galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Głos Isengardu - Głos Isengardu

Berestaszek - Nie 18 Sie, 2013
Temat postu: Głos Isengardu

FFG na genconie pokazało nowy duży dodatek. Jest nim The Voice of Isengard. Ma być jeszcze dostępny w te święta i ma rozpocząć cykl Ring Maker (Twórca pierścieni?) Wiemy już, że jednym z dwóch dostępnych bohaterów będzie Eomer.

Wiemy również, że będziemy napewno pomagać Sarumanowi w obronie Isengardu, prawdopodobnie przed ludźmi z Dunlandu oraz kto wie może Entami z Fangornu.

Wygląda na to, że cykl będzie wspierać rohan (oraz kto wie może karta sprzymierzeńca Sarumana?). W ostatnim dodatku z aktualnego cyklu dostajemy theodena, który daje słoneczka każdemu bohaterowi z taktyki. Witajcie mono taktyki, które mają szanse w większości scenariuszy? Dostajemy Eomera, który jest w taktyki? Wyczuwam wielkie bum i zamiast duchowego rohanu będzie taktyczne. YES PLS! Ciekawe czy pod koniec cyklu się nie okaże że Saruman nas zdradzi i będzie wielkim bossem przed którym będziemy musieli uciekać jak coś mu zawiniemy (co rozpocznie kolejny cykl :D )

Jeśli jest taka szansa to proszę o stworzenie nowego działu dla tego tematu :)

Wacho - Nie 18 Sie, 2013

No muszę przyznać, że FFG nie zawodzi - The Voice of Isengard - zapowiada się naprawdę smakowicie... już nie mogę sie doczekać "akcji" z Sarumanem! Ciekawe czy będziemy nieświadomie wciągnięci "na drugą stronę barykady" ? Było by fajnie nawet jeśli tylko chwilowo... :twisted:
Tak na marginesie WP stał się moją najbardziej rozbudowaną karcianką, co do ilości kart - a widoki na nowe, że hej! :mrgreen: (Inwazja właśnie wyprzedzona!)

Berestaszek - Wto 27 Sie, 2013

Nowe info tym razem ze strony FFG :)

Kilka kart już widzę tego orka o zagrożeniu 1 jako głównego bossa jednego ze scenariuszy. Jedyny ork który się ostał na polu bitwy(wśród wbitych mieczy) czekający na godnego przeciwnika! Ta karta po lewej przedstawia jakiegoś człowieka? Dunlandczycy? No i ta po prawej coś z entami. Więc to będą nasi wrogowie...

Karta scenariusza mówi coś o tym że mamy dobrać 20 kart z talii (...) które stworzą talie poza grą. Dalszej części jakoś nie mogę rozczytać :<

Nie wiem czy w tym newsie jest zawarty spoiler czy po prostu tak dobrali słowa by fajnie brzmiało, lecz napisali, że naszymi celami będzie:
-ratowanie rohirrimów przed dunlandczykami
-pojmanie orczego przywódcy
-podróż przez fangorn(pewno powrót z misji do Orthanku)

Fajnie, że dodali nowe słowo klucz "Czas", które będzie odmierzało czas jaki został nam do wykonania zadania (musimy przybyć z odsieczą na czas rohirrimom?) Ma działać to na zasadzie takiej, że odkrywamy karte, jak jest to słowo kluczowe czas X to kładziemy X żetonów na nim. Co turę zdejmujemy po 1(karty z TS też mogą zdejmować), jak zejdzie do 0, to rozpatruje się efekt znajdujący się na tej karcie. Także w grach wieloosobowych może to zaboleć. Co więcej możliwe, że te słowa kluczowe znaleźć nie tylko na kartach wyprawy, ale również na kartach z TS (np. wróg łucznik przymierza się i przymierza i jak odliczy np do 2 to zadaje 3 obrażenia dowolnej postaci yea!; Bagna po 3 turach pochłaniają jednego członka!) Wiele fajnych rzeczy można z tego wykombinować :D

Dodatkiem w tym newsie są 3 nowe karty wszystkie posiadają słowe kluczowe ZGUBA X:

koszt 0 podnosimy zagrożenie o 3 i każdy z bohaterów dostaje żeton zasobu. W grze dla 4 graczy MUST HAVE, bo nie ma napisane, że tylko twoich bohaterów :)

Podobną kartę dostajemy dla wiedzy, która jest nawet lepsza 2 karty dla każego gracza a podnosimy zagrożenie o 2

Na koniec smaczek dostajemy Sarumana, który działa podobnie jak Gandalf - 1 turowy. Fajnie, że jest tańszy(koszt 3 i 3 zagrożenia), a umiejętność no cóż może nie powala aż tak bardzo ale 5 siły to nie w kij dmuchał, a zdolność mimo wszystko może czasami uratować nasz tyłek :)

Dodatek ma wyjść w 4 kwartale 2013 (Gwiazdka? :) )

TomB - Wto 27 Sie, 2013

Podoba mi si, że FFG kombinuje - nowe machaniki, nowe smaczki. No, po prostu mi się podoba. Jestem jeszcze sporo w tyle ze scenariuszami, ale już nie mogę się doczekać Isengardu.

Jeszcze kilka kart:

Eomer w pełnej krasie:

Szału nie robi, ale najgorszy nie jest.

Jakiś pożytek ze Zguby też można mieć:

Gdy entowie się denerwują to nie ma żartów:

A to już w ogóle dla mnie perełka:

Berestaszek - Sro 28 Sie, 2013

Jak przyjrzałem się tej karcie scenariusza, to mamy info o tym że będziemy musieli wspomóc Rohirrimów, by pokonać atakujących Dunlandczyków. Dodatkowo wspomniany został Grimma jako karta z TS (prawdopodobnie cel-sprzymierzeniec).

Zdolność Eomera - WOW 5 ataku to nie w kij dmuchał
Klucze Orthanku - no cóż niedość że kupujemy karte za 0 - każdy gracz dobiera 2 karty, każdy gracz podnosi o 2 poziom zagrożenia to jeszcze bohater dobiera sobie żeton. Całkiem nieźle, ale nadal ryzykowne, bo kto lubi podnosić swoje zagrożenie?

Karty z TS takie jakie powinny być. Mają psuć nam krew, a nie pomagać!

Edit: Nowa karta:

Trait Isengard? Serio? Nie przekonuje mnie. A sam zdolność tego sprzymierzeńca nie powala

Szuli - Sro 28 Sie, 2013

Czyli nadszedł czas na Rohan. Zapowiada się ciekawie. Berestaszek pisałeś kiedyś, że chciałbyś pograć tymi złymi. Będziemy teraz wyzyskiwani przez Sarumana, pewnie pod koniec cyklu to odkryjemy będziemy musieli ujść z życiem z Orthanku oby ostrzec innych o jego spisku.
Berestaszek - Czw 29 Sie, 2013

pomoc w jakies zlej misji sarumana - tak, ale on nie ujawni sie. scenariusze WP LCG maja miejsce miedzy hobbitem a wladca pierscieni. jedyne wyjatki to saga boxy. jakbysmy wiedzieli ze on jest tym zlym to gandalf nie w druzynie pierscienia nie bylby zdziwiony tym ze saruman przeszedl na ciemna strone mocy.

edit. czy saruman mial jakis etap gdy robil jakis pierscien? bo moze sie okaze ze bedzie jednak cykl dotyczyl mordoru i tworca pierscienia bedzie sauron? a naszym zadaniem bedzie zdobycie informacji o pierscieniu ktrory wlada wszystkimi?

Szuli - Czw 29 Sie, 2013

Cytat:
czy saruman mial jakis etap gdy robil jakis pierscien? bo moze sie okaze ze bedzie jednak cykl dotyczyl mordoru i tworca pierscienia bedzie sauron? a naszym zadaniem bedzie zdobycie informacji o pierscieniu ktrory wlada wszystkimi?

Saruman żadnego pierścieni nie robił, ale faktycznie sam cykl może być o zdobywaniu informacji o Jedynym Pierścieni na prośbę Sarumana.
Cytat:
scenariusze WP LCG maja miejsce miedzy hobbitem a wladca pierscieni

No to jak wytłumaczysz Morię :mrgreen: . Aż 2 drużyny odkryły los Balina i Balroga.

Berestaszek - Czw 29 Sie, 2013

no dobra tu mnie masz. ale potem sie zmienil ceo Wladcy Pierscieni Lcg wiec moze juz bedzie z tym lepiej xD albo Elrond po prostu zakazal im o tym mowic :D
Wallenstein - Czw 29 Sie, 2013

Szuli napisał/a:
Aż 2 drużyny odkryły los Balina i Balroga.

Ale Tolkien o tym nie wiedział, bo nie miał zapisków wszystkich gier z tych scenariuszy. :mrgreen: Albo może autorzy zakładali porażki graczy - żeby nikt się nie dowiedział.

To, że gra jest umiejscowiona w jakimś czasie nie oznacza, że gracze nie mogą zmienić jakichś "historycznych" wydarzeń. W sumie robią to prawie za każdym razem tworząc drużyny w których skład wchodzą bohaterowie, o naprawdę odległych od siebie miejscach zamieszkania.

kufel - Czw 29 Sie, 2013

Pięknie nam się rozwija nasza karcianka :D
Szuli - Pią 30 Sie, 2013

Cytat:
Szuli napisał/a:
Aż 2 drużyny odkryły los Balina i Balroga.

Ale Tolkien o tym nie wiedział, bo nie miał zapisków wszystkich gier z tych scenariuszy. Albo może autorzy zakładali porażki graczy - żeby nikt się nie dowiedział.

To, że gra jest umiejscowiona w jakimś czasie nie oznacza, że gracze nie mogą zmienić jakichś "historycznych" wydarzeń. W sumie robią to prawie za każdym razem tworząc drużyny w których skład wchodzą bohaterowie, o naprawdę odległych od siebie miejscach zamieszkania.

Zgadzam się, choć ja staram się grać takim składem/talią aby trzymać klimat.
Chyba w jednym artykule o shadow and flame na stronie ffg wspomniano, o kościach po poprzedniej drużynie która spotkała balroga.

Gość - Wto 01 Paź, 2013

A ja z tego co pamiętam Saruman robil pierscien doczytam pozniej i dam znac ! Pewien nie jestem ale warto sie upewnic ;-)
Wacho - Wto 01 Paź, 2013

Saruman nie "robił" żadnego pierścienie... - sama sugestia brzmi śmiesznie...
we WP (a jestem na bieżąco z kolejnym odświeżaniem Trylogii) Saruman jest przedstawiony jako największy znawca tematu i ten który specjalizował się w studiowaniu wiedzy na temat Pierścieni Władzy -o jego "robótkach" nie ma tam słowa.

wojo - Wto 01 Paź, 2013

Za dużo na ten temat pierścienia Sarumana w trylogii nie ma ale:
- W pewnym momencie Saruman sam się nazywa twórcą pierścieni. Chwali się tym Gandalfowi przed uwięzieniem i pokazuje mu pierścień (stworzony prawdopodobnie przez siebie). Można przeczytać podczas narady u Elrodna.
- W którymś z angielskich wydań sam autor w przedmowie sugeruje że Saruman mając więcej czasu byłby w stanie stworzyć nawet jeden z wielkich pierścieni.

Należy pamiętać że zgłębiał ten temat całe lata. I rozumiem że w tym właśnie zgłębianiu tematu będziemy mu pomagać/przeszkadzać.

13thcaesar - Nie 10 Lis, 2013

Kolejne dwie karty z nowego przegladu:

Szuli - Sro 13 Lis, 2013

konik mi się bardzo podoba, posadzić na nim Eomera i jazda na wroga :mrgreen:
13thcaesar - Czw 21 Lis, 2013

Szuli - Czw 21 Lis, 2013

dunlendingowie będą się odpalać swoje zdolności gdy docięgamy karty (podstawowy element każda talia kładzie na to nacisk) będzie ciężko
Berestaszek - Sob 30 Lis, 2013

Tu przy dociaganiu kart nieszczescie tam przy zagrywaniu kart podnosimy zagrozenie. Duzo zagmatwania moze byc od tego dodatku
Szuli - Sro 22 Sty, 2014

nikt nie zauważył czy co? :mrgreen:
http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4590
drugim bohaterem jest Grima, ciekawe i jak tak patrze to tu rohanu za dużo nie bendzie gł isengard :wink:

http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4592
i pierwszy dodatek z nowego cyklu: the dunland trap
hero celeborn cyli w następnym AP będzie Galadriela?
i te arty LotR to najlepiej zilustrowana karcianka, Naith Guide poza dobrą akcją ma szanse na bycie kartą znajlepszym artem ever IMO of course :razz:

Lekt - Sro 22 Sty, 2014

Szuli napisał/a:
nikt nie zauważył czy co?
Hej Szuli już wcześniej w nieodpowiedni dział wrzucił to Filip10 - LINK
, oj bałagan się robi na naszym forum kochanym.
Propos ZP do Głosów Isengardu - to było powiedzmy uczcicie do przewidzenia.
Niedługo (oby!) wyjdzie DnŻ - czyli Stone of Erech, później Głosy i posypie się 6 nowych ZP o Rohanie, Elfach i walce z plugawym Sarumanem.

A na horyzoncie majaczy dalszy ciąg Czarnych Jeźdźców - czyli Bractwa Pierścieni cz. II.
Dwie Wieże i Powrót Króla pewnie zmieści ze 4 do 6 kolejnych Rozszerzeń-Saga, zatem budujcie nowe pudełka, bo kart pewnie przybędzie. Wiadomo - złota kura, znosi złote jajeczka. A z tej kury jeszcze długo nie zrobią rosołku. Grajcie i bierzecie z tego wszyscy :)
Rzekł Lekt po czym powrócił do przechodzenia Podróży do Rhosgobel :grin:

Kulgan - Sro 22 Sty, 2014

Lekt napisał/a:
A na horyzoncie majaczy dalszy ciąg Czarnych Jeźdźców - czyli Bractwa Pierścieni cz. II.

Osz Ty, dywersancie jeden nasłany przez Saurona do mącenia w główkach wiernym fanom WP :twisted: Jakie Bractwo Pierścienia? Toż to herezja wielkiej wody! Mamy Drużynę Pierścienia a sformułowanie Bractwo użył pewien Pan Tłumacz, który już dawno został obłożony klątwą za swoje wyczyny :razz: (a swoją drogą, to też od tłumaczenia tego Pana zaczynałem swoją przygodę z twórczością Mistrza - jakieś 25 lat temu :razz: )

Lekt - Sro 22 Sty, 2014

Kulgan napisał/a:
Osz Ty, dywersancie jeden nasłany przez Saurona do mącenia w główkach wiernym fanom WP
Kulgan dzięki piękne - rozbawiłeś mnie za zatem przedłużyłeś moje życia ;) A tak serio, serio. Znam tę wojenkę o "drużynę-bractwo-kompanię-nazwę wyciągniętą sami wiecie skąd". Przyjmuję "Drużynę" jako powszechniejszą formę, ale mnie osobiście nie pasującą do klimatu. Drużna to może być "A" albo komandosów Republiki z "Gwiezdnych Wojen". Piękno słowo "bractwo" podnosi prawdziwy przekaz owej zbieraniny wędrowców pragnących rozprawić się ze złem.
Z herezją bym nie przesadzał. Sami przyznacie, iż przekład właściwy "co Autor miał na myśli" może dostarczyć pewnej nadinterpretacji. Kulganie drogi ja tylko wyrażam własne zdanie.
Bractwo brzmi godniej i oddaje klimat i ducha idei jego powstania i celu działania. To moje osobiste zdanie :) itd. itd...

Ps. Wybacz, nie zauważyłem, że mnie wylogowało... ech. Prosiłbym o usunięcie powyższej omyłkowego posta. Dzięuję.

Szuli - Sro 22 Sty, 2014

Cytat:
Szuli napisał/a:
nikt nie zauważył czy co?
Niedługo (oby!) wyjdzie DnŻ - czyli Stone of Erech, później Głosy i posypie się 6 nowych ZP o Rohanie, Elfach i walce z plugawym Sarumanem.

Dwie Wieże i Powrót Króla pewnie zmieści ze 4 do 6 kolejnych Rozszerzeń-Saga, zatem budujcie nowe pudełka, bo kart pewnie przybędzie. Wiadomo - złota kura, znosi złote jajeczka. A z tej kury jeszcze długo nie zrobią rosołku. Grajcie i bierzecie z tego wszyscy
Rzekł Lekt po czym powrócił do przechodzenia Podróży do Rhosgobel

ops, nie zauważyłem :oops: ( Filip10 dał tam tylko zdjęcie pudełka o ile czegoś nie przeoczyłem)
Ja karty spotkań trzymam w orginalnych pudełkach a graczy i bohaterów w klaserze ale za to na półce zaczyna brakować miejsca :wink:
PS Może wydzielić by już dział w dodatkach i rozszerzeniach dla cyklu rings maker.

Kulgan - Sro 22 Sty, 2014

Lekt napisał/a:
Kulgan napisał/a:
Osz Ty, dywersancie jeden nasłany przez Saurona do mącenia w główkach wiernym fanom WP
Kulgan dzięki piękne - rozbawiłeś mnie za zatem przedłużyłeś moje życia ;) A tak serio, serio. Znam tę wojenkę o "drużynę-bractwo-kompanię-nazwę wyciągniętą sami wiecie skąd". Przyjmuję "Drużynę" jako powszechniejszą formę, ale mnie osobiście nie pasującą do klimatu. Drużna to może być "A" albo komandosów Republiki z "Gwiezdnych Wojen". Piękno słowo "bractwo" podnosi prawdziwy przekaz owej zbieraniny wędrowców pragnących rozprawić się ze złem.
Z herezją bym nie przesadzał. Sami przyznacie, iż przekład właściwy "co Autor miał na myśli" może dostarczyć pewnej nadinterpretacji. Kulganie drogi ja tylko wyrażam własne zdanie.
Bractwo brzmi godniej i oddaje klimat i ducha idei jego powstania i celu działania. To moje osobiste zdanie :) itd. itd...

Nie mam najmniejszego zamiaru dyskutować o gustach i upodobaniach, ale ... (zawsze musi być jakieś ale :razz: ) Opieramy się na tłumaczeniu jedynym słusznym Pani, więc wszystkie nazwy kart i cytatów pochodzą stamtąd. Tak więc lepiej, dla unikania nieporozumień, nie rzucać sformułowaniami typu Łazik bądź Tajar, które do kanonu nie należą. A tak przy okazji ciekawie potoczyła się dyskusja na tym Forum o nazwach do Gwiezdnych Wojen. Tam jest jeszcze bardziej rygorystycznie :twisted:

schen - Sro 22 Sty, 2014

Ale Łazik przecież brzmi tak fajnie :D (biedny Aragorn)

A co do dodatku to oczekuję z niecierpliwością :] Cieszy mnie, że nie robili z Grimy, czy Sarumana na siłę wrogów, a zgodnie z czasem (khe khe) w którym dzieje się akcja (khe khe) zrobili z nich karty gracza. Sama mechanika Doomed wydaje się interesująca, choć może nie wybitnie odkrywcza. Dodatkowo dochodzi wzmocnienie elfów i nowa talia na Isengardzie. A jeszcze tyle możliwości drzemie w uniwersum Władcy, mam nadzieję, że FFG wyciśnie z niego jak najwięcej.

Szuli - Czw 23 Sty, 2014

Cytat:
A jeszcze tyle możliwości drzemie w uniwersum Władcy, mam nadzieję, że FFG wyciśnie z niego jak najwięcej.

O to bym się nie martwił :twisted:

Corran - Pią 24 Sty, 2014

Lekt napisał/a:
Wybacz Lekt, że się z Tobą nie zgodzę, ale z tym bałaganem, to chyba trochę przesadzasz. Wspomniany temat był jak najbardziej w odpowiednim miejscu i wcale nie dotyczył Głosu Isengardu, ani cyklu The Ring-maker. Pytanie dotyczyło talii Nightmare, a że przy okazji pojawiły się tam zdjęcia innych zestawów, to jedynie świadczy o tym, że pytający nie wie jeszcze co to jest i potwierdza słuszność wyboru działu dyskusji ogólnej. W całym wątku nie pojawił się chyba ani jeden tekst odnoszący się do Isengardu, poza Twoją sugestią, że tam (tzn.tu :) ) należałoby przenieść wspomniany temat. :grin:

Lekt napisał/a:
W tych dodatkach będziemy raczej wspierani przez Sarumana, a nie z nim walczyć. A "plugawy", to on się stanie dopiero w Sadze zapoczątkowanej przez Czarnych Jeźdźców. Ciekawe jak tam będzie pasował Saruman jako sprzymierzeniec albo bohater Grima... :mrgreen:
No i widzę, że używasz nazwy "Głosy Isengardu" (w liczbie mnogiej). Dlaczego? Przecież zarówno w oryginale, jak i polskim tłumaczeniu ten dodatek ma tytuł "Głos Isengardu".

psborsuk - Pią 24 Sty, 2014

Apropo "głosu Isengardu" - http://www.youtube.com/watch?v=iRnSYePrftM :mrgreen:
michcio694 - Nie 16 Lut, 2014

Coś nowego : http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4651
Lekt - Nie 16 Lut, 2014

Corran napisał/a:
No i widzę, że używasz nazwy "Głosy Isengardu" (w liczbie mnogiej). Dlaczego? Przecież zarówno w oryginale, jak i polskim tłumaczeniu ten dodatek ma tytuł "Głos Isengardu".
Czeski błąd. Po prostu "voices" pasowałoby lepiej, tak się zwyczajnie zasugerowałem i zostały "głosy".
cahir7 - Nie 27 Lip, 2014

Przeszedłem scenariusze z pudełka i mam wątpliwości, czy ostatni scenariusz z Entami jest rzeczywiście najtrudniejszy. Przeszedłem go niczym "polowanie na muchy",ale grałem " po angielsku" więc może coś przeoczyłem :?: Pierwszy scenariusz z Dunlandczykami był rzeczywiście ciężki, ale ten trzeci, z Enatmi, które nie atakują :?: w etapie 3 rzeczywiście cięzko się nakładało tokeny postępu, ale jak rozbudowałeś przez dwa poprzednie drużynę, to nie było większego problemu.
Maciug - Nie 28 Sie, 2016
Temat postu: "Polowanie na orka" - poziom trudności
Dwa pozostałe scenariusze w grze na dwóch graczy przechodzimy, natomiast polowania na orka nie jesteśmy w stanie?
Jakieś sugestie co do budowy talii, czy dobierania bohaterów do tego scenariusza?

wojo - Wto 30 Sie, 2016

Ja pamiętam że miałem duży problem z tym scenariuszem bo nie do końca doczytałem etap 2B. Jego odpowiedź mówi że jeżeli uda Ci się wyprawa to anuluj progres jaki byś położył na tym etapie (ale nie na aktywnym obszarze!) i dodaj znacznik czasu. Dzięki temu często udaje się uniknąć morderczego efektu po wyczerpaniu się znaczników czasu.