galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - #25 North remembers, but there is no stark NABÓR

Gog - Sob 29 Cze, 2013
Temat postu: #25 North remembers, but there is no stark NABÓR
Witam:)
Chciałem jak zwykle zaproponować coś nowego, grę na 6, z nową mapą, nowymi rodami :) Pomysł mój, mapka i karty wykonanie Sardo, rozkmina kart i mapy ja, Shutt i Sardo. Zasady jak w II edycji, z drobną zmiana. Karta nadchodzi zima, dodaje siłe dzikich +2, i losujemy nową kartę, talie tasujemy jak spadnie, 3cia mobilizja, zaopatrzenia, starcia królów , lub gry o tron i ta 3cia karta jest odrzucana, a no i nie ma dzikich są biali wędrowcy.
Poniżej karty rodów jak by kto chcial to zrzucimy obrazki, bo wyglądają epicko Sardo:* :D

Greyjoy
4 Euron Wronie Oko [miecz]
3 Rodrik Czytacz [wieża][wieża]
2 Qarl Panienka [miecz][miecz]
2 Asha Greyjoy jeśli wygrasz możesz natychmiast wykonać jeden ze swoich marszów poza kolejnością
1 Aeron Mokra Czupryna jeśli ilość statków twojego przeciwnika w tej bitwie jest większa, karta Twojego przeciwnika jest zredukowana o 2(do minimum 0)
1 Dagmer Rozcięta Gęba jesli Twój Najazd odniósł skutek w tej rundzie ta karta +1 siły, jesli atakujesz ta karta +1 siły
0 Victaion Greyjoy Wybierz obszar zawierający Twoje statki, który sąsiaduje z obszarem ogatniętym bitwą. Na czas tej btiwy traktuj ten obszar tak jakby znajdował sie tam Twoj rozkaz wsparcia

Bolton
4 Roose Bolton Natychmiast zredukuj konia przeciwnika do piechura biorącego udział w tej bitwie lub wspierającego
3 Ramsay Botlon miecz miecz
2 Maester Tybald jesli wygrasz wskocz o 1 na zaopatrzeniu maks na 6 pozycję
2 Arnolf Karstark wieza
1 Walton Nagolennik miecz
1 Damon Zatańcz dla mnie jesli armia Twojego przeciwnika zawiera wiecej jednostek ta karta otrzymuje +1 siły za jednostkę ktorej posiadasz mniej
0 Fetor odrzuc fetora zeby zagrać ramsaya z kosza lub ręki

Frey
4 Stevron Frey jak wygrasz przeciwnika traci 2 zetony wladzy ty zyskujesz 2
3 Czarny walder miecz miecz miecz
2 Aegon Bloodborn miecz/wieża
2 Emmon Frey wieża
1 Raymund Frey ta karta otrzymuje +1 siły za każdego Freya w koszu
1 Walder Frey usuń z planszy dowolny rozkaz wsparcia przeciwnika z którym toczysz bitwę
0 Maester Melwys wybierz tor wpływów wspinasz się na nim o 2 przeciwnik spada o 2(o kolejności decyduje mniej korzystna opcja)

Dzicy
4 Mance Ryder miecz miecz
3 Jon Snow jesli wygrasz te bitwę postaw piechura w castle black(o ile kontrolujesz ten obszar)
2 Grzechocząca Koszula jesli mance w koszu +1 sily i miecz
2 Tormund miecz wieża
1 Styr jesli atakujesz i przegrasz mozesz wycofac sie na inny obszar niz ten z którego przybyles
1 Ygritte wieza
0 Varamyr Pięć Skór odrzuc 2 zetony władzy zeby po bitwie podejrzeć wierzchnią kartę dowolnej talii westeros lub talii białych wędrowców

Glover
4 Galbart Glover miecz wieża
3 Robert Glover jesli atakujesz i wygrasz mozesz na podbitym obszarze położyć pozostały rozkaz obrony lub wsparcia(lub przełożyć go z innego pola)
2 Alysane Mormont wieza wieza
2 Maege Mormont miecz
1 Sybelle Locke za kazda gwiazdkę przy twojej pozycji na torze królewskiego dworu ta karta ma +1 siły
1 Howard Reed jesli wygrasz te bitwę bedziesz mógł przeprowadzic mobilizację na tym obszarze o ie zawiera twierdzę lub zamek
0 Meera Reed usuń żeton władzy przeciwnika z pola sąsiadującego z obszarem bitwy, jeśli nie znajdują sie tam żadne jednostki możesz zamiast usuwać żetonu zamienic go na swoj dostepny zeton władzy

Arryn
4 Brozne Yohn Royce jesli przeciwnik jest wyzej na torze zaopatrzenie ta karta otrzymuje +1 siły
3 Littlefinger jesli wygrasz przeciwnik będzie musial zaplacic 2 zetony władzy za kazda wycofujaca się jednostkę. Kazda za która nie zaplaci zostaje zniszczona
2 Nestor Royce jesli w twojej armii znajdują sie sami rycerze zredukuj sile piechur przeciwnika do 0
2 Lyn Corbray miecz/wieza
1 Luthar Brune jesli przegrasz mozesz wycofac jednostki na rozne pola
1 Alayne Stone wieza
0 Lysa Arryn otrzymaj tyle zetonow władzy jaka pozycje na torze zaopatrzenia zajmujesz

Uf zmeczylem sie :d Mapkę wrzuci jutro Shutt, bo on sie na tym zna i jest murzynem od mapki :D Przepraszam za błedy w kartach literówki itp, ale jest juz późno :(

Zagraliśmy juz ze 3 za kazdym razem wygral kto inny wydaje się zbalansowana.
Do gry chcialem zaprosic sprawdzonych graczy(niezamulaczy i ogarnietych)
Oto Lista:
Shutt(murzyn od mapki)
gamaeil
Beez potwierdzony
toszt
reszka potwierdzony
Sardo(za wkład w powstanie mapki)
Adam Badura(obiecane za poprzednie prowadzenia)

Jako że zaczyna okres wakacyjny pewnie i tak wiekszosc stad nie bedzie mogla grac:p Od razu przepraszam jesli ktoś sie czuje ogarniety, a go pominalem ;p jesli ktos z powyższych zrezygnuje zapraszam do zapisów. :) Uwagi na temat kart, a po pojawieniu sie mapki na jej temat mile widziane :)

Beez - Sob 29 Cze, 2013

eh miałem spasować w związku z ostatnim zamuleniem, ale jak gog sam mnie zaprasza do gry to jak mam odmówić. ... :(
Dredzilla - Sob 29 Cze, 2013

Ja sie czuje pominiety :(
Beez - Sob 29 Cze, 2013

2 Maester Tybald jesli wygrasz wskocz o 0 na zaopatrzeniu maks na 6 pozycję - o 1?
reszka - Sob 29 Cze, 2013

jestem :) i dzięki

Fetor jest moim zdaniem nienajlepiej. To de facto drugi Ramsey. W dodatku była wyraźna różnica między nimi. Tu nie ma.
Gog - Sob 29 Cze, 2013

Beez napisał/a:
2 Maester Tybald jesli wygrasz wskocz o 0 na zaopatrzeniu maks na 6 pozycję - o 1?

Oczywiscie ma byc 1 :d juz poprawione :D
reszka to ma byc drugi ramsay, bolton ma dość srednie karty w porównaniu z resztą :) daje mu to drugą 3jke, a grey moze miec np 3 trójki i jak zobaczysz ma bardzo trudną pozycję :p Gdzie ten Shutt :x

Rewolta - Sob 29 Cze, 2013

Taa Fetor to lekka przesada, może gdyby przy tym musiał odrzucić ze 2 żetony władzy i brał zamiast tego Arnolf Karstark chociaż to i tak zbyt słaba karta wg. mnie, musiałyby być 2 wieże na niej... ;P

Ale to można pokombinować lekko ;D

czarnylord23 - Sob 29 Cze, 2013

Chciałbym tylko zaznaczyć Gogu, że na gre 6-osobową zaprosiłeś 7 graczy. :D

Hm, klimatycznie byłoby jakby dzicy nie mieli żadnych wież (wszak to zbieranina wojowników, a nie regularne wojsko), ale byłoby to chyba niegrywalne. ;)

Sardo - Sob 29 Cze, 2013

czarnylord23 napisał/a:
Hm, klimatycznie byłoby jakby dzicy nie mieli żadnych wież (wszak to zbieranina wojowników, a nie regularne wojsko), ale byłoby to chyba niegrywalne. ;)

Przyjmijmy, że to są olbrzymy :D

Jak wcześniej pisałem, spróbuję zagrać ;)

Mam nadzieję, że na mapkę nie będziecie psioczyć :P

gamaliel - Sob 29 Cze, 2013

Skoro zapraszają, to się potwierdzam.
Beez - Sob 29 Cze, 2013

Hmm to ja mogę się podzielić głownie pochwałami odnośnie kart - na szczególne wyróżnienei zasługują:

Styr z możliwościa wycofania się - super pomysł.

3 Robert Glover jesli atakujesz i wygrasz mozesz na podbitym obszarze położyć pozostały rozkaz obrony lub wsparcia(lub przełożyć go z innego pola) - również bardzo dobre.

0 Meera Reed usuń żeton władzy przeciwnika z pola sąsiadującego z obszarem bitwy, jeśli nie znajdują sie tam żadne jednostki możesz zamiast usuwać żetonu zamienic go na swoj dostepny zeton władzy - też daje wiele miejsc na popisy taktyczne. :)

1 Luthar Brune jesli przegrasz mozesz wycofac jednostki na rozne pola - niby fajne ale dorzuciłbym mu jedną wieże - ale nie trzymam się tego mocno póki nie zobacze rozgrywki.

Teraz trochę popsioczę :
3 Littlefinger jesli wygrasz przeciwnik będzie musial zaplacic 2 zetony władzy za kazda wycofujaca się jednostkę. Kazda za która nie zaplaci zostaje zniszczona - nie jest to odrobinkę przepakowane? Czy po prostu miało zastąpić miecze - bo LF z mieczami głupio by wyglądał? :D

0 Varamyr Pięć Skór odrzuc 2 zetony władzy zeby po bitwie podejrzeć wierzchnią kartę dowolnej talii westeros lub talii białych wędrowców - podejrzenie jednej talii za 2 żetony - jaki to ma sens. Podglądasz w momencie już otwartych rozkazów i niczego zmeinić nie możesz - to ze dowiesz sie 2min przed innymi co będzie w kartach na temat jednej z talii to w mojej opini trochę mało za 2 żetony - może by podglądać wszystkie talie - to jakiś wymierny sens by miało.
Nie mogę przestać się śmiać na myśl o wydaniu 2 żetonów, żeby dowiedzieć się, że w następnej rundzie jest CoK, a ja mam 2 żetony mniej na licytacje.

Ale to tylko moje wrażenia :D - Z niecierpliwością czekam na mapę - bardzo jestem ciekaw koloru jednostek : o

Jeszcze jedna rzecz : 1 Dagmer Rozcięta Gęba jesli Twój Najazd odniósł skutek w tej rundzie ta karta +1 siły, jesli atakujesz ta karta +1 siły - nie do końca rozumiem i chyba jakiś mały błąd językowy się chyba wkradł :)

Sardo - Sob 29 Cze, 2013

Beez napisał/a:
Teraz trochę popsioczę :
3 Littlefinger jesli wygrasz przeciwnik będzie musial zaplacic 2 zetony władzy za kazda wycofujaca się jednostkę. Kazda za która nie zaplaci zostaje zniszczona - nie jest to odrobinkę przepakowane? Czy po prostu miało zastąpić miecze - bo LF z mieczami głupio by wyglądał? :D

No nie wierzę, to moim zdaniem baaardzo fajny pomysł i w klimacie, chyba najfajniejsza karta z całego kompletu.

Beez napisał/a:
Ale to tylko moje wrażenia :D - Z niecierpliwością czekam na mapę - bardzo jestem ciekaw koloru jednostek : o

Nie oczekuj cudów ;)

Beez - Sob 29 Cze, 2013

Sardo napisał/a:
Beez napisał/a:
Teraz trochę popsioczę :

No nie wierzę, to moim zdaniem baaardzo fajny pomysł i w klimacie, chyba najfajniejsza karta z całego kompletu.

Beez napisał/a:

Nie oczekuj cudów ;)

Ja ani przez sekunde nie napisałem, że ona nie jest fajna - bo jak dla mnie jest ona po prostu ZA fajna i ZA mocna - nigdy nie napisałem, że ta zdolność jest głupia tylko przepakowana :D
+Littlefinger to moja ulubiona postać sama w sobie więc ciężko, żeby było inaczej :D

Sardo - Sob 29 Cze, 2013

W sumie te 2 żetony to sporo, no ale nie widziałem go szczególnie w akcji, więc może akurat pasuje taka ilość.
kiwi - Sob 29 Cze, 2013

Chętny
Shutt - Sob 29 Cze, 2013

Mapkę wrzucę za jakiś czas. Littlefinger to mój pomysł i miał dać boosta Arrynom (zobaczycie jak się nimi gra) ze względu na to, że nie mają żadnych mieczy. Zawsze możesz zrezygnować z płacenia za część i uśmiercić jednostki.

Gogu, rezerwuje Północ Północ - Greyami, Freyami, a na pewno Arrynami nie gram :D

Shutt - Sob 29 Cze, 2013

Nazwy poprawione roboczo, bo pauka Sardo zapomniał ich pozmieniać ;)

Mam nadzieję, że nie pochrzaniłem niczego Gogu, bo z pamięci leciałem.

Sardo - Sob 29 Cze, 2013

Nie dasz rady tego wrzucić w większym rozmiarze żeby nazwy obszarów czytelne były?
Shutt - Sob 29 Cze, 2013

No właśnie jest problem bo na imageshack za duże to jest :/

Niestety mapka sama w sobie kupę waży i muszę jakość zmniejszyć.

Sardo - Sob 29 Cze, 2013

Mi imageshack pozwolił na taką jakość: http://imageshack.us/a/img22/9621/9p0o.jpg
Wniosek - używaj photoshopa :D plik jpg waży 3,16 MB

Tam na torach trzeba jeszcze poustawiać ;)

Shutt - Sob 29 Cze, 2013

Sardo napisał/a:
Mi imageshack pozwolił na taką jakość: http://imageshack.us/a/img22/9621/9p0o.jpg
Wniosek - używaj photoshopa :D plik jpg waży 3,16 MB

Tam na torach trzeba jeszcze poustawiać ;)

Będę musiał ściągnąć PS :P

Mapka imgur

Za chwilę będzie mapka z PS z torami :D

MAPKA ZE WSZYSTKIMI AKTUANYMI DANYMI. ENJOY!

Gog - Sob 29 Cze, 2013

Dagmer -> jeśli połozysz najazd i cos spalisz z niego w tej rundzie Dagmer ma + 1 siły:)

Lista graczy:

Shutt
gamaeil
Beez
reszka
Sardo
toszt ??
Adam Badura ??

lista rezerwowa:
kiwi

@gamaeil zaprosilem 7 bo po 1 toszt tu nie bywa, Adam pewnie nie ma czasu, Sardo pisał że jak nie bedzie chetnych to zagra :)

Od razu mowie, ze gralismy luzno, jak tu bedziecie kminic caly dzien nad ruchem moga wyjsc jakies unbalanse, wiec prosze bez spiny to BETA TEST :)

Shutt - Sob 29 Cze, 2013

Greyjoy
[4] Euron Wronie Oko [miecz]
[3] Rodrik Czytacz [wieża][wieża]
[2] Qarl Panienka [miecz][miecz]
[2] Asha Greyjoy Jeśli wygrasz możesz natychmiast wykonać jeden ze swoich marszów poza kolejnością.
[1] Aeron Mokra Czupryna Jeśli ilość statków twojego przeciwnika w tej bitwie jest większa, karta Twojego przeciwnika jest zredukowana o 2 (do minimum 0).
[1] Dagmer Rozcięta Gęba Jeśli Twój Najazd odniósł skutek w tej rundzie ta karta +1 siły, jesli atakujesz ta karta +1 siły.
[0] Victaion Greyjoy Wybierz obszar zawierający Twoje statki, który sąsiaduje z obszarem ogarniętym bitwą. Na czas tej btiwy traktuj ten obszar tak jakby znajdował sie tam Twój rozkaz wsparcia.

Bolton
[4] Roose Bolton Natychmiast zredukuj konia przeciwnika do piechura biorącego udział w tej bitwie lub wspierającego.
[3] Ramsay Botlon [miecz][miecz]
[2] Maester Tybald Jeśli wygrasz wskocz o 1 na zaopatrzeniu maks na 6 pozycję.
[2] Arnolf Karstark [wieża]
[1] Walton Nagolennik [miecz]
[1] Damon Zatańcz dla mnie Jeśli armia Twojego przeciwnika zawiera wiecej jednostek ta karta otrzymuje +1 siły za jednostkę której posiadasz mniej
[0] Fetor Odrzuć Fetora żeby zagrać Ramsaya z kosza lub ręki.

Frey
[4] Stevron Frey Jeśli wygrasz bitwę to przeciwnik traci 2 żetony władzy, a ty zyskujesz 2.
[3] Czarny Walder [miecz][miecz][miecz]
[2] Aegon Bloodborn [miecz][wieża]
[2] Emmon Frey [wieża]
[1] Raymund Frey Ta karta otrzymuje +1 siły za każdego Freya w koszu.
[1] Walder Frey Usuń z planszy dowolny rozkaz wsparcia przeciwnika z którym toczysz bitwę.
[0] Maester Melwys Wybierz tor wpływów wspinasz się na nim o 2 przeciwnik spada o 2 (o kolejności decyduje mniej korzystna opcja).

Dzicy
[4] Mance Ryder [miecz][miecz]
[3] Jon Snow Jeśli wygrasz te bitwę postaw piechura w castle black(o ile kontrolujesz ten obszar).
[2] Grzechocząca Koszula Jeśli mance w koszu +1 siły i [miecz].
[2] Tormund Zabójca Olbrzyma [miecz][wieża]
[1] Styr Jeśli atakujesz i przegrasz możesz wycofać się na inny obszar niż ten z którego przybyłeś.
[1] Ygritte [wieża]
[0] Varamyr Pięć Skór Odrzuć 2 żetony władzy żeby po bitwie podejrzeć wierzchnią kartę dowolnej talii westeros lub talii białych wędrowców.

Glover
[4] Galbart Glover [miecz][wieża]
[3] Robert Glover Jeśli atakujesz i wygrasz możesz na podbitym obszarze położyć pozostały rozkaz obrony lub wsparcia (lub przełożyć go z innego pola).
[2] Alysane Mormont [wieża][wieża]
[2] Maege Mormont [miecz]
[1] Sybelle Locke Za każdą gwiazdkę przy twojej pozycji na torze królewskiego dworu ta karta ma +1 siły.
[1] Howard Reed Jeśli wygrasz te bitwę będziesz mógł przeprowadzić mobilizację na tym obszarze o ie zawiera twierdzę lub zamek.
[0] Meera Reed Usuń żeton władzy przeciwnika z pola sąsiadującego z obszarem bitwy, jeśli nie znajdują się tam żadne jednostki możesz zamiast usuwać żetonu zamienić go na swój dostępny żeton władzy.

Arryn
[4] Brozne Yohn Royce Jeśli przeciwnik jest wyżej na torze zaopatrzenie ta karta otrzymuje +1 siły
[3] Littlefinger Jeśli wygrasz przeciwnik będzie musiał zapłacić 2 żetony władzy za każda wycofująca się jednostkę. Każda za która nie zapłaci zostaje zniszczona.
[2] Nestor Royce Jeśli w twojej armii znajdują sie sami rycerze zredukuj siłę piechurów przeciwnika do 0.
[2] Lyn Corbray [miecz][wieża]
[1] Luthar Brune Jeśli przegrasz możesz wycofać jednostki na rożne pola.
[1] Alayne Stone [wieża]
[0] Lysa Arryn Otrzymujesz tyle żetonów władzy jaką pozycją na torze zaopatrzenia zajmujesz.

Ok, jeśli fetor świadomie ma tak, to ok - pytanie było raczej, czy taki był zamysł.

No ale kontynuując, jeżeli na ręce mam już tylko fetora, zagrywam ramseya z odrzuconych,

jakiej karty nie będę miał po resecie?

No i zgadzam się odnośnie komentarza dot. "0" dzikich. Realnie nie do wykorzystania, poza sytuacją gdy mam wszystkie żetony i pływam w nich, nie wyobrażam sobie jej wykorzystania.

Powinno być moim zdaniem coś w stylu (4 propozycje):

1) [...] i zdecyduj, czy ta karta zostaje na wierzchu czy ląduje na spodzie.
2) wydaj 3 żetony i połóż wybraną kartę Wędrowców na górze talii
3) wydaj 5 żetonów i połóż na górze wybranej talii wybraną kartę
4) łącznie 2 i 3

I trzymam spore kciuki, żebym nie dostał greya. Ktokolwiek inny. A dlaczego? Bo Greyem już wygrałem internetową rozgrywkę a zawsze jest dużo większa motywacja przeżyć ten pierwszy raz z kimś innym.

Shutt - Sob 29 Cze, 2013

Fetora.
czarnylord23 - Sob 29 Cze, 2013

Odnośnie mapy: siedzibą Umberów jest Ostatnie Domostwo a nie Ostatnie Sąsiedztwo. ;) Wygląda to naprawdę ładnie, chociaż to morze pod Seagardem jest trochę dziwne... chociaż tak pewnie jest to bardziej grywalne. No i tory: Arrynowie na końcu Tronu? Dzicy drudzy w kruku? Z perspektywy książek nie wiem czemu tak jest, ale to pewnie też kwestia tego który ród (czy dzicy są rodem? :D ) ma lepszą pozycję startową.
Shutt - Sob 29 Cze, 2013

Gdybyśmy nawiązywali bezpośrednio do książek to Gloverowie mieliby góra jednego piechura, Boltonowie byliby w Winterfell, Freyowie z resztą również no i w Riverrun, którego tu nie ma.

Taki fanowski dodatek na użytek własny, bo na szerszą skalę raczej by nie przeszedł (ze względu na te morza właśnie).

Morze pod Seagardem też mi nie pasowało, ale nie ma innego wyjścia, nie przeforsowałem tam lądu :D ale z tymi morzami gra się zacnie.

Sardo - Sob 29 Cze, 2013

czarnylord23 napisał/a:
Odnośnie mapy: siedzibą Umberów jest Ostatnie Domostwo a nie Ostatnie Sąsiedztwo. ;)

Ups, samą mapę robiłem daaawno i dość na szybko i tak wyszło :roll:

Shutt napisał/a:
Morze pod Seagardem też mi nie pasowało, ale nie ma innego wyjścia, nie przeforsowałem tam lądu :D ale z tymi morzami gra się zacnie.

Też byłem za tą opcją, ale mnie Gog namawiał twardo by dać tam morze :D

reszka napisał/a:
I trzymam spore kciuki, żebym nie dostał greya. Ktokolwiek inny. A dlaczego? Bo Greyem już wygrałem internetową rozgrywkę a zawsze jest dużo większa motywacja przeżyć ten pierwszy raz z kimś innym.

Lepiej tak nie rób, ja mocno trzymałem przy pierwszym teście na żywo i oczywiście ich dostałem :D

Gog - Sob 29 Cze, 2013

0 u dzikich jestem gotów zmienic( dla mnie tez max do dupy, ale Shutt z Sardem mowia ze i tak jest dobra) proponuje za 2-3 zetony kladzenie jakies karty na wierzchu) ale to po prostu przeglosujemy jak będziemy mieli 6ciu :) Adam zrezygnował, wiec czekam do jutra wieczora na toszta jeśli, go nie bedzie bierzemy kiwiego :D :)
dzięki za pomoc Shucik za karty:*
Co do torów niestety bardziej kierowaliśmy balansem niż książka :p morze tez dodane oni chcieli od góry do dolu ląd, ale wtedy walki by w ogole nie bylo ze wsparciem morza :p

Sardo - Sob 29 Cze, 2013

Gog napisał/a:
0 u dzikich jestem gotów zmienic( dla mnie tez max do dupy, ale Shutt z Sardem mowia ze i tak jest dobra) proponuje za 2-3 zetony kladzenie jakies karty na wierzchu) ale to po prostu przeglosujemy jak będziemy mieli 6ciu :)

Ja mówię że dobra? :D Ewentualne podejrzenie Dzikich może coś dać, bo z tymi Westeros to średnio pomocne, jak już zauważyli wcześniej.

Gog - Sob 29 Cze, 2013

dobrze misq jak mowilem zeby za 0- bylo podejrzenie to płacz:d wiec moze za 0 podejrzenie 3 talii ?:d bo on tylko paczył :D

każda zmiana będzie dobra. Każda ma inne zalety itd., aczkolwiek za ja wyceniłbym możliwość położenia dowolnej karty na deckach 1-3 za przynajmniej 5 żetonów, jedynie wędrowców 3.

Dowolna karta za 3 żetony to zbyt mocne jest, bo mówimy przykładowo o zakazie wspierania bądź o przymusowym braku licytacji, co może być cenne jeśli dzicy mają np. ostrze.

No i nie znamy kart wędrowców.

Gog - Nie 30 Cze, 2013

reszka nie przesadzaj z ukladaniem karty za 5 zeton rodrik czytasz karta za 2 sily jak wygrasz dowolną kartę połóż, to ja proponuje cos takiego za darmo podejrzyj wedrowców mozesz takze doplacic 2 zetony za kazda talie na ktorej chcesz wybrac karte na góre ? za 1 talie 2 za 3 talie 6 ? co wy na to ?:)
reszka - Nie 30 Cze, 2013

Ilość zetonow to kwestia indywidualna. Nie wiem jaką kartę opisywałes ale dopisek jeśli wygrasz - robia różnice.

Wszyscy znamy szanse na wygranie bitwy "0".

Z drugiej strony, jeśli przeciwnik nie ma mieczy, to chętnie go pionkiem -1 podjadę. Przegram, ale bonus mam.

Moim zdaniem dopisek "jeśli wygrasz" = "zapłać x żetonów", gdzie x to oczywiście uznanie autora gry/Admina. Gogu, ile uznasz za stosowne, będzie dobrze. W żadnym razie tej karty nie przegniesz jak niektórych oryginalnych.

Maester, z dopiskiem "mniej korzystna". Dla kogo i o co chodzi?

toszt - Nie 30 Cze, 2013

Melduję się chętny i obecny!
Jak członek ludu pracującego, jestem on-line tak samo jak w inne pory roku ;)

Sardo - Nie 30 Cze, 2013

Z tego co widzę wśród zaproszonych jest 6 chętnych (w tym ja) i kiwi z poza listy, więc ja mu ustąpię miejsca ;)
Shutt - Nie 30 Cze, 2013

Z tą "zerówką" po zmianie bedzie tak sam płacz co z Hosterem ;]
Shutt - Nie 30 Cze, 2013

reszka napisał/a:
Maester, z dopiskiem "mniej korzystna". Dla kogo i o co chodzi?

Wydaje mi się, że dla Ciebie. To nie moja karta, ale tak chyba graliśmy.
Przesuwasz się na tym torze na którym najmniej zyskasz.

Gog - Nie 30 Cze, 2013

nie, nie chodzi mi oto, że np jestes trzeci, a on pierwszy wybieramy mniej korzystny wariant kolejnosci czyli wpierw on w dół potem ty do góry, bo gdyby było odwrotnie przeciwnik by spadl de facto o 3 pozycje rozumiecie?:D jak wróce dzis z pracy postaram sie zalozyc temat jak nie to jutro już na pewno :) Sardo jesteś pewny, nie chcesz grac w swoje dziecko ?:D juz nie grasz w swoje swoich dzieci hehe :D
kiwi - Nie 30 Cze, 2013

Kilka pytań

Cytat:
Czy [2] Aegon Bloodborn [miecz]/[wieża]

to oznacza, że wybiera miecz lub wieże czy błąd w zapisku?
Cytat:

[1] Damon Zatańcz dla mnie Jeśli armia Twojego przeciwnika zawiera wiecej jednostek ta karta otrzymuje +1 siły za jednostkę której posiadasz mniej

Armia przeciwnika co to dokładnie oznacza? Tylko jednostki bezpośrednio atakujące (biorące udział w bitwie) czy też dodatkowo wspierające?

Cytat:

[0] Maester Melwys Wybierz tor wpływów wspinasz się na nim o 2 przeciwnik spada o 2 (o kolejności decyduje mniej korzystna opcja)

Mniej korzystna opcja dla kogo? Tego co idzie do góry czy spadającego? Lepiej w opisie karty dodać ten komentarz.
Cytat:

[3] Robert Glover Jeśli atakujesz i wygrasz możesz na podbitym obszarze położyć pozostały rozkaz obrony lub wsparcia (lub przełożyć go z innego pola).

Jeżeli na mapie mam tylko jeden rozkazy obrony(swój) i akurat nie chce go mieć tam(spalenie karty z sojusznikiem lub inny powód) to mogę go przełożyć odrazu mimo to że mam jeszcze jedną obronę w rozkazach do położenia?

Cytat:

[0] Meera Reed Usuń żeton władzy przeciwnika z pola sąsiadującego z obszarem bitwy, jeśli nie znajdują się tam żadne jednostki możesz zamiast usuwać żetonu zamienić go na swój dostępny żeton władzy
.

A jeżeli nie ma tam ani żetonu, ani jednostek mogę położyć tam swój żeton?
Cytat:

[2] Lyn Corbray [miecz]/[wieża]

tutaj znów " / "

Cytat:
[1] Luthar Brune Jeśli przegrasz możesz wycofać jednostki na rożne pola.

I tutaj znów czy chociaż jedno pole musi być polem z którego atakowaliśmy?

I czy talia białych wędrowców to talia dzikich, ale zmieniliście nazwę by nie kolidowało z "rodem" dzikich?

Na tą chwilę wydaje mi się, że na tyle pytań.

Beez - Nie 30 Cze, 2013

Miecze / Wieże to zapewne i miecze i wieże :)

Armia przeciwnika to zapewne wszystkie jednostki biorące udział w bitwie (czyli wspierające też)

Mniej korzystna opcja z punktu widzenia osoby ktora zagrywa karte - to chyba oczywiste;p

Skoro pisze, że możesz przełożyc bez żadnych uwag to w moim odczuciu tak

Nie - nie możesz położtyc swojego żetonu - ta karta to raczej partyzantka w moim odczuciu

Wydaje mi się, że opcja tej karty działa tylko i wyłącznie w obronie, a nie w ataku (atakując wracasz i tak na to samo pole)

Ale to jest to jak ja to czuje - jak cos to niech któryś twórca mnie poprawi

Shutt - Nie 30 Cze, 2013

Do Luthara mój zamysł był taki, że jedna jednostka z atakującej armii musi wrócić na pole, z którego ruszała, a inne mogą przeprowadzić odwrót na dowolne obszary.

Miecz/wieża - nie wiem czemu tam jest "/" - powinno być [miecz][wieża] z tego co pamiętam :P
Ja jestem "ekspertem" od Arrynów/Greyów/Freyów.

Gog - Nie 30 Cze, 2013

Dzieki Beez dokladnie tak jak napisales:) z ta mala roznica, że armia to chodzi konkretne jednostki na polu bez wspierania( myslelismy o tym, ale na morzu byłaby zbyt mocna)
Beez - Nie 30 Cze, 2013

to losujemy rody? -mam straszny napał

po małej analizie stwierdzam, ze lipa, ze arrynowie nie maja na starcie pionka na terenie z gwiazdka - w wypadku licytacji po 1 turze duza szansa ze wciaz beda bez mozliwosci mobilki...

Mam jeszcze małe pytanie - w waszych grach prywatnych kto wygrywał ?

Shutt - Nie 30 Cze, 2013

Ostatnio wygrałem Greyjoyem :) ale to było daaaaawno, przed sesją :P

Arryn to typowy Tyrell, nawet chyba bardziej "tyrellowy" niż sam Tyrell, nie mają za dużo przeciwników na początku, pod nosem 3 Zamki, więc nadrobią przy pierwszej mobilce.

Nigdy nie brakowało im żetonów w naszych grach.

Sardo - Nie 30 Cze, 2013

No to jeśli nie macie nic przeciwko, to wynik losowania mojego programiku:
Shutt Greyjoy
gamaliel Arryn
Beez Frey
toszt Wildlings
kiwi Bolton
reszka Glover

Beez - Nie 30 Cze, 2013

przed losowaniem powiedziałem sobie - najchętniej bym zagrał freyami - no i patrzcie :D
Ale widzę powtórkę z 22 - obok shutta i gamaliela :)

Wyślę nawet teraz rozkazy. bo od 2 dni nie mam neta i komunikuję się z wami za pomocą telefonu i dziewczny, która mi czyta wszystkie posty :D
(Akurat w tym momencie jestem u niej i dlatego teraz wyślę przed czasem bo rozkazy bez wglądu na mapke samą wyobraźnią wymyślić ciężko)

Tych punktów mobilki po 1 turze biorąc pod uwagę, że wszyscy skorzystaja z możliwości rekrutacji też nie ma tak wiele (z tego co liczyłem przegrywa z wszystkimi poza gloverami i greyami) A żetonów też chyba będzie mieć mniej bo na gulltown musi żeton zostawić (jak nie zostawi to będzie miał 1 punkt mobilki mniej) - Ale ok niech będzie, że póki gra się nie odbędzie to nie będę nic mówił(bo gra weryfikuje wszystko) - wszystko wyjdzie w praniu.

Gog - Nie 30 Cze, 2013

kurcze ja w pracy tez wylosowalem i zanim podam rody chcialem głosowanie zrobic w sprawie varamyra :d ale ok moze byc:d co do kart dzikich to nie zmienilismy nazw, bo w realu gralismy na razie ;p lupieżców grzechoczącej koszuli zmienmy nazwą np na "prą na mur" :) dobra panowie, głosowanie czy karta varamyr 6 skór u dzikich moze za 2 zetony zobaczyc 3 wszystkie karty i białych wedrowców ? czy za kazde wydane 2 zetony ustawic 1 talie? hm?
Sardo - Nie 30 Cze, 2013

Aj to sorry Gogu.
Może podejrzeć po prostu drugą kartę z dowolnej talii Westeros? (za 2 żetony ofc)

Shutt - Nie 30 Cze, 2013

Nie no, ja się muszę wymienić, nie będę znowu Greyjoyami grał, nie ma bata.

Bolton chętny? Glover/Dzicy też wchodza w grę.

Ostatni raz grałem Greyami, fajna zabawa z Freyem, ale nie chce mi się znowu powtarzać rozgrywki tym rodem, chciałem spróbować czegoś innego.

Co do 6 Skór, nic nie zmieniamy. 1-sza bitwa, podglda jakś kartę i wie czy iść w beczki czy w mobilke, prosta sprawa.

Gog - Nie 30 Cze, 2013

to za 2 zetony ustawic jedną talie ?:p ja wylosowalem shutt bolton Beez arryn toszt frey kiwi greyjoy gamaeil dzicy i reszka glover ;p EDIT lol juz poprawione:D
kiwi - Nie 30 Cze, 2013

Gog, wylosowałeś mi 2 rody?:>

A co do mapy, beczki są z toru czy to co mamy na mapie(tam mam 2, a na torze 0)

Gog - Nie 30 Cze, 2013

juz nie chcialo mi sie edytowac 2 raz:d nie ustawione sa jeszcze oczywiscie to co na planszy:D
Shutt - Pon 01 Lip, 2013

Geez, myślałem, że Gog robił pierwsze losowanie :shock:

Może ja też zrobię jedno i wszyscy ustalimy kto kim gra :roll:

Beez - Pon 01 Lip, 2013

to jak jest w końcu bo napaliłem się na freya. |
W wypadku wersji goga - drogi tosztuniu nie dałbyś mi freya za dogranie i wygranie pod twoim imieniem pbf 20 ?:D

W każdej możliwej grze w której jest Arryn (9-player 4-player) - zawsze na niego trafiam =.=

Shutt - Pon 01 Lip, 2013

Ja się za Boltona nie wymienię, albo mam pecha albo farta ;D

Sardo chyba ciut nadgorliwy był. Spytaj się, może ktoś się z Tobą zamieni.

reszka - Pon 01 Lip, 2013

Ja tam ugodowy jestem, w obu losowaniach dostałem czerwonego, już miałem rozkazy wysyłać, ale dyskusja rozgorzała.

Jeżeli komuś nie pasuje to co wylosował, mogę się zamienić na dowolny ród poza greyjoyem.

I nie chodzi o to że chcę, bo czerwony pasuje mi w 100%, ale pozostałe rody też w 100% (poza czarnym) a może komuś większą frajdę sprawi zabawa na północy?

Shutt - Pon 01 Lip, 2013

A co Ci w Greyu nie pasuje? :D
Beez - Pon 01 Lip, 2013

reszka napisał/a:
Ja tam ugodowy jestem, w obu losowaniach dostałem czerwonego, już miałem rozkazy wysyłać, ale dyskusja rozgorzała.

Jeżeli komuś nie pasuje to co wylosował, mogę się zamienić na dowolny ród poza greyjoyem.

I nie chodzi o to że chcę, bo czerwony pasuje mi w 100%, ale pozostałe rody też w 100% (poza czarnym) a może komuś większą frajdę sprawi zabawa na północy?

Jak frey nie będzie chciał to bym bardzo poprosił bo arrynow nie trawie

greyem już wygrałem internetową grę :) . Boltonem grałem ale nie wygrałem. Resztą nie grałem.
toszt - Pon 01 Lip, 2013

Beez napisał/a:
reszka napisał/a:

Frey to chyba ja? Pogubiłem się już ;) Ja biorę co mi dają, Frey jakoś mi nie leży tak jak Dzicy których ofiarował mi Sardo, ale biorę co mi dają. Nie będę kręcił nosem. Ktoś wpadnie na weselicho? Niedługo jakieś planujemy w Bliźniakach.

Shutt - Pon 01 Lip, 2013

Losowanie Goga:

kiwi Greyjoy
reszka Arryn
toszt Frey
gamaliel Wildlings
Shutt Bolton
Beez Glover

kiwi - Pon 01 Lip, 2013

Czyli rozumiem, że rody wylosowane przez goga są aktualne? Dajcie znać co ze startem i mi ten Greyjoy może w sumie zostać.
Sardo - Pon 01 Lip, 2013

Można było zrobić Harlawów zamiast Greyjoyów i ludzie by nie narzekali :D
kiwi - Pon 01 Lip, 2013

Wieczorem jak wróce do domu, postaram się skubnąć co myśle o nie których kartach, terenach itp. żeby potem juz po rozgrywce zobaczyć jak to wszytko zadziało.
Shutt - Pon 01 Lip, 2013

Jedyny stary ród, który został z Gry o Tron :( Jedyny, który nie dął się wyrżnąć :mrgreen:

Beez napisał/a:
reszka napisał/a:

Nie ma sprawy. Zatem zamiana - reszka bierze Arrynów a Beez Gloverów.

kiedy można przesyłać rozkazy?
Shutt - Pon 01 Lip, 2013

Ja juz swoje wyslalem.
Gog - Pon 01 Lip, 2013

wysyłajcie wlasnie robie temat:D
Shutt - Pon 01 Lip, 2013

Gogu, mieliśmy nie zmieniać kart. Jesteś za zmianą bo wylosowałeś kiedyś "Nadchodzi Zima", ale to nie powód, żeby zmieniać tekst karty =.=
Gog - Pon 01 Lip, 2013

poczytaj u gory wszyscy zgodnie stwierdzili ze kazrta za 2 zoabcz karta jest niedojebanie nieuzyteczna :D moj przypadek to korony argument w zmiane tej karty:d
Shutt - Pon 01 Lip, 2013

Będzie jak z Hosterem, żal. Gra jeszcze nie rozegrana, a karty już zmieniacie.
Gog - Pon 01 Lip, 2013

nie bedzie jak z hosterem, bo za te karte trzeba bulić szmal, a nie ma jak wygrasz wiec wyluzuj ;d
Beez - Pon 01 Lip, 2013

moze po prostu przeprowadzimy jakies glosowanie...
Osobiście jestem za wersją zapłać 3/4 żetony i wybierz jedną talię, na której wybierzesz najbliższe wydarzenie.

Shutt - Pon 01 Lip, 2013

Dla mnie teraz jest max przepakowana. Wszystkie wydarzenia może ustawić? No bez jaj. Ta karta miała sens bo gracz wiedział czy ma zdobywać Zamki/beczki/korony raptem za 2 żetony, co w przypadku dzikich jest wręcz tanie.
Gog - Wto 02 Lip, 2013

no wlasnie dalem glosowanie nic nie raczył odpisać :d więc zrobilem po swojemu za 6 zetonow mozesz ustawic runde to rzeczywiscie OP :D
Beez - Wto 02 Lip, 2013

aj w sumie nie widzialem ze to zmieniles - teraz to faktycznie jest imba.

Moze mozesz wydac maxymalnie 6 zetonow ale na ustalenie 2 talii? (jedna talia koszt 3), albo cos podobnego. 6 za 3 talie to troche malo tymbardziej ze jednoczesnie podgladasz karte wedrowcow.

Shutt - Wto 02 Lip, 2013

Góra jedna talia do ustawienia, wg mnie to się nie sprawdzi. Taki Czytacz na 10 rund? Bezsens, to nie D&D żeby szybko kończyć.

Jedna talia- żeby nie było sytuacji kiedy Dzicy ustawiają np Mobilkę i Gre o Tron i w sumie za nic nie płacą. Tak można wręcz za darmo ustawić jedną talię.

Beez - Wto 02 Lip, 2013

no jedna talia za jakies 3/4 zetony byloby chyba najlepsza opcja - bez mozlwiosci podgladu karty dzikich
reszka - Wto 02 Lip, 2013

Dobrze jest. Niech płaci 6 żetonow i ryzykuje licytację za 2 tury.przecież jeżeli bolton i glover dogadają się to dziki jest bez szans.
toszt - Wto 02 Lip, 2013

reszka napisał/a:
Dobrze jest. Niech płaci 6 żetonow i ryzykuje licytację za 2 tury.przecież jeżeli bolton i glover dogadają się to dziki jest bez szans.
Ciekawe kto tam u góry z kim się dogada :) Miejsca mają sporo, względny spokój z dołu. Pozostają dwa pytania: kto będzie pierwszą ofiarą i kto pierwszy wbije nóż w plecy.
Na szczęście u nas na południu nie mamy takich problemów, prawda? :)

Gog - Wto 02 Lip, 2013

ludzie dzicy malo walczą:x to taki stark, ile razy tego uzyje 1-2? moze nie miec zetonow itd ;x to co wedrowców za darmo i 3 zetony za jedną talie ustawienie?? gorszej tej karty nie zrobie i tyle :p

ROZKAZY MAM WSZYSTKIE CZEKAM TYLKO NA POTWIERDZENIE toszta :)

kiwi - Wto 02 Lip, 2013

Panowie, niech ma możliwość zobaczenia dzikich za darmo przy użyciu karty, a jeśli wygra nią bitwę. Niech za opłata ustawi jeden z decków.
gamaliel - Wto 02 Lip, 2013

A ja jestem za tym żeby nie podglądał dzikich, tylko za dwa żetony podglądnął jeden deck.
reszka - Wto 02 Lip, 2013

Gog napisał/a:

Varamyr Pięć Skór Spójrz na wierzchnią kartę talii białych wędrowców, następnie możesz odrzucić 2 żetony władzy żeby ustawić wierzchnią kartę na górze dowolnej talii westeros maksymalnie możesz wydać 6 żetonów.

Mi najbardziej podobałoby się tak:

Varamyr Pięć Skór Spójrz na wierzchnią kartę talii białych wędrowców, dodatkowo jeśli wygrałeś bitwę możesz odrzucić 2 żetony władzy żeby ustawić wierzchnią kartę na górze dowolnej talii westeros - maksymalnie możesz wydać 6 żetonów.

Dopiero teraz zauważyłem, że może podmienić również 1 deck w oryginalnej wersji goga. I tutaj faktycznie, jeżeli raz dobrze zalicytuje to potem może za 2 żetony unikać clasha. Ale to pewna taktyka wymagająca dobrego planowania. Albo odwrotnie, nie wydać żadnego żetonu na licytację a potem za 2 ustawić licytację.

Pasowałoby mi również tak:

Varamyr Pięć SkórSpójrz na wierzchnią kartę talii białych wędrowców, następnie możesz odrzucić 6 żetonów władzy żeby ustawić wierzchnie karty na górze każdej talii westeros.

To jest ostre. Ale jest straszną bronią obusieczną. Dobrze zastosowane może zadziałać rewelacyjnie, ale nie wyobrażam sobie wykorzystania tej karty więcej niż 2 razy na 10 rund w ostatnim brzmieniu. I unika problemów z tą kartą. Wszystkie albo nic, poświęcenie 6 żetonów zawsze boli (chyba że may ich 20) i położone koronki. Ale to oznacza, że sporo clash jest jeszcze w talii.

Ale ja jestem Arryn, o dzikich to tylko słyszałem i nie do końca w nich wierzę.

Shutt - Wto 02 Lip, 2013

3 żetony i jedna talia max, BW nie ruszamy. Karta była dobra w swoim oryginalnym brzmieniu.
Beez - Wto 02 Lip, 2013

tez jestem za opcja 3 zetonow i 1 talii
toszt - Wto 02 Lip, 2013

Jako, że my, Freyowie z wszystkimi chcemy żyć dobrze, o ile nasz honor nie zostanie nadszarpnięty jak przez tego pożalcie się bogowie, dziedzica Starków... ale ja nie o tym... Jeszcze zdania w temacie nie zabrałem, jeśli o mnie chodzi, to jest mi to szczerze obojętne jaką wersję karty dostanie grający Dzikimi. Użyje jej ze dwa razy, jak podskoczy za wysoko, ma bliskich sobie sąsiadów... Życzę mu wszystkiego dobrego! Niech sobie zmieni kartę, dwie, trzy, trzeba będzie patrzeć uważniej co on robi i już ;)
Gog - Wto 02 Lip, 2013

czyli zostawiam ostatnie dzicy za frajer i jedna talia ustawienie za 3 zetony i tyle :) ;p
Dredzilla - Czw 04 Lip, 2013

Tak obserwuje i..nie sadzicie ze te 6 pkt mobilki boltona to trochę op? Jeśli idziemobilizacja jako pierwsza karta to dziękuję
toszt - Czw 04 Lip, 2013

Dredzilla napisał/a:
Tak obserwuje i..nie sadzicie ze te 6 pkt mobilki boltona to trochę op? Jeśli idziemobilizacja jako pierwsza karta to dziękuję
Dredzilla, nie umiem się doliczyć tych 6 pkt... O których zamkach/twierdzach mówisz?
reszka - Czw 04 Lip, 2013

gog po rozpoczęciu gry podniósł mu o 1. Trochę tak, tym bardziej że na popłudniu Arryn ma efektywne 2, bo orle gniazdo to słabe punkty, zwłaszcza na 2 marszach.
toszt - Czw 04 Lip, 2013

reszka napisał/a:
gog po rozpoczęciu gry podniósł mu o 1. Trochę tak, tym bardziej że na popłudniu Arryn ma efektywne 2, bo orle gniazdo to słabe punkty, zwłaszcza na 2 marszach.
Faktycznie coś było mówione, ale zdawało mi się, że po rozpoczęciu gry zmian nie było, tylko Shutt pisał, że by się ucieszył. Gog, to jak w końcu jest?

Inna sprawa, że Glover i Dzicy powinni wiedzieć, co zrobić w tej sytuacji... Wesprzyjcie Arryna, on i tak nie wygra, bo z Freyami (to ja) trzymamy się w szachu... :)

Shutt - Czw 04 Lip, 2013

Uwierz mi, Bolton nie ma tak łatwo. Nigdy nie wygrał gry przy w naszych partiach. Z resztą Ramsgate+Karhold+Dreadfort = 5

Mobilkę wrzucę za chwile.

Gog - Czw 04 Lip, 2013

dobra niech zostanie zamek na karholdzie jak bylo na początku, zeby nie bylo placzu potem :P
Shutt - Czw 04 Lip, 2013

Gogu, jest Twierdza, gramy wg mapki, którą stworzyliśmy. Ma to być beta test, a nie że zmieniamy wszystko na bieżąco.

Jakoś nikt nie narzeka, że Frey ma teraz 5 pkt mobilki (3 graczy wokoło), a na Boltona psioczycie.

toszt - Czw 04 Lip, 2013

Trzeba by się zastanowić na czyje zlecenie Dredzilla sieje tu nam zamęt...
Gog - Czw 04 Lip, 2013

tfu twierdza tak jak bylo ustalone na poczatku sorki przejęzyczenie :D Bolton 5pkt, dzicy 5 (ostatnie domostwo zawsze bylo jego jak gralismy), frey ma 6-8, arryn ma 5 grey 4-5 :) wiec prosze nie psioczyć :p w normalnej grze grey ma 7 i co?:d
kiwi - Czw 04 Lip, 2013

Gdzie grey ma 5 w pierwszej turze?:> Ja naliczyłem 3. Ma 5, ale wtedy nie można Freyowi liczyć.
Shutt - Czw 04 Lip, 2013

Tu nie mowa o pierwszej turze.
Gog - Czw 04 Lip, 2013

tak ale ogolne bliskie sąsiedztwo :) powtórze ostatni raz to jest BETA TEST bosz;x nie mam siły, proponuje ignorować trolla Dreda i tyle ;x
Dredzilla - Pią 05 Lip, 2013

Jako 6 liczyłem ten zamek arryna ;-)
toszt - Nie 07 Lip, 2013

Pytanie o mapę:

Jak wygląda granica między Grzęzawiskami, Barrowlands, Barrowtown i Zatoką Błyszczącej Wody?

Czy Grzęzawiska lądowo graniczą z Barrowtown?
Czy może Barrowlands graniczy z Zatoką?
Czy może mamy tam swoisty cypel, w którym żadne z powyższych nie zachodzi?

Shutt - Nie 07 Lip, 2013

Jakiś skrawek terenu Grzęzawisk graniczy z Barrowtown? Masz odpowiedź.
toszt - Nie 07 Lip, 2013

Shutt napisał/a:
Jakiś skrawek terenu Grzęzawisk graniczy z Barrowtown? Masz odpowiedź.
No właśnie nie jestem pewien jak to wygląda w ujściu rzeki Fever do Saltspear.

Swoją drogą w Twoim retorycznym pytaniu wyczuwam garść ironii, a patrząc na mapę jakbym miał coś obstawiać to właśnie to, że Grzęzawiska graniczą z Barrowtown, ale to tak 70-30 z wersją Barrowtown graniczy z morzem.

Edit: Shutt, widziałem Twój ostatni wpis w polu gry przed edycją ;) Powiem tak, o ile Greyjoy się nie odzywa i nie pakuje w moje ziemie, Arryn jest moim dobrym sąsiadem, to co by to była za gra, gdybym nie miał jakiegoś solidnego, mściwego Nemezis?...

Shutt - Nie 07 Lip, 2013

Brak ironii, po prostu pytam się czy widzisz to samo co ja.
Co do Nemezis to dalej ten post jest.

Gog - Nie 07 Lip, 2013

nie graniczą mam nadzieję, ze pomoglem :)
Gog - Wto 30 Lip, 2013

kto chetny do przejęcia BOLTONA? Tylko uwaga w grze biorą udział sami wytrwani gracze, wiec prosze przemyslec:D solidny wpierdol jest wielce prawdopodobny:D
Armitage - Wto 30 Lip, 2013

Ja się zgłaszam :) .
Gog - Czw 01 Sie, 2013

niestety potrzebujemy zastępstwo za ARRYNA, bo reszka nie może dograć :(
reszka - Pią 02 Sie, 2013

nie, spoko, arryna kontynuuję. Tylko 27 nie za bardzo.

Na śledzenie 1 planszy w sytuacji (w której sam się postawiłem) ultra defensu - dam radę. po x-dziesięciu grach jest pewien automat. Ale na ogarnięcie sojuszy i takich nowości nie dam rady.

Więc 25 zostaję.

tylko ta mapka taka, że nazw nie widać.

Gog - Czw 08 Sie, 2013

zapraszam do objęcia Greyjoya w dobrym stanie, bo kiwi umarl :)
Germanus - Czw 08 Sie, 2013

ja mogę przejąć, gdyż z racji bezrobocia mam masę czasu...
dziś zapoznam się z sytuacją i jutro wyślę rozkazy, bo muszę ogranąć postacie i mapę

Gog - Czw 08 Sie, 2013

spoko to czekamy:D
toszt - Czw 08 Sie, 2013

Germanus napisał/a:
ja mogę przejąć, gdyż z racji bezrobocia mam masę czasu...
dziś zapoznam się z sytuacją i jutro wyślę rozkazy, bo muszę ogranąć postacie i mapę

Jak masz jakieś pytania, wątpliwości, jako dobry sąsiad służę pomocą!

Gog - Czw 08 Sie, 2013

sytuacja polityczna, masz sojusz z bolton, chcesz wjechac we Freya ale sie boisz;d arryn ma sojusz z Freyem, do glovera za daleko ;d
toszt - Czw 08 Sie, 2013

Gog napisał/a:
sytuacja polityczna, masz sojusz z bolton, chcesz wjechac we Freya ale sie boisz;d arryn ma sojusz z Freyem, do glovera za daleko ;d
Z tym sojuszem z Boltonem to bym nie szalał, bo i Bolton i Greyjoy mają nowych 'właścicieli'. JA z Greyem żyłem dobrze dotychczas, poza drobnym epizodem w ostatnim ruchu. :)

rozumiem, że zasady bez zmian, czyli gramy do 10 tury, bądź jak ktoś zajmie 7 zamków i twierdz?
Gog - Czw 08 Sie, 2013

8 zamków, bo jest o 3 wiecej niz w podstawce:)

można było na początku uprzedzić :D
jutro podeśle rozkazy

Gog - Nie 18 Sie, 2013

co Wy na to zeby kogos za reszkę wziąc?:D
Germanus - Nie 18 Sie, 2013

a co się z nim stało? :(
Gog - Nie 18 Sie, 2013

straznie dlugo go nie ma nie odpisuje na pw :( wsiakł mowi ze ma problemy z czasem :( )
Germanus - Pon 19 Sie, 2013

we wtorek i środę wyjeżdżam. Biorę z sobą tablet ale nie wiem jak będzie z zasięgiem, zatem proszę się nie denerwować jak nie będę odpowiadał ;)
i tak wiadomo, że na kruka i białych cośtam daję 0 :D

Shutt - Sro 11 Wrz, 2013

Ale Frey Was łoi :roll:
Germanus - Sro 11 Wrz, 2013

bo to wiarołomca :(
toszt - Sro 11 Wrz, 2013

Germanus napisał/a:
bo to wiarołomca :(
Posłałeś dowódcę Germanus? :)
gamaliel - Sob 21 Wrz, 2013

niespodziewanie wyjeżdżam, wracam z piątek, w teorii mam dostęp do internetu ale zobaczymy, postaram się raz dziennie zajrzeć, jeśli mi sie nie uda decyzje o zastępstwie lub czekaniu zostawiam wam, pozdrawiam
Germanus - Sob 21 Wrz, 2013

poczekamy. Sardo tez pojechał i w innych pbf czekamy :)
Gog - Pią 11 Paź, 2013

szukamy Freya na zastępstwo :d w całkiem dobrej kondycji:d
Germanus - Pią 11 Paź, 2013

ja chcę Toszta! :cry:
Gog - Pią 11 Paź, 2013

też tęsknie, ale wypadałoby to skończyć wreszcie ;D
rekceb - Pią 11 Paź, 2013

Gog napisał/a:
szukamy Freya na zastępstwo :d w całkiem dobrej kondycji:d
Jeśli się nikt nie zgłosi mogę zagrać. Ja nie planuję uciekać z forum
Gog - Pią 11 Paź, 2013

spoko :d ogarnij mapę jestes atakowany przez greya dzis kolo 21 rozpisze bitwe:d zapoznaj się z sojuszami itd popisz pw :d

nawiązałem kontakt z nowym prezydentem ;)

Germanus napisał/a:
nawiązałem kontakt z nowym prezydentem ;)
Witam wszystkich. Kruki wysłane.

ostatni kruk freya poleciał na ognisko zrobione z jego wieży oblężniczej :P

Germanus napisał/a:
ostatni kruk freya poleciał na ognisko zrobione z jego wieży oblężniczej :P
Poleciał tam zanim w ogóle wyleciał :P