galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 34
galakta.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Problem z zasadami
Kacper86

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 224194

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Sro 01 Lut, 2012   Temat: Problem z zasadami
mykel napisał/a:

Czy jeśli karta aktywnego obszaru wymaga położenia np. 1żetonu postępu, a my użyjemy karty wyżej wspomnianego wydarzenia to czy dodatkowe żetony postępu przechodzą na kartę wyprawy??

Tak, to jest generalna zasada w grze. Jesli dokladasz punkty postepu, to najpierw na aktywny obszar. Jesli zostaje Ci reszta, to mozesz ja polozyc na karcie wyprawy.
Btw. jesli usuwasz zetony postepu (bo jakas karta spotkan Ci tak kazala) to w pierwszej kolejnosci usuwasz je z karty wyprawy (FAQ 1.2)
  Temat: Duży dodatek - Khazad-dum
Kacper86

Odpowiedzi: 146
Wyświetleń: 68407

PostForum: Khazad-Dum   Wysłany: Sro 01 Lut, 2012   Temat: Duży dodatek - Khazad-dum
Z tego co rozumiem, to w piatek byly dopiero wysylane do sklepow. Do sklepu, w ktorym ja kupuje (Meeple.pl/Sopot), gra przyszla dopiero dzisiaj :)
  Temat: [ZP] Starcie u stóp Samotnej Skały
Kacper86

Odpowiedzi: 119
Wyświetleń: 45850

PostForum: Cykl Cienie Mrocznej Puszczy   Wysłany: Sob 28 Sty, 2012   Temat: [ZP] Starcie u stóp Samotnej Skały
Wlasnie gralismy z kumplem w ten scenariusz (ostatecznie z sukcesem :D ) i chcialbym zadac kilka pytan:

1. Jak pokonamy trola to mozemy wyrzucic z gry 1 karte "Pochwycony", ale tylko pod warunkiem, ze jest w grze, tak? Czyli jesli 2 kopie leza akurat na stosie kart odrzuconych to mamy pecha...

2. Pokonanego trola odrzucamy do stosu kart odrzuconych, tak?

Dzieki kufel za szybka odpowiedz!
  Temat: Duży dodatek - Khazad-dum
Kacper86

Odpowiedzi: 146
Wyświetleń: 68407

PostForum: Khazad-Dum   Wysłany: Pią 27 Sty, 2012   Temat: Duży dodatek - Khazad-dum
Czy dzisiaj mamy premiere? :D Tak wynika ze sklepiku galakty (choc termin zostal przesuniety z 25 na 27, wiec nie wiem czy nie bedzie znowu przesuniety ;])
  Temat: LEGOLAS
Kacper86

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4357

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Wto 24 Sty, 2012   Temat: LEGOLAS
Dokładnie tak jak mowi Avael.

To samo pytanie znajduje się w FAQ 1.2, "Najczęściej zadawane pytania":

Cytat:
P: Czy efekt Legolasa (ZP 5) umieszcza żetony postępu
na aktywnym obszarze jeśli ten jest dostępny?
O: Tak. Żetony postępu zawsze należy umieszczać na
aktywnym obszarze zamiast na wyprawie, chyba że
zdolność wyraźnie wskazuje, aby pominąć aktywny
obszar.
  Temat: DUNHERN
Kacper86

Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 12124

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Pią 20 Sty, 2012   Temat: DUNHERN
Normalni wrogowie atakuja tylko wtedy, kiedy sa w zwarciu.

Zatem generalnie wrog nie oddaje (chyba, ze ma jakas specjalna ceche, ktora mowi inaczej).
  Temat: nie schodźcie za nic ze cieżki
Kacper86

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 2050

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Pią 20 Sty, 2012   Temat: nie schodźcie za nic ze cieżki
Tylko jednego.

Z punktu widzenia logiki matematycznej, slowo "i" odpowiada temu samemu dzialaniu co slowko "oraz" :)
  Temat: Organizacja forum (Problemy z zasadami itd.)
Kacper86

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 2731

PostForum: Władca Pierścieni LCG - ARCHIWUM   Wysłany: Sro 18 Sty, 2012   Temat: Organizacja forum (Problemy z zasadami itd.)
Zgadzam sie z Toba - Jesli nie bedzie moderacji to bedzie balagan (niezaleznie od rozwiazania).

Aczkolwiek z dwojga zlego to wole wiecej tematow z dobrymi tytulami niz jeden zbiorczy temat ze wszystkim. W zbiorczym temacie nie nadaje sie bowiem tematow dla kazdej wypowiedzi (ani opisu) wiec trudno tam cokolwiek znalexc (inaczej niz poprzez przeczytanie calosci). Trudno tez wydzielic rozne tematy i je porozrzucac do innych watkow.

Przy duzej liczbie watkow (ale z tytulami w stylu: "Zwiadowca z Polnocy - Usuwanie lokacji, ktore nigdy nie byly aktywnym obszarem") jest szansa, ze znajdzie sie cos za pomoca wyszukiwarki.

Inna sprawa, ze dzial Zasad powinien byc bardziej restrykcyjny niz "Dyskusja Ogolna". Zatem w pierwszym dziale nikt nie powinien sie obrazic, ze mu skasowano pytanie (na ktore byla juz odpowiedz).

Natomiast w pozostalych dzialach nie widze nic zlego w zakladaniu nowych tematow. Nie mozna chyba zabronic nowym ludziom dyskutowac :) Jesli tak zrobimy, to forum opustoszeje.

gryfius napisał/a:

Ergo - moim zdaniem, czas poświęcony na te 28 stron nie uważam za czas stracony/zmarnowany. Więcej - przeczytawszy to wszystko, nawet nie miałem potrzeby przeglądania innych tematów.

Nie zrozum mnie zle. Ja rowniez uwazam, ze to dobry pomysl, zeby przeczytac caly watek (sam go czytalem). Podobnie jak przejrzenie wszystkich pozostalych watkow w "Zasady Gry". Zauwaz, ze to jest dokladnie ten sam przypadek uzycia.

Tylko, ze trzymanie wszystkiego w jednym watku utrudnia poxniejsze wyszukiwanie informacji. Zatem jest mniej efektywne. Jak patrzysz na pojedyncze watki to widzisz tytul i (jesli jest sensowny) to od razu sobie myslisz:
a) "to wiem" lub
b) "tej karty nie mam, wiec na razie mnie nie interesuje" lub
c) "o, ktos ma problem z Dunhernem. Ja tez nie kumam o co z nim chodzi, wchodze..."

A jesli przegladasz 28 stron watku to za kazdym razem musisz czytac od deski do deski, zeby potem stwierdzic, ze 60% wiedziales, 30% to byly jakies offtopiki, a 10% wiedzy Ci doszlo, ale bylo przedzielone wieloma roznymi problemami, wiec ciezko Ci sie czytalo.

No i na koniec prawdopodobnie najistotniejsza kwestia. Mozemy uwazac, ze kazdy gracz powinien doglebnie studiowac zasady kazdej gry i przeczytac wszystkie watki jakie istnieja. Tylko, ze tak robia tylko Ci, ktorym gra naprawde sie spodoba i maja okazje w nia czesto grac. Wladca Pierscieni to jedna z moich ulubionych gier, wiec z checia wglebiam sie w jej zasady. Niemniej duza czesc graczy tak nie robi. Graja oni bowiem w wiele roznych gier, albo maja po prostu malo czasu i graja jedynie sporadycznie. Dla takich nie sposob jest sledzic wszystkie wychodzace karty i niescislosci zwiazane z danym scenariuszem. Dotyczy to tez po prostu poczatkujacych graczy.

Tak jak napisales, nie sposob jest przeczytac instrukcje, faq i wszystkie watki na forum i wsystko zrozumiec zanim nie rozegra sie pierwszej gry. Dlatego czesto jest tak, ze ktos rozegral 1-2 gry, i ma w zasadzie jedna watpliwosc a propos danego mechanizmu. Na pewno bedzie mial wieksza szanse na znalezienie odpowiedzi jesli bedzie lezala w dobrze zatytulowanym watku (a nie gdzies miedzy 14 a 24 strona). A jesli nawet nie bedzie mu sie chcialo szukac i stworzy nowy watek to w latwiej bedzie potem taki watek skasowac czy przeniesc.

Cos na ksztalt template'u to bardzo dobry pomysl. Mysle, ze przede wszystkim powinno sie zawsze wpisywac do tematu/opisu nazwe karty, ktorej dotyczy pytanie (jesli dotyczy konkretnych kart oczywiscie). Mozna by zrobic kilka takich regul, wrzucic do watku "Zanim zadasz pytanie" i przypiac temat, zeby zawsze byl na pierwszej stronie.
  Temat: Problem z zasadami
Kacper86

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 224194

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Sro 18 Sty, 2012   Temat: Problem z zasadami
TUTAJ watek a propos organizacji forum
  Temat: Organizacja forum (Problemy z zasadami itd.)
Kacper86

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 2731

PostForum: Władca Pierścieni LCG - ARCHIWUM   Wysłany: Sro 18 Sty, 2012   Temat: Organizacja forum (Problemy z zasadami itd.)
gryfius napisał/a:

Najpierw to coś wam powiem: wydawca, Galakta, powinien do pudełka z grą dorzucać taką kartkę formatu - powiedzmy - A4, tytułując ją:
Twoja pierwsza karcianka? 7 prostych kroków opanowania gry:
[...]
5. Wejdź na stronę www.temat:problemzzasadami.forum.galakta.pl i przeczytaj WSZYSTKIE strony tego tematu. Po 10 stronie rozumiesz o czym piszą inni, bez spoglądania na karty. Po 20 stronie podstawowe zasady masz dosłownie wpojone. Po ostatniej - około 98,77% Twoich problemów znika. Ściągnij też sobie najnowszy FAQ.
?

Najnowszy FAQ? jak najbardziej dla wszystkich.

Przegladanie calego watku "problemy z zasasami" (oraz wszystkie inne), ktory ma juz teraz 28 stron i pelno offtopicow? Dla wiekszosci ludzi niewykonalne (w tym dla mnie). Wg mnie powinny byc osobne watki dla kazdego pytania. Gdyby je sensownie tytulowac (czyli cos wiecej niz "dodatek") to mozna przynajmniej czasami wyszukac rozwiazanie jakiegos problemu. Jesli pytania sie powtarzaja to mozna je kasowac i odsylac pytajacego do watku z odpowiedziami (oczywiscie to wymaga moderacji, wiec nie twierdze, ze to latwa sprawa).
  Temat: Dodatek
Kacper86

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 2164

PostForum: Władca Pierścieni LCG - ARCHIWUM   Wysłany: Sro 11 Sty, 2012   Temat: Dodatek
Jakby co, to na lotrlcg.com nie ma jeszcze ostatniego dodatku. Ale tutaj chyba sa wszystkie karty Cieni Mrocznej Puszczy:
http://www.cardgamedb.com...ws-of-mirkwood/

Mozna tam tez podejrzec Khazad-Dum :)
  Temat: Problem z zasadami
Kacper86

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 224194

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   Temat: Problem z zasadami
Valo23 napisał/a:

Są dwie wersję w pierwszej Atak nasgula (+ cień) sam atak zabija postać (czy dodatkowo należy wybrać inna postać którą także się usuwa?).
I Druga opcji kiedy Nasgul rani lecz nie zabija .Czy należy usunąć dodatkowo jakąś inną postać czy właśnie tą ranną?

Juz tlumacze. Na karcie Nazgula jest napisane "kiedy efekt cienia [...] zostanie rozpatrzony". Efekty cienia rozpatruje sie jeszcze przed zadaniem obrazen. Oznacza to, ze przy kazdym ataku Nazgula, napierw tracisz jedna z postaci, a chwile potem Nazgul wykonuje normalny atak. Zatem mozesz stracic nawet dwie postacie podczas jednego ataku! Postac zraniona przez Nazgula [w trakcie normalnego ataku] nalezy traktowac tak samo jakby byla zraniona przez dowolnego innego stworka.

Cytat:

Z innej Beczki chodzi mi o scenariusz " Starcie przy samotnej skale"
Karta spotkania Cel - sprzymierzeńca ( chodzi o tego zabójce trolli" - jest napisane iż podczas akcji można wydać 1 żeton przywództwa aby dodać do tego celu . Pytanie jest czy można od razu dać 8 żetonów aby sprzymierzeniec się do nas przyłączył, czy trzeba podczas akcji każdego gracza dodawać po 1 żetonie. ( Chodzi mi o to że jak jest możliwość zagrania akcji każdy może tylko zagrać jeden żeton czy można od razu 8 lub mniej?)

Mozesz wydac wiecej zetonow podczas jednej tury. Wydaje mi sie, ze kwestia akcji jest opisana w FAQ 1.2 lub w instrukcji. Jesli mozesz "odpalic" warunek akcji kilka razy to mozesz ja kilka razy wywolac (chyba, ze jest wyraznie napisane "raz na ture"). Zatem jesli jesli jedynym warunkiem akcji jest wydanie zasobu, a masz kilka zasobow to nie ma problemu :)
  Temat: Problem z zasadami
Kacper86

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 224194

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   Temat: Problem z zasadami
Kulgan napisał/a:
Valo23 napisał/a:
Dodatkowo pytanie o Nasgula czy jeżeli rozpatrzę kartę cienia mogę usunąć postać którą obecnie atakuję czy muszę wybrać inną ?

Postać odrzucasz po rozpatrzeniu efektu cienia, czyli jeszcze w czasie ataku tego Nazgula. Twoje postacie atakują dopiero w dalszej części Fazy Walki, gdy ataki wszystkich wrogów zakończą się. Tak więc nie możesz odrzucić atakujacej postaci, ponieważ ich atak deklarujesz później.

A jeśli usuniesz postać broniącą się, wówczas atak będzie niebroniony.

Mysle, ze Valo23 chcial napisac: "[czy] moge usunac postac, ktora [Nazgul] obecnie atakuje" (bez ę :) )
  Temat: Etapy scenariusza
Kacper86

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 2221

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   Temat: Etapy scenariusza
Cytat:
Po odkryciu gracz musi przeszukać talię Spotkań i sots odrzuconych kart Spotkań, wybrać 1 kartę Pająka i umieścić ją w stredie przeciwności.

Aby wygrać tę grę, gracze muszą odnaleźć i pokonać Pomiot Ungolianty"

Czy Pająk o którym mowa to po prostu Leśny Pająk czy Królewski Pająk czy pierwszy który mi wpadnie w łapy?

Mozesz wybrac dowolnego pajaka, ale najsensowniej bedzie w tym przypadku wyciagnac Pomiot Ungolianty. W innym przypadku bedziesz gral nie wiadomo jak dlugo, zeby wyszedl sam z talii spotkan.


Cytat:
Oraz w których etapach dokładnie mogę używać Dodatków, Sprzymierzeńców, Wydarzeń?

To pytanie jest zbyt ogolne. Jesli mowisz o poleceniach ze slowem kluczowym "akcja" to mozliwosc ich uzycia jest wyszczegolniona w instrukcji (pamietaj, zeby ja dokladnie przeczytac!). Jesli masz watpliwosci co do konkretnej sytuacji to ja przedstaw, a postaramy Ci sie pomoc.

Cytat:
Oraz po przeczytaniu karty wydarzenia "Atak z zaskoczenia" wydaje mi się, że normalna karta sprzymierzeńca zostaje w drużnie tylko na jedna turę, a później się ją wywala?
Jesli postac wejdzie do gry jako wynik karty "atak z zaskoczenia" to zostaje tylko do konca danej fazy (nawet nie tury). W innych przypadkach (np. jesli sie za nia normalnie zaplaci w fazie planowania), jesli postac wejdzie do gry to zostaje w niej, az jakas zasada jej nie usunie (czyli np. az nie straci wszystkich punktow zycia)
  Temat: Problem z zasadami
Kacper86

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 224194

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   Temat: Problem z zasadami
Valo23 napisał/a:

Rozumiem że jeżeli poczyniłem postęp nawet o 1 żeton wyprawy na karcie wyprawy to mogę już aktywować więźnia i tym samym wprowadzić Nasgula.

Tak.
Cytat:

Zastanawia mnie czy po uwolnieniu więźnia za pomocą Legolasa i jego zdolności mogę jeszcze "uratowanym" atakować wroga w zwarciu - wroga który nie był atakowany .

Wg mnie tak. Pod warunkiem, ze gracz, do ktorego wroci wiezien, nie skonczyl jeszcze walczyc w tej turze. Jesli bowiem jestes drugim graczem i uratowales wieznia pierwszego gracza, to on nie bedzie mogl w tej turze znowu zaatakowac.

Cytat:
Dodatkowo pytanie o Nasgula czy jeżeli rozpatrzę kartę cienia mogę usunąć postać którą obecnie atakuję czy muszę wybrać inną ?

Mozesz usunac dowolna postac gracza, z ktora Nazgul jest w zwarciu.
 
Strona 1 z 3
Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.39 sekundy. Zapytań do SQL: 15