galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

X-Wing dyskusja ogólna - Ryzykant

TheFrontliner - Czw 01 Lis, 2012
Temat postu: Ryzykant
Cytat:
Daredevil

Action: Execute a red [LTurn1] or [RTurn1] manuever.
Then, if you do not have the [Boost} action icon, roll 2 attack dice. Suffer any damage [Hit] and critical damage [Crit] rolled.

Cost 2?

Dla Interceptorów i A-wingów może być przydatny, dla reszty wydaje się zbyt ryzykowny :wink:

Falcon - Czw 01 Lis, 2012

Tie i A-wing mają boosta, więc one bez kary ...
Tu będzie analogicznie jak z beczka jeśli jej nie masz na belce

Ja to rozumiem, tylko przy expert handling nie ryzykujesz potencjalnie dwóch hitów.

Ja to widzę tak, jak się ma solidną przekminę i umie czytać ruch wroga to ta zdolność nie jest taka potrzebna, lepiej wstawić "marksmana" żeby zwiększyć skuteczność ataków.

Barbus - Czw 01 Lis, 2012

TheFrontliner napisał/a:
Ja to rozumiem, tylko przy expert handling nie ryzykujesz potencjalnie dwóch hitów.

Ja to widzę tak, jak się ma solidną przekminę i umie czytać ruch wroga to ta zdolność nie jest taka potrzebna, lepiej wstawić "marksmana" żeby zwiększyć skuteczność ataków.

Wg. mnie ta akcja da trochę nowych możliwości. Na przykład wj ednej kolejce będzie można wykonać obrót o 180 stopni pozostając praktycznie w miejscu (najpierw wykonujesz jeden zwrot z prędkością 1 podczas ruchu, a potem drugi w akcji).

W sumie jak się na to tak spojrzy to faktycznie i stopień manewrowości będzie znacznie większy niż teraz tie figherów
Falcon - Pią 02 Lis, 2012

przyda się Y - wingowi. Ma spory zapas tarcz i hulla, a taki zwrot to dla niego wybawienie ;)
Barbus - Pią 02 Lis, 2012

Przydałby się, ale żaden pilot Y-Winga nie może dokupić talentu.