|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Talisman: MAGIA I MIECZ - Dodatki to Talisman: Magia i Miecz
Szpyrus - Sob 23 Lip, 2011 Temat postu: Dodatki to Talisman: Magia i Miecz Witam
Jestem posiadaczem podstawki Talisman: Magia i Miecz. Zagrawszy wy nią już wiele razy, chciałbym urozmaicić rozgrywkę dodatkami. Rodzi się parę pytań
1.Czy dodatki warto nabywać w kolejności od pierwszego? Czy są ze sobą powiązane?
2.Który z dodatków nieplanszowych wprowadza waszym zdaniem najwięcej nowości?
3.Podziemia czy Góry? Czytałem, że Podziemia są znacznie bardziej wymagające.
Nemomon - Sob 23 Lip, 2011
Uszanowanie!
1. Dodatki nie są ze sobą w żaden sposób powiązane, aczkolwiek i tak lepiej te małe dodatki kupować w kolejności, w której wychodziły. Chociażby dlatego, że w Żniwiarzu otrzymujesz parę kart zadań Czarownika, w Królowej Lodu następnych parę kart zadań Czarownika, a w Pani Jeziora - nagrody za zadania Czarownika.
2. Po mojemu, to Pani Jeziora, aczkolwiek i tak moim prywatnym zdaniem Królowa Lodu jest najlepszym dodatkiem. Prawdopodobnie z powodu artworków.
3. Ja preferuję Góry, bo dużo ciekawych Przedmiotów można tam zdobyć. Z kolei są użytkownicy, którzy lubią Podziemia, bo szybko można otrzymać dodatkowe punkty Siły i Mocy i wskoczyć na KW. Zależy to od Twojego stylu gry - czy lubisz dłużej sobie pograć (wtedy wolne Góry są dobre), czy krócej (wtedy szybkie Podziemia są dobre).
Szpyrus - Sob 23 Lip, 2011
W kwestii planszowego dodatku jestem zdecydowany na "Podziemia" ze względu na wyższy poziom trudności, przynajmniej według znanych mi komentarzy na stronie rebel.pl. Co się tyczy dodatków bez-planszowych to zbyt wiele niemożna dowiedzieć się na stronie Galakty. Prosiłbym o jakieś sprecyzowanie nowości w mniejszych dodatkach pomijając x nowych kart przygód i y zaklęć.
Arbaal - Sob 23 Lip, 2011
Szpyrus +1 dla Ciebie. Jeśli chodzi o plansze to moim zdaniem lepsze są podziemia własnie ze względu na silne stwory i czasem nawet niebezpieczne potyczki. Góry to taka plansza z drobiazgami i inną szatą graficzną od podstawki. Poziom trudności ten sam albo niższy.
Krzyżak - Nie 24 Lip, 2011
Do Podziemi schodzisz dopiero gdy jesteś mocno przypakowany, co się mija z celem - równie silni jak Ty konkurenci będą od razu wbijać po Koronę Władzy... no, chyba, że zmodyfikujesz zasady.
Padły głosy za Królową Lodu ze względu na ilustracje - moim zdaniem grunt to ciekawe działanie karty, ich ilustracje to dodatkowy ozdobnik, jednak nie podstawowy atut.
Ilustracje Gór (planszy) są w innym stylu niż bajeczkowe z podstawki, ale moim zdaniem estetyczne.
Ja obstawiałbym za:
Żniwiarz + Góry.
Jak się przeje, weź Panią Jeziora.
Arbaal - Nie 24 Lip, 2011
Przez podziemia również możesz wejść na koronę władzy i wygrać grę nawet bez posiadania talizmanu w ekwipunku.
Ja gram z autorskimi przedpolami piekieł. Tam są takie spotkania przy których im więcej masz tym więcej możesz stracić dlatego nie boję się że podczas eksploatowania podziemi ktoś nagle znajdzie się na koronie przede mną Moje podziemia się wykorzystywane w każdej grze i śmiało mogę powiedzieć, że przez każdego gracza
Szpyrus - Wto 26 Lip, 2011
Zdecydowałem się na Podziemia i Żniwiarza. Z dodatkowymi 100 kartami przygód i nowym obszarem Taslisman odkryłem na nowo. Nurtuje mnie jednak jedna rzecz:
Gdzie grę zaczyna Śmierć?
Arbaal - Wto 26 Lip, 2011
Na tajemnych wrotach. Powinieneś najpierw przeczytać instrukcje do Żniwiarza. Ma tylko dwie strony
Nemomon - Czw 11 Sie, 2011
Arbaal napisał/a: | Na tajemnych wrotach. Powinieneś najpierw przeczytać instrukcje do Żniwiarza. Ma tylko dwie strony |
Za to pełna jest niepotrzebnych nikomu informacji .
Corypheaus - Nie 14 Sie, 2011
Szpyrus napisał/a: | Zdecydowałem się na Podziemia i Żniwiarza. Z dodatkowymi 100 kartami przygód i nowym obszarem Taslisman odkryłem na nowo. Nurtuje mnie jednak jedna rzecz:
Gdzie grę zaczyna Śmierć? |
My ze znajomymi ustawiamy żniwiaża na cmentarzu, wprowadziliśmy także zasadę konieczności odbycia spotkania ze śmiercią. Sądzę, że tak jest ciekawiej.
Jeśli chodzi o dodatki, to kwestia gustu.
Według mnie, Królowa lodu ma fajne zaklęcia, zaś Pani Jeziora sporo zwraca uwagę na charakter postaci, co za tym idzie ograniczenia przedmiotów (wg charakteru) i tak dalej. A Żniwiarz? No cóż - to był pierwszy dodatek do M&M, trzeba było cieszyć się z tego, co jest.
maziol88 - Pon 27 Sty, 2014
a ja mam pytanie na temat laczenia dodatkow mozna naraz grac wszystkimi dodatkowymi planszami czy one sie ze soba kluca ?
Nemomon - Pon 27 Sty, 2014
maziol88 napisał/a: | a ja mam pytanie na temat laczenia dodatkow mozna naraz grac wszystkimi dodatkowymi planszami czy one sie ze soba kluca ? |
Jak najbardziej można grać ze wszystkimi naraz. Aczkolwiek Smoki to oddzielna kampania, Wilkołak de facto w zasadzie też. Gryźć się te dodatki nie będą, ale gra będzie dosyć... dziwna.
Borg - Pon 27 Sty, 2014
Ale to są akutrat dodatki bez plansz, no nakładka w smokach..
Całą resztę jak najbardziej można łączyć bez problemu.
magdabzb - Wto 11 Lut, 2014
Posiadam postawę i żniwiarza, co proponowalibyście dokupić, żeby "pomęczyć się" nad dojściem do korony władzy ?
aduko - Sro 12 Lut, 2014
Ja polecam Podziemia, chociaż osobiście pierwszym dodatkiem były Góry, ale z biegiem czasu stwierdzam, że więcej zabawy na początku było by właśnie z Podziemiami.
magdabzb - Sro 12 Lut, 2014
z ciekawości @aduko...
jakie wymiary ma ten dodatek planszowy ??
będę wdzięczna za info
aduko - Sro 12 Lut, 2014
Do późna siedzę w robocie, więc nie zmierzę. Chyba, że ktoś wcześniej poda
-----edit----------
Proszę
magdabzb - Czw 13 Lut, 2014
wow, spora ta plansza;
na stole już mi się nie zmieści przy 4-ch graczach
bardzo dziękuję @aduko
piwoslaw - Czw 13 Lut, 2014
Dlatego już nie mogę się doczekać mojego nowego stołu na którym będę w stanie rozłożyć całego Talizmana
zagrać całym Talismanem to chyba nie lada wyzwanie
jakie masz dodatki ??
wszystkie
aduko - Czw 13 Lut, 2014
Nam się idealnie mieści na szafie
Tutaj możesz zobaczyć jak my sobie radzimy przy dwóch dodatkach planszowych (+ wszystkie karciane): http://www.youtube.com/wa...cabpWL0&index=1 (po 6 godzinach rozgrywki zwyciężyłem zabójcą )
ja jeszcze nie miałem okazji przetestować gry z Wilkołakiem , jakoś ostatnio Talizman poszedl na bok hmm trzeba zebrać ekipę
to stare wyjadacze z was widzę w porównaniu do was to ledwo raczkuję
Ja mam ekipę od 4-6 (czasami) i gramy teraz już max 3h ze żniwiarzem. Ale ostatnio gra toczy się w nudny sposób tzn. 3/4 zbiera żetony mocy/siły, nie ma walki pomiędzy poszukiwaczami, większość gra tylko z kartami przygód i pędzą na koronę władzy ;/. Wszystko na wyścigi i każdy gra "sam",
jakieś utrudnienia potrzebne albo graczy zmienić
filmik zobaczę wieczorem, bo aktualnie w pracy siedzę
a to u Nas zawsze napierdziuszka między graczami , hehe czasem ze trzy postacie przewiną przez rozgrywkę.
aduko - Czw 13 Lut, 2014
My też jak widzimy, że ktoś wylosował jakiegoś koksa (np. Mroczna Kultystka) to wszyscy naparzają na tego poszukiwacza A czas się tak wydłuża też, bo nie zależy nam na szybkim zakończeniu gry ale na zabawie i przygodzie dlatego mamy zasady, że przed wejściem na koronę władzy, należy pokonać obydwóch bosów z dodatków
No a dodatkowym utrudnieniem to stopniowy wzrost stężenia alkoholu we krwi
A w filmikach to nic ciekawego nie ma, słaba jakość video i dźwięku (za tydzień będzie w HD ale już nie stream), takie zachcianki testowania twitcha do streamu
jestem wzrokowcem, więc popatrzę jak wygląda to wizualnie na stole
A jak rozpoczynacie grę to jaką przyjmujecie zasadę w wyborze poszukiwaczy ??
losujecie po 1, czy 1 z 3 wybieracie? czy może jakaś inną ?
pod koniec lutego będę kupowała dodatek planszowy, radzicie podziemia co ?
u nas 1 z 3. Podziemia sa fajne , więcej potworów i silniejsze, Góry to dużo więcej mocnych przedmiotów , Miasto tez jeszcze nie grałem ale nastawienie na kase
aduko - Pią 14 Lut, 2014
magdabzb napisał/a: | jestem wzrokowcem, więc popatrzę jak wygląda to wizualnie na stole
A jak rozpoczynacie grę to jaką przyjmujecie zasadę w wyborze poszukiwaczy ??
losujecie po 1, czy 1 z 3 wybieracie? czy może jakaś inną ?
pod koniec lutego będę kupowała dodatek planszowy, radzicie podziemia co ? |
Przy samej podstawce losowaliśmy jedną postać, ale z większością dodatków wybieramy 1 z 3 wylosowanych
Tak, polecam Podziemia bo większy poziom trudności (power level), w górach można zdobyć fajne przedmioty.
magdabzb - Wto 18 Lut, 2014
Hej,
widziałam filmik - niezły obszar pochłaniają dodatki :O, fajnie, fajnie
czekam na koniec miesiąca
pozdrowienia
piwoslaw - Sro 19 Lut, 2014
Magda bo widzę że jesteś z Bielska . Chodzisz może na nocki planszówkowe do strefy ???
Dziś sobie zamówiłem autorski dodatek do TMiM Przedpola Piekieł , całkiem fajnie podkręcający nudną końcówkę w krainie wewnętrznej.
magdabzb - Sro 19 Lut, 2014
co? kiedy?jak ?
powiedz coś więcej
skąd dodatek ????
W każdą pierwszą sobotę miesiąca jest nocka planszówkowa w sklepie Strefa gry na ul Gazownicza. Oprócz tego w każdą środę także tam pogrywają , głównie spotyka się tam wtedy ekipa pierogralni.
Dodatek zamówiony na innym forum , jest to nie oficjalny dodatek fanowski.
można wpadać bez zapowiedzi?
o jakiej godz. to jest ??
byłeś już na takiej nocce ?
Ja jestem ograniczona tylko do talismana więc inne planszówki mnie nie interesują
do tego czasu nim kupie wszystkie oficjalne, może ten twój stanie się ogólnodostępny
a jestem jak widzisz przed podziemiami haha
Można wpadać impreza ogólnodostępna. Zaczyna się bodajże o 16 i trwa do 8 rano następnego dnia. Mają stronkę z kalendarzem i profil na fejsie.
Ja byłem dwa razy ale tylko tak na partyjkę i wracałem.
W talizmana to akurat rzadko tam grają bo jest opór innych gier, ale myślę że i na niego się chętni znajdą.
Ten mój jest ogólnodostępny, można go sobie ściągnąć i wydrukować. Ja akurat kwestie wydruku zostawiłem jednemu z moderatorów forum gdyż ma dostęp do dobrej drukarni. Zobaczę jak dotrze jaka jakość , ale z tego co czytałem to ludzie chwalą te wydruki. Jeśli się okaże faktycznie dobry to mam jeszcze inne dwa w planach , również dotyczące wewnętrznej krainy , z tego jeden z dodatkową planszą. plus dwa dodatki do Horroru w Arkham.
A jeszcze co do nocki to jak nic się nie zmieni to myślę sie również na tą pierwszego marca wybrać
a wersja ang czy pl tego dodatku?
osobiście, sama pracuję w drukarni więc drukarki mam pod nosem jakby co
ale póki co skupiam się na tych oficjalnych
aduko - Sro 19 Lut, 2014
Dodatki autorskie raczej nie mają szans na oficjalne wydrukowanie
Tutaj masz linka z prawie wszystkimi dodatkami jakie wyszły do Talismana: http://magiaimiecz.eu/talisman/index.html
Ja też sobie wydrukowałem i pociąłem "Przedpola Piekieł", bo (środkowa) wewnętrzna kraina jest za słaba
Nemomon - Sro 19 Lut, 2014
Przedpola Piekieł są typowo rodzimym dodatkiem. Na przestrzeni lat wyszło jego sporo wersji, very pierwotnym autorem byli Cliff i Dess, którzy to stworzyli go na potrzeby swojej kampanii 3 Masek. Autorem wersji do TMiM jest Gieferg.
Nemomon - Sro 19 Lut, 2014
aduko napisał/a: | Ja też sobie wydrukowałem i pociąłem "Przedpola Piekieł", co środkowa kraina za słaba jest |
Znaczy Wewnętrzna? Środkowa Kraina to ta, co zawiera Świątynię .
aduko - Sro 19 Lut, 2014
Nemomon napisał/a: | aduko napisał/a: | Ja też sobie wydrukowałem i pociąłem "Przedpola Piekieł", co środkowa kraina za słaba jest |
Znaczy Wewnętrzna? Środkowa Kraina to ta, co zawiera Świątynię . |
Racja racja, mój błąd pospiesznie pisany post w pracy
magdabzb - Sro 26 Lut, 2014
grałam wczoraj z dodatkiem podziemia..
jak doszłam do korony władzy to była tylko formalność.. za słabe tamtejsze istoty
aduko - Sro 26 Lut, 2014
Dlatego pobierz i wydrukuj sobie dodatek "Przedpola piekieł"
magdabzb - Czw 27 Lut, 2014
mam już pobrane zobaczę jak wyjdą.
A jak chronicie swoje karty przed niszczeniem ? laminujecie je ?? jak przedłużyć żywotność ? gdzieś widziałam jakieś "koszulki" ?? wiecie coś na ten temat ??
Cyberpuncur - Czw 27 Lut, 2014
Takie koszulki są najlepsze, ale też jedne z droższych.
Interesuje Cię wielkość mini american.
Dostępne w większości sklepów z grami planszowymi (nie sklepy typu Empik).
Po zakoszulkowaniu gra ZNACZNIE zwiększy swoją objętość.
Są różne 'grubości' koszulek, im cieńsze tym będą mniej miejsca zajmować, ale też gorzej się tasować i będą mniej wytrzymałe. Coś za coś.
piwoslaw - Czw 27 Lut, 2014
Ja używam koszulek MayDay gorsza jakośc od ffg ale nie narzekam, jako ochrona zupełnie wystarczają. Mankament że lubią mieć różnice w rozmiarach. Do bohaterów czasami się zdarzają na ale drogo.
magdabzb - Czw 27 Lut, 2014
właśnie coś takiego muszę kupić. Dzięki fellas
Nemomon - Czw 27 Lut, 2014
Też używam MayDaya. Jest ich więcej w podobnej cenie. Fakt, iż często mają różnice w rozmiarze, ale i tak odrzucić kilka koszulek wyjdzie taniej niźli kupić całą nową paczkę od FFG.
gromski88 - Sro 10 Cze, 2015
Witam,
Mam mala prosbe, czy moglby ktos podrzucic jakis namiar na spis postaci wraz z ich umiejetnosciami z dodatkow miasto i gory? Bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.
|
|