galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 49
galakta.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Oficjalne figurki do AH
Sztefan

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 11068

PostForum: Horror w Arkham   Wysłany: Sro 06 Paź, 2010   Temat: Oficjalne figurki do AH
Ktoś się orientuje jak wygląda sprawa figurek? Jeszcze do niedawna w sklepie FFG figurki miały status not yet available, teraz nagle not available. Już się cały nakład sprzedał, czy może FFG znowu się wycofało z pomysłu? A może jdnak gdzieś można te figurki nabyć?
  Temat: Co chetnie ujrzelisbycie w zapowiedziach firmy?
Sztefan

Odpowiedzi: 1686
Wyświetleń: 489762

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Sob 22 Sie, 2009   Temat: Co chetnie ujrzelisbycie w zapowiedziach firmy?
moonman napisał/a:
najbardziej ciekawią mnie dwie pozycje określane jako "przygodowe": Elasund oraz Candamir.


Elasund w żadnym razie nie jest przygodowy.
  Temat: Pytanie o zasady
Sztefan

Odpowiedzi: 81
Wyświetleń: 62150

PostForum: Cytadela (Citadels)   Wysłany: Sro 12 Sie, 2009   Temat: Pytanie o zasady
Tak. Zdolność postaci możesz użyć kiedy chcesz, czyli również po budowie dzielnicy.
  Temat: Zasady gry
Sztefan

Odpowiedzi: 1364
Wyświetleń: 248365

PostForum: Horror w Arkham   Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   Temat: Zasady gry
duchU napisał/a:
4. Czy jeśli na obszarze znajduje się Znak Starszych Bogów, to nic się nie dzieje? Nie pojawia się nowa brama, nie dodajemy żetonu do Toru Zagłady i nie losujemy kolejnej Karty Mitów?



8janek8 napisał/a:
Wg instrukcji:

4. Nic


Nie pojawia się brama (w związku z tym nie dokładamy żetonu na tor zagłady), nie pojawia się potwór i tyle. "Nic się nie dzieje" dotyczy tylko pierwszej akcji fazy mitów (otwieranie bram i wprowadzanie do gry potworów). Resztę z karty mitów (wkazówka, poruszanie potworów, zdolność karty) wykonujemy normalnie.
  Temat: Rozszerzenia dla 5-6 os.
Sztefan

Odpowiedzi: 37
Wyświetleń: 19414

PostForum: Osadnicy z Catanu (Settlers of Catan)   Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   Temat: Rozszerzenia dla 5-6 os.
Aktualne. Tu post z lipca:
http://www.forum.galakta....p?p=18765#18765
  Temat: Catan
Sztefan

Odpowiedzi: 81
Wyświetleń: 43240

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Czw 25 Cze, 2009   Temat: Catan
Beniek napisał/a:
Skoro tak długo czekamy na Żeglarzy 5/6


Nie czekamy. Już jest w sklepach ;)
  Temat: Zasady gry
Sztefan

Odpowiedzi: 1364
Wyświetleń: 248365

PostForum: Horror w Arkham   Wysłany: Nie 07 Cze, 2009   Temat: Zasady gry
Cyryl15 napisał/a:
jak rozumiem raz w ciągu tury mogę powtórzyć rzut wszystkimi kościami na których odnotowałem Porażkę w dowolnie przez mnie wybranym teście (moim lub innego Badacza) niezależnie od rodzaju testu np. test szczęścia, wiedzy, woli czy walki. Czy dobrze to interpretuję?


Generalnie tak, choć chodzi tylko o testy umiejętności. W sensie jak np. na karcie mitóe będzie napisane "rzuć kostką 1-2 spotykasz potwora 3-4 dostajesz coś tam..." to w takim przypadku nie możesz przerzucać (szczególnie, że wtedy nie ma sytuacji klasycznej porażki, co najwyżej niekorzystne wydarzenie).
  Temat: Pytania o zasady
Sztefan

Odpowiedzi: 246
Wyświetleń: 89180

PostForum: Osadnicy z Catanu (Settlers of Catan)   Wysłany: Sob 18 Kwi, 2009   Temat: Pytania o zasady
Są to po prostu znaczniki pomocnicze. To, czy mają jakąś funkcję zależy od scenariusza i jest opisane w regułach. Najczęściej służą do zaznaczenia zdobycia dodatkowych punktów zwycięstwa.
  Temat: Zasady gry
Sztefan

Odpowiedzi: 1364
Wyświetleń: 248365

PostForum: Horror w Arkham   Wysłany: Czw 26 Mar, 2009   Temat: Zasady gry
Zetony aktywności nie mają jakieś specjalnej zdolności. Są tylko po to, by ci przypominać, że na danym obszarze coś się dzieję.

Np. jest karta mitów (warunki), że zdaje się na ulicach uniwersytetu można się czegoś od naukowców dowiedzieć (test wiedzy, można zdobyć wskazówki). Karta warunków zostaje w grze, aż pojawi się kolejna karta warunków. Mimo iż owa karta leżałaby sobie gdzieś obok planszy, to łatwo by było zapomnieć co ona robi. Jak na ulicy uniwerytetu położysz żeton aktyności, to będziesz pamiętał, że coś tam się dzieję w tym miejscu.
  Temat: Zasady gry
Sztefan

Odpowiedzi: 1364
Wyświetleń: 248365

PostForum: Horror w Arkham   Wysłany: Sro 25 Mar, 2009   Temat: Zasady gry
Co do Wampira, to chyba jednak nie. Ten z karty ma test waleczności (-2), a ten z puli potworów (-3). Chyba, że traktować tego z karty jako słabszego wampira ;)

Pytania po dzisiejszej grze:
1. Krzyż jest przedmiotem magicznym. Daje m.in. +1 do testu przerażania. Czy ten bonus działa przy teście przerażenia z potwarami mającymi magiczną niewrażliwość?

2. Pogubiłem się z potworami. Jak gracz chce ruszuć z lokacji z potworem, przejść obok, albo kończy ruch na takiej lokacji to trzeba unikać lub walczyć. Co jednak gdy to potwory się ruszają i trafią na badacza. Następuje walka/unik? Szczególnie w przypadku potworów ze spotkań, które potem nie zostają na planszy.
  Temat: Zasady gry
Sztefan

Odpowiedzi: 1364
Wyświetleń: 248365

PostForum: Horror w Arkham   Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   Temat: Zasady gry
sirafin napisał/a:


Tu sytuacja jest bardziej pokrętna bo w grze mamy żeton potwora o nazwie Wampir i jest na nim wyraźnie napisane "Nieumarły", i w walce z nim na pewno można zastosować Krzyż, ale jest też karta dzielnicy z opisem spotkania w którym też atakuje nas Wampir, ale tamten Wampir jest KOMPLETNIE NIE OPISANY, pisze po prostu "atakuje cię Wampir" i człowiek durnieje. Co niby począć z takim Wampirem? Zaprosić go na herbatę i wypytać ile ma wspólnego z potworem o IDENTYCZNEJ nazwie? Czy faktycznie JEST Wampirem, czy tak naprawdę to jest mrówkojadem ale stwierdził że będzie mówił o sobie Wampir bo laski na to lecą :D


Tak to jest jak się odpisuję na za dużo pytań na raz ;)
W takiej sytacji wampir powinien być nieumarły, skoro inne wampiry z puli też są nieumarłe.
  Temat: Zasady gry
Sztefan

Odpowiedzi: 1364
Wyświetleń: 248365

PostForum: Horror w Arkham   Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   Temat: Zasady gry
Sam jestem ciekawy ;) Taką samą umiejętność ma... (wspominałem już, że nie mam gry pod ręką ;) zdaje się ?Jenny Barnes?

Na karcie błogosławieństwa/klątwy jest wyraźnie napisane, że rzucamy w fazie utrzymania i jak wypadnie 1, to odrzucamy kartę.

Z kolei zwrot "utrzymanie: 1$" dla mnie znaczy po prostu, że w fazie utrzymania otrzymujemy 1$ (bez rzutu).
  Temat: Zasady gry
Sztefan

Odpowiedzi: 1364
Wyświetleń: 248365

PostForum: Horror w Arkham   Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   Temat: Zasady gry
poooq napisał/a:
sirafin napisał/a:

Podczas jednego ze spotkań w Arkham (Cmentarz o ile pamiętam) atakuje nas Wampir, w treści karty nie ma zaznaczonego że jest on traktowany jako "Nieumarły", czy możemy zastosować przeciw niemu przedmioty takie jak Woda Święcona, lub Krzyż? Na logikę Wampir to istota nieumarła, jednak z drugiej strony powinno to być zaznaczone przy potworze (bo na przykład Ognisty Wampir wbrew pozorom nie jest traktowany jako Nieumarły)

Najlepiej stosować logiczne rozwiązania. Wampir na cmentarzu to na pewno nieumarły...


Dlaczego logiczne? Co prawda HwA to Ameritrash, ale jednak mechanika powinna być jakoś tam zbalansowana. Potwory, które się pojawiają, są takie a nie inne. Jak każdego będziemy podciągać pod jakieś kategorie, to się okaże, że niektóre przedmioty są zbyt silne.

Generalnie potwór jest nieumarły jeśli na jego karcie jest napisane nieumarły. Polecam ten wątek na BGG:
http://www.boardgamegeek.com/thread/384147

poooq napisał/a:

Cytat:
Druga sprawa, Ogar z Tindalos, według opisu na żetonie, porusza się na najbliższy OBSZAR z Badaczem, czy to oznacza, że nigdy nie wyjdzie na ULICĘ, czy może to tylko niefortunne tłumaczenie i miało być najbliższe POLE z Badaczem?

U na Ogar może zakończyć ruch tylko na obszarze, kiedy wszyscy badacze kończą ruch na ulicach i następuje jego faza, pozostaje na obszarze na którym się znajduje.

Podobnie myślą na BGG:
http://www.boardgamegeek....3153445#3153445

szutek napisał/a:

1) Jeśli otrzymuję 1$ za bycie zastępcą szeryfa, czy też muszę rzucać o utrzymanie tego ? Jeśli tak jak to dokładnie wygląda ? Jak nie osiągnę sukcesu tracę pensję na zawsze czy tylko na jedną rundę ?
?


Nie mam przed sobą gry. Jeśli jest coś napisane o utrzymaniu, to się do tego stosujesz, jeśli nie, to nie.

szutek napisał/a:

2) Jak dokładnie poruszają sie potwory latające ? Czy dobrze rozumiem że jedyna możliwość ich ruchu, kiedy są w Przestworzach jest wtedy, kiedy jednocześnie, zostanie wylosowany ich znacznik na karcie mitów oraz jakiś Badacz znajduje się na jakiejkolwiek ulicy ? Czy można je jakoś zaatakować w fazie ruchu ??


Tak, nie. W sensie jak potwór jest w przestworzach to poruszy się tylko jak będzie wylosowany jego symbol na karcie mitów, oraz jakiś badacz będzie na ulicy. Potworów z przestworzy nie da się atakować.

szutek napisał/a:

3) Jeżeli nie uda nam się unik musimy wdać się w walkę i na tym nasz ruch się kończy. Czy jeśli od razu zaatakujemy potwora (nie próbując go unikać) możemy przechodzić na kolejne pola, czyli kontynuować ruch ?

Walka kończy zawsze ruch.
  Temat: Zasady gry
Sztefan

Odpowiedzi: 1364
Wyświetleń: 248365

PostForum: Horror w Arkham   Wysłany: Nie 08 Mar, 2009   Temat: Zasady gry
Tak
  Temat: Zasady gry
Sztefan

Odpowiedzi: 1364
Wyświetleń: 248365

PostForum: Horror w Arkham   Wysłany: Nie 08 Mar, 2009   Temat: Zasady gry
Morgon napisał/a:
8janek8,
jeśli Badacz1 wyszedł z bramy i jej nie zamknął (ma żeton eksploracji), zaś Badacz2 wszedł do tego obszaru z innego miejsca w Arkham (nie ma żetonu eksploracji), to zostaje wciągnięty.

To jest moim zdaniem bardzo prosta sytuacja, regulowana wprost przez zasady - wchodzisz w obszar z bramą i nie masz żetonu eksploracji, to zostajesz wciągnięty. Nie rozumiem nad czym tu deliberować :) Chyba że wciąż nie rozumiem pytania... :)


No właśnie, też tak uważam.

Mam za to inne pytanie: Czy modifikator testu umiejętności zatrzymuje się na 0, czy może spaść poniżej zera?
 
Strona 1 z 4
Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.61 sekundy. Zapytań do SQL: 15