|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Władca Pierścieni LCG - Zasady gry - Karty celu i strefa przeciwności
himramir - Wto 08 Sty, 2013 Temat postu: Karty celu i strefa przeciwności Czołem,
Potwierdźcie mi proszę, że dobrze rozumuję:
1. Karty celu jak mówi instrukcja kładę do strefy przeciwności i dla każdej z nich losuję kartę (jeśli jest strzeżona)
2. Wylosowane karty zliczają się się podczas fazy rozp. wyprawy
3. Jeśli mam poziom np 25 a wróg jako ochrona celu ma 20 to w fazie spotkań wykonując test zwarcia, taki wróg automatycznie przechodzi do zwarcia ?
crabtree - Wto 08 Sty, 2013 Temat postu: Re: Karty celu i strefa przeciwności
himramir napisał/a: | Czołem,
Potwierdźcie mi proszę, że dobrze rozumuję:
1. Karty celu jak mówi instrukcja kładę do strefy przeciwności i dla każdej z nich losuję kartę (jeśli jest strzeżona)
2. Wylosowane karty zliczają się się podczas fazy rozp. wyprawy
3. Jeśli mam poziom np 25 a wróg jako ochrona celu ma 20 to w fazie spotkań wykonując test zwarcia, taki wróg automatycznie przechodzi do zwarcia ? |
3xTAK
arkady1974 - Wto 08 Sty, 2013 Temat postu: Re: Karty celu i strefa przeciwności Witam,
A taka kombinacja:
1. Odkrywam 'ślady golluma'->strzeżona, więc...
2. Odkrywam 'ślady golluma'->strzeżona
Instrukcja mówi:
'Jeśli karta, która ma zostać dołączona do karty celu, okaże się kolejną kartą ze słowem
kluczowym strzeżona, należy ją umieścić w strefie przeciwności obok pierwszej karty celu, a potem wylosować kolejną kartę z talii Spotkań i dołączyć ją do pierwszej z kart ze tym słowem kluczowym.'
Więc losuję np. obszar; w następnej fazie podróżuję na ten obszar - dostaję 2 karty 'śladów'?
Dziękuję,
pozdrawiam,
A
crabtree - Wto 08 Sty, 2013 Temat postu: Re: Karty celu i strefa przeciwności
arkady1974 napisał/a: | Witam,
A taka kombinacja:
2. Odkrywam 'ślady golluma'->strzeżona
Instrukcja mówi:
'Jeśli karta, która ma zostać dołączona do karty celu, okaże się kolejną kartą ze słowem
kluczowym strzeżona, należy ją umieścić w strefie przeciwności obok pierwszej karty celu, a potem wylosować kolejną kartę z talii Spotkań i dołączyć ją do pierwszej z kart ze tym słowem kluczowym.'
Więc losuję np. obszar; w następnej fazie podróżuję na ten obszar - dostaję 2 karty 'śladów'?
|
Zacznę od końca żeby uściślić - wskazówka zostaje uwolniona w momencie gdy jej strażnik opuszcza grę, czyli obszar musi być zbadany, sama podróż nic nie daje.
Instrukcja mówi dość niejasno o co toczyły się w odpowiednim dziale ogromne spory.
Wydaje się że powinno być tak:
2. Odkrywam 'ślady golluma'->strzeżona ->umieszczam normalnie w strefie przeciwności po czym losuję strażnika dla pierwszej wskazówki.
3. Wracam do drugiej wskazówki i losuję dla niej strażnika.
Berestaszek - Wto 08 Sty, 2013
Od razu napiszę odpowiedź na kolejne pytanie. Jeżeli strażnik zostanie pokonany to gracze mogą ale nie muszę podnosić karty celu. Karta celu nie otrzymuje nowego strażnika
himramir - Wto 08 Sty, 2013
Berestaszek napisał/a: | Od razu napiszę odpowiedź na kolejne pytanie. Jeżeli strażnik zostanie pokonany to gracze mogą ale nie muszę podnosić karty celu. Karta celu nie otrzymuje nowego strażnika |
To na pewno. Osobiście grałem prawidłowo ale zawsze mnie kusiło, żeby uprościć sobie rozgrywkę i nie liczyć kart strzeżonych w przeciwności
arkady1974 - Wto 08 Sty, 2013
Berestaszek napisał/a: | Jeżeli strażnik zostanie pokonany to gracze mogą ale nie muszę podnosić karty celu. Karta celu nie otrzymuje nowego strażnika |
Rozumiem że dzięki temu nie stracimy karty jeżeli jedna z naszych postaci polegnie/dostanie obrażenia?
Ale na Łowców z Mordoru' to nie zadziała.
Kiedy takie karty można zabrać ze strefy przeciwności (i dodać do bohatera)
(poluję na goluma)
Pozdrawiam,
A
Berestaszek - Wto 08 Sty, 2013
na karcie "ślady golluma" jest odpowiedź: "Kiedy gracze poczynią postępy w wyprawie mogą zdobyć tę kartę(...)" Wszystko na kartach celu masz napisane kiedy możesz zdobyć. No niestety na łowców nie zadziała ale w ucieczce z dol guldur jak najbardziej
arkady1974 - Wto 08 Sty, 2013
Dzięki za podpowiedzi,
Pozdrawiam,
A
|
|