|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
X-Wing - Turnieje i rozgrywki - [Warszawa][Casual] MISTRZOSTWA PARADOXU W X-WINGa
Breed9000 - Sro 19 Lis, 2014 Temat postu: [Warszawa][Casual] MISTRZOSTWA PARADOXU W X-WINGa SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA MISTRZOSTWA PARADOX-CAFE e X-WING - fanowy turniej o piwo!!!
Kiedy: 29 listopada (sobota)
Godzina: 11:00-18:00
Gdzie: Paradox Cafe
Wejściówa: 15zł (w tym 3 tosty dla każdego uczestnika)
O co gramy:
- O wieczną chwałę (portret zwycięscy zawiśnie w knajpie)
- O piwo (zwycięsca wygrywa bon na 150zł do Paradoxu)
Zasady Specjalne:
- format standard na 100pkt
- za każdy statek rozbity na asteroidzie gracz dostaje małe piwo lub mały sok. Do wyczerpania zasobów (20 sztuk)
- prosimy o nie wnoszenie własnych trunków, napojów i jedzenia.
Towarzyski turniej dla każdego (także dla początkujących graczy).
Trochę zabawy trochę uczenia się. Zapraszamy wszystkich chętnych.
(nieletni grają o Colę )
ytsunkai - Sro 19 Lis, 2014
No nareszczie
Będę ... i nie po cole
Taperonix - Sro 19 Lis, 2014
Będę.
geloktarr - Czw 20 Lis, 2014
Witam, czy nowi też mogą dołączyć ?
Falcon - Czw 20 Lis, 2014
geloktarr napisał/a: | Witam, czy nowi też mogą dołączyć ? |
Jak najbardziej
Mareczq - Czw 20 Lis, 2014
Czyli jak wpadnę i będzie to mój pierwszy "poważniejszy" turniej, i w sumie też nawet nie 10-ta gra, to nie będę potraktowany jak $#%^$#^ i co ja tutaj robię? Tylko będzie można liczyć na małą pomoc techniczną jak grać na turnieju, jakich gaf nie popełniać i po samej grze będzie można liczyć na uwagi od bardziej doświadczonych graczy CO ROBIŁEM ŹLE (a będzie tego pewnie dużo ;P) .?
Czy wszystkie karty wymagane są oryginalne, czy wystarczy mieć sama rozpiskę i oryginalne statki ?:) Zdecydowanie forma gdzie można mieć wydrukowane karty (ale wiadomo ze wszystkim zasadami) ułatwiła by wejście dla bardziej początkujących graczy.
aryss - Czw 20 Lis, 2014
Mareczq napisał/a: | Zdecydowanie forma gdzie można mieć wydrukowane karty (ale wiadomo ze wszystkim zasadami) ułatwiła by wejście dla bardziej początkujących graczy. |
Niekoniecznie, majac ograniczona pule statkow/kart ludzie kombinuja bardzo i przez co duzo wieksza uwage skupiaja na tym co zrobili A mając dopuszczone proxy jak sie chce to duzo ludzi bierze rozpiski ktore wygrywaja topowe turnieje a potem sie dziwia ze jednak nimi przegrywaja wszystkie gry
No i o ile nie potrzebujesz tripio to zapewne jak napiszesz wczesniej to ktos Ci przyniesie brakujace statki/karty
Mareczq - Czw 20 Lis, 2014
Raczej resztę kart mam odpowiednią ilość, nie mam właśnie kart z największych statków;)
I tak jak robisz sobie rozpiskę , i zrobisz tak jak chcesz, a potem patrzysz , że brakuje Ci towaru za 400-500 zł tylko dla 4-5 kart to robi Ci się smutno i odechciewa się grac W każdym razie ja troszkę tak mam - najgorsze jest w tym wszystkim, że nawet nie bardzo mnie teraz ciągnie Epicu (zwłaszcza, jak ma być Armada). Z 2-igej strony lubię grac optymalnym spisem, tak już mam
Rogue30 - Pią 21 Lis, 2014
Hurra! Nareszcie jakiś turniej!
Breed9000 napisał/a: | Wejściówa: 15zł (w tym 3 tosty dla każdego uczestnika) |
I to mi się podoba!
Breed9000 napisał/a: | - O wieczną chwałę (portret zwycięscy zawiśnie w knajpie) |
Też mi się podoba, chociaż osobiście, jak bym został zwycięzcą, to nie, ale raczej nie zostanę zwycięzcą także nie ważne.
Breed9000 napisał/a: | - O piwo (zwycięsca wygrywa bon na 150zł do Paradoxu) |
Promowanie używek? To my tu mamy Imperium czy Rebelię? Też mi się podoba. Znaczy bon mi się podoba.
Breed9000 napisał/a: | - za każdy statek rozbity na asteroidzie gracz dostaje małe piwo lub mały sok. Do wyczerpania zasobów (20 sztuk) |
Bardzo mi się podoba.
"Rozbity = zniszczony" rozumiem? Czy "rozbity = 1 uszkodzenie"?
Mareczq napisał/a: | będzie można liczyć na małą pomoc techniczną jak grać na turnieju, jakich gaf nie popełniać i po samej grze będzie można liczyć na uwagi od bardziej doświadczonych graczy CO ROBIŁEM ŹLE (a będzie tego pewnie dużo ;P) .?
|
No wiesz gra jest o PIWO, będzie walka bez żadnej litości, tak więc nie licz na podpowiedzi jaki manewr będzie najlepszy w danej sytuacji.
Nie bój nic, możesz liczyć na przypominanie o kartach i zasadach. Jedyny kłopot to to, że gra jest na czas, a co zrobisz źle to sam będziesz wiedział, niestety po fakcie i będzie tego dużo. No i właśnie po to przychodzisz na turniej.
Breed9000 - Sob 22 Lis, 2014
Rozbity to oczywiście zniszczony.
Turniej jest klasy Casual (towarzyskiej) co oznacza że nowi gracze są mile widziani. Znajomość zasad też jest mile widziana, nie trzeba natomiast być zaznajomionym z każdym tajnikiem gry, czy X stronami FAQa.
Jeżeli 5 fala pojawi się w sklepach do piątku (28.11) to będzie dopuszczona na turnieju. Jeżeli nie to nie będzie.
Na turnieju nie są dopuszczalne proxy w żadnej formie (kart lub modeli). Jeżeli komuś brakuje czegoś a chciałby tym zagrać niech pisze a spróbujemy coś zorganizować.
Mareczq - Sob 22 Lis, 2014
Ale już zamienniki tokenów, znaczników, miarek itp. są dozwolone?
Breed9000 - Sob 22 Lis, 2014
Oczywiście. Takie zamienniki można dostać nawet w kilku sklepach czy na allegro.
vip3r - Pon 01 Gru, 2014
no i jak było na koniec? ktoś pokusi się o relację?
dużo tych piw za asteroidy poszło?
kto (i jaką rozpiską) wygrał?
a przy okazji bardzo dziękuję za super imprezę!
ytsunkai - Pon 01 Gru, 2014
W nawiązaniu do powyższego maila - dziękuję wszystkim uczestnikom za obecność i towarzystwo w, mam nadzieję, dobrej zabawie.
Turniej klasy casual był rzeczywiście casual .
Tydzień przed turniejem testowałem rozpiske na 2 Phantomach i doom shuttlu. Niestety prowadzenie zarówno echo jak i whispera okazało się dla mnie zbyt trudne, więc poddałem się i zamieniłem echo na Fel'a.
I to był strzał w 10
Koniec końców zagrałem czyms takim:
Whisper + Veteran instinct, ACD + FCS
Soontir Fel + PTL, Royal guard (a co!) i Cloaking Device
Lambda (2) , Vader i Advanced Sensors.
Zagrałem 5 bardzo przyjemnych bitew, o których poniżej:
1 Bitwa - Rebelia - Dwóch młodzieńców, których twarze kojarzę jeszcze z Twierdzy, ale imion nie pamiętam - przepraszam.
2X, 2x B . Na początku było trochę szachów, jeden błąd z Whisperem lądującym na asteroidzie, ale potem siła ognia + błędy w doborze celów (zupełnie zignorowana lambda) spowodowały, ze same Xy nie były w stanie sprostać manewrowości Sontira i Whispera.
Niemniej trzeba przyznać, że obaj zostali na jednym HP więc wynik może być mylący. bo mało brakło ... 100:0
2 Bitwał - Łukasz :
2 Z z rakietami, Wedge i Ten Nunb w B-wingu
Łukasz ustawił się na środku stołu, ja po prawej. Zaskoczył mnie, ponieważ zaraz na początku zakręcił w prawo ostro i i podleciał do rogu, a potem nawrócił. Niestety dla niego luka pomiędzy jedna i drugą dwójką była za duża, więc błyskawicznie spadła 1 zetka, bez wystrzelenia rakiet. niedługo potem poleciał Wedge.
Potem w manewrowaniu rani mi Lambde, a ta na jednym HP wylatuje poza planeszę.
Jeszcze następuję festiwal błędów i przypadków (o których szkoda gadać), ale koniec końców Interceptor i Phantom to za dużo na jednego B (zwłaszcza stojącego na kartoflu) i zetke.
100:24
3. Bitwa z Michałem (jego jeden z pierwszych turniejów)
Han (ale nie taki bardzo fat) + Z + X (chyba).
W rozgrywce kluczowe były 2 rzeczy: inicjatywa niestety po stronie przeciwnika oraz utrzymywanie zasięgu. Skupiłem się na Hanie. @ tury go ostrzeliwywałem, aż w końcu został bez tarcz.
W międzyczasie Whisper został na jednej ranie więc stwierdziłem, że nie ma wyboru wbijam na zaisęg 1. Whisper zginął, ale zadał 4 hity. Dodatkowe 2 z Sontira i w 2 tury było po zabawie, po Hanie ... i w zasadzie po grze. Z i X nie dały rady. 100:39
4. Bitwa z Maćkiem (urzędującym Mistrzem Polski X-Wing )
Ponieważ turniej Casual to i graliśmy casualowo : Dash Render + Coran Horn (obaj z dodatkami)
Dash jest upierdliwy, to prawda - bardzo dobrze się tym manewruje, ale daje się złapać na 1.
I to jest dla niego kłopot. Trochę się działo na stole, min. Maciej zdjął Sontira (do którego strzelał 2 tury) ale najpierw obrał go ze wszelkich tokenów (dash, + 2 x Corran) - i potem jeden strzał . Ale Soontir się pięknie odgryzał ...
Koniec końców po ubiciu Corrana Dash długo nie przetrwał (3 strzały w ostatniej chwili ... w tym krytyk - 2 hity). Może gdyby nie spadł od kryta dałby radę ubić Whispera ... ale miałem fuksa 100:33
5. Ostatnia bitwa z Falconem.
Chewbccka + gunner+ coś (nie pamiętam dokładnej rozpiski), 2x B + sensory.
Niestety, dla Falcona, inicjatywa w tej bitwie była po mojej stronie. Dość szybko zszedł jeden B, a potem chewbacca od skoncentrowanego. Ja straciłem Sootira ... 100:33
Podsumowując:
- Dzięki za miłe i przyjemne bitwy
- za dobry turniej i piwo
- za miło spędzony czas
- Bobrowi - za ogarnięcie całej imprezy mimo choroby
- wszystkim 17 graczom za przybycie
- no i oczywiście załodze Paradox'u, że z nami wytrzymała
Mam nadzieję, że damy radę taki turniej organizować częściej
Pozdrawiam
Mareczq - Pon 01 Gru, 2014
Fajnie napisane, aż żałowałem, że nie mogłem wpaść :/
|