| |
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Inwazja - dyskusja ogólna - Warhammer Inwazja Solo
misiek3510 - Wto 05 Mar, 2013 Temat postu: Warhammer Inwazja Solo Hej,
na podstawie tematu Solo Invasions zabrałem się za przeniesienie Inwazji na PC.
Na początek implementacja wg reguł z powyższej strony, w późniejszym czasie jeśli starczy umiejętności pełna gra z komputerowym przeciwnikiem.
Poniżej link do pierwszej wersji (dodane menu i spis kart (tylko zestaw podstawowy - w trakcie dodawania))
WHI_Solo - download
Instalka waży prawie 80MB z powodu zdjęć kart, z czasem rozdzielę zasoby od kodu programu, wtedy updaty będą dużo mniejsze.
Sukcesywnie będę dodawał funkcjonalność do programu oczywiście jeśli umiejętności pozwolą na przeniesienie tych wszystkich reguł, zasad i niuansów Inwazji
Kilka screenów z programu:
BTW, pytanie do Galakty, czy mogę wykorzystać obrazy kart do stworzenia takiego darmowego softu?
Chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości, skoro FFG nie ma nic przeciwko OCTGN to myślę, że i tu nie powinno być problemów, ale zawsze lepiej się upewnić.
P.S. zdjęcia wykorzystałem z serwisu:
Kryształy czasu
Świetna robota Czegoj! -> Spis kart
Michal - Wto 05 Mar, 2013
Pytanie odnośnie możliwości wykorzystania obrazów kart oraz obowiązujących zapisów prawnych należy skierować do FFG.
My możemy wypowiadać się jedynie w temacie fizycznej gry.
Przy okazji przypominam, że np. Netrunner ma na OCTGN cenzurowane karty, które mają zamazany opis tekstowy - właśnie z powodu ochrony praw autorskich.
Mitrel - Wto 05 Mar, 2013
Dopowiem tylko że Star Wars boryka się też z tym samym problemem co Netrunner.
misiek3510 - Pią 08 Mar, 2013
Oficjalna odpowiedź z FFG:
| Cytat: | Michal:
We cannot give you permission to use any of the art in the Warhammer games, as it is the copyright of Games Workshop.
Best,
Jeremy Stomberg
Operations Manager
Fantasy Flight Games
jstomberg@fantasyflightgames.com
+1 651 639 1905 x108
|
Zapytałem również dlaczego w takim razie tolerują takie rzeczy jak OCTGN, Lackey, http://www.tradecardsonline.com/ ale nie uzyskałem już oficjalnej odpowiedzi
W każdym bądź razie soft będę pisał dalej, muszę tylko wymyślić jakiś sensowny sposób na dogrywanie kart samemu sobie przez użytkownika końcowego.
zvish - Sro 17 Lip, 2013
Zacząłem sie bawić tym wariantem rozgrywki i mnie zmartwiło jedno. Ai nie używa rozwinięć. To powoduje żę takie karty jak Ukryty Gaj i Und Dokbar sprawiają że gra jest bez sensu. Bo ile przeciwnik się jeszcze wygrzebie przez dopałkę lojalkową z drugiej z tych kart to pierwsza czyni grę naprawdę bez sensu. Tak samo Osąd Vereny w etapie Ostatecznej bitwy załatawia całą sprawę i jest po grze. W dodatku wiele ciekawych efektów mogło by zachodzić gdyby AI uzywał rozwiniec. Gory dostały by młotki, Topielcy mieli by rozwinięcie dla swojej zdolności. Nawet z Oberżnijta im łby by moglo coś ciekawego wyskoczyć.
Dlatego też postanowiłem zrobić w swoich rozgrywkach małego pacha sprawiającego żę AI używa rozwinięć. Może i jest to jakieś takie jeszcze kulawe ale chcę się tym podzielić bo 1 -możę się przydać, 2 - może ktoś podłapie pomysł i zrobi z niego coś fajniejszego jeszcze ( i oczywiście podzieli się na forum )
Otóż kwestia wygląda tak:
AI za każdą kartę z jakiej czerpie surowce z lojalek wykonuje rzut k6. Przy wyniku 1-3 brak efektu, przy wyniku 3-6 karta zamiast na discard idzie jako rozwinięcie.
Wybieramy strefę losowo.
Ponad to każda karta jaka podczas kroku rekrutacji zostaje wyciągnięta i nie da się jej użyć z racji jakiś ograniczeń równieć z automatu idzie jako rozwinięcie do losowej strefy.
Przykładowo wyciągamy legende kiedy na stolicy Ai już takowa jest. Wyciągamy bohatera kiedy już takowy jest na Polu Bitwy, wyciągamy dodatek jako pierwszą kartę w rekrutacji, a nie ma jeszcze jdnostek do jakich AI móbłby je podpiąc. Każda taka karata idzie z automatu jako rozwinięcie to losowej strefy.
|
|