galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kulgan
Pon 18 Lut, 2013
Starcie u stóp samotnej skały
Autor Wiadomość
schen 
Vampire Hunter


Wiek: 30
Dołączył: 14 Maj 2012
Posty: 222
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 25 Mar, 2013   

Cytat:
i actually got a response from Nate French the game designer. He said that the intention of Grimbeorn is that he does not change players each round since his effect does not mention a control change. He is going to put this into the next FAQ either as a clarification or a wording change of the card to make it more clear (ie making it a forced effect).

He did say though that the new eagle in the next adventure pack DOES use the word control and so that ally will change hands each rounds to the new first player.
 
 
     
Berestaszek

Dołączył: 21 Wrz 2011
Posty: 557
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 25 Mar, 2013   

ehh schen dalej nie rozumiesz co piszę. To nadal nie jest oficjalna potwierdzona wypowiedź. Równie dobrze mogę ja napisać po chińsku że gadałem z twórcą LOTR LCG i mi napisał tak i tak. To tylko słowo, które powinno być w FAQ. Które z założenia jest oficjalnym stanowiskiem twórcy gry odnośnie zawiłości gier. Jak poczytasz pytania od graczy (to jest to na samym dole każdego FAQ) to znajdziesz tam nie tylko banały, które wydawały się jasne, ale również naprawdę zawiłe problemy takie jak to, że Legolas może zaatakować 2 razy mimo iż w instrukcji może tylko raz. Właśnie ta końcówka to są tematy poruszane przez graczy, także jeżeli Nate French (autor gry) wysłałby jakąś odpowiedź, to również umieściłby to pytanie (razem z odpowiedzią) w FAQ. Moim zdaniem ta wiadomość którą zacytowałeś to FAKE.
_________________
Jeśli ktoś się pisze na wspólne granie w karcianego LOTRa to proszę o pm :)
 
     
wojo 

Dołączył: 21 Maj 2012
Posty: 425
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013   

Rozumiem Twoje wahanie Berestaszek co do przyjmowania tego typu informacji jednak w przypadku tej gry (nie wiem jak inne) to dość częsta praktyka że część odpowiedzi dostajemy w ten sposób (spora część unofficial FAQ się na tych odpowiedziach opiera). Ludzie na forum FFG i BGG regularnie wysyłają zapytania do autorów i często otrzymują takie właśnie mailowe odpowiedzi. Zgadzam się że w większości tego typu pytania powinny lądować w FAQ ale niestety jak wiemy wiele z pytań i wątpliwości nie jest tam umieszczane (po to aby FAQ nie miało 200 stron?).

Natomiast sam mam jednak większe zaufanie do grona fanów - Ci ludzie (tak jak i my) chcą grać zgodnie z intencją twórców (bo tak gra była testowana i dostarcza optymalnych wrażeń). Nie sądzę aby ktokolwiek z fanów odważył się twierdzić że dostał odpowiedź od autora podczas gdy wymyśla zasadę sam. W takim przypadku twórcy (którzy jak jednak przeglądają fora dotyczące swojej gry) mogliby zdementować tą informację i reputacja rzeczonego wymyślacza sięgnęłaby dna.
 
     
Berestaszek

Dołączył: 21 Wrz 2011
Posty: 557
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013   

unofficial FAQ nie uważam za wiarygodne źródło (chociaż niektóre rzeczy naprawdę dobrze tam zrobili np dodanie info z instrukcji scenariuszy). Większym problemem jest tutaj to, że FFG wydało zasady turniejowe a co za tym idzie jest cień szansy że takowe ruszą (chociaż w to wątpię) i wtedy tego typu sprawy jak ta z Grimbeornem powinny zostać wyjaśnione oficjalnie bo ktoś trafi na takiego gracza jak ja i nikt nie będzie mieć konkretnych argumentów. Uważam że ten temat powinniśmy skończyć bo jak to jest w wypadku LOTRa LCG każdy gra jak chce w zaciszu domowym. dopóki nie ma turniejów to nie ma co się zastanawiać nad tego typu sprawami, zwłaszcza że większość z nas i tak nie wykupi takiego grimbeorna w grze dwuosobowej + z aktualną pulą kart.
_________________
Jeśli ktoś się pisze na wspólne granie w karcianego LOTRa to proszę o pm :)
 
     
crabtree 
Klub Vortex


Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 783
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013   

Berestaszek napisał/a:
unofficial FAQ nie uważam za wiarygodne źródło (chociaż niektóre rzeczy naprawdę dobrze tam zrobili np dodanie info z instrukcji scenariuszy).
Ja również nie uznaję, dlatego wolałbym żeby twórcy lepiej przyłożyli się do FAQ. Wiadomo że w grze karcianej jest multum drobiazgów, pojawiają się nowe karty zmieniające podstawowe reguły gry, ale bez przesady - można to sensownie ogarnąć.
 
     
Jahmel 

Dołączył: 29 Gru 2012
Posty: 60
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

Odświeżę temat, bo trafiła się potrzeba ma. Rzecz się ma do Grimbeorna. Dajcie znać czy dobrze rozumiem i gram.

1. Broniąc się przed wrogimi trolami Grim nie ulega wyczerpaniu nieważne, czy w zwarciu z danym graczem jest jeden czy też trzy trole. Może bronić się przed każdym natomiast po zakończeniu ataków owych troli może zaatakować jednego z nich i dopiero wówczas Go wyczerpuję?

2.Żeby pozyskać Grimboka musi być w grze bohater przywództwa bądź bohater innej sfery, który posiada Pieśń Królów?
 
     
EstEst
Frakkin' EstEst

Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 0
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014   

Jahmel

1. Tak.

2. Niekoniecznie, jest wśród lokacji w przygodzie taka, która pozwala wydawać dowolne żetony jako żetony przywództwa. Również niektóre karty graczy z późniejszych dodatków mogą pomóc.
 
     
Jahmel 

Dołączył: 29 Gru 2012
Posty: 60
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014   

Owa lokacja to "Dębowy Gaj" pod warunkiem, że jest aktywnym obszarem. Dziękuję EstEst.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 13