galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - Gra o Tron PBF #10 - Nabór

Adam Badura - Czw 11 Paź, 2012
Temat postu: Gra o Tron PBF #10 - Nabór
Właśnie co skończyłem prowadzić Grę o Tron PBF #6. Chętnie więc poprowadzę kolejną rozgrywkę. W podobnym stylu.

Jakie życzenia odnośnie samej gry? Która wersja? Dodatki? Losy Bitwy? Karty Westeros znane? Jak chcecie grać? Preferencje co do rodów?

Jak na razie udział zgłosili:

gamaliel - Czw 11 Paź, 2012

Druga edycja, bez losów bitwy.
Preferencje co do rodów:
Greyjoy>Stark>Baratheon>Tyrel>Lannister>Martell
Ale oczywiście dostosuje się do każdej opcji.

toszt - Czw 11 Paź, 2012

Adam, mnie pisz w ciemno, już w #6 pisałem, że się głoszę :)
    -najchętniej zagrałbym w dodatek! :)
    -może być z losami/bez losów bitwy
    -preferencje rodowe: aktualnie brak (może tylko wolałbym nie grać Lannisterami ;) )
    -zamiast losów mogą być nieznane karty Westeros

reszka - Czw 11 Paź, 2012

cóż, mnie i tak nikt nie posłucha, bo wersje na których się wychowałem / wychowuję od 3-4 lat chyba na forum poparcia nie znajdą.

(1ed. (do 6 zamków) oba dodatki, liderzy+karty taktyk) - w porównaniu do wszystkich tutejszych PBF to jak szachy do warcabów. Tyle, że wśród niedoświadczonych ( w tej wersji) graczy gra skończy się w 2 turze. U doświadczonych graczy w 3 (każdy ród ma szanse, co jest aż dziwne). My w moim dawnym gronie super specjalistów od takiej wersji 2 razy na 11 gier dociągnęliśmy aż do 6 tury. Ale to jest non stop atak (w tym w fazie paleń i w koronek) + (dzięki kartom taktyk) dużo więcej i lepszej dyplomacji.

Ale zapomnijmy, może kiedyś.

Teraz proponowałbym takie same zasady jak w pbf#6 z 1 zmianą.

- Dać Lannisterowi karty z 1ed clash (te które ma w pbf#9) oraz wyjątkowo tylko jemu dać jednorazowy rozkaz specjalny rodowy, coby miał większą rolę niż asystenta w grze.

a preferencje rodów:

2 ed. - zdecydowanie tyrell - greyjoy- Baratheon - martell - Lannister - Stark
2ed ze zmianą kart Lannistera - Tyrell - Lannister (obaj na równych prawach) - greyjoy- Baratheon - martell - Stark

1 ed. każda wersja - Lannister i długo długo nic (chcę wreszcie skopać tyłki czerwonymi).

Krw4wy - Czw 11 Paź, 2012

Ja tez sie chetnie pisze

Osobiscie zagralbym w dance with dragons :mrgreen: ale rowniez inne warianty mnie zadowalaja. Chyba jeszsce nie bylo tego dodatku na tym forum a jesli chodzi o rod to kazdym oprocz lannistera

Gog - Czw 11 Paź, 2012

Ja chętnie spróbuje :) Też bym spróbował z dance of dragons o ile to nie za dużo roboty dla Ciebie Adam:) I najchętniej bez losów bitwy:p Ale zagram i z nimi :) Najchętniej Martell dawno nie grałem :)
toszt - Czw 11 Paź, 2012

No to jeszcze jednego brakuje. Za to cieszy świeża krew :) Jak nie będzie wyraźnego sprzeciwu niezdecydowanych, to gramy wersję z dodatku.
Mortyr - Czw 11 Paź, 2012

Możecie mnie dopisać. :wink: Też chętnie zagrałbym z nowym dodatkiem DwD.
Oczywiście, bez Losów Bitwy :grin:

@reszka
Ja rozumiem, dlaczego odpowiada ci dynamiczna wersja Gry o Tron. Sami graliśmy w CoK swego czasu do 6 zamków i gra kończyła się w 3-5 turze.
Dla mnie jednak fajniejsza jest dłuższa gra, gdzie dyplomacja przeważa nad taktyką. Takie skrzywienie, jako że wychowałem się na starym Diplomacy i pierwszym Warrior Knights :wink:
Więc nie jest to kwestia "zrozumienia" gry, tylko po prostu preferencji.

TERF - Czw 11 Paź, 2012

no jak bylby dodatek to pewnie znalazl bym chwilke ale juz wszystko zaklepane wiec i tak odpadam ;)

wiem, że to kwestia preferencji, dlatego uczciwie sprawę pokazuję ale nie forsuję.

Co do dodatku Smoczego, to nigdy go na oczy nie widziałem, ale słyszałem, że lannister ma jeszcze bardziej przerąbane niż w dotychczasowych wersjach.

No ale jeśli gramy w 1 ed, to ja poproszę lannistera, raczej kolejnych rodów nie muszę wymieniać.

toszt - Czw 11 Paź, 2012

reszka napisał/a:
Co do dodatku Smoczego, to nigdy go na oczy nie widziałem, ale słyszałem, że lannister ma jeszcze bardziej przerąbane niż w dotychczasowych wersjach.

Tu możesz sobie zerknąć na początkowe rozstawienie (zwróć uwagę na np. ana garnizon w Storm's End, czy Oldtown)

A tu spis m. in. dowódców.

Mamy już komplet. Postaram się wystartować samą grę dziś wieczorem. Smoki - o ile będę miał stosowne materiały.
toszt - Czw 11 Paź, 2012

Adam Badura napisał/a:
Smoki - o ile będę miał stosowne materiały.
Wyżej podałem źródła do kart i ustawienie, nic więcej z tego co wiem się nie zmienia (poza skróconym czasem gry). Ktoś coś jeszcze wyłapał co się zmienia?
TERF - Czw 11 Paź, 2012

tak po mapie to chyba Baratheon ma najbardziej przechlapane ;)

losuj te rody, rezerwacje chyba nie mają sensu.

biorę co będzie

Gog - Czw 11 Paź, 2012

jesli dodatek to losuj Adam dla wszystkich to nowosc :)
Sardo - Czw 11 Paź, 2012

Heh, człowieka cały dzień nie ma i traci szansę na grze z dodatkiem. Mam nadzieję, że załapię się na następne PBF z DwD.
Georgie - Czw 11 Paź, 2012

pisze sie jako rezerwowy :) chociaz pewnie i tak sie nikt nie wylamie :)
kiwi - Czw 11 Paź, 2012

Jeżeli jest jeszcze miejsce to z chęcią zagram,

Jakie są zmiany w Dance with Dragons? Bo na FFG ani BGG nie widzę zasad... Mapa się zmienia? Chyba nie? Ale gdzie jest rozpiska ukłądu początkowego - czy to to co tu toszt wstawił? Niestety nie mam też mapki do PBF, jeśli nie ma zmian na samej mapie to pozostaje tylko podmianka dowódców, ale to też nie jest takie trywialne. Mogę to spróbować zrobić, ale start zajmie trochę więcej.
toszt - Czw 11 Paź, 2012

Adam Badura napisał/a:
Jakie są zmiany w Dance with Dragons? Bo na FFG ani BGG nie widzę zasad... Mapa się zmienia? Chyba nie? Ale gdzie jest rozpiska ukłądu początkowego - czy to to co tu toszt wstawił? Niestety nie mam też mapki do PBF, jeśli nie ma zmian na samej mapie to pozostaje tylko podmianka dowódców, ale to też nie jest takie trywialne. Mogę to spróbować zrobić, ale start zajmie trochę więcej.

Mapa zostaje bez zmian, rozstawienie początkowe się zmienia tak jak podałem w linku. Dowódcy też są podani. Możesz nawet skorzystać z tłumaczenia 'by kiwi', na pierwszy rzut oka daje radę. ;) Jak rozlosujesz nam rody, to zanim każdy ogarnie co jak i z kim może, to zdążysz zrobić mapkę :)

Rody:

W związku z koniecznymi pracami przy dowódcach na mapie właściwy wątek i mapkę dam pewnie jutro albo dopiero w sobotę (jutro dużo mnie nie ma).

Adam Badura - Pią 12 Paź, 2012

Pracuję nad mapką. Trzeba też dorobić garnizony dla Storm's End i Oldtown. Za to znika z King's Landing.

Zagramy bez Losów Bitwy, bo większość ich nie chce.

Proponuję bez odkrytych Kart Westeros dla odmiany. Chyba, że wolicie odkryte (ile tur w przód?)?

gamaliel - Pią 12 Paź, 2012

Ja jestem za zakrytymi kartami.
toszt - Pią 12 Paź, 2012

Ja też jestem za zakrytymi.

Nie wiem co zrobić z dowódcami, bo nigdzie nie widzę skanów więc nie mam jak zakutalizować mapki... :(

Słabo to widzę panowie z dowódcami. Jakieś pomysły? Ma ktoś z Was oryginał i może zeskanować?

A nie wystarczy nam wykaz dowódców w poście, a przy mapie po prostu nie będzie dowódców?

gamaliel napisał/a:
A nie wystarczy nam wykaz dowódców w poście, a przy mapie po prostu nie będzie dowódców?

Będzie się trzeba do tego ograniczyć jeśli nic lepszego nie wymyślę. Wtedy dowódców z mapki ściągnę kompletnie.

Robię garnizony. Potem założę wątek. Dowódców na mapie mogę dodać w dowolnym momencie.

Oldtown i Storm's End mają swoje garnizony chyba tylko przy 4 graczach, czyli nas to nie dotyczy. Tak bym wnioskował z powiększonej mapki ale nie potrafię znaleźć potwierdzenia. Co Wy na to?

Taniec ze smokami oficjalnie jest tylko na 6ciu graczy, więc wydaje się że Oldtown i Storms End powinny mieć garnizony.Zwłaszcza dla Barathona to istotna sprawa.

gamaliel napisał/a:
Taniec ze smokami oficjalnie jest tylko na 6ciu graczy, więc wydaje się że Oldtown i Storms End powinny mieć garnizony.Zwłaszcza dla Barathona to istotna sprawa.

To nie rozumiem wobec tego symbolu w lewym dolnym rogu. Te dodatkowe garnizony mają 4, zaś The Eyrie ma 4-6.

Mnie się wydaje że siła garnizonu jest na tarczy, a w lewym rogu przedziały dla ilu graczy, ale po prostu w przypadku Tańca ze smokami trzeba je zignorować.
toszt - Pią 12 Paź, 2012

W aDwD są dwa dodatkowe garnizony, w SE i OT. One tam są i już :) tak samo jak zaczynamy z rozstawionymi power tokenami na niektórych obszarach. SE ma na przykład oddać silną obronę Baratheonów w 'domu', bez wzmacniania tam ich ofensywnej siły. OT pewnie dla balansu jest.
a cyferki na żetonach, no bo to żetony z podstawki, dodatek to tylko karty rodów +karty z rozstawieniem.

Pole gry

Zobaczymy ja wyjdzie z dodatkiem. Zapowiada się ciekawie. Ale "wsparcie materiałowe" jest na razie słabiutkie... :(

toszt - Pią 12 Paź, 2012

Adam Badura napisał/a:
Pole gry

Zobaczymy ja wyjdzie z dodatkiem. Zapowiada się ciekawie. Ale "wsparcie materiałowe" jest na razie słabiutkie... :(
Damy radę bez dowódców na mapce, i tak to tylko była funkcja wspomagająca, bo nie byli zbyt czytelni, jak się ich znało na pamięć, to spoko, ale teraz i tak są same nowości (Ramsay+Reek? Jon Snow+Mance? OMG :shock: dobrze, że mam do nich daleko;) ). Najważniejsze, żeby karty w pierwszym poście były aktualizowane, a przy Tobie, Adam, nie trzeba się o to martwić :)
Gog - Pią 12 Paź, 2012

kurcze:d wlasnie wymyslilem 7ta koncepcje grania:D Czy tylko ja zupelnie nie wiem co sie moze stac?:D
toszt - Pią 12 Paź, 2012

Gog napisał/a:
kurcze:d wlasnie wymyslilem 7ta koncepcje grania:D Czy tylko ja zupelnie nie wiem co sie moze stac?:D
7. koncepcji i ani jednej PW do mnie? To chyba te najciekawsze zostawiłeś na koniec :P

Tyle koncepcji i żadnej z udziałem Bolto.....Starków?
Krw4wy - Pią 12 Paź, 2012

I nawet z sasiadem nie prowadzisz rozmow, wszakze lannisterowie z pomoca tyrellow utrzymali krolewska przystan.
toszt - Pią 12 Paź, 2012

Adam - drobna uwaga, na Oldtown jeszcze do kompletu żeton władzy dorzuć Tyrellów (niby nic, ale Margaery się ucieszy ;)
Gog - Pią 12 Paź, 2012

nie prowadze rozmow na razie mysle intensywnie:D

toszt napisał/a:
Adam - drobna uwaga, na Oldtown jeszcze do kompletu żeton władzy dorzuć Tyrellów (niby nic, ale Margaery się ucieszy ;)

Poprawiłem.

Mortyr - Pią 12 Paź, 2012

Kurde, i co ja mam tu w ogóle robić? :shock:
reszka - Pią 12 Paź, 2012

spoko, ja już swoje rozkazy przesłałem, ale dziwią (lub nie) mnie wasze rozterki, ja reszka Baratheon dopiero jestem w czarnej d.... z możliwością jakiegokolwiek manewru. Wojsk jak na lekarstwo, rozstrzelone to to niesamowicie i brak *.

Zgadzam się, że Jeleń jest troszkę pokrzywdzony, ale najbardziej wkurza mnie brak tronu! Zawsze jeleń go miał, zawsze. Jak wreszcie nim gram, to kończę turę.

Tak sobie marzyłem, że wylosuję greya, już miałem całą taktykę dla niego.

I tak wygram. :mrgreen:

A co do zasad,
1) kartą mellisandre przywracam inną. Chcąc przywrócić moją "0", płacę 0 (tak mi się wydaje, bo taka jest siła bazowa (w odróżnieniu od X niektórych postaci w 1 ed.)), czy tyle ile jest na torze dzikich (więc zawsze min.2).
2) które są karty Westeros? te z 2 ed? Odkrywamy je czy nie?
3) Karta margary - siła przeciwnika spada do 2. Czy jak atakuję 2xwieża i 2xkonik ze wsparciem 2 koników +1 to moją siłą będzie i tak 2+karta? Czy wsparcia moje/sojuszników coś zmieniają?

kiwi - Pią 12 Paź, 2012

Tak mellisandre przywraca sobie 0 za darmo, 2 westerosy są te same, 3 tak nie ważny jest miecz i wszytko final combat strengt czyli po podsumowaniu wszytkich punktów jest 2. Co do Baratheona to wcale nie ma tak trudno, najgorzej ma lannister moim zdaniem. U nas gre wygrał baratheon przez dobre granie Jonem i Mancem.
toszt - Pią 12 Paź, 2012

reszka napisał/a:
A co do zasad,
1) kartą mellisandre przywracam inną. Chcąc przywrócić moją "0", płacę 0 (tak mi się wydaje, bo taka jest siła bazowa (w odróżnieniu od X niektórych postaci w 1 ed.)), czy tyle ile jest na torze dzikich (więc zawsze min.2).
2) które są karty Westeros? te z 2 ed? Odkrywamy je czy nie?
3) Karta margary - siła przeciwnika spada do 2. Czy jak atakuję 2xwieża i 2xkonik ze wsparciem 2 koników +1 to moją siłą będzie i tak 2+karta? Czy wsparcia moje/sojuszników coś zmieniają?
Odpowiadam na podstawie mojego rozumienia.

1) Siła Mance'a to [0] dopiero w czasie bitwy jest modyfikowana, więc wraca za free moim zdaniem.
2)karty 2 edycji
3) Piszą o końcowej sile przeciwnika, więc po wszystkich możliwych modyfikacjach (wsparcie, rozkazy, dowódcy, zdolności dowódców).

PS. co do Maergery, to tak samo ma Mance, na karcie jest napisane o końcowej sile (a w przypadku walki Maergery/Mance chyba właśnie zdecyduje kolejność na torze królewskiego tronu, bo żadna nie są zdolnością natychmiast/anuluj, które mają priorytet)

Rozkazy posłane.
toszt - Pią 12 Paź, 2012

ja też posłałem
Mortyr - Sob 13 Paź, 2012

Dopiero teraz wysłałem rozkazy. Przepraszam za tak długą zwłokę, panowie. Niestety w piątek nie dałem rady - zajęcia 8-22, a jak wróciłem to nie miałem neta w domu, aż do teraz :???:
gamaliel - Pon 15 Paź, 2012

Czy można poprosić współgraczy o aktualizacje awatarów?
toszt - Pon 15 Paź, 2012

gamaliel napisał/a:
Czy można poprosić współgraczy o aktualizacje awatarów?
Mówisz i masz ;) Jeszcze [wytykanie palcem] Gog i Reszka zostali [/wytykanie palcem] ;)
reszka - Pon 15 Paź, 2012

nie wiem, jak mam tego avatara dodać (tzn w jakim programie go na dysku zapisać) bo paint się nie powiódł.
toszt - Pon 15 Paź, 2012

reszka napisał/a:
nie wiem, jak mam tego avatara dodać (tzn w jakim programie go na dysku zapisać) bo paint się nie powiódł.

Ja używam Irfan viev, ale każda praktycznie przeglądarka obrazków się nada.
Napiszę co ja robię: w googlach wpisuję:
martell avatar
w tym co znajdzie szukam odpowiedniego obrazka, zapisuję go na dysku
otwieram w Irfan viev,
potem klikam Obraz/Zmień rozmiar Obrazu i nowy rozmiar w pikselach podaję 80 na 80 (bo większe się nie dodadzą tu na forum)
Potem klikam zapisz jako i zapisuję jako plik jpeg a po prawej podaję, żeby skompresował mi do maks 6kB bo to też limit w forum galakty.

Raz dwa i gotowe :) Jakby co, to szukaj podobnych opcji w innych programach, pamiętaj o limitach wielkości.

Gog - Pon 15 Paź, 2012

moj robiony w paincie na farta troche to trwa ale daje rade:d to samo mozna latwo w gimpie zrobic:)
toszt - Pon 15 Paź, 2012

Gog napisał/a:
moj robiony w paincie na farta troche to trwa ale daje rade:d to samo mozna latwo w gimpie zrobic:)
No ja te pół na pół łączone w paincie dziubię, bo w pracy nic lepszego mieć nie mogę, a w domu mi się nie chce ;)
Gog - Pon 15 Paź, 2012

zrobie avatar jak wroce do domu :D a wydarzenia mam nadzieje ze mobilizacja ostatnie dni lata i jesienne deszcze:p
gamaliel - Pon 15 Paź, 2012

Pytanie odnośnie wsparcia: Myślałem że moja bitwa ma już etap posłania generała a nie decydowania o tym kto dostanie wsparcie.
cytat z lannistera:bede zalowal nie wspieram nikogo bijcie sie ;x
dla mnie to oznacza że nie wspiera nikogo
ale jeśli jest inaczej to muszę zmienić generała

Adam Badura - Pon 15 Paź, 2012

Tak, dokładnie to znaczy. Zwróć uwagę, że z pierwszego postu zniknął wpis, że czekamy na deklarację Lannistera, zaś we wpisie bitwy jest adnotacja, że wsparcie Lannistera jest wstrzymane, wraz z linkiem do postu gdzie to ogłosił.
Gog - Pon 15 Paź, 2012

Aha czyli nie mogę już zmienic mimo że wynikły nowe okoliczności a Panowie nie podali generałow obaj? Nie będę się upierał i w pełni akceptuje decyzję GMa :) Dobrze rozumiem ?:)
Adam Badura - Pon 15 Paź, 2012

Gog napisał/a:
Aha czyli nie mogę już zmienic mimo że wynikły nowe okoliczności a Panowie nie podali generałow obaj? Nie będę się upierał i w pełni akceptuje decyzję GMa :)

Technicznie moglibyśmy, bo generałowie nie zostali ujawnieni, więc można by poprosić Starka, żeby podał generała jeszcze raz biorąc pod uwagę, że zmieniłeś zdanie.

Ale pozostali gracze aż przebierali nóżkami i zrobili całą dalszą kolejkę i właściwie każdy mógłby w następstwie tego chcieć zmienić swój ruch. To dość dużo pracy.

A biorąc pod uwagę, że Ty napisałeś dość klarownie swoją decyzję to wolałbym nie zmieniać i uznać, że już za późno.

Gog - Pon 15 Paź, 2012

Decyzja jest, a do tego uzasadniona logicznie i rzeczowo, więc nie pozostaje mi nic innego jak sie pogodzić z decyzja:)

EDIT przeciez nawet nie marudze, nie płacze nic z tych rzeczy spytałem grzecznie nie mozna to nie można więc o co chodzi Toszciu?:D
EDIT2 nie namyslil tylko otrzymal nowe dane :X

toszt - Pon 15 Paź, 2012

Widzę, że Lannister się namyślił i zmienił zdanie, ale u nas mówi się 'karta stół'. Skoro dość precyzyjnie powiedziałeś, że nie wspierasz, to trzymajmy się tego. Zwłaszcza, że tak jak Adam mówił, myśmy już skończyli kolejkę w międzyczasie.
Mortyr - Sro 17 Paź, 2012

Jako, że nie jestem tak podłą żmiją, jak "lord" Stark - oficjalnie wypowiadam mu wojnę :wink:
Chciałbym też powiedzieć, że tak bezczelne łamanie umów nie pozostanie bez kary.

gamaliel - Sro 17 Paź, 2012

Dokładnie, za wszystkim stoją Starkowie, ale my Boltonowie zrobimy z nimi porządek :wink:
Gog - Sro 17 Paź, 2012

Bolton = zdrajca i psychopata:p wyszlo szydlo z worka:d
gamaliel - Sro 17 Paź, 2012

Może i psychopata ale wierny wasal i namiestnik północy z łaski jaśnie nam panujących Lannisterów.
Dredzilla - Sob 20 Paź, 2012

Czegos innego spodziewalem sie po tej rozgrywce, poki co jestem troche zawiedziony, gdyz sytuacja powoli sie normuje i wyglada to identycznie jak gra bez dodatku :(
toszt - Nie 21 Paź, 2012

Dredzilla napisał/a:
Czegos innego spodziewalem sie po tej rozgrywce, poki co jestem troche zawiedziony, gdyz sytuacja powoli sie normuje i wyglada to identycznie jak gra bez dodatku :(

Czego się spodziewałeś? póki co trzeba móżdżyć razy intensywniej, starając się spamiętać, kto ma jakich nowych ciekawych dowódców. Inna sprawa jest, że mamy inne zupełnie pozycje, akurat wybrano takie a nie inne ruchy, ale Baratheon mógł, gdyby chciał namieszaćw zupełnie inną stronę.
Czego się spodziewałeś?

Dredzilla - Nie 21 Paź, 2012

myslalem ze gj odpusci polnoc, starkiem zajmie sie baratheon
po to jest dodatek zeby gra byla inna :)
W sumie to baratheon zdobywa winterfell bez problemu i tak samo moze ja utrzymac

Gog - Nie 21 Paź, 2012

dodatek jest to po prostu wyciagniecie od fanow 60 za nic praktycznie :) przykre ale prawdziwie jak zwykle nic nie przemyslane mam wrazenie ze to karty sa niby inne ale fajne tylko do 1 rundy jakby potem nic nie było ;x i jakies takie biedne w porównaniu z podstawka o feast of crows nie wspomne :)
toszt - Nie 21 Paź, 2012

Gog napisał/a:
dodatek jest to po prostu wyciagniecie od fanow 60 za nic praktycznie :) przykre ale prawdziwie jak zwykle nic nie przemyslane mam wrazenie ze to karty sa niby inne ale fajne tylko do 1 rundy jakby potem nic nie było ;x i jakies takie biedne w porównaniu z podstawka o feast of crows nie wspomne :)
Co do 60 złotych, to pamiętaj, że dodatek przede wszystkim na rynek usa jest, tam 15$$ to nic, średnia za godzinę u nich to ponad 23$. Niestety my żyjemy w innym świecie i u nas to (licząc po państwowej średniej) to ze 3 godzinki pracy.
Inna sprawa, że mogli iść śladem serialu i zrobić jakiś dodatek na koniec 2 sezonu, G-joye w Fosie Calin i Winterfell, Starkowie z Tullymi walczą na południu z Lannisterami, u Martellów bez zmian... (oni powinni mieć zakaz ruszania się przez pierwsze 3 tury, żeby realia odwzorować ;) ).

Krw4wy - Pon 22 Paź, 2012

Czy chciaby ktos przejac gre tyrellem po najblizszym czwartku, niestety wypadl mi wyjazd za granice i do 5 listopada moge miec problem z internetem, a nie chce stopowac wspolgraczy.
gamaliel - Pon 22 Paź, 2012

Napisz do TERFa on chyba chciał zagrać.
Shutt - Pon 22 Paź, 2012

może jakiś rezerwowy? Jak nie to chętnie przejme Tyrellów.
reszka - Sro 24 Paź, 2012

trzeba ustalić, kto zastępuje, coby wydarzenia rozegrał już następca.
Adam Badura - Sro 24 Paź, 2012

No Shutt się zgłosił. Sądzę, że dogadali między sobą (albo powinni!), kiedy następuje przejęcie.
Shutt - Sro 24 Paź, 2012

Krwawy do mnie pisał :)
przejmę Tyrellów, tylko nie wiem kiedy - nie zostało to określone :(

toszt - Sro 24 Paź, 2012

Adam Badura napisał/a:
No Shutt się zgłosił.
Znowu on?... Ten to ma parcie na plansze... ;)

Shutt, pamiętaj swoją rolę, jesteś tu Tyrellem, chłopcem do bicia :twisted:

Shutt - Sro 24 Paź, 2012

No właśnie widzę, że z tego co przejmę to niewiele zostanie.
Będę prowadził inną politykę, więc chłopcy oszczędźcie Tyrella :D

A parcie mam ^^
Proponowałem krwawemu rezerwowych, którzy się wcześniej zgłosili, ale nie dostałem odpowiedzi.

toszt - Sro 24 Paź, 2012

Shutt napisał/a:
No właśnie widzę, że z tego co przejmę to niewiele zostanie.
Będę prowadził inną politykę, więc chłopcy oszczędźcie Tyrella :D

No nie żartuj, najwięcej zamków, wysokie pozycje na torach (2,4,2), druga po Starku armia, główny wróg (Baratheon) porozbijany po całym wybrzeżu... czego chcieć więcej? Sam bym się chętnie zamienił za nudnych Martellów... :mrgreen:

PS. a co to za nowa polityka?

Shutt - Sro 24 Paź, 2012

Jak na razie widzę, że wszyscy uderzają na Tyrella, nie chce mieć tylu wrogów - nie chce, żeby mnie nie lubili w Westeros ;(

Za chwile licytacja, a Tyrell będzie miał 3 Twierdze, odcięte KL i pewnie 0 statków =.=
(przynajmniej tyle widzę z pobieżnego przeglądania mapy).

toszt - Sro 24 Paź, 2012

Shutt napisał/a:
Za chwile licytacja, a Tyrell będzie miał 3 Twierdze, odcięte KL i pewnie 0 statków =.=
(przynajmniej tyle widzę z pobieżnego przeglądania mapy).
Co?!?! Ogłaszasz licytację ziem? Ja się piszę na Oldtown i Highgarden!! :) No i Dornish Marches, żeby ciągłość ziem była, jakie ceny wywoławcze?? :lol:
Shutt - Sro 24 Paź, 2012

Starcie Królów toszt.
Nie stać Cię nawet na Kings Landing ^^

gamaliel - Sro 24 Paź, 2012

Może Shutt przejąłby już teraz Tyrella?
Adam Badura - Sro 24 Paź, 2012

gamaliel napisał/a:
Może Shutt przejąłby już teraz Tyrella?

Muszę przyznać, że sam o tym pomyślałem.

Ale uważam, że dla uczciwości dajmy Tyrell'owi 24h na podjęcie działań.

Post wzywający do jego działań opublikowałem dziś o 7:45. Jeśli Tyrell nie zareaguje do jutra do 7:45 to przyjmuję, że gra nim Shutt.

gamaliel - Pon 29 Paź, 2012

Tutaj chciałbym poruszyć pewną kwestie: Rozumie że gramy 6 rund.
Adam Badura - Pon 29 Paź, 2012

gamaliel napisał/a:

Tak. Tak stanowić mają zasady dodatku.

toszt - Pon 29 Paź, 2012

gamaliel napisał/a:
Z tego co mi wiadomo o DwD to tak.
Shutt - Wto 30 Paź, 2012

Jeżeli będzie #11 to ja się chętnie zgłaszam na Baratheonów :D
toszt - Wto 30 Paź, 2012

Shutt napisał/a:
Jeżeli będzie #11 to ja się chętnie zgłaszam na Baratheonów :D
W układzie DwD, czy tradycyjnym? :) Ja bym też zagrał kimś innym niż nudnymi Martellami ;)
Shutt - Wto 30 Paź, 2012

Of corz DwD ;)
W normalnej edycji nie cierpię Baratheonów...

gamaliel - Wto 30 Paź, 2012

W DwD zagrałbym Greyjoyami, Starkom brakuje statków.
reszka - Wto 30 Paź, 2012

w #11 wręcz błagam o Tyrellów, jest tyle taktyk, które chciałbym wypróbować.
reszka - Wto 30 Paź, 2012

toszt napisał/a:
Ja bym też zagrał kimś innym niż nudnymi Martellami ;)

bierz Lannisterów, emocji będziesz miał masę i pełne pole do negocjacji (jak to z nimi), w negocjacjach radzisz sobie całkiem dobrze.

Gog - Wto 30 Paź, 2012

ale błagam nie w DwD :x
Mortyr - Czw 01 Lis, 2012

Tak mnie gnębi jedna myśl: kombo Ramsay-Reek jest kompletnie bez sensu. Najbardziej przesadzone karty jakie kiedykolwiek oglądała ta gra (wliczając wszystkie nieoficjalne dodatki)...
Shutt - Czw 01 Lis, 2012

Jak się nie atakuje Starka od początku to faktycznie są zbyt mocne, ale Stark praktycznie od razu traci Winterfell.
Mortyr - Czw 01 Lis, 2012

Nie wmówisz mi, że pozycja Starka jest gorsza od pozycji startowej Baratheona, czy Lannistera. A oni nie mają karty z siłą 4 i trzema (!!!) mieczami, którą można używać praktycznie bez przerwy. A Stark ma do tego jeszcze normalną [4] jak wszyscy.
Shutt - Czw 01 Lis, 2012

Wg mnie założenie jest takie, że Bara tłucze się ze Starkiem na Winterfell, a na Seagardzie cisną go Greyjoy i Lannister.
Nie zawsze ta karta ma siłę [4], żeby o tym dyskutować muszę zagrać Jeleniami.

gamaliel - Czw 01 Lis, 2012

Co do comba Ramsay-Reek nie powiem fajne, ale ma też wady: zakłada przegrywanie co drugiej bitwy i utrudnia przewinięcie talii.
Gog - Czw 01 Lis, 2012

po co przewijac talie skoro masz ramsaya i reeka? a jak grales w podstawce II edycji eddard, roose, eddard, roose, jak greyjoy rzucal balona to ty robb, i eddard i znowu roose:D ^^
Shutt - Czw 01 Lis, 2012

Chciałem zwrócić uwagę, że przez ignorancję Martella i "nieudolność" Starka tę grę za chwilę może wygrać Baratheon.
reszka - Czw 01 Lis, 2012

No ale co to za problem, że ktoś wygra? Na styk wygrałem wszystkie walki z tyrellem. Na styk obroniłem się przed Starkiem. przez 3 tury grałem bez koronek i z rodu, który skazywany był na pożarcie zrobiłem coś fajnego? Teraz po ataku Lannistera (mogłem nie zdejmować wsparcia z mountanians) dalej będziesz widział we mnie faworyta?

I to bez żadnego komba w kartach, bo mance to zawalidroga a niestety, bierze jona do spółki. Jedynie Stannis jest uber.

Grey wygra, szkoda tylko, że w przeciwieństwie do mnie, nie napracował się praktycznie wogóle. Ale to też taktyka. Teraz albo będzie clash i ma masę powerków, albo nie będzie clasha i będzie miał kartę z siłą 9. Nikt go nie może zastopować.

reszka - Pon 05 Lis, 2012

nie ma mnie jutro cały dzień aż do wieczora, tak tylko mówię :)