galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Władca Pierścieni LCG - Zasady gry - Czarni jeźdźcy

Avael - Czw 04 Wrz, 2014
Temat postu: Czarni jeźdźcy
Panowie mam problem... w dodatku CZJ występują karty cienia, których efektem jest powtórny atak poczwary. Czy mam dla niej rozdać nową kartę cienia? -- podejrzewam, że nie. I czy mogę wystawić kolejnego obrońcę?---- podejrzewam, że tak.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości.

Pytanie nr 2
Karty spotkania z cechą OPRESJA - czy taką kartę mogę anulować używając pierścienia? --- podejrzewam, że tak. Co prawda jest napisane, że OPRESJI nie mogą anulować inni gracze, ale ja sam chyba mogę, czy tak?

Serdecznie pozdrawiam
Piotr

Radziol88 - Pią 05 Wrz, 2014

Cytat:
(1.28) Ataki wrogów poza fazą walki
Jeśli wróg zaatakuje poza fazą walki,
nadal na początku ataku otrzymuje kartę
cienia. Następnie należy postąpić zgodnie
z 4 krokami opisanymi w akapicie Faza
6 „Walka” począwszy od strony 18. Każda
karta cienia dołączona do atakującego
wroga zostaje odrzucona po rozpatrzeniu
ataku.

Avael - Pią 05 Wrz, 2014

Radziol88, dzięki za odpowiedź, jednak z tego co mi wiadomo, to opisana przeze mnie sytuacja dotyczy powtórnego ataku w fazie walki a nie poza nią.[/b]
Radziol88 - Pią 05 Wrz, 2014

Avael napisał/a:
Radziol88, dzięki za odpowiedź, jednak z tego co mi wiadomo, to opisana przeze mnie sytuacja dotyczy powtórnego ataku w fazie walki a nie poza nią.[/b]

Aaa, prawda.
No ale skoro nawet poza fazą walki zawsze dostanie cień, to w fazie walki tym bardziej ;)

AndO3131 - Pią 05 Wrz, 2014

Według FAQ 1.6:

Cytat:
(1.42) Dodatkowy atak wroga
Kiedy wróg wykonuje dodatkowy
atak, odrzuć wszystkie wcześniejsze
przydzielone karty cienia przed
przydzieleniem nowych kart cienia.

i rozpatrujesz nową walkę z nowym przydziałem obrońcy.

Avael - Sob 06 Wrz, 2014

Dzięki Panowie za odpowiedzi:)

A już się cieszyłem, że przeszedłem pierwszy scenariusz... Hehe czeka mnie powtórka w trudniejszej wersji.

Pozdrawiam

13thcaesar - Sob 06 Wrz, 2014

Ja pierwszy juz mam za sobą (w trybie kampanii), teraz męcze sie z drugim. Staram sie zeby jak najmniej Upiorów Pierscienia trafilo do Talii Spotkan, ale zawsze przynajmniej dwoch tam trafia i w ostatecznej potyczce tych pieciu Nazguli razem plus szpiedzy mnie miazdzą.
wojo - Pon 08 Wrz, 2014

Drugi scenariusz jest masakryczny, szczególnie solo. Udało mi się go przejść chociaż na 3 próby:
1. Zwycięstwo ale dwa hobbity padły
2. Zwycięstwo
3. Porażka

Najbardziej dokuczają mi:
- karta która zeruje statystyki bohatera (zły oddech czy jakoś tak)
- Siła ich strachu (?) obniż siłę woli sprzymierzeńców o 1 i zadaj 2 obrażenia wszystkim którzy mają jej 0 (co najczęściej = odrzuć ich).
- Bill Ferny. Solo gość jest mega upierdliwy dla talii hobbickiej.

Szczerze mówiąc nie widzę aby rekomendowana talia miała jakiekolwiek szanse ale spróbuję.

Pierwszy jest scenariusz jest bardzo dobry i jak najbardziej do przejścia (można użyć tali rekomendowanej w instrukcji)

maclis - Nie 14 Wrz, 2014

Mam pytanie odnośnie Billa Fenrego: czy możemy wybrać opcje ze zwiększaniem poziomu zagrożenia, nawet, jeśli nie przydzieliliśmy innych bohaterów prócz Froda do wyprawy?
Radziol88 - Pon 15 Wrz, 2014

maclis napisał/a:
Mam pytanie odnośnie Billa Fenrego: czy możemy wybrać opcje ze zwiększaniem poziomu zagrożenia, nawet, jeśli nie przydzieliliśmy innych bohaterów prócz Froda do wyprawy?

Jak przy innych okazjach powtórzę, że nie musisz wybierać gorszej opcji.
Nie jesteś nawet zmuszony wybrać opcji, która cokolwiek zrobi.

Laelithar - Wto 27 Paź, 2015

Upiór Pierścienia. "Cień: Wtasuj tę kartę do talii Spotkań".
Dostałem coś takiego podczas ataku Zezującego Południowca. Którą kartę mam wtasować? Upiora czy Zezującego?
Wg mnie Zezującego, ale wolę się upewnić...

AndO3131 - Wto 27 Paź, 2015

Wtasowujesz Upiora Pierścienia. Twoja interpretacja oznaczałaby, że atak się nie odbywa.
Laelithar - Wto 27 Paź, 2015

Dziękuję za pomoc 😊