galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Władca Pierścieni LCG - dyskusja ogólna - Polska wersja - The Road Darkens

D.W. - Pon 05 Maj, 2014
Temat postu: Polska wersja - The Road Darkens
Pozwolę sobie powielić swoja wypowiedź z innego tematu.

W przypadku Władcy Pierścieni to dobrą wiadomością jest to, że zdecydowaliśmy się normalnie pracować w tej chwili nad tłumaczeniem drugiej części Sagi. Nie podjęliśmy jeszcze ostatecznej decyzji o jej wydaniu... ale jest to możliwe. Nie będziemy jednak prowadzić żadnych zapisów itd raczej podejmiemy decyzję na podstawie sprzedaży pierwszej części czyli Czarnych Jeźdźców. Dlatego jeśli ktoś do tej pory nie kupił jej, to kupując ją odda w ten sposób swój głos za wydaniem drugiej części.

W przypadku powodzenia w sprzedaży Sagi przy kolejnych tego typu samodzielnych dodatkach będziemy podejmować decyzję na podstawie sprzedaży właśnie poprzednich części.

Tego typu dodatki miałyby podniesioną cenę sugerowaną na 120 zł. Tylko wtedy to będzie mogło mieć szansę realizacji.

Aby był jakiś cel i to naprawdę niewielki to jeśli w ciągu 3 tygodni sprzedamy 50 szt Czarnych Jeźdźców to ukaże się druga część.

Tak wygląda sytuacja w chwili obecnej...

schen - Pon 05 Maj, 2014

Dziękuję bardzo za naświetlenie sytuacji. Jest jakiś promyk nadziei :) Mam tylko jeszcze pytanie, czy informacja o tym będzie podana gdziekolwiek poza tym forum? Na stronie wydawnictwa, facebooku, na jakiś portalach związanych z planszówkową tematyką? Chodzi mi tu o to by wiadomość ta trafiła do jak najszerszego grona graczy, nie tylko do garstki osób znajdujących się na forum.
Wacho - Pon 05 Maj, 2014

Witam - światełko w tunelu - :mrgreen:

Dla mnie cena 120 PLN jest jak najbardziej "do przełknięcia" i bardzo cieszy mnie, że wydawnictwo pochyliło się / na zamiar pochylić się nad głosem ludu...

Co do ustalonego minimum 50 szt./ 3 tygodnie - warto zamieścić info. na stronie głównej, ew. jakiś newsletter do sklepów - bo zapewne już część ludzi "się zraziła" nieprzychylnymi wiadomościami i dała sobie na wstrzymanie...
Trzymam kciuki - ja oczywiście Czarnych Jeźdźców już mam :mrgreen:

Tak na marginesie - to świetny dodatek - zachęcam niedowiarków do kupna, hobbickie przygody - to jest to!

uday - Pon 05 Maj, 2014

Właśnie na to liczyłem :)
Mando - Pon 05 Maj, 2014
Temat postu: Re: Polska wersja - The Road Darkens
D.W. napisał/a:
Aby był jakiś cel i to naprawdę niewielki to jeśli w ciągu 3 tygodni sprzedamy 50 szt Czarnych Jeźdźców to ukaże się druga część.

Bardzo cieszy mnie ta informacja. Nie planowałem kupowac Jeźdźców jeszcze przez dłuuugi czas bo mam jeszcze spore zaległości a do tego jestem bardzo mocno pod kreską ale co zrobić, jak mus to mus :-) Rozumiem, że te 50 zamówień dotyczy waszego sklepu a nie jakiegoś miejscowego z grami, w którym egzemplarz kurzy się na półce od jakiegoś czasu? Bo dla mnie priorytetem podczas zamówień przez Internet jest Poczta Polska a już całkowicie i szerokim łukiem omijam sklepy, które oferują mi tylko dostawę Siódemką... ale co tam... i tym razem zrobię wyjątek dla sprawy :-)

120 zł to dla mnie akceptowalna cena. Mam ogromną nadzieję, że się uda.

I faktycznie gdzieś by się to przydało rozreklamować

Radziol88 - Pon 05 Maj, 2014
Temat postu: Re: Polska wersja - The Road Darkens
Mando napisał/a:
Rozumiem, że te 50 zamówień dotyczy waszego sklepu a nie jakiegoś miejscowego z grami, w którym egzemplarz kurzy się na półce od jakiegoś czasu?

Przyłączam się do pytania

Corran - Wto 06 Maj, 2014

Mam już Czarnych Jeźdźców, więc cieszy mnie spora, jak się wydaje, szansa na drugą część Sagi.
Co prawda 120zł za dodatek, gdy w tej chwili taniej można dostać znacznie obszerniejszą podstawkę, to trochę wysoka cena, ale jak będę miał do wyboru wersję angielską za ok.100zł i polską o 20zł droższą, to chyba przeboleję tę nadpłatę i raczej wybiorę wersję polską. Boję się jednak, że część chętnych może zrezygnować właśnie ze względu na cenę...

schen - Wto 06 Maj, 2014

Te 20zł nie jest tak wielką różnicą, zwłaszcza gdy ma się resztę gry w PL i chce się mieć w tym języku jak największą ilość dodatków.

Jest to i tak bardziej opłacalne niż ceny druków na żądanie. Zwłaszcza biorąc pod uwagę zawartość.

TomB - Wto 06 Maj, 2014

Przydałaby się informacja na tematycznych portalach internetowych. Jak ktoś ma jakieś wtyki to może niech napisze. Na razie informacja padła tylko tutaj, a kolega wojo wrzucił info na forum.gry-planszowe.pl
D.W. - Wto 06 Maj, 2014

Dotyczy to ilości gier, które zostaną w dowolny sposób sprzedane przez nasz magazyn. Czy to do sklepów czy też przez nas sklepik internetowy. Czyli każdy może kupić gdzie chce.

Dlaczego taka ilość a nie inna? Powiem więcej to może być i 40 lub 30 szt. Bo to są niewielkie ilości i właściwie chodzi jedynie o to, aby osoby, które twierdziły, że będą takie dodatki kupować ale nie miały czasu na jego zakup, teraz taki czas miały.
Czarni Jeźdźcy są dostępni od początku października 2013 r. i wiemy jaka jest ostatnio sprzedaż miesięczna dlatego każda duża różnica będzie interpretowana jako mobilizacja graczy.

Czy zakup tych sztuk ma dla nas aż takie znaczenie finansowe? Nie, ale odpowie na pytanie ilu fanów tej serii jest wstanie się zmobilizować.

Po co w ogóle ten jakiś test z taką śmieszną ilością sprzedanych gier? Bo naprawdę, chcemy wydać ten dodatek ale dajcie nam jakikolwiek powód…

Akcja namawiająca? Na zakup 30 szt? Bez przesady. Więcej osób się tutaj wypowiadało w tej sprawie…

Wacho - Wto 06 Maj, 2014

Problemy z "ruchem w interesie" mogą polegać na np.:

- gracze zrazili się do dodatków PL po ostatnich czarnych wieściach... i część nie ma zamiaru "inwestować" w nie dokończoną sagę...
- "śpiochy" i ci co kupują po kolei - nie wiedzą o tym, że zakup daje szanse na druk nowości... i że w przyszłości ich mobilizacja (czyli w miarę szybki zakup) wpłynie na stan dodatków PL...

wojo - Wto 06 Maj, 2014

Problemów jest sporo ale jak my fani niczego nie zrobimy to na pewno się nie uda. Dlatego wklejam to co napisałem na forum gier planszowych:

Cytat:
Natomiast wracając do meritum czyli co można zrobić aby była szansa na te 50 sprzedanych Jeżdżców. Miałem zamiar zrobić recenzję tego dodatku po połączeniu z samym Core Setem ale będzie masakra ciężko w 3 tygodnie. Wyszło mi że te 3 tygodnie zajmie mi ogranie 3 scenariuszy a gdzie czas na napisanie opublikowanie i aby ludzie zobaczyli? Testował ktoś ten dodatek w takim wariancie (tylko z podstawką)? Może wspólnie by to opisać. Chętnie pomogę w spisaniu/redakcji wrażeń. Tekst powinien powstać w przeciągu tygodnia jeżeli ma mieć jakikolwiek wpływ. Co do publikacji mogę spróbować pogadać z Tycjanem z ZnadPlanszy, myślę że WinOnBoard też można by poprosić (publikowali mój poradnik dla Solo graczy).

Nasz forumowy kolega Balint pisuje dla Poltergeista - opublikował tam świetną recenzję dla fanów, może dałby się namówić na tekst dla początkujących? Sam jestem na bakier z FB ale może ktoś ma w tej dziedzinie doświadczenie?

Kolejny pomysł to organizacja konkursu - przydałaby się tutaj składka wśród nas na zakup nagrody. Sam deklaruję że mogę spokojnie się dorzucić. Mam następujący pomysł:
- Kup Jeźdźców w sklepie Galakty w ciągu najbliższych 3 tygodni a weźmiesz udział w losowaniu dowolnego (wybranego przez zwycięzcę) innego dodatku do WP:LCG. Jeżeli pojawią się chętni to mogę wziąć się za organizację tego (choć przyznam że regulaminy konkursów to dla mnie czarna magia).

Chrostek84 - Wto 06 Maj, 2014

D.W. napisał/a:

Akcja namawiająca? Na zakup 30 szt? Bez przesady. Więcej osób się tutaj wypowiadało w tej sprawie…

Niestety , niektórzy zakupili już tę grę wcześniej. Zaraz po premierze.

Mando - Wto 06 Maj, 2014

Obawiam się, że ta akcja żadnych rezultatów nie przyniesie i pewnie Galakta mogłaby zmniejszyć granicę zamówień na jeszcze śmieszniejszą. Starzy wyjadacze już dawno kupili, z nowych kupi część a reszta pewnie będzie dalej kłapać dziobem, że po co kupować skoro i tak nie dostaną pewnie pełnego produktu, skoro i tak nie będzie małych dodatków, skoro i tak prędzej czy później będzie seria wstrzymana itd. Zakłdac, że w ogóle informacja do nich dotrze.

A co by nie było, że ja sam tylko dziobem kłapię to właśnie kupiłem i opłaciłem zamówienie. Nie planowałem tego kupować przez najbliższy rok, dwa lata, ale dla sprawy się zmobilizowałem. Dodatkowo kupiłem w sklepie Galakty, który paradoksalnie jest najdroższym znanym mi sklepem z grami Galakty ale to temat na inną dyskusję, a do tego korzysta z najgorszego kuriera z jakim miałem nieprzyjemność „współpracować” ale to już temat na zupełnie inną dyskusję :-) Tak czy inaczej wolałem nie zamawiać w innym sklepie (choć w jednym mam otwarte zamówienie i zawsze by jedna przesyłka odeszła). Tak jak zacząłem tego posta, obawiam się jednak, że akcja zapiszę się tylko jako akcja pokazowa i Galakta wytrąci argumenty tym, którzy krzyczeli, że tak bez żadnych zapowiedzi skasowali grę i że trzeba było dać czas na mobilizację graczy. No to teraz jest ten czas.

Kulgan - Wto 06 Maj, 2014

D.W. napisał/a:

D.W. napisał/a:
Dlaczego taka ilość a nie inna? Powiem więcej to może być i 40 lub 30 szt. Bo to są niewielkie ilości i właściwie chodzi jedynie o to, aby osoby, które twierdziły, że będą takie dodatki kupować ale nie miały czasu na jego zakup, teraz taki czas miały.
Czarni Jeźdźcy są dostępni od początku października 2013 r. i wiemy jaka jest ostatnio sprzedaż miesięczna dlatego każda duża różnica będzie interpretowana jako mobilizacja graczy.

Nie ukrywam, że podoba mi się takie stanowisko Galakty. Od swojej decyzji spadła masa krytyki (zupełnie zasłużonej) na Galaktę, ale teraz pojawił się konkret dla społeczności WP. Zaktywizujcie się, zmobilizujcie tych, którzy jeszcze nie mają wszystkiego, by kupili konkretny produkt, a my wam wydamy jego kontynuację. Uczciwie postawiona sprawa.

Ja swój egzemplarz mam, kupiłem wcześniej też chrześniakowi. Zastanawiałem się nad dokupieniem wersji po angielsku, żeby mieć całość w jednym języku, ale teraz na pewno będę czekał na potencjalną wersję pl, nawet nieco droższą od oryginału.

burial - Wto 06 Maj, 2014

Mando napisał/a:
Dodatkowo kupiłem w sklepie Galakty, który paradoksalnie jest najdroższym znanym mi sklepem z grami Galakty ale to temat na inną dyskusję, a do tego korzysta z najgorszego kuriera z jakim miałem nieprzyjemność „współpracować” ale to już temat na zupełnie inną dyskusję :-)

No to twój zakup się liczy jako 2 ;)

balint - Sro 07 Maj, 2014

No tak, ale czy test będzie wiarygodny? Bo szereg graczy (np. ja) kupiło rozszerzenie w dniu premiery. Drugiego nie kupię, a dodatek mi się marzy.

wojo napisał/a:
Problemów jest sporo ale jak my fani niczego nie zrobimy to na pewno się nie uda. Dlatego wklejam to co napisałem na forum gier planszowych:

Cytat:
Natomiast wracając do meritum czyli co można zrobić aby była szansa na te 50 sprzedanych Jeżdżców. Miałem zamiar zrobić recenzję tego dodatku po połączeniu z samym Core Setem ale będzie masakra ciężko w 3 tygodnie. Wyszło mi że te 3 tygodnie zajmie mi ogranie 3 scenariuszy a gdzie czas na napisanie opublikowanie i aby ludzie zobaczyli? Testował ktoś ten dodatek w takim wariancie (tylko z podstawką)? Może wspólnie by to opisać. Chętnie pomogę w spisaniu/redakcji wrażeń. Tekst powinien powstać w przeciągu tygodnia jeżeli ma mieć jakikolwiek wpływ. Co do publikacji mogę spróbować pogadać z Tycjanem z ZnadPlanszy, myślę że WinOnBoard też można by poprosić (publikowali mój poradnik dla Solo graczy).

Nasz forumowy kolega Balint pisuje dla Poltergeista - opublikował tam świetną recenzję dla fanów, może dałby się namówić na tekst dla początkujących? Sam jestem na bakier z FB ale może ktoś ma w tej dziedzinie doświadczenie?

Kolejny pomysł to organizacja konkursu - przydałaby się tutaj składka wśród nas na zakup nagrody. Sam deklaruję że mogę spokojnie się dorzucić. Mam następujący pomysł:
- Kup Jeźdźców w sklepie Galakty w ciągu najbliższych 3 tygodni a weźmiesz udział w losowaniu dowolnego (wybranego przez zwycięzcę) innego dodatku do WP:LCG. Jeżeli pojawią się chętni to mogę wziąć się za organizację tego (choć przyznam że regulaminy konkursów to dla mnie czarna magia).

Jeśli chodzi o wykorzystanie moich tekstów do celu popularyzacji i przez to zwiększenia szans na wydanie rozszerzenia to proszę uprzejmie - można udostępniać tekst - także poprzez Galaktę.

wojo - Sro 07 Maj, 2014

Są pierwsze aktywności akcji mobilizacyjnej:

- Dzięki uprzejmości użytkownika RUSE z forum gry-planszowe.pl mamy pierwszą informację prasową o akcji zbierania zakupów:
Cytat:
Ahoj!

Słowa dotrzymałem. Tekst przed chwilą został opublikowany i zajdziecie go w tym miejscu:
http://przystanekplanszowka.pl/2014/05/ ... ienia.html

oraz na naszym profilu na FB:
https://www.facebook.com/pages/Przystan ... 598?ref=hl

teraz prośba do Was wszystkich aby linkować i rozpowszechniać informację, a może się uda ;)

Kto może niech linkuje na FB czy zaprzyjaźnionych blogach.

- Wczoraj rozpakowałem swoich Czarnych Jeźdźców. Postaram się spisać pierwsze wrażenia jak najszybciej (będę pisał z perspektywy gracza który ma tylko podstawkę). Jak artykuł będzie gotowy na pewno postaram się go gdzieś wrzucić. Potem postaram się relacjonować kolejne scenariusze jak tylko uda mi się coś zagrać - będę stosował talię, która jest podana w instrukcji (core+ CJ)

- W tej chwili naliczyłem 5 deklaracji (1 tutaj i 4 na gry-planszowe.pl) dokonania zakupu - świetny start (zwłaszcza, że poszło zamówienie z 3 Trolle najwyraźniej więc może wzięli nawet 1 czy 2 więcej).

- Podtrzymuję propozycję zrobienia loterii wśród tych, którzy kupią Czarnych jeźdźców. Mogę zadeklarować wpłatę 40 złotych na ten cel. Jeżeli ktoś inny byłby chętny dołożyć się (nawet parę złotych) to zaraz możemy zafundować szczęśliwemu zwycięzcy chociaż mały dodatek. Gdyby jakiś sklep chciał zostać patronatem konkursu (np. w zamian za rabat na zakup nagrody) to jestem jak najbardziej otwarty na współpracę. Wiem że kolega Chlecho z xjoy.pl wiele zrobił dla rozwoju naszej karcianki więc może i tym razem nas wspomoże.

Filiip10 - Sro 07 Maj, 2014

GALAKTO LICZĘ NA The Road Darkens !!!!

Pozdrawiam serdecznie was wszystkich :)

Mando - Sro 07 Maj, 2014

balint napisał/a:
No tak, ale czy test będzie wiarygodny? Bo szereg graczy (np. ja) kupiło rozszerzenie w dniu premiery.

Będzie jak najbardziej wiarygodny bo ten szereg graczy to była koszmarnie mała liczba. Teraz Galakta sprawdza czy można liczyć na zmobilizowanie się drugiej fali, która dodatki kupuje wolniej. Czy kupią czy tylko mówią, że kiedyś by przecież kupili. Gdyby nie ten szereg graczy, który kupił po premierze to w ogóle nie byłoby o czym gadać.

Radziol88 - Sro 07 Maj, 2014

Mando napisał/a:
balint napisał/a:
No tak, ale czy test będzie wiarygodny? Bo szereg graczy (np. ja) kupiło rozszerzenie w dniu premiery.

Będzie jak najbardziej wiarygodny bo ten szereg graczy to była koszmarnie mała liczba. Teraz Galakta sprawdza czy można liczyć na zmobilizowanie się drugiej fali, która dodatki kupuje wolniej. Czy kupią czy tylko mówią, że kiedyś by przecież kupili. Gdyby nie ten szereg graczy, który kupił po premierze to w ogóle nie byłoby o czym gadać.

Ja ciągle nie mam ostatniego cyklu i sagi.
W zaistniałej sytuacji na dniach składam zamówienie na Czarnych Jeźdźców.

piotrest - Sro 07 Maj, 2014

balint napisał/a:
No tak, ale czy test będzie wiarygodny? Bo szereg graczy (np. ja) kupiło rozszerzenie w dniu premiery. Drugiego nie kupię, a dodatek mi się marzy.

ja również kupiłem dodatek od razu, mam wszystko co wyszło do tej pory... :neutral:

schen - Sro 07 Maj, 2014

Część z nas ma, ale według tego co pisała Galakta ta część nie jest duża, choć zapewne byłaby to większość udzielająca się aktywnie w tematach o Władcy. Dlatego ważne jest, by jak najwięcej osób zostało o tym poinformowanych.

schen napisał/a:
Część z nas ma, ale według tego co pisała Galakta ta część nie jest duża, choć zapewne byłaby to większość udzielająca się aktywnie w tematach o Władcy. Dlatego ważne jest, by jak najwięcej osób zostało o tym poinformowanych.

Dlatego też możecie w ramach popularyzacji udostępniać moją recenzję Czarnych Jeźdźców. Może kogoś zachęci :)
http://karcianki.polter.p...-Jezdzcy-c26359

psborsuk - Sro 07 Maj, 2014

Ja swój egzemplarz kupiłem jakieś 2 tygodnie temu... Gdybym wiedział :neutral:
Pytanie do D.W. - Czy zakup Głosu Isengardu może się liczyć? Drugiego egzemplarza CJ kupować nie będę, a tylko ten duży dodatek mi brakuje.

burial - Sro 07 Maj, 2014

Dla Sprawy "Czarnych Jeźdźców" kupiłem... rozpakowani... zapakowani w koszulki i czytam :)
wojo - Czw 08 Maj, 2014

Przedstawiam krótki raport ze stanu naszej akcji promocji "50 Czarnych Jeźdźców = Road Darkens PL":

1. Promocja w mediach:
- Tekst główny na: LINK (Rune poza świetnym tekstem wykonał kawał dobrej roboty wrzucając info na FB wielu planszowkowych serwisów (min. Galakta, board times, games fanatic ...)
- Info na Portel.pl
- Board times opublikował link do głównego tekstu na swoim FB Link
- Główne dyskusje fanów: gry-planszowe.ploraz na forum galakty

2. Konkurs - Jest już na tym etapie pewny. Dzięki ofertom użytkowników - Schen (forum galakta), Rune, godpuppet (forum gry-planszowe) mamy już łącznie 90 złotych na nagrodę. W tej chwili jeszcze 10-20 złotych brakuje na zakup dowolnego dodatku na nagrodę i przesyłkę więc każda złotówka się liczy! Uwaga: najpóźniej w poniedziałek ogłosimy konkurs oficjalnie więc proszę o oferty wsparcia jak najszybciej!

Uwaga: chwilowo zbieram tylko i wyłącznie oferty wsparcia (ale proszę abyście założyli że te pieniądze są już zamrożone) a nie przelewy bo chcę wiedzieć ile ostatecznie będzie nasz kosztować zakup. Jeżeli pieniędzy zadeklarowanych będzie więcej to albo ufundujemy drugą nagrodę albo porostu pozbieram nieco mniej pieniędzy od każdego.

3. Postępy (na podstawie deklaracji na forach, trzeba pamiętać że faktyczna liczba powinna być wyższa jeżeli sklepy domawiają z Galakty więcej kopii):
- forum gry planszowe.pl: 7
- forum galakta: 4
Liczę że największy wpływ zakupów pojawi się na początku. Później powinien zadziałać konkurs i liczę na sporo zamówień w ostaniach dniach akcji. Ogólnie zdaje się że trzeba będzie walczyć do ostatniego dnia. Kto ma jakieś pomysły, dojścia - niech działa!

4. Tekst/Recenzja - Na tym froncie jest na razie najsłabiej. Tekst powstaje ale niestety wolniej niż bym sobie tego życzył. Mam pewien problem z właściwym połączeniem myśli które chciałbym przekazać. Niemniej jednak żeby zwiększyć presję na siebie publikuję link żebyście mogli widzieć co już jest i postępy: wersja rozgrzebana/robocza jest widoczna (i można komentować, pamiętajcie że tekst ma być skierowany do nowych graczy) tutaj: tekst

burial - Czw 08 Maj, 2014

[quote="wojo"]Przedstawiam krótki raport ze stanu naszej akcji promocji "50 Czarnych Jeźdźców = Road Darkens PL":

Super...
Fajnie, że to w jednym miejscu zebrane.
Trzymam kciuki!

Kulgan - Czw 08 Maj, 2014

wojo napisał/a:
2. Konkurs - Jest już na tym etapie pewny. Dzięki ofertom użytkowników - Schen (forum galakta), Rune, godpuppet (forum gry-planszowe) mamy już łącznie 90 złotych na nagrodę. W tej chwili jeszcze 10-20 złotych brakuje na zakup dowolnego dodatku na nagrodę i przesyłkę więc każda złotówka się liczy! Uwaga: najpóźniej w poniedziałek ogłosimy konkurs oficjalnie więc proszę o oferty wsparcia jak najszybciej!

Deklaruję brakujące 20 zł. :grin:

Lepiej zrobić 1 nagrodę - i zostawić rezerwy na kolejną z okazji wyjścia 2 Dodatku :mrgreen:

wojo - Czw 08 Maj, 2014

Kulgan dzięki za deklarację. dopisuję Cię do listy.

W tej chwili mam deklaracji na 150 złotych więc jest wystarczająco. Sądzę że zrobimy to w takim razie tak:
- Będzie jedna nagroda (siły składkowe faktycznie może lepiej zostawić na wypadek konieczności powtórzenia akcji przy następnym dodatku)
- Jak ją zakupię poproszę Was o wpłaty (będą w takim układzie nieco niższe od tego co deklarowaliście)

Napisałem do Xjoya i dostaniemy wsparcie (najprawdopodobniej jakiś rabat dla wszystkich którzy kupią CJ ale może i na nagrodę). Jak będą szczegóły to dam znać.

Przy okazji powoli sporo mi się roboty zwaliło przy organizowaniu/koordynowaniu akcji więc nie mam w ogóle czasu na pisanie. Także jak możecie samodzielnie jeszcze coś podziałać to byłoby super. Dawajcie tylko znać na forum co się dzieje żeby inni też wiedzieli i mogli Was wesprzeć, likować etc.

wojo - Pią 09 Maj, 2014

TEKST OPARTY NA POPRZEDNIM ALE Z AKTUALIZACJAMI:
Kontynuuje raport z postępów "50 Czarnych Jeźdźców = Road Darkens PL":

1. Promocja w mediach:
- Tekst główny na: LINK (Rune poza świetnym tekstem wykonał kawał dobrej roboty wrzucając info na FB wielu planszowkowych serwisów (min. Galakta, board times, games fanatic ...)
- Info na Portel.pl
- Board times opublikował link do głównego tekstu na swoim FB LINK
- Główne dyskusje fanów: gry-planszowe.ploraz na forum galakty
NEW- Xjoy.pl - informacja FB i wkrótce ma pójść informacja do klientów
NEW- Gry Dla Początkujących - zamieścili informację o akcji w swoim skrócie newsów: LINK

2. Konkurs - Jest już na tym etapie pewny. Dzięki ofertom użytkowników - Schen, Kulgan, Zwieżak (forum galakta), Rune, godpuppet, sqb1978, Marvin (forum gry-planszowe) mamy już łącznie 180 złotych na nagrodę. Postanowiłem (za radą Kulgana) zakupić tylko jedną nagrodę - dowolny dodatek do WP:LCG. Dlatego ostatecznie będę prosił o wpłaty niższe niż zaofiarowaliście, natomiast mam nadzieję że gdyby w przyszłości pojawiła się konieczność wspierania kolejnego dodatku znowu będziecie mogli dorzucić parę złotych. Jeżeli ktoś jeszcze chce dołączyć to oczywiście zapraszam, rozłoży to koszty jeszcze bardziej.

Konkurs zostanie ogłoszony w poniedziałek a nagroda zostanie prawdopodobnie kupiona w Xjoy-u jako że wsparli naszą akcję.

3. Postępy (na podstawie deklaracji na forach, trzeba pamiętać że faktyczna liczba powinna być wyższa jeżeli sklepy domawiają z Galakty więcej kopii) Uwaga powoli się gubię w tych liczbach):
- forum gry planszowe.pl: 9
- forum galakta: 5
NEW Wygląda że mamy przynajmniej 50% na minimalną liczbę zamówień (D.W. na forum galakty podał też taką liczbę), choć dla pewności lepiej się trzymać 50 i wtedy mamy 25% jako celu bo może ktoś jeszcze anuluje zamówienie/rozmyśli się.

4. Tekst/Recenzja - NEW Wczoraj udało mi się popchnąć sprawę tekstów/recenzji do przodu. Wstępny artykuł przedstawiający WP:LCG jest prawie gotowy (chociaż zamierzam jeszcze dzisiaj na chłodno go redagować) - będę bardzo wdzięczny za komentarze. Wprowadzenie do Czarnych Jeźdźców jest gotowe powiedziałbym w 75% Link do roboczej wersji tekstu

5. NEW - Wsparcie sklepów - chelcho ze sklepu xjoy.pl dołączył do naszej akcji. Ma fenomenalną cenę więc jak ktoś się jeszcze waha to niech rzuci okiem: LINK

Jahmel - Pią 09 Maj, 2014

Miało być po kolei, ale dla dobra sprawy trzeba wesprzeć drużynę :) . Dzwonię do kochanego sklepu z prośbą o odłożenie CJ na "moją półkę". Nie mogę ze spokojem patrzeć na wieści ze strony FFG więc Saga na otarcie łez. Pozdrawiam watahę Mithrandira :)
wojo - Pią 09 Maj, 2014

Jahmel napisał/a:
Miało być po kolei, ale dla dobra sprawy trzeba wesprzeć drużynę :) . Dzwonię do kochanego sklepu z prośbą o odłożenie CJ na "moją półkę". Nie mogę ze spokojem patrzeć na wieści ze strony FFG więc Saga na otarcie łez. Pozdrawiam watahę Mithrandira :)

Dzięki!

Przy okazji wklejam to co napisałem na forum gry-planszowe.pl

Cytat:
Pojawiło się już kilka zapytań czemu robimy konkurs a nie loterię. Zapewniam Was że wolałbym loterię 100x bardziej niż jakiś konkurs niestety:

Cytat:
Jedna z osób grających zajmuje się zawodowo marketingiem społecznościowym i dała mi znać o: LINK

Niestety nawet przy małych nagrodach OFICJALNIE trzeba zgłaszać losowanie nagrody do izby celnej i wypełniać masę papierków (nawet jeżeli ostatecznie nie trzeba płacić żadnych podatków bo nagroda jest małej wartości). Oczywiście można by to olać ale wolę się nie władować w jakieś problemy (życzliwych wszędzie pełno a teoretycznie dostać nawet osoba, która tylko wzięła udział). Natomiast jeżeli zamiast loterii będzie konkrus (jury wyłaniające najlepszą pracę) to już nie podpadamy pod te przepisy o "hazardzie". Dlatego tak trzeba będzie obejść ten problem.

Wiem jest to durne i pewnie można by to zlać ale problem jest taki że nie tylko organizator może dostać grzywnę ale i wygrywający może zostać zmuszony do zapłaty 100% wartości nagrody jako kary. Co gorsza każda osoba biorąca udział w takiej loterii może ucierpieć (za uczestnictwo w nielegalnym hazardzie).

Co mogę obiecać: postaram się tak dobrać kryterium aby każdy (bez względu na wenę twórczą) mógł wygrać.

Jahmel - Pią 09 Maj, 2014

Podpaliłem się strasznie jak wziąłem w łapy to małe pudełeczko :razz: . Zastanawiam się czy zakup jest odnotowany w momencie "zejścia" z magazynów Galakty czy zakupu w dowolnym sklepie. Jakby nie było mam nadzieję, że się uda
maxifactor111 - Sob 10 Maj, 2014

Dopiero przeczytałam info od Galakty i tak się zapaliłam, że kupiłam Czarnych Jeźdźców i zalogowałam tutaj na forum, żeby dać wam znak, że jestem kolejna :smile:
wojo - Sob 10 Maj, 2014

Wielkie dzięki za wsparcie!

Dzięki też za zalogowanie się na forum. Zapraszamy do rozmów o grze :)

Reventador - Nie 11 Maj, 2014

Kilka dni temu kupiłem 3 ostatnie dodatki z cyklu Cienie Mrocznej Puszczy i w ramach przygotowania do rozgrywki chciałem coś sprawdzić... a tu napotkałem się na przykrą informację o zamknięciu serii PL. Przymierzałem się do zakupu Khazad-dum i rozpoczęcia nowego cyklu jakoś przyszłym miesiącu, ale w zaistniałej sytuacji oczywiście wesprę akcje i nabędę Czarnych Jeźdźców w najbliższych dniach.
Mam nadzieję że to coś pomoże i zobaczymy kolejny dodatek w rodzimej wersji językowej.

burial - Nie 11 Maj, 2014

Jak widać szersze upublicznienie informacji o sytuacji pomaga... Nawet pojawiaja się nowe osoby na forum...
Jest szansa!

Radziol88 - Nie 11 Maj, 2014

Czarni Jeźdźcy zamówieni :D

Uda się!

Rolek - Nie 11 Maj, 2014

Dawno nie grałem i dawno nic nie kupowałem w tym temacie. Ale chyba nadszedł czas by wesprzeć Drużynę. Zamówione.
dwarfpm - Nie 11 Maj, 2014

Galakta mogłaby się wypowiedzieć, ile wg nich kopii zostało już kupionych.
Ja niestety swój egzemplarz zakupiłem już dawno, więc teraz nie wspomoę.

burial - Nie 11 Maj, 2014

na Gamiko.pl jest promocja...
-5% po wpisaniu kodu " ForumGryPlanszowe" (ze spacją na początku)
kod ważny jeszcze TYLKO DZISIAJ!!!

"Czarnych Jeźdźców" jeszcze mają...

Mando - Nie 11 Maj, 2014

Reventador napisał/a:
Kilka dni temu kupiłem 3 ostatnie dodatki z cyklu Cienie Mrocznej Puszczy i w ramach przygotowania do rozgrywki chciałem coś sprawdzić... a tu napotkałem się na przykrą informację o zamknięciu serii PL. Przymierzałem się do zakupu Khazad-dum i rozpoczęcia nowego cyklu jakoś przyszłym miesiącu, ale w zaistniałej sytuacji oczywiście wesprę akcje i nabędę Czarnych Jeźdźców w najbliższych dniach.
Mam nadzieję że to coś pomoże i zobaczymy kolejny dodatek w rodzimej wersji językowej.

Już chyba trzeci tego typu post czytam. Sam też w najbliższym czasie miałem celować w Khazad-Dum i też w przyspieszonym tempie kupiłem CJ.

wojo - Pon 12 Maj, 2014

Wszystkim wielkie dzięki za wsparcie. Szczególnie za zakupy! Każda kopia się liczy.

Przepraszam za milczenie weekendowe, ale obowiązki rodzinne mają priorytet. Niemniej jednak udało się kilka rzeczy pchnąć do przodu. Wrzucam podsumowanie postępów:

1. Promocja w mediach: (zostawiłem tylko główne wpisy i nowe rzeczy)
- Tekst główny na: LINK
- NEW Zaproszenie do WP:LCG - LINK
- NEW Recenzja WP:LCG na planszówki we dwoje z wpisem o naszej akcji - LINK
- NEW Przystanek Legnica o nas pisze: LINK
- NEW Board Times i Przystanek Planszówka oficjalnie patronują nam medialnie (śledźcie proszę ich strony FB i linkujcie/lajkujcie ich wpisy na nasze temat)

2. AKTUALIZACJA Konkurs - Startuje oficjalnie dzisiaj - równocześnie na Board Times i na Przystanku Planszówka. Ostatecznie jednak przekonano mnie by nagrodzić 2 osoby - dlatego będzie do wygrania dowolny dodatek i dowolny mały (zestaw przygodowy). Wygrać będą mogli wszyscy którzy zakupili/zakupią dodatek CJ od 5 maja do 21 maja. Z powodów formalnych będzie konkurs (trzeba będzie wysłać oprócz potwierdzenia zakupu także hasło reklamowe dla WP:LCG) a nie losowanie jednak poproszę o pomoc w wyborze ofiarodawców więc każdy będzie miał szanse (bo każdy będzie oceniał wg swoich kryteriów).

Ofiarodawcy:
Dzięki ofertom mojej i użytkowników - Schen, Kulgan, Zwieżak (forum galakta), Rune, godpuppet, sqb1978, Marvin (forum gry-planszowe) mamy już łącznie 180 złotych na nagrody. Myślę że dzisiaj jeszcze roześlę do Was prośby o wpłaty (będą nieco niższe niż zaoferowane).

3. Postępy (na podstawie deklaracji na forach, trzeba pamiętać że faktyczna liczba powinna być wyższa jeżeli sklepy domawiają z Galakty więcej kopii)
Uwaga: powoli się gubię w tych liczbach, należy je traktować z przybliżeniem:
- AKTUALIZACJA forum gry planszowe.pl: 10
- AKTUALIZACJA forum galakta: 8
Jeżeli ktoś miałby czas policzyć to jeszcze raz od początku to byłbym wdzięczny.

4. Tekst/Recenzja - AKTUALIZACJA Wstępny artykuł przedstawiający WP:LCG poszedł - proszę o linkowanie/komentarz. Wprowadzenie do Czarnych Jeźdźców jest gotowe powiedziałbym w 75%, natoimiast muszę zacząć grać w scenariusze a czasu mało! Link do roboczej wersji tekstu

5. Wsparcie sklepów -
- xjoy.pl - rabat na CJ- LINK
- Niska cena dodatku jest też na Morgardzie (choć nie ma to związku z naszą akcją)
- NEW Pod koniec akcji (ostatni tydzień) będę sugerował zakupy w Galakcie żeby nie było opóźnienia w "zliczeniu" zakupu.
- NEW Board Times obiecał nam napisać do innych sklepów z prośbą o wsparcie.

Radziol88 - Pon 12 Maj, 2014

BTW jeśli przy kolejnym dodatku będzie robiony nowy konkurs, to możecie mnie dopisać do listy wspierających :)
burial - Pon 12 Maj, 2014

wojo napisał/a:
(trzeba będzie wysłać oprócz potwierdzenia zakupu także hasło reklamowe dla WP:LCG)

gdzie ja teraz dowód zakupu znajdę? kto paragony do gier trzyma...

wojo - Pon 12 Maj, 2014

A nie masz jakiegoś potwierdzenia zamówienia ze sklepu na mailu? Może chociaż zrzut ekranu z historią zakupów w sklepie?

Pamiętam, że gdzieś wrzuciłem już na początku info żeby trzymać paragony ale wiem że mogło to zginąć w zamęcie gdy wszystko się krystalizowało. Fakt jest taki że to głupi wymóg ale niestety jest teraz masa stron typu śledzimy konkursy i grupa ludzi którzy zawodowo biorą udział we wszystkim. Chcemy być pewni że nagroda pójdzie do fana gry, a nie do losowej osoby która ją wystawi na allegro i stąd taki wymóg.

Jahmel - Pon 12 Maj, 2014

W każdym produkcie jest dowód zakupu ( np. ostatnia strona instrukcji) więc może to być wzięte pod uwagę. Może to zabrzmi bufonowato, ale pracuję i nastawiłem się na jeden dodatek co miesiąc więc odpuszczę sobie losowanie nagrody żeby trafiła do osoby, która nie ma takich możliwości :)
Radziol88 - Pon 12 Maj, 2014

Jahmel napisał/a:
W każdym produkcie jest dowód zakupu ( np. ostatnia strona instrukcji) więc może to być wzięte pod uwagę. Może to zabrzmi bufonowato, ale pracuję i nastawiłem się na jeden dodatek co miesiąc więc odpuszczę sobie losowanie nagrody żeby trafiła do osoby, która nie ma takich możliwości :)

Problem w tym, że konkurs jest tylko dla nowych posiadaczy

Jahmel - Pon 12 Maj, 2014

Radziol88 napisał/a:
tylko dla nowych posiadaczy

To by się zgadzało, a problem żaden :)

Mando - Pon 12 Maj, 2014

Radziol88 napisał/a:
BTW jeśli przy kolejnym dodatku będzie robiony nowy konkurs, to możecie mnie dopisać do listy wspierających :)

Nie sądzę by Galakta przy ewentualnym kolejnym dodatku dawała nam możliwość takiej akcji. Tam raczej ogólna sprzedaż będzie się liczyć a nie jakieś kolejne limity czasowe i progi 30-50 dodatków. Także pewnie od razu po premierze trzeba by mobilizować graczy by kupowali. Niestety ja póki co do nagród się nie dorzucam bo mam dość kiepską sytuację finansową, której nie poprawił przyspieszony zakup CJ :D

kowal85 - Pon 12 Maj, 2014

To i ja dołożę swoją cegiełke, Czarni Jeźdzcy zakupieni :-)
wojo - Wto 13 Maj, 2014

Wielkie dzięki kowal85! Zapraszam do konkursu w takim razie.

Jahmel - wiem co masz na myśli ale mimo wszystko zapraszam Cię do konkursu. Im więcej osób weźmie udział tym ciekawsze hasła się pojawią. Fajnie będzie je sobie wszystkie w jednym miejscu opublikować a poza tym patrz niżej ...

Dzisiejsza aktualizacja postępów naszej akcji będzie nieco później (lub jutro) bo mamy kilka niesamowitych rzeczy do ogłoszenia ale dogrywamy kilka szczegółów.

Powiem tylko tyle kto jeszcze nie kupił CJ niech zamawia jak najszybciej. A kto już zamówił niech dołącza do konkursu :)

sqb1978 - Wto 13 Maj, 2014

Jest akcja wsparcia Drużyny Pierścienia. Jest również konkurs. Jest dobrze :)
Sporo osób już CJ zakupiło.

sqb1978 - Wto 13 Maj, 2014

W porozumieniu z Organizatorem Konkursu utworzyłem publiczne wydarzenie na Facebook'u.
Zapraszam do promowania w tym medium: można się zapisać i udostępniać.

https://www.facebook.com/events/1451433481766905/

wojo - Sro 14 Maj, 2014

Wracamy do podsumowań akcji "Drużyna Pierścienie potrzebuje wsparcia"

1. Promocja w mediach:
Blogi i serwisy
- Tekst główny na: LINK
- Board Times i Przystanek Planszówka oficjalnie patronują nam medialnie - powinni mieć/publikować najświeższe informacje (śledźcie proszę ich strony czy FB i linkujcie/lajkujcie wpisy na nasz temat)
- Zaproszenie do WP:LCG, Recenzja na planszówki we dwoje
- NEW Blogi Planszówkowe - prowadzą listę tekstów o naszej akcji. Tam powinna być najbardziej komletna lista (np. u nich dowiedziałem się o tekście na Borsuczym Warsztacie)
FB
Ja tam FB nie ogarniam ale masa się dzieje min.:
- GALAKTA dostrzegła nasze teksty
- znadplanszy.pl pisze o naszej akcji
- Konkurs ma swoje wydarzenie do którego dołączyło już sporo osób: LINK

2. AKTUALIZACJA Konkurs - Wystartował!. I powiem Wam że to co się stało jest niesamowite: dostajemy wciąż kolejne oferty nagród. W tej chwili oprócz dodatków sfinansowanych przez użytkowników forów (patrz niżej) mamy:
- Mariusz Gandzel zaofiarował grafiki pochodzące z gry wraz z autografem - Link do części z nich
- Bager's Nest zaofiarowało swoją grę 7 ronin
- Sklep Tropem Gier zaproponowało dodatek do WP:LCG (prawdopodobnie będzie to Hobbit: Góra i Dołem)

Wygrać będą mogli wszyscy którzy zakupili/zakupią dodatek CJ od 5 maja do 21 maja. Z powodów formalnych będzie konkurs (trzeba będzie wysłać oprócz potwierdzenia zakupu także hasło reklamowe dla WP:LCG) a nie losowanie jednak poproszę o pomoc w wyborze ofiarodawców więc każdy będzie miał szanse (bo każdy będzie oceniał wg swoich kryteriów).

Bardzo proszę wszystkich którzy spełniają warunki o przesyłanie zgłoszeń jak najwcześniej żebym nie utonął w e-mailach ostatniego dnia (zwłaszcza, że na adres konkursu spływają też zapytania, oferty etc.) - a nie chciałbym kogoś zgubić! Wszystkie szczegóły w regulaminie, ale jak ktoś przyśle wcześniej i czegoś będzie brakować to będę się kontaktował i przypominał!

NEW Ofiarodawcy:
Dzięki ofertom mojej i użytkowników - Schen, Kulgan, Zwieżak (forum galakta), Rune, godpuppet, sqb1978, Marvin, Muad'Dib (forum gry-planszowe) mamy już łącznie 180 złotych na nagrody. Wielkie dzięki za wpłaty!

3. Postępy (na podstawie deklaracji na forach, trzeba pamiętać że faktyczna liczba powinna być wyższa jeżeli sklepy domawiają z Galakty więcej kopii)
Uwaga: powoli się gubię w tych liczbach, należy je traktować z przybliżeniem:
- forum gry planszowe.pl: 13
- AKTUALIZACJA forum galakta: 10
Jeżeli ktoś miałby czas policzyć to jeszcze raz od początku to byłbym wdzięczny.

4. Tekst/Recenzja - AKTUALIZACJA Wstępny artykuł przedstawiający WP:LCG poszedł - proszę o linkowanie/komentarz. Wprowadzenie do Czarnych Jeźdźców jest gotowe powiedziałbym w 90%. Problem polega na tym, że organizacja pochłania coraz więcej czasu. Także pomimo niesamowitego wsparcia ze strony Rune i Christoforos (czyli Przystanku Planszówka i Board Times) pisanie się ślamazarzy. Teraz jednak dostanie najwyższy priorytet. Link do roboczej wersji tekstu

5. Wsparcie sklepów -
- xjoy.pl - rabat na CJ - LINK
- NEW Tropem gier - rabat na CJ - LINK
- Pod koniec akcji (ostatni tydzień) będę sugerował zakupy w Galakcie żeby nie było opóźnienia w "zliczeniu" zakupu.
- NEW Board Times napisał do innych sklepów z prośbą o wsparcie (dzęki temu przybył Tropem Gier zarówno w promocjach jak i w nagrodach).

burial - Sro 14 Maj, 2014

wow... ten konkurs zapowiada się rewelacyjnie, a zapowiedzi nowych nagród sprawiły, że szczena mi na podłogę opadła!
schen - Sro 14 Maj, 2014

Akcja się pięknie rozrozła, a to pewnie jeszcze nie koniec :D przydałoby się podać info o nowych nagrodach, na FB oraz tam gdzie konkurs już był ogłaszany.

Co do Galakty, teksty dostrzegła i recenzje zalinkowała na FB, ale pod względem informacji o całej akcji wspierającej wciąż milczy ;) Chociaż dobre i to :)

psborsuk - Sro 14 Maj, 2014

Mój mały blogowy wkład http://psbwar.blogspot.co...pierscieni.html
Nie jest to może dużo, ale trochę wyświetleń już ma.

wojo - Sro 14 Maj, 2014

Dzięki - jak wspomniałem powyżej dzięki stronie blogi planszówkowe - trafiłem na Twój wpis.
jurant - Sro 14 Maj, 2014

Witam wszystkich ;)
Niedawno kupiłem CJ. Mam nadzieje że się uda.

wojo - Sro 14 Maj, 2014

jurant napisał/a:
Witam wszystkich ;)
Niedawno kupiłem CJ. Mam nadzieje że się uda.

Dzięki! Zapraszam do konkursu LINK

maclis - Sro 14 Maj, 2014

No to już dokładnie 11 osób z forum galakty.
normall - Sro 14 Maj, 2014

Witam mam nadzieje ze galakta to przeczyta i odpowie na to bo szukaliscie rozwiazania

-Mam pytanie jezeli sprzedaz ostatnich dodatkow szacuje sie na 150 sztuk wiec sadze ze to sa ci ludzie ktorzy chca miec wszystko a jak wspomnieliscie nie oplaca wam sie tego drukowac bo naklad musi wynosic 1000 sztuk aby fajnie sie zwrocilo
Wiec czy nie mozna zrobic tak abyscie przetlumaczyli wszystkie dodatki poczekali az wszystko wyjdzie i wydrukowali tak caly nastepny nowy cykl
czyli 6 nowych dodatkow tych filoetowych (The Lord of the Rings: The Ring-maker Cycle )
kazdy dodatek po 150 sztuk
razem 900 sztuk i to zlozyli drukarni a dodatki szprzedawali tylko w swoim sklepie

czy mozna tak zrobic? to jest moj pomysl ale nie wiem jak to jest w drukarni czy musza miec jednolity druk czy moga co 150 sztuk zmieniac ale naklad by odrazu wyszedl 900 sztuk co o tym sadzicie?

i ja bym byl szczesliwy i fani

tygrys - Sro 14 Maj, 2014

Przedwczoraj napisałem do Galakty z prośbą o zamieszczenie informacji o konkursie na fanpagu i z tego co widziałem już zamieściła.

Co do sklepów, do których jako redaktor naczelny Board Times pisałem to w akcję włączyły się:

1. http://sklepogr.pl/ info na FB
2. http://casualgaming.pl/ jutro albo pojutrze mają zamówić "Czarnych Jeźdźców" i jak będą u nich dostępni umieścić info na FB
3. http://www.grabaty.pl/ info na FB
4. http://mistrzgry.com/ promocja na CJ (80 zł) + info na FB
5. http://pro-gamer.com.pl/ info w newsletterze do klientów + info na FB
6. http://tropemgier.pl/ info na FB + promocja na CJ + nagroda w konkursie (właśnie ustalamy co nią będzie)
7. http://www.morgad.pl/ info w newsletterze do klientów
8. http://www.am76.pl/ info na FB

Wszystkim sklepom dziękujemy za wsparcie.

Radziol88 - Sro 14 Maj, 2014

normall napisał/a:
...

To tak nie działa z wielu powodów.
Myślisz, że jesteś pierwszym, który by o tym pomyślał?

c08mk - Sro 14 Maj, 2014

Długo się zastanawiałem nad wyborem wersji językowej.
Po przeglądnięciu wydanych dodatków, forum dotyczących WP LCG zdecydowałem się zaufać (i wyłożyć kupę kasy) w wersję PL.

Do tej pory wszystko ładnie wychodziło w wersji polskiej ale jeżeli faktycznie Galakta ma zamiar porzucić wydanie dodatku, trudno ... ale na pewno będzie to nauczka jaką wersję gry wybierać w przyszłości.

motti - Sro 14 Maj, 2014

Witam,

również postanowiłem się przyłączyć, zamówienie na CJ złożone, choć plany były inne :wink:

Lekt - Czw 15 Maj, 2014

Wujaszek Lekciu melduje Jeźdźców Czarnych jak noc na swej półce :)
(Prywata: Cread ukłony)
Konie przekazu.

Ps. Galakto kochana, ale zmienicie tę "Drogę Ciemniejąca", co? :)

wojo - Czw 15 Maj, 2014

Dzisiaj publikuję tyko skrótową aktualizację:

1. Jak widzieliście Christoforos z Board Times skontaktował się ze sklepami i poprosił o wsparcie. Efekt niesamowity!

2. Otrzymałem grafiki od Mariusza Gandzela - na papierze (fotograficznym, ale ja to ignorant jestem więc mogę się mylić) wyglądają jeszcze lepiej niż w internecie. Rewelacja!

3. Liczba deklaracji zakupionych Czarnych Jeźdźców:
- forum gry planszowe.pl: 14
- forum galakta: 13
(ponadto: sklep casualgaming ma zamawiać w Galakacie). Robi nam się bardzo zdrowa rywalizacja między forami :)

4. Teksty:
- Tekst nr 1 o Czarnych Jeźdźcach prawie gotowy. Dzisiaj tylko zrobię do niego zdjęcia i mam nadzieję pójdzie do publikacji jutro
- Wielki fan gry Lekt (pozdrowienia :) )postara się napisać tekst o przygotowaniu autorskich kart do WP:LCG (w szczególności PAKu - nie wiesz co to jest: rzuć okiem)

EstEst - Czw 15 Maj, 2014

Podoba mi się wasza inicjatywa, więc również nabyłem CJ wczoraj w krakowskim Dragonusie, choć pewnie sporo czasu minie, zanim rozpakuję i zagram.
Michal - Czw 15 Maj, 2014

normall napisał/a:
Witam mam nadzieje ze galakta to przeczyta i odpowie na to bo szukaliscie rozwiazania

-Mam pytanie jezeli sprzedaz ostatnich dodatkow szacuje sie na 150 sztuk wiec sadze ze to sa ci ludzie ktorzy chca miec wszystko a jak wspomnieliscie nie oplaca wam sie tego drukowac bo naklad musi wynosic 1000 sztuk aby fajnie sie zwrocilo
Wiec czy nie mozna zrobic tak abyscie przetlumaczyli wszystkie dodatki poczekali az wszystko wyjdzie i wydrukowali tak caly nastepny nowy cykl
czyli 6 nowych dodatkow tych filoetowych (The Lord of the Rings: The Ring-maker Cycle )
kazdy dodatek po 150 sztuk
razem 900 sztuk i to zlozyli drukarni a dodatki szprzedawali tylko w swoim sklepie

czy mozna tak zrobic? to jest moj pomysl ale nie wiem jak to jest w drukarni czy musza miec jednolity druk czy moga co 150 sztuk zmieniac ale naklad by odrazu wyszedl 900 sztuk co o tym sadzicie?

i ja bym byl szczesliwy i fani

Niestety to tak nie działa - każdego dodatku musimy wydrukować minimalną liczbę- czyli 6 * X, a nie 6* 150 = X

wojo - Pią 16 Maj, 2014

Wchodzimy w ostatni tydzień akcji. Kto jeszcze się waha niech da się przekonać :) i Road Darkness będzie w wersji PL!

1. Przypominam jeszcze raz o konkursie! Mam bardzo mało zgłoszeń w stosunku do liczby deklaracji zakupu także szanse na wygrane są bardzo duże (w tej chwili 100%:)). Zaktualizowany regulamin i lista nagród jest TUTAJ

Dodatkowe wyjaśnienie. Jeżeli ktoś nie ma paragonu to i tak proszę się zgłosić: zaakceptuję min. zrzut ekranu z historii zakupów w sklepie jako potwierdzenie zakupu. W całym tym potwierdzeniu chodzi tylko aby wykluczyć oszustów, a nie utrudnić Wam wzięcie udziału. Jeżeli są jakieś wątpliwości - pytajcie.

2. Liczba deklaracji zakupionych Czarnych Jeźdźców:
- forum gry planszowe.pl: 16
- forum galakta: 14

3. Teksty:
- Wstęp do Czarnych Jeźdźców już jest LINK. Możecie poczytać co dodatek wprowadza i zobaczyć kilkanaście kart.
- Na dniach powinien pojawić się wprowadzenie do gry (głównie linki do ważnych tekstów) autorstwa Rune
- Mam też nadzieję na tekst o tworzeniu autorskich kart i o tym co już powstało (PAK do WP:LCG)
- Jest szansa na wywiad z Mariuszem Gandzelem rysującym min. do WP:LCG (wywiad będzie prawie na pewno tylko pytanie czy zdążymy do końca akcji)

4. Taki mały przegląd stanów magazynowych CJ sklepów:

Jest na stanie (zachęcam do czyszczenia stanu sklepów żeby musieli domówić :) )
http://www.grabaty.pl/ - 1 sztuka
http://www.mistrzgry.com/ - 5 sztuk
http://3trolle.pl/ - 2 sztuki (wczoraj 4)
http://tropemgier.pl/ - 2 sztuki
http://www.am76.pl/ - 1 sztuka

xjoy, morgard, planszosfera - jest na stanie, ilość nieznana

Brak (jeżeli to zamówicie u nich to napewno będą musieli sprowadzić z Galakty):
http://www.rebel.pl/ - 0 (wczoraj 1 była na stanie, dzisiaj czas oczekiwania wzrósł do 14 dni)
http://gamiko.pl/ (wczoraj mieli conajmniej 1)
http://casualgaming.pl/
http://sklepogr.pl/

erg - Pią 16 Maj, 2014

wojo napisał/a:

- forum galakta: 14

Witam
Przedwczoraj odebrałem jeden egzemplarz w siedlisku Trzech Trolli, więc można doliczyć kolejne sprzedane pudełko :)

tygrys - Sob 17 Maj, 2014

Aktualizacja
Nie wiem czy to już było pisane ale: sklep TropemGier.pl dorzucił do puli nagród rozszerzenie "Hobbit: Górą i Dolem".
Casualgaming.pl opublikował informację na FB i ma już dostępnych "Czarnych Jeźdźców".

maclis - Nie 18 Maj, 2014

Zobaczyłem, że sytuacja nie wygląda najlepiej i dziś zamówiłem swój egzemplarz.
ajas2pl - Pon 19 Maj, 2014

Witam wszystkich.
Dziś zakupione w sklepie Morgad.
Czekam na kontynuację sagi.

wojo - Pon 19 Maj, 2014

Ok jedziemy dalej. Ostatnia prosta! Damy radę jeszcze ostatnie 3 dni akcji!

Krótkie podsumowanie co się dzieje:
1. Liczba deklaracji zakupionych Czarnych Jeźdźców:
- forum galakta: 16

2. Teksty:
- Na dniach powinien pojawić się tekst Lekta o tworzeniu własnych kart do WP:LCG, wraz z mini poradnikiem jak przygotować projekt i jak wydrukować.
- Moja wrażenia z pierwszego scenariusza. Będzie ciężko zdążyć przed końcem akcji ale może się uda.
- Wywiad z Mariuszem Gandzelem - podobnie będzie ciężko czasowo zdążyć ale walczymy.

3. Masa info na FB. Ja wiem o: Game Troll TV (gdzie wywiązała się dyskusja) i Casual gaming.

4. Nasz wielki orędownik Christoforos (Board Times) chciałby wesprzeć akcję. Niestety fundusze i przekonanie małżonki stoją na drodze. Możecie wspomóc akcję kupując coś z jego używanych gier (a on zamówi za tę kasę Czarnych J.) tutaj link do propozycji: LINK

5. Jeszcze raz rzucam listę sklepów które nas wsparły. Kupujcie u nich jeżeli możecie:
ą. http://xjoy.pl/ info na FB, promocja i mailing do klientów
a. http://sklepogr.pl/ info na FB
b. http://casualgaming.pl/ info na FB i zamówili CJ do sklepu
c. http://www.grabaty.pl/ info na FB
d. http://mistrzgry.com/ promocja na CJ (80 zł) + info na FB
e. http://pro-gamer.com.pl/ info w newsletterze do klientów + info na FB
f. http://tropemgier.pl/ info na FB + promocja na CJ + nagroda w konkursie (Hobbit: Górą i Dołem)

g. http://www.morgad.pl/ info w newsletterze do klientów + świetna cena
h. http://www.am76.pl/ info na FB

6. Konkurs - Przypominam i jeszcze raz przypominam - zgłaszajcie wszystkie zakupione egzemplarze. Nie mam nawet połowy tylu zgłoszeń ile zadeklarowaliście zakupów. Od razu mała kwestia techniczna, Wasze hasła anonimowo będą oceniać osoby które zaofiarowały wpłaty na akcję. To ich głosy zdecydują, a ponieważ będą to robić to wg swoich własnych kryteriów - to każdy ma szanse na zwycięstwo. Jeszcze raz nagrody:
Dowolny duży dodatek - od fanów gry
Dowolny mały dodatek - od fanów gry
Gra 7 Ronin – od wydawnictwa Badger’s Nest
Dodatek do gry Władca Pierścieni LCG – Hobbit Górą i Dołem - od sklepu TropemGier.pl
Dziewięć grafik formatu A5 z autografem twórcy od Mariusza Gandzel

Zboku - Pon 19 Maj, 2014

Hej,

mam tylko podstawkę (jakoś na razie nie miałem czasu dać tej grze drugiej szansy) i stąd moje pytanie:

- czy jest sens kupować ten dodatek mając właśnie tylko i wyłącznie podstawkę? (*)
- czy karty z podstawki będę mógł wykorzystać w scenariuszach z Czarnych Jeźdźców? Czy też może odwrotnie?
- czy będę potrzebował kart z wcześniejszych cykli i dodatków (wolałbym tego uniknąć)

(*) ale nie chodzi mi o odpowiedź "jest sens, bo dzięki temu sprzedane będzie więcej egzemplarzy" :wink:

Jak od razu widać - to są pytania gościa który o grze ma niewielkie pojęcie. Jestem jednak pod wrażeniem Waszej akcji i jeśli tylko to będzie miało jakiś sens - to się dołączę i kupię Czarnych. Dajcie znać co o tym myślicie.

Pozdrowionka.

burial - Pon 19 Maj, 2014

Zboku napisał/a:
Hej,

mam tylko podstawkę (jakoś na razie nie miałem czasu dać tej grze drugiej szansy) i stąd moje pytanie:

- czy jest sens kupować ten dodatek mając właśnie tylko i wyłącznie podstawkę? (*)
- czy karty z podstawki będę mógł wykorzystać w scenariuszach z Czarnych Jeźdźców? Czy też może odwrotnie?
- czy będę potrzebował kart z wcześniejszych cykli i dodatków (wolałbym tego uniknąć)

(*) ale nie chodzi mi o odpowiedź "jest sens, bo dzięki temu sprzedane będzie więcej egzemplarzy" :wink:

Jak od razu widać - to są pytania gościa który o grze ma niewielkie pojęcie. Jestem jednak pod wrażeniem Waszej akcji i jeśli tylko to będzie miało jakiś sens - to się dołączę i kupię Czarnych. Dajcie znać co o tym myślicie.

Pozdrowionka.

Odpowiedź na swoje pytania znajdziesz tutaj:
http://przystanekplanszow...scieni-lcg.html

po krótce - rozszerzenia SAGA sa adresowane właśnie do tych graczy, którzy mają podstawkę, a niekoniecznie mają wszystkie inne dodatki.
Mając podstawkę i rozszerzenia SAGA możesz grać!

sathorn - Pon 19 Maj, 2014

Witam wszystkich.
Także dokładam swoją cegiełkę do The Road Darkens PL - egzemplarz Czarnych jeźdźców zakupiony w XJoy.pl

Pozdrawiam

tygrys - Wto 20 Maj, 2014

No ja oprócz tego co robię na Board Times chętnie dodam swoją cegiełkę w postaci zakupu tylko podstawkę mi znajdźcie - inaczej zakup nie przejdzie :)
http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=6109

burial - Wto 20 Maj, 2014

tygrys napisał/a:
No ja oprócz tego co robię na Board Times chętnie dodam swoją cegiełkę w postaci zakupu tylko podstawkę mi znajdźcie - inaczej zakup nie przejdzie :)
http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=6109

Z podstawkami nie ma problemu... na razie jeszcze
na allegro jest kilka poniżej ceny sklepowej... a są nawet z bonusami

wojo - Wto 20 Maj, 2014

Jedziemy, ostatnie dni.

1. Liczba deklaracji zakupionych Czarnych Jeźdźców:
- forum gry planszowe.pl: 19
- forum galakta: 17

Bardzo dziękuję zwłaszcza tym, którzy założyli konta na forum żeby dać znać o zakupieniu! Wiem też ze zgłoszeń konkursowych, że jest też parę osób bez konta na forum, które zakupiły więc liczba powinna być większa.

2. Teksty:
Jak wspomniał Rune: poznajcie "półświatek" tworzenia własnych kart i scenariuszy do WP:LCG: LINK

3. Na koniec moja wtopa, za którą bardzo przepraszam. Źle policzyłem moment zamknięcia konkursu (kończy się 21 a można zgłaszać się do 22) tym czasem Galakta dała nam czas do niedzieli 25. Niestety problem jest o tyle duży, że info o konkursie poszło naprawdę daleko i przesuwnie teraz byłoby nieeleganckie/nie fair. Jeszcze debatujemy co z tym fantem zrobić ale na chwilę obecną traktujcie termin zgłaszania się: 22 maja, jako ostateczny. Prawdopodobnie akcję będziemy oficjalnie prowadzić do piątku (bo późniejsze zamówienia i tak nie dojdą na czas do Galakty). W poniedziałek powinniśmy dowiedzieć czy udało nam się zebrać odpowiednio silną drużynę!

Zboku - Wto 20 Maj, 2014

wojo napisał/a:
(...)
3. Na koniec moja wtopa, za którą bardzo przepraszam. Źle policzyłem moment zamknięcia konkursu (kończy się 21 a można zgłaszać się do 22) tym czasem Galakta dała nam czas do niedzieli 25. Niestety problem jest o tyle duży, że info o konkursie poszło naprawdę daleko i przesuwnie teraz byłoby nieeleganckie/nie fair. (...)

Wydaje mi się że nie fair byłoby skrócenie czasu konkursu, a nie wydłużenie. Wydłużenie o te kilka dni oznacza tylko że więcej osób ma szansę brać udział - nie wydaje mi się to nie fair wobec kogokolwiek. Ale na wszelki wypadek zamierzam zmieścić się w terminie do 22.05 :wink:

schen - Wto 20 Maj, 2014

Hmm, mi też się zdaje, że wydłużenie nie powinno być zbytnim problemem. Aczkolwiek raczej nie dłużej niż do piątku (23.05), bo w weekendy przeważnie się nie pracuje, więc i tak nie miałoby to większego znaczenia. Chyba, że się mylę w tej kwestii :P
Cread - Wto 20 Maj, 2014

Chyba, że ktoś odebrałby np. w sobotę w sklepie stacjonarnym (z uwagi może na to, że w tygodniu nie miałby czasu).
psborsuk - Wto 20 Maj, 2014

A z innej beczki - czy Galakta mogłaby uchylić rąbka tajemnicy, ile pudełek zeszło według ich wyliczeń? Nasza akcja akcją, ale fajnie byłoby wiedzieć, jak się sprawy mają.
Jahmel - Sro 21 Maj, 2014

Kolejny egzemplarz zakupiony w łódzkiej Strategii Centrum Gier :)
Naczelny skryba wojo zapewne odnotuje :wink:

wojo - Sro 21 Maj, 2014

Ostatnie dni - akcja będzie się toczyć do piątku/soboty a w poniedziałek (jak sądzę) poznamy jej wyniki.

1. Przedłużamy konkurs do soboty. Czyli liczą się wszystkie egzemplarze zakupione od 5 maja do 24 maja (włącznie). Zgłoszenia do konkursu przyjmuję do 24 maja do 23:59. Odpowiednie zmiany w regulaminie powinny już być lub pojawić się jeszcze dzisiaj. Jeszcze raz przepraszam za to zamieszanie.

- forum gry planszowe.pl: 19
- forum galakta: 18

3. Ponieważ mój tekst o Czarnych Jeźdźcach cz II wisi na włosku proszę o jak najwięcej opinii od Was. Klimat, wykonanie, porady deckbuildingowe, klimat, problemy etc. wszystko się liczy. Niech wahający mają jak najbardziej rzetelną informację o tym czego mogą się spodziewać.

Zboku - Sro 21 Maj, 2014

Dorzucam swoje 3 grosze (plus 80 zł) - zamówiłem Czarnych w jednym ze sklepów z listy - Mistrz Gry.

Pozdro.

balint - Sro 21 Maj, 2014

psborsuk napisał/a:
A z innej beczki - czy Galakta mogłaby uchylić rąbka tajemnicy, ile pudełek zeszło według ich wyliczeń? Nasza akcja akcją, ale fajnie byłoby wiedzieć, jak się sprawy mają.

Celna uwaga....

wojo - Czw 22 Maj, 2014

Ostatnia prosta. Przepraszam za spadek aktywności ale porostu wszystko co odkładałem do tej pory dopadło mnie na raz!

1. Jak wspomniałem wcześniej - przedłużamy konkurs do soboty. Czyli liczą się wszystkie egzemplarze zakupione od 5 maja do 24 maja (włącznie). Zgłoszenia do konkursu przyjmuję do 24 maja do 23:59. Jeżeli ktoś nie wysłał zgłoszenia to lepiej to zrobić wcześniej żeby nie zapomnieć :)

- forum gry planszowe.pl: 20
- forum galakta: 19

Pamiętajcie - może się okazać, że każda kopia się liczy! Jeżeli jeszcze się wahasz to pamiętaj, że bardzo prawdopodobne jest to iż Twoja kopia przeważy szalę!

wojo - Pią 23 Maj, 2014

Ponieważ prawdopodobnie przez weekend będę nie dostępny wrzucam dzisiaj ostatni wpis przed zakończeniem akcji:

1. Konkurs - zgłaszacie się i jeszcze raz zgłaszajcie się! Jeszcze przynajmniej kilka osób które zadeklarowały zakup, a nie zgłosiły się do konkursu. Czas na zgłaszanie się jest to jutra (23:30), także do jutra możecie jeszcze zakupić CJ i wesprzeć akcję.

2. Podsumowanie akcji - w poniedziałek (jak sądzę) dowiemy się o efektach naszego zrywu. Chciałby też żeby w ten sam dzień pojawiło się podsumowanie akcji ze szczególnym naciskiem na podziękowania.

Natomiast przez ten weekend ostatnia szansa dla wahających się - składajcie zamówienia! Być może dzięki Twojemu zakupowi Road Darkenss będzie po polsku.

burial - Nie 25 Maj, 2014

wojo napisał/a:
zgłaszacie się i jeszcze raz zgłaszajcie się! Jeszcze przynajmniej kilka osób które zadeklarowały zakup, a nie zgłosiły się do konkursu.

Ja neistety odpadłem, bo nie znalazłem paragonu :(
kupiłem w terminie jak tylko zaczęły się rozmowy na temat konkursu i wsparcia, ale wtedy jeszcze nie było regulaminu i nie było wiadomo, że parago n będzie potrzebny

jerome_1 - Nie 25 Maj, 2014

burial napisał/a:
wojo napisał/a:
zgłaszacie się i jeszcze raz zgłaszajcie się! Jeszcze przynajmniej kilka osób które zadeklarowały zakup, a nie zgłosiły się do konkursu.

Ja neistety odpadłem, bo nie znalazłem paragonu :(
kupiłem w terminie jak tylko zaczęły się rozmowy na temat konkursu i wsparcia, ale wtedy jeszcze nie było regulaminu i nie było wiadomo, że parago n będzie potrzebny

to jeszcze nic...
ja załączyłem nie ten paragon co trzeba (nie ten plik)... jednak nie jest wskazane takie rzeczy na kacu robić... dodam, że w maju wydałem na LOTRa ze 4 stówki... miałem nadzieje na konkurs i tak skrewiłem :(

Muad'Dib - Nie 25 Maj, 2014

Wojo pisał gdzieś, że paragon nie jest wymagany wystarczy jakiś inny dokument świadczący o zakupie. Np zrzut ekranu z zamówieniem ze sklepu gdzie widać datę itp.
burial - Nie 25 Maj, 2014

Muad'Dib napisał/a:
Wojo pisał gdzieś, że paragon nie jest wymagany wystarczy jakiś inny dokument świadczący o zakupie. Np zrzut ekranu z zamówieniem ze sklepu gdzie widać datę itp.

ja kupiłem w sklepie stacjonarnym... bez zamówienia internetowego...
mam tylko płatność kartą, ale tam nie ma tytułu... - więc dupa

Sewhoe - Pon 26 Maj, 2014

Minęły trzy tygodnie, teraz tylko czekać na stanowisko Galakty.
wojo - Pon 26 Maj, 2014

Nasza akcja dobiegła końca, choć na razie jeszcze nic nie wiemy o jej wyniku. Myślę, że dzisiaj Galakta da znać.

1. Konkurs. Ostatecznie otrzymałem 31 zgłoszeń i poddałem je pod ocenę jury (fundatorów nagród) - mam już większość głosów. Na pozostałe poczekam jeszcze do wieczora. Myślę więc że jutro ogłosimy wyniki. Na razie walka o pierwsze 3 miejsca jest wciąż bardzo zacięta, a dodatkowo jest też kilka propozycji, które wciąż mają choć cień szansy aby wyskoczyć na podium.

2. Podsumowanie akcji. Pewnie też jutro napiszę parę słów na podsumowanie naszej mobilizacji. Myślę jednak że warto poczekać wcześniej na decyzję Galakty.

D.W. - Pon 26 Maj, 2014

W miesiącu maju sprzedaliśmy do chwili obecnej 58 szt. Tyle wyjechało z naszego magazynu do sklepów.

To oznacza, że zgodnie z wymaganiami, które określiłem ukaże się polska wersja The Road Darkens w tym samym terminie co wersja angielska.

Nie będę się rozpisywałem na temat samej akcji bo akcja została zorganizowana przez samych fanów i z mojej strony niewłaściwie byłoby ją oceniać. Jedynie co mogę napisać to to, że przyjemnie było obserwować jak wszystko zostało błyskawicznie zorganizowane i w jaki sposób.

Na pewno padnie pytanie co w takim razie dalej z Władcą Pierścieni LCG?

Tak jak już pisałem w przypadku dużych samodzielnych dodatków typu "Saga" będziemy każdorazowo określać jak wygląda aktualna sytuacja. Jeśli sprzedaż The Road Darkens będzie zadowalająca ukaże się następna Saga itd. W przypadku tej gry taka rzecz jest możliwa.

schen - Pon 26 Maj, 2014

Bardzo dobra wiadomość :) Cieszę się, że cała akcja zakończyła się sukcesem, a wysiłek włożony w nią przez fanów nie okazał się daremny.

Teraz pozostaje nam zaopatrywać się na bierząco w kolejne rozszerzenia Sagi (co biorąc pod uwagę częstotliwość wydawania, nie powinno być specjalnym problemem), a powinniśmy całość otrzymać w naszym rodzimym języku :)

burial - Pon 26 Maj, 2014

hurra!!!!

:grin: :grin: :grin: :roll: :grin: :grin: :grin:

Jahmel - Pon 26 Maj, 2014

Leciałem z roboty jak głupi i... fantastyczna wiadomość. Jak wspomniał schen częstotliwość wydawania Sagi nie będzie raczej problemem. Może tak podobne pospolite ruszenie do Ring-mejkera :razz:
mroni - Pon 26 Maj, 2014

Jahmel napisał/a:
Może tak podobne pospolite ruszenie do Ring-mejkera :razz:

Byłoby super, zwłaszcza, że pojawiają się dodatki z postaciami z książek, czyli m.in. z Galadrielą i Celebornem, które mogłyby zainteresować zwłaszcza nowych graczy. Któż z nas nie chciałby grać Galadrielą, zwłaszcza, że jej mechanika diametralnie różni się od pozostałych bohaterów.

maclis - Pon 26 Maj, 2014

A czy Road of Darkens zostanie wydany w takim samym nakładzie co Czarni jeźdźcy czy będzie go o wiele mniej?
maxifactor111 - Pon 26 Maj, 2014

Gratulacje oraz podziękowania dla woja, wszystkich fanów gry oraz Galakty! Już nie mogę się doczekać nowego dodatku. Gdyby organizowana była akcja w sprawie cyklu Ring Maker chętnie się przyłączę.
jurant - Pon 26 Maj, 2014

ja też dołączyłbym się do akcji związanej z Ring Maker ;)
Cread - Pon 26 Maj, 2014

Od razu przepraszam za offtop związany z ring-makerem, ale chyba trzeba to napisać - ludzie, żeby zrobić podobną akcję należałoby dokonać sporego kupna poprzednich dodatków/zestawów przygodowych. Ilu z Was Szanowni Gracze ma wszystko? (to nie jest wyrzut, tylko suchy, prosty fakt). Jednakże posiadanie wszystkich dodatków nie gwarantuje, że dostaniemy kolejny - dochodzi kolejny czynnik ilości (przypomnienie - druk ponad 1000 szt. na jeden rzut polskiej wersji, proszę uważnie zapoznać się z wątkami dotyczącymi przerwania polskich dodatków WP LCG).
Bersi - Pon 26 Maj, 2014

Niestety nie załapałem się na akcję, ale mam zamiar rozpocząć moją przygodę z LotR LCG i kupić na dniach podstawkę. Długo myślałem co chciałbym kupić oprócz niej i bardzo się cieszę, że SAGA będzie kontynuowana, bo zdecydowanie najbardziej podoba mi się wizja odgrywania scenariuszy z powieści i zapewne pierwszym dodatkiem, jaki kupię, będą Czarni Jeźdźcy, a po nich The Road Darkens. Dołączam się więc do apelu o kontynuowanie tłumaczeń i dawanie szans społeczności fanowskiej na podjęcie wspólnego wysiłku w celu popularyzacji LotR LCG i zakupu wystarczającej ilości kopii dodatków.
Lekt - Pon 26 Maj, 2014

Cread napisał/a:
Od razu przepraszam za offtop związany z ring-makerem, ale chyba trzeba to napisać -[...] proszę uważnie zapoznać się z wątkami dotyczącymi przerwania polskich dodatków WP LCG).
Dać palec a odgryzą całą rękę :D A tak poważnie gratuluje wszystkim, którzy przyłożyli się do sukcesu aukcji! Galakto dostałaś od Nas ogromny kredyt zaufania! :)
Wacho - Pon 26 Maj, 2014

To bardzo dobra wiadomość i niewątpliwy sukces organizatorów - Panowie wielki szacunek!
Pozostaje zakup bez zwłoki nowej części Sagi i kooperacja przy tłumaczeniu małych dodatków!

Radziol88 - Pon 26 Maj, 2014

Podziękowania dla organizatorów :D

Ale do ewentualnej akcji z Ringmakerem się nie przyłączę. Wciąż jestem do tyłu z niektórymi dodatkami, a budżet ograniczony.

Jahmel - Pon 26 Maj, 2014

"Akcja Ring..." to hasło z przymrużeniem oka, oczywiście, że to nie ta skala. Kończmy off i cieszmy się z tego co będzie przy okazji kompletując to co już jest. Dzięki wszystkim zaangażowanym :grin:
Zboku - Wto 27 Maj, 2014

wojo napisał/a:
(...) mam już większość głosów. Na pozostałe poczekam jeszcze do wieczora. Myślę więc że jutro ogłosimy wyniki (...)

Zapewne obrady jury były (są?) bardzo burzliwe :wink:

wojo - Wto 27 Maj, 2014

Wyniki już są :) natomiast na ich ogłoszenie będzie trzeba poczekać pewnie do jutra bo muszę to wszystko poskładać zgrabnie.
maclis - Czw 29 Maj, 2014

wojo napisał/a:
Wyniki już są :) natomiast na ich ogłoszenie będzie trzeba poczekać pewnie do jutra bo muszę to wszystko poskładać zgrabnie.

I co? Są już wyniki czy nie?

Zboku - Czw 29 Maj, 2014

Wklejam bez autoryzacji link który znalazłem na forum gry-planszowe.pl

http://przystanekplanszow...e-konkursu.html

Mam nadzieję że nie popełniam niniejszym jakiegoś fopa i że organizator nie wbije mi z tego powodu noża (z) Morgulu w oko.

Lekt - Czw 29 Maj, 2014

Zboku napisał/a:
noża (z) Morgulu w oko.
Oszzz Ty złośliwcze jeden hehe :P Właśnie przedłużyłeś moje życie o 2 minuty wywołując wybuch radości :)
maclis - Pią 30 Maj, 2014

Poziom konkursu był wysoki. Nadesłano wiele fajnych haseł.Chociaż gdybym to ja wybierał zwycięzcę to wybrałbym :
Trzy cykle by opowiedzieć przygodę,

sześć rozszerzeń by zgłębić Sagę,

pięć druków na żądanie by poczuć wyzwanie.

Jedna podstawka aby grę rozpocząć,

jedna aby zafascynować,

jedna aby wszystkie karty zgromadzić,

i w świecie Władcy Pierścieni LCG związać.

Gratuluje Zwycięzcom i Wyróżnionym

adamsb81 - Czw 05 Cze, 2014

Wiem że już za późno ale zostałem właśnie posiadaczem "czarnych jeźdźców" :smile:
maclis - Czw 05 Cze, 2014

adamsb81 napisał/a:
Wiem że już za późno ale zostałem właśnie posiadaczem "czarnych jeźdźców" :smile:

I bardzo dobrze, czym więcej ludzi będzie kupować dodatki, tym większa szansa na wydanie po polsku kolejnych rozszerzeń.

Szuli - Sob 07 Cze, 2014

http://galakta.pl/niebezpieczna-podroz/
Zapowiedź od galakty.
No i zostało Droga Mrocznieje. Brzmi bardzooo dziwacznie. A i cz ktoś mógł by mi powiedzieć czy ta nazwa jest poprawna bo mi się wydaje, że nie ale, polski to dziwaczny język. :razz:

Zboku - Nie 08 Cze, 2014

Szuli napisał/a:
http://galakta.pl/niebezpieczna-podroz/
Zapowiedź od galakty.
No i zostało Droga Mrocznieje. Brzmi bardzooo dziwacznie. A i cz ktoś mógł by mi powiedzieć czy ta nazwa jest poprawna bo mi się wydaje, że nie ale, polski to dziwaczny język. :razz:

Brzmi dziwacznie, ale jak przetłumaczyć aby brzmiało lepiej, bardziej "po polskiemu?

Się Ściemnia? :razz:

Nasz język jest bardziej opisowy niż angielski. Zapewne "Droga pogrąża się w mroku" czy coś w tym stylu mniej razi, ale jest za długie na tytuł gry. Tak więc wydaje mi się że "Droga Mrocznieje" nie jest taki zły. Mieliście lub macie jakieś inne pomysły jak to przetłumaczyć?

c08mk - Nie 08 Cze, 2014

Zboku napisał/a:
Nasz język jest bardziej opisowy niż angielski. Zapewne "Droga pogrąża się w mroku" czy coś w tym stylu mniej razi, ale jest za długie na tytuł gry. Tak więc wydaje mi się że "Droga Mrocznieje" nie jest taki zły. Mieliście lub macie jakieś inne pomysły jak to przetłumaczyć?

"Droga w mroku" jeżeli miałby być krótki tytuł. Tzw. wolne tłumaczenie jest dopuszczalne zwłaszcza przy tytułach (co szczególnie widać idąc do kina).

Trochę brzmi jakby na wychodzące zza chmur słońce powiedzieć, że pogoda "słonieje" (weather is sunnier).

Jeżeli chodzi o pokolenie "neo" to oni się wychowują w internecie i takie słownictwo nie razi. Profesjonalne wydawnictwo powinno mieć profesjonalne tłumacznia.

Radziol88 - Nie 08 Cze, 2014

www.sjp.pwn.pl oraz www.sjp.pl zawierają słowo "mrocznieć"
Zboku - Pon 09 Cze, 2014

Radziol88 napisał/a:
www.sjp.pwn.pl oraz www.sjp.pl zawierają słowo "mrocznieć"

Dzięki, krótko i na temat.
na www.sjp.pl po wpisaniu "mrocznieć" czy "mrocznieje" pojawia się nawet komentarz "dopuszczalne w grach" :wink:

c08mk - Czw 12 Cze, 2014

Sami najpierw piszecie, że takie tłumaczenie brzmi dziwacznie a później, że jednak może być.
Brzmi dziwacznie ale jak wam pasuje to chyba nie ma problemu. Ja już sprzedałem prawie wszystko, a niestety miałem całość i po rozważeniu za i przeciw przerzucam się na angielskie wydania gier FFG, więc mi już wszystko jedno jak to będą tłumaczyć.

Sauzi - Pią 13 Cze, 2014

Polska nazwa dodatku The Road Darkens brzmi bardzo dobrze. Spieracie się tutaj o nazwę dodatku która była już z góry ustalona. Jestem świeżo po zakupie Czarnych Jeźdźców i na pierwszej stronie instrukcji jest napisane:
"Scenariusze opisujące Drugą połowę Drużyny Pierścienia zostaną zamieszczone w nadchodzącym rozszerzeniu-sadze Władca Pierścieni: Droga Mrocznieje"

Mam tylko nadzieję, że cała ta saga wyjdzie od początku do końca w polskiej wersji językowej. Jak tylko wyjdzie ten dodatek kupie go i mam nadzieję, że zrobią to inni jak w przypadku pierwszego dodatku :wink: .