|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Inwazja - dyskusja ogólna - Czy warto zacząć zbierać?
FilipsO - Pią 17 Lut, 2012 Temat postu: Czy warto zacząć zbierać? Cóż, zamierzam zacząć zbierać karciankę kolekcjonerską z rywalizacją. Padło na inwazję, ponieważ praktycznie nic innego nie ma - ale są elfy Lubię elfy ;p Ale do rzeczy. Boję się teraz zbierać, gdyż najprawdopodobniej inwazja za chwile się skończy i ledwo nabiorę chętki na nią i zostanę z core setem i paroma dodatkami Czy myślicie że może jednak gra jeszcze pożyje? I niech wypowiedzą się normalni gracze, nie maniacy xd
DaRKeR - Pią 17 Lut, 2012
Well, Inwazja to bardzo dobrze rozwijająca się karcianka, zwłaszcza w Polsce. Do tego na tą chwilę jest całkiem niezły balans.
Nie sądzę by karcianka umarła w najbliższym czasie.
FilipsO - Sob 18 Lut, 2012
Chyba mnie przekonałeś. Więc w jakiej kolejności zakupy? Mi się wydaje, że plan na ten rok byłby taki:
Luty: Core Set + Szturm
Kwiecień: Core set
Wakacje: Core set
Słyszałem, że aby grać turniejowo trza mieć 3 core sety, więc chyba tak zrobię ;p Chociaż nie wiem czy to najlepsza opcja.
DaRKeR - Sob 18 Lut, 2012
FilipsO napisał/a: | Chyba mnie przekonałeś. Więc w jakiej kolejności zakupy? Mi się wydaje, że plan na ten rok byłby taki:
Luty: Core Set + Szturm
Kwiecień: Core set
Wakacje: Core set
Słyszałem, że aby grać turniejowo trza mieć 3 core sety, więc chyba tak zrobię ;p Chociaż nie wiem czy to najlepsza opcja. |
NAjlepsza opcja to kupić na allegro jakiś zestaw. Polecam z aktualnego cyklu dodatki dedykowane konkretnym rasą i w zależności od tego czym chcesz grać, taki dodatek jeszcze bym zakupił.
Berestaszek - Nie 19 Lut, 2012
Przy okazji nikt Ci nie karze miec 3 core setów. Możesz miec tylko jeden, aby miec plansze stolic. Nie musisz miec po 3 kopii kart w talii... a jeżeli chcesz to albo buduj talie od drugiego cyklu wzwyż, lub kup sobie pojedyńcze potrzebne karty od innych, bo wydawanie trzykrotnie 120 zł tylko po to, aby miec po 3 kopie karty to jednak trochę głupi pomysł, zwłaszcza że conajmniej połowa pudła będzie lądowała w jakimś klaserze, albo w specjalnym pudełku z shitem..
FilipsO - Nie 19 Lut, 2012
Czyli myślicie że z 1 CS-em+dodatki to sobie na turniejach pogram?
Ba możesz pograc nawet z jednym CSem Natomiast tak serio to jak będziesz miec wszystkie dodatki to np możesz stworzyc talie tylko z tych kart które masz i nie będziesz przegrywac za każdym razem. Bądź co bądź nie musisz miec 3 kopii kart, aby dołączyc do turnieju
Dziobak - Nie 19 Lut, 2012
Dokładnie, ja wciąż lecę na jednym CS i cyklu spaczenia - nie zawsze przegrywałem na turniejach
Teraz tylko pozostał dylemat kim grać. Najładniejsze są HElfy, ale podobno słabizna, więc chyba będę grał DElfami. Właśnie zwerbowaliście nowego gracza, brawoo xd Może za jakieś pół roku jak coś będę miał i trochę się ogram to przybędę na jakiś turniej
Może nikomu nie podeszła gra HE i dlatego nie mogli zrobic żadnej porządnej talii? Nie warto od razu odtrącac talii "bo wszyscy mówią" że jest słaba. Na początku tak było z chaosem. Potem został mocno dopakowany i jest teraz dużo jego zwolenników. W pewnym momencie będzie podobnie z HE. Wierzę w to
Nie wiem już którymi elfami. Ważne że elfami A i jakie koszulki na stolice?
Ja osobiście nie mam żadnych (ba nawet nie wiem czy są) na upartego możesz sobie zafoliowac
lanowiec - Nie 19 Lut, 2012
grasz bez koszulek? o zgrozo. Po tylu grach to moim by chyba juz farba zeszla;P
Dziobak - Nie 19 Lut, 2012
Cytat: | A i jakie koszulki na stolice? |
Naprawdę masz koszulki na plansze stolic?
Arto - Pon 02 Kwi, 2012
Dlaczego sądzisz, że W:I umiera? Wczoraj zakupiłem podstawkę i jestem nią zachwycony. Gdzie znajdę chronologiczną listę książek z cyklu Warhammer?
daniello_s - Pon 02 Kwi, 2012
Arto napisał/a: | Dlaczego sądzisz, że W:I umiera? Wczoraj zakupiłem podstawkę i jestem nią zachwycony. Gdzie znajdę chronologiczną listę książek z cyklu Warhammer? |
No to jestes dopiero na starcie. Poczekaj jak zobaczysz co musisz dokupic zeby zaczac sensownie grac (no chyba ze grasz dla funu tylko i x1 karty ci nie przeszkadzaja, tudziez wystarczy ci podstawka i np Marsz i Legendy).
FilipsO - Pon 02 Kwi, 2012
Ja myślę, że wh:i powoli umiera, ponieważ to już nieco stara gierka.
@up: on nie pytał się o karty, tylko o książki! poszukaj w dobrych sklepach hobbystycznych.
Berestaszek - Pon 02 Kwi, 2012
http://www.blacklibrary.com/Warhammer tutaj znajdziesz listę książek warhammera od wydawcy black library. Z tego co mi wiadomo nie ma wszystkich książek przetłumaczonych na polski język
GambitG - Pon 02 Kwi, 2012
Nieco starą gierką jest Talisman, albo Magic the Gathering. Nieco starą gierką można nawet nazwać Twilight Imperium, albo Osadników z Catanu, bądź Carcasonne. Jakoś nie widzę, żeby wydawcy tych gier rezygnowali z dodruków, kolejnych edycji, wariacji na temat. Jeśli chodzi o świat, to tak, warhammer jest bardzo starym systemem bitewnym, na którym najpierw oparto grę RPG, a następnie kolejne karcianki. Inwazja nie jest nawet nastolatkiem wśród gier, a wśród gier bez prądu żywotność jest o wieeeele dłuższa niż wśród tych na komputer.
Warto zacząć zbierać, jeśli granie sprawi ci frajdę i czy masz z kim w to grać, bo to są tak naprawdę jedyne wyznaczniki. Gdyby przeliczyć ile fani Wh: I zapłacili za każdą jedną partię mając po trzy core sety, szturmy i dodatki z cyklu spaczenia i wszystkie pozostałe wydatki wynik nie przekroczyłby z całą pewnością 10 zł, a w przypadku najlepszych graczy to pewnie byłyby zwykłe grosze.
Arto - Pon 02 Kwi, 2012
Na razie gram z dziewczyną albo bratem i tak dla zabawy. Jeśli chodzi o dodatki, to jest napisane, że spośród X kart dany booster zawiera 20 nowych. Co to oznacza? Resztę kart znajdę np. w podstawce?
FilipsO - Pon 02 Kwi, 2012
Ja już zacząłem grać. A tutaj NIE MA BOOSTERÓW. To nie Magic. Po prostu wiesz, co masz w środku. Masz w każdym battlepacku 20 wzorów kart x3, ktore możesz wykorzystać przy budowaniu talii.
Qadi - Pon 02 Kwi, 2012
Prawie prawda Pierwszy cykl został wydany jako "małe battlepacki" które mają w sobie karty x1... dopiero dwa następne cykle mają w sobie 60 kart czyli 20 kart każda w 3 kopiach.
Częstym bólem jest to że żeby zacząć grać turniejowo potrzebne są karty z core setu x 3 które w samym core secie są x1.
Virgo - Pon 02 Kwi, 2012
daniello_s napisał/a: | No to jestes dopiero na starcie. Poczekaj jak zobaczysz co musisz dokupic zeby zaczac sensownie grac (no chyba ze grasz dla funu tylko i x1 karty ci nie przeszkadzaja, tudziez wystarczy ci podstawka i np Marsz i Legendy). |
Teraz na tym forum hejtujesz? XD
Ogólnie wcale nie tak dużo kart, które są dostępne x1 w Core Secie, Assault on Ulthuan czy pierwszym Corruption Cycle jest koniecznych do gry turniejowej. Wszystko zależy od rasy, jednej bardziej, inne mniej "stoją" starymi kartami. Tu masz listę wszystkich kart po kolej jak były wydawane:
http://deckbox.org/games/whi/cards?s=e&o=a
Jak ogarniasz angielski z Black Library polecam książki z serii Time of Legends:
http://www.blacklibrary.com/time-of-legends
Ravandil - Wto 03 Kwi, 2012
Arto napisał/a: | Dlaczego sądzisz, że W:I umiera? |
Nie słuchaj takich głupot, grze daleko do umierania, graczy przybywa, turniejów coraz więcej nie mówiąc już o tym że teraz jest świetnie zbalansowana. WI ma się wyśmienicie i na pewno jeszcze długo pociągnie
daniello_s - Wto 03 Kwi, 2012
Virgo - nie hejtuje tylko mówię prawdę
Inwazja to express bez motorniczego - jak się chce grać turniejowo to by się zdało mieć (prawie) wszystko x3.
Zresztą Arto napisał później, że gra dla funu więc jak najbardziej mu polecam Inwazję bo wtedy nawet x1 kopia fajnej karty nie boli a zabawa jest przednia.
Arto - Wto 03 Kwi, 2012
Wolałbym coś polskiego. Ogólnie rzecz biorąc jest tam chronologia wydarzeń jak np. w książkach Star Wars czy mogę po prostu sięgnąć po 1 tom byle jakiego cyklu? Jestem bardzo ciekawy jaki klimat jest utrzymywany, bo na pierwszy rzut oka zapowiada się nie lada rzeźnia
Berestaszek - Wto 03 Kwi, 2012
to jest cały świat a nie seria Dlatego rusz cokolwiek. Ale polecam zacząc od serii przygód Gotreka i Feliksa. Ja od tego zacząłem i naprawdę dobrze mi się czytało. Skończyłem na Zabójcy Gigantów ponieważ dalszych nie mogłem znaleźc w bibliotece żadnej
Edit.
Zaczyna się od tomu Zabójca Trolli
ygeth - Wto 03 Kwi, 2012
Tu można znaleźć sporo ciekawych pozycji.
http://www.rebel.pl/e4u.p...&p=20&back=&p=0
http://www.rebel.pl/categ...0.000-pol..html
Przeczytałem większość z nich i mogę polecić;
-Sagę Gotreka i Felixa (do Zabójcy Gigantów, następne to kupa)
-Trylogię Eisenhorna
-Sagę Duchów Guanta
-Herezję Horusa
-Szczurołapa
-Ambasadora
-Wewnętrznego Wroga (jeśli nie przeszkadza Ci, że główny bohater to kultysta).
Ciężko dostać już te książki ale jeśli znajdziesz to:
-Czerwone Pragnienie
-Jeźdźcy Wilków
-Śmiech Mrocznych Bogów
-Trylogia Wampirzycy Genevieve
Berestaszek - Wto 03 Kwi, 2012
hmm. Z tgo co pamiętam to duchy gaunta i herezje horusa to warhammer 40000 Ja z tego świata czytałem książkę Szpon ragnara i 2 pozostałe części które równie szybko łyknąłem co sagę gotreka i feliksa (a może Felixa? nie pamiętam ()
Fortep - Wto 03 Kwi, 2012
daniello_s napisał/a: | Virgo - nie hejtuje tylko mówię prawdę
Inwazja to express bez motorniczego - jak się chce grać turniejowo to by się zdało mieć (prawie) wszystko x3.
Zresztą Arto napisał później, że gra dla funu więc jak najbardziej mu polecam Inwazję bo wtedy nawet x1 kopia fajnej karty nie boli a zabawa jest przednia. |
jesteś znanym hate'rem każdego forum o WHI i tego się nie wyprzesz:P
faktycznie dodatków jest już dość duzo, jednak do gry również turniejowej nie trzeba mieć ich aż tak wiele. podstawkę docelowo warto mieć x 3 ale nie koniecznie trzeba ją kupować. teraz jest bardzo dużo draftów jako nagrody, a że wiele osób ma już komplet kart, to na draftach można wyciągnąć na prawdę wiele "smacznych kąsków"
co do tego że nie trzeba mieć wszystkiego żeby wygrywać, najlepszym przykładem jest Gdańsk, gdzie 2 ostatnie turnieje wygrała orcza talia złożona tylko z 1 podstawki i paru dodatków. gracz przybył na swój pierwszy turniej i go wygrał!!
Arto - Wto 03 Kwi, 2012
A jeśli mowa o turniejach, to ile kart muszę mieć w decku i co można wygrać?
FilipsO - Wto 03 Kwi, 2012
Od 50 do 100 kart, z zachowaniem restrykcji i banów.
GambitG - Wto 03 Kwi, 2012
Nie bądźmy enigmatyczni najlepiej mieć ok. 50 kart w talii, maksymalnie 55 i najczęściej trzyma się po trzy kopie każdej karty w decku. W tych kartach musisz zmieścić przepis na swoje zwycięstwo, czyli:rozwinięcie się samemu przy przeszkodzeniu przeciwnikowi w rozwoju, kontroli i ataku, a następnie zaatakowanie samemu.
Wygrana zależy od organizatorów turniejów W Łodzi gramy tylko na nagrodach od Galakty, ale gdzie indziej, gdzie są wpisowe na turnieje pewnie są to jakieś dodatki, albo bony do sklepów planszówkowych.
stey - Sob 14 Kwi, 2012
Witam, podłączę się do tego tematu. Jestem nowy graczem, mówiąc dokładniej kupiłem z kolegą podstawkę i zaczęliśmy grac. Zastanawiam jak wydać najmniej kasy i czerpać więcej przyjemności z gry, tj. które dodatki kupić w pierwszej kolejności . Przykładowo żeby stworzyć jakąś fajną talie mrocznych elfów.
FilipsO - Sob 14 Kwi, 2012
W cyklu stolicy masz dodatki ustawione na konkretną rasę, więc wybieracie 2 najfajniejsze i kupujecie. Do tego szturm na Ulhtruan.
|
|