galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 94
galakta.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: ROK 2016 - Plany Wydawnicze
ragathol

Odpowiedzi: 454
Wyświetleń: 127480

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Pon 08 Sie, 2016   Temat: ROK 2016 - Plany Wydawnicze
Czy jest szansa jeszcze w tym roku na dodatki w DNŻ do Warhammer Quest: Zabójcy Trolli i Witch Hunterki ???
  Temat: ROK 2016 - Plany Wydawnicze
ragathol

Odpowiedzi: 454
Wyświetleń: 127480

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Pią 15 Kwi, 2016   Temat: ROK 2016 - Plany Wydawnicze
Dołączam się do pytania Wacho: kiedy "Grave Consequences"?
  Temat: Kontratak
ragathol

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 1084

PostForum: Wyjaśnianie zasad obowiązującyh w grze Inwazja   Wysłany: Sro 24 Lut, 2016   Temat: Kontratak
Jeśli jednostka z kontratakiem zostanie przydzielona do obrony przed atakiem, to odrazu zadaje atakującemu ilość ran równą liczbie kontratakowi na tej karcie. ( dzieje się to przed normalną turą przydzielania obrażeń, dzięki czemu te jednostki mogą przed bitwą zabić ).
  Temat: Problem z zasadami
ragathol

Odpowiedzi: 138
Wyświetleń: 46213

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Wto 16 Lut, 2016   Temat: Problem z zasadami
Drobny szczegół a jak istotny :wink:
  Temat: Problem z zasadami
ragathol

Odpowiedzi: 138
Wyświetleń: 46213

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Pią 12 Lut, 2016   Temat: Problem z zasadami
Dzięki teraz sprawa jest jasna. Mam pierwsze wydanie PL Znaku i taki zapis był w instrukcji, nawet w wersji do pobrania od Galakty. (str.7 prawy dolny akapit. Drugi z dołu)
  Temat: Problem z zasadami
ragathol

Odpowiedzi: 138
Wyświetleń: 46213

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Sro 10 Lut, 2016   Temat: Problem z zasadami
Podczas ostatniej partii miałem dziwny przypadek i nie wiem jak go rozwiązać:

Na karci przygody widnieje WKRACZAJĄC: NA TEJ PRZYGODZIE POJAWIA SIĘ POTWÓR (karta posiada 1 miejsce na potwora).

Pytania:

1. Za 2,3 i kolejnym wkroczeniem kładę potwora tylko na tej przygodzie? Czy 2,3 i kolejne rozmieszczam równomiernie na pozostałe karty przygód. Może dojść do dziwnej sytuacji że na innych kartach niema potwora a na tej jest np. 4szt.

2. Miałem taką sytuacje na tej karcie że wkroczyłem, pojawił się potwór a ja poniosłem porażkę. Następnie drugi gracz wkroczył na tą przygodę i znowu pojawił się drugi potwór i on tez poniósł porażkę. I teraz sedno sprawy: żeby wykonać wszystkie zadania z karty przygody potrzeba 10 kości ( 5 przygoda, 3 potwór, 2 potwór), czy mogę w następnej turze ją rozpatrzyć tylko po to aby pozabijać potwory? Bo z góry wiem że poniosę porażkę.

pytam bo w instrukcji na str. 7 jest zapis: " Jeśli kości, które ma do dyspozycji, gracz nie mógłby w żaden sposób wykonać pozostałych na karcie Przygody zadań, ponosi automatyczną porażkę podczas rozpatrywania przygody."
  Temat: Gates of Arkham
ragathol

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 6880

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Pon 08 Lut, 2016   Temat: Gates of Arkham
W podstawkę już nie gram, Bramy w Arkham wymiatają. Z podstawki wykorzystujesz jej całą zawartość oprócz kart przygód w muzeum (karty przygód w innych światach dodajesz do Bram w Arkham), kart mitów i karty wejścia. Nieznane Siły nie są konieczną pozycją, ale dodają do gry 2 kości i 2 efekty: błogosławieństwo i klątwę (też wykorzystywaną w Bramach w Arkham), nowych przedwiecznych, postacie, zaklęcia, itd. I analogicznie jak z podstawki wykorzystujesz jej całą zawartość oprócz kart przygód w muzeum (karty przygód w innych światach dodajesz do Bram w Arkham), kart mitów i karty wejścia. Jedna ważna sprawa: w podstawce jest kilka kart z błędnie wydrukowanymi zasadami, w Nieznanych Siłach dostajemy (gratis w ramach naprawienia błędu) ich poprawne kopie. Więc uważam że naprawdę warto zainwestować w ten dodatek.

P.s. ostatnio zauważyłem że wybierając postacie zwiększamy swoje zwycięstwo nawet o 50% ale też dodam że z Yog-Sothoth (poziom trudności: szaleńczy) nic to nie pomogło :shock:

Oto moja lista top postaci do Bram w Arkham:

1. Gloria Goldberg - Pisarka (podstawka), żółta i czerwona kość za free w innym świecie, dużo bram się pojawia i uważam że postać obowiązkowa jeśli wybieramy postacie.
2. Patrice Hathaway - Skrzypaczka (bramy), postać wsparcia, wiele razy uratowała wiele przygód przez swoją umiejętność: INNI BADACZE MOGĄ WYDAWAĆ ŻETONY WSKAZÓWEK NALEŻĄCE DO PATRICE, JEŚLI NA TO POZWOLI.

Gramy w 3 osoby i 3 postać to zawsze dylemat bo są 2:

1. William Yorick - Grabarz (bramy), za każde trofeum potwora dostaje żółtą i czerwoną kość a potworów jest dużo.
2. Trish Scarborough - Szpieg (bramy), po porażce może nie odkładać kości kosztem zdrowia i poczytalności. Zdrowa z żółta i czerwoną kością robi miazgę.
  Temat: Gates of Arkham
ragathol

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 6880

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Nie 07 Lut, 2016   Temat: Gates of Arkham
kolejna partia za mną. Dostałem w taki wp......ol że aż się przeraziłem :twisted: . Przedwieczny Yog-Sothoth (poziom trudności: szaleńczy) jest nie do przejścia. Jak komuś sie uda to pełen szacun :wink: Dodam że nowe postacie w porównaniu ze starymi wymiatają w kooperacji.
  Temat: Gates of Arkham
ragathol

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 6880

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Pią 05 Lut, 2016   Temat: Gates of Arkham
I wszystko jasne :smile: DZIĘKI za odpowiedz :grin:
  Temat: Gates of Arkham
ragathol

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 6880

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Czw 04 Lut, 2016   Temat: Gates of Arkham
Czyli grasz że jak zrobisz ruch na kartę wejścia i wydasz trofea to na niej zostajesz (ją rozpatrzysz i koniec). Mnie zastanawia zapis na karcie "Możesz wydać 2 trofea, aby skorzystać z jednego z poniższych efektów, a następnie przesunąć się na wybraną Przygodę w Arkham"

a następnie przesunąć się - czyli nie muszę czekać na wejściu tylko mogę się jeszcze poruszyć

A więc robiąc akcje na wejściu i tak mogę (jak chce) się jeszcze raz poruszyć.
  Temat: Gates of Arkham
ragathol

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 6880

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Czw 04 Lut, 2016   Temat: Gates of Arkham
Wildze że już trochę graczy ma dodatek, to proszę powiedzcie jak gracie z kartą Ulice w Arkham? Chodzi o problem który opisałem.
  Temat: Gates of Arkham
ragathol

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 6880

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Wto 02 Lut, 2016   Temat: Gates of Arkham
"Kiedy jakiś efekt otwiera bramę, albo umieszcza w grze kartę Przygody w Innym Świecie, należy wylosować kartę z talii Przygód w Innym Światach i umieścić ją zakrytą pod sześcioma kartami Przygód w Arkham. Następnie należy wziąść dwa identyczne żetony bram i umieścić jeden ana karcie Przygody w Innym Świecie, a drugi na karcie Przygody w Arkham, na Której nie ma żetonu bramy Ani pieczęci."

Tak więc, kiedy się otwierają bramy:
1. Kiedy masz efekt "otwiera się brama" np. na wydarzeniu lub karcie mitu (o północy otwiera się brama) lub na torze zagłady Przedwiecznego (kiedy zakrywasz symbol bramy).
2. Kiedy musisz umieścić w grze Kartę Przygód w Innym Świecie np. jako nagroda za wykonanie przygody lub kiedy użyjesz zaklęcia, itp.

Co wtedy:
1. Bierzesz Kartę Przygody w innym świecie i kładziesz ja zakrytą obok (lub jak mówi instrukcja pod) sześcioma kartami Przygód w Arkham. (zostanie odkryta jak zrobisz na nią ruch)
2. Następnie bierzesz 2 identyczne żetony bram i jeden dajesz na Przygodę w Innym Świecie a drugi na Przygodę w Arkham.
3. Zgodnie z zasadami, w tym samym momencie możesz mieć otwarte 3 bramy, jeśli jakiś efekt karze otworzyć bramę lub umieścić kartę Przygody w Innym świecie a Ty masz już otwarte 3 bramy (brak wolnych żetonów bram), zamiast tego pojawia się potwór.

I tak np. możesz jak mi się przytrafiło na koniec swojej tury otworzyć 3 bramy.
1 za efekt na karcie wydarzenia jak wkroczyłem na Przygodę w Arkham
2 za efekt na karcie mitu "o północy otwiera się brama"
3 potem z nowej karty mitu dodałem żeton na torze zagłady Przedwiecznego i zakryłem symbol bramy
  Temat: Gates of Arkham
ragathol

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 6880

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   Temat: Gates of Arkham
Jestem już po pierwszej partii. Grałem w ten sposób że po rozpatrzeniu wejścia przenosiłem się na kolejną przygodę i ją rozpatrywałem.

Wrażenia:
Poprostu super!!!!! To już inna gra niż była, sam pomysł wykorzystania rewersu kart przygód jest super. Daje to ogromną niepewność jak nie widzimy zadań na karcie oraz ogromne pole do podejmowania decyzji - wymienić przygodę na nową a może ją odkryć i zobaczyć zadania (wszystko za trofea) bo może kryć cenne nagrody. Zdecydowanie więcej interakcji między postaciami, karty pozwalają naprawdę sobie pomagać i wspierać. Rozwiązanie przygód w innym świecie - mega dobre, wraz z żetonami bram (przeczytaj instrukcje ). Poziom trudności w końcu stanowi wyzwanie, w sklepiku już nie można kupić rzeczy czy śledztwa tylko wszystko trzeba zdobyć.
Dla tych co mają Nieznane Siły to dodam że klątwa i przekleństwo też tu występuje więc kości się nie marnują. Tym którzy się zastanawiają nad kupnem polecam przeczytać instrukcje ale dodam że warto bo wnosi tą grę na naprawdę dobry poziom.

P.s. sorki za trochę chaotyczny wpis ale jest pisany świeżo po partyjce.
  Temat: Gates of Arkham
ragathol

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 6880

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   Temat: Gates of Arkham
Jestem przed pierwszą partią i mam pytanie odnośnie karty wejścia:

1.Nie udało mi się wykonać przygody i zostaje na jej karcie.
2.Nowa tuta. Robię ruch na kartę wejścia "Ulice Arkham", rozpatruje jej działania ( Możesz wydać 2 trofea, aby skorzystać z jednego z poniższych efektów, a następnie przesunąć się na wybraną Przygodę w Arkham: ).
3.Nie wydaje trofeum ( lub wydaje ) i przesuwam się na kartę przygody w Arkham.

I co wtedy? Tylko na niej pozostaje czy normalnie ją rozpatruje?

W akcjach wygląda to tak:
1 ruch na kartę wejścia
2 rozpatrywanie katy wejścia i nakaz przesunięcia na kartę przygody
3 przesunięcie na kartę przygody
4 pozostanie i koniec czy rozpatrzenie karty przygody????
  Temat: Problem z zasadami
ragathol

Odpowiedzi: 138
Wyświetleń: 46213

PostForum: Znak Starszych Bogów   Wysłany: Nie 19 Lip, 2015   Temat: Problem z zasadami
Tak możesz zatrzymać tyle kości ile masz zaklęć, nie ma ograniczenia co do czarów. Ja tak często robię. Podje linka do FAQ napewno Ci się przyda:

http://galakta.pl/downloa..._FAQ_Errata.pdf
 
Strona 1 z 7
Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.3 sekundy. Zapytań do SQL: 15