|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Runebound - KOŚCI RUCHU
ttrotyl - Sob 20 Sie, 2011 Temat postu: KOŚCI RUCHU Mam krótkie pytanie: co w końcu wpływa na zmniejszenie ilości kości ruchu: ilość ran czy ilość żetonów zmęczenia?
Shuwar - Sob 20 Sie, 2011
W idealnych warunkach (bez żadnych żetonów) rzucasz 5 kośćmi.
Jeśli masz na sobie lub sprzymierzeńcu jakiekolwiek żetony ran / zmęczenia (bez względu na ich ilość) rzucasz tylko 4 kośćmi.
ttrotyl - Sob 20 Sie, 2011
I to wszystko? A ja myślałem, że ten system jest bardziej skomplikowany.
Corypheaus - Sro 24 Sie, 2011
Dziwne, a ja myślałem że tylko znaczniki zmęczenia wpływają na ilość kostem. Wielkie dzięki!
gwizdzius - Sro 24 Sie, 2011
Jest jeszcze jedna rzecz. Jeżeli masz zmęczenie, możesz je odrzucić, jeśli będziesz rzucał jeszcze mniejszą ilością kości.
Czyli:
5 kości - jeśli bez ran i zmęczenia
4 kości - jeśli jest chociaż jedna rana lub zmęczenie
3 kości - jeśli jest zmęczenie (obojętnie w jakiej ilości), a chcesz odrzucić jeden punkt zmęczenia
2 kości - jeśli jest zmęczenie (j.w.), a chcesz odrzucić 2 punkty zmęczenia
1 kość - jeśli jest zmęczenie (j.w.), a chcesz odrzucić 3 punkty zmęczenia
0 kości - jeśli jest zmęczenie, a chcesz odrzucić 4 punkty zmęczenia
Odrzucać można tylko z jednej postaci w trakcie rundy
Mariusz - Sro 24 Sie, 2011
Jeśli chcesz odpoczywać (pozbywac sie żetonów zmęczenia), musisz odłożyć przynajmniej 2 kości ruchu. wtedy za każdą odłożoną kość ruchu odrzucasz 1 zmęcza. czyli jak masz 1 zmęcza na bohaterze to i tak musisz odłożyć min 2 kośći. jak masz 2 zmęcze tez 2 kości, jak masz 3 to 3 kośći itd
pozdrawiam
Mariusz
Shuwar - Sro 24 Sie, 2011
Hmm hmm...
Nie widzę nic na temat tego, że można odrzucać żetony tylko z jednej postaci (zawsze gram inaczej i wydaję mi się to logiczne; odpoczywamy drużyną, a nie ja leżę, wy biegacie ).
I skąd ten pomysł, że muszę wykorzystać min. 2 kości na odpoczynek (chyba, że uwzględniać stratę 1 kości z racji zmęczenia) ?
Możecie napisać skąd macie te informacje ? Bo w instrukcji nic takiego nie widzę...
gwizdzius - Czw 25 Sie, 2011
str. 4 instrukcji - prawy róg, druga kropka:
"... Każda niewykorzystana koość pozwala usunąć z karty Bohatera lub jego Sprzymierzeńca jeden żeton Zmęczenia ...", więc pewnie masz rację. Można zabrać żetony zmęczenia z dowolnej postaci.
Mariusz - Czw 25 Sie, 2011
Mariusz napisał/a: | Jeśli chcesz odpoczywać (pozbywac sie żetonów zmęczenia), musisz odłożyć przynajmniej 2 kości ruchu. wtedy za każdą odłożoną kość ruchu odrzucasz 1 zmęcza. czyli jak masz 1 zmęcza na bohaterze to i tak musisz odłożyć min 2 kośći. jak masz 2 zmęcze tez 2 kości, jak masz 3 to 3 kośći itd
pozdrawiam
Mariusz |
czołem!
ja nie sugerowałem że nie mogą odpoczywać sprzymierzeńcy tylko podawałem przykład odpoczynku. wcześ niej natomiast podałem zasady odpoczynku i co to wogóle jest ponieważ pojawiały się rany w niektórych postach.
...Przed rzutem kośćmi ruchu, gracz może zdecydować siê na
odpoczynek. Aby odpoczywać, gracz rzuca po prostu mniej niż
czteroma kośćmi ruchu. Każda niewykorzystana kość pozwala
usunąć z karty Bohatera lub jego Sprzymierzeñca jeden żeton"
to cyatat z instrukcji. a teraz matematyka
mamy pięć kości ruchu, każą rzucać mniej niż czterema, czyli muszę odłożyć conajmniej 2.
chyba że jest błąd w instrukcji. ja w każdym razie gram tak
kam - Czw 25 Sie, 2011
jak widac punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia
Mariusz - Czw 25 Sie, 2011
kam napisał/a: | jak widac punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia |
tzn że można to jakoś inaczej policzyć? :p
instrukcja jasno określa zasady i nie ma tu miejsca na interpretację
kam - Czw 25 Sie, 2011
chodzilo mi tylko o to, ze mnie (oraz pewnie kolege pare postow wyzej) zmylily te "dwie kosci". z mojego punktu widzenia, jak masz pretekst do odpoczynku, to znaczy, ze nie ma juz mowy o pieciu kosciach
Shuwar - Czw 25 Sie, 2011
Dokładnie o to mi chodziło.
Jeśli masz powód do odpoczynku, to już z góry rzucasz max. 4 kośćmi.
Mówienie w tym momencie, że musisz zrezygnować z 2 (czyli odejmowanie od 5) może wprowadzić w błąd
P.S. To o odpoczynku sprzymierzeńców odnosiło się do wcześniejszego postu. Po prostu nie chce mi się adresować każdego zdania
Maddas - Czw 25 Sie, 2011
Żeby rzucić 4 kostkami ruchu musimy być albo zmęczeni, albo ranni, albo zmęczeni i do tego ranni.
Z kolei żeby odpocząć musimy rzucić 4 kostkami bo jesteśmy zmęczeni minus tyle kostek ruchu o ile żetonów zmęczenia chcemy się pozbyć.
Czyli:
Nasz bohater ma dwa żetony zmęczenia, chcemy zdjąć z niego jeden żeton to rzucamy trzema kostkami (4 kostki to kara za zmęczenie minus jedna kostka bo jeden żeton chcemy z
niego zdjąć, razem daje to 3 kostki ruchu)
Pozdrawiam Maddas
Shuwar - Czw 25 Sie, 2011
W każdym razie dyskusja wre i co, że temat mógł się zamknąć już po drugim poście
Miło widzieć, że Runebound ma wierne grono swoich fanów.
Gdyby to jeszcze przełożyło się na zainteresowanie ze strony wydawcy i więcej (szybciej) dodatków...
mathias999 - Pią 16 Wrz, 2011
a ja zaproponuję nowe podejście do kości ruchu i ich wykorzystywania:
gracz ma możliwość wykorzystania tyle kości ruchu na turę ile wynosi jego życie+wytrzymałość podzielona przez dwa - zaokrąglamy w dół (jednak nadal max 5 kości ruchu)
Przykład:gramy Jaesem magiem bojowym - życie=5 wytrzymałość=4 czyli 9:2= 4,5 po zaokrągleniu w dół 4 - tyle ma do wykorzystania w stanie zdrowym np jako ranny: życie=3 zmęczenie=4 3+4:2=3,5 i w dół 3 kości.
na ilość kości ruchu mają też wpływ sprzymierzeńcy:
np:
znów Jaes: 4 życia+ 5wytrzymałości =9:2 = 4,5
posiada także Padarusa łamacza Runów życie4 wytrzymałość3 =4+3:2 =3,5
razem mają 4,5+3,5= 8 i tą liczbę dzielimy znów na dwa( bo jest ich dwóch) - czyli 4 kości ruchu
za trudne?
to jedziemy dalej:
Wspomniany Jaes i Padarus mają możliwość wzbogacenia kompanii o jeszcze jednego sprzymierzeńca, do wyboru mamy np Gryfi Wędrowiec oraz Sir Loren
Gryfi Wędrowiec 3 życia 0 wytrzymałości
Sir Loren 5 życia 0 wytrzymałości
jeśli dokupimy Gryfiego wędrowca to szybkość poruszania sie drużyny nam spadnie, bo:
Jaes 5+4:2 = 4,5
Padarus 4+3:2 = 3,5
Gryfi Wedrowiec = 3+0:2 = 1,5
Cała drużyna = 4,5+3,5+1,5: 3(dzielimy na trzy bo jest ich teraz trzech)9,5:3 =3,15 czyli po zaokrągleniu w dół tylko trzema kośćmi rzucamy i to w stanie zdrowym!
Z Sir Lorenem sytuacja jest nieco lepsza:4,5+3,5+2,5 :3=3,5 czyli 3 ale zostaje zapas na ewentualne zranienia czy zmęczenie zanim zacznie ono wpływać na szybkość ruchu całej drużyny
i jeszcze jedna propozycja: skoro możemy leczyć 1 pkt zmęczenia na trasie kosztem kości ruchu to leczymy również życie kosztem 2 kości ruchu
Ten mod spowalnia nieco grę ale zawsze nawet najbardziej poharatana drużyna może wlec się do miasta po jednym heksie bez rzucania kośćmi
By jeszcze podhardcorować rozgrywkę, przed rzutem na losowe spotkania, rzucamy dwoma kośćmi ruchu i jeśli na żadnej nie wypadnie symbol terenu na jakim jesteśmy otrzymujemy 1 pkt zmęczenia, który przyznajemy albo bohaterowi albo komuś z jego drużyny
Pozdrawiam
Arbaal - Pią 16 Wrz, 2011
W Talismanie używam wzoru na zdobywanie nowych żetonów siły. Jest on bardzo prosty.
(X/2)+4 gdzie X to obecny poziom współczynnika. Wynik zaokrąglamy w dół. Sprawdza się bardzo dobrze, nie tak często trzeba go przeliczać.
Oryginalne zasady ruchu są dla mnie jasne i przejrzyste. Mniejsza o logikę, gramy w grę przygodową.
Te wzory do ruchu nie przejdą z prostego powodu:
Cytat: | Ten mod spowalnia nieco grę |
Spowolnienie gry to raz. Będzie to denerwować ludzi. W jednej rundzie mają X życia i zmęczenia, w następnej mają Y, jeszcze w następnej mają sprzymierzeńca, w kolejnej drugiego sprzymierzeńca, w kolejnej sprzymierzeniec jest ranny Co turę nowe obliczenia, proste obliczenia ale zajmą niepotrzebnie czas.
Mówię, że obliczenia są proste bo jestem przyszłym inżynierem ale mam znajomych którzy mogą mieć z nimi problem. Matematycy na pewno będą czerpać przyjemność z Twojego moda, reszta niestety nie.
|
|