|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Gra o Tron - Gra o Tron PBF #26 - Nabór
Sardo - Pią 12 Lip, 2013 Temat postu: Gra o Tron PBF #26 - Nabór Chciałbym ruszyć klimatyczną rozgrywkę która już się pojawiła na tym forum. Główne zasady:
- posty pisane w sposób fabularny
- brak możliwości komunikacji poza polem gry (brak PW).
Ruszę w momencie zakończenia #22 lub #24, więc patrząc na to, że w #22 jest tura 10, będzie to niebawem.
Rozgrywka na 6 osób, reszta szczegółów do ustalenia wsród grających.
Przy zgłoszeniu proszę wybrać jakie opcje wam pasują:Scenariusz: podstawka/taniec ze smokami
Kary rodów: podstawka/taniec ze smokami
Rody: losowo/wybierane
Losy bitwy: tak/nie
Chętni:
1. gamaliel
2. kiwi
3. TERF
4. Pszyna
5. Germanus
6. czarnylord23
Mapkę wolicie tą która do tej pory pojawiała się na 6 czy z oryginalną planszą?
Shutt - Pią 12 Lip, 2013
Chętnie bym się zgłosił, ale nie wiem jak to siądzie w kontekście wakacji :/
gamaliel - Pią 12 Lip, 2013
Ja się pisze jak coś, nie mam planów urlopowych.
Scenariusz: taniec ze smokami
Kary rodów: taniec ze smokami
Rody: losowo
Losy bitwy: nie
co do mapki mnie tam obojetnie
oczywiście dostosuję się do reszty
kiwi - Pią 12 Lip, 2013
Scenariusz: Taniec ze smokami
Karty rodów: Taniec ze smokami
Losy odpadają
TERF - Pią 12 Lip, 2013
ja po długiej przerwie piszę sie na gre! Urolp we wrześniu wiec myśle że się wyrobimy,
Shutt myślę że podejmiesz rękawice
Scenariusz: taniec ze smokami (nie grałem jeszcze - a mam w domu od premiery brak kompletu graczy lub nowicjusze w składzie wiec lepiej nie komplikować im gry)
Beez - Pią 12 Lip, 2013
na coś takiego właśnie czekałem.
Aczkolwiek odpuszczę grę mojej dziewczynie, która po prostu będzie pisać z tego konta(bo jej to dawno obiecałem), więc tak jakby się zgłaszam, ale to nie ja będę pisał posty w tym temacie.
Cała reszta (karty, scenariusz jest nam obojętna)
Sardo - Pią 12 Lip, 2013
Beez napisał/a: | Aczkolwiek odpuszczę grę mojej dziewczynie, która po prostu będzie pisać z tego konta(bo jej to dawno obiecałem), więc tak jakby się zgłaszam, ale to nie ja będę pisał posty w tym temacie. |
Twoja dziewczyna może założyć własne konto, wcale takie uciążliwe to nie jest
Beez - Pią 12 Lip, 2013
No to jeszcze pogadam z nią, jak będzie wolała - po prostu zarezerwuj jedno miejsce dla nas/niej
+ co rozumiesz przez pojecie "oryginalna plansza"
Sardo - Pią 12 Lip, 2013
Taka którą mamy w pudełku Czyli po prostu ta którą użyłem do #24.
Beez - Pią 12 Lip, 2013
yyyy.... to jaka jest różnica między tymi dwoma bo chyba jestem idiotą.
"Mapkę wolicie tą która do tej pory pojawiała się na 6 czy z oryginalną planszą?"
Sardo - Pią 12 Lip, 2013
Wyglądowa jedynie
Germanus - Pią 12 Lip, 2013
Ja się piszę.
Mapa oryginalna.
Scenariusz podstawka bądź Taniec ze Smokami - jak większość będzie chciała
losy bitwy: nie
Rody: wybierane bądź losowo (choć jednym rodem nie chciał bym grać bo go nie cierpię )
Beez - Pią 12 Lip, 2013
Germanus napisał/a: | Ja się piszę.
Mapa oryginalna.
Scenariusz podstawka bądź Taniec ze Smokami - jak większość będzie chciała
losy bitwy: nie
Rody: wybierane bądź losowo (choć jednym rodem nie chciał bym grać bo go nie cierpię ) |
Nawet jak wylosujesz ten jedyny to na pewno ktoś się z tobą zamieni
Pszyna - Pią 12 Lip, 2013
Widzę, że Beez już mi zajął miejsce, więc tylko ładnie się przywitam i powiem, że wolę grać z własnego konta
czarnylord23 - Pią 12 Lip, 2013
Zgłaszam się, chociaż nie wiem czy jest miejsce. Beez ty nie będziesz grał?
Scenariusz: podstawka, ale w TzS też bym zagrał
Karty rodów: pasujące do scenariusza
Rody: losowo - tylko nie chciałbym dostać Tyrellów jeśli gralibyśmy podstawke
Mapka obojętna, niech będzie ta na której subiektywnie (dla MG) lepiej widać co jest gdzie.
Beez - Pią 12 Lip, 2013
Z racji tego, że w tej wersji obowiązuje zasada braku wiadomości prywatnych sądzę, że moja obecność i Kasi jednocześnie większego sensu nie ma, bo ciężko by było nie rozmawiać o grze, a jaki ma sens gra na nierównych prawach. Jak nikt nie będzie miał nic przeciwko to zagramy jednocześnie w 27 czy tam w 28 (Oczywiście bez pomagania sobie)
Więc miejsce dla ciebie jak najbardziej jest.
Sardo - Pią 12 Lip, 2013
Podsumowując:
Scenariusz: taniec ze smokami
Za moment wylosuję rody. W związku z zastojem w #22 i #24 bardzo możliwe, że nawet dziś ruszę z polem gry
Rody:
Stark gamaliel
Baratheon kiwi
Lannister TERF
Tyrell Pszyna
Martell Germanus
Greyjoy czarnylord23
No to macie czas by się pozamieniać, pomyśleć nad rozkazami i na twórczość fabulraną
czarnylord23 - Pią 12 Lip, 2013
Dobra, mi Greyjoy pasuje, chyba mam już rozkazy i pewien pomysł na pierwsze wstawki fabularne, więc swojego rodu już wolałbym nie zamieniać.
Germanus - Pią 12 Lip, 2013
Aye, mi też pasuje, dobrze że nie Boltonowie
Pszyna - Pią 12 Lip, 2013
Mnie Tyrell również pasuje.
Sardo - Pią 12 Lip, 2013
Pole gry
Jeszcze chciałbym was prosić i kilka rzeczy:
-teksty fabularne pisane kursywą
-decyzje dotyczące gry pogrubione
-tytuły prywatnych wiadomości zaczynajcie #26 nazwa rodu
-jeśli to nie problem w podpisie zamieście, który ród kontrolujecie a jakby był, to kolorowy podpis to już w ogóle, ach
czarnylord23 - Sob 13 Lip, 2013
Czy na mapie z Pola Gry nie ma błędu? Konkretnie chodzi mi o Tor Żelaznego Tronu (Greyjoy i Baratheon) oraz brak Statku Martella w porcie w Słonecznej Włóczni.
Podpis zaraz się zrobi.
E: Ten podpis konieczny? Tzn. ja i tak gram tylko w 1 PBF na raz żeby się nie pogubić i herb rodu którym gram mam na avatarze, a podpis to jak dla mnie tylko niepotrzebne wydłużanie strony.
Sardo - Sob 13 Lip, 2013
czarnylord23 napisał/a: | Czy na mapie z Pola Gry nie ma błędu? Konkretnie chodzi mi o Tor Żelaznego Tronu (Greyjoy i Baratheon) oraz brak Statku Martella w porcie w Słonecznej Włóczni.
Podpis zaraz się zrobi.
E: Ten podpis konieczny? Tzn. ja i tak gram tylko w 1 PBF na raz żeby się nie pogubić i herb rodu którym gram mam na avatarze, a podpis to jak dla mnie tylko niepotrzebne wydłużanie strony. |
Rzeczywiście, zaraz wrzucę prawidlłowiejszą mapkę
A co do podpisu, nikogo do niczego nie zmuszam, troszkę wygodniejsze to będzie dla mnie.
Germanus - Sob 13 Lip, 2013
Właśnie chciałem się spytać o stateczek
TERF - Sob 13 Lip, 2013
Mi tez rod pasuje rozkazy podesle w niedziele wieczorem (mam wyjazd zaraz) a musze sie zapoznac z kartami dowodców i mapa
TERF - Nie 14 Lip, 2013
no to zwycięzcą tej parti zostanie Tyller kto sie o to założy?
Beez - Nie 14 Lip, 2013
Spokojnie tyrell najlepszym graczem nie jest, więc wszystko przed wami
TERF - Nie 14 Lip, 2013
ja mowie obiektywnie pierwsza runda nalezy do niego i jak dobrze to rozegra to ma 80% szans na zwyciestwo. Poiprostu w tej rundzie najlepiej przewidzial ruchy innych
Shutt - Nie 14 Lip, 2013
Nie bądź taki pewien, Martell jak się przyczai to może wygrać, a Stark też niczego sobie (po tym jak rozłoży Baratheona).
Germanus - Pon 15 Lip, 2013
Tyrell wymiata w tym scenariuszu: niezłe rozłożenie wojsk, ptok, defensywni dowódcy, kilka zamków/twierdz do zdobycia pod nosem plus dowódca podwajający statki
Jedyne co może go powstrzymać przed szybkim wygraniem to zmieniające się wydarzenia na kartach, albo silna antyekologiczna koalicja, która i tak jest dziwna (nie książkowa na tym etapie więc mało klimatyczna).
TERF - Pon 15 Lip, 2013
ja gram pierwszy raz w ten dodatek i mówiąc obiektywnie jest nie zbalansowany.
Barathon bez szans - raczej spadnie z mapy.
Zelaźni ludzie jak zawsze duże szanse na kilka zamków lecz czy na zwycięstwo - może i tak bo floty nikt nie zdoła takiej wybudować w ciagu 6 tur (chyba że tyller liczbowo dorówna ale nie dopłynie tam)
Martel całkiem całkiem lecz rozlożenie na taktyke buduj buduj a potem szybki blizkrig na koniec.
Tyller bezpieczna pozycja w pierwszej turze bez zagrożenia dodatkowo dobre rozłożenie na torach i na mapie kilka jednostek i zabunkrowany nikt go z wysogrodu nie wykopie.
Leninster jak zawsze tylko może polegać na innych(zależy co inni zrobią) czyli dyplomacja inaczej papa z mapy.
Boltonowie głownie zagrożenie od strony Żelaznych po od wschodu po pozbyciu sie barathiona nie beda mieli zagrożenia bo tyllerowie aż tak daleko na północ nie beda sie zapuszczać.
Ogólnie jestem ciekaw rozgrywki jak to wyjdzie ale jakoś pierwsza runda już mnie odrzuca - samo spojrzenie na mapie daje czytelna informacje że niektórzy będą tylko asystować i w tym scenariuszu wprowadzenie kart bitew może miało by sens ale o zmniejszonej losowości bez +3
gamaliel - Pon 15 Lip, 2013
Może i niezbalansowany ale wiele zależy od graczy.
Ja np. już trzy razy wygrałem Baratheonami w niego.
TERF - Pon 15 Lip, 2013
jesli wygrałeś to wielki szacun dla ciebie za zbajerowanie pozostałych graczy bo jak dla mnie Król ze swoim ognistym mieczem za dużo nawojowac nie bedzie mógł jak straci DragonStone w pierwszej turze, a jedynie może zdobyć jakiś zamek(poziom I) wchodzi mobilizacja i barathona nie ma.
Shutt - Pon 15 Lip, 2013
Po pierwsze Baratheon musi uciekac z polnocy, a nie tak jak zrobil, bo bitwy o WF nie jest w stanie wygrac (probowalem). Tak jak gamaliel mowi, da sie nim wygrac.
Tyrell tylko z poczatku wyglada na mocnego, Lannister i Greyjoy moga go niezle urzadzic, to samo tyczy sie Boltona, ktory chyba jeszcze ani razu w moich grach nie wygral.
Beez - Pon 15 Lip, 2013
Baratehon nie jest słaby - tak tylko się wydaje -ma najmocniejsze karty ze wszystkich i to go nieźle ratuje.
Problem jedynie w moim odczuciu jest jak zwykle z lannim.
Mam wrażenie, że Tyrell rządzi przez pierwsze 2 rundy, a potem pałeczkę przejmuje Martell
Ale to moje prywatne zdanie.
Shutt - Pon 15 Lip, 2013
Albo Greyjoy a Lanni jak zwykle udupiony
czarnylord23 - Pon 15 Lip, 2013 Temat postu: Re: Gra o Tron PBF #26 - Nabór
Sardo napisał/a: | Główne zasady:
- posty pisane w sposób fabularny
- brak możliwości komunikacji poza polem gry (brak PW). |
Oczywiście brak PW dotyczy komunikacji między graczami, przykładowo dowódców cały czas wysyłamy na PW do MG, tak?
Beez - Pon 15 Lip, 2013
of course. Jeszcze do tego by doszło, żeby rozkazy wysyłać publicznie
kiwi - Pon 15 Lip, 2013
Nie no jeśli mówimy o najmocniejszych kartach to ma, je Bolton-Stark, 2 czwórki jedną z 3 mieczami i możliwość ich wracania jest mocne. Stannis u Baratheona jest tylko dobry, ale tylko jeśli przeciwnik opiera przewagę na wsparciu..
TERF - Pon 15 Lip, 2013
coś czuje ze dodatek nie bedzie u mnie użwyany choć w tym tygodniu planuje go sprawdzić w realu. Jak trafi sie w zły ród a obok ciebie 2 dobrych graczy to można sobie darować jakąkolwiek rozkmine
Tak sobie wyliczyłem że Tyller w pierwszej turze morze uzyskać w teorii 6 zamków a jeśli nie bedzie licytacji to w kolejnej turze w pierwszym ruchu ma 7 zamek. Jest to teoria i kwestia innych graczy ale patrzac na poczatkowe jego i innych rozkazy miał realną szanse to zrobic choć zagrał inaczej
Trzeba szczerze powiedzieć że Lannister to wzorcowy plankton
Inną sprawa jest czy rzeczywiście każdemu opłaca się go lać - bo nie trzeba geniusza aby zobaczyć kto na tym najszybciej skorzysta...
Ja mam tylko prośbę, aby wstrzymać się na razie z komentarzami co do dodatku, na czas PBF 26 bo komentarze typu "głupio zrobił" itp są nie na miejscu. Nie każdy grał w ten dodatek (np. ja) i nie musi mieć od razu odpowiedniego rozeznania co należy zrobić. Na dywagacje przyjdzie czas po grze - czyli możliwe, że za jakieś 2,3 dni kiedy MG powie że żyli długo i szczęśliwie oraz było im zielono.
TERF - Pon 15 Lip, 2013
Germanus napisał/a: | Trzeba szczerze powiedzieć że Lannister to wzorcowy plankton
Inną sprawa jest czy rzeczywiście każdemu opłaca się go lać - bo nie trzeba geniusza aby zobaczyć kto na tym najszybciej skorzysta...
|
ja nie mówie że głupio ktoś zrobił, twierdze że mógł to rozegrac inaczej. Według mnie bardziej optymalnie bo inni gracze pozwolili mu na taka dogodność. Oczywiście Tyller moze mieć sekretny plan którego ja nie dostrzegam wiec ok. Ja mówie tylko że dodatek już w pierwszej rundzie jak dla mnie jest bezsensowny strategicznie choć wprowadza róxnorodność każdym rodem trzeba zagrać inaczej
PS też gram pierwszy raz w ten dodatek dlatego rozważam wszystkie strategie dla każdego rodu i "licze" dla każdego najlepsza strategie zwycięstwa. Jeśli to wam przeszkadza to zamilkne i poczekam na koniec gry.
czarnylord23 - Pon 15 Lip, 2013
Nie no, mi komentarze w stylu "ktoś głupio zrobił" nie przeszkadzają. Niedobrze by było, gdyby nam mówili, "X musi w następnej turze zrobić Y, bo graliśmy Z gier z taką sytuacją na planszy i wiemy najlepiej".
Ja od siebie dodam że też pierwszy raz gram w dodatek i rzeczywiście wydaje się, że Lannister ma dość kiepską sytuację, ale nawet jak straci morze to przy dobrych kartach spokojnie się przede mną obroni.
Beez - Pon 15 Lip, 2013
Ogólnie dobrze sie dobraliście bo to też pierwsza partia Tyrella na dodatku
TERF - Pon 15 Lip, 2013
czarnylord23 napisał/a: | rzeczywiście wydaje się, że Lannister ma dość kiepską sytuację, ale nawet jak straci morze to przy dobrych kartach spokojnie się przede mną obroni. |
dla jasności ja nie płacze nad moją sytuacją bo nie jest najgorsza choć mogła byc gorsza jedynie ewidentnie widać w dodatku iż niektóre rody stanowczo mają łatwiej
TERF napisał/a: | no to zwycięzcą tej partii zostanie Tyller kto się o to założy? |
TERF napisał/a: | Po prostu w tej rundzie najlepiej przewidział ruchy innych |
TERF napisał/a: | Jest to teoria i kwestia innych graczy ale patrząc na początkowe jego i innych rozkazy miał realną szanse to zrobić choć zagrał inaczej |
Spokojnie, jak widzę uśmiechnięte minki to na pewno nie myślę, że ktoś płacze.
A sytuacja Lannistera nie jest taka zła, chociaż brakuje mu statków na początku i piechoty też nie ma najwięcej. Ale są beczki, są koronki -> Mobilizacje i Gra o tron na początku i jest w stanie powalczyć i z Tyrellem. No, ale głupio jak gra zależy od czynnika losowego.
kiwi - Pon 15 Lip, 2013
Dokladnie ja nie zamierzam się poddawać mimo mojej sytuacji. Fajnie było gdyby, mobilizacji nie było, bo co jak co mi dostanie się chyba nią Najbardziej. A co do Tyrella jest miedzy wszystkimi, ma niby najlepsza sytuacje na planszy, jednostki itp, ale ma też najwięcej wrogów od samego początku.
Na czyj ruch teraz czekamy?
Wydaje mi się, że minęła cała pierwsza kolejka marszów i teraz Lannister, a potem Tyrell. Ja jako Greyjoy muszę akurat na nich zaczekać, Stark i Baratheon mogą się ruszyć (no, chociaż teoretycznie Stark i Tyrell mogą się spotkać w Księżycowych Górach, no ale jakoś nie wierzę w taki scenariusz. )
TERF - Pon 15 Lip, 2013
no mineła faktycznie - Martell za wcześnie zagrał
Poczekam na aktualizacje mapy i podeje rozkazy
A zrobiłem ruch bo i tak panowała samowolka - pierwszy swój ruch podała ośmiornica więc i ja już swoje zrobiłem aby nie było mulenia
Sardo - Pon 15 Lip, 2013
W środę i czwartek mnie nie będzie (mały wyjazd)
Gog - Pon 15 Lip, 2013
Sardo nie myslales, zeby tu skorzystać ze swojego boltonowego obrazka, zetonow itd? 1000 razy bardziej klimatycznie by bylo
czarnylord23 - Czw 18 Lip, 2013
Odpowiadam tutaj na PS Terfa z pola gry, żeby nie napisać postu z brakiem klimatu.
Cytat: | - Czy król Stannis stanie do starcia z królem Tommenem? Czy Tyrellowie będą wciąż grali o tron z Lannisterami? - przypomniał sobie ostatnie słowa lorda Harlawa skierowane do niego, z których prawie nic nie rozumiał." |
-> W tym cytacie zasugerowałem, że wybieram kartę z II talii Westeros. I napisałem już do Sardo jaką kartę z tej talii położyłem na wierzchu.
TERF - Pią 19 Lip, 2013
czarnylord23 napisał/a: | Odpowiadam tutaj na PS Terfa z pola gry, żeby nie napisać postu z brakiem klimatu.
Cytat: | - Czy król Stannis stanie do starcia z królem Tommenem? Czy Tyrellowie będą wciąż grali o tron z Lannisterami? - przypomniał sobie ostatnie słowa lorda Harlawa skierowane do niego, z których prawie nic nie rozumiał." |
-> W tym cytacie zasugerowałem, że wybieram kartę z II talii Westeros. I napisałem już do Sardo jaką kartę z tej talii położyłem na wierzchu. |
OK nie załapałem
Gog - Pią 19 Lip, 2013
jak to tylko stannis? combo meliska + mance dobrze zagrane rozkurwia system 8-10 siły 1 piechurem na czysto to jest miazga 2x z rzedu, co czesto w realu jak i na forum mozna bylo zaobserwowac, tylko trzeba dobrze jonem regulować i czasem te 8-10 zmniejszyc o 2:) TERF zupełnie nie masz racji, w jednym masz, że lannister to crap I btw w pierwszej turze nie znam polityki, ale z tego co widze dobrze zagrał tyrell(chciałem pochwalić Panią Beezową nie wiem czy sama wykminiła czy Beez maczał w tym palce) Grey uratował lanniego(Terf musisz dac wsparcie na riverrun, bo jak grey da marsz na pionkach to nie masz lannisportu), bo zle policzył A Baratheon wie, że gorzej zagrac nie mogl :p
TERF - Pią 19 Lip, 2013
Gog napisał/a: | jak to tylko stannis? combo meliska + mance dobrze zagrane rozkurwia system 8-10 siły 1 piechurem na czysto to jest miazga 2x z rzedu, co czesto w realu jak i na forum mozna bylo zaobserwowac, tylko trzeba dobrze jonem regulować i czasem te 8-10 zmniejszyc o 2:) |
Jeśli dzicy wejdą na taki wysoki poziom ta strategia ma sens. A jak dzicy będą oscylować 0-4 to dużo nie powalczysz
Gog napisał/a: | Grey uratował lanniego(Terf musisz dac wsparcie na riverrun, bo jak grey da marsz na pionkach to nie masz lannisportu), bo zle policzył |
Możesz rozwinąć myśl bo nie łapie a mnie to interesuje w jaki sposób mnie uratował? Bo jak na razie moja sytuacja nadal nie jest za wesoła.
Czy Tyller dobrze zagrał? hmmm... ja zagrał bym inaczej ale nie znam dodatku wiec wyjdzie w praniu
Gog - Pią 19 Lip, 2013
Nie dałes wsparcia na Riverrun gdyby Grey dał marsz 0 na 2 pionkach nie masz lannisportu znaczy powiem tak tyrell na tle całej reszty zagrał dobrze tyrellem w 1 turze można zająć KL i wywalić stannisa baratheonowi to jest maksimum ile mozna wycisnąć. A najgorzej wbrew pozorom w grze na Bolton, bo bez statków gra sie tragicznie, nigdy nie wygrał jeszcze, często kończy jako tzn "cipa bez zamku"
TERF - Pią 19 Lip, 2013
Nie straciłbym Leninsportu bo ruszam pierwszy i mogłem dorzucić troche piechoty i Żelazny człowiek nia miał szans tego zająć. Stawiając wsparcie w Riverun Straciłbym Riverun (0 szans na wybronienie).
No właśnie Tyller mógł zajać KL a tego nie zrobił. Choć ja obstawiałem właśnie taki scenariusz. I to raczej Tyller mnie uratował
Gog - Pią 19 Lip, 2013
ale wtedy nie masz riverrun itd :p tym brakiem marszu zepsul sobie gre Grey troszku ;(
TERF - Pią 19 Lip, 2013
Jak dla mnie Zelazny dobrze kombinuje, mozna tez inaczej ale jak zrobi to co mysle to i tal lenniego zmiecie z nabrzeza
czarnylord23 - Pią 19 Lip, 2013
Dobrze kombinuję, ale mogłem lepiej. Tyle w temacie.
Na co czekamy z następną turą?
TERF - Sob 20 Lip, 2013
chyba podliczenie władzy i karty westeros
Sardo - Sob 20 Lip, 2013
Czekaliśmy na mobilizację Tyrellki Teraz się tworzy mapka i posty
TERF - Sob 20 Lip, 2013
Gog napisał/a: | jak to tylko stannis? combo meliska + mance dobrze zagrane rozkurwia system 8-10 siły 1 piechurem na czysto to jest miazga 2x z rzedu, co czesto w realu jak i na forum mozna bylo zaobserwowac, tylko trzeba dobrze jonem regulować i czasem te 8-10 zmniejszyc o 2:) TERF zupełnie nie masz racji, w jednym masz, że lannister to crap I btw w pierwszej turze nie znam polityki, ale z tego co widze dobrze zagrał tyrell(chciałem pochwalić Panią Beezową nie wiem czy sama wykminiła czy Beez maczał w tym palce) Grey uratował lanniego(Terf musisz dac wsparcie na riverrun, bo jak grey da marsz na pionkach to nie masz lannisportu), bo zle policzył A Baratheon wie, że gorzej zagrac nie mogl :p |
No i Barathon można powiedzieć że przestał się liczyć w tej grze
Sardo - Sob 20 Lip, 2013
TERF napisał/a: | Gog napisał/a: | jak to tylko stannis? combo meliska + mance dobrze zagrane rozkurwia system 8-10 siły 1 piechurem na czysto to jest miazga 2x z rzedu, co czesto w realu jak i na forum mozna bylo zaobserwowac, tylko trzeba dobrze jonem regulować i czasem te 8-10 zmniejszyc o 2:) TERF zupełnie nie masz racji, w jednym masz, że lannister to crap I btw w pierwszej turze nie znam polityki, ale z tego co widze dobrze zagrał tyrell(chciałem pochwalić Panią Beezową nie wiem czy sama wykminiła czy Beez maczał w tym palce) Grey uratował lanniego(Terf musisz dac wsparcie na riverrun, bo jak grey da marsz na pionkach to nie masz lannisportu), bo zle policzył A Baratheon wie, że gorzej zagrac nie mogl :p |
No i Barathon można powiedzieć że przestał się liczyć w tej grze |
Baratheon ma tragiczną sytuację na starcie, bo na rzecz Tyrella traci stolicę. Można zagrać tak jak zagrała Pszyna (bardzo fajny pomysł, podziwiam ) albo najazd* na morzu, który spali obronę na Dragonstone i tymi 2 piechurami + rycerzem na marszu +1* można też wbić.
Germanus - Sob 20 Lip, 2013
Co się dzieje? Wstaję rano i patrzę, że jest mobilizacja. Patrzę na kalendarz i to nie jest 1 kwietnia
Ci co mają co najmniej 2 twierdze będą o kilka km do przodu nad resztą, no i na samym końcu Baratheon (bez kasy, bez twierdz i prawie bez armii).
Shutt - Sob 20 Lip, 2013
Marudzicie, naprawdę
Grajcie, to że Baratheon zagrał kiepsko (sam kiedyś tak próbowałem i myślałem, że to będzie nauczka też dla innych) nie znaczy, że jest do dupy.
Tyrell teraz może stracić wszystkie statki jak Lanni pomoże Martellowi albo na odwrót.
Kiepsko, że Grey go nie ciśni, ale to do czasu
TERF - Sob 20 Lip, 2013
Jak dla mnie aby grać Barathonem trzeba mieć szczęście w kartach Westeros bo w sytuacji jak tu mamy (mobilizacja w I turze) to chyba zadna taktyka mu nie pomoze bo max może zyskać 1 zamek od Boltonów.
Oczywiście kazdy może powiedzieć że wszystko zależy od kart ale dla Barathona to jest być na mapie bądź nie. Narazie nie przekonuje mnie to że Barathon może wygrać w normalnych warunkach (czytaj ten sam poziom graczy)
Shutt - Sob 20 Lip, 2013
No super, jednym piechurem w drugiej, trzeciej rundzie rundzie może zająć WF xD (siła 8-10)
Obczaj sobie poprzednie gry na forum.
TERF - Sob 20 Lip, 2013
pod warunkiem że dzicy dobrze sie ułożą bo jak narazie dzicy w II turze beda mieli 0 - wiec robi szał ;p
po drugie gramy tylko 6 tur co potwierdza że aby wygrać barathonem trzeba mieć dużo szczęści bo jeśli nawet dzicy beda sie pojawiać i skutecznie bedziemy ich niszczyć to Barathon nie ma kart za bardzo.
Shutt - Sob 20 Lip, 2013
Dobrze, masz rację.
Gog - Sob 20 Lip, 2013
balans w II edycji jest dokładnie taki sam
Shutt - Sob 20 Lip, 2013
No z tym Gogu to bym się kłócił
Patrz Bolton i jednak Bara ma gorzej.
O Lannisterach nic nie mówię, bo zawsze są kiepscy.
czarnylord23 - Sob 20 Lip, 2013
W poniedziałek i wtorek na 99% nie będę miał w ogóle dostępu do komputera (no, może w poniedziałek bardzo wcześnie rano, czyli koło 6-7).
Germanus - Sob 20 Lip, 2013
Baratheon mobilizuj w Końcu Burzy i Tyrell niech zrobi swoja mobilizację
Germanus - Pon 22 Lip, 2013
Rozpoczęły się wojny magazynowe:
Magazyn nr 1: gustowne antyczne krzesło zrobione z metalu.
Magazyn nr 2: miecz ze stali nierdzewnej.
Magazyn nr 3: kruk, hodowany zapewne na antybiotykach i hormonach wzrostu
Czyli czas podbijać stawkę
Magazyn nr 1 sprzedany Lannisterowi. Stoczył zażarty bój z Tyrellem, którego doprowadził do tymczasowego bankructwa.
Magazyn nr 2 sprzedany także Lannisterowi. Kupcy nisko ocenili miecz i przeszedł on na własność Lanniego za bezcen. Już okrzyknięto go Łowcą Okazji i jest możliwe, że zastąpi on pewnego zwierzaka w reklamie sklepu.
Magazyn nr. 3 sprzedany Martellowi. Z daleka było słychać hasło Greyjoyów "My nie siejemy" Teraz to nie sieją, nie hodują ptaków i nie mają miecza.
Germanus - Sro 24 Lip, 2013
NA kogo czekamy w licytacji. Wysłał na pewno Tyrell i ja...
TERF - Sro 24 Lip, 2013
Germanus napisał/a: | NA kogo czekamy w licytacji. Wysłał na pewno Tyrell i ja... |
a skąd to wiesz?
gamaliel - Sro 24 Lip, 2013
Czekamy na Baratheona i Greyjoya
Germanus - Sro 24 Lip, 2013
U Tyrella wynika to z danych o jego PKB i długu publicznym.
Baratheon to musi faktycznie policzyć, ale Greyjoy sam ustawił licytacje więc chyba miał plan jak chce licytować, chyba że nie myślał, że będzie aż taka walka o fotel prezesa
Beez - Sro 24 Lip, 2013
TERF napisał/a: | Germanus napisał/a: | NA kogo czekamy w licytacji. Wysłał na pewno Tyrell i ja... |
a skąd to wiesz? |
W 1 poście jest napisane kto wysłał licytacje zawsze gdy tylko sardo wchozi
TERF - Sro 24 Lip, 2013
Beez napisał/a: | TERF napisał/a: | Germanus napisał/a: | NA kogo czekamy w licytacji. Wysłał na pewno Tyrell i ja... |
a skąd to wiesz? |
W 1 poście jest napisane kto wysłał licytacje zawsze gdy tylko sardo wchozi |
to to ja wiem
poprostu pomieszały mi sie rody bo nie wszyscy maja podpisy
czarnylord23 - Sro 24 Lip, 2013
Już wysłałem.
Tak jak pisałem w sobotę (strona wcześniej) 2 ostatnie dni spędziłem bez dostępu do komputera - a powodem była operacja prostowania przegrody nosowej. Teraz już będę cały czas dostępny.
E: Terf gratuluję zdobycia Tronu i Miecza. Nie spodziewałem się, że i Stark i Baratheon go odpuszczą. Tym oto sposobem sprawiłeś, że wszystkie moje plany poszły się...
Germanus - Czw 25 Lip, 2013
Patrząc na tabelki przed licytacja i po zastanawiam się czy to był dla Ciebie dobry interes. Gdybyś te 2 kasy zamiast na tron dał na miecz to zdecydowanie tak. Ale spadek na koniec miecza w zamian za 3 gwiazdki i bez zmian na pozycji tronu to chyba niewypał biorąc pod uwagę, że to była Twoja planowana akcja :/
TERF - Czw 25 Lip, 2013
przyznam szczeze ze nie spodziewalem sie takiego obrotu sprawy liczylem na tron i salbe pozycje na pozostalych torach a tak mowiac szczeze jestem chyba najwiekszym zwyciesca tej licytacji, zwlaszcza ze mialem tylko 5 zetonów
E: wiem ze liczyles na ziemie lennistera ale za to masz teraz inne ciekawe ziemie
czarnylord23 - Czw 25 Lip, 2013
No, zdecydowanie niewypał. Tzn 3 pozycja na tronie, ostatnia na mieczu i druga na kruku byłaby nawet spoko, gdyby Lannister był na tronie za mną i nie dostał miecza.
Shutt - Czw 25 Lip, 2013
TERF napisał/a: | (...) najwiekszym zwyciesca tej licytacji, (...) |
Zwycięzcą*
Sardo - Czw 25 Lip, 2013
A ja wciąż czekam na licytację na Dzikich od Martella.
TERF - Czw 25 Lip, 2013
mapa do aktulaizacji dzicy maja sile 0
Germanus - Czw 25 Lip, 2013
Mance Raider demoralizuje armię
Sardo - Pią 26 Lip, 2013
TERF napisał/a: | mapa do aktulaizacji dzicy maja sile 0 |
Ups
Poprawię to razem z rozkazami, jeśli nie macie nic przeciwko
TERF - Pią 26 Lip, 2013
chyba Barathon ma ciężki orzech do zgryzienia
wyjeżdżam na weekend wiec będę znacznie mniej aktywny lecz postaram sie tu jakoś zaglądać.
Za utrudnienia przepraszam
Germanus - Pią 26 Lip, 2013
TERF, jakbyś mógł skorygować tylko teksty zgodnie z wydarzeniami aż do Tańca.... np zamiast Varysa wrzuć dr Frankensteina
TERF - Sob 27 Lip, 2013
czemu gray zagral prze tyllerem? dzieki temu sugeruje mu jak ma zagrac tyller jest to taka niepisana posrednia podpowiedz ja zrobie to wiec mozesz byc spokojny!
Germanus - Sob 27 Lip, 2013
też tak myślę. Trzymajmy się planu lotu a nie samowolka...
Pszyna - Sob 27 Lip, 2013
Przepraszam nie mam neta-dlatego historia później. Wieża z hg na reach.
czarnylord23 - Nie 28 Lip, 2013
Cóż, do tej pory jak tutaj grałem zawsze było tak, że żeby nie przymulać gry podawaliśmy ruchy nie zawsze w kolejności, czekaliśmy tylko na te, od których zależymy. Z mojej perspektywy ruch Tyrella nie był w praktyce powiązany z moim (owszem, mogłem go teoretycznie zaatakować, ale wciąż mam tę możliwość więc ten ruch spokoju Tyrellowi nie da).
Ale jeśli chcecie to mogę czekać i pisać w kolejności. Chyba i tak jestem często przy necie jak na tą grupę (nie jestem offline raczej więcej niż pół dnia, więc dużo tempa ta gra na tym nie straci.
Germanus - Nie 28 Lip, 2013
piszmy w kolejności bo też widzę, że nie zależnie jak szybko będziemy robić ruchy i tak trzeba czekać. No cóż wakacje
TERF - Nie 28 Lip, 2013
ja gralem taz kilka razy pbf tu i nigdy tego niespotkalme bo jak chce sie cos takiego zrobic do do MG na PW i po sprawie lub jak jest sie czesto tak jak ja (jak jestem w domu/pracy) to poczekac kilka h to chyba nie problem a nie powoduje to pozniej jakis dziwnych domysłow ;p
Germanus - Nie 28 Lip, 2013
Ja tylko ponowię moją prośbę aby pisać zgodnie z początkieme Tańca. Czyli aby nie pojawiali się pośród żywych martwi (np. Tywin), albo uciekinierzy (np. Varys). Pytanko jeszcze. Kevan jest Regentem i Namiestnikiem czy tylko Regentem? Mace jest Namiestnikiem Południa i Namiestnikiem królestwa czy tylko to pierwsze?
TERF - Nie 28 Lip, 2013
na bitwie jest blad grey nie posiada juz miecza
Sardo - Nie 28 Lip, 2013
TERF napisał/a: | na bitwie jest blad grey nie posiada juz miecza |
Dzięki, zapomniałem o tym. Poprawione
TERF - Pon 29 Lip, 2013
Baeathonie czemu wybrales ta karte?
na 99% bedzie Rose Bolton i masz po armii rozumiem ze skapitulowales ta gre?
Beez - Pon 29 Lip, 2013
Nie Roose a Ramsay - ale faktycznie wybór bardzo dziwny.
czarnylord23 - Pon 29 Lip, 2013
Jak dla mnie to Kiwi liczy chyba na szybkie przewinięcie ręki. Bo co z tego, że dając dowódcę z wieżą zostanie mu jeszcze rycerz, jeśli gdzie by go nie wycofał zostanie on pokonany następnym marszem Boltonów z Księżycowych Gór. No ale sytuację Baratheon ma teraz naprawdę kiepską.
PS TERF możesz się już ruszać.
Beez - Pon 29 Lip, 2013
niby jak miałby mu tego rycerza zabic na fingersach, albo cracklaw point, albo twins.
Piechur uderza z siłą 0, koń ma siły 0.
Stannis na ręce wieć nawet na twins by wygrał bo wsparcie by skasował.
TERF - Pon 29 Lip, 2013
dokładnie tak jak mówi przedmówca - zagranie na samobójce i tyle ;P
czarnylord23 - Pon 29 Lip, 2013
Oj, rzeczywiście, tam jest przecież marsz-1. Nie zauważyłem tego. x_x
kiwi - Pon 29 Lip, 2013
Panowie z racji że to gra w której nie ma PW to dość cieżko być czegoś pewnym. Tak wyszło że w pierwszej turze stałem się celem Tyrella i jak widać udało mi się trochę spowolnić Starków (zabawa z white harbor). Niestety ani mobilizacja ani siły dzikich nie były mi na rękę. Mogłem uratować konia i wycofać go i tak na obszar bez zamku. A jeśli spróbowałbym coś innego no może marsz +1 na armi, ale wtedy był stracił statki. Można gdybać fajnie, że wyszło klimatycznie Bo to jest najważniejsze!
TERF - Pon 29 Lip, 2013
rozumiem lecz ja zawsze gram do konca niezaleznie od wyniku a tak nawiasem mowiac miales wolny zamek nad Kings Landing
czarnylord23 - Wto 30 Lip, 2013
Hehe, Stark się fabularnie poddał i wygrał. Nie powiem, byłem przekonany, że rzucisz gamalielu Fetora aby odzyskać Ramsaya. A Ty mnie zaskoczyłeś.
Pszyna - Wto 30 Lip, 2013
Moi drodzy, wybieram się z Beezem na Woodstock, toteż nie będzie nas do niedzieli. Postaramy się napisać ze dwa posty z komórki podczas trwania festiwalu. Za utrudnienia przepraszamy
TERF - Sro 31 Lip, 2013
na kogo czekamy?
gamaliel - Sro 31 Lip, 2013
na Martela
Germanus - Sro 31 Lip, 2013
przepraszam za opóźnienie, ale jestem na urlopie i słabo mi net działa i przez to 1 ruch zrobiłem zły bo wpisałem błędną nazwę. teksty powpisuję później
czarnylord23 - Sro 31 Lip, 2013
Zauważyłeś, że oprócz Kingswood masz również Reach wolne?
Ja je zostawiłem licząc, że ty je zajmiesz. Jak tak dalej pójdzie to sprawdzą się słowa Terfa i Tyrell wygra.
gamaliel - Sro 31 Lip, 2013
Jestem ciekawy mistrzowskiego planu pozostałych lordów bo jak na razie to w następnej rundzie Tyrell kończy grę i tyle.
TERF - Sro 31 Lip, 2013
czarnylord23 napisał/a: | Zauważyłeś, że oprócz Kingswood masz również Reach wolne?
Ja je zostawiłem licząc, że ty je zajmiesz. Jak tak dalej pójdzie to sprawdzą się słowa Terfa i Tyrell wygra. |
nie wuem czy wygra lecz wiem ze co niektorzy musza sie ruszyc aby go powstrzmac
gamaliel - Czw 01 Sie, 2013
co powstrzymuje Baratheona od marszu?
gamaliel - Pią 02 Sie, 2013
ok
no to jeszcze Grey, i umocnienie władzy Martella i koniec rundy.
Mała prośba, skończmy dziś rundę to może na weekend zobaczymy mapę i wydarzenia
TERF - Pią 02 Sie, 2013
Można już gratulowac komuś zwycięstwa?
Oj Żelazni ludzie wystraszyli sie Lwiątka?
WIem ze moj koniec bliski lecz miło pokrzyżować troche planów komuś
Germanus - Wto 06 Sie, 2013
co się dzieje z kiwi?
TERF - Wto 06 Sie, 2013
cos o wakacjach pisal wiec nie wiem czy wrocil juz
gamaliel - Wto 06 Sie, 2013
Wczoraj i dziś był na forum.
Germanus - Sro 07 Sie, 2013
co z kiwi? jak nie chce mu się grać to niech ktoś przejmie baratheona bo szkoda czasu :/
TERF - Sro 07 Sie, 2013
wypadaloby dac chociasz info na ten temat ze rezygnuje lub cos
proponuję, że jeśli do końca dnia się nie odezwie zrobić casting na nowego Stannisa
Sardo - Sro 07 Sie, 2013
Germanus napisał/a: | proponuję, że jeśli do końca dnia się nie odezwie zrobić casting na nowego Stannisa |
A więc niech tak będzie
jako że w tej grze robimy wątki fabularne przyszły kandydat na Stannisa powinien jak on zgrzytać zębami, tylko jak to sprawdzić
gamaliel - Czw 08 Sie, 2013
No to rozumie że oficjalnie szukamy Baratheona.
Sardo - Czw 08 Sie, 2013
Ktoś ambitny zechce dokończyć żywot Baratheona?
Z mojej strony tej osobie gwarantuje spokój, ja naprawdę chciałem żeby Baratheon sobie poszedł a nie wdawał się w nic nie wnoszące starcia.
Beez - Czw 08 Sie, 2013
Jeżeli nie znajdzie sie nikt inny i nie bedziecie mieli nic przeciwko mojej obecnosci (bara i tak już nic nie zrobi a pod tyrellow grac nie zamierzam) to moge dokonczyc.
Germanus - Czw 08 Sie, 2013
gamaliel ostatnimi czasy ma szczęście do upartych sąsiadów wdających się w nic nie wnoszące starcia
Dokładnie.
Zwłaszcza w tańcu ze smokami nie rozumie walki bolton/baratheon.
Na tym zyskuje tylko Tyrell a on ma i tak łatwo
Zresztą widzę że w 28 też tak będzie.
Beez - Czw 08 Sie, 2013
gamaliel napisał/a: | Dokładnie.
Zwłaszcza w tańcu ze smokami nie rozumie walki bolton/baratheon.
Na tym zyskuje tylko Tyrell a on ma i tak łatwo
Zresztą widzę że w 28 też tak będzie. |
Moim zdaniem bardziej zyskuja Martell i Greyjoy ale w/e
no niestety w 28 chciałem się wycofać, ale mi to się uniemożliwia :/
na walce Bolton z Baratheonem zyskują wszyscy inni. Generalnie jak zaczną walczyć to eliminują siebie nawzajem z gry o tron :/
Dlatego powtarzam, kto przejmie Baratheona ma z mojej strony spokój.
kochajmy Stannisa, tak szybko odchodzi
Rewolta - Czw 08 Sie, 2013
Jeśli nie będzie komu dograć mogę poćwiczyć na tym dodatku wszak tam bara ma chyba z 5 jednostek
TERF - Czw 08 Sie, 2013
Barathon za duzo juz nie ma co robic bo moze spasc z mapy w tej turze. Ale jak mu sie poszczesci i znaczki dzikich wejda to moze jeszcze do konca gry z jakims zameczkiem zostac aby w spokoju odejsc z gry o tron ;D
Na walce Barathona zyskuje całe południe Martell/Tyller oraz Greyjoy
My tu gadu gadu ale niech ktoś bierze Baratheona i śle rozkazy.
czarnylord23 - Czw 08 Sie, 2013
Popieram Gamaliela.
Na razie mamy dwóch, którzy mogą dograć jeśli nikt inny się nie zgłosi (Beez i Rewolta). W logice matematycznej oznaczałoby to chyba, że żaden z nich nie będzie grał, bo zgłosił się ktoś inny. No, ale żarty matfizu żartami, niech Sardo kogoś wybierze, ten niech pośle rozkazy i gramy.
Sardo - Czw 08 Sie, 2013
No to poproszę Rewoltę o przejęcie kontroli nad Baratheonem.
Sorry Beez, ale jednak wolę byście razem nie grali
Beez - Czw 08 Sie, 2013
nie ma sprawy - sam miałem to zaproponować - to była tylko opcja jakby NIKT sie nie zgłosił
mam nadzieje, że normalnych gier w których pw jest dostępne to nie dotyczy
TERF - Czw 08 Sie, 2013
Info dla nowego gracza!
Walcz tak jakbyś chciał wygrać! Innej zasady nie uznajemy! a i nie uzywamy PW w tej grze wszystkie sojusze itp piszemy na głównym
Rewolta - Czw 08 Sie, 2013
Dobra jutro z rana ogarnę wszystko + cieszę się że mogę uciec moimi skromnymi jednostkami jednak na południe
Rewolta - Pon 12 Sie, 2013
No idzie nam to jak krew z nosa :p
Może byśmy tak jednak do końca tygodnia zdołali runde ugrać
TERF - Pią 16 Sie, 2013
czyżby Greyjoy powoli otwierał szampana w geście zwycięstwa?
czarnylord23 - Pią 16 Sie, 2013
Ja i zwycięstwo? Bez przesady, z sojuszem Stark+Lannister nie mam szans wygrać na dłuższą metę, a w razie czego jest jeszcze prawie nie bronione Reach do zabrania zawsze. Chociaż nie twierdzę oczywiście, że przy waszych błędach i szczęściu w kartach to się i tak nie uda.
Germanus - Pią 16 Sie, 2013
Starków nie ma a i Bolton wkrótce może zniknąć
Mam za mało mieczy i jednostek żeby można było powiedzieć, że Starków nie ma. Kilka jednostek wciąż mają, zawsze mogą wycofać się na Bliźniaki i po turze mnie skontrować.
Germanus - Pią 16 Sie, 2013
to bolton a nie stark
Aaa chyba się nie wyspałem przeczytałem "Starków nie ma a i Baratheon może zniknąć"
Rewolta - Sob 17 Sie, 2013
dziś jestem afk lekko - weselicho jutro wszystko ogarnę ale koło południa ;D
Germanus - Sob 17 Sie, 2013
spokojnie nie pali się, w każdym razie półki co nic się nie pali
gamaliel - Nie 18 Sie, 2013
pytanie do Baratheona:
co zyskujesz wspierając greyjoya?
gramy bez pw więc widzę że nie zaoferował ci nic
przecież nawet atakując mnie zyskasz przewiniecie talii
bo rozumie że zamku od Tyrella nie chcesz
chciałbym poznać ten niuans taktyczny
Germanus - Nie 18 Sie, 2013
ot taki kaprys Baratheona (albo jakieś wizje w ogniach, kto to wie). Lannister nie chciał pomóc więc wrócił na północ
Rewolta - Nie 18 Sie, 2013
talia tak czy siak przez włócznie się przewinie,
Stwierdziłeś że mam opuścić północ co chciałem zrobić ale nagle okazało się że jednak mógłbym zniszczyć flote Tyrella do czego chciałeś mnie nakłonić lecz nie udałoby mi się to bez Lanistera który nie pomógłby mi
Po którejś Twojej wiadomości się lekko wkurzyłem i zacząłem szukać sposobu żeby Ci uprzykrzyć życie, no i go znalazłem.
takie skrótowe na szybko
Germanus - Nie 18 Sie, 2013
pograjmy do końca tą grę a potem będzie czas na refleksje i oceny
czyli podsumowując taktyka na grę, uprzykrzmy życie rodowi który jest raczej już statystą.
generalnie nie lubię tej taktyki, bo trochę wypatrzą grę, zwłaszcza że gdy Tyrell nie zostawił żetonu na dragonstone, znowu możesz zacząć się liczyć, ze mną w sojuszu co zaproponowałem już na starcie, nawet dałem wsparcie na porcie żeby Tyrell nie wjechał na północ, stąd twój ruch to tylko czysty fun
przeszło mi przez myśl żeby wyrzucić Czarnemu w tym momencie 4 z ręki ale już rozkazy poszły
rozkaz można edytować.
jak chcesz mi dowalać okej, ale niech ma to sens
Nie no teraz już nie będziemy zmieniać ;P
Co prawda gdyby nie atak włóczni wahałbym się dłużej ale sam bym tak samo zrobił
czarnylord23 - Nie 18 Sie, 2013
Szczerze powiem, że byłem praktycznie pewien że Baratheon ściągnie mi 4 z ręki i dość mocno się zdziwiłem gdy jednak ruszył się na Widow's Watch.
Germanus - Pon 19 Sie, 2013
"W tym szaleństwie jest metoda". A co do początkowych układów i propozycji to nie ma co na to patrzeć w momencie jak ktoś inny przejmuje ród.
problemem w tym pbf jest to, że nie ma możliwości układów przez pw. Wówczas wszystko wygąldało by inaczej - np statki Baratheona stały by wszystkie zusammen pod Smocza Skałą. Ja nie mam cierpliwości do ponawiania zapytań czy gracz chce wsparcia czy nie ( a ze wsparciem z morza nie trzeba by się był oglądać na lannistera, chyba, że ten by chciał poprzeć tyrella). A co za tym idzie nie było by ataku na Storms End - w każdym razie nie w tej turze :d
Ale to jest historia alternatywna, a więc Sci-Fi
TERF - Pon 19 Sie, 2013
gra juz jest prawie rozczygnieta - niestety
Ja (leninster) nie chciałem pomóc? dziwne bo zaoferowałem moje wspracie floty lecz cos za coś a dokładnie wiedziałem że tyller nie ruszy na północ bo barathon ze starkiem sie zgadali i mial mu pomoc w powrocie wiec flota byla bezpieczna i mogla czekac do 2 ruchu ale coż straciłeś szanse na Dragonstone które zapewne zaraz przejmie martell ;p
Rewolta - Pon 19 Sie, 2013
Niet zostanie moje przynajmniej do końca tej rundy,
a pewnie i dłużej
we wtorek i środę wyjeżdżam. Biorę z sobą tablet ale nie wiem jak będzie z zasięgiem, zatem proszę się nie denerwować jak nie będę odpowiadał
Rewolta - Sro 21 Sie, 2013
Czyli czekamy na karty wydarzeń? Hmm ?
bo coś nasza gra stanęła
czarnylord23 - Sro 21 Sie, 2013
Czekamy na umocnienie władzy Martella, z którego może być mobilizacja. A jak widać 2 posty wyżej możemy czekać z tym jeszcze do jutra.
Rewolta - Sro 21 Sie, 2013
A nie zauważyłem dzięki
Wrócił Germanus i już mi się 2 tematy zaświeciły
Germanus - Czw 22 Sie, 2013
na rowerze podjechałem do miasta i wysłałem to co wówczas miałem aktualnie do wysłania. Zapomniałem że już UW jest
TERF - Pią 23 Sie, 2013
czyżby Martell wygrał grę? Bo jak dobrze licze to 7 zamków ma od tak... jesli sie nie wezmiemy w garsc. Ja nie mam nawet jak go tknac ale inni mogli by mu troche poprzeszkadzac
oczywiscie zaraz po nim sa żelazni i chyba tylko miedzy tymi rodami toczy sie walka o zwyciestwo tyller rozbity, bolton podobnie, stark prawie spadl z mapy, leninster jak sie ruszy traci stolice... zelazni moga skoczyc ture z 6-7 zamkami (raczej 5-6 ale roznie moze byc)
Germanus - Pią 23 Sie, 2013
nie rób mi tu czarnej reklamy
ps. TERF - przecież mamy sojusz, a ty mi takie rzeczy tu piszesz
TERF - Pią 23 Sie, 2013
ja ten temat traktuje jako wyrazanie obiektywnych opini o przebiegu gry. Sojusz oczywiscie obowiazuje bo tez mam w nim swoj biznes. Ja i tak nawet nie moge wbic ci sztyletu w plecy ale inni moga poprzeszkadzac aby przedluzyc gre
ale wracajac do tematu martell doskonale wykorzystal bledy tyllerki i ta nieswiadomie (tak przypuszczam) uratowala moja flote bo mogla ja zniszczyc a tak sama ja stracila
Tyrell spisał flotę na straty zapewne, bądź liczył, że go wesprzesz. Poczekajmy z opiniami do końca gry bo wiele się jeszcze może zdarzyć
TERF - Pią 23 Sie, 2013
jak bym go wsparl i tak by przgral tylko że Martell musiałby dać silniejsza karte ;p wiec po co wspierac przegranego?
Beez - Pią 23 Sie, 2013
TERF napisał/a: | jak bym go wsparl i tak by przgral tylko że Martell musiałby dać silniejsza karte ;p wiec po co wspierac przegranego? |
Jaki jest sens wspierać tego co ma przewagę:O
Hmm Tyrell miał do wyboru albo skasować twoje statki i stracić całą armie, która jest teraz na Cracklaw point, albo stracić morze. Wybrała to 2 - to nie było omyłkowe.
+decyzja o wsparciu martella była irrancjonalna - włąśnie po to wspierać przegranego aby ten co miał przewagę musiał użyć swojej najlepszej karty,
Natomiast ty najpierw go wspierasz a runde później mówisz, że gra rozstrzygnięta na korzyść Martella(gdzie tu sens) :O
O całej grze tyrellki zadecydowała pechowa licytacja w 2 turze i tyle.
Dalej to już brak możliwości jakichkolwiek - jak przeanalizujesz perspektywe z tej strony to nie było za wielu błędów.
Gog - Pią 23 Sie, 2013
coraz częściej widze, że wygrana zależy, tylko i wyłącznie do wydarzeń i czyj sąsiad ma mniejszego raka mózgu hehe, eh to forum ;d
Beez - Pią 23 Sie, 2013
Gog napisał/a: | coraz częściej widze, że wygrana zależy, tylko i wyłącznie do wydarzeń i czyj sąsiad ma mniejszego raka mózgu hehe, eh to forum ;d |
nie tylko i wyłącznie od wydarzeń, ale w nich spora zasługa.
Po prostu na pewnym poziomie grania już sie robi automatycznie i błędów nie popełnia
A co do raka mózgu to racja : dla prostego przykładu pbf 19 Ja tyrell ty lannister:D:D:D (joke)
Germanus - Sob 24 Sie, 2013
Ja jestem zdania, że akurat w tym scenariuszu dużo zależy od wydarzeń. W samej podstawce jest większa elastyczność strategi a to przekłada się na mniejszy wpływ wydarzeń. Tu np. są rody które w 1 turze mają minimalne szanse na zbieranie kasy/mobliziację/zbieranie beczek. Złe dla niego wydarzenie i jest na nieciekawej pozycji
TERF - Sob 24 Sie, 2013
Beez napisał/a: |
Hmm Tyrell miał do wyboru albo skasować twoje statki i stracić całą armie, która jest teraz na Cracklaw point, albo stracić morze. Wybrała to 2 - to nie było omyłkowe. |
no i tu zle policzyliscie ja najpierw popelnilem blad dajac karte 3 + miecz atakujac Królewska przystań potem juz wszystko bylo w waszych rekach, bo zamiast atakowac jednym statkiem polnoc wystarczylo cala flota wpasc mi do zatoki i ja mialem max 6 pkt a wy 7. Ale kazdemu zdarzaja sie pomylki. Ja sie ciesze bo moja flota dalej jest w grze a wojska tyllera bardzo zagrozone
Co do zwyciestwa Martella to nie jest dokonca prawda ze wygra, poprostu "ktos"(chyba kazdy wie kto) musi go zatrzymac i jest to mozliwe bez prolemu, no chyba ze zadowoli sie drugim miejscem choc takiego w grze o tron nie ma
TERF - Sob 24 Sie, 2013
Germanus napisał/a: | Ja jestem zdania, że akurat w tym scenariuszu dużo zależy od wydarzeń. |
popieram w 100%
zamiast tu dyskutować moglibyśmy pograć? Na kogo czekamy?
Beez - Sob 24 Sie, 2013
TERF napisał/a: | Beez napisał/a: |
Hmm Tyrell miał do wyboru albo skasować twoje statki i stracić całą armie, która jest teraz na Cracklaw point, albo stracić morze. Wybrała to 2 - to nie było omyłkowe. |
no i tu zle policzyliscie ja najpierw popelnilem blad dajac karte 3 + miecz atakujac Królewska przystań potem juz wszystko bylo w waszych rekach, bo zamiast atakowac jednym statkiem polnoc wystarczylo cala flota wpasc mi do zatoki i ja mialem max 6 pkt a wy 7. Ale kazdemu zdarzaja sie pomylki. Ja sie ciesze bo moja flota dalej jest w grze a wojska tyllera bardzo zagrozone
|
Nie słuchasz mnie. Dobrze policzyliśmy tylko gdybyśmy zniszczyli twoją flotę, to martell zamiast atakować Storm;s end wjechałby 1 statkiem na morze, a marszem z pola zdobyl by dragonstone, i rozwalił całą armię ktora stacjonuje na CP bo tyrell zostałby tylko ze swoim zerem ktore w tej sytuacji byłoby bezuzyteczne - patrz z perspektywy tyrella a nie swojej. Bo tyrell skonczylby z 3 statkami w zatoce ktore bylyby po prostu bezuzyteczne bez calej armi. Więc powtórze to nie był błąd.
Co do zdania germanusa to popieram w 100%
Beez - widac grasz tu z Pszyną, bo często podajesz liczbę mnogą
gamaliel napisał/a: | Ja lord Bolton proszę o wsparcie wszelakie, lub najedź-anie uzurpatora Greyjoya
Bić liderów trzeba by gra o tron trwała |
Zgadza się, lejemy tych łobuzów
ps. ruch Tyrella na morzu był jedyny sensowny i logiczny. Zostawmy prosze te dyskusje na czas po grze a nie w trakcie
TERF - Sob 24 Sie, 2013
no nie wiem teraz nie pamietam jakie karty mial tyller dokladnie na rece ale coz, nie bede sie spierac
Beez - Sob 24 Sie, 2013
Kolega podał jako pierwszy liczbę mnoga to żeby było spojnie to tak samo odpowiedziałem. W tej sytuacji akurat poprosiła mnie o radę więc akurat zgadzam sie-ruch na statkach był moim ruchem więc go bronie i tłumacze czemu tak a nie inaczej- ale nie uważam żebyśmy grali razem. + innych grach to nie dotyczy w ogóle bo 1 jest dla początkujących. 2 jest moja a 3 gramy przeciw sobie. W tej obiecałem jej pomoc bo to jej 1 Gra na forum żeby się nie ośmieszyła
Chonor bez "c"
Regent nie może pomijać swojego wiernego poddanego Ja tu ostro walczę z Twoimi wrogami więc bierz mnie pod uwagę i pisz jak mogę pomóc Waszej Miłości.
jakoś nikt nie dostrzega moich sarkazmów oraz żarcików i każdy bierze to co pisze na poważnie :/
TERF - Sob 24 Sie, 2013
ok sprawidzilem kary i faktycznie macie racje - zwracam honor
ps tak jak pisalem patrzylem z perspektywy tyllera lecz zignorowalem potęge Martella
Sardo - Sob 24 Sie, 2013
Zaktualizowałem, czekamy na Starka (Boltona).
Bardzo proszę uważać na to jaki nr PBFa piszecie przy rozkazach, bo czasem mieszacie mi w głowie
gamaliel - Sob 24 Sie, 2013
rozkazy posłane, po prostu czekałem na jakieś deklaracje wsparcia ale sie nie doczekałem
Rewolta - Sob 24 Sie, 2013
Skoro rozkazy posłane to czekamy już tylko na Sardo ;D
Niech wrzuca i gramy może ostatnią już rundę.
Sardo - Sob 24 Sie, 2013
Panowie, mapkę będę w stanie wrzucić dopiero jutro rano, dzięki za cierpliwość i wyrozumiałość
TERF - Nie 25 Sie, 2013
no to jsk dobrze licze to mamy koniec gry chyba ze ktos ma jakis pomysl jak zatrzymac Martella?
czarnylord23 - Nie 25 Sie, 2013
Duby smalone bredzisz. Prawdopodobnie zatrzymam go sam, a jeśli mi się nie uda będę potrzebował pomocy twojej Lennisterze i Tyrella (zależnie od tego jaki wykona 1 ruchu).
Rewolta - Nie 25 Sie, 2013
O widzę Lani będzie miał dylemat
cisnąć Różyczkę używając 4, zostawiając tym samym Kings Landing puste dla Martela lub kombinować coś z z dyplomacją i stracić to na rzecz Tyrella
Ale w sumie ktoś tu pisał ,że należy powstrzymać Włócznie ... więc wszystko możliwe ;D
Germanus - Nie 25 Sie, 2013
Widzę tu czarną reklamę, a to Czarny ma też szansę wygrać
Mam wrażenie że wszyscy teraz piszący poza mną i Czanym patrzą na inną mapę. Od Lannistera zależy, cze już dziś nie skończymy gry - szczegóły na pbf
Ah, a myślałem że jak nikt tego nie zauważył przy wysyłaniu rozkazów (poza Gamalielem?) to teraz również nikt tego nie zauważy...
"takie sztuczki to nie zemną Bruner"
Pszyna - Nie 25 Sie, 2013
Co do tego wsparcia na HG - jeśli w tej rundzie nie wygra Greyjoy, to wygra Martell (który do dyspozycji ma nawet 8 zamków)... Więc wolę, żeby nie wygrał tego Martell (za atakowanie mnie ), tymbardziej nie wesprę Lannistera który wsparł irracjonalnie na morzu Martella...
Karma, czy coś
Hm, no ja propozycji wsparcia odrzucać nie będę, ale jak dla mnie (ale ręki sobie nie dam uciąć) przy mądrej grze mojej, Lannistera i Tyrella Martell i tak nie wygrałby w tej turze. Chociaż jeśli nie popełniłby błędów wygrałby pewnie w następnej. Kurde ale jakoś już nastawiłem się na dalszą grę, z pół godziny ogarniałem różne scenariusz jak powinienem tę turę rozegrać by mieć szanse w 6 turze na 5 zamków chociaż. A tutaj bum okazuje się że niepotrzebnie się wysilałem.
czarnylord23 - Pon 26 Sie, 2013
Hm, przeprowadziłem gruntowną analizę i stwierdzam, że wsparcia Pszyny nie przyjmę. A zrobię tak, ponieważ jeśli wszyscy się powspieramy Martell nie ma szans wygrać w tej turze. I jestem tego pewien, mam na to matematyczny dowód. Po prostu łączna siła Martella będzie równa 22, a nasza w najgorszym przypadku również 22 licząc armię Lannistera, z którym Martell nie wygrywa na remisach.
Kurde a ja chcę dograć tę grę do 6 tury.
Rewolta - Pon 26 Sie, 2013
Ja nie wiem do końca czemu tak biadolicie ;p
Zabierasz mu Starfall i ma już tylko 3 zamki a z jego 2 atakami nie tak łatwo będzie mu go odbić a tym bardziej zabrać zamek Tyrelowi ;D
A i gdzie tą bitwę taką kolosalną widzisz ;d
3 atakami. Co nie zmienia faktu, że jak Lannister zajmie Reach, Tyrell Kings Landing a ty Baratheonie Cracklaw Point jesteśmy nie do pokonania.
A tymczasem Stark nie będzie przez nikogo atakowany, spokojnie odzyska północ i może nawet wygra.
E: Siła 22 to siła 3 armii licząc 3 dowódców Martella. Taki skrót myślowy
Pszyna - Pon 26 Sie, 2013
Ok. Jeżeli mówisz, że Martell nie wygra w tej turze to udajmy, że mojej oferty o wsparciu nie było. Po prostu wolałam, że jeżeli ktokolwiek ma wygrać w tej turze to żebyś wygrał ty, a nie Martell, a wydawało mi się, że ma on pewną wygraną.
Germanus - Pon 26 Sie, 2013
pewne jest tylko to, ze w 1 ruchu wygra czarny jeśli nic nie zrobimy. reszta zależy już od sytuacji na mapie.
Z resztą nastawiałem sie na walkę o Starfall
TERF - Pon 26 Sie, 2013
starfall?? hehehe jasne Bedziesz brał Kings Lending Dragonstone, The Reach oraz Craclaw Poin/Starfall zalezy co bedziełatwiej zdobyć...
Dopiero wróciłem z wesela wiec musze przeanalizować co zrobić bo nie jest to takie proste a zelazni ludzie musza miec 2 ruchy na zwyciestwo a w tym czasie na pewno straci jeden zamek np na rzecz Stanisa. Trzeba dobrze policzyc karty chyba ze ktos to juz zrobil i ma propozycje (bedzie szybciej)
Greyjoy w pierwszym ruchu zajmuje Starfall, Palec, a wieżą Seagard i po grze. Przeczytaj mój list na forum głównym
TERF - Pon 26 Sie, 2013
ok cofam to jest tylko jeden słuszny wybór niestety
ruch na pbf
kolejny raz się zastanawiam czy my patrzymy na te same mapy...
widzę że już pojąłeś. Czarny jest sprytny, bo to ja ściągam uwagę, a on ma tyle wyborów dzięki statkom i do tego co najmniej jednego morcika, a w porywach nawet dwóch, którzy chętnie mu pomogą w zajmowaniu zamków. Więc nawet jego bezbronna wieża będzie spokojnie jeździć po mapie. Ja takiego komfortu pracy nie ma
gamaliel - Pon 26 Sie, 2013
No to na Reach....
śmiałbym się jakby Tyrell nie udzielił wsparcia
TERF - Pon 26 Sie, 2013
czarny dobrze to rozkminił trzeba mu przyznać, dodatkowo nasze błedy bardzo mu pomagają w całej grze np. mógł nie posiadać tej jednej mocnej karty już ale wyszło inaczej
zobaczymy co przyniesie tura bo teraz trzeba sie pilnować na kązdym kroku
edit
ps ostatnio mało myśle w tej grze za duzo innych spraw mam
jeśli the reach padnie to pewnie wszystko zdecyduje sie w ostatnie turze.
"Przyczajony Kraken ukryty Martell"
Jeśli zamierzasz się ukryć gdzieś za Wąskim Morzem to jestem za.
jeśli wygrasz to trza będzie się ewakuować po smoczki a na razie masz na to większe szanse niż ja
Serio? Gamaliel teraz mnie kontraatakuje i nic nie mogę zrobić bo jak użyję Aerona to wygrasz. Lannister cały czas ma zbyt potężną armię, Tyrella też nie jestem w stanie ugryźć a z Tobą co najwyżej poprzepycham się na Starfall. Prawdopodobnie skończę grę z 4 zamkami, a zwycięży ten kto będzie miał 5 czyli ty lub Tyrell.
obaczymy - widze dalej robisz odpowiedni "piar" pro greyjojowski
Widzisz? Baratheon już zajął WH, Stark zaraz zajmie WF i jeszcze Ramsayem zniszczy mi rycerza. Jak mając 3 piechurów i wieżę mam Twoim zdaniem zająć chociaż 3 zamki (załóżmy że FF) jest moje by mieć szanse wygrać?
Nawiasem mówiąc nie pojmuję czemu Baratheon nie zrobił wjazdu na CP, ale przynajmniej Gamaliel może jeszcze je zająć. W każdym bądź razie tę turę przeżyjemy a Martell będzie miał max 6 zamków.
Germanus - Wto 27 Sie, 2013
Czarny - ty pesymisto
Rewolta - Wto 27 Sie, 2013
Oj no ma racje
Bolton chce odbić rodową i pewnie mu się uda ;D
Zmień herb na bardziej radosny bo wszystko widzisz w czarnych barwach
czarnylord23 - Wto 27 Sie, 2013
Bez przesady z tym pesymizmem, do twojego postu naprawdę wierzyłem że nikt nie widzi, że mogę wygrać w 1 ruchu w tej turze. Jestem raczej realistą i realnie mogę oczywiście zdobyć te 3 zamki - jeśli któryś z moich przeciwników popełni kardynalne błędy.
tez jestem realistą i realnie oceniłem zagrożenie o którym alarmowałem bardziej pesymistycznych kolegów błędnie wieszczących nadejście ery włóczni
Ogłaszam że w piątek i sobotę nie będę miał dostępu do internetu. W czwartek będę miał tylko rano a niedzielę tylko późnym wieczorem.
czyżbyś się wybierał do Krakowa??
ja nie wiem jak z dostępem w sobotę i niedzielę. Biorę tablet, ale nie wiem jak będzie z wi-fi
Do Krakowa? Nie, a coś tam jest teraz?
Będę w Warszawie na tegorocznym Polconie.
Mistrzostwa Polski w kilku gracz wydanych w Polsce przez Galaktę
Gog - Wto 27 Sie, 2013
a gdzie te mistrzostwa:D i gowno nie mistrzostwa polski skoro najwieksi prosi tu graja:D
nie za bardzo zrozumiałem Twój post Gog.
A mistrzostwa są przy okazji Galaktikonu
Gog - Wto 27 Sie, 2013
napisales gracz zrozumialem, że gaja mistrzostwa GoTa w paru graczy
Tasiemiec - Wto 27 Sie, 2013
Na Polconie będzie turniej GoT jeżeli o to chodzi
Ale ja nie wezmę w nim udziału, za słaby jestem i w podstawowej wersji grałem do tej pory tylko 2 razy Tyrellem.
w tamtym roku na mistrzostwach w warhammera było 82 ludzi
agot świetna karcianka ale mało osób w nią grało
Gog - Wto 27 Sie, 2013
Tasiemiec napisał/a: | Na Polconie będzie turniej GoT jeżeli o to chodzi |
JAKIES KONKRETY?:d
Rewolta - Wto 27 Sie, 2013
Można jakieś linki dotyczących tego wydarzenia.
Ktoś się wybiera?
na POLCON Czarny się wybiera
TERF - Wto 27 Sie, 2013
jestem w niemczech i za bardzo nie mam neta(drogo to mnie wychodzi) wiec bedzie mały przestój jak bitwe rozszczygniecie
Tasiemiec - Wto 27 Sie, 2013
Gog napisał/a: | Tasiemiec napisał/a: | Na Polconie będzie turniej GoT jeżeli o to chodzi |
JAKIES KONKRETY?:d |
Właśnie śmieszne jest to, że nie ma żadnych konkretów (prócz tego, że będzie chyba o 20 w sobotę czy coś takiego)
Germanus - Sro 28 Sie, 2013
a wracając do samej gry to Tyrell jeszcze się włączy do gry o tron, bo zaczął pożerać Lannistera
gamaliel - Sro 28 Sie, 2013
Z tego co piszesz wielu ma szanse tylko nie Martell....
Każdy wie, że Martell ma szanse, co było już opisywane
Przecież żartuje.
Coś nam prowadzący chyba zaginął.
Albo Czarny... Baratheon zaatakował Greyjoya i wysłał dowódcę. A Greyjoy nic na to nie odpowiedział.
Dlatego ja czekam z marszem, bo jestem zainteresowany jacy generałowie uczestniczyli w tym starciu.
trzeba sprawdzić kogo nie obedrzesz ze skóry
Sardo - Sro 28 Sie, 2013
Już wracam do online'ów. Mało czasu jakoś ostatnio było by przysiąść przy komputerze, a jak się to udało to złośliwie nie chciał współpracować. Ale myślę, że już z nim jest ok
Zatem zaczynam nadrabiać zaległości.
Germanus - Czw 29 Sie, 2013
i znów zastój. Czekamy aż Lannister wróci z Reach znaczy Reichu
TERF - Wto 03 Wrz, 2013
jutro wylatuje na wakacje (8dni), bede miał dostęp do neta ale max 2 razy dziennie wiec proszę o wyrozumiałość
Germanus - Wto 03 Wrz, 2013
spokojnie damy radę bo i tak mamy tempo pędzącego żółwia
TERF - Wto 03 Wrz, 2013
ostatnie wydarzenie w Westeros przyprawiają mnie o zawrót głowy...
czarnylord23 - Wto 03 Wrz, 2013
Hm, powiem szczerze że nie spodziewałem się wsparcia Baratheona i z dwójki Victarion - Aeron dowódcę w bitwie o Starfall wybrałem na chybił trafił... No, ale muszę wycofać swoje poprzednie teorie, dzięki utrzymaniu Winterfell wciąż mam szanse wygrać.
gamaliel - Wto 03 Wrz, 2013
Jasne że masz szanse zwłaszcza że ze mną wygrasz każdą bitwę.
A nie mówiłem:
Germanus napisał/a: | Czarny jest sprytny, bo to ja ściągam uwagę, a on ma tyle wyborów dzięki statkom i do tego co najmniej jednego morcika, a w porywach nawet dwóch, którzy chętnie mu pomogą w zajmowaniu zamków |
Czarny, ty pesymisto dostaniesz koronę na tacy, nawet nie musisz się wysilać...
ps. tym podstawowym morcikiem jest oczywiście nasz lokalny rogacz
TERF - Wto 03 Wrz, 2013
a ja moge powiedziec ze moge pakować się z moich ziem na... no właśnie gdzie?
No to Martell i finish
Rewolta - Wto 03 Wrz, 2013
Ja tam nie widzę żeby dał radę skończyć
Miałem na myśli koniec rundy
gamaliel napisał/a: | Miałem na myśli koniec rundy |
zadośćuczyniłem twej prośbie Lordzie Namiestniku
TERF - Czw 05 Wrz, 2013
koniec ruchu czy jak bo nie wiem
gamaliel - Czw 05 Wrz, 2013
Tak,czekamy na wydarzenia.
Germanus - Czw 05 Wrz, 2013
wydarzenia - masakra
gra o tron było wiadomo, że będzie ale reszta?
Sardo - Czw 05 Wrz, 2013
Germanus napisał/a: | wydarzenia - masakra
gra o tron było wiadomo, że będzie ale reszta? |
Wydarzenia wylosowane zostały jeszcze przed startem gry
To wy gracie jakby nie były dla was
Jako ciekawostkę powiem, że jeśli Greyjoy nie zmieniłby karty, byłoby Starcie Królów
czarnylord23 - Czw 05 Wrz, 2013
Jak to te wydarzenia nie są dla mnie? Zarówno ta tura jest spoko, jak i ta poprzednia była, brakowało odrobiny gapiostwa bym wygrał. A poprzednich tur nie pamiętam więc nie ocenię.
A w 2 turze byłaby jakaś zmiana gdybym nie użył Rodrika Czytacza? Bo jak dla mnie to Starci Królów ustawiło całą grę - Martell i ja na przedzie stawki, Stark bez szans, Lannister nie do wybicia ale bez możliwości rozwoju, a Tyrell z mocarza brutalnie sprowadzony na ziemię. Jedynie Baratheon sam na siebie wydał wyrok zostając na północy.
Rewolta - Pią 06 Wrz, 2013
Jak coś w tej rundzie nie wspieram czarnego w obronie WF.
Skoro nie chciał grać 2 mieczami trudno niech się teraz martwi.
Germanus - Pią 06 Wrz, 2013
dzięki za info. Teraz to już po ptakach
Dlaczegoż to
bo jedyny poza toba który mógłby zajmować to miejsce to bolton, który jedzie pod koniec. DO tego czssu może go już nie być
TERF - Pią 06 Wrz, 2013
albo czarny gdzies sobie indziej poplynie ;p
to wtedy rewolt faktycznie nie będzie wspierał czarnego
czarnylord23 - Pią 06 Wrz, 2013
Rewolta napisał/a: | Jak coś w tej rundzie nie wspieram czarnego w obronie WF.
Skoro nie chciał grać 2 mieczami trudno niech się teraz martwi. |
LOL jakbyś był ogarnięty to byś zauważył że Victariona zużyłem stronę wcześniej w bitwie o Starfall.
Oj wybacz to nie gra live, widocznie coś mi się ubzdurało że miałeś go na ręce...
TERF - Sob 07 Wrz, 2013
trzeba mu wybaczyc! pierwszy raz gra poprzez pbf
moja rada grajac pbf musisz umiec przewidziec wszystkie optymalne zagrania przeciwnika
na zywo nie da sie tego zrobic chyba ze kazdy przed wydaniem rozkazu przeglada karty kazdego gracza to wasza gra pewnie z 6h - ja osobiscie gram na zwywo ze katy dowodcow sa tajne i jak ktos nie zwraca uwagi co spada i nikt mu nie podpowie to juz jego problem - zwieksza to losowosc ale zwieksza realiz - przeciesz nie wszystkie kruki docieraly na czas
i bez obrazy jak tu mozna nie zauwazyc ze komus karta spadła dwie tury(bitwy) do tyłu jak jest cała histoia?
Rewolta - Sob 07 Wrz, 2013
TERF napisał/a: | trzeba mu wybaczyc! ? |
To wyżej to raczej lekka ironia była
Do wypowiedzi pragnę dołączyć fakt iż jeszcze bitwę o WF rozkminiałem przed bitwą o Starfall a wtedy jeszcze miał na ręce 3 i 2 miecze i byłem przekonany że zostawi ją sobie na późniejszy okres.
i bez obrazy jak tu mozna nie zauwazyc ze komus karta spadła dwie tury(bitwy) do tyłu jak jest cała histoia?
Historia nie zawsze do końca jest mi potrzebna, nie czytałem książki więc nie ogarniam kto jest kim, co sprawia że historie są dla mnie czasem niespójne itd. itp.
Germanus - Sob 07 Wrz, 2013
Rewolta napisał/a: |
Historia nie zawsze do końca jest mi potrzebna, nie czytałem książki więc nie ogarniam kto jest kim, co sprawia że historie są dla mnie czasem niespójne itd. itp. |
Mellisandra za takie herezje kazała by Cię spalić na stosie
burn, burn
Rewolta - Sob 07 Wrz, 2013
Cały płonę
TERF - Pon 09 Wrz, 2013
czy krolowa od tyllerów poczeka i zmusi zelaznych ludzi do ratowania gry?
czarnylord23 - Pon 09 Wrz, 2013
Terf czemu nie dałeś palenia na morzu? Przecież wiadome było że Martell da palenie na swoim, nawet ci to zasugerowałem postem fabularnym.
Teraz ty albo Tyrell musicie mnie zaatakować żebym stracił [1] na ręce i mógł zająć Starfall. Zresztą teraz to nie wiem czy w ogóle Martell nie wygra, nie chce mi się ogarniać jacy mu dowódcy zostaną na jakie bitwy.
Germanus - Pon 09 Wrz, 2013
czarny nie kombinuj tyle
ps. czemu lannister miałby mi szkodzić? Wszak ani razu nie zrobiłem jakiegokolwiek ruchu na jego niekorzyść - jestem wiernym poddanym króla
ps2. Czemu Greyjoy uparł się na mój Skyfall? Nie lubisz Bonda czy co
Rewolta - Pon 09 Wrz, 2013
Muszę przyznać iż ja z tym rozkazem na statku także zlamiłem
TERF - Pon 09 Wrz, 2013
no ja wlanie nie wiem czemu zelazni tak glupio marsze rozstawili
i moje palenie co by zmienilo bo nie lapie?
do tyllera jak poczekasz z atakiem na krolewska przystan to przegnamy czarnego raz na zawsze z naszych ziem bo bedzie musial zaatakowac starfall
Czy ja patrzą na inną mapę?
1)Swoim najazdem ściągnąłbyś wsparcie z Kingswood.
2)Jak Martell ściągnie twoje wsparcie to Tyrell nie ma szans na zdobycie Królewskiej Przystanii.
3) Mając [1] na ręce nie jestem aktualnie w stanie zająć Starfall! Czyli jeśli mnie nie zaatakujecie Martell wygrywa.
A uparłem się na nie bo inaczej wygrasz grę w tej turze Germanusie.
Germanus - Pon 09 Wrz, 2013
czarnylord23 napisał/a: | Czy ja patrzą na inną mapę?
1)Swoim najazdem ściągnąłbyś wsparcie z Kingswood.
2)Jak Martell ściągnie twoje wsparcie to Tyrell nie ma szans na zdobycie Królewskiej Przystanii.
3) Mając [1] na ręce nie jestem aktualnie w stanie zająć Starfall! Czyli jeśli mnie nie zaatakujecie Martell wygrywa.
A uparłem się na nie bo inaczej wygrasz grę w tej turze Germanusie. |
patrz parę stron wcześniej jak opisywałem porzednią turę : "Czy my patrzymy na różne mapy". Widzę że to zdanie będzie wkróc jako "klasyk"
TERF - Pon 09 Wrz, 2013
a ja to widze inaczej
ja zabijam ci piechura z marszu -1
masz wraca ci reka zajmujesz starfall potem stark, tyller i bolton musza sie dogadac tak aby martel nie zdobyl 7 zamku czyli Craclaw
jesli chodzi o to palenie fakt moglem je zagrac ale najpierw mialem inna koncepcje i liczylem ze stanis tez zagra wsparcie, moj blad ale martell jeszcze gry nie wygrywa jak inni sie poswieca(ostatnio to ja musialem robic )
co jest najbardziej na niekorzysc czarnego oczywiscie
Rewolta - Pon 09 Wrz, 2013
Co byśmy nie robili i tak włócznia wygra po 6 rundzie
@Rewolta
No właśnie z najazdem Lannistera na BB jakby Tyrell zdobył KL to Martell mógłby jeszcze nie wygrać. A tak to jakoś nie wiem jak Martell miałby tego nie wygrać (w 6 turze).
@ Terf
Dobra, widzę że się dogadaliśmy przynajmniej że mnie zaatakujesz w 1 turze więc jest ok. Tylko czy musisz od razu piechura zabijać?
TERF - Wto 10 Wrz, 2013
czarnylord23 napisał/a: |
@ Terf
Dobra, widzę że się dogadaliśmy przynajmniej że mnie zaatakujesz w 1 turze więc jest ok. Tylko czy musisz od razu piechura zabijać? |
zycie bywa brutalne
TERF - Wto 10 Wrz, 2013
historie jak wroce z wakacji nie chece mi sie teraz i nie mam czasu na to
TERF - Czw 12 Wrz, 2013
historie uzupełnione
TERF - Pią 13 Wrz, 2013
i martel sam rozwiazal sprawe ze zwyciestwem - uniemożliwił je sobie
Germanus - Pią 13 Wrz, 2013
atakiem z siłą 2 i najmocniejszą kartą 3 nie miałem możliwości odbić starfall
Rewolta - Pią 13 Wrz, 2013
gamaliel napisał/a: | To właściwie co zrobił Baratheon?
To jest zdjęcie marszu, atak na Winterfell? |
zbuntowały się i zaatakowały Winterfall .....
może troszkę przesadziłem z tymi opowieściami ;D
Się człowiekowi nudzi to tak jest:p
Czyżby już nikt nie chciał wygranej Germanusa?
TERF - Sob 14 Wrz, 2013
proszę o aktualizacje mapy
dzieki
czarnylord23 - Sob 14 Wrz, 2013
Na mapce w polu gry nie powinno być wsparcia Lannistera na Blackwater Bay - spalił je Martell.
TERF - Nie 15 Wrz, 2013
na mapie jest bład w moich żetonach
mialem 6 a teraz mam tylko 2
fakt wydałem 2 ale to i tak zostało mi 4 !
a na potwierdzzenie z poczatku tury:
Sardo napisał/a: |
Greyjoy - 3 + 3 = 6
Lannister - 4 + 2 = 6
Tyrell - 14 + 4(2) = 16 - limit żetonów
Stark - 4 + 1 =5
Baratheon - 0 + 1 = 1
Martell - 9 + 6 = 15
|
Germanus - Nie 15 Wrz, 2013
TERF napisał/a: | na mapie jest bład w moich żetonach
mialem 6 a teraz mam tylko 2
fakt wydałem 2 ale to i tak zostało mi 4 !
a na potwierdzzenie z poczatku tury:
Sardo napisał/a: |
Greyjoy - 3 + 3 = 6
Lannister - 4 + 2 = 6
Tyrell - 14 + 4(2) = 16 - limit żetonów
Stark - 4 + 1 =5
Baratheon - 0 + 1 = 1
Martell - 9 + 6 = 15
|
|
detal. Możesz mieć i 100 (chociaż bez Tywina to nie realne bo on "srał złotem" jak to się mówiło ). I tak nie będzie starcia królów. Greyjoy o to zadbał
TERF - Nie 15 Wrz, 2013
no jak dla mnie to nie taki detal bo w takim ukladzie brakuje mi 1 do aktywacji karty ;p
Sardo - Nie 15 Wrz, 2013
Przeanalizowałem mapę i zapisy i to była pomyłka przy podliczaniu. Na mapie się zgadza, powinieneś mieć 2 żetony.
Wybacz za pomyłkę.
czarnylord23 - Nie 15 Wrz, 2013
Spokojnie Terf, tak jak domyślił się Germanus w następnej turze będzie Gra o Tron i spokojnie starczy ci żetonów.
Germanus - Pon 16 Wrz, 2013
nie potrzebuję ogniska aby przewidzieć zamiary Czarnego:D
TERF - Pon 16 Wrz, 2013
czarnylord23 napisał/a: | Spokojnie Terf, tak jak domyślił się Germanus w następnej turze będzie Gra o Tron i spokojnie starczy ci żetonów. |
tez tak mysle ze ta karta bedzie bo to najlepsze rozwiazanie dla ciebie ale gdybym sie pomylil to stracilbym jedna karte 4
TERF - Wto 17 Wrz, 2013
no to czas na Martella. Ciekawe którą opcje wybierze
czarnylord23 - Wto 17 Wrz, 2013
Wybrał Starfall.
Germanus wysłałeś dowódcę (nie napisałeś nic o tym w poście)? Ja już wysłałem, ale nie chcę podawać jakby tobie się zapomniało (mi już się zdarzało parę razy).
Germanus - Wto 17 Wrz, 2013
wysłałem. sorki jak pisałem w innym pbfie wróciłem z turnieju po kilku łykach tego i owego i trudno mi się zdania skleca
napisz jak przegrałeś tą bitwę a ja potem wrzucę swój tekst
ps. my Star can not fall
czarnylord23 - Sro 18 Wrz, 2013
Ale ja nie jestem pewien czy przegrałem.
Nawiasem mówiąc wiesz, że mogłeś zdobyć Cracklaw Point ser Gerisem Drinkwaterem i przesunąć się o 1 pozycję wyżej na torze lenników?
Germanus - Sro 18 Wrz, 2013
u mnie był Drinkwater
No to ja zużywam 6 żetonów władzy i przegrywasz.
i will back
hmmmm prognozy o moim zwycięstwie były przedwczesne
Jeszcze nic nie jest przesądzone, przy kilku mniej rozważnych rozkazach szanse ma wciąż Tyrell i nawet Lannister, jeśli ja mu nie poprzeszkadzam.
czarnylord23 napisał/a: | Jeszcze nic nie jest przesądzone, przy kilku mniej rozważnych rozkazach szanse ma wciąż Tyrell i nawet Lannister, jeśli ja mu nie poprzeszkadzam. |
Lannister nie ma szans. Ma obecnie 3 zamki i 2 ruchy w ostatniej rundzie i bez problemu starci co najmniej 1 zamek. Bez statków to się nie da...
Obecnie szanse wyglądają tak: Greyjoy, Tyrell, Martell (tylko jeśli wydarzenia będą dobre) w tej kolejności
Sardo - Sro 18 Wrz, 2013
To teraz pewna kwestia. Na Dragonstone Martell nie zostawił żetonu. Opuścił je i wróciło ono pod panowanie Baratheona, więc w zasadzie nie może się na nie wycofać. Jednostki zostają zniszczone czy wycofują się na inny obszar? To przy rygorystycznym przestrzeganiu zasad. Bo możecie pozwolić mu zostawić żeton, o ile nikt nie będzie miał nic przeciwko.
TERF - Sro 18 Wrz, 2013
jak nie zostawil to jednostki gina bo musza sie wycofac na obszar z którego atakował.
co do żetonu ja moge zaakceptowac ze go tam umiescil - po kilku glebszych zdarza sie zwlaszcza ze pewnie grał cały dzięń w osadników lub (nie pamietam czy Star wars czy neurunner byl).
PS jakies osiagniecia na turnieju?
Też jestem w stanie zaakceptować ŻW na DS. Dzięki temu będzie ciekawsza ostatnia tura.
E: Co do szans Lannistera to nie zgadzam się - zakładasz, że zajmę mu chociaż 1 zamek, a to wcale nie jest pewne, bo mogę mieć ważniejsze i łatwiejsze cele do zaatakowania.
Ktoś przypomni co dokładnie decyduje o zwycięstwie w przypadku remisu w zamkach?
pozycja na torze tronu.
Lannister jest moim sojusznikiem, wszak przez całą grę ani razu go nie zaatakowałem i nie wsparłem jego wrogów. A jak by mnie zdradził, to cóż, oboje pójdziemy na dno, a wygra jeden z jego głównych wrogów.
Zobaczymy jeszcze jakie będą wydarzenia
już widzę wydarzenia.
Decyzja lannistera co do talii 1 plus brak wsparć plus atak dzikich.
Jedno jest pewne - nie wygra Baratheon
Sardo - Sro 18 Wrz, 2013
Jutro wyjeżdżam i nie będzie mnie do środy. Niestety w tym czasie nie będę w stanie prowadzić PBFa :/
Będziecie czekać na mnie tydzień czy ktoś inny podejmie się dokończenia prowadzenia?
możemy poczekać. ten pbf i tak trwa na tyle długo, że kilka dni nie robi różnicy
ps. może być nawet trochę sprawniej, jak przy dzikich każdy zadeklaruje się że do Ciebie wysłał info ile dał żetonów, a ja potem podam co była za karta bo ją już tyle razy oglądałem więc w środę po prostu byś wrzucił mapkę z rozkazami i sprawdził czy faktycznie każdy wysłał na dzikich
Jakoś czułem w kościach że będziemy grali bez wsparcia.
No to się sprężmy i wyróbmy z rozkazami dzisiaj, to będziemy w stanie dokończyć rozgrywkę sami.
PS Germanusie ja nie wysłałem info ile dałem żetonów, bo jest to w mojej sytuacji zbędne. (:
ja jestem do dyspozycji. Niech TERF poda swa decyzje odnośnie tronu z talii 1
ps. nie musisz już zdradzać ile wydasz na dzikich
Sardo - Sro 18 Wrz, 2013
Najpierw dzicy
Potem karta.
Czekam na żetony
a, to wiele wyjaśnia
Rewolta - Sro 18 Wrz, 2013
Germanus napisał/a: | już widzę wydarzenia.
Decyzja lannistera co do talii 1 plus brak wsparć plus atak dzikich.
Jedno jest pewne - nie wygra Baratheon |
A jeszcze miałem nadzieje ;P
Pytanie do Starka, zamierzasz bić ostatnie moje jednostki czy może jednak odbicie rodowej jest dla Ciebie ważniejsze ? ;d
TERF - Sro 18 Wrz, 2013
Germanus napisał/a: |
Lannister nie ma szans. Ma obecnie 3 zamki i 2 ruchy w ostatniej rundzie i bez problemu starci co najmniej 1 zamek. Bez statków to się nie da...
|
dokładnie tak.. niech wejdzie przetasowanie i mobilizacja jeszcze raz
Rewolta - Sro 18 Wrz, 2013
TERF napisał/a: | Germanus napisał/a: |
|
dokładnie tak.. niech wejdzie przetasowanie i mobilizacja jeszcze raz |
Ale dzięki mobilizacji i np 2 wieżach może odbić 2 zamki kandydatom do zwycięstwa,
nie wiem co decyduje w rozszerzeniu o remisach ale jeśli tron lub ilość twierdz to nie ma tak źle , nie można go od tak skreślać :]
Gog - Sro 18 Wrz, 2013
Rewolta napisał/a: | TERF napisał/a: | Germanus napisał/a: |
|
dokładnie tak.. niech wejdzie przetasowanie i mobilizacja jeszcze raz |
Ale dzięki mobilizacji i np 2 wieżach może odbić 2 zamki kandydatom do zwycięstwa,
nie wiem co decyduje w rozszerzeniu o remisach ale jeśli tron lub ilość twierdz to nie ma tak źle , nie można go od tak skreślać :] |
obowiązują normalne zasady zwycięstwa
no z wieżami to jeszcze mógłby coś popróbować zdziałać...
dobra, dość tych dywagacji, gramy półki Sardo jeszcze jest dostępny
TERF - Czw 19 Wrz, 2013
kto nie wyslal jeszcze dzikusów ??
Germanus - Czw 19 Wrz, 2013
ja wysłałem
TERF - Pią 20 Wrz, 2013
Królowa Róż chyba gdzieś po łące biega i kwiaty zbiera
gamaliel - Sob 21 Wrz, 2013
niespodziewanie wyjeżdżam, wracam z piątek, w teorii mam dostęp do internetu ale zobaczymy, postaram się raz dziennie zajrzeć, jeśli mi sie nie uda decyzje o zastępstwie lub czekaniu zostawiam wam, pozdrawiam
Germanus - Sob 21 Wrz, 2013
poczekamy. Sardo tez pojechał i w innych pbf czekamy:)
Germanus - Sro 25 Wrz, 2013
no to skończyło się rumakowanie. Po decyzji TERF'a tylko Tyrell albo Greyjoy mogą wygrać. Może jakieś zakłady zrobimy??
Rewolta - Sro 25 Wrz, 2013
E lipa... /;
TERF - Sro 25 Wrz, 2013
Germanus napisał/a: | no to skończyło się rumakowanie. Po decyzji TERF'a tylko Tyrell albo Greyjoy mogą wygrać. Może jakieś zakłady zrobimy?? |
jak zwykle przesadzasz masz takie same szanse lub nawet wieksze od pozostałych dwóch ;p
Germanus - Sro 25 Wrz, 2013
żeby mieć szanse trzeba mieć armie statkami nie zajmę zamków
TERF - Sro 25 Wrz, 2013
hehehe ja na brak armii nie narzekam ale co z tego jak nie jest zbyt mobilna ;p
czarnylord23 - Sro 25 Wrz, 2013
W tej grze nikt nie ma armii Germanusie. Jeśli chodzi o wojska lądowe to sprawa wygląda tak:
9 pkt - Tyrell
8 pkt - Martell i Lannister
7 pkt - Greyjoy i Stark
1 pkt - Baratheon
Dajcie mi czas na rozkazy, muszę głęboko przemyśleć gdzie dać -1, gdzie 0 a gdzie +1 przy marszach.
E: Myślę i myślę i serio nie wiem o co ci chodzi Germanusie, jak dla mnie masz wygraną w kieszeni, no chyba że staną się jakieś niespodziewane wydarzenia np. Stark nie zajmie mi Winterfell.
Rewolta - Sro 25 Wrz, 2013
Taa , jeszcze będzie mnie atakował zamiast odbijać rodową....
Gdyby ta mobilka wskoczyła to bym jeszcze was pocisną a tak to już trudno...
Działa wam mapa ?
Mi wyświetla tylko kawałek górnej części ;P
TERF - Czw 26 Wrz, 2013
no to mam dylemat
dac wygrac Martellowi czy Tyllerowi?
Kto da wiecej aby usmiechnać się w jego strone?
czarnylord23 - Czw 26 Wrz, 2013
A ja? Mi też możesz oddać ze 3 zamki żebym wygrał.
TERF - Czw 26 Wrz, 2013
a tobie nie dam żadnego bo nie zasłużyłeś
Germanus - Czw 26 Wrz, 2013
zobacz sobie kto Ciebie łoił a kto nie. Sam zrobisz jak uważasz
TERF - Sob 28 Wrz, 2013
Królowa cierni znowu zagineła?
Rewolta - Sob 28 Wrz, 2013
Tak czasem ma
Pw jej trzeba zostawić ;D
TERF - Pon 30 Wrz, 2013
ktoś pisał do królowej róż?
Germanus - Pon 30 Wrz, 2013
w pbf 30 też czekamy na Pszynę, może wieczorem będzie...
Rewolta - Pon 30 Wrz, 2013
Trza wołać w zastępstwo Beeza jeśli się nie mylę
Germanus - Pon 30 Wrz, 2013
nie bądź taki pochopny. Na Panie wypada dłużej poczekać, wszak wiele rzeczy może przyczynić się do spóźnienia...
Rewolta - Pon 30 Wrz, 2013
No ba a ile ja razy się ostatnio spóźniałem...
TERF - Sro 02 Paź, 2013
a w pdf30 podała chociaż jakis termin powrotu?
Rewolta - Sro 02 Paź, 2013
Niet, była wczoraj wysłała wpost na 29 chyba i znikła niestety ;D
Germanus - Sro 02 Paź, 2013
pojawia się i znika...
Sardo - Sro 02 Paź, 2013
Rozkazy dostałem wczoraj. Więc od wczoraj czekacie na mnie, a że ostatnie dni mam pełne wrażeń nie miałem sił i czasu by dłużej przysiąść przy komputerze. Do 20 pojawi się mapka.
Germanus - Sro 02 Paź, 2013
spoko. po kilkudniowym zastoju jeden dzień różnicy nie robi
czarnylord23 - Sro 02 Paź, 2013
Szczerze nie mam pojęcia co w końcu planowałem.
TERF - Sro 02 Paź, 2013
ciekawe co zrobi martel z krukiem
jak widze to chyba czarny wygra gre?
czarnylord23 - Sro 02 Paź, 2013
Ja? Jeśli nie zdarzy się coś dziwnego skończę przecież z 4 zamkami.
TERF - Sro 02 Paź, 2013
hehe niby tak a ja dalej nie wiem co zrobić... pomylilem sie wliczeniu i moglem dać na odwrót marsze i bylo by ciekawie na mapie a tak to tylko czekać jak mnie rozbierzesz ;p
TERF - Czw 03 Paź, 2013
no to Martell wygrywa z 6 zamkami na koncu
TERF - Czw 03 Paź, 2013
czemu koleżanka Pszyna bywa na forum nawet kilkanaście minut temu i nic nie pisze? rozumiem ze wynik jest juz przesadzony ale dociągnijmy ta grę do końca jakoś przy czasie (do końca przyszłego tygodnia chociaż
czarnylord23 - Pią 04 Paź, 2013
Mój aktualny pomysł jest naprawdę rąbnięty, ale nie wiem czemu mi się podoba. Ale chyba właśnie takie pomysły przychodzą do głowy, gdy nie widzisz logicznej ścieżki do wygranej.
E: Jeju, właśnie się skapnąłem, że gdybym zmienił jedną decyzję w poprzedniej turze to miałbym jeszcze chociaż teoretyczną szansę na wygranie przy w miarę mądrych ruchach przeciwników. A tak jestem bez szans.
Germanus - Pią 04 Paź, 2013
nie ty jeden zrobiłeś błąd w poprzedniej rundzie
gamaliel - Pią 04 Paź, 2013
no to co panowie koniec gry widzę
poczekajmy jeszcze co zrobi Pani
W sumie jak i tak tego nie wygram, to zrobię już transformację. Może Starkiem ugram coś w 27.
gamaliel - Pią 04 Paź, 2013
wynik tej bitwy nie ma znaczenia, wiec niech Martell robi ruch i przyjmie gratulacje
skoro tak stawiasz sprawę
vox populi vox dei
dowódca poszedł. Sorry Arek że w Ciebie zaatakowałem ale byłeś jedynym na wybrzeżu.
Rewolta - Pią 04 Paź, 2013
No a ja chciałem jeszcze sobie o morze powalczyć..
Hm, chyba muszę przeprosić wszystkich graczy za brak pomyślenia przy ostatnim swoim ruchu, ale po moich analizach Martell i tak miał pewne zwycięstwo, więc wiele to nie zmieniło.
TERF - Sob 05 Paź, 2013
no wlasnie widze ze ktos dal tu ciala bo ja specjalnie czekalem aby martel musial zniszczyc ci te machiny bo nie powiniennes ruszyc i martell wygralby ale nie z 7 ale z 5 lub 6 zamkami ;p
a tak to koniec gry
Germanus - Sob 05 Paź, 2013
Powiem szczerze że gracze zaskoczyli mnie w tej rundzie swoimi ruchami... Najbardziej Czarny Lord. Czemu się nie ruszył wieżą do Yronwood zostawiając namiestnika? Ja musiałbym wówczas mocno rozdzielić wojska i wojna mogłaby się jeszcze inaczej potoczyć Generalnie dziękuję wszystkim za grę. Później skrobnę opinię o dodatku, bo mimo, że jest ciekawy ma swoje wady...
czarnylord23 - Sob 05 Paź, 2013
Gratuluję wygranej.
Generalnie nawet przez myśl mi nie przeszło, że możesz skończyć grę w tej rundzie marszów, w rozważaniach sprzed paru tygodni jak wysyłałem marsze zakładałem chyba jedno z dwóch: zajęcie SE przez Lannistera albo KL przez Tyrella. A teraz nic nie myślałem, bo początek studiów (i integracji ze studentami) mnie zbyt wymęczył. No ale chyba nikt się nie spodziewał, że ta gra będzie trwała do października.
Mój pomysł na tą turę był taki: Winterfell i Seagardu i tak nie utrzymam, jedno z nich będę mógł odbić w ostatniej fazie marszów, ale wtedy bardziej będzie opłacało mi się zabrać Starfall Martellowi. W tej sytuacji musiałem wybierać 4 zamek, który miałbym zdobyć, wybierając z Riverrun, Lannisportu i Highgarden. Pierwsze 2 były nie do zdobycia, trzeci wymagał zagrania Margaery przy pierwszym nieudanym ataku. No, ale wyszło jak wyszło, nie był w końcu nawet drugiej tury marszów.
Z perspektywy całej gry uważam, że na jej wygląd najbardziej wpłynęły:
1) Baratheon walczący o północ zamiast odbijający Narrow Sea -> nie tylko Stark i Bara przestali się liczyć w grze o zwycięstwo, ale też Tyrell i Martell mieli za dużo zamków do podziału między siebie, z jednym piechurem i 2 statkami Lannistera przeszkadzającymi im.
2) Starcie Królów w 2 turze i jego brak w turach następnych, czyli tutaj winnym jestem ja. Najbardziej stracił na tym Tyrell, który gdyby miał jakieś gwiazdki i mógł cały czas mobilizować pewnie by wygrał. No, chyba że te gwiazdki zdobyłby w licytacji w turze, w której Martell był na granicy 6 zamków, wtedy Martell byłby wyżej na tronie i nikt by nie mógł mu przeszkodzić. Dodatkowo z powodu wyboru Lannistera bylem wszędzie wyżej od Starka, co mimo małej armii dało mi szansę na ugranie czegoś na północy.
3) Brak mobilizacji z wyjątkiem 2 tury. Najbardziej ucierpiałem na tym chyba ja, Tyrell i Martell, nie będę osądzał kto bardziej, bo ja przez to w końcu byłem w odwrocie na północy, Tyrell przez brak gwiazdek nie zmobilizował nic, a Martell nie mógł odpowiednio zabezpieczyć Starfall. Każdy z tej trójki miałby szansę zwyciężyć, najbliżej byłby Martell, ale tak było i w rzeczywistości.
X) Pewnie było o wiele więcej ważnych momentów, ale z mojej strony błędem było atakowanie w 2 czy 3 turze Martella na Starfall Qarlem Panienką. Germanus wybrał ser Gerisa Drinkwatera i wyprzedził Baratheona na lennikach, przez co łatwiej było mu zdobyć SE.
Jeszcze nawiąże do kwestii braku PW. Mi nie przeszkadzał aż tak bardzo, jak w 4 turze Martell był o krok od wygrania to naradziliśmy się przeciwko niemu na forum, a on i tak nie mógł temu przeciwdziałać. Może szkoda tylko, że nikt nie zwrócił mi uwagi na konieczny ruch wieżą na Yronwood w ostatniej turze, ale nie wiem, czy przy PW ktoś by mi o tym napisał wcześniej.
A dodatek jakoś specjalnie mi się nie spodobał, karty rodów strasznie przekombinowane, pozycja startowa totalnie niezrównoważona, gra w zbyt dużym stopniu zależy od wydarzeń. Wolę zwykłą grę, czy wersję na 9 graczy, chociaż ją też trzeba byłoby jeszcze trochę zbalansować.
TERF - Sob 05 Paź, 2013
to ja dorzucę swoje trzy grosze...
Podsumuje to rodami bo bedzie łatwiej:
- Tyller gdyby optymalniej rozegrał pierwszą runde czyli zająłby KL nie powstały by tam moje statki które pomagały i przeszkadzały w zależności od sytuacji. Myśle że gdyby nie piersza tura gra potoczyła by sie całkiem inaczej - obstawiam gorzej dla mnie.
- Martell - bezprecedensowy lider rozgrywki - brak zagrozenia na jego ziemiach powodował spokojna mobilizacje i czekanie na odpowiedni moment. Miał do bicia tylko Tyllerke i niedobitków Stanisa.
- Stanis - w tym dodatku musi uciekać na dół innej rozsądnej strategi dla niego nie widze niestety, a tak tylko doprowadzili ze Grayjoy na tej wojnie tylko skorzystał.
- Stark nie miał za dużo do powiedzenia był bity z lewej i prawej bez pomocy z zadnej strony, Leninster nie miał możliwości mu pomóc w żaden sposób
- Zelaźni ludzie - ich pozycja startowa ze wszystkimi okretami jest nieoceniona, stwarza to olbrzymi wahlarz możliwości o którym wspoamniełeś w ostatniej turze 3 zamki do wyboru w zależności jak potoczy się gra. Wycofanie przegranej armii w dowolne bezpieczne miejsce z którego można przeprowadzić kontratak. Jak dla mnie zrobiłeś jeden stanowczy błąd zamiast iść na The Reach wystarczyło mi wjechać w Stone Sept i z tam tąd i morza palić mi wsparcia - szybko znieknałbym z mapy Jesli chodzi o ta wierze w ostatnim ruchu myślałem że o tym wiesz bo widze że kalkulujesz też wszystkie warianty i moje czekanie i tyllera było nie bez powodu (chcieliśmy wykończyć twoją wierze)
Co do ustawienia cie na torach było to umyślne aby odciągnąc cie w jakiś sposób od mych ziem ogólnie efekt się udał
- leninster po rozgrywce stwierdzam ze miałem mega farta(np licytacja 2 pierwsze miejsca) że skończyłem z 3 twierdzami (gdyby nie pomyłka w rozkazach to przy odrobinie szęścia miałem szanse na 4) ale mówiąc wprost lenninster nie ma szans na zwyciestwo w tym dodatku bez gry na PW choc i z nim pewnie bedzie ciezkie to do osiągnięcia.
Podsumowując dodatek zagrałem i mnie zniechęcił (mam go w domu ale jeszcze nie grałem i chyba już nie zagram). Jest grą bardzo losową i myślę że ta gra pokazała to w odpowiednim stopniu dla tych którzy toczyli ze mną zaciętą rozmowe że sie myle.
Ogólnie dziękuje wszystkim za grę i znowu robię przerwę w pbf bo czasu nie mam niestety na tyle
moja pierwsza gra n forum od początku do końca i od razu wygrana
Generalnie miałem plan na Martella od początku do 3 rundy włącznie i go realizowałem ez większych modyfikacji, bo wszyscy robili takie ruchy jakich się spodziewałem. Dodatkowo Greyjoy łaskawie dał mi zagrać Drinkwatera więc się ustawiłem na spodziewany konflikt z Baratheonem. Gdzieś te zamki musiałem zdobywać
Po 4 rundzie myślałem, że została ostatnia i tu trochę źle dałem rozkazy. Gdybym pamiętał że to nie jest ostatnia runda to dałbym mobilizacje w DS.
Co do dodatku.
Jest on nie zbalansowany ale to nie przeszkadza tak bardzo. Kto na początku jest na topie później obrywa... To co najważniejsze to to że jest to dadatek bardzo zależny od wydarzeń o czym niżej. Mamy także 3 grupy rodów:
- chamipons
1. Greyjoy - teoretycznie najlepszy ród ale niewiele wyprzedza następne dwa. Jego przewaga to 6 statków na start, dzięki czemu może dobierać strategie jak chce i co najważniejsze ma dowódcę ustawiającego wydarzenia.
2. Martell - spokojna gra Martellem to podstawa. Ród rozwija się w trakcie gry, więc nie można się nim za bardzo wychylać i trzeba się zabezpieczać. Po każdym ataku ich siła rośnie. Boli to, że początkowo nie ma "4" oraz brak floty.
3. Tyrell - jego słabość to siła na początku, przez co jest wrogiem numer jeden. Poza tym ma rozrzucone siły i często a probemy na zachodzie. To co ratuje ten ród to Margarey. Przez nią większość rodów nie trudzi się atakowaniem rodowych zamków.
2 z tych 3 rodów zawsze będą walczyć o tron na koniec w zalezności od tego jak się gra ułoży
- średniacy
4. Baratheon - ród dobry ale strasznie zależny od wydarzeń. Przykład w pbf 28 - 3 razy pod rząd atak dzikich i temu rodowi dziękujemy. Inny problem to mała armia, mało jedzenia i zamków. Przez to, ze mamy tylko 6 rund mało czasu na rozbudowę wszystkiego a mamy jeszcze Tyrella pod zamkami i Boltona na północy. Jak wydarzenia sie nie ułożą i gracze nie odpuszczą na początku Baratheona to ciężko coś nim ugrać.
5. Lannister - tu tradycyjnie środkowa pozycja powoduje, trudności w grze. Ma szansę na wygraną, jak dobrze ułoży sobie relacje z Greyjojem bądź Tyrellem. W innym wypadku to typowy plankton.
- mięso armatnie
6. Bolton - ród którym szansę wygrania wynoszą 10 %. Brak floty która tu jest bardzo istotna powoduje, że nie ma możliwości rozwoju i większego planowania. Jedyna nadzieja to lekceważenie gracza przez innych i błyskawiczny atak w ostatnich rundach. Ale to raczej coś z gatunku SF
ps. nie wiem czy się zgodzicie, ale to jak wygląda rozgrywa jest zależne od pierwszej tury Tyrella. To kogo zaatakuje powoduje, ze te ród praktycznie odpada z rozrywki o tron
TERF napisał/a: | - Zelaźni ludzie - ich pozycja startowa ze wszystkimi okretami jest nieoceniona, stwarza to olbrzymi wahlarz możliwości o którym wspoamniełeś w ostatniej turze 3 zamki do wyboru w zależności jak potoczy się gra. Wycofanie przegranej armii w dowolne bezpieczne miejsce z którego można przeprowadzić kontratak. Jak dla mnie zrobiłeś jeden stanowczy błąd zamiast iść na The Reach wystarczyło mi wjechać w Stone Sept i z tam tąd i morza palić mi wsparcia - szybko znieknałbym z mapy Jesli chodzi o ta wierze w ostatnim ruchu myślałem że o tym wiesz bo widze że kalkulujesz też wszystkie warianty i moje czekanie i tyllera było nie bez powodu (chcieliśmy wykończyć twoją wierze) |
Jeśli chodzi o Stoney Sept to bardzo długo chciałem to zrobić, ale uznałem że zaryzykuję, zajmę Reach i jak nikt nie zobaczy to w następnej turze zająłbym FF, Starfall i Seagard jednym marszem i bym wygrał. No, ale Germanus zauważył mój plan i nie wygrałem.
Na początku morza dawały mi niesamowity wachlarz możliwości, ale później przy dwóch błędach: w 4 turze niepotrzebnie dałem marsz na WH którego nie miałem okazji wykonać, w 5 nie spodziewałem się ataku na SM to została mi tylko walka o Starfall, które musiałem mieć by Martell nie wygrał.
Germanus napisał/a: | 1. Greyjoy - teoretycznie najlepszy ród ale niewiele wyprzedza następne dwa. Jego przewaga to 6 statków na start, dzięki czemu może dobierać strategie jak chce i co najważniejsze ma dowódcę ustawiającego wydarzenia. |
Hm, może i najlepszy, bo przez pierwsze 2 tury praktycznie nie da mu się nic zrobić jeśli chodzi o morza, ale poza tym -> nie ma gwiazdek na początku więc nie może mobilizować, ma mało zamków i mobilizacja w 2 turze mi dokopała najmocniej ze wszystkich (byłoby trochę lepiej gdybym zajął Riverrun, ale raczej dlatego że Lannister by sobie nie pomobilizował i miałby armię rozerwaną na 3 części - Lannisport, Harrenhall i KL)
Germanus napisał/a: | Generalnie miałem plan na Martella od początku do 3 rundy włącznie i go realizowałem ez większych modyfikacji, bo wszyscy robili takie ruchy jakich się spodziewałem. |
Generalnie miałem plan, który zakładał rozwalenie Lannistera, zdobycie Lannisportu, Riverrun i Seagardu, a potem walka o 2 zamki z 3: Starfall, Winterfell i Harrenhall. Plan został zarzucony na początku drugiej tury gdy Lannister jakimś niewytłumaczalnym sposobem zdobył ostrze w licytacji.
ale od 2 rundy będzie miał gwiazdki. Jak to zrobić? Tak jak Czarnylord w tym pbf'ie
I w zamian dałem Lannisterowi Tron i Miecz oraz oberwałem na mobilizacji.
czyli wracamy do głównej tezy. W tym dodatku kluczowe są wydarzenia
Rewolta - Sob 05 Paź, 2013
Za to ja mając chyba 4 jednostki bawiłem się przednio, nikogo nie obchodził biedny Jeleń siedzący sobie w Wh ;D
Mogłem płatać przeróżne figle i lekko partaczyć sprawę Boltonowi, który chyba 2 razy dzięki mnie nie odbił Winterfall, już się cieszyłem ,że mam jakieś szanse na odbicie morza lecz gra się zakończyła
Co prawda gdybym wiedział ,że Bolton jest tak osłabiony w tym dodatku to od początku nękałbym Martella na południu, ale nie żałuję ,że z wami zagrałem
Gog - Sob 05 Paź, 2013
eh Bolton najslabszy? przyznaje trzeba bardzo dobrze rozkminiać i miec troche szczęscia jak dogada sie z tyrella, baratheon przegrywa w 1 turze tyrell jako pierwszy wbija na DS, spada stannisa i na marszu +1 z WF z ramsayem rozkurwia sie baratheonowi jednostki jesli w 2 turze padnie mobilka i nie padnie clash( albo chociaz padnie mobilka ale bez clashu, to wtedy bolton ma bardzo latwo 4 i statkiem z WH odbija morze) zamyka baratheona który do konca gry nie istnieje kwestia wydarzeń ot co
o ile rzuci stannisa na DS
Gog - Sob 05 Paź, 2013
no bez DS to dopiero juz nic nie robisz juz ;p
a DS nie wybronię zob. pbf 26 jak się zdobywa bezproblemowo DS w 1 turze
|
|