|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Runebound - Piaski Al-Kalim
tygrys - Sro 03 Cze, 2009 Temat postu: Piaski Al-Kalim Jako, że D.W. potwierdził lato jako termin wydania nowego dodatku mam pytanie czy grał już ktoś w angielską wersję i mógłby się podzielić wrażeniami? Tudzież pytanie do anglojęzycznych graczy czy po lekturze oryginalnej instrukcji mogliby się wypowiedzieć na temat tego co nowego w tym dodatku?
Tei-chan - Sro 03 Cze, 2009
Gierka ma nową planszę, znikające i pojawiające się miasta, w tym dodatku ma miejsce zmiana pór dnia (dzień/noc), poza tym przechodzące przez planszę burze piaskowe i według mnie najfajniejsze figurki jakie pojawiły się do tej pory w Runebound. Ogólnie to chyba jeden z najfajniejszych jeśli nie najfajniejszy dodatek do Runebound'a. Jak dobrze pójdzie to w lipcu go zobaczymy, a jak nie to w sierpniu.
Mozę w tym czasie wyklaruje się też sprawa dodatków karcianych.
tygrys - Sro 03 Cze, 2009
He he skąd ja wiedziałem, ze to Ty odpiszesz no ok ale to co napisałeś to już wyczytałem w różnych rodzimych sklepach sprzedających ten dodatek. Interesuje mnie bardziej jak to działa w grze. Tudzież na jakiej zasadzie się to odbywa.
Z burzami pisakowymi to wiem, ze jest jakiś znacznik określający obszar burzy ale jakie to ma wpływ na rozgrywkę itp. to nie wiem.
Tak samo jak z nocą i dniem. Chodzi o to, ze pewne rzeczy można zrobić tylko w określonej porze doby? Jakoś się to wiąże z tymi znikającymi miastami?
A bukłaki z wodą i wielbłądy? Pewnie się jakoś wiążą ze zmęczeniem i z szybszym poruszaniem się?
Tei-chan - Czw 04 Cze, 2009
Sprawa dnia i nocy wygląda następująco - gracz przed wykonaniem ruchu decyduje czy podróżuje w dzień (ciężkie warunki pogodowe) czy w nocy (bardziej niebezpieczni przeciwnicy).
- W trakcie dnia dostaje się 1 punkt zmęczenia, jesli bohater lub, którykolwiek z jego sojuszników nie ma już zmęczenia (wykorzystał już całą pulę) dostaje w zamian 1 ranę. Jeśli postać rusza z pola Lowlands (niziny) nie dostaje zmęcznie, jesli jednak rusza z pola Dunes (wydmy) dostaje podwójna ilość zmęczenia. Dodatkowo za każdy symbol lasu (w Al-kalim traktowane jako miraż) dostaje się dodatkowe punkty zmęczenia. Zasady te dotyczą zarówno Bohatera jak i jego sojuszników.
- W nocy za to jest bardziej niebezpiecznie. Za każdy symbol na kostkach oznaczony jako wydmy (równina z podstawki) bohater musi odrazu wyciągnąć kartę przygody i rozpatrzeć ją. Kolor karty uzależniony jest od aktywnych Legendarnych Kart Przygody (opis w dodatku szerszy gdyż są one głównym motorem gry). Każda próba ucieczki od rozstrzygnięcia tak wyciągniętej karty jest wykonywana z -10. poza tym pokonane niebezpieczeństwa w ten sposób nie dają nam nagród opisanych na kartach tylko Punkty Doświadczenia.
Jeśli chodzi o Burzę Piaskową. To nie można z niej wyjść ani przez nią przejść, chyba, ze posiadamy specjalny ekwipunek, który by nam na to pozwalał. Burza poruszamy w prosty sposób, za każdym razem jak na kościach wypadną Niziny (Lowlands - znak rzeki z podstawki) albo wyciągniemy kartę przygody z symbolem Palącego Słońca wtedy poruszamy burzą. Zgodnie ze strzałkami na niej umieszczonymi.
Dodatkowo w grze można kupować specjalny ekwipunek przetrwania:
- Wielbłąd ( 1 sztuka złota): odrzucamy w trakcie ruchu aby poruszyć bohaterem na jedno dowolne pole.
- Bukłak z wodą (1 sztuka złota): odrzucamy na koniec swojego ruchu aby odzyskać zmęczenie i rany jakie zadała nam podróż w trakcie dnia.
- Zestaw podróżny (1 sztuka złota): odrzucamy po wykonaniu rzutu kośćmi aby otrzymać bonus +3 do testu umiejętności.
Tristan - Czw 04 Cze, 2009
Jednym słowem wygląda bardzo zachęcająco
zloty - Czw 04 Cze, 2009
Figurki osobiście mi nie przypadły do gustu, ciekawsze postacie są w wyspie i midnight. Ale zdecydowanie pasują do klimatu pustynnego. Bardzo ciekawe mechaniki są w piaskach, bedzie sie przyjemnie grało w upalne dni lata[ ja obstawiam ze dodatek wyjdzie koniec września jak nie później: D ]
tygrys - Pią 05 Cze, 2009
Tei-chan a jakbyś miał porównać pod względem nowości, usprawnień wprowadzonych przez "Wyspę Strachu" i "Piaski" to co byś napisał? Bo w ciągu kilku najbliższych miesięcy pewnie będę się zastanawiał, który polski dodatek planszowy kupić a będę sobie mógł pozwolić tylko na jeden. Pytałem w innym wątku jakie nowości wprowadza wyspa i jak to działa w grze ale nie dostałem wyczerpującej odpowiedzi. Innymi słowy jakbyś miał do wyboru piaski i wyspę to co byś wybrał i dlaczego. Chodzi mi bardziej o mechanikę niż klimat.
zloty - Pią 05 Cze, 2009
Mi się piaski wydaja bardziej interesujące. w Wyspie masz podróże morskie miedzy wyspami jest to dość ciekawe, ale jak dla mnie malutka jest ta plansza przez te podroże i sie ciagnie to. masz wynajmowanie kapitanów. Legendarne przemidoty ktore sie zdobywa za skompletowanie mapy która można zdobyć walcząc z wyzwaniami na morzu. Bardzo fajne figurki.
A co do piasków to Ci Tei-Chan napisał
jak dla mnie Piaski>Wyspa
Tei-chan - Sob 06 Cze, 2009
Jak dla mnie Piaski Al-Kalim są bardziej grywalne i ciekawsze. Legendarne Questy, specjalne przedmioty, nowi unikatowi sojusznicy (tych z podstawki się tu nie stosuje według instrukcji), do tego zależność między doświadczeniem bohatera a kartami przygody. Ogólnie Piaski dawały mi więcej frajdy i większa adrenalinka jest, bo łatwiej zginąć. Jak dla mnie są lepsze od Wyspy Strachu nie tylko pod względem mechaniki ale także klimatu.
dorota - Sob 26 Wrz, 2009
to jak z tym dodatkiem? wyszedl juz?
Pajhi - Pon 21 Gru, 2009
dorota napisał/a: | to jak z tym dodatkiem? wyszedl juz? |
Kolego dotatek wyszedł wystarczy poczytać dokładnie na FORUM
finallyh - Pon 21 Gru, 2009
Pajhi napisał/a: | dorota napisał/a: | to jak z tym dodatkiem? wyszedl juz? |
Kolego ... |
Pajhi - Pon 21 Gru, 2009
Panowie jak pierwsze wrażenie po grze?Czy cos zauważyliście ciekawego jakies błędy itp.
Proszę o pierwsze opinie
kam - Pon 28 Gru, 2009
dodatek jest wg mnie wypasiony. podoba mi sie szczegolnie to, ze wprowadzili dodatkowe utrudnienia do ruchu, dzieki czemu gra sie ciekawiej, plansza wydaje sie przez to wieksza, a niektore przedmioty w koncu staja sie przydatne (np. oczy avry czy te skrzydla za 15 zlota). motyw z koscia opowiesci tez wymiata. ogolnie tez duzo bardziej odpowiada mi klimat gry niz w podstawce.
jezeli chodzi o bledy i niejasnosci, to do tej pory znalazlem jeden dosc powazny, dotyczacy ekwipunku pustynnego (napisalem o tym posta w dziale niejasnosci). troche nie podoba mi sie sytuacja z legendarnymi sprzymierzencami, ktorzy statystyki maja raczej cienkie, a wg instrukcji sa tak samo smiertleni, jak zwykli sprzymierzency. to czyni z nich znacznie slabsze nagrode za legendarne zadania, niz pozostale, ktore duzo trudniej utracic i latwiej wykorzystac.
takie sa moje pierwsze wrazenia
Amberos - Pon 04 Sty, 2010
Witam
Mam pytanie-nie tylko apropos tego dodatku, ale Wyspy strachu też.
Co to jest ta "plansza nakładka" w tych dodatkach?
Sprzedawca w sklepie na te same pytanie odowiedział mi , że dokłada się ją na skraj planszy z podstawki i w ten sposób rozszerza się ją...
A z tego, co piszecie rozumiem co innego-że kupując dodatek z planszą albo gra sięTYLKO na tej nowej, albo TYLKO na planszy z podstawki...
Jeśli tak jest to lipa(w M&M grało się na obu lub więcej plansz na raz)
Więc jak to jest z tymi planszami nakładkami??
Amberos
Pajhi - Pon 04 Sty, 2010
Amberos napisał/a: | Witam
Mam pytanie-nie tylko apropos tego dodatku, ale Wyspy strachu też.
Co to jest ta "plansza nakładka" w tych dodatkach?
Sprzedawca w sklepie na te same pytanie odowiedział mi , że dokłada się ją na skraj planszy z podstawki i w ten sposób rozszerza się ją...
A z tego, co piszecie rozumiem co innego-że kupując dodatek z planszą albo gra sięTYLKO na tej nowej, albo TYLKO na planszy z podstawki...
Jeśli tak jest to lipa(w M&M grało się na obu lub więcej plansz na raz)
Więc jak to jest z tymi planszami nakładkami??
Amberos |
To powiem ci że ten pan ze sklepu wykazał się zerową znajomością gry .Plansza jest nakładana na tę z podstawki co stanowi całość.
Amberos - Pon 04 Sty, 2010
Pajhi napisał/a: |
.Plansza jest nakładana na tę z podstawki co stanowi całość. |
To znaczy, że bez planszy z podstawki nie da się grać w piaski czy Wyspe...??
Jak stanowią całość? Cżęśc nowej mapy zakrywa częśc podstawowej? Tzn -niektóre heksy z podstawki prześwitują na nowych mapkach??
kam - Pon 04 Sty, 2010
dokladnie, musisz miec podstawke, zeby w nie zagrac.
a wyglada to tak, ze plansza z dodatku zakrywa cala mape z wersji podstawowej (zadne heksy nie zostaja, przynajmniej tak jest w piaskach al-kalim). pola na karty handlu, wydarzenia i na zetony nierozstrzygnietych zadan zostaja ze starej planszy.
prodi33 - Wto 05 Sty, 2010
[quote="Amberos"] Pajhi napisał/a: |
.Plansza jest nakładana na tę z podstawki co stanowi całość. |
To znaczy, że bez planszy z podstawki nie da się grać w piaski czy Wyspe...??
Właściwie to bez planszy podstawowej od biedy dało by się zagrać. Ale bez podstawki nie będziesz miał żetonów zmęczenia, ran, pieniędzy, doświadczenia ani kart handlu. Więc w sam dodatek nie pograsz.
Poza tym wejdź sobie na:
http://www.boardgamegeek.com/
i tam na pewno znajdziesz kupę zdjęć jak wyglądają poszczególne dodatki.
Amberos - Wto 05 Sty, 2010
Oooo...kumam
Wielkie dzięki
Amberos - Wto 05 Sty, 2010
Moim zdaniem spartolili to-płacisz za gre 130zł, a potem prawie drugie tyle jakby za nową, której mapy nie można wykorzystać razem z podstawką...
Słuchajcie, a jakie karty po za bohami można używać z podstawki?
Handlu i przygód można? Czy odpadają?
prodi33 - Wto 05 Sty, 2010
Gdzieś na stronie wydawcy jest instrukcja. Mozesz ją sobie ściągnąć i przeczytać. Karty przygód są nowe, nie korzysta się z kart z podstawki. W rozszerzeniu można korzystać z nowych 6 bohaterów lub dołączyć tych z podstawki. Jeżeli chodzi o korzystanie z bohaterów z Piasków podczas gry w podstawkę to nic na ten temat nie jest napisane. Wg. uznania
Korzysta się z kart handlu z podstawki z jednym ale: Jest nowa talia sprzymierzeńców, więc za każdym razem jak się wylosuje sprzymierzeńca z talii handlu to się go odrzuca i w zamian bierze się sprzymierzeńca z dodatku.
8janek8 - Wto 05 Sty, 2010
Oto instrukcja: http://www.galakta.pl//pl..._instrukcja.pdf
GoldenDragon - Wto 19 Sty, 2010
Pierwsza w Polsce recenzja Piasków - http://przystaneklegnica....lonie-recenzja/ - zapraszam serdecznie do lektury
GoldenDragon - Czw 21 Sty, 2010
I jak ktoś nie widział trochę zdjęć z gry:
http://przystaneklegnica....-rzut-aparatem/
Maddas - Nie 14 Lut, 2010
Witam!
Ja mam kilka pytań, dotyczących zasad gry w dodatek Piaski, z którymi nie mogę sobie poradzić.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
1. Zaginione Miasta. Gdy się pojawiają, czy wylosowane karty handlu podczas odwiedzania bazaru układa się na stosie kart handlu, tak jak w przypadku "normalnych" miast?
2. Zaginione miasta. Gracz poruszając swoją postacią zakończył ruch na polu ze znacznikiem przygody. Decyduje się jednak nie rozstrzygać przygody, a a rzucić kością opowieści. Rzucając kością uzyskał symbol kanionów, który oznacza, że pojawia się miasto, w miejscu w którym stoi gracz. Co w tym przypadku dzieje się ze znacznikiem przygody? Miasto staje na tym polu, ale na znaczniku?
3. Burza Piaskowa. Burza poruszyła się tak, że bohater, który stał na polu znalazł się na burzy piaskowej. Jaką karę (w postaci punktów zmęczenia) kosztuje ruch z pola burzy w ciągu dnia? Czy bohater może, będąc już w burzy, poruszyć się na sąsiednie pole, aby wyjść z niej w pożądanym przez siebie kierunku, czy musi wyjść z niej jak najkrótszą drogą? A co się dzieje, kiedy postać stoi w środku znacznika burzy, aby z niej wyjść musiałby przesunąć postać o dwa pola?
4. Ruch. Czy rozpoczęcie ruchu z Miasta, w dzień, pociąga za sobą jakiś koszt w postaci punktów zmęczenia?
5. Nocne zasadzki. Gdy gracz pokona wyzwanie, nie otrzymuje zań wskazanej na karcie nagrody, otrzymuje wskazane na karcie doświadczenie. A co się dzieje, jeżeli na karcie jest tekst mówiący o zatrzymaniu tej karty, aby użyć jej przeciw innemu wyzwaniu? Czy taki tekst należy traktować jako nagrodę?
Pozdrawiam Maddas
Pajhi - Pon 15 Lut, 2010
Maddas napisał/a: | Witam!
Ja mam kilka pytań, dotyczących zasad gry w dodatek Piaski, z którymi nie mogę sobie poradzić.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
1. Zaginione Miasta. Gdy się pojawiają, czy wylosowane karty handlu podczas odwiedzania bazaru układa się na stosie kart handlu, tak jak w przypadku "normalnych" miast?
2. Zaginione miasta. Gracz poruszając swoją postacią zakończył ruch na polu ze znacznikiem przygody. Decyduje się jednak nie rozstrzygać przygody, a a rzucić kością opowieści. Rzucając kością uzyskał symbol kanionów, który oznacza, że pojawia się miasto, w miejscu w którym stoi gracz. Co w tym przypadku dzieje się ze znacznikiem przygody? Miasto staje na tym polu, ale na znaczniku?
3. Burza Piaskowa. Burza poruszyła się tak, że bohater, który stał na polu znalazł się na burzy piaskowej. Jaką karę (w postaci punktów zmęczenia) kosztuje ruch z pola burzy w ciągu dnia? Czy bohater może, będąc już w burzy, poruszyć się na sąsiednie pole, aby wyjść z niej w pożądanym przez siebie kierunku, czy musi wyjść z niej jak najkrótszą drogą? A co się dzieje, kiedy postać stoi w środku znacznika burzy, aby z niej wyjść musiałby przesunąć postać o dwa pola?
4. Ruch. Czy rozpoczęcie ruchu z Miasta, w dzień, pociąga za sobą jakiś koszt w postaci punktów zmęczenia?
5. Nocne zasadzki. Gdy gracz pokona wyzwanie, nie otrzymuje zań wskazanej na karcie nagrody, otrzymuje wskazane na karcie doświadczenie. A co się dzieje, jeżeli na karcie jest tekst mówiący o zatrzymaniu tej karty, aby użyć jej przeciw innemu wyzwaniu? Czy taki tekst należy traktować jako nagrodę?
Pozdrawiam Maddas |
1-TAK
2-Miasto kładziesz na POLU ze znacznikiem przygody
3-To kolego wszystko jest wyjaśnione dokładnie w instrukcji(oj ja nie pamiętam wszystkiego),przeczytaj dokładnie
4-NIE
5-TAK tekst na karcie jest traktowany jako NAGRODA
Maddas - Pon 15 Lut, 2010
Dzięki za odpowiedź.
Jednak co do 3-ciego pytania, w instrukcji jest napisane tylko, że bohater nie może wejść w Burzę, chyba że z wykorzystaniem np. wielbłąda.
Pozdrawiam
gringo - Czw 09 Gru, 2010
Jestem zachwycona tym dodatkiem. Bardzo urozmaica grę i wprowadza wiele zmian
Szkoda tylko ze nie dali całej nowej planszy tylko trzeba nowa plansze nakladac na starą.
Mimo to dodatek ten oceniam bardzo wysoko i polecam wszystkim którzy się zastanawiają nad jego kupnem.
kam - Wto 14 Gru, 2010
ad. 3
burza piaskowa wprowadza po prostu do gry nowy rodzaj pola. Jako ze nie ma go na kosci ruchu to mozna na nie wejsc albo poruszac sie po nim wylacznie:
a) rezygnujac z rzutu koscmi i wybierajac ruch o jedno pole;
b) uzywajac roznych umiejetnosci pozwalajacych na wykonanie ruchu wolnego od rzutu koscmi - takich jakie daje nam wlasnie wielblad albo chociazby Skrzydla Regirotha za 15 zlota (m.in. dzieki czemu sa w tym dodatku warte takiej fortuny)
gdy stoimy na brzegu burzy piaskowej mozemy rzucac koscmi, aby z niej wyjsc i poruszac sie po zwyklych polach planszy, z czym oczywiscie wiaze sie kara w postaci zetonow zmeczenia, gdy robimy to w dzien (dlaczego tak jest, ponizej).
ad. 4
w instrukcji jest tak: gdy rzucasz koscmi ruchu w dzien, aby przesunac bohatera, on i wszyscy sprzymierzency otrzymuja po jednym zetonie zmeczenia. wyjatki to pole nizin (0 zetonow) i pustynie (po 2 zetony zmeczenia). do tego doliczamy oczywiscie kary z fatamorgan. a wiec oczywiste jest, ze wyruszajac z miasta za dnia rowniez pobieramy po jednym zetonie.
|
|