galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - Gra o Tron PBF #5 - Swords in Blood - Nabór

Mortyr - Nie 15 Lip, 2012
Temat postu: Gra o Tron PBF #5 - Swords in Blood - Nabór
1. Zasady Rekrutacji:
- osoby hostujące inne gry mają pierwszeństwo;
- pozostali na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy".

Proszę zgłaszać się poniżej w tym temacie.
Jeśli ktoś wykruszy się podczas gry może wskazać zastępcę. Jeśli takowy nie zostanie wskazany będziemy szukać chętnego w tym temacie.

2. Zasady Gry:
- Rody rozlosuję po ustaleniu ostatecznego składu (6 graczy);
- gramy na zasadach II edycji + FAQ do niej;
- gramy BEZ kart Losu;
- wydarzenia są odkrywane jedną turę do przodu (tzn. na początku I tury pokazuję karty na II turę, po wykonaniu wydarzeń w II turze odkrywam karty na III turę itd.);

3. Warunki zwycięstwa (instrukcja str.16):
- gracz wygrywa natychmiast po zajęciu 7go (siódmego) zamku/twierdzy;
LUB
- po zakończeniu 10 tury wygrywa gracz z największą ilością zamków/twierdz;
- jeśli jest remis to wygrywa gracz z większą ilością twierdz;
- jeśli nadal jest remis to wygrywa gracz z wyższą pozycją na torze Zaopatrzenia;
- w rzadkim przypadku dalszego remisu wygrywa gracz posiadający więcej dostępnej władzy;
- ostatecznie podczas dalszego remisu wygrywa gracz z wyższą pozycją na torze Żelaznego Tronu.

4. Inne Zasady:
- mapę będę się starał uaktualniać przynajmniej co 6 ruchów (czyli pełną rundę na torze Żelaznego Tronu) lub częściej w przypadku skomplikowanych sytuacji;
- rozkazy i wszelkie tajne ruchy należy przesyłać do mnie na PW w temacie wpisując:
"Nazwa Rodu" - "Rozkazy/Bitwa/Kruk" etc.
Nie jest to żelazna zasada, ale pomoże mi połapać się w napływie informacji i nie pomylić niczego.
- poprawki można wprowadzać dopóki ruch nie zostanie ujawniony dopisując w temacie wiadomości "(zmiana)", "(poprawa)" etc.
- gracze mogą wymieniać między sobą jawne (posty na Polu Gry) lub tajne (PW, komunikatory) wiadomości, zawierać i łamać sojusze wedle woli, jak długo nie oszukują zasad gry (np. grając na dwóch kontach naraz). Ostatecznie wszystkim chyba zależy po prostu na dobrej grze;
- rozkazy należy przysyłać w ciągu jednego/dwóch dni (gracze niech się wypowiedzą jaka szybkość gry im odpowiada), co powinno pozwalać na rozegranie każdej tury w dwa/trzy dni (włączając licytacje, rekrutacje etc.).

5. Obecnie zrekrutowani:
1. Adam Badura (Baratheon) POTWIERDZONY
2. gamaliel (Martell) POTWIERDZONY
3. pulkownik (Tyrell) POTWIERDZONY
4. TERF (Lannister) POTWIERDZONY
5. Shutt (Greyjoy) POTWIERDZONY
6. DarkYoung (Stark) POTWIERDZONY

Rezerwa:
7. Balerion
8. Dredzilla

Adam Badura - Pon 16 Lip, 2012

Chętnie zagram.
toszt - Pon 16 Lip, 2012

Patrząc przez pryzmat np #3 uważam, że lepiej się gra z kartami losów bitwy, bo bitwa zmienia się z chłodnej matematyki i każda potyczka to jakieś ryzyko. Jeśli byłyby losy bitwy, ja bym się skusił na udział :) (byle nie Greyjoyami ;) )

Nigdy nie grałem z Losami. Nie sądzę, żebym je polubił, ale sprawdzić warto, więc mogę zagrać z Losami (ale mogę też i bez).
Mortyr - Pon 16 Lip, 2012

Osobiście jestem wielkim antyfanem kart losu, grałem z nimi dwa razy i zniknęła gdzieś ta "strategiczność" i duch GoTa ale...
Ostatecznie gra jest dla graczy, jako GM dostosuję się jeśli większość przegłosuje karty Losu.

toszt - Pon 16 Lip, 2012

Mortyr napisał/a:
Osobiście jestem wielkim antyfanem kart losu, grałem z nimi dwa razy i zniknęła gdzieś ta "strategiczność" i duch GoTa ale...
Ostatecznie gra jest dla graczy, jako GM dostosuję się jeśli większość przegłosuje karty Losu.

U nas na planszy w 'realu' właśnie po dodaniu losów gra nabrała nowego wymiaru. Każda bitwa nawet najlepiej zaplanowana może pójść nie tak jak chcesz, nawet wygrywając możesz czasem ponieść straty, a przy tym zdaje się połowa kart jest 'zerowa'. Startegiczność zostaje, kończy się myślenie 'zaatakuję go, bo i tak ma słabych dowódców', a trzeba myśleć 'z okładem'. Ale jak widać, ile osób tyle opinii :) Jeśli znajdą się pozostali chętni na losy bitwy, to możesz mnie śmiało dopisać do listy.

gamaliel - Pon 16 Lip, 2012

Potwierdzam chęć zagrania.
Dobrze że gramy bez kart losu.

pulkownik - Pon 16 Lip, 2012

Zgłaszam chęć udziału.
Biały - Pon 16 Lip, 2012

Też mógłbym. Bez losów jeśli chodzi o mnie.
TERF - Pon 16 Lip, 2012

ja tez sie zglaszam

osobiscie bez kart losow orazz mysle ze 1 dzien na rozkazy to odpowieni termin i jak by komus to nie pasowalo to niech sie zastanowi nad udzialem (wiadomo sa skutki losowe ktorych nie da sie przewidziec) lecz plynna gra jest znacznie przyjemniejsza ;)

edit mam nadzieje ze wymiana rodo po losowaniu miedzy graczami za obustronna zgoda nie sprawi problemow i jest dozwolona ;)

toszt - Pon 16 Lip, 2012

Widzę przewagę graczy liczących, ;) w takim razie ja odpadam.
Będę kibicował! (hmm.. może założy się jakiś wątek dla kibiców i komentatorów :D )

Biały - Pon 16 Lip, 2012

Nie no jeden dzień na rozkaz to trochę lipa moim zdaniem, człowiek raz zabaluje i co odpada z gry? Chociaż 2 dni.

UPDATED

Biały napisał/a:
Nie no jeden dzień na rozkaz to trochę lipa moim zdaniem, człowiek raz zabaluje i co odpada z gry? Chociaż 2 dni.

To nie jest nieprzekraczalna granica. Ogólnie chodzi o to żeby każdy starał się wykonywać ruchy jak najszybciej, aby inni nie musieli czekać.
Wiadomo - komuś coś wypadnie, tudzież zaśpi - nic strasznego się nie stanie. Żadnego wyrzucania z gry. Ten jeden dzień jest podany orientacyjnie, żeby ze dwa, trzy razy dziennie wejść na forum i ruszyć sytuację do przodu.
Tyle z mojej strony.

toszt napisał/a:
Widzę przewagę graczy liczących, w takim razie ja odpadam.
Będę kibicował! (hmm.. może założy się jakiś wątek dla kibiców i komentatorów )

No trudno, może kiedyś i ja się przekonam do kart losów. Jak narazie decyduje głos większości. :P

TERF napisał/a:
edit mam nadzieje ze wymiana rodo po losowaniu miedzy graczami za obustronna zgoda nie sprawi problemow i jest dozwolona

Po wylosowaniu rodów można się zamieniać, po prostu niech obaj gracze napiszą w tym temacie o takiej zamianie zanim zaczniemy grę. :]

TERF - Pon 16 Lip, 2012

no to jeszcze jednego nam brakuje ;)
toszt - Pon 16 Lip, 2012

TERF napisał/a:

Towarzystwo zacne, więc zmotywuję niepewnych i wahających się. Jeśli do 18stej godziny nikt konkretny się nie zgłosi, to zgłaszam moją kandydaturę, jakoś przegryzę ten brak losów bitwy ;) O ile inni gracze nie mają nic przeciwko, rzecz jasna :)

toszt napisał/a:
TERF napisał/a:

Towarzystwo zacne, więc zmotywuję niepewnych i wahających się. Jeśli do 18stej godziny nikt konkretny się nie zgłosi, to zgłaszam moją kandydaturę, jakoś przegryzę ten brak losów bitwy ;) O ile inni gracze nie mają nic przeciwko, rzecz jasna :)

Może kompromis? W bitwach z Tobą GM będzie Ci losowo odejmować do kilku punktów od siły, a potem losowo ubijać do kilku jednostek dodatkowo. ;)

toszt - Pon 16 Lip, 2012

Adam Badura napisał/a:
toszt napisał/a:
TERF napisał/a:

Może kompromis? W bitwach z Tobą GM będzie Ci losowo odejmować do kilku punktów od siły, a potem losowo ubijać do kilku jednostek dodatkowo. ;)

ale jak odejmować, jak na karcie jest + :) na taki kompromis jestem w stanie pójść :D

a co do samych losów/ich braku to w #3 teraz to widać, Lannistera zaatakowałem w Żelaznym Porcie (tak, proszę Adam, zmień na mapie nazwę tego obszaru! :D ) mając wyliczone co i jak, teraz Stark mnie zaatakuje w Moat Calin i też wszystko jest wyliczone, żadnego dreszczu emocji, chłodna kalkulacja... Gdzie tu miejsce na Epickie obrony, szalone ataki, Pyrrusowe zwycięstwa?...

Niektórzy lubią chłodne kalkulacje.
Poza tym emocje mogą być w blefie i przede wszystkim w dyplomacji sojuszach i zdradach.

TERF - Pon 16 Lip, 2012

toszt napisał/a:
Gdzie tu miejsce na Epickie obrony, szalone ataki, Pyrrusowe zwycięstwa?...

nie ma i dobrze. nie wiem ile grales ale mnie losy denerwoj jak masz pecha to nawet 3 bitwy pod rzad jestes w plecy bo dostales +0 a przeciwnik 3. Moim zdaniem jest zbyt duza rozbieznosc w kartach bitew. moim zdaniem max powinno byc od 0 do +1/2 wowczas to mozna wliczyc jakos do kalkulacji a tak to chybil trafil! ;)

DarkYoung - Pon 16 Lip, 2012

O ile jest jeszcze wolne miejsce, to ja się zgłaszam.
Balerion - Pon 16 Lip, 2012

Chętnie zagram, jeśli są miejsca.

Mamy komplet, czekam na potwierdzenia od wszystkich o gotowości rozpoczęcia gry (na PW lub w poście).
Wylosowałem Rody (1szy post), teraz możecie się wymieniać. Gdy będziecie zadowoleni z posiadanego Rodu, zgłoście gotowość.
Po zweryfikowaniu gotowości wszystkich sześciu graczy przejdziemy od razu do gry.

Sorry, Balerion, ale narazie jesteś w rezerwie. :/

PS. Ci, którzy nie grają obecnie niech zmienią swoje avatary. Pozostali mogą je np. podzielić na pół (bo chyba nikt nie uczestniczy w 3 grach?).

DarkYoung - Pon 16 Lip, 2012

Mortyr napisał/a:
Mamy komplet, czekam na potwierdzenia od wszystkich o gotowości rozpoczęcia gry (na PW lub w poście).
Wylosowałem Rody (1szy post), teraz możecie się wymieniać. Gdy będziecie zadowoleni z posiadanego Rodu, zgłoście gotowość.
Po zweryfikowaniu gotowości wszystkich sześciu graczy przejdziemy od razu do gry.

Sorry, Balerion, ale narazie jesteś w rezerwie. :/

PS. Ci, którzy nie grają obecnie niech zmienią swoje avatary. Pozostali mogą je np. podzielić na pół (bo chyba nikt nie uczestniczy w 3 grach?).

Zgłaszam gotowość. Jak ktoś chce się zamienić to mogę na wszystko byle nie na Starków. Zmienie avatar jak już na 100% będzie wiadomo kto kim gra.

toszt - Pon 16 Lip, 2012

Widzę, że jest komplet, w takim razie życzę powodzenia, trzymam kciuki za Greyjoyów ;)

Będziecie obserwowani!

TERF - Pon 16 Lip, 2012

potwierdzam gotowosc

PS mam nadzieje ze polkowniku przeniesiesz sie gdzies daleko abysmy znowu razem nie walczyli ;)

Balerion - Pon 16 Lip, 2012

no problem;) za późno się obudziłem

potwierdzam gotowość
Shutt - Pon 16 Lip, 2012

A ja? :( :( :(
Nikt mnie nie chce...

Shutt napisał/a:
A ja? :( :( :(

Ponieważ jesteś hostem gry masz pierszeństwo. Zgodnie z zasadami rekrutacji możesz zastąpić Białego (Stark) lub pulkownika (Greyjoy) o ile któryś nie potwierdzi gotowości. W innym wypadku możesz zastąpić DarkYounga (Tyrell), który był ostatni.
Czekam na odpowiedź, mam nadzieję że nikt się na mnie nie obrazi, ale jak zasady to zasady...

TERF - Pon 16 Lip, 2012

zgodnie z zasadami odpada ostatni chyba ze ktos inny zmienil zdanie i odda swoja pozycje ;)
Shutt - Pon 16 Lip, 2012

Yay :D
Tyrellami grałem jak widać...
Za Starkami nie przepadam, wolałbym Greyjoyów.

Ale ogólnie się dostosuje.

UPDATED

Wydaje mi się, że mógłbym jeszcze raz wylosować Rody o ile nikt nie ma nic przeciwko. Ostatecznie skład zmienił się jeszcze przed grą. Być może trochę się z tym pospieszyłem wcześniej. :/

pulkownik - Pon 16 Lip, 2012

Moge zamienić się z Tyrellem
Dredzilla - Pon 16 Lip, 2012

Jesli sa wolne miejsca jeszcze to sie pisze
Biały - Pon 16 Lip, 2012

Czyli jacy są gracze? Ja odpadam?
TERF - Pon 16 Lip, 2012

bialy ty grasz w pierwszym poscie jest lista graczy i rodow

Dobra, żeby przyspieszyć sprawy. Aktualna lista graczy wraz z Rodami:

1. Adam Badura (Baratheon) POTWIERDZONY
2. gamaliel (Martell) POTWIERDZONY
3. pulkownik (Greyjoy/Tyrell) POTWIERDZONY
4. Biały (Stark) NIEPOTWIERDZONY
5. TERF (Lannister) POTWIERDZONY
6. Shutt (Tyrell/Greyjoy) W TRAKCIE ZAMIANY

Potrzebuję odpowiedzi na następujące pytania:
1)Czy Shutt chce zamienić się z pulkownikiem Rodami (Tyrell<-->Greyjoy)? Była taka propozycja, a Shutt mówił, że nie chce grać Tyrellami.
2)Czekam na potwierdzenie, że możemy zaczynać od Shutta, Białego i pulkownika.

Dredzilla - Pon 16 Lip, 2012

Jesli shutt nie chce tyrellow to chetnie wezme ;d

pulkownik potwierdził, że jest gotów się zamienić. Czekam na odpowiedź Shutta i potwierdzenie gotowości od Białego.
Mam nadzieję, że uda się zamknąć rekrutację do końca dzisiejszego dnia.

Biały - Pon 16 Lip, 2012

Gotowy.
Shutt - Pon 16 Lip, 2012

No to gram Grayjoyami :D

Doskonale. Oficjalnie zamykam rekrutację i zapraszam na pole gry poniższe osoby:

1. Adam Badura (Baratheon)
2. gamaliel (Martell)
3. pulkownik (Tyrell)
4. Biały (Stark)
5. TERF (Lannister)
6. Shutt (Greyjoy)

Odkrywam karty wydarzeń na II turę. Można już nadsyłać rozkazy na pierwszą turę.
http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=4326

REKRUTACJA ZAMKNIĘTA.

Shutt - Wto 17 Lip, 2012

Panowie, co z tymi rozkazami?
TERF - Wto 17 Lip, 2012

ja juz poslalem wiekszosc pewnie tez lecz GM jeszcze nie wrzucil ;)
Adam Badura - Wto 17 Lip, 2012

TERF napisał/a:
ja juz poslalem wiekszosc pewnie tez lecz GM jeszcze nie wrzucil ;)

Ja jeszcze nie posłałem.

Mortyr - Wto 17 Lip, 2012

Ok, mam juz wszystkie rozkazy i pracuje nad mapka. Jeszcze nie ogarniam gimpa do końca, więć to może potrwać chwilę... :P
toszt - Czw 19 Lip, 2012

Uwaga konkurs:

Ile razy Mortyr zmodyfikuje pierwszy post do końca gry #5?

Odpowiedzi w komentarzach,

ja obstawiam, że 888 razy :)

TERF - Czw 19 Lip, 2012

999 ;D
toszt - Czw 19 Lip, 2012

W związku z problemami z Białym (mam nadzieję, że wróci) zgłaszam się na zastępczego Starka :)
Shutt - Czw 19 Lip, 2012

Wg mnie Starka powinni objąć gracze rezerwowi, którzy są wymienieni na pierwszej stronie.
toszt - Czw 19 Lip, 2012

Shutt napisał/a:
Wg mnie Starka powinni objąć gracze rezerwowi, którzy są wymienieni na pierwszej stronie.

Decyzje podejmie GM wraz z innymi graczami, z mojej strony zapewniam szybkie reakcje (spora część dnia przy kompie - co widać) i grę pełną emocji :)

DarkYoung - Czw 19 Lip, 2012

Shutt napisał/a:

Jak coś jestem gotowy

Mortyr - Czw 19 Lip, 2012

Shutt napisał/a:

Tak, racja. Jeśli Biały nie da znaku życia to jutro wymieniamy go na DarkYounga.

Shutt - Pią 20 Lip, 2012

No to mamy zmianę :)
Mortyr - Pią 20 Lip, 2012

DarkYoung jest od teraz nowym Starkiem. Czekam na jego ruch.
TERF - Pią 20 Lip, 2012

no to dzialaj dzialaj bo chyba teraz kolej starka?
Shutt - Pią 20 Lip, 2012

Kiedy poznamy wydarzenie 3 tury?
Shutt - Sob 21 Lip, 2012

Lordowie, Żelaźni Ludzie się niecierpliwią - już prawie opustoszyli magazyny Tullych i Mallisterów.
Na terenach należących do Flintów dochodzi do rabunków i gwałtów.
Coraz trudniej utrzymać wojska w ryzach, a i dowódcy się niecierpliwią.

Władca Pyke i Wszystkich Mórz prosi o przyspieszenie licytacji.

Mortyr - Sob 21 Lip, 2012

@Shutt Takie posty lepieć pisać na polu gry: tutaj, gdzie wszyscy gracze mogą je od razu zobaczyć.
W temacie naboru raczej bawimy się tylko w rekrutację :P

Shutt - Sob 21 Lip, 2012

Jak dla mnie Pole Gry to temat, w którym głównie powinna być polityka i ruchy, ale jak wolisz.
Nie chciałem zaśmiecać tematu.

toszt - Czw 09 Sie, 2012

Żeby Wam nie zaśmiecać głównego wątku, to tutaj:

Shutt napisał/a:
Skoro gramy jedno wydarzenie do przodu to musimy wiedzieć.
Jest komenda natychmiast, więc karty powinny być przetasowane teraz i powinno zostać nam podane wydarzenie.

na BGG znalazłem coś takiego:

official-responses-from-ffg

a tam:

If Winter Is Coming card is drawn should we shuffle appropriate deck and draw new card immediately or only in its order (this may affect the choice of players on previous cards)?

"The new card is drawn as the Winter is Coming card is resolved, not as it is revealed."

Czyli tasowanie i ciągnięcie nowej karty ma miejsce w momencie rozpatrywania karty, a nie wylosowania. Takie znalazłem oficjalne (wg mnie) stanowisko. :) Ktoś ma inne zdanie?

Shutt - Czw 09 Sie, 2012

Toszt to nowy Greyjoy, wyjeżdżam jutro wieczorem i właściwie planowanie kolejnej tury oddałbym już jemu.

Szkoda, że nie udało mi się wygrać do tego czasu :P
Lannister pewnie nie będzie miał mi tego za złe.

Mortyr - Czw 09 Sie, 2012

Shutt napisał/a:
Toszt to nowy Greyjoy, wyjeżdżam jutro wieczorem i właściwie planowanie kolejnej tury oddałbym już jemu.

Witam nowego Greyjoya. Możesz już przysyłać rozkazy na bieżącą turę :wink:

Co do karty "Winter is Coming" to FAQ do Clash of the Kings (a z tego rozszerzenia pochodzi modyfikacja z ciągnięciem kart z wyprzedzeniem) precyzuje, że należy przetasować talię w momemcie rozpatrywania tej karty.

toszt - Pią 10 Sie, 2012

Mortyr napisał/a:
Shutt napisał/a:

Witam nowego Greyjoya. Możesz już przysyłać rozkazy na bieżącą turę :wink:

Rozkazy wysłane, dominuje opcja: Okopać się :)