczególnie figurka smoka. Mam nadzieję, że będzie dość duża.
nakago7 - Pią 20 Sty, 2012

Czuly napisał/a:
Po przeczytaniu instrukcji stwierdzam, ze gra będzie strasznie zagmatwana. Jeśli ktoś używa wszystkich alternatywnych zasad ze wszystkich dodatków i gra w większą ilość osób, partia może trwać dobre kilka godzin... Podoba mi się. Szczególnie figurka smoka. Mam nadzieję, że będzie dość duża.

Nie będzie źle, zagra się i wszystko się fajnie wyklaruje (poza tym grę już zamówiłem więc nie psioczcie) :lol:

Czuly - Sob 21 Sty, 2012

Ja nie psiocze:)
Jaki ja byłem głupi:P Przez tyle lat nie wiedziałem że jest reedycja MiMa Dopiero żona mnie uświadomiła xD
A teraz nim uzbieram wszystkie cześci w kolejności wydania to w smoki zagram dopiero na gwiazdke:P
A teraz poważnie. Bardzo jestem zadowolony z tego jak się zmieniają zasady. Teraz galakta niech stworzy stół do całego mima zeby się mieścił.

michalm - Sro 25 Sty, 2012

Zadam pytanie, które na pewno pojawi się przy pierwszej rozgrywce:
Mam kilku przyjaciół, w tym Poltergeista.
Czy w wyniku rozpatrzenia smoczego gniewu czerwonego smoka (nazwy są... smocze i nie do wymówienia dla człowieka ;-) mogę wybrać że odrzucam Poltergeista właśnie (lub Wagabundę, albo innych, niemiłych przyjaciół, których zazwyczaj nie można po prostu porzucić)?

Baltar - Pią 27 Sty, 2012

Niepożądanych przyjaciół (który musisz zabrać) możesz pozbyć nad przepaścią (patrz FAQ). Więc analogicznie powinno być w przypadku smoczego gniewu Varthraxa.
robal - Pią 27 Sty, 2012

michalm napisał/a:
Czy w wyniku rozpatrzenia smoczego gniewu czerwonego smoka (nazwy są... smocze i nie do wymówienia dla człowieka ;-) mogę wybrać że odrzucam Poltergeista właśnie (lub Wagabundę, albo innych, niemiłych przyjaciół, których zazwyczaj nie można po prostu porzucić)?

Nie.

Followers That You Must Take [FAQ 1.1 p.2] napisał/a:
Some Followers (such as the Poltergeist and Hag) state that
they must be taken. All of the rules regarding Followers
apply to these cards as well, except a character must take
the Followers if he encounters them and cannot choose to
ditch them
(see “Ditching Followers and Objects” on page 16
in the main game’s rulebook). However, there are other ways
for characters to get rid of these pesky companions, such as
visiting the Chasm in the Middle Region.

Poszukiwacz który ma przyjaciela-którego-musi-wziąć nie może go dobrowolnie odrzucić/porzucić. Natomiast jeśli wybór jest losowy (przepaść, wilkołak) to jak najbardziej za takich przyjaciół także się rzuca (przy okazji za istoty-które-się-stają-przyjaciółmi również) i ponoszą pełne konsekwencje rzutu. W przypadku kiedy wybiera się kogo ma się odrzucić lecz posiadamy tylko przyjaciół-których-musisz-wziąć w takim wypadku można go odrzucić.

Nemomon - Pią 27 Sty, 2012

michalm napisał/a:

Możesz stracić. Te "cannot choose to ditch them" o którym wspomina robal, to nic innego jak to, że nie możesz pozostawić ich samopas na obszarze. W każdej innej sytuacji, w której możesz pozbyć się Przyjaciela, możesz wybrać niechcianego Przyjaciela.

maxus32 - Sob 28 Sty, 2012

Czy komuś już wpadła w łapki polska wersja rozszerzenie Talisman:MiM - Smoki ?. Jeśli tak to się chwalcie co i jak ;-)
konri - Sob 28 Sty, 2012

No ja oczekuję, bo jest szansa, że dziś dojdzie. :razz:
Xan - Sob 28 Sty, 2012

konri napisał/a:
No ja oczekuję, bo jest szansa, że dziś dojdzie. :razz:

A Galakta nie przesunęła czasami premiery Smoków na poniedziałek?

konri - Sob 28 Sty, 2012

Ale wczoraj dostałem maila, że wysłali - czyli nie przesunęli.
Kirdan - Nie 29 Sty, 2012

maxus32 napisał/a:
Czy komuś już wpadła w łapki polska wersja rozszerzenie Talisman:MiM - Smoki ?. Jeśli tak to się chwalcie co i jak ;-)

Wpadła już w piątek popołudniu, ale pierwszy test przeszła dziś rano. Graliśmy postaciami z rozszerzenia, które całkiem nieźle się sprawdzają (zwłaszcza Łowca Smoków). Poza tym, że wprowadzenie smoczych zasad trochę przedłuża turę gracza, nie widzę większych mankamentów, bo możliwość korzystania ze smoczych kart dodatku rekompensuje tę niewygodę.

Przy okazji pytanie: co się dzieje, jeśli smok, dajmy na to Czerwony, jest Królem Smoków i wylosuję łuskę z jego kolorem (w tym przypadku: czerwoną). Czy dalej uzupełniam ilość łusek na jego karcie do trzech, potem trzecia trafia na obszar gracza, który ją wylosował, a Korona po prostu pozostaje dalej na Królu Smoków? Czy też dzieje się coś innego? Bo jakoś nie mogę na to trafić w instrukcji.

robal - Nie 29 Sty, 2012

Nemomon napisał/a:
michalm napisał/a:

Możesz stracić. Te "cannot choose to ditch them" o którym wspomina robal, to nic innego jak to, że nie możesz pozostawić ich samopas na obszarze. W każdej innej sytuacji, w której możesz pozbyć się Przyjaciela, możesz wybrać niechcianego Przyjaciela.

O coś czułem, że moja interpretacja jest trochę za skomplikowana :) .
Rozumiem, że ta zasada tyczy się analogicznie do przedmiotów (np. magnetyt).

Kirdan napisał/a:
Przy okazji pytanie: co się dzieje, jeśli smok, dajmy na to Czerwony, jest Królem Smoków i wylosuję łuskę z jego kolorem (w tym przypadku: czerwoną). Czy dalej uzupełniam ilość łusek na jego karcie do trzech, potem trzecia trafia na obszar gracza, który ją wylosował, a Korona po prostu pozostaje dalej na Królu Smoków? Czy też dzieje się coś innego? Bo jakoś nie mogę na to trafić w instrukcji.

Klasycznie nic dodatkowego się nie dzieje, czyli kładziesz jedną łuskę na planszy pozostałe odrzucasz na bok, chyba że grasz z jedną z opcjonalnych zasad.

Gniew Króla Smoków [Smoki instrukcja s.16] napisał/a:
Ten wariant wprowadza jeszcze większe niebezpieczeństwo podczas spotkania na obszarach, na którym znajdują się smocze łuski.

Jeżeli Smoczy Władca zostaje ukoronowany w momencie, kiedy jest już obecnym Królem Smoków, należy uwzględnić poniższe efekty, wywierające swój wpływ na obszary, na których znajdują się smocze łuski odpowiadające Królowi Smoków:

• Wszyscy Poszukiwacze, którzy znajdują się na wyżej wymienionych obszarach, padają ofiarą Smoczego Gniewu Króla Smoków.
• Wszystkie karty, które znajdują się na wyżej wymienionych obszarach, należy odrzucić (w tym wszystkie karty Przygód, Zaklęć, Ekwipunku oraz wszystkie karty z pozostałych talii). Nie należy odrzucać żadnych smoczych łusek.

Gniew Króla Smoków wywiera swój wpływ po tym jak Smoczy Władca zostanie ukoronowany, ale za nim Poszukiwacz umieści smoczą łuskę na swoim obszarze.

Nemomon - Nie 29 Sty, 2012

Robal, osobiście bym grał, że tak - niechcianych Przedmiotów nie można odłożyć z własnej woli na obszarze, ale można je stracić w dowolny inny sposób :) .
Sardo - Pon 30 Sty, 2012

Dziś przyszedł dodatek. Od razu wypróbowany i powiem że wrażenia po grze jak najbardziej dobre. Taki dodatek był właśnie potrzebny. Choć smocze łuski za często są chyba losowane. Po chwili okolice Kapliczki, Miasta i Drogi w góry były całe w łuskach. Ale poza tym same plusy :)

Przy okazji też macie takie że na karcie Minotaura brakuje separatora między umiejętnościami? Czy to ja trafiłem na felerny egzemplarz? ;/

konri - Pon 30 Sty, 2012

Też mam ten feler. A tych łusek jest strasznie dużo (objętościowo) - nie obejdzie się bez specjalnej sakiewki.
Sardo - Pon 30 Sty, 2012

Czyli prawdopodobnie polskie wydanie jest felerne ;p
Kirdan - Pon 30 Sty, 2012

Ale dzięki temu można interpretować kartę Minotaura tak, że nie może używać pancerza tylko przy natarciu. Wiem, wiem, trochę naciągane - fabularnie Minotaur w ogóle nie powinien móc używać pancerzy. :)
Freeasy - Pon 30 Sty, 2012

Mam :-) Super!!! Na razie nie przeszła jeszcze testu praktycznego ...
terion - Wto 31 Sty, 2012

tak samo jak jednak karta z tali vertaxa, pisze ze kladzie sie an nia 4 zetony snu, gdzie pozniej psize ze po wykozustaniu 4 zetonow sily karta idzie na stos kart odzuconych.
thorin - Wto 31 Sty, 2012
Temat postu: Szybka rozgrywka.
Dzisiaj udało nam się znaleźć chwilę aby rozegrać partię w nowy dodatek 'Smoki', nie mieliśmy zbyt dużo czasu więc postanowiliśmy
rozegrać partię "samymi smokami". W grze w ogóle nie korzystaliśmy z kart przygód. Zamiast dobierać karty przygody losowaliśmy łuski i postępowaliśmy zgodnie z zasadami
zawartymi w instrukcji do Smoków. Przyznam, że grało się świetnie duża dynamika i w zasadzie od samego początku cały czas coś się działo.

Wydaje mi się, że grając w ten sposób postaciami ze starszych dodatków nie było by tyle fun-u.

Gra trwała około 1,5 godziny niestety nikomu nie udało się dojść do korony władzy jako ostatnia na planszy została Smocza Amazonka.

Szczegóły rozgrywki:

- Liczba graczy 3
- Gracz, który zostaje zaabity przegrywa - nie losuje nowej postaci.
- Główna plansza TMiM + nakładka Smoki
- Postacie losowane wyłącznie z dodatku Smoki.
Wylosowane postacie:
- Smocza Amazonka
- Smocza Kapłanka
- Czarodziej Ognia

- Zamiast brać karty przygody losujemy łuski i postępujemy zgodnie z zasadami przedstawionymi w instrukcji.
- Jeżeli na polu planszy, na którym kończymy ruch znajduje się już łuska losujemy kartę z odpowiedniego stosu kart smoków.

toryn - Sro 01 Lut, 2012

Witam wszystkich,

Wczoraj zrobiłem z kolegą premierę Smoków i zastanawiam się nad zdobywaniem łusek.
Napisane jest w instrukcji że łuski zdobywamy za rozpatrzenie karty czyli jak nam wypadnie wróg to z nim tańczymy jak wygramy to mamy jak nie to płaczemy, ale co w w przypadku przedmiotów czy zdarzeń?

Konkretny przykład:
Rozpatruję czerwoną łuskę. Losuję kartę a tam Sztylet egzorcysty. No to uśmiech na twarzy bo przedmiot spoko ale co z łuską? Zabieram bo rozpatrzyłem kartę czy zostaje?
Tak samo miejsce. Rozpatruję łuskę a tam Piekielna brama czy coś takiego. Zostaje na obszarze do końca gry. Ale co z łuską? Czy ona trafia do mnie bo rozpatrzyłem kartę czy co z nią?

Może ktoś z Galakty by się wypowiedział proszę.

thorin - Sro 01 Lut, 2012

toryn napisał/a:
Witam wszystkich,

Wczoraj zrobiłem z kolegą premierę Smoków i zastanawiam się nad zdobywaniem łusek.
Napisane jest w instrukcji że łuski zdobywamy za rozpatrzenie karty czyli jak nam wypadnie wróg to z nim tańczymy jak wygramy to mamy jak nie to płaczemy, ale co w w przypadku przedmiotów czy zdarzeń?

Konkretny przykład:
Rozpatruję czerwoną łuskę. Losuję kartę a tam Sztylet egzorcysty. No to uśmiech na twarzy bo przedmiot spoko ale co z łuską? Zabieram bo rozpatrzyłem kartę czy zostaje?
Tak samo miejsce. Rozpatruję łuskę a tam Piekielna brama czy coś takiego. Zostaje na obszarze do końca gry. Ale co z łuską? Czy ona trafia do mnie bo rozpatrzyłem kartę czy co z nią?

Może ktoś z Galakty by się wypowiedział proszę.

Z instrukcji:

"Jeżeli Poszukiwacz pokona Wroga z karty Smoka, oprócz
zachowania go jako trofeum, może zabrać smoczą łuskę
znajdującą się na jego obszarze i umieścić ją w swojej strefie
gracza."

Z czego wynika, że po pokonaniu wroga można zebrać łuskę z pola planszy.

toryn - Sro 01 Lut, 2012

[quote="thorin"]
toryn napisał/a:

Z instrukcji:

"Jeżeli Poszukiwacz pokona Wroga z karty Smoka, oprócz
zachowania go jako trofeum, może zabrać smoczą łuskę
znajdującą się na jego obszarze i umieścić ją w swojej strefie
gracza."

Z czego wynika, że po pokonaniu wroga można zebrać łuskę z pola planszy.

No ale to nie odpowiada na moje pytanie.
Co w takim razie z luskami po innych kartach takich jak miejsca, zdazenia i przedmioty.

Proszę o dalsze opinnie.

Kirdan - Sro 01 Lut, 2012

Łuska zostaje na planszy, dopóki nie wylosujesz wroga z talii odpowiadającej kolorem kolorowi łuski i go nie pokonasz. Dopiero wtedy możesz zabrać łuskę.
pleechu - Sro 01 Lut, 2012

Pytanko z mojej strony, rozumiem, że grając z dodatkiem Podziemia i pokonując Pana Ciemności z dużym bonusem [8+] ląduję w nakładce Smoków w centrum w samej Koronie Władzy na stronie nakładki Smocza Kraina lub [w innym wariancie gry na drugiej stronie] na szczycie Smoczej Wieży? I wtedy walczę z obecnym Królem Smoków?
toryn - Sro 01 Lut, 2012

Kirdan napisał/a:
Łuska zostaje na planszy, dopóki nie wylosujesz wroga z talii odpowiadającej kolorem kolorowi łuski i go nie pokonasz. Dopiero wtedy możesz zabrać łuskę.

Ok a co w sytuacji kiedy losujesz mijsce?
Dajmy na to że łuska leży na polu podejmuje sie ciagniecia karty wyciągam mijsce które zostaje do końca gry. Trafiam ponownie na ten obszar. Odkryte mijsce traktuje jako kartę przygody, I je olewam kiedy chce ciągnąć kartę z tali smoków?
Wyciągam drugie miejsce. Mam dwa mijsca na tym samym polu i dalej łuskę?

Czy wy tak byście to zinterpretowali?

robal - Czw 02 Lut, 2012

toryn napisał/a:
Kirdan napisał/a:

Ok a co w sytuacji kiedy losujesz mijsce?
Dajmy na to że łuska leży na polu podejmuje sie ciagniecia karty wyciągam mijsce które zostaje do końca gry. Trafiam ponownie na ten obszar. Odkryte mijsce traktuje jako kartę przygody, I je olewam kiedy chce ciągnąć kartę z tali smoków?
Wyciągam drugie miejsce. Mam dwa mijsca na tym samym polu i dalej łuskę?

Czy wy tak byście to zinterpretowali?

Tak. Jeśli na obszarze na którym zakończyłeś ruch jest łuska, to możesz/musisz wyciągnąć kartę z talii danego smoka niezależnie od tego ile już jest kart na tym polu. Jeśli pociągnąłeś kartę rozpatrujesz wszystkie karty znajdujące się na obszarze lecz samego obszaru już nie rozpatrujesz. Jeśli wśród tych kart znajduję się wróg z talii smoków i go pokonasz możesz zabrać ze sobą łuskę w przeciwnym wypadku łuska zostaje na planszy.
To taki skrót opisu z instrukcji smoków s.10 "Spotkanie smoczych łusek"

Tomasz83 - Sob 04 Lut, 2012

Wczoraj kupiłem dodatek smoki brakuje mi jeszcze tylko gór bo w ciagu ostatniego miesiaca kuoilem wszystkie pozostałe wraz z głowna plansza. mam pytanie: Myslicie ze galakta wyda do tej wersji dodatek miasto bo z tego co widze to wszystkie dodatki sa takie same jak do wersji Sfery jedynie dodatek góry to inna plansza bo poszukiwacze sa tacy sami maja tylko zmienione nazwy
Xan - Sob 04 Lut, 2012

Tomasz83 napisał/a:
Wczoraj kupiłem dodatek smoki brakuje mi jeszcze tylko gór bo w ciagu ostatniego miesiaca kuoilem wszystkie pozostałe wraz z głowna plansza. mam pytanie: Myslicie ze galakta wyda do tej wersji dodatek miasto bo z tego co widze to wszystkie dodatki sa takie same jak do wersji Sfery jedynie dodatek góry to inna plansza bo poszukiwacze sa tacy sami maja tylko zmienione nazwy

Pewnie kwestia czasu, nim znów wyjdzie jakiś następny dodatek do 4th Edition MiM. Podobnie jak Ty obstawiałbym "Miasto". Kasa z tej gry jest spora, więc twórcy z pewnością mają coś w planach ;)

Co do Gór to dodruk planowany jest na II kwartał 2012.

W Smoki jeszcze nie miałem okazji zagrać, ale kumpel już zamówił :)

Co sie dzieje jezeli jeszcze nie ma mianowanego króla smoków a ja wylosuje smoczy gniew?
Baltar - Sob 04 Lut, 2012

A na początku nie losuje się, który smok będzie królem?

Nie wiem dlatego pytam bo z tego co przeczytałem losuje kazdy poszukiwacz przed jego turą
robal - Nie 05 Lut, 2012

pleechu napisał/a:
Pytanko z mojej strony, rozumiem, że grając z dodatkiem Podziemia i pokonując Pana Ciemności z dużym bonusem [8+] ląduję w nakładce Smoków w centrum w samej Koronie Władzy na stronie nakładki Smocza Kraina lub [w innym wariancie gry na drugiej stronie] na szczycie Smoczej Wieży? I wtedy walczę z obecnym Królem Smoków?

Tak.

Tomasz83 napisał/a:
Co sie dzieje jezeli jeszcze nie ma mianowanego króla smoków a ja wylosuje smoczy gniew?

Twój poszukiwacz zostaje rozszarpany (ginie) przez prawowitego Króla Smoków (nie te 3 płotki co się bawią świecidełkami), pozostali poszukiwacze zostają wciągnięci w czarną dziurę (również giną) wywołaną przez ryk zwycięstwa Smoka :) . (Instrukcja do Smoków s.5)

Tomasz83 - Pon 06 Lut, 2012

Grałem wczoraj 1 raz z dodatkiem smoki w 3 osoby gralismy 7 godzin:) po kilku godzinach losowanie łusek stawało sie juz troche meczace ale ogolnie wrazenia bardzo pozytywne wygrała iluzjonistka która grałem i od razu pytanie czy jezeli nie ma juz miejsca na głownej planszy a smok zostanie koronowany ja jestem w podziemiach czy moge umiscic łuska na polu w podziemiach?
konri - Pon 06 Lut, 2012

My graliśmy tak, że od początku kładliśmy też w podziemiach.
verbes - Pią 10 Lut, 2012

Czy jest gdzieś udostępniona instrukcja smoków w języku polskim? :)
Kirdan - Pią 10 Lut, 2012

Instrukcja do Smoków
wookash966 - Sro 15 Lut, 2012

Mógłby ktoś wstawić zdjęcia planszy obu wewnętrznych krain z dodatku? Z góry dzięki!
Nemomon - Sro 04 Kwi, 2012

Kolejny update grafik naszej Felici Cano:

Verdant Witch
Martial Artist
Banner of Valour (super grafika!!)
Wyrm Slayer
Grilipus Druidess
Village Raid
Cadorus Acolyte
Temple Raid
Varthrax Zealot
Dragonskull Wand