galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Władca Pierścieni LCG - Wszystkie dodatki i rozszerzenia - The Road Darkens - Saga Expansion II

Wacho - Czw 06 Lut, 2014
Temat postu: The Road Darkens - Saga Expansion II
O jak pięknie :mrgreen:
http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4636

Szuli - Sob 26 Kwi, 2014

Ja Czarnych Jeżdzców nie mam ale jak patrze na możliwość jaką daje użycie pierścienia to tak słabo. Tu zdolność na pewno 100% bardziej klimatyczna lepsza chyba też.
Szuli - Nie 10 Sie, 2014

http://www.fantasyflightg...s.asp?eidn=4974
Czyli doczekaliśmy się Gandalfa jako bohatera.

13thcaesar - Pon 25 Sie, 2014

FFG zapowiedzialo ze The Road Darkens ukaże się w sklepach w przyszłym miesiącu. Ciekawe czy Galakta również wyda wersje PL we wrześniu.

Szuli - Czw 28 Sie, 2014

Mechanika z mostem genialna, razem z bohaterem ginie Balrog.
13thcaesar - Pon 08 Wrz, 2014

To znamy już 5 Łask z 8 (Sting, Mithril Shirt, Glamdring, Anduril i Phial Of Galadriel) oraz 1 Brzemię z 7 (Lust For The Ring).

13thcaesar - Czw 11 Wrz, 2014

To już wiadomo że 2 października dostaniemy "Droga Mrocznieje". Ciekawe kiedy coś będzie wiadomo na temat cyklu Ring-maker Pl.
Gildiril - Czw 18 Wrz, 2014

Kolejny artykuł na temat mroczniejącej drogi:
Kod:
http://fantasyflightgames.com/edge_news.asp?eidn=5062

13thcaesar - Czw 18 Wrz, 2014

Lekt - Czw 18 Wrz, 2014

Boromirów Wam u nas dostatek :) Acz zacny z niego sojusznik.
schen - Pią 19 Wrz, 2014

Tematycznie idealnie wręcz pasuje do talii na hobbitach ;)
Szuli - Pią 19 Wrz, 2014

Fajny ten Boromir. Ja tam liczę, że dostaniemy całą drużynę w tej formie bo chciałbym zagrać tylko postaciami z książki :wink:
uday - Sob 20 Wrz, 2014

Ja bym chętnie zobaczył każdego z członków drużyny Pierścienia jako karty bohaterów zaprojektowanych specjalnie do Saga Expansions.
Kaspian - Sob 20 Wrz, 2014

Jak myślicie, wydadzą The treason of Saruman po polsku ?
Obstawiam że nie, ale byłem takiego samego zdania o The Road Darknes, a jednak gracze się zmobilizowali i się udało. Oby tym razem było tak samo.
A jakich bohaterów chcielibyście w tym dodatku zobaczyć ?

Jahmel - Sob 20 Wrz, 2014

Myślę, że Galakta chyba określi stanowisko w tej sprawie, może znowu będzie pospolite ruszenie, najpierw niech wyjdzie Droga.
Szuli - Nie 21 Wrz, 2014

Cytat:
A jakich bohaterów chcielibyście w tym dodatku zobaczyć ?

W the Road darkens będzie 2 bohaterów Frodo i Gandalf.
Dziwię się za to tym, że ffg nie zrobiło jeszcze oficjalnej zapowiedzi Zdrady Sarumana :???:

Kaspian - Nie 21 Wrz, 2014

A Zdrada Sarumana w którym miesiącu miała wyjść ?
Szuli - Pon 22 Wrz, 2014

Jeszcze nie ma oficjalnej zapowiedzi. O tym, że będzie wiadomo ze zdjęć wykonanych przez uczestników Gen Conu.
http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=6356

Kaspian - Pon 22 Wrz, 2014

Otworzy ktoś wątek o Saruman Treason ?
Szuli - Wto 23 Wrz, 2014

Cytat:
Otworzy ktoś wątek o Saruman Treason ?

Przydało by się. W sumie sam możesz to zrobić.

Gildiril - Sro 24 Wrz, 2014

Mały spoiler. Karty już dawno były ujawnione ale może ktoś jeszcze nie widział.

Jeśli chodzi o bohaterów, czy to potwierdzona informacja, że będzie ich tylko dwóch? Do tej pory w saga boxach było 5 herosów.

adamsb81 - Pią 26 Wrz, 2014

Pochwalę się, że zmówiłem właśnie "droga mrocznieje" :lol:
Szuli - Pią 26 Wrz, 2014

Gildiril, w którejś zapowiedzi ffg było, że będzie tylko 2.
Kaspian - Sob 27 Wrz, 2014

5 herosów? Mogę się mylić, ale chyba raczej 4
Hobbit Górą i dołem
- Thorin
- Nori
- Ori
- Beorn
Hobbit Na progu
- Balin
- Bard
- Bombur
- Oin
Czarni Jeźdźcy
- Sam
- Bolger
- Merry
- Pippin

Chociaż dwóch to naprawdę mało :???:
J jednak na bank kupię ten dodatek, jak wszystkie które wyjdą z Sagi

uday - Sob 27 Wrz, 2014

Nie liczyłeś dwóch wersji Bilba i Froda, a to jednak są bohaterowie. Wychodzi rzeczywiście po 5 na pudło.
Kaspian - Nie 28 Wrz, 2014

uday napisał/a:
Nie liczyłeś dwóch wersji Bilba i Froda, a to jednak są bohaterowie. Wychodzi rzeczywiście po 5 na pudło.

Fakt, nie liczyłem Bilba i Froda. :oops:
Wszystkich dodatków Saga będzie 6, tak?
A duże dodatki wydawane są co ile miesięcy?

Muad'Dib - Nie 28 Wrz, 2014

Kaspian napisał/a:
Wszystkich dodatków Saga będzie 6, tak?
A duże dodatki wydawane są co ile miesięcy?

Tak, Lord of the Rings został podzielony na 6 sag. A duże dodatki (wydawane oddzielnie od sag) wychodzą 2x do roku poprzedzając kolejny cykl.

13thcaesar - Czw 02 Paź, 2014

Od dzisiaj można dostać "Drogę Mrocznieje" - ja już swój egzemplarz zamówiłem w Rebelu :)
Kaspian - Czw 02 Paź, 2014

Przepraszam że trochę nie na temat, ale jak myślicie, wydadzą jakieś Sagi oparte na Silmarillionie ? Było by fajnie gdyby wydali jakichś bohaterów z 1 ery :grin:
AndO3131 - Czw 02 Paź, 2014

Jest już coś takiego First Age. Tak się składa, że prawdopodobnie powstanie też polskie tłumaczenie (juz ja się tym zajmę :wink: ).
Kaspian - Pią 03 Paź, 2014

A to nie jest przypadkiem dodatek fanowski ? Ale bardzo fajny trzeba przyznać :mrgreen:
adamsb81 - Pią 03 Paź, 2014

J już mam "droga mrocznieje" :razz:
Kaspian - Pią 03 Paź, 2014

adamsb81 napisał/a:
J już mam "droga mrocznieje" :razz:

Mógłbyś zrobić jakąś recenzję. Plisssss

adamsb81 - Pią 03 Paź, 2014

Będzie lipa bo żona odebrała paczkę i mam na razie zakaz otwierania :???: . Ciekawe o co chodzi :?:

Przejrzałem na szybko karty :twisted: . Bardzo ładne grafiki, 2 bochaterów i dość mocni wrogowie (w moim odczuciu)

Robaczyw - Sob 04 Paź, 2014

Kto już ma? Jak wrażenia?
Ja zakupię pewnie dopiero po dziesiątym.

13thcaesar - Sob 04 Paź, 2014

Ja już zamówiłem, ale w moje łapki wpadnie dopiero 28 października.
Jednak już planuje zbudować deck - Gandalf,Glorfindel (Ducha), Aragorn (Przywództwa) i Frodo (z Czarnych Jeźdźców).

Na początku questu "The Ring Goes South" w trybie kampanii dostajemy odrazu na rękę jedną z kart Łask: Sting, Mithril Shirt, Glamdring lub Andúril, resztę wtasowujemy do Talii gracza.

Więc Gandalf może zacząć z Glamdring, Aragorn z Andruil albo Frodo z Sting lub Mithril Shirt.

W decku znajdą się napewno Bilbo Baggins - 2 Siły Woli i pozwoli zdobyć szybciej Wizard Pipe.
Galadriela - dzieki niej mam większe szanse dostać resztę kart Łask (Glamdring, Andruil, Sting, Mithril Shirt) a także inne dodatki jak Namiestnika Gondoru, Światło Valinoru, Gandalfs Staff, Miecz,Co Został Złamany, Kamień Celebriany, Nieoczekiwaną Odwagę.

Oczywiście w decku znajdą się Arwena, Flame Of Arnor oraz Pozdrowienia Galadrimów, Rada Elronda do obnizenia zagrozenia.

To narazie taki ogólne rozmyślania na temat decku opartego o Gandalfa.

tommifon - Pon 06 Paź, 2014

Mogę nareszcie napisać parę słów o Drodze, która zdecydowanie Mrocznieje. Miałem bardzo duże oczekiwania w stosunku do tego rozszerzenia, tym bardziej, że Czarni Jeźdźcy to mój ulubiony dodatek. Czekałem długo, ale dostałem produkt dopieszczony pod każdym względem.

Na początek karty: grafiki są genialne. Miałem przyjemność zagrać parę razy w WH 40K: Podbój w ten weekend i muszę przyznać, że karty z WP są po prostu ciekawsze. I nie chodzi tylko o to, że są świetnie ilustrowane, przede wszystkim perfekcyjnie oddają klimat konkretnej przygody. Czuję się też zobowiązany, aby uprzedzić wszystkich, że w tym dodatku jest najmniej kart graczy, ze wszystkich obecnie dostępnych dużych rozszerzeń. Mamy 2 bohaterów, z czego jeden jest ze sfery pierścienia, po 1 sprzymierzeńcu z każdej sfery, plus 2 dodatki i jedno wydarzenie zrobione pod Gandalfa. Pozostałe karty to łaski i jeden dodatek dla Froda, więc karty niegrywalne scenariuszach spoza kampanii. Z drugiej strony, wszystkie te karty są przydatne i warto z nimi eksperymentować. Siłą rzeczy mamy też pokaźny zbiór kart przeciwności i wypraw.

Rozgrywka: tytuł tego rozszerzenia mówi wszystko, jest klimat i hardcorowy poziom trudności. Absolutne minimum, aby gra miała sens to posiadanie w swojej kolekcji Czarnych Jeźdźców i najlepiej coś jeszcze. Grę jedynie z podstawką polecam masochistom, bo zwycięstwo jest moim zdaniem niemożliwe. Ale wracając do meritum, gra się wspaniale. Karty są czytelne, nie zauważyłem jakiś błędów czy niejasności w związku z tłumaczeniem. Mamy zmiany w mechanice, karty bardzo często mieszają nam szyki i wymuszają konkretne działania. Chyba najbardziej podoba mi się to zazębianie się różnych kart, dzięki czemu gra ma zaskakujący przebieg. Tutaj podobnie jak w książce czy filmie, czujemy że przelewki znane z Shire się skończyły, a nieprzyjaciel ma nad nami ogromną przewagę. To przecież właśnie dlatego, drużyna pierścienia się w końcu rozpadła.

Ale nadzieja umiera ostatnia i pomimo tego, że nieprzyjaciel wyprowadził wiele ciosów, to bohaterowie Śródziemia kontynuują swoją wyprawę i zrobili kolejny krok, aby Wojna o Pierścień zakończyła się klęską Saurona!

13thcaesar - Wto 07 Paź, 2014

Tommifon a grałeś w trybie kampanii? Ciekawi mnie czy łatwiej gra się ze zdobytymi wcześniej kartami Łask, czy raczej zdobyte wcześniej karty brzemion dają się też we znaki?

Zauważyłem ze po ukończeniu Czarnych Jeźdźców i Droga Mrocznieje gracz może posiadać od 4 do nawet 12 kart Brzemion - więc przy 12 Brzemionach w "Treason Of Saruman" mogą one mieć duży wpływ na podwyższenie poziomu trudności.

Podoba mi się karta "Fallen Into Evil" - jest bardzo tematyczna i "bolesna".

tommifon - Wto 07 Paź, 2014

Próbowałem grać w trybie pełnej kampanii, ale moja hobbicka talia poniosła druzgoce klęski. Nie miałem tyle czasu aby grać od nowa całą kampanie, więc skupiłem się tylko na nowym dodatku. Ciężko na tym etapie o wartościową recenzję, wydaje mi się, że dopiero teraz naprawdę łatwo kolekcjonuje się brzemiona. Mam wrażenie, że również są bardziej uciążliwe. Myślę, że w kolejnych rozszerzeniach twórcy dadzą więcej możliwości, aby usuwać z kampanii najgorsze z nich. Karta "Wzgórze Wypatrywania" to najlepszy przykład, jak to mogłoby funkcjonować.

Jeśli miałbym wymienić najgorsze brzemiona z możliwych to:

"Opętany smutkiem" - ta karta potrafi wyłączyć z całej gry jednego bohatera i nie da się z tym za bardzo nic zrobić

"Fatum" równie nieprzyjemna karta, błyskawicznie rośnie zagrożenie

Fajne jest to ze na początku pierwszego scenariusza możemy praktycznie od nowa stworzyc Drużynę Pierścienia (bez ponoszenia kary +1 do zagrożenia), dodatkowo dostajemy nowe Łaski (jedną na rękę, 3 do Talii gracza) i możemy "zaplanować" jaka karta zagramy za darmo, jaka trafi na rękę, jaką wtasujemy do Talii gracza a jaką odrzucimy.

A jak uporałeś się z Balrogiem, udało ci się "przebiec" Morię zanim się pojawi, czy poświęciłeś Bohatera aby móc go pokonać, czy gnać do wyjścia z jego towarzystwem za plecami ;) ?

Właśnie o to chodzi, że za bardzo nie miałem takiej możliwości, aby z nim walczyć...
Przede wszystkim nie mogłem sobie pozwolić na stratę żadnego bohatera, grałem Glorfindelem duchem, Elladanem i Elrohirem. Wpadły mi 4 brzemiona i w kolejnym scenariuszu była masakra :grin:

Sądzę że w przyszłych dodatkach napewno znajdzie się więcej możliwości pozbycia się Brzemion (inaczej pół talii Spotkań składałby się z samych brziemion ;) )

Nawet Łaski starają się ograniczyć - niektóre są jednorazowego użytku.

W kampanii konieczne jest chyba wsparcie Elronda jako sprzymierzeńca. On może usuwać brzemiona z bohaterów. Niestety on jest ze sfery wiedzy i wymagałby przebudowania talii, ale na pewno będę z niego korzystał :wink:

tommifon napisał/a:
W kampanii konieczne jest chyba wsparcie Elronda jako sprzymierzeńca. On może usuwać brzemiona z bohaterów. Niestety on jest ze sfery wiedzy i wymagałby przebudowania talii, ale na pewno będę z niego korzystał :wink:

Wiedza ma jeszcze Górnika z Żelaznych Wzgórz.

Ze sfery Ducha może pomóc Eleanora, Sprawdzian Woli i Moc Orthanku.

No i najlepiej chyba grać z Frodem z Czarnych Jeźdźców niż z Droga Mrocznieje.

maclis - Sro 08 Paź, 2014

tommifon napisał/a:
Mogę nareszcie napisać parę słów o Drodze, która zdecydowanie Mrocznieje. Miałem bardzo duże oczekiwania w stosunku do tego rozszerzenia, tym bardziej, że Czarni Jeźdźcy to mój ulubiony dodatek. Czekałem długo, ale dostałem produkt dopieszczony pod każdym względem.

Na początek karty: grafiki są genialne. Miałem przyjemność zagrać parę razy w WH 40K: Podbój w ten weekend i muszę przyznać, że karty z WP są po prostu ciekawsze. I nie chodzi tylko o to, że są świetnie ilustrowane, przede wszystkim perfekcyjnie oddają klimat konkretnej przygody. Czuję się też zobowiązany, aby uprzedzić wszystkich, że w tym dodatku jest najmniej kart graczy, ze wszystkich obecnie dostępnych dużych rozszerzeń. Mamy 2 bohaterów, z czego jeden jest ze sfery pierścienia, po 1 sprzymierzeńcu z każdej sfery, plus 2 dodatki i jedno wydarzenie zrobione pod Gandalfa. Pozostałe karty to łaski i jeden dodatek dla Froda, więc karty niegrywalne scenariuszach spoza kampanii. Z drugiej strony, wszystkie te karty są przydatne i warto z nimi eksperymentować. Siłą rzeczy mamy też pokaźny zbiór kart przeciwności i wypraw.

Rozgrywka: tytuł tego rozszerzenia mówi wszystko, jest klimat i hardcorowy poziom trudności. Absolutne minimum, aby gra miała sens to posiadanie w swojej kolekcji Czarnych Jeźdźców i najlepiej coś jeszcze. Grę jedynie z podstawką polecam masochistom, bo zwycięstwo jest moim zdaniem niemożliwe. Ale wracając do meritum, gra się wspaniale. Karty są czytelne, nie zauważyłem jakiś błędów czy niejasności w związku z tłumaczeniem. Mamy zmiany w mechanice, karty bardzo często mieszają nam szyki i wymuszają konkretne działania. Chyba najbardziej podoba mi się to zazębianie się różnych kart, dzięki czemu gra ma zaskakujący przebieg. Tutaj podobnie jak w książce czy filmie, czujemy że przelewki znane z Shire się skończyły, a nieprzyjaciel ma nad nami ogromną przewagę. To przecież właśnie dlatego, drużyna pierścienia się w końcu rozpadła.

Ale nadzieja umiera ostatnia i pomimo tego, że nieprzyjaciel wyprowadził wiele ciosów, to bohaterowie Śródziemia kontynuują swoją wyprawę i zrobili kolejny krok, aby Wojna o Pierścień zakończyła się klęską Saurona!

A są jakieś nowe karty graczy z 4 podstawowych sfer?

13thcaesar - Sro 08 Paź, 2014

maclis napisał/a:
tommifon napisał/a:

A są jakieś nowe karty graczy z 4 podstawowych sfer?

Tak jak napisał tommifon z kart graczy mamy tylko czterech sprzymierzeńców: Galadriela (Przywodztwa), Boromir (Taktyki), Bilbo Baggins (Ducha) i Elrond (Wiedzy). pozostałe karty to dwa neutralne dodatki (jeden dla Gandalfa, drugi dla Istari) i jedno neutralne wydarzenie (również dla Istari),oraz jeden dodatek ze sfery Drużyny Pierścienia.