galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 18
galakta.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Sro 16 Lip, 2014   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Wymiana nic nie kosztuje, jedynie nie można przygotować otrzymanej broni do użytku w tej turze w której się ją otrzymało. Jak coś strona 15 instrukcji :)
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Nie 29 Cze, 2014   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Koomote napisał/a:
Czy wykonując specjalną akcję potworami np: "Skowyt", "Zaklinanie", czy "Rzut" Ettinem - traktuje się to jako atak. Czy Żywiołak może wykonać akcję OGIEŃ, a w drugiej akcji ZIEMIĘ, która nie zadaje obrażeń lub POWIETRZE?


Jeśli w specjalnej akcji nie ma wzmianki że potwór "wykonuje atak" to nie traktuje się tego jako akcji ataku tego potwora, czyli może wykonać atak jako drugą akcję :)
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Pon 26 Maj, 2014   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Cytat:
Także nie ma się co burzyć, że smok czy inne bydle zasłania wam przejście.

Cytat:
Nie chodzio o to czy smok czy inny duzy potwor zaslania wejscie, tylko czy przy setupu spotkania mozna ustawic potwory tak aby wystawaly poza swoj kafelek do ktorego zostaly przypisane. Faktycznie jesli jest tak, ze ilosc potworow nie zmiesci sie na kafelu gdzie domyslnie zostaly przypisane to moga wystawac poza, ale tego stwierdzenia nie mozna sobie ot tak wykorzystac jak mamy 3/4 kafelka puste i np smoka ktory 2 z 6 pol zajmuje na kafelku a reszta jest poza.


Racja i z tym się zgadzam, jeśli potwór może się zmieścić na kafelku startowym trzeba go ustawić tak żeby się zmieścił, dopiero jeśli nie ma takiej możliwości można go ustawić poza kafelkiem
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Nie 25 Maj, 2014   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Iesthir napisał/a:
tomaz866 napisał/a:
Jak wyżej MW jak się rozkręci to jest nie do pokonania, kluczowym zadaniem dla MW jest wybór odpowiednich grup potworów do przygody ( nie zawsze warto iść w wielkie potwory ), jeśli chodzi o kartę ogłuszenia to zabiera ona tylko jedną akcję a nie obie ( ale rozumiem że już to poprawiliście ), powodzenia w dalszych rozgrywkach i jak wyżej kolega napisał jeszcze przyjdzie czas gdy mrok znów opanuje świat :)


Taaa... wczoraj graliśmy Zamek. Przegrałem obydwa spotkania. Połączenie fatalnych rzutów i Faq... No nic, liczę że jak w końcu kupię karty MW to się chociaż trochę poprawi.

Uwaga:Zmęczenie nałożone na chłopów/strażników/NPC zmienia się na OBRAŻENIA (Faq na BGG)

Nie żeby to coś zmieniło (Patrz: Fatalne rzuty) ale my graliśmy, że skoro nie mają zmęczenia to nic im to nie robi...



Niestety ale rzuty po obu stronach są ważne i mogą rozwalić nawet najlepszą taktykę :) ale jak to się mówi, raz pod wozem raz na wozie :) Powodzenia w dalszych rozgrywkach :)
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Nie 25 Maj, 2014   Temat: Pytania odnośnie zasad.
W księdze przygód jest na początku opisane, że jeśli potwór się nie mieści na kafelku startowym można go postawić jak najbliżej tego kafelka startowego, jest to po to żeby bohaterowie nie mogli blokować wsparcia Mrocznego ( ww. przygoda jest tylko wyjątkiem od tej reguły ale to tylko ta przygoda), dla mnie potwór może być tak wprowadzony żeby blokował przejście sam, jest to jedna z taktyk Mrocznego,lecz oczywiście najważniejsze jest dogadanie się między grającymi :)
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Wto 20 Maj, 2014   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Jak wyżej MW jak się rozkręci to jest nie do pokonania, kluczowym zadaniem dla MW jest wybór odpowiednich grup potworów do przygody ( nie zawsze warto iść w wielkie potwory ), jeśli chodzi o kartę ogłuszenia to zabiera ona tylko jedną akcję a nie obie ( ale rozumiem że już to poprawiliście ), powodzenia w dalszych rozgrywkach i jak wyżej kolega napisał jeszcze przyjdzie czas gdy mrok znów opanuje świat :)
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Cytat:
"Mówię z pamięci ale jak się nie mylę to powinien być gdzieś zapis, że trzeba zadać przynajmniej jedno obrażenie aby wszedł status. Czyli jak ktoś wybroni wszystkie obrażenia to nie ma status"

przepraszam ale jakoś nie pojawił mi się cytat dla tego zaznaczyłem sam :)

Masz rację jest taki zapis w zasadach lecz tyczy się on do stanów ( unieruchomienie, choroba itd. ), a zauroczenie i skażenie nie są stanami i zastanawiam się czy one wchodzą bez obrażeń, dzięki za pomoc jeszcze będę szukał :) jeśli wchodzą bez obrażeń to zauroczenie u Wiedźmiarza jest dość przypakowane :)

Taki punkt widzenia ze strony MW :)

Pozdrawiam
Tomek
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Pon 28 Kwi, 2014   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Witam , mam pytanie myślę że dość istotne, a nie mogę znaleźć nigdzie dobrego wytłumaczenia:

Czy jeśli bohater ( wiedźmiarz ) lub potwór w wyniku ataku nie zadadzą obrażeń ponieważ ilość obrażeń na kościach została zanegowana tarczami na kościach obrony to czy bohater ( wiedźmiarz ) lub MW ( mając odpowiednią kartę Siewcy Zarazy ) może przeznaczyć wzmocnienie z kości ataku na zauroczenie lub skażenie ??

Proszę o pomoc
  Temat: Rozszerzenia dla 5-6 os.
tomaz866

Odpowiedzi: 37
Wyświetleń: 16162

PostForum: Osadnicy z Catanu (Settlers of Catan)   Wysłany: Sro 26 Cze, 2013   Temat: Rozszerzenia dla 5-6 os.
Dzięki za info, właśnie nic nie ma na stronie Galakty :(
  Temat: Rozszerzenia dla 5-6 os.
tomaz866

Odpowiedzi: 37
Wyświetleń: 16162

PostForum: Osadnicy z Catanu (Settlers of Catan)   Wysłany: Wto 18 Cze, 2013   Temat: Rozszerzenia dla 5-6 os.
Czy jest coś wiadomo o wydaniu rozszerzeń do 5- 6 graczy do Żeglarzy lub Miasta i Rycerze w wersji plastikowej ???
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Wto 05 Mar, 2013   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Wielkie dzięki, czyli trochę inaczej grałem :)
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Wto 05 Mar, 2013   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Aha, czyli test zależy od tego przy jakim portalu znajduje się klucz tak ??
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
tomaz866

Odpowiedzi: 664
Wyświetleń: 93856

PostForum: Descent   Wysłany: Pon 04 Mar, 2013   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Mam pytanie do interludium , chyba wyzwanie mrocznego władcy, jak rozumiecie zamykanie przez bohaterów portali, w przygodzie jest napisane że znaczniki kluczy portali są zakryte i żeby zamknąć portal trzeba wykonać udany test umiejętności, nie ma nic napisane czy wcześniej się odkrywa klucz i wykonuje dany test umiejętności czy się strzela w ciemno a potem patrzy i jeśli test był udany i pasował do koloru klucza to portal jest zamknięty, jak graliście, proszę o pomoc
  Temat: Pytanie o Misje
tomaz866

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 1291

PostForum: Wyjaśnianie zasad obowiązującyh w grze Inwazja   Wysłany: Wto 26 Lut, 2013   Temat: Pytanie o Misje
Dzięki wielkie za pomoc, będę dokładniej studiował pisma ;)
  Temat: Pytanie o Misje
tomaz866

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 1291

PostForum: Wyjaśnianie zasad obowiązującyh w grze Inwazja   Wysłany: Pon 25 Lut, 2013   Temat: Pytanie o Misje
Jak w temacie, mam pytanie ile jednostek można wstawić na kartę misji i jeśli więcej niż jedną to czy za każdą jednostkę kładę na misję jeden znacznik zasobów czy w sumie tylko jeden ??
 
Strona 1 z 2
Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.48 sekundy. Zapytań do SQL: 15