galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Runebound - Karty Handlu

danvic1995 - Nie 27 Gru, 2009
Temat postu: Karty Handlu
Zaczynam grę od rozłożenia kart przygód, znaczników itd. Przychodzi czas na rozłożenie kart handlu i zaczynają sie schody. Ile kart mam rozłozyć na polach poszczególnych miast? Czy karty mają być odkryte, czy zakryte? Nie znalazłem na ten temat zadnych informacji. Bardzo licze na Waszą pomoc!
prodi33 - Nie 27 Gru, 2009

Na każdym mieście z wyjątkiem tego z którego się zaczyna (teraz nie pamiętam nazwy) kładzie się po jednej odkrytej karcie. Gdzieś w instrukcji jest to napisane.
ostrakosa - Nie 07 Mar, 2010

na wszystkich miastach procz Tamalir kladziesz po jedej odrytek karcie...instrukcja str.3
Pajhi - Nie 07 Mar, 2010
Temat postu: Re: Karty Handlu
danvic1995 napisał/a:
Zaczynam grę od rozłożenia kart przygód, znaczników itd. Przychodzi czas na rozłożenie kart handlu i zaczynają sie schody. Ile kart mam rozłozyć na polach poszczególnych miast? Czy karty mają być odkryte, czy zakryte? Nie znalazłem na ten temat zadnych informacji. Bardzo licze na Waszą pomoc!

Kolego tak naprawdę to chodzi o to żeby zapoznać się z instrukcją GRY przed graniem,przynajmniej przeczytać raz.A jak się czegoś nie znajdzie dopiero napisz,ale to tak na marginesie :twisted:

SeeM - Pon 08 Mar, 2010

Nawiasem mówiąc jedna karta na miasto jest dla mnie i moich znajomych zepsutą zasadą. Jeśli wszyscy gracze się zgodzą warto ustawić dwie, lub (mając dodatki z kartami handlu) trzy. Dzięki temu zmniejsza się losowość, bo jeden chcę runę, inny łuk, trzeci zbroję, itd... Przy większej ilości kart każdy coś dla siebie znajdzie.
Mariusz - Pon 08 Mar, 2010

Fakt. Po dokupieniu dodatków karcianych talia handlu staje się bardzo duża. Ostatnio testowaliśmy chyba po 3 karty, przy czym 2 zakryte - wchodzisz do miasta to patrzysz co tam jest do kupienia.
ostrakosa - Pon 08 Mar, 2010

Mysle ze jest to dobre rozwiazanie przy wiekszej ilosci graczy.Poki co gram tylko z zona wiec kladziemy po jednej karcie w miescie ale przetestuje teraz ten wariant gry bedziemy grali w wieksza ilosc graczy.
tygrys - Wto 09 Mar, 2010

Ja z moją Narzeczoną posiadamy dwa pierwsze zestawy dodatków karcianych i jakoś nam się wydawało, że za mała rotacja jest przy wykładaniu jednej karty. Więc podzieliliśmy karty handlu na przedmioty i sprzymierzeńców. Po wejściu do miasta ciągniemy po jednej karcie przedmiotu i jednego sprzymierzeńca.
ostrakosa - Wto 09 Mar, 2010

Mam pytanie o "artefakt" ile tych kart moze posiadac moj bohater?
Pajhi - Wto 09 Mar, 2010

ostrakosa napisał/a:
Mam pytanie o "artefakt" ile tych kart moze posiadac moj bohater?

artefaktów ile chcesz:)

ostrakosa - Wto 09 Mar, 2010

dzieki za szybka odpowiedz...
Kaktus - Sro 10 Mar, 2010

Runów z resztą też...
... co moim skromnym zdaniem jest nieco nietrafioną zasadą.

prodi33 - Sro 10 Mar, 2010

Zawsze lepiej nosić cztery, pięć runów (myślę że w postaci jakiś kamieni czy cuś) w kieszeni niż cztery pełne zbroje płytowe na grzbiecie ;)
Kaktus - Czw 11 Mar, 2010

prodi33 napisał/a:
Zawsze lepiej nosić cztery, pięć runów (myślę że w postaci jakiś kamieni czy cuś) w kieszeni niż cztery pełne zbroje płytowe na grzbiecie ;)

Akurat co do Pancerzy, przepisy są jasne. 1 sztuka i pozamiatane.

kowal85 - Czw 11 Mar, 2010

Kaktus napisał/a:
prodi33 napisał/a:

Akurat co do Pancerzy, przepisy są jasne. 1 sztuka i pozamiatane.

Wydaje mi się, że to była maleńka aluzja do gier komputerowych typu diablo :)

prodi33 - Czw 11 Mar, 2010

kowal85 napisał/a:

Wydaje mi się, że to była maleńka aluzja do gier komputerowych typu diablo :)

:)
W Diablo to jak się szło na potworki to za sobą ciągnęło się wózeczek na stuff ;) Jak złomiarze w dzisiejszych czasach :)

Ale Runebound jest baaardzo otwarty na wszelkie modyfikacje. Nic nie stoi na przeszkodzie zmienić reguły i pozwolić na noszenie tylko jednego artefaktu i tylko jednej runy. Ale jak pisałem wydaje się to naciągane. Runy są lekkie, co innego pancerze :)