galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

X-Wing dyskusja ogólna - Wave 3

Barbus - Pią 19 Kwi, 2013
Temat postu: Wave 3
3 maja poznamy kolejne statki, które zasilą X-wingowe pola walki. Póki co wiadomo, że na trzecią falę dodatków składać się będą 4 statki. B-wing to pewniak. Tie Bomber chyba też, chociaż do dogfightów pasuje wg. mnie jak świni siodło. Ciekaw jestem pozostałych dwóch statków. Jakieś pomysły?
drapichrust - Pią 19 Kwi, 2013
Temat postu: Re: Wave 3
Barbus napisał/a:
3 maja poznamy kolejne statki, które zasilą X-wingowe pola walki. Póki co wiadomo, że na trzecią falę dodatków składać się będą 4 statki. B-wing to pewniak. Tie Bomber chyba też, chociaż do dogfightów pasuje wg. mnie jak świni siodło. Ciekaw jestem pozostałych dwóch statków. Jakieś pomysły?

Tie Defender i Z-95 Headhunter ?

Wallenstein - Pią 19 Kwi, 2013

Wygląda na to, że w Wave 4 to już trzeba będzie dać obiekty nieruchome. :mrgreen:

Ja mam nadzieje, że nie zaczną mieszać ze sobą epok i dawać wcześniejszych pojazdów.
Catra - Pią 19 Kwi, 2013

Nie mają licencji na wcześniejsze.

Mają tylko starą trylogię i część EU.

Elrond - Pią 19 Kwi, 2013

Też nie widzę sensu dawania jakiś starych rupieci typu Z-95 :)
Dla mnie osobiście wystarczą stateczki ze starej trylogii. Czyli czekam na B-Winga, Tie-Bombera, Lambda Shuttle i ...no właśnie nie wiem co :)

Nie wiedziałem, że Z-95 jest tak stary :P Pamiętam go kiedy grałem jeszcze w Tie Figthera :)
Elrond - Pią 19 Kwi, 2013

drapichrust napisał/a:
Nie wiedziałem, że Z-95 jest tak stary :P Pamiętam go kiedy grałem jeszcze w Tie Figthera :)

Z-95 najpopularniejsze były w Wojnach Klonów, potem powoli przechodziły do lamusa i X-Wingi czy Myśliwce typu Tie, po prostu były lepsze. Oczywiście były używane także po upadku Republiki ale głównie przez niektórych łowców nagród (po odpowiednich modyfikacjach i ulepszeniach), a Rebelia używała ich zanim do służby weszły X-Wingi. Podobno Wedge Antilles latał Z-95 zanim przesiadł się do X-Winga :)

Generalnie nie widzę sensu dawania tego myśliwca do gry. Chyba, że jako tani spam dla Rebelii.

Catra - Pią 19 Kwi, 2013

Z-95 to był podstawowy myśliwiec Rebelii aż do rabunku X-wingów z Fresii z hangarów Incomu :P

Nic więc dziwnego, że Wedge latał na Zetach :)

Barbus - Sob 20 Kwi, 2013

Wydaje mi się, że oprócz pewniaków każda strona dostanie po jednym myśliwcu z EU. Defender dla Imperium. Dla Rebelii chętnie zobaczyłbym E-winga(chciaż to jużnie Rebelia, tylko Nowa Republika), ale boję się, że faktycznie wrzucą zetę.
Gothik - Sob 04 Maj, 2013

http://swcommonground.com...hips-announced/

Tie Bomber i B-Wing to były pewniaki, ale kto spodziewał się promu i HWK-290 (UWAGA: będzie Kyle Katarn!)?

Oldster - Sob 04 Maj, 2013

Oooooo, a miałem nadzieję być pierwszy z tym newsem :)
DarthBart - Sob 04 Maj, 2013

I super, jest co miało być ze statków pokazanych w filmie +1 spoza filmów. Ciekawe jak zmienią się rozpiski, teraz to dopiero zaczyna być wybór.
Barbus - Nie 05 Maj, 2013

Jest już oficjalne info na FFG http://www.fantasyflightg....asp?eidn=4116.
HWK nie był przypadkiem większy? Wydawało mi się, że długością w niewielkim stopniu ustępował Falconowi. Trochę nie leżą mi 3 punkty Hulla w B-wingu, ale przynajmniej jest tani. Mam nadzieję, że do tego zestawu dodadzą ciężkie działko, bo nie chciałbym się ograniczać do jednego, które mam ze slave'a. Zapowiada się fajnie. Myślę, że oprócz nowych torped i bomb, możemy też spodziewać się nowych ciężkich broni i załogantów. Fajnie byłoby też ujrzeć nową broń na wieżyczkę. Nie wydaje mi się, żeby HWK miał się zadowolić tylko tą marną siłą ognia 1 i działkiem jonowym na wieżyczce.

Trochę zdjęć nowych modeli http://www.afewmaneuvers.com/x-wing-miniatures/
Jeśli tak będą wyglądać te, które wpadną w nasze ręce, to szacun dla FFG(składane skrzydła Lamby, WOOOW!!!).

DarthBart - Nie 05 Maj, 2013

cytując FFG "The final ship in the upcoming wave of expansions, the TIE bomber is capable of delivering an astonishing payload. While not as agile or fast as other TIE variants, TIE bombers can carry enough firepower to destroy virtually any enemy target. Each TIE bomber is capable of carrying two torpedoes, two missiles, and one bomb. Accordingly, the expansion’s five upgrade cards present you with a wide array of armaments, including the punishing Proton Bombs, which deal one faceup damage card to each ship within Range 1 when they detonate, even bypassing any shields the ship might have."

No to ostatnio zajeżdżane przez graczy combo Wedge, Garven i Biggs w range 1 przestaje być takie fajne :P

http://www.fantasyflightg...n-torpedoes.png z Focusem jest straszne...

DarthBart napisał/a:

No to ostatnio zajeżdżane przez graczy combo Wedge, Garven i Biggs w range 1 przestaje być takie fajne :P

Rakiety szturmowe już całkiem mocno przeszkadzały w takich combach. Sejsmiki też z resztą.

DarthBart napisał/a:

http://www.fantasyflightg...n-torpedoes.png z Focusem jest straszne...

A dodając do tego umiejętność Jan Ors: http://swcommonground.fil...jpg?w=593&h=790

Złłłłoooooooo

Shantruin - Nie 05 Maj, 2013

Zło i zniszczenie :P Ogólnie z na razie zaprezentowanych statków kart chyba najbardziej podobają mi się Jan Ors z uwagi na zasadę i Adv. Protony - już czuję nadchodzącą falę nowych kombinacji - zapowiada się niesamowicie :)
Elrond - Pon 06 Maj, 2013

Nie mogę się doczekać, dodatek dokładnie taki jak chciałem :grin:
Kruzyd - Pon 06 Maj, 2013

Powiem szczerze, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony Jako gracz Imperium na pewno w pierwszej kolejności nabędę statki Imperium jednak z tej fali grzechem było by nie kupić pozostałych. Mam sentyment do serii Dark Forces także Kyle Katarn must have. Zaś co do B-Winga zawsze lubiłem to cudo także też kupić będzie trzeba FFG naprawdę stara się i wykorzystuje uniwersum bardzo rozważnie
Barbus - Pon 06 Maj, 2013

Kruzyd napisał/a:
FFG naprawdę stara się i wykorzystuje uniwersum bardzo rozważnie

Zgadzam się w 100%. Fajnie, że wygrzebali takiego klasyka ze starych gier jak Moldy Crow. To pokazuje, że w przyszłości możemy się spodziewać myśliwców ze starych komiksów i książek. Mam wielką nadzieję na E-winga z Dark Empire.

Barbus - Pią 10 Maj, 2013

Patrzę sobie na karty nowych statków i dziwią mnie trochę koszty punktowe Lambdy i B-winga w porównaniu z Y-wingiem. Porównując pilotów o tej samej wartości skilla Lambda jest tylko dwa punkty droższa, a ma większą siłę ognia i więcej osłon od Y-winga. B-wing jest 4 punkty droższy, a też ma większą siłę ognia, lepszy układ hulla/osłon i możliwość robienia beczki. Po Lambdzie można się spodziewać manewrów jeszcze słabszych niż Y-wingowe, ale B-wing powinien mieć lepsze, więc nie wiem skąd taka mała różnica, skoro np. Interceptor jest droższy o 6p. od Fightera.
ytsunkai - Pią 10 Maj, 2013

Barbus napisał/a:
(...) więc nie wiem skąd taka mała różnica, skoro np. Interceptor jest droższy o 6p. od Fightera.

4 pkt to 20 % więc całkiem sporo ...

co do interceptora to się zgadzam, że jest za drogi :) ale gryby posztował 15 pkt, to by zniszczyło całą równowage w grze ... 6 interceptorów to by była miazga (i jeszcze zostawałoby 10 pkt na upgrady :) )

tak więc nie narzekam i zakładam, że istnieje jakiś model do równoważenia siły stron ... a wg mnie balans w tej grze jest naprawdę dobry.
Tak więc nie narzekam ... tylko się zastanawiem gdzie ja wepchnę na 100 pkt jakiś dodatek imperialny (choć pewnie na Lambde sie skuszę).

Kruzyd - Pią 10 Maj, 2013

Kto powiedział, że masz grać tylko na 100pkt? Chyba, że o czymś nie wiem. Zawsze przecież można spotkać się i zagrać na 150pkt. Czy jest to może z góry narzucone iż dokładnie tyle ma być i nie więcej?
Barbus - Pią 10 Maj, 2013

ytsunkai napisał/a:
Barbus napisał/a:
(...) więc nie wiem skąd taka mała różnica, skoro np. Interceptor jest droższy o 6p. od Fightera.

4 pkt to 20 % więc całkiem sporo ...

co do interceptora to się zgadzam, że jest za drogi :) ale gryby posztował 15 pkt, to by zniszczyło całą równowage w grze ... 6 interceptorów to by była miazga (i jeszcze zostawałoby 10 pkt na upgrady :) )

tak więc nie narzekam i zakładam, że istnieje jakiś model do równoważenia siły stron ... a wg mnie balans w tej grze jest naprawdę dobry.

Koszt Interceptora wg. mnie jest dobry, a B-wing wydaje się za tani. Ale w sumie wszystko przed nami, to nie muszą być jeszcze ostateczne wartości punktowe. Wg. mnie równowaga sił jest faktycznie dobra i mam nadzieję, że tak pozostanie.
Kruzyd napisał/a:

Kto powiedział, że masz grać tylko na 100pkt? Chyba, że o czymś nie wiem. Zawsze przecież można spotkać się i zagrać na 150pkt. Czy jest to może z góry narzucone iż dokładnie tyle ma być i nie więcej?

Ja już nie gram na mniej niż 200. Gra jest dużo ciekawsza. Więcej opcji przy budowaniu eskadr i więcej taktyki na planszy. No i jakoś bardziej epicko to wszystko wygląda.

ytsunkai - Pią 10 Maj, 2013

Kruzyd napisał/a:

oczywiście nikt nie każe grać na 100 pkt, ale taki jest format turniejowy ...

grałem na 250 ale to jest straszna masakra - oczywiście wszystko zależy od wielkości planszy i ... czasu ...

jednak w kwestiach turniejowych ... 100 jest na fali :)

i nawet patrząc na noew wave 2 wydaje mi się, że stateczki z 1 i 2 wygrywają ..

Kruzyd - Pią 10 Maj, 2013

Wydaje mi się, że to się zmieni ze względu na suportowy charakter nowych statków, które się pojawią :P zresztą jak trzeba to producent zmieni zasady turniejowe :P Po co? Aby napędzić sobie koniunkturę ;) już nie raz widziałem takie akcje w życiu :P mamy czasy komercyjne.
Barbus - Sob 11 Maj, 2013

ytsunkai napisał/a:

grałem na 250 ale to jest straszna masakra - oczywiście wszystko zależy od wielkości planszy i ... czasu ...

I wprawy graczy:p

ytsunkai - Sob 11 Maj, 2013

tak wprawy też ...

graliśmy mniej więcej po 10 stateczków na stronę ... i nie można mówić o wprawie bo skończyliśmy poniecałych 2.5 godzinie ... al ebyło bardzo męczące i bardzo przypadkowe ... może plansa (90x90) była za mała ... ale było trudno (bez wave 2)

Barbus - Nie 12 Maj, 2013

ytsunkai napisał/a:
tak wprawy też ...

graliśmy mniej więcej po 10 stateczków na stronę ... i nie można mówić o wprawie bo skończyliśmy poniecałych 2.5 godzinie ... al ebyło bardzo męczące i bardzo przypadkowe ... może plansa (90x90) była za mała ... ale było trudno (bez wave 2)

nie no bez W2 na 200 i więcej jest słabo. No i standardowa plansza też nie działa. Nie bez powodu napisali w instrukcji, że przy większej liczbie punktów trzeba powiększyć obszar gry.

koozyn - Sob 18 Maj, 2013

Hej. Dopiero zaczynam przygodę z tą grą. Aktualnie mam zakupioną podstawkę + dodatkowy x-wing i tie advanced. Zastanawiam się nad kupnem następnych statków i nie wiem na co się zdecydować.
Dostępne opcję to:
1. sokół millenium + slave 1
2. y-wing + a-wing + tie/in + tie interceptor

Zastanawiałem się również czy opłaca się zakupić dodatkowego tie/in, chociażby ze względu na dodatkowe karty pilotów, czy upgrade'ów. Od razu też mówię, że maksymalnie chcę grać na 100pkt, wielkie batalie na 200 w górę mnie jakoś nie interesują :) co doradzacie?

Privmat - Nie 19 Maj, 2013

Hej!

Też jestem stosunkowo nowym graczem, ale zauważyłem jedno. Za każdym razem jak kupuję jeden statek, nabieram ochotę na kolejny. Także staram się kupować to co w danej chwili najbardziej do mnie przemawia. :smile:

Dodatkowe Tie warto mieć. Piloci w dodatku są mocni, poza tym bez dodatkowego statki nie złożysz składu na 100 punktów. No chyba, że ze slave 1. Jeżeli jednak chcesz mieć bardziej większa dowolność w tworzeniu składu to chyba druga opcja jest lepsza.

Co do Wave 3 to zastanawiam się czy B-wing będzie się mógł obracać. Czy na stałe będzie w tej pozycji. Chyba bardziej mi by się podobał gdyby był lekko przechylony na bok.

ytsunkai - Nie 19 Maj, 2013

koozyn napisał/a:
Hej. Dopiero zaczynam przygodę z tą grą. Aktualnie mam zakupioną podstawkę + dodatkowy x-wing i tie advanced. Zastanawiam się nad kupnem następnych statków i nie wiem na co się zdecydować.
Dostępne opcję to:
1. sokół millenium + slave 1
2. y-wing + a-wing + tie/in + tie interceptor

Zastanawiałem się również czy opłaca się zakupić dodatkowego tie/in, chociażby ze względu na dodatkowe karty pilotów, czy upgrade'ów. Od razu też mówię, że maksymalnie chcę grać na 100pkt, wielkie batalie na 200 w górę mnie jakoś nie interesują :) co doradzacie?

Zależy czym chcesz grać.
Jeśli nie jesteś zdecydowany na żadną stronę (albo chcesz grać oboma) to najlepiej kupić 2 podstawkę :) - masz więcej modeli i 2 zestawy kości itp.

Masz wtedy 4 tie + advanced - więc możesz już grac na 100.
Co więcej masz również 2 X więc razem z 3 kupionym możesz w zasadzie zagrać na 100.

Zarówno sokół jak i żelazko maja swoje mocne strony ( słabe zresztą też) ale ja kupiłem bo mi się podobają modele, ale w zasadzie nie grami nimi (manewrowanie dużymi podstawkami jest trochę inne niż małymi)
Natomiast mają fajne karty rozwinięć ... bardzo przydatne.

Do imperium dobrym wyborem jest interceptor albo 2. Manewrowanie nimi to prawdziwa przyjemność ... boost i beczka - po prostu bajka.
A dodatkowi bohaterowie sa dobrzy (co mi przypomina że warto kupić dodatkowego zwykłego tie - dla howlrunner'ki)

Y wing - z jonami jest niezły i dobrze szachuje przeciwników, a wing też może dobrze działać ...

... ale niestety nie nauczyłem się nimi dobrze manewrować (ciągle mi brakuje beczki )
choć próbowałem wielokrotnie ...

pzdr

koozyn - Nie 19 Maj, 2013

Dzięki za odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o kupno drugiej podstawki to z tego pomysłu zrezygnowałem pomimo tego, że dużo osób to poleca.
Myślałem o millenium i slave ponieważ są to najdroższe w tej chwili dodatki, a akurat teraz mogę sobie na nie pozwolić, a później nie wiem jak to będzie :)
Mam takie pytanie do tych co używają tych statków podczas gry. Czy one urozmaicają rozgrywkę jakoś bardzo? Chodzi mi o motywy misji (scenariusze przemytu) i jak się spisują podczas standardowej walki??

ps. tak sobie pomyślałem, że chyba ta rozmowa powinna być w innym wątku, więc jakby co utworzę nowy temat, bo chyba jest więcej tutaj "nowych" graczy :)

Barbus - Pon 20 Maj, 2013

koozyn napisał/a:
Dzięki za odpowiedzi.
Myślałem o millenium i slave ponieważ są to najdroższe w tej chwili dodatki, a akurat teraz mogę sobie na nie pozwolić, a później nie wiem jak to będzie :)
Mam takie pytanie do tych co używają tych statków podczas gry. Czy one urozmaicają rozgrywkę jakoś bardzo? Chodzi mi o motywy misji (scenariusze przemytu) i jak się spisują podczas standardowej walki??

Duże statki dość mocno zmieniają rozgrywkę. Praktycznie zawsze mogą oddać strzał, dzięki broniom walącym w polu rażenia większym niż pozostałe statki, na dodatek są to silne bronie. No i rzecz jasna mogą przyjąć dużo hitów na klatę. Poza nową jednostką wprowadzają też sporo nowych ulepszeń, w które wyposażyć możesz inne statki. Jednakże do twojej kolekcji dodałbym jeszcze kilka małych statków. Jeśli weźmiesz falcona, to grając na 100p będziesz zmuszony do brania falcona z x-wingiem lub dwoma. Z a-wingiem i y-wingiem otrzymasz więcej opcji skonfigurowania eskadr(przynajmniej jeśli chodzi o myśliwce). Wydaje mi się też, że a-wing i y-wing dołożone razem do rozgrywek, w których dotychczas były tylko dwa x-wingi, urozmaicą je w takim samym stopniu co falcon.

koozyn - Wto 21 Maj, 2013

Dzięki za odpowiedź. Zdecydowałem się, jednak na zakup dwóch olbrzymów. Małe statki dojdą w odpowiednim czasie, a już zacieram rączki na pojedynek przeciwko sokołowi :) Dobrze, że wave 3 ma być dopiero w III kwartale to spokojnie zdążę uzupełnić kolekcję o resztę statków :)
Barbus - Pią 14 Cze, 2013

Garść nowych informacji na FFG http://fantasyflightgames....asp?eidn=4193.
Barbus - Pon 08 Lip, 2013

Więcej info od FFG. http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4236
Dużo nowości nie ma. Chyba tylko karta Tena Numba w pełnej odsłonie.

A tu coś trochę bardziej interesującego: manewry B-winga i Tie Bombera.
http://eisenkeil.bplaced....g_referenz2.jpg
http://eisenkeil.bplaced....er_referenz.jpg

Shantruin - Czw 18 Lip, 2013

Manewry niestety fanowskie - wypływają już któryś raz :P W sumie dobrze, nie chciałbym tak biednego B-winga :P
Barbus - Pon 05 Sie, 2013

Więcej info od ffg na temat bombera i b-winga. Tym razem na pewno oficjalne ;) http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4284
Barbus - Pią 16 Sie, 2013

Jakiś czas temu poszedł przeciek z manewrami, na GenConie podobno się potwierdziły:

B-wing

1: na wprost (zielony), skręt (zielony), zwrot (czerwony)

2: na wprost (zielony), skręt (biały), zwrot (biały), koiogran

3: na wprost (biały), skręt (czerwony)

4: na wprost (czerwony)

Wygląda nieciekawie, ale posiadanie manewru na wprost, skrętu i zwrotu z prędkością jeden sprawia, że na krótkich dystansach b-wing będzie bardzo manewrowy. No i koiogran 2... ciekawe, ciekawe.

HWK-290

1: na wprost (zielony), skręt (zielony)

2: na wprost (zielony), skręt (biały), zwrot (biały)

4: na wprost (czerwony)

Brak koiograna trochę mnie zdziwił.

Lambda-class Shuttle

0!!! (czerwony)

1: na wprost (zielony), skręt (zielony)

2: na wprost (zielony), skręt (biały), zwrot (czerwony)

Braku koiograna wszyscy się spodziewali, ale tylko jeden zwrot i to czerwony? Masakra. Ciekawe, jak zerówka się sprawdzi.

TIE Bomber

1: na wprost (zielony), skręt (biały)

2: na wprost (zielony), skręt (zielony), zwrot (czerwony)

3: na wprost (zielony), skręt (biały), zwrot (biały)

4: na wprost (biały)

5: koiogran

Taki tam..., nic specjalnego ;]

I filmiki z unboxingu:

http://youtu.be/e86PJ30YJSc
http://youtu.be/2-QcWMKD4Js
http://youtu.be/sy1gHE_h48I
http://youtu.be/1JYZhaw0gZA

W sumie niewiele nowego oprócz karty załoganta "Flight Instructor" w Lambdzie: "kiedy się bronisz, możesz przerzucić jedną kość, na której wypadł wynik skupienia. Jeśli umiejętność atakującego pilota wynosi 2 lub mniej możesz przerzucić kość, na której wypadła pusta ścianka". 4 punkty

EDIT:
Manewry potwierdzone. Tutaj w trochę bardziej czytelnej wersji

rebelia: http://www.flickr.com/photos/hexis/9518188164/
imperium: http://www.flickr.com/photos/hexis/9518188184/

Barbus - Czw 22 Sie, 2013

Według zakładki upcoming na FFG W3 już płynie. Czyli poczekamy jeszcze ok. miesiąca.
Falcon - Pon 26 Sie, 2013

Na brytyjskim amazonie relase date jest na 29 sierpnia ;)
Barbus - Pon 26 Sie, 2013

No to się chłopaki zawiodą, bo FFG zapowiada dodatki na wrzesień :) scenariusz identyczny jak rok temu: X-wing pojawia się na GenConie, do sklepów trafia w drugiej połowie września.
FilipsO - Pon 02 Wrz, 2013

Jak myślicie - te DUŻE statki będą liczone jako wave 4, czy raczej będą dodatkiem i wave 4 się doczekamy szybciej? Sądzę, że w wave 4 (lub 5?) raczej pewne są e-wing i tie defender, a poza tym możemy doczekać się outridera (?) skoro już sięgnięto po EU. A wy co sądzicie, w co FFG pójdzie dalej?
Barbus - Pon 02 Wrz, 2013

Duże statki to nie wave 4. Cytując FFG:

"Because our past X-Wing expansions have all fit a model of four simultaneous releases, many of you may wonder whether or not the Tantive IV and Rebel Transport Expansion Pack are part of our fourth wave of expansion ships. They are not. These are special additions to the X-Wing line and will not supplant or disrupt our next wave of starship expansions (details of which will be announced at a later date)"

Ciekaw jestem co dokładnie rozumieć przez to, że duże statki nie zakłócą następnej fali. Gdyby miała się ukazać w 4. kwartale tak, jak początkowo W2, to chyba już powinni ją ogłosić.

Też mi się wydaje, że Defender to pewniak. Chętnie ujrzałbym też Tie Phantoma. Mogliby wymyślić jakiś fajny bajer z polem maskującym. W każdym razie fajniejszy niż karta modyfikacji, którą mamy teraz.

Bardzo chciałbym, żeby wypuścili E-winga. Sporo osób marudzi też o Z-95. Osobiście nie widzę dla niego miejsca w grze, ale FFG potrafi zaskakiwać, więc kto wie, kto wie.

Barbus - Wto 03 Wrz, 2013

A tymczasem do Wave 3 pozostało już tylko 10 dni!
Barbus - Sob 07 Wrz, 2013

Nowy artykuł o W3 na FFG http://fantasyflightgames...s.asp?eidn=4333
Taperonix - Sob 07 Wrz, 2013

A teraz się trochę zdziwicie. Galakta zaplanowała premierę trzeciej fali na przełom września i października. Słabo?
Oldster - Sob 07 Wrz, 2013

Barbus napisał/a:
Nowy artykuł o W3 na FFG http://fantasyflightgames...s.asp?eidn=4333

Po tym co Doug Kinney napisał tu o nowych statkach zaczynam się robić naprawdę niecierpliwy. Wielka szkoda że Advanced Sensors będzie dostępne tylko z Lambdą, chociaż patrząc na to od strony Imperium to może i lepiej ;)

Taperonix napisał/a:
A teraz się trochę zdziwicie. Galakta zaplanowała premierę trzeciej fali na przełom września i października. Słabo?

Mega, mega, mega słabo. Chociaż trochę się tego obawiałem. Gdyby W3 miała ukazać się razem z wersją angielską, to prawdopodobnie już byłaby w przedsprzedaży na sklepie. A mogę spytać, skąd ta informacja?

Taperonix - Sob 07 Wrz, 2013

Napisałem maila do galakty w sprawie przedsprzedaży i taką dostałem odpowiedź. Mnie przerażają jeszcze słowa "na przełomie" czyli pewnie połowa października. A miało być pięknie :-(

Strasznie słaby news, strasznie słaby...
FilipsO - Nie 08 Wrz, 2013

Eee tam, to tylko miesiąc opóźnienia w porównaniu do wersji ang, da się przeżyć. Liczę tylko na brak bugów w tłumaczeniu takich jak w przypadku "Dutcha" ale chyba nic podobnego po nim się nie zdarzyło, więc jestem dobrej myśli. Przy okazji, przydałby się jakiś turniej na otwarcie wave 3 ze statkami z wave 3 jako nagrodami w Warszawie... ale znając życie nic takiego nie będzie miało miejsca.
Barbus - Nie 08 Wrz, 2013

Dodatkowy miesiąc mnie zabije:p http://www.southparkstudi...nt-wait-3-weeks
koozyn - Pon 09 Wrz, 2013

a mnie to jakoś nie martwi :) i tak mam jeszcze a-winga i interceptora do nadrobienia :) . dla niecierpliwych i tych mieszkających w Poznaniu w dniu jutrzejszym jest pokaz W3, będzie można pooglądać, pograć (podobno) :) i kupić.
Oldster - Pon 09 Wrz, 2013

koozyn napisał/a:
a mnie to jakoś nie martwi :) i tak mam jeszcze a-winga i interceptora do nadrobienia :) . dla niecierpliwych i tych mieszkających w Poznaniu w dniu jutrzejszym jest pokaz W3, będzie można pooglądać, pograć (podobno) :) i kupić.

Szkoda że tylko w Poznaniu.
A tymczasem (uzupełniając wpis Barbusa) w innych miastach w kraju:
http://www.youtube.com/watch?v=raTts-iGixU

Oldster - Pią 13 Wrz, 2013

http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4355

No ok, w Stanach już jest. A kiedy u nas?

FilipsO - Sob 14 Wrz, 2013

Na forum FFG jest OGROMNA ilość skarg na model lambdy, wszyscy piszą, że mają to samo. Dokładniej chodzi o skrzydła - nie chcą rozłożyć się do końca. Ktoś to próbował ścierać papierem ściernym, ale i tak spora lipa - nie po to kupuje się model, aby potem go ścierać papierem i delikatnie bawić się w poluzowanie tych skrzydeł... bez przesady.
Oldster - Sob 14 Wrz, 2013

FilipsO napisał/a:
Na forum FFG jest OGROMNA ilość skarg na model lambdy, wszyscy piszą, że mają to samo. Dokładniej chodzi o skrzydła - nie chcą rozłożyć się do końca. Ktoś to próbował ścierać papierem ściernym, ale i tak spora lipa - nie po to kupuje się model, aby potem go ścierać papierem i delikatnie bawić się w poluzowanie tych skrzydeł... bez przesady.

http://community.fantasyf...t-unfold-fully/

Jeśli masz na myśli temat w linku powyżej to w momencie, w którym piszę jest tam raptem 7 wpisów, więc nie przesadzałbym z tą ogromnością (chyba że coś pominąłem, to proszę - nie bij, wytłumacz ;) ). Faktem jest jednak że pewna grupa ludzi zauważyła iż rozstawienie skrzydeł nie jest takie jak pokazywano na dotychczasowych zdjęciach. Z tego co tam wyczytałem wynika że poproszono FFG o komentarz, z którego dowiemy się czy jest to wada konstrukcyjna czy może dolegliwość kilku niefartownych modeli. Trochę ludzi narzeka też w innych linkach na zdolności i/lub manewrowość, jednak już po pierwszych newsach dało się zauważyć że będzie to model specyficzny, którego efektywność będzie wymagała sporego ogrania.
Ciekawostką z innego pudełka jest natomiast informacja że podobno już w tym momencie w Stanach bardzo ciężko jest kupić HWK bo nakład rozszedł się praktycznie na pniu. Ot i cała Ameryka ;)

P.S. O!!! Dobra nasza :) właśnie przed chwilą pokazał się na forum FFG wpis ze zdjęciem gościa który rozprostował skrzydła tak jak trzeba. Pisze że musiał się przy tym nieźle nimi namachać w górę i w dół ale koniec końców udało się. Podejrzewam więc że to kwestia wyrobienia materiału jeśli mogę to tak nazwać.

Barbus - Sob 14 Wrz, 2013

Jest chyba jeszcze jeden wątek z podobną liczbą wpisów. Też bym nie nazwał tego ogromną liczbą skarg zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę to, ile modeli Lambdy rozeszło się wśród użytkowników forum FFG.
Barbus - Nie 15 Wrz, 2013

http://boardgamegeek.com/...a-shuttle-wings

11. post w szczególności będzie bardzo pomocny. Wygląda na to, że trzeba po prostu dobrego sposobu i trochę odwagi do użycia większej siły.
Jednocześnie po raz pierwszy widzimy model Lambdy od tyłu. Znowu szare "coś" jak w Falconie.

Barbus - Pon 16 Wrz, 2013

A tymczasem http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4357
Oldster - Czw 19 Wrz, 2013

Jeśli nic nie pokręciłem to trzeci kwartał tego roku kończy się za 11 dni. Czy znaczy to że trzecią falę dostaniemy w przyszłym tygodniu? Pytam bo w ten weekend w Łodzi jest Kapitularz i boję się że kasa mi tam ucieknie.
Taperonix - Czw 19 Wrz, 2013

Ha ha dobre. Trzeba pisać list do św. Mikołaja to może będzie szybciej ( jeszcze w tym roku :-) )
Oldster - Czw 19 Wrz, 2013

Wymięknę jak statki pojawią się w sklepach 30 września. Yhh ten paskudny poniedziałek.
Barbus - Pią 20 Wrz, 2013

Na Facebooku Galakta odpowiedziała, że dodatki płyną i dotrą na początku października.
Taperonix - Pią 20 Wrz, 2013

Płyną, płyną póżniej awaria statku, póżniej towar przetrzymają celnicy itd. Więc akurat pod choinkę dobry prezent :-)
Oldster - Pią 20 Wrz, 2013

Nie ma tego złego. I tak mamy lepiej niż amerykanie, bo chyba lepiej poczekać te parę tygodni dłużej i kupować na spokojnie niż brać wszystko jak leci od razu za masę kasy, no bo za chwilę nie będzie tego w sklepach i znowu trzeba będzie czekać Bóg wie ile na dodruk.
Barbus - Pią 20 Wrz, 2013

Taperonix napisał/a:
Płyną, płyną póżniej awaria statku, póżniej towar przetrzymają celnicy itd. Więc akurat pod choinkę dobry prezent :-)

Pod choinkę to ja chcę Kanosa i Jaxa :p

Oldster - Pon 30 Wrz, 2013

Za niecałą godzinę rozpoczyna się październik. Czy wiadomo już coś na temat tego kiedy trzecia fala dotrze do naszych sklepów? Choćby tydzień.
Co do Kanosa i Jaxa na Święta to są one okresem cudów ale byłbym umiarkowanym optymistą w tej kwestii.

Barbus - Wto 01 Paź, 2013

No ciekawe, kiedy doczekamy się jakiejś informacji. W planach wydawniczych cały czas "III kwartał". Co do IC ma święta, to myślę, że szansa jest całkiem spora. W końcu to tylko repaint plus kilku nowych pilotów i ulepszeń. Powinni szybko uwinąć się z testami, bo nie ma tego dużo.
Oldster - Sro 02 Paź, 2013

Dziś zmieniono datę ukazania się trzeciej fali. Miałem nadzieję że pojawi się nieco dokładniejszy termin niż "IV kwartał" bo tak na dobrą sprawę to nie wiadomo nawet czy będzie to październik. Rozumiem że jest wiele czynników mających wpływ na datę ukazania się produktów w Polsce, jednak ciężko nie czuć frustracji czytając liczne artykuły graczy zachodnich, którzy już od prawie miesiąca rozpisują się forach i stronach internetowych, na temat nowych pilotów, składów eskadr i taktyk.

Yhh. Patrząc na to pod innym kątem to chyba ciężka jest praca dystrybutora. Jak nie ma jakiejś gry to narzekają że jej nie ma. Jak jest to jęczą że za wolno albo że za mało ;)

Taperonix - Sro 02 Paź, 2013

Czyli prezenty pod choinkę już mamy :-) Na początku jeszcze mnie to śmieszyło ale teraz to przegięcie. Ale cóż jak to mówią " jaki kraj, taka premiera ".
Oldster - Sro 02 Paź, 2013

Może kraj zostawmy w spokoju ;) Mam jednak czasami wrażenie że FFG dużo lepiej "osładza" fanom czekanie - pojawiają się nowe artykuły, informacje. Doug Kinney napisał (na prośbę FFG) świetny artykuł na temat trzeciej fali i trudnych decyzji (w pozytywnym znaczeniu), które powstaną podczas tworzenia nowych eskadr. Podał przy tym kilka naprawdę dobrych przykładów na wykorzystanie nowych pilotów i kart. U nas była tylko zapowiedź i w zasadzie nic więcej.
Taperonix - Czw 03 Paź, 2013

Witam w jednym ze sklepów ukazała się konkretna data premiery 3 fali 15-16 Październik. Więc może się doczekamy. :-)
Barbus - Czw 03 Paź, 2013

Nie zawierzajcie nadziei. Dawno opuściła tę krainę...
Oldster - Pon 07 Paź, 2013

NO!!! W końcu jest data - 14.10.13!!! Za tydzień będziemy mieli święto ;)
Barbus - Pon 07 Paź, 2013

No wreszcie!
Mareczq - Sro 12 Lis, 2014

Które statki warto z tej falii warto kupić więcej niż w 1 szt. ?
ytsunkai - Sro 12 Lis, 2014

przydatność fali 3 jest bezdyskusyjna, ale więcej niż 1 to mam B-winga z asów (ale ja latam imperium)

Dla bomberów nie widzę zastosowania za bardzo, ale Lambde mam i bardzo sobie chwalę :)

Mareczq - Sro 12 Lis, 2014

Czyli co polecasz:
2x B-wing
2x Tie Bomber
2x HWK-290
1x Lambda-class Shuttle
? Czy może którymś się nie lata w rozpiskach turniejowych raczej, i warto tylko mieć 1 szt. do kolekcji/dla kart rozszerzeń/do zabawy na stole kuchennym ? B-Wing i TieB wyglądają ma bardzo mocnych na papierze, ale HWK jakoś do mnie nie przemawia ;P Lambada ciężko ocenić, ale też na razie mnie do siebie nie przekonał (a bardzo lubię Sokoła).

Ja latam wszystkim na razie (ale pewnie nową frakcję szumowin sobie odpuszczę, za dużo kasy). Więc raczej chce mieć opcję dla obu class ;)

ytsunkai - Czw 13 Lis, 2014

Ja nic nie polecę.

Nie wiem czym grasz i jakie masz nastawienie.
Ja mam przynajmniej po jednym modelu wszystkiego - choć niekórymi modelami nie gram zupełnie (cała rebelia i duże statki).
Ale kto wie - może się przekonam.

Jeżeli chcesz grać rebelią - 2 B są w zasadzie często spotykanym nabytkiem (choćby jako support do HSF - a spokoła lubisz).

HWK w zupelności wystarczy jeden ....

Co do imperium - jedna Lambda jest ok, choć sa i tacy, którzy grają na 3 x Lambda + Bounty hunter ,,, a więc zależy od stylu.

Bombowce - ja mam jeden i w zsadzie nie grałem nim ... ale czasem dobrze użyty może działać cuda ...

Tak wiec dla każdego coś miłego.

To samo odnosi się do asow (z obu stron),

Nowi piloci (i modele interceptora, które cięśko dostać ) ...

wszystko zalezy od CIebie i Twej inwecji.

Barbus - Pią 14 Lis, 2014

Bombery jak na mój gust są bardzo mało przydatne. Jedyna dobra opcja, w jakiej widziałem ten statek, to Jonus jako partner dla Rexlera z HLC. Poza tym słabizna. Nawet w epicach rozgrywanych w domowym zaciszu bardzo rzadko ich używam.

Lamba na turnieje bardzo ryzykowna. Dla początkującego gracza zdecydowanie nie polecam. Ale myślę, że statek ma potencjał i dobrze wykorzystany może okazać się bardzo opłacalnym zakupem. Bardzo fajnie polatać nim od czasu do czasu w domu. Statek ma smaczek i jest jedyny w swoim rodzaju. Do epiców rozgrywanych w domu zawsze go biorę, ale przy większym formacie pola bitwy ten statek sporo zyskuje. Jego dodatkową zaletą są dobre karty ulepszeń: zaawansowane sensory, rebeliancki jeniec, HLC,

HWK-290 to też bardzo ciekawy stateczek, ale na turnieje wg. mnie jedynym opłacalnym pilotem jest Roark. Pozostali mają fajowe umiejętności, ale kosztują już za dużo punktów, aby były opłacalne. Taka Jan Ors z jakąś wieżyczką kosztuje 30p, a jest bardzo łatwym celem. Ja osobiście na turniej nigdy nie wezmę tego statku, ale w domu lubię się nim pobawić. Na potrzeby epiców mam nawet dwa HWK. No i trzeba pamiętać o nadchodzącej 3. frakcji. Na pewno trochę odświeży ten statek.

B-Wing jest najlepszym statkiem z tej fali i myślę, że nawet jednym z najlepszych w grze. Najczęściej wystawiani są Piloci Eskadry Niebieskich w HSF albo eskadrach 2X 2B, ale ja osobiście kocham Pilota Eskadry Sztyletów. Uważam też, że obowiązkowo trzeba dać B-Wingowi Zaawansowane Sensory, które niestety znajdziesz tylko w dodatkach E-Wing i Lambda. Imiennych pilotów z tego dodatku rzadko się widuje na turniejach. Dobrym imiennym pilotem jest Keyan Farlander, ale jego znajdziesz tylko w Asach Rebelii. W tym samym dodatku znajdziesz modyfikację umożliwiającą B-Wingowi wzięcie na pokład załoganta, co daje mu dostęp do bardzo szerokiego wachlarza ulepszeń. Tymczasem ulepszenia z dodatku B-Wing nie urywają tyłka, może z wyjątkiem FCS.

Reasumując:
Bomber - tylko do ozdabiania półek,
Lambda - do gry w domu i dla fajnych kart
HWK - czasem na turniej i do gry domu
B-Wing - must have, ale najlepiej pozyskać go z Asami Rebelii

Rogue30 - Pią 14 Lis, 2014

Barbus napisał/a:
Bomber - tylko do ozdabiania półek

Na tegorocznych mistrzostwach świata koleś grał 4x Scimitar + doom shuttle, próbował w oba dni i poszło mu w obu 4-2, tak więc wiesz, jak się ma plan i umie grać to można się pobawić. :lol:
Inna sprawa, że poprawili miny, więc teraz jest inaczej. Artykuł tego gracza dla ciekawych:
Victory Is Mined - 2014 Worlds List Recap

Co do HWK: lista Falcon + Jan odpadła dopiero w 1/16 finału.
Jan Ors + Veteran Instincts + Blaster Turret + Recon Specialist + Moldy Crow + Engine Upgrade; Han Solo + Push the Limit + Kyle Katarn + C-3P0 + Millennium Falcon + Engine Upgrade

Wszystkim się da grać jak widać.

Mareczq - Pią 14 Lis, 2014

Wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź.

Cytat:
B-Wing - must have, ale najlepiej pozyskać go z Asami Rebelii

Czyli B-Wing z Asów Rebelii dostarcza dokładnie te same karty + parę lepszych co samodzielny dodatek B-Wing? Czy tak samo jest z Asami Imperium ?

MMB - Sob 15 Lis, 2014

Mareczq napisał/a:
Czyli B-Wing z Asów Rebelii dostarcza dokładnie te same karty + parę lepszych co samodzielny dodatek B-Wing? Czy tak samo jest z Asami Imperium ?

wejdź sobie na squadron builder http://xwing-builder.co.uk/
tam nie dość, że możesz sobie porobić rozpiski to przy każdej karcie masz napisane z jakiego dodatku pochodzi.
dodatkowo, jeżeli masz smartfona z androidem to jest darmowa aplikacja x-wing companion gdzie możesz przeglądać wszystkie arty, sprawdzać z jakich dodatków pochodzą, możesz też sprawdzać jakie karty dostajesz z konkretnym dodatkiem, który zamierzasz kupić.

Mareczq - Sob 15 Lis, 2014

Dzięki MMB za tą apkę na Andka, rzeczywiście bardzo mi ułatwi porównanie ;) (jednak nadal nie jest to tak proste jak powinno ;P) .

Na kompa znam, ale tam właśnie porównanie B-Winga z samodzielnego dodatku, z takim z Asów jest naprawdę trudne ;) A dzięki temu programikowi co poleciłeś na Andka, od razu zaważyłem, że różnice są wyraźnie i warto kupić min. jednego B-Winga zwykłego, jak i jednego z Asów .