|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Gra o Tron - Gra o Tron PBF #2 - War is Coming - Pole Gry
Darth Misiekh - Nie 01 Kwi, 2012 Temat postu: Gra o Tron PBF #2 - War is Coming - Pole Gry Król Robert nie żyje!!!
Siedem królestw zaczyna rodzierać krwawa wojna, od północy aż po południe dawni wasale Żelaznego Tronu zaczynaja się ogłaszać królami. Tylko kto z nich nim zostanie? Kto będzie na tyle przbiegły i okrutny by wykorzystać innych we własnym interesie? Przekonajcie sie sami, oto bowiem rozpoczyna się wyniszczająca rozgrywka z której tylko jedn bdzie mógł wyjśc zwycięsko. Rozpoczyna sie Gra o Tron . . .
Karty Rodów:
Przywódca Biały
Plama [0] - Po bitwie możesz przejrzeć karty na ręce przeciwnika i odrzucić z nich jedną wybraną kartę.
Melisandre [1] - jeden miecz
Salladhor Saan [1] - Jeśli w tej bitwie otrzymujesz wsparcie, siła wszystkich nie należących do Baratheonów jednostek Statków spada do 0.
Brienne z Tarth [2] - jeden miecz i jedna fortyfikacja
Ser Davoc Seaworth [2] - Jeśli twoja karta Rodu "Stannis Baratheon" znajduje się na twoim stosie kart odrzuconych, ta karta otrzymuje +1 so siły i symbol miecza.
Renly Baratheon [3] - Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz ulepszyć jedna z biorących w niej udział jednostek Piechórów (lub jedną wspierającą jednostkę Piechórów Baratheonów) w jednostkę Rycerzy.
Stannis Baratheon [4] - Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycje na Żelaznym Tronie, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Przywódca Ash
Cersei Lannister [0] - Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz usunąć z planszy jeden dowolny żeton Rcolor=red]ozkazu pokonanego przeciwnika.
Ser Kevan Lannister [1] - Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Piechurów (w tym wspierające jednostki Piechurów Lannisterów) zapewniają premię +2, a nie +1
Tyrion Lannister [1] - Możesz natychmiast anulować wybraną przez przeciwnika kartę Rodu i cofnąć ją na jego rękę. Musi on wybrać i ujawnić inną kartę Rodu. Jesli nie posiada innej karty Rodu na ręce, podczas tej bitwy nie może wykorzystać karty Rodu
Ser Jaime Lannister [2] - jeden miecz
Ogar [2] - dwie fortyfikacje
Ser Gregor Clegane [3] - trzy miecze
Tywin Lannister [4] - Jeśli wygrasz tę bitwę, otrzymujesz 2 żetony Władzy.
przywódca Rf
Catelyn Stark [0] - Jeśli na obszarze ogarniętym bitwą posiadasz żeton obrony, jego wartość ulega podwojeniu.
Blackfish [1] - Podczas bitwy nie otrzymujesz strat wynikających ze zdolności kart Rodów, symboli bitwy ani kart Losów Bitwy.
Ser Rodrick Cassel [1] - dwie fortyfikacje
Roose Bolton [2] - Jeśli przegrasz tą bitwę, weź cały swój stos odrzuconych kart Rodu na rękę (razem z tą kartą)
Greatjon Umber [2] - jeden miecz
Robb Stark [3] - Jeśli wygrasz bitwę, możesz wybrać obszar, na który twój przeciwnik przeprowadzi odwrót. Musisz wybrać zgodnie z zasadami obszar, na którym przeciwnik straci najmniej jednostek.
Eddard Stark [4] - dwa miecze
Przywódca Gamaliel
Doran Martell [0] - Natychmiast przesuń jeden z żetonów swojego przeciwnika na najniższąpozycję wybranego przez ciebie toru Wpływów.
Nymeria Sand [1] - Jeśli się bronisz, ta karta otrzymuje symbol fortyfikacji. Jeśli atakujesz, ta karta otrzymuje symbol miecza.
Arianne Martell [1] - Jeśli sie bronisz i przegrasz bitwę, twój przeciwnik nie może przesunąć swoich jednostek na obszar ogarnięty bitwą. Zamiast tego wracają one na obszar, z którego przybyły. Twoje własne jednostki nadal muszą przeprowadzić odwrót.
Obara Sand [2] - jeden miecz
Ciemna Gwiazda [2] - jeden miecz
Areo Hotah [3] - jedna fortyfikacja
Czerwona Żmija [4] - dwa miecze i jedna fortyfikacja
Przywódca Abadura
Aeron Mokra Czupryna [0] - Możesz natychmiast odrzucić dwa ze swoich dostępnych żetonów Władzy, aby odrzucić Aerona Mokrą Czuprynę i wybrać z ki inną kartę Rodu (jeśli jakąś jeszcze posiadasz)
Asha Greyjoy [1] - Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, ta karta otrzymuje dwa symbole miecza i jeden symbol fortyfikacji.
Dagmaer Rozcięta Gęba [1] - jeden miecz i jedna fortyfikacja.
Balon Greyjoy [2] - Wydrukowana siła karty Rodu twojego przeciwnika spada do 0.
Theon Greyjoy [2] - Jeśli bronisz obszaru, na którym znajduje się Twierdza lub Zamek, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.
Victarion Greyjoy [3] - Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział jednostki Statków (w tym wspierające jednostki Statków Greyjoyów) zapewniają premię do siły +2, a nie +1
Euron Wronie Oko [4] - jeden miecz
Przywódca Shutt
Królowa Cierni [0] - Natychmiast usuń jeden żeton Rozkazu przeciwnika z obszaru sąsiadującego z obszarem ogarniętym bitwą. Nie możesz usunąć żetonu Marszu, który zapoczątkował bitwę.
Margaery Tyrell [1] - jedna fortyfikacja
Alester Florent [1] - jedna fortyfikacja
Randyll Tarly [2] - jeden miecz
Ser Garlan Tyrell [2] - dwa miecze
Ser Loras Tyrell [3] - Jeśli atakujesz i wygrasz tę bitwę, przesuń żeton Marszu na podbity obszar (zamiast go odrzucić). Podczas tej rundy będziesz mógł go rozpatrzyć ponownie.
Mace Tyrell [4] - Natychmiast zniszcz jedną z atakujących lub broniących sie jednostek Piechurów przeciwnika.
W kwadratowym nawiasie znajduje się siła danego generała. Na czerwono zaznaczone zostały Kart Rodów wykorzystane.
http://img829.imageshack.us/img829/7628/tura1.jpg
TURA 1
Faza Westeros
Pomijana w 1 rundzie
Karty Westeros na kolejne Tury:
TURA 2:
1. Ostatnie dni lata - Nic sie nie dzieje (symbol Dzikich)
2. Starcie królów - Licytacja pozycji na torach Wpływów
3. Nawałnica mieczy - Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony (symbol Dzikich)
TURA 3:
1. Zaopatrzenie - Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia
3. Atak Dzikich - Dzicy atakują Westeros
TURA 4:
1. Tron Ostrzy - Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przsuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu (symbol Dzikich)
2. Mroczne skrzydła, mroczne słowa - Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licutują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu (symbol Dzikich)
3. Sieć kłamstw - Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Wsparcia (symbol Dzikich)
Faza Planowania
Na rozkazy czekam do 3.04
Otrzymane rozkazy:
Gamaliel, Shutt, Rf., Ash
rf. - Nie 01 Kwi, 2012
Zgodnie z ustaleniami rozumiem, że powinniśmy znać 9 kolejnych kart wydarzeń (po 3 z każdej talii) tak?
To znacząco wpłynie na wydanie rozkazów
Shutt - Nie 01 Kwi, 2012
Już pisałem w tej sprawie do Miska
Darth Misiekh - Wto 03 Kwi, 2012
Faza Planowania
Marsz -1 »Dragonstone (Smocza Skała)
Marsz +0 »Shipbeaker Bay (Zatoka Rozbitków)
Marsz +1* »Kingswood (Królewski Las)
Stoney Sept - marsz+1(*)
Golden Sound - obrona+2(*)
Lannisport - umocnienie władzy (*)
Winterfell - Marsz -1
White Harbor - Marsz + 0
The Shivering Sea - Marsz +1*
Marsz +1* »Saltshore
Marsz 0 »Sea of Dorne
Umocnienie władzy* »Sunspear
Pyke [Miasto] - Konsolidacja Władzy (korona)
Pyke [Port] - Marsz -1
Ironman's Bay - Marsz +0
Greywater Watch - Konsolidacja Władzy
Marsz -1 Redwyne Starits
Umocnienie władzy Dornish Marches
Marsz 0 Highgarden
Kruk Posłaniec
Podgląd karty Dzikich - karta pozostaje na górze talii.
Faza Akcji
Najazdy:
brak
Marsze:
Baratheon - Dragonstone +1 Wykonany
Baratheon - Shipbreaker Bay +0 Wykonany
Baratheon - Kingswood -1 Wykonany
Lannister - Stoney Sept +1 Wykonany
Stark - The Shivering Sea +1 Wykonany
Stark - White Harbor +0 Wykonany
Stark - Winterfell -1 Wykonany
Martell - Salt Shore +1 Wykonany
Martell - Sea of Dorne +0 Wykonany
Greyjoy - Ironman`s Bay +0 Wykonany
Greyjoy - Pyke Port -1 Wykonany
Tyrell - Highgarden +0 Wykonany
Tyrell - Redwyne Straits -1 Wykonany
Umocnienia Władzy
Lannister - Lannisport (Specjalny) Wykonany
Martell - Sunspear (Specjalny) Wykonany
Greyjoy - Pyke Wykonany
Greyjoy - Greywater Watch Wykonany
Tyrell - Dornish Marches wykonany
http://img708.imageshack.us/img708/2923/tura12.jpg
Nim przejdziemy do Fazy Akcji prosze o info co zrobić z Krukiem.
Shutt - Wto 03 Kwi, 2012
Takie pytanko. Czemu na Królewskiej Przystani nie ma garnizonu?
Darth Misiekh - Wto 03 Kwi, 2012
Ano bo zapomniałem go włączyć Pojawi sie na nastepnej mapce bo tej nie chce mi sie juz zmieniać.
Shutt - Wto 03 Kwi, 2012
Spoko już myślałem, że Slynt się zwinął i stwierdził, że to robota nie dla niego.
Czy Biały jest użytkownikiem forum? Bo na liście go nie znalazłem
Biały - Wto 03 Kwi, 2012
Jestem, jestem.
Shutt - Wto 03 Kwi, 2012
Eh, dziwne, na liście alfabetycznej nie znalazłem
Tak btw to powodzenia Lordowie!
Ash - Wto 03 Kwi, 2012
Kruk za mur. Czekam na wieści z karteczki dzikich.
rf. - Wto 03 Kwi, 2012
Czas na marsze - zaczyna Baratheon.
Ash - Sro 04 Kwi, 2012
Karta pozostaje.
Biały - Sro 04 Kwi, 2012
Kingswood (zostawiam żeton władzy) - marsz* (piechur) -> Kings Landing
Drangonstone - marsz -1 -> Ryczerz na Storms' End, Piechur na Craclaw Point
Shipbreaker Bay - marsz +0 -> 1 statek na Black Water Bay
Adam Badura - Sro 04 Kwi, 2012
(1) Rozumiem, że Baratheon (Biały) podał wszystkie ruch, bo uważa, że i tak takie zrobi niezależnie od naszych ruchów? Czy zasady zmieniły się aż tak bardzo, że robimy wszystkie ruchy naraz?
(2) Ash, rozważ ustawienie herbu jako avatara. Wtedy posty zajmują mniej miejsca, a i łatwiej się pisze, bo nie trzeba pamiętać o doklejaniu obrazka. (Oczywiście, to działa tylko jeśli gra się w jednej grze jednocześnie...)
gamaliel - Sro 04 Kwi, 2012
Pamiętaj Lordzie Baratheon(Biały)że King's Landing ma garnizon.
Biały - Sro 04 Kwi, 2012
O kurka, gram pierwszy raz i nie wiedziałem, że tam jest garnizon bo nie mam swojej planszy. Mój błąd w takim razie.
Biały napisał/a: | O kurka, gram pierwszy raz i nie wiedziałem, że tam jest garnizon bo nie mam swojej planszy. Mój błąd w takim razie. |
To IMHO cofnij ten ruch jeśli chcesz (i inni się zgadzają). Szczególnie, że jeszcze nic to nie zmienia a bez sensu strzelać sobie samobója na początku...
Biały - Sro 04 Kwi, 2012
Jeżeli mógłbym cofnąć i wszyscy się zgadzają to zmieniłbym na:
Kingswood - umocnienie władzy (chyba, że się już nie da i musi zostać marsz, jeżeli tak to piechur zostaje na miejscu)
Shipbreaker Bay - marsz +0 -> 1 statek na Black Water Bay
Sorry.
rf. - Sro 04 Kwi, 2012
Mi zmiana pasuje
Dodam tylko, że powinniśmy podawać rozkazy wymarszu po kolei, pojedynczo.
Podobnie z licytacjami - każda oddzielnie.
Shutt - Sro 04 Kwi, 2012
Z licytacjami to różnie bywa, poprzednia runda była grana chyba, że licytowało się od razu. Rozwalenie tego na liczby pierwsze okropnie wydłuży grę, ale jak uważacie.
rf. - Sro 04 Kwi, 2012
Na liczby pierwsze? ;] Nietrafione określenie. 3 kolejne licytacje, tak jak w planszówce z żywymi graczami. Decydowanie na ślepo o 2giej i 3ciej decyzji pozbawia grę sporej dynamiki podejmowania decyzji.
Dla przykładu wygranie tronu w pierwszej licytacji ma duży wpływ na licytowanie pozostałych drabinek.
rf. napisał/a: | Na liczby pierwsze? ;] Nietrafione określenie. 3 kolejne licytacje, tak jak w planszówce z żywymi graczami. Decydowanie na ślepo o 2giej i 3ciej decyzji pozbawia grę sporej dynamiki podejmowania decyzji.
Dla przykładu wygranie tronu w pierwszej licytacji ma duży wpływ na licytowanie pozostałych drabinek. |
Dokładnie! W ogóle nie wyobrażam sobie licytacji w ciemno wszystkich 3 torów jednocześnie... Do tego stopnia, że mam wątpliwości, czy Shuttowi naprawdę o to chodziło...
Darth Misiekh - Sro 04 Kwi, 2012
Biały napisał/a: | Kingswood - umocnienie władzy (chyba, że się już nie da i musi zostać marsz, jeżeli tak to piechur zostaje na miejscu) |
Samego rozkazy niestety Ci nie zmienie więc pozostaje Marsz.
Kolejny proszę. Mapke zamieszcze po pierwszej rotacji Marszów.
rf. - Sro 04 Kwi, 2012
Mr. Lannister teraz. Ja żeby nie powodować zwłoki:
Winterfell: piechur (-1) -> Castle Black
To ja też dla przyspieszenia:
Marsz -1: statek z Pyre [port] na Ironman's Bay
Ash - Sro 04 Kwi, 2012
Stoney Sept marsz do Riverrun, zostawiam power token.
Sea of Dorne marsz East Summer Sea
Shutt - Sro 04 Kwi, 2012
Wiadomo, że lepiej jak się pojedyncze tory licytuje
Żeby to jakoś sprawnie przebiegło to może ustalimy przed licytacją jakąś konkretną godzinę, w której wszyscy by się zabrali?
Marsz:
Highgarden >> Reach (Rycerz); Oldtown (Piechur)
Dalszy rozkaz nic nie zmieni więc - Redwyne Straits >> Port w Oldtown (Statek)
Pozostałe rozkazy Marszu: Stark x2, Martell, Greyjoy
Kolejność chyba obojętna bo i tak nie będzie bitwy
rf. - Sro 04 Kwi, 2012
[nie zostawiam żetonu władzy]
Piechur z White Harbor (+0) -> Karhold.
Ps. Przede mną jeszcze winien ruszyć się Baratheon, Lannister nie ma już marszów.
http://img854.imageshack.us/img854/1256/tura13.jpg
Mapka uwzglednia tylko pierwszą rundę Marszów.
Shutt - Sro 04 Kwi, 2012
No to zaczynamy od początku wg kolejność na Żelaznym Tronie.
Lordzie Baratheon ... czekamy na rozkazy.
Ponieważ następny dostęp do internetu będę miał dopiero nie wiem kiedy, to z góry podam rozkazy, bo i tak ich raczej nie zmieniłbym:
Marsz +0: 1 statek z Ironman's Bay na Sunset Sea (drugi statek zostaje)
To tak jeżeli czekaliście na rozkaz Baratheona (wystarczało po postach popatrzeć)
Teraz kolej na Lorda Martella
Shutt - Sro 04 Kwi, 2012
Przecież pytałem się czy mamy normalnie rozkazy zamieszczać skoro już je napisaliśmy...
Może określ czyje rozkazy wykonane "do przodu" przyjąłeś i napisz, kto ma teraz wydać kolejne.
Lord Martell
No to zróbmy tak bo robi sie mały bałagan. Jeżeli chcecie wykonać jakiś rozkaz do przodu tzn. przed swoją tura ślijcie mi je na PW. Nie bedzie wtedy zamieszania z tym kogo rozkaz powinienbyc wykonany, ok?
rf. - Sro 04 Kwi, 2012
Wszystko gotowe! ^^
Martell - Salt Shore +1 Wykonany:
gamaliel napisał/a: | Marsz +1Salt Shore do Starfall |
Greyjoy - Ironman`s Bay +0 Wykonany:
Adam Badura napisał/a: | (...)Marsz +0: 1 statek z Ironman's Bay na Sunset Sea (drugi statek zostaje) |
Tyrell - Redwyne Straits -1 Wykonany:
Shutt napisał/a: | (...)Dalszy rozkaz nic nie zmieni więc - Redwyne Straits >> Port w Oldtown (Statek) |
Baratheon - Shipbreaker Bay +0 Wykonany:
Biały napisał/a: | (...)Shipbreaker Bay - marsz +0 -> 1 statek na Black Water Bay... |
Stark - The Shivering Sea +1 W sumie mogę podać:
The King in the North! napisał/a: | Statek z The Shivering Sea (+1) -> The Narrow Sea |
Shutt - Sro 04 Kwi, 2012
Mój też wykonany
Cytat: | Redwyne Straits >> Port w Oldtown (Statek) |
Marsz +1Salt Shore do Starfall (Zostawiam żeton władzy)
Shutt - Sro 04 Kwi, 2012
Wychodzi na to, że 1 Runda powoliu obiega końca
Pozostała jeszcze kwestia Specjalnych Umocnień Władzy.
Ponawiam pytanie. Umawiamy się na konkretną odzinę jutro na licytację czy każdy osobno wysyła do Miśka?
Osobiście pasuje mi cały jutrzejszy dzień - tak od 9 (dajcie się wyspać)
rf. - Sro 04 Kwi, 2012
Mi to <><, jestem prawie cały czas online. Problem może stanowić Greyjoy bez internetu (nie ma 3G na żelaznych wyspach... ani we Wrocku widać ^^).
Ash - Sro 04 Kwi, 2012
Poproszę machinę w Lannisporcie.
Używając umocnienia władzy*mobilizuje:
piechur w Sunspear
statek East Summer Sea
Darth Misiekh - Czw 05 Kwi, 2012
Umocnienia Władzy
Lord Greyjoy
Pyke - 2 żetony
Greywater Watch - 1 żeton
Lord Tyrell
Dornish Marches - 2 żetony
Porządkowanie
Kruk Posłaniec zostaje obrócony na niewykorzystaną stronę.
TURA 2
Faza Westeros
1. Ostatnie dni lata - Nic sie nie dzieje (symbol Dzikich)
3. Nawałnica mieczy - Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony (symbol Dzikich)
Karty Westeros na kolejne tury:
TURA 3:
1. Zaopatrzenie - Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia
TURA 4:
1. Tron Ostrzy - Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przsuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu (symbol Dzikich)
2. Mroczne skrzydła, mroczne słowa - Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licutują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu (symbol Dzikich)
3. Sieć kłamstw - Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Wsparcia (symbol Dzikich)
TURA 5:
1. Mobilizacja - Zwerbujcie naowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
2. Gra o Tron - Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
3. Atak Dzikich - Dzicy atakują Westeros.
http://img38.imageshack.us/img38/8174/tura2.jpg
Czekam na info dotyczącego Starcia Królów
rf. - Pią 06 Kwi, 2012
Proponuję, jak w przypadku rozkazów, dodać info o tym, kto już wysłał wiadomość.
Shutt - Pią 06 Kwi, 2012
Moje rozkazy są już wysłane dawno
Zapewne czekamy na Greyjoya.
gamaliel - Pią 06 Kwi, 2012
Moje także są już wysłane.
Ash - Sob 07 Kwi, 2012
...to moje już chyba zbutwiały.
Shutt - Sob 07 Kwi, 2012
Czekamy na Białego...
Był na forum, więc nie wiem czemu żetonów nie wysłał.
Darth Misiekh - Sob 07 Kwi, 2012
Starcie Królów
Żelazny Tron:
0 żetonów
0 żetonów
0 żetonów
0 żetonów
4 żetony
0 żetonów
Kolejność przedstawia się następująco:
1. Greyjoy
2.Baratheon / Lannister / Stark / Martell / Tyrell
Czekam na dalsze info dotyczące Starcia Królów od Greyjoya oraz informacje jak roztrzygnąć remisy od Baratheona.
Biały - Nie 08 Kwi, 2012
2. Baratheon
3. Martell
4. Stark
5. Lannister
6. Tyrell
Shutt - Nie 08 Kwi, 2012
Ale to się wlecze
a mnie zżera ciekawość co się wydarzy w 2 i 4 rundzie ^^
Darth Misiekh - Nie 08 Kwi, 2012
Lennicy
2 żetony
1 żeton
0 żetonów
0 żetonów
0 żetonów
0 żetonów
Kolejność przedstawia sie następująco:
1. Greyjoy
2. Baratheon
3. Tyrell / Stark / Lannister / Martell
O remisach decyduje Greyjoy. Proszę o info od Starka jek licytuje na Królewski Dwór.
Adam Badura - Nie 08 Kwi, 2012
Greyjoy, Baratheon, Tyrell, Martell, Stark, Lannister
rf. - Wto 10 Kwi, 2012
Cuś mi się z powiadomieniami na pocztę zepsuło chyba na święta i byłem przekonany, że w temacie posucha. Przepraszam za zwłokę - za moment wyślę PW z licytacją.
Adam Badura - Wto 10 Kwi, 2012
Czy wszyscy już wysłali swoje licytacje (ja wysłałem już dawno)? Bo jeśli to admin laguje, to może zgłośmy swoje licytacje tutaj i sami ustalimy co i jak, a admin zweryfikuje czy nikt nie oszukiwał jak wróci...
Shutt - Wto 10 Kwi, 2012
Ja wysłałem już dawno, nawet zdążyłem zmienić rozkazy.
Darth Misiekh - Wto 10 Kwi, 2012
Proszę nie marudzić tylko następnym razem wysłać wszystko odrazu albo zostawiać chociaż jakieś warunkowe
Królewski Dwór
1 żeton
3 żetony
1 żeton
2 żetony
0 żetonów
2 żetony
Kolejność przedstawia się następująco:
1. Baratheon
2. Stark / Martell
4. Greyjoy / Tyrell
6. Lannister
Mapka pojawi się jutro rano, a i proszę o roztrzygnięcie remisów.
Shutt - Wto 10 Kwi, 2012
Fuck niepotrzebnie zmieniałem
Adam Badura - Wto 10 Kwi, 2012
Wszędzie dawaliście po 0, a teraz nagle się zachciało licytować, gdy ja dałem tylko 1...
Kolejność:
Baratheon, Martell, Stark, Greyjoy, Tyrell, Lannister
Shutt - Wto 10 Kwi, 2012
Ten sam problem mam
rf. - Wto 10 Kwi, 2012
Wszyscy mają gwiazdki? Mam i ja!...
...choć w sumie to nie wszyscy
Darth Misiekh - Sro 11 Kwi, 2012
http://img41.imageshack.us/img41/6053/tura21.jpg
Faza Planowania
Na rozkazy czekam do 13.04
Otrzymane rozkazy:
gamaliel, Shutt, RF, Biały
Darth Misiekh - Czw 12 Kwi, 2012
Faza Planowania
http://img513.imageshack.us/img513/9348/tura23.jpg
Rozkazy Najazdów
Greyjoy - Ironman`s Bay Wykonany
Stark - The Narrow Sea Wykonany
Lannister - The Golden Sound Wykonany
Rozkazy Marszów
Greyjoy - Greywater Watch +1
Greyjoy - Pyke +0 Wykonany
Greyjoy - Sunset Sea -1 Wykonany
Baratheon - Storm`s End +1 Wykonany
Baratheon - Shipereaker Bay +0
Baratheon - Crackclaw Point -1 Wykonany
Tyrell - The Reach +0 Wykonany
Tyrell - Oldtown -1 Wykonany
Lannister - Riverrun +0 Wykonany
Lannister - Lannisport -1 Wykonany
Martell - Sunspear +1 wykonany
Umocnienia Władzy
Baratheon - Kingswood * Wykonany
Tyrell - Oldtown Port Wykonany
Tyrell - Dornish Marches Wykonany
Stark - Castle Black Wykonany
Stark - KarholdWykonany
Stark -Winterfell *
Martell - StarfallWykonany
Kruk Posłaniec
Podejrzenie karty Dzikich - karta pozostaje na górze talii
rf. - Czw 12 Kwi, 2012
Mój rozkaz najazdu może jednak zostać wykonany w zależności od użycia Kruka przez Baratheona, od czego zaczynamy tę rundę
Adam Badura - Czw 12 Kwi, 2012
Ponadto ja mogę najechać najazd Lannister'a...
rf. - Czw 12 Kwi, 2012
To w końcu płyniesz, czy debatujesz nad najazdami?
Adam Badura - Czw 12 Kwi, 2012
Czekam na Baratheona...
Biały - Czw 12 Kwi, 2012
Chcę podejrzeć kartę dzikich.
Marsz -1 na Sunset Sea: jeden statek na Bay of Ice
Shutt - Czw 12 Kwi, 2012
rozumiem, że karta pozostała na wierzchu?
Karta na razie zawieszona jest w powietrzu
Lord Baratheon napewno was poinformuje co wybrał dla dobra Westeros
Shutt - Czw 12 Kwi, 2012
Obawiam się, że Lordowie Westeros są zbyt opieszali, żeby powstrzymać dzikich.
Z resztą przed czym nas właściwie chroni Mur? Przed snarkami i grumkinami? Takimi opowieściami karmi się małe dzieci jeżeli coś nabroiły.
Biały - Pią 13 Kwi, 2012
Karta zostaje na wierzchu.
Rozkaz: rycerz z Storms End -> King Landing
Shutt - Pią 13 Kwi, 2012
Ser Allester Florent należał raczej do ludzi ostrożnych, nie lubił pospiechu, a szczególnie nie cierpiał wojaczki.
Na całe szczęście Dornijskie Pogranicze było nad podziw spokojne, zwiadowcy nie zauważyli żadnych oddziałów na Szlaku Kości ani na Przełęczy Księcia.
- Mace, nie spodziewa się ataku ze strony Martella, widać na dobre rozstrzygnięto dawne waśnie. Ja jednak nie ufam Dornijczykom, mają naturę węży.
Lord Słonecznej Włóczni jest niepozorny, sączy swój jad powoli, ale ostatecznie osiąga swój cel – Allester toczył dyskusję sam ze sobą – muszę się mieć na baczności, moje siły są skromne,
a za górami znajduje się Yronwood. Oni nigdy nie zapominają wyrządzonych im krzywd. Nigdy.
Od tego ciągłego konfliktu rozbolała go głowa, sięgnął więc po złote arborskie i wypił kielich jednym łykiem.
- Nie ma lepszego leku na migrenę niż wino – powiedział do siebie i rozłożył się wygodnie na swoim łożu. Zaczął marzyć o powrocie do Brightwater Keep…
Oldtown wymarsz do Three Towers (pozostawienie żetonu władzy).
Darth Misiekh - Pią 13 Kwi, 2012
Na terenie King`s Landing dochodzi do bitwy:
Siła jednostek: 2
Żeton Marszu: +1
Wsparcie: Black Water Bay (łączna siła 2)
Wojska Wierne Robertowi
Siła: 5
Wynik: Baratheon 5 = Wojska Wierne Robertowi 5
Królewska Przystań zostaje przejęta!!
To tak tylko dla formalności.
Ash - Pią 13 Kwi, 2012
Lannisport:
- piechota do Searoad Marches;
- rycerz i machina do Stoney Sept
gamaliel - Pią 13 Kwi, 2012
Sunspear
-piechur do Yronwood
-rycerz do Storm,s End
-drugi piechur zostaje w Sunspear
Adam Badura - Pią 13 Kwi, 2012
Pyke, Marsz +0:
piechota + rycerz na Graywater Watch
nie zostawiam tokena
Biały - Sob 14 Kwi, 2012
Piechur z Crackclaw Point --> The Mountains of the Moon
Shutt - Sob 14 Kwi, 2012
Randyll Tarly stał na wzgórzu wpatrując się w rozległe tereny, które roztaczały się przed jego oczyma. W dole widać było oddziały, którzy zabezpieczali zdobyte zapasy.
- Tak, to był owocny wypad – mruknął do siebie. Mimo, że w duchu cieszył się z obrotu spraw to jego oblicze nie zdradzało żadnych emocji – chociaż szczerze powiedziawszy spodziewałem się większego oporu ze strony lordów.
Rozległe tereny rozwidlenia Czarnego Nurtu należały teraz do Wysogrodu, pierwsza faza planu Mace’a Tyrella zakończyła się pełnym sukcesem.
- Obawiam się, że od teraz będzie coraz trudniej – władca Horn Hill spokojnie odwrócił konia i zaczął powoli zjeżdżać w kierunku obozowiska.
Marsz 0: Reach >> Blackwater
Ash - Sob 14 Kwi, 2012
Riverrun:
MARSZ: piechota do Harrenhal, zostawiam power token
Adam Badura - Sob 14 Kwi, 2012
Graywater Watch, Marsz +1 *:
piechota na Castle Black (bitwa ze Starkiem)
rycerz na Seagard
piechota zostaje
Biały - Sob 14 Kwi, 2012
Statek z Shipereaker Bay zostaje w miejscu.
Biały napisał/a: | Statek z Shipereaker Bay zostaje w miejscu. |
Nie rób tak. Tobie to może nic nie zmienia, ale Starkowi w wyborze dowódcy mogłoby, bo już wie, że go nie zaatakujesz. Trzeba było ten rozkaz wysłać do admina.
rf. - Sob 14 Kwi, 2012
Stannis, w odróżnieniu od mieszkańców żelaznych wysp, posiada honor. I zna wartość swoich słów.
Shutt - Sob 14 Kwi, 2012
Jest i pierwsza bitwa!
Kto wygra? Czy Eddard Stark podoła napadowi Żelaznych Ludzi?
Czy może jednak Kraken zmiażdży Wilkora?
To i wiele innych już w kolejnym odcinku serialu "Gra o Tron" - tylko na forum.galakta.pl !!
rf. - Sob 14 Kwi, 2012
Widać mieszkańcy żelaznych wysp wzięli do siebie nadchodzące zagrożenie zza muru i pragną wesprzeć obronę Westeros.
... nieee, chyba po prostu pokazują swoją unikatową naturę
Patrząc na aktualne zmiany pozycyjne na mapie nasuwa się wrażenie, jakoby Lwy dogadały się z Krakenem. W takiej sytuacji potrzebne będą zdecydowane akcje pozostałych...
Darth Misiekh - Sob 14 Kwi, 2012
Na terenie Castle Black dochodzi do bitwy:
Siła jednostek: 1
Wsparcie: brak
Karta Rodu: ?
Ostrze z Valyriańskiej Stali: ?
Żeton Obrony: brak
Wynik: ?
Proszę o info od Starka kto dowodzi.
Ludzie żelaznych wysp tak wysyłają posiłki na Mur.
Ash - Sob 14 Kwi, 2012
Lordzie Stark, czemu Kraken ma nie zapłacić żelazem mężowi, który zamiast kuć oręż produkuje błyskotki dla dam dworu? Bezbronna północ jest jak chętna dziewica, a wiesz panie jak Żelaźni Ludzie lubią brać morskie żony...
Shutt - Sob 14 Kwi, 2012
Kiedyś Victarion spalił flotę zakotwiczoną w Lannisporcie, teraz współpracuje z Tywinem Lannisterem.
Nadchodzą ciężkie czasy, zima nie będzie łaskawa dla Krakenów, ale jeżeli ją przezwyciężą to zdobędą wielkie wpływy.
Czy ktoś będzie wtedy mógł pokonać Balona Greyjoya?
Mądre słowa padły z ust Lwa, za bardzo skupiłeś się na pozyskiwaniu Lordów, za dużo i za szybko chciałeś zyskać. Za błędy się płaci, najczęściej krwią.
Jednak jeżeli Kraken na prawdę chciał Ci zaszkodzić to powinien się skupić na Winterfell, tam leży klucz do panowania nad Północą.
rf. - Sob 14 Kwi, 2012
Róża i Lwy z pewnością czują się pewnie, rozgrywki wygadanych nigdy nie interesowały Starków. Północ jest nasza i naszą pozostanie, bez względu na nikczemne zagrywki zdradzieckich sojuszników.
Shutt - Sob 14 Kwi, 2012
Jak na razie Róże nie mieszają się do konfliktu. Północ jest problemem Starków i Greyjoyów, dla mojej rodziny, jest to zbyt odległy i nieprzyjazny teren.
Darth Misiekh - Sob 14 Kwi, 2012
Na terenie Castle Black dochodzi do bitwy:
Karta Rodu: Gagmer Rozcięta Gęba [1] - 1 miecz i 1 fortyfikacja
Ostrze z Valyriańskiej Stali: nie
Karta Rodu: Eddard Stark [4] - 2 miecze
Wynik: Greyjoy 3 < Stark 5
Piechur Greyjoya zostaje zniszczony.
Wszystkie marsze wykonane.
Umocnienia Władzy
Baratheon - Kingswood * - 2 żetony (brak zamku/twierdzy by wykonać Mobilizacje)
Tyrell - Oldtown Port - 1 żeton
Tyrell - Dornish Marches - 2 żetony
Stark - Castle Black - 2 żetony
Stark - Karhold - 2 żetony
Stark -Winterfell *
Martell - Starfall - 1 żeton
Co rozkazuje Stark?
rf. - Sob 14 Kwi, 2012
Stark rozkazuje dodać link do mapki!
Rekrutuję 2 piechurów.
-> Panie Greyjoy, wracaj z podkulonym ogonem na swe żelazne wyspy. Serdeczna rada Północy, która o lojalności Lwów przekonała się już na własnej skórze...
Shutt - Sob 14 Kwi, 2012
Szczerze powiedziawszy jestem zaskoczony wynikiem tej rozgrywki ...
Greyjoy chyba na chorobę morską zachorował po drodze do Czarnego Zamku.
Północ oparła się najeźdźcom, Wysogród śle wyrazy szacunku za całkowite rozbicie Żelaznych Ludzi i obronę Muru. Równowaga na Północy została zachowana.
rf. - Sob 14 Kwi, 2012
Haha, pozbawienie Agresora jednego piechura nie jest jeszcze całkowitym rozbiciem jego siły choć patrząc na jego aktualną ilość jednostek... Lwy z pewnością spojrzą w stronę Seagard'u. Albo Winterfell... Stark bez Edka to łatwy kąsek? ^^
W Pyke aż wrze! Kraken się wk*****!
Jeśli Starkowie tak traktują posiłki na Mur to Kraken szcz* na ten Mur wszystkimi mackami. Żelaźni ludzi w zadkach mają wszelkie dalsze prośby o wsparcie nocnej straży.
A ze Starkami policzymy się oddzielnie.
Skandal!
Shutt - Nie 15 Kwi, 2012
Pora zawalczyć o pozycję w Westeros!
Lordowie, ślijcie rozkazy! Lecz pamiętajcie o grożącym nam niebezpieczeństwie zza Muru!
Tyrellowie dołożą wszelkich starań, aby Dzikie Ludy nie przedostały się do cywilizowanych ziem.
Darth Misiekh - Nie 15 Kwi, 2012
TURA 3
Faza Westeros
Karty Westeros na kolejne tury:
TURA 4:
TURA 5:
2. Gra o Tron - Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
TURA 6:
1. Zaopatrzenie - Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
2. Starcie Królów - Licytacja pozycji na torach Wpływów
3. Uczta dla wron - Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy. (symbol Dzzikich)
http://img826.imageshack.us/img826/7874/tura3.jpg
Darth Misiekh - Nie 15 Kwi, 2012
Do wszystkich:
Wkleiłem nie tą co potrzeba grafike w Fazie Westeros o nr. 1 - jest mobilizacja a powinnobyć Zaopatrzenie tak jak jest na górze napisane.
rf. - Nie 15 Kwi, 2012
Rozumiem, że czekamy na decyzje wszystkich co do starcia królów?
Adam Badura - Wto 17 Kwi, 2012
Wobec tymczasowego braku Mistrza Gry możemy sami jakoś to ciągnąć. Każdy kto wysłał do MG już swoje licytacje zgłasza się tutaj. Gdy wszyscy się zgłoszą każdy pisze tu jawnie ile zalicytował i wiadomo jaki jest wynik. MG gdy wróci to zweryfikuje czy nikt nie oszukiwał. Robimy tak?
Ja już wysłałem swoją licytację o Żelazny Tron.
Shutt - Wto 17 Kwi, 2012
A jak ktoś będzie oszukiwał to wszystko idzie w ...
Już lepiej do jednej osoby wysłać, niech opublikuje wyniki, chociażby do ciebie, bo masz najmniej żetonów i najmniejszy wpływ na licytację
Adam Badura - Wto 17 Kwi, 2012
Shutt napisał/a: | A jak ktoś będzie oszukiwał to wszystko idzie w ...
Już lepiej do jednej osoby wysłać, niech opublikuje wyniki, chociażby do ciebie, bo masz najmniej żetonów i najmniejszy wpływ na licytację |
Tak, jest ryzyko, że ktoś oszuka i będzie przykro. Z drugiej strony nie mam ochoty grać z oszustem, dlatego wolę się o tym dowiedzieć wcześniej niż później.
Ale tak, możemy też wysyłać do mnie. Ja już wysłałem. Tyle że co z moim bid'em? Nadal pozostaje do weryfikacji przez MG...
rf. - Wto 17 Kwi, 2012
Mnie się aż tak nie spieszy
Shutt - Wto 17 Kwi, 2012
No cóż, wypadek losowy. Ja bym z miłą chęcią kontynuował grę, ale może niech się inni wypowiedzą.
Z resztą co z mapkami?
2 dni nikogo chyba nie zbawia
Dobrze by było gdyby każdy do czwartku wysłał rozkazy na każdy tor - jak ktoś chce można też wysłać jakieś rozkazy warunkowe, np. jeżeli Martell da x żetonów na Żelazny Tron do ja daję y.
Nie będzie niepotrzebnego czekania na każdego z osobna.
Ash - Sro 18 Kwi, 2012
Tyle czekałem na koronę dla mojego wnuka, że kilka dni nic nie zmienia
pulkownik - Sro 18 Kwi, 2012
moge zebrac glosy i oglosic wynik.
gram w piersza edycje nie mam interesu w tym jaki bedzie wynik.
Shutt - Sro 18 Kwi, 2012
Ja jestem za, co na to inni?
rf. - Sro 18 Kwi, 2012
Ja czekam na Miśka. To PBF a nie Blitzkrieg.
Adam Badura - Sro 18 Kwi, 2012
rf. napisał/a: | Ja czekam na Miśka. To PBF a nie Blitzkrieg. |
Ja byłbym za. 4 dni na licytację to jeszcze bardzo daleko do Blitzkrigu. No ale nie dziwi mnie, że Stark woli się wstrzymać, pewnie siedzi w domu i zbiera tokeny władzy...
Darth Misiekh - Czw 19 Kwi, 2012
Nie ma człowieka kilka dni i już zdążyliście tak zaśmiecić temat z rozgdywką.
Starcie Królów
Żelazny Tron
0 żetonów
0 żetonów
1 żeton
2 żetony
0 żetonów
0 żetonów
Kolejność przedstawia sie nastepująco:
1. Stark
2. Tyrell
3. Greyjoy / Baratheon / Lannister / Martell
Czekam na dalsze info dotyczące licytacji.
Adam Badura - Czw 19 Kwi, 2012
Kolejność:
Stark, Tyrell, Greyjoy, Lannister, Baratheon, Martell
Darth Misiekh - Sob 21 Kwi, 2012
Lennicy
1 żeton
3 żetony
0 żetonów
0 żetonów
0 żetonów
1 żeton
Kolejność przedstawia sie nastepująco:
1. Tyrell
2. Stark / Martell
4. Greyjoy / Lannister / Baratheon
O remisach decyduje Stark.
Czekam na info od Greyjoya oraz Baratheona na temat dalszej licytcaji.
Shutt - Nie 22 Kwi, 2012
Powiem tylko tyle - trochę inaczej licytowałem, ale widać wiadomość nie dotarła :/
Darth Misiekh - Nie 22 Kwi, 2012
Królewski Dwór
3 żetony
3 żetony
0 żetonów
1 żeton
2 żetony
2 żetony
Kolejność przedstawia sie następująco:
1. Tyrell / Stark
3. Baratheon /Martell
5. Lannister
6. Greyjoy
O remisach decyduje Stark.
Mapka pojawi się gdy tylko ujawnią sie wyniki z remisów.
rf. - Nie 22 Kwi, 2012
Lennicy:
1. Tyrell
2. Stark
3. Martell
4. Greyjoy
5. Baratheon
6. Lannister
Królewski Dwór:
1. Stark
2. Tyrell
3. Baratheon
4. Martell
5. Lannister
6. Greyjoy
Pojawiam się i znikam :<
Darth Misiekh - Pon 23 Kwi, 2012
Mapka po licytacji:
http://img29.imageshack.us/img29/6748/tura32.jpg
A teraz Dzicy!!!
Siła Dzikich = 6
Prosze o info czy planujecie pomagać Bracią z Nocnej Straży
rf. - Pon 23 Kwi, 2012
Jestem ciekaw, na jakich regułach rozpatrzymy najbliższą kartę...
Shutt - Pon 23 Kwi, 2012
Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi... na normalnych?
rf. - Pon 23 Kwi, 2012
A, drobna pomyłka z mojej strony
rf. - Sro 25 Kwi, 2012
Czekamy na kogoś?
Darth Misiekh - Czw 26 Kwi, 2012
Atak Dzikich
Siła Dzikich= 6
Karta Dzikich - Atak prewencyjny
Zwycięstwo Dzikich:
Gracz z najniższą stawką: Wybiera jedno:
a) Niszczy 2 ze swoich jednostek z dowolnych obszarów na planszy.
b) Spada o 2 pozycje na torze Wpływów, na którym zajmował najlepszą pozycję
Pozostali Gracze: Nic się nie dzieje.
Zwycięstwo Nocnej Straży:
Gracz z najwyższą stawką: [i]Dzicy natychmiast atakują ponownie z siłą 6. Nie bierze udziału w licytacji obronny przeciwko temu atakowi (nie otrzymuje też żadnych nagród ani kar)
0 żetonów
1 żeton
0 żetonów
0 żetonów
1 żeton
0 żetonów
Siła Nocnej Straży = 2
Przegrana!!!
Proszę o info kogo dopada najcięższa kara (decyduje Wilkor)
Mapka będzie wieczorem
rf. - Czw 26 Kwi, 2012
Martell, Lannister, Greyjoy... ciężki wybór, sam go nie podejmę
Darth Misiekh - Pią 27 Kwi, 2012
Więc bo do mapki było mi to potrzebne
Ash - Pią 27 Kwi, 2012
rf. napisał/a: | Martell, Lannister, Greyjoy... ciężki wybór, sam go nie podejmę |
Wilczy król ma iluzję władzy...poczekajmy aż nas strąci w dół (2 miejsca) na żelaznym tronie...jego wybór nic nie znaczy, delektuje się nim jednak dniami i nocami. Ach ci Starkowie....
rf. - Pią 27 Kwi, 2012
Problem w tym, że Wasze pozycje podobają mi się takie, jakie są. Wolę nie faworyzować nikogo, mogliśmy się przekonać w jaki sposób kończy się nadmiar władzy...
Martell spada 2 pozycje na torze Lenników lub traci dwie jednostki
gamaliel - Pią 27 Kwi, 2012
Martell spada o 2 pozycje na torze lenników.
Północ po raz kolejny udowadnia że nie jest przyjacielem południa.
Wydaje się nawet że uwielbia Baratheonów kosztem mego rodu hmmm
rf. - Pią 27 Kwi, 2012
Wygląda na to, że w tym rozdaniu nikt nie przepada za Północą.
Najciekawsze jest to, że najgłośniej narzekają
Martell, posiadający najwięcej twierdz i grożący Baratheonowi na morzu;
Greyjoy, lądujący po Wallem;
czy też Lannister, ośmieszający publicznie Starka jako władcę Żelaznego tronu.
Nie wiem jakim Cudem Tyrell i Baratheon jeszcze nie żalili się na władcę Północy. Najpewniej ugadują się kiedy zaatakować mnie wspólnymi siłami...
A ja siedzę w Winterfell i do wygranej mam najdalej...
Shutt - Pią 27 Kwi, 2012
Ja, Lordy Wysogrodu, oficjalnie żalę się na Władcę Winterfell.
Posiada (niejako z mojej winy) za dużo władzy w swoich rękach, jest to niedopuszczalne!
Proponuję aby wszyscy Lordowie, od Pyke do Wysogrodu i Słonecznej Włóczni,
od Lannisportu do Smoczej Skały zjednoczyli się przeciwko Północy!!
Darth Misiekh - Pią 27 Kwi, 2012
Sory że mapka dopiero teraz ale dopiero wróciłem z roboty
http://img259.imageshack.us/img259/5977/tura34.jpg
Faza Planowania
Na rozkazy czekam do 29.04
rf. - Wto 01 Maj, 2012
Na kogo czekamy?
Darth Misiekh - Wto 01 Maj, 2012
Faza Planowania
http://img28.imageshack.us/img28/8435/tura35.jpg
Najazdy
Greyjoy - Bay of Ice Wykonany
Marsze
Stark - Castle Black +1*
Stark - Winterfell +0
Stark - The Narrow Sea -1 Wykonany
Tyrell - Blackwater +1*
Tyrell - Three Towers +0 Wykonany
Greyjoy - Graywater Watch +0 Wykonany
Lannister - Stoney Sept +0
Lannister - Searoad marches -1 Wykonany
Baratheon - The Mountains of the Moon +0
Martell - East Summer Sea +1*
Martell - Storm's End +0
Martell - Starfall -1
Umocnienie Władzy
Stark - Karhold
Tyrell - Dornish Marches
Tyrell - Oldtown Port
Greyjoy - Seagard
Lannister - Harrenhal
Baratheon - King's Landing*
Martell - Yronwood
Martell - Sunspear
Krók Posłaniec
Podejrzenie karty Dzikich - karta pozostaje u góry talii
rf. - Wto 01 Maj, 2012
Podglądam Wildlings o godzinie 20. Chyba, że ktoś mnie przekona do zmiany rozkazu na morzu przed tą godziną. ^^
Ps. mogę prosić o dodanie 3 najbliższych wydarzeń w powyższej mapce?
Cytat: | TURA 4:
TURA 5:
TURA 6:
1. Zaopatrzenie - Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
3. Uczta dla wron - Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy. (symbol Dzzikich) |
Darth Misiekh - Wto 01 Maj, 2012
Kruk poleciał proszę o info co zrobić z kartą
rf. - Czw 03 Maj, 2012
Karta zostaje na wierzchu. -1 z morza: nie ruszam nic.
Pozdrawiam z Sudet.
Shutt - Czw 03 Maj, 2012
Marsz Three Towers >> Old Town
Adam Badura - Czw 03 Maj, 2012
Marsz +0 na Greywater Watch:
Piechota na Flint's Finger
Ash - Czw 03 Maj, 2012
marsz: Searoad marches: piechota do-->Lannisport (zostawiam power token)
Darth Misiekh - Czw 03 Maj, 2012
Faza Planowania
Najazdy
Marsze
Stark - Castle Black +1*
Stark - Winterfell +0
Tyrell - Blackwater +1*
Lannister - Stoney Sept +0
Baratheon - The Mountains of the Moon +0 Wykonany
Martell - East Summer Sea +1* Wykonany
Martell - Storm's End +0
Martell - Starfall -1
Umocnienie Władzy
Stark - Karhold
Tyrell - Dornish Marches
Tyrell - Oldtown Port
Greyjoy - Seagard
Lannister - Harrenhal
Martell - Yronwood
Martell - Sunspear
Krók Posłaniec
Podejrzenie karty Dzikich - karta pozostaje u góry talii
To tak by nie szukać
Biały - Pią 04 Maj, 2012
Mountains of the Moon -> Cracklaw Point
gamaliel - Pią 04 Maj, 2012
East Summer Sea +1*marsz Shipbreaker bay dwa statki
Darth Misiekh - Pią 04 Maj, 2012
Na terenie Shipbreaker Bay dochodzi do bitwy:
Karta Rodu: Doran Martell [0] - Natychmiast przesuń jednen z żetonów swojego przeciwnika na najniższą pozycję wybranego przez ciebie toru Wpływów
Baratheon spada na Królewskim Dworze.
Żeton Obrony: +2
Karta Rodu: Plama [0] - Po bitwie możesz przejrzeć katy na ręce przeciwnika i odrzucić z nich jedną wybraną kartę
Wynik: Martell 3 = Baratheon 3
http://img193.imageshack.us/img193/8246/tura36.jpg
Marsze
Stark - Castle Black +1*
Stark - Winterfell +0 Wykonany
Tyrell - Blackwater +1* Wykonany
Lannister - Stoney Sept +0 Rozkaz usunięty przez przegraną bitwę
Baratheon - The Mountains of the Moon +0 Wykonany
Martell - East Summer Sea +1* Wykonany
Martell - Storm's End +0
Martell - Starfall -1
Umocnienie Władzy
Stark - Karhold
Tyrell - Dornish Marches
Tyrell - Oldtown Port
Greyjoy - Seagard
Lannister - Harrenhal
Martell - Yronwood
Martell - Sunspear
Proszę o info co odrzuca Baratheon.
Biały - Sob 05 Maj, 2012
Oczywiście Czerwona Żmija.
rf. - Nie 06 Maj, 2012
Wykonam rozkaz jutro po południu, kiedy będę miał większe rozeznanie w sytuacji niż to, na które pozwala mi telefon. Pozdrawiam
edit
Kimnę się, kilka godzin i jestem
ps.
rzuciłem okiem na mapkę - Greyjoy już chyba nie poraiduje, więc rozkaz można wyczyścić
rf. - Pon 07 Maj, 2012
Marsz +0 z Winterfell: piechur i Jazda do Moat Calin, piechur do White Harbor.
Shutt - Pon 07 Maj, 2012
Maestrzy nie zaznali wytchnienia przez ostatnie kilka dni, kruki krążyły pomiędzy zamkami.
Ostatni przyniósł wieść o rozstrzygnięciu bitwy praktycznie tuż pod samą Smoczą Skałą,
opieczętowana podążała spiesznie po schodach do komnaty Maca Tyrella w rękach zasłużonego maestra.
W końcu dotarła na stół, władca Wysogrodu spokojnie ją otworzył, jego wzrok szybko przeskakiwał linijki tekstu.
Dotarł do końca i uśmiechnął się pod nosem.
- Wyślij wiadomość do Tarly’ego na północy, niech rusza.
- Ale, w którym kierunku Panie? Stannis stracił poparcie wśród lordów po mimo wygranej z Martellem, Królewska Przystań jest praktycznie niebroniona.
Mace popatrzył na swojego doradcę, widać było, że mocno się nad czymś zastanawia.
- Dobrze, zrozumiałem. A teraz siadaj i pisz do Tarly’ego.
Maester zajął miejsce za biurkiem, zamoczył pióro w kałamarzu i zabrał się do pisania.
Słowa na papierze pojawiały się wkrótce po tym jak zostały podyktowane.
- „ Randyll pora wykonać nasz ruch, wszystko zależy od Ciebie. Wyruszaj na …” – maester nadal nie wierzył, że Lord Wysogrodu podjął taką decyzję.
Po skończonej pracy zawinął list i przyczepił do nogi kruka. Ptak zatrzepotał skrzydłami i szybko zniknął z pola widzenia.
-Odleciał na Północ. Oby Siedmiu nam sprzyjało, to czyste szaleństwo – myślał zaniepokojony.
Marsz +1: Blackwater >> Stoney Sept
- Zadąć w rogi, wymarsz! Na Północy zauważono konnicę Lannisterów osłaniającą saperów i artylerię. Pora skopać komuś tyłki! Ruszać się ludzie, nie idziemy do alkowy Cersei!
Randyll Tarly ruszył na swoim wielkim ogierze, pociągając za sobą wszystkie siły jakie dotychczas zdążył zgromadzić. Liczył na więcej, ale tyle musi wystarczyć. Rozkaz to rozkaz.
Darth Misiekh - Pon 07 Maj, 2012
Na terenie Stony Sept dochodzi do bitwy:
Karta rodu: Loreas Tyrell [3] - Jeśli atakujesz i wygrasz tę bitwę, przesuń żeton Marszu na podbity obszar (zamiast go odrzucić). Podczas tej rundy będziesz mógł go rozpatrzyć ponownie. [/i]
Druga Karta Rodu: Randyll Tarly [2] - 1 miecz
Ostrze z Valyriańskiej Stali: nie
Karta Rodu: Tyrion Lannister [1] - Możesz natychmiast anulować wybraną przez przeciwnika kartę rodu i cofnąć ją na jego rękę. Musi on wybrać i ujawnić inną kartę Rodu. Jeśli nie posiada innej karty Rodu na ręce, podczas tej bitwy nie możesz wykorzystać karty Rodu.
Wynik: Tyrell 5 > Lannister 3
Wszystkie jednostki Lannistera zostają zniszczone oraz zostaje usunięty żeton Władzy
EDIT: Zmieniona mapka bo była nie ta
Ash - Pon 07 Maj, 2012
Panowie Baratheon i Martell. Zapraszamy do Reach i na nie bronione południe. Chyba, że chcecie pozwolić, by zdradziecki Tyrell zagarnął władzę w Westeros.
Shutt - Pon 07 Maj, 2012
Zapraszam wszystkich
Reach przyjmie wszystkich gości z otwartymi ramionami - znani są ze swojej gościnności, tylko ile będą ich tolerować?
Lannister, który niedawno snuł plany podboju Baratheona, i który zapewne stałby się też wrogiem Martella teraz podburza ich przeciwko mnie. To tak tylko gwoli podsumowania.
Ash - Pon 07 Maj, 2012
Tak panie Tyrell, szczególnie Martell mi zagraża...Wszyscy już się na tobie poznali...nie zmienisz pan pamfletami tego, co nieuniknione.
Shutt - Pon 07 Maj, 2012
Nie będę wdawał się w deliberacje komu zagrażam, a komu nie. Nic na razie nie zyskałem tym atakiem, więc nie ma sensu grozić mną Martella i Baratheona. Powinieneś lepiej chronić swoje jednostki Lannister.
rf. - Pon 07 Maj, 2012
niemożliwe, ktoś nie czepia się Starka
Ps. wyjdzie na to, że wszystko to moja wina
Ps2. to gdzie dobra mapka (znaczy bez dodatkowego rozkazu u Tyrella)?
Shutt - Pon 07 Maj, 2012
Właściwie Lannister może mieć Ci za złe.
Podjudzałeś południe do ataku na niego, Tyrellowie odpowiedzieli na wezwanie
Wszystko wina Starków!
W Westeros rządzi Układ (raport o tym kto może w nim być jest właśnie pisany przez Lord Baelisha)
Darth Misiekh - Wto 08 Maj, 2012
Mapka jest dobra tylko rozkaz mi się Tyrella na niej pojawił Poprawię ja już z następnym ruchem
gamaliel - Wto 08 Maj, 2012
Bez względu na ewentualny marsz Baratheona:
Storm's End +0 »Kingswood
Biały - Wto 08 Maj, 2012
Black Water Bay -> Shipbreaker Bay
Darth Misiekh - Wto 08 Maj, 2012
Na ternie Kingswood dochodzi do bitwy:
Żeton Marszu: +0
Karta Rodu: Areo Hotah [3] - jedna fortyfikacja
Żeton Obrony: +1
Karta Rodu: Renly Baratheon [3] - Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz ulepszyć jedna z biorących w niej udział jednostek Piechurów (lub jedną wspierającą jednostkę Piechurów Baratheonów) w jednostkę Rycerzy.
Wynik: Martell 5 = Baratheon 5
http://img220.imageshack.us/img220/3680/tura39.jpg
Jakby co awansowałem Piechura ale proszę o info od Baratheona czy wyraża na to zgodę
Marsz -1 Starfall: piechur nie rusza się.
O przepraszam pośpieszyłem się jeszcze marsz Starka.
rf. - Wto 08 Maj, 2012
Castle Black + 1* -> Winterfell
ps.
rekrutacji nie będzie
Królu na północy, Lordzie Stark.
Ludzie krwi żądni a po domach siedzieć muszą.
Zarządź zaciąg, daj knechtom się wyrwać w plener bo oręż rdzewieje.
Shutt - Wto 08 Maj, 2012
Wszystko przesądzi nadchodząca 4. runda.
Czas na posegregowanie mapki, zebranie tokenów/mobilizację.
Adam Badura - Wto 08 Maj, 2012
Greyjoyowie pragną zapytać, czy Martellowie i Baratheonowie są w jakimś dziwnym i mrocznym układzie? Bowiem jak inaczej można rozumieć różne posunięcia?
Biały - Wto 08 Maj, 2012
Poproszę o statek i piechura z mobilizacji na King's Landing.
Darth Misiekh - Sro 09 Maj, 2012
Umocnienia Władzy
Stark
2 żetony
Tyrell
3 żetony
Greyjoy
2 żetony
Lannister
2 żetony
Baratheon
Specjalny - Statek oraz Piechur
Martell
3 żetony
Porządkowanie
Wszystkie rozbite jednostki powracaja do pełni sił
TURA 4
http://img100.imageshack.us/img100/4809/tura4.jpg
Faza Westeros:
TURA 4:
TURA 5:
TURA 6:
3. Uczta dla wron - Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy. (symbol Dzzikich)
TURA 7:
1. Mobilizacja - Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamkow i Twierdz.
3. Morze sztormów - Podczas tej fazy Planowania nie mozna przydzielać rozkazów Najazdu (symbol Dzikich)
Darth Misiekh - Pią 11 Maj, 2012
Tron Ostrzy: a)
Mroczne skrzydła, mroczne słowa: c)
Shutt - Pią 11 Maj, 2012
Czyli teraz rozkazy
Stark jednak sprawił, że moje starania co do uzyskania dobrego zaopatrzenia spełzły na niczym, sam zaś nic na tym nie zyskał.
Wkrótce Lannisterowie zapłacą za podłe knowania i kazirodztwo.
rf. - Pią 11 Maj, 2012
Lannisterowie spłacają swoje długi. A ambitni Tyrellowie mogą zdać sobie sprawę z tego, że otwarte wystąpienie przeciw Lwom z pewnością nie przysporzy im sojuszników...
Shutt - Pią 11 Maj, 2012
Tyrellowie, pamiętają o tym.
Jednakże gdyby nie my to Westeros padłoby pod naporem Lwów. Lannisport, Riverrun, Harrenhall, za pewne wkrótce potem Żelazny Tron w Królewskiej Przystani wróciłby w ręce Tywina Lannistera. A z KL do Cracklaw Point niedaleko.
rf. - Pią 11 Maj, 2012
Mydlisz innym oczy, myśląc że nikt nie widzi jak okrutnie potraktowałeś Tyriona?
Shutt - Pią 11 Maj, 2012
Jeżeli do bitew wystawia się karły nie można liczyć na to, że obejdzie się bez strat.
Lord Ash miał do dyspozycji o wiele lepszych wojowników, którzy mogli powstrzymać Randylla.
Atakując Lannistera odpowiedziałem na Twoje wezwanie.
To Ty zachęcałeś do reakcji na ekspansję Lwów, więc nie zwalaj wszystkiego na Wysogród.
Rodziny Tyrellów i Starków nigdy nie były wobec siebie wrogie, mam nadzieję że tak pozostanie.
rf. - Sob 12 Maj, 2012
Tyrion wyprowadził w las modnisia Lorasa, miał jednak pecha, że Tarly był w pobliżu...
Owszem, zwracałem uwagę na zagrażający Westeros układ Lwów i Krakena, tak jak i teraz nie podoba mi się ekspansja Róż.
Darth Misiekh - Pon 14 Maj, 2012
http://img194.imageshack....wariscoming.jpg
rf. - Pon 14 Maj, 2012
Kruk:
White Harbor: 'Konsolidacja Władzy' zamieniam na 'specjalna Konsolidacja Władzy*'
Najazdy
Baratheon - Black Water Bay Wykonany
Marsze
Stark - Moat Calin +1*
Stark - The Narrow Sea +0
Tyrell - Stoney Sept +1*
Greyjoy - Flint's Finger +0
Greyjoy - Ironmans Bay -1
Baratheon - Shipbreaker Bay +0
Baratheon - King's Landing -1
Martell - East Summer Sea +1*
Martell - Storm's End +0
Martell - Yronwood -1
Umocnienie Władzy
Stark - White Harbor*
Stark - Karhold
Tyrell - Oldtown*
Tyrell - Dornish Marches
Tyrell - Oldtown Port
Lannister - Harrenhal
Baratheon - Kingswood
Martell - Sunspear*
Martell - Starfall
rf. - Pon 14 Maj, 2012
Moat Calin +1* (piechur i jazda) >> Seagard
//nie zostawiam żetonu władzy
Adam Badura - Wto 15 Maj, 2012
Wysłałem dowódcę do GMa.
Przepraszam za zwłokę, ale internet mi wczoraj wysiadł w domu.
rf. - Wto 15 Maj, 2012
Spoko, czekamy na Miśka
Darth Misiekh - Czw 17 Maj, 2012
Na terenie Seagardu dochodzi do bitwy:
Siła jednostek: 3
Karta Rodu: Greatjon Umber [2] - jeden miecz
Żeton Obrony: +1
Karta Rodu: Aeron Mokra Czupryna [0] - [i]Możez natychmiast odrzucić dwa ze swoich dostepnych żetonów Władzy, aby odrzucić Aerona Mokrą Czuprynę i wybrać z ręki inną kartę Rodu (jeśli jakąś jeszczeposiadasz)
Zmieniamy? bo w PW nic o tym nie było.
rf. - Czw 17 Maj, 2012
Ja nic nie zmieniam
Adam Badura - Czw 17 Maj, 2012
Zmieniam na "Euron Wronie Oko [4] - jeden miecz", wygrywam 7:6. Tracę niestety 2 tokeny władzy.
rf. - Czw 17 Maj, 2012
Ginie 1 piechur.
Shutt - Czw 17 Maj, 2012
Mój ruch jest u GMa, Lannister został o nim poinformowany.
Kolejne starcie Róż i Lwów.
Adam Badura - Pią 18 Maj, 2012
rf. napisał/a: | Ginie 1 piechur. |
Żryj żelazo! (Stal? - nie znam realiów aż tak dobrze... )
Niniejszym ostrzegam. Stark nie jest już dumnym, hardym i honorowym wilkorem. Jest jakimś kundlem z wścieklizną. Najpierw zdradziecko wyrżnął moje posiłki dla Nocnej Straży które wysłałem na Castle Black. Teraz atakował Seagard.
Co będzie następne? Gdzie się kończy to szaleństwo?!
rf. - Pią 18 Maj, 2012
Typowy poziom Ironborna ^^
Darth Misiekh - Sob 19 Maj, 2012
Tyrell
Stoney Sept na Harrenhall (zostawia żeton)
Na terenie Harrenhal dochodzi do bitwy:
IMG]http://i1197.photobucket.com/albums/aa431/Misiekh/Tyrell.jpg[/IMG]
Karta Rodu: Ser Loras Tyrell [3] - Jeśli atakujesz i wygrasz tę bitwę, przesuń żeton Marszu na podbity obszar (zamiast go odrzucać) Podczas tej rundy będziesz mógł go rozpatrzeć ponownie.
Ostrze z Valyriańskiej stali: nie
Karta Rodu: Cersei Lannister [0] - Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz usunąć z planszy jeden dowolny żeton Rozkazu pokonanego przeciwnika
Wynik: Tyrell 6 > Lannister 1
Jednostka Lannistera wycofuje sie na Blackwater
http://img11.imageshack.u...wariscoming.jpg
Adam Badura - Sob 19 Maj, 2012
Na mapce nie powinno być już rozkazu ruch +1 Starka, a jego jednostki są "kopnięte". Skreśl też użytych dowódców z tej i poprzedniej bitwy.
Adam Badura - Nie 20 Maj, 2012
Ironman's Bay (Ruch -1): statek na Sunset Sea
Biały - Nie 20 Maj, 2012
Shipbreaker Bay +0 dwa statki na East Summer Sea.
Ash - Nie 20 Maj, 2012
Czy Tyrell mógłby wkleić na powrót swój pierwotny tekst odnoszący się do rozkazu marszu? Bo o ile dobrze pamiętam nie było tam nic o zostawianiu power tokena? A na mapie widzę, że się pojawił.
Edit: Bo trochę tego nie rozumiem: Wydajesz rozkazy jawnie, po czym Twój post znika i na jego miejsce pojawia się inny informujący, że wysłałeś rozkaz GMowi? Sorry, ale tak nie gramy, czemu robisz 'delete' postów, które już znalazły się 'w grze'?
Czy ktoś z Was pamięta oryginalny rozkaz Tyrella, zanim zniknął?
Shutt - Nie 20 Maj, 2012
Żeton się tam pojawił tak jak się miał pojawić.
Rozkazu już nie mam, musiałem wyczyścić skrzynkę.
Wysłałem do GMa treść ataku, trochę się pospieszyłem przyznaję, ale mój rozkaz nie został niczym przybity.
Tak jak w kartach, o ile się nie przybije karty to można ją cofnąć
Z resztą pojawił się już na mapce - wcześniej to mi pewien rozkaz nie został przyjęty, chociaż było to b.ważne dla rozgrywki i nie żaliłem się nikomu publicznie.
Porażka jest gorzka.
EDIT: ruch jest niewykonany dopóki się nie pojawi na mapce albo GM go nie przyjmie - do tego czasu można go zmienić.
Tak aj k w normalnej grze, dopóki nie przesuniesz w konkretne miejsce to możesz pójść wszędzie.
O popatrz, a tu już zostawia
Your argument is invalid.
Ash - Nie 20 Maj, 2012
"EDIT: ruch jest niewykonany dopóki się nie pojawi na mapce albo GM go nie przyjmie - do tego czasu można go zmienić.
Tak aj k w normalnej grze, dopóki nie przesuniesz w konkretne miejsce to możesz pójść wszędzie."
-----------
Otóż nie. Jak twoja deklaracja pojawia się w tym wątku, to ruch jest wykonany- piszesz, że coś robisz to robisz to. Nie można usunąć posta tak, żeby nie było po nim śladu i zastąpić innym- co zrobiłeś.
Wykasowałeś swój wydany publicznie rozkaz i zastąpiłeś go innym -nie wiedzieć czemu (albo wiedzieć) wysyłając go tylko do dyspozycji GMa. To już dwie rzeczy, których się nie powinno robić, o dwie za dużo. Zmieniaj sobie ile chcesz korespondencję z Gmem, ale to co wklejasz tu to stało się.
""Rozkaz i tak niczego nie zmieniał"
-----
Wręcz przeciwnie, skorygowałeś w nim istotną kwestię, o której zapomniałeś wcześniej. Z porażką się pogodziłem, Ty niestety z zapomniałeś że Gra o Tron nie toczy się w sferze zasad fair play. Proszę o interwencję GM i wyjaśnienie sprawy.
-------
"EDIT: Fakt, czasami zmieniam zdanie. Chcesz wiedzieć jak było? Ok.
Pierwszy rozkaz - zostawiałem żeton.
Drugi rozkaz - [edytowany] nie pozostawiałem żetonu //i to właśnie widzieliśmy, zanim skasowałeś posta//
Ostateczny rozkaz - pozostawienie żetonu. "
--------
Ciekawe dlaczego zatem ostatni rozkaz na forum spotkało delete?
"Wszędzie widzisz spisek... mogłem edytować posta i nikt by się nie zorientował."
-----
Wybrałeś delete. Ale niestety miałeś pecha. Ktoś się zorientował. A edit zostawia timestampa. A nawet jak nie zostawia zostałeś przyłapany na gorącym uczynku.
Może kto inny powinien dokończyć grę Tyrellem?
Shutt - Nie 20 Maj, 2012
No już nie płacz.
Rozkaz i tak niczego nie zmieniał, ruch wykonany mleko rozlane.
Tak samo był wykonany jak wysyłane rozkazy na każdą turę?
O ile wiem można je zmienić.
Tyle ode mnie, zaśmiecamy tylko temat, pogódź się z porażką.
EDIT: Fakt, czasami zmieniam zdanie. Chcesz wiedzieć jak było? Ok.
Pierwszy rozkaz - zostawiałem żeton.
Drugi rozkaz - [edytowany] nie pozostawiałem żetonu
Ostateczny rozkaz - pozostawienie żetonu.
Dzięki tej pyskówce zastanowię się dwa razy zanim cokolwiek wyślę, bo widzę, że niektórych łatwo urazić.
Wszędzie widzisz spisek... mogłem edytować posta i nikt by się nie zorientował.
Edit zostawia timestampa o ile po poście pojawi się inny
Ja w tym poście jakoś nie widzę timestampa :*
Popatrz na poprzedni post, a potem na ten. Jeszcze raz na poprzedni i jeszcze raz na ten. I co?
Siedzę na koniu
Na jakim gorącym uczynku? Bawisz mnie i zapewne resztę, wysłałem do GMa pierwotny rozkaz.
Nie mogę edytować, nie mogę kasować, nie mogę wysyłać. Przepraszam, że w ogóle wykonuję jakieś ruchy
rf. - Nie 20 Maj, 2012
Nikt nie lubi Starka? ^^
Darth Misiekh - Pon 21 Maj, 2012
Bo nie rozumiem dostałem od Tyrella rozkaz że mam zostawić token więc zostawiłem. Więc w czym widnieje problem?
Na terenie East Summer Sea dochodzi do bitwy:
Proszę o kartę od Baratheona
Darth Misiekh - Pon 21 Maj, 2012
Na terenie East Summer Sea dochodzi do bitwy:
Karta Rodu: Brienne z Tarth [2] - jeden miecz i jedna fortyfikacja
Karta Rodu: Arianne Martell [1] - Jeśli sie bronisz i przegrasz bitwę, twój przeciwnik nie może przesunąć swoich jednostek na obszar ogarnięty bitwą. Zamiast tego wracają one na obszar, z którego przybyły. Twoje własne jednostki nadal muszą przeprowadzić odwrót.
Wynik: Baratheon 4 > Martell 3
Zostaje usunięty rozkaz Martella.
Proszę o info gdzie wycofuje się Martell?
gamaliel - Pon 21 Maj, 2012
odwrót na west summer sea
gamaliel - Pon 21 Maj, 2012
Yronwood marsz-1»Prince pass zostawiam token
rf. - Pon 21 Maj, 2012
Proszę o aktualną mapkę, bo się nie łapię.
Darth Misiekh - Wto 22 Maj, 2012
. . .
rf. - Wto 22 Maj, 2012
Narrow Sea -> Shipbreaker Bay
gamaliel - Wto 22 Maj, 2012
Pisałem już o tym ale powtórze :Na mapie jest błąd:
wystawiłem w bitwie :Arianne Martell [1] - Jeśli sie bronisz i przegrasz bitwę, twój przeciwnik nie może przesunąć swoich jednostek na obszar ogarnięty bitwą. Zamiast tego wracają one na obszar, z którego przybyły. Twoje własne jednostki nadal muszą przeprowadzić odwrót.
Więc ja powinienem stracic statek ale Baratheon nie powinie byc na east summer sea.
W związku z tym ruch Starka nie może być wykonany.
Shutt - Wto 22 Maj, 2012
Potwierdzam
Jak dla mnie to znacząca różnica. Ruch Starka może być wykonany, z tym, że dochodzi do bitwy.
Faktycznie mój błąd. Proszę o info czy ruch będzie zmieniany
http://img823.imageshack....wariscoming.jpg
Jest o jeden statek mniej w East Summer Sea
rf. - Wto 22 Maj, 2012
bezsensu
atakuję ;]
Na ternie The Shipbreaker Bay dochodzi do bitwy:
Stark
Baratheon
Na ternie The Shipbreaker Bay dochodzi do bitwy:
Stark
Karta Rodu: Ser Rodrick Cassel [1] - dwie fortyfikacje
Baratheon
Karta Rodu: Melisandre [1] - [i]jeden miecz[/b]
Wynik: Stark 2 < Baratheon 3
http://img684.imageshack....wariscoming.jpg
Shutt - Sro 23 Maj, 2012
Mój ruch został wysłany do Miśka razem z poprzednim, więc nie wiem czemu nie został wykonany
----------
Riverrun, miasto forteca. Niegdyś dom Hostera Tully'ego teraz własność Lorda Wysogrodu nie ucierpiał za bardzo w skutek działań wojennych.
Ludzie z Dorzecza wiwatowali przed swoimi domami, nikt tu nie lubił Lwów, które ostatecznie zostały stąd przepędzone.
- Jakże przedziwne są losy wojny - myślał Loreas. To on poprowadził do zwycięstwa wojska Róż, miażdżąc pysznych Lannisterów. Teraz przyszła pora na zasłużony odpoczynek.
- Wytoczyć beczki z winem, każdy żołnierz ma wypić za nasze zwycięstwo!
Harrenhall >> Riverrun
UWAGA! Niespodzianka, zostawiam żeton.
Adam Badura - Sro 23 Maj, 2012
Greyjoy
Flint's Finger (Ruch +0): nie wykonuję
Darth Misiekh - Sro 23 Maj, 2012
Po prostu o nim zapomniałem
Na terenie Riverrun zostaje usunięty żeton Władzy Lannistera
http://img600.imageshack....wariscoming.jpg
rf. - Sro 23 Maj, 2012
Aeron jest w discardzie
rf. napisał/a: | Aeron jest w discardzie |
Nie. Jakoś odnalazł drogę do domu. Co mi tak żałujesz marnego [0]...
rf. - Sro 23 Maj, 2012
Życzę szybkiego powrotu Eurona
rf. napisał/a: | Życzę szybkiego powrotu Eurona |
A ja Eddarda...
Shutt - Sro 23 Maj, 2012
Pora na mobilizację
Moje rozkazy wysłane.
gamaliel - Sro 23 Maj, 2012
Tyrelowie myślą o mobilizacji wojska Baratheonów myślą nad marszem....
Shutt - Czw 24 Maj, 2012
Czy Stark przypadkiem nie stracił Piechura?
Adam Badura - Czw 24 Maj, 2012
Shutt napisał/a: | Czy Stark przypadkiem nie stracił Piechura? |
Właśnie!
Darth Misiekh - Czw 24 Maj, 2012
Adam Badura napisał/a: | Shutt napisał/a: | Czy Stark przypadkiem nie stracił Piechura? |
Właśnie! |
O jakim Piechurze mowa?
Shutt - Czw 24 Maj, 2012
O tym co sobie bimba na pleckach w Moat Cailin.
Darth Misiekh - Czw 24 Maj, 2012
A faktycznie poprawię w najbliższej mapce
Biały - Czw 24 Maj, 2012
Piechur na Blackwater.
Shutt - Pią 25 Maj, 2012
Mamy nieoczekiwaną bitwę na Blackwater! Troszkę mnie to dziwi, bo Reach/Storm's End było do wzięcią i to przed mobilizacją.
Do Starka: w tej sytuacji nie ma już "nikt nie lubi Starka", teraz jest nikt nie lubi Lannisterów xD
Adam Badura - Pią 25 Maj, 2012
Shutt napisał/a: | Mamy nieoczekiwaną bitwę na Blackwater! Troszkę mnie to dziwi, bo Reach/Storm's End było do wzięcią i to przed mobilizacją.
Do Starka: w tej sytuacji nie ma już "nikt nie lubi Starka", teraz jest nikt nie lubi Lannisterów xD |
Właśnie. Dziwny to ruch...
Darth Misiekh - Pią 25 Maj, 2012
Na terenie Blackwater dochodzi dobitwy:
Baratheon
Żeton Marszu: -1
Lannister
Siła jednostek: 0
Proszę o info dotyczące generałów
Shutt - Nie 27 Maj, 2012
Minęły 2 dni od wydania bitwy.
Wydaje mi się, że Ash po prostu przestał się interesować rozgrywką.
Może GM powinien wylosować kartę?
Adam Badura - Nie 27 Maj, 2012
Ostatnia wizyta Ash'a to: Sro 23 Maj, 2012.
Darth Misiekh - Pon 28 Maj, 2012
Na terenie Blackwater dochodzi dobitwy:
Baratheon
Żeton Marszu: -1
Karta Rodu: Stannis Baratheon [4] - Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycję na torze Żelaznego Tronu, ta karta otrzymuje +1 do siły
Lannister
Siła jednostek: 0
Karta Rodu: Tywin Lannister [4] - Jeśli wygrasz tę bitwę, otrzymujesz 2 żetony Władzy
Wynik: Baratheon 5 > Lannister 4
Proszę Lannistera o miejsce gdzie sie wycofuje bo nie było tego w PW
gamaliel - Pon 28 Maj, 2012
Storms End marsz+0»Boneway zostawiam żeton.
Adam Badura - Pon 28 Maj, 2012
Dowódców trzeba jeszcze skreślić.
Darth Misiekh - Pon 28 Maj, 2012
Adam Badura napisał/a: | Dowódców trzeba jeszcze skreślić. |
Przecież są usunięci?
Adam Badura - Pon 28 Maj, 2012
Darth Misiekh napisał/a: | Adam Badura napisał/a: | Dowódców trzeba jeszcze skreślić. |
Przecież są usunięci? |
Hmmm... Teraz już jest OK. Może mi się nie odświeżyło, przepraszam.
Shutt - Pon 28 Maj, 2012
Możemy przejść do 5. rundy.
Piechur Lannistera zostaje zniszczony. Pora na wykorzystanie Specjalnych Umocnień, a potem na mobilizację.
Co do SpecU moje rozkazy zostały wysłane.
Żeby nie szukać - poproszę konnicę w Oldtown
gamaliel - Pon 28 Maj, 2012
Umocnienie władzy*
statek na sea of dorne
piechur w sunspear
rf. - Pon 28 Maj, 2012
Proszę o mapkę przed mobilką i wieżę w White Harbor.
Darth Misiekh - Wto 29 Maj, 2012
Umocnienia władzy
Stark
Karhold - 2 żetony
Withe Harbor* - wieża
[colo=green]Tyrell[/color]
Dornish Marches - 2 żetony
Oldtown Port - 1 żeton
Oldtown* - Rycerz
Greyjoy
brak rozkazów
Lannister
brak rozkazów
Baratheon
Kingswood - 2 żetony
Martell
Starfall - 1 żeton
Sunspear - Piechur oraz Statek
Porządkowanie
Wszystkie rozbite jednostki wracają do pełni sił.
TURA 5
Faza Westeros
TURA 5:
3. Atak Dzikich - [/i]Dzicy atakują Westeros. [/i]
TURA 6:
TURA 7:
3. Morze sztormów - Podczas tej fazy Planowania nie mozna przydzielać rozkazów Najazdu (symbol Dzikich)
TURA 8:
1. Tron Ostrzy - Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszystcy przsuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu (symbol Dzikich)
2. Ostatnie dni lata
3. Pod miecz - Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń
http://img542.imageshack....wariscoming.jpg
P.S Na mapce są karty Westeros z poprzedniej tury więc prosiłbym sie nimi nie sugerować oraz znaczek rundy wskazuje 4 zamiast 5
Adam Badura - Sro 30 Maj, 2012
Czekamy (a przynajmniej ja czekam...) na deklarację Stark'a, jak musztruje, prawda?
Shutt - Sro 30 Maj, 2012
Deklaracja jest, u Miśka.
Nie wiem czemu Stark nie chce napisać tutaj co mobilizuje.
Shutt napisał/a: | Deklaracja jest, u Miśka.
Nie wiem czemu Stark nie chce napisać tutaj co mobilizuje. |
Dla mnie jest ważne co i jak mobilizuje. A zasady chyba każą robić to według kolejności tronu...
rf. - Sro 30 Maj, 2012
Zasady każą wg. tronu, kiedy zachodzi konflikt rekrutacji (tzn nie da się czegoś zrekrutować, bądź dwie osoby mogą rekrutować na tym samym morzu). Nie ma w moim przypadku takiego problemu.
rf. - Sro 30 Maj, 2012
Winterfell port 2 statki.
Shivering sea statek.
Narrow sea statek.
rf. napisał/a: | Zasady każą wg. tronu, kiedy zachodzi konflikt rekrutacji (tzn nie da się czegoś zrekrutować, bądź dwie osoby mogą rekrutować na tym samym morzu). Nie ma w moim przypadku takiego problemu. |
Zasady angielskie podają (strona 9):
Cytat: | When resolving the “Mustering” Westeros card, each player, in turn order, may recruit new units into each area he controls that contains a Castle or Stronghold |
Wydaje mi się, że jasno z nich wynika, że rekrutujemy w kolejności. Zresztą nawet "na zdrowy rozum" tak jest. Nie da się rekrutować w tajemnicy. (W przeciwieństwie do wydawania rozkazów.) Zatem gracze muszą robić to jawnie, a wobec tego konieczność kolejności jest oczywista.
Greyjoy rekrutuje:
Flint's Finger: statek na Sunset Sea
Seagard: 2x statek na Ironman's Bay
Pyke: machina
rf. - Sro 30 Maj, 2012
Rekrutacja jest niezależna dla wszystkich może odbywać się jednocześnie! (wyjątki: patrz mój poprzedni post).
rf. napisał/a: | Rekrutacja jest niezależna dla wszystkich może odbywać się jednocześnie! (wyjątki: patrz mój poprzedni post). |
Zasady mówią coś innego...
Shutt - Sro 30 Maj, 2012
Riverrun - Machina
Harrenhall - Piechur
Highgarden - Statek(Redwyne Straits) i Piechur w mieście
Oldtown - Statek(Redwyne Straits) i Piechur w mieście
EDIT: poprawiałem wygląd i dodawałem morza
rf. - Sro 30 Maj, 2012
Na kogo czekamy?
Biały - Sob 02 Cze, 2012
King's Landing x2 Piechur
Cracklaw Point statek na Black Water Bay
gamaliel - Sob 02 Cze, 2012
mobilizacja :
Storms end -piechur
Yronwood -statek
starfall - statek na east summer sea
sunspear piechur zmienia sie w wieże + piechur
Darth Misiekh - Sob 02 Cze, 2012
Gra o Tron
Stark
2 żetony
Tyrell
4 żetony + 1 za handel
Greyjoy
2 żetony
Lannister
0 żetonów
Baratheon
3 żetony
Martell
3 żetony
http://img207.imageshack....wariscoming.jpg
Atak Dzikich
Siła Dzikich = 8
Czekam o info co do wsparcia dla Nocnej Straży
rf. - Sob 02 Cze, 2012
Lannister się nie zrekrutował? Bezsens.
Adam Badura - Sob 02 Cze, 2012
rf. napisał/a: | Lannister się nie zrekrutował? Bezsens. |
Ale nie miał rozkazu Umacnianie Władzy*...
EDIT: Zignorujcie te komentarz. Nie ma sensu. Tak jak brak rekrutacji Lannister'a...
Darth Misiekh - Nie 03 Cze, 2012
Czekam na decyzje Lannistera
rf. - Nie 03 Cze, 2012
To się Misiek wypowiedział
Adam Badura - Wto 05 Cze, 2012
rf. napisał/a: | To się Misiek wypowiedział |
Zaczynam się obawiać, że ta gra umarła. Nie wiem, czy nie byłoby lepiej, żeby GM za Lannister'a wydawał rozkazy obrony i tyle...
Shutt - Wto 05 Cze, 2012
całkowicie się zgadzam. Ash specjalnie przedłuża grę, wg mnie coś takiego nie powinno mieć miejsca. Za chwilę Lwy i tak przestaną istnieć - Chociażby ze względu na brak mobilizacji.
rf. - Wto 05 Cze, 2012
Jakby miał to robić GM(Misiek) to by dużo nie przyspieszyło
Adam Badura - Wto 05 Cze, 2012
rf. napisał/a: | Jakby miał to robić GM(Misiek) to by dużo nie przyspieszyło |
Shutt - Czw 07 Cze, 2012
2 dni minęły... bez rozkazów Lannistera. Gramy bez nich.
Poproszę mapkę.
Adam Badura - Pią 08 Cze, 2012
Shutt napisał/a: | 2 dni minęły... bez rozkazów Lannistera. Gramy bez nich.
Poproszę mapkę. |
Zdecydowanie popieram!
Darth Misiekh - Pią 08 Cze, 2012
Dobra gramy bez Lannistera (tzn zostaje on wojskiem neutralnym) zamiast generała bedę dokładał mu kartę Losu Bitwy - jeżeli wszystkim to odpowiada?
Karta Dzikich: Cisza na Murze
Stark
0 żetonów
Tyrell
2 żetony
Greyjoy
1 żeton
Baratheon
1 żeton
Martell
2 żetony
Siła nocnej Straży = 6
Karta nie wywiera żadnego efektu
Shutt - Sob 09 Cze, 2012
Mi pasuje, a właściwie robi małą różnicę - to reszta powinna się wypowiedzieć.
Adam Badura - Sob 09 Cze, 2012
Shutt napisał/a: | Mi pasuje, a właściwie robi małą różnicę - to reszta powinna się wypowiedzieć. |
Jak dla mnie też OK.
Shutt - Pon 11 Cze, 2012
Od 4 rund proszę Miśka, żeby pisał w ostatnim poście na kogo czekamy.
Mijają już 3 dni, naprawdę nie da się grać szybciej?
Darth Misiekh - Czw 14 Cze, 2012
http://img407.imageshack....wariscoming.jpg
Najazdy
Stark - Moat Calin
Stark - The Narrow Sea
Marsze
Stark - Winterfell +1
Stark - Withe Harbor +0
Tyrell - Riverrun +1
Tyrell - Redwyne Streits -1
Greyjoy - Pyke +0
Greyjoy - Flints Finger -1
Baratheon - King`s Landing +0
Baratheon - Black Water Bay -1
Martell - Storm`s End +1
Martell - The Boneway +0
Martell - Sunspear -1
Umocnienia władzy
Stark - Karhold
Stark - Winterfell *
Tyrell - Harrenhal
Tyrell - Dornish Marches
Tyrell - Oldtown *
Greyjoy - Seagard
Martell - Princes Pass
Martell - Starfall
rf. - Czw 14 Cze, 2012
Zapomniałeś dodać najazd Lannistera na morzu, którym pali wsparcie greyjoya.
I nie ma uaktualnionych tokenów władzy...
Shutt - Czw 14 Cze, 2012
Lannister jest neutralny...
rf. - Czw 14 Cze, 2012
W grze o tron neutralne są garnizony ;]
Shutt - Czw 14 Cze, 2012
"Dobra gramy bez Lannistera (tzn zostaje on wojskiem neutralnym) zamiast generała bedę dokładał mu kartę Losu Bitwy"
Z resztą kto wie czy dałby najazd
No i gdyby jednak grał to Adam może by też zagrał inaczej.
Mi to obojętne czy kładzie rozkazy czy nie.
Jedyne zastrzeżenie to takie, że w pojedynku z Lannisterem nie powinny działać czaszki. Ani garnizony, ani gracze nie posiadają takich zdolności.
Adam Badura - Czw 14 Cze, 2012
Tak, przyjęliśmy, że Lannister nie wydaje rozkazów (choć ja proponowałem, żeby wydawał rozkazy obrony). Dlaczego to miałby wydawać rozkazy akurat przeciw mnie?
Shutt - Czw 14 Cze, 2012
Żeby było łatwiej podglądać mapkę
Adam Badura - Sob 16 Cze, 2012
Czekamy na Kruka? Czy nic nie zmienia?
Vickon - Wto 17 Lip, 2012
Dobra Panowie, zwierać szyki i brać się do gry. Czas to dokończyć.
Balerion gra Starkami, za rf.
Georgie gra Barateonami, za Biały.
Lannister jest neutralny, jak to było ustalone.
Walka z Lannisterem jest traktowana, jak walka z wojskami neutralnymi (czyli remis i wygrana pozwalają go pokonać)
Z jednym wyjątkiem - do walki z nim, używamy kart rodów, a neutralny Lannister, będzie miał losowaną kartę Losów Bitwy. Znaczniki miecza i wieży, będą uwzględniane tak jak w normalnej bitwie. Natmiast znaczniki czaski, będą pomijane.
Karty Rodów:
Baratheon Przywódca Georgie
Plama [0] - Po bitwie możesz przejrzeć karty na ręce przeciwnika i odrzucić z nich jedną wybraną kartę.
Melisandre [1] - jeden miecz
Salladhor Saan [1] - Jeśli w tej bitwie otrzymujesz wsparcie, siła wszystkich nie należących do Baratheonów jednostek Statków spada do 0.
Brienne z Tarth [2] - jeden miecz i jedna fortyfikacja
Ser Davoc Seaworth [2] - Jeśli twoja karta Rodu "Stannis Baratheon" znajduje się na twoim stosie kart odrzuconych, ta karta otrzymuje +1 so siły i symbol miecza.
Renly Baratheon [3] - Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz ulepszyć jedna z biorących w niej udział jednostek Piechórów (lub jedną wspierającą jednostkę Piechórów Baratheonów) w jednostkę Rycerzy.
Stannis Baratheon [4] - Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycje na Żelaznym Tronie, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Lannister Przywódca NEUTRALNY
Zamist dowódcy, losowana będzie karta losób bitwy.
Stark przywódca Balerion
Catelyn Stark [0] - Jeśli na obszarze ogarniętym bitwą posiadasz żeton obrony, jego wartość ulega podwojeniu.
Blackfish [1] - Podczas bitwy nie otrzymujesz strat wynikających ze zdolności kart Rodów, symboli bitwy ani kart Losów Bitwy.
Ser Rodrick Cassel [1] - dwie fortyfikacje
Roose Bolton [2] - Jeśli przegrasz tą bitwę, weź cały swój stos odrzuconych kart Rodu na rękę (razem z tą kartą)
Greatjon Umber [2] - jeden miecz
Robb Stark [3] - Jeśli wygrasz bitwę, możesz wybrać obszar, na który twój przeciwnik przeprowadzi odwrót. Musisz wybrać zgodnie z zasadami obszar, na którym przeciwnik straci najmniej jednostek.
Eddard Stark [4] - dwa miecze
Martell Przywódca Gamaliel
Doran Martell [0] - Natychmiast przesuń jeden z żetonów swojego przeciwnika na najniższąpozycję wybranego przez ciebie toru Wpływów.
Nymeria Sand [1] - Jeśli się bronisz, ta karta otrzymuje symbol fortyfikacji. Jeśli atakujesz, ta karta otrzymuje symbol miecza.
Arianne Martell [1] - Jeśli sie bronisz i przegrasz bitwę, twój przeciwnik nie może przesunąć swoich jednostek na obszar ogarnięty bitwą. Zamiast tego wracają one na obszar, z którego przybyły. Twoje własne jednostki nadal muszą przeprowadzić odwrót.
Obara Sand [2] - jeden miecz
Ciemna Gwiazda [2] - jeden miecz
Areo Hotah [3] - jedna fortyfikacja
Czerwona Żmija [4] - dwa miecze i jedna fortyfikacja
Greyjoy Przywódca Abadura
Aeron Mokra Czupryna [0] - Możesz natychmiast odrzucić dwa ze swoich dostępnych żetonów Władzy, aby odrzucić Aerona Mokrą Czuprynę i wybrać z ki inną kartę Rodu (jeśli jakąś jeszcze posiadasz)
Asha Greyjoy [1] - Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, ta karta otrzymuje dwa symbole miecza i jeden symbol fortyfikacji.
Dagmaer Rozcięta Gęba [1] - jeden miecz i jedna fortyfikacja.
Balon Greyjoy [2] - Wydrukowana siła karty Rodu twojego przeciwnika spada do 0.
Theon Greyjoy [2] - Jeśli bronisz obszaru, na którym znajduje się Twierdza lub Zamek, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.
Victarion Greyjoy [3] - Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział jednostki Statków (w tym wspierające jednostki Statków Greyjoyów) zapewniają premię do siły +2, a nie +1
Euron Wronie Oko [4] - jeden miecz
Tyrell Przywódca Shutt
Królowa Cierni [0] - Natychmiast usuń jeden żeton Rozkazu przeciwnika z obszaru sąsiadującego z obszarem ogarniętym bitwą. Nie możesz usunąć żetonu Marszu, który zapoczątkował bitwę.
Randyll Tarly [2] - jeden miecz
Ser Garlan Tyrell [2] - dwa miecze
Ser Loras Tyrell [3] - Jeśli atakujesz i wygrasz tę bitwę, przesuń żeton Marszu na podbity obszar (zamiast go odrzucić). Podczas tej rundy będziesz mógł go rozpatrzyć ponownie.
Mace Tyrell [4] - Natychmiast zniszcz jedną z atakujących lub broniących sie jednostek Piechurów przeciwnika.
Kontaktując się ze mną, proszę koniecznie w tytule wiadomości wpisać PBF#2
gamaliel - Wto 17 Lip, 2012
Zwieranie szyków okej, ale skoro tylu chętnych do gry to niech Lannister tez będzie graczem.
gamaliel napisał/a: | Zwieranie szyków okej, ale skoro tylu chętnych do gry to niech Lannister tez będzie graczem. |
Jest PBF#5, ale tam nowi gracze niewystępują. A mogli by, bo większość ludzi, którzy tam będą grali. Gra w innych grach. Dlatego, ja się tam nie zgłaszałem, żeby nie zabierać miejsca nowym osobą, które chcą zagrać. A mogłem być jako 3 zapisany.
Co do Lannistera, to dodatkowa robota, a efekt raczej znikomy. Takie ustalenia, były poczynione. I aby nie przedłużać, przychylam się do nich. Bo jeżeli, by go od nowa trzeba było wybrać. To pozostaje kwestia niezrobionej przez niego mobilizacji oraz od nowa trzeba by rozpatrywać faze Westeros rundy 5 i od nowa wydać rozkazy. Jak dla mnie za dużo zachodu, jak na potencjalne korzyści dla gry.
Proszę autorów postów lub moderatora o usnięcie wszystkich postów, w tym temacie, niedotyczących gry. Między 17 Czerwiec, a 16 lipiec.
Dyskusję można toczyć tu: http://www.forum.galakta....t=4057&start=90
mapa: http://www.pl.image-share.com/ijpg-135-57.html
Balerion - Wto 17 Lip, 2012
Oczywiście chcę grać, chętnie przejmę Starków.
ok, to grajcie.
Gra zakończyła się po fazie planowania. Rozkazy zostały rozmieszczone. Czas na rozpatrzenie najazdów.
Shutt - Wto 17 Lip, 2012
Tylko Balerion ma najazdy, na niego też czekamy, bo wykonuje pierwszy ruch.
już już, 10 minut temu dowiedziałem się że gram;)
Rozkazy najazdów poszły
Najazdy Starka
- moan calin na segard Greyjoy traci żeton władzy
- the narrow sea - nic nie robie
Greyjoj traci a Stark chyba zyskuje żeton? Tak jest wg. 2 ed
Balerion napisał/a: | Greyjoj traci a Stark chyba zyskuje żeton? Tak jest wg. 2 ed |
Tak.
Dochodzi do starcia na Bay of Ice:
Stark
jednostki + żeton: 3
wsparcie: brak
dowódca: Robb Stark [3]
Razem: 6
Greyjoy
jednostki + żeton: 2
wsparcie: Sunset Sea 2
dowódca: Dagmaer Rozcięta Gęba [1]
Razem:5
Wygrywa Stark 6-5
Flota Greyjoya wycofuje się do Sunset Sea
z przykrością donoszę, że kraken ma siłę 4....
Adam Badura - Wto 17 Lip, 2012
Tak, moja bazowa siła to 2, a nie 3. Udzielam sobie wsparcia, razem więc 4. Posłałem już dowódcę na PW.
Marsz Tyrell
Riverrun (Machina + Konnica) >> Lannisport
Dochodzi do bitwy w Lannisport
Tyrell
jednostka + żeton: 7
wspracie: brak
Dowódca: Alesterem Florentem [1]
Razem: 8
Lannister
garnizon: 2
jednostrak + żeton: 1
karta losu bitwy: +0 [czaszka](jak pisałem wyżej czaszek nie liczymy)
Razem: 3
8-3
Wygrywa Tyrell, Lannister wycofuje się do Searoad Marches
Czas na marsz Greyjoya
Vickon napisał/a: | Flota Greyjoya wycofuje się do Sunset Sea - Greyjoy traci jeden statek, z powodu przekroczenia limitu zaopatrzenia |
Nie przekraczam. Przecież mogę mieć 3;2;2, a po wycofaniu będę miał 3;2. Czy GM może potwierdzić zanim wykonam ruch?
Już poprawiłem. Niewiem dlaczego, ale od samego początku myślałem podśiwadomie, że tam są 2 statki.
Greyjoy:
Ruch -1 na Flints Finger: piechota na Pyke, zostawiam token
Mapa: http://www.pl.image-share.com/ijpg-135-78.html
Czas na Baratheona
Biały - Wto 17 Lip, 2012
King's Landing ---> Kingswood (ryczerz i 1 piechur)
gamaliel - Wto 17 Lip, 2012
sunspear marsz-1»piechur na storms end, wieża na boneway
piechur zostaje
z white harbor do window's watch, zostawiam token
Czekamy na wykonanie marszu przez Lorda Shutt Tyrella
Shutt - Sro 18 Lip, 2012
2 statki z Redwyne Straits >> West Summer Sea.
Proszę Greyjoya o wsparcie.
Generał pójdzie jak będę wiedział kto mnie wspiera, a kto nie
Vickon - Sro 18 Lip, 2012
Marsz 0
2 statki z Redwyne Straits >> West Summer Sea
Dochodzi do bitwy na West Summer Sea
Tyrell
jednostka + żeton: 2
wsparcie: 2 z Sunset Sea
dowódca: Królowa Cierni [0]
Martell
jednostka + żeton: 1
wspracie: 1 z East Summer Sea
dowódca: Ciemna Gwiazda [2]
4-4
Wygrywa Tyrell (przewaga w lennikach) Martell wysfuje się na East Summer Sea
Adam Badura - Sro 18 Lip, 2012
Greyjoy z Sunset Sea wspiera Tyrell'a.
Vickon - Czw 19 Lip, 2012
Czy Tyrell koszysta z umiejętności Królowej Cierni ?
Mapa
Shutt - Czw 19 Lip, 2012
Tyrell nie korzysta z umiejętności karty
Mam nadzieję, że Martell to doceni.
Vickon - Czw 19 Lip, 2012
Czekamy na ruch Lorda Abadura Greyjoy
Z nudów zaktualizowałem karty rodów, są na 19str.
Adam Badura - Pią 20 Lip, 2012
Greyjoy:
Ruch +0 na Pyke: piechota i machina na Riverrun
Balerion - Pią 20 Lip, 2012
Teraz ruch Baratheona, widziałem że na PBF 5 jest problem z graczem - Biały. Myślę, że tu też musimy się z tym liczyć. Biały powinien szybko się zdeklarować, jeśli nie to MG powinien szybko wybrać nowego gracza, było kilku chętnych.
Vickon - Pią 20 Lip, 2012
Tak wiem o tym. Wysłałem zapytanie. Narazie czekamy. Biały pojawia się na forum, więc czekamy na ruch lub decyzje.
Georgie - Sob 21 Lip, 2012
Barathion
Ruch -1 na black water - nie ruszam zadnego statku
przy okazji witam pozostałych Lordów
Vickon - Sob 21 Lip, 2012
Czas na ruch Martell Przywódca Gamaliel
gamaliel - Nie 22 Lip, 2012
storms end marsz+1*»boneway 1 piechur
Vickon - Nie 22 Lip, 2012
Czekamy na ostatnie rozegranie marszu przez Tyrell Przywódca Shutt, a póżniej Martell Przywódca Gamaliel
Proszę także, jeżeli to jest możliwe, o przesłanie decyzji o rozpatrzeniu specjalnych umonień władzy na pw, przez Stark przywódca Balerion i Tyrell Przywódca Shutt
Tyrell będzie wieczorem, tak więc korzystajcie z pięknej niedzieli. A w nocy zaczniemy Ture 6
Shutt - Nie 22 Lip, 2012
Piechur z Highgarden >> Three Towers.
The boneway marsz+0»rycerz na the reach
Rozpatrzenie specjalnych umocnień władzy:
Tyrell
Piechur >> Wieża
Statek na Redwyne Straits
Stark
statek w porcie, ulepszenie piechura konik
Mapa
Greyjoy - 1
Tyrell - 13
Stark - 9
Baratheon - 7
Martell - 8
co do licytacji
można prosić o aktualną listę żetonów?
TURA 6
Faza Westeros
TURA 6:
MAPA
Kolejność na Żelaznym Tronie:
Stark:
Tyrell:
Baratheon:
Martell:
Greyjoy
Kolejność na torze lenników:
Tyrell:
Stark:
Baratheon:
Martell:
Greyjoy
Kolejność na kruczym torze :
Tyrell:
Martell:
Baratheon:
Stark:
Greyjoy
TURA 7:
TURA 8:
1. Tron Ostrzy - Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszystcy przsuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu (symbol Dzikich)
2. Ostatnie dni lata
3. Pod miecz - Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń
Remisy rozstrzyga Stark:
Licytacja o Żelazny Tron:
Greyjoy: 0
Tyrell: 1
Stark: 5
Baratheon: 0
Martell: 0
Remisy w lennikach i kruku też rozstrzyga Stark:
Licytacja lenników:
Tyrell: 5
Stark: 1
Baratheon: 1
Martell: 0
Licytacja kruka:
Tyrell: 7
Stark: 1
Baratheon: 4
Martell: 7
Pozostało żetonów władzy
Greyjoy: 1
Tyrell: 0
Stark: 2
Baratheon: 2
Martell: 1
Czekam na kolejność od Starka i na rozkazy.
Vickon - Pon 23 Lip, 2012
Ostatnia licytacja - wszystko jest powyżej.
Shutt - Pon 23 Lip, 2012
Skąpo licytowaliście na Lenników Lordowie.
Vickon - Pon 23 Lip, 2012
Panowie czas na rozkazy. Przypominam, że w tej rundzie nie można używać Umocnienia Władzy
MAPA
Otrzymałem rozkazy od Starka, BaratheonaMartell Greyjoy
Czekam na rozkazy od Shutt Tyrell
Shutt - Wto 24 Lip, 2012
Wybaczcie za zwłokę, po prostu nie wiedziałem, że tu się coś dzieje.
Jakbyś mógł dodawać nowe posty zamiast edytować to byłbym wdzięczny
Vickon - Wto 24 Lip, 2012
Czas na kurka Tyrella
MAPA
A potem najazdy Starka nie da się wykonać, więc zostaje tylko Martell
Shutt - Wto 24 Lip, 2012
Dostałem dwie literki xD
Karta dzikich.
poszła karta, wczesniej też była ok, tylko po Twojej zmianie posta, że za chwile zdecydujesz zmieniłem treść tej wiadomości, zanim ją odebrałeś Lordzie Shutt
Stark się już ruszył, więc jeżeli ujawnie ten ruch przed najazdem Martella to chyba nie wpłynie to na niczyje decyzje i całą gre.
Shutt - Wto 24 Lip, 2012
Karty jeszcze nie dostałem, jw - tylko dwie literki.
od Stark
ruch -1: Koń z Winterfell do moat calin
Teraz Tyrell, ale w tym przypadku to raczej trzeba zaczekać na decyzje Martella
Karta dzikich zostaje na wierzchu
Shutt - Wto 24 Lip, 2012
Tak patrzę i patrzę na to co zrobiłem i się zastanawiam o co mi chodziło. O_o
Z licytacją też dziko, mam lekkie wtf.
Rozkaz po negocjacjach.
Shutt - Wto 24 Lip, 2012
Atakuje Baratheona na CrP.
Proszę Starka o wsparcie.
Georgie - Wto 24 Lip, 2012
Dowódca juz poszedł
Także proszę starka o wsparcie
i oczywiście wspieram sie sam z kings landing i z obu zatok
Marsz Tyrell
Harrenhal>> Crp
Dochodzi do bitwy w Craclaw Point
Tyrell
jednostka + żeton: 0
dowódca: Mace Tyrell [4]
Razem: 4
Baratheon
jednostrak + żeton: 1 piechota niszczona przez dowódce Tyrella
Wsparcie: 6 Kings Landing, Black Water Bay i Shipbreaker Bay
dowódca: Ser Davoc Seaworth [2] + 1
Razem: 9
4-9
Wygrywa Baratheon traci jednak piechura i CrP zostaje puste.
Tyrell także traci piechura.
Balerion - Wto 24 Lip, 2012
Stark nie wspiera nikogo. Z moim wsparciem czy bez ta bitwa jest już rozstrzygnięta
Czas na ruch Baratheon
gamaliel - Wto 24 Lip, 2012
mój zaległy najazd pali tree towers, bo czemu nie
Shutt - Wto 24 Lip, 2012
A czemu tak?
Myślałem, że mamy umowę, ale jak widać nowy gracz. nowe układy.
Georgie - Sro 25 Lip, 2012
marsz -1 na Kingswood :
2 konie na craclaw point
1 piechur zostaje na stormsend
NIE WSPIERAM SIE STATKAMI
dowódcy chyba nie musze wysyłac
Georgie - Sro 25 Lip, 2012
a dlaczego tyrell traci piechura ? , powinien by rozbity na harrenhall tak mi sie wydaje ?. nie mialem jak mu go zabic jak nie ma losów bitwy
chyba że mój symbol miecza liczy sie tez podczas obrony, bo ja zawsze gralem ze liczy sie tylko przy atakowaniu, tak jak fortyfikacja tylko przy obronie.
Shutt - Sro 25 Lip, 2012
Najwidoczniej źle grałeś, bo symbole liczą się zarówno przy obronie jak i przy ataku.
Adam Badura - Sro 25 Lip, 2012
Shutt napisał/a: | Najwidoczniej źle grałeś, bo symbole liczą się zarówno przy obronie jak i przy ataku. |
Ja za to jestem zaskoczony, że Tyrell przegrał. Zawsze byłem przekonany, że zagranie Maca, gdy przeciwnik ma tylko jedną piechotę automatycznie wygrywa bitwę (bo przeciwnik nie ma już niczego co mogłoby walczyć). Albo było tak w poprzedniej edycji, albo w ogóle nigdy. Na szczęście sprawdziłem w FAQu nim napisałem, że jest błąd...
Vickon - Sro 25 Lip, 2012
Marsz Baratheon
Kingswood>> Storms End
Dochodzi do bitwy w Storms End
Baratheon
jednostrak + żeton: 0
dowódca: Salladhor Saan [1]
Razem: 1
Martell
jednostka + żeton: 2
wspracie: 3 z Sea of Dorne
dowódca: Nymeria Sand [1]
1-6
Wygrywa Martell
Baratheon odzyskuje wszystkie karty prócz Salladhor Saan
Gdzie wycofuje się Baratheon Oczywiście wycofuje się na Kingswood, bo atakował
ruch Martella
gamaliel - Sro 25 Lip, 2012
sunspear»the boneway
Teraz ABadura Greyjoy
Przed wieczorem pojawi się mapa, więc jak Stark zdąży to niech się ruszy, bo sytuacja na północy zbytnio się niezmieniła.
Czy moze mi ktoś powiedzieć jakie są karty Losów Bitwy? Sądziłem, że znajdę na BGG (jak karty dzikich), ale jakoś nie widzę...
tu są karty dzikich
http://boardgamegeek.com/...-second-edition
Balerion - Sro 25 Lip, 2012
Adam Badura napisał/a: | Czy moze mi ktoś powiedzieć jakie są karty Losów Bitwy? Sądziłem, że znajdę na BGG (jak karty dzikich), ale jakoś nie widzę... |
miałem spis, ręcznie zrobiony, ma go znajomy teraz na szybko nie do zdobycia. Pamiętam że były 2x o sile 3, 2x z czaszkami, a reszta 0,1,2 plus mieczyki, wieże
No karty dzikich właśnie mam (dokładnie ten link), ale kart Losów Bitwy o dziwo nie ma, a chciałbym wiedzieć co właściwie mają i jakie są.
źle jakoś przeczytałem Kart losów bitwy faktycznie nie można znaleźć. Mi pomógł osobnik, ze swoim fizycznym egzemplarzem.
Ale czego ile jest, to nie wiem.
Vickon napisał/a: | :oops: źle jakoś przeczytałem Kart losów bitwy faktycznie nie można znaleźć. Mi pomógł osobnik, ze swoim fizycznym egzemplarzem.
Ale czego ile jest, to nie wiem. |
To jak masz zamiar losować je za Lannistera?
Mam już wysłane kilka losowań do przodu. Jedno wykorzystał już Shutt, atakując Lannisport.
Innymi słowy, ktoś kto posiada gre zalosował kilka razy i wyniki tych losowań przesłał mi.
Dalej czekamy na ABadura Greyjoy
Przypominam, że zasady dotyczące Lannistera. Jak również zużyte karty rodów są na stronie 19. Karty zostały uaktualnione, po zakończeniu tury 5
Jeżeli są jakieś wątpliwości to proszę pytać.
Adam Badura - Czw 26 Lip, 2012
Greyjoy:
Ruch -1 na Sunset Sea: jeden statek na The Golden Sound
Wspieram się z Ironman's Bay
Zagrywam: Theon Greyjoy [2] (Jeśli bronisz obszaru, na którym znajduje się Twierdza lub Zamek, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.)
Mam więc 4 siły, Lannister nie może mieć więcej niż 4. Ponieważ remisy wygrywa gracz, a czaszek nie uwzględniamy to wynik bitwy już jest znany: wygrałem, statek Lannistera jest niszczony (nie ma się gdzie wycofać).
Vickon - Czw 26 Lip, 2012
Sunset Sea >> The Golden Sound
Dochodzi do bitwy na Golden Sound
Greyjoy
jednostka + żeton: 0
wspracie: 2 z Ironsmen Bay
Dowódca: Theon Greyjoy [2]
Lannister
karta losu bitwy: +3
4-4
Wygrywa Greyjoy, Lannister traci statek.
Ruch Starka na pw
Dlatego mój ruch: Window's Watch atkal 0 do Moat Calin
MAPA
Czas na ruch Tyrella
Shutt - Czw 26 Lip, 2012
Oldtown koń do DM, piechur na SM. Używam Maergery.
Marsz Tyrell
Oldtown koń do DM, piechur na SM. Używam Maergery.
Dochodzi do bitwy w Searoad Marches
Tyrell
wspracie: 2 z East Summer Sea
Dowódca: Margaery Tyrell [1]
Lannister
karta losu bitwy: +0 [czaszka](jak pisałem wyżej czaszek nie liczymy)
4-1
Wygrywa Tyrell, Lannister Traci jednostkę i zdejmuje żeton. Tym samym zostaje unicestwiony ten ród.
Czas na marsz Baratheona
Balerion - Czw 26 Lip, 2012
jeśli to mozliwe zostawiam token an Window's Watch, zapomniałem napisać w poprzednim mailu.To nie wiele zmienia, ale jeśli są obiekcje, albo były jakieś wcześniejsze ustalenia odnośnie takich sytuacji to nie ma problemu.
Niech zadecyduą inni gracze.
Adam Badura - Czw 26 Lip, 2012
Vickon napisał/a: | Niech zadecyduą inni gracze. |
Dla mnie OK.
Shutt - Czw 26 Lip, 2012
Veto, nie zgadzam się!
Dobra, niech zostawi żeton
Georgie - Czw 26 Lip, 2012
jasne niech stark zostawia zeton,
Barathion marsz +0 na balckawater > ide na harrenhall
NIE ZOSTAWIAM SYMBOLU WŁADZY
gamaliel - Czw 26 Lip, 2012
the reach»nie wykonuje marszu
a stark niech zostawi żeton
Zostawiłem znacznik Starka
MAPA
Czas na ruch ABadura Greyjoy
Adam Badura - Pią 27 Lip, 2012
Ruch +0 na Riverrun:
- piechota na Lannisport (dowódca posłany)
- machina na Pyke
Nie zostawiam tokena.
EDIT: Cofam ten ruch, zrobiłem go na podstawie nieaktualnej listy dowódców. Zaraz podam nowy ruch.
EDIT 2:
Ruch +0 na Riverrun:
- piechota na Harrenhal (dowódca ten sam),
- machina na Pyke.
Zostawiam token.
Vickon - Pią 27 Lip, 2012
Marsz Greyjoy
Riverrun>> Harrenhal
Dochodzi do bitwy w Harrenhal
Greyjoy
dowódca: Balon Greyjoy [2]
Baratheon
dowódca: Brienne z Tarth [2]
3-1
Przypominam
Lista dowódców z 19str. jest aktualizowana po zakończeniu każdej z tur. Czyli aktualnie dostępni dowódcy, to Ci z listy, minus zużyte karty w aktualnej turze. Jedynie na mapie karty rodów, są aktualizowane na bierząco.
Shutt - Pią 27 Lip, 2012
Baratheonie, mówiłem Ci że nie ma sensu się pchać na HH. W obliczu Twojego sojuszu ze Słoneczną Włócznia jestem zmuszony podjąć odpowiednie kroki wobec wojsk z Dorne. Wynik bitwy na HH może być tylko jeden, dlatego wysyłam swojego ostatniego dowódcę na Szlak Kości, używam Ostrza i niszcze wojska tych którzy nie respektują żadnych umów. Konnica i piechur z DM rusza na Szlak Kości. Łączna siła 7 kontra 7, przewaga na Torze Lenników. Jeżeli coś źle policzyłem to na razie wstrzymuje się z ruchem (pisze z telefonu).
Balerion - Pią 27 Lip, 2012
Czekam na wynik bitwy o Harrenhal a raczej na użytych dowódców choć podejrzewam jacy zostaną wystawienie, przynajmniej przez Greyjoya;)
Shutt - Pią 27 Lip, 2012
zapomniałem, że Stark jest przede mną
Spokojnie, nie uprzedzę Cie w ataku na Szlak Kości
Nie mam jeszcze dowódcy od Georgie Baratheon
Shutt proszę używać nazw angielskich, bo będę musiał się domyślać o co chodzi.
Shutt - Pią 27 Lip, 2012
Jestem Polakiem z Wysogrodu! Ok, następnym razem podam angielska nazwę.
Georgie - Pią 27 Lip, 2012
Lordzie Tyrell, może i to zabrzmi zawistnie, ale jestem zadowolony z obrotu sprawy, wole aby Greyjoy był we władaniu Harrenhall niz ktoś kto uważa sie za pogromce Lordu Lannisterów i absolutnego władce ich ziem nie czuje urazy do Lorda Greyjoya w koncu to tylko gra
dowódca poszedl, przepraszam ze tyle to trwalo.
Shutt - Pią 27 Lip, 2012
A nie rozgromiłem Lannisterów?
Byłem umówiony z poprzednim Baratheonem i jakoś nieźle nam się żyło, teraz zależy mi tylko, żebyś jak najmniej zyskał na tym co zrobiłeś.
bitwa rozegrana. Gdzie wycofuje się piechur Baratheona
Ruch Tyrella
Dochodzi do bitwy w The Boneway
Tyrell
Żeton + jednostka: 4
Dowódca: Ser Garlan Tyrell [2]
Użycie ostrza: 1
Razem: 7
Martell
Żeton + jednostka: 2
Wsparcie: 3 z Sea of Dorne
Dowódca: Obara Sand [2]
7-7
Wygrywa Tyrell dzieki przewadze w lennikach i odzyskuje wszystkie karty rodów prócz Garlana.
Martell traci wszystkie jednostki i także odzyskuje wszystkie karty prócz Obara Sand.
Czekamy na zaległy ruch Starka
Z Moat Calin x koń na Segard, wieża do The Twins, zostawiam token
aaa skoro i tak wiem co zagra Greyjoy ja zagrywam: Blackfish [1] - Podczas bitwy nie otrzymujesz strat wynikających ze zdolności kart Rodów, symboli bitwy ani kart Losów Bitwy -o ile dobrze policzyłem jest remis, który ja wygrywam
Ruch Stark
Dochodzi do bitwy o Seagard
Stark
Żeton + jednostka: 5
Dowódca: Blackfish [1]
Greyjoy
Żeton + jednostka: 3
Wsparcie: 2 z Ironmens Bay
Dowódca: Asha Greyjoy [1]
6-6
Wygrywa Stark przewaga w lennikach.
Greyjoy odzyskuje wszystkie karty rodowe prócz Asha Greyjoy
Gdzie wycofuje się Greyjoy i Baratheon?
Czas na ruch Martella
gamaliel - Pią 27 Lip, 2012
Czas na ruch Martella
A czym mam się ruszyć?
hmm to tak szybko poszło
Karty rodów zostały uaktualnione.
TURA 7
Faza Westeros
TURA 7:
MAPA
TURA 8:
2. Ostatnie dni lata (symbol Dzikich)
TURA 9:
2. Nadchodzi zima Natychmiast przetasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę. --> Ostatnie dni lata (symbol Dzikich)
Adam Badura - Pią 27 Lip, 2012
Grayjoy wycofuje się do Pyke.
Dzicy atakują!!!
Siła dzikich: 12
Czekam na licytację
Co robi kruk z drugą kartą Westeros?
Shutt - Sob 28 Lip, 2012
Jak rozumiem druga karta jest rozgrywana dopiero po dzikich?
Georgie - Sob 28 Lip, 2012
odwrot poszedl, licytacja poszła
Niewiem Lordzie Tyrell o co sie , tak za przeproszeniem, wkurwiasz. Greyjoy mnie pojechal wybral sojusz z toba, ladnie wjechales martellowi, masz nowa rękę, zapraszam na kings landing lorasem czy cos i wez wyluzuj bo juz mnie sie to udziela, to tylko gra wiec graj, niema spiny
życzę wygranej chociaz zrobie co w mojej mocy zeby wygrac samemu i nie czuj urazy.
do tego chce powiedziec, ze w środę najblizsza jade na woodstock, w zwiazku z tym poprosze ogarnietego kumpla aby z mojego konta cos sie poruszal zeby nie zamulac gry, ale nie wiem jak czesto bedzie mial możliwosc zagladac, wiec prosze o wyrozumialosc do pierwszej niedzieli sierpnia choc licze ze kolega dobrze sie spisze
do tego Vickon licze ze poprawadzisz kolejna gre na tym pbf, jednak grac od 1 tury jest znacznie przyjemniej a tak sie tyrell wkurwia
i jeszcze raz tyrell, naprawde bez urazy i tak bys nie mial tego harrenhall
Shutt - Sob 28 Lip, 2012
Naprawdę nie wiem o co Ci chodzi, że niby się denerwuję stratę HH?
Normalna sprawa, że mi szkoda jego utraty, ale taka gra.
Na nic się nie "wkurwiam", szkoda, że tak to odbierasz, z resztą mogłeś wybrać jakieś lżejsze słownictwo
Adam Badura - Sob 28 Lip, 2012
Czy można by podać kto ile ma żetonów władzy? Na mapce mam 1, ale o ile dobrze pamiętam musiałem go zostawić w Riverrun (dlatego wolałem atakować Lannisport, ale Tyrell miał zbyt krwawych dowódców... ).
Vickon - Sob 28 Lip, 2012
Wsparcie Nocnej Straży
Tyrell: 0
Stark: 0
Baratheon: 1
Martell: 1
Stark wybrał Greyjoya
Nocna Straż przegrywa. Karta Dzikich to:
The Horde Descends
Przegrana
Najmniej zalicytował:
Zniszcz 2 jednostki w zamku lub twierdzy, jeżeli nie jest to możliwe. Zniszcz 2 swoje jednostki, znajdujące się gdziekolwiek
Reszta: zniszcz 1 dowolną jednostke
Zwycięstwo:
Możesz przeprowadzić mobilizację w jednym ze swoich zamków lub twierdz (na normalnych zasadach)
Mapa już jest. Siła dzikich spada do 8. Czas wykonać kare z karty dzikich i odrazu moblilizację.
Shutt - Sob 28 Lip, 2012
Niszczę statek w Porcie.
EDIT: po zniszczeniu jednostek poproszę ładnie o mapę
Żeby przyspieszyć podaje wykonanie niszczenia przez Greyjoya
Innego wykonania nie może zrobić, a więc niszczy rycerza i wieże w Pyke
Stark
w wyniku karty dzikich zdejmuję statek z The Narrow Sea
gamaliel - Sob 28 Lip, 2012
niszcze statek na east summer sea
Georgie - Sob 28 Lip, 2012
Niszczę statek na shipbreaker bay
Balerion - Sob 28 Lip, 2012
kiedy zobaczymy karty Westeros na 9 turę?
Balerion napisał/a: | kiedy zobaczymy karty Westeros na 9 turę? |
Niebawem
MAPA
Mobilizacja Stark
Mobilizacja:
segard - rycerz
moat cain - piechur
white harbor - piechur
winterfell - dwa razy piechur
Czas na mobilizacje Tyrell
Shutt - Sob 28 Lip, 2012
Highgarden >> Rycerz
Lannisport >> 2x Piechur
Oldtown >> 2x Piechur
Tura 9 dolosowana
Mobilizajca Baratheon
piechota na CrP, >>>> z CRP'
piechota na dragonstone
1 Statek na Shipbreaker bay >>> to z dragonstone
2x piechota na Kings Landing >>> KL
Czas na mobilizacje Martell
kiedy będzie wylosowana karta nr 2?
pod miecz jest razy dwa w stosie nr 3?
2. Nadchodzi zima Natychmiast przetasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.
Shutt - Sob 28 Lip, 2012
Tak, przeglądałem karty i wysłałem ich ilości w odpowiednich stosach do Vickona.
Adam Badura - Sob 28 Lip, 2012
Drodzy Lordowie, ród Greyjoy'ów pogrążony jest w żałobie po niespodziewanym ataku dzikich na Pyke i bardzo krwawym żniwie. Nie może zginąć co już jest martwe, ale jak widać żywe może zginąć.
Pragnę też uczulić was na rosnące zagrożenie na północy. I nie, nie mam na myśli li tylko dzikich, ale też semi-dzikich, tych quasi-ludzi, którzy zwą siebie rodem Starków. Psy pozbawione honoru i godności.
Dość rozpaczliwe wydaje się odwołanie do godności i honoru przez piratów z Pyke. A Lordowie zapewne pamiętają "pokojowe" morskie "wycieczki" zardzewiałych... przepraszam oczywiście żelaznych ludzi , zapewne Lord Tyrell jest oburzony na tron że nie wskazał na niego by stracił 2 jednostki, a Lord Baratheon zapeszane jest wdzięczy pokojowej wizycie Krakenów w Harrenhal. Ale moge się mylić Ocene pozostawiam Lordom.
gamaliel - Sob 28 Lip, 2012
starfall piechur na rycerza
storms end piechur na rycerza
yronwood piechur
reach piechur
sunspear dwoch piechurów
Georgie - Nie 29 Lip, 2012
Przez wzgląd na przyjażć mego brata roberta z ojcem młodego starka, nie odpowiem na to wezwanie Lordzie Greyjoy, musisz uważniej dobierac swoich wrogów i zapraszac na swoje włości by pertaktowac a nie robic wycieczki do harrenhall
Adam Badura - Nie 29 Lip, 2012
Georgie napisał/a: | Przez wzgląd na przyjażć mego brata roberta z ojcem młodego starka, nie odpowiem na to wezwanie Lordzie Greyjoy, musisz uważniej dobierac swoich wrogów i zapraszac na swoje włości by pertaktowac a nie robic wycieczki do harrenhall |
Rozumiem więc, że pozostali Lordowi dają Westeros tym semi-dzikusom z północy i przepychają się jedynie, kto będzie pierwszym przydupasem królewskim...
Shutt - Nie 29 Lip, 2012
Nie jestem w stanie tam dotrzeć, moją flotę wiążę Martell, zaś wojska powoli szykują się do odzyskiwania ziem, które zostały mi zabrane w skutek sojuszu domów Baratheonów i domu Martelli.
No tak naprawdę w obecnej sytuacji opór dzikim z Winterfell stawić mogę tylko ja i Baratheon. Jak idzie mi to samemu widać na załączonej mapce. A Baratheon nawet nie stara się choć udawać, że Stark musi się liczyć z niebezpieczeństwem z jego storny, więc hula ile dusza zapragnie.
Georgie - Nie 29 Lip, 2012
jak już powiedziałem, nie będe wspierał kolejnej rebelii ze strony Lorda Greyjoya,
a zamiast gadac moze wykonasz mobilizacje greyjoy ? bo chyba tylko na ciebie juz czekamy
Ja wysłałem mobilizację do GMa już dawno. Nie zamieszczałem jej tutaj, bo uznałem, że to i tak nic nie wniesie bez nowej mapki, a nową mapkę musi zrobić GM.
Vickon - Nie 29 Lip, 2012
Mobilizacja Greyjoya
Harrenhal: piechota
Riverrun: machina
Pyke: machina
Flint's Finger: statek na Sunset Sea
MAPA
Co robi Tyrell?
Mroczne skrzydła, mroczne słowa - Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licutują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu (symbol Dzikich)
Wylosowałem dodatkową kartę 2 tali na 9 ture - Ostatnie dni lata
Shutt - Pon 30 Lip, 2012
Pobierzemy sobie żetony
Vickon - Pon 30 Lip, 2012
Czas na rozkazy, bez rozkazów najazdu
Otrzymałem rozkazy od: Martell Tyrell Stark
Czekamy na Baratheon Georgie i Greyjoy ABadura
Vickon - Wto 31 Lip, 2012
MAPA
Co robi kruk?
Shutt - Wto 31 Lip, 2012
Zapewne już ostatni raz korzystam z Kruka
Poproszę kartę Dzikich.
Karta dzikich zostaje.
Nie ma najazdów, więc odrazu zaczynamy od rozpatrywania żetonów marszu.
Pierwszy marsz Stark
marsz +1 z Segard do Riverrun 2 x rycerz
Ruch Stark
Dochodzi do bitwy o Riverrun
Stark
Dowódca: Roose Bolton [2]
Greyjoy
Żeton + jednostka: 0
Dowódca: Dagmaer Rozcięta Gęba [1]
7-3
Wygrywa Stark, Greyjoy traci wieże oblężniczą
Adam Badura - Wto 31 Lip, 2012
Greyjoy zagrywa Dagmaer Rozcięta Gęba [1] - jeden miecz i jedna fortyfikacja.
ruch Tyrella
The Boneway >> The Reach Piechur;
The Boneway >> Dornish Marches Konnica
Dochodzi do bitwy o The Reach
Tyrell
Wsparcie: Highgarden 3
Dowódca: Randylla Tarlyego [2]
Martell
Wsparcie: 1 z black water
Dowódca: doran martell[0]
7-4
Wygrywa Tyrell Tyrell,
Martell traci wszystko, bo niema gdzie się wycofać. Używa zdolności swojedo dowódcy. Wybiera tor Lenników i tym samy Tyrell traci miecz.
gamaliel - Wto 31 Lip, 2012
prosze o wsparcie Baratheona
Georgie - Wto 31 Lip, 2012
wspieram martela wszystkim czym sie da
ruch Baratheon
Crp :
2 konie na Harrenhall
piechota na black water
Nie zostawiam żetonu
Wspieram sie z blackw ater
Dochodzi do bitwy w Harrenhal
Baratheon
Wsparcie: 2 z Blackwater
Dowódca: Melisandre [1]
Greyjoy
Dowódca: Aeron Mokra Czupryna [0]
Razem: 2
Shutt - Wto 31 Lip, 2012
Okropnie zastanawia mnie fakt, że to akurat miecz straciłem.
Interesujące zagranie, wycelowane w Reach jak i Starfall.
Można poprosić mapkę? Muszę podjąć strategiczne decyzje
Czy Greyjoy używa zdolności Areona Mokara Czupryna?
MAPA
Czas na ruch Martella
Adam Badura - Wto 31 Lip, 2012
Vickon napisał/a: | Czy Greyjoy używa zdolności Areona Mokara Czupryna? |
Nie.
gamaliel - Sro 01 Sie, 2012
storms end marsz+1»the boneway
Vickon - Sro 01 Sie, 2012
Czas na ruch Greyjoy ABadura
Adam Badura - Sro 01 Sie, 2012
Vickon napisał/a: | Czas na ruch Greyjoy ABadura |
Ciągle negocjuję, ale niebawem podam ruch...
Adam Badura - Sro 01 Sie, 2012
Greyjoy:
Ruch -1 na Pyke: machina na Seagard
Dowódca Starka jest znany, bo ma już tylko:Catelyn Stark [0] - Jeśli na obszarze ogarniętym bitwą posiadasz żeton obrony, jego wartość ulega podwojeniu.
Ja więc zagrywam: Euron Wronie Oko [4] - jeden miecz. No i nie trzeba wycofywać rycerza.
Vickon - Sro 01 Sie, 2012
Dochodzi do bitwy w Seagardl
Greyjoy
Wsparcie: 2 z Ironsmens Bay
Dowódca: Euron Wronie Oko [4]
Razem: 9
Stark
Dowódca: Catelyn Stark [0]
9-2
Wygrywa Greyjoy,
Stark traci rycerza
Czas na ruch Stark
Balerion - Czw 02 Sie, 2012
z Moat Calin piechur do Greywater Watch
Shutt - Czw 02 Sie, 2012
Ok, ruszam całą armię na Riverrun. Zostawiam żeton.
Drogi Greyjoyu - chcę Cię pomścić, czy pomożesz mi zdobyć przyodziewek na zimę w postaci skór Wilkorów?
Adam Badura - Czw 02 Sie, 2012
Shutt napisał/a: | Drogi Greyjoyu - chcę Cię pomścić, czy pomożesz mi zdobyć przyodziewek na zimę w postaci skór Wilkorów? |
Naturalnie. Nauczmy wilkora czym jest honor.
śśsświetny nauczyciel. Czyli wszystko zgodnie z przewidywaniami na razie przewidziałem 2 ruchy do przodu, licząc kolejny ruch Krakena to 3
Shutt - Czw 02 Sie, 2012
No cóż, tylko Ty nie jesteś mi wrogiem w Westeros
Czas to zmienić.
że zaatakujesz było oczywiste, 99% że w tej turze ale wiesz, że niewielu z tej armii wróci na południe?
dowódca już wysłany ... Twojego też wysłałem
Shutt - Czw 02 Sie, 2012
A to się przekonamy czy wróci, czy nie wróci
Podejmuje ryzyko
Oto mój generał:
Loreas Tyrell [3]
przecież powiedziałem, że wysłałem też Twojego
po szybkich obliczeniach przypuszczam, że wygrałeś
Shutt - Czw 02 Sie, 2012
To tak tylko gwoli ścisłości - musiałem go użyć, inaczej mógłbym go stracić ^^
Vickon - Czw 02 Sie, 2012
Dochodzi do bitwy o Riverrun
Tyrell
Żeton + jednostka: 7
Dowódca: Loreas Tyrell [3]
Razem: 12
Stark
Żeton + jednostka: 4
Dowódca: Roose Bolton [2]
12-6
Wygrywa Tyrell Tyrell,
Stark traci wszystko, bo niema gdzie się wycofać.
Shutt - Czw 02 Sie, 2012
Kolej na Baratheona, czyżbym wiedział co zrobi?
Potwierdzam, Stark poprawnie wytypował ruch przeciwnika. Stark odzyskuje wszystkie karty.
Ruch Baratheona
Marsz z Kings Landing :
1 Piechota na Crp
1 Piechota na The Reach
Wspieram się z Nlackwater
Dochodzi do bitwy o The Reach
Stark
Żeton + jednostka: 1 -1 zdolność Mace Tyrella = 0
Wsparcie: 2 Blackwater
Dowódca: Plama [0]
Tyrell
Żeton + jednostka: 1
Wsparcie: 3 z Highgarrdn
Dowódca: Mace Tyrell [4]
8-2
WygrywaTyrell, 2[/b]
traci piechura i wywala z tali Tyrella Ser Garlan Tyrell [2] [i](ale on jest chyba już wykorzystany, zaraz to sprawdzę)
Shutt - Czw 02 Sie, 2012
Garlana nie mam, musi odrzucić inną kartę.
MAPA
Kolega Georgie niech wybierze inną kartę rodu z ręki Tyrella ponieważ wszystkie karty zaproponowane do odrzucenia zostały wczesniej użyte.
Dostępne karty to:
Chyba czas na ruch ABadura Greyjoy? Chociaż na mapie nie ma znacznika, ale wczesniej był na Sunset Sea. Niech ABadura potwierdzi,.
Uaktualniłem karty rodów na str. 19
Shutt - Czw 02 Sie, 2012
Ok, nie zauważyłem posta.
Vickon napisał/a: | Chyba czas na ruch ABadura Greyjoy? Chociaż na mapie nie ma znacznika, ale wczesniej był na Sunset Sea. Niech ABadura potwierdzi,. |
Tak. Tam był i powinien nadal być Ruch +0. Muszę przemyśleć/przedyskutować jego wykonanie.
Baratheon może zrezygnować z odrzucenia karty - to tak dla przypomnienia.
Greyjoy prócz tego, że jest wrogiem Starków - niech tak zostanie powinien spozżeć na Tyrella a nie konsultować z nim, przy dobrych wiatrach Tyrell jest w stanie wygrać w tej turze, ma 6 zamków (praktycznie) i ruch. No chyba że chodzi o wcześniejsze zakończenie gry. Oczywiście zapraszam statki na Bay of Ice, teraz mi tam nie przeszkadzają, tylko co to da Greyjoyom i w czym zaszkodzi Starkom
Shutt - Czw 02 Sie, 2012
Do końca dotrzymywałem mojej umowy z Greyjoyem, oddałem mu bez walki Riverrun i to przed mobilizacją. Greyjoy sam zdecyduje kogo wspierać, a kogo nie.
To oczywiste. Tylko czy dobrze? Wtedy to się opłacało, teraz można zająć Riverrun w ramach "pomocy". Żeby było jasne - na tym polega ta gra, trzeba kalkulować i bardzo dobrze zagrałeś, bo jak wiadomo umowy umowami a wygrywa jeden.
Georgie - Czw 02 Sie, 2012
Odrzucam krolowa cierni
Balerion napisał/a: | Greyjoy prócz tego, że jest wrogiem Starków - niech tak zostanie powinien spozżeć na Tyrella a nie konsultować z nim, przy dobrych wiatrach Tyrell jest w stanie wygrać w tej turze, ma 6 zamków (praktycznie) i ruch. No chyba że chodzi o wcześniejsze zakończenie gry. Oczywiście zapraszam statki na Bay of Ice, teraz mi tam nie przeszkadzają, tylko co to da Greyjoyom i w czym zaszkodzi Starkom |
Dobrze więc. Muszę przyznać, że już wcześniej nosiłem się ze zmianą kierunku natarć, a to mnie tylko umocniło w tym postanowieniu. Nie wpłynę na Bay of Ice, a zatopię południowców. Zatem:
Ruch +1 na Sunset Sea: statek na Ironman's Bay, statek na The Golden Sound, statek na West Summer Sea (dowódca już u GM)
Ruch 0 a nie +1
Powtórz wszystko od nowa.
Vickon napisał/a: | Ruch 0 a nie +1
Powtórz wszystko od nowa. |
Tak. Ruch +0, pomyliłem się pisząc, ale wiedziałem, że tam jest +0. Wszystko pozostaje jak było.
Ok Twoja wola.
Dochodzi do starcia na West Summer Sea
Greyjoy
Żeton + jednostka: 1
Dowódca: Theon Greyjoy [2]
Tyrell
Wsparcie: 1 z Redwyne
Dowódca: Alster[1]
Wygrywa Tyrell Greyjoy wycofuje się na Sunset Sea
Balerion - Pią 03 Sie, 2012
The Twins - nie wykonuje ruchu.
Vickon - Pią 03 Sie, 2012
Ruch Tyrella
z Oldtown do Starfall (piechur+Machina)
Dochodzi do starcia na Starfal
Tyrell
Wsparcie: 2 z West Summer Sea
Dowódca: Margaret[1]
Martell
Wsparcie: 1 z Princes Pass
Dowódca: Arianne Martell [1]
Razem:4
WygrywaTyrell jednak jego jednostki zostają w Old Town
gamaliel - Pią 03 Sie, 2012
Jako że generał Tyrella znany mój to:Arianne Martell [1]
Wycofuje się do Yronwood.
Shutt - Pią 03 Sie, 2012
Pora kończyć rozgrywkę.
Cała armia na Seagard (zostawiam żeton) - do walki używam Loreasa Tyrella, kolejnym ruchem zajmuję Moat Cailin - mój 7 Zamek.
Dochodzi do walki o Seagard
ruch -1 z Riverrun idzie wszystko na Seagard, zostawia znacznik władzy
Tyrell
Żeton + jednostka: 7
Dowódca: Loreasa Tyrella [3] siła anulowana przez dowódce przeciwnika
Greyjoy
Żeton + jednostka: 0
Wsparcie: 3 z Ironmens Bay
Dowódca: zapewne Balon Greyjoy [2]
Razem:5
Wygrywa Tyrell a Greyjoy traci machine oblężniczą
Po czym Tyrell wykonuje swój ostatni ruch i zajmuje Moat Calin jednym piechurem.
Adam Badura - Pią 03 Sie, 2012
Vickon napisał/a: | ruch -1 z Riverrun idzie wszystko na Seagard, zostawia znacznik władzy |
Zdrada! Twój szpetny ruch nie pozostanie bez odzewu. Kraken jest potężny, a macki ma długie!
Vickon napisał/a: | Dowódca: zapewne Balon Greyjoy [2] |
Tak.
Prawdopodobnie do soboty późnym wieczorem, a może nawet niedzieli, nie będę miał dostępu do komputera. ;(
MAPA
Wygrywa Lord Shutt Tyrell
Gratuluję.
Na losy tego zwycięstwa złożyli się Lordowie Westeros. Dał jemu zaistnieć Lord Baratheon wyrzucając kartę z tali, jednak nie było jeszcze za późno. Żelaźni Ludzie mogli temu zapobieć i tylko z sobie wiadomych powodów nie zrobili tego.
Gra PBF #2 zakończona w turze 7
KONIEC
Shutt - Pią 03 Sie, 2012
Adam Badura - Pią 03 Sie, 2012
Gratuluję!
Balerion - Pią 03 Sie, 2012
Gratulacje! Dla Tyrella
...choć nie rozumiem postawy Krakena... to nie jest gra zespołowa, wygrywa zawsze jeden. A pomaganie komuś w osiągnięciu zwycięstwa, choć nie jest nie zgodne z przepisami, na pewno nie jest zgodne z ich duchem.
Shutt - Pią 03 Sie, 2012
No cóż, sam nie zostawiłeś mu wyboru, to zwykła zemsta ^^
Adam Badura - Sob 04 Sie, 2012
Balerion napisał/a: | ...choć nie rozumiem postawy Krakena... to nie jest gra zespołowa, wygrywa zawsze jeden. A pomaganie komuś w osiągnięciu zwycięstwa, choć nie jest nie zgodne z przepisami, na pewno nie jest zgodne z ich duchem. |
Ja o tym nie myślę w kategoriach pomagania (choć w sumie końcówka mogła tak wyglądać), co bardziej w nie przeszkadzaniu.
Ja w tej grze nie liczyłem się już kompletnie. Nie wiem, czy dotrwałbym do końca pod naporem Starka, szczególnie gdyby Tyrell mi nie pomagał. Stark napierał jak chciał, bo go inni nie nękali. Nie nękali też najwyraźniej Tyrell'a skoro zrobił aż tyle.
Czemu miałem opierać się Tyrell'owi (który w dodatku tak czy siak mógł mi zabrać wszystko poza morzami ewentualnie - gdyby chciał)? Tylko on mi był sojusznikiem...
Czy opieranie się Tyrellowi nie byłoby pomaganiem innym w wygarniu?
Balerion - Sob 04 Sie, 2012
No właśnie nie, zła filozofia. Zawsze opieranie się komuś pomaga komu innemu, to nie o to chodzi. Grałem w GoT kilkadziesiąt razy, przywionęło się kilkunastu graczy i po raz pierwszy spotykam się z sytuacją żeby ktoś pomógł wygrać innemu graczowi, wręcz gra zespołowa Zawsze przeszkadzało się najsilniejszemu żeby przeszkodzić mu w wygranej. To że ktoś stracił szanse na wygrane nie oznacza że ma komuś pomagać żeby wcześniej skończył grę uważam że to nie uczciwe, prawie jak gra na dwóch kontach - jakie wtedy mają szanse pozostali gracze? Można było zrobić jak Lannister i przestać grać, nie wiem czy nie było by to lepsze. I na koniec w ostatniej turze, która była decydująca, to nie było "nie przeszkadzanie" tylko współpraca, to oczywiste dla każdego kto obserwował grę. Nie zmienia to faktu że pomysł z dwukrotnym użyciem Lorasa był świetny, tyle że bez pomocy by się nie udał...
Vickon - Sob 04 Sie, 2012
Adam Badura napisał/a: |
Ja o tym nie myślę w kategoriach pomagania (choć w sumie końcówka mogła tak wyglądać), co bardziej w nie przeszkadzaniu. |
Niezgodziłbym się z tym. Bezsprzecznie była to pomoc. Niechciałeś przeszkodzić sojusznikowi - ok Twoja wola. Ale pisać teraz, że mu się niepomogło, jak wyraźnie była pomoć udzielona to trochę zakrzywianie rzeczywistości. Ewidentna pomoc w wygraniu, to pozorowany atak na flote Tyrella. Dzieki temu dostał świerzą ręke, z Lorasem i dzieki temu wygrał.
Ja w tej grze nie liczyłem się już kompletnie. Nie wiem, czy dotrwałbym do końca pod naporem Starka ... |
To nie jest argument, żeby tak rozstrzygnąć grę. Strak pod wodzą Baleriona i Baratheon pod wodzą Georgie bardzo urośli w siłę. To że Żelaźni Ludzie sobie nie poradzili to wypadkowa Twoich działań, odrobiny losu i działań przeciwnika. Nie karz innych, za to że gra się nie ułożyła po Twoiej myśli.
Czy opieranie się Tyrellowi nie byłoby pomaganiem innym w wygarniu? |
Wystarczyło zachować odrobinę przyzwoitości i zdjąć żeton marszu z Sunset Sea.
Na tym zakończe moje uwagi, co do tej sytuacji. Gra mogłaby się potoczyć w dalszych turach całkowicie inaczej. Jeżeli Tyrell by nie dopioł swego w turze 8. To o zwyciestwie biłby się zapewne z Baratheonem lub Starkiem.
Shutt - Sob 04 Sie, 2012
Vickon napisał/a: | Na tym zakończe moje uwagi, co do tej sytuacji. Gra mogłaby się potoczyć w dalszych turach całkowicie inaczej. Jeżeli Tyrell by nie dopioł swego w turze 8. To o zwyciestwie biłby się zapewne z Baratheonem lub Starkiem. |
Stark nie miał czym już walczyć po utracie konnicy w Riverrun i Seagardzie.
Baratheon? Nie powiem, miałem problemy z nim, ale Riverrun (zostawiłbym tu piechura, a resztę do Lannisportu z marszem +1) i Reach bym utrzymał (2x wsparcie z Highgarden i DM), potem pozostałaby ekspansja na Martella i koniec gry w 8/9 turze.
Tam właśnie użyłbym Loreasa, bo Arienne została zagrana.
Inna sprawa to fakt, że Greyjoy mógł mi nieźle dopiec flotą na WSS, ale wtedy zawsze mógłbym przez Three Towers się ruszyć
Ogólnie miałem plan na życie, a Greyjoy przyśpieszył tylko moje zwycięstwo (wyjeżdżam za kilka dni i chciałem to dociągnąć do końca).
Sojusz sojuszem, mogłem od Adama nieźle oberwać, ale on ode mnie też.
Każdy ma inną strategię na tę grę, ja próbuję ją często zmieniać - nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się dotrzymać sojuszu xD
Szkoda, tylko, że Martell się tak podłożył, wtedy ta gra mogłaby wyglądać zupełnie inaczej.
Baratheon też się przysłużył odrzuceniem mojego generała.
Zgadzam się Z tym co napisał Vickon, jest to potwierdzenie moich słów.
Co do tur 8,9... to już gdybanie, nie wiemy jak potoczyła by się gra.na pewno nie zdobyłbyś Fosy, przy dobrym układzie również szachowałbym Cie w Segardzie, Baratheon miała szanse na Reach, tak samo jak Martel, tam by się wspierali i Twoje wsparcie byłoby iluzoryczne albo równoważone, obaj mieli by nowe armie w 8 turze Reach na 99% byś nie utrzymał było to mozliwe tylko przy wyjątkowo złych rozkazach Martella i Bartheona. Ja miałbym nową w 9. Ale powtórzę - to gdybanie i jak Wiesz nie o to chodzi w tej dyskusji.
Shutt - Sob 04 Sie, 2012
A fakt, Tron Ostrzy jeszcze był Armia Martella byłaby ciut uszczuplona no i zawsze pozostaje obrona aktywna - z Loreasem mam 4 ruchy no i ach ten Mace.
Trzeba było prowadzić politykę i dowiedzieć się co w trawie piszczy.
Ech ... powtórzę jeszcze raz nie interesuje mnie co by było - załóżmy że maiłeś perfekcyjny plan i wygrałbyś w 8 turze NIE O TO CHODZI ! Gdybyś tak zrobił nie było by dyskusji. Tylko gratulacje. A tak pozostał niesmak... Nie wiem co myślą Georgie i gamaliel, jestem ciekawy. Ale już moja a zwłaszcza Vickona (nie był bezposrednio zainteresowany w niczyim zwycięstwie) opinia powinna skłonić do refleksji czy wszystko było czyste?
Shutt - Sob 04 Sie, 2012
Czyste?!
Macie mnie, Adam to mój kuzyn cioteczny, który przegrał ze mną pół litra i nie miał jak spłacić długu =.=
Dajcie już spokój, zrobił jak zrobił, a że Wam to nie w smak to już nie jego problem.
To inaczej - To tylko gra i tak ją traktuję nic więcej, oderwijmy się od tej konkretnej rozgrywki. Po prostu uważam że takie podejście w tej, czw innej rozgrywce psuje grę i zabawę "ok już nie wygram to pomogę tobie, inni są ba i mnie biją a ty nie" no sam pomyśl - czy to nie psuje gry? Powiedzmy że w innej komuś nie pójdzie w 2 turze to w 3 pomoże sąsiadowi i w 4 będzie po grze - fajna zabawa?
Nie w smak - to prawda, ale nie to kto, tylko jak.
Ale ponieważ mam wrażenie że w dyskusji stoimy w miejscu, to skończmy. Poszło. Teraz jestem tylko ciekaw zdania pozostałych graczy, bo może ja mam jakieś dziwne "nie smaki" i czepiam się, a wszystko jest ok.
Shutt - Sob 04 Sie, 2012
Nie rozumiem powodu tej dyskusji, Adam zrobił co zrobił. Decyzja należała do niego.
Sam jestem ciekawy co by wydarzyło się w 8 Turze
Popatrz, zgadzam się z 2 z 3 twoich twierdzeń tzn.:
Adam zrobił co zrobił. Decyzja należała do niego. - to prawda.
Sam jestem ciekawy co by wydarzyło się w 8 Turze - to też prawda
ale tu już nie: Nie rozumiem powodu tej dyskusji - ja rozumiem
gamaliel - Sob 04 Sie, 2012
Gratuluje zwycięstwa Tyrellom i Greyjojom, tak chyba można powiedzieć.
Szkoda bo wolałbym gratulować tylko Tyrellom, bo na to zasłużyli.
Dredzilla - Sob 04 Sie, 2012
Bylem na jedna ture w zastepstwie za Georgie gdyz wyjechal na woodstock, mialem plama sciagnac lorasa, po A nie wiedzialem ze zostawil on rozkaz u GM a GM go wykonal a bylo to juz po tym jak loras zostal uzyty, a jak wiadomo cofac ataku nie mozna, wiec nie pozostawalo nic jak usunac Krolowa cierni, a nie obserwowalem rozgrywki na tyle zeby wiedziec ze sojusz Grey Tyrell jest na tyle kruchy ze Greyjoy zaatakuje co przyczyni sie do odzyskania Lorasa, nie mniej gratulacje dla zwyciezcy
Shutt - Sob 04 Sie, 2012
Grey zaatakował bo sojusz był mocny, a nie kruchy.
Robiąc mi wjazd na WSS mocno przedłużyłby tę rozgrywkę.
Stark, jakoś nie protestowałeś tak, gdy Baratheon pozwalał Ci szaleć jak chciałeś, bo na granicy z nim miałeś spokój. I to mimo mych protestów i apelów. To taka sama pomoc jak każda inna.
Tyrell gdyby chciał, to dawno by mnie ograniczył do Pyke. Ale dochował umów. Więc i ja dochowałem swoich.
Owszem. Mogłem zdradzić, i być może tylko opóźnić, a być może kompletnie zabrać mu zwycięstwo. Tylko że czemu? Bo ktoś z Was chce wygrać? A czemuż to ma być dla mnie argument? Trzeba było zaoferować coś lepszego niż Tyrell.
Moim zdaniem, choć jasne jest, że moja współpraca z Tyrell'em była dalej posunięta, to jednak istotowo nie różniła się wcale od współpracy Stark-Baratheon. Czemu więc to mnie się "piętnuje"?
(Że mi słabo szło to oczywiście w dużej części moja wina. Temu nie zaprzeczam. Kto jednak grał tu więcej niż jedną grę to pewnie widział mnie i w innych i wie, że zwyczajnie jestem słabym graczem. )
Powiedzmy nawet więcej: gdzie byli Martell i Baratheon przez pirwszą połowę gry? Czemu Tyrell mógł robić co chciał, bo żaden z nich go nie atakował? Baratheon ograniczył się do Harrenhall, a i to za drugim razem niszcząc moje siły, które mogły stawiać opór Tyrell'owi - gdyby żyły...
Stark mógł nie szczuć mnie dzikimi, tylko wynegocjować użycie straconej machiny i rycerza wobec Lannisportu (bo już na morzu byłem do tego gotów). A nasłać ich na Baratheona, ktory nie walczył z Tyrellem jak widać. Ale też nie.
Sami rzuciliście mnie w objęcia Tyrell'a.
Shutt - Sob 04 Sie, 2012
Polityka
Tak jak mówiłem, Adam miał okazję mnie załatwić już w Lannisporcie po tym jak oszczędziłem mu Riverrun.
Baratheon był na początku ze mną ugadany, jednak wraz ze zmianą gracza nastąpiła zmiana polityki.
Graliście we 2/3 przeciwko mnie - Martell, Baratheon i Stark (ten ostatni chyba miał takie plany). Dzięki rozmowom udało mi się zdobyć Kruka, a także zastawić pułapkę.
Trzeba prowadzić politykę z graczami, żeby potem nie podejrzewać, że coś jest nie tak.
Adam już wspomniał o tym, Baratheon mógł zrobić praktycznie wszystko, a uparł się na HH, w międzyczasie Stark szalał i gdyby nie nasza interwencja mógłby totalnie zniszczyć Greyjoya. To Balerion wybrał ofiarę dzikich - gdyby zdecydował się na mniestraciłbym Lannisport i właściwie przegrałabym grę (zapomniałem, że dzicy mają atakować).
Nie ma co płakać, poczytajcie całą serię to zrozumiecie, że nie zawsze trzeba grać "czysto".
Dredzilla - Nie 05 Sie, 2012
Mam dobrego sojusznika to go zaatakuje? nowatorskie podejscie:)
Balerion - Pon 06 Sie, 2012
Ok, to już mój ostatni, podsumowujący post:
- nie wiem co się działo na początku gry, kto z kim i dlaczego - grałem od 5 tury
- dzicy - tu zadziałało podobnie - Greyjoy nic nie zaproponował, nie odezwał się, a on był zainteresowany. Tyrell coś zaproponował. Tyrell był dalej a Greyjoj z machiną i rycerzem mógł zdobyć wszystko w zasięgu statków. Wybór był tylko miedzy nimi, tylko oni dali po zero. Nawiasem mówiąc duży błąd Greyjoya - pozbył się ostatniego żetonu przed najazdem, nawet pisałem do Tyrella że już przegrał z dzikimi bo tylko On ma "0"...
- Z Baratheonem mieliśmy układ o nieagresji a potem o powstrzymaniu Tyrelle( za późno) Tylko tyle w danej chwili żaden z nas nie mógł wygrać! Może w 9,10 turze, wtedy pakt by pękł. A Stark szalał jedynie po stronie Greyjoya, nawet nie zająłem Orlego gniazda. Stwierdzenie "Moim zdaniem, choć jasne jest, że moja współpraca z Tyrell'em była dalej posunięta, to jednak istotowo nie różniła się wcale od współpracy Stark-Baratheon. Czemu więc to mnie się "piętnuje"? jest pomyłką. Bo to oczywiste że przez całą grę robi się układy z kimś się współpracuje - ale dlatego że to w danej chwili się opłaca. Z założenia tej gry nie można być sojusznikiem do końca bo wygrywa jeden. Jeśli ktoś uważa inaczej to nie zrozumiał istoty gry.
- Greyjoy po dzikich był zniszczony, już nie potrzebował totalnego zniszczenia w pomoc Greyjhoyom uwierzyli tylko... Greyjoyowie
- I powtórzę - wszystko to nie ważne, nie ważne że jak sam mówi Adam Badura, słabo gra, nie ważne kto kogo zdradzi z kim się układa przeciw komu w tym wszystkim dla mnie jest ważne tylko jeden gracz z premedytacja( nie przez pomyłkę, złą grę...) pomógł wygrać. To jest jedyna rzecz która bardzo mi się nie spodobała, reszta to tło.
Dam jeszcze przykład z wczorajszej gry ze znajomymi - grałem Martellami, od 2 tury Baratheonowie i Tyrellowie uparli się że mnie zniszczą (Greyjoy spiął się z Lannisterem, Stark zbierał siły i do 8 tury nie atakował) przez całą grę się broniłem bez szans na zwycięstwo. Ale nie widzę w ich grze nic złego! Żaden nie pomagał drugiemu w zwycięstwie choć wspierali się w atakach na mnie, w 9 turze się pobili. A ja ani przez chwilę nie pomyślałem żeby się z którymś z nich dogadać - " podłożę się i szybko wygrasz, zostaw mi 3 statki, będzie fajnie będę zadowolony".
Na koniec - dziękuję wszystkim za grę, pierwszy raz grałem przez neta. Mimo końcowego zgrzytu było miło i przyjemnie. Choć mieliśmy zupełnie inne zdania nikt nikogo nie obraził (jeśli ktoś czuje się obrażony jakąś moją wypowiedzią to Przepraszam). Pozdrawiam
Adam Badura - Pon 06 Sie, 2012
Być może rozdźwięk w naszym odbieraniu tej sprawy leży w tym, że ja nie czynię różnicy w pomaganiu komuś przez pomyłkę, złą grę czy z premedytacją. Uważam, że te pojęcia są często zbyt rozmyte i dlatego nie warto ich rozróżniać.
Żeby podać tu przykład: dla mnie, gdy Stark boi się, że Tyrell wygra, a zamiast go osłabić dzikimi to osłabia jego sąsiada to ewidentnie pomaga Tyrell'owi wygrać. I nie ma tu znaczenia, czy zrobił to przez pomyłkę, czy dlatego, że nie wysyłałem błagalnych kruków czy był w tajnej zmowie . Wynik końcowy jest ten sam.
Shutt - Pon 06 Sie, 2012
No cóż, szkoda, że był zgrzyt.
Osobiście uważam, że wygrana moja jest zasłużona, ale tylko w połowie.
Po 4 turze grałem jak noga... O_o
Zapomniałem o karcie dzikich przez co mógł paść Lannisport, wystawiłem się Greyowi, nie odstąpiłem HH. Grałem jakby się podstawiając Baratheonowi, który okropnie podciągnął ten ród.
Zapraszamy na Vassala
Georgie - Pon 06 Sie, 2012
Witam ,
niema sie co klucic gratuluje zwycieztwa i licze na nastepna gre moze tym razem od poczatku
faktycznie zostawiłem rozkazy do przodu i może był to błąd, ale przynajmniej nie przerwalem ciagłości gry
pozatym greyjoy ladnie podjudzal na starka ze wygra i wogole a to tyrel byl najblizej dlatego nie zwaracalem sie w strone starka, pozatym szanuje graczy ktorzy dotrzymuja paktów
a to ze sie up[arłem na harrenhall, najblizej mnie bylo i musialem je miec
Pozdrawiam
Adam Badura - Pon 06 Sie, 2012
Georgie napisał/a: | a to ze sie up[arłem na harrenhall, najblizej mnie bylo i musialem je miec |
Ja Harrenhal zaatakowałem TYLKO po to, żeby pozbyć się karty i przewijać rękę. Chciałm początkowo zaatakować Lannisport, bo tam bym przegrał i nie musiał zostawić tokenu na Riverrun (bo bym tam wrócił po przegranej) - ale Tyrell miał tylko dowódców zabójców i to odpadało. Jak się potem okazało w ataku dzikich strata tego ostatniego tokena była tragiczna.
Bardziej mnie interesuje inny motyw. W pewnej turze, może 5, Tyrell doniósł mi, że Stark planuje atak na Sunset Sea i prosił nawet o wsparcie. A to było w czasie gdy jeszcze roiłem o inwazji na Winterfell. Tak się też przygotowałem. Ale Stark dał obronę i wsparcie z portu, i mój plan padł, a tura była nieco zmarnowana... Czy to była intryga? Czy Stark zmienił plany? Czy Tyrell oszukał?
|
|