galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - PBF 95 - pole gry

Richtus - Nie 28 Cze, 2015
Temat postu: PBF 95 - pole gry

Kruk:
Wielkopolska

Najazdy:
Wielkopolska brak celu

Marsze:
1. Czechy Sandomierz: koń i piechur na Lublin, bitwa z Mazowszem
2. Śląsk Opole: rycerz na Wrocław
3. Mazowsze Dobrzyń: 2x piechur na Brześć
4. Czechy Bytom: rycerz i piechur na Opole, bitwa ze Śląskiem
MAPKA
5. Wielkopolska Gniezno: 2x rycerz na Brześć, bitwa z Mazowszem
MAPKA
6. Śląsk Głogów: rycerz na Kalisz, 2x rycerz na Przemęt, bitwa z Wielkopolską
7. Mazowsze Sochaczew: 2x piechur, rycerz na Łęczycę, bitwa z Wielkopolską
8. Czechy
9. Wielkopolska
10. Śląsk zdjęty
11. Mazowsze zdjęty
12. Wielkopolska zdjęty

Umocnienia władzy:
Czechy +2, +2
Wielkopolska +1, +2, +1
Śląsk
Mazowsze +2
Kujawy

Gracze:

Śląsk - Germanus
    Kujawy - Czarny Jaszczur
    Mazowsze - Przeczenie
    Wielkopolska - Jazmatos
    Czechy - player698

KARTY RODÓW

Wielkopolska - Jazmatos
Przemysł II [4] [miecz][miecz]
Mszczuj [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz ulepszyć jedna z biorących w niej udział jednostek Piechurów (lub jedną wspierającą jednostkę Piechurów Wielkopolski) w jednostkę Rycerzy.

Tomisław z Szamotuł [2] [wieża]
Beniamin Zaremba [2] [miecz]
Arkembold Zaremba [1] Każdy gracz (oprócz twojego przeciwnika), który wspiera twojego przeciwnika, musi zamiast tego udzielić wsparcia tobie.
Jakub Świnka [1] Zignoruj tekst zdolności wydrukowanej na karcie Rodu twojego przeciwnika.
Mikołaj Łodzia [0] Jeśli bronisz swojego obszaru rodzinnego lub obszaru, na którym znajduje się jeden z twoich żetonów Władzy, ostateczna siła twojego przeciwnika wynosi 2.

Śląsk - Germanus
Henryk IV Prawy [4] Jeśli wygrasz tę bitwę, otrzymujesz 2 żetony Władzy
Henryk III Głogowczyk [3] Jeśli atakujesz i wygrasz tę bitwę, przesuń żeton Marszu na podbity obszar (zamiast go odrzucić). Podczas tej rundy będziesz mógł go rozpatrzyć ponownie.

Bolesław I opolski [2] [wieża][wieża]
Przemek Żagański [2] Jeśli twoja karta Rodu "Henryk IV Prawy" znajduje się na twoim stosie kart odrzuconych, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.
Szymon Gall [1] [miecz]
Nanker [1] Jeśli się bronisz i przegrasz bitwę, twój przeciwnik nie może przesunąć swoich jednostek na obszar ogarnięty bitwą. Zamiast tego wracają one na obszar, z którego przybyły. Twoje własne jednostki nadal muszą przeprowadzić odwrót.
Imbram Ilkowic [0] [wieża]

Kujawy - Czarny Jaszczur
Władysław I Łokietek [4] Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, usuń z planszy wszystkie rozkazy Wsparcia (w tym własne rozkazy) sąsiadujące z obszarem ogarniętym bitwą. Anulujesz w ten sposób całą siłę zapewnianą przez wspierające jednostki.
Kazimierz II Łęczycki [3] Jeśli wygrasz bitwę, możesz wybrać obszar, na który twój przeciwnik przeprowadzi odwrót. Musisz wybrać zgodnie z zasadami obszar, na którym przeciwnik straci najmniej jednostek.
Siemowit dobrzyński [2] [wieża]
Leszek inowrocławski [2] [miecz]
Chebda ze Służewa [1] Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Piechurów (w tym wspierające jednostki Piechurów Kujaw) zapewniają premię +2, a nie +1.
Borzywoj [1] [wieża]
Wisław biskup [0] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz usunąć z planszy jeden dowolny żeton Rozkazu pokonanego przeciwnika.

Mazowsze - Przeczenie
Bolesław II [4] Natychmiast zniszcz jedną z atakujących lub broniących się jednostek Piechurów przeciwnika.
Konrad II Czerski [3] [miecz][miecz][miecz]
Gedko [2] Jeśli bronisz obszaru, na którym znajduje się Twierdza lub Zamek, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.
Chwalisław [2] [miecz]

Tomasz biskup [1] [wieża]
Sułek z Niedźwiedzia [1] Jeśli to ty atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Rycerzy (w tym wspierające jednostki Rycerzy Mazowsza) zapewniają premię do siły +3, zamiast +2.
Paweł z Przemankowa [0] Natychmiast przesuń jeden z żetonów swojego przeciwnika na najniższą pozycję wybranego przez ciebie toru Wpływów.

Czechy - player698
Wacław II [4] Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycję na torze Lenników, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Mikołaj opawski [3] Jeśli twoja karta Rodu "Wacław II" nie znajduje się na twojej ręce, ta karta otrzymuje +1 do siły i 3 symbole miecza.
Kazimierz bytomski [2] Po bitwie możesz mobilizować wojska (zgodnie z normalnymi zasadami mobilizacji) na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza
Henryk z Lipy [2] [miecz]
Henryk z Lichtenburga[1] Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, ta karta otrzymuje dwa symbole miecza i jeden symbol fortyfikacji.
Henryk z Rosenberga [1] [wieża]
Aleksy z Lekinsteinu [0] Natychmiast usuń jeden żeton Rozkazu przeciwnika z obszaru sąsiadującego z obszarem ogarniętym bitwą. Nie możesz usunąć żetonu Marszu, który zapoczątkował bitwę.

KARTY WYDARZEŃ

Talia I:
Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
Tron ostrzy [Sąsiedzi] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Tron ostrzy [Sąsiedzi] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Ostatnie dni lata [Sąsiedzi] Nic się nie dzieje.
Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

Talia II:
Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
Starcie królów Licytujcie pozycje na trzech torach Wpływów.
Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Sąsiedzi]Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Sąsiedzi]Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Ostatnie dni lata [Sąsiedzi]Nic się nie dzieje.
Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

Talia III:
Uczta dla wron [Sąsiedzi] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy.
Sieć kłamstw [Sąsiedzi] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Wsparcia.

Nawałnica mieczy [Sąsiedzi] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony.
Jesienne deszcze [Sąsiedzi]Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Marszu +1.
Morze sztormów [Sąsiedzi] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Najazdu.
Pod miecz Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń.

Pod miecz Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń.
Atak sąsiadów Sąsiedzi atakują Polskę.

KARTY SĄSIADÓW

Aktualna siła Sąsiadów: 8

Kolejną kartę Sąsiadów oglądali: Wielkopolska

NAJAZD LITEWSKI
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Niszczy 3 ze swoich jednostek z dowolnych obszarów na planszy.
Pozostali gracze: Niszczą po 2 ze swoich jednostek z dowolnych obszarów na planszy.
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Może odzyskać 1 wybraną kartę Rodu ze swojego stosu odrzuconych kart Rodu.

INTRYGI KRZYŻAKÓW
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Wybiera jedno:
a) Niszczy 2 ze swoich jednostek z dowolnych obszarów na planszy;
b) Spada o 2 pozycje na torze Wpływów, na którym zajmował najlepszą pozycję.
Pozostali gracze: Nic się nie dzieje.
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Sąsiad natychmiast atakuje ponownie z siłą 6. Nie bierze udziału w licytacji obrony przeciwko temu atakowi (nie otrzyma też żadnych nagród, ani kar).

ZAMACH NA KSIĘCIA
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Jeśli posiada więcej niż jedną kartę Rodu na ręce, odrzuca wszystkie karty o największej sile.
Pozostali gracze: Jeśli posiadają po więcej niż jednej karcie Rodu na ręce, muszą wybrać i odrzucić jedną z tych kart.
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Bierze cały stos odrzuconych kart Rodu z powrotem na rękę.

ATAK BRANDENBURGII
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Zamienia wszystkie swoje jednostki Rycerzy na dostępne jednostki Piechurów. Każda jednostka Rycerzy, która nie może zostać w ten sposób zastąpiona, zostaje zniszczona.
Pozostali gracze: Zamieniają po 2 swoje jednostki Rycerzy na dostępne jednostki Piechurów. Każda jednostka Rycerzy, która nie może zostać w ten sposób zastąpiona, zostaje zniszczona
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Może natychmiast zamienić do 2 jednostek Piechurów z dowolnych obszarów na planszy na dostępne jednostki Rycerzy.

CISZA NA GRANICACH
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Nic się nie dzieje.
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Nic się nie dzieje.

NAPAD PRUSÓW
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Spada o 2 pozycje na torze Zaopatrzenia (nie niżej niż 0).
Pozostali gracze: Spadają o 1 pozycję na torze Zaopatrzenia (nie niżej niż 0).
Następnie gracze redukują armie, aby sprostać nowemu limitowi Zaopatrzenia.
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Wspina się o 1 pozycję na torze Zaopatrzenia (nie wyżej niż 6).

ARBITRAŻ PAPIEŻA
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Przesuwa swoje żetony Wpływów na najniższe pozycje wszystkich torów Wpływów.
Pozostali gracze: W kolejności rozgrywki, każdy gracz wybiera tor Lenników lub Królewskiego Dworu i przesuwa swój żeton Wpływów na najniższą pozycję tego toru.
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Przesuwa swój żeton Wpływów na najwyższą pozycję wybranego toru Wpływów i otrzymuje odpowiedni żeton Dominacji.

NAJAZD TATARÓW
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Niszczy 2 ze swoich jednostek w jednym ze swoich Zamków lub Twierdz. Jeśli nie może tego zrobić, niszczy 2 ze swoich jednostek z dowolnych obszarów na planszy.
Pozostali gracze: Niszczą po 1 ze swoich jednostek z dowolnych obszarów na planszy.
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Może mobilizować wojska (zgodnie z normalnymi zasadami mobilizacji) na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza.

ATAK RUSINÓW
Zwycięstwo Sąsiadów
Gracz z najniższą stawką: Odrzuca wszystkie dostępne żetony Władzy.
Pozostali gracze: Odrzucają po 2 dostępne żetony Władzy (lub tyle, ile aktualnie posiadają).
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Wszystkie żetony Władzy, które przeznaczył na tę licytację natychmiast wracają do jego dostępnej władzy.

Uwagi:
Na skrzyżowaniach nie graniczą z sobą terytoria na przeciwko, czyli:
1) Czersk z Płockiem i Ciechanów z Sochaczewem
2) Płock z Brześciem i Sochaczew z Dobrzyniem
3) Kalisz z Przemętem i Konin z Głogowem
4) Wrocław z Kaliszem i Głogów z Rudą
5) Poznań z Przemętem i Międzyrzecz z Koninem
6) Opawa z Nysą
7) Czersk z Łęczycą i Sochaczew z Kielcami
8 ) Sieradz z Koninem i Łęczyca z Kaliszem.

Podziękowania dla Germanusa za mapkę :)

Richtus - Pon 29 Cze, 2015

Teraz kruk i marsze.

Czarny Jaszczur - Pon 29 Cze, 2015

Kruk pewnie podglądnie Dzikich :)

Łęczyca (marsz +1) -> piechur na Konin ; rycerz na Brześć

@ Czy mogę prosić o zmianę mojego koloru na mniej bijący po oczach? Np =goldenrod ? :)

player698 - Pon 29 Cze, 2015

Opawa M+0 obie jednostki na Bytom
Germanus - Pon 29 Cze, 2015

koń na Głogów, Piechur na Świdicę

A no właśnie, ten kolor będzie lepszy.
Jazmatos - Pon 29 Cze, 2015

Czarny Jaszczur napisał/a:
Kruk pewnie podglądnie Dzikich :)

Łęczyca (marsz +1) -> piechur na Konin ; rycerz na Brześć

@ Czy mogę prosić o zmianę mojego koloru na mniej bijący po oczach? Np =goldenrod ? :)

Wydawało mi się czy tutaj to nie są dzicy? :) Chociaż arbitraż papieża to ''dzika'' karta :)

Lubię mieć jasno określonego przeciwnika :) Chyba jesteśmy już na siebie skazani w tej roli.
To piechur na Konin. 2 do 1 (przewaga na lennikach), dowódca pw. Rycerz na Gniezno. Z uw 2 piechurów.

Pudło, to jedyna beczka w okolicy :neutral:

Borzywoj [1] [wieża]

Cytat:
Starcie o Konin

Atakuje: Wielkopolska

+1 - Marsz +1
+1 - Jednostki: piechur
+0 - Wsparcie: brak
+3 - Dowódca: Mszczuj [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz ulepszyć jedna z biorących w niej udział jednostek Piechurów (lub jedną wspierającą jednostkę Piechurów Wielkopolski) w jednostkę Rycerzy.
przewaga na torze lenników
5 - Łączna siła

Broni: Kujawy

+0 - Obrona: brak
+1 - Dowódca: Borzywoj [1] [wieża]

2 - Łączna siła

Wielkopolanie zajmują Konin i odszpuntowują beczkę. Rozochocony piechur awansuje na rycerza. Dokąd wycofuje się kujawski piechur?

Posyłam kartę sąsiadów za moment.

Orientacja gołębia, druga jest w Kielcach :oops:

Piechura cofnę na Kalisz, z UW* poproszę żetony władzy :)

player698 - Pon 29 Cze, 2015

Bytom M+1* wszystkimi 3 jednostkami na Kraków (i z siłą 5 zdobywam go).
Przeczenie - Wto 30 Cze, 2015

Mobilka:
koń

Germanus - Wto 30 Cze, 2015

player698 napisał/a:
Bytom M+1* wszystkimi 3 jednostkami na Kraków (i z siłą 5 zdobywam go).

a żeton zostawiasz czy nie?

Jazmatos - Wto 30 Cze, 2015

Pudło, to jedyna beczka w okolicy :neutral:

Borzywoj [1] [wieża]

To było wysłać jakiegoś kruka, celem uspokojenia mnie i w ogóle :) Ostatecznie miałem prawo czuć się zaniepokojony w sytuacji w której całą armię przesuwasz w moją stronę :)

player698 - Wto 30 Cze, 2015

Naturalnie, że zostawiam żeton, zapomniałem o tym napisać... decyzja należy do mistrza gry, co z tym zrobi.
Richtus - Wto 30 Cze, 2015

Dobra, zostawiamy żeton. Na przyszłość zaznaczaj czy zostawiasz, czy nie.

Tura II

WYDARZENIA:

I. Tron ostrzy [Sąsiedzi] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.

II. Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.

III. Morze sztormów [Sąsiedzi] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Najazdu.

Czekamy na decyzję króla - Przeczenie. Żetony z wydarzenia już dodałem.

Przeczenie - Wto 30 Cze, 2015

Jestem leniwym królem. Zamiast zbierać zaopatrzenie czy kazać zwoływać swoim książętom chorągwie do słusznej sprawy, postanawiam hulać i patrzeć, jak niemrawo rozwija się królestwo, jak rośnie trawa, jak rdzewieje oręż - nic się nie dzieje 8)
Czarny Jaszczur - Wto 30 Cze, 2015

Rozkazy wysłane ;)
Richtus - Sro 01 Lip, 2015

Tura II, faza akcji

player698 - Sro 01 Lip, 2015

Na PW pisałem, że jest M+1*, a nie Umocnienie Władzy. Proszę to poprawić.
Richtus - Sro 01 Lip, 2015

Faktycznie, musiało mi się pomylić M z mobilizacją, przepraszam.
Przeczenie - Sro 01 Lip, 2015

Czerwony, co z krukiem, bo inni czekają. Moja konnica jak jeden mąż rwie się na podbój Ciechanowa. Słyszałem, że tak mnie tam kochają, że nawet bez oporu przyjmą oba oddziały rycerzy, by obsługiwali dopływ zaopatrzenia do mojego księstwa.

Oba rycki na Ciechanów

Jazmatos - Czw 02 Lip, 2015

Zmieniam wsparcie na marsz +1 i z góry zaznaczam, że nie mam złych zamiarów względem Kujaw, które jak widać mają względem mnie :) No ale w końcu te cenne beczki, warto dla nich wojny wszczynać :)
Germanus - Czw 02 Lip, 2015

Jazmatos napisał/a:
z góry zaznaczam, że nie mam złych zamiarów względem Kujaw,

marsjanie też tak mówili :lol:
Niech Władek ruszy dupcie

Oj tam oj tam, ja chyba jestem nieco bardziej wiarygodny :) Marsz ma charakter obronny :)
Czarny Jaszczur - Czw 02 Lip, 2015

Zamiana rozkazu na marsz +1* to na Przemet? ;)

Brześć (marsz +1) -> piechur i rycerz na Konin ; zostawiam żeton władzy ; dowódca wysłany

Zamiana rozkazu na marsz +1* to na Przemet? ;)

Brześć (marsz +1) -> piechur i rycerz na Konin ; zostawiam żeton władzy ; dowódca wysłany

Nie to było po to żebyś nie wszedł mi w Gniezno bo szkoda jednak 3 żw. Wsparcie +1 by zostało, no ale masz taką, a nie inną 4. A tak byłeś zmuszony zaatakować mój marsz +1 :)

Daję Tomisław z Szamotuł [2] [wieża]
Choć zapewne dałeś swoją 3. I można było dać ignora no ale cóż :) Szkoda ryzykować. Także zapewne Ty decydujesz o moim odwrocie, jeśli nie to cofam się na stolicę.

Co do mojego marszu to 1 piechur na Sławno, drugi na Świeciem, trzeci zostaje.

Czarny Jaszczur - Czw 02 Lip, 2015

Tomisława [2] zapraszam na Przemet - tako rzecze Kazimierz Łeczycki [3] ;)
player698 - Czw 02 Lip, 2015

Piechur na Racibórz, piechur na Wieliczkę, rycerz zostaje w Krakowie.
Richtus - Czw 02 Lip, 2015

Cytat:
Drugie starcie o Konin

Atakuje: Kujawy

+1 - Marsz +1
+3 - Jednostki: piechur, rycerz
+3 - Dowódca: Kazimierz II Łęczycki [3] Jeśli wygrasz bitwę, możesz wybrać obszar, na który twój przeciwnik przeprowadzi odwrót. Musisz wybrać zgodnie z zasadami obszar, na którym przeciwnik straci najmniej jednostek.

7 - Łączna siła

Broni: Wielkopolska

+0 - brak obrony
+2 - Jednostki: rycerz
+2 - Dowódca: Tomisław z Szamotuł [2] [wieża]

4 - Łączna siła

Rycerz cofa się na Przemet. Ruszają Ślązacy.

Germanus - Czw 02 Lip, 2015

Kelner podał darmową komina :)

Atak rycerzem na Przemęt. Zostawiam żeton.

2:0 dla mnie. Dowódca na pw

Richtus - Czw 02 Lip, 2015

Cytat:
Bitwa o Przemęt

Atakuje: Śląsk

+0 - Marsz +0
+1 - Dowódca: Szymon Gall [1] [miecz]
przewaga na torze lenników, miecz dostępny

3 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+0 - Jednostki: rozbity rycerz
+1 - Dowódca: Jakub Świnka [1] Zignoruj tekst zdolności wydrukowanej na karcie Rodu twojego przeciwnika.

1 - Łączna siła

Rycerz ginie.

Jazmatos - Pią 03 Lip, 2015

Jakub Świnka [1] Zignoruj tekst zdolności wydrukowanej na karcie Rodu twojego przeciwnika.

Eh było jednak dać te kartę w poprzedniej turze. Wszyscy dają jakieś marsze ruszając się w antypody nie wiadomo po co zamiast szykować do walki, jak np Czechy wjechać Ci w tyłek (bo to dopiero było jak prezent, ale jak już atakują to mnie :) Ale widzę jakieś sojusze, o które wyjątkowo nie chciało mi się zabiegać zadziałały :D

Richtus - Pią 03 Lip, 2015

Bitwa rozpisana powyżej, rycerz ginie. Został marsz Ślązaków.

Przemet nie graniczy z Poznaniem mam nadzieje :)
Germanus - Pią 03 Lip, 2015

nie graniczy :)
pierwszy post na dole - uwagi pkt 5

Pst, twój ruch.

zostawiam żeton na Świdnicy i idę na Legnicę

Dostałem informację, że Kujawiacy zbierają żetony, więc ruszamy z kolejną turą.

TURA III

WYDARZENIA:

I. Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.

II. Starcie królów Licytujcie pozycje na trzech torach Wpływów.

III.Nawałnica mieczy [Sąsiedzi] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony.

Mobilizujemy, a potem licytacja. Żetony:

Śląsk 10
    Kujawy 11
    Mazowsze 10
    Wielkopolska 11
    Czechy 7

ja od razu zrobię moją:
Opole: pasowanie na rycerza
Reszta piechota na maksa

player698 - Pią 03 Lip, 2015

Opawa, Bytom - po piechurze
Kraków - dwóch piechurów

U mnie po rycerzu.
Przeczenie - Pią 03 Lip, 2015

Rycerz w Płocku, piechur do rycerza w Czersku.
Na tron ode mnie lecą za chwilę do GMa.

Ta licytacja teraz ani nie jest zachwycająca, ani dołująca jak dla mnie :) . Mam niej żw od 2 ludzi, a z jednym tyle samo, ale w kolejnej turze nic nie zbiorę chyba, więc może lepiej, że to teraz :)

Czarny Jaszczur - Pią 03 Lip, 2015

Brześć: piechur
Łęczyca: piechur, piechur
Kalisz: piechur up w machinę

Wysyłam też na Tron, możemy prosić o aktualizację mapy przed kolejnymi licytacjami? :)

Czekam na licytację od Jazmatosa.

Richtus - Sob 04 Lip, 2015

Licytacja tronu:

1. Mazowsze 4
    ---
    2-5.
    Śląsk 0
    Kujawy 0
    Wielkopolska 0
    Czechy 0

Proszę Przeczenie o ustalenie kolejności.

Żetony:

Śląsk 10
    Kujawy 11
    Mazowsze 6
    Wielkopolska 11
    Czechy 7

Germanus - Sob 04 Lip, 2015

ale się napalił na krzesło :D
Przeczenie - Sob 04 Lip, 2015

Po mnie Wielkopolska, następnie Kujawy, Czechy i Śląsk na koniec.

Nie dość, że leniwy ze mnie król, to jeszcze nazbyt żądny władzy x).

Myślałem, że Kujawy i Wlkp będą rzucać dużo. Dlatego tyle dałem. Zważywszy na to, jaką czwórkę ma Czarny Jaszczur, nie mogę mu pozwolić na ruch przede mną.

Czarny Jaszczur - Sob 04 Lip, 2015

Łokietek to bardzo spokojny jegomość o niskiej posturze, lubi koty, nie wojaczkę :roll:

Tron:

1. Mazowsze
    2. Wielkopolska
    3. Kujawy
    4. Czechy
    5. Śląsk

Łokietek to bardzo spokojny jegomość o niskiej posturze, lubi koty, nie wojaczkę :roll:

w przeciwieństwie do Wacława :lol:

player698 - Sob 04 Lip, 2015

Możem i zabobonny, ale te informacje o krzywoprzysięstwach to jakieś kalumnie i paszkwile! :(

Szybko idzie, jeszcze tylko Jazmatos i komplet licytacji na miecz.
Jazmatos - Sob 04 Lip, 2015

Posłałem już.

Miecz:

1. Kujawy 4
    2-3. Wielkopolska 3
    Śląsk 3
    4-5. Mazowsze 0
    Czechy 0

Żetony:

Śląsk 7
    Kujawy 7
    Mazowsze 6
    Wielkopolska 8
    Czechy 7

ale śmiesznie wyszło przed krukiem :D

Było nic nie dawać :P Na kruka posłane.

teraz wyjdzie kto jest z kim w przymierzu :D

Ja tam nie wiem, po prostu się cieszę, że będę mieć choćby jedną gwiazdkę :D

Germanus napisał/a:
teraz wyjdzie kto jest z kim w przymierzu :D

No ja np jestem w sojuszu z Kujawami :) Nasz pakt jest bardzo dobrze zamaskowany :P

Wielkopolska przed Śląskiem, co byście nie mieli za łatwo go gnębić. Już trochę dostał, i tak mu nie odpuścicie już, ale tylko Wy się na nim obłowicie, więc chociaż się wykosztujcie :P

Ja przed Czechami.

Miecz:

1. Kujawy
    2. Wielkopolska
    3. Śląsk
    4. Mazowsze
    5. Czechy

Brakuje twojej licytacji kruka, królu.

dla formalności to nie król, tylko książę krakowski ;)

Dałem na kruka bodaj 3 minuty po tym poście :)

Taki z niego książę krakowski, jak ze mnie pan na Świeciu... :D

Kruk:

1. Wielkopolska 8
    2-4. Kujawy 7
    Śląsk 7
    Czechy 7
    5.Mazowsze 0

Żetony:

Śląsk 0
    Kujawy 0
    Mazowsze 6
    Wielkopolska 0
    Czechy 0

Trochę ciasno

Czechy drugie, Kujawy ostatnie. Między nimi Śląsk.

Uf, trafiłem, nic nie rzucając. Teraz tylko byle kolejna licytacja była szybko. Choć chyba kruk jej nie zarządzi :(

Ooooo, wcześniej nie chciałeś ze mną rozmawiać, a teraz to trzy gwiazdki mi podarowałeś. Skąd ta nagła zmiana zdania? ;) Moja logika nie ogarnia tego...
Przeczenie - Nie 05 Lip, 2015

Jeden z moich sąsiadów, z którym w przyjaźni żyję, ma już miecz, któren - tako wierzę - zapewni mu wiele wspaniałych zwycięstw. Sprawiedliwy król obdziela swoich podchorążych, nie dając żadnemu więcej niż mu się należy. Dlaczego więc Tobie nie dać trzech gwiazdek?
Przy okazji, choć uważam to za lekką przesadę, przyznałem zaszczyty temu z moich książąt, który przez los pokrzywdzon został, aby większej już krzywdy póki co nie doznawał :P .
Pan śląski natomiast niech widzi, że nie jestem wrogi jego ambicjom i z chęcią oddaję mu nie najgorsze miejsca na królewskim dworze!
Na którym, czort by to, nie mam swoich ludzi :/

player698 - Nie 05 Lip, 2015

Panie... hehe... krakowski... hehehe :D
Dziękuję Ci za owóż łaskawość. Ponieważ w Czechach wszystkiego Ci u Nas dodatek, postaram się za nią odpłacić zgodnie z kodeksem rycerskim. Jednakowoż jeszcze nie ustaliłem, w jakiej walucie ma się odbyć zapłata. Proponuję spotkać się w połowie drogi, w okolicach Kielc, aby to ustalić. Przyniosę ze sobą żelazo... hmmm... dużo żelaza. :D

Nie wiem, jak odczytać taką ofertę, ale mam wrażenie, że danina z żelaza tak sprawiedliwemu królowi jak ja straty żadnej uczynić nie może.
Com dał, łatwo odebrać mogę, jeśli wiesz, co mam na myśli ;) .

Och... chyba pojąłem. Przepraszam Ciebie i lennikiem Twym będę po wsze czasy*

*Do momentu zdobycia przeze mnie 7 zamku

player698 napisał/a:
Och... chyba pojąłem. Przepraszam Ciebie i lennikiem Twym będę po wsze czasy*

*Do momentu zdobycia przeze mnie 7 zamku

Lojalność i ambicja. Dobrze mieć podnóżek odznaczający się tak szlachetnymi zaletami...

Richtus - Nie 05 Lip, 2015

Wysyłać rozkazy. Przypominam: gramy bez obron.

Zaktualizuj ilość Żetonów Władzy.
Germanus - Nie 05 Lip, 2015

ja rozkazy wyślę jutro bo dziś jestem w pracy :/
Czarny Jaszczur - Pon 06 Lip, 2015

Rozkazy wysłane :)
Richtus - Pon 06 Lip, 2015

Czekamy na rozkazy Jazmatosa. Żetony zaktualizuję z nową mapką, dzięki za przypomnienie.
Jazmatos - Wto 07 Lip, 2015

Poszły już.
Richtus - Wto 07 Lip, 2015

Germanus - Wto 07 Lip, 2015

Jestem zasmucony rozkazami króla czeskiego :sad:
player698 - Wto 07 Lip, 2015

Jestem równie zasmucony odpowiedzią związaną z propozycją, jaką mi książę Śląska udzielił wcześniej...

Palę Umocnienie Władzy w Opolu, proszę o dodanie Żetonu Władzy.

mały komunikat. Czechy to mój sojusznik, którego nie atakowałem, nawet jak miał puste zamki. Teraz wyszedł z niego bad boy...

Były sojusznik. <ziew>

Taki z Ciebie sojusznik, że jak zaproponowałem całkiem sensowny plan, to odrzuciłeś go względu na inną "strefę wpływów". Kierunek, w którym miałeś zamiar się udać, nie dawał Ci możliwości wygranej, więc odebrałem to jako zamiar zaatakowania mnie. Ot, taki z Ciebie sojusznik...
Ponadto, mapa wskazywała, że masz zamiar dogadać się z osobą, która chciała "młócić krecika". Moje ruchy pod względem logicznym są jak najbardziej uzasadnione. Czas pokaże, czy wyjdę na tym dobrze.

Ciągle dopuszczam możliwość dogadania się na ten moment ;)

bo ja nie robię blitzkriegu i tyle :)
jak sam się prosisz to trzeba będzie realizować plan młocenia krecika :roll:
ps. na forum liczy się też wartośc moralna, bo nikt nie zaufa gnidzie :lol:

Czarny Jaszczur - Wto 07 Lip, 2015

Stwierdzenie 'młocić Krecika' padło z moich ust przy okazji losowania rodów. Chciałem grać Śląskiem i zagrać przeciwko Czechom, ponieważ w ostatniej grze grałem Krecikiem i walczyłem ze Śląskiem. Całkowita zmiana pozycji ;)

No ale nie dostałem Śląska tylko Kujawy. Widzę jednak, że moje hasełko (nie aktualne w momencie podania rodów) niektórzy wynieśli na sztandary, fajno :D

@Germanus - aktualnie masz wysoką reputację ;) Podobno nigdy nie zrywasz paktów :D
Dla kogo jestem gnidą, to dla tego jestem. Ponadto, jak zauważyłeś, nie było żadnych osobistych powodów zrywania paktów, ani nie zrobiłem tego bez powodu, więc skąd ta gnida? ;)

@Czarny Jaszczur - to mogłeś o tym powiedzieć przed losowaniem rodów, a nie po losowaniu, bo tak to odniosłem wrażenie, że jesteś jakoś wrogo nastawiony, a nieufność nie spadła. No cóż :(

Na jakieś 30 gier zdążyło mi się 3 razy zerwać sojusz :wink:

Cóż, zależy, co nazywasz sojuszami. Generalnie, w takim układzie jestem gnidą, na dodatek gnidą dworską, bo jestem podnóżkiem aktualnego króla, i mam zuą reputację na forum. :( i na dodatek chyba nie umiem grać z tego powodu :(
Przeczenie - Wto 07 Lip, 2015

Germanus, zawsze jesteś w stanie jeszcze playera wymłócić :) . Generałami i dyplomacją.

Player, cieszy mnie, że się tak ogłaszasz moim podnóżkiem. A z drugiej strony wiem, że ludzie najbardziej głoszący swą usłużność najczęściej wbijają nóż w plecy. Nie myśl sobie, że łatwo uśpisz w ten sposób moją czujność.

Grefin - Wto 07 Lip, 2015

player698 napisał/a:
@Germanus - aktualnie masz wysoką reputację ;) Podobno nigdy nie zrywasz paktów :D

:shock:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

grać umiesz :D
dość tej paplaniny. Niech mazowsze wykona swój ruch a Wielkopolska użyje Orełka

Jazmatos - Wto 07 Lip, 2015

Nie zmieniam rozkazu. Palę UW Kujaw. A co do waszej dyskusji to mnie ona nieco dziwi. Przecież konflikt na linii Czechy-Śląsk jest oczywisty i nieunikniony. Także jakieś sojusze-pakty na tym froncie są założenia krótko trwałe, pytanie kto zerwie pierwszy. Od gnidek też nie ma co się wyzywać :)

Ciechanów:
Rycerz -> Czersk
Rycerz -> Płock

Zostawiam żeton.

Kraków -> rycerz, piechur na Opole. Piechur na Cieszyn. Zostawiam żeton władzy w Krakowie. Dowódca na PW.
(A, i sprawa oczywista, ale się wspieram.)

Edit: pozwoliłem sobie na ruch przed Kujawami, on i tak nie miał wpływu na to, niezależnie, co by zrobił Jaszczur.

Czarny Jaszczur - Wto 07 Lip, 2015

Mazowsze idzie w ślady krecika? Oj chłopaki, chłopaki, tyle przegrać :)

Kalisz (marsz -1) -> machina na Konin ; nie zostawiam żetonu

Nie, po prostu tak Cię lubię, że chcę mieć do Ciebie bliżej :D

Cytat:
Bitwa pod Opolem

Atakuje: Czechy

+1 - Marsz +1
+3 - Jednostki: rycerz, piechur
+2 - Wsparcie: wsparcie+1, piechur
+0 - Dowódca: Aleksy z Lekinsteinu [0] Natychmiast usuń jeden żeton Rozkazu przeciwnika z obszaru sąsiadującego z obszarem ogarniętym bitwą. Nie możesz usunąć żetonu Marszu, który zapoczątkował bitwę.

6 - Łączna siła

Broni: Śląsk

+0 - brak obrony
+1 - Dowódca: Nanker [1] Jeśli się bronisz i przegrasz bitwę, twój przeciwnik nie może przesunąć swoich jednostek na obszar ogarnięty bitwą. Zamiast tego wracają one na obszar, z którego przybyły. Twoje własne jednostki nadal muszą przeprowadzić odwrót.

3 - Łączna siła

po dłuższym namyśle broni mój palatyn
Nanker [1] Jeśli się bronisz i przegrasz bitwę, twój przeciwnik nie może przesunąć swoich jednostek na obszar ogarnięty bitwą. Zamiast tego wracają one na obszar, z którego przybyły. Twoje własne jednostki nadal muszą przeprowadzić odwrót.

Dałeś Lekszyka czy księcia bytomskiego?

Była trzecia opcja (Henryk z Lipy) i właśnie widzę, że nie byłaby ona wcale taka najgorsza... ;)

Aleksy z Lekinsteinu [0] Natychmiast usuń jeden żeton Rozkazu przeciwnika z obszaru sąsiadującego z obszarem ogarniętym bitwą. Nie możesz usunąć żetonu Marszu, który zapoczątkował bitwę.

Usuwam rozkaz Marszu -1 z Wrocławia.

To teraz odwrót Ślązaków, a także ich marsz.
Germanus - Sro 08 Lip, 2015

odwrót na nysę

przemęt na głogów
Przeczenie - Sro 08 Lip, 2015

Rycerz i piechur z Płocka na Sochaczew.
Czarny Jaszczur - Sro 08 Lip, 2015

Widzę, że player698 i Przeczenie strasznie zabiegali o sojusz, twardo stali przy swoim ale duma i honor nie pozwoliły im trwać w swoich obietnicach dłużej aniżeli tura. Wpiszcie to sobie do portfolio :cool:

W myśl porozumienia walczyć miałem z Wielkopolską i Śląskiem a Mazowsze z Czechami ale koledzy zmuszają mnie do zmian w prowadzonej dyplomacji, szkoda. Tylko Jazmatos się uśmiecha i zaciera rączki na myśl o rychłej dominacji :)

Łęczyca (marsz +0) -> piechur na Sieradz ; piechur na Kielce

player698 - Sro 08 Lip, 2015

Edit: Ruchy jednostek w okolicach Kalisza wskazują, że raczej nie doszłoby do walk pomiędzy Śląskiem a Kujawami a WLKP, tylko Śląskiem i Kujawami a WLKP ;)

skąd miałem wiedzieć, że mi pitnie :/
a poza tym pisałem, ze zajmuję Kalisz, to go zajmuję.

Na mocy postanowienia zawartego między Henrykiem zwanym Brodatym, mym przodkiem, a Władysławem, księciem poznańskim, zatwierdzonym przez Ojca Świętego domagam się powrotu ziemi kaliskiej do mej dziedziny

Tak, tak a machiną uciekam z Kalisza żeby rozprostowała nogi :roll:

Moi szpiedzy nie są w stanie przekazać mi informacji o garnizonie w Kielcach. Niby Ślązacy deklarują przejęcie tutejszego zamku ale czy zrobili to piechotą, ciężkozbrojnymi? :roll:

Zostanie mój marsz i UW* Wielkopolski

Przeczenie - Sro 08 Lip, 2015

Widzę, że player698 i Przeczenie strasznie zabiegali o sojusz, twardo stali przy swoim ale duma i honor nie pozwoliły im trwać w swoich obietnicach dłużej aniżeli tura. Wpiszcie to sobie do portfolio :cool:

W myśl porozumienia walczyć miałem z Wielkopolską i Śląskiem a Mazowsze z Czechami ale koledzy zmuszają mnie do zmian w prowadzonej dyplomacji, szkoda. Tylko Jazmatos się uśmiecha i zaciera rączki na myśl o rychłej dominacji :)

Proszę o wskazanie, gdzie zabiegałem o sojusz.
Wydaje mi się, że jedynie skłoniłem Cię do walk z Wielkopolską, by osłabić jej dominację, w związku z czym wprowadziłem Cię w błąd, sugerując, że będę trzymał się wstępnych postanowień, według których miałeś spokojnie zajmować cały środek mapy, a mi zostawić wąskie przejście wschodnią ścianą.
No i gdzieś muszę odbić gwiazdkę :P .
Nie wiem, z kim układałeś się co do walki ze Śląskiem. Z Waszych ruchów widać raczej współpracę niż konflikt.

Widać, że jeśli ja bywam niekonsekwentny, to Ty przekręcasz fakty.

piechur na Kalisz, Konik na Wrocław
Jazmatos - Sro 08 Lip, 2015

Hmm moja dominacja? Ot 2 Twierdze, jedna tak odległa, że dosłanie z niej armii zajmie mi ze 2 tury, tylko łatwa farma, choć o Czechach aktualnie mogę powiedzieć to samo + to Mazowsze przy następnej licytacji raczej ją zdominuje :) Od początku nie zamierzałem z nikim walczyć, ale Kujawy mnie do tego zmusiły dając armie pod moją stolicę, w przypadku gry na 5 i do tego tej mapy to naprawdę trudno o jakieś mega trwałe sojusze przecież :) Z UW to Rycerz do Gdańska.

Teraz pytanie czy Kujawy zaatakują, a jeśli tak to gdzie i czym :)

Tak zabiegałem o sojusz, że to Germanus pierwszy do mnie napisał.

ja zawsze jestem chętny na trwałe sojusze :)

Konin (marsz +1) -> rycerz i machina na Łęczycę ; piechur zostaje

Musze jakoś odpowiedzieć na posunięcia moich nierozważnych eks-sojuszników ;)

Konin (marsz +1) -> rycerz i machina na Łęczycę ; piechur zostaje

Musze jakoś odpowiedzieć na posunięcia moich nierozważnych eks-sojuszników ;)

Kolejne oszczerstwo, nie nawiazalismy zadnych kontaktow dyplomatycznych, nie liczac przerzucania sie argumentami na forum - o ile to mozna nazwac kontaktami ;)

Kolejna nadinterpretacja, w żaden sposób się teraz do Ciebie nie zwracałem. Na potrzebę bliskości Mazowsza odpowiadam smyrnięciem wojsk na Łęczycę :P
Jazmatos - Sro 08 Lip, 2015

No to mamy chyba komplet, także wydarzenia mogą wjechać :)
Richtus - Sro 08 Lip, 2015

TURA IV

WYDARZENIA:

I. Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.

II. Ostatnie dni lata [Sąsiedzi]Nic się nie dzieje.

III. Atak sąsiadów Sąsiedzi atakują Polskę.

Zaopatrzenie zaktualizowano, atak sąsiadów z siłą 10, rozpoczynamy licytację, słucham państwa.

Daję zero, Kujawami gra się gorzej niż Lannisterami w podstawce, słabsze karty a sąsiedzi mają OP zerówki :P

Którego masz na myśli? :D
w sumie fajnie, że tu trafiłem - przypadkiem bo przypadkiem, ale trafiłem. Dawno dobrze się tak nie bawiłem. Dzięki chłopaki ;)

właśnie z kartami Kujaw miałem największe problemy
Richtus - Czw 09 Lip, 2015

Licytacja:
Śląsk 1
pozostali 0

karta:
CISZA NA GRANICACH
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Nic się nie dzieje.
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Nic się nie dzieje.

Proszę o rozkazy.

Czarny Jaszczur - Czw 09 Lip, 2015

Licytacja wyraża więcej niż tysiąc słów :roll:
Przeczenie - Czw 09 Lip, 2015

Łee.
player698 - Czw 09 Lip, 2015

Chcę krwi, chleba i igrzysk! :D
Jazmatos - Czw 09 Lip, 2015

Moje rozkazy jutro będą jak coś.
Germanus - Czw 09 Lip, 2015

moje też jutro
Czarny Jaszczur - Pią 10 Lip, 2015

Wysłane, przepraszam za zwłokę :)
Germanus - Pią 10 Lip, 2015

w tej grze zwłoki to widok codzienny :D
Richtus - Pią 10 Lip, 2015

Jeszcze Jazmatos i lecimy.

Przeczenie - Pią 10 Lip, 2015

Piechur z siłą zero z Sochaczewa atakuje piechura z siłą dwa w Brześciu.
Dowódca za 2 minuty na pw u GMa.

Najazd bez efektu, dowódca po decyzji kruka i najezdzie Wielkopolski.

Cytat:
Bitwa o Brześć

Atakuje: Mazowsze

-1 - Marsz -1
+0 - Dowódca: Paweł z Przemankowa [0] Natychmiast przesuń jeden z żetonów swojego przeciwnika na najniższą pozycję wybranego przez ciebie toru Wpływów.

0 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+1 - Wsparcie: piechur z Konina
+2 - Dowódca: Leszek inowrocławski [2] [miecz]

4 - Łączna siła

Piechur do piachu, Kujawy tracą gwiazdki.

Jazmatos - Pią 10 Lip, 2015

Ja z akcji Kruka zmieniam na UW na Gnieźnie, także palenie/ nie palenie wsparcia nie ma wpływu na tę bitwę. A w ramach marszu 2 rycerzy na Świecie z Gdańska.

Leszek inowrocławski [2] [miecz]

Jeśli można, to jeszcze z tego rozkazu bym dodał ruch kawalerii na Płock.

Chyba że uznacie, że to napisałem pod wpływem posta Czarnego, to trudno, nic nie dodaję.

Przeczenie napisał/a:
Chyba że uznacie, że to napisałem pod wpływem posta Czarnego, to trudno, nic nie dodaję.

Był już podany dowódca, także raczej średnio ze zmianami niestety. O takich kwestiach trzeba pamiętać, tak samo jak o zostawianiu żw.

W momencie, gdy pisałem posta, nie widząc posta poprzednika.
Ale rozumiem zastrzeżenia, okej.

Był Paweł z Przemankowa [0] Natychmiast przesuń jeden z żetonów swojego przeciwnika na najniższą pozycję wybranego przez ciebie toru Wpływów.
Zrzucam z gwiazdki.

Wiesz o ile ja i tam nawet mógłbym się i zgodzić, to Jaszczur pewno już zgody nie wyrazi i będzie w prawie także zasady są niestety jasne w tym temacie, gdyby jeszcze nikt nie napisał, nie został podany dowódca to wówczas sprawa wyglądała by inaczej :)

Skoro zrzucasz z gwiazdki to:
    Kilece (marsz -1) -> piechur na Łęczyce ; bez żetonu

@ Oczywiście, że nie zgadzam się dodatkowe marsze z Sochaczewa. Z marszu skorzystał piechur, rycerz został, tak tez wymieniałem PW i tak też zostaje. Przykro mi.

player698 - Pią 10 Lip, 2015

Kraków M+1* - piechur na Sieradz, rycerz zostaje. Dowódca wysłany.

Dobra, niech więc zostanie, jak jest.
Germanus - Pią 10 Lip, 2015

Legnica->Zagań
Zostawiam żeton

Jeden z rycerzy - na Łuków.

Cytat:
Bitwa o Sieradz

+1 - Marsz +1
+2 - Dowódca: Kazimierz bytomski [2] Po bitwie możesz mobilizować wojska (zgodnie z normalnymi zasadami mobilizacji) na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza

4 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+2 - Dowódca: Siemowit dobrzyński [2] [wieża]
+1 - miecz
przewaga na torze lenników, miecz użyty

4 - Łączna siła

Jazmatos - Sob 11 Lip, 2015

Rycerz na Nakło, Rycerz na Inowrocław i piechur na Santok, zostawiam żw, a z UW 2 piechurów.
Richtus - Sob 11 Lip, 2015

To teraz czekamy aż Czarny wróci z wojaży.
player698 - Sob 11 Lip, 2015

Pozostałe ruchy nie mają wpływu na to, co zrobią Kujawy, a więc:

Cieszyn M-1 -> piechur na Opawę, zostawiam żeton
Opawa M+0 -> piechur na Opole, piechur na Bytom

(co ciekawe, nie ma Czarnego i wszystkie gry na forum stoją w miejscu :D )

Czarny Jaszczur - Pon 13 Lip, 2015

Edit:

Richtus, moje PW jest nieaktualne, zapomniałem, że jeszcze walczę z Czechami o Sieradz :P

Broni:

player698 - Pon 13 Lip, 2015

Kazimierz bytomski [2] Po bitwie możesz mobilizować wojska (zgodnie z normalnymi zasadami mobilizacji) na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza.

Używasz miecza, czy nie? ;)

Tak, wróć piechurem do Krakowa, marsz wykonam po Twojej mobilizacji z karty :)

Mobilkę wykonuję w Opawie - zamiana piechura na katapultę (chyba nikt nie ma nic przeciwko, bowiem bitwa odbyła się przed moimi pozostałymi marszami; tym samym ostatni marsz z Opawy M+0 zmienia swoją treść na: piechur na Bytom, katapulta na Opole. Jeśli ktoś ma coś przeciwko - mogę zmienić miejsce mobilki, nie ma problemu :D )

Łęczyca (marsz +1) -> piechur i rycerz na Brześć ; machina zostaje

Brześć (marsz +0) -> piechur na Konin ; piechur na Gniezno ; rycerz zostaje - dowódca wysłany

Inowrocław mogłeś odpuścić, jesteś jak Boa na szyi i cichutko mnie dusisz D:

Jazmatos - Pon 13 Lip, 2015

Ty i to Twoje pierdolenie pod publiczkę :) Człowiek raz chciał być dobry i nie wykorzystywać okazji, że walczysz na innym froncie, bo potem byś płakał jak to Cię z dwóch stron biją i nic nie mogłeś zrobić, a tu takie wjazdy no ale oka spoko no hurt feelings, tylko ile tam jest tego bo przez brak aktualizacji mapek to ja nie wiem ile tam masz siły, choć obstawiam, że czego nie rzucę to nie wygram, ale tak dla upewnienia się.
Richtus - Pon 13 Lip, 2015

Cytat:
Bitwa o Gniezno

+0 - Marsz +0
+2 - Wsparcie: 2xpiechur z Konina
+4 - Dowódca: Chebda ze Służewa [1] Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Piechurów (w tym wspierające jednostki Piechurów Kujaw) zapewniają premię +2, a nie +1.
przewaga na torze lenników, miecz niedostępny

7 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+2 - Dowódca: Beniamin Zaremba [2] [miecz]

4 - Łączna siła

Łatwiej mi rzucać rozpiski bitew, niż mapki ale jak chcecie je częściej to wystarczy zasygnalizować.

Mała uwaga, chyba jest odwrotnie: dwóch piechurów z Konina wspiera, jeden piechur atakuje. ;)

Słusznie. Czekamy jeszcze na dowódcę i mobilizację Ślązaków.
Germanus - Pon 13 Lip, 2015

up do wieży, up do rycerza
Jazmatos - Pon 13 Lip, 2015

Beniamin Zaremba [2] [miecz]
Bo zapewne siadł Chebda ze Służewa [1] Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Piechurów (w tym wspierające jednostki Piechurów Kujaw) zapewniają premię +2, a nie +1, no ale to tak na zaś jakby go podkusiło ze swoim zerem, odwrót na Inowrocław jeśli, a raczej na pewno przegrałem :)

Dobrze to wykoncypowałeś.

TURA V

WYDARZENIA:

I. Tron ostrzy [Sąsiedzi] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.

II. Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.
-->

Kujawy 0+5 = 5
Wielkopolska 5+3 = 8
Śląsk 4+5 = 9
Czechy 7+6 = 13
Mazowsze 8+3 = 11

Żetony zaktualizowane, czekamy na decyzję posiadacza tronu, potem atak sąsiadów z siłą 8.

Przeczenie - Pon 13 Lip, 2015

Ktoś zna sąsiadów?

nikt
ZMar - Pon 13 Lip, 2015

Przeczenie napisał/a:
Ktoś zna sąsiadów?

https://www.youtube.com/watch?v=5XhNn5lkXWM

Przeczenie - Pon 13 Lip, 2015

Zmar, heheszky.

Z karty, która była do mojej decyzji, wybieram...
.
.
.
(mówiłem już, że leniwy ze mnie król? :) )
.
.
Spójrzcie, bo oto...

Nic się nie dzieje :D

Nie wiem, dlaczego, ale mój piechur umęczon pod Brzeskim katem, zmartwychwstał w Sochaczewie. Chyba rzeczywiście, jak stwierdził Czarny Jaszczur, mam wszystko przekokszone - armie zombie i te sprawy :lol:

Omg, coś ja nic nie ogarniam. To licytujcie mam już 1/5 obstawień.

dobrze jest Richtus :)

Licytacje:
Śląsk 5
Kujawy 5
Czechy 5
Mazowsze 2
Wielkopolska 1
----
Łączna siła Straży Granicznej: 18
Siła sąsiadów: 8

Zwycięstwo Straży!

Karta:
NAJAZD TATARÓW
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Niszczy 2 ze swoich jednostek w jednym ze swoich Zamków lub Twierdz. Jeśli nie może tego zrobić, niszczy 2 ze swoich jednostek z dowolnych obszarów na planszy.
Pozostali gracze: Niszczą po 1 ze swoich jednostek z dowolnych obszarów na planszy.
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Może mobilizować wojska (zgodnie z normalnymi zasadami mobilizacji) na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza.
Proszę posiadacza tronu o wskazanie zwycięzcy.

Aktualne żetony:

Kujawy 5-5 = 0
Wielkopolska 8-1 = 7
Śląsk 9-5 = 4
Czechy 13-5 = 8
Mazowsze 11-2 = 9

Germanus - Wto 14 Lip, 2015

ładna mobilizacja na Tatarów :D
Przeczenie - Wto 14 Lip, 2015

Premiuję Czechy. Dostają statuetkę królewskiego złotego podnóżka!

Czy naczelny pepik jest usatysfakcjonowany?

player698 - Wto 14 Lip, 2015

Mój Panie, służba Twoim nogom jest niezwykle cenna.

Tym bardziej, ze dzieki temu mam najlepszy dostep do Jego Krolewskiej mosci, zatruty sztylet zostanie niezauwazony.

Rekrutacja: rycerz w Krakowie.

player698 napisał/a:

Tym bardziej, ze dzieki temu mam najlepszy dostep do Jego Krolewskiej mosci, zatruty sztylet zostanie niezauwazony.

Taak, szczególnie po przeczytaniu takich zdradzieckich wyznań zdradzieckiego Wacka, który pokazał już w tej grze, że jego sztyletów ignorować nie można.
Mam się na baczności, pamiętaj o tym, krtku.

Czarny Jaszczur - Wto 14 Lip, 2015

<mózg rozjebany>

To już nie lepszy był Śląsk? Nijak Ci zagraża a walczy z Czechami ;p

Śląsk miał przewagę nad Czechami.
A że walczy - niech walczy, mam nadzieję, że obaj sobie na tym pazury stępią. Gdyby szala zwycięstwa za bardzo się w ich wojence przechyliła, mogłoby być źle. Tego nie chcemy.

Germanus - Sro 15 Lip, 2015

wysyłać rozkazy
Jazmatos - Sro 15 Lip, 2015

No ja swoje wczoraj wysłałem, więc wyjątkowo nie na mnie czekacie :)
player698 - Sro 15 Lip, 2015

Ja już też dawno swoje wysłałem, jeszcze przed licytacją Dzikich...
Germanus - Sro 15 Lip, 2015

w sensie Sąsiadów ;)
player698 - Sro 15 Lip, 2015

No to napisałem, że Dzikich. Bądź jak wolisz, innowierców, lub wręcz poganów. ;)
Czarny Jaszczur - Sro 15 Lip, 2015

Moje będą na miejscu do 30minut :oops:
Richtus - Sro 15 Lip, 2015

Co czyni kruk?

Jazmatos - Czw 16 Lip, 2015

Zmieniam na wsparcie +1 w Nakle.
Przeczenie - Czw 16 Lip, 2015

Z Czerska na Sochaczew, żeton kładę.

I prawdopodobnie nie ma mnie do jutra wieczór lub do pojutrze.

Jazmatos - Pią 17 Lip, 2015

Wszystko ze stolicy na Konin, dowódca pw.
Czarny Jaszczur - Pią 17 Lip, 2015

Władysław I Łokietek [4] Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, usuń z planszy wszystkie rozkazy Wsparcia (w tym własne rozkazy) sąsiadujące z obszarem ogarniętym bitwą. Anulujesz w ten sposób całą siłę zapewnianą przez wspierające jednostki.

Wspieram się, na Przemysła nic nie poradze ;)

Jazmatos - Pią 17 Lip, 2015

No musiał siąść Przemysł II [4] [miecz][miecz]
Czarny Jaszczur - Pią 17 Lip, 2015

Nie używam Ostrza, piechota w piach, niestety ale to początek końca :P

Sieradz (marsz -1) -> piechur na Kalisz, mam ostatniego dowódcę na ręce, nie zostawiam żetonu władzy (bo nie mam : D)

Wisław biskup [0] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz usunąć z planszy jeden dowolny żeton Rozkazu pokonanego przeciwnika.

player698 - Pią 17 Lip, 2015

Ja tam Ciebie nie dobijam...

Opole M+0 -> Opawa

Richtus - Pią 17 Lip, 2015

AKTUALIZACJA MAPY

Cytat:
Bitwa o Kalisz

-1 - Marsz -1
+0 - Dowódca:Wisław biskup [0] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz usunąć z planszy jeden dowolny żeton Rozkazu pokonanego przeciwnika.

0 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+0 - Dowódca: Imbram Ilkowic [0] [wieża]

1 - Łączna siła

Germanus - Pią 17 Lip, 2015

Kalisza broni

Richtus - Pią 17 Lip, 2015

Teraz widzę, że przy kopiowaniu postów błędnie wkleiłem że Kujawy nie mają mieczyka, także hmm...to twoja ostateczna decyzja?
Germanus - Pią 17 Lip, 2015

tak, myślę że mieczyk przyda mu się do innych walk
Czarny Jaszczur - Sob 18 Lip, 2015

Przejmuje Kalisz!! :D

A tak na serio to nie używam Ostrza, chciałem się tylko przewinąć ;)

Richtus - Nie 19 Lip, 2015

Germanus, twój ruch.
Germanus - Nie 19 Lip, 2015

Z Żagania na głogów. Zostawiał żeton
Przeczenie - Nie 19 Lip, 2015

Płock --> Sochaczew.

Szykuje się ładna bitka.

Jazmatos - Nie 19 Lip, 2015

1 Rycerz na Nakło, drugi na Gniezno, nie zostawiam żw, dowódca pw.

Cytat:
Bitwa o Gniezno

+0 - Marsz +0
+5 - Wsparcie: 2x rycerz, wsparcie+1
+0 - Dowódca: Mikołaj Łodzia [0] Jeśli bronisz swojego obszaru rodzinnego lub obszaru, na którym znajduje się jeden z twoich żetonów Władzy, ostateczna siła twojego przeciwnika wynosi 2.

7 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+1 - Dowódca: Chebda ze Służewa [1] Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Piechurów (w tym wspierające jednostki Piechurów Kujaw) zapewniają premię +2, a nie +1.

2 - Łączna siła

Czarny Jaszczur - Nie 19 Lip, 2015

Chebda ze Służewa [1] Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Piechurów (w tym wspierające jednostki Piechurów Kujaw) zapewniają premię +2, a nie +1.

Cofam na Brześć. Niskim zawsze piasek w oczy i h**em po twarzy :D

Atakował Mikołaj Łodzia, twój ruch.
ZMar - Nie 19 Lip, 2015

h**em po twarzy :D

Piesze się przez "ch" żeby był dłuższy.

player698 - Nie 19 Lip, 2015

Nie narzekaj. Łokietek akurat (wg przekazów) miał wystarczająco dużego... i płodnego. :D Cóż tam, że tylko jeden prawowity następca tronu z tego wyszedł... ale za to Wielki. :D

Pthu. Prawowitym władcą jest Wacław II. Choć i jego jestem gotowy zdradzić ;>

Czarny Jaszczur - Nie 19 Lip, 2015

My tu o przyrodzeniach a moje włości w łapy obcych mocarstw popadną :D

Brześć (marsz +0) -> rycerz na Konin ; Wielkopolska ma ostatniego dowódce więc wygrywam 5:5 (Ostrze zostaje) -> cofa armie do Poznania

Kazimierz II Łęczycki [3] Jeśli wygrasz bitwę, możesz wybrać obszar, na który twój przeciwnik przeprowadzi odwrót. Musisz wybrać zgodnie z zasadami obszar, na którym przeciwnik straci najmniej jednostek.

player698 - Nie 19 Lip, 2015

A co mnie to obchodzi, gdzie Twoje włości będą... :D

Wieliczka -> M-1 na Sącz. Nie zostawiam żetonu władzy.

ZMar - Nie 19 Lip, 2015

player698 napisał/a:
A co mnie to obchodzi, gdzie Twoje włości będą... :D

Wieliczka -> M-1 na Sącz. Nie zostawiam żetonu władzy.

Prawidłowe pytanie powinno brzmieć: "A co mnie obchodzi gdzie Twoje przyrodzenie będzie"

Jazmatos - Nie 19 Lip, 2015

Coś czuję, że będziemy się o ten Konin do usranej śmierci bić :) Ale przynajmniej Gniezno odzyskałem i się przewinąłem, oby licytacja wypadła to Cię miecza pozbawimy :P

Cytat:
Bitwa o Konin

+0 - Marsz +0
+3 - Dowódca: Kazimierz II Łęczycki [3] Jeśli wygrasz bitwę, możesz wybrać obszar, na który twój przeciwnik przeprowadzi odwrót. Musisz wybrać zgodnie z zasadami obszar, na którym przeciwnik straci najmniej jednostek.

5 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+4 - Jednostki: 2x piechur, koń
+1 - Dowódca: Arkembold Zaremba [1] Każdy gracz (oprócz twojego przeciwnika), który wspiera twojego przeciwnika, musi zamiast tego udzielić wsparcia tobie.

5 - Łączna siła

MAPKA
Germanus - Pon 20 Lip, 2015

Nysa - Opole. Zostawiam żeton.
Ps. Pozdrawiam was z Nysy :cool:

Przeczenie - Pon 20 Lip, 2015

Dwóch rycerzy biegnie do Łęczycy, jeden zostaje w Sochaczewie, by patrolować okolice mej stolicy.
Dowódca na pw u GMa.

Ja:
4+1+?=?
Czarny: 2+? (ew. miecz +1)

player698 - Pon 20 Lip, 2015

Kraków M+1*
Piechur na Wieliczkę, rycerz na Wiślicę, drugi rycerz zostaje.

Jazmatos - Pon 20 Lip, 2015

A ja z UW z * biorę 1 żw. Bo może wypadnie mobilka i tak, a za nim te wojska by doszły na południe to człowiek by się zdążył zestarzeć :D

Wszystko na rudę. Z UW up do konika
Richtus - Pon 20 Lip, 2015

Cytat:
Bitwa o Łęczycę

+1 - Marsz +0
+4 - Jednostki: 2x rycerz
+3 - Dowódca: Sułek z Niedźwiedzia [1] Jeśli to ty atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Rycerzy (w tym wspierające jednostki Rycerzy Mazowsza) zapewniają premię do siły +3, zamiast +2.

8 - Łączna siła

+2 - garnizon
+0 - Jednostki: machina
+1 - Dowódca: Borzywoj [1] [wieża]

3 - Łączna siła

Czarny Jaszczur - Pon 20 Lip, 2015

Borzywoj [1] [wieża]

Biegnie pewnie Sułek : /

Nie myliłeś się.

TURA VI

WYDARZENIA:

I. Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.
-->Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.

II. Starcie królów Licytujcie pozycje na trzech torach Wpływów.

III. Jesienne deszcze [Sąsiedzi]Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Marszu +1.

player698 - Pon 20 Lip, 2015

Opawa: piechur
Bytom: up z piechura na rycerza
Kraków: rycerz

Jazmatos - Pon 20 Lip, 2015

U mnie w stolicy up do Konia i wieży, a w Gdańsku no cóż wieża z braku laku, dobrze że wziąłem żw zamiast mobilki bo jednak licytacja :P No to Kujawy stracą miecz :P Było nie wszczynać wojny :D

Opole piechota
Wrocław wieża
Kalisz piechota
Głogów up do rycerz

Władek pakuje walizki na wakacje na węgrzech :???:

Czarny Jaszczur - Pon 20 Lip, 2015

Na bogato, piechur up w rycerza :)

Miło z tą mobilką :) .

Ze starciem też nieźle, bo dobrze stoję z żetonami i mam żelazny stolec :P .
W związku z tym albo ja rezygnuję z niego, albo inni z czego innego :) .

Płock: Dwie piechty.
Czersk: jedną
Łęczyca: ryca

Licytujemy, żetony jak na mapie:
Kujawy 0
Wielkopolska 11
Śląsk 2
Czechy 10
Mazowsze 10

Eee...
Właśnie sobie uzmysłowiłem, że coś jest nie tak.
Krecik, Ty lubisz przegrywać czy co? Bo miałeś Opole do odbicia, a to wygląda, jakbyś, nie wiem, źle przeliczył siły? Bo umyślne oddanie tej prowincji chyba nie byłoby mądre...

player698 - Wto 21 Lip, 2015

Księciuniu, co ja mam do odbicia, to mam, a czego nie mam, to nie mam. Proszę się zająć swoimi sprawami, a nie mieszać się do Opola, bo jakie mam interesy ze Śląskiem, to jest moja sprawa, a nie Twoja. Chyba, że Księciunio chce w czapkę dostać, to zapraszam.
Richtus - Wto 21 Lip, 2015

Tron:
1. Czechy 3
2. Wielkopolska 1
3-5. Mazowsze 0
Kujawy 0
Śląsk 0

Mazowszanie rozstrzygają remis.

Żetony:
Kujawy 0
Wielkopolska 10
Śląsk 2
Czechy 7
Mazowsze 10

Przeczenie - Wto 21 Lip, 2015

player698 napisał/a:
Księciuniu, co ja mam do odbicia, to mam, a czego nie mam, to nie mam. Proszę się zająć swoimi sprawami, a nie mieszać się do Opola, bo jakie mam interesy ze Śląskiem, to jest moja sprawa, a nie Twoja. Chyba, że Księciunio chce w czapkę dostać, to zapraszam.

Po prostu śmierdzi mi to zdradą. Nie tak się umawialiśmy. Widzę jednak, że nie tylko ze mną się umawiałeś. Ale no dobrze, w takim razie muszę jakoś przełknąć fakt, że zdobyłeś tron i pewnie będziesz mnie w ramach wdzięczności za przyznanie mobilki spychał, gdzie się da, na końce :/.

Ustawiam się na tronie przedostatniego, za Śląskiem, przed Kujawami.

Żadną zdradą to nie pachnie, tym bardziej, że waść coś nie pojmuje powagi sytuacji. Będę robił to, co uważam za słuszne i nie będę słuchać się tych, co będą mi mówić, gdzie mam iść. Pan mój i władca, Wacław II, zasługuje na większą powagę i prestiż ze strony lennego księcia, jakim jest Bolesław.

player698 napisał/a:
Żadną zdradą to nie pachnie, [blabla]

No dobra. To gdzie zamierzasz ekspandować, jak nie na zachód? Na północ, bo to jedyny możliwy kierunek. Zaprzeczysz? Może wyprawiasz się na Kijów, hm? Jak drzewiej bywało?

Gramy tu o tron Polski, a ja się czuję się jak na jakiejś Mikronezji. Tyle wody...

Germanus - Wto 21 Lip, 2015

Ja też nie wiem co się kuzyn płocki czepia. Mamy sytuację ante bellum i każdy jest happy (z wyjątkiem karła kujawskiego)

Czepiam się tego, że jeśli nie na Ciebie, to pewnie wyjdzie na mnie, Germanusie. Nie chciałem konfliktu na południu, ale jak mus to mus, muszę się na tę opcję przygotować...
Czarny Jaszczur - Wto 21 Lip, 2015

Mazowsze rozpisuje się na temat dalekiego Opola (czując zdradę) a samo zawarło ze mną porozumienie, które złamało w każdym możliwym calu po turze jego obowiązywania. Zbierasz coś posiał :lol:

Panikujesz tak jak mrówka podczas okresu. Zajmuję swoje tereny. Jak nie podoba Ci się moja obecność, to uderz.

Mazowsze rozpisuje się na temat dalekiego Opola (czując zdradę) a samo zawarło ze mną porozumienie, które złamało w każdym możliwym calu po turze jego obowiązywania. Zbierasz coś posiał :lol:

Hm. No, to prawda.
Ale mi się opłacało, a Krecik wychodzi raczej słabo na odpuszczeniu Opola.

Richtus - Wto 21 Lip, 2015

Miecz:
1. Mazowsze 4
2. Czechy 2
3. Wielkopolska 1
4-5. Śląsk 0
Kujawy 0

Czesi ustawiają kolejność na dwóch ostatnich miejscach.

Żetony:
Kujawy 0
Wielkopolska 9
Śląsk 2
Czechy 5
Mazowsze 6

Raczej niewiele to zmienia, ale Śląsk przed Kujawami.

(zemsta za młócenie Krecika, jeeeeej :D )

Richtus - Sro 22 Lip, 2015

Kruk:
1. Wielkopolska 7
2. Mazowsze 3
3. Czechy 2
4. Śląsk 1
5. Kujawy 0

Żetony:
Kujawy 0
Wielkopolska 2
Śląsk 1
Czechy 3
Mazowsze 3

Wysyłajcie rozkazy bez marszów+1.

Czarny Jaszczur - Sro 22 Lip, 2015

Rozkazy wysłane :cool:
Jazmatos - Czw 23 Lip, 2015

Eh wiedziałem, że pewno 4 wystarczy dać na kruka, ale człowiek tak na zaś da więcej żeby choć 1 tor zdominować :) Rozkazy wyślę po południu :)
Richtus - Czw 23 Lip, 2015

Jazmatos - Czw 23 Lip, 2015

Kurcze szkoda zmieniać UW za 3 żw, ale bez tego człowiek będzie się kisił do usranej śmierci. Zmieniam na wsparcie +1. Pierwszy marsz -1 rycerz do Gniezna, drugi do Inowrocławia bez żw.
player698 - Czw 23 Lip, 2015

Decyzję na temat marszu podejmę po paleniu Germanusa.
Germanus - Czw 23 Lip, 2015

player698 napisał/a:
Decyzję na temat marszu podejmę po paleniu Germanusa.

Oko za oko
Palę bytom

player698 - Czw 23 Lip, 2015

Doskonale. ;)

Kraków: rycerz na Bytom, rycerz na Wiślicę

Richtus - Pią 24 Lip, 2015

Rusza Wielkopolska. Ja znikam na weekend, w niedzielę postaram się zaktualizować mapkę o to co przez ten czas namaszerujecie.

player698 - Pią 24 Lip, 2015

WLKP zdążyło ruszyć, czekamy na Śląsk.
Jazmatos - Pią 24 Lip, 2015

No ja ruszyłem się już wczoraj i myślałem, że w międzyczasie ktoś już wykona swój marsz :)
Germanus - Pią 24 Lip, 2015

Kasuję marsz we Wrocławiu
Przeczenie - Pią 24 Lip, 2015

Z Płocka piechur na Sochaczew.
Jazmatos - Sob 25 Lip, 2015

Wykonałbym ruch, ale że ruch Kujaw może mieć jakiś wpływ na mnie to poczekam :)
Czarny Jaszczur - Sob 25 Lip, 2015

Rycerz z Brześcia na Konin :oops:
Jazmatos - Nie 26 Lip, 2015

Wszystko na Konin po za wieżą, która idzie na międzyrzecz. Wspieram się, decyzja o dowódcy po ustosunkowaniu się Śląska co do wsparcia.

Bez wsparcia 9 do 4 dla mnie ze wsparciem 9 do 8 dla mnie.

Przeczenie - Nie 26 Lip, 2015

Czy Czechy rozpatrzyły swój drugi rozkaz marszu?
player698 - Nie 26 Lip, 2015

Śpię, nie zauważyłem.
Wiślica: rycerz na Sandomierz.

Germanus - Nie 26 Lip, 2015

Ja poczekał na mapkę. Nie mogę uwierzyć, że Kraków został pusty :lol:
player698 - Nie 26 Lip, 2015

No to uwierz, że Kraków został pusty. Myślisz, że jestem chętny, aby ładować się pod Lorasa? ;)

Ponadto, masz decyzję, kogo wspierasz w bitwie o Konin - nikogo lub Kujawy (WLKP chyba nie prosiło o wsparcie)

Germanus - Nie 26 Lip, 2015

Jazmatos napisał/a:
Wszystko na Konin po za wieżą, która idzie na międzyrzecz. Wspieram się, decyzja o dowódcy po ustosunkowaniu się Śląska co do wsparcia.

Bez wsparcia 9 do 4 dla mnie ze wsparciem 9 do 8 dla mnie.

wspieram słabszego - Kujawy. Niech umiera po walce a nie rzeźi

Czarny Jaszczur - Nie 26 Lip, 2015

Przyjmuje wsparcie, dziękuje za miły gest pod koniec mojej bytności - dowódce wysyłam na PW :D
Jazmatos - Nie 26 Lip, 2015

Mszczuj [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz ulepszyć jedna z biorących w niej udział jednostek Piechurów (lub jedną wspierającą jednostkę Piechurów Wielkopolski) w jednostkę Rycerzy.

Także nawet przy Stannisie wygrywam, a na decyzję o wsparcie pytałem ze względu na Stannisa, ale skoro wsparcie przyjąłeś to nie ma on zastosowania, no ale tak na zaś niech będzie ta 3 :) A o własnej bytności zdecydowałeś atakując mnie w sytuacji w której Mazowsze Cię również atakowało :D

Richtus - Nie 26 Lip, 2015

Cytat:
Kolejna bitwa o Konin

+0 - Marsz +0
+5 - Wsparcie: 2x rycerz, +1
+3 - Dowódca: Mszczuj [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz ulepszyć jedna z biorących w niej udział jednostek Piechurów (lub jedną wspierającą jednostkę Piechurów Wielkopolski) w jednostkę Rycerzy.

12 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+4 - Wsparcie: piechur, rycerz, +1 (Kalisz)
+4 - Dowódca: Władysław I Łokietek [4] Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, usuń z planszy wszystkie rozkazy Wsparcia (w tym własne rozkazy) sąsiadujące z obszarem ogarniętym bitwą. Anulujesz w ten sposób całą siłę zapewnianą przez wspierające jednostki.

12 - Łączna siła

Czekam na odwrót Kujawiaków i marsz Ślązaków.

MAPKA

Czarny Jaszczur - Pon 27 Lip, 2015

Cofam do ostatniego fortu - na Brześć ;)
Germanus - Pon 27 Lip, 2015

To rycerz wkracza do Krakowa
Przeczenie - Pon 27 Lip, 2015

To mój rycerz wkracza do Kielc.
A drugi wkroczy sobie do Brześcia. Słyszałem, że mają tam konie tanie, wróciły w większości z pustymi siodłami z zachodu i nie ma kto się nimi zająć. Czy tak poczciwy książę jak ja, mógłby zostawić te biedne zwierzaki na pastwę niegodziwego wojewody kujawskiego roszczącego sobie niesłusznie prawa do tronu? ;)
Dowódca za pięć minut będzie u GMa.
Ta misja otrzymuje oczywiście wsparcie od oddziałów stacjonujących w Sochaczewie.

W życiu nie rościłem sobie praw do Tronu, chyba że bąknąłem gdzieś o tym kilka tygodni temu przy okazji afery "Młócenia Krecika" :D

Jasne, jasne. Moi agenci, których wysłałem w alternatywną przyszłość, powiedzieli co innego.

Teraz Twoi dwaj dzielni rycerze spoczną trzy łokietki pod ziemią.
Szła dwójka z mieczykiem.

Richtus - Pon 27 Lip, 2015

Cytat:
Bitwa o Brześć

+0 - Marsz +0
+4 - Wsparcie: rycerz, piechur +1
+2 - Dowódca: Chwalisław [2] [miecz]

8 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+0 - Jednostki: 2x rozbity rycerz
+2 - Dowódca: Siemowit dobrzyński [2] [wieża]

2 - Łączna siła

Wojsko Kujaw idzie do piachu. Poproszę o mobilizacje: Wielkopolska, Czechy i Mazowsze.

MAPKA

player698 - Pon 27 Lip, 2015

Zaskoczę wszystkich, pobieram Żetony Władzy

Też pobieram podatki :)

Jazmatos - Wto 28 Lip, 2015

Kij z mobilką, biorę żw.
Richtus - Wto 28 Lip, 2015

TURA VII

WYDARZENIA:

I. Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.

II. Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Sąsiedzi]Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.

Germanus - Wto 28 Lip, 2015

szkoda, że mam mało żarcia :/
player698 - Wto 28 Lip, 2015

Pozdrawiam Śląsk :D

Bytom: up do katapulty
Opawa: up do rycerza
Sandomierz: piechur

U mnie z kolei problem, że nie mam czego dostawiać zbytnio, no nic Poznań 2 x Piechur, a do Gdańska idzie 1, ale zanim ja armię stamtąd dostawię na południe to będzie 9-10 tura :D
Germanus - Wto 28 Lip, 2015

ja podam mobilizację po konsultacji z moimi baronami, czyli jutro
Przeczenie - Wto 28 Lip, 2015

Zgłaszam postulat.
Zadbajmy, by nasz kraj był piękny i zielony.
Do mazowieckiej zieleni miejskiej zatrudniam następujących fachowców:

Czersk: up do wieży (tam są duże drzewa do przystrzyżenia)
Płock: 2 piechurzy (o estetykę stolicy musi dbać liczna ekipa).
Łęczyca: wieża (trzeba przystrzyc bluszcz na murach twierdzy, więc będzie potrzebna).
Brześć: piechur (by miał kto tamtejsze kucyki wypasać).

player698 - Wto 28 Lip, 2015

Jako posiadacz Tronu jestem zmuszony podpisać jakże haniebny postulat... :/

Z drugiej karty nic się nie dzieje.
Germanus - Sro 29 Lip, 2015

Kalisz: Piechur
to zaszalałem :D

Richtus - Sro 29 Lip, 2015

Atak sąsiadów, siła 4, licytujemy.

Richtus - Czw 30 Lip, 2015

Czekamy na Czechów.
player698 - Czw 30 Lip, 2015

3 żetony.
Richtus - Czw 30 Lip, 2015

Czechy 3
Wielkopolska 1
Mazowsze 0
Śląsk 0
Kujawy 0

Siła sąsiadów: 4

INTRYGI KRZYŻAKÓW
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Wybiera jedno:
a) Niszczy 2 ze swoich jednostek z dowolnych obszarów na planszy;
b) Spada o 2 pozycje na torze Wpływów, na którym zajmował najlepszą pozycję.
Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Sąsiad natychmiast atakuje ponownie z siłą 6. Nie bierze udziału w licytacji obrony przeciwko temu atakowi (nie otrzyma też żadnych nagród, ani kar).

Licytujemy jeszcze raz, teraz tylko Wielkopolska, Śląsk i Mazowsze.
Mapka

Zaczynam zastanawiać się, kogo obciążyć ewentualnymi konsenkwencjami... :D
Przeczenie - Czw 30 Lip, 2015

Kurczę, nie mogliśmy przegrać? Byłoby weselej. Chyba...

Nie, Śląsk spadłby na Żelaznym Torze. Niewielka zmiana.
Przeczenie - Czw 30 Lip, 2015

Hm, teraz to nawet o to nie dbam w sumie. W poprzedniej turze myślałem, że może przez Sieradz przewalić się na Łęczycę. Zaskoczył mnie pozytywnie, idąc na Ciebie :D

Dobrze. Przywitam go odpowiednio, jak zadbało na książąt śląskich. Klatka na Mieszka Otyłego ciągle czeka. Henryku Głogowczyku, oddajże go po dobroci.
Richtus - Pią 31 Lip, 2015

Jeszcze Jazmatos.

Siła książąt:
Śląsk 1
Wielkopolska 1
Mazowsze 0
Kujawy 0

Siła sąsiadów: 6

ZAMACH NA KSIĘCIA
Zwycięstwo Sąsiada
Gracz z najniższą stawką: Jeśli posiada więcej niż jedną kartę Rodu na ręce, odrzuca wszystkie karty o największej sile.
Pozostali gracze: Jeśli posiadają po więcej niż jednej karcie Rodu na ręce, muszą wybrać i odrzucić jedną z tych kart.

Zwycięstwo Książąt
Gracz z najwyższą stawką: Bierze cały stos odrzuconych kart Rodu z powrotem na rękę.

Kto zostaje najsłabszym ogniwem?

Przeczenie - Pią 31 Lip, 2015

Widzę, że mogę paść tu ofiarą :( .
Proszę GMa, by wytłumaczył, jak to zadziała:
- tracę czwórkę, bo ona jest najwyższa, a więcej czwórek nie mam, więc owe "wszystkie" karty to tylko ona?
- tracę trójkę i czwórkę, bo to karty najsilniejsze, a dwójka jest już poniżej przeciętnej?
- tracę naprawdę wszystkich generałów z wyjątkiem jedynki, gdyż pozostali są najsilniejsi, a ta karta jest najsłabsza?

Twoją najsilniejszą kartą jest czwórka, tylko ją odrzucasz. Trójkę tracisz tylko, jeśli nie masz już na ręce czwórki itd.
player698 - Pią 31 Lip, 2015

Przyszedł czas
Kiedy to wbijam Ci noża w plecy
I nic już nigdy nie będzie takie same
:D

Proszę o usunięcie Bolesława II mazowieckiego z dworu Mazowsza.

Czarny Jaszczur - Pią 31 Lip, 2015

Wiem, że zabrzmi to śmiesznie ale wysłałem już rozkazy :cool:

Jazmatos i Germanus proszeni o wskazanie kart do odrzucenia.

player698 napisał/a:
Przyszedł czas
Kiedy to wbijam Ci noża w plecy
I nic już nigdy nie będzie takie same
:D

Pf. Poradzę sobie. Noża to zaraz Ci wbije śląski Loras i to nie powiem, gdzie :P

player698 - Pią 31 Lip, 2015

Masz na myśli Głogowczyka-sprzedawczyka? :D

Przyganiał kocioł garnkowi...
Jazmatos - Pią 31 Lip, 2015

U mnie Jakub Świnka [1] Zignoruj tekst zdolności wydrukowanej na karcie Rodu twojego przeciwnika.
Germanus - Pią 31 Lip, 2015

Przemek Żagański [2] Jeśli twoja karta Rodu "Henryk IV Prawy" znajduje się na twoim stosie kart odrzuconych, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.
player698 - Pon 03 Sie, 2015

Przepraszam, zapomniałem wysłać rozkazy, już to robię...

Edit: a nie, przejrzałem skrzynkę, rozkazy wysłane, kto zamula? :D

Richtus - Pon 03 Sie, 2015

Germanus ma rozkazy do poprawki.
Richtus - Wto 04 Sie, 2015

player698 - Wto 04 Sie, 2015

Palę rozkaz Germanusa z Krakowa.

Wiślica M+1* na Kraków. Brak ŻW. Dowódca na PW.

Germanus - Wto 04 Sie, 2015

Henryk III Głogowczyk [3] Jeśli atakujesz i wygrasz tę bitwę, przesuń żeton Marszu na podbity obszar (zamiast go odrzucić). Podczas tej rundy będziesz mógł go rozpatrzyć ponownie.
player698 - Wto 04 Sie, 2015

Henryk z Lipy [2] [miecz]

Ścinam Twojego rycerza.

Przeczenie - Wto 04 Sie, 2015

Proszę księcia Przemysła o dwie malutkie sprawy:
1. o użycie kruka (albo i nie, jego wola :P )
2. o zrozumienie mego postępku... Gdy na południu trwa wielka zawierucha, nie mogę odsłaniać swoich pleców na włócznie, jakie mogą zacząć miotać we mnie odważni potomkowie Lecha.

Jazmatos - Sro 05 Sie, 2015

Przeczenie napisał/a:
Proszę księcia Przemysła o dwie malutkie sprawy:
1. o użycie kruka (albo i nie, jego wola :P )
2. o zrozumienie mego postępku... Gdy na południu trwa wielka zawierucha, nie mogę odsłaniać swoich pleców na włócznie, jakie mogą zacząć miotać we mnie odważni potomkowie Lecha.

A co tu jest do zrozumienia? Był pakt podziału Kujaw i tak w nim miał Ci przypaść większy łup, ale oczywiście chciwość itp. wzięła górę bo póki co możesz utrzymać Brześć, ale niech no wypadnie brak wsparć np to zobaczymy. Kolejną osobę do siebie zrażasz nie dotrzymując słowa (co podejrzewałem, że zrobisz, ale to nie zmienia sprawy) :) Oczywiście ja tam jakiś pamiętliwy nie jestem, ale zważywszy, że siedzisz na swym ciepłym kurwidołku (4 zamki + 1 teraz zajmiesz) to nie oczekuj przyszłej sympatii mojej czy kogoś innego.

Zmieniam na palenie w Inowrocławiu, którym palę Twoje palenie. Ostatecznie Dzikich(Sąsiadów) już raczej nie będzie.

A I marsz to piechur i wieża z Gdańska na Świecie.

Przeczenie - Sro 05 Sie, 2015

Nie jestem pewien, czy zdobędę piąty zamek. To zależy od Germanusa. Może toczyć swoją wojnę na południu, w którą nie zamierzam się wtrącać (chyba że czyjaś agresja mnie zmusi), może sprowokować mnie do bicia Kujaw lub jego samego w Sieradzu, może stanąć do słusznej wojny na Północy. Choć może wyślę w tej sprawie kruka. Bo możesz przewinąć się za szybko i dostać wiatru w żagle, a tego byśmy nie chcieli, o nie.
Zrażam? :( Przykro mi. Tak bardzo mi smutno... :cry:
Ale nie pozwolę zająć pozycji, z której przejście dalej to tylko formalność. You shall not pass, czerwony demonie.
Bez wsparć? Nie zapomnij o Dobrzyniu, którego wartość jest niby żadna, ale strategicznie w tym starciu duża. Mam możliwość zajęcia go w tej turze w dwa sposoby lub jeden, zależnie od Twojego ruchu.

Germanus - Sro 05 Sie, 2015

mój stosunek do Wielkopolski zależy od samej Wielkopolski :)
Jazmatos - Czw 06 Sie, 2015

Ja to tak na dobrą sprawę z nikim jeszcze nie walczyłem po za Kujawami, które same na mnie najechały, tak naprawdę to ja głównie je sklepałem, ale oczywiście fructa spiło Mazowsze i za darmo zamki prawie dostało... Znając życie wygra ktoś z 5 zamkami po 10 turze, a ja dalej będę się kisił na 2 bo nigdzie dobrego ruchu nie ma. Wielkopolska ma ogromny potencjał, ale z jej mobilnością to ciężko zwłaszcza ten Gdańsk irytuje nieco.
Germanus - Czw 06 Sie, 2015

mapka już będzie poprawiona. Gdańsk graniczy z Inowrocławiem i ma zamek a nie twierdzę ;)

kto teraz jedzie?
Richtus - Czw 06 Sie, 2015

Ty.

Kalisz:
Piechota na Sieradz. Atakuje [4]
Konik na Głogów
Piechota zostaje

player698 - Czw 06 Sie, 2015

Jazmatos napisał/a:
Ja to tak na dobrą sprawę z nikim jeszcze nie walczyłem po za Kujawami, które same na mnie najechały, tak naprawdę to ja głównie je sklepałem, ale oczywiście fructa spiło Mazowsze i za darmo zamki prawie dostało... Znając życie wygra ktoś z 5 zamkami po 10 turze, a ja dalej będę się kisił na 2 bo nigdzie dobrego ruchu nie ma. Wielkopolska ma ogromny potencjał, ale z jej mobilnością to ciężko zwłaszcza ten Gdańsk irytuje nieco.

Chciałbym przypomnieć księciu Wielkopolski Przemysłowi II, że do tej pory nie walczył jeszcze ze mną. :D

Jazmatos - Czw 06 Sie, 2015

Trochę mam nie po drodze :P
Przeczenie - Czw 06 Sie, 2015

Dzięki, Germanus, wystrzelałeś Kujawiaków, gdy mogłeś ich przewinąć, by ich czwórka mogła mi zaszkodzić. <3 :D

Płock:
piechur na Dobrzyń, piechur na Sochaczew.

Czarny Jaszczur - Czw 06 Sie, 2015

To było tak genialne ze strony Śląska, że dostałem raka :cool:

żywnosc mnie blokowała :/
Przeczenie - Czw 06 Sie, 2015

To było tak genialne ze strony Śląska, że dostałem raka :cool:

Posty takie jak ten są dla mnie problematyczne... :neutral:

Chodzi o dwa ostatnie słowa.

Germanus napisał/a:
żywnosc mnie blokowała :/

Wydaje mi się, czy wszyscy prócz Wlkp na to cierpimy?

player698 - Czw 06 Sie, 2015

Nie, mam zaopatrzenie 3-2-2-2, a wykorzystuję aktualnie 3-2-2. Mnie akurat zaopatrzenie nigdy nie bolało, i jeszcze długo nie będzie boleć, skoro Śląsk ma wiele koronek, ale mało beczek :D

Opawa M+0 -> rycerz na Racibórz, katapulta zostaje.
I proszę poprawić pierwszego posta - marszem Śląska wcale nie była machina na Nysę, a ruch z Kalisza. (nie to, że coś mnie to boli, wręcz przeciwnie :D )

Richtus - Czw 06 Sie, 2015

Zmiany naniesione, żetony Śląska dodane, Łokietek wyjechał na Węgry.

Czarny Jaszczur - Czw 06 Sie, 2015

Wyjechałem chwilę po zaprzysiężeniu Dudy na prezydenta i postawieniu krzyża smoleńskiego przed Pałacem Prezydenckim ;)

Kujawy do zmiany! :D

Jazmatos - Pią 07 Sie, 2015

Jeden rycerz na kalisz, drugi na przemet, zostawiam żw, dowódca pw.
player698 - Pią 07 Sie, 2015

Jazmatos napisał/a:

Gratuluję pozostania "kingmakerem", bowiem w tym momencie Śląsk będzie z 6 zamkami, a Mazowsze nawet nie kiwnie palcem, aby zająć się Śląskiem ;) zaś sam nie dam rady przeciwko tak dobrym generałom Śląska.

Przewinięcie Śląska jest korzystne tylko dla niego, ale skoro tak Ciebie zaślepił Germanus, to jest Twoja sprawa.

W tym miejscu z góry gratuluję Germanusowi objęcia rządów nad Polską ;)

Przeczenie - Pią 07 Sie, 2015

player, jęczysz.
Myślę, że wlkp wygra w Kaliszu. To nawet ciekawie wygląda, bo do Konina, choć pusty, jakoś mnie nie ciągnie, nie wiem, czemu :D .
A póki co pewnych zamków Germanusa po tej turze wychodzi jakieś... 2? Może 3. Nie wiem, skąd rozmnożyły się do sześciu. Więc może wcale nie masz tak po dupie, jak by się wydawało.

Germanus - Pią 07 Sie, 2015

Jazmatos napisał/a:

mi został 1 dowódca, książę opolski
więc po co takie tajemnice?

Richtus - Pią 07 Sie, 2015

Tomisław z Szamotuł [2] [wieża] bije Bolesława I opolskiego [2] [wieża][wieża], piechur nie ma co ze sobą zrobić i ginie.
player698 - Pią 07 Sie, 2015

Księciuniu, najwyraźniej zapominasz o tym, ze w grze ciągle jest Loras. Jest wysoce prawdopodobne, że nie obronię Krakowa, choćbym chciał, a jeżeli jeszcze wygra Głogowczykiem, to zapewne zajmie mi Bytom. Dlatego piszę "kingmakerem", dlatego piszę o Germanusie jako nowym władcy Polski.
Jazmatos - Sob 08 Sie, 2015

O co Ci chodzi, przecież nie wygra w tej turze. O ile dobrze liczę skoro zabrałem mu zamek to albo będzie chciał go odzyskać albo pójdzie na południe w najlepszym razie skończy z 5 po tej turze, a przecież ruszamy się obaj przed nim więc nie wiem czemu tak jojczysz :D I tak mnie pewno przegna no ale cóż :) Zdejmowanie marszy jest słabe. Nie mogę ruszyć Mazowsze to trudno, muszę iść i szukać szczęścia na południu licząc, że i Mazowsze tam ze mną pójdzie choć innymi szlakami :)
player698 - Sob 08 Sie, 2015

Jazmatos napisał/a:
O co Ci chodzi, przecież nie wygra w tej turze. O ile dobrze liczę skoro zabrałem mu zamek to albo będzie chciał go odzyskać albo pójdzie na południe

Jeszcze ruszamy się ciągle przed nim, biorę pod uwagę licytację. Po drugie - tracę Kraków. Po trzecie, i najważniejsze - nie tak się umawialiśmy, i to już po raz drugi. Ale rozumiem, jestem tylko Krecikiem, więc z Krecikiem można łamać pakty, bo i tak cała wina będzie po stronie Krecika, bo to on wiecznie jako pierwszy zdradza ;)

Jazmatos - Sob 08 Sie, 2015

Nie pamiętam abym zawierał jakiś pakt, w ramach którego miałem nic nie robić i zdejmować marsze, ale może to przeoczyłem :)
player698 - Sob 08 Sie, 2015

Nie, nie prosiłem o zdejmowanie marszy, a jedynie o to, aby nie atakować Śląska w tej kolejce. Ale skoro zapomniałeś, to postaram się w niedługim czasie przypomnieć :D
Przeczenie - Sob 08 Sie, 2015

Zamiast dołączać się do tej jakże owocnej dyskusji, przypomnę, że mamy ruch Germanusa.
Germanus - Sob 08 Sie, 2015

wrocław-> legnica
player698 - Nie 09 Sie, 2015

Księciu Przemyśle, cofam wszelkie oskarżenia i kalumnie, jakożkolwiek niesłuszne się one okazały.
Przeczenie - Nie 09 Sie, 2015

Jazmatos napisał/a:
Nie mogę ruszyć Mazowsze to trudno, muszę iść i szukać szczęścia na południu licząc, że i Mazowsze tam ze mną pójdzie choć innymi szlakami :)

Piąteczka!
Koń z Łęczycy na Sieradz, dowódca na pw u Richtusa.

Germanus - Nie 09 Sie, 2015

nie spojżałem na mapę i myślałem że już coś przesunąłem na RUdę :mad:

Ja z kolei proszę o aktualną mapkę, muszę się dobrze zastanowić, co zrobić.

Szedł biskup, też z wieżą :)
Richtus - Nie 09 Sie, 2015

Cytat:
Bitwa o Sieradz

+0 - Marsz +0
+1 - Dowódca: Tomasz biskup [1] [wieża]

3 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+0 - Dowódca: Imbram Ilkowic [0] [wieża]

12 - Łączna siła

Piechur wycofuje się na Rudę, kolej Czechów.

M-1: rycerz na Racibórz, katapulta na Opole, dowódca na PW

jeśli dobrze liczę jest 3vs3

Chyba tak.

zatem

Richtus - Pon 10 Sie, 2015

Cytat:
Bitwa o Opole

-1 - Marsz -1
+4 - Jednostki: machina
+1 - Dowódca: Henryk z Lichtenburga [1] Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, ta karta otrzymuje dwa symbole miecza i jeden symbol fortyfikacji.

4 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+2 - Dowódca: Przemek Żagański [2] Jeśli twoja karta Rodu "Henryk IV Prawy" znajduje się na twoim stosie kart odrzuconych, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.

5 - Łączna siła

Machina zniszczona.

player698 - Pon 10 Sie, 2015

Lepiej dla mnie, będę miał co rekrutować :D
Jazmatos - Pon 10 Sie, 2015

Ja swój marsz zdejmuje.
Germanus - Pon 10 Sie, 2015

wieża i konik na Kalisz. dowódca na pw
Jak pisałem, mój stosunek do WLKP zależy od niej samej.

Germanus napisał/a:
wieża i konik na Kalisz. dowódca na pw
Jak pisałem, mój stosunek do WLKP zależy od niej samej.

Proszę Cię bardzo Beniamin Zaremba [2] [miecz]
Jeśli siadł Lorasik a pewno tak, to wycofka na Konin, jeśli miecz to konik w piach.

Gdzieś się ruszyć musiałem, a Mazowsze się tak okopało, że jest nie do ruszenia, niestety pewno to sprawi, że będzie się kisić na 5 zamkach do 10 tury, aż wygra no ale cóż :)

Przeczenie - Pon 10 Sie, 2015

Jazmatos napisał/a:

Gdzieś się ruszyć musiałem, a Mazowsze się tak okopało, że jest nie do ruszenia, niestety pewno to sprawi, że będzie się kisić na 5 zamkach do 10 tury, aż wygra no ale cóż :)

:cool:
Choć znając życie, pw pewnie tętnią już od "ej, pacz, zielony jaki duży, czeba go ujebać, robimy sojusz dawaj no?"
I za dwie tury zostanę z dwoma zamkami x)

Ja ruch na Lublin, bez żw w Kielcach i czekam, kiedy ktoś wejdzie tam na herbatkę :P
Teoretycznie mogłem jechać na Kreta w Sandomierzu, ale to prawdopodobnie nic by nie dało, tylko uruchomiłoby machinę zniszczenia w kolejnej turze. Więc nie.

player698 - Pon 10 Sie, 2015

Przeczenie napisał/a:

:cool:
Choć znając życie, pw pewnie tętnią już od "ej, pacz, zielony jaki duży, czeba go ujebać, robimy sojusz dawaj no?"
I za dwie tury zostanę z dwoma zamkami x)

Brzmi to trochę jak agar.io - patrz, jak on duży, dawaj go ujebiemy za pomocą tych zielonych!

Richtus - Pon 10 Sie, 2015

Cytat:
Bitwa o Kalisz

+1 - Marsz +1
+6 - Jednostki: machina, rycerz
+1 - Dowódca: Henryk III Głogowczyk [3] Jeśli atakujesz i wygrasz tę bitwę, przesuń żeton Marszu na podbity obszar (zamiast go odrzucić). Podczas tej rundy będziesz mógł go rozpatrzyć ponownie.

8 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+2 - Dowódca: Beniamin Zaremba [2] [miecz]

4 - Łączna siła

Rycerz cofa się na Konin. Kolej Śląska.

No wiesz wcześniej czy później tak będzie. Wczoraj tak na Lidze Gry o Tron miałem w Hexie, grałem Greyem byłem na bardzo dobrej pozycji do wygranej, ale oczywiście zaatakował mnie Stark do tego Tyrell wspierany przez resztki Lanniego, a jeszcze Bara poświęcił Rycerza aby użyć plamy aby mi Balona wyrzucić, także takie zmowy się zdarzają, ja to mam z tym ciągle do czynienia, ale grając na żywo nie lubię grać tak biernie jak na forum :D
Germanus - Wto 11 Sie, 2015

wszystko na Sieradz. Zostawiam żw
dowódca na pw

Przeczenie - Wto 11 Sie, 2015

Pewnie rzuciłeś czwórkę.
Ode mnie Konrad, trójka, trzy miecze.

Jeśli dałeś czwórkę, to wycofuję się na Kielce.

Germanus - Wto 11 Sie, 2015

i słowo stało się ciałem, bo był Henio

Przeczenie - Wto 11 Sie, 2015

Śląski książę zrobił się nam agresywny, jak widzę.
Miał zwalczać na południu inwazję obcego ludu, a on obrócił miecz swój przeciw tym, którzy wcale źle mu nie życzą. Troskam się, że mogą mu te postępki nie przysporzyć szczęścia.

Richtus - Wto 11 Sie, 2015

Cytat:
Bitwa o Sieradz

+1 - Marsz +1
+2 - Jednostki: machina, rycerz
+4 - Dowódca: Henryk IV Prawy [4] Jeśli wygrasz tę bitwę, otrzymujesz 2 żetony Władzy

7 - Łączna siła

Broni: Mazowsze

+0 - brak obrony
+3 - Dowódca: Konrad II Czerski [3] [miecz][miecz][miecz]

5 - Łączna siła

Została tylko mobilizacja Wielkopolski, dostawiamy piechura czy żw?
Jazmatos - Wto 11 Sie, 2015

Kaska oczywiście.

TURA VIII

WYDARZENIA:

I. Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.

II. Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

-->Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

-->Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.

III. Uczta dla wron [Sąsiedzi] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy.

Nadchodzi wielka zima, zebrano wielkie zapasy zaopatrzenia i złota w skarbcach. Czekam na rozkazy.

player698 - Wto 11 Sie, 2015

Wszyscy dziwnie bogaci się zrobili... :o
Czarny Jaszczur - Czw 13 Sie, 2015

Na kogo jeszcze czekamy? Moje już poszły we wtorek :)
Richtus - Czw 13 Sie, 2015

Mam rozkazy od Czechów i Mazowsza, czekam na Wielkopolskę i Śląsk.
Germanus - Czw 13 Sie, 2015

jestem w pracy do 22:00.
Rozkazy jutro rano

Jazmatos - Czw 13 Sie, 2015

Moje poszły.
Richtus - Pią 14 Sie, 2015

player698 - Sob 15 Sie, 2015

Z rzeczy oczywistych:
Moje palenie - bez efektu.
Racibórz M-1 -> rycerze na Kraków, piechur na Bytom, nie zostawiam żetonu władzy.

Z rzeczy trochę mniej oczywistych: Jest mi niezwykle przykro, że przychylny przez 7 rund Bolesław nagle zwrócił swoich siepaczy z Lublina przeciwko mnie.

Z rzeczy nieoczywistych: wystarczyło się odpowiednio wcześniej skontaktować, wtedy nie podejmowałbym żadnych działań przeciwko Bolesławowi. Niestety, tak jak do tej pory kontakt był dobry, to w tej kolejce ucichł. A Kreciki nie lubią ciszy w kontaktach.
Zrywam sojusz z Mazowszem i wypowiadam księciu mazowieckiemu wojnę.

Jazmatos - Sob 15 Sie, 2015

Raczej nas nie zaatakują już, ale podglądam sąsiadów. Palę palenie Mazowsze w Brześciu, a I marsz to wieża i piechur na Inowrocław.
Przeczenie - Sob 15 Sie, 2015

Wszędzie na moich granicach wrogie marsze z wyjątkiem dwóch prowincji, gdzie pojawiły się rozkazy asystujące wrogiemu marszowi. No cóż...

Player - siepaczy? Aha...
Spodziewałem się zdradzieckiego ataku na Kielce, ale myślałem, że zaatakujesz z Krakowa, ze wsparciem z Sandomierza. Dlatego dałem najazd. Który zdejmuję bez efektu.

Prosimy o ruch Śląska.

Richtus - Sob 15 Sie, 2015

Karta dzikich wysłana.
Germanus - Sob 15 Sie, 2015

Śląsk właśnie jedzie grać na żywo i marsz dopiero wieczorem bądź rano
Richtus - Sob 15 Sie, 2015

Karta dzikich wędruje na spód.

najazd - palę wsparcie od Wieży

lipa
M+1: wszystko na Rudę

Przeczenie - Nie 16 Sie, 2015

Kielce: na Czersk

Ta jedna roszada i brak zaskoczenia w następnej turze - i może z panem Krecikiem porozmawiamy w nieco inny sposób.
W tej turze jestem przewinięty. Kret pewnie myśli, że jak padnie starcie królów, to wyjdzie na swoje. Nie wyjdzie. Na jednym z torów spadnie za Kujawy.
Pozdrawiam ozięble byłego sojusznika.

player698 - Nie 16 Sie, 2015

Ziew... uwaga, bo mi baaaardzo zależy na gwiazdkach. Może padać co chce. Mogłeś nie rzucać palenia, to bym się zachowywał przyjaźnie.

Sandomierz M+0 -> wszystko na Lublin. Dowódca: Wacław II [4] Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycję na torze Lenników, ta karta otrzymuje +1 do siły.

Wszystko na Lublin? Bu :/
Szkoda, że nic nie tracę, nie? I że ustawiasz mnie do kontry na następną turę.
Wycofuję się na Łuków.
Szkoda też, że nie postawiłeś żetonu w Sandomierzu, bo teraz Ci zamków nie przybyło.

Richtus - Nie 16 Sie, 2015

Cytat:
Bitwa o Lublin

+0 - Marsz +0
+5 - Dowódca: Wacław II [4] Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycję na torze Lenników, ta karta otrzymuje +1 do siły.

8 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+2 - Wsparcie: rycerz z Łukowa
+3 - Dowódca: Gedko [2] Jeśli bronisz obszaru, na którym znajduje się Twierdza lub Zamek, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.

7 - Łączna siła

Rozumiem, że Czesi nie zostawiają żw, a Mazowszanie nie używają miecza.

Mapka przed bitwą o Lublin:

player698 - Nie 16 Sie, 2015

Miały zostawić, ale zasady to zasady...

Richtus napisał/a:

Rozumiem, że Czesi nie zostawiają żw, a Mazowszanie nie używają miecza.

player698 napisał/a:
Miały zostawić, ale zasady to zasady...

Wydałem rozkaz odwrotu
:/

Może więc miecz przyda się później.

Jazmatos - Nie 16 Sie, 2015

Koń i wieża na Brześć, piechur zostaje. Wspieram się, dowódca pw.

Z mojej strony nie jest to jakaś wielka vendetta czy coś, no ale taki był układ Brześć miał być mój po rozbiorze Kujaw, niestety byłeś zbyt chciwy i nie dotrzymałeś umowy, zabieram tylko co mi się należy za te przeprawy z Kujawami :)

Przeczenie - Pon 17 Sie, 2015

Spoko, jak dla mnie, jest to oczywistością, co zrobiłeś. I moją głupotą - bo nie policzyłem Twoich sił za linią frontu. Nie wiem nawet, kurde, dlaczego...
Rzucam jedynkę z wieżą i bronię przed Przemysłem konia, którego wycofuję na Łęczycę. Bo szedł Przemysł, tak?

Jazmatos - Pon 17 Sie, 2015

Tak. Mnie z kolei dziwi, czemu nie użyłeś miecza w bitwie o Lublin, którą mogłeś wygrać, choć już za późno oczywiście.

Mogłem. Ale skoro już swoich wycofałem, to nie będę mówił, że oni tam tylko wysłali gońca po miecz, nie?
Trudno. Tak czy owak nie pozwolę kretowi wygrać, to wiem na pewno. Ten casus belli był najbardziej śliski, z jakim kiedykolwiek się spotkałem.

player698 - Pon 17 Sie, 2015

"Ten casus belli" był jak najbardziej uzasadniony. Już w 3 kolejce Germanus stwierdził, że spalenie jego rozkazu jest odpowiednim casus belli. Ty w tej kolejce również chciałeś to zrobić; co więcej, spodziewałeś się, że zdecyduję się Ciebie zdradzić, skoro bałeś się wsparcia z Sandomierza. To jest jedna sprawa; inna jest taka, że jakbym położył cokolwiek innego w Sandomierzu, to zapewne byś mi to spalił.
Nie mówię już o tym, że M-1 z Czerska i M+1 z Kielc jako łańcuszek był ewidentnie wycelowany we mnie.
Trzecia kwestia jest taka, że gwarantowałem Tobie już od 1 kolejki granicę, że Lublin i Kielce są Twoje, a reszta na południe moja. Owszem, została ona nienaruszona, ale wspomniany wyżej łańcuszek - niezależnie od tego, gdzie by się ruszył - naruszyłby tą granicę.

Podsumowując: Twoje zamiary w związku ze mną nie były czyste, poczułem się zagrożony - podobnie, jak w sytuacji ze Śląskiem. O ile powody zerwania paktu ze Śląskiem rzeczywiście uznaję za nieoczywiste - i tu biję się w pierś, mea culpa - to o tyle powody zerwania paktu z Tobą są 1. oczywiste 2. uzasadnione 3. odpowiedzią na Twoje dwuznaczne poczynania na południowej granicy.

Germanus - Pon 17 Sie, 2015

nie mam siły przechodzić przez ten spam. Czyja kolej?
Jazmatos - Pon 17 Sie, 2015

No ja swój ruch wykonałem, więc następny w kolejce.
Germanus - Pon 17 Sie, 2015

koń i wieża na Wrocław. Piechur zostaje
Richtus - Pon 17 Sie, 2015

Cytat:
Bitwa o Brześć

+1 - Marsz +1
+6 - Jednostki: machina, rycerz
+5 - Wsparcie: +1, 2x rycerz z Gniezna
+4 - Dowódca: Przemysł II [4] [miecz][miecz]

16 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+3 - Jednostki: rycerz, piechur
+6 - Wsparcie: piechur z Dobrzynia, +1, 2x piechur, rycerz z Sochaczewa
+1 - Dowódca: Tomasz biskup [1] [wieża]

10 - Łączna siła

Rycerz cofa się na Łęczycę, rusza Mazowsze.

Przesuwam piechura na Dobrzyń.

player698 napisał/a:
"Ten casus belli" był jak najbardziej uzasadniony. Już w 3 kolejce Germanus stwierdził, że spalenie jego rozkazu jest odpowiednim casus belli. Ty w tej kolejce również chciałeś to zrobić

Chciałem też niejednokrotnie powystrzelać tych na wiejskiej. Pewnie powinienem siedzieć za morderstwo :roll:
player698 napisał/a:
co więcej, spodziewałeś się, że zdecyduję się Ciebie zdradzić

"... co zresztą zrobiłem"?
player698 napisał/a:
To jest jedna sprawa; inna jest taka, że jakbym położył cokolwiek innego w Sandomierzu, to zapewne byś mi to spalił.

W układzie, który był? Nie. Tylko wsparcie.
W układzie, który jest? Spalę wszystko, co położysz, co będę mógł spalić.
player698 napisał/a:
Nie mówię już o tym, że M-1 z Czerska i M+1 z Kielc jako łańcuszek był ewidentnie wycelowany we mnie.

Taaak...
Wieżę albo dostawiłbym do Łukowa do kontry w razie co, albo pociągnął na południe z koniem, który wymierzony był w Sieradz. Ciekawe, dlaczego Germanus wyszedł z Sieradza, jeśli nie ze względu na to, że mogłem mu tam zagrozić.
Na taki łańcuszek miałbyś pewnie zresztą kontrę. Każdy dba o swoje plecy. No chyba że ma obok siebie człowieka, który po nich jedną ręką klepie, a drugą wbija w nie sztylet.
player698 napisał/a:
Podsumowując: Twoje zamiary w związku ze mną nie były czyste

O, i w myślach czytasz. Super! Yyy, ale chyba trochę musisz ten skill podszkolić. Twoich zamiarów pozwolę sobie nie podsumować.

player698 napisał/a:
poczułem się zagrożony - podobnie, jak w sytuacji ze Śląskiem.

Teraz to się czuj zagrożony :P
player698 napisał/a:
O ile powody zerwania paktu ze Śląskiem rzeczywiście uznaję za nieoczywiste - i tu biję się w pierś, mea culpa - to o tyle powody zerwania paktu z Tobą są 1. oczywiste 2. uzasadnione 3. odpowiedzią na Twoje dwuznaczne poczynania na południowej granicy.

:lol:
Wzywam Śląsk do słusznej wojny na południu. Ktoś tu strasznie się wije, obawiając się chyba problemów na dwóch frontach :P
Oczywiście sam też ruszam, by wykopać kreta, niezależnie od decyzji Germanusa.

Richtus - Wto 18 Sie, 2015

Teraz Czesi.

Jazmatos - Sro 19 Sie, 2015

No to niech Ci Czesi się ruszają :)
Germanus - Sro 19 Sie, 2015

robią krecią robotę ;)
player698 - Sro 19 Sie, 2015

Ostatni marsz zdejmuje bez efektu.
Jazmatos - Sro 19 Sie, 2015

No to ja atakuję Głogów chyba, dowódca znany, nie zostawiam żw. Nie ukrywam też, że to tylko celem przewijki atak jest bo i tak z góry go przegrywam.
Germanus - Sro 19 Sie, 2015

Nanker
Germanus - Czw 20 Sie, 2015

z Legnicy na Wrocław
Jazmatos - Czw 20 Sie, 2015

No to jeszcze Mazowsze i wydarzenia.
Przeczenie - Czw 20 Sie, 2015

Wieża --> Łuków.
Jazmatos - Pią 21 Sie, 2015

No to możemy chyba jechać z następną turą.
Richtus - Sob 22 Sie, 2015

Rozpiszę najpóźniej dziś wieczorem.

TURA IX

WYDARZENIA:

I. Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

-->Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.

-->Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Sąsiedzi]Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.

III. Pod miecz Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń.

Proszę o decyzje posiadaczy kruka i ostrza.

Leśnik - Sob 22 Sie, 2015

Jeśli będzie potrzebne zastępstwo za Playera to mogę tą końcówkę zagrać.

Może ktoś z graczy lub prowadzący ma ochotę zastąpić Playera w 98, 99 lub 100.

Jak dla mnie ok. Player pisał żeby zgłaszać się do niego na pw. Z zastępowaniem mam ten problem, że też tam gram.
Przeczenie - Nie 23 Sie, 2015

Ustalam brak marszy +1
Leśnik - Nie 23 Sie, 2015

Drogi Bolesławie lub Konradzie (nie wiem kto teraz dowodzi Mazowszem) jeszcze nie wiesz czy będziesz posiadaczem Szczerbca. Najpierw decyzja Przemysła. :wink:
Jazmatos - Nie 23 Sie, 2015

No w sytuacji w której mam najmniej kasy, nie licząc Kujaw to chyba oczywiste, że wybiorę Grę o Tron. Jeśli wypadnie licytacja to wszyscy będziemy mieli maksa na koniec :)
Richtus - Nie 23 Sie, 2015

Żetony zebrane, gramy bez marszów +1, czekam na rozkazy.
Germanus - Nie 23 Sie, 2015

ja rozkazy dam jutro
player698 - Pon 24 Sie, 2015

Potwierdzam zastępstwo Leśnika. Proszę od tej chwili traktować go z wszelkimi honorami i czcią godną króla Czech i Polski.

A ja tym czasem udaję się do domku w Podiebradach... :D

Leśnik - Pon 24 Sie, 2015

Player przybliżył mi relacje z sąsiadami. Gdyby, któryś z Książąt chciał ze mną coś ustalić to do wieczora zapraszam posłów, później wyślę własnych posłów z decyzjami żeby nie przedłużać.
Leśnik - Sro 26 Sie, 2015

Wczoraj wysłałem rozkazy. Czyżbym nie był ostatni?
Jazmatos - Sro 26 Sie, 2015

Ja chyba zalegałem, ale już wysłałem.
Richtus - Sro 26 Sie, 2015

Lecimy:

Jazmatos - Sro 26 Sie, 2015

Palę wsparcie w Dobrzyniu. Rozkazów nie zmieniam, ewentualnie mogę zobaczyć sąsiadów tak dla picu :)
Germanus - Sro 26 Sie, 2015

trza być ostrożnym
palę Bytom i Przemęt

Leśnik - Sro 26 Sie, 2015

Miałem defensywne i ofensywne wsparcie. Śląsk pali to defensywne i może zaatakować mi Kraków. :neutral:

Ktoś tu dąży do wojny...

M-1. Piechur i Rycerz na Sandomierz.

Przeczenie - Czw 27 Sie, 2015

Czy ja nie umiem liczyć? :/ Co mi szkodziło postawić pieprzoną obronę specjalną znowu? Przecież w tej sile czerwony wygrywa oczywistym wjazdem, nie wiem, co ja zrobiłem, znów jakieś kupsko taktyczne... :oops:
Jazmatos - Czw 27 Sie, 2015

Przeczenie napisał/a:
Czy ja nie umiem liczyć? :/ Co mi szkodziło postawić pieprzoną obronę specjalną znowu? Przecież w tej sile czerwony wygrywa oczywistym wjazdem, nie wiem, co ja zrobiłem, znów jakieś kupsko taktyczne... :oops:

No na to też nieco liczyłem, że pewno dasz tam atak, a ja 1 punktem Cię prześcignę. Wieża na konin, rycerz na Łęczyce, zostawiam żw. Dowódca na pw, wspieram się, jest 9 do 7. Wyrzutów sumienia nie mam boś sam zagarnął całe Kujawy dla siebie podstępnie. Dalej się zapuszczać nie będę choć i tak pewno będziesz odbijał, a teraz pewno rzucisz 0 skoro na Czechów dać nie możesz :) No nic oby wypadła licytacja.

Richtus - Czw 27 Sie, 2015

Cytat:
Bitwa o Łęczycę

+0 - Marsz +0
+7 - Wsparcie: +1, rycerz, machina z Konina
+4 - Dowódca: Przemysł II [4] [miecz][miecz]

13 - Łączna siła

+0 - brak obrony
+2 - Jednostki: rycerz, machina
+5 - Wsparcie: +1, 2x piechur, rycerz z Sochaczewa
+4 - Dowódca: Bolesław II [4] Natychmiast zniszcz jedną z atakujących lub broniących się jednostek Piechurów przeciwnika.

11 - Łączna siła

Przeczenie - Czw 27 Sie, 2015

Jazmatos napisał/a:
a teraz pewno rzucisz 0 skoro na Czechów dać nie możesz :) No nic oby wypadła licytacja.

Daję czwórkę. Mam nadzieję, że szedł Świnka. Wnioskuję tak z ustawienia wojsk (nie dam kontry na to ustawienie, nie?) i z tego, że to jedyna rozsądna chwila na wykorzystanie mojego zera. Do tego fakt, że sugerujesz mi, że go użyję. Albo próbujesz zwrócić uwagę, bym to zrobił, albo mnie od tego odwieść (wątpliwe).
Jeśli się mylę, wygrywasz podwójnie. Duże ryzyko, mogłeś go nie podjąć.
Czwórka w razie, jakby Twoje zagranie było czymś pomiędzy Świnką a Przemysłem (choć jeśli nie jeden, to raczej drugi).

Richtus - Czw 27 Sie, 2015

Rozpisano powyżej. Rusza Śląsk.
Germanus - Pią 28 Sie, 2015

rycerz na Głogów, wieża na RUdę, Wieża zostaje
Jazmatos - Pią 28 Sie, 2015

Przeczenie napisał/a:
Jazmatos napisał/a:
a teraz pewno rzucisz 0 skoro na Czechów dać nie możesz :) No nic oby wypadła licytacja.

Daję czwórkę. Mam nadzieję, że szedł Świnka. Wnioskuję tak z ustawienia wojsk (nie dam kontry na to ustawienie, nie?) i z tego, że to jedyna rozsądna chwila na wykorzystanie mojego zera. Do tego fakt, że sugerujesz mi, że go użyję. Albo próbujesz zwrócić uwagę, bym to zrobił, albo mnie od tego odwieść (wątpliwe).
Jeśli się mylę, wygrywasz podwójnie. Duże ryzyko, mogłeś go nie podjąć.
Czwórka w razie, jakby Twoje zagranie było czymś pomiędzy Świnką a Przemysłem (choć jeśli nie jeden, to raczej drugi).

Była u mnie 4 :) Dokładnie zrobiłeś to chciałem abyś zrobił, zasugerowałem, że pewnie dasz 0 po to abyś pomyślał, że mogę dać ignora choć tak naprawdę od początku chciałem dać 4, ale chciałem coś na tym ugrać dodatkowo. W takim razie zyskuję podwójne jak mówiłeś :) Bo nie tracę 3 marszu oraz zużyłeś dobrą kartę również.

Z Międzyrzecza wieża na Przemet, nie zostawiam żw. A z UW może być 2 piechurów for fun :)

Czarny Jaszczur - Pią 28 Sie, 2015

Chrsyte, Jazmatos jako medium :P
Leśnik - Pią 28 Sie, 2015

Mazowsze pierwszy ruch?

pewnie opracowuje plan ataku na Lublin ;)
Jazmatos - Pią 28 Sie, 2015

Chrsyte, Jazmatos jako medium :P

Każdy się czasem ucieszy jak mu wejdzie intryga :P A Kujawy co się tak nagle przebudziły? :) Maszerują na nas znowu gdzieś za mapy czy co? :P

Pewnie Łokietek na zesłaniu u Niemca się nudzi i wybijanie szpilek za pomocą posłów to wszystko co może zrobić. :smile:
Czarny Jaszczur - Pią 28 Sie, 2015

Zakończyłem tutaj grę ale nie oznacza to tego, że przestałem ją obserwować. Czekam na drugi Budapeszt! :)
Przeczenie - Pią 28 Sie, 2015

Po prostu zawsze w wakacje pracuję i czas wolny zawęża mi się do samego wieczoru.

Wlkp - ciulowo... Choć Kujawy, mam wrażenie, zdziwią się jeszcze ;)

Na Lublin idzie wieża i koń, a drugi na Czersk. Zapraszam Czechów na Kielce wreszcie, modląc się o to, o co w swoim poście książę wielkopolski :P

Dziękuję Lordzie ale obejdę się na ostatnią turę bez tej beczki w Kielcach. :smile:

Kraków: 2 Rycerzy na Ruda dowodzi Henryk z Rosenberga [1] [wieża]. Wieża ginie, a Śląsk przewija rękę.

Kalisz
już 2 raz w tej grze jesem zdradzony przez krecika :roll:

Ta, a ta wieża szła pomóc Wielkopolsce w walce z złym Mazowszem :razz:
Germanus - Sob 29 Sie, 2015

miała być tam gdzie była w zeszłej turze... :roll:
Leśnik - Sob 29 Sie, 2015

To UW* Wlkp. i wydarzenia do 10 tury?
Jazmatos - Sob 29 Sie, 2015

Ja już napisałem co z UW :)
Richtus - Nie 30 Sie, 2015

Oj, chyba zaspałem tutaj z wydarzeniami, za momencik ogarnę.
Richtus - Nie 30 Sie, 2015

TURA X

WYDARZENIA:

I. Ostatnie dni lata [Sąsiedzi] Nic się nie dzieje.

II. Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.

III. Sieć kłamstw [Sąsiedzi] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Wsparcia.

Jazmatos - Wto 01 Wrz, 2015

Wyślę swoje rozkazy wieczorem, bo teraz idę do pracy, a muszę się nad nimi nieco pochylić, choć pewno i tak nie ma szans na wygraną w żaden sposób :P
Germanus - Czw 03 Wrz, 2015

na co czekamy?
Richtus - Czw 03 Wrz, 2015

Leśnik - Czw 03 Wrz, 2015

Wielkopolska coś zmienia?
Jazmatos - Czw 03 Wrz, 2015

I tak nie mam na co zmienić zbyt. Nieco zjebałem rekrutując tych 2 piechurów no ale cóż bywa :) I tak pewno Czechy wygrają.
Leśnik - Czw 03 Wrz, 2015

Sandomierz: KN i FM na Lublin. Dowodzi Mikołaj opawski [3] Jeśli twoja karta Rodu "Wacław II" nie znajduje się na twojej ręce, ta karta otrzymuje +1 do siły i 3 symbole miecza.

Zostawiam ŻW.

Germanus - Pią 04 Wrz, 2015

niech Mazowsze poda swego wodza....
Jazmatos - Pią 04 Wrz, 2015

Wieża na Konin z Przemetu. Eh i tak już pograne :)
Przeczenie - Pią 04 Wrz, 2015

Ode mnie zero, Czechy spadają na tronie.
Leśnik - Sob 05 Wrz, 2015

Przeczenie napisał/a:
Ode mnie zero, Czechy spadają na tronie.

Oznacza to, że ruch Wlkp. jest anulowany i swój pierwszy marsz wykonają w drugiej kolejce. Teraz Śląsk jako drugi na tronie.

Germanus - Sob 05 Wrz, 2015

M+0: Rycerz na Wrocław, Piechur zostaje
Leśnik - Sob 05 Wrz, 2015

Mazowsze.
Germanus - Sob 05 Wrz, 2015

a Kujawy są po drodze :wink:
Przeczenie - Nie 06 Wrz, 2015

Obaj piechurzy na Brześć.
Leśnik - Nie 06 Wrz, 2015

M+1: KN i FM na Opole. Karta na pw.

PS: Aktualka mapy i dowódców po pierwszej kolejce?

Germanus - Nie 06 Wrz, 2015

Henryk Prawy

Kasuję Marsz z Wrocka.

ale wygrałem :)

Owszem.
Richtus - Nie 06 Wrz, 2015

Teraz rusza Wielkopolska. Ewentualnie proszę zatwierdzić wcześniejsze rozkazy, jeśli wciąż są prawidłowe.

marsz na Wrocławiu został ściągnięty przez Alexa
Richtus - Nie 06 Wrz, 2015

Faktycznie.
Jazmatos - Pon 07 Wrz, 2015

Hmm pewno będą, ale najpierw muszę odbić Brześć z tego co widzę, także 2 rycerzy z Gniezna na Brześć, nie zostawiam żw bo i po co w ostatniej turze. Dowódca pw.
Przeczenie - Pon 07 Wrz, 2015

Bronię się dwójką.
Richtus - Pon 07 Wrz, 2015

Mszczuj [3] bije Chwalisława [2], wojacy zielonych cofają się na Dobrzyń.

MAPKA

Richtus - Wto 08 Wrz, 2015

Germanus, twoja kolej.
Germanus - Sro 09 Wrz, 2015

rycerz na Kalisz
reszta na Przemęt. Dowódca na PW
Ja mam 4-1+dowódca
Ty masz 2 + dowódca

Jazmatos - Sro 09 Wrz, 2015

U mnie Jakub Świnka [1] Zignoruj tekst zdolności wydrukowanej na karcie Rodu twojego przeciwnika.

Wygrały Czechy z tego co widzę :) Opola nie wybronisz na pewno. Także wygrały na 6 zamkach. Nie wiem czy jest sens to dogrywać. Ty już marszy nie masz. Mazowsze z kolei porywach odzyska 1 zamek, który potem jestem w stanie z kolei odbić. Tyle chyba w temacie tej rozgrywki.

Germanus - Sro 09 Wrz, 2015

dokończmy
u mnie był Henryk, książę Głogowa

Rycerz na Międzyrzecz.

Przeczenie - Sro 09 Wrz, 2015

Wszystko z Sochaczewa na Łęczycę, dowódca na pw u gma.
Leśnik - Sro 09 Wrz, 2015

Bohemia pozdrawia.

Dobra to nie ma znaczenia. Wygrasz na Łęczycy, ja z Konina odbije i będzie 9 do 8. A Ty przejąłeś Czechy w końcówce, więc tak sobie nie schlebiaj :D
Leśnik - Sro 09 Wrz, 2015

Wiem. Czesi byli w świetnej sytuacji, wystarczyło tego nie zepsuć. Na pewno to nie jest moja zasługa, a w 95% Playera.
player698 - Czw 10 Wrz, 2015

Hej, zaglądam na chwileczkę, bo dostałem info, że tutaj gra zakończona :)

Muszę w pierwszej kolejności podziękować Panu Mazowsza za owocny i - mam nadzieję - dobrze maskowany sojusz, który trwał od 1 do 8 tury. Zerwanie paktu ze Śląskiem, następnie przehandlowanie karty Dzikich, zrzucenie części ciężaru wojny ze Śląskiem, a także straszenie się wzajemne Czechami - Mazowszem to była zasługa tego sojuszu, który praktycznie ustawił grę do 8-9 tury. Dlatego mogłem bawić się ze Śląskiem dookoła Opola (swoją drogą - za pierwszym razem, kiedy zobaczyłem, że on ma Głogowczyka - Lorasa i Nankera - Ariannę to się przeraziłem, ale studiując uważnie mapę dojrzałem lukę i ją bezwzględnie wykorzystywałem).
Nie ustrzegłem się błędów - mogłem po prostu uderzyć na Rudę, zrywając tym samym pakt ze Śląskiem drugi raz (Mazowsze chyba mi by to przebaczyło, bowiem to była 5 tura, Kujawy były rozbijane i nic by nie zrobiły, a WLKP uznałoby ten gest jako zaproszenie do sojuszu - a tak niepotrzebnie się męczyłem przez blisko 2 tury w dyplomacji z północą i wciskałem jedną bajeczkę za drugą, plecioną na kolanie zresztą).
W momencie oddania zastępstwa Leśnikowi spodziewałem się, że WLKP będzie moim najgroźniejszym rywalem. Nie bałem się tej przewagi Mazowsza, tym bardziej, że on się przyznał do tego, że pod koniec gry robił błąd za błędem. O Śląsk się nie obawiałem, chociaż Germanus i tak wyszedł z naprawdę ciężkiej sytuacji.
No i Leśnik wszystko do końca pociągnął tak, jak należało. Gratuluję jemu.

P.S. mogę założyć koronę? Mogę mogę mogę? To zaledwie moja druga wygrana w całej grze, a pierwsza tutaj :D łiiiii :D

Germanus - Czw 10 Wrz, 2015

u mnie początek układa się idealnie. Wciągnąłem do sojuszu Kujawy i zasugerowałem aby Kujawy były w sojuszu z Mazowsze. Jednocześnie pakt o nieagresji ze Śląskiem. Plan zajęcia Poznania i wywalenia na dłuższy czas z gry Wielkopolski się nie udała z powodu ataku Mazowsza na Kujawy (zdrada Czech była tu drugorzędna). Po załamaniu się Kujaw chodziło już tylko o balansowanie miedzy wielkimi i próbę szybkiego ataku gdzieś Głogowczykiem. No cóż, nie udało się. Dzięki wszystkim za grę i uwagi. Mapka jak i karty rodów (gł. Kujaw) już poprawione. Wkrótce kolejna edycja gry o tron Polski :)
Leśnik - Czw 10 Wrz, 2015

player698 napisał/a:

P.S. mogę założyć koronę? Mogę mogę mogę? To zaledwie moja druga wygrana w całej grze, a pierwsza tutaj :D łiiiii :D

Ja na pewno nie zasłużyłem na dopisanie tytułu do stopki. Korona jest Twoja! :smile:

Jazmatos - Czw 10 Wrz, 2015

Z mojej strony zaważyła słaba mobilność, na którą cierpi Wielkopolska, przesyłanie armii przez tyle terenów zajmuje za dużo czasu. A moja przeprawa z Kujawami, bo de facto w większości to ja z nimi walczyłem kosztowała mnie nieco czasu, co pozwoliło jednym zagarnąć moje zamki (Mazowsze, zagarnęło zamki Kujaw) i okopać się na tyle, że potem przez 2-3 nie miałem co robić bo nie dało się przebić na żadnym froncie bez dosyłania wspomnianych armii.
Leśnik - Czw 10 Wrz, 2015

Fakt wlkp. nie jest najbardziej mobilnym ksiestwem, spora odległość do Gdańska robi swoje. Jednak jak zmontuje się silne armię to jedzie ona jak walec prze całe kraj.
Germanus - Czw 10 Wrz, 2015

WLKp jest przerobiona. Gdańsk -> zamek a nie twierdza i graniczy z Inowrocławiem ;)
Czarny Jaszczur - Pią 11 Wrz, 2015

Ja przede wszystkim dziękuje Richtusowi za poprowadzenie rozgrywki, mimo mojej szybkiej klęski była ona sprawna i bezbłędna. Otrzymujesz fartucha i "Kaczyński approves" :)

@ Kujawy mają przechalapane, mam nadzieje że po planowanych zmianach będą bardzie grywalne, są jak PiS pod rządami Platformy ;p