|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Gra o Tron - Nabór do PBF #3
Adam Badura - Pon 07 Maj, 2012 Temat postu: Nabór do PBF #3 Czy znajdą się jacyś chętni do gry przez forum? 6 graczy, druga edycja. Ja będę moderował.
rf. - Pon 07 Maj, 2012
Mogę.
gamaliel - Pon 07 Maj, 2012
Ja jestem chętny na grę.
toszt - Pon 07 Maj, 2012
Witam, a właśnie miałem pisać w innym wątku, że jestem chętny, gotowy i zaopatrzony w czas , żeby zagrać w kolejnej edycji PBF'a
Tak więc zgłaszam się również.
Vickon - Pon 07 Maj, 2012
To i ja się piszę.
pulkownik - Pon 07 Maj, 2012
Ja również wchodze.
TERF - Pon 07 Maj, 2012
jak pulkownik tez gra to i ja tez
Vickon - Pon 07 Maj, 2012
Może niech osoby grające w PBF #2 się wstrzymają. Bo ich avatary mogą być bardzo mylące np. avatar Starków, a do gry w PBF #3 wylosuje im się ród Martell i będzie zamieszanie. A w PBF #2 jest dopiero 3 tura.
No chyba, że nie będzie tylu nowych chętnych na grę.
A czy moderator ma już stały dostęp do internetu i jest w stanie poświęcić 60-80 minut dziennie na moderowanie?
Murgen - Pon 07 Maj, 2012
Ja też się chętnie piszę
Darth Misiekh - Pon 07 Maj, 2012
No to chyba sie nie załapię
dibbler - Pon 07 Maj, 2012
Byłbym chętny
Adam Badura - Pon 07 Maj, 2012
Skłaniam się do tego, co pisze Vickon. Dajmy pierwszeństwo tym, którzy nie są obecnie ani w grze 1, ani w grze 2.
Mamy więc:
(1) toszt,
(2) pulkownik,
(3) TERF,
(4) Murgen,
(5) dibbler
Na szóstą osobę proponowałbym dotychczasowego GM, czyli Darth Misiekh.
Pozostaje kwestia awatarów, bo i ja i Darth będziemy musieli grać bez awatarów. Pasuje? Czy ktoś ma jakieś życzenie (lub anty-życzenie) na ród?
TERF - Pon 07 Maj, 2012
mam jedno - nie chc ebyc Starkiem
A na jakich zasadach gramy? To może być decydujące przy wyborze rodu.
(1) Okazuje się, że wśród graczy których wybrałem są już gracze z obecnych gier - wyboru dokonałem na podstawie braku awatara...
(2) Jestem informatykiem. W pracy przed komputerem. W domu też. Oczywiście nie zawsze mogę wszystko aktualizować, ale gdy ostatnio prowadziłem rozgrywkę, to często było tak, że aktualizowałem mapkę co pojedynczy ruch. Naturalnie tu wiele też zależy od intensywności graczy.
(3) Chcę grać na zasadach 2 edycji. Osobiście proponuję: porty, brak kart bitwy (czy jak to się nazywało), karty wydarzeń odsłonięte 3 na przód. Ale jeśli chcecie inaczej to jestem otwarty, wszak ja tylko moderuję.
(4) Problem uczestnictwa w więcej niż jednej grze proponuję rozwiązać alternatywnymi kontami (o ile regulamin na to pozwala, muszę się upewnić). W ten sposób nie będzie problemu z awatarami.
Choć będzie problem z pamiętaniem na którym koncie jesteśmy zalogowani. Muszę to przemyśleć. Macie tu jakieś własne propozycje?
Mi zasady pasują. Zrobię TERFowi przysługę i zgłoszę się do Starków.
Darth Misiekh - Wto 08 Maj, 2012
1. Ile dni na rozkazy?
2. Rozumiem że z FAQ 2 edycji?
3. Rody losowe czy wybieramy? Ja jestem za losowymi
Adam Badura - Wto 08 Maj, 2012
(1) Jest mi obojętne ile dni na rozkazy. Sam preferowałbym 1 dzień. Oczywiście, jeśli komuś tu czy tam powinie się noga, to tragedii nie będzie (zresztą... co mógłbym zrobić? przecież nie wyrzucę delikwenta z gry...), ale lepiej narzucić sobie pewną dyscyplinę.
(2) Tak, 2 edycja z FAQ.
(3) Ja preferuję tym którzy mają jasne preferencje przydzielić (lub nie) konkretne rody. Pozostałym rozlosować co zostaje. Ale nie obstaje przy tym, wszak to dla Was gra.
Proszę wybranych graczy o potwierdzenie dalszej chęci grania i aprobatę zasad lub propozycję zmian.
TERF - Wto 08 Maj, 2012
ja akceptuje zasady co do trzech kart do przodu nigdy nie gralem wiec moge spróbować.
Jesli chodzi o rody to jestem za losowymi z opcja wymiany jesli ktos trafi na ten sam ród.
toszt - Wto 08 Maj, 2012
Potwierdzam swoją chęć i gotowość
Jeśli chodzi o zasady dopasuję się do Game Mastera, raz graliśmy na 3 karty w przód, ale więcej było z tym problemów, może tu da się to bardziej ogarnąć.
Co do rodów, preferuję losowe, mam swoje upodobania (choć jeszcze nigdy nie prowadziłem Martellów, co też byłoby ciekawe), ale ciekawiej jest z losowaniem.
Co do graczy grających w dwóch grach, może avatary dzielone na dwa, po przekątnej, albo chociaż w stopce mogliby koledzy zaznaczyć co i jak
Karty losów bitwy: nie grałem, nie wiem jak to w praktyce, bardziej doświadczeni niech się wypowiedzą.
Sam na rozkazy myślę, że będę potrzebował jeden dzień, maks 36 godzin.
dibbler - Wto 08 Maj, 2012
1. Jestem za losowymi rodami.
2. Kiedy startujemy? Mnie nie ma od jutra do niedzieli... ale jeśli chcecie startować przed poniedziałkiem, to jakoś się dostosuję.
3. Potwierdzam udział
TERF - Wto 08 Maj, 2012
jesli chodzi o karty losow bitwy - bez nich (czasem bardzo denerwóją)
Vickon - Wto 08 Maj, 2012
Też bym chciał zagrać w PBF3. Bo do PBF 1 dołączyłem jakieś 2 dni temu, w zastępstwie. A avatar ustawiłem sobie, aby było łatwiej się przyzwyczaić innym do nowego gracza.
toszt - Wto 08 Maj, 2012
Vickon napisał/a: | Też bym chciał zagrać w PBF3. Bo do PBF 1 dołączyłem jakieś 2 dni temu, w zastępstwie. A avatar ustawiłem sobie, aby było łatwiej się przyzwyczaić innym do nowego gracza. |
Vickon, sercem Cię popieram, ale rozum mówi, że skoro GM już opublikował listę, niezależnie od kryteriów jakie przyjął, to lista jest święta. Razem z innymi graczami szybko skończymy tą edycję w jakiś spektakularny sposób i razem zagramy w podejściu #4.
Darth Misiekh - Wto 08 Maj, 2012
Potwierdzam udział
1. 2 dni na rozkazy?
2. 3 karty do przodu
3. Losowe Rody
4. A i co z Garnizonami oraz Machinami? Gramy z nimi, bez czy tylko z jednym albo drugim
toszt - Wto 08 Maj, 2012
Darth Misiekh napisał/a: | Potwierdzam udział
1. 2 dni na rozkazy?
2. 3 karty do przodu
3. Losowe Rody
4. A i co z Garnizonami oraz Machinami? Gramy z nimi, bez czy tylko z jednym albo drugim |
Ja jestem za garnizonami w 'stolicach' i za machinami.
Murgen - Wto 08 Maj, 2012
ZDECYDOWANIE 1 DZIEŃ - więcej to tylko niepotrzebne zwlekanie
3 karty do przodu
Rody - jak kto chce, Ci co chcą grać konkretnymi niech grają, reszta losowo
Bez losów, + Machiny i Garnizony
PS
Matura dawno za mną
dibbler - Wto 08 Maj, 2012
1 dzień do zdecydowanie za mało. A gdzie czas na politykę?
Nie każdy kończy właśnie maturę ma milion godzin wolnego.
Bez losów, bez 3 kart do przodu, bez garnizownów i bez machin. Ale dostosuję się do większości.
TERF - Wto 08 Maj, 2012
no to konkretniej:
1, 2 sni (ze wzgledu na polityke i sytuacje losowe)
2. 3 karty do przodu (jak dla mnie to bedzie nowosc)
3. Rody losowe ( z mozliwoscia wymiany na inny jesli sie nim gralo z innym rodem jesli obie strony wyraza zgode)
4, Bez losów bitew, z garnizonami i machinami
pulkownik - Wto 08 Maj, 2012
Moje stanowisko:
1, 2 dni
2. 3 karty do przodu
3. Rody losowe ( z mozliwoscia wymiany na inny jesli sie nim gralo z innym rodem jesli obie strony wyraza zgode)
4, Bez losów bitew, z garnizonami i machinami
OK, wydaje się, że uformowało się większościowe stanowisko:
(1) 2 edycja z FAQ
(2) 2 dnia na rozkazy
(3) bez kart losów bitwy
(4) z portami
(5) z garnizonami
(6) z machinami
(7) 3 karty wydarzeń na przód
(8) rozlosuję rodu wszystkim, potem możecie się pozamieniać, jeśli komuś ewidentnie nie podejdzie, ale dam na to tylko czas do poniedziałku
(9) bo w poniedziałek zaczynamy (ze względu na dibbler'a)
(10) lista graczy jak opublikowana, przykro mi Vickon, ale teraz musiałbym już kogoś wyrzucić, gdy będę następną grę zakładał, to jesteś pierwszy na liście
Jeszcze dziś wylosuję rody.
PS, czy macie normalnie powiadomienia? Mi na przykład cały dzień dziś na ten wątek nie przyszło powiadomienie (na inne na tym forum przychodziły) i nawet się dziwiłem, co tak długo nie odpisujecie... A może mnie za szybko wylogowuje i wydawało mi się, że zobaczyłem nowe posty, a forum myśli inaczej i nie wysyła następnych wiadomości... Będę się starał często "ręcznie" odświeżać.
NIEAKTUALNE!
toszt: Greyjoy
pulkownik: Stark
TERF: Baratheon
Murgen: Martell
dibbler: Tyrell
Darth Misiekh: Lannister
Ktoś chce coś zmienić?[/b]
Murgen - Wto 08 Maj, 2012
Pytanie kieruje do pułkownika - nie chcesz się zamienić rodami?
TERF - Wto 08 Maj, 2012
dla Barathona OK (zwłaszcza że w tym tygodniu zakupiłem talie Barathona do AGOT (karciany)
Adam Badura - Sro 09 Maj, 2012
Murgen napisał/a: | Pytanie kieruje do pułkownika - nie chcesz się zamienić rodami? |
pulkownik, to jak będzie?
Ale spokojnie, macie czas. Grę zaczynamy w poniedziałek ze względu na dibbler'a. Postaram się dziś zrobić początkową mapkę i założyć wątek gry.
TERF - Sro 09 Maj, 2012
do mapki obok herbow dobrym pomyslem jest dodanie NICKów graczy ułatwi to orientacje podczas dyplomacji
toszt - Sro 09 Maj, 2012
TERF napisał/a: | do mapki obok herbow dobrym pomyslem jest dodanie NICKów graczy ułatwi to orientacje podczas dyplomacji |
Popieram, przy obserwacji poprzednich gier ciężko było się zorientować kto jest kto, dopiero śledzenie ruchów pomagało, zwłaszcza w #1, więc tu przyda każda pomoc
PS. Z braku laku, i z powodu, że GM ma już krakena w avatarku, u mnie taka trochę łagodniejsza wersja, nie miejcie mi za złe
toszt napisał/a: | PS. Z braku laku, i z powodu, że GM ma już krakena w avatarku, u mnie taka trochę łagodniejsza wersja, nie miejcie mi za złe |
Użyj normalnego godła. Ja swoje zlikwiduję gdy zaczniemy grę.
pulkownik - Sro 09 Maj, 2012
Adam Badura napisał/a: | Murgen napisał/a: | Pytanie kieruje do pułkownika - nie chcesz się zamienić rodami? |
pulkownik, to jak będzie?
Ale spokojnie, macie czas. Grę zaczynamy w poniedziałek ze względu na dibbler'a. Postaram się dziś zrobić początkową mapkę i założyć wątek gry. |
z przyjemnoscia przeniose sie na poludnie
Rozumiem, że więcej zmian nie ma? Spróbuję dziś jeszcze założyć wątek gry.
Zatem:
toszt: Greyjoy
pulkownik: Martell
TERF: Baratheon
Murgen: Stark
dibbler: Tyrell
Darth Misiekh: Lannister
Adam Badura - Czw 10 Maj, 2012
Zabrałem się do obróbki mapki. Z przykrością jednak stwierdziłem, że ta co mam jest do 1 edycji. Nie zgadzają się choćby dowódcy. Brak też machin.
Ponieważ grę zaczynamy dopiero w poniedziałek, to dam sobie jeszcze jutro czas na poszukanie gotowych plików dla edycji 2. Jeśli takowych nie znajdę to zaadaptuję to co mam.
Darth Misiekh - Czw 10 Maj, 2012
Wychodzi na to że podzieliłem się z toba wersją starszą Jak wstanę to podeślę ci namiary na nową (tzn tej której obecnie używam)
toszt - Czw 10 Maj, 2012
Darth Misiekh napisał/a: | Wychodzi na to że podzieliłem się z toba wersją starszą Jak wstanę to podeślę ci namiary na nową (tzn tej której obecnie używam) |
No już widać, że Darth coś kombinuje z mapą... karygodne... pewnie sobie beczki jakieś domalował w prowincjach...
Murgen - Czw 10 Maj, 2012
Lannisterowie nigdy nie grali czysto. Nawet bez dodatkowych, mają mnóstwo zaopatrzenia!
Adam Badura - Pią 11 Maj, 2012
Wątek gry
toszt - Pią 11 Maj, 2012
Po cichu liczyłem na jakiś spektakularny tytuł naszej rozgrywki, jakieś 'Umocnienie władzy', 'Cios w plecy', czy na przykład 'Urocza sielanka'
Jednocześnie pytanie, czy GM mógłby wrzucić Nicki obok nazw rodów?
Adam Badura - Pią 11 Maj, 2012
toszt napisał/a: | Po cichu liczyłem na jakiś spektakularny tytuł naszej rozgrywki, jakieś 'Umocnienie władzy', 'Cios w plecy', czy na przykład 'Urocza sielanka' |
Rozważałem to. Ale tak niepotrzebnie wydłużają się tytuły i nazwy...
toszt napisał/a: | Jednocześnie pytanie, czy GM mógłby wrzucić Nicki obok nazw rodów? |
Próbowałem wczoraj, ale poddałem się. Dziś spróbuję ponownie. Ale nie wiem czy uda mi się to zrobić estetycznie (w szczególności dobrać czcionkę dobrze).
Murgen - Pią 11 Maj, 2012
"Dzieje Westeros - historia prawdziwa"
Co do nicków na mapie to uważam je z zbędne. Po 2óch rundach będziemy pamiętali kto kogo gra, z resztą świetnie zrobiona jest pierwsza strona z podlinkowanymi profilami.
Murgen - Sob 23 Cze, 2012
Kto gra Lannisterem?
Adam Badura - Sob 23 Cze, 2012
Murgen napisał/a: | Kto gra Lannisterem? |
gamaliel, jest info w pierwszym poście.
gamaliel - Sob 23 Cze, 2012
Murgen - Sob 23 Cze, 2012
O wybaczcie, dawno tu nie byłem i ciężko ogarnąć
Adam Badura - Sro 11 Lip, 2012
Szukamy zastępcy za Stark'a.
toszt - Sro 11 Lip, 2012
Adam Badura napisał/a: | Szukamy zastępcy za Stark'a. |
UWAGA! Promocja!
Do objęcia szlachetny ród Starków z Winterfell! (dodam, że ciągle Winterfell jest pod ich kontrolą).
Z ogromną armią, największą jaką widziało Westeros. Ponadto wspaniałe zamki rozciągające się od Muru, aż po bezpośrednie sąsiedztwo Królewskiej Przystani. (szczegóły [URL=MAPA]http://img195.imageshack.us/img195/9039/agotv20703.jpg[/URL] )
Aaa... i zapomniałbym, ród o krok od ostatecznego zwycięstwa! Brać, kto tylko ma trochę czasu na granie.
Taka okazja już się nie powtórzy!
Możecie spytać Gamaliela, on wspomógł nas wcześniej i dostał słabowitych w tej chwili Lannisterów. Założę się, że wolałby Starków!!!!
Mortyr - Sro 11 Lip, 2012
Witam, myślę że mógłbym spróbować Starkami jeśli to nadal aktualne :]
Jakiś czas temu grywałem już przez forum więc nie powinienem mieć kłopotów. Podejrzewam że do wygranej Starkom jeszcze daleko (szczególnie obserwując te wieże zbierające się wokół Starkowych zamków).
Jakby co to powinienem być jutro online koło południa.
Pozdrawiam.
Adam Badura - Sro 11 Lip, 2012
Mortyr napisał/a: | Witam, myślę że mógłbym spróbować Starkami jeśli to nadal aktualne :]
Jakiś czas temu grywałem już przez forum więc nie powinienem mieć kłopotów. Podejrzewam że do wygranej Starkom jeszcze daleko (szczególnie obserwując te wieże zbierające się wokół Starkowych zamków).
Jakby co to powinienem być jutro online koło południa.
Pozdrawiam. |
OK, to zrób ruch Stark'a.
Mortyr - Czw 12 Lip, 2012
No dobra, zaraz poślę licytacje lenników na PW (bo rozumiem, że na tym stanęło?). Trochę mi zajęło ogarnięcie sytuacji i coś cienko to widze pomimo "posiadania" 6 zamków...
Murgen - Czw 12 Lip, 2012
Widzę, że macie nowego gracza, powodzenia.
Mortyr, te Zamki da się utrzymać, więc nie marudź i walcz.
Szczególnie przeciwko Greyjoyom, którzy umieją tylko dużo gadać
|
|