galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - #36 Those are brave men... lets go kill them NABÓR

figol - Sob 09 Lis, 2013
Temat postu: #36 Those are brave men... lets go kill them NABÓR
Witam! Zapraszam do nowej gry. :grin:
Mam dwie propozycje:
Starcie Królów - na podstawie kart rodów z podstawki i DwD oraz nowego rozstawienia na mapie
Taniec ze Smokami

Osobiście jestem za pierwsza opcją, ale wszystko zależy od Was. Przy zapisach pierwszeństwo mają nowi gracze na forum. W komentarzach piszcie co chcecie zagrać i jakie opcje. Proponuje bez losów bitew, nie znamy wydarzeń do przodu.

Przy tworzeniu chciałem, aby gra:
-była zgodna z fabułą,
-dawała każdemu rodowi szanse na zwycięstwo
-była ciekawa

Co o tym sądzicie? Proszę o krytykę :grin: Można jeszcze coś zmienić.
Niektóre szczegóły ciężko było zrobić lepiej, np karty rodu Baratheona (brakuje 3, ale Renly nie żyje, a Jon jest za murem)

Lista (decyduje ilość gier) :
-Martin
-karol399
-JaX7
-czyzyk29
-Germanus
-rekceb

figol - Sob 09 Lis, 2013

Karty Rodów :

Greyjoy
Euron Wronie Oko [4] Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycję na torze Lenników, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Victarion Greyjoy [3] [miecz][miecz]
Balon Greyjoy [2] Wydrukowana siła karty Rodu twojego przeciwnika spada do 0.
Theon Greyjoy [2] Jeśli bronisz obszaru, na którym znajduje się Twierdza lub Zamek, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.
Asha Greyjoy [1] Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, ta karta otrzymuje dwa symbole miecza i jeden symbol fortyfikacji.
Dagmaer Rozcięta Gęba [1] [miecz][wieża]
Aeron Mokra Czupryna [0] Możesz natychmiast odrzucić dwa ze swoich dostępnych żetonów Władzy, aby odrzucić Aerona Mokrą Czuprynę i wybrać z ręki inną kartę Rodu (jeśli jakąś jeszcze posiadasz).

Lannister
Tywin Lannister [4] Jeśli wygrasz tę bitwę, otrzymujesz 2 żetony Władzy.
Ser Gregor Clegane [3] [miecz][miecz][miecz]
Ogar [2] [wieża][wieża]
Ser Ilyn Payne [2] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz zniszczyć jedną jednostkę Piechurów przeciwnika z dowolnego obszaru na planszy (oprócz zadania normalnych strat). Jeśli ta jednostka jest ostatnią jednostką na swoim obszarze, usuń również spoczywający na tym obszarze żeton Rozkazu.
Tyrion Lannister [1] Możesz natychmiast anulować wybraną przez przeciwnika kartę Rodu i cofnąć ją na jego rękę. Musi on wybrać i ujawnić inną kartę Rodu. Jeśli nie posiada innej karty Rodu na ręce, podczas tej bitwy nie może wykorzystać karty Rodu.
Ser Kevan Lannister [1] Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Piechurów (w tym wspierające jednostki Piechurów Lannisterów) zapewniają premię +2, a nie +1.
Cersei Lannister [0] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz usunąć z planszy jeden dowolny żeton Rozkazu pokonanego przeciwnika.

Tyrell
Mace Tyrell [4] [miecz][wieża]
Ser Loras Tyrell [3] Jeśli atakujesz i wygrasz tę bitwę, przesuń żeton Marszu na podbity obszar (zamiast go odrzucić). Podczas tej rundy będziesz mógł go rozpatrzyć ponownie.
Ser Garlan Tyrell [2] [miecz][miecz]
Randyll Tarly [2] [miecz]
Paxter Redwyne [1] Jeśli obszar ogarnięty bitwą to obszar morski, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Statków (w tym wspierające jednostki Statków Tyrellów) zapewniają premię do siły +2, zamiast +1.
Margaery Tyrell [1] [wieża]
Królowa Cierni [0] Natychmiast usuń jeden żeton Rozkazu przeciwnika z obszaru sąsiadującego z obszarem ogarniętym bitwą. Nie możesz usunąć żetonu Marszu, który zapoczątkował bitwę.

Stark
Roose Bolton [4] [miecz]
Robb Stark [3] Jeśli wygrasz bitwę, możesz wybrać obszar, na który twój przeciwnik przeprowadzi odwrót. Musisz wybrać zgodnie z zasadami obszar, na którym przeciwnik straci najmniej jednostek.
Czarny Walder [2] [miecz]
Greatjon Umber [2] [miecz]
Blackfish [1] Podczas bitwy nie otrzymujesz strat wynikających ze zdolności kart Rodów, symboli bitwy ani kart Losów Bitwy.
Ser Rodrick Cassel [1] [wieża][wieża]
Catelyn Stark [0] Jeśli na obszarze ogarniętym bitwą posiadasz żeton obrony, jego wartość ulega podwojeniu.

Baratheon
Stannis Baratheon [4] Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycje na Żelaznym Tronie, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Ser Davos Seaworth [2] Jeśli twoja karta Rodu "Stannis Baratheon" znajduje się na twoim stosie kart odrzuconych, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.
Melisandre [2] Po bitwie możesz cofnąć na rękę dowolną kartę Rodu ze swojego stosu kart odrzuconych (w tym tę kartę), odrzucając tyle ze swoich dostępnych żetonów Władzy, ile wynosi wydrukowana siła cofanej karty.
Bękart z Nocnej Pieśni [2] [wieża]
Ser Axell Florent [1] [miecz]
Salladhor Saan [1] Jeśli w tej bitwie otrzymujesz wsparcie, siła wszystkich nie należących do Baratheonów jednostek Statków spada do 0.
Plama [0] Po bitwie możesz przejrzeć karty na ręce przeciwnika i odrzucić z nich jedną wybraną kartę.

Martell
Czerwona Żmija [4] [miecz][miecz][wieża]
Areo Hotah [3] [wieża]
Ciemna Gwiazda [2] [miecz]
Obara Sand [2] [miecz]
Nymeria Sand [1] Jeśli się bronisz, ta karta otrzymuje symbol fortyfikacji. Jeśli atakujesz, ta karta otrzymuje symbol miecza.
Arianne Martell [1] Jeśli się bronisz i przegrasz bitwę, twój przeciwnik nie może przesunąć swoich jednostek na obszar ogarnięty bitwą. Zamiast tego wracają one na obszar, z którego przybyły. Twoje własne jednostki nadal muszą przeprowadzić odwrót.
Doran Martell [0] Natychmiast przesuń jeden z żetonów swojego przeciwnika na najniższą pozycję wybranego przez ciebie toru Wpływów.

Gog - Sob 09 Lis, 2013

zły nr daj 36 bo 35 prowadzi Beez
Gog - Sob 09 Lis, 2013

serio ? stark taką kupą a grey taki OP ? zmien to :d
figol - Sob 09 Lis, 2013

fabularnie nie ma dla starka innych kart, można greya osłabić na planszy i w kartach
Shutt - Sob 09 Lis, 2013

Zawsze można nowe umiejetności dla kart wymyśleć.
Zgadzam się, że Stark jest zbyt słaby.

figol - Sob 09 Lis, 2013

wtedy nie będzie się dało irl zagrać bez drukowania
Shutt - Sob 09 Lis, 2013

Żmija żyje? :P
Razem z Cleganem? :grin:

Bo w końcu nie wiem, na której części się opierasz :roll:

figol - Sob 09 Lis, 2013

Tak żyją, bo to jest przed atakiem Stanisa na KL.
karol399 - Sob 09 Lis, 2013

Wchodzę :D
Stęskniłem sie za myśleniem przed kompem ;)

Germanus - Sob 09 Lis, 2013

Piszę się. Scenariusz obojętnie.
Wybieramy czy losujemy rody?

figol - Sob 09 Lis, 2013

Germanus napisał/a:

Wybieramy czy losujemy rody?

A chcesz wybrać ród? Poczekamy, aż będzie 6 i zadecydujemy.

Gog napisał/a:
serio ? stark taką kupą a grey taki OP ? zmien to :d

Napisz jaki jest wg Ciebie najmniej OP zestaw greya dla tych postaci. Ściślej jak jest najsłabsza trójka: Euron, Victarion i Aeron.

Beez - Sob 09 Lis, 2013

ja bym był chętny :)
JaX7 - Nie 10 Lis, 2013

Zgłaszam się ;)
Gog - Nie 10 Lis, 2013

ja chetnie zagram jesli to zbalansujesz, bo wrzucenie kart na farta nie jest dobrym pomyslem :x drukniecie strony w kolorze to kwestia w np. krakowie to 50 groszy btw:) my mamy drukniete ogolnie 42 karty do wojny o polnoc mape do wojny o polnocy, naklade i karte do gry na 7 osob, karty i garnizone i zetony do gry z tullym zamiast lannim itd :D wiec to nie jest wielki wysiłek jakos :x
rekceb - Nie 10 Lis, 2013

Jeśli się znajdzie miejsce chętnie zagram
czyzyk29 - Nie 10 Lis, 2013

Chetny jesli jest miejsce.
Martin - Nie 10 Lis, 2013

Potwierdzam swoje wcześniejsze chęci gry :)
Germanus - Pon 11 Lis, 2013

figol - daj Greyjoyowi karty z DoD i będzie git ;)
Gog - Pon 11 Lis, 2013

Przy tworzeniu chciałem, aby gra:
-była zgodna z fabułą,
-dawała każdemu rodowi szanse na zwycięstwo
-była ciekawa

na razie zgadza się tylko zeby była zgodna z fabuła :D powiedzmy :) sardo chciał cos takiego wymyslilć tzn około starcia królów, to jest do zrobienia fajnie tzn lepszy DoD. Tylko trzeba usiąść =)

figol - Pon 11 Lis, 2013

Dwa ostatnie warunki są trudne do spełnienia jednocześnie, czym więcej możliwości podczas rozgrywki już od pierwszej tury tym trudniej o balans. Niech ta rozgrywka będzie źródłem doświadczeń. Zagramy to w takiej formie jaka jest. Mam w planach stworzenie nowej 42 kart - gdzie zdolności będą dobrane specjalnie pod scenariusz, tak jak to widać w DwD.

Wprowadziłem zmiany mające na celu poprawę sytuacji starka: w kartach greya i na mapie.

-Germanus
-Beez
-rekceb
-Gog
napiszcie ile gracie i prowadzicie gier, przepraszam nie napisałem w pierwszym poście od razu, że nie decyduje kolejność zgłoszeń

Gog - Pon 11 Lis, 2013

Przy zapisach pierwszeństwo mają nowi gracze na forum. <- ja odpadam ze wzgledu na ilosc gier w ktorych gram:)
czyzyk29 - Pon 11 Lis, 2013

Za soba mam tylko rozgrywki na planszy. Zadnych gier nie prowadze ani w zadnycu nie uczezstnicze

gram w 1 grze (pbf 29), która wkrótce się skończy
Beez - Pon 11 Lis, 2013

gram w 3 grach (jeśli 27 można nazwać grą), a prowadzę 2:)
rekceb - Pon 11 Lis, 2013

Gram w 2 grach i to moje pierwsze gry na tym forum. Miałem jeszcze epizod z dograniem PBF 25 jako Frey przez 2 kolejki. Żadnych gier nie prowadzę.
czyzyk29 - Pon 11 Lis, 2013

Jezeli chodzi o scenariusz to wolalbym standardowy rozklad rodow i karty z 2nd. Jezeli wiekszosc zadecyduje inaczej to i tak bede chetny na rozgrywke.

Rody losowe

figol - Pon 11 Lis, 2013

Wygląda na to, że będzie taka szóstka:
-Martin
-karol399
-JaX7
-czyzyk29
-Germanus
-rekceb

Jutro wylosuję rody i wystartuję z polem gry. Scenariusz w drugim poście.

nie ma Goga? to kogo ja będę atakował :cry:
Gog - Pon 11 Lis, 2013

gram duzo grach, a do tego daje + za chęci ale - za pójscie na łatwizne dla Figola
Rewolta - Pon 11 Lis, 2013

Beez napisał/a:
gram w 3 grach (jeśli 27 można nazwać grą), a prowadzę 2:)

Pomału się przekonuję iż nie można ;D

figol - Wto 12 Lis, 2013

Martin Baratheon
karol399 Greyjoy
JaX7 Martell
czyzyk29 Tyrell
Germanus Stark
rekceb Lannister

o 16 zrobię pole gry

Martin - Wto 12 Lis, 2013

Rozumiem ze mapa z drugiego postu się nie zmienia czyli możemy już wysyłać rozkazy :)
figol - Wto 12 Lis, 2013

tak, nic już się nie zmieni, możecie wysyłać
macie też czas na dyplomację :grin: , ale Stannis nie był zręcznym dyplomatą :grin:

Martin - Wto 12 Lis, 2013

Dyplomację pozostawię innym, ja znam lepsze metody
Gog - Sro 13 Lis, 2013

przenosze tu temat:d nie leniwy własnie wrecz przeciwnie dokladasz sobie roboty w chuj :d
JaX7 - Czw 14 Lis, 2013

Pytanie: Czy w grze używamy losów bitwy czy nie? (nie pamiętam, żeby kiedykolwiek w dyskusji było coś o nich wspomniane)
Martin - Czw 14 Lis, 2013

Założyłem, ze nie, ale faktycznie - chyba nie zostało to nigdy powiedziane, więc poczekajmy na decyzję figola ;) gdybyśmy jednak mieli wyrazić swoją opinie na ten temat to jestem na nie
czyzyk29 - Czw 14 Lis, 2013

Rowniez wole nie
figol - Czw 14 Lis, 2013

oczywiście nie ma losów bitew
figol - Pią 15 Lis, 2013

Proponuję rozgrywać bitwy w następujący sposób:
-piszemy gdzie atakujemy, wysyłamy dowódcę do mnie na PW, piszemy na forum: 'dowódca na PW'
-obrońca pisze na forum kto broni
-i tu kto pierwszy będzie, ja lub atakujący pisze na forum kto był dowódcą ataku
Pozwoli to Wam kontynuować rozgrywkę gdy mnie na forum nie ma. Podsumowania bitwy zawsze będą.
I ogólnie, jak czegoś brakuje, albo może być lepiej zrobione to piszcie :smile:

Germanus - Pon 18 Lis, 2013

tak na przyszłość. jak zabierasz Starkowi wracanie dowódców (Bolton z podstawki) to dopakuj mu jednostki. Bo obecnie wszyscy mają jakiś ciekawych dowódców albo dopakowanych a Stark... Jakieś wieżyczki, przypadkowe miecze - które za dużo nie dadzą jak sąsiedzi mają potencjalną 5, 6(Balon) i dodatkową 3 - brak strat i tyle :wink:
Martin - Pon 18 Lis, 2013

Figol, czy mógłbyś zamiast mapki wstawiać tylko link do niej? Powiedzmy z wyjątkiem pierwszego posta. W ciągu dnia zdarza mi się często wchodzi na forum z telefonu, co wyczerpało mi już całkiem miesięczny limit transferu (co dotychczas wydawało mi się niemożliwe ;) )
figol - Pon 18 Lis, 2013

Ok, będą tylko linki :wink: