|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Horror w Arkham - Widmo nad Innsmouth
aduko - Pią 01 Mar, 2013 Temat postu: Widmo nad Innsmouth
Czy ktoś już zakupił, przepatrzył i zagrał? Jak tłumaczenia, rozgrywka?
Rotevil - Pią 01 Mar, 2013
ja mam nadzieję że przyślą mi w poniedziałek od wczoraj chyba był dostępny w sklepie rebel
aduko - Pią 01 Mar, 2013
Ja w lutym zakupiłem podstawkę i dunwich, więc innsmouth dopiero pod koniec miesiąca jak coś zostanie z wypłaty
Cyberpuncur - Pią 01 Mar, 2013
Do mnie powinno przyjść w poniedziałek, ale pierwsza gra najwcześniej w przyszły weekend, to dopiero wtedy będzie można coś napisać.
zvish - Sob 02 Mar, 2013
No niestety a po wyplacie czekanie
Zeżarly mnie dodatki do LOTR LCG i WH:I.
goki - Sob 02 Mar, 2013
no niestety wkradl sie blad, z perspektywy calosci nie jest chyba az tak powazny, ale z drugiej strony psuje calkiem jedna postac
chodzi o Trish, szpiega
w oryginalnej wersji ma inaczej dobrane pary umiejetnosci czyli: walecznosc/skradanie, wiedza/wola, szybkosc/szczescie
w polskiej wersji pary sa takie jak u kazdej postaci
Yacekk - Sob 02 Mar, 2013
Widzę, że kurierzy i poczta mają na stanie obecnie bardzo duży zapas "Widma Nad Insmouth" ...moja paczka też się gdzieś zapodziała w drodze i przybędzie dopiero w poniedziałek... ale za to planujemy pierwszą rozgrywkę już we wtorek (po przejrzeniu instrukcji i wydłubaniu żetonów itd itp)
zvish - Sob 02 Mar, 2013
goki napisał/a: | no niestety wkradl sie blad, z perspektywy calosci nie jest chyba az tak powazny, ale z drugiej strony psuje calkiem jedna postac
chodzi o Trish, szpiega
w oryginalnej wersji ma inaczej dobrane pary umiejetnosci czyli: walecznosc/skradanie, wiedza/wola, szybkosc/szczescie
w polskiej wersji pary sa takie jak u kazdej postaci |
Z tego co wiem jak dziala ta postać to ot bardzo poważny błąd ;/
Masakra ;/
Lunar - Sob 02 Mar, 2013
Masakryczny druk.
To nie jest jakaś podręczna malutka karteluszka, której zasadę można pominąć, olać, a ma wpływ na sens grania tą postacią.
Byłoby bardzo gentlemeńskie, gdyby Galakta zebrała te błędy i każdemu, kto zakupił grę - wysłała przedrukowaną poprawioną oficjalnie wersję szpiega Trisha (i co tam jeszcze się okaże, że jest błędne).
Mechanika tej postaci w oryginale:
http://cf.geekdo-images.com/images/pic494761.jpg
Rozwijając pierwszą parę jest rzeźnikiem przemykającym przez ulice i lokacje. Druga robi z niej czarownika, a trzecia do obcykiwania spotkań.. Przy podstawowym układzie traci sens.
Yacekk - a jak z wartościami liczbowymi? odpowiadają oryginałowi, czy czemu?
zvish - Sob 02 Mar, 2013
Nie no to jest masakra. Z Innsmouth to jedna z rzeczy na jaką najabardziej czekałem to własnie ten badacz. A teraz ten badacz nie ma wogóle sensu. Powiem szczerze że sie załamałem i poddalem w wątpliwość czy wogóle kupować ten dodatek. Czy nie poczkać na jakies przedruk kiedy byc może błąd ten będzie poprawiony.
Tak jak powiedziałeś Lunar, to nie jest jakaś podyńcza karta, ale rozwalony cały jeden badacz. Juz tu mysle i kombinuję jak sie do tego ustosunkować. Bo z jednej strony napaliłem sie na ten dodatek, a drugiej rozwalony jeden w głównych motywacyjnych powodów żeby go mieć. Dlatego chyba przyjdzie se wygrykować tę postać samemy bo nie zamirzam rezygnować z gry nim. Ale jeżeli mam se sam drukowac badacza to czemu nie miałem zrobć tego do tej pory i nie czekać na wydanie Innsmouth?
Mam nadzieje że Galakta coś zrobi w tej materii, jak przykładowo dodrukwoanie tego badacza i dodawanie go do zakupu dodatku.
A ciekawe czy jeszcze jakie inne kawiatki nie wyjdą.
Tak się spieszyli z tlumaczniem że takiego babola walneli, a mimo to taki był poślizg z wydaniem rozszerzenia?
Lunar - Sob 02 Mar, 2013
No babol tego kalibru sugeruje jakby robiono to po nocach z ośmioma przerwami na kawę i każdą sylabę tłumaczyła inna osoba, z czego nikt nie był zainteresowany regułami gry, skoro nie zauważono/nie wprowadzono zmiany ^-^
Przyznaję, że postać fascynująca (choć moim faworytem jest Grabarz i Astronom <3 ).
Na chwilę obecną ja widze jedyne (tymczasowe) rozwiązanie - poprawić wartości lekko miękkim ołówkiem..
Nie jest też to żaden problem jeśli Galakta elegancko (błądzić rzeczą ludzką) zobowiąże się jakoś do rozesłania poprawionej karty. A nawet jeśli zorganizują.. to pozdro dla ludzi co kupowali w sklepie i wywalili paragon.. Bo jednak wyprowadzenie zwyczajnej ERRATY na stronie firmy byłoby dużym nieporozumieniem. Zwłaszcza, że gra i tak nosi cenę podstawki. Chodzi o sprawę funkcjonalności takiej karty postaci.. nie wiem, wydrukować i przykleić na starą? trochę słabo.
No i zrozumiem, jeśli na taki krok jak przedruk wadliwych elementów - wstrzymają się jakiś okres testowy, kiedy wyjdą potencjalne inne babole (w temacie obok widziałem różnice w cenach przedmiotów, ale te jestem skłonny zrozumieć faktem, że błąd wynikał z materiałów przysłanych przez FFG, a nie roli tłumaczeniowców). Zaangażowanie graczy jest znaczące
No nie wiem, trzeba wystosować maila, pismo, chyba że forum i tematy są przeczesywane.
Wierzę, że takie coś jest możliwe, bo nie raz przysyłano mi nowy element gier (brakujący w zestawie albo zniszczony, a nawet całe pudełko jeśli miało pęknięcia).
Yog-Sothoth - Sob 02 Mar, 2013
Mechanika tej postaci w oryginale:
http://cf.geekdo-images.com/images/pic494761.jpg
Rozwijając pierwszą parę jest rzeźnikiem przemykającym przez ulice i lokacje. Druga robi z niej czarownika, a trzecia do obcykiwania spotkań.. Przy podstawowym układzie traci sens.
Yacekk - a jak z wartościami liczbowymi? odpowiadają oryginałowi, czy czemu?[/quote]
Nie wiem jak w polskiej wersji są dobrane pary danych cech, ale patrząc na wersję oryginalną to ogromny błąd się wkradł, ponieważ wystarczy suwaki przesunąć max w prawo i mamy takie ustawienia że nie musimy już dalej nimi manipulować. I nieważne czy są dobrane w pary tak jak u innych postaci np szybkość/skradanie itd. czy nie. Zwiększając jedną cechę zmniejszamy drugą - a z tą postacią jest inaczej. Jeśli wartości liczbowe odpowiadają oryginałowi to granie tą postacią będzie banalnie proste...
aduko - Sob 02 Mar, 2013
Yog-Sothoth napisał/a: |
Nie wiem jak w polskiej wersji są dobrane pary danych cech, ale patrząc na wersję oryginalną to ogromny błąd się wkradł, ponieważ wystarczy suwaki przesunąć max w prawo i mamy takie ustawienia że nie musimy już dalej nimi manipulować. I nieważne czy są dobrane w pary tak jak u innych postaci np szybkość/skradanie itd. czy nie. Zwiększając jedną cechę zmniejszamy drugą - a z tą postacią jest inaczej. Jeśli wartości liczbowe odpowiadają oryginałowi to granie tą postacią będzie banalnie proste... |
Cytat: |
Abnormal Focus
Upkeep: Trish does not spend focus to adjust her slider. Instead, at the start of each Upkeep Phase, move her sliders all the way to the left. She may then shift her sliders to the right a total of five shifts.
Breaking the Limits
Upkeep: Trish may spend 1 Sanity or 1 Stamina for one extra shift to the right when adjusting her skills. She may do this up to three times per turn.
|
I po problemie
Yog-Sothoth - Sob 02 Mar, 2013
Teraz ma to sens, jak zaopatrzę się w Widmo nad Insmouth będę miał to na uwadze
goki - Nie 03 Mar, 2013
Lunar napisał/a: | Yacekk - a jak z wartościami liczbowymi? odpowiadają oryginałowi, czy czemu? |
tak, sa takie jak w oryginale
zreszta:
http://goki.vizz.pl/trish.jpg
Yog-Sothoth - Nie 03 Mar, 2013
Dziwna ta postać Trish - przykładowo im szybciej się porusza, tym posiada większą umiejętność skradania się - to nielogiczne. W takim układzie jak na zdjęciu powyżej to bardzo mocna postać..
goki - Nie 03 Mar, 2013
Yog-Sothoth napisał/a: | Dziwna ta postać Trish - przykładowo im szybciej się porusza, tym posiada większą umiejętność skradania się - to nielogiczne. W takim układzie jak na zdjęciu powyżej to bardzo mocna postać.. |
bo jest blad w druku...
polowa tego tematu jest temu poswiecona ;/
Rotevil - Nie 03 Mar, 2013
Szkoda że taka gafa się wykradla ciekawe co na to galakta, ktoś pisał do nich?
Yog-Sothoth - Nie 03 Mar, 2013
Wiedziałem, że jest błąd w druku ale dopiero teraz mogłem porównać wersję PL z angielską
aduko - Nie 03 Mar, 2013
No błąd nie do wybaczenia
zvish - Pon 04 Mar, 2013
Nie, no konieczne będzi wydrukowanie sobie samemu tej postaci, co strasznie boli. Kupujesz dodatek i drukujesz jego elemnty ;/
piwoslaw - Pon 04 Mar, 2013
albo wydruk , albo bazgranie po karcie , ale zarąbali obsuwa taka a jeszcze błędy heh
D.W. - Pon 04 Mar, 2013
Prawidłowa karta Postaci została już dodrukowana i zostaje dodana do tych egzemplarzy, które od od dziś wychodzą do sklepów.
Natomiast każdy gracz, który kupił już tę grę może przy okazji kolejnego zamówienia w sklepie, w którym dokonał zakupu poprosić o dodanie tej prawidłowej karty postaci. Karty będziemy rozsyłać do sklepów przy okazji ich najbliższych zamówień.
Mam nadzieję, że uda się nam w ten sposób zminimalizować dodatkowe koszty związane z rozesłaniem tych kart. Z góry dziękujemy za wyrozumiałość. Kartę będzie można odebrać za tydzień ale także i pod koniec roku.
Oczywiście, jeśli ktoś nie chce czekać czy też musi mieć prawidłową kartę natychmiast może zgłosić to do sklepu w którym dokonał zakupu.
Za pomyłkę w druku serdecznie przepraszamy.
aduko - Pon 04 Mar, 2013
Dziękuję
Yacekk - Pon 04 Mar, 2013
Bardzo dobra wiadomość!
...teraz tylko czekać na wypłatę
darkart - Wto 05 Mar, 2013
Pobieżnie przeglądałem postacie i ta blondynka odraz wpadła mi w oko stwierdziliśmy także z żona ze ma fajna zdolność jednak trochę za mocna . A teraz się okazuje ze jest jeszcze mocniejsza . Szczerze zastanawiam się czy nie zostawić tak jak jest .Ewentualnie poprawie sobie pisakiem nie musze mieć ładnie wydrukowane aż tak spuszczalski to ja nie jestem wiec nie wiem czemu robicie taka sensacie .
Sargodar - Wto 05 Mar, 2013
Przepraszam, a co zrobić gdy zamówiłem poprzez pośrednika, np z allegro, teraz muszę coś specjalnie od Was zamówić ze sklepu żebyście mogli mi przysłać poprawioną kartę ?
I nie wiem czy będę u tego samego pośrednika kupował! A od kogoś innego raczej nie mogę tego żądać ?!
aduko - Wto 05 Mar, 2013
Czy pisząc pośrednik masz na myśli inny sklep? Jeżeli tak, to po prostu napisz do niego o dosłanie karty, powinieneś dostać paragon razem z przesyłką.
Lunar - Wto 05 Mar, 2013
Yog-Sothoth napisał/a: | Dziwna ta postać Trish - przykładowo im szybciej się porusza, tym posiada większą umiejętność skradania się - to nielogiczne. W takim układzie jak na zdjęciu powyżej to bardzo mocna postać.. |
No właśnie nie jest dziwna, bo na początku każdej tury WSZYSTKIE suwaki spadają jej max na lewo gdzie wartości ma najgorsze A na prawo może co turę dosunąć sumarycznie o 5 wartości (+1 za każdą poświęconą poczytalność/zdrowie) Czyli MA to sens. A postać jest ciekawa i wyjątkowo elastyczna, wielozadaniowa! Dlatego obie wartości w każdej z trzech par rosną w prawym kierunku A dla grywalności została ich kolejność pozmieniana.
D.W. - dziękujemy serdecznie za zgrabne i zręczne działanie w tej sprawie
zvish - Wto 05 Mar, 2013
No e;egancka sie ta postać zapowiada i świetnie że jest poprawiona.
Własnie dizisaj zmówiłem i wysylają mi już z poprawioną Trish
Yog-Sothoth - Sro 06 Mar, 2013
Lunar teraz już wiem bo jak pisałem tego posta nie widziałem kart angielskiej i polskiej(nie mam niestety żadnego dodatku widmo nad Innsmouth). Zgadzam się, że ciekawa to postać. Jak się zaopatrzę to napewno zagram nią. Czy może ktoś wie , czy jak zakupiłbym dodattek np za miesiąc (wypłata) to będzie to wersja z poprawną kartą?
aduko - Sro 06 Mar, 2013
W pudełku raczej nie, ale powinieneś dostać w sklepie gdzie kupiłeś, możesz też podczas zamówienia dopisać/powiedzieć, że prosisz o poprawioną kartę
Ja też dopiero 28 kupuje dodatek, w sam raz na święta
gwizdzius - Sro 06 Mar, 2013
Ja zamawiałem na stronie Galakty i dostałem już z poprawioną kartą w pudełku.
aduko - Sro 06 Mar, 2013
Część już pewnie dostała dodatek, jak wrażenia?
zvish - Czw 07 Mar, 2013
Juz jutro wielka paka <tuptup>. Innsmouth, Khazad Dum i Dwarowdelf <tuptup>
pierwsze co pódzie pod nóz do właśnie dodatek do Arham i Trish Poprawiona
Ach jak miło
Rotevil - Czw 07 Mar, 2013
pierwsze wrażenia dobre , niestety ja zamawiałem w rebelu to nie mam poprawionej karty z trish, najbardziej mi się spodobały karty osobistych historii dodają niesamowitego klimatu, fajne są też karty wyglądu innsmouth, są duże emocje kiedy trzeba je losować z talii, pierwsza partia z Nyogthą czy jak mu tam była niesamowita, bo nigdy mi się nie zdarzyło bym miał pochłoniętych trzech badaczy. Z tym rozszerzeniem będę chyba musiał się pożegnać z graniem trzema badaczami bo jest bardzo trudno albo niemożliwe żeby wygrać. Dunwich przy innsmouth jest wesołą spokojną i wyludnioną planszą
zvish - Czw 07 Mar, 2013
No przyszło :d
Jak narazie oglądam i czytam poszczególne elemnty, czas na pierwszą grę nastanie dziś wieczorem
Trish mam poprawioną i chodź jakość druku jest calkiem inna (przypomina mi takie stare wydanie Eurobiznes jakie kiedyś miałem), to itak sie cieszę że Galakta postanowiła to przedrukwoać i że do mnie trafiło :d
+100 dla Galakty za reakcję na baga
Lunar - Czw 07 Mar, 2013
Jak to jakość druku? :S
zvish - Pią 08 Mar, 2013
No ten druk jest taki jakiś słaby.
Ale mówie o poprawionej karcie Trish, a nie o calym Innsmouth jak by co:D
A ja po dwóch pierwszych rozgrywkach, grałem z całością czyli wszystkie dodatki jakie wydane sa po polsku na raz, darowałem sobie na początek heroldów.
Pierwsza rozgrywka - miazga.
Drugą udało się wygrać
Rotevil - Czw 16 Maj, 2013
jak się gra sprawuję bo sporo czasu minęło? dawno w to nie grałem z braku czasu ledwie z dwoma przedwiecznymi grałem, udało się wam wszystkich pokonać ? ogólnie jak wrażenia?
zvish - Czw 16 Maj, 2013
Wrażenia eleganckie, jak się Innsmouth rozkręci to się naprawde robi gorąco, a jeżeli jednocześnie Dunwich też o sobie przypomina to niewiadomo gdzie ręce włozyć:D.
Jeżeli chodzi o przedwiecznych to w tym dodatku wydają sie mi jeszcze trudniejści niż w poprzednich. Może nawet nie tyle co w trakcie rozgrywki, ale juz napewno w ostatcznej walce.
Badacz dodani do dodatku również są bardzo ciekawi i to właśnie z ich powodu najbardziej się cięsze. Ponieważ już odnośiłem wrażenie że ciągle gram w kółłko tymi samymi badaczami, a to nie była prawda popostu juz miałem tak ograne wszystko z podstawki i Dunwich że odnosiłem takie wrażenie. Zastrzyk 16 nowych badaczy to to czego najbaedziej potrzebowałem i tu również się nie zawiodłem. Mimo że były pproblemy z badaczem jaki jest chyba moim ulubionych z Innsmoutch - mowa o Trish, to Galaktak sie elegencko uwinęła z dodrukwoaniem tej karty i teraz wszystko gra.
Takżę ogólnie chodź czekałem bardziej na Kingsport to cieszę się niezmiernie z tego dodatku i przyznam że mile mnie zaskoczył, bo spodziewalem się że będzie fajny, ale okazał się jeszcze lepszy
Rotevil - Pią 17 Maj, 2013
z iloma badaczami grasz jak masz dwie plansze?
zvish - Pią 17 Maj, 2013
Ja dwoma. Małżnonka dwoma.
Czyli wychpdzi z tego gra na 4 graczy.
kermit - Czw 17 Lip, 2014
Ja gram podobnie, albo z żoną, albo ze znajomymi, ale prawie zawsze jest 4 badaczy ( to chyba najlepsza liczba ).
Stwierdzam, że jest to dodatek który bardzo utrudnia rozgrywkę, przedwieczni to rzeź kiedy się obudzą, a heroldzi mocno utrudniają grę, szczególnie jak gra się z dwoma dużymi dodatkami i dwoma małymi.
Mimo to polecam, szczególnie tym, dla których ta gra była za łatwa.
Nokturn - Sro 20 Sie, 2014
Wczoraj kupiłem Innsmouth i sie zastanawiałem po co mi dwie karty Trish. Wszedłem tu i sie dowiedziałem. Co najlepsze chyba obie karty mam z błędami bo wartości rosną. Co ja mam zrobić żeby się nie pochlastać??
http://zapodaj.net/7e87d0c3a4da7.jpg.html
demiurg - Sro 20 Sie, 2014
Nie chlastaj się Wartości są prawidłowe http://www.arkhamhorrorwiki.com/Trish_Scarborough
espanoles - Sro 20 Sie, 2014
Nokturn napisał/a: | Wczoraj kupiłem Innsmouth i sie zastanawiałem po co mi dwie karty Trish. Wszedłem tu i sie dowiedziałem. Co najlepsze chyba obie karty mam z błędami bo wartości rosną. Co ja mam zrobić żeby się nie pochlastać??
http://zapodaj.net/7e87d0c3a4da7.jpg.html |
Wszystko ok, karta którą masz po lewej jest właściwa, nie chodzi o wartości umiejętności tylko o ich 'sparowanie'. Zamiast standardowego Szybkość - Skradanie; Waleczność - Wola; Wiedza - Szczęście w przypadku Trish masz Waleczność - Skradanie, Wiedza - Wola, Szybkość - Szczęście
myceK - Sro 20 Sie, 2014
To o co chodzi poprawili jedno ale zapomnieli o drugim ?
espanoles - Sro 20 Sie, 2014
myceK napisał/a: | To o co chodzi poprawili jedno ale zapomnieli o drugim ? |
Najpierw zrobili I kartę - ze sparowanymi umiejętnościami standardowo (Szybkość - Skradanie etc). Dopiero jak zorientowali się w błędzie dodrukowali poprawione karty
btw. wiadomo już coś o poprawionym "dowódcy ekspedycji" z Dunwich?
|
|