|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Gra o Tron - Gra o Tron PBF #53 - Nabór
Sardo - Czw 17 Kwi, 2014 Temat postu: Gra o Tron PBF #53 - Nabór Kto pierwszy ten lepszy.
Przy zgłoszeniu proszę o podanie w co chcielibyście zagrać (podstawka, taniec, uczta, ewentualnie coś innego), z losami bitwy czy bez i dodali jakieś inne uwagi (np. odsłonięte wydarzenia 1 turę w przód).
Chętni:
1. Beez - wysłane rody
2. czarnylord23 - wysłane rody
3. guzu - wysłane rody
4. Shutt - wysłane rody
5. Germanus - wysłane rody
6. MAT23
Beez - Czw 17 Kwi, 2014
jestem lepszy!:D
Tak jak 49 - z drobnymi autorskimi twoimi zmianami dla balansu - bez losów. Rody wybierane preferencjami na pw
czarnylord23 - Czw 17 Kwi, 2014
Zgłaszam się, zagram we wszystko poza podstawką i tańcem. No i 9 osobową też bym sobie odpuścił, bo gra w taką u Beeza aktualnie.
Coś jak 49 z celami może być.
Sardo - Czw 17 Kwi, 2014
Beez napisał/a: | Tak jak 49 - z drobnymi autorskimi twoimi zmianami dla balansu - bez losów. Rody wybierane preferencjami na pw |
czarnylord23 napisał/a: | Coś jak 49 z celami też może być. |
Nad zmianami do tej wersji muszę pomyśleć, ale wstępnie można poprawić to co razi po oczach i zagrać. Największy problem mam z celem Lannistera, chciałbym go zostawić, ale trzeba mu jakoś rozstawienie początkowe pomieszać chyba.
czarnylord23 napisał/a: | Zgłaszam się, zagram we wszystko poza podstawką i tańcem. No i 9 osobową też bym sobie odpuścił, bo gra w taką u Beeza aktualnie. |
Gry na więcej niż 6 osób chyba wolałbym nie prowadzić, za dużo do ogarnięcia
guzu - Czw 17 Kwi, 2014
zgłaszam się
najchętniej #49 z modyfikacjami, Ucztę, DwD, podstawkę
bez losów bitwy
Shutt - Czw 17 Kwi, 2014
Chetny
Germanus - Czw 17 Kwi, 2014
zgłaszam się. Bez losów bitew. Najlepiej w Ucztę dla Wron ale jestem otwarty na insze inszości
lol z Shuttem wysłaliśmy w tej samej minucie
Beez - Czw 17 Kwi, 2014
Germanus napisał/a: | lol z Shuttem wysłaliśmy w tej samej minucie |
Nawet jeszcze z guzem w 3
Ale i tak to ja jestem ten LEPSZY (jak wskazuje 1 zdanie tematu)
MAT23 - Czw 17 Kwi, 2014
Ja! Może w końcu się załapię
Shutt - Czw 17 Kwi, 2014
Cokolwiek z Losami.
Sardo - Czw 17 Kwi, 2014
hmm... to chyba to "Wojna Pięciu Królów" (to co w #49) będzie. Podajcie czy wolicie z losami czy bez i czy losowane czy wybierane rody. Ja zaraz wrzucę główne poprawki.
MAT23 - Czw 17 Kwi, 2014
Ja wolałbym bez losów
guzu - Czw 17 Kwi, 2014
ja też bez losów
rody dowolnie
Beez - Czw 17 Kwi, 2014
W sumie mogą być rody dowolnie, byle bym Tyrella 2x nie dostał
Losów nienawidze.
Shutt - Czw 17 Kwi, 2014
Wy macie jakas alergie na losy?
Beez - Czw 17 Kwi, 2014
Shutt napisał/a: | Wy macie jakas alergie na losy? |
Tak - wolę przegrywać ze swoich błędów aniżeli spędzać nad grą 6h(na forum 2 miesiące) i przegrać z powodu ślepego losu mimo iż zrobiłem wszystko co mogłem
Ja z kumplami zawsze gram (chociaż gram rzadko) z losami, żeby zbalansować różnicę poziomów poszczególnych graczy.
Losy są mi obojętne.
Rody dowolne.
guzu - Czw 17 Kwi, 2014
Shutt napisał/a: | Wy macie jakas alergie na losy? |
allergii nie mam, ale na forum jest to
a) niewygodne dla prowadzącego
b) wydłuża i tak długą rozgrywkę
Shutt - Czw 17 Kwi, 2014
Beez, wymieniłeś wszystkie zalety losow <3
Gog - Czw 17 Kwi, 2014
zglosze sie na rezerwe bo chce rozwijac ten projekt:D
na słowo losy dostałem wysypki na palcu skazującym lewej dłoni
Sardo - Czw 17 Kwi, 2014
Rozstawienie początkowe:
Greyjoy
Pyke: rycerz, piechur, piechur
Pyke Port: statek
Ironman's Bay: statek
The Stony Shore: piechur
Bay of Ice: statek
Lannister
Lannisport: piechur
The Golden Sound: statek
Stoney Sept: rycerz
Blackwater: piechur
Harrenhal: piechur
Tyrell
Highgarden: piechur
Redwyne Straits: statek
The Reach: rycerz, piechur
Dornish Marches: piechur
Stark
Winterfell: piechur
The Shivering Sea: statek
White Harbor: żeton
Moat Cailin: rycerz, piechur
The Twins: rycerz, piechur
Baratheon
Dragonstone: rycerz, piechur
Shipbreaker Bay: statek, statek
Kingswood: piechur
Crackclaw Point: piechur
Martell
Sunspear: piechur
Sea of Dorne: statek
Yronwood: rycerz, piechur
Salt Shore: żeton
The Boneway: piechur
Tory Wpływów:
Żelazny Tron
Baratheon
Tyrell
Lannister
Martell
Stark
Greyjoy
Lennicy
Stark
Greyjoy
Martell
Tyrell
Baratheon
Lannister
Królewski Dwór
Lannister
Tyrell
Martell
Baratheon
Stark
Greyjoy
Cele Rodowe:
Greyjoy - Musisz kontrolować Pyke oraz 3 lub więcej obszarów morskich.
Lannister - Musisz kontrolować Lannisport oraz posiadać więcej dostępnych żetonów Władzy niż każdy z pozostałych Rodów.
Tyrell - Musisz kontrolować Wysogród oraz zajmować pozycję 6 na torze Zaopatrzenia.
Stark - Musisz kontrolować Winterfell oraz wygrać wszystkie bitwy podczas tury.
Baratheon - Musisz kontrolować Smoczą Skałę oraz Królewską Przystań i Koniec Burzy.
Martell - Musisz kontrolować Słoneczną Włócznię oraz 3 lub więcej obszarów z Zamkiem.
Cele - te same co w tym poście
Karty rodu:
GreyjoyVictarion Greyjoy [4] [miecz][miecz]
Asha Greyjoy [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, będziesz mógł zniszczyć wszystkie Statki w wybranym porcie należącym do pokonanego przeciwnika.
Balon Greyjoy [2] Siła twojej karty Rodu jest równa wydrukowanej sile karty Rodu twojego przeciwnika. Siła karty Rodu twojego przeciwnika jest równa wydrukowanej sile twojej karty Rodu.
Theon Greyjoy [2] [miecz]
Dagmer Rozcięta Gęba [1] [miecz][wieża]
Bluetooth [1] [wieża]
Aeron Mokra Czupryna [0] Jeśli wygrasz tę bitwę, zamień jedną z jednostek pokonanego przeciwnika na własną (zanim przeprowadzi on odwrót). Nie możesz tego zrobić, jeśli zostałby przekroczony limit Zaopatrzenia.
LannisterTywin Lannister [4] Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycję na torze Królewskiego Dworu, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Jaime Lannister [3] [miecz][miecz]
Sandor Clegane [2] [wieża]
Bronn [2] [miecz][wieża]
Tyrion Lannister [1] Otrzymujesz tyle żetonów Władzy, ile jednostek zawiera armia należąca do twojego przeciwnika.
Joffrey Baratheon [1] [miecz]
Cersei Lannister [0] Za każdą gwiazdkę obok twojej pozycji na torze Królewskiego Dworu, ta karta otrzymuje +1 do siły.
TyrellRenly Baratheon [4] Jeśli posiadasz wyższą od pozycję na torze Zaopatrzenia niż twój przeciwnik, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Loras Tyrell [3] [miecz][wieża]
Mace Tyrell [2] Za każdy symbol Zaopatrzenia wydrukowany na obszarze ogarniętym bitwą, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Bryce Pomarańczowy [2] [miecz]
Emmon Żółty [1] [miecz]
Brienne Niebieska [1] [wieża]
Margaery Tyrell [0] Po bitwie możesz podejrzeć losowy Cel z ręki twojego przeciwnika. Jeśli wygrasz tę bitwę możesz wymienić go z wybranym Celem z twojej ręki.
StarkRobb Stark [4] [miecz][wieża][wieża]
Blackfish [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz wykonać swój marsz poza kolejnością.
Smalljon Umber [2] [miecz][miecz]
Dacey Mormont [2] Jeśli wygrałeś poprzednią bitwę, ta karta otrzymuje +1 do siły. Jeśli przegrałeś poprzednią bitwę, ta karta otrzymuje -1 do siły.
Roose Bolton [1] Jeśli przegrasz tę bitwę, twoje wycofujące się jednostki nie zostaną rozbite.
Olyvar Frey [1] [wieża]
Catelyn Stark [0] Wybierz obszar lądowy, który należy do ciebie i sąsiaduje z obszarem ogarniętym bitwą. Na czas tej bitwy traktuj ten obszar tak jakby znajdował się tam twój Rozkaz Wsparcia.
BaratheonStannis Baratheon [4] Podczas tej bitwy, traktuj wszystkie twoje rozkazy tak, jakby były one rozkazami specjalnymi.
Davos Seaworth [3] [wieża][wieża]
Melisandre [2] Możesz natychmiast anulować wybraną przez przeciwnika kartę Rodu i cofnąć ją na jego rękę. Musi on wybrać ze tosu kart odrzuconych i ujawnić inną kartę Rodu. Jeśli stos kart odrzuconych przeciwnika jest pusty, podczas tej bitwy nie może wykorzystać karty Rodu.
Axell Florent [2] [wieża]
Maester Pylos [1] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz wylosować jedną kartę Celu. Następnie wybierz jeden Cel z ręki i odkłóż na talię Celów, którą należy przetasować.
Andrew Estermont [1] [miecz]
Selyse Baratheon [0] Natychmiast usuń żeton Rozkazu przeciwnika z obszaru ogarniętego bitwą.
MartellOberyn Martell [4] [miecz][miecz]
Arianne Martell [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, zamiast zdejmować z obszaru ogarniętego bitwą żeton Rozkazu, możesz go przejąć i wykorzystać jak swój własny.
Nymeria Sand [2] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz przesunąć swoje jednostki z obszaru ogarniętego bitwą na wybrany sąsiadujący obszar lądowy, który kontrolujesz.
Obara Sand [2] [miecz][miecz]
Sarella Sand [1] [wieża]
Tyene Sand [1] Po bitwie możesz rozbić wybraną jednostkę należącą do przeciwnika.
Doran Martell [0] Możesz natychmiast odrzucić dwa ze swoich dostępnych żetonów Władzy, aby odrzucić Dorana Martella i wybrać ze stosu odrzuconych kart Rodu inną kartę Rodu (jeśli jakąś posiadasz).
Talia I Westeros:
Głód [dzicy] Każdy gracz spada o 1 pozycję na torze Zaopatrzenia i następnie w kolejności rozgrywki, redukuje armie.
Bractwo Bez Chorągwi [dzicy] Każdy gracz, posiadający co najmniej 2 wykonane Cele w swojej strefie gry spada o 1 pozycję na torze Zwycięstwa.
Nowe Informacje [dzicy] W kolejności rozgrywki każdy gracz losuje jedną kartę Celu. Następnie każdy gracz wybiera jeden Cel z ręki i odkłada na talię Celów, którą należy przetasować.
Zmiana Zamiarów [dzicy] Wszyscy gracze wybierają 1 kartę Celu i kładą je zakryte w tym samym miejscu. Przetasujcie zakryte karty i odkryjcie je. Następnie, w kolejności rozgrywki, każdy gracz wybiera jeden z tych Celów i bierze go na rękę.
Zmiana Zamiarów[dzicy] Kazy z graczy wybiera po 1 karcie Celu z ręki i umieszcza ją zakrytą na wspólnym obszarze. Karty należy potasować, a następnie odkryć. Na koniec, w kolejności rozgrywki, każdy z graczy wybiera po 1 z tych kart i umieszcza ja na swojej ręce.
Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
Wezwanie do Broni W kolejności rozgrywki każdy gracz werbuje nowe jednostki na każdym obszarze zawierającym Zamek.
Rozesłanie Wici W kolejności rozgrywki każdy gracz werbuje nowe jednostki na każdym obszarze zawierającym Twierdze.
Zbieranie Sił W kolejności rozgrywki każdy z graczy werbuje nowe jednostki na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza.
Wpływy Władzy [dzicy] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy werbują nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz b) wszyscy werbują nowe jednostki na obszarach Twierdz lub c) wszyscy werbują nowe jednostki na obszarach Zamków.
Dodatkowa karta Dzikich
WSPINACZKA NA MUR
Zwycięstwo Dzikich
Gracz z najniższą stawką: Spada o 2 pozycje na torze Zwycięstwa.
Pozostali gracze: Spadają o 1 pozycje na torze Zwycięstwa. Zwycięstwo Nocnej Straży
Gracz z najwyższą stawką: Wspina się o 1 pozycję na torze Zwycięstwa
Sardo - Czw 17 Kwi, 2014
Ok. Podsumowując krótko.
Gramy bez losów.
Rody pseudowybierane, wysyłacie mi na PW jakim rodem byście chcieli zagrać (podajecie 3 w kolejności preferowanej).
Zamiany jakie wprowadziłem:
-Greyjoy dodatkowy rycerz na Pyke
-Stark dodatkowy rycerz na Moat Cailin
-Baratheon jeden z piechurów na Crackclaw Point zamiast na Kingswood
-Cele rodowe - Tyrell musi posiadać 6 zaopatrzenia
-zmiany w kartach rodu Renly Baratheon [4] (+1 jeśli większe, zamiast jeśli mniejsze), zdolność Sarelli Sand [1] przejęła Nymeria Sand [2], ponadto małe zmiany w ikonach
-I talia westeros (zmiana ilości symboli dzikich), zwiększona ilość możliwej mobilizacji
Beez - Czw 17 Kwi, 2014
hmm 1 rzecz mi się nie podoba . Bo widzę, że znerfowałeś Tyrella. jednak to Lannister a nie tyrell jest bardziej OP.
I to jego powinno się znerfować jeszcze bardziej
Rody za troche - tylko pomysle
Sardo - Czw 17 Kwi, 2014
Beez napisał/a: | hmm 1 rzecz mi się nie podoba . Bo widzę, że znerfowałeś Tyrella. jednak to Lannister a nie tyrell jest bardziej OP.
I to jego powinno się znerfować jeszcze bardziej
Rody za troche - tylko pomysle |
Lannister ma obok Harrenhal piechura na Crackclaw, więc już będzie mu trochę trudniej. Zobaczymy jak to w praniu wyjdzie.
Beez - Czw 17 Kwi, 2014
ok nie zwrocilem na to uwagi
wysłałem byłem listę życzeń
Czarny Jaszczur - Czw 17 Kwi, 2014 Temat postu: Re: Gra o Tron PBF #53 - Nabór
Sardo napisał/a: | Kto pierwszy ten lepszy.
|
Ostatni będą pierwszymi a pieRsi ostatnimi
Skoro już macie skład to nie pozostaje mi nic innego jak paczać i podpatrywać co ciekawsze zagrania od starszych stażem Lordów Westeros. A w razie nagłego zgonu jednego z zawodników będę drugi na liście rezerwowej.
Powodzenia, oby się Wam Żelazny Tron w tyłek nie wrzynał a miecz dobrze leżał w dłoni ;]
Sardo - Czw 17 Kwi, 2014
czekam jeszcze na PW od Shutt i MAT23
Sardo - Czw 17 Kwi, 2014
Ok, biorąc pod uwagę Wasze preferencje tak oto przydzieliłem rody:
Greyjoy - Germanus
Lannister - czarnylord23
Tyrell - MAT23
Stark - Beez
Baratheon - Shutt
Martell - guzu
Co ciekawe, nikt nie chciał grać Lannisterem (żaden z Was nie umieścił go w 3 ). Mam nadzieję, że czarnylord nie masz mi za złe, że akurat Tobie go przydzieliłem (w końcu pisałeś, że jest Ci to obojętne).
Biorę się za losowanie i wysyłanie celów. Przypominam, że wybieracie 3. Przy okazji wyboru możecie podsyłać rozkazy.
Spoko, w sumie w pewnym momencie nawet chciałem zmienić Tyrella i Martella na Starka i Lannistera, ale nie chciałem robić zamieszania i uznałem że może zostać jak jest.
Sardo - Pią 18 Kwi, 2014
to jeszcze tylko Baratheon
Shutt - Pią 18 Kwi, 2014
Poszly
|
|