galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Filary ziemi - dodatek
Autor Wiadomość
FaLqUa 

Wiek: 34
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 12
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   Filary ziemi - dodatek

Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym wszystkich powitać :)

Mam pytanie dotyczące dodatku do Filarów Ziemi.

Czy dodatek zawiera 6 dodatkowych kart rzemieślników z czasopisma spielbox?

Niestety co sklep to inna odpowiedź lub duże zdziwienie, dlatego wole się dopytać u samego źródła ;)
 
 
     
Michal
Galakta


Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 1417
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

Tak, w polskim wydaniu dodatku do Filarów Ziemi znajduje się 6 dodatkowych kart rzemieślników z magazynu Spielbox.
 
     
FaLqUa 

Wiek: 34
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 12
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

Mam jeszcze jedno pytanie.

Rzemieślnik Ślusarz zapewnia 2 złote monety pod warunkiem, że posiadamy metal. Czy ślusarz zapewnia 2 złote monety za każdą sztukę metalu (np. mam 3 sztuki metalu to dostaję 6 złotych monet). Czy może niezależnie od ilości metalu otrzymuję tylko 2 złote monety?
 
 
     
Michal
Galakta


Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 1417
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

Ślusarz zapewnia 2 złote monety niezależnie od liczby sześcianów metalu posiadanych przez gracza.
 
     
FaLqUa 

Wiek: 34
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 12
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

Dzięki Michal za szybką odpowiedź i pomoc. Życzę miłego wieczoru :)
 
 
     
Michal
Galakta


Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 1417
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

Nie ma sprawy ;)

Życzę udanych rozgrywek!
 
     
FaLqUa 

Wiek: 34
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 12
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Sro 19 Sty, 2011   

Wczoraj rozegraliśmy kolejną partię w Filary Ziemi i mam kolejne pytanie.

W instrukcji jest napisane, że jeżeli gracz nie może opłacić całego podatku, musi zapłacić tyle ile jest w stanie. Za każde 2 brakujące złote monety gracz traci 1 punkt zwycięstwa. Wartości nieparzyste są zaokrąglane w dół, na korzyść graczy.

Jak ta sytuacja wygląda przy rozmieszczaniu budowniczych w II Fazie.

Przypuśćmy, że gracz posiada 0 złotych monet i został wylosowany jego budowniczy. Znacznik na torze kosztu jest ustawiony na 6 złotych monet.
Czy gracz przez to, że nie posiada żadnych monet musi natychmiast ustawić swojego budowniczego na torze kosztu? Czy może jednak ustawić budowniczego na planszy i w zamian odjąć (zgodnie z zasadą przy podatkach) sobie 3 punkty zwycięstwa?
 
 
     
Michal
Galakta


Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 1417
Wysłany: Sro 19 Sty, 2011   

trzeba rozgraniczyć tutaj dwie zasady

Podatki odnoszą się tylko do pola królewski dwór i opłat wynikających z rzutu kością.

Natomiast rozstawianie budowniczych to zupełnie inny aspekt i tutaj gracz płaci jeżeli może to zrobić w całości. Dlatego w sytuacji opisanej przez Ciebie nie mógłby postawić budowniczego nigdzie poza torem kosztu.
 
     
FaLqUa 

Wiek: 34
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 12
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Sro 19 Sty, 2011   

Czyli rozumiem, że jeżeli gracz nie ma wystarczającej ilości złota to w np. I fazie nie może dokupić rzemieślnika, a w II fazie ustawiać budowniczych na "kredyt" płacąc punktami.

Jeszcze raz dzięki za pomoc i pozdrawiam :)
 
 
     
Michal
Galakta


Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 1417
Wysłany: Sro 19 Sty, 2011   

FaLqUa napisał/a:
Czyli rozumiem, że jeżeli gracz nie ma wystarczającej ilości złota to w np. I fazie nie może dokupić rzemieślnika, a w II fazie ustawiać budowniczych na "kredyt" płacąc punktami.


Właśnie o to chodzi, że nie może - za brak monet może punktami płacić tylko przy podatkach.
 
     
Ancestor

Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 41
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012   

O co chodzi z Krolewskimi Kopalniami? Na planszy jest napis, ale bez pol w instrukcji tez nic nie ma... Czy to jest błąd czy też jakieś karty coś o tym polu mówią. Było kilka kart dodawanych do czasopism, może któraś z nich traktuje o tym polu?
 
     
Michal
Galakta


Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 1417
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012   

Pole Królewskie kopanie służy do przechowywania żetonów metalu na takiej samej zasadzie jak las, kamieniołom i żwirownia służą do przechowywania drewna, kamienia i piasku.

Zostało to opisane w rozdziale Przygotowanie gry w przedostatniej kropce. :)
 
     
Ancestor

Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 41
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012   

Dzięki, rzeczywiście jest. Do tej pory metal leżał poza planszą od dziś już wiem gdzie go magazynować...
 
     
lama1980 

Wiek: 32
Dołączył: 09 Cze 2015
Posty: 4
Wysłany: Wto 09 Cze, 2015   

Bardzo fajna gra na długie wieczory.
_________________
http://www.franciszkanskie.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 2.02 sekund. Zapytań do SQL: 13