galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - Gra o Tron PBF #17 - Nabór

Adam Badura - Wto 04 Gru, 2012
Temat postu: Gra o Tron PBF #17 - Nabór
Proponuję edycję 2, być może z dodatkiem, jeśli będziecie chcieli. Ale jeśli macie inne propozycje to jestem otwarty.

Czekam na zgłoszenia...

Jest już komplet graczy:

Krw4wy - Wto 04 Gru, 2012

Ja jestem chętny:)
gamaliel - Wto 04 Gru, 2012

Oczywiście jestem chętny.
toszt - Wto 04 Gru, 2012

piszę się :)

Mnie odpowiada i podstawka i dodatek.
kiwi - Wto 04 Gru, 2012

zagram
reszka - Wto 04 Gru, 2012

ja też - z Adamem to sama przyjemność
toszt - Wto 04 Gru, 2012

no to 5ciu jest, czekamy na 6tego rannego ptaszka ;)

Ja najchętniej znów zagrałbym w dodatek.

ja też w dodatek (jest nas 6-ciu) -- najchętniej greyem albo lannisterem

No to ja też jestem za dodatkiem.
toszt - Wto 04 Gru, 2012

reszka napisał/a:
ja też w dodatek (jest nas 6-ciu) -- najchętniej greyem albo lannisterem

Czekaj, Ty, Gamaliel, Krw4wy, kiwi i ja to 5 :) kogo pominąłem?

Ed. oczywiście 'Czekaj' nie gra ;)

Nikogo jest nas pięciu,więc czekamy.
toszt - Wto 04 Gru, 2012

Jeśli byłby DwD, to prosiłbym kogoś kogo jeszcze nie miałem, czyli nie Martell i nie Stark :)
Sardo - Wto 04 Gru, 2012

I ja się zgłaszam jak mówiłem wcześniej :D
Wolałbym z DwD i nie Martellem już.

No to mamy komplet.

Gramy z dodatkiem.

Losy bitwy? Wydarzenia odkryte?

Grę założę jeszcze dziś (dołożę starań), do tego czasu można zgłaszać (tutaj) preferencje na rody.

Sardo - Wto 04 Gru, 2012

Bez losów bitwy i bez odkrytych wydarzeń.

A co do rodów to wolałbym, żeby wszystkie zostały rozlosowane i wtedy pozamieniamy się jak komuś nie będzie pasować.

Bez losów bitwy, bez odkrytych wydarzeń.
Preferencje:
Baratheon (nigdy nim nie grałem)

Shutt - Wto 04 Gru, 2012

Te same nicki przewijają się w kolejnych PBFach, może dać pograć komuś innemu? ^^

Shutt napisał/a:
Te same nicki przewijają się w kolejnych PBFach, może dać pograć komuś innemu? ^^

Specjalnie nie uwzględniałem rezerwacji tylko czekałem kto się zgłosi. Nowi jednak za rzadko wchodzą na forum... ;)

Ale mam ten sam problem. Nie potrafię sobie upolować gry jako gracz... ;)

toszt - Wto 04 Gru, 2012

Shutt napisał/a:
Przecież zapisy są otwarte, mimo 'zaklepywania' miejsca u Adama wcześniej, jak teraz założył #17 nikomu miejsca nie zajął :) Poza tym kto, kto nie przewija się w innych grach, miałby się pojawić? Ribbix? :D Shutt, załapiesz się na następną grę ;)

Dokładnie ja wole tych samych pewnych ludzi,wtedy gra idzie sprawnie a to najważniejsze.
Shutt - Wto 04 Gru, 2012

Nie, nie toszt, ja nawet nie chciałem się zgłaszać ;)

Najlepsze jest to, że jak Adam otwiera grę to z reguły w 20 minut nie ma miejsc xD

Bo Adam sprawnie prowadzi.

gamaliel napisał/a:
Dokładnie ja wole tych samych pewnych ludzi,wtedy gra idzie sprawnie a to najważniejsze.

Ten czynnik powstrzymuje mnie od rezerwowania miejsc na nowych. To zawsze jest ryzyko. Nowy może się wykruszyć po porażce w pierwszej lub drugiej turze...

toszt - Wto 04 Gru, 2012

Shutt napisał/a:
Nie, nie toszt, ja nawet nie chciałem się zgłaszać ;)

Najlepsze jest to, że jak Adam otwiera grę to z reguły w 20 minut nie ma miejsc xD
To o czymś świadczy.. Ja sam nie mogę się oprzeć :)

Więc co Panowie losujemy rody?Jak będziemy wiedzieć czym gramy to będziemy mogli zacząć już wysyłać kruki i jak mapa się pojawi być gotowi...

phi, losować można zawsze. Ja jestem za utrzymaniem dotychczasowych zasad.

Co do rodów, oczywiście, można losować, aczkolwiek ciekawiej byłoby zagrać kimś nowym. Preferencje (również dla graczy w związku z wymianą):

1) greyjoy (chcę zobaczyć, jak gog grając przecież dobrze, w 6 turze kontrolował pewną ręką tylko 3 zamki).
2)Lannister - w 2 poprzednich grach statyści, może jest szansa zaszaleć?
3 Bolton - mam oryginalną taktykę dla niego, z chęcią bym kiedyś wypróbował
4) Martell - ostatni, którym nie grałem
5) Bara i tyrell - zabierzcie ich ode mnie :)

No to ja tez napisze swoje preferencje
1) Greyjoy
2)Tyrell, Martell
3)Bolton
4) Baratheon, Lannister

Ja jeszcze moze bym zasugerowal losy bitwy. Moze obawa pociagniecia zlej karty zbalansuje slaby start jednego rodu:)

nie, bez losów, zbyt często wypaczają grę.

A o którym rodzie mówisz? Chyba o lannisterze (jak w każdej edycji).

No to ślę moje:
1.Baratheon(tylko dlatego że nigdy nim nie grałem)
2.Bolton
3.Greyjoy
4.Martell.Lannister
5.Tyrell

Co do losów bitwy:
Stanowczo na nie.

Sardo - Wto 04 Gru, 2012

No to jeżeli już wszyscy piszą to i ja napiszę...

1. Lannister
2. Tyrell
3. Greyjoy
4. Stark
5. Baratheon
6. Martell

Chodziło mi bardziej o baratheona który tylko dyplomacją może tak na prawdę grać. A czynnik losowy jest wg mnie jest naturalny. Osoby na krawędzi przetrwania bardziej skłonne są do ryzyka wobec czego czasami im się udaje pokonac silniejszego a nie czekać na "dorżnięcie watahy"

żartujesz, Baratheonem wygrałem 1 grę a w drugiej shutt zrobił 2 koszmarne błędy a i tak dysponował powerem. To tylko tak źle wygląda, w rzeczywistości jest spokojniej - nikt nie jedzie najsłabszego, a to jelenia wzmacnia. Trudniej grało mi się tyrellem.
toszt - Wto 04 Gru, 2012

Krw4wy napisał/a:
Chodziło mi bardziej o baratheona który tylko dyplomacją może tak na prawdę grać. A czynnik losowy jest wg mnie jest naturalny. Osoby na krawędzi przetrwania bardziej skłonne są do ryzyka wobec czego czasami im się udaje pokonac silniejszego a nie czekać na "dorżnięcie watahy"
Co do Baratheona, to ma wg mnie całkiem ciekawą pozycję, (tak piszę, więc pewnie na niego trafię ;) ). Stark może go zgnieść, ale nie musi, a jeśli B. przeniesie się na południe, co trudne nie jest, to ma tam całkiem mocną pozycję. Nie ma co płakać nad nim, Lanni nie ma lepiej ;)

Toszt, napisz swoje preferencje co do rodów
toszt - Wto 04 Gru, 2012

gamaliel napisał/a:
Toszt, napisz swoje preferencje co do rodów
Tak jak pisałem byle nie to co miałem:

1. Tyrell/Greyjoy/Lannister/Baratheon
2. Martell/Stark

może być nawet w dokładnie takiej kolejności skoro chcecie precyzyjnie :)

1. Tyrell/Greyjoy/Lannister
2. Lannister Tyrell Greyjoy
3. greyjoy Lannister Bolton
4. Greyjoy, Tyrell, Martell
5. Baratheon Bolton Greyjoy

Wyszło mi coś takiego:

po przekształceniach (1 wybory)

bara – gamaliel
lannister – sardo
tyrell - toszt

reszka – grey, bolton
krw4wy – grey martell

więc jak kiwi wybierze z trójki grey, bolton, martell to mamy skład.

Baratheon traci w pierwszej turze smoczą skałe i niecielawa sytuacja z boltonem, nie ma tak na prawde możliwości jej obrony a perspektywa ocenianie rodu pod wzgledem ilosci wygranych gier jest wg mnie chybiona. Oceniam tylko z punktu taktyki, dyplomacja oczywiście moze zmienić wszystko o 180 stopni.(w końcu gra o tron odbywa się nad planszą a nie na planszy)
Mortyr - Wto 04 Gru, 2012

Adam Badura napisał/a:
Shutt napisał/a:

Specjalnie nie uwzględniałem rezerwacji tylko czekałem kto się zgłosi. Nowi jednak za rzadko wchodzą na forum... ;)

Ale mam ten sam problem. Nie potrafię sobie upolować gry jako gracz... ;)

U mnie jako stały GM miejsce masz "zaklepane" poza kolejką. Wystarczy że zgłosisz chęć udziału podczas naboru i wcisnę cię na listę. :wink:

Gog - Wto 04 Gru, 2012

Krw4wy napisał/a:
Baratheon traci w pierwszej turze smoczą skałe i niecielawa sytuacja z boltonem, nie ma tak na prawde możliwości jej obrony a perspektywa ocenianie rodu pod wzgledem ilosci wygranych gier jest wg mnie chybiona. Oceniam tylko z punktu taktyki, dyplomacja oczywiście moze zmienić wszystko o 180 stopni.(w końcu gra o tron odbywa się nad planszą a nie na planszy)

Z tego co pamietam grales tyrellem i nie dość, że nie zdobyles w ogole DS to jeszcze straciles wszystkie statki, nie rozumiem argumentu :)

baratheon nie straci smoczej skały, chyba że zechce. Shutt stracił, bo Sardo powiedział "nie zaatakuję", shutt uwierzył, Sardo zaatakował i wygrał kartą "1" dostając miecz. Najważniejsza akcja poprzedniej gry. Co nie zmienia faktu, iż mógł banalnie powstrzymać Sardo.
Shutt - Wto 04 Gru, 2012

Bara traci DS, wystarczy wsparcie polozyc na statkach i zaatakować np z Kingswood albo z CrP.
Bara zmuszony jest do rzucenia Stannisa. W kolejnym ruchu nic już nie powstrzyma Tyrella.

ale w następnej turze tyrell ma uwiązane wszyskie statki na 1 polu a wsparcie już nie wejdzie. Poza tym lannister siedzący w crl.p. (piękny ruch lannistera na rozpoczęcie) rekrutuje statek i to raczej tyrell jest otoczony przez 3 wrogie rody. Może się utrzyma, może nie, ale strata dragonstone wymaga ciapy lannistera i martella.
toszt - Wto 04 Gru, 2012

reszka napisał/a:
Poza tym lannister siedzący w crl.p. (piękny ruch lannistera na rozpoczęcie)
Czekaj, a to w drugiej turze nie siedzi tam już Baratheon z armią z północy? ;) układ z Martellem i Tyrell na morzu nie poradzi ;)
No zobaczymy już niedługo :D

Shutt - Wto 04 Gru, 2012

A skąd się weźmie tam statek Lanniego w 2 turze? Bo chyba nie zrobi instant-mobilizacji :D
W 2giej Tyrell wpływa do Zatoki, marsz +1 na konnice i piechura i nie ma bata, żeby nie zajął DS.

toszt napisał/a:

No zobaczymy już niedługo

kiwi - Wto 04 Gru, 2012

Dla mnie ród jest obojętny, no może nie przepadam grać GJ i Starkiem, ale to tylko bez dodatku:)

kiwi, nie rozwalaj planów! wszyscy się dogadali, brakuje Twojego głosu, więc odważnie:

grey, bolton czy martell?

Czyli taki podział?
bara – gamaliel
lannister – sardo
tyrell - toszt

reszka – bolton
krw4wy – grey
kiwi - Martell

kiwi - Wto 04 Gru, 2012

haha, los dał mi Martella;)

To nie los tylko pytanie czy taki podział jest ok.
kiwi - Wto 04 Gru, 2012

Gamanielu, jednocześnie sam rzucałem kostką i dlatego się zaśmiałem, zdałem sobie sprawę dopiero teraz, że nie wytłumaczyłem wyboru.

Zatem..

Książę Dorne ogłasza swoją gotowość.

Jak dla mnie ok. Kiwi, pamiętaj, my nie musimy ze sobą walczyć :)

A co do Boltona, w 2 grze przyszła mi do głowy pewna strategia dla nich. Chcę ją wypróbować w 1 turze, zobaczymy co wyjdzie. Gama, mam nadzieję, że teraz współpraca wyjdzie nam lepiej (ostatnio ja bara ty Bolton - nie skończyło się dobrze.)

Mam nadzieje ze Twoja strategi to nie jest masakra na północy.
toszt - Wto 04 Gru, 2012

To jak to mówiliście? Dragonstone w pierwszej turze tak? :twisted:

A na co Ci ten kawał skały tam nawet Plama nie został.

pokalkuluj, sam to długo rozważałem. Po prostu stwierdziłem, że to bez sensu (ale pamiętaj, że ja przegrałem)

Mówisz o masakrze na północy czy o zajęciu dragonstone?
Gra się jeszcze nie zaczęła a już dzielą skore na jeleniu.

toszt - Wto 04 Gru, 2012

gamaliel napisał/a:
Mówisz o masakrze na północy czy o zajęciu dragonstone?
Gra się jeszcze nie zaczęła a już dzielą skore na jeleniu.
Skoro jeleń już goreje na ogniu, to najwyższa pora się podzielić, żeby potem waśni nie było przy stole...

Ja oczywiście mam prośbę do współgraczy o aktualizacje awatara lub chociaż podpis aby ułatwić sobie dyplomację.

gamaliel napisał/a:
Ja oczywiście mam prośbę do współgraczy o aktualizacje awatara lub chociaż podpis aby ułatwić sobie dyplomację.

Dla Ciebie wszystko. Poza koroną.

Pole Gry
Krw4wy - Wto 11 Gru, 2012

Nie będe miał dostępu do internetu w sobote i niedziele najprawdopodobniej, z powodu powrotu do ojczyzny na święta.
gamaliel - Wto 11 Gru, 2012

Dziś wtorek, patrząc na intensywność walk może wyginiemy do piątku
toszt - Sro 12 Gru, 2012

A'propos walki która obecnie jest między reszką a Sardo:

Jako, że instrukcja mówi jasno, że karty są tajne do momentu odpowiedniej fazy walki, wcześniej co najwyżej można 'deklarować', obiecywać, zapewniać, uprzedzać, dlatego też, przynajmniej dla mnie osobiście, sytuacja w której gracz, co innego mówi nam, a co innego posyła do Adama i ujawnia w walce. Pewnie niektórzy z Was obrazili by się na taki fortel, ja uważam go za zagranie zgodnie z zasadami i duchem GoTa. A Wy?

gamaliel - Sro 12 Gru, 2012

Było by to novum ale w duchu gry.
toszt - Sro 12 Gru, 2012

gamaliel napisał/a:
Było by to novum ale w duchu gry.
Jakie novum? Tak samo można 'zdradzić' kartę dzikich, ale nie pokazać.

Ja tu odróżniam sytuację którą wyżej opisałem, od sytuacji, która często ma miejsce na forum, gdzie ktoś (zwykle atakujący) posyła dowódcę do GM'a, a przeciwnik podaje swojego publicznie. To ma tylko na celu przyśpieszenie gry, bez czekania na GM'a. Ale jeśli agresor z góry podaje dowódcę, to tylko ma moc 'pogłoski' 'plotki' czy obietnicy moim zdaniem.

gamaliel - Sro 12 Gru, 2012

Novum w takim sensie że na tym forum chyba jeszcze nikt nie próbował tej techniki.
Shutt - Sro 12 Gru, 2012

Za dużo ludzi by się rzucało, że to nieuczciwe... :roll:
Adam Badura - Sro 12 Gru, 2012

Zdaje się, że zasady wręcz zabraniają pokazywać jaką kartę się wybrało (nim nie nastąpi faza ujawniania dowódców).

Dotychczas rozumiałem to tak, że istotnie gracz może napisać na forum co mu się podoba, a prywanie w PW napisać mi coś innego i ja to coś innego uwzględnię. Choć zdziwiłbym się, gdyby ktoś tak zrobił i spodziewałbym się protestów (których bym nie uwzględnił).

Co innego jednak, gdy drugi gracz napisze na forum dowódcę bazując na deklaracji gracza pierwszego (lub tego, że napisał, że już posłał na PW). Wtedy decyduje czas, jeśli pierwszy gracz spróbuje wysłać PW z innym dowódcą już po tym, gdy gracz drugi wybrał i ujawnił swojego to nie przyjmę takiego PW.

Można by przypuszczać, że w przypadku, gdy gracz pierwszy podaje dowódcę na forum, a następnie gracz drugi robi tak samo, to de facto mamy sytuację niezgodną z zasadami gry, bo gracz pierwszy ujawnił dowódcę.

Ale ja to widzę inaczej. Gracz pierwszy powiedział, że zagrywa X, ale nie pokazał. Zaś w domniemanym PW ;) do mnie wysłał X (do czego ma prawo).

Nadto wydaje mi się, że praktyka sprawnej gry na forum może wymagać czasem pewnych kompromisów.

reszka - Sro 12 Gru, 2012

adam ma rację, powiedzmy, że przez pw mogę podać innego dowódcę. Jeśli nie wyślę PW, zostaje ten "obiecany" temacie.

Faktycznie wiążące deklarowanie karty atakującego jest sprzeczne z duchem gry.

Sardo - Pią 14 Gru, 2012

Cały dzień mnie nie było i myślałem, że będę w plecy, a tu jeszcze na was czekać trzeba, nieładnie! :D
Adam Badura - Pią 14 Gru, 2012

To przeze mnie. Byłem dość zajęty w pracy. Pewnie wieczorem zaktualizuję.
Sardo - Pią 14 Gru, 2012

Adam Badura napisał/a:
To przeze mnie. Byłem dość zajęty w pracy. Pewnie wieczorem zaktualizuję.

To nie były w każdym bądź razie pretensje. W sumie dobrze, że za dużo nie muszę nadrabiać bo bym się gubił w tym pewnie :roll:

Sardo - Sob 29 Gru, 2012

Kiwi? Już chyba dość długo czekamy...
Adam Badura - Sob 29 Gru, 2012

Sardo napisał/a:
Kiwi? Już chyba dość długo czekamy...

Dajmy czas na luźne granie do nowego roku. Może ma jakiś wyjazd czy coś. Albo provider go wystawił tak jak mnie... ;)

kiwi - Sob 29 Gru, 2012

Witam i przepraszam wszystkich. Sam nie mogę uwierzyć, że przez te kilka dni nie będę miał kilku chwil by dotknąć na spokojnie internetu.
Już od dzisiaj spowrotem wracam do bycia "Online".

Sardo - Czw 10 Sty, 2013

Panowie wybaczcie, ale ja dopiero dziś późnym wieczorem podeślę rozkazy.