|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Władca Pierścieni LCG - ARCHIWUM - Kilka pytań~
Nemomon - Pon 13 Sie, 2012 Temat postu: Kilka pytań~ Grałem wczoraj z Aniołkiem w wyprawę: "Siódmy Poziom" i naszły nas pewne wątpliwości. Może któryś z tutejszych expertów rzuci odrobinę światła na to .
1. Czy "umieszczenie w grze" (Przygotowanie karty Wyprawy) aktywuje efekt "po odkryciu"? Zagraliśmy, iż tak, aczkolwiek mamy wątpliwości. Na Pierścieniu Vilya umieszczenie w grze jest rozdzielone od zagrania karty, a w przypadku talii Spotkań od losowania przeciwności.
2. Kto otrzymuje obrażenia od ataku Jaskiniowego trolla (ten z ikonką kasety VHS), jeżeli atak jest broniony przez postać kontrolowaną przez drugiego gracza z Wartownikiem? Zagraliśmy, iż postać, z którą ten troll jest w zwarciu.
3. Czy Opiekun z domu uzdrowień może wyleczyć 2 obrażenia z 1 postaci?
4. Karta celu Księga Mazarbul. Jaki jest jej sens? Po przejściu pierwszego etapu Wyprawy kniga jest odrzucana efektem "po odkryciu", sama z siebie nie posiada żadnego zagrożenia, więc po co jej efekt akcji, iż można ją zabrać ze strefy przeciwności i na własne życzenie się osłabić?
Dziękuję~
stforek - Pon 13 Sie, 2012
Cześć,
1. Nie wiem czy dobrze rozumiem twoje pytanie. Jeśli w wyniku przygotowywania gry ciągniesz kartę Spotkania i ma ona efekt 'Po odkryciu', to musisz ten efekt rozpatrzyć.
Domyślam się że chodzi ci o moment przy przygotowaniu gry, gdy gracze nie mają jeszcze zasobów. O ile się nie mylę, efekt taki możesz anulować tylko Eleonorą.
2. Wydaje mi się, że grasz OK ale pewności nie mam, bo można to rozumieć tak, że tekst na karcie dotyczy gracza, którego postać właśnie oberwała.
3. Nie.
4. Wynika to z błędnego tłumaczenia karty. W oryginale jest '(..) postać nie wyczerpuje się, gdy przydzielasz ją do wyprawy' zamiast 'nie może być przydzielona do wyprawy'. Przy właściwym tłumaczeniu podnoszenie Księgi ma więc sens.
Pozdro!
Kulgan - Pon 13 Sie, 2012
1. Tak, efekt "po odkryciu" odpala się.
2. Tak, gracz, z którym jest w zwarciu, bo to on jest atakowany.
3. Nie, gdyż jest napisane, że z dwóch różnych postaci.
4. Stforek dobrze rzecz wyłuszczył
|
|