galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - PBF #118

eSzopiklon - Czw 28 Kwi, 2016
Temat postu: PBF #118
Witam, jako że już przez prawie 3 miesiące nie rozpoczęła się żadna rozgrywka, a trwające mają się ku końcowi zakładam nowy PBF. Zapraszam do zgłaszania się.

Gracze:

player698 - Martell
lukipeki - Baretheon
Nowakl1993 - Tyrell
Germanus - Stark
Leśnik - Lannister
Aras - Greyjoy

Proponowane zasady:

1.postawowa mapa
2. kryzysy
3. brak kart losowości
4. licytacja o rody i tory wpływów:
Każda z osób otrzymuje na starcie po 15 Żetonów Władzy. 5 z nich jest zachowane na pierwszą turę, zaś pozostałymi 10 wszyscy licytują kolejno:
a) wybór Rodu (w wypadku remisów decyduje krótszy staż na forum)
b) Żelazny Tron (w wypadku remisu decyduje osoba, która wygrała licytację o wybór Rodu)
c) Ostrze z Valyriańskiej Stali
d) Kruk Posłaniec
5. Moja własna innowacja,
Mianowicie uważam że posiadanie Tronu daje zbyt mało profitów, często w licytacjach daje się po 0 na tron, bo nie opłaca się przeznaczać więcej na jego wygranie. A przecież to jest Żelazny Tron, każdy powinien dążyć do tego, żeby na nim zasiąść, albo przynajmniej być jak najwyżej! Więc proponuję, że posiadacz żetonu Żelaznego Tronu mógłby na początku każdej tury (tj. przed przydzieleniem rozkazów) zobaczyć kartę wydarzeń z trzeciej talii, która odbędzie się w następnej turze. Gracz nie może decydować o odłożeniu na spód tej karty, ogranicza się to tylko do tego, że ją poznał.

W miarę możliwości proszę o aktualizację mapy.
Podawanie rozkazów za pomocą skrótów:
Marsze: M (-1, -0, +1*)
Obrony: D (D, +2*)
Wsparcia: S (S, +1*)
Najazdy: R (R, R*)
Umocnienia Władzy: CP (CP, CP*)

Karty Westeros

Talia I:
Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
Tron ostrzy [Dzicy] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Tron ostrzy [Dzicy] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Ostatnie dni lata [Dzicy] Nic się nie dzieje.
Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

Talia II:
Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
Starcie królów Licytujcie pozycje na trzech torach Wpływów.
Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Dzicy] Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Dzicy] Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Ostatnie dni lata [Dzicy] Nic się nie dzieje.
Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

Talia III:
Kryzys! Dzicy atakują Westeros.
Sieć kłamstw [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Wsparcia.
Pod miecz Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń.
Pod miecz Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń.
Nawałnica mieczy [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony.
Morze sztormów [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Najazdu.
Jesienne deszcze [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Marszu +1.
Uczta dla wron [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy.

Karty rodów
Greyjoy:
Euron Wronie Oko [4] [miecz]
Victarion Greyjoy [3] Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział jednostki Statków (w tym wspierające jednostki Statków Greyjoyów) zapewniają premię do siły +2, a nie +1.
Balon Greyjoy [2] Wydrukowana siła karty Rodu twojego przeciwnika spada do 0.
Theon Greyjoy [2] Jeśli bronisz obszaru, na którym znajduje się Twierdza lub Zamek, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.
Asha Greyjoy [1] Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, ta karta otrzymuje dwa symbole miecza i jeden symbol fortyfikacji.
Dagmaer Rozcięta Gęba [1] [miecz][wieża]
Aeron Mokra Czupryna [0] Możesz natychmiast odrzucić dwa ze swoich dostępnych żetonów Władzy, aby odrzucić Aerona Mokrą Czuprynę i wybrać z ręki inną kartę Rodu (jeśli jakąś jeszcze posiadasz).

Lannister:
Tywin Lannister [4] Jeśli wygrasz tę bitwę, otrzymujesz 2 żetony Władzy.
Ser Gregor Clegane [3] [miecz][miecz][miecz]
Ser Jaime Lannister [2] [miecz]
Ogar [2] [wieża][wieża]
Tyrion Lannister [1] Możesz natychmiast anulować wybraną przez przeciwnika kartę Rodu i cofnąć ją na jego rękę. Musi on wybrać i ujawnić inną kartę Rodu. Jeśli nie posiada innej karty Rodu na ręce, podczas tej bitwy nie może wykorzystać karty Rodu.
Ser Kevan Lannister [1] Jeśli atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Piechurów (w tym wspierające jednostki Piechurów Lannisterów) zapewniają premię +2, a nie +1.
Cersei Lannister [0] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz usunąć z planszy jeden z żetonów Rozkazu pokonanego przeciwnika.

Tyrell:
Mace Tyrell [4] Natychmiast zniszcz jedną z atakujących lub broniących się jednostek Piechurów przeciwnika.
Ser Loras Tyrell [3] Jeśli atakujesz i wygrasz tę bitwę, przesuń żeton Marszu na podbity obszar (zamiast go odrzucić). Podczas tej rundy będziesz mógł go rozpatrzyć ponownie.
Ser Garlan Tyrell [2] [miecz][miecz]
Randyll Tarly [2] [miecz]
Alester Florent [1] [wieża]
Margaery Tyrell [1] [wieża]
Królowa Cierni [0] Natychmiast usuń jeden żeton Rozkazu przeciwnika z obszaru sąsiadującego z obszarem ogarniętym bitwą. Nie możesz usunąć żetonu Marszu, który zapoczątkował bitwę.

Stark:
Eddard Stark [4] [miecz][miecz]
Robb Stark [3] Jeśli wygrasz bitwę, możesz wybrać obszar, na który twój przeciwnik przeprowadzi odwrót. Musisz wybrać zgodnie z zasadami obszar, na którym przeciwnik straci najmniej jednostek.
Roose Bolton [2] Jeśli przegrasz tę bitwę, weź cały swój stos odrzuconych kart Rodu na rękę (razem z tą kartą).
Greatjon Umber [2] [miecz]
Blackfish [1] Podczas bitwy nie otrzymujesz strat wynikających ze zdolności kart Rodów, symboli bitwy ani kart Losów Bitwy.
Ser Rodrick Cassel [1] [wieża][wieża]
Catelyn Stark [0] Jeśli na obszarze ogarniętym bitwą posiadasz żeton Obrony jego wartość ulega podwojeniu.

Baratheon:
Stannis Baratheon [4] Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycje na Żelaznym Tronie, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Renly Baratheon [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz ulepszyć jedna z biorących w niej udział jednostek Piechurów (lub jedną wspierającą jednostkę Piechurów Baratheonów) w jednostkę Rycerzy.
Brienne z Tarth [2] [miecz][wieża]
Ser Davos Seaworth [2] Jeśli twoja karta Rodu "Stannis Baratheon" znajduje się na twoim stosie kart odrzuconych, ta karta otrzymuje +1 do siły i symbol miecza.[
Melisandre [1] [miecz]
Salladhor Saan [1] Jeśli w tej bitwie otrzymujesz wsparcie, siła wszystkich nie należących do Baratheonów jednostek Statków spada do 0.
Plama [0] Po bitwie możesz przejrzeć karty na ręce przeciwnika i odrzucić z nich jedną wybraną kartę.

Martell:
Czerwona Żmija [4] [miecz][miecz][wieża]
Areo Hotah [3] [wieża]
Ciemna Gwiazda [2] [miecz]
Obara Sand [2] [miecz]
Nymeria Sand [1] Jeśli się bronisz, ta karta otrzymuje symbol fortyfikacji. Jeśli atakujesz, ta karta otrzymuje symbol miecza.
Arianne Martell [1] Jeśli się bronisz i przegrasz bitwę, twój przeciwnik nie może przesunąć swoich jednostek na obszar ogarnięty bitwą. Zamiast tego wracają one na obszar, z którego przybyły. Twoje własne jednostki nadal muszą przeprowadzić odwrót.
Doran Martell [0] Natychmiast przesuń jeden z żetonów swojego przeciwnika na najniższą pozycję wybranego przez ciebie toru Wpływów.

Karty Kryzysów:

Aktualną kartę kryzysu widział: Baratheon
Kartę na spodzie talii widział: wszyscy

Wielki Turniej!
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Zamienia wszystkie swoje jednostki Rycerzy na dostępne jednostki Piechurów, lub tak dużo jak to możliwe.
Pozostali gracze: Zamieniają po 2 swoje jednostki Rycerzy na dostępne jednostki Piechurów, lub tak dużo jak to możliwe
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Przesuwa swój żeton wpływów na najwyższą pozycję toru Lenników i bierze Ostrze Valyriańskiej Stali.

Potok Krwi
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Niszczy 3 ze swoich jednostek, gdziekolwiek.
Pozostali gracze: Niszczą 2 ze swoich jednostek, gdziekolwiek.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może odzyskać 1 wybraną kartę Rodu ze swojego stosu odrzuconych kart Rodu.

Przeklęci Najemnicy
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Niszczy 1 swojego rycerza i 1 piechura, gdziekolwiek.
Pozostali gracze: Niszczą 2 swoich piechurów, gdziekolwiek.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może wybrać i usunąć jedną wrogą jednostkę z obszaru przylegającego do jego ziem. Może później umieścić taką samą, swoją jednostkę na dowolnym obszarze który kontroluje.

Spłata Długów
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Odrzuca 9 ze swoich dostępnych żetonów władzy.
Pozostali gracze: Odrzucają 3 ze swoich dostępnych żetonów władzy.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Każdy przeciwnik musi odrzucić 1 ze swoich żetonów władzy (jeśli posiada), zyskujesz 2 żetony władzy za każdy odrzucony przez przeciwników.

Miasto Złotej Kompanii
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Musi wycofać wszystkie jednostki z losowej Twierdzy lub Zamku który posiada (zachowując normalne zasady dotyczące odwrotów). Na tym obszarze zostaje umieszczony neutralny garnizon o sile 4. Jednostki nie są rozbite po przeprowadzeniu odwrotu.
Pozostali gracze: Nic się nie dzieje.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może mobilizować wojska (zgodnie z normalnymi zasadami mobilizacji) na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza.

Władca Mórz
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Nie może umieszczać rozkazów na wszystkich swoich obszarach gdzie stacjonują statki w czasie fazy planowania, w tej rundzie.
Pozostali gracze: Nie mogą umieścić rozkazu na jednym ze swoich obszarów gdzie stacjonują statki w czasie fazy planowania, w tej rundzie.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może zrekrutować statek na dowolnym wodnym obszarze gdzie nie ma statków przeciwników. Zyskuje 1 żeton władzy za każdy statek stacjonujący w porcie.

Przywdzianie czerni
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Jeśli ma na ręce więcej niż 2 karty rodu odrzuca 2 losowe karty.
Pozostali gracze: Jeśli mają na ręce więcej niż 1 kartę rodu, odrzucają 1 losowa kartę.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może odrzucić lub wziąć spowrotem na rękę jakiekolwiek karty rodu.

Długa Zima
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Spada o 2 pozycje na torze Zaopatrzenia (nie niżej niż 0).
Pozostali gracze: Spadają o 1 pozycję na torze Zaopatrzenia (nie niżej niż 0).
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Wspina się o 2 pozycje na torze Zaopatrzenia (nie wyżej niż 6).

Obrońcy Wiary
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Przesuwa swój żeton wpływu na torze gdzie posiada najwyższą pozycję na ostatnie miejsce.
Pozostali gracze: Odrzucają 2 ze swoich dostępnych żetonów władzy.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Wybiera tor Żelaznego Tronu albo Królewskiego Dworu i przesuwa swój żeton wpływu na najwyższą pozycję.

lukipeki - Czw 28 Kwi, 2016

Ten kto ma krótszy staż jest wyżej?
Germanus - Czw 28 Kwi, 2016

jak nie macie ludzi to możecie mnie dopisać
eSzopiklon - Czw 28 Kwi, 2016

Cytat:
Ten kto ma krótszy staż jest wyżej?

Tak

Germanus, dopisałem Cię

Leśnik - Sro 04 Maj, 2016

Bardzo nam zależy na tym drafcie? :smile:
eSzopiklon - Sro 04 Maj, 2016

Cytat:
Bardzo nam zależy na tym drafcie?

Chodzi Ci o licytację o rody i początkowe pozycje? bo draftu kart nie planowałem :wink: jeśli o to, to raczej jest to dobry pomysł, te 4 licytacje jakos strasznie nie przedłużą, i tak nie możemy się zebrać, to już 3 dni w tą czy w tą nic nie zmieni :wink: ale oczywiście mogę też zrobić po prostu losowanie jeśli taka będzie wasza wola :wink:

Germanus - Sro 04 Maj, 2016

mi jest obojętnie jakim rodem zagram, bylebym prowadził złote pionki :mrgreen:
Aras - Czw 05 Maj, 2016

eSzopiklon dostałeś moją PW?
player698 - Czw 05 Maj, 2016

Jak chcesz dołączyć do gry, to pisz tutaj, nie trzeba raczej pisać na PW ;) tutaj sami swoi są :D
Aras - Czw 05 Maj, 2016

player698 napisał/a:
Jak chcesz dołączyć do gry, to pisz tutaj, nie trzeba raczej pisać na PW ;) tutaj sami swoi są :D

Nie chciałem zaśmiecać wątku durnymi pytaniami :)
Na grę się piszę - najwyżej szybki wp...ol i do domu :)
Pytanie mam tylko odnośnie kryzysów - nie widziałem tego grając ze znajomymi, ktoś może mi pokrótce wyjaśnić o co chodzi?

lukipeki - Czw 05 Maj, 2016

To samo, co atak dzikich, tylko inne karty,żeby nie było mainstreamowo :wink:
Germanus - Czw 05 Maj, 2016

za kryzysy są większe premie za wygranie i większe baty za przegranie niż przy dzikich ;)
Nowakl1993 - Czw 05 Maj, 2016

w sumie jest nas juz ta szostka, moze zaczniemy licytacje wysylac do prowadzacego?
Aras - Czw 05 Maj, 2016

Muchas gracias za odpowiedzi.
Niestety moje PW dalej siedzi w folderze 'Do Wysłania' i wolałbym sprawdzić czy dochodzą do adresata :)

Aras napisał/a:
Muchas gracias za odpowiedzi.
Niestety moje PW dalej siedzi w folderze 'Do Wysłania' i wolałbym sprawdzić czy dochodzą do adresata :)

Przejdzie do wysłanych, jak odbiorca się zaloguje i to przeczyta,spokojnie :wink:

eSzopiklon - Czw 05 Maj, 2016

Ok, to mamy komplet :grin: Widzę że wyjaśniliście już wszystko koledze :wink:

Jeszcze ostatnie ogłoszenia:
1. ostatecznie po Waszych podpowiedziach zdecydowałem zę osoba na tronie może podglądać tylko 3 talię, podgląd 1 i 2 byłby zbyt OP
2. proszę w tytule wiadomości PW pisać PBF118 i nazwę rodu (oczywiście jak już będą przydzielone :wink: )
3. jak widzicie jestem nowym graczem, więc jak będę miał jakieś problemy z mapą czy z czymś to liczę na Waszą pomoc :wink:
4. zaczynam już przyjmowanie licytacji na wybór rodu

Także powodzenia wszystkim i rozpoczynamy Grę o Tron!

a co jak wszyscy damy np 0 na ród?

Cytat:
a co jak wszyscy damy np 0 na ród?

Cytat:
a) wybór Rodu (w wypadku remisów decyduje krótszy staż na forum)

I na razie całkiem nieźle Wam idzie, 4/6 w 3 godziny :wink:

na kogo czekamy?

już tylko na player698

był przed chwilą na forum...

No właśnie widziałem i nawet napisałem mu PW, ale nie odczytał więc pewnie nie zdążyłem zanim się wylogował...

Licytacja o wybór rodu:
Aras: 3 (maj 2016)
player698 : 3 (cze.2015)
lukipeki : 2
Nowakl1993: 1 (sty. 2016)
Germanus : 1 (cze.2011)
Leśnik : 0

Aras wybrał ród Greyjoyów, proszę kolejne osoby o wybieranie rodów i wysyłanie licytacji na tron

Germanus - Pią 06 Maj, 2016

jak patrzę na daty to czuję się staro :neutral:
Leśnik - Pią 06 Maj, 2016

Z licytacja poczekam, aż mi na pewno zostanie Lannister :smile:

właśnie chciałem pisać że pewnie będziesz czerwony ze złości :oops:
Nowakl1993 - Pią 06 Maj, 2016

dejcie mnie zagrac 1 raz w zyciu baratheonem xd

panowie. licytacja tak szybko a tu zastój ;)
Aras - Pią 06 Maj, 2016

Może za szybko poszło? :)
lukipeki - Pią 06 Maj, 2016

Nowakl1993 napisał/a:
dejcie mnie zagrac 1 raz w zyciu baratheonem xd

Sory,ale chyba będzie ciężko :wink:

Meh, no Aras wygral, byl na forum widze a nie podjal decyzji ;c
Aras - Pią 06 Maj, 2016

Nowakl1993 napisał/a:
Meh, no Aras wygral, byl na forum widze a nie podjal decyzji ;c

eSzopiklon napisał/a:
Licytacja o wybór rodu:
Aras wybrał ród Greyjoyów, proszę kolejne osoby o wybieranie rodów i wysyłanie licytacji na tron

Wybrał :wink:

Innymi słowy-czekamy na playera

A wybacz kolego, odpisalem Ci w temacie o Lublin :p
player698 - Pią 06 Maj, 2016

Ostatnio mam za dużo Starków, którymi lubię grać, więc wybiorę Martellów, aby lukipekiego podświadomie namówić na Baratheonów. W końcu uwielbiamy dyplomację :D

:sad: ja chciałem Martellów :sad:

W związku z tym, jestem zmuszony wybrać Baratheonów. Stark jest nudny i wyizolowany,plus mam go w 114, a nie po to zużyłem 2 ŻW, żeby dostać różę albo lwa :grin:

teraz Nowakl,
jeśli nie bierze Lannistera to biorę to co nie jest Lannisterem
Czyli Nowakl x, ja y, Leśnik - Lannister
no chyba że Nowakl weźmie Lannich to wtedy się zastanowię :D

player698 - Nie 08 Maj, 2016

Germanus napisał/a:
teraz Nowakl,
jeśli nie bierze Lannistera to biorę to co nie jest Lannisterem
Czyli Nowakl x, ja y, Leśnik - Lannister
no chyba że Nowakl weźmie Lannich to wtedy się zastanowię :D

Nowak, rusz tylek, jak bedziesz.

Nawiasem, bidy na Zelazny juz mozna wysylac, co nie? Zrob to i Ty we wlasnym domu!

Germanus - Nie 08 Maj, 2016

bidy są uzależnione od tego jakim rodem będę grał
Nowakl1993 - Nie 08 Maj, 2016

Sorki panowie ale caly weekend sedziowalem mecze dzieciakom na turniejach w noge :) wybiorę tyrellów jesli kolega woli lwy :)

edit. A na trol wyslalem z góry razem z ta licytacja:P

Leśnik - Nie 08 Maj, 2016

Aras- GJ
player- Martell
lukipeki- Bara
Nowaki- Tyrell
Germanius- Stark
Leśnik- Lannister

Wysyłam na tron.

eSzopiklon - Pon 09 Maj, 2016

Ale skąpicie :wink:

Licytacja o tron:

Greyjoy :1
Baretheon : 0
Stark: 0
Tyrell : 0
Lannister : 0
Martell : 0

Greyjoy rozstrzyga remisy

I przyjmuję już oferty za miecz.
Wyniki licytacji o kruka podam automatycznie razem z mieczem bo zakładam że każdy wykorzysta całą pulę

Aras - Pon 09 Maj, 2016

1. GJ
2. Stark
3. Bara
4. Lannister
5. Tyrell
6. Martell

Germanus - Pon 09 Maj, 2016

proszę gm o podanie ile kto ma jeszcze żw na licytację

Ilość pozostałych żetonów władzy przed licytacją o miecz i kruka:

Greyjoy :6
Baretheon : 8
Stark: 9
Tyrell : 9
Lannister : 10
Martell : 7

Mamy komplet licytacji :grin:

Licytacja o Ostrze:
Tyrell : 2
Lannister : 2
Stark: 1

Licytacja o kruka:
Stark: 8
Lannister : 8
Tyrell : 7
Greyjoy :5

Jak Greyjoy jako władca na Tronie rozstrzygnie remisy to wstawiam mapę i czekam na rozkazy na pierwszą turę :grin:

Aras - Pon 09 Maj, 2016

Licytacja o Ostrze:
Lannister : 2

Licytacja o kruka:
Lannister : 8
Tyrell : 7
Greyjoy :5

Leśnik - Pon 09 Maj, 2016

http://npiguet.github.io/...aPmgKPmnorogIA.
Germanus - Pon 09 Maj, 2016

mam wrażenie że Player szybko zakończy swój żywot...
lukipeki - Pon 09 Maj, 2016

... a Stark szybko wygra? :grin:
player698 - Pon 09 Maj, 2016

Germanus napisał/a:
mam wrażenie że Player szybko zakończy swój żywot...

Też mam takie wrażenie, nie rozumiem polityki Greyjoy'a i chyba nie ogarnę. Cóż, mogę liczyć tylko i wyłącznie na cuda w aktualnej chwili.

w sumie o to chodzi,żeby Twojej polityki nie można było ogarnąć :grin:

lukipeki napisał/a:
w sumie o to chodzi,żeby Twojej polityki nie można było ogarnąć :grin:

A czy moja polityka była kiedykolwiek do ogarnięcia? Germanus do tej pory pamięta młynek między pepiczkami a hanysami...

pisałem ogólnie, nie konkretnie o Twojej polityce :wink: w 112 totalnie jej nie ogarniałem :grin:

lukipeki napisał/a:
pisałem ogólnie, nie konkretnie o Twojej polityce :wink: w 112 totalnie jej nie ogarniałem :grin:

Ciiii. W #117 jeszcze bardziej nie ogarniam polityki, tam jest jakaś masakra, ale to temat na PW :D

Aras - Wto 10 Maj, 2016

Zadałbym pytanie na kogo czekamy, ale trochę boję się linczu po moich ostatnich 'dokononiach' :mrgreen: :oops:
lukipeki - Wto 10 Maj, 2016

To ja zadam,bo też mnie ciekawi,kto tyle debatuje nad rozkazami w 1 rundzie :grin:
eSzopiklon - Wto 10 Maj, 2016

Czekam już tylko na kruka z rozkazami z północy, Winterfell daleko to może gdzieś zabłądził czy coś :wink:
Germanus - Wto 10 Maj, 2016

sorki, w pracy nie miałem głowy, a rano byłem na chwilę. Mało gram w tę grę i nie wiem jakie zrobić rozkazy. Zostałem tylko ja to wrzucam je tu:
Winterfell: M+0
White Harbor: CP*
The Shivering Sea: M+1*

Pozostaje decyzja Starka o ewentualnej zmianie rozkazu żetonem kruka i ruszamy z marszami :grin:

widzę tylko rozkazy Starka :sad:

..

coś mi nie działa :cry: dlaczego nie mogę przekopiować rozkazów z worda? bo działa tylko Starka które przekopiowałem z forum i bary który wpisałem recznie na mapce...zaraz powpisuję resztę, ale chyba się da to jakoś tam powklejać?

pewnie kopiują się jakieś spacje czy coś... ja zawsze kopiuję z PW, jeśli nie ma literówek i spacji w złych miejscach, to działa

..

ostateczna wersja, wreszcie udało się dodać rozkaz do portu :wink:

I jeszcze pełny link jakby się komuś nie otwierało :wink:
Zaraz pousuwam te poprzednie bo zrobiłem bajzel :razz:
A więc decyzja Starka co do użycia kruka i marsze

Nowakl1993 - Wto 10 Maj, 2016

ja chyba moge od razu powiedziec :) Piechur z pogranicza leci na old town, statek na wss, mobilizacja statku na redwyne straights + piechur do wysogrodu i tyle ode mnie :P
Leśnik - Wto 10 Maj, 2016

Ja zaczynam od składania ofiar do siedmiu bogów, starych bogów i tego nowego od ognia nawet, żeby nie było mobilizacji ani tronu ostrzy. :smile:

poproszę dzikich
po 1 moim marszu

Aras - Wto 10 Maj, 2016

MAPA

Piechur na seagard, zostawiam żeton, Qń leci na Riverrun.
Spaliłbym jakiś rozkaz Lannisterowi, ale nie chce współpracować :wink:

http://tinyurl.com/y2TvSVfvT5BtHgk5hZgp

piechurek idzie do Crackclaw, zeton zostaje

rozumiem,że Tyrell nie zostawia zetonu

z drugim marszem się wstrzymam, bo nie wiem gdzie wypłynąć na ryby :grin: jakieś sugestie? :grin:

mapa

http://tinyurl.com/8eKBo4l7yONl7pW2xjuV

Dzicy wysłani na PW, dostałem info od Starka że karta zostaje na górze

I ruch Lannistera (w zasadzie to Greyjoy się trochę pospieszył i zrobił 2 ruchy, chyba że zakładamy że jako pierwszy był ruch z Pyke, wtedy ruch Lanniego statkiem nie wpływa)

Potem Martell :arrow: Bara :arrow: Martell

M+1: SH na IMB. Dowódca na pw.
Aras - Wto 10 Maj, 2016

Broni Balon Greyjoy

Atakował Tyrion

Czy Lannister korzysta z jego zdolności?
I od razu Lannister może sobie zmobilizować bo już w okolicy nie ma marszy :wink:

Tyrion Lannister. Nie korzystam z zdolności.

CP*: SH na morze i SH do portu.

http://npiguet.github.io/...KHjk4bsgJ3kgKk.

poczekam z drugim marszem na Martella
player698 - Sro 11 Maj, 2016

Cokolwiek, i tak mam pograne, cudów nie będzie, Baratheon mnie zmiażdży :D

Statek na East Summer Sea.

lukipeki - Sro 11 Maj, 2016

M+1: SH na Blackwater Bay, SH na Narrow Sea, dowódca PW
2:1 dla mnie

Germanus - Sro 11 Maj, 2016

Eddard, pewnie dałeś Stannisa

Nope :grin: Plama,wyrzucam Roose'a
Aras - Sro 11 Maj, 2016

Przehandluje Riverrun za kartę mobilizacji :mrgreen:

też brałem to jako opcję ale wolałem nie ryzykować

mobilizuję statek w porcie
eSzopiklon - Sro 11 Maj, 2016

Został ostatni ruch Martella i mobilka Baratheona

mapa

Leśnik - Sro 11 Maj, 2016

Aras napisał/a:

Nie tylko złodziej ale i paser :razz:

Aras - Sro 11 Maj, 2016

Leśnik napisał/a:
Aras napisał/a:

Nie tylko złodziej ale i paser :razz:

Żaden złodziej - nie było Cię tam :P Zresztą muszę zbierać zamki na lądzie bo widzę że nieproszony pakujesz mi się na Pyke :P

Zostało CP* Baratheona

Proszę Bogów o sprawiedliwość, niech dadzą Starcie Królów.

Piechur i statek na Shipbreaker Bay.
Mapka za godzinę

mapa na koniec 1 tury

I wydarzenia:

1. Ostatnie dni lata [Dzicy] Nic się nie dzieje.

2. a) Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

i jako że pierwszej talii nie ma co rozpatrywać to od razu:

b) Starcie królów Licytujcie pozycje na trzech torach Wpływów.

3. Jesienne deszcze [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Marszu +1.

Nie wiem kto przekonał bogów do takiego losowania, ale mamy na raz lato, jesień i zimę :razz:

Także znowu licytacje. Podaję ilość dostępnych ŻW:
Greyjoy : 5
Stark: 5
Baretheon : 4
Lannister : 7
Tyrell : 5
Martell : 6

I czekam już na Wasze oferty na Żelazny Tron :wink:

#gorzejniznajgorzej
#japierdole
#bogowienieistnieja

Warto było mnie spychać na ostatnie miejsca, Lordzie Geyjoy? :D
Aras - Sro 11 Maj, 2016

player698 napisał/a:
Warto było mnie spychać na ostatnie miejsca, Lordzie Geyjoy? :D

Na jednym na przedostatnie :P Karma is a bitch :D

DrownedGod mało łaskawy ...

Nowakl1993 - Sro 11 Maj, 2016

A bylo walic CP na pograniczu, 1sza mysl zawsze najlepsza ;C

kto jeszcze nie wysłał licytacji?

Germanus napisał/a:
kto jeszcze nie wysłał licytacji?

Zapewne ten, który jeszcze się nie odezwał w tym temacie :D

Coś tam tej sprawiedliwości jest na świecie :grin:

Już wszyscy, na razie tempo mamy niezłe, oby tak dalej :wink:

Rezultat licytacji o tron:
Lannister : 1
Wszyscy pozostali zgodnie po 0

Ustępujący władca Greyjoy ustawia kolejność, a później zapraszam do licytacji o miecz :wink:

Dostępne Żetony:
Lannister : 6

Aras - Sro 11 Maj, 2016

Lannister
Greyjoy
Martell :)
Baretheon
Stark
Tyrell

http://npiguet.github.io/...oKA4a6M7bSK6YCA

Aras napisał/a:
Lannister
Greyjoy
Martell :)
Baretheon
Stark
Tyrell

Za póóóóóóóóóóźnoooooooo

Wyniki licytacji o Ostrze:

Tyrell : 1
Greyjoy : 0

remisy rozstrzyga nowy władca na Żelaznym Tronie-Lannister, a ja czekam już na żetony na Ptaka :wink:

a, i jeszcze liczba dostępnych żetonów:
Tyrell : 4
Lannister : 5

jako,że nie mam żadnych szans na gwiazdkę, proszę lorda Lannistera, abym był chociaż na mieczu trochę wyżej. I tak jestem słaby i bezbronny :cry:

eSzopiklon napisał/a:

remisy rozstrzyga nowy władca na Żelaznym Tronie-Lannister, a ja czekam już na żetony na Ptaka :wink:

a, i jeszcze liczba dostępnych żetonów:

http://npiguet.github.io/...oDmrovltrLpgIA.

ale kiszka ;x

zmiana relacji na linii Pyke-Lannisport

Licytację o ptaszka wygrywa Lannister i tym sposobem ma pełnię władzy. Ciekawe komu okaże swoją przychylność, bo na kolejnych miejscach kruka jest duży ścisk:
Martell : 5

Więc po rozstrzygnięciu kwestii gwiazdek poproszę o rozkazy na 2 turę. Przypominam że gramy bez Marszy+1

podejrzewam,że nie Greyjoyowi,chociaż jak słusznie zauważył Germanus, jest on najbardziej spragniony :grin:

teraz znajac zycie nie spadnie zadna licytacja przez 5 tur, jak juz mam do przodu zetony.. eh ;x rozkazy ida

Zaktualizowałem Żetony, tor zwycięstwa itp.
Zostaje tylko rozmieszczenie na Kruku
mapa

http://npiguet.github.io/...YyEzZzht53pkoA.

http://npiguet.github.io/...ISx6qC27quK5ICA
Aras - Czw 12 Maj, 2016

Mam do Lannistera tylko jedną prośbę:

:wink:

Leśnik - Czw 12 Maj, 2016

Spoko, to Lannister musi się modlić, aby nie być pojechanym przez GJ.

Na kogo jeszcze czekamy? Tempo jak na razie mi się podoba :smile:

eSzopiklon - Czw 12 Maj, 2016

Czekamy już tylko na Martella, ale tempo faktycznie niezłe, licytacje poszły expresowo :wink:

Decyzja Lannistera co do użycia Żetonu Kruka :arrow: najazdy (w zasadzie najazdy południowych lordów mogą być rozpatrzone od razu, Greyjoy musi czekać) :arrow: marsze...

Kruk zdecydował o zmianie S* na M+0
Aras - Czw 12 Maj, 2016

palę CP na Stoney Sept
lukipeki - Czw 12 Maj, 2016

Baratheon zdejmuje swój najazd
Nie mam żadnej interakcji z nikim, więc od razu wykonuję marsz:
KN, FM na King's Landing
piechur zostaje
i to by było na tyle jeśli chodzi o tą rundę :wink:

mapka

player698 - Czw 12 Maj, 2016

Chciałbym jedynie poinformować Lorda Tyrella, że wsparcie jest jedynie w celu pomocy Lordowi Baratheonowi.

M+0: SH na SSS, SH na IMB. Dowódca na pw.

http://npiguet.github.io/...KbjlIbgr5nkoIA.

Germanus - Czw 12 Maj, 2016

szach?
Aras - Czw 12 Maj, 2016

trudno
broni Euron Wronie Oko [4] [miecz]

Atakował Tywin
na razie jest 6-5 dla Greyjoya, ale jeśli Lannister użyje Żetonu Ostrza to wygrywa

To teraz czekamy na rozpatrzenie najazdu Tyrella i ruch Martella

Niezależnie od palenia Tyrella, przesuwam rycerza na Prince Pass

http://tinyurl.com/6IGaucJiWYNO8ZrHJhMn

Nowakl1993 - Czw 12 Maj, 2016

Palenie rzecz jasna bedzie ;)

Wysogród: Pachołek na starfall, rycek na Reach, pachołek na pogranicze
Stare miasto: pachołek na 3 wieże, zostawiam żeton

mapka

Używam miecza oczywiście. http://npiguet.github.io/...eqYvtOG6oCg7bqp
Nowakl1993 - Czw 12 Maj, 2016

Twoja mapka wyswietla mi sie tak, jak startowa

posprzątałem koronki, dowódców i zużyte rozkazy
został ostatni marsz Martella :arrow: mobilki :arrow: i losujemy wydarzenia :grin:

mapa

EDIT: a nie, przepraszam, nie zauważyłem że Lannister jeszcze ma marsz :oops: ale na szczęście nic z tych rozkazów które zdjąłem nie koliduje

lukipeki - Czw 12 Maj, 2016

Jak dla mnie to Greyjoy powinien mieć 3 koronki- jedną za najazd na Stoney Sept i 2 za CP w Pyke

Fakt, za mało razy kliknąłem, dzięki. Dodałem: mapa

M+0: piechur na Sunspear, żeton zostawiam.

CP*: piechur

Aras - Pią 13 Maj, 2016

lukipeki napisał/a:
Jak dla mnie to Greyjoy powinien mieć 3 koronki- jedną za najazd na Stoney Sept i 2 za CP w Pyke

A nie 4? Jedna na najazd i 3 za pyke: jedna z zetonu, jedna z wydrukowanej na planszy i jedna za okręt w porcie?

lukipeki - Pią 13 Maj, 2016

Nie :razz:
Aras - Pią 13 Maj, 2016

Dałbym sobie łapę uciąć że był taki podpunkt w instrukcji :razz:

Dostajesz hajs za okręt w porcie tylko,jeśli:
-a wypada gra o tron i masz okręt(y) w porcie
-b polozyles rozkaz CP w porcie

I obydwa te przypadki dotyczą jedynie sytuacji,kiedy morza sąsiadującego z portem nie zajmują wrogie jednostki statków

U Ciebie nie ma ani a,ani b, i w dodatku Lannister Ci wjechał na zatokę :grin:

Aras - Pią 13 Maj, 2016

lukipeki napisał/a:
Dostajesz hajs za okręt w porcie tylko,jeśli:
-a wypada gra o tron i masz okręt(y) w porcie
-b polozyles rozkaz CP w porcie

I obydwa te przypadki dotyczą jedynie sytuacji,kiedy morza sąsiadującego z portem nie zajmują wrogie jednostki statków

U Ciebie nie ma ani a,ani b, i w dodatku Lannister Ci wjechał na zatokę :grin:

Dzięki, zapomniałem całkiem o straconej zatoce :)

To i tak nie miało w tym przypadku żadnego znaczenia :razz:
Leśnik - Pią 13 Maj, 2016

M-1: FM i KN na Riverrun.

Karta na pw.

Germanus - Pią 13 Maj, 2016

mobilizuję po 1 okręcie na Bay of Ice i The Shivering Sea
Aras - Pią 13 Maj, 2016

Leśnik napisał/a:
M-1: FM i KN na Riverrun.

Karta na pw.

Broni Theon

Grzesiu nie bierze jeńców żadnych.

http://npiguet.github.io/...6Dksarah--KkA..

Aras - Pią 13 Maj, 2016

Mobilka: Rycerz na seagard
eSzopiklon - Pią 13 Maj, 2016

Ok, czyli wszyscy :grin:
MAPA przed wydarzeniami

I wydarzenia:
1. Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
2. Ostatnie dni lata [Dzicy] Nic się nie dzieje.
3. Pod miecz Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń.

Coś to lato nie chce się skończyć :wink:

Aras - Pią 13 Maj, 2016

a mobilka Starka i Martella?
player698 - Pią 13 Maj, 2016

Aras napisał/a:

Ja dorobiłem sobie piechura, Stark statki. Za chwilę podam swoją mapkę z mobilką

EDIT: Mapka

Cytat:

przecież jest na mapie którą dodałem, Stark zrobił 2 statki a Martell piechura...

Aras - Pią 13 Maj, 2016

eSzopiklon napisał/a:
Cytat:

przecież jest na mapie którą dodałem, Stark zrobił 2 statki a Martell piechura...

OK, sorry, zamuliłem 'rano' bez kawy :)

Nowakl1993 - Pią 13 Maj, 2016

Nawet nie wiecie jak szanuje to tempo, acz z mobilizacja poczekam na werbunek innych, zgodnie z tronem :)

Poza tym mam wrazenie, ze niektorzy pewne ruchy odbieraja osobiscie, a nie powinni. Taka to gra ;>

Aras - Pią 13 Maj, 2016

I ja z mobilką poczekam ;)

Nowakl1993 napisał/a:
Nawet nie wiecie jak szanuje to tempo, acz z mobilizacja poczekam na werbunek innych, zgodnie z tronem :)

Poza tym mam wrazenie, ze niektorzy pewne ruchy odbieraja osobiscie, a nie powinni. Taka to gra ;>

Jeżeli pijesz do mnie...
Cóż, to nie przypadek, że akurat zaatakowałeś mnie. Konflikt Tyrell - Martell to jest rzecz nie do uniknięcia i nie wątpię, że dojdzie do wojny na tym froncie. Powiem więcej - POWINNO dojść do wojny na tym froncie. Jednakże, w aktualnym momencie czynię najwyższe wysiłki, aby w imię dobra ogólnego uniknąć zbędnych walk. Mówię to całkiem serio: nasze walki aktualnie będą nie tylko na naszą szkodę, ale także na szkodę innych graczy.
Nie znam Ciebie, więc nie mogę mieć personalnych motywów, nawet biorąc pod uwagę to, co działo się na forum. Powiem więcej: z naszej dwójki to Ty, biorąc pod uwagę historię gier, powinieneś mieć więcej tego typu motywów - ale cieszy mnie niezmiernie, że ich nie masz.
Nie umiem grać socjalnie, nie umiem sprawiać wrażenia przyjaznego człowieka, bądź radosnego, bądź jakiegokolwiek tam oczekujecie. To nie jest w moim stylu. Co jest w moim stylu, to gra kalkulacyjna, obliczona na korzyści - zarówno własne, jak i tych osób, z którymi rozmawiam. Często ważę pewne korzyści, jeżeli chodzi o różne sytuacje w grze: aktualna sytuacja wymaga ratowania Westeros, kosztem prywatnych wojenek i animozji, także mam cichą nadzieję, że to wyjdzie wszystkim na zdrowie.

To już pozwalam kolegom mobilizować.

U mnie
Lannisport: FM i SH na morze
Riverrun: SH na IMB oraz up do SE.

http://npiguet.github.io/...ITsmqDgsa3mpIA.

Aras - Pią 13 Maj, 2016

Chyba nie wyrzeźbię nic lepszego :/
mapa

rycerz Pyke i Seagard

Mobilka Baratheon :arrow: Stark :arrow: Tyrell

aktualna mapka, przesunąłem dzikich

@player

Nie do unikniecia i nie unikniemy, wybacz ale chyba nie wierzysz w to, ze jak mam Cie w garsci to popuszcze :) Raz w zyciu gra mi sie niekiepsko uklada, to musze korzystac ;d

moja mobilka:
stare miasto: Fm + statek na zatoke
starfall: statek na wss
wysogrod: statek na wss, piechur
reach: fm

chyba o niczym nie zapomnialem?

mapa

Wolisz być drugi za Lannisterem? :grin:

Nowakl1993 napisał/a:
@player

Nie do unikniecia i nie unikniemy, wybacz ale chyba nie wierzysz w to, ze jak mam Cie w garsci to popuszcze :) Raz w zyciu gra mi sie niekiepsko uklada, to musze korzystac ;d

Ziew, cokolwiek. Przynajmniej wydluze gre do momentu, w ktorym kto inny wygra :D

lukipeki napisał/a:
Wolisz być drugi za Lannisterem? :grin:

czekamy na Twoją mobilizację

Już już, wcześniej byłem na telefonie :wink:

mobilka bara

dragonstone: statek do portu i na shipbreaker
Crackclaw: fm
King's Landing: Kn

po mojej mobilizacji:
http://tinyurl.com/YRIHFk9ic3Vp4xmJ7vwu

Nie chcę Cię martwić Germanus, ale masz 7 statków :wink:

Dobrze że Stark ma czujnych sąsiadów :wink: faktycznie coś przesadziłeś z tą flotą :wink:

I jeszcze decyzja Lannistera co do 3 karty i rozkazy :grin:

zapomniaiłem, że miałem tam okręt
http://tinyurl.com/Txoxmy1XfoWFFKiN5OtZ

niech miłościwie nam panujący oznajmi swą decyzję

Dzicy powinni być na 8.

Gramy bez obron.

w menu mają dziś Frutti di Mare

oby tylko ktoś nie przesadził z obżarstwem :grin:

coś nam teraz tempo spadło :(

no to szybko,kto jeszcze nie wysłał? :grin:

Cytat:
Dzicy powinni być na 8.

Naniosłem to na mapę ale ktoś to zignorował i potem dalej edytowaliście tą niezmienioną. Jak będę dodawał kolejną to to uwzględnię
Cytat:

kto jeszcze nie wysłał?

brakuje jeszcze Południowych Lordów

sory bylem w trasie, zaraz wysylam

oczywiście żartuję bo tempo mamy całkiem dobre - 3 tury w około 5 dni :)

Mam już komplet rozkazów:

MAPA 3 tura

Użycie kruka przez Lannistera :arrow: najazd Greyjoya :arrow: marsze...

Leśnik - Sob 14 Maj, 2016

Zmieniam na IMB z S na M+0.

Najazd GJ już nie ma celu więc wykonam swój marsz.

M+1: KN i SE na Pyke. Bez żetonu. Dowódca na pw.
http://npiguet.github.io/...Oe2hOK5vumAgA..

Aras - Sob 14 Maj, 2016

Widzę, że nei dajesz mi żadnej szansy

broni Aeron Mokra Czupryna

Kevan.

Korzystasz ze zdolności? :smile:

No właśnie daję, jest spora szansa, że na koniec tury będziemy mieli tyle samo zamków.

lukipeki - Sob 14 Maj, 2016

Mógł zagrać Cersei,to byś nawet się nie ruszył
Ale skąpi i nie chce zuzywac miecza :razz:

Aras - Sob 14 Maj, 2016

Leśnik napisał/a:
Kevan.

Korzystasz ze zdolności? :smile:

No właśnie daję, jest spora szansa, że na koniec tury będziemy mieli tyle samo zamków.

nie, jaki sens? :)

Aras - Sob 14 Maj, 2016

2x Rycerz na Riverrun

Zostawiasz w Pyke okręt w porcie?

player698 - Sob 14 Maj, 2016

Nie czekając na Greyjoy'a...

M+1* -> piechur na Boneway

lukipeki - Sob 14 Maj, 2016

Pardon że dzisiaj bez mapki,będzie wieczorem:
M-1: Kn na Blackwater,Kn na Crackclaw, Fm zostaje

Nowakl1993 - Sob 14 Maj, 2016

panowie ja chwile po 13 zrobie ruch bo sie piekielnie spiesze na mecz ;) sorki
eSzopiklon - Sob 14 Maj, 2016

mapa

decyzja Lannistera co do statków w porcie Pyke, następnie kolej Starka, potem Tyrell i następna kolejka

Statki idą w drzazgi. http://npiguet.github.io/...oDntofgv57pgIA.
Germanus - Sob 14 Maj, 2016

jeszcze pomyślę nad ruchem

proszę o wrzucenie mapki jako tinyurl bo innych nie widzę

tiny

anuluję marsz w porcie

mapa

Reach: piechur na nadmorski trakt, rycek na pogranicze, zostaje zeton

Leśnik, koteczku, twa kolej

Ruch po powrocie kruka.

Wszystkie Statki na Sunset Sea. Mapa

ja znów musze poprosić o mapkę w tinyurl
eSzopiklon - Sob 14 Maj, 2016

mapa tiny

Germanus, ale od początku dawałem pełne adresy i Ci się otwierały? zmieniłeś komputer czy coś Ci się schrzaniło? bo z kolei lukipeki mówił że nie otwierają mu się tiny, więc chyba będziemy musieli wrzucać obie...

i teraz rusza się Martell :arrow: Baratheon :arrow: Stark :arrow: Tyrell

jestem w pracy na drugim komputerze. Tu jest tylko explorer i on nie otwiera innych map :(
to póki co tylko na dziś. Zobaczę na jakim kompie będę jutro w pracy to dam znać

Germanus - Nie 15 Maj, 2016

czekamy na martella

teraz player
Aras - Nie 15 Maj, 2016

Coś nam chyba tempo przygasło
Nowakl1993 - Nie 15 Maj, 2016

niedziela

Martell jak to Martell, ma tyle intryg, że się w nich pogubił :P
player698 - Nie 15 Maj, 2016

Martell na wyjezdzie jest. Przepraszam z gory za problemy.

M+0: bez efektu

lukipeki - Nie 15 Maj, 2016

Piechur na Kinswood, piechur na Harrenhal, rycerz zostaje
mapa

i tiny: http://tinyurl.com/tEjTIlKulLbRUedcvC5L

eSzopiklon - Nie 15 Maj, 2016

Stark wcześniej juz zdjął marsz+0 i naniosłem to na mapę, ale znowu została zaktualizowana stara. Więc aktualnie mamy ruch Starka, potem Tyrell , a mapa wygląda tak:
mapa

tiny

lukipeki - Nie 15 Maj, 2016

a sory,nawet nie spojrzałem,tylko założyłem że jest zdjety :wink:
Germanus - Pon 16 Maj, 2016

mam dziś i jutro wolne więc nie trzeba robić mapek w tiny
mój ruch:
M-1: sh na shipbreaker bay
dowódca na pw

na razie jest 0 do 3 dla rogacza

lukipeki - Pon 16 Maj, 2016

Salhaador Saan

Cassel
Leśnik - Pon 16 Maj, 2016

To Tyrell teraz.

aktualna mapa:
http://tinyurl.com/RFLqLDfNBVRr25U2XFDb
mój okręt leży ale nie ma to żadnego znaczenia dla rozgrywki

Nowaki pamiętasz, że grasz Tyrellem? :smile: Byłeś kilka razy na forum a Twój ruch jest potrzebny, żeby ruszyć ostatnią kolejkę marszy :wink:
Nowakl1993 - Pon 16 Maj, 2016

Pamietam pamietam ale musialem sie dobrze zastanowic, zdejmuje bez efektu :)

szukał kalkulatora :roll:
eSzopiklon - Pon 16 Maj, 2016

Ostatnia tura ruchów, Lannister :arrow: Martell :arrow: Stark
I jak ktoś już wie jak wykorzysta swoje CP* to przy okazji ruchu niech mobilizuje...

mapa

lukipeki - Pon 16 Maj, 2016

Ja wiem :grin:

M-1: Fm na Riverrun, bez ŻW, dowódca na pw.

A że ostatnio jestem całkiem aktywny na forum to poczekam z CP*

player698 - Wto 17 Maj, 2016

M-1: statek na Sea of Dorne. Również wstrzymam się z decyzją odnośnie CP*
Aras - Wto 17 Maj, 2016

Leśnik napisał/a:
M-1: Fm na Riverrun, bez ŻW, dowódca na pw.

A że ostatnio jestem całkiem aktywny na forum to poczekam z CP*

broni rozcięta gęba

Leśnik - Wto 17 Maj, 2016

Ogar. Dokładam miecz i wygrywam remis. 5:5.

http://npiguet.github.io/...4HDu-GjruaMoA..

Germanus - Wto 17 Maj, 2016

anuluję rozkaz marszu CP jak zobaczę co robią inni towarzysze zabawy :)
Leśnik - Wto 17 Maj, 2016

Podliczyłem zwykłe CP.
Z CP*: KN

http://npiguet.github.io/...ISA76yZ7Lij4oCA

player698 - Wto 17 Maj, 2016

pobieram żetony
Nowakl1993 - Wto 17 Maj, 2016

no to co, Germanus mobilizuje i leca wydarzenia :)
Germanus - Wto 17 Maj, 2016

pobieram żetony
lukipeki - Wto 17 Maj, 2016

http://npiguet.github.io/...pjigJ_mgpDrt5Q.

Wydarzenia poprosimy :wink:

eSzopiklon - Wto 17 Maj, 2016

Dzięki za pozbieranie wszystkiego i niezłe tempo, oby tak dalej :wink:

Wydarzenia:
1. Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
2. Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
3. Morze sztormów [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Najazdu.

Wszystko już zaktualizowałem, mam nadzieje że się nigdzie nie pomyliłem. Więc pozostaje tylko czekać na rozkazy :wink:

Germanus - Sro 18 Maj, 2016

na kogo czekamy?
Aras - Sro 18 Maj, 2016

Mi nie przeszkadza, rozkoszuje się ostatnia turą grania :lol:
eSzopiklon - Sro 18 Maj, 2016

Mapa z rozkazami:
mapa

Lannister
decyduje o użyciu kruka i jedziemy z marszami :grin:

interesujące
lukipeki - Sro 18 Maj, 2016

Lannister robi co chce :sad:

to ciśnij w niego na lądzie

Próbuje,ale mam troszkę daleko :wink:
Nowakl1993 - Sro 18 Maj, 2016

No zasadniczo to miales pewne instrumenty na harenhall :P
Leśnik - Sro 18 Maj, 2016

lukipeki napisał/a:
Lannister robi co chce :sad:

Mogę umierać :razz:

Kruk podgląda dzikich

M+1 Sh na Imb, 2xSh na statki Starka. Karta na pw.

Greatjon Umber
Pewnie Jaimy ;)

Dobrze wytypowałeś bliźniaka. Wygrałem remis, jeden statek do piachu, reszta port. Teraz zelazni ludzie zdecydują co z ich przyszłością.
Aras - Sro 18 Maj, 2016

W tej kolejce stoją.
A przyszłość widzą kolorowo. Czarny to też kolor :lol:

Aras teraz Twój ruch :wink:

Pierwsza podpowiedź za darmo, kolejne będą za ZW. Na fosie Twoje jednostki się utrzymają.

Aras - Sro 18 Maj, 2016

Zdejmuję ruch bez efektu.
Sorry - można było nie zrozumieć mojej wiadomości :wink:

Aras - Sro 18 Maj, 2016

Mapa po ruchu GJ

Sprawdźcie czy czegoś nie pomyliłem

lukipeki napisał/a:

Za to znacznie bliżej do 7 zamków. Najlepsze co możesz zrobić to narzekać na wszechmocnego Lannistera (w ogóle jak to brzmi :grin: ) zająć 6 miast, a jak wydarzenia pykną to wygrać w 5 turze po 2 bitwach...

Kiedyś udało mi się Barą wygrać z 1 bitwą i dobrą dyplomacją :smile:

Mapka jest ok

Karta dzikich zostaje.

Nowakl1993 napisał/a:
No zasadniczo to miales pewne instrumenty na harenhall :P

Tak,oczywiście :wink: Zalatwie Lannistera jednym piechurem na cacy

wystarczyło dać wsparcie

Leśnik napisał/a:
lukipeki napisał/a:

Za to znacznie bliżej do 7 zamków. Najlepsze co możesz zrobić to narzekać na wszechmocnego Lannistera (w ogóle jak to brzmi :grin: ) zająć 6 miast, a jak wydarzenia pykną to wygrać w 5 turze po 2 bitwach...

Kiedyś udało mi się Barą wygrać z 1 bitwą i dobrą dyplomacją :smile:

Mapka jest ok

Narzekam,bo Lannister jest wszechmocny :grin: Wyzerowales Greyjoya, zaraz Cersei z Jaimem się będą zabawiac w Winterfell. Prowadzisz na 3 torach,licytacji moze dluuugo nie byc,bo na bank nie wybierzesz.Wygrałeś wszystkie bitwy póki co, i jedynym który może Tobie cokolwiek zrobić,jest Tyrell.

Mogę mieć 6 zamków,ale 6 zamkami się nie wygrywa :razz: A nie znoszę w swojej strategii uzalezniac się od wydarzeń,bo wtedy to nie wygrana,tylko fart

Ale doceniam,że postrzegasz mnie jako zagrożenie :grin:

Wsparcie faktycznie mogłem dać.

player698 - Sro 18 Maj, 2016

M+0: KN na Yronwood

piechur na kingswood

Chyba więc nie zajmę 6 zameczków :wink:

Germanus - Czw 19 Maj, 2016

M-1: Kn na Window's Watch
zostawiam żeton

Nowakl1993 - Czw 19 Maj, 2016

2 statki z wss na sunset sea
eSzopiklon - Czw 19 Maj, 2016

mapa po pierwszej kolejce ruchów
Lannister zaczyna drugą kolejkę

Leśnik - Czw 19 Maj, 2016

M+0: SE na FF, KN na Searoad Marches. Dowódca powszechnie znany.

Proszę Baratheona o udzielenie wsparcia Tyrellowi. Wtedy będzie 7:4 :wink:

http://npiguet.github.io/...IiB4Lie1YbkgIA.

lukipeki - Czw 19 Maj, 2016

Czy Mace Tyrell może zniszczyć wspierającego piechura?

Drugi mój błąd w tej rundzie...trzeba było najpierw się ruszyć z Crackclaw :cry:

nie, bo on jest supporting a nie attacking

W takim razie wspieram Tyrella,ale tylko duchowo :wink:

broni tyrellowna, cofam na sept, dodatkowo pachoł z trzech wiez na arbor

mapa

player698 - Czw 19 Maj, 2016

lukipeki napisał/a:

Drugi mój błąd w tej rundzie...trzeba było najpierw się ruszyć z Crackclaw :cry:

A jaki był pierwszy? :D

player698 napisał/a:
lukipeki napisał/a:

A jaki był pierwszy? :D

Powinienem położyć wsparcie w Harrenhal,Greyjoyowi brakło 1 pkt

obrona na harenhall :P

Nowakl1993 napisał/a:
obrona na harenhall :P

Marsz na the Arbor :razz:

co w nim zlego? pisz od razu takie rzeczy, bo orlem nie jestem, wydaje mi sie, ze koronki sie przydadza ;x

Jaja sobie robiłem, a Wy tak serio sobie ciśniecie... ale dzięki za potwierdzenie przypuszczeń :D

M+1*: rycerz na Storm's End, rycerz na Prince's Pass, żeton zostawiony. Z pozdrowieniami.

to nie jest cisniecie tylko polemika raczej, chociaz i to slowo jest zbyt donosne ;0

Nie cisniemy,przyjacielska dyskusja :wink: Wymiana uprzejmości :grin:

wymiana spostrzezen ;d

aaaa juz wiem, nie moge marszu robic bo jeszcze umiejetnosc cersei, sorki. ofc pieszy zostaje z rozkazem m-1 na wiezach

mapa

dzis zaczynaja sie u mnie juwenalia, wiec moze byc roznie z moja obecnoscia ;)

Cersei ściąga CP na DM.

A jednak możesz się ruszyć na Arbor :D

Edit: Aktualna mapka

ok w takim razie pacholek atakuje wieze na palcu flinta, karta u gm po zastanowieniu :P

Nowakl1993 napisał/a:
ok w takim razie pacholek atakuje wieze na palcu flinta, karta u gm po zastanowieniu :P

Nie to, żebym był przeciwny temu ruchowi, ale lubię grać wg zasad gry. Oddaję ten ruch pod ocenę GM-a, czy można cofnąć ten ruch na Arbor i zamiast tego zrobić atak na Lannistera.

niech zatem to oceni, ale ruch cofnalem od razu bez reakcji, jak tylko mnie napomnial bara ze nie moge ruszyc :) jak cos dowodca poszedl, ale poczekajmy co GM powie, ja musze wyjsc wiec dzis pewnie juz nic nie zrobie ;c

Nowakl1993 napisał/a:
niech zatem to oceni, ale ruch cofnalem od razu bez reakcji, jak tylko mnie napomnial bara ze nie moge ruszyc :) jak cos dowodca poszedl, ale poczekajmy co GM powie, ja musze wyjsc wiec dzis pewnie juz nic nie zrobie ;c

Spokojnie, jeszcze dzisiaj wydarzenia i atak Dzikich :D

player698 napisał/a:
Nowakl1993 napisał/a:

Nie to, żebym był przeciwny temu ruchowi, ale lubię grać wg zasad gry. Oddaję ten ruch pod ocenę GM-a, czy można cofnąć ten ruch na Arbor i zamiast tego zrobić atak na Lannistera.

Też mam mieszane odczucia co do tego ruchu. Trochę to wygląda jak wykonanie live ruchu, (hipotetycznie kolega mówi, że nie jest to najlepszy ruch) wtedy tylko jak się pojawia pretekst do zmiany ruchu to się go zmienia. Nie mam nic przeciwko podpowiadaniu sobie na pw bo tego i tak nie sprawdzimy, ale nie czekanie na swoją kolej później zmienianie ruchów może wprowadzić duży chaos.

Widzę,że trochę namieszałem...

Tyrell mnie poprosił o wytłumaczenie, dlaczego ruch na Arbor uważam za słaby, to mu odpisałem w PW, że po pierwsze jest nielegalny, a po drugie możnaby go lepiej wykorzystać(czyt. Atak na Palec). Nie sugerowałem cofnięcia ruchu i marszowania gdzie indziej, bo to nie fair.

Nie sądziłem, że wyniknie takie zamieszanie z tego. Moim zdaniem, jeśli gracz nie dotrzyma swojej kolejki, i zrobi ruch za wcześnie, to jeśli ktoś powinien na tym ucierpieć, to tylko on. Nikt inny. Tak jak teraz jest, traci na tym Lannister, i jest to bardzo nie w porządku.

Domyślam się również, że Leśnik sciągając CP kierował się założeniem, że Tyrell cofnął marsz, aby mógł ewentualnie go ściągnąć Cersei, ale sam marsz jest już wykonany( w sensie że przeznaczeniem tego rozkazu jest transfer na The Arbor), a cofnięcie wynika tylko z oczekiwania na decyzję Leśnika czy go zdejmuje, czy nie.

lukipeki napisał/a:
Widzę,że trochę namieszałem...

Tyrell mnie poprosił o wytłumaczenie, dlaczego ruch na Arbor uważam za słaby, to mu odpisałem w PW, że po pierwsze jest nielegalny, a po drugie możnaby go lepiej wykorzystać(czyt. Atak na Palec). Nie sugerowałem cofnięcia ruchu i marszowania gdzie indziej, bo to nie fair.

Nie sądziłem, że wyniknie takie zamieszanie z tego. Moim zdaniem, jeśli gracz nie dotrzyma swojej kolejki, i zrobi ruch za wcześnie, to jeśli ktoś powinien na tym ucierpieć, to tylko on. Nikt inny. Tak jak teraz jest, traci na tym Lannister, i jest to bardzo nie w porządku.

Domyślam się również, że Leśnik sciągając CP kierował się założeniem, że Tyrell cofnął marsz, aby mógł ewentualnie go ściągnąć Cersei, ale sam marsz jest już wykonany( w sensie że przeznaczeniem tego rozkazu jest transfer na The Arbor), a cofnięcie wynika tylko z oczekiwania na decyzję Leśnika czy go zdejmuje, czy nie.

W pełni się zgadzam.

Niezależnie od decyzji naszego Szefa, jego werdykt chyba nie ma wpływu na marsz Bary na CP i Starka na WF.

ok, niech bedzie jak pierwotnie, faktycznie jest to nieco slabe moralnie posuniecie, zdjety cp= marsz pacholka na arbor i tyle

Kn na Blackwater

mapa

CP* Martella i ruch Starka

CP*: Knight

http://tinyurl.com/UShyQSlql2oLTCxhyAzs

to po moim ruchu, zaktualizowałem tor zwycięstwa

To wydarzenia. Niech Bogowie uraczą nas mobilką i Starciem Królów :grin:

Posprzątane do wydarzeń. http://npiguet.github.io/...ZPQguGwvNmM6ICA

Widzę że były pewne problemy, ale jak już wszystko wyjaśniliście to nie muszę interweniować :wink:

w takim razie wydarzenia:
1. Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
2. Starcie królów Licytujcie pozycje na trzech torach Wpływów.
3. Uczta dla wron [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy

Czyli zdaje się że zaczynamy od ataku dzikich za 12...

Cytat:

Niech Bogowie uraczą nas mobilką i Starciem Królów

Lordzie Baratheon, proponuję Ci przekwalifikowanie się na kapłana skoro masz takie powodzenie u bogów :grin:

Po prostu oddają mi to, co zabrali w 1 turze :grin:

Leśnik może odtańczyć taniec szydercy na mnie teraz po zjaraniu mi koronki.

Propo tej sytuacji jeszcze raz, mam nadzieje ze nikt sie nie czuje zniesmaczony zanadto :P

Nie wiem czy wszyscy zauważyli że zbieramy na dzikich :grin: bo Wy tu sobie spokojnie rozmawiacie ale Żetoników na kryzys to nie wysyłacie :razz:

JA WYSŁAŁEM! godz. 17:23

Wysłałem całe pół minuty temu :grin:

no to brakuje jeszcze dwóch południowców :wink:

a nie najpierw na tron miecz i kruka? ;o

Nie, najpierw jest podliczenie znaczników dzikich i jeśli mają 12 to atakują natychmiast.

na kogo czekamy?

Cytat:
na kogo czekamy?

Już tylko na kruka z pomarańczowej części świata...

player698 - Pią 20 Maj, 2016

Hm, jeden żeton
Germanus - Pią 20 Maj, 2016

może wyniki...
Aras - Pią 20 Maj, 2016

Chyba nie było GMa od wczoraj :wink:
eSzopiklon - Pią 20 Maj, 2016

Już daję, nocne kruki dochodzą z opóźnieniem :wink:
A więc:
Baretheon : 2
Martell : 1

Ale karta kryzysu to:
Chaos is a Ladder
Po licytacji natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

Także Dzicy chcieli Was wykiwać, ale większość z Was dała po 0 więc nie do końca im się udało :wink:

Więc poproszę jeszcze raz licytację na dzikich, tym razem może na poważniej bo przypominam że Dzicy mają 12 i samymi zerami ich nie pokonacie :wink:

Ilość dostępnych żetonów:
Baretheon : 16
Stark: 13
Martell : 8
Tyrell : 6
Greyjoy : 4

EDIT: bo nie wiem czy dobrze myślę, ale jest następna licytacja na dzikich i wtedy rozpatrujemy kolejną kartę, a żetony z tej licytacji przepadają?

lukipeki - Pią 20 Maj, 2016

Nie,po prostu losujesz nową kartę

lukipeki jesteś pewny że nie ma kolejnej licytacji? bo jeśli od razu miałoby być losowanie kolejnej karty, to karta Chaos nie ma żadnego sensu...Właśnie mi się wydaje że to jest taka jakby "podpucha" dzikich, żebyście stracili żetony na kolejną licytację. Z resztą dostaję już żetony od pozostałych graczy więc chyba jednak jest tak napisałem...

Hmm... nie jest napisane że licytujemy drugi raz,nie? Tylko że tasujesz talię i losujesz nową kartę.
W 115 zrobiłem tak jako prowadzący i żaden z 9 graczy nic nie powiedział

Chaos is a Ladder
Po licytacji natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

zgodnie z instrukcją mistrz gry tasuje tę talię, czyli wszystkie karty, bo użyte idą na dół talii. Po potasowaniu odsłaniana powinno się chyba odsłonić kartę i zastosować do opisu, ta k to rozumiem, choć myślałem, że faktycznie będzie 2 licytacja...

No niby nie jest wprost napisane że jest jeszcze jedna licytacja, ale w takim razie jaki sens ma ta karta? Można by ją całkiem usunąć i nic by to nie zmieniło... Jak dla mnie to mogę wylosować od razu, ale zauważyłem, że ci którzy podglądnęli tą kartę krukiem to po pierwsze bardzo chętnie ją zostawili na górze (co byłoby nieopłacalne w przypadku losowania bez licytacji) oraz dali po 0 wiedząc że będzie kolejna licytacja. Także na razie się wstrzymam z losowaniem kolejnej karty, bo jeśli Germanus i Leśnik, którzy widzieli kartę uważali tak jak ja, to byliby poszkodowani...

ja myślałem że idzie nowa licytacja ;)

Ja też tak myślałem, więc przykro mi Lordzie Baratheonie ale kolejny raz zbieramy na dzikich...(już od kilku osób dostałem :wink: )

Taki ma sens,że nie wiadomo czego się spodziewać :razz: Stąd Chaos :razz:

chyba na przyszłość przydałby się mały FAQ do kart kryzysów ;)

Cytat:
Taki ma sens,że nie wiadomo czego się spodziewać

Tak, ale wyobraź sobie że podejrzałeś krukiem że będzie chaos, to jeśli by nie miało być kolejnej licytacji to dałbyś ją na spód, bo wtedy w następnej kolejce masz szanse na podejrzenie kolejnej karty (jeśli utrzymasz kruka).
A jeśli będzie kolejna licytacja to na pierwszą dajesz 0 bo wiesz że będzie chaos i inni stracą żetony...Ja właśnie tak widzę sens taj karty

Więc podsumowując, jest jeszcze jedna licytacja na atak dzikich z siłą 12.
Dostałem już wiadomości z żetonami od 3 rodów

Nie mam ochoty wysyłać, mam ochotę się kłócić :razz:

Tutaj masz pierwotną wersję tej karty:https://boardgamegeek.com/image/2501889/schminky

Jeśli się nie mylę, Kryzysy których używamy zostały zaczerpnięte z tej strony

Tutaj: https://boardgamegeek.com/thread/1316117/schminkys-total-overhaul-variant-map/page/18

Widać,że tekst, po jednym z komentarzów, został uproszczony, bo uznano za oczywiste, że następną kartę się rozpatruje NATYCHMIAST, bez żadnej następnej licytacji.
Tak czy siak, zamysł tego, kto tworzył tą kartę, jest jasny. Po odsłonięciu, jest wtasowana razem ze wszystkimi, i wybierana jest nowa. Zadnej nowej licytacji

eSzopiklon napisał/a:
Cytat:
Taki ma sens,że nie wiadomo czego się spodziewać

Tak, ale wyobraź sobie że podejrzałeś krukiem że będzie chaos, to jeśli by nie miało być kolejnej licytacji to dałbyś ją na spód, bo wtedy w następnej kolejce masz szanse na podejrzenie kolejnej karty (jeśli utrzymasz kruka).
A jeśli będzie kolejna licytacja to na pierwszą dajesz 0 bo wiesz że będzie chaos i inni stracą żetony...Ja właśnie tak widzę sens taj karty

Sensem tej karty jest żeby wprowadzić chaos, a nie żeby dać przewagę temu kto ją podgląda.
Wyobrażam sobie,że jak podejrzałem ją krukiem, to wolę zostawić ją na górze, żeby, jesli przegram licytację i stracę kruka kto inny byłby w takiej samej sytuacji, jak ja. A nie poznał nową kartę, i zyskał przewagę. Argumentować to można na różne sposoby

player698 - Pią 20 Maj, 2016

Jestem za interpretacją, że powinno się wylosować nową kartę bez licytacji. Wiadomo, że ostatnie zdanie należy do GM-a, ale jestem w tej sytuacji za tym, aby zwrócić wszystkie bidy, a w zamian za to wylosować nową kartę Kryzysu, którą będziemy licytować. Sytuacja nie zmienia się (nikt nikogo nie wyprzedził na licytacjach, a tym samym nikt nic nie zyskał), a ze wszystkimi wątpliwościami należałoby zaczekać do wysłania PW do pomysłodawcy Kryzysów (czyli Schminky'ego z BGG; nie ma interpretacji tej karty na forum BGG), tym samym usuwając ją z talii.

P.S. Nie wyślę żadnych bidów, dopóki sytuacja z Chaos is the Ladder zostanie wyjaśniona przez - najlepiej - pomysłodawcę tego wariantu, więc możemy odczekać kilka dni. Mi się nie spieszy, gra i tak jest mocno do przodu, bo jest ekspresowe tempo jak na warunki forum, więc poczekamy.

Tutaj nie ma co wyjaśniać, sprawa jest oczywista :wink:

nie ma co się odnosić do angielskiej karty. Dlaczego? Gramy tym co widzimy na forum, a tu jest polska wersja. Została ona uproszczona i nie jest tak jednoznaczna jak angielska. Jakby było napisane:
"Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Natychmiast wylosuj nową kartę i zastosuj zasadę Gracz z najniższą stawką.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Natychmiast wylosuj nową kartę i zastosuj zasadę Gracz z najwyższą stawką."
zamiast tego mamy:
Chaos is a Ladder

Czyli rozpatrujemy nową kartę, ale nie stosujemy już wyniku. Karta tego nie mówi. Chyba jasno widać różnice. A gramy na polskich karta które są tak opisane i tak powinny być grane. Szczerze powiem że pierwszy raz widzę angielskie kryzysy a zapisując się do tej gry opierałem się na tym co było napisane na 1 stronie. A co jest każdy widzi

A na czym polega rozpatrywanie nowej karty, jak nie na jej odsłonięciu i wykonaniu zasad?
"Rozpatrzenie" to skrót myślowy, żeby nie pisać tej formułki" zastosuj zasadę..."

Rozpatrzenie karty nie polega na licytowaniu. Licytacja następuje wtedy kiedy atakują dzicy/kryzys. Nie jest napisane,że nadszedł nowy kryzys, tylko że trzeba rozpatrzyć nową kartę.
Instrukcje na tych kartach są precyzyjne, jeśli założenie byłoby takie,żeby licytować jeszcze raz, to po prostu byłoby tak napisane.

Analogicznie, czy jak rozpatrujesz kartę" nadchodzi zima", przetasowujesz talię i odkrywasz nową kartę, czy to znaczy, że jest nowa faza Westeros? Nie. Tak samo, jak rozpatrujesz nową kartę Kryzysu, to nie znaczy,że jest nowy Kryzys. Czyli nie ma licytacji.

Ta karta ma ewidentnie analogiczne działanie do "Nadchodzi zima"

Dobra, wprowadziłem trochę, nomen omen, chaosu :twisted: tymi kryzysami, można było grać na zwykłych dzikich...

Ale teraz żeby to jakoś rozwiązać to zrobimy tak:

1. wyrzucamy kartę Chaosu z talii, a następnym razem trzeba przypilnować żeby wszystko było doprecyzowane. Jak widać interpretacje są różne, ja (i nie tylko ja) byłem pewien że jest kolejna licytacja, ale niektórzy byli pewni że niema, czyli trzeba coś dodać do Polskiej treści.
Bo nie wiem czy czytałeś dalej te zasady co do dzikich na BGG ale one trochę odbiegają od "naszych", oni wszyscy znają kartę kryzysu przed licytacją (The Top Crisis card is revealed to all players before bidding on a Crisis (Wildling attack) begins.), a to robi sporą różnicę. Nie wiem do czego używają żetonu kruka, ale w naszej sytuacji głównymi poszkodowanymi braku drugiej licytacji byliby ci, którzy widzieli kartę dzikich i sądzili że będzie druga licytacja.
2. cofamy się do momentu losowania wydarzeń, wychodzi mobilka, starcie i uczta [dzicy]
3. robimy licytację na dzikich od początku, czyli wydane przez Was żetony wracają, ja ujawniam nową kartę dzikich najpierw Starkowi, następnie jeśli zostawi ją na górze to też Lannisterowi, jeśli karta pójdzie na spód to kolejną tylko Lannisterowi.
4. Rozpatrujemy Kryzys który wylosuję
5. Jedziemy dalej z wydarzeniami i trzymamy dobre tempo jak do tej pory :razz:

Wszyscy będą zadowoleni, nikomu nie przepadły żetony, nikt nie stracił podglądania dzikich, karta Chaosu wypada do ewentualnego wyjaśnienia.

bardzo neutralne, pokojowe rozwiązanie :wink: mi pasuje

No to mam nadzieję że wszystkim pozostałym Lordom też będzie pasować :grin: .
Ale jeszcze na ewentualne uwagi czekam dziś do 21.00. Jeśli nikt nie wniesie jakiegoś sprzeciwu to stosuję to, co napisałem w poprzednim poście, czyli wysyłam kartę dzikich Starkowi, potem Lannisterowi, a pozostali jeszcze raz wyślą licytację na nowych Dzikich :wink:

też się z tym zgadzam. to najlepsze rozwiązanie. Barwo

Nowakl1993 - Pią 20 Maj, 2016

Szopik Ty nasz Czerczilu :> ja sie wypowiem ran,o, bo obecnie nie powinienem chyba xd
Leśnik - Sob 21 Maj, 2016

Bez jaj. Lukipeki ma rację, jest natychmiast losowania karta i rozpatrywany jej zapis. Ogarnialiśmy to jak kryzysy na forum mieliśmy po angielsku, później z przetłumaczonymi. Wiele razy było to już poprawnie rozpatrzone na forum a teraz będziemy robić cofanie? To może jak ktoś nie będzie pamiętał, że na wodzie nie można zebrać CP to będziemy na nowo wysyłać rozkazy?

Jak wrócę do kraju to mogę sprawdzić ostatnie pbf i podać konkretne przykłady.

Germanus - Sob 21 Maj, 2016

ja pierwszy raz trafiam na ten kryzys,a i inni też chyba pierwszy raz na niego trafiają. Nie ma co się odnosić do angielskiej wersji, bo wszyscy widzą polską
eSzopiklon - Sob 21 Maj, 2016

Leśnik, karta jednak jest nieprecyzyjna, skoro w ogóle była ta cała dyskusja. Więc zostajemy przy tym co napisałem wczoraj, wyrzuciłem kartę Chaos i wysłałem Ci kartę, którą Stark zostawił na górze, więc myślę że nie jesteś w żaden sposób poszkodowany.

Karta idzie na dół.

Nie wiem gdzie widzicie problem, nie ma słowa o nowej licytacji i karta jest precyzyjnia, ale jeśli szef tak zdecydował to wysyłacie na kryzys. :smile:

Dobrze że udało się nam opanować ten Chaos :wink:
Mam już 4 kruki z licytacjami na nowych i ostatecznych już dzikich :grin:

Mam już wszystkie oferty na dzikich, niestety przegraliście...
Martell : 2
Stark: 2

Karta Kryzysu to:
Obrońcy Wiary
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Przesuwa swój żeton wpływu na torze gdzie posiada najwyższą pozycję na ostatnie miejsce.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Wybiera tor Żelaznego Tronu albo Królewskiego Dworu i przesuwa swój żeton wpływu na najwyższą pozycję.

Lannister decyduje kto przegrał "najbardziej", a następnie zostawiamy wreszcie dzikich w spokoju i przechodzimy do Mobilizacji :grin:

lukipeki - Sob 21 Maj, 2016

Lannister znowu przyfarcil :sad:
Tylko teraz pytanie-jeśli wybierze siebie,na którym torze ma spaść???
Znowu problem z tym kryzysem xD

Starcie było tylko w 33% wydarzeń więc o jakim farcie mówisz? :smile:

Decyduję jako Król, że winni bluźnierstwa przeciw Bogom są Lannisterowie, a jako król i senior Lannisterów skazuję ich na utratę gwiazdek i ostatnie miejsce na kruku. Pozostałe rody niewiele pobożniejsze muszą wspomóc siedmiu finansowo.

http://npiguet.github.io/...ISw5IC-7IqR4pOI

Mobilizacja za kilkanaście minut.

Mobilizacja:
Lannisport: KN
Riverrun: up to KN, SH na IMB
Pyke: SE
FF: FM

http://npiguet.github.io/...LCQ4L6x5ZGD44iA

lukipeki - Sob 21 Maj, 2016

Mówię o takim farcie,że wylosowałeś(GM wylosował) jedyną kartę dzikich, która Ci nic nie robi, a osłabia innych przed licytacją :razz: I tutaj szansa była jakieś 11% :razz:
player698 - Nie 22 Maj, 2016

Mobilizacja* Greyjoy'a jest więcej niż oczywista, więc teraz ja:
Yronwood: Footman
Sunspear: Knight
Storms End: Ship (na ESS)

Mapka

*licytacja też oczywista, ale co tam...

Aras - Nie 22 Maj, 2016

GJ: up do SE
lukipeki - Nie 22 Maj, 2016

Nie mam jak wrzucić mapki do wieczora:
Dragonstone:fm,sh na Shipbreaker Bay
Crackclaw,Harrenhal: up do kn
King's Landing: fm,fm

Germanus - Nie 22 Maj, 2016

White Harbor - Fm
Winterfell - Kn

eSzopiklon - Nie 22 Maj, 2016

Mapa po dotychczasowych mobilizacjach, został Tyrell (i zdaje się że Stark może jeszcze zmobilizować w Cailin :wink: )

mapa

Mam też już kilka ofert licytacji na Tron, zapraszam pozostałych do wysyłania swoich propozycji :wink:

Dostępne żetony:
Baretheon : 14
Greyjoy : 2

Nie wrzuciles mobilki Lannistera :wink:
Nowakl1993 - Nie 22 Maj, 2016

Dlaczego mam 4 zetony tylko? dawalem 2x po 0 ;x zmobilizuje jak wroce do domu, licytacje daje na pw

Bo Kryzys zajebal 2
Leśnik - Nie 22 Maj, 2016

Na tron doślę po mobilce Tyrella, jestem dziś w okolicy kompa więc powinno to być sprawnie. Tak moja mobilka nie jest na mapie.

Już jest i mobilka Lannistera

mapa

A co do żetonów, to wszyscy oprócz Lannistera stracili po 2 z powodu kryzysu...

Nowakl1993 - Nie 22 Maj, 2016

old town: se
Highgarden: fm>kn, sh na wss
starfall: fm>kn
reach: fm

mapa

MAPA

Mapa po mobilizacjach, wszystko powinno się zgadzać (tylko nie wiem co z mobilką Starka z Fosy Cailin...)

I mam już żetony na tron od 4 Lordów

Germanus - Nie 22 Maj, 2016

nie robię na fosie, mało żarcia i trzeba myśleć perspektywicznie :D

Ok, w takim razie wyniki licytacji o tron:
Baretheon : 3

Ustępujący władca Lannister ustawia remisy

I poproszę o zgłaszanie żetonów na licytację o miecz :wink:

Dostępne żetony:
Baretheon : 11

Leśnik - Nie 22 Maj, 2016

http://npiguet.github.io/...OmgoMOj76KN5pCA
eSzopiklon - Pon 23 Maj, 2016

Baratheon rozsądza remisy

Poproszę ostatnią licytację na Ptaszka :wink:

Dostępne żetony:
Baretheon : 9

lukipeki - Pon 23 Maj, 2016

Baratheon
Greyjoy
Stark
Martell
Tyrell
Lannister

http://npiguet.github.io/...OiAo-ivou2WkA..

Germanus - Pon 23 Maj, 2016

Baratheon zgarnia wszystko

Chciałeś mnie przelicytować 1 żetonem?

A może wolałbyś,żeby Lannister miał wszystko, tak jak wcześniej?
:razz:

Leśnik - Pon 23 Maj, 2016

Mam nadzieję, że Lordowie teraz zajmą się walką z najmocniejszym rodem w grze z nie mniejszą zawzietoscią jak robili to z najsłabszym.

A ja mam nadzieję,że Lannister przestanie wszystkim mydlić oczy odnośnie tego, kto aktualnie jest najsilniejszy i najsłabszy :wink:

Ktoś Ciebie zaatakował w tej grze? Bo nie zauważyłem. Widziałem tylko jak robisz z Greyjoya posłuszną marionetkę która może położyć 1 rozkaz na rundę, a teraz się szykujesz do rozebrania Starka.

A ten Baratheon taki niebezpieczny, przez 4 rundy wywołał jedną bitwę, którą jeszcze przegrał

czuję się nagi :oops:

lukipeki napisał/a:
A ja mam nadzieję,że Lannister przestanie wszystkim mydlić oczy odnośnie tego, kto aktualnie jest najsilniejszy i najsłabszy :wink:

Ktoś Ciebie zaatakował w tej grze? Bo nie zauważyłem. Widziałem tylko jak robisz z Greyjoya posłuszną marionetkę która może położyć 1 rozkaz na rundę, a teraz się szykujesz do rozebrania Starka.

A ten Baratheon taki niebezpieczny, przez 4 rundy wywołał jedną bitwę, którą jeszcze przegrał

Germanus napisał/a:

:grin: Atak to nie to samo co wywołanie bitwy. Zresztą wywołałeś bitwę ze Starkiem zabierając mu dwie najmocniejsze karty i to już jest atak, moja obrona przez atak była konsekwencją Twojego zagrania, więc Stark ma powody być Tobie wdzięczny. :wink:

Zresztą zobaczymy w najbliższej turze gdzie 3 statki popłyną z bratnią pomocą. :razz:

Baratheon to taki ród, że może wygrać w 4, może też wygrać rozgrywając jedną bitwę. Może swoją narracją przekonasz graczy co rozegrali mniej niż parędziesiąt partii, ale na forum to raczej nie zadziała.

Jestem pod wrażeniem że tak szybko poszło :wink:

Wyniki licytacji o kruka:
Baretheon : 6
Stark: 6
Martell : 4

Zamieniliście jednego absolutnego władcę Lannistera na innego absolutnego władcę Baratheona :wink: Więc proszę władcę o rozsądzenie remisów i będziecie mogli już wysyłać rozkazy :grin:

Pozostało żetonów:

trzeba było dać więcej na Ostrze ale nie sądziłem że Baratheon da tak mało :roll:

Leśnik napisał/a:
lukipeki napisał/a:

Germanus napisał/a:

:grin: :lol:
Uwaga teraz zniszczę Twój świat, ale atak to nie to samo co wywołanie bitwy. Zresztą wywołałeś bitwę ze Starkiem zabierając mu dwie najmocniejsze karty i to już jest atak, moja obrona przez atak była konsekwencją Twojego zagrania, więc Stark ma powody być Tobie wdzięczny. :wink:

Zresztą zobaczy w najbliższej turze gdzie 3 statki popłyną z bratnią pomocą. :razz:

Baratheon to taki ród, że może wygrać w 4, może też wygrać rozgrywając jedną bitwę. Może swoją narracją przekonasz graczy co rozegrali mniej niż parędziesiąt partii, ale na forum to raczej nie zadziała.

Aha, ja jestem winny temu,że wjechałeś Starkowi na morze? :lol: Może i tak, ale to ciągle nie ja to zrobiłem :razz:
Widzę,że od początku gry jesteś bardzo biedny :wink: Tak wszyscy na Ciebie naskakują, że musisz się rozpaczliwie bronić, zajmując przy okazji pół planszy i zbliżając się do wygrania gry

Podsumowując, moje wywołanie bitwy jest atakiem, ok, ale jednocześnie Twój atak jest tylko obroną, dobrze mówię? :grin:

Dobrze,że ja nie muszę się bronić w takim razie, to nie mam po co atakować :grin:
I bardzo mnie ciekawi, do jakiej obrony użyjesz teraz dwóch wież oblężniczych :grin: Pewnie będą bronić Winterfell przed groźnymi agresorami Starków.

Baratheon
Stark
Lannister
Martell
Tyrell
Greyjoy

Naprawdę nie wiem, jak Wy to zrobiliście,że wygrałem wszystkie licytacje...

player698 - Pon 23 Maj, 2016

Za to ja wiem - na ostatnim poście licznik postów zatrzymał się na liczbie 666. Przypadek? :D

Nigdy ten styl dyskusji na forum mnie nie interesował więc i tym razem podziękuję, zostawię bez komentarza.

Rozkazy bez CP: http://npiguet.github.io/...7ic7ISA4pyC5rSA

Mapa po fazie wydarzeń, czekam na rozkazy (bez umocnień władzy)

MAPA

Na kogo tak długo czekamy? :grin:
Nowakl1993 - Pon 23 Maj, 2016

na mnie, jeszcze knuję ;d
Germanus - Wto 24 Maj, 2016

ja wyślę popołudniu, dziś na rano w pracy z okazjonalnym dostępem do kompa :/
Germanus - Wto 24 Maj, 2016

czyli czekamy na Tyrella tylko?
eSzopiklon - Wto 24 Maj, 2016

Cytat:
czyli czekamy na Tyrella tylko?

Tak

Nowakl1993 - Wto 24 Maj, 2016

dobra wysylam ;p
eSzopiklon - Wto 24 Maj, 2016

MAPA

Wszyscy przysłali rozkazy, więc rozkoszujcie się kolejną turą :wink:

Decyzja kruka :arrow: najazdy w kolejności wiadomo jakiej :arrow: marsze...

P.S. Na długi weekend będę miał utrudniony dostęp, postaram się chociaż raz dziennie zalogować, ale nie obiecuję. Ale mam nadzieję że jak macie rozkazy na mapie to na razie nie będę potrzebny :wink:

Leśnik - Sro 25 Maj, 2016

O ile Bara nie zmieni Blackwater na D lub R to palę z SM jego S.

http://npiguet.github.io/...77hs4En4K2H5qyg

Drugie R bez efektu.

lukipeki - Sro 25 Maj, 2016

Nie zmieni, prosi o kartę Kryzysu.
Na pewno palę Riverrun, z marszem się wstrzymuję aż dostanę Kryzys
http://npiguet.github.io/...IDpsJnhtqzogIA.

player698 - Sro 25 Maj, 2016

Zacytuję Lorda Starka z innej gry: "palę się ze wstydu" :D
Nowakl1993 - Sro 25 Maj, 2016

oezu ale popalilem xS bez efektu oba
Aras - Sro 25 Maj, 2016

Rozumiem, że czekamy na powrót kruka?

Karta zostaje
Dwaj piechurzy z King's Landing na Crackclaw

M+0 FM na GWW, SE na Seagard. Zakładam, że Stark wspiera Gj, 7:6. Karta na pw.

[*]
Aras - Sro 25 Maj, 2016

broni Victarion, pewnie atakował Gregor

What is dead may never die.

Dzięki za grę, podpatrzyłem kilka nowych tricków :)

PS: piszcie PW jakby ktoś wbił na Pyke i zapomniał zostawić żeton :lol:

Nie zrażaj się :wink: Następnym razem będzie lepiej :wink:
Aras - Sro 25 Maj, 2016

lukipeki napisał/a:
Nie zrażaj się :wink: Następnym razem będzie lepiej :wink:

Luzik :) Całkiem inna gra niż ze znajomymi

A co jest inaczej? Poziom? :grin:
Aras - Sro 25 Maj, 2016

lukipeki napisał/a:
A co jest inaczej? Poziom? :grin:

W pewien sposób tak. Na forum wyższy :)
W zasadzie nie używaliśmy najazdów - stąd brały się bitwy np 18:23 :D , szybki pęd do zamków + liczenie na mobilkę z kart, itp

Ja jak zaczynałem grać,to uzywalismy najazdow,ale do palenia marszów xD
Dopiero jeden kumpel nas oświecił :razz:
A pęd na zamki to każdy ma na początku :grin: Trzeba dostać parę razy lanie,wtedy przechodzi xD

Aras napisał/a:

Wbijaj na następne gry, jak będą, kończy się 110, ta partia raczej też zbyt długo nie potrwa, no i moja 111 zakończy się szybko (do 2 tygodni).
P.S. W wolnym momencie mogę Tobie opisać, jak moja gra wyglądała, skoro już ją zakończyłeś, może zobaczysz także coś od strony kuchni :D

https://m.youtube.com/watch?v=ECewrAld3zw

Sorry Aras, ale wiem, że od początku to była kwestia Ty czy ja. Tak ród wybrałeś, tak zagrałeś pierwszą turę a, że bronie się agresywnie i wydarzenia i licytacja przez chwilę pomogły to już życie.

Oczywiście ser Gregor.

Aras - Sro 25 Maj, 2016

Luzik, nie mam do nikogo żalu :)

Player- chętnie w wolnym czasie skorzystam :)

player698 napisał/a:
Aras napisał/a:

Wbijaj na następne gry, jak będą, kończy się 110, ta partia raczej też zbyt długo nie potrwa, no i moja 111 zakończy się szybko (do 2 tygodni).
P.S. W wolnym momencie mogę Tobie opisać, jak moja gra wyglądała, skoro już ją zakończyłeś, może zobaczysz także coś od strony kuchni :D

A ja proponuję,żebyś wykonał marsz :grin:

M+0: obaj rycerze na Storms End.

Do piatku moge miec problemy, u siebie na komorce nie widze mapy interaktywnej i bede miec problemy z wykonywaniem rozkazow, ewentualnie te wymagajace takich rzeczy jak mobilizacja lub wysylanie marszow na nastepna ture.

Wydrukuj mapę na wyjazd i będziesz wszystko wiedział :wink:
Germanus - Sro 25 Maj, 2016

dlaczego Tyrell na morzu nie dał najazdu pozostanie jego słodką tajemnicą....
mój najazd bez efektu

Germanus - Sro 25 Maj, 2016

M-1: Kn na Winterfell

Germanus napisał/a:
dlaczego Tyrell na morzu nie dał najazdu pozostanie jego słodką tajemnicą....
mój najazd bez efektu

Bo Lannister by go natychmiast spalił?

Nowakl1993 - Sro 25 Maj, 2016

tak bylo
Leśnik - Czw 26 Maj, 2016

Nie wiem czy Starkowi chodzi o FM od M-1, czy KN z M+1. Dlatego niech sam naniesie na mapę:
http://npiguet.github.io/...oeM4YCC54SL7YCA

Tyrell zamiast się tłumaczyć może wykonać marsz :wink:

Nowakl1993 - Czw 26 Maj, 2016

mapa

1 statek z zatoki na wss

player698 - Czw 26 Maj, 2016

Prosze o informowanie, kto jak wykonal ruch za pomoca tekstu - pamietam jedynie mapke poczatkowa. Bez takich informacji bedziecie musieli czekac na wznowienie gry przynajmniej do piatku ;)
Germanus - Czw 26 Maj, 2016

z wh na winterfell
mapa po ruchu
http://tinyurl.com/2pSHXeru65yKBVOgoIy0

Tyrell przesunął statek na WSS, ma tam teraz 3 SH z S.

Stark ruszył się FM z WH na WF. NA WF ma KN i FM z M+0.

Mapa do 2 kolejki marszy, zaczyna Bara. http://npiguet.github.io/...7ic7ISA4pyW47SA

lukipeki - Czw 26 Maj, 2016

M+1: 3x SH na Narrow Sea,dowódca idzie na pw

Ciekaw jestem jak teraz wyjaśnisz swoje zagranie Lukipeki? Pomagasz Starkowi w przewijaniu się? :wink: :razz:

M+1: KN na Flints Finger, FM na Pyke, KN na Stoney Sept. Dowódca na pw.

http://npiguet.github.io/...u-_oeywkMmx5ZGQ

Jak to jak?
Muszę się spieszyć,bo zaraz skończysz przede mną :grin:
Fosa,Harrenhal,i po sprawie

eSzopiklon - Czw 26 Maj, 2016

Widzę że tylko chwilę mnie nie było, a zdążyliście już całkiem zlikwidować jednego gracza :wink:
Aras, szkoda że Twoja pierwsza gra zakończyła się przed czasem, ale cóż, to jest Gra o tron, każdy chce wygrać :wink: . Mam nadzieję że zagrasz jeszcze kiedyś :wink: (już planuję poprowadzić "dalszą część" tej rozgrywki na mapie z Tańca ze smokami, najlepiej w tym samym gronie bo jesteście aktywni i idzie bardzo szybko :grin: tylko najpierw raczej skończymy tą rozgrywkę bo obstawiam że nie chcecie grać w tyle na raz :wink: )

mapa
zdjąłem niepotrzebne najazdy, i czekamy na dowódców Starka i Tyrella, potem ruch Martella

broni krolowa cierni, zdejmuje marsz lannistera z pyke

Trochę zjebales,brzydko mówiąc, bo można zdejmować tylko rozkazy z sąsiednich obszarów...

eSzopiklon napisał/a:
Widzę że tylko chwilę mnie nie było, a zdążyliście już całkiem zlikwidować jednego gracza :wink:
Aras, szkoda że Twoja pierwsza gra zakończyła się przed czasem, ale cóż, to jest Gra o tron, każdy chce wygrać :wink: . Mam nadzieję że zagrasz jeszcze kiedyś :wink: (już planuję poprowadzić "dalszą część" tej rozgrywki na mapie z Tańca ze smokami, najlepiej w tym samym gronie bo jesteście aktywni i idzie bardzo szybko :grin: tylko najpierw raczej skończymy tą rozgrywkę bo obstawiam że nie chcecie grać w tyle na raz :wink: )

mapa
zdjąłem niepotrzebne najazdy, i czekamy na dowódców Starka i Tyrella, potem ruch Martella

Dobrze wiedzieć :grin: Ja się piszę,z Tańca mam miłe wspomnienia :wink: Pewnie byśmy to skończyli w 2 tygodnie :grin:

M-1: rycerz na Sunspear, rycerz na Boneway, rycerz zostaje.

korekta językowa:
nie w "tą grę" tylko w tę gre

atak baratheona na mnie to broni Catelyn
gratuluję Martellowi 5 turowej bezczynności ;)

A dziękuję, dziękuję, doceniam.

Atakował Stannis. Jeśli dobrze liczę jest 8:8 i nie muszę używać miecza
Drugi marsz Starka

Atakował Kevan. FM nie ma gdzie się wycofać. Królowa nie ma co usunąć. :smile:

M+1 na Winterfell
zostawiam żeton

Stark musi wycofać SH, teraz ruch Tyrella i ostatnia kolejka.
http://npiguet.github.io/...uGzgSfhm7vorKA.

Stark nie może wycofać statku,bo przekroczy limit zaopatrzenia :wink:

Wieża i pachołek na searoad marches, dowodca pw

Tyrion. Kto atakuje?

eh wiedzialem, loras

zmieniam na Randylla, kon do piachu

widzę same genialne ruchy...

To po co atakowałeś :razz:

Zamień.

randyll

http://npiguet.github.io/...4Om4KCB46KC7qCA

Znów Bara.

cos sie mapa p..li

M+0: Kn na The Twins,fm na White Harbor,fm na Moat Cailin,dowódca na PW
Nie zostawiam zetonu,niszczę statek w porcie

Germanus - Pią 27 Maj, 2016

broni blackfish
wycofka na Winterfell

ps. oczywiście piszę się na taniec ze smokami
Leśnik - Pią 27 Maj, 2016

Germanus napisał/a:
broni blackfish
wycofka na Winterfell

Na WF jest już KN, KN i FM więc raczej nie ma gdzie się wycofać. :???:

Po co opuszczałeś WH to też zostanie zagadką. Na 95% szedł Renly ale niech ktoś to potwierdzi.

to chyba nie mam gdzie się wycofać ;)
eSzopiklon - Pią 27 Maj, 2016

Cytat:
Na 95% szedł Renly ale niech ktoś to potwierdzi.

Tak, Renly

Cytat:
zatem wycofka na The Twins

Też nie możesz bo Bara się tam ruszył:
Cytat:

M+0: Kn na The Twins

więc rycerz Starka z Cailin ginie.

MAPA

ruch Lannistera, potem Starka

FM na Seagard. http://npiguet.github.io/...OGAgueAm-m0sg..

m+0: KN na White Harbor wspieram się
mam 2+2+dowódca 3=7
przeciwnik ma 1+dowódca
FM na Castle Black
KN zostaje

lukipeki - Pią 27 Maj, 2016

Broni Melisandre
Słucham gdzie mam się wycofać :wink:

do bliźniaczków

To wydarzenia. :smile:
Nowakl1993 - Pią 27 Maj, 2016

tez zagram w taniec chetnie ;p

Mapa przed wydarzeniami:
MAPA

I wydarzenia:
1. Tron ostrzy [Dzicy] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
2. Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Dzicy] Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
3. Sieć kłamstw [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Wsparcia.

Baratheon robi co chce...coś czuję że Taniec ruszy szybciej niż się spodziewałem :wink:

Ale najpierw znowu atak dzikch za 12, trochę Wam odpuścili na początku to teraz będą cisnąć :wink:
Nie macie szans na zwycięstwo, ale dla przyzwiotości podam dostępne żetony :lol: :

Nie wierzę,marzylo mi się takie losowanie :cool:

Hmm,a Lannister niby co robi? Ja mam 4 zamki w tym 2 twierdze,Lannister 5 w tym 4 twierdze...

Aras - Pią 27 Maj, 2016

Zza grobu wyczuwam licytację :)

Pozostaje mi niecierpliwie czekać na Taniec :wink:

Aras napisał/a:

Niewykluczone,że nawet zyskasz jakieś gwiazdki :grin:

Aras - Pią 27 Maj, 2016

lukipeki napisał/a:
Aras napisał/a:

Niewykluczone,że nawet zyskasz jakieś gwiazdki :grin:

A załatwisz mi zamek? :lol:

Z tym może być gorzej xD

Ja poslalem na Kryzys, wysłać coś mogą tylko Stark i Martell,który laguje?

ja wysłałem parę godzin temu. Martell jest bardziej podejrzany bo na mapie też jest leniwy ;)

Doran tylko siedzi i knuje :wink:

Na kryzys zgadnie z przewidywaniami wszyscy zgodnie dali po 0. Więc oczywiście przegrywacie, Władca wybiera kto najbardziej :wink: , oraz co z kolejnymi kartami.

Potok Krwi
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Niszczy 3 ze swoich jednostek, gdziekolwiek.
Pozostali gracze: Niszczą 2 ze swoich jednostek, gdziekolwiek.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może odzyskać 1 wybraną kartę Rodu ze swojego stosu odrzuconych kart Rodu.

najłatwiej będzie z Greyjoyem ;)
player698 - Pią 27 Maj, 2016

Martell nie lagowal, swoja licytacje wyslal przed 17 ;)

Kusi,żeby wybrać Starka, ale jednak rozsądniej będzie Lannistera :grin:

Usuwam piechura z Dragonstone i statek z portu
mapa

Czekam na resztę z dalszymi decyzjami,zeby wszystko było po kolei

player698 - Sob 28 Maj, 2016

Usuwam piechura z Boneway i statek z portu.
Germanus - Sob 28 Maj, 2016

ja poczekam na Lannistera
Leśnik - Sob 28 Maj, 2016

Statek w porcie, oba statki na BoI.

statek w porcie piechur na murze
mapa po dotychczasowych redukcjach
http://tinyurl.com/mTZlpza01R3KWi5NzgZd

Nowakl1993 - Sob 28 Maj, 2016

statek na zatoce i paź na arbor

wiem ze mnie sytuacja nie dotyczy ale zapytam na przyszlosc, w sytuacji jak tu ze bije swojego typka to moge zostawic zeton?

nie. Trudno zostawić namiestnika jak cała armia nagle zginęła ;)

jaka zatoka?
lukipeki - Sob 28 Maj, 2016

Niezależnie od tej zatoki:
- Nic się nie dzieje
-Licytujemy
Czyli Martell i Stark wysyłają licytację na tron

eSzopiklon - Sob 28 Maj, 2016

Wyniki licytacji o tron:
wszyscy po 0, Baratheon ustawia

Dostępne żetony:

Kogo stać to poproszę na Miecz :wink:

Baratheon
Greyjoy
Tyrell
Martell
Stark
Lannister

Nowakl1993 - Sob 28 Maj, 2016

jedyna zatoka jaka mam jest redwyne straights :P

a kusiło mnie aby dać 1:/

Ale miałeś za dużo kisielu :grin: I słusznie

Wyniki licytacji o miecz:

Baretheon : 1

Tradycyjnie Baretheon rozdziela remisy

I jeszcze licytacja na kruka

Dostępne żetony:

Stark zaryzykował :wink:
Baratheon
Stark
Greyjoy
Tyrell
Martell
Lannister

Aras - Sob 28 Maj, 2016

2 gwiazdki na rozkazach dostanę, prosze Lorda Lannistera o opuszczenie Pyke :lol:

Nic nie zrobisz,w Pyke jest żeton Lannistera :razz:

Ekspresowa licytacja na kruka:
Baretheon : 1

Baretheon rozdaje gwiazdki :wink:

Mapki ogarnę i wstawię po finale Ligi Mistrzów :grin:

Baratheon
Martell
Greyjoy
Tyrell
Stark
Lannister

Aras - Sob 28 Maj, 2016

lukipeki napisał/a:
Nic nie zrobisz,w Pyke jest żeton Lannistera :razz:

Wiem, dlatego proszę o opuszczenie, całkowite opuszczenie :D

Jak już polozysz żeton,to nie można go zdjąć :grin:
Ktoś musiałby wjechać na Pyke i opuścić bez zostawienia żetonu

Aras - Sob 28 Maj, 2016

To komu tam najbliżej? ;)
eSzopiklon - Nie 29 Maj, 2016

Wszystko zaktualizowane, można wysyłać rozkazy :grin:
MAPA

przypominam ze gramy bez wsparcia

Germanus - Nie 29 Maj, 2016

na kogo czekamy?
eSzopiklon - Nie 29 Maj, 2016

mapa

Baratheon
decyduje do czego używa kruka i robi ruch

lukipeki - Nie 29 Maj, 2016

Zmieniam CP w King's Landing na najazd i palę najazd Tyrella
Palę najazd Lannistera, chociaż na dobrą sprawę i tak to nic nie zmienia.

M+0: KN na Seagard, FM na Crackclaw, dowódca na PW

http://npiguet.github.io/...JDgrrDrh5vtiIA.

Leśnik - Nie 29 Maj, 2016

Ogar. FM cofam na Riverrun.

Barze gratuluję wygranej.

Brienne.

mapa

player698 - Nie 29 Maj, 2016

Leśnik napisał/a:
Ogar. FM cofam na Riverrun.

Barze gratuluję wygranej.

Ta gra będzie jeszcze trwać bardzo długo, nie gratuluj wygranej osobie, która nie zdobędzie Tronu.

Z tym "bardzo" jesteś dużym optymistą :razz:
Ja bym powiedział, że jest maksymalnie 20% szans na to,że gra potrwa jeszcze"bardzo długo" :razz:

Z tego, co pamiętam, byłeś równie spokojny w 113, jak Germanus zajął 5 zamków w 1,5 tury :razz:

Teraz najazd i marsz Tyrella
Nowakl1993 - Pon 30 Maj, 2016

palenie bez efektu, oba statki na golden sound, dowodca pw
player698 - Pon 30 Maj, 2016

Nowakl1993 napisał/a:
palenie bez efektu, oba statki na golden sound, dowodca pw

Które palenie? To ze Starfall? (bo rozumiem, że palenie na Reach raczej będzie wykorzystane :D )

A ja nie czekając na to, co się wydarzy na Golden Sound, atakuję rycerzem z Boneway na Reach.

Z pozdrowieniami dla:
- lukipekiego, który stwierdził, że mamy 0,01% szans na to, że go powstrzymamy ("gra nie będzie trwała długo")
- Arasa, który niestety jeszcze trochę poczeka na zakończenie gry
- naszego kochanego GM-a, który wysłał do mnie kapitulacyjne PW.

Dowódca na PW u GM-a.

Leśnik - Pon 30 Maj, 2016

Player fajnie, że się starasz ale nawet jak zostawisz Arianną puste reach to szanse na to, że tam wejdzie Nowak albo wejdzie i ogarnie jak utrzymać są marginalne. Przecież właśnie zajął drugie miejsce i to jest spoko jak widzę po rozkazach i ruchach.

Tywin.

lukipeki - Pon 30 Maj, 2016

player698 napisał/a:
A ja nie czekając na to, co się wydarzy na Golden Sound, atakuję rycerzem z Boneway na Reach.

Z pozdrowieniami dla:
- lukipekiego, który stwierdził, że mamy 0,01% szans na to, że go powstrzymamy ("gra nie będzie trwała długo")
- Arasa, który niestety jeszcze trochę poczeka na zakończenie gry
- naszego kochanego GM-a, który wysłał do mnie kapitulacyjne PW.

Dowódca na PW u GM-a.

Czy naprawdę myślałeś że tego nie widziałem? :wink:
I ciekawi mnie jedno- fajnie,nie zdobede 7 zamku w tej rundzie.
A co mnie powstrzyma przed zdobyciem go w 1 ruchu następnej tury?
Licytacja,na którą jest,tak jak napisałem od razu, 20% szans?
Jeśli dodatkowo się łudzisz,że zrzucisz mnie z kruka,i wybierzesz licytację,albo z tronu,to grubo się mylisz.
0,01% wymyśliłem,żeby Ciebie zmylić,bo miałem chwilowo jeden pomysł, z którego zrezygnowałem już.

Nawet,jak spadnie licytacja,czego jesteś najwyraźniej tak pewien,jakby to było oczywiste-kto mnie przelicytuje na tronie? Wezmę hajs ze stolicy z CP* jak będzie trzeba,i będę miał 3 ZW jak wszyscy.Chyba,że zamiast mobilki weźmiesz żetony,ale jakoś w to nie wierzę,wtedy będziesz miał za mało armii żeby cokolwiek mi odbić

Przeglądam karty Kryzysu, i też jakoś niespecjalnie widzę coś,co mogłoby mnie zaszkodzić. Nie uzbieracie,żeby go wygrać,karta która mnie zrzuca z tronu już była. Nie przegram tego Kryzysu będąc na tronie,więc nie stworzy się żaden garnizon. Piechurów też mam raczej dosyć,jak stracę 2 zachowam 6 zamków

Może,suma sumarum,jak wszystko się zwali,uda się Wam :razz:
Ale dziwi mnie taka pewność siebie.

Nie zdobędziesz siódmego zamku i basta. Po moim trupie. ;)

Świetny argument :grin: Zamierzasz własnoręcznie wylosować licytację?

lukipeki napisał/a:
Świetny argument :grin: Zamierzasz własnoręcznie wylosować licytację?

Tak, to będzie doskonała licytacja... :D

Grajmy najlepiej po prostu, Tyrell podaje kto atakował Golden Sound, i kto broni The Reach
Nowakl1993 - Pon 30 Maj, 2016

lukipeki napisał/a:
Zmieniam CP w King's Landing na najazd i palę najazd Tyrella
Palę najazd Lannistera, chociaż na dobrą sprawę i tak to nic nie zmienia.

M+0: KN na Seagard, FM na Crackclaw, dowódca na PW

http://npiguet.github.io/...JDgrrDrh5vtiIA.

zaraz zaraz, jakie CP w KL i jaki R z reach ? :)

Atakowal Loras, reach broni florent, cofam do wysogrodu

A i jeszcze jedno. Naprawde musicie tyle jadu wylewac zawsze przy okazji tych gier? Jakas gesta atmosfera przez to powstaje ;s

Cytat:
A i jeszcze jedno. Naprawde musicie tyle jadu wylewac zawsze przy okazji tych gier? Jakas gesta atmosfera przez to powstaje ;s

Nie, to jest po prostu dyplomacja :D
Wiesz, nie biorę tego, co piszę na forum, na poważnie. To jest internet. Nawet, jeżeli przeklnę lub komuś dam do zrozumienia, że jestem zawzięty czy coś, to nie oznacza, że mam urazę do danego człowieka, lub kogoś nie lubię. To są moje ekspresje, za pomocą których wyrażam emocje - bowiem uważam, że to one tworzą grę. Gdyby nie było emocji, wtedy moglibyśmy GoT-a zostawić robotom. Dlatego tworze emocje, nierzadko sztucznie, tylko po to, aby stworzyć inny, trochę wyższy poziom komunikacji niż suche granie.

Dlatego też, po moim trupie, sorry luki, wiesz, że lubię Ciebie, ale po moim trupie, nie wygrasz tej gry :D

PS. Tyrell zyskał jeden żeton przy paleniu, Baratheon stracił

MAPKA

PS 2. Tego, no, zmiana mapki znowu, bo ślepy jestem. :D

Mapka

Loozik :grin:
Ja tylko protestuję, bo to, czy wygram zaraz tą grę, czy nie, zależy tylko i wyłącznie od losu, a nie od Twojego trupa :razz:

Jakim kuźwa paleniu???

Reach -> King's Landing, to chyba jest oczywiste? :D

Chyba nie :razz: Tak się zaplątałeś w wyczarowywaniu licytacji, że nawet nie czytasz postów wyżej? :razz:

A, ślepy jestem, nie zauważyłem zamiany rozkazu. :D

Stark -> Lannister -> druga kolejka marszy

Germanus - Pon 30 Maj, 2016

M-1: SH na Bay of Ice

lukipeki napisał/a:
Z tym "bardzo" jesteś dużym optymistą :razz:
Ja bym powiedział, że jest maksymalnie 20% szans na to,że gra potrwa jeszcze"bardzo długo" :razz:

Z tego, co pamiętam, byłeś równie spokojny w 113, jak Germanus zajął 5 zamków w 1,5 tury :razz:

autografy później

eSzopiklon - Pon 30 Maj, 2016

Już ogarniam mapkę bo wiedzę ze się zrobił bałagan...

mapa

Lannister decyduje gdzie wycofuje statek z golden sound i robi ruch, potem następna kolejka
I nie wiem co w końcu z najazdem Tyrella w Starfall

Zdjął go bez rozpatrywania, już znalazłem okulary to pamiętam. :D

kto teraz?
Aras - Pon 30 Maj, 2016

Wychodzi na to, że Lannister, a po nim Bara bierze 7dmy zamek
Leśnik - Pon 30 Maj, 2016

Lannisport i marsz bez efektu.

mapa

No to następna kolejka ruchów...

Aras napisał/a:
Wychodzi na to, że Lannister, a po nim Bara bierze 7dmy zamek

Ech, a przecież mówiłem Tobie, że bardzo daleko do wzięcia siódmego zamku. Arianne Martell pozdrawia.

M+1: Jeden statek atakuje Starka
Dowódca znany,czekam na obrońcę, i przy okazji się przewijam

Rose Bolton

lukipeki napisał/a:
M+1: Jeden statek atakuje Starka
Dowódca znany,czekam na obrońcę, i przy okazji się przewijam

What? CUMBAK IZREAL

mapa

Tyrell :arrow: Martell :arrow: Stark i kolejna seria

I jeśli macie możliwość to wstawiajcie mapę po swoich ruchach, ja ostatnio mam mniej czasu i rzadziej się loguję i ogarniam mapy, więc będzie Wam łatwiej jeśli sami będziecie częściej aktualizować

Nowakl1993 - Wto 31 Maj, 2016

M-1 statek na sunset sea

mapa

player698 - Wto 31 Maj, 2016

mapka, także tego
Aras - Wto 31 Maj, 2016

Tyrell ma jeszcze dwa ruchy?

tak, patrz specjalna zasada lorasa

teraz stark

Aras - Wto 31 Maj, 2016

Nowakl1993 napisał/a:
tak, patrz specjalna zasada lorasa

teraz stark

OK, wydawało mi się, że Lorasa rozpatrujemy natychmiast. Dzięki

eSzopiklon - Wto 31 Maj, 2016

Marsze:

Stark :arrow: Baratheon :arrow: Tyrell :arrow: Martell :arrow: Tyrell :arrow: i wydarzenia :grin:

Germanus - Wto 31 Maj, 2016

anuluję
lukipeki - Wto 31 Maj, 2016

M-1: KN na Crackclaw Point, KN na The Reach,dowódca na PW

No risk, no fun, spodziewam sie Plamy, wiec gram Dorana i zrzucam z miecza. W razie czego - sorry, blame it on me

Hmm wahalem się,czy jednak nie zagrac normalnie :razz:
Ale jest Plama,wyrzucam Twoją 4
Greyjoyowi gratuluję zdobycia ostrza xD

Ostrza mozesz gratulowac Starkowi.

Tyrellu, jak chcesz, mozesz odbic Reach, zajmujac jednoczesnie Blackwater. Wszystko idzie w jak najlepszym porzadku, gramy dalej.

Od kiedy można jednym marszem wywołać 2 bitwy?
Najlepszy porządek będzie tylko,jeśli wypadnie licytacja :razz:

Oj. No nic, to jedynie prosze, abys wywolal bitwe mi, ale ostatnim marszem.

Dwie karty Dzikich w grze...

Które? Nie widzę nic strasznego w nich :razz:

musze sie dobrze zastanowic, jutro mam egzamin, wiec wybaczcie mi zwoloke, jutro kolo 13 wrzuce co wymyslilem, jeszcze raz przepraszam ;s

Jedną Tobie podpowiem, ale zapewne jej nie ma, skoro się jej nie boisz.

Przywdzianie czerni
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Jeśli ma na ręce więcej niż 2 karty rodu odrzuca 2 losowe karty.
Pozostali gracze: Jeśli mają na ręce więcej niż 1 kartę rodu, odrzucają 1 losowa kartę.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może odrzucić lub wziąć spowrotem na rękę jakiekolwiek karty rodu.

Drugą się sam domyśl.

Swoim ruchem powiększyłem prawdopodobieństwo na to, że gra się przedłuży bez potrzeby licytacji.

Nowakl1993 napisał/a:
musze sie dobrze zastanowic, jutro mam egzamin, wiec wybaczcie mi zwoloke, jutro kolo 13 wrzuce co wymyslilem, jeszcze raz przepraszam ;s

No cóż, rób co uważasz za słuszne, ja już zrobiłem, co mogłem. Ale chętnie doprowadzę do sytuacji, w której zostanie mi jedna karta na ręce...

Nie kumam,co Ci to da jak zostaniesz z jedną kartą. Może za głupi jestem :razz:
Albo Ty kombinujesz jakieś niestworzone rzeczy :grin:

eSzopiklon - Wto 31 Maj, 2016

Macie aktualną mapkę:
mapa

Cytat:
Jedną Tobie podpowiem, ale zapewne jej nie ma, skoro się jej nie boisz.

Nikt nie widział aktualnego kryzysu, Baratheon wykorzystał kruka na zmianę rozkazu

Nowakl1993 - Sro 01 Cze, 2016

oba statki na ironmans bay jednak
Leśnik - Sro 01 Cze, 2016

Nowakl1993 napisał/a:

to podaj kim atakujesz bo moja karta jest znana.

eSzopiklon - Sro 01 Cze, 2016

atakował Mace, Lannister przegrywa i moze wycofać statki tylko do portu w Pyke

mapa

marsz Martella i ostatni Tyrella

Aras - Sro 01 Cze, 2016

Leśnik napisał/a:
Nowakl1993 napisał/a:

to podaj kim atakujesz bo moja karta jest znana.

Loras?

Germanus - Sro 01 Cze, 2016

widzę, że tę grę można było zatytułować
The Ironman's Bay Curse
:lol:

O zatokę to się w ogóle nie dziwię. Nie miałem jak jej utrzymać.

Słabe jest tylko to, że jak ryzykowano na Reach i blef wjechał to szkoda, że południe nie wywołało bitwy na ESS (Martell zostawia statek). Tyrell byłby teraz przewinięty i przez Blackwater wybierałby gdzie ma wejść w Baratheona.

Martellowi wyszedł myk na Reach, ale gry on nie przedłuży przy takiej grze Tyrella. Teraz zabierze Pyke, zostawi Barę z 6 zamkami, Stanisem, 3 gwiazdkami i pierwszym ruchem. Stawiam 2:1, że pierwszy ruch kolejnej tury zakończy grę.

@up
mylisz sie :)

Jeśli mylę się tylko co do Pyke (Lannisport lub Riverrun) to nic to nie zmienia, jeśli będzie to Seagard to faktycznie taki ruch może przedłużyć grę.
player698 - Sro 01 Cze, 2016

Leśnik napisał/a:
Jeśli mylę się tylko co do Pyke (Lannisport lub Riverrun) to nic to nie zmienia, jeśli będzie to Seagard to faktycznie taki ruch może przedłużyć grę.

Tego nie widziałem. Brawo Tyrell, idź po wygraną, jak będzie trzeba :)

M-1: zdejmuję bez rozpatrywania.

P.S. Coś mówiłeś, Lordzie Baratheon? :D Obawiam się, że w następnej kolejce Dragonstone pada.
P.S.2. Dziękuję za pozostawienie Arianne na ręku, dziękuję.

lukipeki - Sro 01 Cze, 2016

Mówi się trudno,trzeba było atakować dwoma koniami the Reach.Albo blefowac i nie grać plamy.
Takie życie :razz:

lukipeki napisał/a:
Mówi się trudno,trzeba było atakować dwoma koniami the Reach.Albo blefowac i nie grać plamy.

Na dwa konie grałbym Czerwoną Żmiję, więc rzeczywiście trzeba było nie grać Plamy ;)
(Optymalnym wyjściem było granie Brienne, wygrałbyś z każdą moją kartą, a w razie Arianne zachowałbyś Plamę na odpowiednią bitwę)

wieza na seagard, pachol zostaje, przewijam sie :) sry ze bez mapy ale musze wychodzic

Tak czy siak,gratuluję ataku Tyrellowi.
Wszystko przewidzialem,poza tym jednym :cry: Mój błąd. Jeden rycerz poszedł na Reach żeby uniknąć Dorana i spadku z tronu,i to się udało. Ale przy ataku na Seagard wszystkie rachuby idą w łeb :razz:
Broni Melisandre bo i tak nic nie zdzialam

player698 napisał/a:
lukipeki napisał/a:

Na dwa konie grałbym Czerwoną Żmiję, więc rzeczywiście trzeba było nie grać Plamy ;)
(Optymalnym wyjściem było granie Brienne, wygrałbyś z każdą moją kartą, a w razie Arianne zachowałbyś Plamę na odpowiednią bitwę)

Nie chodziło o to żeby zachować Plamę,tylko o to żebym nie spadł w żadnym wypadku z tronu

lukipeki napisał/a:
player698 napisał/a:
lukipeki napisał/a:

Nie chodziło o to żeby zachować Plamę,tylko o to żebym nie spadł w żadnym wypadku z tronu

To zapewne stanie się w następnej kolejce :D

Ależ oczywiście, zapewne zaatakujesz mnie 5 razy w ciągu jednej kolejki, przewijając się i zużywając znowu Dorana.
Za dużo tu ostatnio dyskusji, za mało gry :razz:

moja mobilka:

http://npiguet.github.io/...ozhgIvrg5zvsLI.

to co, cp martella i jedziemy dalej

Statek na East Summer Sea, piechur up do katapulty

Mapa przed wydarzeniami:
mapa

I wydarzenia:
1. a) Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

b) Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.

2. Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Dzicy] Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.

3. Kryzys! Dzicy atakują Westeros.

No to zaczynamy od mobilizacji :wink:

Co się stało z kartą Chaos to Drabina?

Karta jest prosta w swoim działaniu. Lukipeki dobrze opisał jak ona działa i jak ustaliliśmy, że gramy na kryzysy to ona jest ważnym ich elementem. :smile:

Zaczynamy od Kryzysu, dzicy powinni być na 10, więc będą 2 ataki

Jakim cudem miało by być 10 po przegranym ataku kryzysu? :smile:

Przed poprzednimi wydarzeniami byli na 8. Wypadły 3 karty z symbolem dzikich, więc doszli do 12, przegraliśmy, spadli na 8 i jeszcze doszli do 10

lukipeki napisał/a:
Przed poprzednimi wydarzeniami byli na 8. Wypadły 3 karty z symbolem dzikich, więc doszli do 12, przegraliśmy, spadli na 8 i jeszcze doszli do 10

Na czym mianowicie? Właśnie na II karcie awansowali na 10 i zaatakują z III decku z taką siłą, po podliczeniu nie ma żadnych dodatkowych czynników, które podnoszą dzikich/kryzys.

eSzopiklon napisał/a:
Mapa przed wydarzeniami:
MAPA

I wydarzenia:
1. Tron ostrzy [Dzicy] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
3. Sieć kłamstw [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Wsparcia.

Baratheon robi co chce...coś czuję że Taniec ruszy szybciej niż się spodziewałem :wink:

Ale najpierw znowu atak dzikch za 12, trochę Wam odpuścili na początku to teraz będą cisnąć :wink:
Nie macie szans na zwycięstwo, ale dla przyzwiotości podam dostępne żetony :lol: :

W tym momencie, przed tymi wydarzeniami, byli na 8. Jeśli każdy symbol dzikich zwiększa ich siłę o 12, to doszli do 12, zaatakowali, wygrali, spadli na 8 i od razu podskoczyli na 10.
GM tego nie zaznaczył wcześniej

Germanus - Sro 01 Cze, 2016

na czym stoimy?

lukipeki, Jesteś pewien że tak właśnie jest?

Bo wtedy dzicy mogliby zaatakować 2 razy pod rząd w jednej turze bez karty "atak dzikich (jeśli przed wydarzeniami są na 10, na wszystkich trzech kartach są symbole dzikich i dzicy wygrają pierwszy atak), ale instrukcja nie przewiduje takiej sytuacji:

Cytat:
Uwaga: Sporadycznie może dojść do sytuacji, w której Dzicy
zaatakują dwukrotnie podczas jednej fazy Westeros. Taka sytuacja będzie
mieć miejsce, jeśli gracze wylosują dostatecznie dużo kart Westeros
z symbolem Dzikich, aby żeton Dzikich znalazł się na polu „12” toru
Dzikich, a jednocześnie jedną z wylosowanych kart będzie Atak Dzikich.

Ja zawsze grałem tak, że nadmiarowe znaczki dzikich "przepadają" czyli w podanym przeze mnie przykładzie zaatakują przez znaczek na pierwszej karcie i tyle. Dlatego też nie przesunąłem ich wcześniej.
Ale to Wy tu jesteście bardziej doświadczeni, więc jeśli się mylę to wysyłajcie na dzikich :wink:

Instrukcja mówi jasno, znalazłem fragment, na który powołuje się GM, więc licytujemy pierwszy atak Dzikich z siłą 12. GM-owi polecam wykorzystywanie ilości żetonów, która znajduje się na mapce sprzed wydarzeń, tamta jest poprawna. (Nie to, że coś... :D )

Lannister: 3
Martell: 3
Tyrell: 3
Baratheon: 1
Greyjoy: 0

I na dodatek aktualna, poprawna mapka:

Tadaaaa

coś skopałeś, moja mapka jest bardziej aktualna (tor zwycięstwa??) :razz: z resztą żetony też są OK...

Cytat:
3. PrzesuniEcie Zetonu Dzikich:
Należy zsumować liczbę symboli Dzikich,
znajdujących się na trzech odkrytych kartach
Westeros i przesunąć żeton Dzikich o tyle pól
na torze Dzikich. Jeśli podczas tej czynności
żeton Dzikich znajdzie się na polu „12”,
należy natychmiast rozpatrzyć atak Dzikich
(ignorując nadmiarowe symbole Dzikich).

dokładnie to jest w instrukcji (7 str), czyli miałem rację :wink: . Dzicy są na 8, robimy mobilkę, potem kruk wybiera co z drugiej karty, potem atak dzikich za 10

Taka jest ostateczna decyzja, mam nadzieję? Bo się już w tym wszystkim pogubiłem...
Niech Baratheon zacznie mobilkę, potem Grey... ekhm... tego... :D

Cytat:
Taka jest ostateczna decyzja, mam nadzieję?

Tak, tu instrukcja jest jasna i myślę że nikt nie ma wątpliwości :wink:

Więc jest tak jak napisałem poprzednio:
Cytat:
Dzicy są na 8, robimy mobilkę, potem kruk wybiera co z drugiej karty, potem atak dzikich za 10

Cytując Dotraków: "Oczywiście, że przepadają. Każdy to wie."

http://npiguet.github.io/...LG854aCxbbKmNmA

Nie będzie mnie do piątku po południu, więc mobilizujcie dalej i jak rozpatrzycie 2 kartę to przysyłajcie na kryzys a wynik podam jak wrócę :wink:
Germanus - Czw 02 Cze, 2016

ja wysłałem
Aras - Czw 02 Cze, 2016

Po mobilce GJ :lol:

Rekrutujcie i grajcie, ciekawy jestem czy Bara pójdzie tak jak myślę :)

player698 - Czw 02 Cze, 2016

Aras napisał/a:
Rekrutujcie i grajcie, ciekawy jestem czy Bara pójdzie tak jak myślę :)

Musi ;)

chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby rozpocząć rekrutację do Tańca ze Smoczkami

O jakiej rekrutacji tu mowa, skoro ta sama ekipa chce grać? :D

P.S. no chyba, że nie chcecie mnie :(
P.S.2. no, chyba, że wylosuję Lannisterów

Leśnik - Czw 02 Cze, 2016

Ja dziękuję, od 5 miesięcy obiecuję sobie przerwę od forum a jak dobrze pójdzie to niebawem dogram ostatnie dwa pbfy.

Tyrell teraz mobilizuje.

Leśnik napisał/a:
Ja dziękuję, od 5 miesięcy obiecuję sobie przerwę od forum a jak dobrze pójdzie to niebawem dogram ostatnie dwa pbfy.

Tyrell teraz mobilizuje.

A szkoda, właśnie jadę jutro w okolice Ostrowa... :D

Ostatnio jestem w tamtych stronach tylko częstym gościem. :neutral:

Co Cię przyciąga do miasta biznesu i seksu (w Wlkp. drugiego takiego po Pile) ?

Leśnik napisał/a:
Ostatnio jestem w tamtych stronach tylko częstym gościem. :neutral:

Co Cię przyciąga do miasta biznesu i seksu (w Wlkp. drugiego takiego po Pile) ?

Nie liczysz Poznania? :D
A, z tym na PW zapraszam, jak zainteresowany jesteś :D

Poznań to jest w europejskiej czołówce pod tym względem. :wink:
Nowakl1993 - Czw 02 Cze, 2016

mapa

stare miasto- se
starfall- pacholek
wysogrod- kn
seagard- statek na zatoke

lukipeki - Czw 02 Cze, 2016

Dlaczego skasowałeś moją mobilkę? :razz:

teraz jest kataklizm na 12? czy mobilizacja bo już się pogubiłem...
lukipeki - Czw 02 Cze, 2016

mobilizacja, później moja decyzja i wjeżdżają z siłą 10

Reach: piechur
Storms End: statek do portu
Sunspear: katapulta
Yronwood: statek na Sea of Dorne

Mapka z poprawionymi mobilizacjami i torem zwycięstwa

Winterfell: FM, FM
White Harbor - port: SH

Leśnik - Pią 03 Cze, 2016

Lannisport: Sh i Sh na morze
Riverrun: Sh na morze i FM,
Pyke: KN
FF: marnuje się

http://npiguet.github.io/...YDhu4LkrqLsoIA.

lukipeki - Pią 03 Cze, 2016

Zbieramy żetony
Leśnik - Pią 03 Cze, 2016

o ile się nie mylę: http://npiguet.github.io/...uKTgQfgvILorKA.
eSzopiklon - Pią 03 Cze, 2016

Mapa jest OK :wink:

Teraz atak dzikich za 10, mam już 3 oferty :wink:

player698 - Pią 03 Cze, 2016

Policzyles dziurawe statki Barze i Starkowi, wersja Lesnika jest poprawna
eSzopiklon - Pią 03 Cze, 2016

Zaraz, jak dziurawe skoro dopiero je zmobilizowali, mają jakąś słabą stocznię czy co :wink:

Edit: a, dobra, zapomniałem że jak są wrogie statki na morzu to się nie dostaje z portu...W takim razie usuwam moja poprzednią mapę, a wersja Leśnika jest poprawna :wink:

Edit2: brakuje już tylko żetonów od Lannistera

eSzopiklon - Sob 04 Cze, 2016

Wyniki licytacji na kryzys:

Przywdzianie czerni
Kryzys!
Kryzys zażegnany

Znowu sromotnie przegrywacie z Dzikimi, i za to musicie wysłać swoich dowódców na Mur :wink: Proszę Baratheona o potwierdzenie kto musi wysłać aż dwóch ludzi i robię losowanie

player698 - Sob 04 Cze, 2016

Kurde, alez jestem przewidujacy... :D
lukipeki - Sob 04 Cze, 2016

Niech będzie,że Greyjoy :wink:
Hmm 25% szans na przeżycie xD

W takim razie na mur zostają zesłani:

Baretheon : Salladhor
Stark: Greatjon
Lannister : Tyrion
Martell : Darkstar
Tyrell : Mace
Greyjoy : -

I mapa wygląda tak:
MAPA

Więc przyjmuję już rozkazy :wink:

To koniec szans :razz:

Fakt, Tyrell jest zdecydownym faworytem do wygranej. Niezla zaslona dymna, panie Baratheon.
Germanus - Sob 04 Cze, 2016

niech MG robi zapisy na Taniec ze Smokami

player698 napisał/a:
Fakt, Tyrell jest zdecydownym faworytem do wygranej. Niezla zaslona dymna, panie Baratheon.

Jaka zasłona dymna,człowieku. Bierzesz mi stolicę więc już najwyższy czas przestać mnie uważać za zagrożenie nr1 :razz:

Cytat:
niech MG robi zapisy na Taniec ze Smokami

W zasadzie wszyscy oprócz Leśnika zadeklarowali że są chętni, więc pozostaje znalezienie jednej osoby.

I myślałem że zaczniemy dopiero po zakończeniu tej gry, ale jeśli chcecie to możemy zacząć już. Mam kilka propozycji, jak się wypowiecie co o tym myślicie to napiszę ogłoszenie że szukamy gracza.

Po 1 nie chciałbym żeby remisy w licytacji o wybór rodu były rozstrzygane za zasadzie długości stażu na forum, bo to trochę krzywdzące. Pierwotnie chciałem żeby powiązać klasyfikację końcową z tej gry, z kolejną grą, i wybór rodu w kolejności: zwycięzca 118, potem od końca miejsce 6, potem 5 itd. Do tego nie można grać tym samym rodem co tu. Jednakże jeśli zaczniemy przed rozstrzygnięciami w tej grze, to trzeba by to zmodyfikować. Mógłbym np. wylosować kolejność wyboru rodu, zamiast losować dokładnie kto kim gra.

Po 2 uważam, że żeby uatrakcyjnić początkową licytację o tory wpływów, dostalibyście np. po 13 żetonów, a niewykorzystane przechodzą na grę. Czyli jak ktoś chce od początku być wysoko na torach i wykorzysta wszystkie to zaczyna z zerem, a jak ktoś liczy na szybkie starcie to oszczędza żetony w licytacji przed grą i zaczyna np. z dziesięcioma żetonami.

Myślę też że utrzymałbym zasadę że posiadacz żetonu Żelaznego Tronu mógłby na początku każdej tury zobaczyć kartę wydarzeń z trzeciej talii, która odbędzie się w następnej turze. Moim zdaniem się to sprawdziło i jest fajnym gratisem do bycia na tronie.
Poza tym zagrałbym na normalnych, sprawdzonych dzikich żeby nie było żadnych wątpliwości.

Mapa i karty standardowe do tego dodatku.

Chciałbym żebyście się wypowiedzieli co o tym myślicie i ewentualnie jakie macie propozycje, i wtedy możemy zaczynać kolejną grę.

mi to obojętne. Obawiam się natomiast o licytację, że wyjdzie tak iż po 3 turach skończymy
ps. tym razem gramy na dzikich a nie kryzysy?

Ja bym nic nie mieszał z licytacjami,tylko zostawił tak jak jest
Po pierwsze tak jak jest na początku wydaje mi się optymalnie(może z wyjątkiem Baratheona), po drugie zaczyna się od tak zaawansowanego etapu,że ta licytacja może już sama w sobie rozstrzygnąć grę,zwłaszcza jak długo nie spadnie Starcie

właśnie o to mi chodzi. Np. Stark bez gwiazdki w 1 turze może już pakować walizki ;)

Ok, to będzie bez licytacji, tylko wylosuje kolejność wyboru rodów, a tory zostają tak jak jest oryginalnie.

Cytat:
ps. tym razem gramy na dzikich a nie kryzysy?

Możemy jeszcze zagrać na zmodyfikowane kryzysy (lekko zmodyfikowałem i uściśliłem niejasności) co o tym myślicie:

Karty Kryzysów:

Wielki Turniej!
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Zamienia wszystkie swoje jednostki Rycerzy na dostępne jednostki Piechurów, lub tak dużo jak to możliwe.
Pozostali gracze: Zamieniają połowę swoich jednostek Rycerzy na dostępne jednostki Piechurów (zaokrąglenie w górę), lub tak dużo jak to możliwe
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Przesuwa swój żeton wpływów na najwyższą pozycję toru Lenników i bierze Ostrze Valyriańskiej Stali.

Spłata Długów
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Odrzuca wszystkie dostępne żetony Władzy
Pozostali gracze: Odrzucają połowę ze swoich dostępnych żetonów władzy (zaokrąglenie w górę).
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Każdy przeciwnik musi odrzucić 1 ze swoich żetonów władzy (jeśli posiada), zyskujesz 2 żetony władzy za każdy odrzucony przez przeciwników.

Miasto Złotej Kompanii
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Musi wycofać wszystkie jednostki z losowej Twierdzy lub Zamku który posiada (zachowując normalne zasady dotyczące odwrotów). Na tym obszarze zostaje umieszczony neutralny garnizon o sile 4. Jednostki nie są rozbite po przeprowadzeniu odwrotu.
Pozostali gracze: Niszczą jedną jednostkę w dowolnym zamku lub twierdzy.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może mobilizować wojska (zgodnie z normalnymi zasadami mobilizacji) na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza.

Przywdzianie czerni
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Jeśli ma na ręce więcej niż 2 karty rodu odrzuca 2 losowe karty. Jeśli ma na ręce 2 lub mniej karty rodu traci 4 żetony władzy.
Pozostali gracze: Jeśli mają na ręce więcej niż 1 kartę rodu, odrzucają 1 losową kartę. Jeśli mają na ręce jedną kartę rodu, tracą po 2 żetony władzy.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może odrzucić lub wziąć z powrotem na rękę jakiekolwiek karty rodu.

Obrońcy Wiary
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Przesuwa swój żeton wpływu na torze gdzie posiada najwyższą pozycję na ostatnie miejsce (jeśli na kilku torach zajmuję tą samą pozycję to sam wybiera tor na którym spada na ostatnie miejsce).
Kryzys zażegnany

Chaos is a Ladder
Po licytacji natychmiast potasujcie tę talię. Następnie przeprowadźcie kolejną licytację i wylosujcie oraz rozpatrzcie nową kartę.

Pozostałe kryzysy (tj. Potok Krwi, Przeklęci Najemnicy, Władca Mórz, Długa Zima) bez zmian

P.S. nie zapominajcie że te gra jeszcze trwa, na razie dostałem tylko jednego kruka z rozkazami :wink:

to ja byłem taki szybki :)

Jak ma być kolejna licytacja na chaosie to ja jestem za klasycznymi
Rozkazy wyśle później dzisiaj

Jeśli większości się nie będzie podobać maja wersja Chaosu, to można też dać taką którą zaproponował wcześniej Germanus:

Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Natychmiast wylosuj nową kartę i zastosuj zasadę "Gracz z najniższą stawką".
Pozostali gracze: Natychmiast wylosuj nową kartę i zastosuj zasadę "pozostali Gracze".
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Natychmiast wylosuj nową kartę i zastosuj zasadę "Gracz z najwyższą stawką".

Ale poczekam aż wypowiedzą się też pozostali :wink:

Aras - Sob 04 Cze, 2016

Skłaniam się mu wersji drugiej - wylosuj drugą kartę i rozpatrz kryzysy bez powtórnie licytacji.
Jeżeli chodzi o rody to w sumie wszystko mi jedno, może być losowanie.

A ja prosze o zalozenie nowego tematu i przeniesienie calej dyskusji tam (oczywiscie, odnosnie nowego pbf-a).

Nawiasem, to chyba bedzie rekordowo szybka zakonczona gra na forum, jezeli chodzi o pbf-y trwajace co najmniej 8 rund.

Czyżbyś chciał wygrać w 8 rundzie? :grin:

lukipeki napisał/a:

Z marszem na morzu?
No nic, Tyrell moze mnie pokonac, lepsze to niz Twoja wygrana

Proponuję aby MG przeniósł wątek nowej gry do naboru o nr 97. Nie został on zagospodarowany ;)
oto link:
http://www.forum.galakta....t=7028&start=15

player698 napisał/a:
lukipeki napisał/a:

Z marszem na morzu?
No nic, Tyrell moze mnie pokonac, lepsze to niz Twoja wygrana

Również lepsze niż Twoja :mrgreen:

Cytat:
A ja prosze o zalozenie nowego tematu i przeniesienie calej dyskusji tam (oczywiscie, odnosnie nowego pbf-a).

Ok, temat założony, zgodnie z życzeniem PBF#97 :wink:

I jeszcze raz przypominam że tu jeszcze nie zapadły ostateczne rozstrzygnięcia, więc przydałoby się wysłać rozkazy :wink:

Ok,wysłałem :wink:
player698 - Nie 05 Cze, 2016

Wysle rozkazy w momencie powrotu do Poznania.
eSzopiklon - Nie 05 Cze, 2016

Jest i mapka :wink: :

MAPA

Kruk decyduje jak wykorzysta swoją zdolność i zapraszam do palenia :wink: Baratheon :arrow: Tyrell :arrow: Lannister itd.

lukipeki - Nie 05 Cze, 2016

Poproszę kartę Kryzysu
Palę wsparcie w Winterfell
Zdjąłem też palenie Starka które nic nie robi
http://npiguet.github.io/...4aCw7bRveGZgA..

lukipeki - Nie 05 Cze, 2016

karta zostaje
Nowakl1993 - Nie 05 Cze, 2016

sunset sea pali starka, drugi raid nie ma co palic
Leśnik - Nie 05 Cze, 2016

Palę wsparcie na morzu, drugie bez efektu.
Germanus - Pon 06 Cze, 2016

player698 - Pon 06 Cze, 2016

Germanus napisał/a:
Obrazek

Do kogo to? Do Baratheona, który skutecznie omamił swoją propagandą Tyrella?
Pisałem, że opuszczę Reach po dobroci na PW Tyrella, ale on tamtą licytacją Dzikich, a teraz swoimi działaniami udowodnił, że chce pomóc wygrać Baratheonowi.

Napiszę krótko i węzłowato:
- jeżeli Tyrell ruszy na Starka, wtedy Stark broni się przed Tyrellem, Lannister wjeżdża w Tyrella, ja w Baratheona, nikt nie jest zadowolony poza Baratheonem, który pomimo utraty stolicy jest w stanie grać skutecznie przeciwko mnie
- jeżeli Tyrell ruszy na Lannistera, wtedy ja wjeżdżam w Tyrella, Baratheon w Starka i Bara wygrywa grę
- jeżeli Tyrell ruszy na mnie, wtedy ja wjeżdżam na Wysogród, Baratheon wygrywa grę.

Wybór należy do lorda Tyrella, czy woli zakończyć grę, czy woli podtrzymać swoje szanse na wygraną... bo niewątpliwie sprzyjam lordowi Tyrellowi od początku gry (patrz Starfall).

P.S. Lord Baratheon niech nie wpieprza się między wódkę a zakąskę i nawet niech nie próbuje cokolwiek pisać - nie będę mu odpisywać.

lukipeki - Pon 06 Cze, 2016

Player, znowu zamierzasz wszystkim dyktować,jak mają grać?

Wszyscy wiedzą,że to, co piszesz, nie ma żadnego związku z tym co robisz
Przypomnę Ci chociażby atak na Tyrella w 112, w tej samej rundzie, w której uroczyście przysięgałeś na nie wiadomo co,że go nie zaatakujesz.

Sprzyjałeś Tyrellowi tylko dlatego,żeby ruszył na Lannistera, który nie miał innych potencjalnych wrogów. Po prostu trząsłeś portkami,że Lannister przedwcześnie skończy. Tylko czekasz żeby odbić to Starfall, wjechać na Smoczą,zgarnąć coś trzeciego i skończyć samemu.

Mogę sobie pisać co chcę i do kogo chcę, bo takie są zasady gry. Ale nie bój się, do Ciebie już się nie pofatyguję :lol:

Lepiej wykonaj swój ruch, Lordzie Baratheon, zamiast dyskutować

z portu palę obronę Martella
Blackwater pali wsparcie Lannistera

2 statki atakują Martella na Shipbreaker, dowódca na PW

http://npiguet.github.io/...aCg4L2i75yZ5pCA

Broni Arianne, nieważne, co się stanie, tracę statek z powodów zaopatrzenia.

A gdzie wycofujesz drugi?
atakował Renly
Zakładam,że na ESS, ale proszę o potwierdzenie

http://npiguet.github.io/...JDese6uv-OIgA..

Tak, cofka na ESS
Leśnik - Pon 06 Cze, 2016

http://npiguet.github.io/...LDkgJ7sgK7vs4g.

To Tyrell teraz.

Nowakl1993 - Pon 06 Cze, 2016

wszystko z wysogrodu na riverrun

Gregor
Nowakl1993 - Pon 06 Cze, 2016

loras

http://npiguet.github.io/...JiI15jnp5jlpIA.

edit: dzicy na 6

eSzopiklon - Pon 06 Cze, 2016

Jak ktoś będzie wstawiał mapkę to proszę o przesunięcie dzikich na 6

M+1: statek na Shipbreaker Bay.

Jestę kingmakerę

Przerzucę się przed Starkiem.

3x SH na SSS. Karta na pw.

eSzopiklon - Wto 07 Cze, 2016

mapa

Teraz dowódca Tyrella, zaległy ruch Starka i kolejna seria marszy

Germanus - Wto 07 Cze, 2016

wycofuję się na Mur
http://tinyurl.com/ZwS23ns4yPblrzspzOAV

Nowakl1993 - Wto 07 Cze, 2016

broni randyll, byla cersei czy nie byla? :D

Była Cersei

To teraz Baratheon :arrow: Tyrell :arrow: Martell
mapa

lukipeki - Wto 07 Cze, 2016

M+1: SE na White Harbor, KN na Widows Watch, wspieram się, nie zostawiam żetonu, jest 6-3 dla mnie

http://npiguet.github.io/...ISA66yK6bqr4oCA

Catelyn

był Stannis, Baratheon wygrywa, rycerz Starka ginie bo nie ma się gdzie wycofać, statek zostaje zniszczony z powodu limitu jednostek

http://npiguet.github.io/...OGdo-KOkeaQgA..

ruch Tyrella

se na moat cailin
Leśnik - Wto 07 Cze, 2016

Nowakl1993 napisał/a:
se na moat cailin

Ma Brienne, możesz podać która karta wygrywa.

Zresztą weź rozpisz porządnie co następuje i kończymy tą partię spektakularnych wydarzeń.

oczywiscie zostaje zeton na seagard :) atakuje margaryna
Leśnik - Wto 07 Cze, 2016

Nowakl1993 napisał/a:
oczywiscie zostaje zeton na seagard :) atakuje margaryna

Nie zostaje, zasady na forum są dość proste i czas tutaj nikogo nie pogania, że trzeba rano wstać do pracy. Zdążysz tam jeszcze dotrzeć.

ok, niech nie zostaje, zasadniczo nie robi mi to zadnej roznicy ;s
player698 - Wto 07 Cze, 2016

M+0: Katapulta na Starfall, katapulta na Yronwood, rycerz na Crackclaw Point, dowodzi Hotah oczywiście, możesz się wycofać, lorde Tyrell

(P.S. była pomyłka, zamyśliłem się i wpisałem Storms End zamiast Yronwood, jak ktoś podnosi larum, to niech zrobi to teraz, generalnie i tak to nie wpływa na przebieg gry)

obronce podam po cofce baratheona

The Twins
http://npiguet.github.io/...4eG4KCF7aKI7pmZ

Cytat:
Zresztą weź rozpisz porządnie co następuje

Podpisuję się pod tym postulatem obiema rękami.
Oprócz żetonów chodzi też o informację o wysłaniu dowódcy, bo potem się tworzą niepotrzebne niedomówienia i opóźnienia.
Poza tym ja dostałem informacje że atakuje florent, a tutaj że Margaery. Akurat w tym przypadku to nie robi różnicy ale sugeruję się trochę bardziej ogarnąć :wink:

Czyli teraz obrońca Tyrella i ruch Baratheona

mam nadzieję że moje ruchy na forum są jasno opisane :oops:

florent i margaryna sa dokladnie indentyczni, stad taka pomylka

jeden jest facetem a druga nie, więc różnica jednak znaczna ;)

Hm, cos dlugo czekamy na obronce Starfall :D

krolowa cierni, zdejmuje M-1 z yronwood

No to nie mam czym odbijac Crackclaw, Bara bedzie miec 6 zamkow, teraz rzeczywiscie modle sie o mobilke.

A i tak wiadomo byloby, ze nie mam szans na wygrana, wiec zdjecie marszu kompletnie nieuzasadnione.

No nic, teraz Bara

status quo zachowany :)

Ciiii, Gj to czarny koń tej gry ;)

player698 napisał/a:
No to nie mam czym odbijac Crackclaw, Bara bedzie miec 6 zamkow, teraz rzeczywiscie modle sie o mobilke.

A i tak wiadomo byloby, ze nie mam szans na wygrana, wiec zdjecie marszu kompletnie nieuzasadnione.

No nic, teraz Bara

Jakie 6 zamków? Ja widzę,że teraz mam 4. Za to jakbyś odbił Crackclaw, mój drogi cwaniaczku, sam miałbyś 6... A Tyrella proszę,żeby się naprawdę ogarnął z podawaniem na bieżąco takich rzeczy, jak dowódca, czy wycofanie. Podałem swoją wycofkę, godzinę później pisałeś post- nie podałeś obrońcy. Teraz podałeś obrońcę- Martell jawnie podał kto atakuje-dlaczego się nie wycofałeś od razu?

Atakuję wieżą Crackclaw, Martell ma 1, używam Plamy, wygrywam i wyrzucam Arianne, co powinienem zrobić już kolejkę temu :razz:
Martell i Tyrell się wycofują, zaktualizowałem tor zwycięstwa
Zostały 2 marsze Tyrella
mapa

Nowakl1993 - Sro 08 Cze, 2016

cofam do stolicy, m-1 tez do stolicy

M+1 2x kn na lannisport fm na seagard , wspieram sie, przewijam sie i zdobywam lannisport niezaleznie od obroncy

player698 - Sro 08 Cze, 2016

Cofam na Yronwood.

Brakuje dowódcy Lannistera.

MAPKA

P.S. Z masterplanu z pierwszej tury trochę nie tak miało to wyglądać, tym bardziej, że Baratheon i Tyrell rozstrzygają między sobą wygraną (tak bardzo sojusz), ciągle jestem kingmakerem, więc...
Bijta się między sobą, sojusznicy, czy to o moje ziemie, czy to o wasze ;)

lukipeki - Sro 08 Cze, 2016

Skopiowales sobie konia :grin:

Nic sobie nie skopiowalem, ale ok

Widzę na mapce konia w Crackclaw,ale ok :wink:

Ja tam go nie widze, ale to poprawie, jesli rzeczywiscie tak jest, jak wroce z zajec.

Mobilke i starcie krolow prosze.

A ja proszę zaopatrzenie i grę o tron :roll:
eSzopiklon - Sro 08 Cze, 2016

Cytat:
Mobilke i starcie krolow prosze

Cytat:
A ja proszę zaopatrzenie i grę o tron

I może jeszcze frytki do tego Panom podać :twisted:

I faktycznie ja też widzę o jednego konia za dużo, wykasuję go przy okazji jak Lannister poda dowódcę

Leśnik - Sro 08 Cze, 2016

Kevan.

MAPA przed wydarzeniami

Wydarzenia:
1. a) Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.
b) Ostatnie dni lata [Dzicy] Nic się nie dzieje.
2. Starcie królów Licytujcie pozycje na trzech torach Wpływów.
3. Kryzys! Dzicy atakują Westeros.

Tak więc zaczynamy od licytacji a następnie atak dzikich za 6. Więc na razie poproszę żetony na Tron :wink:

Dostępne żetony:
Stark: 3

Aras - Sro 08 Cze, 2016

I po moich gwiazdkach :(

dzicy za 6 jak już, jak tasujesz talię, to 2 karta się nie dolicza
wolałbym mobilke i nic :cry:

Cytat:
jak tasujesz talię, to 2 karta się nie dolicza

O, tego nie wiedziałem, jest to gdzieś w instrukcji? Bo osobiście zawsze grałem tak że doliczałem normalnie

Niech Tyrell rzuca wszystkie swoje żetony i kończy grę marszem z Highgarden, zasłużył na wygraną.

Daję 0 żetonów na Tron.

Widziałem,że tak tutaj robią na forum :wink:

eSzopiklon napisał/a:
Cytat:
jak tasujesz talię, to 2 karta się nie dolicza

O, tego nie wiedziałem, jest to gdzieś w instrukcji? Bo osobiście zawsze grałem tak że doliczałem normalnie

Jest ten fragment w instrukcji, w wolnym czasie znajdę, więc atak jest na 4.

Cytat:
Jest ten fragment w instrukcji, w wolnym czasie znajdę, więc atak jest na 4.

Jest na 6, bo tak było przed wydarzeniami. Potem zmieniłem na 8, ale kiedy lukipeki powiedział że się nie dolicza to edytowałem na 6 :wink:

Germanus - Czw 09 Cze, 2016

to użyłem Ostrza...
eSzopiklon - Czw 09 Cze, 2016

Tron się cieszył popularnością jak nigdy :wink:

Wyniki licytacji o Tron:

Stark: 3

Baretheon rozsądza remisy.

Teraz kolej na licytację o miecz:
Dostępne żetony:
Baretheon : 5
Tyrell : 3

lukipeki - Czw 09 Cze, 2016

Hmm,takich wyników się nie spodziewałem
Oczywiście Greyjoy najwyżej jak się da,więc:
Baratheon
Stark
Tyrell
Greyjoy
Lannister
Martell

Nowakl1993 - Czw 09 Cze, 2016

kurwa mac bylo jechac full ;x
player698 - Czw 09 Cze, 2016

Nowakl1993 napisał/a:
kurwa mac bylo jechac full ;x

Mówiłem... słuchaj się dalej Baratheona, dalej zajedziesz ;)

Nowakl1993 - Czw 09 Cze, 2016

kiedy ja z nim nic nie rozmawialem nt licytacji ;s wydawalo mi sie, ze widzac, ze wygrywajac tron wygrywam gre, beda uwazac ze dam full i mnie przelicytuja, przez co zostane z niczym, eh ;s

Nowakl1993 napisał/a:
kiedy ja z nim nic nie rozmawialem nt licytacji ;s wydawalo mi sie, ze widzac, ze wygrywajac tron wygrywam gre, beda uwazac ze dam full i mnie przelicytuja, przez co zostane z niczym, eh ;s

Jak zakończy się gra, wtedy opublikuję jedno PW (nie będę zdradzać, z kim), wtedy zobaczymy, czy moje przewidywania z tego PW się sprawdzą - ale raczej się sprawdzą.

Nowakl1993 napisał/a:

To mniej więcej tak,jak z tym zagraniem przez Martella Dorana na the Reach,trzeba było zaryzykować :razz:

lukipeki napisał/a:
Nowakl1993 napisał/a:

To mniej więcej tak,jak z tym zagraniem przez Martella Dorana na the Reach,trzeba było zaryzykować :razz:

Cóż, gratuluję, być może tym zagraniem przedłużymy jakimś cudem grę do 10 rundy, chociaż w to już nie wierzę :D

Etatowy rozstrzygacz remisów Baretheon robi co do niego należy :wink: , a wszyscy mogą już wysyłać żetony na kruka.

Dostępne żetony:

Ach, dam Greyjoya wyżej od siebie :grin:
Może być tak jak napisałeś

Germanus - Czw 09 Cze, 2016

jakoś w tym pbf-ie nie mam wyczucia do licytacji :/

Wyniki licytacji o kruka:
Martell : 2

W zasadzie chyba nie ma co rozstrzygać i będzie tak jak podałem (chyba że się mylę to Baretheon potem zedytuje mapę :wink:

Jako że pozostała Wam następująca liczba żetonów:
Martell : 3

więc nie macie szans na wygraną, a kryzys jest akurat taki że w tym przypadku nie ma znaczenia kto będzie ostatni więc rozpatrzę go od razu:

Spłata Długów
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Odrzuca 9 ze swoich dostępnych żetonów władzy.
Pozostali gracze: Odrzucają 3 ze swoich dostępnych żetonów władzy.
Kryzys zażegnany

Także wszyscy zostają z zerową liczbą żetonów.

MAPA po wydarzeniach, przysyłajcie rozkazy :grin:

Może tak zostać
Germanus - Pią 10 Cze, 2016

na kogo czekamy?
player698 - Pią 10 Cze, 2016

Na mnie, potrzebuje chwili czasu. Wysle ok. 19
eSzopiklon - Pią 10 Cze, 2016

Nie tylko na Ciebie...mam 3/5
eSzopiklon - Sob 11 Cze, 2016

Ok, mam wszystkie rozkazy :grin:

Oto MAPA

Baratheon decyduje do czego używa kruka i rozpoczyna palenie, potem palą Tyrell i Lannister

lukipeki - Sob 11 Cze, 2016

Hmm ciekawie to wygląda...ale inaczej niż się spodziewałem...
Poproszę Kryzys
I od razu palę obronę Martella na morzu

player698 - Sob 11 Cze, 2016

Czemu mnie to nie dziwi, że mnie palisz... :D

Prośba do Ciebie, Baratheonie - jak zajmiesz Tyrellowi Fosę Cailin, to nie zajmę ani Dragonstone, ani Crackclaw, ani nawet Kingswood. Słowo harcerza, Tyrell jest za groźny.

Za to mnie bardzo dziwi,że nie palisz nigdzie Tyrella,moje gratulacje :razz:

Z tego co widzę,drogi Martellu,to nie mam jak zająć Fosy,no chyba że mi oddasz morze :wink:

Z góry jednak deklaruję wsparcie dla Lorda Starka przy jej odbijaniu,oraz nietykalność Fosy i Winterfell

Ciekawe, gdzie miałbym go palić. Reach? Chyba zamiary w tym wypadku były widoczne. Prince's Pass? Spodziewałem się palenia na Dornish Marches.

Ponadto, to Ty jesteś z nim w sojuszu, nie ja.

Spodziewales się palenia na Dornish Marches więc uznales,że lepiej dac wsparcie które i tak będzie spalone,niż najazd który palilby ewentualne wsparcie? Ok :grin:

Każdy sojusz się kończy w obliczu wygranej jednego z sojuszników,o czym sam dobrze wiesz,analizując nasz sojusz :wink:

Tak uznałem, a nuż by się udało.
Nowakl1993 - Sob 11 Cze, 2016

Taki jestem grozny ze skoncze z 3 zamkami pewnie xd

Nie, gratuluję Tyrellowi korony królestwa Westeros. Przykro mi, ale jeśli on dobrze zagra, to ani Lannister, ani Baratheon, ani Stark (w tej kolejce nie mam jak powstrzymywać Tyrella) nie powstrzymają go.
Chyba, że źle zagra, to gratuluję Baratheonowi, który manipuluje wszystkimi graczami lepiej, niż ja gram w Splendora (a gram raczej bardzo dobrze :D )

Tak przy okazji- karta kryzysu zostaje
Dziękuję Martellowi za tak pozytywną ocenę :wink:

eSzopiklon - Sob 11 Cze, 2016

Tak przy okazji to można by rozpatrzyć swoje palenia jak się już prowadzi pogawędki Lordzie Tyrell :twisted:
Leśnik - Sob 11 Cze, 2016

"Słowa to tylko wiatr" proszę współgraczy o zapamiętanie tego cytatu z GoTa i skupieniu się na konwencjonalnej rozgrywce, a mniej czasu poświęcać na knucie zwłaszcza kosztem zwykłego prowadzenia rozgrywki.

Leśnik napisał/a:
"Słowa to tylko wiatr" proszę współgraczy o zapamiętanie tego cytatu z GoTa i skupieniu się na konwencjonalnej rozgrywce, a mniej czasu poświęcać na knucie zwłaszcza kosztem zwykłego prowadzenia rozgrywki.

Zawsze prowadze taka sama rozgrywke. Oferuje rozne sojusze, zrywam je, robie to, co uznaje za sluszne dla siebie, niekoniecznie dla innych. Dopoki slowa nie rania innych graczy, sa one lepsza bronia, niz katapulty i rycerze. Dlatego tez waze slowa i rzucam je na wiatr w taki sposob, aby zawsze dotarly do tego celu, do ktorego maja dotrzec.
Dlatego tez nie ma co nimi szafowac zbytnio. Robcie swoje z paleniami, ja bede robil to, co uznam za sluszne za pomoca jezyka.

Nowakl1993 - Nie 12 Cze, 2016

pale starka na morzu rzecz jasna, sorki za nieobecnosc, ale caly dzien wczoraj poza domem
Leśnik - Nie 12 Cze, 2016

Nowakl1993 napisał/a:
pale starka na morzu rzecz jasna, sorki za nieobecnosc, ale caly dzien wczoraj poza domem

Palę palenie na IMB.
Marsze Bara pierwszy. http://npiguet.github.io/...J7jo4bsg7LuoIA.

eSzopiklon - Nie 12 Cze, 2016

Jeszcze shipbreaker jest spalone
mapa

lukipeki - Nie 12 Cze, 2016

M+0: sh na shipbreaker bay,wspieram się,dowódca poszedł
player698 - Nie 12 Cze, 2016

Pamiętasz to PW, w którym napisałem Tobie, że spalę Tobie Stannisa/Renly'ego, bo tylko tym jesteś w stanie wygrać bitwę?
Tak zapewne też zrobię, bo nic innego mi nie zostało.

Gram Czerwoną Żmiję, jeżeli jest Renly lub Stannis, to wygrałeś, jeżeli coś innego (czyt. Saaladhor), wtedy ja wygrywam.

No i moje zagranie w tym momencie powoduje, że nie jestem w stanie obronić Starfall. Upsik...

Ja wygrywam Salhaadora,jest 6:5

Ale warzywo ze mnie...

Chyba zamienię się w Reeka :D

Warzywo czy nie,podaj gdzie się wycofujesz
Ruch Starka

Duży wybór, oj oj.

ESS, oczywiście.

I nie bądź taki oziębły, chyba nie zrobiłem Tobie krzywdy :(

Nie jestem oziębły,jestem rzeczowy :razz:
Mapkę będę mógł wrzucić wieczorem,koło północy pewnie

eSzopiklon - Nie 12 Cze, 2016

Mapa

Stark :arrow: Tyrell :arrow: Lannister

Germanus - Nie 12 Cze, 2016

M+0: FM na Moat Calinin
poprosze o wsparcie innych graczy

Wspieram
Nowakl1993 - Nie 12 Cze, 2016

pytanie, czy "your opponent" w karcie krolowej cierni oznacza osobe, ktora mnie bezposrednio atakuje, czy takze osoby wspierajace sa tymi oponentami?

Tego kto Cię atakuje albo tego ktorego Ty atakujesz czyli w tym przypadku Starka
Nowakl1993 - Pon 13 Cze, 2016

broni malgoska, m-1 fm na riverrun
lukipeki - Pon 13 Cze, 2016

http://npiguet.github.io/...6Posazgso_mhpA.

brakuje atakującego Starka
Ruch Lannistera

Leśnik - Pon 13 Cze, 2016

2 Statki na IMB. Dowódca na pw.

http://npiguet.github.io/...6PhrIPqjqTmkIA.

Germanus - Pon 13 Cze, 2016

u mnie była 1 z dwoma wieżami
Nowakl1993 - Pon 13 Cze, 2016

krolowa cierni, zdejmuje m-1 z palca flinta
eSzopiklon - Pon 13 Cze, 2016

mapa
Tywin wygrywa i zdobywa 2 ŻW
Teraz Martell i następna kolejka

player698 - Pon 13 Cze, 2016

Taka tam mapka
lukipeki - Pon 13 Cze, 2016

Kn,fm na Orle Gniazdo, fm na Crackclaw
http://npiguet.github.io/...Oawiua1vumAgA..

Dodam,że teraz ruch ma Tyrell

Nowakl1993 - Wto 14 Cze, 2016

ok wszystko z wysogrodu na starfall
player698 - Wto 14 Cze, 2016

Broni Darkstar, wycofuję się na Sunspear.
M+0: piechur na Kings Landing, dowodzi Doran Martell, zrzucam z kruka

lukipeki - Wto 14 Cze, 2016

Eeech,broni Melisandre,piechur ginie

Przecież pisałem, że wygrasz po moim trupie.
Albo się po mnie przejedziesz i wygrasz, albo dostaniesz w dupę, tyle.

EDIT: Hm, Pan Baratheon nie umie chyba przegrywać.
Właśnie dostałem PW o następującej treści:
Nie chodzi mi o to,że zrzucasz mnie z kruka,tylko że robisz wszystko specjalnie tak,żeby umożliwić Tyrellowi wygraną w tej rundzie,bylebym tylko ja nie wygrał. Rozumiem takie zachowanie w 10 rundzie,ale teraz dla mnie to sprzeczne z duchem gry.

Przypomnę tylko, co się działo w siódmej rundzie, także teraz jest daleko do zakończenia gry. Płacz jest niczym nieuzasadniony, idź szukać współczucia i manipulacji gdzie indziej, Lordzie Baratheon ;)

eSzopiklon - Wto 14 Cze, 2016

MAPA

na Starfall atakował Garlan więc wszystko ginie
Teraz zaległy ruch Lannistera i ostatni Baratheona

eSzopiklon napisał/a:
MAPA

na Starfall atakował Garlan więc wszystko ginie
Teraz zaległy ruch Lannistera i ostatni Baratheona

I na cholerę były te płacze na PW, Lordzie Baratheon, sam bym tak zagrał ;)

Nie płaczę, tylko pertraktuję, i szukam logiki w tym co się dzieje...ale widzę,że tego nie ogarniam już xD
Leśnik - Wto 14 Cze, 2016

Rycerz na Riverrun. Dowodzi ostatni Ogar.

Niezależnie od obrońcy Tyrella i wycofania, zdejmuję marsz.
I teraz tak:

Mapa

-Mam 6 zamków, i jako pierwszy robię ruch w następnej turze.
-Z The Twins palę ewentualne wsparcie z Seagardu(lub palenie w Moat Cailin, jeśli w Winterfell nie będzie palenia), z Shivering Sea palę ewentualne wsparcie Starka z Winterfell.
- Atakuję wieżą Moat Cailin z Crackclaw, jest 7 do maksymalnie 3 dla mnie, zakładając wsparcie +1 od Lannistera
-jeżeli spadnie licytacja, to i tak wygrywam tron (rzucając 2 ŻW), więc mam ruch jako pierwszy
-jeżeli spadnie mobilka, nic to nie zmienia- Stark ma jeden punkt więcej do obrony, ja mam piechura więcej do ataku, jest 8-4
-jeżeli spadnie licytacja i Stark wywalczy miecz - niczego to nie zmienia, nawet zyskuję 2 punkty, bo mogę położyć marsz +1 i wsparcie +1, więc będzie 9-4
-dzicy są na 2, ja widziałem kartę z 3 talii, która nie jest Kryzysem, co może potwierdzić MG, więc nie ma szans na Kryzys w tej turze - zresztą nawet jakby spadł, znam go i nic by nie zmienił

Chyba to by było na tyle, jeśli ktoś ma jakiś inny pomysł, to słucham :wink: Jeśli nie, to...oddawajcie pokłon i hołd Królowi Stannisowi :cool:

Nic, gratuluję tylko głupoty Tyrellowi, w przedostatniej kolejce zrobiłem dosłownie wszystko, aby ułatwić mu wygraną, a on nie skorzystał z tego. (Na PW oczywiście miałeś rację ;) )
Gratuluję wygranej, cóż pozostało zrobić ;) chyba mamy na forum nowego Leśnika :D

Wygrałby, gdybyś nie zajął mu Starfall - no ale byłoby to jednak trochę niesportowe, tak oddać bez walki grę. Wygrałby również, gdyby zagrał teraz atakując Starfall Lorasa, przy tym jak się wycofałeś, dlatego tak mnie to mocno przejęło, bo mój cały misterny plan się walił :wink:
Gdybyś zrzucił mnie z tronu, a nie z kruka, to jeśli spadłaby mobilka, również mógłbym mieć pewne problemy.

Podsumowując całą grę, muszę przede wszystkim podziękować wszystkim,począwszy od GMa skończywszy na przedwcześnie wyeliminowanym Arasie za najszybszą, a co za tym idzie moją najprzyjemniejszą grę na forum :wink: Miałem w niej, przyznaję ( poza 1 rundą ) dużo szczęścia do wydarzeń.
Wszystko szło dobrze przez 5 rund, aż na końcu 6 zrobiłem wielbłąda, który w zasadzie rozwalał mi całkowicie grę ( zagranie Plamy na The Reach, i co gorsza wyrzucenie Żmiji zamiast Arianny) Dopiero później, po odsłonięciu rozkazów na 7 rundę, dostrzegłem bardzo ale to bardzo pokrętne rozwiązanie polegające na dogadaniu się z Tyrellem. Założenie było proste - ja mu pomagam zdobyć 6 zamków, paląc wsparcie Lannistera, a w zamian on mnie przewija i dochodzi do granicy wygranej, żeby Martell zamiast zajmować mi stolicę musiał wjechać na Starfall. Później było jeszcze ryzyko na licytacji, brak wpływu na to co zrobi Tyrell i Martell w tej rundzie, ale ułożyło się ostatecznie tak jak chciałem.

chwila, co zmienilby loras?:o

Cała kalkulacja byłaby o kant dupy, gdyby Stark nie wepchnął się między Tyrella a Ciebie, Baratheonie ;)

Na jednym z PW, odpowiadając na pytanie: "Czy jako Tyrell rzuciłbyś wszystkie żetony na tron?" odpowiedziałem następująco:

Tak, zaryzykowałbym, jest to ciągle bardziej niż realna szansa na wygraną gry, a nawet bycie drugim na tronie daje wystarczająco dużo.
Pierwszy będzie na tronie Bara, to nie ulega dyskusji, nie ulega dyskusji także fakt, że wymusza to zagranie marszu na Tyrella.
Drugi byłby Tyrell z opcją odbicia Baratheonowi Seagard (o ile Bara popełni błąd i rzeczywiście zaatakuje Seagard, w co wątpię - jeżeli zrobi ten błąd, to zakończy to grę z automatu - nie bez powodu tyle woja zebrało się w Highgarden, Bara będzie musiał drugim swoim marszem również atakować Tyrella, a wtedy robię wjazd jak w masło Barze) lub zwykłym zajęciem Riverrun + Pyke/Greywater Watch. W tym momencie obydwoje mają po 6 zamków.
Ponieważ ja nie jestem w stanie zająć cokolwiek Tyrellowi, toteż idę na Baratheona (drugą rzeczą, która licytacja wymusza na Baratheonie, jest oddanie mi za darmo Dragonstone). Wtedy sytuacja się komplikuje, gdyż:
- Tyrell ma 6 zamków i jest zmuszony pójść na mnie, lecz nie ma czym
- Baratheon ma 5 zamków, ale jest odcięty przez brak Shipbreaker, w związku z czym musi najpierw zająć Shipbreaker, a dopiero potem zaatakować cokolwiek, choćby Reach
- ja mam 6 zamków i realne szanse na wygraną gry.
Dlatego też Tyrell powinien rzucić 5 żetonów (a przynajmniej 1, skoro on wie, że rzucam 0) po to, aby zachować JAKIEKOLWIEK szanse na wygraną. W przeciwnym wypadku mam ruch przed nim, zajmuję Crackclaw i zamykam grę.

Pozostałe warianty:
- Tyrell rzuca 0 żetonów na Tron, wtedy ja z Lannisterem dogadujemy się - ja zabieram miecz, on kruka, Tyrell spada wszędzie nawet niżej ode mnie. Żadna z kart Kryzysu nie wpływa negatywnie na pozycje na Torach Wpływów, więc bez obawy o to rzucam 6 żetonów. Przy największych przegranych największą krzywdę robi mi teoretycznie MZK, o ile Bara wybierze to na mnie - a zakładam, że wybierze to na Tyrella, tylko po to, aby pierwszym marszem odbijać mi morze - i wtedy cała gra trwa dalej. (Notabene, istnienie MZK powoduje, że cała ta rachuba może wziąć w łeb, i pewnie to jest jako Kryzys - dlatego też powtórzę: pisz do mnie bardziej neutralnie. Przypominam, że jak pisaliśmy przy siódmej kolejce, wtedy dałeś hinta, że może być mobilka - i była ;) akurat nie jestem typem, który wykorzystuje tego typu rzeczy, ale wiesz... nigdy nie wiadomo, na kogo trafisz.) Jeżeli zaś nie ma MZK, to scenariusz ten co wyżej, tyle, że mam pewną wygraną.
- Tyrell jednak zdobywa tron - koniec gry
- Baratheon pierwszym marszem nie odbija Tyrellowi ziem, tylko decyduje się na odbicie mi morza. Wtedy:
a) jeśli Tyrell jest następny w kolejności, wtedy wygrywa grę
b) jeśli Lannister lub Stark są przed nim, wtedy odbijają Tyrellowi Fosę/Seagard i gra trwa dalej
c) jeśli tylko ja jestem przed Tyrellem na Tronie, wtedy grę wygrywa Tyrell
- jakimś cudem ani ja, ani Tyrell, ani Bara nie wygrywa gry - wtedy decyduje Loras i ostatni marsz, który będzie atakiem na Pyke lub na Palec Flinta.

Reasumując:
- Baratheon nie ma realnych szans na wygraną nawet, jeśli wygra licytację - wtedy jego szanse są zależne od ilości błędów (głównie Tyrella i Starka). Jest on tak naprawdę kingmakerem, z czego może sobie jeszcze nie zdawać sprawy.
- Tyrell ma ciągle największe szanse na wygraną, ale one są mocno uwarunkowane i nie zdziwię się, kiedy nie uda mu się spełnić żadnego z tych warunków, bowiem - jak pewnie zauważyłeś - gracze ogarniają grę i raczej zneutralizują wszystkie niebezpieczeństwa.
- ja wygram grę, o ile przewidywany (a tym samym najbardziej prawdopodobny) scenariusz spełni się.

Niezależnie od tego, co się stanie, w tej kolejce jest ostatecznie koniec gry. W związku z tym jest to chyba ostatnie "taktyczne" PW, jakie napisałem odnośnie tego PBF-a. Jeśli jednak zauważę coś ciekawego, to pewnie napiszę. Jakby co, to także nadal pytaj.

Ja już w tej grze zrobiłem 120% planu, dałem sobie szanse na wygraną, o czym nie marzyłem. Jestem spełniony. Liczę na ewentualną wygraną.

Kalkulacja przed tą kolejką była oczywista, niestety Stark mi ją strasznie popsuł... ale gra to gra. Dziękuję GM-owi za prowadzenie.

Germanus - Wto 14 Cze, 2016

wygrał mój ulubieniec. Gratuluję

Nowakl1993 napisał/a:
chwila, co zmienilby loras?:o

Nowak, serio?

Zajmując Lorasem Starfall wbijałeś darmo na Yronwood, niezależnie od tego, czy bym tam nawrócił jednostkami, czy nie. Miałbyś 7, a nie 6 zamków...

Nie do końca. Loras zmieniał to,że przy tym wycofaniu Martella, które tak jak podejrzewałem,było podłożeniem się, nawet w przypadku straty Riverrun, miałbyś dalej 5 zamków, i marsz na Starfall: jednym pionem poszedłbyś na puste Yronwood, drugi by został w Starfall, a wieża zaatakowałaby Palec Flinta, gdzie byś wygrał, bo byłoby 5-3

Dziękuję, Germanus :wink:

w sumie fakt, gdyby cofal na sunspear moglem wieza jechac na palec, bo w yronwood nie ma bitwy ;x eh

no nic, dzieki za gre i dotrzymanie kazdej z umow kazdemu z kim sie na cokolwiek ukladalem no i prowadzacemu przede wszystkim, pewnie takiej szansy juz miec nie bede ;s

Nowakl1993 napisał/a:
w sumie fakt, gdyby cofal na sunspear moglem wieza jechac na palec, bo w yronwood nie ma bitwy ;x eh

no nic, dzieki za gre i dotrzymanie kazdej z umow kazdemu z kim sie na cokolwiek ukladalem no i prowadzacemu przede wszystkim, pewnie takiej szansy juz miec nie bede ;s

Nigdy nie wygrasz, dotrzymując umów ze wszystkimi - taki tip na przyszłość.

Germanus - Sro 15 Cze, 2016

ulubieniec czyli Stannis, aby nie było wątpliwości ;P
lukipeki - Sro 15 Cze, 2016

haha dzięki było za gratulacje :lol:
eSzopiklon - Sro 15 Cze, 2016

Dziękuję wszystkim za grę, było to moje pierwsze uczestnictwo w grze przez forum i wywarło na mnie bardzo pozytywne wrażenie :wink: . Fajnie że utrzymaliście chyba niespotykane wcześniej tempo, dzięki za wszystkie dyskusje, analizy i pomoc w rozstrzyganiu wątpliwości :wink: .

Gratuluję zwycięzcy, którym został lukipeki z rodu Baratheon
Korona należy do Ciebie

P.S. Na razie nie planuję prowadzić ani uczestniczyć w kolejnych grach, oprócz tych w których już gram. Raz że sesja, dwa że nie wiem jak będzie z dostępnością w wakacje. Ale już teraz zapowiadam że najpóźniej w październiku mogę poprowadzić kolejne gry, może wymyślę jeszcze jakieś niestandardowe ulepszenia :wink: .

Leśnik - Sro 15 Cze, 2016

player698 napisał/a:
Nic, gratuluję tylko głupoty Tyrellowi, w przedostatniej kolejce zrobiłem dosłownie wszystko, aby ułatwić mu wygraną, a on nie skorzystał z tego. (Na PW oczywiście miałeś rację ;) )
Gratuluję wygranej, cóż pozostało zrobić ;) chyba mamy na forum nowego Leśnika :D

Nowego Leśnika? Chyba nie rozumie. Rozwiń myśl. :wink:

Gratuluję wygranej Lukipekiemu!! Z początku swojej partii byłem zadowolony, pewnie gdyby starcie nastąpiło trochę później to mogłoby być znacznie lepiej.

Dziękuję eSzopiklonowi i kolegom za błyskawiczną rozgrywkę. Takie tempo to sama przyjemność. Jak kiedyś wrócę na forum (a na pewno to nastąpi) to w Waszym towarzystwie bardzo chętnie zagram ponownie. :smile: :wink: