|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Horror w Arkham - KAPLICE
espanoles - Sro 05 Cze, 2013 Temat postu: KAPLICE Koncepcja przewinęła się gdzieś w odmętach historii Manufaktury...
Plan jest taki - bez żadnych utrudnień etc: do puli potworów wrzucamy KAPLICE.
Jakie bonusy mają - widać.
Co do specjalnej umiejętności 'zwiększona wytrzymałość potworów w dzielnicy o...' to jest zawsze równe modyfikatorowi skradania. Czyli o ile dane potwory będą wywindowane - widać na pierwszy rzut oka - bez odwracania kaplicy i zerkania w jej statystyki
więc lecimy.
espanoles - Sro 05 Cze, 2013
zvish - Czw 06 Cze, 2013
Ale elegancka sprawa.
Tylko zapytam zdolność "Ukryty" odnosi się do tego że nie jest liczone do limitu potworów czy jeszcze ma jakieś właściwości?
A tak wogole zapytam o radę w jaki sposób to wydrukować żeby i posklejać żeby podczas losowania z moster-boxa nie było czuć że to co innego? Jak udało Ci się takie coś uzyskać?
mathias999 - Czw 06 Cze, 2013
piękna robota bez dwóch zdań - mała rzecz, a może w ciekawy sposób rozbudować grę.
mafiafb - Czw 06 Cze, 2013
Jak dla mnie za mocne. Minus trzy kości do testu przy 6 żywotności? No chyba, że sukcesy jak w walce z przedwiecznym można kumulować i nie trzeba "zabijać" kaplicy w jednej turze.
espanoles - Czw 06 Cze, 2013
zvish napisał/a: | Ale elegancka sprawa.
Tylko zapytam zdolność "Ukryty" odnosi się do tego że nie jest liczone do limitu potworów czy jeszcze ma jakieś właściwości?
|
Ukryty - miałem na myśli: nie liczy się do limitu potworów (czyli może wejśc na mape ile wlezie ALE - tylko 1 na danym obszarze (ale to do dopracowania); i po drugie - kaplica nas nie atakuje odrazu, zdajemy test skradania, żeby w ogóle zacząć jakąs interakcje z nią (do dopracowania)
zvish napisał/a: | A tak wogole zapytam o radę w jaki sposób to wydrukować żeby i posklejać żeby podczas losowania z moster-boxa nie było czuć że to co innego? Jak udało Ci się takie coś uzyskać? |
Przyznaję: nasz problem odkąd zaczeliśmy dorabiać swoje potwory - generalnie wydruku naklejamy na płytę piankową laminowaną 3mm - i z tego wycinamy żetony pod wszystkie żetony. Problem jest, bo są zdecydowanie grubsze, ale nasz 'monster box' to poprostu szmaciany czarny worek z którego po kolei wybieramy i nie ma większego problemu.
mafiafb napisał/a: | Jak dla mnie za mocne. Minus trzy kości do testu przy 6 żywotności? No chyba, że sukcesy jak w walce z przedwiecznym można kumulować i nie trzeba "zabijać" kaplicy w jednej turze. |
Trudność testu jest balansowana do tego co oferują kaplice przy sukcesie: błogosławieństwo, zwiększona maksymalna poczytalność etc.
Ale chętnie wysłucham sugestie poprawy.
mafiafb - Czw 06 Cze, 2013 Temat postu: Re: KAPLICE Napisałeś na początku :
espanoles napisał/a: |
Co do specjalnej umiejętności 'zwiększona wytrzymałość potworów w dzielnicy o...' to jest zawsze równe modyfikatorowi skradania. Czyli o ile dane potwory będą wywindowane - widać na pierwszy rzut oka - bez odwracania kaplicy i zerkania w jej statystyki
|
ale z tego co widzę, to nie zgadza mi się to z przedstawionymi zdjęciami. Ot pierwszy przykład:
"Przerażająca Świątynia" - test skradania na -3, w tekście na na odwrocie "Zwiększona wytrzymałość o 2"
Chyba, że coś źle liczę. Mam też pytanie - czy przy niezdanym teście walki otrzymuje się obrażenia równe żywotności kaplicy, czy tylko stosuje się zasadę specjalną z tekstu?
zvish - Czw 06 Cze, 2013
No właśnie ja do swoich autorskich badaczy robilem tak że sklejalem kilka warst tektury żeby mniejwięcej uzyskać odpowienią grubość, a na to naklejalem wydruk portretu. Ale przy badaczach to moglo być mniejwięcej, ale przy potworach trzeba by bylo większej precyzji.
Też losuję potwory z wora (takie co moja malżonka na nim jeszcze znak starszych bogów wyhaftowała, żeby powstrzymywał je przed wychodzeniem ). I wlaśnie jak wkladam do niego łape to gmeram sobie i gmeram i mieszam aż chwycę coś. Boję się że wyczuwając "coś innego" mógłbym być możę nie do końca świadomie nie brać kaplic - bojąc się ich "ciężkiej ręki".
I dołączam się do pytać przedmówcy.
espanoles - Czw 06 Cze, 2013 Temat postu: Re: KAPLICE
mafiafb napisał/a: |
"Przerażająca Świątynia" - test skradania na -3, w tekście na na odwrocie "Zwiększona wytrzymałość o 2"
|
Mój błąd - wybacz, reupne poprawione
mafiafb napisał/a: |
Mam też pytanie - czy przy niezdanym teście walki otrzymuje się obrażenia równe żywotności kaplicy, czy tylko stosuje się zasadę specjalną z tekstu? |
Kaplice nie zadają żadnych obrażeń - tylko ich specjalne obrażenia.
mafiafb - Pią 07 Cze, 2013
Rozumiem. Myślę, że wprowadzenie zasady kumulowania sukcesów, które z rundy na rundę nie znikają, jak w walce z przedwiecznym byłoby rozsądne. W innym przypadku zniszczenie takiej kaplicy przy jej modyfikatorach uważam za baaaardzo trudne. Z naciskiem na baaaaardzo Ewentualnie może zmniejszyć modyfikator walki, bo duża żywotność kaplicy jest ok:) Czy to może tylko ja tak myślę?
zvish - Pią 07 Cze, 2013
Rzekłbym że dla przeciętnego badacza, takie kaplice są nie zabijalne
Gorsze w walce jak Dunwich Ale za to efetk mają włabszy przy porażce Nagrode zaś zacną.
Ale to ma w sumie utrudniać a nie ułatwiać.
Jeżeli chodzi i kumulowanie się sukcesów to trza by to jakoś rozsądnie zaznaczać. Może żętonami Wytrzymałości kladzionymi na kaplicę.
Fabularnie zaś moglo by dać radę. Bo po przegranej walce zostajesz zatrzymany, czyli Twoj badacz się zawzioł żę "rozdupcy to cholerstwo". W następnej rurze itak tutaj stoi i może se walczyć dalej. Ale w takim układzie to ja bym takiej kaplicy dodal jeszcze jedną rzecz. Jeżeli jej rany mają się kumulować i przechodzić do następnej tury, to moim zdaniem powinna walić za każdą taką turę po berecie badacza. Czyli powodować za każdą turę kiedy jej nie zniszczymy oprócz zatrzymania utratę poczytalności.
Że badacz wpadł w manię zniszczenia jej. Nawet jeżeli mu się uda po kilku turach to wyjdzie z tego z uszczerbkiem na umyśle.
Jeżeli zaś uda mu się za pierwszym razem, zbierze tylko nagrodę i odejdzie nietnięty
espanoles - Pią 07 Cze, 2013
mafiafb napisał/a: | Myślę, że wprowadzenie zasady kumulowania sukcesów, które z rundy na rundę nie znikają, jak w walce z przedwiecznym byłoby rozsądne. |
Podpisuję się pod tym
zvish napisał/a: | Rzekłbym że dla przeciętnego badacza, takie kaplice są nie zabijalne
Gorsze w walce jak Dunwich Ale za to efetk mają włabszy przy porażce Nagrode zaś zacną. |
W moim mniemaniu jest to idealnie wyważone.
[quote="zvish"]Ale to ma w sumie utrudniać a nie ułatwiać.
Jeżeli chodzi i kumulowanie się sukcesów to trza by to jakoś rozsądnie zaznaczać. Może żętonami Wytrzymałości kladzionymi na kaplicę./quote]
Idealne rozwiązanie i banalnie proste Ale jeśli już kumulujemy sukcesy..to ta strata tury to trochę za mało - może jakaś minimalna strata punktów wytrzymałości ??
zvish napisał/a: | Fabularnie zaś moglo by dać radę. Bo po przegranej walce zostajesz zatrzymany, czyli Twoj badacz się zawzioł żę "rozdupcy to cholerstwo". W następnej rurze itak tutaj stoi i może se walczyć dalej. Ale w takim układzie to ja bym takiej kaplicy dodal jeszcze jedną rzecz. Jeżeli jej rany mają się kumulować i przechodzić do następnej tury, to moim zdaniem powinna walić za każdą taką turę po berecie badacza. Czyli powodować za każdą turę kiedy jej nie zniszczymy oprócz zatrzymania utratę poczytalności.
Że badacz wpadł w manię zniszczenia jej. Nawet jeżeli mu się uda po kilku turach to wyjdzie z tego z uszczerbkiem na umyśle.
Jeżeli zaś uda mu się za pierwszym razem, zbierze tylko nagrodę i odejdzie nietnięty |
Ale jeśli już kumulujemy sukcesy..to ta strata tury to trochę za mało - może jakaś minimalna strata punktów wytrzymałości ??
zvish - Pią 07 Cze, 2013
Ale masz na myśli tylko wytrzymalości czy i wytrymalości i poczytalności?
espanoles - Wto 11 Cze, 2013
zvish napisał/a: | Ale masz na myśli tylko wytrzymalości czy i wytrymalości i poczytalności? |
Do dopracowania wszystko. Czekam na propozycje - odbierać przecież mogą wszystko. Kaplic jest (narazie) 9 - zapętlmy tak, żeby była niespodzianka (chociaż) na początku. Mogą nam odpierać wytrzymałość, poczytalność, przedmioty powszechne etc. Czekam na propozycje
zvish - Wto 11 Cze, 2013
No to moim zdaniem kaplice powinny odbierać tylko Poczytalność.
W takim układzie jaki jest obecnie, czyli za przegranie walki jesteśmy zatrzymani i dodatkowo tracimy powiedzmy 1 punkt wytrzymałości.
Zakładam że kaplice są jednak martwymi przedmiotami, więc trudno żeby "oddały". Chyba że nieuważny badacz sobie sam zrobi krzywdę próbując zniszczyć ten martwy przedmiot.
Zaś tak bezpośredni kontakt z kaplicą możę doprowadzić do usłyszenia "szeptów" itd itd we własnej głowie powiedzmy.
Dodtkowa opcja: Potwory strzegące kaplic.
Poza tym tak się zastanawiam, czy potwory jakie znajdują się na tym polu nie powinny pilnować kaplicy. Jako że kaplica daje im tyle bonusów to ja jak bym był takim potworem to bym jej strzegł. Wszak ogniskuje ona "pozytywne" dla nich energie jakie wzmacniają ich egzystencje w tym świecie.
Jednak opcja że najpierw trza by pokonać wszelkie potowry przebywające na obszarze z kaplicą zanim można zacząć kasować samą kaplicę to wydaje mi się nieco przegięta, wszak jak się nazbiera potworów to kaplica będzie nie do ruszenia.
Dlateo idąc po przekątnej obu opcji, myslę że najpiej było by zrobić tak że:
- badacz możę zaatakować najpier kaplicę jednak że będzie otrzymywał karę do testów skradania wobedz każdego potwora jakiego chcialby uniknąć (tutaj niewiem jaką, ale najlepiej żeby wynikała z samego żetonu kaplicy), do będzie odzwierciedlać sytuację taką że badacz narobił hałasu (nie tylko dzwiekowego ale i energetycznego), swoimi próbami zniszczenia kaplicy. Chyba ze uda mu się zniszczyć kaplicę wówczas nie zostaje zatrzymany, nie traci 1 Poczytalności i likwiduje karę (fabularnie: owszem narobił hałasu, ale dzięki zniszczeniu kaplicy wręcz ogłuszył wszystkie monstra wybuchem pozaplanarnej energii) - tutaj można też pomysleć na ewentualnych na tę turę bonusach dla takiego badacza jaki musi jeszcze poomijać lub pozabijać potwory (opcja).
- może najpier atakować/omijać potwory (wówczas w walce musi brać pod uwagę zwiekszoną żywotność, jednak w trakcie omijania nie otrzymuje żadnych kar wszak jeszcze nie zaczął "nadupcać z thomsona po kaplicy", to może jak taki łotrzyk skradać się żeby ostatecznie zaatakować kaplicę.
espanoles - Wto 11 Cze, 2013
zvish napisał/a: | No to moim zdaniem kaplice powinny odbierać tylko Poczytalność.
W takim układzie jaki jest obecnie, czyli za przegranie walki jesteśmy zatrzymani i dodatkowo tracimy powiedzmy 1 punkt wytrzymałości. |
Może dajmy, że każda z 9 kaplic będzie odbierała poczytalność, a niektóre - te mocniejsze również 1 pkt wytrzymałości (samookaleczenie)
zvish napisał/a: |
Dodtkowa opcja: Potwory strzegące kaplic.
Poza tym tak się zastanawiam, czy potwory jakie znajdują się na tym polu nie powinny pilnować kaplicy. Jako że kaplica daje im tyle bonusów to ja jak bym był takim potworem to bym jej strzegł. Wszak ogniskuje ona "pozytywne" dla nich energie jakie wzmacniają ich egzystencje w tym świecie. |
A teraz wyobraź sobie jakąś Pokutnice albo Skorumpowane gliny 5 czy nawet 6 sukcesów w walce? Szaleństwo
Potwory powinny się ruszać, będzie lekki smaczek przy laniu potwora jak się okaże, że jest w dzielnicy z kaplicą i trzeba się momentalnie trzeba się bardziej napocić...
Dlateo idąc po przekątnej obu opcji, myslę że najpiej było by zrobić tak że:
- badacz możę zaatakować najpier kaplicę jednak że będzie otrzymywał karę do testów skradania wobedz każdego potwora jakiego chcialby uniknąć (tutaj niewiem jaką, ale najlepiej żeby wynikała z samego żetonu kaplicy), do będzie odzwierciedlać sytuację taką że badacz narobił hałasu (nie tylko dzwiekowego ale i energetycznego), swoimi próbami zniszczenia kaplicy. Chyba ze uda mu się zniszczyć kaplicę wówczas nie zostaje zatrzymany, nie traci 1 Poczytalności i likwiduje karę (fabularnie: owszem narobił hałasu, ale dzięki zniszczeniu kaplicy wręcz ogłuszył wszystkie monstra wybuchem pozaplanarnej energii) - tutaj można też pomysleć na ewentualnych na tę turę bonusach dla takiego badacza jaki musi jeszcze poomijać lub pozabijać potwory (opcja).
- może najpier atakować/omijać potwory (wówczas w walce musi brać pod uwagę zwiekszoną żywotność, jednak w trakcie omijania nie otrzymuje żadnych kar wszak jeszcze nie zaczął "nadupcać z thomsona po kaplicy", to może jak taki łotrzyk skradać się żeby ostatecznie zaatakować kaplicę. |
Tym robieniem hałasu podsunąłeś mi pomysł: niezdany test ściąga pod kaplicę wszystkie potwory z dzielny (ewentualnie również z sąsiadujących z nią). To co pisałeś wcześniej, potwory mają od nich świetne profity - słyszą, że ktoś im chce rozpieprzyć bonus to furia i biegną na biednego badacza...
zvish - Wto 11 Cze, 2013
espanoles napisał/a: |
Tym robieniem hałasu podsunąłeś mi pomysł: niezdany test ściąga pod kaplicę wszystkie potwory z dzielny (ewentualnie również z sąsiadujących z nią). To co pisałeś wcześniej, potwory mają od nich świetne profity - słyszą, że ktoś im chce rozpieprzyć bonus to furia i biegną na biednego badacza... |
Świetny pomysł
espanoles - Sro 12 Cze, 2013
Czyli jaka wersja finalna? Niezdany test powoduje:
1. ogłuszenie na jedna turę
2. utratę poczytalności
3. utratę wytrzymałości
4. zwabienie na obszar kaplicy potworów z tej dzielnicy
5. zwabienie na obszar kaplicy potworów z tej oraz sąsiadujących z nią dzielnic.
które punkty wchodzą ?
Może każda kaplica będzie miała: 1+4 a mocniejsze 1+2+4/1+3+4
aaaalbo:
Część kaplic: 1+5 a inne: 1+2+4/1+3+4
zvish - Sro 12 Cze, 2013
Hej Espanoles to Twój projekt to Ty musisz podjąć ostateczne decyzję
Ale wypoiadając się na temat mieszania różnych efektów na róznych kaplicach to zapowiada się to calkiem ciekawie, jednak pojawia się pytanie czy starczy miejsca na żętonie aby to wsyzstko zapisać? Bo co innego jest ustalić ogólną zasadę jaka dotyczy wszystkich naraz, a co innego jak każdą kaplica będzie miala inne właściwiości specjale.
Chyba że, chyba że ując to w formie:
Zdolność X
Zdolność Y
Zdolność itd.
Jak na żętonach potworów gdzie nie masz wyjaśnione co robi Koszmarny czy Zasadzka, jest tylko haslo jakie odsyła cię do ogólnych zasad. Mógłbyś rozwiązać to tak samo, czyli kaplice wymagaly by posiadać własną małą instrukję
zvish napisał/a: | Hej Espanoles to Twój projekt to Ty musisz podjąć ostateczne decyzję |
Wole to jednak skonsultować
Ale wypoiadając się na temat mieszania różnych efektów na róznych kaplicach to zapowiada się to calkiem ciekawie, jednak pojawia się pytanie czy starczy miejsca na żętonie aby to wsyzstko zapisać? Bo co innego jest ustalić ogólną zasadę jaka dotyczy wszystkich naraz, a co innego jak każdą kaplica będzie miala inne właściwiości specjale.
Chyba że, chyba że ując to w formie:
Zdolność X
Zdolność Y
Zdolność itd.
Jak na żętonach potworów gdzie nie masz wyjaśnione co robi Koszmarny czy Zasadzka, jest tylko haslo jakie odsyła cię do ogólnych zasad. Mógłbyś rozwiązać to tak samo, czyli kaplice wymagaly by posiadać własną małą instrukję |
Tak, tylko 'odsyłanie' do innych źródeł, już wymaga tworzenia 'guardiana' / 'herolda' (tak jak to w naszym przypadku miało miejsce przy 'PANICE')
TEST
zvish masz szanse gdzieś to wydrukować? Odnoszę wrażenie, że faktycznie za bardzo jest nadziobane na żetonie i chyba trzeba będzie to zrobić po przez 'herolda'
zvish - Sro 12 Cze, 2013
Mogę to spróbować wydrukować, ale niewiem co z tego wyjdzie, bo moja drukarka to wogóle słabo drukuje i niewiem czy może być jakimkolwiek punktem odniesienia.
Ale tak jak to wygląda to w sumie się zmieściło.
A z tym odsylaniem to nie koniecznie musi istnieć herold. To tak jak z tymi sługami jakich masz przetlumaczyć - są karty, ale też jest jakaś instrukcja. I ta instrukcja mogła by właśnie zawierać wyjaśnienia tych cech.
Powiedzmy przykładowo całlkiem roboczo że motyw z przyzywaniem potworów z okolicy w razie nie powodzenia testu walki nazwiemy:
Alarm
Efekt jaki zabiera Poczytalność nazwijmy:
Zguba
Z kolei ten który rani niech się zwie:
Okaleczenie
Itd itd.
Na żętonach wypisane by były tylko te cechy wytłuszczonym.
A na arkuszu instrukcji jaki dodasz do kaplic będzie wyjaśnione że:
Kaplice należy wrzucić do puli potworó (bla ... bla )
Robią to a to ( bla bla)
I w końcu zdolności kaplic, i tutaj wymieniasz:
Zguba - robi to i to.
Okalecznie robi to a tamto
Itd:D
TEST
Wprowadź do gry <b>Kaplice</b>.
Wszystkie <b>Kaplice</b> mają umiejętność:
<b>Kaplica</b> nie jest liczone do limitu potworów
<b>Wieczny</b> nie może stać się trofeum, po zniszczeniu wraca do puli.
<b>Ukryty</b> kaplica nie jest dostępna dla wszystkich, aby rozpocząć z nią walkę najpierw musisz zdać <b>test uników.</b>
<b>Alarm</b> niezdanie testu powoduje, że wszystkie potwory znajdujące się w tej samej dzielnicy co kaplica, próbują ją uratować przesuwajac się na jej pole atakują badacza.
Ponadto część kaplic korzysta z umiejętności:
<b>Zguba</b> powoduje utrate 1 punktu <b>poczytalności</b> z powodu nie zdania testu,
<b>Okaleczenie</b> powoduje utrate 1 punktu <b>wytrzymałości</b> z powodu nie zdania testu,
zvish - Sro 12 Cze, 2013
Jeżeli chodzi o zdolność Ukryta to chyba coś nowego, czy nie wylapałem wcześniej że trzeba zdać test skradania? Tylko nie jasne jest test skradania w oparciu o co (jaki modyfikator), chodzi o mod. uników kaplicy? Tu pojawia się uściślenie czy chodzi rzeczywiście o test skradania a nie uników to znaczy żę przedmioty i inne bonusy jakie dają premię do Uników nie będą dawały nam premii do tego testu.
Zdolność Alarm - zastanawiam się czy by nie wytrzasnąć jakiejś lepszej nazwy. Bo trochę to zaczyna brzmieć jak z jakiegoś Metal Gear Solid Możę przykładowo zastąpić to nazwą Chroniona?
Zdolności Zguba i Okaleczenie. Jakieś urwane zdanie się zrobiło. Ja wiem że po nie zdaniu testu walki, jednak jezeli w ten sposób trafi do instrukcji to może powodać niepewność.
W każdym razie trafieni/rany zadane kaplicy w poprzenich turach rozumiem że odkładają się. Też fajnie by było gdzieś o tym nadmienić.
I jeszcze jedna ostatnia wątpliwość jaka mnie teraz w związkuz tym naszła. A mianowicie w Arkham póki stoisz - masz jeszcze Wytrzymałość i Poczytalność, ciągle możesz ponawiać próby walki. I teraz się zamotałem, czy w związku z tym mogę walczyć z kalicą kilkakrotnie w trakcie jednej tury? Bo chyba założenie było inne. Ale teraz w zasadzie tych coraz bardziej uściściolycn zasadach nie ma o tym nic że walka dobiega końca i masz tylko jeedną szansę na turę żeby ją zniszczyć. Trza by też gdzieś o tym napomknąć.
No chyba że uważasz że powinno się móc walczyć do końca. Jeżeli nie to wystarczy gdzieś wcisnąć tylko zdanie że w przypadku nie zdania testu walki twój ruch natychmiast dobiega końca. Ale zdrugiej strony co będzie jak ktoś spotka kaplicę powiedzmy ze spotkanai "Pojawia się potwór"? Wówczas jeżeli się wsystko będzie odwoływać do Fazy Ruchu może się zrobić zakręt.
Bo widzę to tak, masz spotkanie z potworem, losujesz Kaplicę, nie udaje ci się jej pokkonać w związku z czym kończysz jako Zatrzymany, i tracisz to co masz tracić. Jezeli spotkanie było w Arkham a nie w IŚ, wówczas ona może ściągnąć na głowe potwory.
Kaplica nie zostanie na planszy, ale swoje zrobi.
Dobrze to rozumiem ?
zvish napisał/a: | Jeżeli chodzi o zdolność Ukryta to chyba coś nowego, czy nie wylapałem wcześniej że trzeba zdać test skradania? Tylko nie jasne jest test skradania w oparciu o co (jaki modyfikator), chodzi o mod. uników kaplicy? Tu pojawia się uściślenie czy chodzi rzeczywiście o test skradania a nie uników to znaczy żę przedmioty i inne bonusy jakie dają premię do Uników nie będą dawały nam premii do tego testu. |
Umiejętność "Elusive" po raz pierwszy mamy z nią do czynienia w Kingsport
(http://www.arkhamhorrorwiki.com/Elusive) pojawia się też przy heroldzie Tulzscha (ukryci kultyści)).
Wg. tego co podaje wiki (w oparciu o ang. instrukcje Kingsport) chodzi o 'evade test' (czyli test uników (nie skradania (więc łatwiej))).
zvish napisał/a: | Zdolność Alarm - zastanawiam się czy by nie wytrzasnąć jakiejś lepszej nazwy. Bo trochę to zaczyna brzmieć jak z jakiegoś Metal Gear Solid Możę przykładowo zastąpić to nazwą Chroniona? |
'Chroniona' i 'Alarm', to narazie testy - czekam na takie jedno słówko, które mnie tak wbije w ziemie, że nie będę miał wątpliwości, że to to
zvish napisał/a: | Zdolności Zguba i Okaleczenie. Jakieś urwane zdanie się zrobiło. Ja wiem że po nie zdaniu testu walki, jednak jezeli w ten sposób trafi do instrukcji to może powodać niepewność.
W każdym razie trafieni/rany zadane kaplicy w poprzenich turach rozumiem że odkładają się. Też fajnie by było gdzieś o tym nadmienić. |
Wklej cały tekst z poprawionym przez Ciebie tekstem jakbyś mógł
zvish napisał/a: | I jeszcze jedna ostatnia wątpliwość jaka mnie teraz w związkuz tym naszła. A mianowicie w Arkham póki stoisz - masz jeszcze Wytrzymałość i Poczytalność, ciągle możesz ponawiać próby walki. I teraz się zamotałem, czy w związku z tym mogę walczyć z kalicą kilkakrotnie w trakcie jednej tury? Bo chyba założenie było inne. Ale teraz w zasadzie tych coraz bardziej uściściolycn zasadach nie ma o tym nic że walka dobiega końca i masz tylko jeedną szansę na turę żeby ją zniszczyć. Trza by też gdzieś o tym napomknąć. |
Na żetonach było - 'Jeśli nie zdasz testu [...] zostajesz zatrzymany', czyli tylko jeden test na ture, ale masz racje, rozpisze to bardziej czytelnie ps. przy heroldzie 'Panika' byli 'Skorumpowani gliniarze' i tam zastosowałem podobny wybieg - jedna walka, jak nie zdasz to obrażenia - tracisz wszystkie przedmioty BROŃ i jak żyjesz to aresztowany
zvish napisał/a: | No chyba że uważasz że powinno się móc walczyć do końca. Jeżeli nie to wystarczy gdzieś wcisnąć tylko zdanie że w przypadku nie zdania testu walki twój ruch natychmiast dobiega końca. Ale zdrugiej strony co będzie jak ktoś spotka kaplicę powiedzmy ze spotkanai "Pojawia się potwór"? Wówczas jeżeli się wsystko będzie odwoływać do Fazy Ruchu może się zrobić zakręt.
Bo widzę to tak, masz spotkanie z potworem, losujesz Kaplicę, nie udaje ci się jej pokkonać w związku z czym kończysz jako Zatrzymany, i tracisz to co masz tracić. Jezeli spotkanie było w Arkham a nie w IŚ, wówczas ona może ściągnąć na głowe potwory.
Kaplica nie zostanie na planszy, ale swoje zrobi.
Dobrze to rozumiem ? |
Właśnie jest kwestia otwarta z KAPLICAMI losowanymi w efekcie spotkań (Arkham, inne światy) dopisze, że w takim przypadku kaplica wraca do puli i drugie losowanie. Kaplice powinny się pojawiać TYLKO w wyniku otwarcia bramy - jako bonus - ale NA bramie.
Jak ci się podoba ta wizja??
zvish - Czw 13 Cze, 2013
Takim amerykańcem to ja nie jestem żeby znać Elusive z nie przetlumaczonego dodatku .
Aczkolwiek fakt, to rozwiewa wątpliwości aczkowiek uważam że jeżęli zamirzasz "wydać"-ukończyć ten dodatek przed wydaniem u nas Kingsport to móglbyś wowczas zamieścić w swojej instrukcji wyjaśnienie zzdolności Ukryta takie jak w KH, tak z myślą o rodakach jacy nie mają/interesują/posiadają KH.
I tak przy okazji jak być mógl mi dokładniej wyjaśnić. Czyli jak to ma dzialać, że nie możęsz bić dziada jeżeli go nie unikniesz?
Jeżeli chodzi o te nie dokończone zdania to:
Zguba powoduje utrate 1 punktu poczytalności z powodu nie zdania testu walki.
Okaleczenie powoduje utrate 1 punktu wytrzymałości z powodu nie zdania testu walki
Z tym Alarmem/Chroniona - jak mi coś nowego wpadnie do głowy to dam znać
A z tym zatrzymaniem to tak nie do końca właśnie jasne, bo posiadanie statusu Zatrzymania nie pwooduje że nie możesz walczyć. Więc mimo tego efektu moim zdaniem walka mogla by dalej przebiegać na normlanych zasadach o ile jakoś tego nie zbanujesz.
Jeżeli chodzi o to żeby dopisać coś że kaplice się mogą pojawiać tylko przy bramach to faktycznie świetny pomysł żeby uniknąć pronlemy myślenia jak ma z nimi rozgrywka przebiegać w Spotkaniach w A. i IŚ. Wszak właśnie chodzi o to żęby na planszy robiły swoje. A chodź spotkanie takiej poza planszą czyli w spotkaniach było by ciężkim orzechem to chyba troche bezdelowym. Bo marnuje sie ich najfajniejsza fajność.
Chodź to uniemożliwia im pojawinie sie na ulicy w wyniku jakiegoś Nagłówka. Ale z bramy itak ich zgubny zasięg sięga na całą dzielnicę więc najważniejsze robić będą .
espanoles - Czw 13 Cze, 2013
zvish napisał/a: | Takim amerykańcem to ja nie jestem żeby znać Elusive z nie przetlumaczonego dodatku .
Aczkolwiek fakt, to rozwiewa wątpliwości aczkowiek uważam że jeżęli zamirzasz "wydać"-ukończyć ten dodatek przed wydaniem u nas Kingsport to móglbyś wowczas zamieścić w swojej instrukcji wyjaśnienie zzdolności Ukryta takie jak w KH, tak z myślą o rodakach jacy nie mają/interesują/posiadają KH.
I tak przy okazji jak być mógl mi dokładniej wyjaśnić. Czyli jak to ma dzialać, że nie możęsz bić dziada jeżeli go nie unikniesz? |
Knypki cię po prostu nie atakują, nie zaczepiają etc. Ma to znaczenie jak już pisałem przy Tulzscha - kultyści gonią po mapie i naginają do zrywania pieczęci iii masz już dziada na wyciągnięcie ręki - nie zdajesz testu skradania, a on sobie przechodzi obok ciebie jakby nigdy nic i idzie zerwać pieczęć
Zdajesz test uników - zdasz, to dopiero odwracasz żeton na drugą strone. Ale jak nie zdasz - nic się nie dzieje, żadnych obrażeń ani nic - tylko, że kończysz już swój ruch i nie mozesz już nic w tej turze...[/quote]
[quote="zvish"]A z tym zatrzymaniem to tak nie do końca właśnie jasne, bo posiadanie statusu Zatrzymania nie pwooduje że nie możesz walczyć. Więc mimo tego efektu moim zdaniem walka mogla by dalej przebiegać na normlanych zasadach o ile jakoś tego nie zbanujesz.
Wydaje mi się, że najlepiej będzie tak, że po niezdanym teście walki - kładziesz żeton swojego badacza. Brak spotkań i brak punktów ruchów w tej i następnej rundzie. Czyli dopiero 2 tury później możesz ponowić test.
Co ty na to??
zvish - Czw 13 Cze, 2013
Czyli wychodzi że jak by wynalazłeś nowy status Wstrzymany. W przeciwieństwie do Zatrzymanego, który zabiera ci tylko punkty ruchu, tutaj zabiera ci wszystko. Nie możesz walczyć, nie możęsz odbywać spotkań itd. Czyli podsumowując coś jak strata tury. Chyba że przewidujesz żę Wstrzymany od utraty tury ma się różnić tym żę będąc wstrzymanym masz jednak Utrzymanie, bo jak stracisz turę to i tego nie masz. czyli nie dostaniesz gotówki za Honorarium ale też nie rzucasz za jego utrzymanie.
Czyli Wstrzymany będzie miał fazę utrzymania, ale nie będzie mial ruchu i nie będzie mógł walczyć ( i tutaj pytanie, czy nie będzie mógł tylko walczyć z Kaplicą?).
Bo tu się nieco sprawa komplikuje, bo jeżeli przegrana z kaplicą powoduje że nie możesz odbywać walk już w tej i następnej turze, to rozumiem że te potwory jakie przylezą za sprawą alarmu nie będą z tobą walczyć. No bo jest tylko jeden sposób na rozegranie walki z potworem - czyli normlana walka, której nie ma Wstrzymany badacz.
Ale pokomplikowałem
Jeżeli chodzi o ostateczne sprowadzenie tego do roli Herolda to faktycznie dobry to pomysł. Jest jasno i przejżyście.
Ale uważam żę jak na Herolda to się robi słabawy herold, na tle innych. Może jak ktoś z podstawką samą jedzie to poczuje jego jażmo. Ale im masz więcej dodatków tym więcej potworów w puli, a tym samym masz mniejsze prawdopodobieństwo na wylosowanie kaplic.
Dlatego ja bym sugerował że jeżeli ten pomysł cały z Kaplicami się obrócil w Herolda to żeby ten Herold robił coś więce. Tutaj mogli by chociaż Kultyści coś robić. Niewiem może jakoś doprowadzać do pojawiania się Kaplic. Czyli powiedzmy tak wstępnie że losujesz Kultystę to z nim idzie zawsze kaplica (przeszukaj pulę i weź pierwszą Kaplicę czy coś takiego). Jeżeli wychodzi sama kaplica to już za sobą kultysty nie pociąga.
Tak żeby zwiększyć szanse na ich pojawianie się. Bo moim zdaniem herold to juz musi ostro stawiać poprzeczkę.
Ale oczywiśie to tylko moja sugestia, itak jest super
zvish napisał/a: | Czyli wychodzi że jak by wynalazłeś nowy status Wstrzymany. W przeciwieństwie do Zatrzymanego, który zabiera ci tylko punkty ruchu, tutaj zabiera ci wszystko. Nie możesz walczyć, nie możęsz odbywać spotkań itd. Czyli podsumowując coś jak strata tury. Chyba że przewidujesz żę Wstrzymany od utraty tury ma się różnić tym żę będąc wstrzymanym masz jednak Utrzymanie, bo jak stracisz turę to i tego nie masz. czyli nie dostaniesz gotówki za Honorarium ale też nie rzucasz za jego utrzymanie.
Czyli Wstrzymany będzie miał fazę utrzymania, ale nie będzie mial ruchu i nie będzie mógł walczyć ( i tutaj pytanie, czy nie będzie mógł tylko walczyć z Kaplicą?). |
No właśnie nie - totalnie nic - tylko utrzymanie. Gdyby mógł walczyć to.. gdzie kara? A druga kwestia - w 99% przypadków ta kaplica będzie na jego drodze do bramy - za lekko by miał, gdyby zdał test walki-odnalazł kaplice, ale brakło mu szczęścia w kościach żeby ją (za przeproszeniem) rozdupcyć i wlazłby w brame.. a kaplica by dalej stała..
zvish napisał/a: | Bo tu się nieco sprawa komplikuje, bo jeżeli przegrana z kaplicą powoduje że nie możesz odbywać walk już w tej i następnej turze, to rozumiem że te potwory jakie przylezą za sprawą alarmu nie będą z tobą walczyć. No bo jest tylko jeden sposób na rozegranie walki z potworem - czyli normlana walka, której nie ma Wstrzymany badacz.
Ale pokomplikowałem |
Wygrałeś - ja namieszałem. Trzeba to jakoś dopracować bardziej.. fucken.. może w ogole wywalić to 'wstrzymanie' i tylko lekka strata poczytalności ?
zvish napisał/a: | Jeżeli chodzi o ostateczne sprowadzenie tego do roli Herolda to faktycznie dobry to pomysł. Jest jasno i przejżyście.
Ale uważam żę jak na Herolda to się robi słabawy herold, na tle innych. Może jak ktoś z podstawką samą jedzie to poczuje jego jażmo. Ale im masz więcej dodatków tym więcej potworów w puli, a tym samym masz mniejsze prawdopodobieństwo na wylosowanie kaplic.
Dlatego ja bym sugerował że jeżeli ten pomysł cały z Kaplicami się obrócil w Herolda to żeby ten Herold robił coś więce. Tutaj mogli by chociaż Kultyści coś robić. Niewiem może jakoś doprowadzać do pojawiania się Kaplic. Czyli powiedzmy tak wstępnie że losujesz Kultystę to z nim idzie zawsze kaplica (przeszukaj pulę i weź pierwszą Kaplicę czy coś takiego). Jeżeli wychodzi sama kaplica to już za sobą kultysty nie pociąga.
Tak żeby zwiększyć szanse na ich pojawianie się. Bo moim zdaniem herold to juz musi ostro stawiać poprzeczkę.
Ale oczywiśie to tylko moja sugestia, itak jest super |
hmmm.. Może jacyś dodatkowi kultyści/maniacy/czarownicy co ture - nie zależnie od tego czy jest kumulacja itp... To jest idea
Ps. na ilu grywasz Heroldów/Guardianów? My często gramy w takim składzie:
Newboy gang + egipska wystawa (guardy) w zestawie z: kult złotego skarabeusza + Panika + czarny faraon/ghroth/tulzscha i to ma sens
zvish - Czw 13 Cze, 2013
No tak ale jeżeli wywalisz wstrzymanie to pełny badacz (czyli bez uszczeerbku na Wytrzymałości i Poczytalności), z jakotaką bronią rozwala kaplicw jedną turę. Poprzez te kumulowanie się sukcesów. Myslę że jeżeli robić jakieś operację zmniejące żeby to odkręcić wsyzstko, to najlepiej było by znieść zasade kumulowania sukcesów - czyli działa jak norlany potwor, musisz załatwić jednym rzutem. Ale za to odrobinę zmniejszyć żywotność tudzież modyfikator walki. Żeby to było możliwe ale trudne. Bo z takimi statsami to one są gorsze jak Dunwich. A żeby było tak że ewentualnie najmocniejsza kaplica miała tak mniejwięcej -3 do walki przy 4 wytrzymałości, a najslabsza -2 przy 3 wytrzymałosci. Można bardziej zróżnicować.
Zrobić że poprostu oprócz normalnych konsekwencji niepowodzenia w teście walki powinna powodować że "twoja faza ruchu dobiega końca". I zostajesz zatrzymany, musisz tu siedzieć w następnej turze. Ale nie powalczysz sobie więcej w tej. I chociaż nie spotka cię żadnej z potworów w tej turze jakie przybyły z racji Alarmu, to w następnej itak się z tobą policzą bo one się z stąd już nie ruszą.
W następnej turze możesz podejmować próbę rozwaleni kaplicy ale nie musisz. Możesz przeczekać, unikać itd. A jeżeli nie walczyłeś z nią możesz jeszze w następnej jak nie będziesz zatrzymany sobie stąd iść.
Jeżeliz aś chodzo o problem tego że badacz możę nie poradzić sobie z Kaplicą i zostać wciągnięty w fazie Spotkań w A. do bramy to w itak ma nie za fajnie. Bo wpada tam jako Zatrzymany więc będzie musial się podnieśc w skutek czego czekają go 3 spotkania w IŚ za karę. A jak wróci to kaplica będzie na niego czekać. A jeżeli wybierze inną bramę, to kaplica będzie sobie leżeć, itak prędzej czy później ktoś znowu będzie musiał stawić jej czoła. A jeżeli tego nie zrobi to musi się liczyć z tym żę potwory mają zwiększoną żywotność.
I kaplice będą, będą robić swoje i cięzko będzie je ubić. Ale będzie to możliwe.
Bo tak naprawdę problem moim zdaniem leży w tym kumulowaniu się jej obrażęń, bo jak mówie, jak nie dasz tego uniemożliwienia bicia w kółko to przy mimo wsyzstko małych obrażenaich (jeżeli wogóle), jakie ona zadaje to pełny badacz może się uprzeć i se walić aż zniszczy, chodźby miał wyjść z tej walki bardzo ledwy.
Jeżeli chodzi o jak my gramy to gramy zawsze ze wszystkimi planszami jakie są u nas przetłuamczone i ze wszystkimi kartami itd. Ale herolda uzywamy jednego - losowego z pośród oficjalnych trzech jakie są na razie po polsku + 1 mój Duch Szaleństwa.
Więc Guardów żadnych nie mam. Bo jakoś tak się składa że oprócz swoich badaczy i mojego herolda nie używam narazie żadnych nie oficjalnych spraw. Ale chyba zaczne
Napeno będę chciał te kaplice
zvish napisał/a: | No tak ale jeżeli wywalisz wstrzymanie to pełny badacz (czyli bez uszczeerbku na Wytrzymałości i Poczytalności), z jakotaką bronią rozwala kaplicw jedną turę. Poprzez te kumulowanie się sukcesów. Myslę że jeżeli robić jakieś operację zmniejące żeby to odkręcić wsyzstko, to najlepiej było by znieść zasade kumulowania sukcesów - czyli działa jak norlany potwor, musisz załatwić jednym rzutem. Ale za to odrobinę zmniejszyć żywotność tudzież modyfikator walki. Żeby to było możliwe ale trudne. Bo z takimi statsami to one są gorsze jak Dunwich. A żeby było tak że ewentualnie najmocniejsza kaplica miała tak mniejwięcej -3 do walki przy 4 wytrzymałości, a najslabsza -2 przy 3 wytrzymałosci. Można bardziej zróżnicować. |
OK. Bez kumulowania sukcesów jak przy przedwiecznym - walka jak z normalnym stworem-potworem ok. To mi pasuje.
zvish napisał/a: | Zrobić że poprostu oprócz normalnych konsekwencji niepowodzenia w teście walki powinna powodować że "twoja faza ruchu dobiega końca". I zostajesz zatrzymany, musisz tu siedzieć w następnej turze. Ale nie powalczysz sobie więcej w tej. I chociaż nie spotka cię żadnej z potworów w tej turze jakie przybyły z racji Alarmu, to w następnej itak się z tobą policzą bo one się z stąd już nie ruszą.
W następnej turze możesz podejmować próbę rozwaleni kaplicy ale nie musisz. Możesz przeczekać, unikać itd. A jeżeli nie walczyłeś z nią możesz jeszze w następnej jak nie będziesz zatrzymany sobie stąd iść. |
Test uników zdawać trzeba - ale nie żeby uciec, tylko żeby znowu się z kaplicą spotkać
Czyli jak w załóżby turze 'x' test walki się nie powiedzie - to jakas minimalna utrata poczytalności/wytrzymałości. A w turze 'x+1' można spokojnie iść gdzie się chce-lub zostać, rzuć o test uników-jak się uda walka z kaplicą Klarowne i proste. To mi pasuje.
zvish napisał/a: | Jeżeliz aś chodzo o problem tego że badacz możę nie poradzić sobie z Kaplicą i zostać wciągnięty w fazie Spotkań w A. do bramy to w itak ma nie za fajnie. Bo wpada tam jako Zatrzymany więc będzie musial się podnieśc w skutek czego czekają go 3 spotkania w IŚ za karę. A jak wróci to kaplica będzie na niego czekać. A jeżeli wybierze inną bramę, to kaplica będzie sobie leżeć, itak prędzej czy później ktoś znowu będzie musiał stawić jej czoła. A jeżeli tego nie zrobi to musi się liczyć z tym żę potwory mają zwiększoną żywotność. |
Czyli jednak... kaplica go kładzie - a on idzie do IŚ - dobra. Tak będzie najlepiej
zvish napisał/a: | I kaplice będą, będą robić swoje i cięzko będzie je ubić. Ale będzie to możliwe.
Bo tak naprawdę problem moim zdaniem leży w tym kumulowaniu się jej obrażęń, bo jak mówie, jak nie dasz tego uniemożliwienia bicia w kółko to przy mimo wsyzstko małych obrażenaich (jeżeli wogóle), jakie ona zadaje to pełny badacz może się uprzeć i se walić aż zniszczy, chodźby miał wyjść z tej walki bardzo ledwy. |
TEST II
zvish napisał/a: | Jeżeli chodzi o jak my gramy to gramy zawsze ze wszystkimi planszami jakie są u nas przetłuamczone i ze wszystkimi kartami itd. Ale herolda uzywamy jednego - losowego z pośród oficjalnych trzech jakie są na razie po polsku + 1 mój Duch Szaleństwa.
Więc Guardów żadnych nie mam. Bo jakoś tak się składa że oprócz swoich badaczy i mojego herolda nie używam narazie żadnych nie oficjalnych spraw. Ale chyba zaczne
Napeno będę chciał te kaplice |
Rzuć z łaski swojej linkiem do Ducha, bo coś kojarzę ale chętnie się z nim bliżej zapoznam.
zvish - Pią 14 Cze, 2013
Czyli to już jest ostatecznie skończona wersja ten TEST II? Czy jeszcze jakieś porpawki będą. Pprzykładowo co z tymi kultystami co se mieli boostować pojawianie się kaplic?
A jeszcze tak pomyslałem ale nie chcę Ci juz mieszać, ale tak sobie pomyślałe że gdyby jeszcze one mogly się pojawiać na ulicach w wyniku Nagłówków to tez by była sieczka. Bo wstrzymany badacz by nie wpadal do bramy, a jakie by mogły iść komba z niektórymi Warunkami, Pogłoskami i zdolnościami przedwiecznych, przykładowo Itaqua, albo te nowe Warunki z Innsmouth (nie pamiętam jak się zwą) te z burzą co wali piorunami w badaczy na ulicach
A ducha to publikowałem w tym temacie:
http://www.forum.galakta....er=asc&start=30
espanoles - Pią 14 Cze, 2013
zvish napisał/a: | Czyli to już jest ostatecznie skończona wersja ten TEST II?Czy jeszcze jakieś porpawki będą. |
Nie no - testy,testy wersja finalna będzie dopiero jak kilka osób pogra i powie co zmienić
zvish napisał/a: | Pprzykładowo co z tymi kultystami co se mieli boostować pojawianie się kaplic? |
Widzisz - o tym przyznaje się - zapomniałem. Pytanie - co każdą turę jeden Kultysta? Czy coś zaawansowanego. Pogłoska = Czarownik; Nagłówek = Maniak.
Ale to znowu kolejny modyfikator zmuszający do pilnowania schematu...
Wrzucam testa z Kultystą, po weekendzie wrzucę poprawione kaplice
Herold: Potęga Modlitwy v. 3
zvish napisał/a: | A jeszcze tak pomyslałem ale nie chcę Ci juz mieszać, ale tak sobie pomyślałe że gdyby jeszcze one mogly się pojawiać na ulicach w wyniku Nagłówków to tez by była sieczka. Bo wstrzymany badacz by nie wpadal do bramy, a jakie by mogły iść komba z niektórymi Warunkami, Pogłoskami i zdolnościami przedwiecznych, przykładowo Itaqua, albo te nowe Warunki z Innsmouth (nie pamiętam jak się zwą) te z burzą co wali piorunami w badaczy na ulicach |
Hmmmmm.. Ciekawe to, ciekawe. ale - potrzebny byłby schemat wrzucania kaplic - kiedy i jaka dzielnica. Ewentualnie podobne rozwiązanie jak w przyp. Herolda Panika tzn. rzut kością. Koncepcja ciekawa - ale, mam taką propozycję: dopracujmy tą wizję-jak będzie kiepska wrócimy do twojej koncepcji. Bo wiem ile jest zachodu przy Panice - pilnowania itp.
[/quote]
Pobrane. Dzięki
zvish - Pią 14 Cze, 2013
Zamiast robić specjalny system dla Kaplic można by sporządzić zapis że kaplice mogą pojawiać się tylko w wyniku kart Mitów. Więc jak będziesz mial brame, i losujesz potwora na bramę i złapiesz Kaplicę to kladziesz ją jak normanego potwora na bramie.
Jeżeli wyjdzie Nagłowek weźmy Statek wimo przybija do portu", wówczas jest szansa że Kaplica postanie na Dzielnicy Handlowej wraz z jednym potowrem.
I o zgrozo, wyobraź sobie Kaplicę która weszła w sklad Pogloski Straszliwy Eksperyment
A z tymi kultystami to mi chodzilo o to żeby było w dugą stronę
Czyli że masz w puli kaplice. I masz tych kilku kultystów. Niezależnie co wylosujesz czy Kultysta czy Kaplica będzie Kaplica.
Czyli że jeżeli wylosujesz Kaplice to ją kladziesz jak normlanego potwora i koniec.
Jeżeli wylosujesz Kultystę, kładziesz go tam gdzie wynika to z karty mitów a do niego dolosowujesz jeszcze Kaplicę i wtedy koniec.
I teraz podpinając taie rozwiązanie pod poprzedni przykład Nagłówka "Statek widmo...".
Wyciągasz Kaplicę - idzie na ulicę i powiedzmy jako drugi potwór wylosowany zostaje Kultysta, a za nim z racji zdolności Herolda idzie jeszcze jedna Kaplica.
I mam dwie Kaplice i kultystę na Handlowej
espanoles - Nie 16 Cze, 2013
zvish napisał/a: | Zamiast robić specjalny system dla Kaplic można by sporządzić zapis że kaplice mogą pojawiać się tylko w wyniku kart Mitów. Więc jak będziesz mial brame, i losujesz potwora na bramę i złapiesz Kaplicę to kladziesz ją jak normanego potwora na bramie.
Jeżeli wyjdzie Nagłowek weźmy Statek wimo przybija do portu", wówczas jest szansa że Kaplica postanie na Dzielnicy Handlowej wraz z jednym potowrem.
I o zgrozo, wyobraź sobie Kaplicę która weszła w sklad Pogloski Straszliwy Eksperyment
|
Zrób gotowy zapis, który wkleje do Herolda
zvish napisał/a: | A z tymi kultystami to mi chodzilo o to żeby było w dugą stronę
Czyli że masz w puli kaplice. I masz tych kilku kultystów. Niezależnie co wylosujesz czy Kultysta czy Kaplica będzie Kaplica.
Czyli że jeżeli wylosujesz Kaplice to ją kladziesz jak normlanego potwora i koniec.
Jeżeli wylosujesz Kultystę, kładziesz go tam gdzie wynika to z karty mitów a do niego dolosowujesz jeszcze Kaplicę i wtedy koniec. |
O! To jest genialne. To dopisze do Herolda bo faktycznie, będą częściej kaplice w grze
zvish napisał/a: | I teraz podpinając taie rozwiązanie pod poprzedni przykład Nagłówka "Statek widmo...".
Wyciągasz Kaplicę - idzie na ulicę i powiedzmy jako drugi potwór wylosowany zostaje Kultysta, a za nim z racji zdolności Herolda idzie jeszcze jedna Kaplica.
I mam dwie Kaplice i kultystę na Handlowej C |
I tutaj też zrób gotowe kopiuj-wklej, które wrzuce na Herolda
TEST IV

zvish - Nie 16 Cze, 2013
Po lewo umieścil bym takie coś:
Cytat: | Kiedy Potęga Modlitwy jest heroldem umieść wszystkie żetony Kaplic w puli potworów. Kaplice jednak mogą pojawiać się tylko za sprawą kart Mitów. Jeżeli w innej sytuacji kiedy ma być wylosowany żęton potwora, zostanie wylosowana Kaplica, należy umieścić ją spowrotem w puli potworów i wylosować ponownie potwora. |
Takie coś spowoduje żę wyskoczy nie tylko na bramach, ale i na uliach w wyniku Nagłówka, a możę też wpaść do Straszliwego Eksperymentu - Pogłoski.
W zdolnościach po prawej zaś takie coś:
Cytat: | Rozprzestrzenienie kultów
Za każdym razem kiedy za sprawą kart Mitów wylosujesz z Puli Potworów kultystę, umieść do na wskazanym obszarze, a następnie losuj potwory tak dlugo aż wylosujesz pierwszą Kaplicę. Ta kaplica trafia na obszar na jaki właśnie trafil kultysta. |
Ten zapis z kolei o tym że pod koneic fazy mitów na kaplice przychodzi kultysta to bym zlikwidował, ponieważ to spowoduje że wyprztykają się oni szybko i nie będą przynosić zamierzonego efektu z Rozprzestrzenienia Kultu.
Nazwy oczywiście przykładowe
Ad. TEsT IV:
Jednak nie zmniejszasz im trochę żywotności, albo kary do Walki? W myśl tego co wcześniej gadaliśmy żeby nie kumulować im obrażeń, ale żęby w zamian zmniejszyć troch te cechy?
zvish napisał/a: | Po lewo umieścil bym takie coś:
Kiedy Potęga Modlitwy jest heroldem umieść wszystkie żetony Kaplic w puli potworów. Kaplice jednak mogą pojawiać się tylko za sprawą kart Mitów. Jeżeli w innej sytuacji kiedy ma być wylosowany żęton potwora, zostanie wylosowana Kaplica, należy umieścić ją spowrotem w puli potworów i wylosować ponownie potwora. |
Nie wiem czy dobrze kumam, ale Karty Mitów ? czyli co? teraz mam zrobić karty mitów, które będą generować kaplice na ulice miasta? nie czaje
zvish napisał/a: | Jednak nie zmniejszasz im trochę żywotności, albo kary do Walki? W myśl tego co wcześniej gadaliśmy żeby nie kumulować im obrażeń, ale żęby w zamian zmniejszyć troch te cechy? |
Sorry men, wyleciało mi z głowy. Skrobnij mi, które o ile obniżyć
BTW>> ja takie ostatnie szlify i od jutra jakiś tydzień offline. Obowiązki wzywają, tak że chciałem dokończyć te kaplice przez nieobecnością
Nie wiem czy dobrze rozkminiłem ale spróbujmy
TEST V
zvish - Pon 17 Cze, 2013
O kurde to się zakręcilo. Z tymi kartami mitów mialem na mysli takie coś że:
- kaplice pojawiają się w wyniku polecenia "Wylosuj potwora" (oczywiście nie ma nigdzie takiego konkretnie polecenia, miast tego są: pojawia się potwór, dwa potwory trafiają na taką a taką ulicę, wiadomo, kladziesz potwora na nowo otwartej bramie itd)
- jednak kalpice pojawiają się tylko w wyniku tego polcenia z karty mitów czyli jeżeli ma trafić na bramę, jezeli ma trafić na ulicę w wyniu dzialania Nagłówka itd. Też może sie pojawić w wyniku działania Pogłoski.
Więc nie robimy dodatkowych kart mitów, jednak tylko karta mitow ma moc sprowadzenia Kaplicy wszędzie tam gdzie sprowadza potwora, o ile oczywiście takową wylosujemy.
Ma to zabezpieczyc przed pojawieniem się Kaplicy w spotkaniu w Arkham czy w Innym Świecie, gdzie rozgrywanie tej że bylo problematyczne.
Jednak, jednak było problematyczne w związku z tym że rany zadawane Kaplicy mialy się kumulować, w momencie kiedy to zniosłeś, czyli walczymy raz a dobrze - jak z normlanym potworem wówczas przestaje to być problemem. Bo spotkanie Kaplicy w spotkaniu spowoduje walkę z nim i albo ja wygramy, albo nie. Poniesiemy konsekwencje takiej porażki, bądź nagrody wynikające z sukcesu, a kaplica trafi do puli w obu przypadkach (bo jest Wieczna).
Więc suma sumarum można znieść wogole takie coś i z Kaplicą będzie można powalczyć w wyniku kart Spotkań [A/IŚ].
Z tymi statsami Kaplic to ja bym zrobil tak, że jest ich łącznie 9. Więc jedna była by mega trudna - jak taki boss Kaplicowy. Taka mogla by mieć powiedzmy kare do Walki -3 i 4 żywotności.
Dwie zrobić takie nieco latwiejsze: -3 do Walki i 3 Żywotności.
Pięć zrobić takich śreniich: -2 do Walki i 3 żywotności.
No i ta jedna ze Szczęścia jako taka specjalna.
Oczywiście ewentualne nagrody i kary za walkę z nimi poustawiać w zależności od trudności. Czyli im mocniejsza w walce tym wieksze profity za pokonanie. Ale też próby zwalczenia jej uaktywniają więcej paskudnych zdolności.
Ale to już Ty byś musial poukladać bo lepiej czaisz klimat poszczegolnych Kaplic i wiesz jaka powinna być ewentualnie groźniejsza, a jaka prostsza do zniszczenia.
espanoles - Czw 27 Cze, 2013
co do kaplic: jeżeli nie robimy kumulacji sukcesów a kaplice zadają minimalne obrażenia i straty - proponuje wytrzymałość w przedziale 3-6.
zvish - Czw 27 Cze, 2013
No ok Wszystko weyjdzie na etapie testowania. Ale może się okazać że niektóre z nich są nie zabijalne. Tzn jeszcze wszystko też będzie zależeć jaką karę do walki będzie miala taka kaplica z 6 wytrzymałości.
espanoles - Czw 27 Cze, 2013
poprawiłem - jorgnij Zwiszu
zvish - Czw 27 Cze, 2013
To co teraz testujemy
Tylko jak to teraz te żętony zobić hmmm
espanoles - Sro 04 Wrz, 2013
halo,halo. przetestował już ktoś kaplice??
zvish - Sro 04 Wrz, 2013
Halo halo
Kurde nie mogłem się jak narazie zebrać z tym żeby je jakoś wydrukować.
|
|