|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
X-Wing dyskusja ogólna - Kolejny dodatek od FFG po Wave 2
Oldster - Pon 15 Kwi, 2013 Temat postu: Kolejny dodatek od FFG po Wave 2 http://www.fantasyflightg...idn=4075#return
Przyznaję że szczena mi opadła bo totalnie nie tego się spodziewałem. Jestem jednak miło zaskoczony i raczej na pewno kupię. Piszcie, proszę co myslicie.
Barbus - Pon 15 Kwi, 2013
Pffffff, ale sraka.
Elrond - Wto 16 Kwi, 2013
Hmm, też nie tego się spodziewałem. Może i przyda się ta plansza (ciekawe ile będą za to chcieli) ale gdzie B-Wingi i Tie-Bombery, na które niecierpliwie czekam ?
Wallenstein - Wto 16 Kwi, 2013
I na pewno nie będzie wersji PL.
I dobrze
Na forum FFG nie zostawili suchej nitki na tym dodatku.
40 dolców za takie "cuś"? Nawet gwiazdek nie zrobili...i dlaczego Aldeeran, a nie Yavin albo Endor?
Bez sensu.
Już wolę swoją matę 100cm x 120cm z piękną galaktyką i gwiazdeczkami - za 30 zł hehe.
Falcon - Wto 16 Kwi, 2013
lol, płyta HDF 3mm kosztuje grosze, przy zakupie w casto przytną na formatki za free;)
A za 40$ to mogę sobie nadrukować co chcę
Żeby to jeszcze miało jakieś łączenia między elementami..
Falcon napisał/a: |
Żeby to jeszcze miało jakieś łączenia między elementami.. |
...i jeszcze brak łączeń? Bez sensu.
Gothik - Wto 16 Kwi, 2013
Dla mnie doskonały pomysł - to jest to, czego od początku brakowało mi w tej grze. Brak łączeń to żadem problem - takie tekturowe kafle używane są np. w Dust Tactics i jeszcze się nie spotkałem z narzekaniami, po prostu nie trzeba się przewracać na stół Niektórzy wolą pełnoformatowe płyty, ale jak trzeba pojechać z taką do kolegi/klubu/knajpy to jest problem, maty po zrolowaniu do transportu mają tendencję do odkształcania się itp. Cena oczywiście jak to często w przypadku produktów FFG z d%&@, ale jak ktoś nie ma czasu ani ochoty na zabawy DIY, to zaciśnie zęby i kupi. Albo dalej będzie śmigał po maminym obrusie/zielonym filcu blatu do WFB/pięknej bejcy i słojach stołu w salonie/imitacji perskiego dywanu/niepotrzebne skreślić.
TuReK - Wto 16 Kwi, 2013
40$ to sugerowana cena producenta, online będzie pewnie za jakieś 26$ - ale to i tak ZA DROGO.
Sewhoe - Wto 16 Kwi, 2013
Elrond napisał/a: | I dobrze
40 dolców za takie "cuś"? Nawet gwiazdek nie zrobili...i dlaczego Aldeeran, a nie Yavin albo Endor?
|
Yavin i Endor w kolejnych rozszerzeniach.
Oldster - Wto 16 Kwi, 2013
Gothik napisał/a: | Dla mnie doskonały pomysł - to jest to, czego od początku brakowało mi w tej grze. Brak łączeń to żadem problem - takie tekturowe kafle używane są np. w Dust Tactics i jeszcze się nie spotkałem z narzekaniami, po prostu nie trzeba się przewracać na stół Niektórzy wolą pełnoformatowe płyty, ale jak trzeba pojechać z taką do kolegi/klubu/knajpy to jest problem, maty po zrolowaniu do transportu mają tendencję do odkształcania się itp. Cena oczywiście jak to często w przypadku produktów FFG z d%&@, ale jak ktoś nie ma czasu ani ochoty na zabawy DIY, to zaciśnie zęby i kupi. Albo dalej będzie śmigał po maminym obrusie/zielonym filcu blatu do WFB/pięknej bejcy i słojach stołu w salonie/imitacji perskiego dywanu/niepotrzebne skreślić. |
Sądzę że uderzyłeś w sedno problemu. Kupią oczywiście tylko ci, którzy chcą. Maty i płyty zamawiane w sklepach sprawdzają się w domowych warunkach (sam mam takową) jednak ich transport to czasami droga przez mękę (jak w moim przypadku). W szkole, w której prowadzę kółko z planszówkami X-wing jest jednym z częściej granych tytułów, a bieganie z planszą na plecach do pracy bywa kłopotliwe. Ten dodatek rozwiąże mi wszystkie owe problemy, bo z tego co widzę to spokojnie zmieszczę go w plecaku.
jervon - Wto 16 Kwi, 2013
Może brzydko powiem, ale dupy nie urywa ta plansza. Zdecydowanie wolę taką matę:
http://www.hotzmats.com/mat_1-deep_space.html
Do tego są to kafle o wymiarze 1stopy czyli 12 cali. Manewr 4 (prosto) ma trochę ponad 6cali, 5 ma 8 cali. Taka siatka niestety ale pozwoli na dokładniejszą ocenę manewrów, ich odległości jak i finalnego ustawienia statków - mapa będzie podzielona liniami przecinającymi się pod kątem 90' stopni a manewry mają 45 i 90 stopni. Myślę, że niestety będzie miało to wpływ na intuicyjność gry.
No i czekamy na dopisanie do regulaminu turniejów o wymogu rozgrywania gier na tym właśnie produkcie.
Catra - Wto 16 Kwi, 2013
To nie jest dodatek, tylko akcesorium.
Dodatek ma być ogłoszony 4-5 maja na tym ichnim konwencie/turnieju.
Poza tym, statki będą się ślizgać po tym a wystarczy mały ruch i cała plansza sie rozsypie. Chyba, że się połozy na winylu badz filcu... ale jak sie ma filc to po co te plansze ?
Oldster napisał/a: | Ten dodatek rozwiąże mi wszystkie owe problemy, bo z tego co widzę to spokojnie zmieszczę go w plecaku. |
I po 3-4 transportach i rozkładaniu zaczną się rozsypywać
EDIT
Zauważcie, że jest polska flaga na pudełku.
Barbus - Wto 16 Kwi, 2013
jervon napisał/a: |
Do tego są to kafle o wymiarze 1stopy czyli 12 cali. Manewr 4 (prosto) ma trochę ponad 6cali, 5 ma 8 cali. Taka siatka niestety ale pozwoli na dokładniejszą ocenę manewrów, ich odległości jak i finalnego ustawienia statków - mapa będzie podzielona liniami przecinającymi się pod kątem 90' stopni a manewry mają 45 i 90 stopni. Myślę, że niestety będzie miało to wpływ na intuicyjność gry.
No i czekamy na dopisanie do regulaminu turniejów o wymogu rozgrywania gier na tym właśnie produkcie. |
Pamiętając o tym, że długość podstawki małego statku odpowiada prostej 1, dużego statku prostej 2, a zasięg 2 prostej 5 też można sobie ułatwić wybieranie manewrów, więc nie sądzę, żeby siatka dużo zmieniła.
Niech każdy kupuje sobie co chce, ja tego nie kupię, a istnienie tego akcesorium jakoś mnie zbytnio nie mierzi. Śmieszy mnie tylko to, z jaką podnietą opisują kilka kawalków kartonu. "Wystarczy odrobina wyobraźni, aby wykorzystując kafelki zawarte w tym zestawie, stworzyć wymagającą i emocjonującą kampanię dla gry X-Wing." rety...
Oj Barbus nie zgodzę się z Tobą. Statki stoją i to od nich odmierzasz, nawet jeśli jest ich dużo na stole to są w różnej konfiguracji i odległości od siebie. Sama plansza jest niezmienna. Stojąc na krawędzi jednego z tych elementów planszy wszystko masz jak na dłoni, będąc na środku, również itp. itd. w zasadzie w każdym ustawieniu masz odniesienie co do odległości jakie dzielą poszczególne pojazdy, przeszkody czy ile pozostało do krawędzi stołu.
Catra - Wto 16 Kwi, 2013
Na forum FFG własnie poruszyli ten problem, ze zamiast dać jakąś dobrą kampanie albo scenario packa, dają kafelki i podpis "Wystarczy odrobina wyobraźni, aby wykorzystując kafelki zawarte w tym zestawie, stworzyć wymagającą i emocjonującą kampanię dla gry X-Wing."
Hehe no wystarczy wyobraźnia. Zrobili duży box mogli dorzucić karty pilotów/rozwinięć i właśnie jakąś książeczkę ze scenariuszami.
Nie popisali się ale myślę, że się zreflektują.
Oldster - Wto 16 Kwi, 2013
jervon napisał/a: | Hehe no wystarczy wyobraźnia. Zrobili duży box mogli dorzucić karty pilotów/rozwinięć i właśnie jakąś książeczkę ze scenariuszami.
Nie popisali się ale myślę, że się zreflektują. |
Wtedy pewnie krzyczano by na wszystkie strony że aby mieć pilotów trzeba kupić kafle.
Co do trwałości to Gothik pisał że podobne rozwiązanie zastosowano w Dust Tactics i tam się sprawdza. Nie rozumiem dlaczego nie miałoby się sprawdzić tutaj. Widzę ponadto że dodatek wywołuje skrajne emocje, co jest dość ciekawe jako że nie jest to rzecz typu "must have".
Catra - Sro 17 Kwi, 2013
Trwałość, trwałością, ale w DT troche inaczej wygląda mechanika gry i aż tak wiele nie zależy od precyzji.
Tutaj każdy mm może pomóc, albo pogrzebać szanse na wygraną. Poza tym, miniaturki są o wiele wyższe niż te z DT wiec i potrącić łatwiej. Na filcu czy winylu nie ma problemu, ale jesli uzyja takiej tektury jak przeważnie, to już modele będą się ślizgać.
Przy zabawie for fun nie ma problemu, ale już przy turniejach niektórzy mogą rwać sobie włosy z głowy.
Zobaczymy 4-5 maja jak to wyjdzie w praniu Bo chyba wyjdzie na to, że zmusza do ich używania w turnieju oficjalnym :]
Oldster - Sro 17 Kwi, 2013
Moim zdaniem nie ma o co kruszyć kopi. Dodatek jeszcze się nie ukazał. Jego zakup nie jest rzeczą konieczną jako że nie wnosi nic do samych zasad, a z tego co widzę kupią go głównie Ci którzy będą chcieli ułatwić sobie transport planszy. Na dokładną krytykę przyjdzie czas po premierze. Poczekamy, zobaczymy. Zaskoczyła mnie wiadomość o tym że ogłoszenie nowych statków odbędzie się na początku maja i szczerze mówiąc na tym chyba powinniśmy się skupić. Przyznaję że na żadne dodatki do planszówek nie czekałem tak gorączkowo jak na te do X-winga
DarthBart - Sro 17 Kwi, 2013
Ano dokładnie nie ma co się podniecać bo to rozszerzenie zostało zapowiedziane dopiero na 3 kwartał. Ale nie ma go jeszcze na półkach, nikt go nie otwarł i nie pomacał i nie napisał recenzji.
Na "powiększonym" zdjęciu rozmiaru 600x600 jest 9 z 12 dwustronnych kawałków, każdy z nich ma wymiar stopa na stopę czyli coś ok 30,5cm x 30,5cm. Panowie (i panie) przy takim pomniejszeniu ja się nie dziwię, że na zdjęciu było nie było poglądowym nie widać małych gwiazdeczek i innych detali. Poza tym to zdjęcie poglądowe, a nie zdjęcie ostatecznego produktu po wyjęciu z pudełka.
Od ponad 20 lat grywam w Magię i Miecz gdzie podstawowa plansza jest właśnie z grubego kartonu, nic się nie ślizga, jest trwała - jest tak stara, a wygląda prawie jak nowa, ma tylko lekkie ślady, że była używana mimo, że swego czasu była grana często i długo. A ta do X-Winga jest wykonana w najnowszej technologii, a nie tej sprzed ponad 20 lat. Wg opisu " Each of these sturdy tiles consists of matte-finished card stock mounted on 2.5mm fiber board" to jest karton na 2,5mm fiber board czyli z tego co rozumiem na czymś w stylu płyty pilśniowej... o grubości 2,5mm+ grubość kartonu i pewno calosc jest albo zalaminowana albo pokryta natryskowo werniksem matowym. Wiec z ta małą trwaloscia bym nie przesadzal.
Barbus - Sro 17 Kwi, 2013
Porównanie z DT jeszcze miało jakiś sens, ale Magia i Miecz?:p
Mam sporą styczność z różnymi grami FFG i ich plansze(jak wszystkie tekturowe elementy) są raczej słabej jakości. Szybko się wycierają, ale kto wie, może tym razem zrobią coś lepszego. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem przeciw ślizganiu się modeli byłaby plansza z metalowych płytek i magnesy powklejane w podstawki myśliwców.
Taperonix - Sro 17 Kwi, 2013
Nie wiem jak inni patrzą ale ja widzę gwiazdy na tych kafelkach.
Barbus - Sro 17 Kwi, 2013
Taperonix napisał/a: | Nie wiem jak inni patrzą ale ja widzę gwiazdy na tych kafelkach. |
Ja nie wiem, czy to gwiazdy, czy może kurz na moim monitorze, ale coś tam jest ;]
Armus - Sro 17 Kwi, 2013
Jedną Gwiazdę widać na pewno całkiem dobrze
Oldster - Pon 22 Kwi, 2013
Barbus napisał/a: | Mam sporą styczność z różnymi grami FFG i ich plansze(jak wszystkie tekturowe elementy) są raczej słabej jakości. Szybko się wycierają, ale kto wie, może tym razem zrobią coś lepszego. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem przeciw ślizganiu się modeli byłaby plansza z metalowych płytek i magnesy powklejane w podstawki myśliwców. |
Przepraszam że poruszam temat, który w gruncie rzeczy można by zamknąć, jednak powyższa wypowiedź nie dawała mi spokoju do tego stopnia że postanowiłem bliżej przyjrzeć się swojej najstarszej grze wydanej przez FFG, a konkretniej Arkham Horror. Jest to wydanie angielskie kupione na ponad rok przed ukazaniem się polskiej wersji i grane było tyle razy że nie zliczę, z różnymi konfiguracjami dodatków (z których brakuje mi tylko dwóch ostatnich). Z dumą przyznam że śladów użytkowania prawie nie widać. Plansza ma charakterystyczne białe linie wzdłuż zagięć, jednak są one ledwo widoczne. Tylko trochę gorzej jest z żetonami potworów, no ale one gniotą się w worku i ciągle ocierają o siebie przez co są wytarte głównie na rogach.
Patrząc na moje Arkham pozwolę sobie stwierdzić że zużycie elementów zależy tu głównie od traktowania gry przez posiadacza, co daje nadzieję na solidny produkt w przypadku plansz do X-winga, nie odbiegający jakością od tego co wydano do tej pory.
Barbus - Wto 23 Kwi, 2013
Dobra, powinienem napisać "relatywnie słabej jakości" i "relatywnie szybko się wycierają". Są wg. mnie wyraźnie słabsze niż tekturowe komponenty w grach Days of Wonder, Z-Mana czy Editions Du Matagot.
|
|