galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Horror w Arkham - Rozmiar kart w Klątwie Czarnego Faraona

Troleo - Sro 29 Cze, 2011
Temat postu: Rozmiar kart w Klątwie Czarnego Faraona
Witam, szukałem na forum postów o tym problemie, ale nic nie udało mi się znaleźć. Otóż niedawno (dosłownie kilka dni temu) kupiłem polski dodatek do Horroru w Arkham i niestety czekała mnie niemiła niespodzianka - część kart (te mniejsze - zaklęcia i sprzymierzeńcy) mają inny rozmiar niż ten sam rodzaj kart z podstawki. Różnica to może pół milimetra szerokości i wysokości, ale przy kartach wtasowanych w karty z podstawki widać natychmiast i czuć pod palcami te różnice rozmiarów.

Czy Wy także spotkaliście się z tym problemem? Wydaje mi się, że rozmiary kart powinny być takie same (z dużymi kartami spotkań nie ma tego problemu).

Robaczyw - Sro 29 Cze, 2011

Zapewne jakaś usterka techniczna przy wycinaniu... Różne rzeczy się zdarzają.
Może warto zgłosić to do sklepu żeby wymienili?

Sandking - Sro 29 Cze, 2011

Mam to samo z dodatki do Runebounda (szczególnie po dodaniu bohaterów z Dungeonquesta).

Robaczyw napisał/a:
Zapewne jakaś usterka techniczna przy wycinaniu... Różne rzeczy się zdarzają.
Może warto zgłosić to do sklepu żeby wymienili?

Jest to jakiś pomysł. Zarówno podstawkę, jak i dodatek kupiłem w tym samym sklepie. Kłopot w tym, że tak naprawdę nie wiem, które karty są źle wycięte - z podstawki czy z dodatku :grin:

Arbaal - Sro 29 Cze, 2011

Możesz określić kiedy kupiłeś podstawkę a kiedy dodatek?
O ile się nie mylę Podstawka miała dodruk a dodatek nie. Prawdopodobnie Karty z dodatku będą pasować do podstawki wydanej we wcześniejszej serii. Inaczej mówiąc dodruk HwA ma troszkę inny format.
Ja nie mam tej gry ale wkurzyło mnie to, że np karty alternatywnych zakończeń oraz bohaterów w talizmanie są większe te z Gór i Pani Jeziora do wcześniejszych dodatków. Kwestia pół milimetra ale mimo to widoczna. Nie pamiętam czy z zaklęciami/wydarzeniami też tak było.

Podstawkę też kupiłem niedawno i wciągnęła mnie tak po pierwszej grze, że od razu zamówiłem Faraona i już nie mogę się doczekać Dunwich :) I podstawka na pewno jest z dodruku, bo w instrukcji są już uwzględnione zmiany z nowego FAQ ze strony FFG. No cóż, pozostaje nadzieja, że karty z Dunwich będą tego samego rozmiaru, bo w końcu to też nowy druk. Chociaż dla tych, którzy mają STARĄ edycję podstawki, pewnie nie jest to najlepsza wiadomość...
Arbaal - Czw 30 Cze, 2011

Na 99% w Dunwich będą karty pasujące do Twojej podstawki :P
Perykles - Pią 12 Sie, 2011

A ja polecam kupić do kart koszulki i problem się zasadniczo sam rozwiąże... jeżeli chodzi o małe karty to zwykle się je tasuje na początku i zostawia jak się ludzie będą lampić w nie to zauważą różnicę ale i tak pociągną pierwszą z wierzchu i tyle... W koszulkach te 0,5mm nie będzie tak widoczne same koszulki zniwelują optycznie różnicę, no i nie będą się karty niszczyć amen :D
gkt - Sob 08 Paź, 2011

Mam identyczny problem, kupiłem podstawkę i Klątwę + Dunwich. Karty badaczy z Klątwy nie pasują wymiarami do podstawki oraz do Dunwich (są za duże). Wysłałem maila do Galakty oraz do Rebela, zobaczymy czy da się jakoś rozwiązać ten problem :/

Zakup koszulek to nie jest rozwiązanie problemu tylko jego ominięcie + dodatkowe koszta.

mafiafb - Sro 13 Mar, 2013

Wygrzebię trupa z szafy i podniosę poruszoną tu kwestię, gdyż zamierzam nabyć "Klątwę...". Czy opisana tu sytuacja wielkości kart ma dalej miejsce? Gdzieś też czytałem o błędzie w druku polegającym na tym, że jakaś karta zamiast polskich znaków miała kropki (o ile dobrze kojarzę). Czy ktoś zakupował może niedawno ten dodatek i może temu zaprzeczyć? Oczywiście piszę tu o polskim wydaniu.
Rotevil - Sro 13 Mar, 2013

karta innych światów z walką z cthulhu ma kropki zamiast polskich znaków reszty nie pamiętam
mafiafb - Sro 13 Mar, 2013

Czyli wciąż nie poprawili? To trochę przykro słyszeć.
goki - Sro 13 Mar, 2013

mafiafb napisał/a:

dostalem reprint tej karty przy zakupie polskiego krola w zolci

mafiafb - Czw 14 Mar, 2013

goki napisał/a:
mafiafb napisał/a:

No tak, ale w takim wypadku musiałeś kupić drugi produkt, żeby móc cieszyć się pierwszym w pełni poprawnie wydanym. W takim razie będę musiał zrezygnować z zakupu Klątwy...

goki - Czw 14 Mar, 2013

mafiafb napisał/a:
goki napisał/a:
mafiafb napisał/a:

No tak, ale w takim wypadku musiałeś kupić drugi produkt, żeby móc cieszyć się pierwszym w pełni poprawnie wydanym. W takim razie będę musiał zrezygnować z zakupu Klątwy...

w przypadku innsmouth i reprintu jednej karty, ponoc jest ona dodawana juz do innsmouth, a ci co kupili wczesniej moga odebrac karte ze sklepu gdzie dokonali zakupu, moze jest tak samo, proponuje skierowac to pytanie bezposrednio do galakty

swoja droga, serio? jedna karta nie ma polskich znaczkow i to jest powod zeby nie kupowac calego dodatku? :D

mafiafb - Czw 14 Mar, 2013

A co z różnym rozmiarem kart? Zostało to już naprawione? Bo w sumie nie dostałem odpowiedzi ;)
Sewhoe - Pią 15 Mar, 2013

Czekają na wyniki pomiarów z departamentu miar i wag. Dodatkowo wysłano inżyniera jakości i kilku audytorów do drukarni w Chinach. Niestety wygląda na to że wszytko mieści się w tolerancji. Dlatego trzeba będzie sięgnąć po mocniejsze środki nacisku. ORP "Kościuszko" idzie z maksymalną prędkością w stronę Szanghaiu, jak tylko piraci somalijscy go nie zatopią to powinno być OK. W najgorszym wariancie rząd RP rozważa wysłanie noty o wsparcie do Baraku Obamy w tej drażliwej kwesti. ;)

W razie zmian będę raportował

PS. Dziś porównam mojego Faraona z kartami z Podstawki. Jak rozmiar kart będzie nie ten teges, to chyba się tymi kartami pochlastam. Że też ja ślepy tego wcześniej nie zauwazyłem. Teraz to chyba już na ten dodatek nie spojrzę....

mafiafb - Pią 15 Mar, 2013

Sewhoe napisał/a:
Czekają na wyniki pomiarów z departamentu miar i wag. Dodatkowo wysłano inżyniera jakości i kilku audytorów do drukarni w Chinach. Niestety wygląda na to że wszytko mieści się w tolerancji. Dlatego trzeba będzie sięgnąć po mocniejsze środki nacisku. ORP "Kościuszko" idzie z maksymalną prędkością w stronę Szanghaiu, jak tylko piraci somalijscy go nie zatopią to powinno być OK. W najgorszym wariancie rząd RP rozważa wysłanie noty o wsparcie do Baraku Obamy w tej drażliwej kwesti. ;)

W razie zmian będę raportował

PS. Dziś porównam mojego Faraona z kartami z Podstawki. Jak rozmiar kart będzie nie ten teges, to chyba się tymi kartami pochlastam. Że też ja ślepy tego wcześniej nie zauwazyłem. Teraz to chyba już na ten dodatek nie spojrzę....

HOWGH Wodzu! Dodatek ma kilka wad - zły rozmiar kart, źle wydrukowane znaki diakrytyczne i nie wiadomo co jeszcze. Jeżeli Tobie to nie przeszkadza to good4u. Dla niektórych jest to niestety istotne ;) Jeżeli przykładowo oryginalne karty obszarów mają rozmiar (strzelam) 90mm x 50mm a wydrukowane przez Galaktę 92mm x 51mm to "tylko" 3 mm różnicy w sumie ale przez to talie będą się rozłazić. Jestem w stanie w pełni zaakceptować i zrozumieć fakt, że wielu graczy to akceptuje i przechodzi nad tym do porządku dziennego ale uwierz mi są też tacy (PICK ME! PICK ME!!!) którzy takich rzeczy nie chcą i kupią inny dodatek ;)

mafiafb napisał/a:

HOWG Wodzu! Dodatek ma kilka wad - zły rozmiar kart, źle wydrukowane znaki diakrytyczne i nie wiadomo co jeszcze. Jeżeli Tobie to nie przeszkadza to good4u. Dla niektórych jest to niestety istotne ;) Jeżeli przykładowo oryginalne karty obszarów mają rozmiar (strzelam) 90mm x 50mm a wydrukowane przez Galaktę 92mm x 51mm to "tylko" 3 mm różnicy w sumie ale przez to talie będą się rozłazić. Jestem w stanie w pełni zaakceptować i zrozumieć fakt, że wielu graczy to akceptuje i przechodzi nad tym do porządku dziennego ale uwierz mi są też tacy (PICK ME! PICK ME!!!) którzy takich rzeczy nie chcą i kupią inny dodatek ;)

HowgH blada twarz!!! Oczywiście, że dodatek ma kilka wad i z tych nie wymienionych przez ciebie to ma też niższą rozdzielczość grafik wydrukowanych na rewersach :twisted: Kiedyś się tym mocno bulwersowałem, ale z czasem mi trochę przeszło. Ja zaś odniosłem się jedynie do ich rozmiaru. Jak pisałem, aż sobie dziś obejrzę jak to u mnie wyglada. Grzebiąc zaś w pamięci mam wrażenie, że w Talismanie też jest temat nierównych kart. Jakby w ten sposób podchodzić do planszówek, to sądzę że wiele tytułów wogóle się nie powinno kupować, a już na pewno ich pierwszych wydań. ;)

Pewnie ;) A te różnej wielkości karty dotyczą kart obszarów, czy których? Pamiętasz może?

Mam takie wrażenie, upewnię się wieczorem.
D.W. - Pią 15 Mar, 2013

Najbardziej spodobało mi się zdanie

Cytat:
"PS. Dziś porównam mojego Faraona z kartami z Podstawki. Jak rozmiar kart będzie nie ten teges, to chyba się tymi kartami pochlastam. Że też ja ślepy tego wcześniej nie zauwazyłem. "

Czyli dotąd to nie przeszkadzało a jak się będzie wiedziało to już tak :)

Sprawa z wymiarami kart już była poruszana. FFG dwa lata temu zmieniło fabrykę produkującą linię Arkham Horror. Niestety nowa fabryka ma trochę inny standard kart. Minimalnie ale jest różnica. Gdyby było więcej wydanych dodatków to one też różniłyby się wymiarami.

W przypadku Faraona nie ma żadnych planów nowego druku i na pewno długo nie będzie dlatego innych wymiarów kart nie będzie.

D.W. napisał/a:

Cytat:
"PS. Dziś porównam mojego Faraona z kartami z Podstawki. Jak rozmiar kart będzie nie ten teges, to chyba się tymi kartami pochlastam. Że też ja ślepy tego wcześniej nie zauwazyłem. "

Sprawa z wymiarami kart już była poruszana. FFG dwa lata temu zmieniło fabrykę produkującą linię Arkham Horror. Niestety nowa fabryka ma trochę inny standard kart. Minimalnie ale jest różnica. Gdyby było więcej wydanych dodatków to one też różniłyby się wymiarami.

W przypadku Faraona nie ma żadnych planów nowego druku i na pewno długo nie będzie dlatego innych wymiarów kart nie będzie.

Dziękuję za odpisanie samych zainteresowanych! Czy dobrze rozumiem, że 'niekompatybilne' czyli delikatne różnice w rozmiarach będą tylko, jeżeli ktoś kupił dwa lata temu podstawkę i teraz kupuje dodatek lub na odwrót? Pytam, bo podstawkę kupiłem miesiąc temu i teraz chcę kupić Faraona. Czy w takim wypadku także będzie różnica w rozmiarach kart, czy źle zrozumiałem? I o których kartach mówimy - obszarów czy ekwipunku?

Sewhoe - Pon 18 Mar, 2013

D.W. napisał/a:

Cytat:

D.W. Toć to ironia była. Na dodatek pociąć się nie pociąłem bo na me kaprawe oko karty do podstawki i Faraona są OK. Kupiłem odść dawno, więc pewnie przed zmiana drukarni sprzed 2 lat. Sprawdziłem też w mym inkwizytorskim zapędzie Talizmana i tam też spotkało mnie rozczarowanie. Karty rozmiarowo są OK. Idę zaszyć się do jakiejś czarnej dziury, ewentulnie ręcznie skrócę część kart a potem popełnię seryjne samobójstwo metodą harakiri poprzez "sepupuku".

mafiafb - Pon 18 Mar, 2013

A ja kupię "Króla..." i przynajmniej będę miał spokój :) Potem pewnie Dunwitch albo Widmo a Klątwę na koniec.
aduko - Pon 18 Mar, 2013

Ze swojego doświadczenie polecam na początku dodatek większy :) więcej zabawy, bo nie koniecznie musisz grać z dodatkową planszą, ale za to masz więcej postaci, kart, przedwiecznych i potworów :)

Chwilę po podstawce dokupiłem Dunwich, teraz końcem miesiąca przyjdzie kolej na innsmouth ;) a małe dodatki kiedyś :P

mafiafb - Pon 18 Mar, 2013

aduko napisał/a:
Ze swojego doświadczenie polecam na początku dodatek większy :) więcej zabawy, bo nie koniecznie musisz grać z dodatkową planszą, ale za to masz więcej postaci, kart, przedwiecznych i potworów :)

Chwilę po podstawce dokupiłem Dunwich, teraz końcem miesiąca przyjdzie kolej na innsmouth ;) a małe dodatki kiedyś :P

No właśnie tak mnie też przekonuje żona moja. Poza tym stoi na stanowisku, żeby kupować zgodnie z kolejnością ich wydawani, czyli najpierw Dunwich a późnej Innsmouth. Co o tym myślicie?

aduko - Pon 18 Mar, 2013

Trudna decyzja ;) w Insmouth masz dwa razy więcej postaci i przedwiecznych, ale za to w Dunwich masz dodatkowe kary przedmiotów powszechnych, unikatowych i zaklęć :)

Ja bym się jednak skłaniał ku Dunwich, później Insmouth jak bym miał taki wybór.