galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

X-Wing dyskusja ogólna - Nowy dodatek - Imperial Aces

Oldster - Pon 16 Wrz, 2013
Temat postu: Nowy dodatek - Imperial Aces
http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4357

No to się tylko modlę o bogatego Mikołaja w te święta :D

regrof - Pon 16 Wrz, 2013

aaaaaaaaaaa!!!!!!

Gdzie to jest, za ile to jest?

I want, I want!

Na samym dole jest napisane że czwarty kwartał tego roku. Byłoby fajnie gdybyśmy mogli go kupić przed świętami.
DarthBart - Pon 16 Wrz, 2013

shut up and take my money.....
FilipsO - Pon 16 Wrz, 2013

Bardzo fajne - pewnie to nie pierwszy taki dodatek, znając życie ujrzymy też inne małe statki w alternatywnych kolorach pakowane po 2. Imperium jest rozpieszczane - najpierw dostało jako jedyne duży statek w wave 3, teraz to ;P. Ale co tam - zawsze o dodatek więcej :razz:

Nie zdziwię się jeśli następny dodatek będzie się nazywał Rogue Squadron :) Mam tylko nadzieję że poczekają z nim przynajmniej do marca przyszłego roku bo przy trzeciej fali i nowych Interceptorach trzeba by chyba sprzedać nerkę żeby to wszystko ogarnąć.

Jeżeli będzie Rogue Squadron to Corran Horn byłby obowiązkowy ;P Eskadra łotrów byłaby jeszcze lepsza od tego, lecz sądzę, że najpierw zrobią A-wingi, bo były w końcu równolegle z Interceptorami.
Taperonix - Pon 16 Wrz, 2013

Ja biorę wszystko nawet 4 pudła ( 4 czerwone interceptory trzeba mieć :-) ). A tak serio patrząc na opóżnienia 3 fali, to te interceptory i inne statki będą na walentynki albo wielkanoc jak dobrze pójdzie.

Jak dla mnie cztery pudełka to lekka przesada ale chyba faktycznie będzie to pierwszy duży dodatek, który kupię w ilości większej niż jeden. Już widzę to oczami wyobraźni - Lambda i dwa Royal Guard po bokach :)

Taperonix napisał/a:
Ja biorę wszystko nawet 4 pudła ( 4 czerwone interceptory trzeba mieć :-) ). A tak serio patrząc na opóżnienia 3 fali, to te interceptory i inne statki będą na walentynki albo wielkanoc jak dobrze pójdzie.

Jeżeli chodzi ci o to, że chcesz mieć 4 czerwone, jeżeli jesteś utalentowany to kupujesz dwa pudła, farbki w dłoń i nie-czerwone malujesz na czerwone ;P Ale to wersja oszczędnościowa.

FilipsO napisał/a:
Taperonix napisał/a:

Jeżeli chodzi ci o to, że chcesz mieć 4 czerwone, jeżeli jesteś utalentowany to kupujesz dwa pudła, farbki w dłoń i nie-czerwone malujesz na czerwone ;P Ale to wersja oszczędnościowa.

Można też poprosić ludzi grających w Warhammera 40k (chyba w każdym większym mieście ktoś zawsze gra) o pomalowanie w odpowiedni sposób nawet tych już posiadanych modeli. Podejrzewam że nie zrobią tego za darmo ale i tak pewnie będzie taniej.

Taperonix - Pon 16 Wrz, 2013

Oj tam oj tam, żona do fryzjera nie pójdzie i już Interceptory do mnie lecą :-)

Taperonix napisał/a:
Oj tam oj tam, żona do fryzjera nie pójdzie i już Interceptory do mnie lecą :-)

Ja muszę jeszcze opony do auta na zimę kupić ale jak patrzę na te nowe Interceptory to stwierdzam że chyba jednak będę zimą jeździł wolniej ;)

Barbus - Wto 17 Wrz, 2013

Damn it... dopiero co kupiłem 6. Interceptora, a chętnie sprawiłbym sobie jeszcze dwa takie zestawy;]
Oldster - Wto 17 Wrz, 2013

Zastanawiałem się od jakiegoś czasu nad dokupieniem jakiegoś dodatkowego statku do Rebelii w ramach wyrównywania szans obu stron, ale teraz chyba się wstrzymam. Kto wie co jeszcze ogłoszą.

Jakby zaraz wyskoczyli z podobnym zestawem dla rebeluchów to bym padł. Ciekawe, co wrzucą do takiego zestawu. Dodatkowy x-wing dochodzi już razem z transportem. A-wingi i Y-wingi nie są chyba wystarczająco użyteczne i popularne. Może zestaw x-wing + a-wing?

Nawet gdyby miały to być dwa X-wingi to raz, że będą inaczej pomalowane, a dwa że przy tak ogromnym asortymencie dodatkowych pilotów i kart z umiejętnościami/sprzętem i tak będą stanowiły ogromne urozmaicenie posiadanego już arsenału. Jako że w wakacje ogłoszono nadejście ogromnych statków, mających grać na kosmiczne ilości punktów i nowych zasadach, wielu osobom nadwyżka figurek nie będzie przeszkadzać wcale.
Co do samych wielkich statków to martwiłem się że nie dam rady finansowo ich ogarnąć, ale jeśli FFG będzie wydawać tego typu cukierki to możliwe że nie będę musiał urozmaicać gry na siłę, bo model grania na 100pkt (który swoją drogą bardzo mi odpowiada) nadal pozostanie bardzo atrakcyjny.

W sumie dotychczas nie brałem pod uwagę grę większą liczbą Interceptorów niż 6 (na 200p). Ale z tymi nowymi pilotami (łącznie będzie 7 unikatowych), a przede wszystkim z kartą Royal Guard Tie zyskujemy mnóstwo możliwości. Może z X-wingiem byłoby podobnie.

P.S. Dodatek nazywa się "Imperial Aces", a nie "Earn Your Bloodstripes".

Barbus napisał/a:
P.S. Dodatek nazywa się "Imperial Aces", a nie "Earn Your Bloodstripes".

Sorry. My bad ;) W sumie, jeśli to możliwe to prosiłbym moderatora o poprawienie tematu.

Chyba można edytować samemu klikając edycję pierwszego posta.

No i poprawione. Dzięki Barbus.
Barbus - Sro 18 Wrz, 2013

Zaawansowane Protonówki + Oportunista + Jan Ors = atak 7 koścmi ;]
Oldster - Sro 18 Wrz, 2013

Barbus napisał/a:
Zaawansowane Protonówki + Oportunista + Jan Ors = atak 7 koścmi ;]

Potencjał jest spory :) Mnie już od jakiegoś czasu zastanawia Kapitan Kagi utrudniający namierzanie innych statków Imperium (będzie dobrze współgrał ze swarmami). Teraz dojdzie do tego Carnor Jax który utrudni korzystanie ze skupienia. Jak połączyć tych dwóch bez umiejętności to zostaje chyba 48pkt. Ja wziąłbym też Bobę Fett'a z Nawigatorem i Mistrzowskim manewrowaniem. Zostają 4pkt na waciki itp. Rebel Captive (nie pamiętam polskiego tłumaczenia) wydaje się niezły żeby utrudnić zdjęcie Lambdy.
Wiem że to skład spisywany szybko i na krzywym kolanie ale pokazuje ile kontroli pola gry wprowadzono do tej pory.

ataman - Czw 19 Wrz, 2013

Bardzo mnie cieszy ten dodatek! Duże statki mam zamiar olać, ale nowe interceptory, nowi piloci, nowe zdolności - super sprawa! Też mam nadzieję, że wypuszczą podobne zestawy z innymi statkami :)
Barbus - Czw 19 Wrz, 2013

Mam tylko nadzieję, że nie przedobrzą z tymi kolejnymi zestawami. Konkretniej chodzi mi o ulepszenia. Niby fajnie, że zyskujemy mnóstwo nowych możliwości, ale nie podoba mi się to, że coraz łatwiej można zacierać różnice pomiędzy poszczególnymi jednostkami.
regrof - Czw 19 Wrz, 2013

Barbus napisał/a:
Mam tylko nadzieję, że nie przedobrzą z tymi kolejnymi zestawami. Konkretniej chodzi mi o ulepszenia. Niby fajnie, że zyskujemy mnóstwo nowych możliwości, ale nie podoba mi się to, że coraz łatwiej można zacierać różnice pomiędzy poszczególnymi jednostkami.

Nie przesadzajmy, nigdy nie nadrobią umiejętności robotów, czy manewrowości Inceptorów, jak dla mnie Rebelia ma generalnie "bonus" do ruchu, a Imperium do walki.

Bardziej chodziło mi o różnice wewnątrz stron. Np. Advanced miał tę zaletę, że był wytrzymalszy od Interceptora i mógł namierzać. Teraz Interceptor też będzie mógł namierzać, a z kartą Royal Guard TIE będzie można go też wyposażyć również w ulepszenie kadłuba albo osłon
regrof - Czw 19 Wrz, 2013

Ale to wszystko kosztuje, Advancet (którego ja zresztą już nie używam) jest zdecydowanie tańszy niż Interceptor wyposażony w modyfikacje.

To w tym jest piękno tej gry, moim zdaniem.

Fakt, im więcej punktów władujesz w jeden statek, tym mniej zostanie ci na resztę, ale dla mnie to zbyt prosta zależność. Wolę, jak trzeba trochę pokombinować. Np. grać Howlrunnerką albo Jendonem zamiast zwyczajnie dodawać każdemu myśliwcowi w eskadrze Targeting Computer. Albo używać Fetta ze ściągnięciem ognia zamiast dodawać Tie'om punkty osłon.
Wiadomo, że pojawienie się tych nowych opcji nie zabrania korzystania z innych, nieco bardziej skomplikowanych taktyk, ale mam nadzieję, że nie stracą one w ten sposób na skuteczności. Z resztą IA wcale mnie tak nie martwi. Nie chcę tylko, żeby przegięli w którymś z kolejnych zestawów.
Ja również cenię sobie X-winga za olbrzymią liczbę możliwości w budowaniu eskadr, ale nie chciałbym, żeby jednostki straciły na swojej unikalności.

Oldster - Czw 19 Wrz, 2013

Barbus napisał/a:
Nie chcę tylko, żeby przegięli w którymś z kolejnych zestawów.

Takie zagrożenie chyba zawsze wisi nad grami tego typu. X-wing jest na ten moment najlepiej sprzedającą się linią FFG, więc pewnie będą chuchać i dmuchać aby niczego nie zepsuć, a nawet jeśli coś spartolą to społeczność tej gry (która z tego co widzę jest w Stanach dość mocna) szybko im to wytknie. Wydadzą wtedy poprawkę zasad i tyle, więc nie martwmy się na zapas.
Osobiście mam takie wrażenie że ostatnio pojawia się coraz więcej kart pozwalających na tzw. kontrolę pola gry, czyli na przerzut kości i dopasowanie manewrów. Bądź co bądź to jednak rzuca się tu wieloma kostkami i jest trochę zgadywania więc takie karty zawsze będą w cenie. Czas pokaże jak wpłynie to na meta grę (czyli tego wysokiego poziomu rozgrywek turniejowych, do którego pewnie nigdy nie dojdę :P )

Remi - Nie 10 Lis, 2013

http://xwing-miniatures.w..._Expansion_Pack -to chyba będzie mój pierwszy "imperialny" dodatek :P Wreszcie miłośnicy imperium będą mieli swoje dojście do "push the limit" ;)
Barbus - Sro 13 Lis, 2013

Na stronie FFG przewidywana data premiery zmieniła się z czwartego kwartału na pierwszy przyszłego roku.
Oldster - Sro 13 Lis, 2013

Może to i lepiej. Będzie więcej czasu na dokupienie z trzeciej fali tego co się komu podoba.
d4rk81 - Czw 14 Lis, 2013

A gdzie taki dodatek do rebeli :-(
Barbus - Czw 14 Lis, 2013

Cierpliwości, będzie.
regrof - Czw 14 Lis, 2013

buuuuuu......

buuuuuu............

jakiej cierpliwości???????

Oldster - Pią 15 Lis, 2013

Jakie buuuuuuuuuuuuuuuuu.......? ;)
Shantruin - Wto 19 Lis, 2013

d4rk81 napisał/a:
A gdzie taki dodatek do rebeli :-(

Tu: http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4312

Na razie nie wiadomo kiedy, ale w CR-90 będzie karta Leii (pilot? załogant? nie wiadomo) a w transporcie będą X-wingowi piloci: Wes Janson i Jek Porkins ;)

Barbus - Wto 19 Lis, 2013

Ciężko nazwać duże statki rebelianckim odpowiednikiem IA...
Shantruin - Sro 20 Lis, 2013

To najbliższy odpowiednik o jakim wiemy. Swoją drogą, do X-Winga w zestawie z transportem będzie 4 nowych pilotów (w tym Jek i Wes) - na szczęście :P
Barbus - Sro 20 Lis, 2013

Transportu ani CR-90 nie użyjesz na 100p. Zostaje ten biedny X-Wing. Z resztą te zestawy nie trafiły jeszcze nawet do oficjalnych zapowiedzi FFG, z czego wnioskuję, że nadal oczekują na zgodę lajcensora, więc jeszcze hoho, zanim trafią na stoły.
Barbus - Sro 27 Lis, 2013

Będzie polskie wydanie IA ;]
Oldster - Sro 27 Lis, 2013

Cieszymy się :)
Remi - Sro 27 Lis, 2013

Czas odkładać kasę :P Tylko trochę szkoda że duże statki będą miały zaburzoną skalę :P
Barbus - Pon 09 Gru, 2013

Wersja angielska trafiła już do druku.
Barbus - Czw 02 Sty, 2014

Znamy już kolejnych dwóch pilotów unikatowych do Asów Imperium:

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1530500_596236293781097_1290888327_n.jpg

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/q71/1518280_596236273781099_1206876092_n.jpg

pełny artykuł na FFG: http://fantasyflightgames...s.asp?eidn=4572

koozyn - Pią 03 Sty, 2014

tak się zastanawiam, ponieważ nie mam jeszcze zakupionego zwykłego tie interceptora, to czy opłaca mi się w niego inwestować, czy poczekać na ten dodatek? :)
Barbus - Pią 03 Sty, 2014

Wg. mnie opłaca się kupić to i to. W Asach Imperium brakuje tanich pilotów - Pilota Eskadry Alfa i Pilota Eskadry Mścicieli. No i w zwykłym interceptorze masz Soontira Fela, który jest absolutnym przekozakiem. Pozostali dwaj piloci unikatowi też są świetni.
michcio694 - Nie 05 Sty, 2014

A znana jest może dokładniejsza data wyjścia tego dodatku? Wyjdzie do końca lutego? :?:
Barbus - Nie 05 Sty, 2014

Wersja amerykańska zapowiadana jest na luty. O polskiej wersji ciężko coś powiedzieć, bo nie znajduje się nawet w zakładce z planami wydawniczymi.
michcio694 - Pon 06 Sty, 2014

A będzie dostępny do kupienie w Polsce w angielskiej/amerykańskiej wersji przed końcem lutego?
Barbus - Pon 06 Sty, 2014

Cholera wie. Jak dotąd angielskie dodatki nie ukazywały się w Polsce przed polskimi, chyba że po przemycie z GenConu.
Oldster - Pon 06 Sty, 2014

Jeżeli dobrze pamiętam do trzecia fala ukazała się u nas równo miesiąc po premierze w Stanach. Podejrzewam że z Asami będzie podobnie ale kto wie? Osobiście jednak nastawiałbym się na marzec.
Barbus - Wto 14 Sty, 2014

Na stronie FFG zapowiadany czas premiery Asów został zmieniony z lutego z powrotem na pierwszy kwartał. Chyba coś się opóźnia.
michcio694 - Sob 18 Sty, 2014

Domyślacie się do czego mogą służyć te nowe żetony?

Barbus - Sob 18 Sty, 2014

Sądzę, że będą wykorzystywane w scenariuszu, który będzie dołączony do tego dodatku.
Remi - Pon 20 Sty, 2014

Szczerze mówiąc mnie obsuwa nawet cieszy-szybciej kupię falcona :grin:
aryss - Pon 20 Sty, 2014

Sam sie na tym samym złapałem i dałem się przemóc i też kupiłem Sokoła mimo wcześniejszego postanowienia kupowania wyłącznie lepszej strony mocy :D
Barbus - Wto 21 Sty, 2014

Wersja amerykańska już wypłynęła z drukarni.
michcio694 - Wto 21 Sty, 2014

Może będzie w Polsce przed końcem lutego. :grin:

Jest taka możłiwość;) chociaż bardziej nastawiałbym się na pierwszą połowę marca. Napisałem do Galakty z zapytaniem o planowaną datę wydania polskiego wydania. Napisano mi, że będą starali się wydać je równolegle z wersją angielską.
Remi - Wto 21 Sty, 2014

Też nastawiam się raczej na marzec :P Tym bardziej że już nie raz mieli obsuwy w premierze. Warto nadmienić że rejs potrwa pewnie z dwa tygodnie, do tego kontrole celne, rozładunek, dystrybucja etc. No a potem rozprowadzanie wersji językowych :P

Polska wersja płynie z Chin prosto do Polski, bo nie ma potrzeby zahaczać o U.S. Już kiedyś była tutaj taka mała dyskusja. Dzięki temu polskie zestawy z pierwszej i drugiej fali trafiały do Polski w dniu oficjalnej premiery. Cały proces transportu trwa od 4 do 6 tygodni.
Shantruin - Sro 22 Sty, 2014

Tak czy inaczej, Asy będą idealnie wcześniej, żeby wywalczyć je na turnieju na Pyrkonie :D
Remi - Sro 22 Sty, 2014

Są jakieś szczegóły turnieju na Pyrkonie?
Shantruin - Czw 23 Sty, 2014

To nie miejsce ani temat na to :P

Ale turniej będzie, jeden w piątek wieczorem, drugi (główny) w sobotę wieczorem. Czekam na odpowiedź Galakty w sprawie wsparcia turniejowego :P

A wracając do tematu, czy ktoś ma w planach zgarnąć dwa zestawy Asów?

aryss - Czw 23 Sty, 2014

Shantruin napisał/a:

A wracając do tematu, czy ktoś ma w planach zgarnąć dwa zestawy Asów?

Ja, nie udało mi się załapać na podstawowy dodatek z Interceptorami to planuje zakupić 2x Asy i odkupić od kogoś karty pilotów z podstawoweg dodatku :D

a co do Pyrkonu to kurde szkoda ze Poznan jest tak daleko a pewnie nikogo z południa na samego X tym razem nie uda mi się zgarnąć ;/

Shantruin - Czw 23 Sty, 2014

[quote="aryss"]
Shantruin napisał/a:
a co do Pyrkonu to kurde szkoda ze Poznan jest tak daleko a pewnie nikogo z południa na samego X tym razem nie uda mi się zgarnąć ;/

A kto powiedział że na samego X'a? Pyrkon to ogromna impreza i mnóstwo atrakcji, na wiele sposobów można ludzi przyciągnąć :) No i to w sumie tylko 50 zł wejściówki za trzy dni z darmowymi noclegami :P

Barbus - Sro 19 Lut, 2014

http://galakta.pl/latajac-z-asami/

Treść bezpośrednio przetłumaczona z newsa FFG, ALE jest jedna cenna informacja: dodatek będzie dostępny w marcu.

Shantruin - Sro 19 Lut, 2014

W sam raz na Pyrkon :D Z góry zapowiadam, że jeżeli Asy wyjdą choćby w pyrkonowy piątek, to dopuszczę nowe karty do gry na konwentowych turniejach :)
Breed9000 - Czw 20 Lut, 2014

@Shantruin a co z sytuacją kiedy Polska wersja będzie miała kilku dniowy poślizg a angielska będzie już dostępna....
Czy w takiej sytuacji pozwolisz mi zagrać na proxach?

Uważam ze powinieneś jeszcze raz przemyśleć ten pomysł. Też bardzo czekam na ten dodatek ale, FFG ma taki fajny dokument w którym bardzo ładnie opisuje zasady obowiązujące na turniejach jak i listę dopuszczonych do nich dodatków. http://galakta.pl/downloa...0Turniejowe.pdf

Oczywiście to tylko moja sugestia jak to twój turniej to ty tu rządzisz ;) (I sorry za wtrącanie swoich 5 gr po prostu chciałem zwrócić uwagę że taka sytuacja może mieć miejsce). W innych trybach rozgrywek przewidzianych na pyrkonie jak ta duża bitwa itp. to żaden problem bo tam gracze się dogadają co do szczegółów.

Barbus - Czw 20 Lut, 2014

Nie sądzę, żeby angielska wersja trafiła do Polski przed polską wersją.
Shantruin - Czw 20 Lut, 2014

@Breed9000 - jak będziesz miał ze sobą oryginały w wersji angielskiej to dopuszczę, nawet jeżeli polskiej wersji nie będzie jeszcze w sprzedaży. Ale proxów niet. No i grzecznie poproszę, żebyś informował przeciwników o graniu dopiero co wydanymi modelami i wyjaśnił im przed grą ich zasady :)

Aczkolwiek podobnie jak Barbus nie sądzę, by rozjazd czasowy był jakiś ogromny :)

PS. Co mi przypomina, że warto by założyć jakieś wydarzenie w turniejem czy cóś :P

Barbus - Sro 05 Mar, 2014

Premiera 20.03.
Remi - Czw 06 Mar, 2014

Sugerowana cena - 109zł :)
Barbus - Sro 12 Mar, 2014

Ihaa, premiera przesunięta na 17 marca!
Barbus - Czw 20 Mar, 2014

Wasz karmazynowy Interceptor też jest miejscami różowy? :)
efendi - Czw 20 Mar, 2014

hmm muszę sie przyjrzeć
Ja nie zauważyłem

Barbus - Czw 20 Mar, 2014

No te białe wykończenia u mnie są słabe. Miejscami prześwituje spod nich karmazynowy kolor i w efekcie są różowe, a nie białe ;]
jervon - Pią 21 Mar, 2014

Gdzie kupowaliście swoje dodatki? Ja mój zamówiłem 13go i do tej pory nie mam statków, ech...
Barbus - Pią 21 Mar, 2014

Premiera była 17 marca, a do sklepów zestawy dotarły pewnie po dniu albo dwóch, więc możliwe, że niektóre sklepy dopiero wczoraj rozpoczęły wysyłkę.
regrof - Pon 24 Mar, 2014

Do mnie dziś przyleciały, ale to z mojej winy, jakby nie gapiostwo już w środę by były u mnie.